facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Έρευνα: Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς δεν μπορεί να επισκεφθεί το γιατρό!

Βαρύ είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, καθώς καλούνται να δώσουν μάχη σε διπλό μέτωπο: Τόσο με τη βαριά ασθένεια τους όσο και με το δυσλειτουργικό και δυσπρόσιτο σύστημα υγείας – η δεύτερη ίσως είναι η πιο κρίσιμη και καταλυτική για την έκβαση της υγείας τους…

Με τα μελανότερα χρώματα αποτυπώνεται η ζωή των καρκινοπαθών στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στην πρόσβασή τους σε γιατρούς και θεραπεία, μέσα από την έρευνα με τίτλο: «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», η οποία διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος των καρκινοπαθών έχει ασφαλιστική κάλυψη, εντούτοις τα εμπόδια που καταγράφονται μετά τη διάγνωση της ασθένειας τους προκαλούν θλίψη: Το 30,5% δεν μπορεί να επισκεφτεί εύκολα ή και καθόλου γιατρό, ενώ το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία.

Ειδικότερα, τα προσκόμματα αφορούσαν και στην κακή τους οικονομική κατάσταση αλλά και στη δυσλειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, το 50,7% δεν έβρισκε ραντεβού στο δημόσιο νοσοκομείο μέσα στον ενδεδειγμένο χρόνο που απαιτούνταν, το 18,3% ενημερωνόταν από τον συμβεβλημένο γιατρό ότι είχε κλείσει το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων, το 23,9% έβρισκε ραντεβού διαθέσιμο σε ιατρείο μακριά από την οικία ή το σταθερό ιατρείο παρακολούθησης, το 28,1% ανέφερε ότι είχε και δυσκολία μετακίνησης. Το 44% ωστόσο δήλωσε και αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό.

Από το ποσοστό αυτών που αντιμετώπισαν προβλήματα στη θεραπεία τους, το 44,7% δηλώνει πως δεν μπορούσε να βρει το σκεύασμα που χρειαζόταν για τη φαρμακευτική αγωγή του, το 25,4% δεν μπορούσε να βρει γιατρό για να συνταγογραφήσει το αναγκαίο φάρμακο, το 20% δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη γνωμάτευση για την διάθεση του φαρμάκου και τέλος το 8% είχε δυσκολία πρόσβασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που υπήρχε το φάρμακο.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών ήταν δραματικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών: το 96% δήλωσε πως επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, ενώ ποσοστό 3,7% χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτεί.

Τι άλλο έδειξε η έρευνα

Ένας στους δέκα καρκινοπαθείς είναι ανασφάλιστος. Το 89,3% δηλώνει πως έχει ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, ποσοστό 24% έχει και ιδιωτική ασφάλιση.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων που πραγματοποιούν στον ιατρό που τους παρακολουθεί, οι ασθενείς με καρκίνο αναφέρουν ότι κάνουν επισκέψεις μηνιαίες (ποσοστό 24,3%), τριμηνιαίες (ποσοστό 38,6%), ετήσιες (ποσοστό 20,5%), ενώ ποσοστό 16% δηλώνει πως πραγματοποιεί περισσότερες από δύο φορές τον μήνα.

Το 60% των καρκινοπαθών δηλώνει πως παρακολουθείται από γιατρό δημόσιου ή στρατιωτικού νοσοκομείου, το 14,7% από γιατρό συμβεβλημένο με τον ασφαλιστικό του φορέα αλλά στο ιδιωτικό του ιατρείο και το 19,8% από ιδιώτη γιατρό.

Το 45% των καρκινοπαθών δηλώνει πως έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του και το 39% αναγκάστηκε να πληρώσει τα φάρμακά του. Τέλος, το 15% αναγκάστηκε να αλλάξει θεραπεία.

Το 42% των καρκινοπαθών αναφέρει ότι τα οικονομικά τους είναι δύσκολα αλλά τα καταφέρνουν. Ωστόσο, το 28% αναγκάζεται να δανείζεται για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του νοικοκυριού. Μάλιστα, εξ αυτών το 68% δηλώνει πως κάνει συνεχείς περικοπές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης για να φτάσουν τα χρήματα.

Το 44,4% των ασθενών με καρκίνο που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ηλικίας 36 έως 50 χρόνων. Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς έχει εισόδημα μηνιαίο κάτω από 500 ευρώ, το 66% των ερωτηθέντων καρκινοπαθών έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1000 ευρώ και μόλις το 10% αναφέρει πως έχει εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ.

Η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!»

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. κυρία Ζωή Γραμματόγλου κατά το χαιρετισμό της, «τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών, ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες όπως η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!», που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς».

Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και η κυρία Μυρτώ Σκοτίδα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Φ.Ι. που είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», καθώς και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα μιλάει στην καρδιά του προβλήματος και αναφέροντας ότι έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον 130.000 ασθενείς.

Η εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς δεν μπορεί να επισκεφθεί το γιατρό!"

Καταπέλτης το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ για την Ελλάδα

"Καλύτερα να πηγαίναμε τους επιβάτες με λιμουζίνα στη Θεσσαλονίκη" λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης για το αεροδρόμιο της Καστοριάς. Η ΕΕ δαπάνησε 129 εκατ. σε αεροδρόμια που δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνουν, σημειώνει.

Ένα αεροδρόμιο χάνει 275 ευρώ ανά επιβάτη. Ένας διάδρομος αεροδρομίου που στοίχισε 16,5 εκατ. ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τα αεροπλάνα για τα οποία κατασκευάστηκε. Ένα άλλο αεροδρόμιο έχει μόνο το 4% των επιβατών από τις προβλέψεις βάσει των οποίων έγινε.
Αυτά είναι κάποια από τα πιο εντυπωσιακά σημεία που αποκαλύπτει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αεροδρόμια που χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια της Ε.Ε. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ελεγκτές, η Ε.Ε. δαπάνησε περί τα 129 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2013 για να κατασκευαστούν αεροδρόμια που δεν έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί.
Η 70σέλιδη έκθεση περιγράφει ένα μπαράζ υπερβολικών δαπανών, καθυστερήσεων και υπεραισιόδοξων προβλέψεων με αποτέλεσμα να δαπανηθεί το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε αεροδρόμια «που δεν χρειάζονταν».
Ακόμη και τα αεροδρόμια που αποδείχθηκαν οικονομικά βιώσιμα βρέθηκε ότι δεν έκαναν αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων τους. Συνολικά, το 55% των κεφαλαίων της Ε.Ε. που ελέγχθηκαν – που αντιστοιχεί σε 255 εκατ. ευρώ – απορροφήθηκε από αερολιμένες που ήταν «αδικαιολόγητα μεγάλοι».
Η έκθεση εστιάζει σε 20 αεροδρόμια που κατασκευάστηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Εσθονία με ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 666 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ελέγχθηκαν τα 460 εκατ. ευρώ
Ένα αεροδρόμιο στην Ελλάδα, αυτο της Καστοριάς, είχε κόστος λειτουργίας 7,7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2012, ενώ τα έσοδα άγγιξαν τα 176.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχε 25.000 επιβάτες – μέγεθος που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 10 επιβάτες την ημέρα. Η ζημία των 275 ευρώ ανά επιβάτη κρίνεται ιδιαίτερα σκανδαλώδης, δεδομένου μάλιστα ότι ένα αρκετά μεγαλύτερο αεροδρόμιο, εκείνο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά με το αυτοκίνητο, όπως επεσήμανε ένας ελεγκτής. «Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε κάθε επιβάτη με λιμουζίνα» προσέθεσε.
Στο ίδιο αεροδρόμιο, η Ε.Ε. ενέκρινε επέκταση του αεροδιαδρόμου κόστους 16,5 εκατ. ευρώ, η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από αεροπλάνα που χρειάζονται μεγαλύτερο διάδρομο προσγείωσης. «Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του δημοσίου» σημειώνει η έκθεση.  
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπήρξαν ποτέ οι ορδές των επιβατών που είχαν προβλεφθεί για να εγκριθούν αυτές οι επιδοτήσεις. Το αεροδρόμιο της Κόρδοβας στην Ισπανία είχε μόλις 7.000 επιβάτες το 2013 – έναντι πρόβλεψης για 179.000.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως αυτή η έκθεση δεν είναι αντιπροσωπευτική και έχει αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα κεφάλαια για την κατασκευή αεροδρομίων ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. «Υπάρχει νέα δομή την οποία χρησιμοποιούμε ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι στη διανομή της περιφερειακής ενίσχυσης» δήλωσε.
Οι οπαδοί της σπατάλης της Ε.Ε. και όσοι θέλουν να δουν εικόνες άδειων αεροδρομίων μπορούν να διαβάσουν εδώ όλη την έκθεση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταπέλτης το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ για την Ελλάδα"

Το 40% των παιδιών στην Ελλάδα απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της καταγραφής που έχει ξεκινήσει ο Συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού και που δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες αναζητούν καταφύγιο σε ιδρύματα για τη σίτιση των παιδιών τους

Απειλητικό χαρακτήρισε το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό προσεγγίζει το 40%.

Στο κλίμα αυτό, πολλοί είναι πλέον οι γονείς που απευθύνονται σε διάφορα ιδρύματα, δηλώνοντας αδυναμία να θρέψουν τα παιδιά τους και ζητούν είτε φιλοξενία ακόμη και με διανυκτέρευση στα ιδρύματα είτε φιλοξενία ημέρας, δηλαδή, φροντίδα των παιδιών τους και επιστροφή στην οικογενειακή εστία για ύπνο.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην απομακρύνονται από την οικογένεια για λόγους φτώχειας. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς υποστήριξης της οικογένειας, που αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής ώστε τα παιδιά να ζουν μέσα σε περιβάλλον οικογενειακό αντί να προτάσσουμε την ιδρυματική μεταχείριση», είπε ο κ. Μόσχος. «Οπωσδήποτε πρέπει να δούμε την αναδοχή και τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, τη δημιουργία ξενώνων για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα και για παιδιά με παραβατική συμπεριφορά αντί να διαβιούν σε ιδρύματα ή σωφρονιστικά καταστήματα», ανέφερε ο Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ο Συνήγορος έχει ξεκινήσει, ήδη, την καταγραφή των παιδιών που διαβιούν σήμερα σε ιδρύματα και αυτός δείχνει να φτάνει τα 3.000 χωρίς μέσα στον αριθμό αυτό να περιλαμβάνονται τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα για λόγους φτώχειας. Αν προσμετρηθεί και αυτή η κατηγορία τότε ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ενδεικτικά της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης είναι στοιχεία που επικαλέστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και δείχνουν ότι το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα δηλώνει σήμερα αδυναμία να εξυπηρετήσει τα αιτήματα που κατατίθενται από οικογένειες για φιλοξενία των παιδιών τους λόγω φτώχειας, όχι μόνο λόγω της υποχρηματοδότησης, αλλά και λόγω του αυξανόμενου ρυθμού με τον οποίο γονείς απευθύνονται στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Ο Συνήγορος του Παιδιού προτάσσει την ανάγκη ενεργοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και προειδοποιεί ότι σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει και το φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο ολοένα και περισσότερα είναι τα παιδιά που σήμερα δεν εμβολιάζονται με κίνδυνο να δούμε στη χώρα ξανά αρρώστιες που είχαν εκλείψει. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά Ρομά και παιδιά μεταναστών, αλλά φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις και στις περιπτώσεις οι γονείς δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια.

Στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ενημέρωσε τους βουλευτές για τον συντονισμό των ενεργειών με στόχο την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Στη διαβούλευση που ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου συμμετέχουν όλα τα υπουργεία με εκπροσώπους ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού, ανεξάρτητες αρχές, ΜΚΟ και ο Συνήγορος του Παιδιού.

Τη θέση ότι τα δικαιώματα των παιδιών απαιτούν αυθύπαρκτη επιστημονική οντότητα, διατύπωσε ο πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα έχει λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση. Στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του φαινομένου της παιδικής πορνείας και της παιδικής εκμετάλλευσης που αγκαλιάζει πλέον την Ευρώπη και την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο έρευνας και μελέτης για τα περιστατικά αυτά.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 40% των παιδιών στην Ελλάδα απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό"

Στον εισαγγελέα εφετών ο φάκελος για τον Γ. Καρατζαφέρη

Ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο ο φάκελος Καρατζαφέρη που αφορά το έμβασμα των 1,65 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του της υπεράκτιας εταιρίας Catalina.

Ο φάκελος που έφθασε από τη Βουλή περιέχει καταθέσεις και πορτφόλιο του επικεφαλής του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη σε δύο υπεράκτιες εταιρείες ύψους 6,6 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η έρευνα της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής μέσω των ορκωτών λογιστών.

Ο εισαγγελέας θα κρίνει αν συντρέχει λόγος άσκησης δίωξης κατά του Γ. Καρατζαφέρη για παράβαση πόθεν έσχες, παράβαση του νόμου για τις offshore, αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη για την Τρίτη κατηγορία, η οποία εξαρτάται και από το αδίκημα της δωροδοκίας (το έμβασμα έγινε από εταιρεία εξοπλιστικών) η υπόθεση θα ανατεθεί στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή.

Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν τον ποινικό καταμερισμό ευθυνών με τη διαδικασία του πόθεν έσχες.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα εφετών ο φάκελος για τον Γ. Καρατζαφέρη"

«Πάγωμα» προστίμων και κατεδαφίσεων για αυθαίρετα φέρνει νέα τροπολογία

Την επίμαχη τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Μπούρας και Γιώργος Βλάχος και ο ανεξάρτητος Βασίλης Οικονόμου. Υποψίες της αντιπολίτευσης ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Πάγωμα» προστίμων για αυθαίρετα, ακόμη και των κατεδαφίσεων, ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Μπούρας και Γιώργος Βλάχος και ο ανεξάρτητος Βασίλης Οικονόμου, που εκλέγονται στο υπόλοιπο Αττικής.

Ειδικότερα, με την τροπολογία οι τρεις βουλευτές προτείνουν να ανασταλεί κάθε βεβαίωση, εκτέλεση ή είσπραξη, αλλά και η ισχύς των επιβεβλημένων προστίμων, μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Προτείνουν επίσης να ανασταλεί η έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης - απομάκρυνσης.

Πάντως, το γεγονός ότι την τροπολογία υπογράφει και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Θανάσης Μπούρας δημιουργεί υποψίες σε βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι κατατέθηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο στη Βουλή και είναι στην ευχέρεια του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης αν θα αποδεχτεί την πρόταση των τριών βουλευτών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγωμα» προστίμων και κατεδαφίσεων για αυθαίρετα φέρνει νέα τροπολογία "

ΟΕΕ: Ζητά παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9

Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9, η οποία εκπνέει στις 19 Δεκεμβρίου 2014, απέστειλε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Στην επιστολή ζητείται η παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, καθώς τα προβλήματα στο Taxisnet και ο μεγάλος αριθμός των δηλώσεων κατέστησαν μη επαρκή το χρόνο που έχει δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και κοινοποιείται στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Αικατερίνη Σαββαΐδου αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

«Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 42 του Ν.4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» έχει δοθεί παράταση μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2014 για την υποβολή ή τροποποίηση των στοιχείων των ακινήτων των φορολογουμένων.

» Ο χρόνος που έχει δοθεί για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στο TAXISNET αποδεικνύεται στη πράξη ότι δεν είναι επαρκής λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων και των τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα του TAXISNET.

» Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μετά από την κατάθεση της δικαιολογημένης διαμαρτυρίας των λογιστών φοροτεχνικών για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχουν προβλεφθεί για την διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους, ζητεί την τροποποίηση των περιπτώσεων των εδαφίων α' και β' της παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 4308/2014 με αντικατάσταση της φράσης '19η Δεκεμβρίου 2014' με τη φράση '31η Ιανουαρίου 2015'».

«Παρακαλούμε όπως αποδεχθείτε το αίτημα του φορέα μας για άμεση ρύθμιση της παράτασης μέχρι 31 Ιανουαρίου 2015 για την υποβολή των δηλώσεων Ε9».

Πρέπει να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα παράταση για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 της περιόδου 2011-2013 (χωρίς πρόστιμα).

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της ΓΓΣΕ σε εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, διότι η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θα εργασθούν αρκετές από τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΕ: Ζητά παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9"

Ουλουκάγιεφ: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος

Μέτρα για την σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Ρωσίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, αμέσως μετά την ευρεία κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα, τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά: «Προωθούμε μια σειρά από μέτρα που θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης», δήλωσε ο Ουλουκάγιεφ, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση είναι πολύπλοκη, αλλά «δεν είμαστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία χώρα που βιώνει παρόμοιες συνθήκες. Και σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντική η διασφάλιση της κοινής και συντονισμένης δράσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με την κυβέρνηση».

Ο Ουλουκάγιεφ αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη του τραπεζικού τομέα με νομοθετικές τροποποιήσεις σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση και τον εποπτικό και ρυθμιστικό έλεγχο, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα στις υποχρεώσεις τους.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) Ελβίρα Ναμπιούλινα, ο Α΄ αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοφ, ο προεδρικός σύμβουλος Αντρέι Μπελούσοφ, ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ και ο Α' αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου Μαξίμ Ακίμοφ.

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουλουκάγιεφ: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος"

Die Welt: Αν βγει ο Τσίπρας, χρήματα από την ΕΕ τέλος!

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», επικαλούμενη ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, προειδοποιεί για απομόνωση του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος, βάζοντας τίτλο σε δημοσίευμα: «Η εκλογή που θα μπορούσε να ρίξει στο χάος όλη την Ευρώπη»

Τις άγριες προθέσεις του Βερολίνου σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης αποκαλύπτει για πρώτη φορά δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Η εκλογή που θα μπορούσε να ρίξει στο χάος όλη την Ευρώπη» μιλούν ανώνυμα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τα στελέχη αυτά είναι ξεκάθαρα ως προς τη στάση που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβουν την εξουσία. «Εάν ο Τσίπρας έρθει στην εξουσία και εφαρμόσει όσα υπόσχεται η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα από την ευρωπαϊκή ένωση» δηλώνουν ξεκάθαρα.

Στο άρθρο απαριθμούνται, μάλιστα, ορισμένες από τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για υψηλότερους μισθούς και ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων ενώ επισημαίνεται και η δήλωσή του από το Ηράκλειο για τις αγορές που θα χορεύουν πεντοζάλη.

«Είναι μια ψευδαίσθηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη όχι μόνο για την ΑΘήνα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου.

Η γερμανική εφημερίδα απευθύνθηκε στις ίδιες ανώνυμες πηγές προκειμένου να ενημερωθεί αν υπάρχει στο Βερολίνο «σχέδιο Β» σε αυτή την περίπτωση με την απάντηση να είναι ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα σχέδια για την περίπτωση αυτή, έχουμε ήδη τα παλιά σχέδια, που μιλούν για απομόνωση του ελληνικού οικονομικού συστήματος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: Αν βγει ο Τσίπρας, χρήματα από την ΕΕ τέλος!"

Με 160 «ναι» στον Σταύρο Δήμα η πρώτη ψηφοφορία

Τις 160 θετικές ψήφους και 135 «παρών» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος.

Την επόμενη Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί εκ νέου η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι και στη δεύτερη ψηφοφορία, όπως και στην πρώτη, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Με 160 «ναι» στον Σταύρο Δήμα η πρώτη ψηφοφορία"

Κοινωφελής Εργασία: Ξεκινούν οι προσλήψεις 52.553 ανέργων σε ΟΤΑ, Δημόσιο – Όλες οι λεπτομέρειες (αποφάσεις)

Τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιους φορείς για πέντε μήνες μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα έχουν 52.553 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. 
Οι τρεις υπουργικές αποφάσεις για την ένταξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στο νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εργασίας το οποίο ήδη έχει αποστείλει στο ΑΣΕΠ τη προκήρυξη των θέσεων. Το μόνο που υπολείπεται τώρα είναι η προκήρυξη των συμβάσεων.

Από το σύνολο των θέσεων 38.200 θέσεις προορίζονται για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ και ΙΕΚ και τις υπόλοιπες 14.353 θέσεις θα τις μοιραστούν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στόχος του προγράμματος είναι: Α) Η ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως οι μακροχρόνια άνεργοι ή τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο , που πλήττονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία. Β)Η ένταξη και η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα η αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα οι 52.553 νέοι εργαζόμενοι θα συμβάλουν στο έργο που έχουν να διεκπεραιώσουν Δήμοι, Περιφέρειες και άλλοι δημόσιοι φορείς(Επιβλέποντες Φορείς)
Οι Ωφελούμενοι της πράξης θα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
  1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
  3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.
  5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
Οι τρεις αποφάσεις προβλέπουν ότι στις 8 Περιφέρειες σύγκλισης θα προσληφθούν με τα πεντάμηνα 22.237 άνεργοι ενώ στις 3 σταδιακής εξόδου Περιφέρειες θα προσληφθούν 26.269 άνεργοι του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016.
Δείτε τις αποφάσεις:


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωφελής Εργασία: Ξεκινούν οι προσλήψεις 52.553 ανέργων σε ΟΤΑ, Δημόσιο – Όλες οι λεπτομέρειες (αποφάσεις)"

Λάρισα:Η εφορία δέσμευσε το εκλογικό επίδομα Δημοτικών Υπαλλήλων για οφειλή του Δήμου προς το Δημόσιο

Στην παρακράτηση του εκλογικού επιδόματος δημοτικών υπαλλήλων για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, προχώρησε η Α' ΔΟΥ Λάρισας, εκτελώντας απόφαση υφυπουργού Οικονομικών που ελήφθη το 2010, για «οφειλή» του Δήμου στο Δημόσιο, ύστερα από «δημοσιονομική διόρθωση», ποσού που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λαρισαίων επιχορηγήθηκε από το ΥΠΕΣ, για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης, με τα ποσά 52.093,006 και 12.354,006 αντίστοιχα. Το ποσό των 52.093,006 είχε κατατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Α' ΔΟΥ Λάρισας για απόδοση στον Δήμο. Η Α' ΔΟΥ, όμως, δέσμευσε το συγκεκριμένο ποσό και αρνείται να το καταβάλει, διότι το 2010 επιβλήθηκε σε βάρος του Δήμου, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, δημοσιονομική διόρθωση συνολικού ποσού 497.900,006, με αποτέλεσμα όλα τα χρηματικά ποσά που κατατίθενται από τα Υπουργεία στην Α' ΔΟΥ Λάρισας για απόδοση στον Δήμο Λαρισαίων, να δεσμεύονται και να μην αποδίδονται.

Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 200 ευρώ τού εκλογικού επιδόματος που δικαιούνται 287 υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι εργάσθηκαν τις δυο Κυριακές των εκλογών του περασμένου Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Λαρισαίων προσέφυγε δικαστικά, στις 20 Μαΐου του 2010, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του υφυπουργού. Δηλαδή, να μην γίνει παρακράτηση των χρημάτων, έως ότου τελεσιδικίσει δικαστικά η υπόθεση. Το Τμήμα Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε στις 5 Μαρτίου του 2013, για να δικάσει την έφεση του Δήμου Λαρισαίων δέχθηκε να αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης, ενώ η υπόθεση εκδικάσθηκε εκ νέου στις 4 Νοεμβρίου και η οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη.

Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε το Υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύσει δυο επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δεδουλευμένα δημοτικών υπαλλήλων και όχι για έσοδα του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων Παν. Νταής, το «οξύμωρο» της υπόθεσης είναι, ότι παρότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να καταβάλει από ιδίους πόρους το ποσό προς τους εργαζομένους δεν μπορεί να το πράξει, γιατί δεν κάνει δεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διότι, σύμφωνα με το Φύλλο Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαιτείται το γραμμάτιο είσπραξης από τον Δήμο της αντίστοιχης επιχορήγησης.

Κατά τον ίδιο, μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αν το υπουργείο Εσωτερικών «αποχαρακτηρίσει» το συγκεκριμένο ποσό και δεν θεωρείται πλέον ως «επιχορήγηση» αλλά ως «καταβολή». Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να καταβάλει τα χρήματα. Μάλιστα, εντός της ημέρας, ο Δήμος Λαρισαίων που έχει ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, προτίθεται να καταθέσει και εγγράφως την πρόταση του, προκειμένου, εφόσον γίνει αποδεκτή, να επιλυθεί το ζήτημα.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα:Η εφορία δέσμευσε το εκλογικό επίδομα Δημοτικών Υπαλλήλων για οφειλή του Δήμου προς το Δημόσιο"

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεύτερη αίτηση αναθεώρηση της απόφασης για το Ελληνικό

Αίτηση αναθεώρησης της απόφασης που επέτρεψε την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής κατέθεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο δικηγόρος Γ. Κόκκας ατομικά, αλλά κι ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» και της ‘Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια».

Προηγουμένως ανάλογη αίτηση είχε καταθέσει χθες και η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις θα συζητηθούν στις αρχές του νέου έτους στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του 6ου Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρόεδρος Σωτηρία Ντούνη) πρόσφατα, με υπ' αριθμ. 3800/2014 απόφασή του, έκρινε νόμιμο το διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία LAMDA και ανακάλεσε αντίθετη προηγούμενη απόφαση του Ζ' Κλιμακίου, το οποίο είχε «παγώσει» την σχετική διαδικασία.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο χθες κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης η Περιφέρεια Αττικής και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, «με την αίτησή της η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΤΕΕ, αναφορικά με το ύψος του τιμήματος της σύμβασης, το οποίο κρίθηκε εξευτελιστικό».

Στην συνέχεια ο Γ. Κόκκας κατέθεσε αίτηση, με την οποία υποστηρίζει ότι αν και ανακηρύχθηκε μειοδότης η εταιρεία LAMDA, στην πραγματικότητα αγοράστρια εταιρεία είναι «μια παντελώς άγνωστη εταιρεία ειδικού σκοπού του Λουξεμβούργου», της οποίας «το μετοχικό κεφάλαιο υπολείπεται των απαιτήσεων της όλης διαδικασίας παραχώρησης».

Τέλος, ο κ. Κόκκας υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η νομοθεσία (Ν. 3986/2011), όπως, επίσης, παραβιάστηκε και η διαγωνιστική διαδικασία.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεύτερη αίτηση αναθεώρηση της απόφασης για το Ελληνικό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news