facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη:Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Χαλκηδόνας και Δέλτα

Ανακοίνωση σχετικά με τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή της Χαλκηδόνας εξέδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Η κα Πατουλίδου αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και τον περιορισμό των επιπτώσεων της έντονης βροχόπτωσης. Διαβάστε την ανακοίνωση:

"Άμεση ήταν η αντίδραση και επέμβαση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Χαλκηδόνος και του Δήμου Δέλτα στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν μεγάλες εκτάσεις στο Δήμο Χαλκηδόνος. Το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ μηχανήματα έργου, τόσο του Δήμου Χαλκηδόνος όσο και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, επιχειρούν την αντιπλημμυρική θωράκιση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς και τον περιορισμό των επιπτώσεων της έντονης βροχόπτωσης. Από νωρίς το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας στην έδρα του Δήμου στα Κουφάλια με τη συμμετοχή και την αμέριστη βοήθεια της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Βούλας Πατουλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Εργων της Π.Κ.Μ κ. Στάθη Αβραμίδη, του Δημάρχου Χαλκηδόνος κ. Γιάννη Τσουκνιδά, του Δημάρχου Δέλτα κ. Μίμη Φωτόπουλου, τους Αντιδημάρχους του Δήμου Χαλκηδόνος, τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Δήμου καθώς και Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων των πληγέντων περιοχών του Δήμου, Εντεταλμένους Συμβούλους Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. και Ενέργειας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Χαλκηδόνος, των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Κ.Μ. και των Δήμων Χαλκηδόνος και Δέλτα, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών και του Τμήματος Τροχαίας Χαλκηδόνος. Το συντονιστικό όργανο άμεσα αποφάσισε και έκανε όλες τις
απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι ως άνω Δήμοι να κηρυχθούν σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης"

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη:Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Χαλκηδόνας και Δέλτα "

Γ. Μπουτάρης: Να βγει ο Ρωμανός να σπουδάσει και να πάρει το καλάσνικοφ; Δεν στέκουν αυτά!

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρωί, στο περιθώριο της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι συνδέεται μια επέτειος για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου με επεισόδια, καταστροφές και διάλυση της αγοράς». «Είναι Σάββατο, έχουμε μπει σε εορταστική περίοδο και το κέντρο είναι διαλυμένο. Η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα.
Είναι τελείως απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δεν είναι αυτός τρόπος να τιμούμε τη μνήμη ενός ανθρώπου» σημείωσε.

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει μια εκδήλωση στο ΑΠΘ για να τιμηθεί η μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου αλλά και για να υποστηριχθεί το αίτημα του Ν. Ρωμανού να σπουδάσει.

Σε ότι αφορά την απεργία πείνας στην οποία έχει προχωρήσει ο Ρωμανός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχολίασε: "Δεν είναι λογικό αυτό. Να ακούς ότι θέλει να βγει ελεύθερα να σπουδάσει και τι; Να πάρει το καλάσνικοφ; διερωτήθηκε ο Γ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Δεν στέκουν αυτά τα πράγματα».

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Μπουτάρης: Να βγει ο Ρωμανός να σπουδάσει και να πάρει το καλάσνικοφ; Δεν στέκουν αυτά!"

Επιτρέπει ο νόμος να παρέμβουν οι γιατροί σε απεργίες πείνας;

Τι προβλέπει ο νόμος σε ένα θέμα που βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο με τον Ν. Ρωμανό

Ποια είναι τα όρια, η κόκκινη γραμμή, που αν ξεπεραστεί ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να παρέμβει για να σώσει τη ζωή ενός απεργού πείνας; Το ερώτημα κρίσιμο και ταυτόχρονα επίκαιρο λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Ο συνήγορος του 21χρονου, Φρ. Ραγκούσης, έχει εκφράσει την άποψη πως είναι πιθανό να υπάρξει μεθόδευση με στόχο τη σίτιση του νεαρού παρά τις δεσμεύσεις του διοικητή του νοσοκομείου πως κανείς δεν θα επέμβει.

Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης έχει καταγγείλει ως "ξεκάθαρο βασανιστήριο" την αναγκαστική σίτιση με ορό παρά τη θέληση του απεργού πείνας.

Ανατρέχοντας σε νόμους και κώδικες διαπιστώνεται ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη που αφορά περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηρίζουν "ζωής και θανάτου".

Τόσο ο κώδικας της ιατρικής δεοντολογίας όσο και ο νομοθέτης έχουν προβλέψει με σαφήνεια πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις για να διασφαλίσουν τη ζωή ενός ασθενή ακόμη στην περίπτωση απεργίας πείνας. Όταν ο απεργός πείνας φτάνει σε οριακό σημείο για την ίδια του τη ζωή, τότε ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας , όπως ορίζει το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται για τη μοναδική εξαίρεση όπου δεν απαιτείται η συναίνεση του προς τους γιατρούς για να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις.

Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 3418/2005 αλλά και το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, οι γιατροί οφείλουν να σώσουν τη ζωή ενός ασθενή, διαφορετικά θα διωχθούν για έκθεση σε κίνδυνο ασθενούς. Επιπλέον, το άρθρο 31 του σωφρονιστικού κώδικα προβλέπει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση και στις περιπτώσεις απεργίας πείνας κρατουμένων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτρέπει ο νόμος να παρέμβουν οι γιατροί σε απεργίες πείνας;"

Μιχάλης Τσαουσόπουλος: Δεν είμαι ρατσιστής. Ήταν αποτυχημένο χιούμορ

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από τα όσα είπε για τους Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο Σύνταγμα, ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, προχώρησε σε νέα δήλωση διευκρινίζοντας ότι έκανε χιούμορ.

Ο κ. Τσαουσόπουλος παραδέχθηκε την αστοχία των χιουμοριστικών, όπως αναφέρει, χαρακτηρισμών και ξεκαθάρισε πως δεν είναι ρατσιστής.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του κατανοεί την έκταση που πήραν οι αναφορές του σε μια περίοδο όπου "η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και υπάρχει αγωνία για το μέλλον της χώρας μας".

Δείτε όλη την επιστολή του ραδιοφωνικού παραγωγού και γενικού διευθυντή των ραδιοφωνικών σταθμών Radio Deejay και Rock FM:

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου άποψη για το θέμα που δημιουργήθηκε.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν από την αρχή ότι δεν είμαι ρατσιστής.

Πιστεύω ακράδαντα στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής, ακόμα κι αν, για να το πετύχουν αυτό, είναι αναγκασμένοι να φύγουν από τις πατρίδες τους και να αναζητήσουν κάπου αλλού, καλύτερη ζωή και τύχη.

Αυτό αφορά φυσικά και στους συνανθρώπους μας από τη Συρία.

Λυπάμαι και μελαγχολώ, που το κράτος μας δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φλέγον πρόβλημα των μεταναστών. Και λυπάμαι, ακόμα που η Ελλάδα παλεύει ουσιαστικά μόνη σε αυτό, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να «κοιτάζουν» από μακριά τις χαμένες ανθρώπινες ψυχές, που καταλήγουν στην πατρίδα μας.

Ας μιλήσουμε όμως για το συμβάν.

Η εκπομπή είναι Νο1 σε ακροαματικότητα στα βασικά κοινά επί σειρά ετών, με κυρίαρχα συστατικά τη μουσική, τους αστείους διαλόγους και τη χιουμοριστική υπερβολή στο σχολιασμό της καθημερινότητας.

Κι όταν λέμε χιουμοριστική υπερβολή, εννοούμε και τα αστεία και ανέκδοτα που ο καθένας μας λέει ή δέχεται να ακούει, στην παρέα του, στο καφενείο, την ταβέρνα ή αλλού. Αστεία. Χοντροκομμένα ίσως, αλλά αστεία...

Όταν κάναμε το «αστείο» με τους πρόσφυγες από τη Συρία, κανείς από τους χιλιάδες ακροατές μας δεν έστειλε κάποιο μήνυμα, ούτε έγινε κάποιο τηλεφώνημα δυσαρέσκειας, ούτε αναρτήθηκε κάποιο σχόλιο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Διότι όλοι όσοι έχουν επιλέξει να μας ακούν ξέρουν ότι δεν έχουμε κακή πρόθεση.

Αλλά ας δούμε τι είπα...

Το σχόλιο ξεκίνησε με το ότι εμείς φέτος στολίσαμε ...Σύριους κ.λπ. Αμέσως μετά και ακριβώς στο κέντρο του σχολιασμού, αλλάζοντας τόνο φωνής, μίλησα για λίγα δευτερόλεπτα σοβαρά και επί της ουσίας. Και είπα:

«Κύριε Καμίνη, αν δεν είναι δικό σας το θέμα, πρέπει να βγείτε και να πιέσετε την κεντρική εξουσία να δώσει λύση. Πρέπει η κυβέρνηση να λύσει το όποιο νομικό πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, και να τους μεταφέρει κάπου, ώστε να μπορεί να τους περιθάλψει σωστά»

Είπα κάτι κακό; Έχει κάποιος αντίρρηση σε αυτό;

Αμέσως μετά είπα ότι δεν είμαι ρατσιστής, ούτε Χρυσή Αυγή και ...Χρυσά Αυγά - για να ξεκαθαρίσω έτσι την κατάσταση και τα πιστεύω μου.

Συνεχίζοντας επίσης είπα ότι δημιουργείται πρόβλημα στους επαγγελματίες των καταστημάτων γύρω από την περιοχή, κι ότι δεν είναι καλό θέαμα για τους τουρίστες, που θα πλημμυρίσουν τα ξενοδοχεία μέσα στα Χριστούγεννα.

Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί, ότι είναι κι αυτό ένα πρόβλημα, που για να λυθεί θα πρέπει το κράτος να δώσει επιτέλους λύση.

Τελειώνοντας το σχόλιό μου απευθύνθηκα πάλι χιουμοριστικά -αλλά πιστεύω ουσιαστικά- στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του «Αντουάν, κάνε κάτι, βάλε κάποιον να λήξει το θέμα».

Όποιος καλοπροαίρετος ακούσει το σχόλιο, δε μπορεί παρά να συμφωνήσει μαζί μου, στο σοβαρό κομμάτι αυτού του σχολίου. Όσον αφορά στο χιουμοριστικό, αποδέχομαι την αστοχία και ζητώ συγνώμη γι αυτήν.

Με λίγα λόγια, όσοι βρήκαν την ευκαιρία να μου επιτεθούν, το έκαναν ξεχνώντας ή απονευρώνοντας την καρδιά του σχολίου μου.

Κάπου εδώ άρχισε η ...χλαπαταγή.

Από τη μια, ακροδεξιά στοιχεία με θεώρησαν δικό τους και με έκαναν σημαία.

Από την άλλη, ανώνυμοι bloggers και δημοσιογράφοι μέσα από τα sites πέταξαν λάσπη, επιτιθέμενοι προσωπικά σε μένα με χυδαίες ύβρεις και χαρακτηρισμούς, που δεν αφορούν σε πολιτικές θέσεις.

Την εκπομπή μου κάθε πρωί την ακούν άνθρωποι, που ξυπνούν νωρίς και δίνουν καθημερινά τον αγώνα του μεροκάματου. Άνθρωποι που πηγαίνουν σε γραφεία, εργοστάσια, βιοτεχνίες, ή βρίσκονται πάνω στο τιμόνι. Μέσα σε αυτούς, είναι και πολλοί αλλοδαποί, που επικοινωνούν μαζί μου με μηνύματα.

Όλοι αυτοί έχουν επιλέξει να με τιμούν, γιατί με τον τρόπο αυτό φτάνουν στη δουλειά τους με κάποιο έστω αμυδρό χαμόγελο και κάπως καλή διάθεση, από αυτά που η ομάδα μου κι εγώ τους λέμε στον αέρα.

Οι όποιοι προνομιούχοι και οι «χαϊστες» δε μας ακούν. Τέτοια ώρα κοιμούνται ακόμα...

Παρ’ όλη τη λάσπη που έπεσε, μπορώ να κατανοήσω τις επιθέσεις.

Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη. Υπάρχει αγωνία για το μέλλον της χώρας. Αλλά και αγωνία για το μέλλον του καθενός από εμάς.

Οι πολικοί και τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει λάθη. Άλλοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Δεν τα έχουν καταφέρει. Για το καλό όλων μας, μακάρι οι επόμενοι –όποιοι κι αν είναι αυτοί- να τα καταφέρουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω μια προσωπική αλήθεια. Τα τελευταία δέκα χρόνια ξυπνάω κάθε μέρα, κάθε πρωί στις 5 και μισή, και από τις 7 το πρωί ακούγομαι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ευχάριστος, ευδιάθετος και χαμογελαστός.

Για να το πετύχει αυτό κάποιος, δε φτάνει μόνο να έχει στο μυαλό του μόνο το βιοπορισμό. Πρέπει να αγαπά τους ανθρώπους, να αγαπά το διπλανό του. Αλλιώς ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ. Δέκα χρόνια, κάθε μέρα, ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ.

Ευχαριστώ"

Μιχάλης Τσαουσόπουλος

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχάλης Τσαουσόπουλος: Δεν είμαι ρατσιστής. Ήταν αποτυχημένο χιούμορ"

Νταβούτογλου στα «ΝΕΑ»: «Εδώ και τώρα ίσα δικαιώματα για το αέριο στους Τουρκοκύπριους»

Πολύ κοντά στη συμφωνία μιας φόρμουλας που θα επιτρέψει την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί βρίσκονται οι δύο πλευρές, λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου στα «ΝΕΑ».

Ωστόσο, επιμένει ότι η όποια φόρμουλα πρέπει να θέτει το πλαίσιο για τη συνεκμετάλλευση (ή συνδιαχείριση) των φυσικών πόρων της Κύπρου από τις δυο κοινότητες, ακόμη και πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

«Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε δεν είναι θέμα "Μπαρμπαρός", αλλά φυσικού αερίου που ανήκει και στις δυο κοινότητες του νησιού. Παρά τις προτάσεις μας, οι Ελληνοκύπριοι έδρασαν μονομερώς», σημειώνει ο τούρκος πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στα «ΝΕΑ», το Mega, το «Βήμα της Κυριακής» και την «Καθημερινή».

«Δεν είναι δίκαιο να αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει ο Α. Νταβούτογλου, μιλώντας για «ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Οπως το θέτει, «αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κάνουν έρευνες τώρα, αυτό πρέπει να είναι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός δεν κρύβει την ενόχλησή του για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που διαμορφώνουν στην ανατολική Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «όλες οι συνεννοήσεις στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όλους».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς να οριοθετήσει προηγουμένως με την Τουρκία, «δεν θα δεχθούμε τη συμφωνία. Έχουμε τη μακρύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας».

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου στα «ΝΕΑ»: «Εδώ και τώρα ίσα δικαιώματα για το αέριο στους Τουρκοκύπριους»"

Πεδίο μάχης η Αθήνα μετά την πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια και άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου, μετά την πορεία για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Ασφυκτική ήταν για πολλές ώρες η ατμόσφαιρα στο κέντρο από βόμβες μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που εκτοξεύονταν από κουκουλοφόρους και αστυνομικούς αντίστοιχα.

Στα Εξάρχεια και στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα σημειώθηκαν οι πιο ισχυρές συμπλοκές. Σε 32 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Η Αστυνομία έκανε ρίψη νερού εναντίον των διαδηλωτών με χρήση της «αύρας» και χρησιμοποίησε χημικά. Ρίψεις μολότοφ έκαναν οι κουκουλοφόροι.

Οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην πλατεία και στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Εικόνα καταστροφής

Εικόνα χάους παρουσιάζει η Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας άγνωστοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε βιτρίνες καταστημάτων, περίπτερα, στάσεις λεωφορείων και φανάρια. Ορισμένοι επιδόθηκαν σε πλιάτσικο από τα καταστήματα.

Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο.

Αργά το απόγευμα, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε ένα πολυκατάστημα κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Βόμβα μολότοφ έπεσε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, μπροστά από τα ΕΛΤΑ.

Πετροπόλεμος σημειώθηκε στην Πανεπιστημίου στο ύψος της Κριεζώτου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση βομβών κρότου-λάμψης.

Πέτρες εναντίον των ΜΑΤ εκσφενδόνισαν άγνωστοι και στη Βουκουρεστίου, αλλά και στο ύψος του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

Διαδηλωτές έσπασαν μάρμαρα κοντά στο υπουργείο Εργασίας και πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ κοντά στη Στοά Πεσμαζόγλου.

Στην πορεία συμμετείχαν τουλάχιστον 7.000 άτομα. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανο και εναντίον της αστυνομίας.

Παρόντες ήταν και τούρκοι μετανάστες με πανό που απεικόνιζε τον Μπερκίν Ελβάν, τον 15χρονο που σκοτώθηκε το Μάιο του 2014 από δακρυγόνο στην Κωνσταντινούπολη και τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Στο Σύνταγμα ανταλλάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης με τους σύρους συγκεντρωμένους, ενώ πολίτες σχημάτισαν αλυσίδα περιφρούρησης μπροστά από τους σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Ενταση στα Εξάρχεια το απόγευμα

Νωρίς το απόγευμα επικράτησε ένταση στην περιοχή των Εξαρχείων, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συγκέντρωσης.

Νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων περιμετρικά της πλατείας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, ενώ στη συνέχεια η εστία της έντασης μετακινήθηκε προς την οδό Στουρνάρη.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη πορεία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη μεσημεριανή πορεία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, συνέχισαν προς την Ομόνοια και ακολούθως, μέσω της Σταδίου, έφτασαν στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια. Στην κεφαλή της πορείας ήταν περίπου 200 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Έξω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών κουκουλοφόροι έσπασαν μάρμαρα και πέταξαν νεράντζια στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Οι εκδηλώσεις μνήμης έγιναν στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο Νίκος Ρωμανός -στενός φίλος του Γρηγορόπουλου, που ήταν παρών τη στιγμή της δολοφονίας του.

Ατομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου σε κατάληψη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεδίο μάχης η Αθήνα μετά την πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο"

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Νταβούτογλου: «Η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να βασίζεται σε προκλήσεις»

«Η ελληνοτουρκική συνεργασία, για να είναι ουσιαστική, πρέπει να βασιστεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και δεν μπορεί να βασιστεί σε προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο πλαίσιο αυτό «τόνισα ότι η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους, συνοδευόμενου από πολεμικά πλοία, προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, υπονομεύει αυτήν την προοπτική καθώς συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, πρόσθεσε, «υπογράμμισα ότι η εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Κύπρου καθώς, όπως έχει καταστήσει σαφές, διαχρονικά, η κυπριακή πολιτική ηγεσία, τα οφέλη θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις δύο κοινότητες από την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνέχεια της επίλυσης του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη διεξαγωγή της τρίτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην παρούσα φάση κρίσης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «αποτελεί σημαντικό forum για την προώθηση της συνεργασίας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής αλλά όχι πλαίσιο για την συζήτηση των εξελίξεων στην νήσο ή του Κυπριακού, για το οποίο οι συνομιλίες διεξάγονται σε διακοινοτικό επίπεδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και να βασίζονται σε άμεσες και ειλικρινείς επαφές, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία σε σειρά τομέων, προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Νταβούτογλου: «Η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να βασίζεται σε προκλήσεις»"

Ραντεβού με τον πρωθυπουργό έχουν τη Δευτέρα οι γονείς του Ρωμανού

Τη Δευτέρα, στις 11.00, αναμένεται να συναντηθούν οι γονείς του Νίκου Ρωμανού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα ο συνήγορος του απεργού πείνας είχε πει ότι γίνονται προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ενώ ανήγγειλε ότι ο Νίκος Ρωμανός, σκληραίνει τη στάση του. Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του, που τον επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ο Ν. Ρωμανός προτίθεται να ξεκινήσει και απεργία δίψας προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Ο Νίκος Ρωμανός ζητεί να του επιτραπεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή του στα ΤΕΙ Αθήνας όπου και πέρασε με πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο πατέρας του, Γιώργος Ρωμανός, μιλώντας στο Έθνος, λέει: «Δεν ξέρω σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή μπορεί και να το 'λεγα... σώστε το παιδί μου, σώστε το παιδί μου. Μπορεί και να το 'λεγα, στην πολύ κρίσιμη στιγμή, όμως. Γιατί πονάω... Η μητέρα του πονάει πολύ περισσότερο από μένα».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως δεν πιστεύει ότι το παιδί του κάνει λάθος και προσθέτει: «Ως πατέρας δεν μου αρέσει να βασανίζεται το παιδί μου. Δεν μου αρέσει καθόλου να βασανίζεται και επιμένω, από αυτό το σάπιο κράτος. Πονάω και δεν το δέχομαι αυτό, αλλά από την άλλη μεριά αναγνωρίζω το ηθικό υπόστρωμα των κινήσεών του».

Σημειώνει ότι ποτέ δεν ρώτησε τον γιο του για τη ληστεία στην Κοζάνη, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να εντάσσεται στο σκεπτικό του ότι «εγώ είμαι από αυτούς που θα φτιάξουν έναν καινούργιο καλύτερο κόσμο».

Δηλώνει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «πρέπει να κάνει πίσω γιατί αυτός έχει το άδικο», ενώ υπογραμμίζει πως «ο θάνατος του Αλέξη τον επηρέασε διττά. Από τη μια σκοτώνεται ο φίλος του και από την άλλη επιβεβαιώνονται και όλα αυτά που ήξερε. Ήταν ατυχία που βρέθηκε εκεί, ήταν 15,5 χρονών παιδιά. Ο Αλέξης ξεψύχησε στην αγκαλιά του... Μετά ήταν ένα πάρα πολύ θυμωμένο παιδί. Ο μεγάλος θυμός ήταν το συναίσθημά του. Τον επηρέασε πολύ και υπάρχει αυτό μέσα του».

Ν.Ρωμανός: Διαφωνώ με την συνάντηση

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο συνήγορος του Ν.Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, διάβασε ανακοίνωση του ίδιου, στην οποία δηλώνει αντίθετος με τη συνάντηση, αν και κατανοεί -όπως δηλώνει- την αγωνία των δικών του.

Όλη η δήλωση: «Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι διαφωνώ κάθετα με την απόφαση τον γονιών μου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Κατανοώ την αγωνία τους αφού κινδυνεύει να χαθεί το παιδί τους. Δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για καταστάσεις που γνωρίζει ο Σαμαράς και επικροτεί.»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραντεβού με τον πρωθυπουργό έχουν τη Δευτέρα οι γονείς του Ρωμανού"

Ερχονται ξανά οι «πράσινες» φοροαπαλλαγές -Ποιες ενεργειακές επενδύσεις αφορούν

Η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή ηλιακών συλλεκτών θα φέρνει φοροαπαλλαγές. Αυτό προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είναι υπό συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και την Τρόικα.

Με επιστολή του στον Γκίκα Χαρδούβελη, ο Γιάννης Μανιάτης έχει ζητήσει την επαναφορά των φοροαπαλλαγών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, καθώς- όπως επισημαίνει- θα είναι θετικό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς οι απώλειες εσόδων από τη φοροαπαλλαγή υπερκαλύπτονται από τις εισπράξεις που θα προκύψουν από την αύξηση των συναλλαγών στην αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για κατασκευαστικά έργα, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1,73 ευρώ, ενώ 0,38 ευρώ επιστρέφουν ως φορολογικά έσοδα και έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012, οπότε και καταργήθηκαν σε εφαρμογή του μνημονίου.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ποσό ίσο με το 10% της δαπάνης για ενεργειακές επενδύσεις, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 15.000 ευρώ, θα αφαιρείται από τον φόρο. Δηλαδή η μέγιστη έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ. Η πρόταση προβλέπει ότι οι επενδύσεις που θα είναι «επιλέξιμες» για απαλλαγή αφορούν:

α) Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/ λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

β) Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

γ) Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

δ) Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης- θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

ε) Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/ κουφωμάτων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/ και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

στ) Τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται ξανά οι «πράσινες» φοροαπαλλαγές -Ποιες ενεργειακές επενδύσεις αφορούν "

Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Θανάσης Μπούρας.

Την πρόταση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά από τις γιορτές, θα γίνει συζήτηση στην ολομέλεια, για να συγκροτηθεί η επιτροπή που θα ξεκινήσει τις διαδικασίες της συζήτησης για τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία θα αναθεωρηθούν.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος "

Στα άκρα πλέον η κόντρα ΕΟΠΥΥ - Κλινικών, στον χορό των επισχέσεων και οι γιατροί

Αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα αναφορικά με το θέμα των επισχέσεων, είναι οι ιδιώτες πάροχοι υγείας αλλά και οι γιατροί (οι οποίοι ξεκινούν επίσχεση από την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου), καθώς οι οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ αφενός είναι πολύ μεγάλες, αφετέρου το χαράτσι του clawback, το οποίο μειώνει στον μέγιστο βαθμό τα έσοδα του κλάδου, δημιουργoούν συνθήκες ασφυξίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Έτσι, σε επίσχεση προχωρούν από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου και για μία εβδομάδα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ κλινικοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, με αποτέλεσμα, όσοι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται κάποιον γιατρό του ΕΟΠΥΥ, θα καταβάλλουν το τίμημα της επίσκεψης και στη συνέχεια θα πρέπει να διεκδικούν τα χρήματα από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει το 10% των επισκέψεων και πράξεων από 1/1/2012, 4 μήνες του 2013 σε πράξεις (9ος-10ος-11ος-12ος) και 3 μήνες του 2014 σε πράξεις (4ος-5ος-6ος) καθώς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Τον χορό των επισχέσεων ξεκίνησαν αρχικά την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι των Κλινικών (ΣΕΚ- Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, οι οποίες ανέρχονται σε 28) ενώ την Τετάρτη ακολούθησαν οι 133 γενικές, ειδικές και ψυχιατρικές κλινικές (ΠΕΙΚ- Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών).

Να σημειωθεί ότι τα χρέη του κλάδου των ιδιωτικών Κλινικών, ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 100 είναι παλιά χρέη δηλαδή μέχρι το 2011 και τα 350 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές μέχρι το 2014.

Τα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, δεν εισέρχονται τελικά στον χορό των επισχέσεων, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη το ζήτησαν. Η λογική που κυριάρχησε ώστε να μην πραγματοποιήσουν επισχέσεις, είναι το γεγονός, ότι στα Κέντρα φιλοξενούνται χρόνια περιστατικά και δεν υπάρχουν συνεχείς εισαγωγές. Πάντως και τα Κέντρα Αποκατάστασης, ταλανίζονται από μεγάλα χρέη. Ειδικότερα, μόνο για το 2014 τα χρέη ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, τα ίδια ποσά ήταν και το 2013 ενώ το 2012, οι οφειλές είχαν αγγίξει τα 12 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επίσης και πολλά ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η κόντρα μεταξύ των Κλινικών και του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να έχει τελειωμό, αφού η διοίκηση του Οργανισμού, ζητά από τους παρόχους να διακόψουν τις επισχέσεις, απειλώντας ευθέως με διακοπή των συμβάσεων και τονίζοντας ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για εξομάλυνση και τακτοποίηση των οφειλών, ενώ από την πλευρά τους οι Κλινικές, αναφέρουν ότι δεν σταματούν καθώς δεν εμπιστεύονται τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο ΣΕΚ, το τελευταίο δελτίο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να σταματήσουν οι ιδιώτες πάροχοι τις επισχέσεις, «αποτελεί συνέχεια ανεκπλήρωτων επαναλαμβανόμενων υποσχέσεων που έχουν αφαιρέσει τον οποιοδήποτε βαθμό εμπιστοσύνης σε προτάσεις του Οργανισμού». Πρόκειται αναμφισβήτητα για βαριά κατηγορία απέναντι στον ΕΟΠΥΥ και θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κλάδου. Πάντως προς ώρας, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, είτε με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είτε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο ΣΕΚ υπενθυμίζει ακόμη, την εντολή του πρωθυπουργού για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων 2006-2011 τον Δεκέμβριο του 2013, μία εντολή που δεν εκτελέστηκε ποτέ και που τώρα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσφέρει ως μερική εξόφληση τον Δεκέμβριο του 2014, εξαιρώντας τα οφειλόμενα από το ΙΚΑ, όπως αναφέρει.

Ο ΣΕΚ υποστηρίζει τέλος, ότι «ο ιδιωτικός τομέας δευτεροβάθμιας υγείας, παρά την επίθεση εξόντωσής του τα τελευταία χρόνια, διατήρησε το σύνολο των θέσεων εργασίας και πραγματοποίησε επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία, για να προσφέρει ποιοτικά αναβαθμισμένες και πιστοποιημένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες».

Από την πλευρά της η ΠΕΙΚ, διεκδικεί την πλήρη εξόφληση ΟΛΩΝ των ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού, ενώ στέλνει το μήνυμα πως «ο ΕΟΠΥΥ οδηγεί στην καταστροφή έναν ολόκληρο κλάδο, συμπαρασύροντας 25.000 εργαζομένους, χιλιάδες συνεργάτες Ιατρούς, προμηθευτές και δεκάδες άλλα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, απλά και μόνο με τη δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων του Οργανισμού».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα άκρα πλέον η κόντρα ΕΟΠΥΥ - Κλινικών, στον χορό των επισχέσεων και οι γιατροί"

«Βιομηχανία» πλαστών πτυχίων στην Υγεία

Μπροστά σε μία επαπειλούμενη «επιδημία» πλαστών πτυχίων κινδυνεύει να βρεθεί το ΕΣΥ, με την ολοκλήρωση του ελέγχου των τίτλων γιατρών και εργαζομένων στην Υγεία. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων με πλαστούς τίτλους ξένων γλωσσών, για τους οποίους μάλιστα λάμβαναν και ειδικά επιδόματα.

Στα «δίχτυα» βρίσκονται και πολλοί γιατροί οι οποίοι, για λόγους αδιευκρίνιστους, δεν έχουν παρουσιάσει το πτυχίο τους, καθώς και γιατροί των οποίων οι τίτλοι σπουδών ελέγχονται για τη γνησιότητά τους. Μάλιστα, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος σε τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι έχουν καταθέσει πτυχία από Ιταλία και Ρουμανία και υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν είναι γνήσια.

Ωστόσο, ο έλεγχος δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς κάποιες καταγγελίες μπαίνουν στο συρτάρι! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου φορέα του οποίου ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν προσκομίσει τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Μάλιστα, εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο φορέα υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες με την τρόικα γίνονται με τη βοήθεια παλαιότερου μέλους του Δ.Σ., ενώ τα κείμενα στην αγγλική γλώσσα τα έχουν αναλάβει δύο υπάλληλοι.

Από τον Απρίλιο
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, αρχικά για τις διοικήσεις του ΕΣΥ και στη συνέχεια για γιατρούς και εργαζομένους. Τον Σεπτέμβριο επεκτάθηκε και στους γιατρούς των πρώην μονάδων του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε με? συναδελφικές καταγγελίες που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας ή στους «Ράμπο» της Υγείας.

Τα ευρήματα ποικίλλουν, με πιο συχνά αυτά που αφορούν τα «εξαφανισμένα» πτυχία. Ενδεικτικό είναι ότι 250 γιατροί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής δεν προσκόμισαν το πτυχίο Ιατρικής, αλλά επέλεξαν να καταθέσουν ένα απλό βιογραφικό. Μάλιστα, ένας καρδιολόγος του πρώην ΙΚΑ που πλέον έχει ενταχθεί σε κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Βορειοανατολικής Αττικής αρνήθηκε να προσκομίσει το πτυχίο που υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει από ιταλικό πανεπιστήμιο, καθώς και την αναγνώριση μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ.

Σε άλλη περίπτωση δειγματοληπτικός έλεγχος του γραφείου προσωπικού παιδιατρικού νοσοκομείου αποκάλυψε εργαστηριακό γιατρό με άδειο υπηρεσιακό φάκελο. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, εντοπίστηκε νοσηλεύτρια με πλαστό πτυχίο νοσηλευτικής.

Για την ακρίβεια, το πτυχίο δεν ήταν πλαστό, αλλά ανήκει σε άλλο συγγενικό της πρόσωπο. Αλλά και στο Πανεπιστημιακό Λάρισας διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν λίγοι οι νοσηλευτές οι οποίοι είχαν παραποιήσει το πτυχίο τους, «αυξάνοντας» τη βαθμολογία ώστε να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο προαγωγή.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ. Όπως προέκυψε, μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων διέθετε τουλάχιστον δύο «μαϊμού» πτυχία ξένων γλωσσών, προκειμένου να αυξήσουν τον μισθό τους με τα σχετικά επιδόματα. Βρέθηκαν και περιπτώσεις με τρία πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών.

Σε απολογία
Πλαστό τίτλο ECDL (βεβαίωση που πιστοποιεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών) αποκαλύφθηκε ότι διαθέτουν αρκετοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί σε απολογία, καθώς και να υποβάλουν υπομνήματα. Τα σχετικά ευρήματα έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, το οποίο ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων κινεί τις διαδικασίες κυρώσεων. Έτσι, σε περιπτώσεις πλαστού πτυχίου που συνδέεται με την πρόσληψη υπογράφεται η απόλυση του υπαλλήλου και η υπόθεση διαβιβάζεται στην Εισαγγελία, καθώς υπάρχει και ποινικό μέρος (απάτη, πλαστογραφία). Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρεμβαίνει διεκδικώντας επιστροφή των μισθών που έχουν καταβληθεί. Η τελευταία διαδικασία ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που έχουν λάβει οι υπάλληλοι για τη γλωσσομάθειά τους ή τον χειρισμό Η/Υ.

Στο στόχαστρο και διοικητές νοσοκομείων

Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών Υγείας βρίσκονται και οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, μετά τα πρόσφατα «κρούσματα» πλαστών πτυχίων πανεπιστημιακής σχολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «αποπομπή» αναπληρώτριας διοικήτριας δημόσιου μαιευτηρίου για πλαστό τίτλο σπουδών και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ, τον περασμένο Απρίλιο.

Ενας ακόμη διοικητής δημόσιου νοσοκομείου χωρίς νόμιμο τίτλο σπουδών εντοπίστηκε από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας. Τότε, μάλιστα, η Εταιρεία Managment Υπηρεσιών Υγείας είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν άλλες τουλάχιστον έξι περιπτώσεις διοικητών του ΕΣΥ με πλαστούς ή ανύπαρκτους τίτλους σπουδών και είχε καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στους σχετικούς ελέγχους και την απομάκρυνση των αξιωματούχων.

Ακολούθησε διοικητής Γενικού Νοσοκομείου της Περιφέρειας, ο διορισμός του οποίου ανακλήθηκε από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η «παθογένεια» των τυπικών προσόντων του.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βιομηχανία» πλαστών πτυχίων στην Υγεία "

Βόλος: Χωρίς Ογκολόγο το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο

Χωρίς ογκολόγο έμεινε το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, αφού ο μοναδικός ογκολόγος γιατρός του Νοσοκομείου κος Γ. Ρήγας πήρε την κανονική του άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δεκάδες ασθενείς που εξέταζε κάθε μέρα έχουν αναγκαστεί να παρατείνουν τα ραντεβού τους μέχρι να επιστρέψει ο γιατρός με αποτέλεσμα να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου για αυτές τις μέρες έφερε έναν ογκολόγο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για να τον αντικαταστήσει, ο οποίος έρχεται 3 φορές την εβδομάδα.

Η Πρόεδρος των καρκινοπαθών Μαγνησίας Κα Φουστούκου Ελένη μας είπε:

«Η κατάσταση είναι δραματική έχουμε μόνο έναν ογκολόγο για εκατοντάδες ασθενείς και λογικό είναι να πάρει άδεια ο γιατρός γιατί έφτασε στο απροχώρητο από την κούραση αφού έρχεται 9 το πρωί και φεύγει 9 το βράδυ εξετάζοντας ασθενείς. Η διοίκηση του Νοσοκομείου τον αναπλήρωσε με άλλο oγκολόγο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έναν εξαίρετο γιατρό αλλά έρχεται 3 φορές την εβδομάδα, δεν μπορεί να δει όλα τα περιστατικά και δεν γνωρίζει το ιστορικό του κάθε ασθενή με αποτέλεσμα τα ραντεβού να πάνε πίσω. Εμείς θέλουμε έναν δεύτερο μόνιμο ογκολόγο για να γίνει σωστή δουλειά. Η συμβολή του κυρίου Ρήγα στο Ογκολογικό είναι μεγάλη γιατί χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ογκολογική μονάδα στο Νοσοκομείο. Εμείς ζητάμε να μας στείλουν άμεσα έναν δεύτερο ΜΟΝΙΜΟ ογκολόγο ώστε να γίνει μια σωστή κλινική και να μην τρέμει πάντα το φυλλοκάρδι μας όταν λείπει σε άδεια ο γιατρός».

Πρέπει άμεσα ο Υπουργός Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα και να φέρει και έναν δεύτερο μόνιμο ογκολόγο στο Νοσοκομείο του Βόλου.

thessalikipress
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Χωρίς Ογκολόγο το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο"

Απόσυρση ΙΧ και το 2015 με εκπλήξεις!

Το μέτρο της απόσυρσης εκπνέει στις 20 Δεκεμβρίου χωρίς αν έχει υπογραφεί η σχετική εγκύκλιος που θα ορίζει τη συνέχιση του μέτρου και το 2015.
Ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστκές πληροφορίες του Enikonomia η παράταση του μέτρου της απόσυρσης θα ανακοινωθεί στα τέλη του 2014 με νέες παραμέτρους και θα περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο που θα δίνει «παράταση» λίγων ημερών στους ιδιοκτήτες οχημάτων για να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2015!
Με αυτή την ολιγοήμερη παράταση είσπραξης των Τελών Κυκλοφορίας η κυβέρνηση πετυχαίνει και κάτι πολύ σημαντικό που αφορά στα πρώτα έσοδα του 2015 καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων σπεύδουν να καταβάλουν τα Τέλη στις αρχές του νέου έτους με αποτέλεσμα στο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού τα έσοδα να παρουσιάζονται πολύ αυξημένα...

Η εισήγηση...
Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η εισήγηση που έχει γίνει από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη προς τον Γκίκα Χαρδούβελη περιλαμβάνει παράταση του μέτρου και 2015 με μια σημαντική διαφορά όμως η οποία εστιάζεται στην ηλικία των αποσυρόμενων αυτοκινήτων.
Ειδικότερα η εισηγήση παράτασης του μέτρου της απόσυρσης για την επόμενη θα αφορά οχήματα για τα οποία έχει εκδοθεί Αδεια Κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31/12/2002 ενώ κανονικά θα έπρεπε να αφορούσε οχήματα με 1η Αδεια Κυκλοφορίας μέχρι 31/12/2001.
Η συγκεκριμένη κίνηση αποφασίστηκε για δύο λόγους που εστιάζονται αρχικά στη μείωση του αριθμού των οχημάτων που οδηγούνται στα Κέντρα Ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και δευτερευόντος από το γεγονός πως υπάρχουν πολλά οχήματα με 1η άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 31/12/2002 που οι κάτοχοί τους δεν μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν επωφελούμενοι του μέτρου της απόσυρσης.
Πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο Enikonomia πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης εξαιτίας της εμπλοκής που υπάρχει με την τρόικα δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με το θέμα της απόσυρσης οπότε οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του 2014.
Βέβαια υπάρχει και μια φήμη σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό για πρώτη φορά στο μέτρο της απόσυρσης του 2015 να περιλαμβάνονται και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μετά από επιστολή που απέστειλε ο ΣΕΕΑΕ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οχήματα και με Φυσικό Αέριο
Πέραν όμως των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ακόμη ένα θέμα έχει τεθεί υπόψιν των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο αφορά τα αυτοκίνητα που κινούνται και με Φυσικό Αέριο.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από Εισαγωγείς Αυτοκινήτων προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας περαιτέρω «επιδότηση» των καινούριων μοντέλων που κινούνται και με Φυσικό Αέριο καθώς είναι λιγότερο ρυπογόνα από τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αντίστοιχα μοντέλα...

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόσυρση ΙΧ και το 2015 με εκπλήξεις!"

Κολοσσιαίο κοίτασμα φ.α. περί τα 19 τρισ. κυβικά πόδια "χτύπησε" το Barbaros! - Και τώρα τι γίνεται;

Περιπλέκεται η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τον εντοπισμό, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αγκυρα που ήδη ξεκίνησε να ... πανηγυρίζει, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros εντόπισε μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων εντός του Οικοπέδου 3!
Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει εκχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS, αλλά η πειρατική ενέργεια της Αγκυρας αποδίδει καρπούς και κανένας δεν φαίνεται ικανός να διώξει το Barbaros και τον τουρκικό στολίσκο φρεγατών και υποβρυχίων που το συνοδεύει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσαίας "χωρητικότητας" κοίτασμα στην περιοχή "Ονασαγόρας" που εντόπισε η ENI/KOGAS είναι μόλις το 1/5 από αυτό που "κτύπησε" το Barbaros!
Είναι γεγονός ότι το Barbaros είναι πλοίο ανώτερων ερευνητικών δυνατοτήτων από αυτό που χρησιμοποιούν οι Ιταλοκορεάτες.
Και εδώ αναδεικνύονται και όλα τα προβλήματα των ελληνοκυπριακών επλογών στην υπόθεση: Αν είχε επιλεγεί η Gazprom που ήταν υποψήφια και απορρίφθηκε για πολιτικούς λόγους η πρότασή της, θα τολμούσαν οι Τούρκοι να κάνουν το ίδιο παρόντος του ρωσικού Στόλου; Οχι, βέβαια!
Τώρα ποιος θα στείλει ναυτικές δυνάμεις για να υπερασπίσει τα νόμιμα δικαιώματα της ENI/KOGAS; Η Ιταλία ή η Νότιος Κορέα;
Οι πληροφορίες από την Αγκυρα αναφέρουν ότι το το μέγεθος του συγκεκριμένου κοιτάσματος μπορεί να συγκριθεί με το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ως γνωστό ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ έχει και μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί
Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ το βάθος δεν είναι απαγορευτικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ειδικά όταν αυτός που πραγματοποιεί τις σεισμογραφικές έρευνες διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.
Το δεύτερο στοιχείο είναι οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Νοεμβρίου οι ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ μεγάλες ποσότητες φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο Οικόπεδο 3.
Το ερώτημα είναι, τώρα πώς μπορεί να αντιδράσει η ελληνική και η κυπριακή πλευρά; Η θεωρία - που είχε υιοθετηθεί και από ανώτατους αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ - του "Ας κάνουν ότι θέλουν, εμείς κάνουμε γεωτρήσεις αυτοί απλές βόλτες", κοντόφθαλμη και φυγόμαχη από την αρχή έτσι ή αλλιώς, τώρα καταρρέει.
Γιατί δεν λάμβανε υπ'όψιν της αυτό που έμοιαζε με λογική εξέλιξη: Μπορεί να έβρισκαν κοίτασμα. Και τώρα θα φέρουν και γεωτρύπανο. Πότες Μπορεί σε ένα, μπορεί σε δύο χρόνια. Αλλά "έχουν βάλει σημαία" και δεν κουνιούνται από την περιοχή.
Ακόμα και αν δεν θέλουν να φέρουν γεωτρύπανο και χρησιμοποιούν την όλη επιχείρηση ως εκβιασμό προς την Αθήνα και την Λευκωσία για επιστροφή της τελευταίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι βέβαιο ότι ο εκβιασμός τώρα λαμβάνει άλλες διαστάσεις: Πλέον έχουν βρει κοίτασμα μέσα στο σπίτι της Κύπρου.
Και αφού δεν τους έδιωξε κανείς, de facto δημιουργούν καταστάσεις που όσο περνάει ο καιρός, τόσο σταθεροποιούν την θέση τους εκεί.
Ποια είναι η μόνη λύση: Να φύγει το Barbaros. Και αν δεν φύγει "με το καλό", να φύγει "με το κακό"...
Ολα τα άλλα είναι φυγομαχίες και εθνικές λιποψυχίες...
defencenet


Διαβάστε Περισσότερα » "Κολοσσιαίο κοίτασμα φ.α. περί τα 19 τρισ. κυβικά πόδια "χτύπησε" το Barbaros! - Και τώρα τι γίνεται;"

Ο Μιχελογιαννάκης ξεκινάει απεργία πείνας

Απεργία πείνας ξεκινά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, μαζί με τους Σύριους του Συντάγματος.Με σύνθημά του «σπάστε τον καναπέ» και στοίχημά του την κινητοποίηση των πολιτών για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός Βουλής αυτό το διάστημα και αφορούν τις ζωές όλων μας, ο βουλευτής αποφάσισε να μπει μαζί με τους Σύριους στη διαδικασία της απεργίας πείνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του, στην οποία αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί, έχει ως εξής :

Τούτη την ώρα στη Βουλή συζητιούνται :

1. Αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων 1,5 δις
2. Μείωση κοινωνικού προϋπολογισμού 1,6 δις
3. Περικοπές στην υγεία 340 εκατομμύρια ευρώ
4. Περικοπές στα Δημόσια Νοσοκομεία 500 εκατομ. Ευρώ
5. Κόβουν τα χρήματα για τους ανασφάλιστους μιας και τα 340 εκατομμύρια τα κάνουν 70 εκατομμύρια
6. Περικοπές στην Παιδεία 300 εκατομμύρια ευρώ
7. Περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 60 εκατομμύρια ευρώ
8. Μείωση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 400 εκατομμύρια ευρώ
9. Μείωση Κοινωνικής Ασφάλισης και Περίθαλψης 831 εκατομμύρια ευρώ
10. Δίνουν στον πολιτισμό 37 εκατομμύρια ευρώ
11. Μείωση του φόρου στα νομικά πρόσωπα
12. Απόλυση 190 καθαριστριών μετά από τόσο αγώνα που έχουν κάνει
13. Αφήνουν το Ρωμανό να αργοπεθαίνει
14. Αφήνουν τους Σύριους στο Σύνταγμα οι οποίοι μετρούν ήδη δύο θανάτους

Την ώρα που συζητιούνται και γίνονται όλα αυτά, παρακαλούν την ΤΡΟΙΚΑ να επιστρέψει με:

1. Απόσυρση πρότασης μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης
2. Επιβολή φόρου πολυτελείας
3. Αύξηση ΦΠΑ
4. Πάγωμα συντάξεων
5. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
6. Κατάργηση ΕΚΑΣ
7. Κατάργηση επικουρικών συντάξεων
8. Τάζουν ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Περιουσίας
Αλλαγές δηλαδή επιζήμιες στην εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ 1,2 και 3

Συζητούν όλα τα παραπάνω, παρακαλούν την ΤΡΟΙΚΑ να δεχθεί αυτά που θα εφαρμόσουν, ώστε να γυρίσει η ΤΡΟΙΚΑ και να συζητήσει μαζί τους την ενισχυτική πιστωτική γραμμή.

Ενισχυτική πιστωτική γραμμή που προϋποθέτει άλλο ένα μνημόνιο , το μνημόνιο συνεννόησης το οποίο είναι πέρα από τα παραπάνω.

Μέσα σ΄αυτό το έγκλημα η Πολιτεία αφήνει ασχολίαστη τη δήλωση Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου το οποίο σημαίνει ξεπούλημα και μάλιστα το προφυλάσσουν με απαγόρευση διαδηλώσεων.

Αδυνατώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως βουλευτής, να καταλάβω και να συναινέσω στα παραπάνω.

Αποφάσισα λοιπόν για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για να ενεργοποιήσω τον κόσμο να κάνει σύνθημα «ΣΠΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ», να ξεκινήσω απεργία πείνας με τους Σύριους.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μιχελογιαννάκης ξεκινάει απεργία πείνας"

Στο μικροσκόπιο τρεις πρώην υπουργοί για το C4I

Ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, λέει το Συμβούλιο Εφετών,αλλά τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί

Νέα ανάκριση για το σκάνδαλο της προμήθειας του C4I αρχίζει με απόφαση-έκπληξη του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της προέδρου Εφετών κυρίας Ισιδώρας Πόγκα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του βουλεύματος που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» η ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα καλείται να εξετάσει και «τη δράση των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται, ως αναγκαίο παρεμπίπτον ζήτημα» και αυτό δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με ρητή απόφαση των μελών του Συμβουλίου, παρότι υπάρχει θέμα παραγραφής. Κρίνουν μάλιστα ότι πρέπει να ελεγχθούν ποινικά από την πλευρά της Siemens ο διευθυντής κ. Διονύσης Δενδρινός, αλλά και οι Αμερικανοί οι οποίοι υπέγραψαν τη σύμβαση (εταιρεία SAIC) διότι «προκάλεσαν στα πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να τελέσουν τα κακουργήματα της απιστίας, αλλά και της ψευδούς βεβαίωσης». Παράλληλα ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί και εναντίον των μελών της Επιτροπής Παραλαβής του Συστήματος για ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση.

Η διαφωνία με την ανακρίτρια
Το Συμβούλιο αίροντας τη διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα και του εισαγγελέα παίρνει ευθέως θέση υπέρ του αντεισαγγελέα κ. Στυλιανού Κωσταρέλλου, υιοθετώντας την έκθεσή του για τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωσταρέλλος έγραφε:
«Η από 29-3-2007 τροποποίηση 5 και από 29-10-2008 τροποποίηση 7 της σύμβασης 020 Α/03 που υπογράφηκαν αντίστοιχα από τους τότε υπουργούς Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και της εταιρείας SAIC ήταν επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο για τους λόγους που προαναφέραμε... Αλλά και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης... αγνοώντας παντελώς τις εκθέσεις των τεχνικών προέβη και αυτός σε ζημιώδη διαχειριστική πράξη για το Ελληνικό Δημόσιο από την οποία επήλθε ελάττωση της δημόσιας περιουσίας...». Στη συνέχεια αναγνωρίζεται από τον εισαγγελέα ότι οι τρεις δεν μπορούν να γίνουν κατηγορούμενοι, λόγω παραγραφής, αλλά καταλήγει με την εξής κρίση:
«Ανεξάρτητα της συνδρομής ή μη του υποκειμενικού στοιχείου στα πρόσωπα των ανωτέρω υπουργών, το οποίο δεν μπορεί να εξεταστεί επαρκώς από την ανακριτική διαδικασία (σ.σ.: λόγω του άρθρου 86) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι τελέστηκε κατά αντικειμενικά στοιχεία η πράξη της κακουργηματικής απιστίας περί την υπηρεσία του άρθρου 256 Π. Κ. σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του νόμου 1608/50».
 Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Κωσταρέλλο πρέπει να γίνει νέα ανάκριση από την ανακρίτρια και για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία, καλώντας ως κατηγορουμένους τόσο τους εκπροσώπους της SAIC όσο και της υπεργολάβου Siemens.
 Αντίθετα η ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα είχε διαφωνήσει με το ότι μπορεί να γίνει ανάκριση σε βάρος πολιτικών προσώπων αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη δίωξη υπουργού από την εισαγγελική αρχή και ο προβλεπόμενος νόμος του 2003 απαγορεύει την αξιολόγηση στοιχείων που έχουν σχέση με την ποινική του ευθύνη και αυτό συνιστά για τον εφαρμοστή των διατάξεων το ανυπέρβλητο όριο της εξουσίας του, όταν καλείται να σχηματίσει οποιαδήποτε δικανική πεποίθηση για πράξεις "παροχής συνδρομής" στον υπουργό. Η δίωξη των "συμμέτοχων" θα γίνει μόνο αν και στο μέτρο που δεν προϋποθέτει την αξιολόγηση των εις βάρος του υπουργού στοιχείων, ώστε να μη θίγεται ούτε η αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, ούτε το πρόσωπο του υπουργού».

Θα κληθούν και οι δύο Αμερικανοί
Σε σχέση με τα πρωτόκολλα παραλαβής η ανακρίτρια εξέθεσε την άποψη ότι «δεν ήταν προορισμένα για εξωτερική κυκλοφορία αλλά αφορούσαν την εξυπηρέτηση της εσωτερικής λειτουργίας της υπηρεσίας», επομένως δεν αποτελούν δημόσια έγγραφα, κάτι που απαιτείται για να ασκηθεί η δίωξη για ψευδή βεβαίωση...
Νωρίτερα η ανακρίτρια είχε εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση έπρεπε να κλείσει με τυπικές κλήσεις, αφού δεν είχαν προκύψει στοιχεία ούτε για δωροδοκίες, αλλά ούτε και για κυκλοφορία μαύρου χρήματος.

Μετά την απόφαση του συμβουλίου πάντως θα κληθούν με αιτήματα δικαστικής συνδρομής να απολογηθούν οι δυο Αμερικανοί, οι οποίοι υπέγραψαν τη σύμβαση για το C4I, αλλά και οι έλληνες μέλη της Επιτροπής Παραλαβής καθώς και ο Διονύσης Δενδρινός από τη Siemens. Η ανάκριση, που άρχισε το 2005, θα διαρκέσει για τουλάχιστον άλλους πέντε μήνες, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς...

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο τρεις πρώην υπουργοί για το C4I"

Έρχονται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών - Ποιους αφορούν

Βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση, με την οποία μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 12 δόσεις οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2013 και μετά, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών έχοντας δεσμευθεί μάλιστα απέναντι στην Τρόικα για νομοθετική πρωτοβουλία επείγοντος χαρακτήρα.

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι ότι δεν προβλέπεται το παραμικρό κίνητρο για όσους έχουν ήδη υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση, προκειμένου να μην μεταπηδήσουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πρόβλημα το οποίο αν και είχε διαπιστωθεί πριν από την ψήφιση της νέας ρύθμισης οφειλών, δεν έγινε απολύτως τίποτα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ως γνωστόν η νέα ρύθμιση προβλέπει κίνητρα παραμονής (επιπλέον 20% «κούρεμα» στις προσαυξήσεις) για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων (Νέα Αρχή) για οφειλές ως 31/12/2012, ενώ ακόμα και για όσους μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων προβλέπεται αναδρομική μείωση επιτοκίου για τις προσαυξήσεις από το 2013 και μετά. Αντιθέτως, όσοι μπήκαν στη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχουν απολύτως κανένα κίνητρο να παραμείνουν, αφού οι προσαυξήσεις τρέχουν με το διπλάσιο επιτόκιο, με αποτέλεσμα πολλοί να σταματάνε τις πληρωμές και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στις 100 δόσεις!

Το καλό νέο για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι αιτήσεις για τη νέα ρύθμιση πάνε «σφαίρα». Ηδη έχουν ξεπεράσει τις 72.000, με ρυθμό 7.000- 8.000 την ημέρα. Το συνολικό πόσο προς ρύθμιση ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 12 εκατ. ευρώ από την καταβολή των πρώτων δόσεων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών - Ποιους αφορούν"

Σαμαράς-Νταβούτογλου: Δέσμευση για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Κατανοούμε την απόφαση του κύπριου προέδρου Νίκου Ανστασιάδη να αναστείλει τις διακοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα, ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνέδεσε την πορεία του Κυπριακού με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας πως «ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό, ώστε να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ»
Είναι γνωστό πως υπάρχουν ζητήματα, στα οποία έχουμε διαφωνίες, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως στόχος είναι οι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που θα ενισχύσουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Προϋπόθεση γι' αυτό, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. 

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέσω διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας χρήσιμο το γεγονός να ανήκει ο γείτονας στην ευρωπαϊκή οικογένεια «εκπληρώνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα».

«Να είναι σίγουρη η Τουρκία ότι θα πετύχει πολλά οφέλη από την ένταξή της» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. 

Αναφέρθηκε ακόμη στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ' ωφελεία της οικονομίας.
«Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι' αυτά δουλεύουμε» κατέληξε.
Ενέργεια και πολιτισμός
Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα εκφράζοντας την ελπίδα να λυθεί το Κυρπιακό για να αυξηθεί η συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Είμαστε η πύλη εισόδου στην Ασία και είστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ανέφερε και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ένα ενεργειακό δίκτυο που θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα.
Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ευγνώμων για την ελληνική στήριξη προσθέτοντας πως γνωρίζει ότι κάποιοι προφασίζονταν τις διαφωνίες της Ελλάδας για την ένταξη. «Αλλά ξέρουμε ότι είστε υποστηρικτής μας» σημείωσε.
Ανέφερε πως είναι σημαντικό για την Τουρκία να έχει ρόλο μέσα στην Ευρώπη και πως μπορεί να επηρεάσει και ως πολιτισμός τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
«Η ένταξη της Τουρκίας θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την Τουρκία» συμπλήρωσε.
Ο κ. Νταβούτογλου προσέφερε στήριξη προς την Ελλάδα στο θέμα επιστροφής έργων πολιτιστικής κληρονομιάς αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο άγαλμα του θεού Ιλισού, το οποίο το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Εξέφρασε, μάλιστα, την ευχή το γλυπτό να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως είναι σημαντική η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αποκατάστασης των έργων που φιλοξενεί η κάθε μία, «κι ας ανήκουν στον απέναντι πολιτισμό».

«Δώσαμε οδηγία στους υπουργούς να πορευτούν από κοινού» συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Το κοινό ανακοινωθέν


Τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας επιβεβαιώνουν στην κοινή δήλωσή τους οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έπειτα από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:

- Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

- Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

- Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.

- Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.

- Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.

- Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

- Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

- Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς-Νταβούτογλου: Δέσμευση για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων"

Το νέο σύστημα αξιολόγησης: Τέλος οι ποσοστώσεις, σύνδεση με τις προαγωγές

Τι θα περιλαμβάνει η «εσωτερική αγορά εργασίας» στο Δημόσιο

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε σε μια σειρά διοικητικών μεταρρυθμίσεων και άνοιξε τα χαρτιά της για το θέμα της αξιολόγησης. Μίλησε για «ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης», χωρίς ποσοστώσεις, και δυσκολίες που είχε το… μεταβατικό σύστημα Κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι αυτό, θα συνδεθεί με τις προαγωγές.

Όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης που με τη συμφωνία και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εφαρμοσθεί από 1.12015 και να συνδεθεί και με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (από 1.1.2016) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Προεδρικό Διάταγμα 318του 1992 που υπογράφουν ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος και ως υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Σωτήρης Κούβελας! Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει βεβαίως βαθμολογία «κάτω από τη βάση», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ορίζει, όπως το παρών σύστημα του υιού Μητσοτάκη, ότι υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει να βαθμολογούνται με αυτή.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου διαβεβαίωσε επίσης πως η διοικητική μεταρρύθμιση δεν αφορά περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα Ανοιχτά Δεδομένα – «Διαύγεια» στις ΜΚΟ, τα οργανογράμματα των Υπουργείων, τα ΚΕΠ, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία μιας… «εσωτερικής αγοράς εργασίας» στο δημόσιο.

Αναλυτικά η ομιλία της κας Χριστοφιλοπούλου:

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τελειώνει ένα επώδυνο πρόγραμμα με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Ακούσαμε εδώ μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι… «εκλιπαρούμε την τρόικα»!!! Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει από το 2012 Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ελάτε, έστω ως παρατηρητές εσείς της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να δείτε ένα θρίλερ για γερά νεύρα. Θα πρέπει να έχετε πολύ γερά νεύρα για να μπείτε μέσα στη διαπραγμάτευση, να δείτε τι γίνεται εκεί μέσα, να δείτε πόσα επιχειρήματα επί επιχειρημάτων λέγονται, πολιτικά, τεκμηριωμένα, με νούμερα, αλλά και με ουσία. Δεν είναι απλή η διαπραγμάτευση. Πολύ εύκολα εκτοξεύονται μέσα στη Βουλή «παρόλες».

Με σκληρή, λοιπόν, διαπραγμάτευση η ελληνική Δημόσια Διοίκηση δεν χρειάζεται να μικρύνει άλλο διότι δεν υπάρχουν πλέον ποσοτικοί στόχοι για επιπλέον απολύσεις και διαθεσιμότητες. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επένδυση στην ποιότητα.

«Διαύγεια» στις ΜΚΟ – Ανοιχτά δεδομένα

Περνάμε, λοιπόν, σε μια φάση όπου δρομολογούνται πολύ μεγάλες αλλαγές. Δύο από αυτές τις ψηφίσαμε- και θέλω να εκφράσω πραγματικά εδώ την ικανοποίησή μου που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε με ελάχιστες εξαιρέσεις, αφού ψήφισαν και η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης- τις διατάξεις για τα Ανοιχτά Δεδομένα του δημοσίου και για την επέκταση του προγράμματος «Διαύγεια» στις ΜΚΟ.

Βέβαια το πρόγραμμα «Διαύγεια» ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταψηφίσει τότε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι τις σχετικές διατάξεις τις ψήφισαν σήμερα τα περισσότερα κόμματα. Αυτές οι διατάξεις για την Διαύγεια και τα ανοιχτά δεδομένα ανοίγουν τον ορίζοντα για ένα κράτος ανοιχτό, ένα κράτος διαφανές, ένα κράτος που με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπορεί να δώσει την πληροφορία, την στήριξη, τελικά την ενημέρωση, αλλά και την τεκμηρίωση που χρειάζεται ο νέος επενδυτής, ο νέος επιστήμονας, ο επιχειρηματίας, ο απλός πολίτης που αναζητά τη γνώση.

Οργανογράμματα των Υπουργείων

Δεύτερο και πολύ σημαντικό σκέλος της αλλαγής του κράτους είναι ότι επιτύχαμε τον εξορθολογισμό των δομών-γιατί είχαμε δεκαετίες να αλλάξουμε τα οργανογράμματα των Υπουργείων- περνάμε λοιπόν σε δομές πιο λιτές, πιο ορθολογικές, αλλά και πιο ουσιαστικές, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στόχος: Η πλήρης παρακολούθηση της συνταξιοδότησης να γίνεται από τα ΚΕΠ

Και συνεχίζουμε, μεταβιβάζοντας περισσότερες αρμοδιότητες σε ένα θεσμό που έχει αγαπήσει ο ελληνικός λαός, σε έναν θεσμό που ο ελληνικός λαός τον ξέρει, γιατί είναι θεσμός της γειτονίας του και δίπλα στον πολίτη, ένα θεσμό που το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε, τα ΚΕΠ. Ο στόχος μας είναι όχι μόνο οι αιτήσεις συντάξεων, αλλά και η πλήρης παρακολούθηση της συνταξιοδότησης να γίνεται πλέον από τα ΚΕΠ. Να μεταφερθούν δηλαδή όχι μόνο τα πιστοποιητικά και οι φορολογικές ενημερότητες, αλλά “όλο το κράτος στα ΚΕΠ”. Πρέπει να υπάρξει η απόλυτη δυνατότητα στον πολίτη να έρχεται σε επαφή αποκλειστικά με την υπηρεσία του ΚΕΠ.

Επιλογή των προϊσταμένων στο δημόσιο – Αξιολόγηση

Η μεγάλη ποιοτική αλλαγή θα έλθει από την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό: από τη δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο, με το νέο τρόπο που νομοθετήσαμε χωρίς παραταξιακές λογικές και σε συνδυασμό με το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα συνδέεται, με τις προαγωγές τους.

Δημιουργούμε ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης, λοιπόν, χωρίς ποσοστώσεις, χωρίς τις δυσκολίες που το μεταβατικό σύστημα επέδειξε και χωρίς τις αδυναμίες. Με ασφάλεια για τους υπαλλήλους, γιατί δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι, δεν υπάρχει πια διαθεσιμότητα και κινητικότητα.

Εσωτερική αγορά εργασίας στο δημόσιο

Τέλος δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας στο δημόσιο, όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια, χωρίς διαθεσιμότητα, εκεί όπου τους χρειάζεται περισσότερο η δημόσια υπηρεσία, εκεί που τους χρειάζεται ο πολίτης.

Όλες αυτές οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν ούτε με μνημόνια ούτε με τρόικες. Έχουν να κάνουν με ένα κράτος, το οποίο σέβεται τον πολίτη, είναι διάφανο και απλοποιεί τις διαδικασίες του για να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματία. Ένα κράτος το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο όχι μόνο μέσα από τα ελεγκτικά σώματα, αλλά τον έλεγχο από κάθε πολίτη, κάθε στιγμή. Θυμίζω ότι έχουμε αυτήν τη στιγμή αναρτημένες μέσω του «Διαύγεια» πάνω από 11 εκατομμύρια πράξεις του κράτους και της αυτοδιοίκησης για πλήρη έλεγχο απ’ όλους μας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο σύστημα αξιολόγησης: Τέλος οι ποσοστώσεις, σύνδεση με τις προαγωγές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news