facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πακέτο πέντε αλλαγών στο Ασφαλιστικό στη λίστα που θα παρουσιαστεί στους εταίρους

Πακέτο παρεμβάσεων που στοχεύει στο νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση, καθώς στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα θέσει στο τραπέζι πέντε ζητήματα που θα αποφέρουν άμεσα χρήματα στα ταμεία.

Τα θέματα που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι είναι η δημιουργία ενός «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα, η ενοποίηση των Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η λήψη μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από την κατάργηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, η ελληνική πλευρά λέει «όχι» στην εφαρμογή διατάξεων - π.χ. ρήτρα μηδενικού ελλείμματος - που οδηγούν σε περικοπές συντάξεων.

Απώτερος στόχος είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό να γίνουν τμηματικά, προκειμένου στο ενδιάμεσο να παρακολουθείται και η πορεία των εσόδων. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως από τη ρύθμιση οφειλών μπορεί να εξοικονομήσει 1,4 δισ. ευρώ, ώστε να αποφύγει ασφυκτικές πιέσεις για γενικευμένες ανατροπές.

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στη δημιουργία τριώ κεντρικών φορέων: για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Στόχος των ενοποιήσεων είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η μείωση δαπανών.

Το δεύτερο θέμα είναι και αυτό που καίει περισσότερο, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει επανειλημμένα να μπει ένα τέλος στις προώρες συντάξεις. Στο e-mail Βαρουφάκη υπάρχει μάλιστα και αναφορά στην εξάλιεψη παραθύρων και κινήτρων που θα αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό την πρόωρη συνταξιοδότηση στον χώρο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.

Η τρίτη κίνηση είναι η δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα αποτελέσει μαξιλαράκι ασφαλείας για το σύστημα. Πρόκειται για έναν «κουμπαρά» όπου θα κατευθύνονται έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από συμβάσεις που θα υπογράφονται.

Σημαντικό ρόλο στα πλάνα της κυβέρνησης έχει και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Η ελληνική πλευρά είναι αποφασιμένη να προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων για τη μαύρη εργασία. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς η εκτίναξη της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας επηρεάζει τα έσοδα από εισφορές.

Τέλος θα υπάρξουν και ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες έχει κάνει... στάση πληρωμών και σ' αυτό το πλαίσιο προωθείται ένα πακέτο ρυθμίσεων με διάταξη για μεγαλύτερη ευελιξία στις ασφαλιστικές κατηγορίες και επερχόμενη ρύθμιση για τις συνταξιοδοτήσεις επαγγελματιών με οφειλές.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news