facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Χιλιάδες ψευδεπίγραφα φάρμακα εντοπίστηκαν από την ΕΛΑΣ

Μεγάλο αριθμό ψευδεπίγραφων φαρμάκων κατείχαν δύο έλληνες οι οποίοι συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία. Η συνολική αξία των φαρμάκων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, ξεπερνά τα 22.700 ευρώ, βάσει της ενδεικτικής λιανικής τιμής πώλησής τους

Αναλυτικότερα, η Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διενήργησε έρευνα, χθες (07-12-2014) το πρωί, σε σπίτι στη Βάρη Αττικής, όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Οι ιδιοκτήτες της οικίας, δύο έλληνες, 41χρονος και 39χρονη, συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για νοθεία. Στο σπίτι αλλά και σε αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (2.051) συσκευασίες φαρμάκων, που περιείχαν (150.947) δισκία, φιαλίδια κ.λπ. από περίπου εξήντα επτά (67) διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.

Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια αγοράς, που προέρχονται από εταιρίες που δεν νομιμοποιούνται να πωλούν φάρμακα και μεγάλος αριθμός αποδείξεων αγοράς φαρμάκων, που προέρχεται από φαρμακεία του νομού Αττικής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και γνησιότητά τους, ενώ κάποια από τα φάρμακα προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται αποκλειστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες προέβαιναν στην εμπορία και διάθεση των φαρμάκων αυτών.

Επιπλέον, ο χώρος, όπου βρέθηκαν τα φάρμακα, δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια και ήταν ακατάλληλος για την φύλαξή τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος αλλοίωσης και επιμόλυνσης των φαρμάκων και κατ’ επέκταση κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την χρήση τους. Επίσης, πολλά σκευάσματα, που χρήζουν φύλαξης σε ψυγείο, βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πάγκους της αποθήκης.

Όπως διαπιστώθηκε από τους υπαλλήλους του Ε.Ο.Φ., πρόκειται για ψευδεπίγραφα φάρμακα, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προέλευση, κατοχή, αποθήκευση και τον τρόπο διακίνησης τους, όπως δελτία αποστολής, ιατρικές συνταγές και τιμολόγια.

Στο σύνολο των κατασχεθέντων περιλαμβάνεται και αριθμός φαρμάκων, για τα οποία έχει εκδοθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή πραγματοποιείται έκτακτη εισαγωγή από τον Ε.Ο.Φ., λόγω της έλλειψής τους στην ελληνική αγορά, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ και αυξάνει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τη χώρα μας.

Όπως προέκυψε, η συνολική αξία των φαρμάκων, βάσει της ενδεικτικής λιανικής τιμής πώλησης, ανέρχεται περίπου στις 22.707 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο Έλεγχος Ποιότητας και Νομιμότητας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αξία των φαρμάκων, ο συνολικός αριθμός τους, καθώς και το είδος τους.

Επίσης, θα συνεχιστεί και ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.








newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες ψευδεπίγραφα φάρμακα εντοπίστηκαν από την ΕΛΑΣ"

Έρχονται στην Ελλάδα τα λεωφορεία χωρίς οδηγό

Ανοίγει ο δρόμος για την πιλοτική κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό στην Ελλάδα, με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Πρόκειται για διάταξη που έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και παρέχει τη δυνατότητα να τεθεί πιλοτικά, και για ορισμένο χρονικό διάστημα σε κυκλοφορία λεωφορείο χωρίς τη φυσική παρουσία οδηγού επί του οχήματος.

«Θα ανέβαινα σε λεωφορείο χωρίς οδηγό;» είναι ίσως η πιθανότερη ερώτηση που θα έθετε κάποιος στο άκουσμα της είδησης. Όπως αναφέρεται όμως στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης, η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει πλέον την ασφαλή για δημόσια κυκλοφορία λειτουργία τέτοιων οχημάτων, τα οποία πέραν των μηχανισμών, εξαρτημάτων και συσκευών που φέρουν όλα τα οχήματα της αντίστοιχης κατηγορίας, είναι εφοδιασμένα με έξυπνα συστήματα χειρισμού (ITS).

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η λειτουργία εξ αποστάσεως ειδικού Κέντρου Ελέγχου, με παρουσία χειριστή, ο οποίος επιβάλλεται να βρίσκεται καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του οχήματος στο Κέντρο Ελέγχου.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την ασφάλεια όλων των χρηστών της οδού, καθώς η θέση σε κυκλοφορία των «οχημάτων χωρίς οδηγό» υπόκειται σε σειρά διαδικαστικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων, όπως είναι η κατάρτιση και έγκριση ειδικής κυκλοφοριακής μελέτης.

Παράλληλα λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τη διασφάλιση αυξημένου επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη διαμόρφωση ειδικού περιβάλλοντος κυκλοφορίας, το οποίο περιλαμβάνει την παρακολούθηση, τόσο του οχήματος, όσο και της οδού μέσω καμερών.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος έσπευσε σήμερα να επισημάνει, σχολιάζοντας τα ερωτήματα που τέθηκαν από βουλευτές, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται διεθνώς στις πρωτοπόρες χώρες που συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι κατά την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων χωρίς οδηγό.

«Η κυκλοφορία των λεωφορείων χωρίς οδηγό βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και η χώρα μας επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος σε πραγματικές συνθήκες» είπε ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως «όπως προκύπτει από τις διατάξεις που εισάγονται, αλλά και όταν ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία του».

«Αντί λοιπόν να χαιρόμαστε, επειδή η χώρα μας έχει ήδη προβληθεί, και θα προβληθεί ακόμα περισσότερο, και θα προωθηθεί μια καινοτόμος λειτουργία στις αγορές από την Ελλάδα, ακούω αντιρρήσεις που παραπέμπουν σε συνθήκες μιζέριας. Θα ήθελα να το ξανασκεφτείτε γιατί θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο αυτή η πρωτοπορία της χώρας μας» επέμεινε ο υφυπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, «το Λεωφορείο Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό επιβάλλεται να διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς και αυτόματα συστήματα, τα οποία εξασφαλίζουν συμπεριφορά κίνησης, πέδησης και ακινητοποίησης, αντίστοιχη με όχημα, το οποίο χειρίζεται οδηγός».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται στην Ελλάδα τα λεωφορεία χωρίς οδηγό"

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα

Το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του γνωστοποιεί ότι τόσο στην Α/θμια όσο και στη Β/θμια Εκπαίδευση τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν από τις 24 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου.

H 23η Δεκεμβρίου, ήμερα Τρίτη θα είναι λοιπόν η τελευταία μέρα μαθημάτων για το 2014.

Να σημειώσουμε ότι για κάποιους μαθητές σχολείων απομακρυσμένων περιοχών ίσως τα μαθήματα τελειώσουν νωρίτερα καθώς το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αναχωρήσουν νωρίτερα με την προϋπόθεση ότι θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις 22 και 23 Δεκεμβρίου.

Α) Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Σύμφωνα με τα άρθρα 4, §§ 1.δ των Π. Δ 200 & 201 /1998 (ΦΕΚ 161Α), τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, δε λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (Διακοπές Χριστουγέννων).

Β) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 1α του Π.Δ 104/1979 (Α΄23) και την § 1α του άρθρου 2 της υπ΄ αριθμ. 80033/Γ2/04-08-2006 Υ. Α (Β΄1286), τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας, δε λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου. (Διακοπές Χριστουγέννων).

Διαβάστε Περισσότερα » " Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα"

«Και το βραχιολάκι είναι αποδεκτό από τον Νίκο Ρωμανό» δηλώνει ο συνήγορός του

«Φυσικά και το πιστεύω ότι θα επιστρέψει στη φυλακή, εάν παρακολουθήσει μαθήματα. Έχω την ηθική δέσμευση, σαν δικηγόρος, και μπορώ να το πω δημόσια. Αν θέλουν, και νομικά. Ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι για να σπουδάσει και όχι για να αποδράσει» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

«Και το βραχιολάκι θα αποδεχθώ και ό,τι άλλο που υλοποιείται. Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες και είναι και το βραχιολάκι αποδεκτό από τον κ. Ρωμανό» σημείωσε. «Εμείς θέλουμε διέξοδο με την έννοια της ευθύνης. Δεν θέλουμε παρεμβάσεις που να πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης, ούτε το κύρος της έννομης τάξης. Πιστεύουμε, όμως, ότι μέσα από τη νομιμότητα και τη διαφάνεια μπορούμε να περιμένουμε μία λύση ευνοϊκή και άμεση. Να πάρει την άδειά του, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως τη σκεπτόταν όταν έδινε εξετάσεις. Έφτασε στο σημείο να γίνει μεταγωγή από τον Αυλώνα στον Κορυδαλλό. Γιατί έγινε αυτό, αν δεν ήταν να παρακολουθήσει μαθήματα;» πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

amna
Διαβάστε Περισσότερα » "«Και το βραχιολάκι είναι αποδεκτό από τον Νίκο Ρωμανό» δηλώνει ο συνήγορός του"

Χ. Αθανασίου: Ο Ν. Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για το «βραχιολάκι»

Ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (με το βραχιολάκι) όταν το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, ωστόσο μέχρι τότε ο κ. Αθανασίου απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς του να τον πείσουν να παρακολουθήσει τα μαθήματά του ηλεκτρονικά, γιατί αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί σ' αυτή τη φάση να κάνει η Πολιτεία.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη - ο οποίος είπε πως η τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή αύριο το υπουργείο Δικαιοσύνης χειροτερεύει τα πράγματα και ζήτησε άμεση λύση -, ο κ. Αθανασίου διερωτήθηκε «γιατί η τροπολογία χειροτερεύει τα πράγματα;», εξηγώντας «αφού προϋπόθεση είναι η διευκόλυνση κάποιου να πάρει άδεια για να σπουδάσει. Του δίνεται δηλαδή δεύτερη ευκαιρία στην περίπτωση που τα Συμβούλια απορρίπτουν την εκπαιδευτική άδεια».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο Νίκος Ρωμανός μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του ηλεκτρονικά, αφού η Πολιτεία αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει, όπως είπε, και έκανε έκκληση προς τους γονείς του να τον πείσουν να ξεκινήσει τα μαθήματά του.

amna
Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Αθανασίου: Ο Ν. Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για το «βραχιολάκι»"

Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η Σοφία Βούλτεψη.

«Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014» πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη..

Το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής

Στις 17 Δεκεμβρίου, στις 23 Δεκεμβρίου και στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από κοινοβουλευτική πηγή, θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι ονομαστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, οπότε οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, αν επιθυμούν, να υποδείξουν, με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής, τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, για να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Και σε αυτή την ψηφοφορία, είναι και πάλι οι 200 θετικές ψήφοι ο απαιτούμενος αριθμός για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εάν και σε αυτή την δεύτερη ψηφοφορία, δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία.

Σε αυτήν, οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας αρκούν να είναι 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας"

Eurogroup: Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος

Συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος επιτεύχθηκε στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. To σχετικό αίτημα θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.

Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.

Την ίδια ημέρα (Τρίτη) τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα και θα συντάξουν έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας (factual report) στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, η Ελλάδα θα υποβάλει την Τρίτη το επίσημο αίτημά της για την προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL.

Οι λεπτομέρειες που θα διέπουν τη γραμμή ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.

Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν από τα Χριστούγεννα.

Ικανοποίηση Χαρδούβελη

Ικανοποίηση για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωση για την Ελλάδα που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρεται ότι χαιρετίστηκαν οι πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα που «αντανακλούν τις προσπάθειες αξιοσημείωτη προσαρμογή πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες».

«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζουν να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει.

Το Eurogroup χαιρέτισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης, ωστόσο «παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

«Ως εκ τούτου, η παρούσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία και όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες θεωρείται ότι πληρούνται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF».

«Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο EuroWorkingGroup να αναφέρει στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση (...) μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπλέον, παρατείνεται η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. «Το Eurogroup βλέπει θετικά σε μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους».

«Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο πλήρως επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ΕΜΣ (ECCL), αν η Ελλάδα να ζητήσει αυτό και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, η συνεχής συμμετοχή του ΔΝΤ, και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος"

Δωρεάν μαθήματα πληροφορικής σε ανέργους από τον ΟΑΕΔ και τη Microsoft

Το πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής», που ανέπτυξε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Microsoft, παρουσίασαν σήμερα ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία πρωτοβουλία για τη δωρεάν εκπαίδευση ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, την οποία υλοποίησαν από κοινού ο ΟΑΕΔ και η Microsoft και χάρη στην οποία, όσοι από τους εγγεγραμμένους ανέργους το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ακόμη προσόν στην προσπάθειά τους για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως εξειδίκευσης, ηλικίας ή οποιασδήποτε άλλης παραμέτρου, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στη διεθνή πλατφόρμα της Microsoft, IT Academy, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως με σκοπό την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής» έχει αναπτυχθεί με ορίζοντα τριετίας.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τις εξής υπηρεσίες:
  1. Παροχή ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περισσότερα από 1.000 θέματα τεχνολογιών πληροφορικής, όπως λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές γραφείου, δίκτυα υπολογιστών, προγραμματισμός, συστήματα ERP και CRM, βάσεις δεδομένων κ.ο.κ.. Ο εκπαιδευόμενος, μέσω ενός μοναδικού κωδικού, θα έχει πρόσβαση στα μαθήματα από οποιονδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα download των μαθημάτων.
  2. Παροχή δωρεάν διαδικτυακής υποδομής μέσω του Office 365 για την υποστήριξη της εκπαίδευσης:
a. Real-time εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας (Lync): Δυνατότητα e-learning με τη βοήθεια ενός «εξελιγμένου Skype», το οποίο θα επιτρέπει στους καθηγητές να διοργανώνουν online εκπαιδεύσεις μέσω video, εφαρμογών, ενώ παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να τους κάνουν σχόλια και ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.
b. Δυνατότητα εύκολης δημιουργίας portals μαθημάτων: μέσω της  πλατφόρμας Sharepoint Online, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν με απλό τρόπο online σελίδες εκπαιδευτικού υλικού τις οποίες στη συνέχεια θα μοιράζονται με τους εκπαιδευόμενους στο πλαίσιο των μαθημάτων.
c. Δυνατότητα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης email, με 50 GB αποθηκευτικό χώρο, ημερολόγιο και tasks.
d. Δυνατότητα web office: Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των web εκδόσεων Microsoft Word, Excel, Powerpoint, Onenote καθώς και Project Server.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος. Στόχος είναι, σταδιακά, να επεκταθεί στο σύνολο των ενδιαφερόμενων εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν μαθήματα πληροφορικής σε ανέργους από τον ΟΑΕΔ και τη Microsoft "

Πύρινο άρθρο του δημάρχου του Λονδίνου: Ηταν βλακώδες να στείλουμε τα Μάρμαρα στον Πούτιν

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον μπορεί να κατηγορηθεί για πάρα πολλά πράγματα. Άλλωστε και ο ίδιος δεν κρύβει πως είναι μια εκκεντρική φιγούρα που όμως χαίρει της εκτίμησης των κατοίκων του City. Γι' αυτό που δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι η διπλωματία: λέει ό,τι πιστεύει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το γράφει! Με άρθρο του στην Telegraph ο κ. Τζόνσον τοποθετείται στο θέμα του δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα στη Ρωσία και χαρακτηρίζει την κίνηση «βλακώδη», αλλά όπως συμπληρώνει «αυτό είναι που κάνει τη Μεγάλη Βρετανία... μεγάλη!».

Αφού κάνει μια προσωπική-πολιτική αναφορά στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας προς την Ουκρανία, λέει πως είναι δύσκολο να πείσει κανείς τους Ρώσους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα έχουν κάνει στην περιοχή. Και στη συνέχεια γράφει: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τουλάχιστον εγώ το κάνω, αν όλα αυτά πέρασαν από τα μυαλά των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου όταν αποφάσιζαν να δανείσουν ανεκτίμητα τεχνουργήματα στη Ρωσία του Πούτιν».


Ο Μπόρις Τζόνσον

Η κριτική του συνεχίζεται και είναι ανελέητη: «Οι αποφασεις, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως ήταν χαοτικές. Φευ, το δεξί χέρι δεν ξέρει τι κάνει το αριστερό. Οι πιέσεις προς τον Πούτιν είναι δεδομένες και σε αυτές μετέχει και η Μ. Βρετανία. Οι άνθρωποι μιλούν για νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όλοι θέλουμε μια λογική λύση στην Ουκρανία. Γι' αυτό και ασκούνται πιέσεις, αλλά τι είδους πιέσεις κάνει η Μ. Βρετανία με το να στέλνει αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής;».

Τα βέλη του Μπόρις Τζόνσον πηγαίνουν πλέον προς το Βρετανικό Μουσείο και το διευθυντής του Νιλ ΜακΓκρέγκορ: «Ο Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου – ίσως και το μεγαλύτερο. Γιατί να στείλει τα Μάρμαρα στο εξωτερικό; Γιατί στη Ρωσία; Γιατί στον Πούτιν; Δεν νομίζω πως αυτή είναι μια κίνηση υπαγορευμένη από την κυβέρνηση ή από τη διπλωματία, κάτι σαν κλάδος ελαίας προς τη Ρωσία. Εκεί νομίζω πως υπάρχει ένα λάθος. Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά η διοίκησή του δεν χρειάζεται να ζητάει την έγκριση της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι ξεχωριστό που συμβαίνει μόνο στη Βρετανία. Δεν έχουμε τυραννία. Η εξουσία δεν βρίσκεται παντού».

Για να καταλήξει ο κ. Τζόνσον: «Μια από τις παγκόσμιες επιτυχίες της χώρας είναι ότι οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν, εκτός αν είναι για να ενθαρρύνουν. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε άλλο Εθνικό Μουσείο μιας οποιασδήποτε άλλης χώρας; Στην Ελλάδα; Στη Γαλλία; Στη Ρωσία; Μην με κάνετε να γελάσω! Να, γιατί έχει λάθος ο Τζορτζ Κλούνεϊ που ζητάει την επαναφορά των Μαρμάρων στην Αθήνα. Ακόμα και σε αυτή την άσχημη περίοδο το Βρετανικό Μουσείο στέλνει τα Μάρμαρα στη Ρωσία αποδεικνύοντας πως του ανήκουν και θα παραμείνουν στο Λονδίνο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρινο άρθρο του δημάρχου του Λονδίνου: Ηταν βλακώδες να στείλουμε τα Μάρμαρα στον Πούτιν"

Bloomberg για Τσίπρα:«Ο ταραξίας υποστηρικτής του Μάο, που τώρα «θέλει να πείσει τους επενδυτές».

Ταραξία της Ελλάδας χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές άρθρο του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Το σχετικό δημοσίευμα υπενθυμίζει πως στα φοιτητικά του χρόνια ο κ. Τσίπρας μπορεί να ήταν υποστηρικτής του Μάο, αλλά τώρα «θέλει να κατευνάσει τους επενδυτές».

«Ο 40χρονος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θορύβησε μια ολόκληρη ήπειρο κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012, όταν κόντεψε να πάρει την εξουσία υποσχόμενος να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Τώρα, η στάση του έγινε πιο συναινετική, καθώς υπόσχεται να κρατήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό», αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πλησιάζει στην εξουσία της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρώπης, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποσπάσει τη στήριξη των ψηφοφόρων παντρεύοντας τη νέα του υπόσχεση για τον προϋπολογισμό με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις του για χαλάρωση της λιτότητας. Αν και πολλοί αναλυτές αμφισβητούν τα μαθηματικά πίσω από αυτή τη διπλή δέσμευση, ελάχιστοι υποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας κρύβει ένα σχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα και πάλι στο οικονομικό χάος».

«Εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη ανατιμολόγηση των ελληνικών τίτλων, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μακροχρόνια αδυναμία» δηλώνει στο Bloomberg ο Nicola Marinelli της Pentalpha Capital, συμπληρώνοντας πως ενόσω βρίσκεται στο πλευρό των χωρών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «όλα θα πηγαίνουν καλά για την Ελλάδα ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Βασικός άξονας του σχεδίου Τσίπρα για να κρατήσει στο πλευρό του τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τις αγορές είναι η δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της προς ιδιώτες επενδυτές. «Το χρέος που οφείλουμε σε ιδιώτες επενδυτές δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση» δηλώνει ο κ. Μηλιός σε συνέντευξή του στο Bloomberg, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει τους επίσημους δανειστές της χώρας να δεχθούν διαγραφή των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους ώστε να μειωθεί το χρέος της σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

«Μας λένε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται» δηλώνει ο κ. Μηλιός και συμπληρώνει: «Κάποτε υπήρχε και ρήτρα περί μη κρατικής στήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χρειάστηκαν 10 χρόνια για να καταργηθεί, αλλά μόνο 10 ημέρες».

Η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τώρα έχει συμβουλευτική εταιρεία στην Ελλάδα, εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κρατήσει ο κ. Τσίπρας ικανοποιημένους τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους επενδυτές. «Το πρόβλημα με την ατζέντα τους είναι πως κανείς δεν θέλει να τη χρηματοδοτήσει» δήλωσε η κ. Ξαφά και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια θα χρειαστεί είτε να αναβάλουν τα σχέδιά τους για μεγαλύτερες δαπάνες είτε να βγουν από το ευρώ».

«Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο πάντως δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον κ. Τσίπρα να υποκύψει στις απαιτήσεις της ένταξης στην ευρωζώνη» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Ο κ. Τσίπρας μπορεί μάλιστα να πετύχει περισσότερα από τον κ. Σαμαρά για τη φορολόγηση των πλουσίων, όπως δηλώνει Ευρωπαίος παράγοντς».

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εκλογής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επειδή εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί το status quo, δηλώνει αξιωματούχος με έδρα το Βερολίνο. Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξέλιξη που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.

«Πράγματι, πηγή προσκείμενη στον σχεδιασμό του κόμματος δήλωσε πως η δημόσια ρητορική στοχεύει στη στήριξη των ψηφοφόρων και δεν πρέπει να θεωρείται ισχυρός οδηγός για το πρόγραμμα πολιτικής του κόμματος» αναφέρει το δημοσίευμα. Και οι τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο παρακάλεσαν να μην κατονομαστούν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg για Τσίπρα:«Ο ταραξίας υποστηρικτής του Μάο, που τώρα «θέλει να πείσει τους επενδυτές»."

Μοσκοβισί: «Να παραμείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα»

Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο γάλλος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι μιλάει «κάθε μέρα» με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόνο εάν υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και αποδεχθεί νέες «υποχρεώσεις» πρόκειται να λάβει περαιτέρω βοήθεια. Kοινός στόχος είναι να μπορεί και πάλι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, «αλλά είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η ευρωζώνη» τονίζει ο επίτροπος. Επισημαίνει δε, ότι η επιθυμία της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκπληρωθεί: «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung η ΕΕ επείγεται να «κλείσει» το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες. «Αν δεν τα βρούμε επιτέλους με τους Έλληνες, την 1η Ιανουαρίου μας περιμένει μία νέα ευρω-κρίση» τονίζουν πηγές από ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους στη γερμανική εφημερίδα. Ο ίδιος ο Μοσκοβισί δηλώνει ότι προφανώς «θα υπάρξει μία παράταση και μετά την Πρωτοχρονιά», εννοώντας προφανώς την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει την πρόθεση της Κομισιόν να συμφωνήσει σε μία «προληπτική γραμμή πίστωσης» προς την Ελλάδα.

Απαραίτητη η συγκατάθεση της Bundestag

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος προϋποθέτει την έγκριση της γερμανικής Βουλής (όπως άλλωστε και άλλων κοινοβουλίων στην ευρωζώνη) και έχουν ήδη λάβει σχετική ειδοποίηση οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Bundestag. Η σχετική ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου, τελευταία προγραμματισμένη ημέρα συνεδριάσεων πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεν αποκλείεται ακόμα και μία έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Βεβαίως μία τέτοια απόφαση «μάλλον δεν εντείνει τον ενθουσιασμό των βουλευτών για περαιτέρω βοήθεια προς της Ελλάδα» τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Από την άλλη πλευρά θεωρείται μάλλον απίθανο να απορρίψει η Bundestag την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Άλλωστε τα δύο προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα που έχουν ήδη εγκριθεί προβλέπουν συνολικά 240 δις ευρώ και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι «δέκα ή και δώδεκα δις επιπλέον θα ήταν το μικρότερο κακό σε σύγκριση με μία πιθανή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Πόσο μάλλον, όταν «η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει οικονομικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: «Να παραμείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα»"

Μιχελογιαννάκης: Παράτησε την απεργία πείνας και πήγε να πιει το καφεδάκι του!

Ούτε δύο ημέρες δεν κράτησε η επαναστατική διάθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που λογάριαζε χωρίς τον καιρό - Την ίδια ώρα δίνει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και δηλώνει ότι... συνεχίζει την απεργία

Από το πρωί του Σαββάτου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης είχε αναγγείλει την απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία πείνας μαζί με τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος.

Αιτία ήταν μια σειρά από ζητήματα, όπως τα μέτρα που συζητούνται στην Βουλή, η τρόικα, το «άλλο ένα μνημόνιο» αλλά και οι δηλώσεις Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου.

Αυτό όμως που δεν είπαν στον άνθρωπο ήταν ότι ο καιρός θα χαλάσει. Πώς να κάνει με την ησυχία του απεργία πείνας όταν βρέχει καταρρακτωδώς; Έτσι λοιπόν σηκώθηκε και πήγε σε μια καφετέρια να πιει το καφεδάκι του!

Φυσικά η απόφασή του αυτή άφησε σύξυλους τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία και κοντράρονταν για το ποιος θα τον βγάλει πρώτος σε ζωντανή σύνδεση. «Φεύγω, πάω για καφέ και θα ξανάρθω αργότερα», ήταν η ατάκα αποχώρησης του κ. Μιχελογιαννάκη παρατώντας το sleeping bag και την επαναστατική του διάθεση στην άκρη μετά από -ούτε- δύο ημέρες απεργίας πείνας.

Παρόλα αυτά, την ίδια πιθανώς ώρα που απολάμβανε τον καφέ του, παραχωρούσε ραδιοφωνική συνέντευξη στα Παραπολιτικά εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην απεργία πείνας, παραλείπωντας να αναφέρει ότι έκανε ένα μικρό διάλειμμα...

Με συνέντευξή της σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, η κ. Φωτεινή Πιπιλή μίλησε για πλήρη γελοιοποίηση του κ. Μιχελογιαννάκη όταν εμφανίστηκε για ένα 24ωρο στο Σύνταγμα. «Κατεγράφη στο ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο real time απεργός πείνας» σχολίασε.

Η κυρία Πιπιλή μίλησε επίσης για γελοίες στιγμές χθες, όταν ο απεργός πείνας βουλευτής μπήκε στο κοινοβούλιο, ενώ πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι κάποιοι κερδίζουν οικονομικά και πολιτικά από την εκμετάλλευση της εικόνας των προσφύγων με τα παιδιά τους στο κέντρο της Αθηνάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχελογιαννάκης: Παράτησε την απεργία πείνας και πήγε να πιει το καφεδάκι του!"

Έρευνα για το βίντεο με τη γροθιά αστυνομικού σε διαδηλωτή

Διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης διατάχθηκε μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο του Reuters, από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου, που δείχνει έναν άνδρα των ΜΑΤ να ρίχνει γροθιά και στη συνέχεια να κλωτσάει διαδηλωτή, τον οποίο έχει ήδη θέσει υπό κράτηση και του έχει ακινητοποιήσει τα χέρια.

Στο βίντεο, το οποίο δεν έχει περιγραφή, απεικονίζεται διαδηλωτής με μάσκα για τα δακρυγόνα, που δεν έχει καλύψει το πρόσωπό του, να τίθεται υπό κράτηση από άνδρα τον ΜΑΤ.

Ο άνδρας τον ΜΑΤ έχει ακινητοποιήσει τα χέρια του διαδηλωτή, τα οποία βρίσκονται στην πλάτη του, και τον οδηγεί σε κοντινή διμοιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας των ΜΑΤ που γρονθοκόπησε το διαδηλωτή θέλοντας να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του, φέρεται να είπε τη Δευτέρα σε συνεδέλφους του ότι ο διαδηλωτής έβρισε τη μητέρα του.


Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για το βίντεο με τη γροθιά αστυνομικού σε διαδηλωτή"

Πατέρας Ρωμανού για συνάντηση με Σαμαρά:«Δεν βρέθηκε λύση.Ο Νίκος συνεχίζει την απεργία πείνας»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πατέρα του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά. Εκεί βρέθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο Γιώργος Ρωμανός σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι δεν βρέθηκε λύση στο θέμα της παραχώρησης εκπαιδευτικών αδειών στον γιο του, Νίκο. Εκείνος θα συνεχίσει την απεργία πείνας, μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημα του ώστε να μπορεί παρακολουθήσει τα μαθήματα του στο ΤΕΙ που έχει περάσει.

Ο ίδιος ανήσυχος είπε: «Κάθε ώρα που περνάει είναι επικίνδυνη για να χαθεί η ζωή του παιδιού μου. Όσο περνάνε οι μέρες αυξάνονται οι πιθανότητες ενός θανάτου με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κυβέρνηση. Ο Νίκος συνεχίζει κανονικά την απεργία πείνας. Ο κόσμος είμαι σίγουρος ότι ξέρει ποιος έχει δίκιο».

Τι είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πατέρα του Ν. Ρωμανού

Ο κύριος Σαμαράς φέρεται πως είπε στον πατέρα του Νίκου Ρωμανού, Γιώργο, πως σαν γονιός καταλαβαίνει την αγωνία του για το παιδί του, όμως σαν πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραβλέψει την διάκριση των εξουσιών και να παρέμβει στη δικαιοσύνη.

Στο αίτημα του πατέρα να βρεθεί κάποια λύση, ο υπουργός δικαιοσύνης του εξήγησε το νομικό πλαίσιο για υπόδικους και κατάδικους καθώς και τον νέο νόμο για την εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων.

Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός άκουσε τον Γιώργο Ρωμανό σαν γονιός και του ζήτησε οι γονείς να στηρίξουν ψυχολογικά το παιδί για να σταματήσει την απεργία πείνας.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νομικό πλαίσιο είναι από τα πιο προοδευτικά και σύγχρονα σε όλη την Ευρώπη μετά και την προσθήκη της εξ' αποστάσεως μάθησης και από εκεί και πέρα η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει.



Διαβάστε Περισσότερα » "Πατέρας Ρωμανού για συνάντηση με Σαμαρά:«Δεν βρέθηκε λύση.Ο Νίκος συνεχίζει την απεργία πείνας» "

Έρχεται νέο χαράτσι στο ΕΣΥ! - Τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην τρόικα

Σε σχεδόν ιδιωτικά σκοπεύει όπως φαίνεται να μετατρέψει η κυβέρνηση το απόγευμα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνει την τρόικα.

Όπως προκύπτει από το περιβόητο email που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην τρόικα για τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας για το 2015, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει πολλά από τις τσέπες των ασθενών που θα επιλέγουν να επισκεφθούν το απόγευμα το ΕΣΥ.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από το email, η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα των απογευματινών ιατρείων που ισχύουν σήμερα έχοντας ως στόχο να κερδίσει συνολικά κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές πως τις απογευματινές ώρες θα χρεώνονται όχι μόνο οι επισκέψεις σε συγκεκριμένους γιατρούς όπως γίνεται σήμερα αλλά και κάθε άλλη υπηρεσία.

Άλλωστε ο κ.Χαρδούβελης διαβεβαιώνει τους δανειστές μας πως αυτό το σύστημα είναι υπό αναδιοργάνωση – ήτοι θα επεκταθεί- «με στόχο την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών του κατά 20εκατ. ευρώ».

Μάλιστα θεωρεί δεδομένο πως οι ασθενείς θα το επιλέξουν άρα θα πληρώσουν από την τσέπη τους καθώς εκτιμά πως το ΕΣΥ προσφέρει πιο φθηνές υπηρεσίες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως ο Μάκης Βορίδης πρόσφατα έδωσε το πράσινο φως να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με πληρωμή από τις τσέπες των ασθενών.
Γεγονός βέβαια που μετατρέπει τους αρρώστους σε έχοντες και μη κατέχοντες…

Και από τις κλινικές μελέτες όμως που θα γίνονται στα νοσοκομεία ο Γκίκας Χαρδούβελης ευελπιστεί να εισπράξει το σύστημα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ επιπλέον καθώς σήμερα η διαδικασία παρουσιάζει μια στασιμότητα.

Γι αυτό και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Διαδικασίες όμως που δεν έχουν επισπευσθεί μέχρι σήμερα παρότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα λύσει τα όποια προβλήματα.

Αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για να σωθούν, να περιμένουν σε ουρές μήπως και αδειάσει κάποια θέση και ενταχθούν σε δοκιμαστικά προγράμματα νέων θεραπειών.

healthreport
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέο χαράτσι στο ΕΣΥ! - Τι υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην τρόικα"

Για τρίτη μέρα σε απεργία πείνας ο Γ.Μιχελογιαννάκης

Γιάννης Μιχελογιαννάκης: Τί ζήτησα από τον Κικίλια και ποιοι είναι οι υπόλοιποι λόγοι τις απεργίας πείνας.

Η ανακοίνωση του Γ.Μιχελογιαννάκη

Βρίσκομαι στην τρίτη ημέρα απεργία πείνας σύμφωνα με τα όσα είχα αναφέρει στο κείμενο μου και θέλω να ξεκαθαρίσω ορισμένα θέματα.

Όσον αφορά τους Σύρους, εχθές το βράδυ όπου παραβρέθηκα στη βουλή στην ψήφιση του προϋπολογισμού, είχα συνάντηση με Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια ο οποίος με ενημέρωσε ότι θα τους εξασφαλίσει τα πολυπόθητα διαβατήρια καθώς και ότι τους είχε εξασφαλίσει στέγη. Όσον αφορά για τη στέγη, είχα συζήτηση με το συντονιστικό των απεργών, οι οποίοι μου απάντησαν ότι είναι κοροϊδία η εξασφάλιση της στέγης καθώς το κτίριο που πρόσφεραν ήταν κλειστό και ανεπαρκές το οποίο δεν μπορούσε να καλύψει καν στοιχειώδες ανάγκες.

Επίσης, από το συντονιστικό με ενημέρωσαν ότι ο ρυθμός διαβατηρίων δεν ξεπερνάει τα 5 την ημέρα, άρα με απλά μαθηματικά, χρειάζονται περίπου 60 ημέρες για να βγουν διαβατήρια.

Ερωτώ, μετά τους δύο θανάτους που είχαμε, πόσοι θα ακολουθήσουν στις επόμενες ημέρες, με τις συνθήκες που αναγκάζονται να διαβιούν οι Σύροι ;

Ο κ. Κικίλιας μετά τις αφόρητες πιέσεις μου δεσμεύτηκε ότι αυτό θα το κοιτάξει.

Θέλω να δηλώσω ότι αυτή την απεργία πείνας δεν την κάνω μόνο για τους πολιτικούς πρόσφυγες, την κάνω και για την ευθυνοφοβία των Υπουργείων να δώσει λύση, με κίνδυνο τον επικείμενο θάνατο ενός πολιτικού κρατουμένου.

Την κάνω για την περιβόητη δήθεν διαθεσιμότητα, που κατά την κυβέρνηση δεν σημαίνει απόλυση, η οποία όμως είχε ως αποτέλεσμα απόλυση μεγάλου αριθμού καθαριστριών.

Τέλος, την κάνω για να δώσω ένα συμβολισμό στους Έλληνες ώστε να σπάσουν τον καναπέ και να παλέψουν για την ανατροπή.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάστε Περισσότερα » "Για τρίτη μέρα σε απεργία πείνας ο Γ.Μιχελογιαννάκης"

Οι αλλαγές στο μισθολόγιο και ο χρόνος εφαρμογής τους – Ποιοι οι συντελεστές των αποδοχών των υπαλλήλων

Την καθιέρωση νέων κατώτατων εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο, χαμηλότερων περίπου κατά 12% σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα, προβλέπουν οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα που προωθεί η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα.

Οι νέοι κατώτατοι βασικοί μισθοί θα κυμαίνονται από 684 έως 958 ευρώ το μήνα και θα καταβάλλονται για 2 χρόνια σε όσους προσλαμβάνονται από το 2015 και μετά στο Δημόσιο.

Οι υπάλληλοι που θα λαμβάνουν τους νέους αυτούς χαμηλότερους εισαγωγικούς μισθούς δεν θα είναι μόνιμοι αλλά «δόκιμοι», δηλαδή θα προσλαμβάνονται δοκιμαστικά. Με τη συμπλήρωση 2 ετών εργασίας στο Δημόσιο θα κρίνονται για το έργο που έχουν επιτελέσει κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο για τις αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, για το οποίο εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα καθιερωθεί ο θεσμός του «δόκιμου υπαλλήλου». Σύμφωνα με το θεσμό αυτό, όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο από το 2015 και μετά θα εργάζεται δοκιμαστικά για 2 χρόνια λαμβάνοντας προσωρινά ένα νέο κατώτατο βαθμό Ζ’ και εισπράττοντας κάθε μήνα ένα βασικό μισθό, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από τον ισχύοντα σήμερα εισαγωγικό μισθό, περίπου κατά 12%.

Ο μικτός βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου θα προσδιορίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με βάση το ποσό των 586 ευρώ το μήνα. Ο μηνιαίος αυτός μισθός θα ονομάζεται «δόκιμος μισθός».

Σήμερα, με βάση το ισχύον μισθολόγιο, όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο κατατάσσεται στο βαθμό ΣΤ’ και λαμβάνει μικτό εισαγωγικό βασικό μισθό 780 ευρώ αν ανήκει στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), 858 ευρώ (780 ευρώ Χ συντελεστή 1,1) αν ανήκει στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), 1.037 ευρώ (780 ευρώ Χ συντελεστή 1,33) αν ανήκει στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 1.092 ευρώ (780 ευρώ Χ συντελεστή 1,4) αν ανήκει στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Με το νέο σύστημα, όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από την 1η-1-2015 και μετά θα χαρακτηρίζονται «δόκιμοι» υπάλληλοι και θα λαμβάνουν βαθμό Ζ’.

Για όσους «δοκίμους» εντάσσονται στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), θα ισχύει, ουσιαστικά, ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ το μήνα του ιδιωτικού τομέα προσαρμοσμένος όμως στα δεδομένα του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι, επειδή στο Δημόσιο καταβάλλονται κάθε χρόνο 12 μισθοί αντί 14 (τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα θερινής αδείας έχουν καταργηθεί), κάθε «δόκιμος» δημόσιος υπάλληλος της κατηγορίας ΥΕ θα λαμβάνει μηνιαίο βασικό μισθό που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσού των 586 ευρώ επί το 14 και εν συνεχεία από τη διαίρεση του γινομένου με το 12, οπότε στην πραγματικότητα θα δικαιούται ως μικτό βασικό μισθό ένα ποσό της τάξεως των 684 ευρώ μηνιαίως (586 ευρώ Χ 14 / 12 = 684 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα).

Από κει και πέρα, για τον προσδιορισμό των βασικών μισθών των «δόκιμων» υπαλλήλων των κατηγοριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) θα λαμβάνονται υπόψη, αντίστοιχα, οι συντελεστές 1,1, 1,33 και 1,4, οι οποίοι προσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των εισαγωγικών μισθών των τριών αυτών κατηγοριών με τον εισαγωγικό μισθό της κατηγορίας ΥΕ. Δηλαδή:

* Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΔΕ θα ανέρχεται σε 752 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,1 = 752 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα).

* Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΤΕ θα ανέρχεται σε 910 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,33 = 910 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα).

* Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΥΕ θα ανέρχεται σε 958 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,4 = 958 ευρώ με στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη μονάδα). Στο βαθμό Ζ’ και στο μειωμένο κατά 12% περίπου εισαγωγικό μισθό θα παραμένει ο «δόκιμος» υπάλληλος για 2 χρόνια. Μόλις συμπληρώνει 2 χρόνια, εφόσον κρίνεται άξιος και ικανός να συνεχίσει να υπηρετεί στο Δημόσιο, θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει πλέον το βαθμό ΣΤ’ και τον κανονικό εισαγωγικό μισθό που αντιστοιχεί στην κατηγορία του, δηλαδή 780 ευρώ αν είναι ΥΕ, 858 ευρώ αν είναι ΔΕ, 1.037 ευρώ αν είναι ΤΕ και 1.092 ευρώ αν είναι ΠΕ. Από κει και πέρα θα συνεχίζει κανονικά τη βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη.

2. Η «προσωπική διαφορά» την οποία λαμβάνουν με τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές τους περίπου 60.000 υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία, μεταξύ των οποίων και οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους, οι υπάλληλοι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ.ά. θα καταργηθεί από το 2016.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «υπερβάλλουσα μείωση», η οποία δεν έγινε στους συγκεκριμένους υπαλλήλους από την 1η-1-2011 όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς τότε συμφωνήθηκε να θεσπιστεί ανώτατο όριο 25% στις περικοπές συνολικών αποδοχών που προέκυπταν. Επειδή δε στους υπαλλήλους αυτούς προέκυπταν, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, πολύ μεγάλες περικοπές αποδοχών, άνω του 25% και μέχρι 54%, η θέσπιση του πλαφόν στο 25% είχε ως συνέπεια να διατηρήσουν με τη μορφή της «προσωπικής διαφοράς» το πλέον του 25% ποσό μείωσης των συνολικών αποδοχών τους.

Η «προσωπική διαφορά», λοιπόν, προβλέπεται πλέον να καταργηθεί από την 1η-1-2016 με συνέπεια οι 60.000 υπάλληλοι που τη λαμβάνουν να υποστούν νέες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους. Η εξοικονόμηση που προκύπτει από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Από την 1η-7-2015 θα τεθεί σε ισχύ πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών πρόγραμμα ανακατανομής της «προσωπικής διαφοράς». Δηλαδή το ποσό της «διαφοράς» αυτής θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές ορισμένων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακών, τελωνειακών κ.ά.) και θα προστεθεί στις αποδοχές άλλων υπαλλήλων του ίδιου υπουργείου με βάση κριτήρια αξιολόγησης και με βάση τα προσόντα των εργαζομένων.

Η καθολική εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, όπως θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η-1-2016.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αλλαγές στο μισθολόγιο και ο χρόνος εφαρμογής τους – Ποιοι οι συντελεστές των αποδοχών των υπαλλήλων"

Ψηφίστηκε με 155 «ναι» ο προϋπολογισμός

Με 155 "Ναι", πέρασε από τη Βουλή, ο προϋπολογισμός. "Όχι" ψήφισαν 134 βουλευτές, ενώ "παρών" ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός. H ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα απουσίαζε, χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι, ενώ για λόγους υγείας απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

"Μετά απο πολλές δεκαετίες η χώρα μας απέκτησε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Οι παλιότεροι θα ξαφνιαστούν που συνέβη, εύχομαι οι νεότεροι να το συνεχίζουν. Για όλα τα άλλα την αγάπη μου" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εμφανώς ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

"Η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι είναι ένα βήμα πριν το τέλος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ζητώντας προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η συζήτηση κινήθηκε σε αρκετά ήρεμους τόνους, ωστόσο τα αίματα άναψαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αποστασία, σημειώνοντας ότι όποιος έχει την πρόθεση να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να το πει εδώ και τώρα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απάντησε και αυτός σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να υπονομεύσει την πορεία της χώρας.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε με 155 «ναι» ο προϋπολογισμός"

Συντάξεις: Ολες οι δραματικές αλλαγές για χιλιάδες Ελληνες

Διπλή ανατροπή -όχι μόνο στα ηλικιακά όρια αλλά και στο ύψος των συντάξεων- αξιώνει η τρόικα για όσους δεν συμπληρώνουν στα αμέσως επόμενα χρόνια το 62 έτος ή τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Την επιμονή των δανειστών να εξαλειφθούν οι όποιες εξαιρέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις δύο αλλαγές στο Ασφαλιστικό που έγιναν το 2010 και το 2012, «βλέπουν» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πίσω από τις «ενστάσεις» τις οποίες προβάλλουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων τα οποία, εναλλακτικά, έχει προτείνει να λάβει έως το 2018 η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση δαπανών.

«Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε για... τρίτη φορά τους οικογενειακούς προγραμματισμούς, έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», είναι η απάντηση που δίνουν τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και τα αρμόδια για την κοινωνική ασφάλιση στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητώντας ότι η χρονική μετάθεση της καταβολής των συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτούνται έως το 2018 θα «διασώσει» τα Ταμεία. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά:


• Η αύξηση από 2 έως 12 έτη των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που ήδη έχει επιβληθεί σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1/1/2013 δεν έχει κανένα άμεσο δημοσιονομικό όφελος, ούτε έχει επηρεάσει τα οικονομικά των Ταμείων.Τα οποία «βυθίζονται» σε ολοένα και μεγαλύτερα ελλείμματα λόγω της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της εισφοροδιαφυγής και των οφειλών από τρέχουσες εισφορές, ενώ, παράλληλα, μειώνεται η κρατική επιχορήγηση.

• Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μολονότι ήταν «καθεστώς» στο παρελθόν, σταδιακά «σβήνουν» και, πάντως, δεν αποτυπώνονται στον βαθμό που λέγεται στον επίσημο «χάρτη» των συνταξιούχων της χώρας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» της ΗΔΙΚΑ, οι συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 60 ετών αποτελούν το 15,90% του συνόλου (421.812), μεταξύ 61 και 65 ετών είναι το 12,28% που λαμβάνει και τις μεγαλύτερες συντάξεις, ενώ το 71,88% είναι ηλικίας άνω των 66 ετών.

• Τα θεμελιωμένα δικαιώματα των 150.000 ασφαλισμένων δεν είναι εύκολο να ανατραπούν (ελλοχεύει ο κίνδυνος άμεσης φυγής και ανοίγματος νέας «μαύρης τρύπας» 1,6 δισ. ευρώ)

• Τυχόν «βίαιη» παρέμβαση στους όρους συνταξιοδότησης για τους υπόλοιπους 100.000 • 120.000 που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις έως το 2018, μπορεί να περιόριζε τη συνταξιοδοτική δαπάνη, αλλά θα οδηγούσε σε κοινωνικά αδιέξοδα (στέρηση εισοδήματος για όσους μείνουν άνεργοι, ακύρωση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τα οποία «τρέχουν» σε τράπεζες και ΔΕΚΟ κ.ά). Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, η κυβέρνηση έχει ζητήσει να δοθεί χρόνος εφαρμογής του νέου συστήματος που θα ισχύσει για πρώτη φορά την 1/1/2015 (καταβολή βασικής + αναλογικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011). Ωστόσο ασκούνται ισχυρές πιέσεις για επαναρρύθμιση, ή την πρόβλεψη «ρήτρας» για αλλαγή αν δεν «βγουν»τα έσοδα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης των νέων συνταξιούχων (χρόνος ασφάλισης έως το 2010) θα υπολογίζεται με βάση τους μισθούς που είχαν πριν από την... κρίση.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε, μέσω του υπουργού Γ. Βρούτση, την απόφασή της να μην αποσταθεροποιήσει τα Ταμεία με νέες άμεσες αλλαγές, να σεβαστεί τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και οι όποιες «διορθώσεις» χρειάζονται, να γίνουν σε βάθος τριετίας. Στο μεσοδιάστημα (2015 - 2017) δεσμεύεται, ωστόσο, να εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία άνω των 280 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την αναμόρφωση του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων, την κατάργηση όσων συντάξεων χηρείας και επιδομάτων καταβάλλονται παρανόμως σε συνταξιούχους.

«Εξτρα» έσοδα εκτιμά ότι θα εισπράξει από τις ρυθμίσεις των οφειλών, ενώ υπενθυμίζει ότι δεν θα «ξαναγεννηθούν» ελλείμματα (και υποχρέωση «κάλυψής» τους από τον κρατικό προϋπολογισμό) στα επικουρικά και τα εφάπαξ, όπου προβλέπονται πλέον «αυτόματες» μειώσεις παροχών.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΚΡΙΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΑΣ
Ενιαίο συνταξιοδοτικό και αύξηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης

Το νέο Ασφαλιστικό που είναι έτοιμη να νομοθετήσει η κυβέρνηση, εφόσον «κλείσει» η συμφωνία με την τρόικα, προβλέπει:

1. Την εφαρμογή, από την 1/1/2019, ενιαίου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα βάζει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο και το 67ο έτος με ελάχιστες εξαιρέσεις (υπερβαρέα, ΑΜΕΑ κ.ά.) με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020. Το μέτρο θα θίξει ασφαλισμένους και ασφαλισμένες που έχουν γεννηθεί μετά το 1961 (οι άνδρες) και μεταξύ των ετών 1964 - 1969 (οι γυναίκες) που δεν συμπληρώνουν μέχρι το 2018 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ή και τα όρια ηλικίας και θα υποχρεωθούν να εργαστούν επιπλέον χρόνια ή να αναμένουν να συμπληρώσουν το 62ο και το 67ο έτος, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη μητέρα ανηλίκου που το 2010 είχε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης (18 έτη + 3 μήνες) και υπολόγιζε ότι θα συνταξιοδοτηθεί μόλις συμπληρώσει τα 50 (για μειωμένη) ή τα 55 (για πλήρη σύνταξη) δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 62 (για μειωμένη) ή τα 67 (για πλήρη). Αντίστοιχα εργαζόμενος πριν από το 1983 που έχει κενά ασφάλισης και δεν συμπληρώνει την 35ετία έως τα τέλη του 2018 θα υποχρεωθεί να συνταξιοδοτηθεί στα 62 ή στα 67.

2. Το «πάγωμα» των συντάξεων και μετά το 2016. Το Μνημόνιο έδινε τη δυνατότητα αυξήσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που τα Ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν.

3. Τον έλεγχο της νομιμότητας καταβολής 930.414 συντάξεων χηρείας (587.443 κύριες + 342.971 επικουρικές) και 664.862 επιδομάτων (γάμου, τέκνου κ.ά.) σε συνταξιούχους.

Την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

4. Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την καταβολή της βασικής και της κατώτατης σύνταξης από τα 15 έτη στα 20 έτη, αλλά, για όσους έχουν γεννηθεί από το 1970 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Αν δεν συμπληρώνουν την 20ετία θα δικαιούνται, με βάση το ν. 3863/10, αναλογική με βάση τις εισφορές σύνταξη ή αναλογική παροχή έναντι της βασικής σύνταξης εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντίστοιχα.

5. Τη διοικητική ενοποίηση στο ΙΚΑ των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ (μέτρο το οποίο αμφισβητείται «εκ των έσω») και τη λειτουργική ενοποίηση όλων των βασικών διαδικασιών για την είσπραξη των εισφορών και απονομή συντάξεων από νέα Ενιαία Αρχή.

6. Tην απονομή συντάξεων στους αυτοαπασχολούμενους όχι με βάση προκαθορισμένες εισφορές (όπως ισχύει σήμερα στον OAEE), αλλά σε συνάρτηση με τις εισφορές τις οποίες θα καταβάλλουν ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα και τον τζίρο που θα ελέγχει η εφορία.

Tο μέτρο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από τον Iούλιο του 2017 και να συνδεθεί με την ενιαία είσπραξη φόρων και εισφορών.

Eπιφυλάξεις διατυπώνουν, πάντως, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι έως ότου «ωριμάσει» το νέο σύστημα θα θέσει σε δοκιμασία τα έσοδα και την καταβολή των συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους (πληρώνονται από τις τρέχουσες - προκαθορισμένες εισφορές των «εν ενεργεία»).

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Ολες οι δραματικές αλλαγές για χιλιάδες Ελληνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news