facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τα τούρκικα πρώτη γλώσσα στη Θράκη

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Αιχάν Καραγιουσούφ στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να εισαχθεί στα νηπιαγωγεία η τουρκική ως η πρώτη γλώσσα διδασκαλίας και η ελληνική ως δεύτερη.

«Η παιδεία και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα νηπιαγωγεία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της μειονότητας και να είναι δίγλωσσες, δηλαδή στη μητρική γλώσσα και την ελληνική», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα και την τεχνολογία.

«Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση εκπαιδευτικών λύσεων πρέπει να γίνει στη βάση της παραδοχής ότι η ορθή εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα παρέχει τη δυνατότητα για την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σπουδών, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τα τούρκικα πρώτη γλώσσα στη Θράκη"

Υπεγράφη η συμφωνία για νέες επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά ύψους 230 εκατ. ευρώ

Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), που προβλέπει επενδυτικά έργα ύψους 230.000.000 εκατ.ευρώ στο λιμάνι, υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργου Ανωμερίτη και του Δ/ντος Συμβούλου της ΣΕΠ Α.Ε. cpt. Fu Cheng Qiu, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η επιχειρηματική - επενδυτική αυτή συμφωνία ύψους 230.000.000 αφορά στην κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ Εμπορευματοκιβωτίων, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στους Προβλήτες II και ΙΙΙ.

Επί των εσόδων που θα προκύψουν συνολικά από τη λειτουργία των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ Α.Ε., ο ΟΛΠ θα εισπράττει το 24,5%, ήτοι το 2021 βάσει των προϋπολογισθέντων μεγεθών, ποσό 109.314.280 ευρώ, όσο δηλαδή ο σημερινός του κύκλος εργασιών.

Το τελικό κείμενο του φιλικού διακανονισμού, που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, τη Γενική Συνέλευση των μετόχων αναμένεται να αποσταλεί από το υπουργείο Ναυτιλίας προς έγκριση στη Βουλή.

ΟΛΠ: Ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις του ελεγκτικού συνεδρίου. Αντίδραση από την ΟΜΥΛΕ

Στο τελικό κείμενο του συμφωνητικού για το φιλικό διακανονισμό που υπογράφηκε σήμερα από τον ΟΛΠ και το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ-COSCO), ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.

Για το θέμα της αποδοχής απο τον ΟΛΠ της αναστολής του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος και μετά το 2021, αν το ΑΕΠ δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ΟΛΠ προσθέτει, ότι στη νέα διατύπωση, το ελάχιστον εγγυημένο αντάλλαγμα, αντικαταστάθηκε με την εγγυημένη δυναμικότητα, που αφορά στη διακίνηση φορτίων.

Σημειώνεται, ότι στη θέση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα, αυξημένη «εγγυημένη δυναμικότητα» και «ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα» ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU αντιστοίχως.

Ο ΟΛΠ αναφέρει επίσης, ότι στο σκεπτικό του, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει, ότι οι τροποποιήσεις αυτές, ανάγονται σε ζητήματα σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας και εκφεύγουν της ελεγκτικής του αρμοδιότητας.

Μάλιστα ο Οργανισμός αναφέρει, ότι κατά την κρίση του «επιλέγει ως μέσο τη φιλική διευθέτηση... αντί των χρονοβόρων και αβέβαιων ως προς το αποτέλεσμα δικαστικών διενέξεων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε, ότι δεν τηρήθηκε ο σαφής όρος του ελεγκτικού συνεδρίου που μιλάει για αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μόνο για επτά χρόνια μέχρι το 2021 όσο θα διαρκέσουν τα έργα, προσθέτοντας, ότι αυτό είναι σαφές και από τη νομική υπηρεσία του ΟΛΠ.

Σε ερώτηση, αν οι εργαζόμενοι προτίθεται να προσφύγουν εκ νέου στη δικαιοσύνη για το θέμα του φιλικού διακανονισμού, είπε, ότι "διερευνούμε την υπόθεση με τους νομικούς συμβούλους και σύντομα θα πάρουμε θέση".

Σημειώνεται, ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας έχει αναφέρει, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκρινε το θέμα του φιλικού διακανονισμού, ζητά το εγγυημένο αντάλλαγμα να ανασταλεί για επτά χρόνια έως το 2021, όσο διαρκούν τα έργα του ΣΕΠ- COSCO στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 και να συνεχίσει να ισχύει μετά κανονικά, αφού τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη η συμφωνία για νέες επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά ύψους 230 εκατ. ευρώ"

Μήνυμα Βαρβιτσιώτη στην ΕΕ με αφορμή την επιχείρηση «Baris»

Στις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην «τεράστια», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου «Baris» και της διάσωσης των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό, αναφέρθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο.

Το πλοίο κατευθύνονταν προς την Ιταλία, είπε ο υπουργός, αλλά το μεσημέρι της Τρίτης δήλωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης την ακυβερνησία του και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Όπως έχουμε από την αρχή διατρανώσει, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δύο βασικές αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να φυλάττει τα σύνορα της πατρίδας και η δεύτερη, να σώζει κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

«Γι' αυτό και έγινε μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας της Κρήτης, το ΚΕΕΛΠΝΟ και, βέβαια, σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να οργανωθούν δύο πράγματα: Πρώτον, να οδηγηθεί σε ασφαλές καταφύγιο το κινδυνεύον πλοίο, χωρίς κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, και βέβαια στη συνέχεια, να οργανωθεί η ασφαλής αποβίβαση και διαχείριση των ανθρώπων που επέβαιναν».

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα πλωτά μέσα του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. και η Μονάδα των Ειδικών Επεμβάσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε πως «μέχρι τώρα έχουν αποβιβαστεί ασφαλώς 584 από τους περίπου 700 επιβαίνοντες, ενώ έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο 16 γιατροί οι οποίοι κάνουν τον πρώτο ιατρικό έλεγχο. Συγχρόνως έχουν παρασχεθεί νερό και τρόφιμα στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

» Στόχος μας είναι, άμεσα, να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους διακινητές που θέτουν σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Να παραδώσουμε στην Αστυνομία και στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη όλους όσους χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, αλλά και ανάγκης φιλοξενίας στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Βέβαια, θέλω να επισημάνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας:

«Βρίσκομαι, τις τελευταίες δύο μέρες, σε απευθείας επικοινωνία με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο και έχω ενημερώσει για όλες τις ενέργειες. Και, βεβαίως, δηλώνοντας για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί και περιμένει από την Ευρώπη να αντιληφθεί ότι οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της μετανάστευσης μόνες τους. Δεν μπορεί να γίνονται τόσο μεγάλες, με κίνδυνο για την ασφάλεια καταρχάς των στελεχών μας, αλλά και πολυέξοδες επιχειρήσεις διάσωσης και η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό το κόστος πρέπει να επιμεριστεί δίκαια και ισοδύναμα σε όλα τα κράτη-μέλη».

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που είχε αυτή η επιχείρηση, σημειώνοντας πως «η δυσκολία της έγκειτο αφ' ενός στις δυσκολότατες καιρικές συνθήκες και αφετέρου στο μεγάλο αριθμό των μεταναστών, καθώς επίσης και στην κατάσταση του πλοίου».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Βαρβιτσιώτη στην ΕΕ με αφορμή την επιχείρηση «Baris»"

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Επιτροπή Οικονομικών

Με αντιπαράθεση των ειδικών εισηγητών και αγορητών των κομμάτων, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2015. Ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη σημερινή συζήτηση, καθώς κατά δήλωσή του, αντιτίθεται παγίως στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε ημέρα γενικής απεργίας.

Ο ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπενθύμισε στην ομιλία του ότι στις 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Eurogroup «και θα πρέπει να έχει στα χέρια του το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα του ψηφισμένου Προϋπολογισμού. Όλοι νομίζω πως έχουμε τη συλλογική, αλλά και την ατομική ευθύνη να τον στηρίξουμε, διότι συνδράμουμε στην προσπάθεια της χώρας να βγει από το πρόβλημα» υποστήριξε.

«Για να υπάρχει διαπραγμάτευση, θα πρέπει να διαφωνείς σε κάτι» απάντησε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). «Αν θεωρήσουμε ότι ο πρωθυπουργός και ο κ. Χαρδούβελης θα πήγαιναν να διαπραγματευτούν, δεν θα έπρεπε να διαφοροποιείται από τα προαπαιτούμενα των δανειστών και την μνημονιακή πολιτική ένας ήδη ψηφισμένος Προϋπολογισμός;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του ο κος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί υλοποιήσιμη η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ισοσκελισμένο (μηδενικό) ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης - κάτι που θα συμβεί «για πρώτη φορά μεταπολεμικά και θα έχει τη δική του σημασία και ξεχωριστό συμβολισμό». Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, αναγνώρισε επίσης πως «ο ένας στους δύο ασφαλισμένους αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις κάλυψης της ασφαλιστικής του εισφοράς», προτείνοντας για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, «μια ειδική εξέταση αυτού του προβλήματος».

Ο κος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την προβλεπόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 2 δισ. το 2015, οφειλόμενη στους μηχανισμούς του rebate και του claw back, για την εκτιμώμενη επίτευξη πλεονάσματος 76 εκ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, καθώς και για τις δράσεις κατά της ανεργίας, με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης του ΟΑΕΔ κατά 40% το 2015.

«Οι συνολικές μεταβιβάσεις του τακτικού Προϋπολογισμού προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό εμφανίζουν μείωση 1,6 δισ. ευρώ» αντείπε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης:

«Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας μειώνεται κατά 110 εκ. ευρώ, του υπουργείου Υγείας κατά 340 εκ. ευρώ (40% μείωση σε σχέση με τις δαπάνες του 2013) και περισσότερα από 500 εκ. ευρώ αφαιρούνται από τα δημόσια νοσοκομεία και τους φορείς υγείας. «Οι αθροιστικές περικοπές στους πόρους του υπουργείου Παιδείας αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ» σημείωσε ο βουλευτής, ενώ «γιγαντιαίες» μειώσεις καταγράφονται στις πιστώσεις των δήμων και των νομαρχιών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Χαρακτηριστικά, οι δαπάνες της νομαρχίας Αθήνας για τα γυμνάσια και λύκεια, «κατακρημνίζονται από 2,3 εκ. ευρώ το 2014 σε 371.000 ευρώ, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης από 2,6 εκ. ευρώ πηγαίνουν στις 428.000» σημείωσε ο βουλευτής.

Αντίθετα, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, στάθηκε στο ότι «οι κρατικές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 170 εκ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής». «Αναφέρω το Μεσοπρόθεσμο, γιατί κατά την αντίληψή μου είναι ένα πλαίσιο που ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι Τρόικα για να σε παρακολουθεί - πρέπει το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δαπάνες».

Ο κος Κασσής, επεσήμανε πως «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα του σημερινού πρωθυπουργού στα διάφορα Ζάππεια. Στα 27 δισ. ελλείμματος που καλύψαμε απ' το 2009 μέχρι σήμερα, το 80% οφείλεται στις αποφάσεις που σήκωσε μόνο του το ΠΑΣΟΚ».

«Αν η ΝΔ στήριζε από την αρχή την εθνική προσπάθεια της περιόδου 2010-2012 με επιφυλάξεις, θα είχαμε προχωρήσει ταχύτερα στην επίτευξη των στόχων» σημείωσε ο κος Κασσής, επιφυλάσσοντας την ίδια κριτική και στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συμμαχία των χωρών του Νότου, αλλά επί της ουσίας τίποτα. Καιροφυλακτεί για το πότε θα κάνει τη μεγάλη στροφή: Δεν λέτε πια πως θα σκίσετε τα Μνημόνια, αλλά μιλάτε για διαπραγμάτευση για την οποία μιλούσε το ΠΑΣΟΚ. Και είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα, γιατί δεν έχουμε το έλλειμμα των 27 δισ. ευρώ...» ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Διάκριση ανάμεσα στους «εχέφρονες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και τους υπόλοιπους που εξακολουθούν να κινούνται σε μια γραμμή «τακτικισμού και πολιτικού καιροσκοπισμού», έκανε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος. Οι πρώτοι, κατά τον κο Βεζυρόπουλο, «αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερείς κινήσεις» και πως «οι απειλές προς τους επενδυτές απομακρύνουν την ανάπτυξη». Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε χαμηλούς τόνους για τη χθεσινή, σημαντική συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια».

«Η παραχώρηση των αεροδρομίων αποτελεί αρνητική ενέργεια για τις νησιωτικές κοινωνίες, καθώς θα επιφέρει μειώσεις στα κρατικά έσοδα, αυξήσεις στα αεροπορικά ναύλα και θα μετακυλήσει στον Έλληνα πολίτη τα κόστη συντήρησης των αεροδρομίων» αντείπε στον κο Βεζυρόπουλο, ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.

«Θέλουμε όλοι επενδύσεις;» απάντησε με ρητορική ερώτηση στον κο Βεζυρόπουλο και η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Κούβελα.

«Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται πως για να γίνουν άμεσες ξένες επενδύσεις, θα πρέπει σε μια χώρα να υπάρχουν οι ανάλογες κρατικές υποδομές» σημείωσε η βουλευτής. «Μετά από πέντε κοινοτικά πλαίσια δεν έχετε κάνει ούτε τα βασικά έργα υποδομής, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι οδικοί άξονες στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δικτύων - κι εσείς πήγατε να εντάξετε έργα βιτρίνας όπως το Δέλτα Φαλήρου και η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου τα οποία οι κοινοτικοί απέρριψαν. Κι εσείς, ισχυρίζεστε πως άμεσες ξένες επενδύσεις δεν έγιναν, επειδή οι μισθοί ήταν υψηλοί και επειδή η αντιπολίτευση τρομάζει τους επενδυτές...»

«Αν αντί να φτιάχνουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αφαιρούμε πόρους από την ελληνική οικονομία για πληρωμές τόκων, ρίχναμε αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις, μπορούμε να αντιληφθούμε τη θεαματική θετική επίπτωση που θα είχε αυτό στην ελληνική οικονομία. Όμως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι μειωμένο κατά 400 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι» παρατήρησε η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μείωση του ΠΔΕ σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στη μείωση των κοινοτικών πόρων, και όχι των εθνικών που παραμένουν σταθεροί - απάντησε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Καράμπελας. «Οι δημόσιες επενδύσεις της χώρας, χρηματοδοτούνται κατά 90% από κοινοτικά κονδύλια, και αυτό αρκεί ως απάντηση σ' αυτούς που κάνουν ό,τι δυνατόν για να υπονομεύσουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει άλματα στο κομμάτι των απορροφήσεων. Το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, έφτασε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο το 75%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά» τόνισε ο κος Καράμπελας.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων στην επόμενη τετραετία, που είναι αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας» επεσήμανε και ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης. «Πέρα λοιπόν από τις κρατικές επενδύσεις, χρειαζόμαστε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις - κάτι που θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό αν προχωρήσουν οι αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπέρανε ο βουλευτής, τονίζοντας αντίστοιχα την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι ανεξάρτητοι, δεν έλαβαν το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στην Επιτροπή Οικονομικών"

Η απάντηση της Capital Group για το email του Γ. Σπόνερ

Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το email του επενδυτή Τζόερκ Σπόνερ (Joerg Sponer) η εταιρεία Capital Group πριν από λίγο έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Είναι πολιτική μας να μην σχολιάζουμε οποιαδήποτε προσωπική και ιδιωτική επικοινωνία των επενδυτών μας. Ο κ. Σπόνερ είναι αναλυτής και ένας από τους περίπου 300 επενδυτές που δουλεύουν για την Capital Group. Στην Capital όλοι οι επενδυτές έχουν την ευθύνη των αποφάσεων τους για το που θα επενδύσουν, που βασίζονται στην ισχυρή τους πεποίθηση. Δεν υπάρχει καθολική άποψη για οποιαδήποτε εταιρεία, αγορά, περιοχή ή χώρα. Η Capital Group δεν έχει επίσημη θέση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας".

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της Capital Group για το email του Γ. Σπόνερ"

Πάτρα: "Κάντε όλοι ένα βήμα πίσω για να ανοίξει η σχολή"

Παρέμβαση στο θέμα που έχει ανακύψει  με την συνεχιζόμενη επι 7 εβδομάδες κατάληψη στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κάνουν με ανοιχτή τους επιστολή γονείς φοιτητών της σχολής.

Σε αυτή αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Εμείς οι γονείς φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, μπροστάστην μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ το Τμήμα λόγω της συνεχιζόμενης για 7η εβδομάδα κατάληψης με αφορμή το «όριο δήλωσης μαθημάτων», με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε:

(α)       Τον κίνδυνο υποβάθμισης του μέχρι σήμερα υψηλού επιπέδου σπουδών του Τμήματος, εφόσον δεν βρεθεί άμεσα μία λύση στο πρόβλημα.
(β)       Την μη αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους του Τμήματος, κατάσταση που το ίδιο δημιούργησε άθελά του στην προσπάθειά του για ακαδημαϊκή αναβάθμιση.
(γ)        Την αδιάλλακτη στάση ορισμένων εκπροσώπων των φοιτητών, οι οποίοι συνειδητά οδηγούν την κατάσταση εκτός ορίων.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα στη χώρα μας, με διεθνή καταξίωση και μεγάλη ιστορία. Οι απόφοιτοί του στελεχώνουν θέσεις ευθύνης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καλούμε όλους να σεβαστούν την ιστορία του και να συμβάλλουν στο μέλλον του.

Απευθύνουμε έκκληση:

(α)       Προς τους καθηγητές, ώστε να εκτιμήσουν με νηφαλιότητα το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η απόφασή τους να ορίσουν όριο δήλωσης μαθημάτων με αναδρομική ισχύκαι χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών, γεγονός που θα τους επέτρεπε να προγραμματίσουν καλύτερα τις σπουδές τους και να μην θεωρούν ότι αιφνιδιάζονται με αναδρομική αλλαγή των κανόνων φοίτησής τους.

Θεωρούμε ότι το Τμήμα,στηαπόλυτα σεβαστή προσπάθειά του να ορίσει κανόνες που αποσκοπούν στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση των διπλωμάτων των αποφοίτων του,δεν κατάφερε να πείσει τους φοιτητές, ειδικά των μεγάλων ετών, για το όφελος τους από το μέτρο αυτό.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι κανένα άλλο Τμήμα σε όλη την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Κρίσιμες αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη, θεωρούμε ότιπρέπει να εντάσσονται σε μία συνολική και ενιαία πολιτικήτου Ιδρύματος και όχι κάθε Τμήματος χωριστά.

(β)       Προς τους φοιτητές που πρωτοστατούν στην κατάληψη, να αντιληφθούν ότι η κατάληψη είναι μια απολύτως καταδικαστέα πρακτική. Να αντιληφθούν επίσης το μέγεθος της ευθύνης τους που απορρέει από την αδιάλλακτη στάση τους και από την πεισματική άρνησή τους να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας και συνεννόησης με τους καθηγητές.

(γ)        Προς την κυρία Πρύτανι και τον κύριο Κοσμήτορα να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία, συνεκτιμώντας και τη γενικότερη κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελληνική κοινωνία ως κύριος δέκτης της οικονομικής κρίσης, γεφυρώνοντας με το κύρος τους τις αντικρουόμενες απόψεις και να εξασφαλίσουντην ομαλή λειτουργία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Η πρόταση που έχει διατυπωθεί για απώλεια εξαμήνου είναι σαφές ότι «διορθώνει» ένα λάθος με ένα σοβαρότερο λάθος, καθώς θα υποβαθμίσει την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος για αρκετά χρόνια, θα αμαυρώσει διεθνώς την εικόνα του, θα το κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό και ελκυστικό από άλλα ομοειδή Τμήματα, και θα δυσκολέψει όλους τους φοιτητές να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι καθηγητές και οι αρχές διοίκησης του Τμήματος και του Πανεπιστημίου δεν θα λειτουργήσουν τιμωρητικά για το σύνολο των φοιτητών. Πιστεύουμε ότι έστω την τελευταία στιγμή θα καταφέρουν να επαναφέρουν το Τμήμα σε κανονική ακαδημαϊκή λειτουργία, όπως άλλωστε οφείλουν.

Θεωρώντας ότι η άμεση επαναλειτουργία του Τμήματος δεν αποτελεί ήττα για κανέναν, επιτρέψτε μας να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας:
  1. Προς τους φοιτητές, να αναστείλουν άμεσα την κατάληψη του Τμήματος.
  2. Προς τους καθηγητές, να αναστείλουν άμεσα την εφαρμογή του ορίου δήλωσης μαθημάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και κατόπιν με νηφαλιότητα και ηρεμία να επανεξετάσουν τους ακαδημαϊκούς κανόνες,αφού λάβουν υπόψη τους τις όποιες τεκμηριωμένες αιτιάσεις των φοιτητών. Οι κανόνες να ισχύσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, χωρίς αναδρομική ισχύ.
Καλούμε όλους τους γονείς των φοιτητών του Τμήματος να προσυπρογράψουν –εφόσον συμφωνούν- την επιστολή αυτή, επικοινωνώντας με την Συντονιστική Επιτροπή Γονέων.

Με εκτίμηση
Συντονιστική Επιτροπή Γονέων

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: "Κάντε όλοι ένα βήμα πίσω για να ανοίξει η σχολή""

ΥΠΕΣ προς Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα: Μόνη λύση για εσάς το αίτημα για πολιτικό άσυλο

Να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου διαμηνύει στους Σύρους πρόσφυγες που συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους στο Σύνταγμα το υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής με ενημερωτικό κείμενο που τους μοίρασε το πρωί της Πέμπτης.

Στο κείμενο του υπουργείου εξηγείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μεταφερθούν και να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα γιατί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πρόσφυγες δύνανται να υποβάλλουν αίτημα μόνον στην Ελλάδα που αποτελεί πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Στη συνέχεια στο κείμενο τονίζεται ότι με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα από το ελληνικό κράτος, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν για τρεις μήνες ανά εξάμηνο σε άλλο κράτος της Ε.Ε.

Για όσους έχουν συγγενείς α' βαθμού σε άλλο κράτος της Ε.Ε., υπάρχει η δυνατότητα της οικογενειακής επανένωσης και μόνιμης εγκατάστασής τους στη χώρα όπου διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους.

Τη διαδικασία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η Υπηρεσία Ασύλου, της οποίας είναι αρμοδιότητα.



Σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για παροχή στέγης (δικαίωμα που έλκουν από το διεθνώς κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων), τονίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσοι έχουν έλθει από τη Συρία». Και προστίθεται ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών και μικρά παιδιά που είναι άστεγες».

Όσον αφορά στο καίριο θέμα της εργασίας, υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η αίτηση για πολιτικό άσυλο προκειμένου να λάβουν δικαίωμα νόμιμης εργασίας.

Και προστίθεται: «Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι».

Σημειώνεται σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες δεν θέλουν να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα αλλά σε άλλο κράτος, είναι το γεγονός ότι η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στην Ελλάδα τους παρέχει δικαίωμα νόμιμης εργασίας μόνο στην Ελλάδα, κάτι που οι ίδιοι θα ήθελαν να αποφύγουν, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Γι αυτό και τις προηγούμενες ημέρες απευθύνθηκαν σε πρεσβείες των χωρών, στις οποίες επιδιώκουν να μετοικήσουν (χώρες προτίμησής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία), από τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημά τους για απευθείας μετάβαση στις χώρες αυτές.

Τέλος το επίσημο ενημερωτικό κείμενο της Γ. Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής καταλήγει απευθυνόμενο στους Σύρους πρόσφυγες:

«Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Ακολουθείστε το μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Ελάτε να υποβάλλετε αίτηση για άσυλο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΣ προς Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα: Μόνη λύση για εσάς το αίτημα για πολιτικό άσυλο"

Συνελήφθη ο αρχηγός σπείρας συμβολαίων θανάτου στα Σεπόλια όπου ανήκε και ο «πιστολέρο» του Μικρολίμανου (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνελήφθη στα Σεπόλια (στην οδό Χριστομάνων) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ είναι ο αρχηγός της συμμορίας συμβολαίων θανάτου, στην οποία ανήκει κι ο Αρμπέρ Μπάκο, ο ένοπλος «πιστολέρο» που άνοιξε προ ημερών πυρ στο Μικρολίμανο.
Το πρωί ο ένοπλος που γάζωσε το νυχτερινό κέντρο, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο (Παρασκευή), στις εννιά το πρωί. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία. Ο ίδιος φερεται να υποστήριξε ότι ήταν μεθυσμένος και πως δεν θυμάται τίποτα από όσα συνέβησαν.

Το απόγευμα οδηγήθηκε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, μαζί με έναν 23χρονο ομοεθνή του που τον έκρυβε στο υπόγειο διαμέρισμα του στο Γουδή, καθώς κατηγορείται για εμπλοκή σε άλλες τρεις ένοπλες επιθέσεις, σε μία εκ των οποίων (στο Μεταξουργείο) είχε χάσει τη ζωή του ένας ανδρας.

Παρουσίαση του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Παναγιώτη Στάθη και του Εκπρόσωπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλου, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπραξαν σωρεία βαρέων αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα
 
Συνελήφθησαν τρεις (3) υπήκοοι Αλβανίας, μεταξύ των οποίων ο 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος τα ξημερώματα της 22-11-2014 πυροβόλησε επανειλημμένως με πολεμικό τυφέκιο σε κατάστημα στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει έντεκα άτομα.
Οι άλλες δύο συλλήψεις αφορούν τον 23χρονο υπήκοο Αλβανίας που παρείχε κατάλυμα στον 31χρονο Αλβανό, σε ισόγειο διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας, για να αποφευχθεί η σύλληψή του, καθώς επίσης ένας ομοεθνής τους που συμμετείχε σε ένοπλες επιθέσεις μαζί με τον 31χρονο Αλβανό.
Αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμη επτά (7) άτομα, που συμμετείχαν με διάφορους ρόλους στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέπραξαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων μεταξύ των οποίων μια ανθρωποκτονία, τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε βάρος πολιτών κ.λ.π. αδικήματα
Συγκεκριμένα, εξιχνιαστήκαν:
  • Η ανθρωποκτονία 43χρονου ημεδαπού που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 31-10-2014 σε κατάστημα στην Αθήνα.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας που διέπραξε ο 31χρονος Αλβανός, τα ξημερώματα της 22-11-2014, σε κατάστημα στον Πειραιά.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 6-11-2014 σε βάρος θαμώνων καταστήματος στην Αθήνα.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία σε βάρος 44χρονου αλλοδαπού, ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου, που έλαβε χώρα βραδινές ώρες της 22-09-2014 στην Αθήνα.
  • Η απόπειρα ανθρωποκτονίας, που έλαβε χώρα ξημερώματα της 18-10-2014 σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα.
Επιπλέον εξιχνιάστηκαν διακεκριμένες κλοπές που διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος πολιτών που μετακινούνταν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, τιμαλφή και προσωπικά αντικείμενα.
 



Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης :
 
«Εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία μας, σε συνεργασία με σύνολο αρκετών αστυνομικών υπηρεσιών, περιφερειακών και κεντρικών, εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από τουλάχιστον επτά (7) αλλοδαπούς υπηκόους και εξιχνιάσθηκαν μία (1) ανθρωποκτονία, τέσσερις (4) υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες κλοπές και διάφορες ληστείες. 

Τα μέλη της οργάνωσης είναι τρεις αλλοδαποί δράστες και αναζητούνται άλλα επτά άτομα, τα οποία είχαν περιφερειακό ρόλο. 

Ειδικότερα, συνελήφθη ο καταζητούμενος Αλβανός υπήκοος BAKO ALBERT, γεννηθείς το 1983 στην Αλβανία. Συγκατηγορούμενος του Αλβανός υπήκοος με τουλάχιστον επτά διαφορετικά ονόματα και άλλα επτά ψευδώνυμα με απροσδιόριστο έτος γέννησης και κατά καιρούς δηλωθέντα έτη 1982, ‘83, ‘84 ‘85, ή ‘87. 

Ομοίως, άλλος συνεργός τους με τουλάχιστον επτά επώνυμα, επτά ή οκτώ ψευδώνυμα, διαφορετικά έτη γέννησης, κυμαινόμενα από το έτος 1977 ή 1979 ή 1981 ή 1980 ή 1978 ή 1976. 

Πολωνός υπήκοος γεννηθείς το 1982. Ομοίως ομοεθνής τους, γεννηθείς το 1998. Τουλάχιστον άλλα δύο άτομα άνδρες, άγνωστων στοιχείων ταυτότητας. 

Κατηγορούνται ακόμη τρεις δράστες, ο μεν ένας γεννηθείς το 1989, κρατούμενος του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Β΄ Τύπου Πάτρας. Οι άλλοι δύο - ένας άνδρας, γεννηθείς το 1991 και μία γυναίκα γεννηθείσα το 1989- για υπόθαλψη του πρώτου (BAKO ARBER), για τον οποίο ήδη εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και στον οποίο μάλιστα ο τελευταίος συνεργός του παρείχε κατάλυμα – κρησφύγετο, προκειμένου να αποφευχθεί η σύλληψή του. 

Για τον πρώτο συλληφθέντα και κατά συρροή δράστη το ιστορικό του είναι:
  • Το 2009 φυλακίστηκε στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, με Ένταλμα Σύλληψης Ανακριτή Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της κλοπής και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Κατ’ εκδίκαση του ως άνω εντάλματος σύλληψης εκδόθηκε το 2009 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά (7) ετών και έξι (6) μηνών.
  • Το 2010 μετήχθη από το ανωτέρω Κατάστημα Κράτησης, στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων. Το 2011 μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού. Το 2012 από το Κατάστημα Κράτησης Κω, μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.
  • Την 05-08-2014 αποφυλακίστηκε από το Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου.
Για τον δεύτερο δράστη με μόνο γνωστό όνομα, ψευδώνυμο « OLDI », έχει απασχολήσει από το έτος 1995 οπότε και συνελήφθη για το νόμο Περί Αλλοδαπών . Το 1998 για κλοπές. Το 1999 για το νόμο Περί Αλλοδαπών, καθώς και για κλοπές. Το 2005 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για κλοπές και για το νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 2012 στην περιοχή της Ομονοίας, για αδικήματα κλοπών. Υπήρξε παραγγελία φυλάκισης για το Κατάστημα Κράτησης Χανίων, από όπου και αποφυλακίστηκε την 29-03-2012. 

Εξακριβώθηκε ότι συμμετείχε στην ανθρωποκτονία του 43χρονου ιδιώτη σε καφέ-μπαρ στην περιοχή των Αθηνών και στη συμβολή των οδών Χίου και Κρήτης. Ομοίως, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε καφέ-μπαρ στο κέντρο των Αθηνών, επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και σε τρίτη απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανταλλακτήριο χρημάτων, επί της οδού Ψαρρών στην Αθήνα. 

Για το δράστη αυτό ταυτοποιήθηκε η παρουσία του στο ξενοδοχείο που είχαν διαμείνει και μετέβησαν και μετά την πράξη τους, στην περιοχή του Μικρολίμανου. 

Τρίτος δράστης με συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση , με απροσδιόριστα έτη γέννησης κυμαινόμενα όπως αναφέρθηκε από το 1977 έως το 1981. 

Συνελήφθη το 1997 για αδικήματα κλοπής και με επιβολή σε βάρος του αναμορφωτικών μέτρων. Συνελήφθη ομοίως το 1997 για το νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 2003 συνελήφθη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ως διαφυγών από το Κατάστημα Κράτησης Ανήλικων Βόλου. 

Το 2005 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα πυροβόλησε και τραυμάτισε με πιστόλι τύπου « TOKAREV », στην κοιλιακή χώρα, ομοεθνή του. Το 2006 μαζί με δύο (2) άλλους ομοεθνείς του, μετέβη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και έπληξαν ομοεθνείς τους με μαχαίρια στο λαιμό, στα πλευρά και στο πόδια. 

Ο εν λόγω δράστης συμμετείχε στην ανθρωποκτονία του 43χρονου ημεδαπού στο καφέ-μπαρ στην οδό Χίου στην περιοχή των Αθηνών. Ομοίως, συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο καφέ-μπαρ, επί της οδού Αριστοτέλους στην Αθήνα. Τρίτη συμμετοχή είχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο ανταλλακτήριο χρημάτων επί της οδού Ψαρρών. 

Αναζητείται από την 11-09-2014 ως δραπέτης από το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, όπου κρατείτο με απόφαση από το 2013 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δεκαοχτώ (18) ετών και χρηματική ποινή 75.000 ευρώ για τα αδικήματα της αγοράς, κατοχής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και διακεκριμένες κλοπές. Σε βάρος του εκκρεμούν τρεις τουλάχιστον ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις. 

Για τον Πολωνό υπήκοο, το 2012 διακριβώθηκε ότι εισήλθε σε κατάστημα πώλησης ψιλικών στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και με απειλή μαχαιριού σε βάρος παθούσας ημεδαπής αφαίρεσε χρηματικό ποσό. Συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο καφέ-μπάρ επί της οδού Αριστοτέλους. Ταυτοποιήθηκε η παρουσία του σε δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Μικρολίμανο. 

Σε σχέση με την ανθρωποκτονία του 43χρονου ημεδαπού υπηκόου. Την 04:00΄ώρα της 31-10-2014 και οι τέσσερις δράστες επέβαιναν σε μαύρο τζιπ, πυροβόλησαν επανειλημμένα με πολεμικό τυφέκιο προς την καφετέρια, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χίου και Κρήτης στην Αθήνα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 43χρονου ημεδαπού. Από τα πυρά τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, λοιποί θαμώνες του καταστήματος. 

Δεύτερη επίθεση σε καφετέρια στην οδό Αριστοτέλους: συμμετείχαν ο πρώτος, δεύτερος και τέταρτος δράστης. Στις 22:00΄ ώρα περίπου της 6-11-2014, επιβαίνοντες Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πυροβόλησαν επανειλημμένα με πολεμικό τυφέκιο σε βάρος θαμώνων της καφετέριας χωρίς να τραυματιστεί κάποιος από τουλάχιστον επτά άτομα, που παρευρίσκονταν στο σημείο. 

Η ανωτέρω ομάδα χρησιμοποιούσε οχήματα τα οποία νοίκιαζε από καταστήματα κυρίως της Λ. Συγγρού. Αρχικά, χρησιμοποίησε όχημα τζιπ, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού είχε εμπλακεί το ανωτέρω όχημα στην επίθεση στην καφετέρια, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο του 43χρονου ημεδαπού, άλλαξαν όχημα και ενοικίασαν άλλο τζιπ. Το συγκεκριμένο όχημα όμως, λίγο μετά την επίθεση στο καφενείο, στην οδό Αριστοτέλους, το εγκατέλειψαν διαφεύγοντας πεζή από το σημείο. Το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε και εξερευνήθηκε από την Υπηρεσία μας. 

Απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, σε βάρος ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου χρημάτων, πράξη που τελέστηκε την 21:30΄ ώρα περίπου της 22-9-2014, από τουλάχιστον δύο δράστες, τον πρώτο και τον τρίτο. Σε βάρος του ιδιοκτήτη του ανταλλακτηρίου, γεννηθέντος το 1970, στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της ληστείας, τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ ανεπιτυχώς, χωρίς να τον τραυματίσουν. 

Ένοπλη επίθεση σε κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Αθηνών. Την 03:00 ώρα, της 18-10-2014 ο συλληφθείς μετέβη μαζί φίλο του Αλβανικής υπηκοότητας για να διασκεδάσουν στο κέντρο διασκέδασης στην οδό Μιχαλακοπούλου. Ένας εκ των σερβιτόρων του καταστήματος, όπως ισχυρίσθηκε, τον αγνοούσε επιδεικτικά στις επόμενες παραγγελίες του, με αποτέλεσμα για το λόγο αυτό να εκμανεί. Με τη χρήση περιστρόφου πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα. Για τη διαφυγή τους, έφυγαν πεζοί. 

Ένοπλη επίθεση στο καφέ - κλαμπ στην περιοχή του Μικρολίμανου. Την 04:15΄ώρα της 22-11-2014, ο πρώτος δράστης πυροβόλησε επανειλημμένως με πολεμικό τυφέκιο στο εσωτερικό του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ - κλαμπ που βρίσκεται στην οδό Ακτή Δηλαβέρη, σε βάρος μεγάλου αριθμού ατόμων, με συνέπεια τον τραυματισμό έντεκα (11) ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε διάφορα Νοσοκομεία. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς και διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων ταυτότητας του. Τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του καταστήματος υπήρχαν λίμνες και διάσπαρτες κηλίδες αίματος. Σε πολλά σημεία υπήρχαν οπές από βολίδες πυροβόλων όπλων. 

Στο πεζοδρόμιο εξωτερικά του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 κάλυκες πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 762, πολεμικού τυφεκίου καλάσνικοφ, δύο βολίδες και τρία θραύσματα βολίδων. Οι κάλυκες, οι βολίδες και τα θραύσματα απεστάλησαν για εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες δεν προέκυψε ταύτιση με εκκρεμείς υποθέσεις. 

Κλοπή πινακίδας κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και παράνομη κατοχή μέρους πολεμικού τυφεκίου: Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο δωμάτιο ξενοδοχείου που βρίσκεται στο Μικρολίμανο και διαπιστώθηκε ότι έμεναν τουλάχιστον τέσσερις δράστες βρέθηκαν: α) ένας γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου, β) ένα ζεύγος χειροπέδες και γ) μία πινακίδα κυκλοφορίας για την οποία ο ιδιοκτήτης της είχε δηλώσει απώλεια την 19-11-2014 στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας. 

Οι δράστες επίσης βαρύνονται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες δεν κατέστησαν δυνατόν να εξακριβωθούν επακριβώς, στα στενά όρια της Προανάκρισης και γίνεται ενδελεχής έρευνα. 

Για πλαστογραφία πιστοποιητικών, δεδομένου ότι στην κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι-καταφύγιο του δράστη βρέθηκε άδεια ικανότητας οδήγησης και δελτίο ταυτότητας Αρχών Βουλγαρίας.
Από την Υπηρεσία μας είχε σχηματισθεί ομάδα ερευνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Και Ανάλυσης Πληροφοριών, για την ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου των παραπάνω Υπηρεσιών και την ανάλυση. Ενόψει της επικινδυνότητας του δράστη, σε συνδυασμό με την ένταση του δόλου και της παντελούς αδιαφορίας του για το έννομο αγαθό της ανθρώπινης αξίας, σκιαγραφήθηκε το προφίλ του αναζητούμενου (που ήταν γνωστός στο περιβάλλον του με τα ψευδώνυμα «ΤΑΜΤΑΚΟ» και « MAIKELL »), συγκροτήθηκε ειδική ομάδα έντονης κινητοποίησης και δράσης διαλειτουργικού χαρακτήρα (ανάλυσης, εξακρίβωσης, προσέγγισης «στόχου», αξιολόγησης πληροφορίας, σχεδιασμού εντατικής δράσης, εξερεύνησης), με σκοπό τον αποκλεισμό διαφυγής και την σύλληψη του υπαιτίου. 

Τελικά, με την διασταύρωση πληροφοριακών δεδομένων που παρασχέθηκαν, εντοπίστηκε το σημείο απόκρυψής του σε κατοικία (διαμέρισμα) στην περιοχή Z ωγράφου, όπου σε οργανωμένη Αστυνομική επιχείρηση της Ε.Κ.Α.Μ., της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλων Αστυνομικών περιφερειακών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε την 12:30΄ ώρα της 26-11-2014, συνελήφθη εντός του διαμερίσματος ο καταζητούμενος δράστης, καθώς και ο 23χρονος ομοεθνής του, που τον υπέθαλψε. 

Στο σημείο μετέβη κατόπιν υποδείξεως του κατηγορουμένου, κρατουμένου των Δικαστικών φυλακών, αδερφού του δράστη που τον υπέθαλψε και παρέμεινε εκεί μέχρι την σύλληψή του, την 26-11-2014. Η ανωτέρω οικία είχε τεθεί σε επιτήρηση από Αστυνομικούς των Υπηρεσιών μας και την 26-11-2014, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε επιτυχής επιχείρηση στην οικία με αποτέλεσμα την σύλληψή του. 

Από την Υπηρεσία μας υποβλήθηκαν διαδοχικά αιτήματα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, για όλες τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, στο διάστημα του διμήνου. 

Ο δράστης εξεταζόμενος στην Υπηρεσία, ομολόγησε τη συμμετοχή του σε όλες τις προαναφερόμενες πράξεις, αρνήθηκε την συμμετοχή του στην ανθρωποκτονία του ημεδαπού. Ως δράστη της ανθρωποκτονίας κατονόμασε συνεργό του και σχετικά με το κίνητρο ανέφερε ότι λίγο πριν την επίθεση ο συνεργός του είχε δεχτεί χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ομοεθνή τους, καθώς προσπάθησε να κλέψει το ποδήλατο αλλοδαπού, που εργαζόταν στο χώρο. Όσον αφορά στην επίθεση που εξαπέλυσε στο Μικρολίμανο με καταιγισμό πυρών σε βάρος θαμώνων, τους οποίους δεν γνώριζε, ισχυρίσθηκε ότι απλά ο ίδιος ήταν μεθυσμένος και δεν ήξερε τι έκανε, ωστόσο ο ισχυρισμός καταρρίπτεται, τόσο από την ένδειξη των φυσιολογικών δραστηριοτήτων του όπως έχουν αποτυπωθεί στο βιντεοληπτικό υλικό, όσο κυρίως από την κατάσταση που αυτού του είδους οι δράστες ως μανιακοί δολοφόνοι έχουν τέτοιου είδους αντίδραση. 

Οι δράστες, με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα αποσταλούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο ίδιος ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για την υπόθεση της κατά συρροή απόπειρας ανθρωποκτονίας στο Μικρολίμανο. 

Συνεχίζεται η έρευνα για το εντοπισμό των υπολοίπων δραστών και εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες εγκληματικές πράξεις. Ήδη προ ολίγου είχαμε σε άλλη επιχείρηση τη σύλληψη ενός εκ των συνεργών του, που αυτή τη στιγμή εξετάζεται. 

Σας ευχαριστώ»

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο αρχηγός σπείρας συμβολαίων θανάτου στα Σεπόλια όπου ανήκε και ο «πιστολέρο» του Μικρολίμανου (ΒΙΝΤΕΟ)"

ΑΝΕΛ: Άρση τηλεφωνικού απορρήτου της Ξουλίδου ζήτησε ο Εισαγγελέας

Την άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου ζητά ο αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος που διερευνά την υπόθεση των καταγγελιών για χρηματισμό βουλευτών με στόχο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πολύωρη κατάθεσή της, πάντως, η κ. Ξουλίδου, επανέλαβε όσα είπε νωρίτερα στα ΜΜΕ, χωρίς να ξεκαθαρίσει το ποιος θα κατέβαλε τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ που της υποσχόταν ο κ. Σούκουρης, υπογραμμίζοντας ότι δεν της είχε γίνει σαφές αν κρυβόταν κάποιος πίσω από αυτόν.

Η βουλευτής φέρεται να έδωσε λεπτομερή στοιχεία και να προσκόμισε στον Εισαγγελέα φωτοτυπίες όλων των μηνυμάτων που έχει ανταλλάξει με το καταγγελλόμενο πρόσωπο. Αναφέρθηκε μάλιστα εκτενώς σε δύο από αυτά τα μηνύματα: Το ένα, όπως φέρεται να υποστηρίζει η μάρτυρας, έλεγε: «Μια ευκαιρία έχεις στη ζωή σου», προτρέποντάς την να δεχθεί χρήματα και το δεύτερο, που δέχθηκε στις 20 του μήνα που ανέφερε: «1-0. Ο Μελάς τα πήρε. Θυμάστε τι σας έλεγα;».

Η βουλευτής φέρεται να υποστήριξε ότι ο κ. Σούκουρης τής είπε σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι «σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες», ονοματίζοντας δύο πρόσωπα και προτείνοντάς της να κλειστεί ραντεβού. Ο ίδιος ωστόσο δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού που της είχε κλείσει στο βουλευτικό γραφείο της κι έτσι δεν κατάφερε να τον παγιδεύσει.

«Έδωσα στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν την καταγγελία μου. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ζήτησα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μου. Υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν μίλησα νωρίτερα. Είναι άριστες οι σχέσεις μου με τον Π. Μελά. Είναι καλός συνάδελφος. Προσπάθησα να τον προστατέψω. Δεν έπρεπε να ειπωθεί τίποτα και λόγω του Συνεδρίου (των ΑΝΕΛ). Εάν μπόρεσαν και πλησίασαν εμένα, πιστεύω ότι πλησίασαν και άλλους» δήλωσε η κ.Ξουλίδου εξερχόμενη του Εισαγγελικού γραφείου

Αμέσως μετά την κα Ξουλίδου, κατέθεσε ο συνάδελφος της, βουλευτής των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος νωρίτερα είχε καταθέσει μήνυση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ.Μελάς χαρακτήρισε «τερατώδη ψέματα» τα περί χρηματισμού του. Ο ίδιος τα έκρινε επίσης «αήθη», «αποκηρύσσοντας τα μετά βδελυγμίας». Εξέφρασε μάλιστα προσωπική πικρία για το γεγονός ότι η κ. Ξουλίδου δεν τον ενημέρωσε νωρίτερα κατ' ιδίαν.

Ο ίδιος ο Σούκουρης δήλωσε στον Real ότι μιλούσε με την Ξουλίδου αλλά δεν της πρότεινε ποτέ χρηματισμό. «Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέσω Facebook την κ. Ξουλίδου. Το μόνο που της είπα είναι πως ό,τι και να κάνετε, οι 180 θα βγούνε, διότι το θέλει η Μέρκελ. Ποτέ δεν της είπα για χρηματισμό και για τα τρία εκατομμύρια που λέει», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Αν είχα λεφτά από τη Ν.Δ. στην κ. Ξουλίδου θα τα έδινα; Εγώ δεν έχω μία στην τσέπη μου». Παραδέχεται ότι είναι οπαδός της Ν.Δ, αλλά αρνείται ότι υπήρξε μέλος της.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΝΕΛ: Άρση τηλεφωνικού απορρήτου της Ξουλίδου ζήτησε ο Εισαγγελέας "

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 14:00, το πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, και η πορεία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Από τις 11:00 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

«Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο της στρατηγικής τής υποταγής και της υποτέλειας στις πιο παράλογες εντολές και επιθυμίες της τρόικας. Σήμερα επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο της στρατηγικής του καλού και υπάκουου μαθητή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Σαμαρά εδώ και δυόμισι χρόνια. Και δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση απ’ αυτήν που ήμασταν το 2012», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου συμμετείχε στη συγκέντρωση.

«Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος διεξόδου είναι ο δρόμος της ρήξης με τον παραλογισμό των απαιτουμένων και των προαπαιτουμένων της λιτότητας, της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας. Κι αυτό τον δρόμο της ρήξης μπορούμε αποτελεσματικά να τον διαβούμε μόνο αν στο προσκήνιο είναι ο λαϊκός παράγοντας. Όπως σήμερα, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και στους δρόμους από δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Κυρίως όμως μέσα από την αναπόφευκτη αλλά και αναγκαία προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία που θα δώσει μια ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης σε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο, ανοίγοντας προοπτική, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική για όλη την Ευρώπη, για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Και νομίζουμε ότι τώρα είναι η ώρα γι αυτό το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζική ήταν και η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε πορεία από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, παρουσία του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση, κανείς πλέον δε μπορεί να ζήσει με ψίχουλα. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του δυνάμεις για ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την αλλαγή των συσχετισμών -των πολύ αρνητικών συσχετισμών- μέσα στο εργατικό κίνημα, σε αρχαιρεσίες, στις εκλογές, ενάντια σε όσες ηγεσίες υπονομεύουν τη λαϊκή πάλη, υπονομεύουν τη λαϊκή συμμετοχή. Για να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο σύστημά τους, για ριζικές αλλαγές και ανατροπές μέχρι και το επίπεδο της εξουσίας», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα της γενικής απεργίας: «Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ, διατρανώσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να μπει οριστικό τέλος στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που εξαθλιώνουν την κοινωνία και πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα. Όσο κυβέρνηση και τρόικα εμμένουν στην ανάλγητη πολιτική λιτότητας, όσο επιδεικνύουν προσήλωση στην εφαρμογή υφεσιακών πολιτικών, τόσο ο αγώνας θα συνεχίζεται με κάθε μέσο και τρόπο».

Από τη μεριά της, η ΑΔΕΔΥ ζητεί η απεργία να γίνει «καταλύτης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και εκείνων που τις αποφασίζουν και να σηματοδοτήσει την αντίθεση στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, καθώς θα επιχειρήσουν να περάσουν με κάθε τρόπο και νέα αντιδραστικά μέτρα».

Η ΓΣΕΕ έδωσε νέο ραντεβού για συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 17:00.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα"

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, παγετός και χιόνια, που μπορεί να εκδηλωθούν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν σε σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν οι περιοχές που είναι πιο επίφοβες για πλημμύρες και χιόνια, με τον αντιδήμαρχο Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να αναπτύσσει μια σειρά μέτρων που έχει σχεδιάσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα.

Όπως είπε ο κ.Ζέρβας «είμαστε σε 24ωρη επιφυλακή σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έντονων ανέμων ή και βροχοπτώσεων, έχουμε ήδη προμηθευτεί 230 τόνους αλατιού ενώ υπάρχουν και άλλοι 100 τόνοι παλιού αλατιού, ενώ έχουμε μεριμνήσει για την προετοιμασία υδροφόρων οχημάτων, με την πλήρωση αυτών με αλατόνερο».

Σε 50 προκαθορισμένα σημεία και κυρίως στις περιοχές που πλήττονται πιο άμεσα από τις συνθήκες παγετού και χιονοπτώσεων, όπως είναι η Άνω Πόλη, οι 40 Εκκλησιές, η Άνω Τούμπα και η Τριανδρία, θα τοποθετηθούν μέσα σε μεταλλικά πλαίσια οι σάκοι με το αλάτι, ενώ έχει προβλεφθεί μετά από ενημέρωση από την ΕΜΥ δύο υδροφόρα οχήματα να διανυκτερεύουν με προσωπικό στα ψηλά σημεία της πόλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα λειτουργεί χώρος για τη φιλοξενία αστέγων (υπνωτήριο) στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, για την εξυπηρέτηση των αναγκών προστασίας σε δύσκολες καιρικά συνθήκες.

«Σε περίπτωση πλημμυρών μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο ρέμα Τριανδρίας, Κρυονερίου, Μαλακοπής όπου θα πρέπει να γίνουν αυτοψίες, όπως και στη γέφυρα Αγίων Πάντων», είπε στη σύσκεψη ο υποδιοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σιμιτζής.

Η Ευδοκία Μάγγου από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας στάθηκε στο γεγονός ότι και κατά την αντιπυρική περίοδο «τα περιστατικά για την αντιμετώπιση κινδύνων από αντιπλημμυρικά φαινόμενα ήταν περισσότερα παρά από πυρκαγιές».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της αστυνομίας, του λιμενικού, του στρατού, του δασαρχείου, του ΕΚΑΒ, του ΟΑΣΘ, αλλά και εθελοντικών ομάδων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων"

Γεννηματά: Στο 401 θα περιθάλπτονται οι ακρίτες της Σύμης

Η ΑΝΥΕΘΑ Φώφη Γεννηματά με κατοίκους της Σύμης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε  στις 16/11 στη Σύμη για το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής
Δικαίωμα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής υγειονομικής περίθαλψης στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) στους μόνιμους κατοίκους της ακριτικής νήσου Σύμης, προβλέπει απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φώφης Γεννηματά.

Το σχετικό έγγραφο Υπουργικής Απόφασης υπεγράφη και απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση σε ΦΕΚ. Η απόφαση εντασσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του ΥΠΕΘΑ και της εκπεφρασμένης βούλησης της κ Γεννηματα για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη των κατοίκων του παραμεθόριου αμυντικού ιστού της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες η ΑΝΥΕΘΑ κ. Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, βρέθηκε στη Σύμη, προκειμένου να επισκεφθεί το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» και να παρακολουθήσει την εξέλιξη του αναβαθμισμένου Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής που εφαρμόζει το ΠΝ σε ακριτικά νησια.

Το πλοίο γενικής υποστήριξης μετέφερε τη διακλαδική ομάδα γιατρών (όπως Παθολόγο, Καρδιολόγο, Χειρούργο, Παιδίατρο, Ακτινολόγο, Ουρολόγο, Γυναικολόγο, Μικροβιολόγο και Οδοντίατρο) παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής. ''Μέσα σε έναν χρόνο εξετάστηκαν 1500 πολίτες. Και συνεχίζουμε'' ειχε δηλώσει η κ. Γεννηματα..

Τότε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισκέφτηκε το ιατρείο Γιαλού όπου η ομάδα των ιατρών των Ενόπλων Δυνάμεων εξέτασε ασθενείς κατοίκους του νησιού, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο του νησιού κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, ενώ επισκέφτηκε και την Ιερά Μονή Πανορμίτου.

Το«ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» κατα το τελευταίο πρόγραμμα του είχε επισκέψεις στην Κάσο, στο Καστελόριζο στη Σύμη, στη Χάλκη στη Νίσυρο και στην Αμοργό.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Στο 401 θα περιθάλπτονται οι ακρίτες της Σύμης "

Βόμβα Χαρδούβελη: Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω, δεν τους νοιάζει ποιος θα κυβερνά

«Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο (σ.σ. ΔΝΤ). Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο».

Η δραματική περιγραφή ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και το protothema.gr υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας στο πηγαδάκι που είχε με βουλευτές.

Ευρισκόμενος στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε με βουλευτές οι οποίοι τον ρώτησαν πώς πήγε η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι.

««Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο (σ.σ. αναφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%!».

Ωστόσο η φράση των δανειστών ότι «δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι στην εξουσία» σημαίνει απλά ότι στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Παρίσι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και το επιχείρημα των εκλογών. Ότι δηλαδή εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές όπου πρώτη δύναμη -με βάση τα γκάλοπ- θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ περιπλέκοντας την κατάσταση και την σχέση με την Τρόικα. Φανερώνει επισης όμως την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ και την σκληρή γραμμή που είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν οι δανειστες απέναντι στην Ελλάδα.

Πάντως, άλλα ήταν αυτά που είπε δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών λίγα λεπτά πριν την μετάβασή του στην Βουλή, ευρισκόμενος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την σύσκεψη πρώτα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και μετά ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης επιβεβαίωσαν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης - παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος και μετά την 31η Δεκεμβρίου και επιχείρησαν να αποδώσουν την εξέλιξη αυτή – εφόσον επιβεβαιωθεί – σε τεχνικούς λόγους!

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Χαρδούβελης είπε: «Καλά πήγε (σ.σ. αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι). Υπήρξε πρόοδος. Δεν κλείσαμε τα θέματα, συνεχίζουμε».

Σε σχέση με την παράταση του προγράμματος ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως «Μπορεί να υπάρξει παράταση για μικρό διάστημα για τεχνικούς λόγους»

Τα όσα δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης στο πηγαδάκι με βουλευτές στη Βουλή, ότι «το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο (σ.σ. ΔΝΤ). Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο», αποκαλύπτει τις προθέσεις των δανειστών αλλά και τη διάθεσή τους για το ελληνικό πρόβλημα».

Τι απαντά το υπουργείο των Οικονομικών

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών μετά την αποκάλυψη του protothema.gr.

Με απλά λόγια, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει πλήρως όσα αποκάλυψε το protothema.gr με βάση το ρεπορτάζ του Χρήστου Μπόκα για το διάλογο που είχε ο Γκίκας Χαρδούβελης με βουλευτές στη Βουλή. Αν μη τι άλλο προκαλεί αίσθηση η παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα». Επιπλέον, με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνεται και η στάση των δανειστών στις συνομιλίες στο Παρίσι. «Δεν κάνουν βήμα πίσω», είπε ο κ. Χαρδούβελης στους βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε, όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Μπόκας που υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας της μεταξύ τους συνομιλίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Χαρδούβελη: Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω, δεν τους νοιάζει ποιος θα κυβερνά"

Επιμένει ο Ερντογάν ότι δεν ανακάλυψε ο Κολόμβος την Αμερική αλλά οι... μουσουλμάνοι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφυγε σε όρους της ψυχανάλυσης για να καταγγείλει τα ειρωνικά σχόλια με τα οποία τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποδέχθηκαν τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο δύο αιώνες αργότερα, διαπιστώνοντας ότι διακατέχονται από "πρόβλημα του εγώ".

"Εδώ και μόλις δύο εβδομάδες είπα ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Εκτοτε, γίνομαι στόχος σφοδρής κριτικής εκ μέρους των δυτικών μέσων. Απλώς και μόνο διότι επανέλαβα ένα γεγονός που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, επικρίθηκα από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους ξένους που ζουν ανάμεσά μας (αναφορά στους Τούρκους που είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση) και διακατέχονται από ένα πρόβλημα του εγώ", είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ισλαμικό οικονομικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Και ο Ερντογάν συνέχισε εξαπολύοντας επίθεση προς εκείνους που, κατά τη γνώμη του, εμποδίζουν τους μουσουλμάνους "να αμφισβητήσουν οτιδήποτε".

"Ενοχλήθηκαν διότι τους υπενθυμίσαμε ιστορικά γεγονότα. Αρνούνται την αμφισβήτηση οποιουδήποτε πράγματος... πιστέψτε με , δεν μάς αγαπούν... υποστηρίζουν το σύστημα που έχουν οικοδομήσει επάνω σε αδικίες", είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στις 15 Οκτωβρίου ότι μουσουλμάνοι θαλασσοπόροι είχαν ανακαλύψει την Αμερική την 12ο αιώνα.

"Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος", είχε υποστηρίξει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής που οργανώθηκε από τις τουρκικές αρχές.

"Μουσουλμάνοι ναυτικοί είχαν φθάσει στην Αμερική από το 1178. Ο Κολόμβος αναφέρει την ύπαρξη τζαμιού σε λόφο στις ακτές της Κούβας", επέμεινε και, παρασυρμένος από τη φόρα του, δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός τζαμιού στην τοποθεσία που περιγράφεται από τον γενοβέζο θαλασσοπόρο.

"Θα ήθελα να το συζητήσω με τους κουβανούς αδελφούς, ένα τζαμί θα πήγαινε και σήμερα μια χαρά στον λόφο αυτόν", συνέχισε.

Ελάχιστος αριθμός μουσουλμάνων ιστορικών και θεολόγων έχουν τελευταία θέσει υπό αμφισβήτηση την ανακάλυψη του Χριστόφορου Κολόμβου, ισχυριζόμενοι ότι είχε υπάρξει μουσουλμανική παρουσία στην Αμερική πριν από το 1492, αν και δεν έχει εντοπισθεί ποτέ κάποιο ίχνος του ισλάμ στην ήπειρο αυτή.

Σε αμφιλεγόμενο άρθρο του που δημοσιεύθηκε το 1996, ο ιστορικός Γιούσεφ Μρούεχ είχε αναφερθεί σε μία αποστροφή των περιγραφών του Κολόμβου, στην οποία ο θαλασσοπόρος έκανε λόγο για ένα τζαμί στην Κούβα. Αλλά οι συνάδελφοί του απέκλεισαν την εκδοχή του λέγοντας ότι αυτό το "τζαμί" δεν ήταν παρά μία μεταφορά για την περιγραφή του σχήματος ενός τοπίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει ο Ερντογάν ότι δεν ανακάλυψε ο Κολόμβος την Αμερική αλλά οι... μουσουλμάνοι"

Προς παράταση Μνημονίου οδεύει η κυβέρνηση

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12:00.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως σκοπός είναι η τελευταία εκταμίευση να πραγματοποιηθεί πριν από τις 31/12, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για τεχνικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ δύσκολες.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου:
  • Να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης, είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις για μισθούς και συντάξεις.
  • Θα αξιοποιήσουμε ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, είναι μία θεωρητική συζήτηση για τα μέτρα.
  • Η Τρόικα θα επανέλθει κάποια στιγμή στην Αθήνα.
  • Θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να μας αναβαθμίσουν.
  • Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε αν θα δανειστούμε από εκεί ή από τις αγορές.
  • Χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα.
  • Οσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
  • Στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
  • Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια.

Σε ερώτηση του iefimerida.gr για τα σενάρια επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Καμία επίσπευση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα».

Τι είπε ο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου

Ευ. Βενιζέλος: Μας ενημέρωσε η αντιπροσωπεία για τις συζητήσεις στο Παρίσι, οι οποίες ήταν δύσκολες βέβαια, αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής τελικής διαπραγμάτευσης. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το βασικό μας, αυτή τη στιγμή, ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης. Θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με μισθούς και συντάξεις. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, ώστε τα θετικά στοιχεία που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού συστήματος, να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Γιατί  αυτό που λέμε, μπορεί να φαίνεται λίγο «τεχνικό», αλλά είναι κάτι πολύ ανθρώπινο και πάρα πολύ απλό. Αυτό συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, με όλες τις δουλειές και με τις αγωνίες όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων και όλων των παιδιών που ψάχνουν να βρουν μία χώρα η οποία τους δίνει ξανά ευκαιρίες και είναι μία αξιοπρεπής και ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρώπη.

Όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, ότι μπορεί κανείς να κάνει μία εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, ή τις αγορές κάνει λάθος. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία, χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε αυτό το «μπρα ντε φερ» που γίνεται, πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να παράγουμε εμείς συνεχώς αστάθεια.  

Δημοσιογράφος: κ. Βενιζέλο, πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Το δημοσιονομικό κενό είναι μία θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού. Έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Άρα, υπάρχει μία εμπειρία, ήδη, πολυετής, η οποία ενισχύει τη θέση μας.
Δημοσιογράφος: Θα πάμε σε παράταση εξάμηνη;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, το πρόγραμμα το ευρωπαϊκό τελειώνει 31 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί. Αλλά νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο, ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται. Θα υπάρξει αυτό το νέο καθεστώς του ECCL, που είναι ένας προληπτικός «θώρακας» προστασίας της χώρας. Και επίσης με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει το 2016. Και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε, εφόσον το έχουμε ανάγκη. Αν, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, οι αγορές δίνουν τα αναγκαία κεφάλαια με συγκρίσιμο ή ακόμα και καλύτερο επιτόκιο, παίρνεις από εκεί.

Δημοσιογράφος: Αν δεν έχουμε πολιτική απόφαση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πού θα οδηγηθούμε;
Ευ. Βενιζέλος: Στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου. Εάν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις. Οι πιο απλές λύσεις είναι οι τηλεδιασκέψεις, οι οποίες, όπως ξέρετε, γίνονται συχνά -πυκνά.

Δημοσιογράφος: Η τρόικα θα επανέλθει;

Ευ. Βενιζέλος: Η τρόικα θα επανέλθει εννοείτε φυσικά, σωματικά στην Αθήνα γιατί η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοιχτή και εντατική.

Δημοσιογράφος: Άρα εσείς αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα του ΔΝΤ;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα. Εμείς αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αν το θέλουμε, αν το έχουμε ανάγκη. Στόχος μας είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές. Έχω πει και άλλη φορά -αν θυμάστε αυτά που λέμε- ότι μεγαλύτερη σημασία από όλα θα είχε μια αναβάθμιση από τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης. Πίσω από όλα αυτά όμως είναι το πολιτικό κλίμα. Αν δείτε τις αναλύσεις των τραπεζών, τις αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης, αν δείτε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όλοι μιλάνε για το πολιτικό κλίμα.

Δημοσιογράφος: Επίσπευση προεδρικής εκλογής κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Πρώτος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Όποιος φέρνει την καταστροφή δεν θα επιβεβαιωθεί».

Χαρδούβελης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, άγνωστο μέχρι πότε 

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάνοντας και ο ίδιος λόγο για παράταση του Μνημονίου, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Financial Times: Επισφαλής η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Ραλφ Άτκινς των Financial Times, οι επενδυτές βλέπουν πλέον με ανησυχία τις εξελίξεις. Τόσο λόγω των... μη εξελίξεων στο Παρίσι, όσο και της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής. Μάλιστα, κάνει και μια πρόβλεψη που σίγουρα δημιουργεί ανησυχία, καθώς σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη.

«Αυτοί που χαράζουν πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο Ατκινς και προσθέτει: «Η χώρα παραλίγο να εκδιωχθεί απ' την Ευρωζώνη το 2012 και η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της σε αυτή εξακολουθεί να μην είναι διασφαλισμένη».

Σύμφωνα με τον Άτκινς, «οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ξανά πάνω από το 8%, κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα είναι ο κύριος "παράγοντας κινδύνου" στην Ευρωζώνη». Τα ελληνικά ομόλογα, που συχνά αποτελούν και τις πρώτες ενδείξεις αναταραχής στην Ευρώπη, πήραν την ανιούσα ξανά, πάνω απ' το 8%, σχολιάζουν οι FT. «Ο τελευταίος παράγοντας ανησυχίας των επενδυτών είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές της για τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η πολιτική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα του χρόνου και να φέρει στην εξουσία την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις».
Financial Times: H Ελλάδα είναι ο κύριος «παράγοντας κινδύνου» στην Ευρωζώνη
Και στη συνέχεια ο Άτκινς ρίχνει τη... βόμβα. «Μήπως αυτή τη φορά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν καλύτερα για το προβληματικό μέλος της Ευρωζώνης;», αναρωτιέται και εξηγεί: «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που έφθασαν κατά την αναταραχή του Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη». Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επίσης είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Σε όλη την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί χαμηλότερα απ' τις προοπτικές μεγάλων αγορών απ' την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, που δείχνει ένα ιδιοσυγκρασιακό ειδικό ρίσκο της χώρας. Σύμφωνα με τον Άτκινς, η Ευρώπη αναδεικνύεται εκ νέου ως πηγή χρηματοοικονομικής αστάθειας. Όπως σημειώνει, η χρηματοοικονομική αναταραχή του Οκτωβρίου σημειώθηκε λόγω της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και των κινδύνων διαχείρισης των υψηλών χρεών που κρύβει ο ανησυχητικά χαμηλός πληθωρισμός.

«Αλλά τώρα οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», καταλήγει.

Αντρέεβα: Άγνωστο πότε θα έρθει η Τρόικα

«Εντατικές και εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες η εκπρόσωπος της – Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά. Η τρόικα και η ελληνική πλευρά είχαν, τις δύο προηγούμενες ημέρες, στο Παρίσι, «εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, επανέλαβε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες σε τομείς- κλειδιά, όπου αναμένονται μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και αν υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Προς παράταση Μνημονίου οδεύει η κυβέρνηση"

Ε.Φ.Ε.Τ:Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση πλαστικού παιδικού παγουριού και καλαμποκάλευρου

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση πλαστικού παγουριού

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εξέτασης
καταγγελίας, προέβη σε έλεγχο παιδικού παγουριού για νερό. Διαπιστώθηκε, μέσω εργαστηριακών
δοκιμών από τη Β’ Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, ότι δεν πληροί τους όρους
για τη χρήση για την οποία προορίζεται, καθόσον περιέχει ουσίες, οι οποίες μεταναστεύουν στο
πόσιμο νερό, αλλοιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και δεν περιλαμβάνονται στον
κατάλογο των επιτρεπόμενων ουσιών της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το παιδικό παγούρι με την ονομασία TIGER, ροζ χρώματος, που
τοποθετείται σε παιδικά ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες μάρκας ORIENT, μοντέλο TIGER, τα
οποία διακινούνται από την εταιρεία «Αφοί Αθ. Κοκότη ΑΕΒΕ, Εμπορ. & Βιοτ. Εταιρεία Ποδηλάτων
– Μοτοποδηλάτων» (5Ο χλμ Λάρισας – Φαλάνης, Λάρισα)

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του
συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο ποδήλατο, να μην
χρησιμοποιήσουν το παγούρι του οποίου η απεικόνιση φαίνεται κάτωθι.

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση καλαμποκάλευρου

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του
Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των τροφίμων για την
παρακολούθηση των επιπέδων των μυκοτοξινών στα τρόφιμα και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση
Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος
«Καλαμποκάλευρο», το οποίο βρέθηκε να περιέχει φουμονισίνες (μυκοτοξίνες) σε συγκέντρωση
μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά επίπεδα.

Πρόκειται για το προϊόν «Καλαμποκάλευρο Καρδίτσας», σε συσκευασία του 1Kg, με ημερομηνία
ελάχιστης διατηρησιμότητας : 10/02/2015. Το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τον
παραγωγό αγροτικών προϊόντων : «Ντάφος Όμηρος, Ματαράγκα Καρδίτσας».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την ανωτέρω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση της
συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του εν λόγω
προϊόντος (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Φ.Ε.Τ:Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση πλαστικού παιδικού παγουριού και καλαμποκάλευρου"

FT: Η Τουρκία απομονώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία χάνει την ικανότητα δημιουργίας συμμαχιών στην περιοχή. Πώς συνασπίζονται Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος και Ισραήλ εναντίον της Άγκυρας και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το αντιτουρκικό μπλοκ. Οι προσδοκίες της Οάσινγκτον και οι ευάλωτες ισορροπίες.

Αίγυπτος και Κύπρος εμβαθύνουν την ενεργειακή τους συνεργασία καθώς είναι προφανές ότι δημιουργείται αντιτουρκικό μπλοκ στην ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις αμερικανικές ελπίδες ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των εντάσεων.

Στην τριμερή συνάντηση Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας που έγινε στη Λευκωσία την Τρίτη, ο Σερίφ Ισμαήλ, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είπε πως το Κάιρο θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά κυπριακού αερίου με στόχο την κάλυψη εγχώριων αναγκών και ενδεχομένως την επανεξαγωγή.

Η αξιοποίηση του αερίου είναι θέμα έντονης τριβής μεταξύ Κύπρου και Άγκυρας. «Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν προσπαθήσουν να ψάξουν για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο νότια της Κύπρου, δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: «Η Μεσόγειος είναι και δική μας θάλασσα, εάν χρειαστεί θα κάνουμε κι εμείς γεώτρηση».

Η συνάντηση των υπουργών στη Λευκωσία όμως, ήταν μία από τις πολλές παρόμοιες συναντήσεις που έχουν γίνει, σε μία περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με αρκετά από τα γειτονικά της κράτη. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι διεξήγαγε σύνοδο με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα αυτό το μήνα στο Κάιρο. Κύπρος και Αίγυπτος έχουν επίσης ενισχύσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώνονται, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει όλο και περισσότερο τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς.

«Αυτό είναι μία ένδειξη του πόσο πολύ έχει αποδυναμωθεί η ικανότητα της Τουρκίας να δημιουργεί συμμαχίες στην περιοχή» δηλώνει ο Sinan Ulgen του Carnegie Europe και προσέθεσε ότι οι δεσμοί της Άγκυρας με ισλαμικά κινήματα εκλαμβάνονται ως απειλή για το status quo από ορισμένες χώρες. «Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχείο αντιτουρκικού συνασπισμού που δημιουργείται εδώ, αν και θεωρώ ότι είναι ευάλωτο και αναποτελεσματικό».

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα επιδεινώθηκαν απότομα από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός εκτόπισε την κυβέρνηση των ισλαμιστών τον προηγούμενο χρόνο. Το Κάιρο είπε πρόσφατα ότι δεν θα ανανεώσει την τριετή συμφωνία του 2012 για το διαμετακομιστικό εμπόριο με την Τουρκία, που παρείχε μία εναλλακτική οδό από τη Συρία όπου ο πόλεμος μαίνεται ακόμη.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει έρθει πιο κοντά με την Αίγυπτο, ενώ οι δικές του σχέσεις με την Τουρκία γίνονται όλο και πιο δύσκολες, παρά την προσπάθεια για ανάκτηση των διπλωματικών σχέσεων τον προηγούμενο χρόνο.

Η Κύπρος αρνείται ότι επιδιώκει τη διαμόρφωση αντιτουρκικού συνασπισμού, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί αξιοπρόσεκτα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του ζητήματος των υδρογονανθράκων.

Τον προηγούμενο μήνα, η Τουρκία έστειλε το Μπαρμπαρός στα χωρικά ύδατα της Κύπρου – με στρατιωτική συνοδεία – αναγκάζοντας τη Λευκωσία να σταματήσει τις συνομιλίες για την ενοποίηση του νησιού. «Είναι εισβολή, είναι εντελώς παράνομο… να γίνεται τέτοια χρήση βίας ενάντια σε μία δημοκρατία που δεν είναι σε θέση να απαντήσει», είπε τότε ο Ιωάννης Κασουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Η Άγκυρα, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Λευκωσία, υποστηρίζει πως η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τουρκοκυπριακή μειονότητα και πως η ίδια η Τουρκία είναι η πιο εύλογη αγορά για το αέριο της Κύπρου.

Η Αίγυπτος όμως, αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης αερίου και έχει ανακύψει ως εναλλακτική αγορά. Το Κάιρο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μεταφοράς του αερίου μέσω του Ισραήλ από ένα νέο υποθαλάσσιο αγωγό.

Ο κ. Κασουλίδης είπε στους Financial Times τον προηγούμενο μήνα, πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να «συνδυάσει δυνάμεις και αγωγούς» ώστε να πάει απευθείας στους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εξακολουθεί να ελπίζει ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φέρει τις χώρες της περιοχής πιο κοντά – και να λειτουργήσει ειδικότερα ως κινητήριος δύναμη στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου.

«Υπάρχει η ελπίδα ότι θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ευημερία, φέρνοντας κοντά Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο ενδεχομένως και το Λίβανο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το σαββατοκύριακο, ζητώντας αποκλιμάκωση των σχέσεων και συμπλήρωσε: «Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να έρθουν νέες προμήθειες στην Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Η Τουρκία απομονώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news