facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

«Καμπάνα» σε αναισθησιολόγο για το θάνατο 24χρονης από αμέλεια

Σε φυλάκιση δύο ετών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε αναισθησιολόγος, η οποία κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενη για το θάνατο, από αμέλεια, 24χρονης ασθενούς.

Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο έκρινε εκ νέου ένοχη την κατηγορουμένη, μειώνοντας την ποινή κατά ένα χρόνο, σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το περιστατικό καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2007 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου η 24χρονη επρόκειτο να υποβληθεί σε εγχείριση ρινικού διαφράγματος. Αφού, περιήλθε σε νάρκωση ενόψει του χειρουργείου, η αναισθησιολόγος απομακρύνθηκε από το χειρουργικό θάλαμο. Το διάστημα της απουσίας, η 24χρονη, δέχθηκε μεγάλο όγκο αέρα από το αναισθησιολογικό μηχάνημα, με συνέπεια να υποστεί υποδόριο εμφύσημα πνευμοθώρακα και τελικά να χάσει τη ζωή της από οξύ εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα. Νοσηλεύτρια αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποίησε την αναισθησιολόγο, αλλά ήταν πλέον αργά για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Απολογούμενη, η γιατρός αποποιήθηκε των ευθυνών της, αρνούμενη την κατηγορία. Στην παλαιότητα του αναισθησιολογικού μηχανήματος απέδωσε την τραγική εξέλιξη, ο συνήγορος υπεράσπισης, επικαλούμενος τη σχετική πραγματογνωμοσύνη. Όπως ειπώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, η συσκευή δεν διέθετε το μέγιστο όριο ενδοπνευμονικής πίεσης ούτε είχε οπτικούς και ακουστικούς συναγερμούς.

Για την υπόθεση, εκκρεμεί αγωγή αποζημίωσης στα διοικητικά δικαστήρια.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπάνα» σε αναισθησιολόγο για το θάνατο 24χρονης από αμέλεια "

Αντ. Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει τη λέξη Grexit στο στόμα των ξένων (ΒΙΝΤΕΟ)

Βολές στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. εν όψει των ψηφοφοριών για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καταλογίζοντάς του πως προσπαθεί ανοιχτά να ματαιώσει την επιτυχία της χώρας, σέρνοντάς τη σε εκλογές.

«Δεν πρόκειται να τους περάσει. Έχουμε τρία όπλα: την ίδια την επιτυχία μας, την αλήθεια, που δεν μπορεί να κρυφτεί και την ευθύνη, που είναι άγνωστη λέξη για εκείνους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι πολίτες μετά την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «ανησυχούν μήπως η χώρα συρθεί σε εκλογές». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά οτι ο λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, δεν θέλει να ανακοπεί η πορεία του τόπου», συνέχισε.

Τονίζοντας πως «τώρα ξεπερνάμε την κρίση», διαβεβαίωσε πως «δεν θα πάρουμε μέτρα επώδυνα, που δεν τα χρειαζόμαστε», ενώ κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κατηγόρησε πως «έχει γραμμή ρήξης με την Ευρώπη, γραμμή κατάργησης όλων των τολμηρών μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Σαμαράς έδωσε τη δική του ερμηνεία για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα οι αγορές, λέγοντας πως έκαναν βουτιά γιατί φοβούνται ότι αν δεν βγει Πρόεδρος και η χώρα πάει σε εκλογές, θα υπάρχει αναταραχή και πως αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ολέθριο για τον τόπο.

«Οι αγορές αντιδρούν», επεσήμανε, «γιατί η πιθανότητα να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως βεβαιότητα επιστροφής στα μνημόνια».

Εξήγησε ακόμη ότι αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή γιατί «δεν μπορούσε η Ελλάδα να βουλιάζει στο τέλμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας».

«Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν φόβο παντού»

«Φτύσαμε αίμα για να φύγει από το στόμα των ξένων η λέξη Grexit, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει τη λέξη Grexit στο στόμα των ξένων», πρόσθεσε και διερωτήθηκε «ποιος να τους πάρει στα σοβαρά» όταν λένε για παροχες 12,5 εκατ. με ισοσκελσιμένο προυπολογισμό. «Πώς να μην φοβηθούν οι πάντες, και ποιος να τους πάρει στα σοβαρά», σημείωσε.



«Όταν διακηρρύσουν ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, στην πραγματικότητα λενε στις αγορές "μη δανείζετε την Ελλάδα" για να οδηγήσουν ξανά την Ελλαδα σε αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή φτου κι από την αρχή σε νέο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν φόβο παντού, αλλά προκαλούν και μία απορία αν έχουν την παραμικρή επαφή με τη διεθνή πραγματικότητα».

Παράλληλα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη στάση του στην συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας ότι την τορπιλίζει.

«Οι βουλευτές να μη σκύψουν το κεφάλι στον ψυχολογικό εκβιασμό που τους γίνεται»

Ακόμη αναφέρθηκε στην «πολιτική ευθύνη ολόκληρου του κοινοβουλίου» εν όψει της προεδρικής εκλογής και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 40 ετών και κάποιοι τώρα απειλούν να μας πάνε πίσω».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων «να πάρουν την ευθύνη και να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω, να κατρακυλήσει στο χάος ή αν θα της επιτρέψουν να προχωρήσει μπροστά». «Καλούνται», πρόσθεσε, «να αποφασίσουν αν θα σκύψουν τον κεφάλι στον ψυχολογικό εκβιασμό που τους γίνεται».

Αναφερόμενος για ακόμη μία φορά στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «αγνοούν προκλητικά τη θέληση του ελληνικού λαύ, ξεχνώντας ότι ο λαός τιμωρεί» και συμπλήρωσε πως «τρομοκρατούν έναν έναν τους βουλευτές».

Ακόμη άφησε αιχμές εναντίον αρχηγού ενός μικρότερου κόμματος που «φαίνεται να συμμαχεί με εκείνους που ο ίδιος κατήγγελλε πριν από λίγους μήνες ως επικίνδυνους».

«Δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα - εξαιρετική υποψηφιότητα ο Στ. Δήμας»

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί άλλη υποψηφιότητα στην τρίτη ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

«Κάποιοι προσπαθούν να την αποδυναμώσουν, διαδίδοντας ότι ταχα θα υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος μέχρι και την τελευταία εκλογή», ξεκαθάρισε.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, θα ζητήσουμε τη βοήθεια του χρέους και θα υπογράψουμε τη νέα συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή, με την προληπτική πιστωτική γραμμή.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει τη λέξη Grexit στο στόμα των ξένων (ΒΙΝΤΕΟ)"

Πάτρα: Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου

Απεργία και συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου στις 10:30 το πρωί πραγματοποιούν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου οι Εμποροϋπάλληλοι της Πάτρας. Ο Σύλλογός τους διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων εκείνη την ημέρα και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα παρακάτω:

"Οι Εργαζόμενοι στο Εμπόριο συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας, που σαν στόχο έχουν τη μονοπώληση του εμπορίου από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά, οδηγώντας σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μία (1) από τις επτά (7) Κυριακές που θεσμοθετήθηκαν με τον αντεργατικό Ν. 4177/13 κατά τον οποίο είναι πλήρης και χωρίς όρια ελεύθερη η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Μαζί με την πλήρη ανατροπή και τη γενικευμένη επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης με μισθούς φτώχειας, η κατάργηση της Κυριακής Αργίας είναι το τελευταίο βήμα για την πλήρη κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο. Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΟΥΤΕ 7 ΟΥΤΕ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ!
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση των Εμποροϋπαλλήλων
στην Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου στις 10:30 π.μ."

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου "

Στέλεχος ΔΝΤ: Τα λάθη του 2010 πληρώνουν οι Έλληνες

Η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ, υποστήριξε σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ" ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα».

Η κ. Σάντλερ προειδοποιεί ότι κανείς θα πρέπει να φυλάγεται διαρκώς, καθώς, όπως σημειώνει, το κλίμα στις αγορές μπορεί να αναστραφεί απότομα, και επιρρίπτει ευθύνες στο ΔΝΤ ότι υπέκυψε το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

«Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι», διερωτάται σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Σούζαν Σάντλερ, συμπληρώνοντας πως μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, ενώ η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του ΔΝΤ έχει, όπως λέει, ακόμη έως σήμερα αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια.

Και μπορεί, όπως προσθέτει, οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των επιτοκίων, ωστόσο, η κ. Σάντλερ πιστεύει ότι αυτό δεν βοηθάει και πολύ, γιατί είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν πλήρως.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλεχος ΔΝΤ: Τα λάθη του 2010 πληρώνουν οι Έλληνες"

Αρχίζει το Σάββατο το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Το ερχόμενο Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε περιλαμβάνεται και η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, στις 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Στην Αθήνα το προτεινόμενο ωράριο έχει ως εξής:

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου: 09:00 - 18:00

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου: 11:00 - 18:00 (Τα πολυκαταστήματα - εμπορικά κέντρα θα λειτουργήσουν έως τις 20:00)

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου: 09:00 - 18:00

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: 11:00 - 18:00

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου: 09:00 - 18:00

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα): ΚΛΕΙΣΤΑ

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου (β' μέρα Χριστουγέννων): ΚΛΕΙΣΤΑ

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου: 09:00 - 20:00

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου: ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου: 09:00 - 21:00

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου: 09:00 - 18:00

Πέμπτη 1η Ιανουαρίου: ΚΛΕΙΣΤΑ

Tην Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 21.12.2014.

Για την λειτουργία της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου θα δοθεί εκ περιτροπής στο προσωπικό μια ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζει το Σάββατο το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων"

Βραχυκύκλωμα γέμισε με πυκνούς καπνούς το κτίριο του Κοινοβουλίου!

Πανικός επικράτησε στην Βουλή λίγο μετά τις 8 το βράδυ καθώς καπνοί και έντονη οσμή πυρκαγιάς τρομοκράτησε την φρουρά του κοινοβουλίου και τους υπαλλήλους.

Μια μικρή εστία φωτιάς δημιουργήθηκε από βραχυκύκλωμα που έγινε σε ηλεκτρολογικό μηχάνημα στο κανάλι της Βουλής. Το κοινοβούλιο γέμισε πυκνούς καπνούς, αλλά κανείς δεν κινδύνευσε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έφτασε στο σημείο και προχώρησε σε κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από την έντονη μυρωδιά επικράτησε αναστάτωση αν και εκείνη την ώρα οι εργασίες της Βουλής είχαν ολοκληρωθεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βραχυκύκλωμα γέμισε με πυκνούς καπνούς το κτίριο του Κοινοβουλίου!"

Πέθανε ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος

Πέθανε το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος. Η κηδεία του 67χρονου πολιτικού θα γίνει την Παρασκευή στις 16:00 στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Πέτσος, γιος του πρώην βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, Ευάγγελου Πέτσου, γεννήθηκε το 1947. Είχε καταγωγή από την Έδεσσα, ενώ ο παππούς ήταν μακεδονομάχος και διετέλεσε πρώτος δήμαρχος Έδεσσας.

Με σπουδές στα οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στα νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Πέτσος ξεκίνησε τη μακρά πολιτική του καριέρα το 1977, όποτε εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Πέλλας.

Από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούνιο του 1982 διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στις 19 Ιουλίου 1982 διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επανεντάχθηκε τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1985.

Τον Φεβρουάριο του 1987 ορκίστηκε υφυπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, τον Ιούνιο του 1988 υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, τον Νοέμβρη του ιδίου έτους υπουργός Δημόσιας Τάξης, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι το Μάρτη του 1989.

Στις 8 Μαΐου 1989 έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης από την οργάνωση «17η Νοέμβρη», κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά. Σύμφωνα με την προκήρυξη της οργάνωσης, επιλέχτηκε γιατί θεωρήθηκε ο δεύτερος κατά σειρά ένοχος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, μετά τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα.

Στις 12 Ιουνίου 1989 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ καθώς είχε αποκλειστεί νωρίτερα από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1989 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ' εξακολούθηση μόνο για τις καταθέσεις των ΕΛΤΑ στην Τράπεζα Κρήτης.

Στις 30 Οκτωβρίου 1990 διατάχθηκε η προσωρινή κράτησή του. Παρέμεινε στη φυλακή περίπου ένα μήνα και στις 25 Νοεμβρίου αποφυλακίστηκε κατόπιν συμφωνίας του ανακριτή και των τριών κατηγόρων βουλευτών, επειδή κρίθηκε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής.

Στις 16 Ιανουαρίου 1992, το Ειδικό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, με ψήφους 7-6, για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για την επέκταση των εγκαταστάσεων του Κοσκωτά στην Παλλήνη) και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 10 μηνών με 3ετή αναστολή και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 2 χρόνια. Επίσης το Δικαστήριο τον έκρινε αθώο για τα άλλα δύο αδικήματα, για τα οποία είχε κατηγορηθεί, δηλαδή της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για τις καταθέσεις των ΕΛΤΑ στην Τράπεζα Κρήτης.

Τον Οκτώβριο του 1998 συμμετείχε στις νομαρχιακές εκλογές ως ανεξάρτητος και εξελέγη νομάρχης Πέλλας στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 52,5%.Το Φεβρουάριο του 1999 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Τον Ιανουάριο του 2004 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία ήταν υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης το 2004 και υποψήφιος βουλευτής Πέλλας το 2007.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος"

Συνελήφθη Υπαξιωματικός του Στρατού στον Έβρο με μεγάλη ποσότητα καυσίμων χωρίς παραστατικά

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος στρατιωτικού στον Έβρο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων, χωρίς παραστατικά

Συνελήφθη χθες (10.12.2014) το πρωί, σε χωριό του Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου και της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 38χρονος ημεδαπός, Υπαξιωματικός του Στρατού, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων (πετρελαίου), χωρίς παραστατικά αποδεικτικά στοιχεία.

Ειδικότερα, σε έρευνα στο σπίτι του εντοπίστηκε σε βοηθητικούς χώρους και την αυλή της οικίας, ποσότητα (4.500) λίτρων πετρελαίου, σε δεξαμενές και βαρέλια, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή τους.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και υπεξαίρεση, καθώς κατηγορείται ότι μέρος των καυσίμων το εισήγαγε παράνομα από τη Βουλγαρία, σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά το παρελθόν, ενώ τα υπόλοιπα φέρεται ότι προέρχονται από τη μονάδα του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Στρατοδικείου, ενώ το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη Υπαξιωματικός του Στρατού στον Έβρο με μεγάλη ποσότητα καυσίμων χωρίς παραστατικά "

Παπανδρέου: Αν δεν βγει Πρόεδρος, κάνω κόμμα

Πολιτική «βόμβα» έριξε στο πολιτικό σκηνικό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του παρεμβαίνει στις εξελίξεις, επιχειρώντας να πάρει τρόπον μία άτυπη ρεβάνς για την εκδίωξή του από την πρωθυπουργία το 2001, καθώς τάσσεται μεν υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, αλλά ζητά να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να συγκροτηθεί μία άλλη, ευρύτερης συναίνεσης και με νέα προγραμματική συμφωνία.

Δεν αποσαφηνίζει μεν τι θα πράξει εάν δεν γίνει δεκτή η πρότασή του για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας – με «προοδευτικό πρόσημο» όπως λέει – αλλά ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που τελικά οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ο ίδιος θα κάνει νέο κόμμα. «Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό» είναι οι χαρακτηριστικές αποστροφές του.

Ο κ. Παπανδρέου καλεί εμμέσως τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να παραιτηθούν – όπως του ζήτησαν και εκείνοι το 2011 – τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηγεσία της Κυβέρνησης οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος».

Για να γίνει ακόμα πιο σαφής τονίζει σε άλλο σημείο της δήλωσής του ότι το 2011 «μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του Ελληνικού λαού», εννοώντας δηλαδή ότι αφού ίσχυσε για τον ίδιο τότε η ανάγκη της αποχώρησης, προφανώς ισχύει και για τους σημερινούς επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλα σχέδια, που δεν αφορούσαν την εθνική προσπάθεια και την επιδίωξη συναινέσεων και προκάλεσε τις διπλές εκλογές του 2012, που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. Δηλαδή, σε ό,τι προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια να αποφύγουμε - χάριν επιδιώξεων που δεν είχαν καμία σχέση με το εθνικό συμφέρον. Το μήνυμα είναι σαφές: καθήκον μας είναι, να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη - τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί».

Σημειωτέον ότι η δήλωση του κ. Παπανδρέου αποτελεί ουσιαστικά ένα πολιτικό μανιφέστο, με το οποίο αποδομεί πλήρως την κυβερνητική πολιτική και στρατηγική των τελευταίων δυόμισι ετών, στέκεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά τηρεί ίσες αποστάσεις από τους δύο βασικούς πυλώνες του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Αναπτύσσει δε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περαιτέρω πορεία, βασισμένο περίπου στην ανάγκη να υπάρξει σύμπλευση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για εθνική διαπραγμάτευση, με στόχο τη διευθέτηση του χρέους και την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, να γίνει μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και να υπάρξει ως και δημοψήφισμα – όπερ σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ξέχασε ποτέ την ιδέα, που οδήγησε στην πτώση του το 2011.


Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

Οι περιστάσεις επιβάλλουν σε όλους μας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να μιλήσουμε με καθαρό λόγο.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται ξανά στην δίνη μιας κρίσης.

Κρίση αξιοπιστίας. Κρίση που καλλιεργεί νέα ερωτηματικά στους εταίρους μας.

Δεν θα έπρεπε.

Είναι κρίση που επαναφέρει συζητήσεις στις διεθνείς αγορές για Grexit και χρεοκοπία.

Η κρίση αυτή, απειλεί να υπονομεύσει την ανεπανάληπτη προσπάθεια που έκανε ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό, είναι και άδικο και απαράδεκτο.

Γιατί η χώρα μας, με θυσίες, κόπο και προσπάθειες που ξεκίνησαν από τις αρχές του 2010, κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά και να πρωτεύσει - από τότε - σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων.

Όμως, όπως λέω πάντα, τα ελλείμματα που περιορίσαμε δραστικά, δεν ήταν παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης κρίσης.

Κρίση Δημοκρατίας.

Κρίση ενός πελατειακού συστήματος. Ενός κράτους και ενός οικονομικού, μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου, που πολλαπλασίαζε αδικίες αντί να προωθεί αξίες, στήριζε τον παρασιτισμό αντί της παραγωγικής Ελλάδας, σπαταλούσε ή επέτρεπε κάποιοι να ιδιοποιούνται πόρους και χρήματα του Ελληνικού λαού αντί να τα διαχειρίζεται με διαφάνεια υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Επένδυε στην διατήρηση της εξουσίας, αντί της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.

Κρίση ενός πελατειακού συστήματος, που διατηρούσε την εξουσία κρατώντας τον Έλληνα και την Ελληνίδα όμηρους μέσα από εξαρτήσεις και δουλείες. Ενός συστήματος που και σήμερα θέλει συνειδήσεις εξαγορασμένες ή φοβισμένες από τις κατεστημένες δυνάμεις της χώρας.

Αυτές οι δυνάμεις και οι δομές που επέβαλαν, αποτέλεσαν και αποτελούν το εμπόδιο για να πάει η χώρα μπροστά, να ανθίσουν οι υγιείς πρωτοβουλίες, να αξιοποιηθεί ο ανθρώπινος και φυσικός της πλούτος για το κοινό καλό. Να αναδείξει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός.

Αυτές οι δυνάμεις, οι πρακτικές και οι δομές, έφεραν τα ελλείμματα και τελικά την εξάρτηση.

Αυτές ευθύνονται που μας οδήγησαν να έχουμε την ανάγκη ενός μνημονίου, που πράγματι, αποτελεί μια επώδυνη μετάβαση.

Και οι εταίροι μας έχουν σημαντικές ευθύνες, για το γεγονός ότι, το κόστος αυτής της μετάβασης ήταν και είναι τόσο οδυνηρό.

Αλλά όσο και εάν θέλουμε να ασκήσουμε δικαιολογημένη κριτική στους εταίρους μας ή στην δύναμη των διεθνών αγορών, ευθύνη δικιά μας ήταν και είναι να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή.

Να στέκεται στα δικά της πόδια, με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να μην είναι εξαρτημένη και εκτεθειμένη στις βουλήσεις των διεθνών αγορών ή τις υπερβολικές απαιτήσεις των εταίρων.

Η ηγεσία της κυβέρνησης - αφού η κυβέρνηση ούτε συνεδριάζει, ούτε αποφασίζει, έκανε τις επιλογές της και ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Αποφάσεις, που ήρθαν σαν φυσική συνέχεια των επιλογών επί τη βάση των οποίων διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους μας, αυτήν την τελευταία περίοδο, αλλά και της συνολικότερης στάσης της, που ουσιαστικά συνιστά αποδοχή δύο αδιέξοδων παραγόντων:

Πρώτον. Του - στα όρια του γραφικού - "ανταγωνισμού" Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης σε αντιμνημονιακή ρητορεία, με εύκολα λόγια.

Δεύτερον, συνακόλουθο του πρώτου. Της πρωτοφανούς απουσίας, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών, που μας οδήγησαν στην κρίση και στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας, κρυπτόμενες και οι δύο πίσω από αντιμνημονιακές ιαχές.

Η κρίση σήμερα, έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκαν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές, καθώς βρέθηκαν μακράν της αδήριτης ανάγκης να συγκρουστούν με τις πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αποτελούν την πηγή των δεινών που ταλανίζουν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Δηλαδή, με όσα, κατά κύριο λόγο, ευθύνονται για τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, που βιώνουν οι Έλληνες και πληρώνουν δυσανάλογα οι πιο αδύναμοι και οι μονίμως εγκαλούμενοι - αλλά και μονίμως συνεισφέροντες στα δημόσια οικονομικά.

Και σήμερα με τα διλήμματα που και οι δύο θέτουν, της προεδρικής εκλογής ή μη, των εκλογών ή μη, σε καμία περίπτωση δεν θέτουν και επί της ουσίας το πραγματικό δίλημμα, αυτό που αφορά την μετάβαση στην "μεταπελατειακή Ελλάδα".

Όσο για την έξοδό μας από το μνημόνιο, θα είναι γράμμα κενό εάν αναπαράξουμε και πάλι ένα άδικο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα νομής της εξουσίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν να αξιοποιήσει με όλους τους τρόπους την δυναμική των θυσιών του Ελληνικού λαού και των πρωτοφανών αποτελεσμάτων που πέτυχε, να βρίσκεται απέναντι από τους εταίρους μας, χωρίς διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, αλλά και στο αδιέξοδο που διαμόρφωσαν, τόσο η ίδια η ηγεσία της Κυβέρνησης με τις επιλογές της, όσο και η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της.

Έτσι, η μεν ηγεσία της Κυβέρνησης απώλεσε το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο, η δε ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ιστό που η ίδια ύφανε.

Ο λαϊκισμός - των εύκολων λόγων, κοινό στοιχείο της πολιτικής αντίληψης και πρακτικής τους, μετετράπη σε τιμωρό.

Αλλά το τίμημα της αβεβαιότητας καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες.

Πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα βρέθηκε στη χειρότερη δυνατή θέση που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς. Ένας βασικός λόγος είναι ότι, τα τρία τελευταία χρόνια αυτής της πενταετίας, επανέκαμψαν αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που δεν βρίσκονταν σε αντιστοίχιση με τα πραγματικά διακυβεύματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.

Στα τέλη του 2011, οι πολίτες θα καλούνταν να δώσουν αυθεντική απάντηση σε πραγματικά διακυβεύματα και πραγματικά δεδομένα. Ένα χειροπιαστό πρόγραμμα, που προέβλεπε και την τεράστια δανειοδότηση της χώρας μας και το μεγαλύτερο ιστορικά κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.

Σήμερα, καλείται η Βουλή να δώσει διέξοδο, που όμως και οι δύο πλευρές με τη στάση τους υπονομεύουν. Και οι πολίτες, θα κληθούν, αν χρειαστεί, να επιλέξουν μια από τις δύο πολιτικές επιλογές, που και οι δύο - τόσο "συγκρουόμενες" μα τόσο ίδιες, ευθύνονται για το αδιέξοδο.

Έτσι,

Αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια, έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση.

Αντί για ευτυχή κατάληξη της αξιολόγησης των πεπραγμένων, που θα οδηγούσε στην υιοθέτηση και εκ μέρους των εταίρων μας, μιας στρατηγικής που θα είχαμε εμείς διαμορφώσει, δηλαδή, μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί μήνες πριν, καμία συμφωνία - και απόλυτη αβεβαιότητα.

Και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η όποια κυβέρνηση, δεν θα έχει παρά απειροελάχιστα χρονικά περιθώρια να διαπραγματευτεί ουσιαστικά οτιδήποτε με τους εταίρους μας, προτού εκπνεύσει η παράταση των δύο μηνών.

Αντί να έχουμε διαμορφώσει μια Συμφωνία, που θα αποτελούσε παράλληλα και ένα Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό, Συμβόλαιο δικό μας, που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία θα είχαμε συνάψει, εθνικό, για τα παραπέρα βήματα που θα καθιστούσαν τη Ελλάδα χώρα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης, αντιδικούμε για το πως θα διαχειριστούμε την αυριανή εξουσία.

Και βεβαίως, αντί για συνεννόηση, έστω στα στοιχειώδη, μετά από όσα περάσαμε, οι ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον Ελληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα. Υπονομεύουν έτσι - προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια - ένα εθνικό πλεονέκτημα του Ελληνισμού που είναι η ίδια η δημιουργικότητα και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε όσα αφορούν την συλλογική μας πορεία.

Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, απέτυχαν να την οδηγήσουν στην "επόμενη μέρα", παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Και δυστυχώς, η ηγεσία της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συναγωνίζεται και ξεπερνά σε ανευθυνότητα την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της περιόδου 2009-2011.

Και από τις δύο πλευρές ουδεμία προσπάθεια διαλόγου. Ακόμη και τα κυβερνητικά όργανα "αργούν".

Ουδεμία προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων - πόσο μάλλον και των κοινωνικών εταίρων.

Ουδεμία προσπάθεια εξεύρεσης ενός μίνιμουμ κοινού τόπου, που θα διασφάλιζε μια βιώσιμη προοπτική για τη χώρα και την οικονομία.

Ουδεμία προσπάθεια οικοδόμησης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού διαπραγματευτικού οπλοστασίου, όχι μόνον έναντι των εταίρων μας, αλλά και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών που μας οδήγησαν στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής.

Τα αντιμνημονιακά καλλιστεία στα οποία επιδόθηκαν και οι μεν και οι δε, οδηγούν την Ελλάδα σε απαράδεκτο και επικίνδυνο αδιέξοδο μιας και δεν απαντούν στα πραγματικά διακυβεύματα.

Και βεβαίως, ουδεμία ουσιαστική συζήτηση για το πως θα ενταχθεί η χώρα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως, στον καταμερισμό εργασίας για την παραγωγή υγιούς οικονομικού αποτελέσματος και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Αντιθέτως, απόλυτη προσήλωση στον μοναδικό κοινό τόπο που χαρακτηρίζει τη στάση των σημερινών ηγεσιών, τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, που οικοδομήθηκαν γύρω από ένα ψευτοδίλημμα: ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο. Πώς θα ξεφορτωθούμε τους "κακούς" της τρόικα - χωρίς να έχουμε οικοδομήσει τα δικά μας θεμέλια, ώστε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Καμία σοβαρότητα, καμία νέα μεταρρύθμιση της προκοπής, καμία επιλογή που να συνεισφέρει προστιθέμενη αξία στις θυσίες του Ελληνικού λαού και να αξιοποιεί τα πρωτοφανή αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Αντιθέτως υπονομεύτηκαν θεσμικές αλλαγές που αποτελούσαν τη βάση μιας άλλης συμπεριφοράς και λειτουργίας της πολιτείας.

Το 2011, με την πρόταση για δημοψήφισμα - και μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι σήμερα συμβαίνει, επί ειλημμένης απόφασης, συγκεκριμένης και σαφούς, απόφασης που έφερνε χρήματα στη χώρα και συνέβαλε στην ουσιαστική και αποτελεσματική περικοπή και αναδιάρθρωση του χρέους, απόφαση που επετεύχθη με την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου του 2011 και έδινε προοπτική στη χώρα, ξεσκεπάσαμε την υποκρισία πολλών και επιβάλλαμε τελικά συναίνεση, που εκφράστηκε με την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του Ελληνικού λαού.

Αλλά η ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλα σχέδια, που δεν αφορούσαν την εθνική προσπάθεια και την επιδίωξη συναινέσεων και προκάλεσε τις διπλές εκλογές του 2012, που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.

Δηλαδή, σε ό,τι προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια να αποφύγουμε - χάριν επιδιώξεων που δεν είχαν καμία σχέση με το εθνικό συμφέρον.

Το μήνυμα είναι σαφές: καθήκον μας είναι, να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη - τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί.

Με αυτά τα δεδομένα,

Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.

Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα".

Ευχής έργο είναι - και για να μην χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού και για να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη -, έστω αυτή την ύστατη ώρα, η μεν ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, η δε ηγεσία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.

Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε.

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπανδρέου: Αν δεν βγει Πρόεδρος, κάνω κόμμα"

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,7% η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Στο υψηλό 25,7% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ωστόσο, είναι μικρότερο από τον Αύγουστο (26%). Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.241.114 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.293.357 άτομα.

Η ανεργία είχε αγγίξει το επίπεδο ρεκόρ του 28% τον Σεπτέμβριο του 2013, όποτε και άρχισε να υποχωρεί. Ωστόσο, παραμένει υπερδιπλάσιο της ανεργίας στην ευρωζώνη, η οποία διαμορφώνεται στο 11,5%.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταδεικνύουν πως το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο του 2014 ανήλθε σε 25,7% έναντι 28,0% τον Σεπτέμβριο του 2013 και 26% τον Αύγουστο του 2014. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Σεπτέμβριο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.589.280 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.241.114 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.293.357 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 79.247 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2013 (αύξηση 2,3%) και αυξήθηκαν κατά 55.085 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 (αύξηση 1,6%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 123.115 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2013 (μείωση 9,0%) και μειώθηκαν κατά 940 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 (μείωση 0,1%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 6.501 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2013 (μείωση 0,2%) και μειώθηκαν κατά 58.519 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 (μείωση 1,7%).

Στους άνδρες η ανεργία το Σεπτέμβριο ήταν στο 22,8% και στις γυναίκες στο 29,5%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να πλήττει τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών, αν και υποχώρησε στο 49,8% από 57,3% το Σεπτέμβριο του 2013. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών, με ποσοστό ανεργίας 36%.

Σε επίπεδο περιφέρειας η μεγαλύτερη ανεργία καταγράφτηκε το Σεπτέμβριο στην περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης (27,4%), Αττικής (26,5%) και Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (26,1%).

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,7% η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο"

Δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη έστειλε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιώντας του ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα συμμετάσχουν στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι λόγοι για την συγκεκριμένη απόφαση έχουν να κάνουν με την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ παραπέμπει τον κ. Μεϊμαράκη στην πρόσφατη τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου εξήγησε «την σκοπιμότητα της έναρξης της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση».

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων εχει προγραμματίσει να συζητηθεί στην Ολομέλεια η σύσταση της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Προς τον
Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο-Βασίλειο Μεϊμαράκη
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014

Κύριε Πρόεδρε,
Σας γνωστοποιώ, εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στην παρούσα φάση και ενόψει μάλιστα της άμεσης προσφυγής στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δεν θα συμμετάσχουν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, που συγκροτείται με αρμοδιότητα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Επί της ουσίας, για τη σκοπιμότητα της έναρξης της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση σ’ αυτή τη φάση και εφόσον δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, έχουμε τοποθετηθεί –από του βήματος της Βουλής– στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2015.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας».

Δεν μετέχει ούτε το ΚΚΕ στην Επιτροπή για το Σύνταγμα

Στο μεταξύ, την απόφαση να μην ορίσουν μέλη για την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος εως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβε και το ΚΚΕ. Το επιτελείο της ΚΟ του Περισσού εξηγεί ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή σε μια επιτροπή που μπορεί να διακοπεί λόγω διάλυσης της Βουλής από την αποτυχία εκλογής Προέδρου γι αυτό και σημειώνουν ότι θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν 15 ημέρες εως ότου ολοκληρωθεί η κρίσιμη διαδικασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση"

Παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο με βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, παραπέμπεται με ψήφους 4 εναντίον 1 για νοθεία εγγράφου και απόπειρα απιστίας ενώ απαλλάσσεται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας τα τρία συγγενικά του πρόσωπα.

Η παραπομπή

Το βούλευμα των ανώτατων δικαστών είναι αμετάκλητο -δεν υπόκειται δηλαδή σε κανένα ένδικο μέσο- και εντός δέκα ημερών από την έκδοσή του θα επιδοθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου αυτός να κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα Προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη που θα έχουν κληρωθεί, υποχρεούται εντός 60 ημερών να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται πως την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών είχε προτείνει προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας. Ο κ. Πλιώτας ζητούσε να λογοδοτήσει για τετελεσμένη και όχι απόπειρα απιστίας όπως αποφάσισαν οι ανώτατοι δικαστές, νόθευση εγγράφου καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος από το οποίο τώρα απαλλάσσεται βάση του βουλεύματος.

Επίσης ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει να δικαστούν μαζί του και η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης ως συμμέτοχοι.

Κατα τον κ. Πλιώτα από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέγραψε τα ονόματα των συγγενών από τη λίστα Λαγκάρντ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου"

Διεγράφησαν 80.000 αιώνιοι φοιτητές

Εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους τέθηκαν 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές, οι οποίοι διεγράφησαν οριστικά από τα μητρώα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Με την εκκαθάριση να συνεχίζεται, τους επόμενους, μήνες ο συνολικός αριθμός των διαγραφόμενων φοιτητών αναμένεται να φτάσει τους 150.000. Μόνο στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, στο Καποδιστριακό, σχεδόν 50.000 λιμνάζοντες φοιτητές αποτελούν παρελθόν και δεν βρίσκονται πλέον στα μητρώα του ιδρύματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», όσον αφορά στους φοιτητές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας (υπολογίζονται σε 25.000) αρκετοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα και έχουν τη δυνατότητα με διπλές εξεταστικές που θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο, να δώσουν τα τελευταία μαθήματα που χρωστούν, προκειμένου να λάβουν τα πτυχία τους, ενώ ήδη υπάρχει και ένας αριθμός φοιτητών που ολοκλήρωσε τις εξετάσεις και πήρε πτυχίο.

Στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, από την άλλη, ολοκληρώθηκαν οι διαγραφές 7.000 παλαιών σπουδαστών, όσοι δηλαδή από τους λεγόμενους «λιμνάζοντες» την τελευταία στιγμή δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να εξεταστούν σε κάποιο μάθημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεγράφησαν 80.000 αιώνιοι φοιτητές"

Νέες απειλές Ερντογάν εναντίον της Κύπρου

Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τη δική της πλατφόρμα στο δικό της ναυπηγείο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε τελετή για τα 60 χρόνια τουρκικού πετρελαίου, λέγοντας ότι σύντομα θα κάνουν γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου. Ο κ. Ερντογάν είπε πως όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές τους προειδοποιήσεις, τότε και η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της για φυσικό αέριο στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, και όπως μεταδίδει η συνάδελφος του ΚΥΠΕ Αννα Ανδρέου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι “η Τουρκία πλέον δραστηριοποιείται όχι μόνο στα δικά της εδάφη αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη” και πρόσθεσε ότι ειδικά για τις εξελίξεις “στο νότιο μέρος της Κύπρου πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι εξελίξεις από τις οποίες θα μείνουμε μακριά”.

“Όσο ο ε/κ τομέας δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές μας προειδοποιήσεις κι εμείς θα συνεχίσουμε εκεί τις δικές μας εργασίες. Δόξα τω Θεό κάνουμε τις έρευνές μας με το δικό μας πλοίο. Πολύ σύντομα θα κάνουμε και τη δική μας γεώτρηση. Εμείς από την αρχή λέγαμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχία στη διπλωματία ενέργειας που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ θα επιτευχθεί και στην Κύπρο.

“Το πλοίο Μπαρμπαρός έχει αγοραστεί από το εξωτερικό. Τώρα κατασκευάζουμε το δικό μας πλοίο στην Τούζλα. Μακάρι τον Ιανουάριο να αρχίσουμε εργασίες γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα”, είπε ο κ. Ερντογάν.

“Γι αυτό μπορούμε δόξα τω Θεό να κατασκευάσουμε τη δική μας πλατφόρμα στο δικό μας ναυπηγείο. Πού είμαστε και πού φτάσαμε, μπορούσαμε πριν 12 χρόνια, να τα συζητούμε αυτά; Η Τουρκία μετατρέπεται με ταχύτητα σε βάση ενέργειας στην περιοχή”.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απειλές Ερντογάν εναντίον της Κύπρου"

Ανατροπές στα ακίνητα: Τι φόρο θα πληρώνουν όσοι πουλάνε διαμερίσματα

Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ θα θεωρείται για την εφορία το κέρδος που προκύπτει από τρεις ή περισσότερες πωλήσεις ακινήτων εφόσον αυτές γίνουν σε διάστημα δύο ετών.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος φορολογούμενος πουλήσει τουλάχιστον τρία ακίνητα μέσα σε διάστημα δύο ετών θεωρείται από την εφορία ως επιχειρηματίας και η υπεραξία από την πώληση των ακινήτων του λαμβάνεται υπόψη ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και όχι με φόρο υπεραξίας 15% και με αφορολόγητο 25.000 ευρώ.

Ο χρόνος αρχίζει να μετρά από την 1η Ιανουαρίου 2014, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων και επομένως στην τσιμπίδα του φόρου 26% κινδυνεύουν να πιαστούν από το 2016 όσοι θα έχουν πωλήσει τρία ή περισσότερα ακίνητα.

Ο τρόπος υπολογισμού της υπεραξίας κρύβει παγίδες για τους φορολογούμενους που πωλούν ακίνητα, ενώ η απίστευτη περιπτωσιολογία στον υπολογισμό των αξιών κτήσης και τους φόρου που αναλογεί προκαλεί «πονοκέφαλο» στους συμβολαιογράφους. Το τοπίο επιχειρεί να ξεκαθαρίσει νέα αναλυτική εγκύκλιος της γενικής γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, με την οποία μάλιστα εφιστά την προσοχή στους φορολογουμένους και τους συμβολαιογράφους όσον αφορά τις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιχειρηματικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Έξτρα φόρο υπεραξίας 3.750 ευρώ μπορεί να φέρει η ημερομηνία σύνταξης των συμβολαίων μεταβίβασης ενός ακινήτου, στον βαθμό που έστω και για μία ημέρα δεν έχουν συμπληρωθεί ημερολογιακά πέντε χρόνια από το έτος κτήσης του. Προκειμένου να υπολογισθούν τα έτη διακράτησης, ώστε να αφαιρεθεί από την προκύπτουσα υπεραξία το ποσό των 25.000 ευρώ, απαιτείται η πλήρης συμπλήρωση της οικείας πενταετίας διακράτησης του συγκεκριμένου ακινήτου. Αν η μεταβίβαση γίνει έστω και μια ημέρα νωρίτερα, τότε από την υπεραξία που προκύπτει (τιμή πώλησης μείον τιμή κτήσης) χάνεται το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και επί των 25.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 15%, που οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 3.750 ευρώ. Αντιθέτως, στην περίπτωση εφαρμογής συντελεστών απομείωσης για τον υπολογισμό των ετών διακράτησης λαμβάνεται υπόψη το συμπληρωμένο έτος με βάση την αντίστοιχη ημερολογιακή ημέρα του χρόνου κτήσης, εάν δε το συμβόλαιο πώλησης συντάσσεται έστω και κατά μια μέρα αργότερα από την ημερομηνία αυτή, το διάστημα αυτό υπολογίζεται, για λόγους χρηστής διοίκησης, ως επιπλέον έτος. Για παράδειγμα: Έστω ότι στις 5/5/2009 αποκτήθηκε ακίνητο με αγορά αντί δηλωθέντος τιμήματος 50.000 ευρώ. Στις 3/5/2014 γίνεται πώληση του ακινήτου έναντι 110.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω η υπεραξία είναι η ακόλουθη: 110.000 - 50.000 = 60.000 x 93% (συντελεστής απομείωσης για 5 έτη διακράτησης) = 55.800 ευρώ x 15% = 8.370 ευρώ. Από το ποσό αυτό δεν αφαιρείται το ποσό των 25.000 ευρώ, διότι ο πωλητής δεν διακράτησε το ακίνητο τουλάχιστον πέντε έτη (ημερολογιακά συμπληρωμένα), ενώ αντίθετα ο συντελεστής απομείωσης είναι αυτός των πέντε ετών.

2. Οικόπεδο στα όρια οικισμού: Σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία απόκτησής του από τον πωλητή, ως χρόνος κτήσης δεν θεωρείται η ημερομηνία στην οποία πραγματικά αποκτήθηκε το ακίνητο αλλά ο χρόνος ένταξης του ακινήτου στα όρια του οικισμού. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο χρόνος που εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει μεταξύ κτήσης και πώλησης του ακινήτου και η φορολογητέα υπεραξία αυξάνεται πλασματικά, με αποτέλεσμα ο πωλητής να πληρώνει επιπλέον φόρο. Ακόμη και σε περίπτωση που ο πραγματικός χρόνος κτήσης είναι πριν από την 1η Ιανουαρίου 1995, αλλά ο χρόνος ένταξης στα όρια του οικισμού είναι μετά την ημερομηνία αυτή, ως χρόνος κτήσης λαμβάνεται η ημερομηνία ένταξης στα όρια του οικισμού με συνέπεια να μην ισχύει για τον πωλητή η απαλλαγή που προβλέπεται σε περίπτωση κτήσης του ακινήτου πριν από την 1η Ιανουαρίου 1995.

3. Αυθαίρετο κτίσμα: Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ' αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, σε περίπτωση τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται υπόψη η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%. Ακόμη και αν το οικόπεδο/αγροτεμάχιο αποκτήθηκε πριν το 1995, εφόσον ανεγέρθηκε επ' αυτού κτίσμα εξ ολοκλήρου αυθαίρετο το οποίο τακτοποιήθηκε πολεοδομικά και στη συνέχεια πωλείται, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου προσαυξημένη με συντελεστή 20%. Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση που μεσολάβησε διοικητική πράξη προσδιορισμού των ορίων οικισμού και το κτηθέν αγροτεμάχιο εντάχθηκε εντός οικισμού. Ως εκ τούτου η υπεραξία που θα προκύπτει σε κάθε τέτοια περίπτωση θα είναι μεγάλη, καθώς θα προσδιορίζεται από τη διαφορά μεταξύ αξίας κτίσματος και αξίας οικοπέδου ή αγροτεμαχίου έστω και προσαυξημένης κατά 20%. Πάντως, σε περίπτωση πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής, εάν ο χρόνος ανέγερσης, όπου πιστοποιείται από τον μηχανικό στην αίτηση τακτοποίησης, λάβει χώρα μέχρι και την 31/12/1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική.

4. Αλλαγή χρήσης: Στην περίπτωση κατά την οποία για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο προβλεπόταν συγκεκριμένη χρήση του ως νομίμως υφιστάμενου κτιρίου και, στη συνέχεια, η χρήση αυτή μεταβλήθηκε, καθ' οιονδήποτε τρόπο, μετά την έκδοση οικοδομικής άδειας αλλαγής χρήσης, η μεταβολή αυτή είναι αδιάφορη για τον προσδιορισμό τόσο του χρόνου όσο και της τιμής κτήσης (π.χ. το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ήταν κατοικία κατά την απόκτησή του, ενώ κατά την πώλησή του έχει μετατραπεί σε επαγγελματικό χώρο).

5. Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος: Σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος (μετά την 1.1.1995) και πώλησης αυτού στη συνέχεια, μετά από ανέγερση, ως ημιτελούς, σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής, προ της αποπεράτωσής του, τότε η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία στην οποία αυτό είχε αποκτηθεί. Αντίθετα, εάν πωληθεί ως αποπερατωμένο, η τιμή κτήσης θα προσδιοριστεί με πολλαπλασιασμό της τιμής μεταβίβασης του ακινήτου επί τον Δείκτης Τιμών Κατοικιών του έτους κτήσης διά του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του αμέσως προηγούμενου της μεταβίβασης έτους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ως χρόνος κτήσης θεωρείται εκείνος της απόκτησης, ενώ είναι αδιάφορος ο χρόνος έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπές στα ακίνητα: Τι φόρο θα πληρώνουν όσοι πουλάνε διαμερίσματα"

ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η ανανέωση της κάρτας ανεργίας

Σε ισχύ ετέθη η ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο «ουρών» και ταλαιπωρίας.

Η ανανέωση γίνεται μέσω των προσωπικών λογαριασμών των ανέργων, αφού προηγηθεί η χορήγηση κλειδάριθμου για για την είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Με τον κωδικό του, μπορεί ο κάθε εγγεγραμμένος στον Οργανισμό άνεργος, να μπει στο προφίλ του και να κάνει ηλεκτρονικά την ανανέωση.

Η νέα ρύθμιση αφορά σε περίπου 800.000 ανέργους, οι οποίοι ως τώρα έπρεπε να προσέρχονται στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ για να γίνει η ανανέωση της κάρτας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η επιλογή εμφανίζεται στο προσωπικό τους προφίλ για επτά ημέρες πριν τη λήξη της κάρτας.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η ανανέωση της κάρτας ανεργίας"

ΕΜΠ: Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης ή κλείνουμε

Στην προειδοποίηση ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του και ότι η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015, προέβη ο πρύτανης του Ιδρύματος Ιωάννης Γκόλιας.

Την ίδια ώρα υπό το βάρος του προβλήματος που έχει ανακύψει από τον αυξημένο αριθμό των φοιτητών που καλούνται να δεχθούν τα ανώτατα ιδρύματα και της αδυναμίας τους, όπως δηλώνουν, να τους εκπαιδεύσουν, συνεδριάζει την Παρασκευή και το Σάββατο η σύνοδος των Πρυτάνεων.

Όσον αφορά στο σήμα κινδύνου από το Εθνικό Μετσόβιο, η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ αναφέρει τα εξής:

Η εντολή από την Πολιτεία κατάρτισης προϋπολογισμού με μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3.800.000 ευρώ (9% υποχρεωτικό πλεόνασμα στα 4.200.000 ευρώ) αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ΕΜΠ (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κλπ).

Το Ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015. Η κατάθεση του συνημμένου προτεινόμενου μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015 στην παρούσα φάση γίνεται αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση δυνατότητας άντλησης πόρων κατά τους πρώτους μήνες του 2015.

Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του Ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% περίπου με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κλπ.

Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος τονίζει ότι υποχρέωση των μελών της είναι να φέρουν το πρόβλημα στην επιφάνεια αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

Η Πολιτεία, τονίζει η Σύγκλητος, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις δικές της ευθύνες πριν το Ίδρυμα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας.

Τέλος, η Σύγκλητος καλεί τα ΑΕΙ της χώρας, που όλα αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να συντονίσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περίοδο μετά την επικείμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

naftemporiki με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΜΠ: Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης ή κλείνουμε"

Βούλιαξε το χρηματιστήριο, εκτοξεύθηκαν τα Spreads

Ξεπούλημα μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο με πτώση 7,35%. Μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Πώς κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Νέα δραματική πτώση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά και βυθίσθηκε σε νέα χαμηλά έτους, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει νέο άλμα πάνω από το 9%.

Οι ανησυχίες που τροφοδοτούν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις αυξάνονται παγκοσμίως και οι επενδυτές αποτιμούν το ρίσκο της χώρας προχωρώντας σε νέο «ξεπούλημα» των ελληνικών μετοχών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 827,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση 65,73 μονάδων ή σε ποσοστό 7,35%. Είναι τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Ιούλιο του 2013, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 819,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 8,29%.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων έχει καταγράψει πτώση 20,00%, από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 28,79%, ενώ από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου, τις 1.369,56 μονάδες, σημειώνει πτώση 39,54%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 180,27 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,11%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Motor Oil (+0,44%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-14,44%), της Πειραιώς (-13,89%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-13,22%), της Folli Follie (-12,45%), της MIG(-12,31%), της Jumbo (-11,83%), της Ελλάκτωρ (-11,06%), του ΟΠΑΠ (-10,86%), της ΔΕΗ (-10,49%), ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση 9,38%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας (-13,26%), του Εμπορίου (-12,44%), των Προσωπικών Προϊόντων (-10,68%) και των ταξιδιών (-9,80%).

Ανοδικά κινήθηκαν 21 μετοχές, 105 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +19,75%, Σφακιανάκης +19,44%, Λεβεντέρης (κ) +16,67%, Μοχλός +13,97% και Trastor+12,30%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΕΛΓΕΚΑ -28,00%, Καραμολέγκος -26,77%, ΣΙΔΜΑ -19,76%, ΑΧΟΝ Συμμετοχών -16,67% και ΑΕΓΕΚ -15,63%.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούλιαξε το χρηματιστήριο, εκτοξεύθηκαν τα Spreads"

Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, στην περίπτωση του Ιρανού υπηκόου Α.Κ., που συνελήφθη μόλις έφθασε την Ελλάδα, στις 13 Νοεμβρίου 2010, κρατήθηκε στους συνοριακούς σταθμούς του Σουφλίου, των Φερρών και της Αλεξανδρούπολης για έξι μήνες και κατόπιν απελευθερώθηκε, χωρίς η αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε υποβάλει να γίνει δεκτή από τις Αρχές.

Στην προσφυγή του, ο Α.Κ υποστήριξε ότι εκκρεμεί ακόμη η προσφυγή κατά του Διοικητικού Εφετείου για την απόρριψη της αίτησης χορήγησης ασύλου, από τις 25 Απριλίου 2011, καθώς και ότι κρατήθηκε επί ένα εξάμηνο χωρίς δίκη, απελευθερώθηκε δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία με προσωρινή άδεια παραμονής και υποχρεώθηκε να ζήσει άστεγος, σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 6.500 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Με άλλη του, σημερινή, απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στην περίπτωση του Ιρακινού Χουσεΐν Μοχάμαντ, ο οποίος όταν συνελήφθη για παράνομη είσοδο, στις 15 Νοεμβρίου 2010 στο Σουφλί, ήταν μόλις επτά ετών.

Ύστερα από τη διακρίβωση της πραγματικής ημερομηνίας γέννησης του, καθ' όσον από αξιωματικό της Frontex υποστηρίχθηκε εσφαλμένα ότι είχε γεννηθεί το 1990, μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης ανηλίκων στο Σουφλί και του δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να πάει στη Γερμανία όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χ. Μοχάμαντ, τον περίμενε ένας αδελφός του.

Εξετάζοντας την προσφυγή του, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, για παραβίαση του δικαιώματος σε μια πραγματική προσφυγή, καθώς και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον Χουσεΐν Μοχάμαντ 8.500 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news