facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής στους δήμους Καισαριανής, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Μάνδρας - Ειδυλλίας

Στις κάλπες προσέρχονται και πάλι οι εκλογείς των Δήμων Καισαριανής, Μάνδρας Ειδυλλίας και Τροιζηνίας Μεθάνων, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, καθώς κρίθηκε από τα αρμόδια δικαστικά όργανα ότι οι προηγούμενες εκλογές δεν είχαν διεξαχθεί σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας και Τροιζηνίας-Μεθάνων οι εκλογείς καλούνται να επιλέξουν εκτός από τη νέα δημοτική αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα νέα δημοτικά συμβούλια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δημότες θα βάλουν σταυρούς στους υποψήφιους των συνδυασμών, ενώ αν δεν υπάρξει συνδυασμός που θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων οι εκλογές θα επαναληφθούν μεταξύ των δύο πρώτων την επόμενη Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.

Στη Μάνδρα Αττικής ακυρώθηκε η εκλογή του Γεωργίου Δρίκου (Νέα Εποχή), που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ, έπειτα από ένσταση των Ιωάννας Κριεκούκη, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ (δεύτερη στην κατάταξη), και του Θανάση Πανωλιάσκο (Δημοκρατική Συνεργασία), που είχε καταταγεί τρίτος. Έγινε δεκτό πως τα ψηφοδέλτια του κ. Δρίκου είχαν άλλο μέγεθος και διαφορετικό σχήμα.

Στο δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων στήνονται εκ νέου στις κάλπες έπειτα από ένσταση του επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Τροιζηνία και τα Μέθανα» και υποψήφιου δημάρχου στις εκλογές του Μαΐου Σάββα Αθανασίου, την οποία έκανε δεκτή το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και ακύρωσε τις εκλογές στον εν λόγω δήμο. Στην ένστασή του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά ο κ. Σάββας Αθανασίου υποστήριξε ότι του έκοψαν αδικαιολόγητα 10 υποψηφίους συμβούλους. Οτι άλλαξαν το όνομα του συνδυασμού και κινδυνεύσαν να μην καταθέσουν ψηφοδέλτια και ότι δεν ανακήρυξαν μετά τις εκλογές τον τοπικό σύμβουλο Γιάννη Παπουτσή και χρειάσθηκε να εκδοθεί διορθωτική απόφαση, ύστερα από ένσταση.

Στη περίπτωση του δήμου Καισαριανής η διαδικασία είναι λιγότερο περίπλοκη καθώς η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών και οι εκλογείς δεν απαιτείται να ψηφίσουν για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν ανάλογα με τα ποσοστά που θα εξασφαλίσουν οι συνδυασμοί στους οποίους ανήκουν και προκρίνονται με βάση τους σταυρούς που είχαν λάβει στις εκλογές το Μάιο.

Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Καισαριανής μεταξύ του εκλεγέντα δημάρχου Γεώργιου Κοντόσταυλου (Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής), ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και του Ηλία Σταμέλου (Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής), που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ. Ο κ. Σταμέλος έμεινε εκτός επαναληπτικού γύρου για μία ψήφο, κατέθεσε ένσταση, και το δικαστήριο έκρινε ότι κακώς δεν του προσμετρήθηκαν 9 ψηφοδέλτια που είχαν κριθεί άκυρα από τις εφορευτικές επιτροπές.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 07:00π.μ. μέχρι τις 19:00 μ.μ.. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το που ψηφίζουν στα τηλέφωνα 213 136 1500, 213-2065066 ή στο http://katalogoi.ypes.gr/

Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής στους δήμους Καισαριανής, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Μάνδρας - Ειδυλλίας "

Πως ο Μπακογιάννης "έσφαξε" τον Τσίπρα με το βαμβάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ανήκουμε στην ίδια γενιά, αλλά...»

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία.

Κατ΄ αρχήν "την είπε" στον Αλέξη Τσίπρα που δεν βρήκε λίγο χρόνο να κάνει μια συνάντηση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς για να ενημερωθεί για τα προβλήματα της Στερεάς.

«Θα ήμουν βέβαια πολύ ευτυχής κύριε Πρόεδρε αν είχατε καταφέρει να στριμώξετε στο πρόγραμμα σας και τη συνάντηση που σας πρότεινα μαζί με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να σας  ενημερώσουμε αρμοδίως για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της περιφέρειας. Θέλω να πιστεύω πως πέρα από τα εσωτερικά του Σύριζα στη περιοχή μας, ο κ. Αποστόλου θα σας ενημερώσει για τα προβλήματα της περιφέρειας...», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Δεν σας κρύβω πως μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, πως σήμερα ακολουθήσατε τη πεπατημένη δεκαετιών και τάξατε τα πάντα στους πάντες...», ενώ τόνισε πως η δικιά μας γενιά είναι εκείνη που έχει υποχρέωση να κάνει τη διαφορά.

Τέλος ο Περιφερειάρχης Στερεάς δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος με τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο της συστράτευσης και της ενότητας.

«Τώρα είναι η ώρα να παραμερίσουμε τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες. Ας μην πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο όλοι μαζί καθόμαστε. Τώρα είναι η ώρα της Εθνικής Ελλάδος... », είπε κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δείτε το βίντεο:


lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως ο Μπακογιάννης "έσφαξε" τον Τσίπρα με το βαμβάκι (ΒΙΝΤΕΟ)"

Νέο μήνυμα Ευ. Βενιζέλου στην Άγκυρα

Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που επανέλαβε και μετά τη συνάντηση που είχε αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε για άλλη μία φορά πως η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι το κλειδί για την επιτάχυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, τονίζοντας πως η Αθήνα ευθύς εξαρχής στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας όμως πως η προοπτική αυτή συνδέεται άμεσα με τη λύση του Κυπριακού.

Αφού υπογράμμισε πως έχει μεγάλη σημασία να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος «στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου», αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «οι συνομιλίες, δυστυχώς, διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, είναι καθήκον όλων μας να λάβουμε τις αναγκαίες κοινές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των συνομιλιών».

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως «αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διακοπεί η προσβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για την αποφυγή της κλιμάκωσης, για την αποφυγή της διάχυσης των προβλημάτων. Φυσικά, στόχος μας είναι - και αυτό το συζητήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου- να συμβάλλουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην διαμόρφωση του κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως «η επίλυση του προβλήματος θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Τουρκίας, της Ελλάδας και των δύο λαών στην Κύπρο, αλλά θα συμβάλει επίσης και στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις, σημείωσε πως «μετά την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας των ερευνών πετρελαίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσύρθηκε από τις συνομιλίες». «Εμείς επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο λαός της "ΤΔΒΚ" έχει δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα αμφότερων των πλευρών».

Ερωτηθείς πότε θα αποσυρθεί από την ανατολική Μεσόγειο του τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», επανέλαβε τα περί «μονομερούς δραστηριότητας της ελληνοκυπριακής Διοίκησης, από την οποία προκύπτει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς».

«Αυτές δεν είναι καλοπροαίρετες δραστηριότητες» ανέφερε και τόνισε πως «η "ΤΔΒΚ" διατύπωσε σχετικό αίτημα προς την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου «η Τουρκία δεν έχει κάποιο παράνομο αίτημα. Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, το πλοίο θα αποσυρθεί. Η πρότασή μας είναι να βρεθεί κοινή λύση».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε, επίσης, ότι «δεν γίνεται τίποτα λέγοντας εγώ είμαι μέλος της ΕΕ. Αν δεν επαναληφθούν οι συνομιλίες τι θα γίνει με τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς»;

Παρεμβαίνοντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δικαιώματα και οι προσδοκίες όλων των πολιτών της Κύπρου από τον φυσικό πλούτο πρέπει να είναι διασφαλισμένα. Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960, αυτό θα αφορά το ομόσπονδο κράτος. Όμως δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι το κράτος της Κύπρου, που θα είναι ένα και θα είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, έχει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Τα Σύνταγμα θα διασφαλίζει τα δικαιώματα από τα έσοδα και για τις δύο οντότητες που θα μετέχουν στο ομόσπονδο κράτος. Πρέπει όμως να σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε μεν τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εξελίξεις που «κλιμακώνουν την ένταση», αλλά απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας είπε πως αυτό «θα συζητηθεί στη συνεδρίαση» του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είναι δεδομένη η πρότασή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις μειονότητες τις οποίες χαρακτήρισε «γέφυρα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας όμως λόγο για τουρκική μειονότητα.

Μάλιστα υποστήριξε πως από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται «βήματα στο θέμα αυτό, πράγμα που αναγνωρίζεται από την ΕΕ και όλο τον κόσμο», ενώ ζήτησε «τα αντίστοιχα βήματα κι από την Ελλάδα για την τουρκική μειονότητα».

Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, ανέφερε ότι «το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το προηγούμενο έτος ήταν της τάξης των 5,7 δισ. δολαρίων. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε το ποσό αυτό στα 10 δισ. δολάρια». Εκτίμησε, ακόμη, ότι «μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που θα έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα αναμένεται να είναι 1 εκατομμύριο, ενώ αυτός των Ελλήνων πολιτών που θα έχουν επισκεφθεί την Τουρκία, 700 χιλιάδες».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Βενιζέλος είπε πως διεξήχθηε σε πολύ θετικό κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση πως «μπορούν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

naftemporiki με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα Ευ. Βενιζέλου στην Άγκυρα"

Πήγαιναν για ναρκωτικά και εντόπισαν… γιάφκα

Καλάσνικοφ, πιστόλια, ασυρμάτους, αλεξίσφαιρα γιλέκα και περισσότερα από 100 φυσίγγια εντόπισαν οι αρχές στο πορτμπαγκάζ αυτοκίνητου στην περιοχή των Πατησιών.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη ένας 37χρονος από την Αλβανία, παλιός γνώριμος των αρχών καθώς στο παρελθόν είχε συλληφθεί για υπόθεση ναρκωτικών και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Ο εντοπισμός του οπλοστασίου

Εδώ και μερικές εβδομάδες είχε φτάσει η πληροφορία στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, για απόκρυψη ναρκωτικών και όπλων σε αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ.

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δύο καλάσνικοφ, τρία πιστόλια, τρεις γεμιστήρες με 38 φυσίγγια, 130 φυσίγγια, τέσσερις ψηφιακές συσκευές ενδοεπικοινωνίας, τέσσερα αλεξίσφαιρα γιλέκα, 2.370 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.


Τι σχεδίαζαν οι δράστες

Το σημαντικότερο ερώτημα που έχουν να απαντήσουν οι αστυνομικοί είναι το τι σχεδίαζαν οι συνεργοί του 37χρονου συλληφθέντα, που δεν συνεργάζεται καθόλου με τις αρχές.
Ο εξοπλισμός τους σύμφωνα με ανώτατες αστυνομικές πηγές είναι κατάλληλος για ένοπλη ληστεία, για πιθανή απόδραση χωρίς να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Τα όπλα έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές πράξεις.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήγαιναν για ναρκωτικά και εντόπισαν… γιάφκα "

Το σενάριο της χρεοκοπίας

Είναι αδύνατη η εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επειδή, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, η συμμετοχή μίας χώρας είναι αμετάκλητη – ενώ ο εκβιασμός της με τη μη παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν αποτελεί νόμιμη διαδικασία

«Πριν σκεφθούμε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να γνωρίζουμε πως η σημερινή κατάσταση μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτήν που προηγήθηκε του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου: ύφεση (recession), αποπληθωρισμός (depression), συναλλαγματικός πόλεμος, ενεργειακός πόλεμος, εμπορικός πόλεμος (απομόνωση της Γερμανίας τότε, της Ρωσίας σήμερα), καθώς επίσης, τελικά, στρατιωτική σύρραξη.

Οι φούσκες ακινήτων (το 25-30% του ΑΕΠ της Κίνας στηρίζεται στην ακίνητη περιουσία), οι οποίες κάποια στιγμή θα εκραγούν, ο περιορισμός της ανάπτυξης παγκοσμίως, όπου τόσο οι Η.Π.Α., όσο και η Ευρώπη θα καταναλώνουν λιγότερο (με αποτέλεσμα να μειωθεί αντίστοιχα η παραγωγή της Κίνας, οπότε να χρειάζεται μικρότερες ποσότητες ενέργειας), καθώς επίσης η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου (η οποία είναι καταστροφική για τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Βολιβία, τη Χιλή κοκ. – άρθρο), θα έχουν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν πολλά κράτη στα όρια της χρεοκοπίας – την οποία ορισμένα από αυτά δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν.
Την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη κινδυνεύει να διαλυθεί, αφού κράτη όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα υποχρεωθούν να επιλέξουν την έξοδο τους από το κοινό νόμισμα, εάν δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική – επειδή διαφορετικά δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική και πολιτική κρίση στο εσωτερικό τους. 
Στα πλαίσια αυτά, από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία θα έπρεπε να «χρεοκοπήσει τώρα», αμέσως δηλαδή εάν θέλει να αποφύγει τα χειρότερα, δεν είναι προς το συμφέρον της να κατηγορεί την πολιτική της ηγεσία – επειδή αυτός που στην πραγματικότητα την κυβερνάει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν είναι άλλος από την Τρόικα (η οποία πιθανότατα θα παραμείνει στο πηδάλιο, οποιοδήποτε κόμμα και αν εκλεγεί από τους Πολίτες).
Σε κάθε περίπτωση, ένοχος της χρεοκοπίας είναι αποκλειστικά και μόνο η Τρόικα, η οποία οδήγησε την πατρίδα μας στο γκρεμό – ενώ η επιμονή της στα ίδια μέτρα, τα οποία μόνη της χαρακτήρισε ως λανθασμένα πολλές φορές, δεν μας επιτρέπει ουσιαστικά άλλη επιλογή».

Ανάλυση
Οι πρώτες ερωτήσεις στην περίπτωση που μία χώρα κηρύσσει χρεοκοπία, η οποία βέβαια προηγείται των όποιων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της και δεν έπεται, είναι εάν ένα κράτος έχει τη δυνατότητα να πτωχεύσει, ποιές είναι οι συνέπειες, καθώς επίσης εάν μπορεί να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη – κάτι που αφορά βέβαια μόνο χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία ανήκει τόσο στην ΕΕ, όσο και στη νομισματική της ένωση.
Η αμέσως επόμενη είναι η δυνατότητα μίας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», όπως στην περίπτωση των επιχειρήσεων – όπου γίνεται εν πρώτοις αίτηση στο δικαστήριο (είτε για την υπαγωγή τους σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους, είτε για την εκκαθάριση τους), έτσι ώστε να έχουν προστασία απέναντι στους πιστωτές τους – με τους οποίους αμέσως μετά διαπραγματεύονται, χωρίς να μπορούν να κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, μία τέτοια διαδικασία με καθορισμένους κανόνες και τρόπους εφαρμογής τους, δεν υφίσταται στην περίπτωση των κρατών – επομένως, δεν υπάρχουν ούτε εντός της Ευρωζώνης τέτοια «διαδικαστικά πλαίσια» ή εμπειρία. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί άλλωστε ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ δεν προβλέπεται καν από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.
Προτάσεις λοιπόν μίας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» χωρών της Ευρωζώνης μπορούν να υπάρξουν με επιφύλαξη και μόνο στη θεωρία - σύμφωνα με την οποία, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα συμφωνούσαν μεταξύ τους, σχετικά με τους κανόνες. Φυσικά η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μέχρι τότε, για να δηλώσει επίσημα την πτώχευση της – αφού είναι ήδη χρεοκοπημένη, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών της, ενώ οι Πολίτες της έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Σε γενικές γραμμές πάντως, μία διαδικασία χρεοκοπίας λειτουργεί σχεδόν πάντοτε με το ίδιο σχήμα: με κεντρικό σημείο το ότι, ο οφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά τις χρηματικές απαιτήσεις απέναντι του. Στη συνέχεια οι πιστωτές του, αυτοί δηλαδή που του έχουν δανείσει χρήματα, προσπαθούν να εισπράξουν τις «ανοιχτές» απαιτήσεις τους, ληξιπρόθεσμες ή μη, εάν είναι δυνατόν στο σύνολο τους.
.
Στην περίπτωση των επιχειρήσεων μεσολαβεί συχνά ένας σύνδικος πτώχευσης, στόχος του οποίου είναι,
(α)  είτε η εξυγίανση της εταιρείας, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της - κάτι που απαιτεί αφενός μεν τη λήψη μέτρων (απόλυση προσωπικού, μείωση μισθών, περιορισμό των εξόδων, είσπραξη των απαιτήσεων των πελατών κλπ.), αφετέρου το πάγωμα των απαιτήσεων των δανειστών για κάποιο χρονικό διάστημα,
(β)  είτε η σταδιακή εκκαθάριση της εταιρείας, με την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων, έτσι ώστε να πληρωθεί το προσωπικό, οι φόροι, οι προμηθευτές της κλπ.
Επειδή βέβαια στην περίπτωση των κρατών δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκκαθάριση, η διαδικασία πτώχευσης μπορεί να έχει μόνο τον πρώτο στόχο: την εξυγίανση της χώρας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η φερεγγυότητα της - η δυνατότητα της δηλαδή να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή μας, ο «σύνδικος πτώχευσης», στην περίπτωση των κρατών, είναι το ΔΝΤ, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές – στην περίπτωση της Ευρωζώνης η Τρόικα.

Δήλωση χρεοκοπίας
Εάν μία χώρα αποδεχθεί πως χρεοκόπησε, θα πρέπει να το δηλώσει επίσημα – ενώ, όπως και στην περίπτωση της χρεοκοπίας μίας επιχείρησης, θα πρέπει να συζητήσει με τους πιστωτές της για να βρεθεί η λύση, με την υιοθέτηση της οποίας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της.
Με δεδομένο δε το ότι σήμερα πιστωτές της Ελλάδας είναι τα κράτη, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, καθώς επίσης οι επενδυτές που αντάλλαξαν τα ομόλογα τους με αγγλικού δικαίου κατά τη διάρκεια του PSI, στις συζητήσεις πρέπει να συμμετέχουν όλοι.
Στην περίπτωση της χρεοκοπίας μίας χώρας δεν υπάρχει ουσιαστικά σύνδικος πτώχευσης, ο οποίος θα μπορούσε να διευθύνει τη διαδικασία – οπότε τη θέση του την αναλαμβάνει η κυβέρνηση.
Ο στόχος της εν προκειμένω είναι ξεκάθαρος: να μειώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας όσο περισσότερο γίνεται, καθώς επίσης να συμφωνήσει μαζί τους επιτόκια και δόσεις αποπληρωμής των υπολοίπων χρεών που να είναι δυνατόν να εξοφλούνται, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη χώρα.
Με δεδομένο δε το ότι, ένα κυρίαρχο κράτος πληρώνει μόνο αυτά που το ίδιο πιστεύει ότι μπορεί να πληρώσει, ενώ οι κατασχέσεις των περιουσιακών του στοιχείων είναι σε μεγάλο βαθμό απαγορευμένες, οι δυνατότητες της κυβέρνησης του είναι πολύ μεγαλύτερες, από αυτές μίας επιχείρησης.
Οφείλει βέβαια να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν η κυβέρνηση το γεγονός ότι, η χώρα στο μέλλον θα έχει ξανά ανάγκη τις αγορές, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της – οπότε πρέπει να προσπαθεί να καλύπτει τις απαιτήσεις των πιστωτών της όσο καλύτερα γίνεται, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη τους για αργότερα.
.
Οι συνέπειες για την Ελλάδα
Όταν μία χώρα πτωχεύσει, τότε το μεγαλύτερο μέρος της αρχικά ακινητοποιείται – ενώ οι πιστωτές της χάνουν ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων τους, εάν όχι το σύνολο. Το κράτος αποκόπτεται από τις χρηματαγορές, οι οποίες πλέον δεν το δανείζουν - με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες δαπάνες του, όπως τις συντάξεις, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τα επιδόματα ανεργίας κοκ.

Τα έσοδα του καταρρέουν, αφού ελάχιστοι πλέον Πολίτες πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους, λόγω της απότομης μείωσης του κύκλου εργασιών τους (πτώση του τουρισμού, των εξαγωγών, των εισαγωγών αφού κανένας δεν πουλάει προϊόντα σε μία χρεοκοπημένη χώρα κλπ.).
Καταρρέουν επίσης οι τράπεζες, οι οποίες αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από το εξωτερικό (στην περίπτωση της Ευρωζώνης ο κίνδυνος είναι μειωμένος), ενώ τα έσοδα τους από το εσωτερικό, καθώς επίσης οι καταθέσεις τους, υποχωρούν με έντονο ρυθμό. Φυσικά μηδενίζεται η αξία των δημοσίων ομολόγων που κατέχουν, καθώς επίσης ορισμένων άλλων περιουσιακών τους στοιχείων (ανάλυση).
Εάν βέβαια καταρρεύσουν ολοκληρωτικά οι τράπεζες, τότε οι συνέπειες για την πραγματική οικονομία είναι δραματικές – αν και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις, όπως και οι ιδιώτες, βιώνουν ήδη έντονα προβλήματα, για τέσσερα συνεχή χρόνια (δεν επενδύουν, χρεοκοπούν, απολύουν εργαζομένους, εξαθλιώνονται κοκ., σε επίπεδα υψηλότερα ίσως από αυτά της Αργεντινής, όταν χρεοκόπησε).
.
Οι συνέπειες για την Ευρώπη
Πιθανότατα η χρεοκοπία μίας χώρας, το εξωτερικό χρέος της οποίας είναι πάνω από 400 δις € (γράφημα), θα είχε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη – αφού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Lehman Brothers, η οποία πυροδότησε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία.
 .
Ελλάδα – η εξέλιξη στο εξωτερικό χρέος της χώρας.
 .
Αν και είμαστε βέβαιοι λοιπόν πως η Ευρωζώνη, κυρίως δε η Γερμανία, έχουν ήδη προετοιμασθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η απώλεια της εμπιστοσύνης στο ευρώ, η εκτόξευση των επιτοκίων των ομολόγων, καθώς επίσης η «μετάσταση» της κρίσης στις πιο αδύναμες χώρες της ένωσης, δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν.
Με δεδομένα δε τα αρνητικά μεγέθη ολόκληρης της Ευρωζώνης, η διάλυση της θα ήταν εξαιρετικά πιθανή - επειδή χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία θα έβρισκαν δυσκολίες, όσον αφορά τη χρηματοδότηση τους από τις αγορές.

Το γεγονός αυτό συμπεραίνεται εύκολα από το γράφημα που ακολουθεί, όπου συγκρίνεται η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας – τα οποία οδήγησαν την πανίσχυρη κάποτε χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου», σε δημόσια χρέη που πλησιάζουν το 250% του ΑΕΠ της. Κάτι ανάλογο διαπιστώνεται και στην Ευρωζώνη, η οποία όμως δεν είναι μία αμιγής χώρα, όπως η Ιαπωνία – οπότε είναι εντελώς αδύνατο να ανταπεξέλθει με τέτοια προβλήματα.
 .
Η-Ιαπωνοποίηση-της-Ευρωζώνης----η-εξέλιξη-των-βασικών-οικονομικών-μεγεθών-της-Ευρωζώνης,-με-τα-αντίστοιχα-της-Ιαπωνίας
Η Ιαπωνοποίηση της Ευρωζώνης –  η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας (σύγκριση 2011 με το 1991 αντίστοιχα) – πως η Ευρωζώνη κινείται σήμερα κατά παρόμοιο τρόπο με την Ιαπωνία στο παρελθόν.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
 .
Περαιτέρω, γνωρίζοντας πόσο ασθενής είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ολόκληρης της ΕΕ (ανάλυση), θεωρούμε πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα σε μία σειρά ξένων τραπεζών, οι οποίες έχουν δανείσει τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις – επειδή θα ήταν αναγκασμένες να αποσβέσουν μεγάλα ποσά. Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και στην ΕΚΤ, αφενός μεν λόγω των ομολόγων που κατέχει, αφετέρου επειδή τροφοδοτεί με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες, της τάξης των 80 δις €.
Ολοκληρώνοντας, η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία δεν είναι κρατική (μόνο περί το 6% των μετοχών της ανήκουν στο δημόσιο), θα αντιμετώπιζε επίσης μεγάλα προβλήματα – τα οποία θα επιβάρυναν τον ισολογισμό της, οπότε τους ξένους ιδιοκτήτες της.
.
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τυχόν επίσημη δήλωση χρεοκοπίας εκ μέρους της Ελλάδας, θα είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη της από την Ευρωζώνη – υποθέτοντας πως αυτός είναι ο λόγος που ωθεί η Τρόικα την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει (εάν το κάνει).

Σημειώνουμε λοιπόν πως, στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι αδύνατη η εκδίωξη της Ελλάδας – επειδή, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη (γεγονός που πιστοποίησε ξανά προχθές ο διοικητής της ΕΚΤ).


Εάν τώρα θεωρήσει κανείς πως ναι μεν η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί, αλλά είναι δυνατόν να εξαναγκασθεί, να εκβιαστεί καλύτερα να το αποφασίσει μόνη της, όπως για παράδειγμα με τη διακοπή της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες της από την ΕΚΤ, τότε υπεισέρχεται σε ένα πολύ δύσκολο «νομικό έδαφος».
Ο εξαναγκασμός της θα αποτελούσε μία «μη έννομη» διαδικασία (εκβιασμός), η οποία δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να αιτιολογηθεί – ειδικά για μία χώρα, στην οποία επιβλήθηκε μία εγκληματικά λανθασμένη οικονομική πολιτική από την Τρόικα (σύμφωνα με τις δικές της παραδοχές), μέσω της οποίας οδηγήθηκε ακούσια στην απόλυτη χρεοκοπία.
Επειδή τώρα η συμμετοχή μίας χώρας στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της Κομισιόν πως η έξοδος της θα ήταν δυνατή, μόνο εάν έπαυε να είναι ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ (άρθρο) – κάτι που επίσης δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ελλάδα, με νόμιμο τρόπο.

Ακόμη και αν υποθέσουμε όμως πως η Ελλάδα εξερχόταν από το ευρώ, με «δόλωμα» τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους της (Το σενάριο της δραχμής), η σημερινή της κατάσταση θα την οδηγούσε στο ικρίωμα – επειδή τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη της είναι μη μετατρέψιμα σε δραχμές μετά το PSI οπότε, ακόμη και αν μηδενίζονταν τα δημόσια χρέη (100% διαγραφή), τα ιδιωτικά, κυρίως αυτά των τραπεζών, θα ήταν αδύνατον να πληρωθούν σε ευρώ.
Με απλά λόγια, η υιοθετημένη δραχμή θα υποτιμούταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη τα χρέη σε ευρώ – ενώ οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών θα κατέστρεφαν εντελώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας (άρθρο). Με δεδομένη δε την κατάρρευση του παραγωγικού μηχανισμού της, την τεράστια ανεργία, την εξαθλίωση του πληθυσμού κοκ., μετά τα εγκλήματα της Τρόικας, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε καν να επιβιώσει.
.
Επίλογος    
Δεν είμαστε δογματικά υπέρ του ευρώ, ούτε υποστηρίζουμε πως η κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα σημερινά, μεγάλα προβλήματα της χώρας – ενώ προφανώς δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αφού ένα μεγάλο μέρος της «φωλιάζει» μέσα στο δικό της κομματικό μηχανισμό.
01Θεωρούμε όμως πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όλων, είναι να πάψει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πατρίδας μας να υποφέρει άδικα - χωρίς κανένα λόγο και με καμία προοπτική.
Στα πλαίσια αυτά έχουμε την άποψη ότι, η πρώτη προτεραιότητα μας είναι η όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη χρεοκοπία της Ελλάδας - η οποία πιστεύουμε πως είναι εντός του ευρώ, με τη συνεργασία των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων της χώρας, τα οποία θα διαπραγματεύονταν την πτώχευση από κοινού, με τους πιστωτές.
Αφού συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε όλο το χρόνο στη διάθεση μας να κάνουμε εκλογές, να ψηφίσουμε μία κυβέρνηση που θα μπορέσει να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της ελληνικής τραγωδίας, κυρίως τους όποιους διεφθαρμένους πολιτικούς, καθώς επίσης να αποφασίσουμε εάν θα μείνουμε ή όχι μέσα στο ευρώ – εάν υποθέσουμε πως θα υπάρχει ακόμη.
.
Black-Strip
Vassilis Viliardos
Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις.
Έχει γράψει το βιβλίο “Υπέρβαση Εξουσίας”, το οποίο αναφέρεται στο φορολογικό μηχανισμό της Γερμανίας, ενώ έχει  εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τον  τίτλο “Η κρίση των κρίσεων”.

Ασχολείται με τη συγγραφή οικονομικών αναλύσεων και βιβλίων, καθώς επίσης με την αξιολόγηση, με την αγοραπωλησία και με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, στην A.I.M. Services Ltd.
( e-mail: viliardos@analyst.gr )

Ειδικότητα: Mάκρο-οικονομικά / Πολιτική Οικονομία
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σενάριο της χρεοκοπίας "

Στα δίχτυα της κυπριακής εφορίας οι Ελληνες καλλιτέχνες που έκαναν «αρπαχτές» στην Κύπρο

Στο στόχαστρο των κυπριακών ελεγκτικών αρχών βρίσκονται Ελληνες καλλιτέχνες που έκαναν παραστάσεις στην Κήπρο χωρίς να δηλώνουν τα πραγματικά έσοδά τους και βεβαίως να πληρώνουν και τους ανάλογους φόρου.

Χθες στο νησί δόθηκε έκθεση του γενικού ελεγκτή από την οποία προκύπτει ότι το 2013 πραγματοποιήθηκαν 477 παραστάσεις. Οι 261 δηλώθηκαν ή εντοπίστηκαν από το ΤΕΠ, και από αυτές φορολογήθηκαν μόνο οι 89.

Η Υπηρεσία εντόπισε, επίσης 13 αντιπροσώπους καλλιτεχνών ή διοργανωτών παραστάσεων, οι οποίοι διοργάνωσαν συνολικά 153 παραστάσεις, από τις οποίες δεν κατακρατήθηκε ο σχετικός φόρος, αν και είναι καταχωρημένοι στο μηχανογραφικό σύστημα του ΤΕΠ.

Σύμφωνα με το newsit τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συνεργασία Ελλήνων ηθοποιών με κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια και συμμετοχή τους σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές καθώς επίσης, συμμετοχή Ελλήνων δημοσιογράφων, παρουσιαστών, σεφ και άλλων καλλιτεχνών σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς να καταβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις ο σχετικός φόρος.

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή κατά την τελευταία πενταετία προβλήθηκαν από τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση επτά τηλεοπτικές σειρές στις οποίες συμμετείχαν 30 ηθοποιοί από την Ελλάδα.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά την περίοδο 2011 – 2013 πέραν των 20 καλλιτεχνών από Ελλάδα (δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, τραγουδιστές) συμμετείχαν σε επτά τηλεοπτικά προγράμματα που προβλήθηκαν από τα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά οποιοδήποτε άτομο το οποίο δεν είναι κάτοικος στη Δημοκρατία, από άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δημοκρατία, υπόκειται σε φορολογία με συντελεστή 10%.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα δίχτυα της κυπριακής εφορίας οι Ελληνες καλλιτέχνες που έκαναν «αρπαχτές» στην Κύπρο"

Πάτρα:"Σίφουνας" ο Κικίλιας δεν σταμάτησε να "μαλώνει" τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.(ΒΙΝΤΕΟ)

Με έντονο τρόπο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τα μέτρα που έλαβε η τοπική αστυνομία για την επίσκεψή του, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Περπατώντας στην οδό Μαιζώνος, κατευθυνόμενος στο Δημαρχείο για να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πατρέων, ο Βασίλης Κικίλιας, εμφανώς εκνευρισμένος, άρχισε να φωνάζει στη μέση του δρόμου προς τους αστυνομικούς επειδή έκλεισαν στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων τους δρόμους, ζητώντας τους να απομακρυνθούν απο το σημείο.

"Δεν χρειάζομαι τέτοια συνοδεία και τέτοια μέτρα, αυτή η κατάσταση θυμίζει... τσίρκο" φώναζε ο Υπουργός.

Τις ίδιες επιπλήξεις απηύθυνε στους Αστυνομκούς και έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, θεωρώντας ότι τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί ήσαν υπερβολικά.

Λίγο αργότερα εξερχόμενος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ο Υπουργός διευκρίνισε οτι επέλεξε να μιλήσει κυρίως με τους αστυνομικούς υπαλλήλους και οχι με τους αξιωματικούς. "Αυτοί είναι έξω στο δρόμο και ρισκάρουν αν θα επιστρέψουν στην οικογένειά τους το βράδυ" είπε ο Υπουργός.



Των δηλώσεων προηγήθηκε ένταση, με τον κ. Κικίλια να λέει σε έντονο ύφος στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οτι ήθελε να συναντηθεί με τους αστυνομικούς και όχι με τους αξιωματικούς που είχαν συγκεντρωθεί για τη συνάντηση στα γραφεία της αστυνομίας.
"Θα επιστρέψω το απόγευμα, όταν θα βρίσκονται εδώ οι αστυνομικοί που περιπολούν στους δρόμους'" είπε ο Υπουργός.





"Είμαι ...αλλεργικός στη λέξη... Μέγαρο" είπε ο Βασίλης Κικίλιας όταν ρωτήθηκε απο τους δημοσιογράφους για την προοπτική δημιουργίας νέου αστυνομικού κτηρίου. "Πρώτα να λύσουμε τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του πολίτη και μετά να δούμε τα προβλήματα των αστυνομικών" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα:"Σίφουνας" ο Κικίλιας δεν σταμάτησε να "μαλώνει" τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.(ΒΙΝΤΕΟ)"

Πλήρης οδηγός για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ – Απαντήσεις σε 30 ερωτήματα


Με δεδομένο το ενδιαφέρον για τη διόρθωση των εντύπων Ε9 βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2014, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη δημοσίευση νέου οδηγού για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου με τα στοιχεία των ακινήτων. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι διορθωτικές δηλώσεις ξεπερνούν τις 70-80.000 ημερησίως ενώ η προθεσμία μετά και την παραίτηση που ανακοινώθηκε εκπνέει στις 19 Δεκεμβρίου.
 
Οι απαντήσεις στα συχνά ερωτήματα όπως αναρτήθηκαν πριν από λίγο στο taxisnet έχουν ως εξής:
 
1. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Φυσικά πρόσωπα (ΦΠ) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;
 
Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:
-Τροποποιητική δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α). έτους 2014
-Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α.
-Αρχική και τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 έως 2013
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημείωματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2014 εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί
Στο έτος 2014, μπορείτε να εκτυπώσετε Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του . 4174/2013).
 
2. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Νομικά πρόσωπα (ΝΠ) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;
 
Από την υπηρεσία αυτή τα Νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:
-Τροποποιητική δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014
-Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη Διοικητικού προσδιορισμού φόρου
-Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2011 έως 2014
 
 3. Που έχουν αναρτηθεί οδηγίες χρήσης της εφαρμογής;
 
Επιλέγοντας «Υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9)» και πριν εισέλθετε στην εφαρμογή εμφανίζεται μήνυμα για τις υπηρεσίες που παρέχονται και συνέχεια «Οδηγίες χρήσης»
 
4. Όταν υποβάλλεται αρχική /τροποποιητική δήλωση Ε9 για τα έτη 2010 έως 2013, πότε εκδίδεται η πράξη πρoσδιορισμού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.);
 
Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό ή χρεωστικό η εκκαθάριση πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) σε λίγες ημέρες και ο φορολογούμενος ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικής κοινοποίησης
 
5. Σε ποιες περιπτώσεις που υποβληθεί αρχική/τροποποιητική δήλωση Ε9 για τα τα έτη 2010 έως 2013, δεν γίνεται εκκαθάριση εάν δεν προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.;
 
Εάν από την εκκαθάριση προκύπτει μείωση φόρου, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκρεμμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ. Μέχρι να γίνει η διαχείριση της δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ. μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση. Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. , η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.
 
6. Εάν οι διορθώσεις της περιουσιακής εικόνας πρέπει να γίνουν σε περισσότερα του ενός έτη ποια διαδικασία ακολουθείται;
 
Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στη εφαρμογή έτος που πρέπει η τροποποίηση αυτή να γίνει. Όταν επιλέγεται οριστικοποίηση της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν, αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος .Εμφανίζεται παράθυρο με σχετικό μήνυμα. Στο επόμενο έτος, η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος, πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί.
 
7. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε μεταφορά δήλωσης από ένα έτος σε επόμενο έτος;
 
Όταν επιλέγετε μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος, στο έτος που έγινε η μεταφορά και πριν ξεκινήσει η επεξεργασία της προσωρινής δήλωσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από την προσωρινή δήλωση, μέσω της προεπισκόπισης περιουσιακής κατάστασης από τις διαθέσιμες ενέργειες. Εάν για παράδειγμα μεταφέρετε μία δήλωση με μία εισαγωγή ακινήτου σε επόμενο έτος όπου το ακίνητο ήδη υπάρχει στην περιουσιακή εικόνα, εάν κάνετε έλεγχο σύμφωνα με τα παραπάνω θα διαπιστώσετε ότι το ακίνητο υπάρχει δύο φορές. Συνεπώς, θα πρέπει να ακυρώσετε την προσωρινή δήλωση που μεταφέρατε.
 
8. Εάν τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 επιλέχθηκε ΟΧΙ στην ερώτηση για μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος ενώ έπρεπε να γίνει, πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί;
 
Εάν ο φορολογούμενος κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, δεν επέλεξε μεταφορά της δήλωσης σε επόμενο έτος, μπορεί και εκ των υστέρων από την καρτέλα «δηλώσεις Ε9» να επιλέξει τη συγκεκριμένη δήλωση και στη συνέχεια από τις διαθέσιμες ενέργειες, μεταφορά δήλωσης σε επόμενο έτος. Εάν η επιλογή «μεταφορά δήλωσης σε επόμενο έτος» είναι ανενεργή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά στο επόμενο έτος.  
 
9. Πόσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μπορούν να υποβληθούν για το ίδιο έτος;
 
Εφόσον είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, μπορείτε να υποβάλλετε όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνετε αναγκαίες για την διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας.
 
10. Πότε μπορώ να υποβάλλω επόμενη τροποποιητική δήλωση, διότι δεν απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή εικόνα;
Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, μετά την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου της προηγούμενης υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της προηγούμενης δήλωσης, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική. Εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην αρχική σελίδα.
 
11. Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες και δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση Ε9;
 
Στην περίπτωση αυτή, μεταβείτε στην καρτέλα «αρχική σελίδα» και διαβάστε προσεκτικά τα μηνύματα που εμφανίζονται. Πιθανόν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα και γι αυτό δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες.
Πιθανές εκκρεμότητες :
Έχετε ξεκινήσει ήδη δημιουργία δήλωσης και πρέπει να μεταβείτε στην καρτέλα «Υποβολή δήλωσης» για να την επεξεργαστείτε
Έχει ξεκινήσει δημιουργία δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ., οπότε δεν μπορείτε να υποβάλλετε νέα δήλωση, εάν δεν ολοκληρωθεί η επεξεργασία από τη Δ.Ο.Υ.
Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκκαθάρισης προηγούμενης δήλωσης που υποβλήθηκε είτε ηλεκτρονικά είτε στη Δ.Ο.Υ.
 
12. Υποβλήθηκε οριστική δήλωση Ε9 αλλά διαπιστώθηκαν λάθη. Μπορώ να την ακυρώσω;
 
Εάν εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση είναι οριστική και εκκρεμεί εκκαθάριση, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Μόλις εκκαθαριστεί, μπορείτε να υποβάλλετε νέα δήλωση Ε9. Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς και για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. , μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να ακυρώσετε τη δήλωση
 
13. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. εμφανίζεται μήνυμα ότι λόγω ανεπάρκειας στοιχείων στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων, ο υπολογισμός του φόρου έγινε βάσει απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;
 
Θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «αρχική σελίδα». Επιλέγετε «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9 βάσει της ΠΟΛ 1186/2014» και στη συνέχεια «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝ.Φ.Ι.Α.». από τις διαθέσιμες ενέργειες.
Εμφανίζεται σχετική οθόνη με τους Α.Τ.ΑΚ. των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντας τον Α.Τ.ΑΚ., γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρησης του ακινήτου, εμφανίζονται τα περιγραφικά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρείστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής. Εφόσον υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους Α.Τ.ΑΚ., επιλέξτε εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝ.Φ.Ι.Α.», και ακολουθείστε την παραπάνω διαδικασία. Όταν γίνουν όλες οι διορθώσεις, εμφανίζεται το μήνυμα ότι διορθώθηκαν όλοι οι Α.Τ.ΑΚ.
 
14. Όταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η άμεσα η εκκαθάριση;
 
Εάν από την τροποποιητική δήλωση, δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή της 1ης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και τριακόσια (300) ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α.
 
15. Όταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται άμεσα η εκκαθάριση και πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ;
 
Εάν από την εκκαθάριση της 1ης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων (300) ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επίσης εάν από την εκκαθάριση της 2ης τροποποιητικής και κάθε επόμενης, προκύπτει μείωση φόρου, τότε πάλι θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με προσκόμιση σε αυτήν των δικαιολογητικών που αιτιολογούν τις μεταβολές που πραγματοποιήσατε Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ.
Μέχρι να γίνει η διαχείριση της δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ. μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση. Όταν προσκομίσετε τα δικαιλογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. , η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.
 
16. Όταν το Νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση Ε9;
 
Ναι μπορεί, εφόσον την 01/01/2014 το νομικό πρόσωπο δεν είχε διακόψει τις εργασίες του.
 
17. Όταν για το Νομικό Πρόσωπο δεν έχει υποβληθεί Ε9 για το έτος 2013 τι πρέπει να κάνει;
 
Υποβάλλει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή του κατάσταση, όπως αυτή υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο έτος 2014 ως προσωρινή δήλωση όπου μπορεί να την επεξεργαστεί (εμφανίζεται σχετικό μήνυμα).
 
18. Ποια αλλαγή υπάρχει κατά τη δημιουργία δήλωσης Ε9 των Νομικών προσώπων για το έ-τος 2014;
 
Κατά τη δημιουργία δήλωσης Ε9, εμφανίζεται το είδος του ΝΠ, δηλαδή εάν είναι κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα βάσει στοιχείων που τηρούνται στο μητρώο του taxis. Εάν το ΝΠ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει υποχρεωτικά να επιλεγεί από λίστα η κατηγορία του ΝΠ (Ν.Π.Δ.Δ. που εντάσσονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, ΟΤΑ, κ.λ.π.).  Όσα ΝΠ κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, θα πρέπει να το δηλώσουν επιλέγοντας την αντίστοιχη ένδειξη που εμφανίζεται.
 
19. Τι πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά κατά την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή ακινήτου/γηπέδου;
 
Δηλώνεται υποχρεωτικά η αιτία εισαγωγής μεταβολής ή διαγραφής ακινήτου. Ανάλογα με την αιτία που επιλέγεται από λίστα που εμφανίζεται, συμπληρώνονται υποχρεωτικά κάποια πεδία (π.χ. σε πώληση ακινήτου ζητείται αριθμός συμβολαίου/ ημερομηνία, ΑΦΜ συμβολαιογράφου). Ότι συμπληρώνεται στα πεδία αυτά, μεταφέρονται αυτόματα στις σημειώσεις φορολογούμενου και μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης εμφανίζονται στην εκτύπωση του Ε9.
 
20. Σε ποιες περιπτώσεις η σύζυγος που δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης των υπηρεσιών του taxisnet, μπορεί να υποβάλλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του Υπόχρεου και πώς υποβάλλει το ανήλικο τέκνο;
 
Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του taxis. Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάστασης της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης.
 
21. Με ποιο τρόπο δίνεται η δυνατότητα με τους κωδικούς πρόσβασης του υποχρέου, να υποβληθεί και η δήλωση Ε9 της συζύγου;
 
Όταν πληρούνται οι προυποθέσεις που περιγράφονται πιο πάνω, κατά την είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζεται οθόνη στην οποία εμφανίζεται και ο ΑΦΜ της συζύγου, προκειμένου να διαχειριστεί την περιουσιακή της εικόνα. Εάν δεν εμφανίζεται η οθόνη αυτή, σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι προυποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 
22. Τι κάνω όταν δε βρίσκω μέσα από τη λίστα των οδών κάποιον ή κάποιους από τους δρόμους που βρίσκεται το ακίνητο μου;
 
Θα πρέπει να προχωρήσετε σε εντοπισμό του ακινήτου σας μέσω εμφάνισης χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει τις περιοχές για τις οποίες ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτου. Εφόσον βρείτε το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητο σας, το επιλέγετε. Εάν βρίσκετε το σωστό οικοδομικό τετράγωνο, αλλά η διεύθυνση της οδού που βρίσκεται το ακίνητο σας υπάρχει μέσα στο χάρτη με άλλη ονομασία από αυτή που εσείς γνωρίζετε, τότε επιλέξτε το οικοδομικό τετράγωνο αλλά όταν επιστρέψετε στη φόρμα καταχώρησης του ακινήτου στο πεδίο «Ονομασία Οδού Ακινήτου», αναγράψτε την ορθή διεύθυνση.
 
23. Τι κάνω όταν δεν βρίσκω το ακίνητο μου μέσα στον χάρτη;
 
Εάν το ακίνητο σας δεν βρίσκεται στο χάρτη, ενδέχεται να βρίσκεται εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων και πρέπει να επιλέξετε την ένδειξη «Εκτός ΑΠΑΑ». Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε σε αυτή την ενέργεια πρέπει να είστε σίγουρος/η ότι το ακίνητο σας είναι εκτός ΑΠΑΑ.
 
24. Τι κάνω όταν εμφανίζεται μήνυμα ότι κάποιο ακίνητο μου δεν έχει εντοπιστεί μοναδικά;
 
Διαβάστε προσεκτικά το μήνυμα που εμφανίζεται, στο οποίο αναφέρεται για ποιο ακίνητο πρέπει να προβείτε σε εντοπισμό. Στο μήνυμα αυτό αναφέρεται ο ΑΤΑΚ (Αριθμός ταυτότητας ακινήτου) που χαρακτηρίζει το ακίνητο σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει μέσω υποβολής δήλωσης Ε9 να επιλέξετε μεταβολή κτίσματος/οικοπέδου για τον συγκεκριμένο Α.Τ.ΑΚ. και να εντοπίσετε γεωγραφικά μέσω εμφάνισης χάρτη το ακίνητο αυτό.
 
25. Πώς μπορώ να κάνω προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων;
 
Δε χρειάζεται ξεχωριστή ενέργεια. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) αποθηκεύεται προσωρινά αυτόματα μετά από κάθε ολοκλήρωση ενέργειας που κάνετε π.χ εισαγωγή ακινήτου κλπ.
 
26. Πώς μπορώ να ανακτήσω την προσωρινή δήλωση που είχα δημιουργήσει;
 
Όταν εισέρχεστε στην εφαρμογή, επιλέγετε την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9» και έτσι ανακτάτε την προσωρινή δήλωση που είχατε δημιουργήσει Μπορείτε να την επεξεργαστείτε ή να την ακυρώσετε.
 
27. Ποιες οδηγίες ισχύουν για τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης Ε9 έτους 2014;
 
Για τη συμπλήρωση του περιεχομένου των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2014 ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ 1237/11-11-2014
 
28. Ποιες οδηγίες ισχύουν για τις εκπτώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;
 
Για τη διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων επί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σε φυσικά πρόσωπα, έτους 2014 ισχύει η ΠΟΛ 1231/20-10-2014. Για τη διαδικασία χορήγησης μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014 σε φυσικά πρόσωπα για κύριους χώρους κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών ισχύει η ΠΟΛ 1232/21-10-2014.
 
29. Ποια είναι η καταληκτική προθεσμία εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2014;
 
Η εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2014 λήγει στις 19/12/2014.
 
30. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
 
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
 
Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 15515 (με αστική χρέωση).
Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.
 
naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρης οδηγός για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ – Απαντήσεις σε 30 ερωτήματα"

Πάτρα: Βολές Κικίλια για τις Δημοτικές αρχές προηγούμενων ετών (ΒΙΝΤΕΟ)

– Τι έγιναν τα χρήματα για την Πολιτική Προστασία;
– «Έχουν πάει εκεί που πρέπει ή έχουν πάει σε πανηγύρια;»

«Δεν ζούμε το 2004 που ήταν οι εποχές των παχέων αγελάδων. Κάποιοι όμως δεν προνόησαν ούτε για τα Σώματα Ασφαλείας ούτε για την πόλη τους. Είμαστε στο 2014 της κρίσης, είμαστε η γενιά της Κρίσης», δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας εξερχόμενος από την συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, στο Δημαρχειακό Μέγαρο της οδού Μαιζώνος.

Ο κ. Πελετίδης ζήτησε από τον Υπουργό μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Κικίλιας παραδεχόμενος πως το αίτημα Πελετίδη κινείται στην σωστή βάση, δήλωσε αδυναμία ικανοποίησης του, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές της πόλης, για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα «μεγάλα» πακέτα χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο τομέα, τα προηγούμενα χρόνια…!

Αναρωτήθηκε λοιπόν ενώπιον δημοσιογράφων «Τα χρήματα αυτά που έχουν πάει; έχουν πάει εκεί που πρέπει ή έχουν πάει σε πανηγύρια, αθλητικές ομάδες κλπ, κλπ»

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο δήλωσε μεταξύ άλλων «Η εκκλησία καλύπτει το κενό του Κράτους στην Πρόνοια»



patratora
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Βολές Κικίλια για τις Δημοτικές αρχές προηγούμενων ετών (ΒΙΝΤΕΟ)"

Στοιχεία σοκ για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη, τον περασμένο μήνα έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στην Ε.Ε. των 28 η ανεργία παραμένει στο 10,0% τον Οκτώβριο, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ υποχώρησε από το 10,7% του Οκτωβρίου του 2013.

Μεταξύ των κρατών-μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Γερμανία (4,9%) και την Αυστρία (5,1 %), ενώ τα υψηλότερα καταγράφηκαν στην Ελλάδα (25,9% τον Αύγουστο του 2014) και την Ισπανία (24,0%).

Σε σύγκριση με το 2013, το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2014 μειώθηκε σε 22 κράτη-μέλη, αυξήθηκε σε πέντε και παρέμεινε σταθερό στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (από 10,0% σε 7,3 % – Σεπτέμβριος του 2013 και Σεπτέμβριος του 2014), στην Πορτογαλία (από 15,6 % σε 13,4 %) , στην Ισπανία (από 26,0 % σε 24,0 % ), στη Βουλγαρία (από 13,0 % σε 11,1 %) και στην Ελλάδα (από 27,8% σε 25,9 % – Αύγουστος του 2013 και Αύγουστος του 2014). Αντιθέτως, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία (από 12,3 % σε 13,2 %) και στη Φινλανδία (από 8,3 % σε 8,9 % ) 

Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα στην ανεργία των νέων – Πρωτιά στην Ισπανία

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Οκτώβριο του 2014, 4.983.000 νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ των 28, εκ των οποίων τα 3.356.000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 504.000 στην ΕΕ των 28 και
κατά 141.000 στη ζώνη του ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2014, η ανεργία των νέων ήταν 21,6% στην ΕΕ και 23,5% στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με 23,3 % και 24,0% αντίστοιχα τον Οκτώβριο του 2013. Τον Οκτώβριο του 2014 τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (7,7 %), στην Ολλανδία (9,7 %) και στην Αυστρία (10,0 %), ενώ τα υψηλότερα στην Ισπανία, (53,8%) , την Ελλάδα (49,3% τον Αύγουστο του 2014), στην Ιταλία (43,3%) και την Κροατία (41,5% το τρίτο τρίμηνο του 2014).

Aνεργία των νέων

Το 53% των άνεργων νέων στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο, μόλις το 20% είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και τον ρόλο του υποστηρικτή αναλαμβάνει η οικογένεια, καθώς εφτά στους δέκα άνεργους νέους δέχονται σημαντική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από έρευνα και παρουσιάστηκαν, σήμερα, στο συνέδριο «In4Youth - Διαδικασίες ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων σε περίοδο οικονομικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η θέα ενός νέου ανθρώπου στην ουρά του ΟΑΕΔ είναι ό,τι πιο θλιβερό μπορεί να παρουσιάσει μια χώρα. Κανονικά, η μεγαλύτερη έγνοια μας θα ήταν πώς να εντάξουμε και να κρατήσουμε τους νέους στην αγορά εργασίας» τόνισε η Μαρία Πασχαλίδου, επικεφαλής της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας, τη «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Την παρουσίαση του ερευνητικού έργου Ιn4Υouth έκανε στο συνέδριο ο Σωτήρης Χτούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός υπεύθυνος του In4Youth και, όπως υποστήριξε, στις ηλικίες 15 - 34 ετών, εργάζονται μόλις οι 4 στους δέκα, άνεργοι δηλώνουν το 30,6%, ενώ 28,5% απαντά «δεν αναζητώ εργασία».

Επίσης, ο ποσοστό των άνεργων νέων που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία στις ηλικίες 25-34 ετών ανέρχεται στο 45% αυτής της ομάδας και στο 7% του συνόλου των ανέργων. Αυτό δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός των νέων εισέρχεται πολύ καθυστερημένα για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Δομικοί και οικογενειακοί λόγοι εξηγούν αυτή την επιλογή: κυρίως μακρά αναμονή για την είσοδο στην Πρωτεύουσα Αγορά Εργασίας, Επαναλαμβανόμενη Αρχική Εκπαίδευση χωρίς οριοθετημένους επαγγελματικούς στόχους και επαγγελματική στρατηγική.

Η έρευνα επιβεβαιώνει και την ισχυρή παρουσία του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα: Οι μεγαλύτερες ηλικίες, 30-34 ετών, απευθύνθηκαν πιο συχνά (ποσοστό 44%) σε πολιτικούς "φίλους" για να βρουν εργασία.

H κοινωνική ένταξη και η ουσιαστική υποστήριξη των ανέργων «εγκλωβίζεται» στο πλαίσιο της οικογένειας, με αποτέλεσμα η επαγγελματική τους πορεία να καθορίζεται κυρίως από τις σχέσεις αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας που υπάρχουν σε αυτήν. Έτσι: συχνά ως πολύ συχνά απαντά ότι δέχεται βοήθεια από την οικογένεια το 72% των ανέργων νέων, μερικές φορές το 19,4% και μόλις το 6,2% σπάνια.

Η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους μετά το 2009 έχει περιορίσει, όμως, δραστικά τα οικονομικά αποθέματα των νοικοκυριών. Έτσι, το 15,8% των άνεργων νέων του δείγματος παρουσιάζουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 500 Ευρώ, ενώ ένα άλλο 28,7% παρουσιάζει εισόδημα μικρότερο από 1.000 Ευρώ. Η ανεργία συνδυάζεται, έτσι, άμεσα με τον κίνδυνο φτώχειας για το 44,5 των νέων και των νοικοκυριών στα οποία ζουν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίων καθώς και ομαδικών και ατομικών συνεντεύξεων νέων εργαζομένων και ανέργων, εμπειρογνωμώνων σε θέματα εργασίας και μεταναστών β' γενιάς, σε επιλεγμένες γεωγραφικά περιοχές της χώρας (Αθήνα - Αττική, Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Χίος, Ιόνια νησιά).

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία σοκ για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα "

Στο φως 23.000 off shore με δραστηριότητα στην Ελλάδα

Περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια...

Αυτό προκύπτει από τη χαρτογράφηση των «ελληνικών» offshore – τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων που φέρνουν σήμερα στο φως «ΤΑ ΝΕΑ».

Τα συγκεκριμένα δεδομένα προέρχονται από πηγές εντός των ελεγκτικών μηχανισμών και είναι διαθέσιμα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τους φορολογικούς ελέγχους. Αφορούν αλλοδαπές και offshore εταιρείες οι οποίες στην πλειονότητά τους απέκτησαν ελληνικό ΑΦΜ και νόμιμους εκπροσώπους στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη 2011.

Ανάμεσα στα στοιχεία που διέρρευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» εντόπισαν τις υπεράκτιες που έχουν την έδρα τους σε κράτη τα οποία δεν συνεργάζονταν μέχρι το 2012 σε φορολογικά θέματα με τις ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για 46 φορολογικούς παραδείσους, στους 20 από τους οποίους δεν βρέθηκαν offshore που να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες 26 χώρες που φιλοξενούν υπεράκτιες με δράση στην Ελλάδα περιλαμβάνονται η Λιβερία – συγκεντρώνει τις περισσότερες – ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, αλλά και τόποι όπου δεν φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να έχουν εγκατασταθεί ελληνικά συμφέροντα, όπως τα Τερκς και Κέικος και η Δυτική Σαμόα.

Συνολικά εντοπίστηκαν πάνω από 2.200 υπεράκτιες στα μη συνεργαζόμενα κράτη. Αυτές οι υπεράκτιες τα τελευταία 30 χρόνια είχαν δηλωμένους πάνω από 2.100 νόμιμους εκπροσώπους, φορολογικούς αντιπροσώπους, γραμματείς και διαχειριστές. Ο αριθμός των εκπροσώπων είναι μικρότερος από τις offshore, επειδή είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο ένας εκπρόσωπος να εμφανίζεται σε περισσότερες από μία εταιρείες.

Η αναζήτηση των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών – ή δικαιούχων – των εταιρειών, καθώς και των τραπεζικών τους λογαριασμών και των δραστηριοτήτων τους είναι δύσκολη έως ανέφικτη, καθώς τα κράτη όπου εδρεύουν οι εταιρείες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές.

Το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τις πρακτικές των φορολογικών παραδείσων, ανά δύο χρόνια εκδίδει καταλόγους όπου βαθμολογούνται η αδιαφάνεια και η μυστικότητα των χωρών, υψώνοντας τείχη στις φορολογικές έρευνες.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Δικτύου, οι φορολογικοί παράδεισοι με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες έχουν πολύ υψηλό δείκτη αδιαφάνειας. Για παράδειγμα, το 2011, οπότε και εντάχθηκαν τα τελευταία στοιχεία στις λίστες που αποκτήθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ», οι χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη μυστικότητα ήταν οι Νήσοι Μάρσαλ όπου εντοπίστηκαν 333 offshore με ελληνικό ΑΦΜ, τα Τερκς και Κέικος με 1 offshore και ακολουθούσαν οι Σεϋχέλλες (6 offshore), οι Βερμούδες (4) και η Δυτική Σαμόα (1).

Πηγές από τις φορολογικές Αρχές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι οι παράδεισοι επ’ ουδενί απαντούν σε αιτήματά τους για παροχή πληροφοριών και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν ποιοι κρύβονται πίσω από τα τείχη αδιαφάνειας. Εξαίρεση αποτελούν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, όταν οι υποθέσεις λαμβάνουν ποινικές διαστάσεις.






ΤΑ ΝΕΑ/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο φως 23.000 off shore με δραστηριότητα στην Ελλάδα"

Οι φοιτητές ζητούν με ψήφισμα μεταπτυχιακό Υδρογονανθράκων!

Την ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με θέμα την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες, ζητούν οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης, με ψήφισμα που εξέδωσαν.

Στο ψήφισμα προχωρούν σε μία επισκόπηση της κατάστασης, σήμερα, στον τομέα της ενέργειας, αναφέρονται στην έρευνα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την ΑΟΖ και καταλήγουν στην επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει ένα μεταπτυχιακό για όλα αυτά τα ζητήματα, με το γενικό άξονα "oil & gas technologies".

Στο ψήφισμα που απέστειλαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης στα Foititikanea.gr, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το τέλος της εποχής δε θα έρθει μετά από εμάς, το κύρος του πτυχίου θα πηγαίνει πάντα χέρι με χέρι με το κύρος του ιδρύματος που το έδωσε, η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές.

Η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την Κύπρο και την Αίγυπτο για οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, το υπουργείο περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση για δεύτερο διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων που συνοδεύτηκε και από δημοσίευση του στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε, ενώ εδώ και καιρό έχει παρουσιαστεί χάρτης από την Ε.Ε με τον EuroAsia Interconnector να διέρχεται της Ελληνικής ΑΟΖ.

Είμαστε όμως έτοιμοι σε τακτικό επίπεδο όσο και επιχειρησιακό να χρησιμοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό στρατηγικό εργαλείο όπως η Ελληνική ΑΟΖ;

Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό; Έχουμε την τεχνογνωσία και την κατάρτιση που επιβάλλεται; Πως οραματιζόμαστε την Ελληνική ΑΟΖ; Τι αλλαγές επιθυμούμε να φέρει;

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Κύπρος προσφέρει έξι (6) μεταπτυχιακούς τίτλους σε τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου και εμείς μόλις έναν, ποιοι θα δουλέψουν λοιπόν και ως τι εάν εμείς δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις; Η ανάγκη για δημιουργία μεταπτυχιακών τίτλων σε μια αγορά εργασίας που θα παρουσιάσει τεράστια απορροφητικότητα σύντομα είναι επιτακτική, ειδικά εάν σκεφτούμε πως υπάρχει ήδη ο μεταπτυχιακός τίτλος του ΤΕΙ Καββάλας οπότε και το πρότυπο κατά το οποίο μπορεί να οργανωθεί κάτι αντίστοιχο. Έτσι λοσιόν ο μεταπτυχιακός τίτλος αυτός θα ενισχύσει το κύρος της σχολής, θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους φοιτητές να μπουν σε μια αγορά εργασίας με υψηλές αποδοχές και θα πραγματώσει το δικό του μέρος του χρέους προκειμένου να γίνει το στρατηγικό υψηλά στρατηγικό, η εκμετάλλευση των πόρων να γίνεται από εμάς και να μη βασιζόμαστε εξολοκλήρου σε τρίτους.

Η γενική συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο των φοιτητών της σχολής τεχνολογικών εφαρμογών, οφείλει να αντιληφθεί τις ανάγκες των καιρών και να μεριμνήσει για τη διασφάλιση της ποιότητας φοίτησης αλλά και της παροχής προσόντων σε μια αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας υπερψηφίζοντας της πρόταση για δημιουργία μεταπτυχιακού τίτλου σε τεχνολογίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κανείς δε θα μας προσφέρει τίποτα εάν εμείς δε το διεκδικήσουμε, ούτε δουλειά ούτε λεφτά ούτε δικαιώματα ούτε τίποτα, είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε το κενό και να παράξουμε το δικό μας κομμάτι σε μια στρατηγική ανθρωπότητας για να έχουμε ανθρωπότητας στρατηγική.

foititikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι φοιτητές ζητούν με ψήφισμα μεταπτυχιακό Υδρογονανθράκων! "

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά των μετεγγραφών σχολές του ΑΠΘ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μετεγγραφών προσέφυγαν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών (καθηγητές) υποστηρίζοντας, ότι προσκρούουν στο Σύνταγμα τόσο οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας όσο και οι σχετικοί νόμοι για τη διαδικασία.

Στην προσφυγή των καθηγητών, η οποία θα συζητηθεί ενώπιον τη Ολομέλειας του ΣτΕ και θα υποστηριχθεί από τον δικηγόρο Δ. Μέλισσα, υπογραμμίζεται, ότι οι διατάξεις των άρθρων 53 του νόμου 4264/2014 και 47 του νόμου 4274/2014 παραβιάζουν το άρθρο 4, 5, 16, 24 και 106 του Συντάγματος και ως εκ τούτου, οι στηριζόμενες επ' αυτών δύο επίμαχες αποφάσεις (προσβαλλόμενες) του υπουργού Παιδείας, είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες.

Αναλυτικότερα, οι καθηγητές ζητούν να ακυρωθούν:

1) Η υπ' αριθ. Φ1/161748/Β3/2014 απόφαση του υπουργού Παιδείας για την «ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013−2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2) Η υπ' αριθ. Φ1/161753/Β3/2104 απόφαση του υπουργού Παιδείας για την «ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών».

Όπως υποστηρίζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις αυξάνουν υπέρμετρα τον αριθμό των σπουδαστών καθώς και ότι ο νόμος για τις μεταγραφές δεν προβλέπει «ποιοτικά και κυρίως ποσοτικά κριτήρια με βάση τα οποία θα διεξαχθεί η επιλογή μεταξύ των δυνητικά δικαιούχων τη μεταφορά θέσης».

Αντίθετα, «προβλέπεται η αποδοχή όλων των αιτήσεων ως συνέπεια της ιδιότητας αυτών ως πολύτεκνων, τρίτεκνων, τέκνων με αδελφό ήδη φοιτητή, ορφανών τέκνων, αδελφών ή συζύγων ατόμων με αναπηρία, τέκνων θυμάτων τρομοκρατίας, πολύδυμων τέκνων ή με αδελφό που εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση».

Επίσης, αναφέρεται, ότι δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη των ΑΕΙ για την αιφνίδια και μαζική εισαγωγή των επιπλέον σπουδαστών εκ μετεγγραφής στις Σχολές τους, τη στιγμή που το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι σε θέση να υπολογίσει καν τον τεράστιο αριθμό εισακτέων που επίκειται να παραλύσει το επίπεδο σπουδών και την εν γένει λειτουργία των Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και αυτό, γιατί τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε η μετεγγραφή του μεγαλύτερου όγκου των αιτούντων δεν είναι ακαδημαϊκά και αντικειμενικά, αλλά υποκειμενικά και αυθαίρετα, καθώς βασίζονται σε τυχαία γεγονότα, όπως είναι η οικογενειακή και η οικονομική κατάσταση των αιτούντων.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Προσφυγές στο ΣτΕ κατά των μετεγγραφών σχολές του ΑΠΘ"

Ολες οι αλλαγές στο Δημοτικό -Η λίστα με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας

Ο  υπουργός παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τις προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική ύλη. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν στον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου και δημιουργούνται συνθήκες ξεκούρασης και παιχνιδιού για τους μικρούς μαθητές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε και θα τεθεί σε διαβούλευση αφορά:
  • Την καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης και διαδραστικής διδασκαλίας που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή (διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων, ερευνητική δράση, διδασκαλία σε ομάδες).
  • Τον εξορθολογισμό των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.
  • Την εμπέδωση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και τον συσχετισμό τους με την κοινωνική ζωή.
  • Την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών.
  • Την καλλιέργεια και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της εθνικής κατάρτισης.
  • Την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής ικανότητας, της επεξεργασίας βιωμάτων, συναισθημάτων και αξιών και την αξιοποίησή τους στη διαχείριση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.
  • Τη δεξιότητα στις διαδικασίες επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, διαχείρισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων σε έναν διαρκώς εναλλασσόμενο κόσμο.
  • Την πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα και στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο.
  • Την ενίσχυση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων.
  • Την έμφαση στον σχολικό αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.
  • Τη σταδιακή γενίκευση του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), δημιουργώντας σχολεία ανοιχτά στην καινοτομία και την αυτενέργεια.
  • Τη δημιουργία των προϋποθέσεων της κατανόησης του φαινομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε τι προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας ΕΔΩ
 
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολες οι αλλαγές στο Δημοτικό -Η λίστα με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας"

Αλ. Τσίπρας από τη Λαμία: «Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα»! (βίντεο)

Αμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε από τη Λαμία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας απέναντι στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της οικονομίας που στόχο έχουν να προβοκάρουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ζητά εκλογές «για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση. Για να εκλεγεί πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματική τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία. Για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα».

Για το απύθμενο θράσος των κυβερνώντων έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην περιφερειακή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας. «Έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Και δε διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι ο Α. Σαμαράς έχει οχυρωθεί στο Μαξίμου και αρνείται κάθε ιδέα δημοκρατικής διεξόδου».

Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα οδηγείται «σε μια παρατεταμένη περίοδο ακραίας σύγκρουσης, και η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διαδικασία εκτροπής». Όπως εκτίμησε «αυτή η κυβέρνηση μόνο ένα έργο μπορεί να επιτελέσει πια :Να δυσκολέψει τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης. Μόνο αυτό μπορεί να κάνει και από ότι φαίνεται συντονίζεται σε αυτή τη προσπάθεια με τις προθέσεις της τρόικας».

Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει «τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα», πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες.

Αναφερόμενος στην προπαγάνδα της συνεννόησης και της συναίνεσης, ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλουν».

Ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο «χιλιοπαιγμένο έργο της περίφημης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Τρόικα», ένα έργο που δυόμισι χρόνια τώρα, «το έχουμε δει τόσες φορές, που σχεδόν έχουμε μάθει απέξω και τους διαλόγους: Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί, μιλώντας για μέτρα μεν αλλά ανώδυνα δε. Αργότερα δηλώνει αιφνιδιασμένη για το πόσο σκληροί και ανάλγητοι είναι αυτοί οι δανειστές μας. Και ακολούθως διακόπτει τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτεί. Και τότε αρχίζει το γνωστό σίριαλ της κινδυνολογίας. Που καταλήγει με ακρίβεια στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης, που αμέσως, όμως, βαφτίζεται σε στάση ευθύνης και θυσίας για να σωθεί η χώρα».

Το ξεκάθαρο μήνυμα για ομαλή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση της εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τους βασικούς άξονες του προγράμματος που παρουσίασε στη ΔΕΘ με ιδιαίτερη μνεία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και στα άμεσα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας. Ανέπτυξε το σχέδιο για την ανάκτηση της Εργασίας που με κύρια αιχμή την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δημόσια οικονομικά.

Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, «το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, καθώς αποτελεί μία είναι μια πολιτική που δεν χρειάζεται καμία απολύτως πρόσθετη χρηματοδότηση». Ως εκ τούτου, μπορεί να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων» σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας. Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.
Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. Και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση
Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Και το πέμπτο σημείο είναι προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος».

Το κοστολογημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μία βασική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει κτήμα των ανθρώπων, των φορέων, των συλλογικοτήτων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.

 Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
 tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας από τη Λαμία: «Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα»! (βίντεο) "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news