facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Μπακογιάννη: «Παίγνια στην πλάτη του ελληνικού λαού»

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις. «Ναι» στις αλλαγές στα εργασιακά, στο ευρωπαϊκό πρότυπο. «Ναι» στις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται. Αλλά υπό τον όρο ότι θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης  της φορολογίας. «Ναι» στον ενιαίο ΦΠΑ. Είναι, άλλωστε, παράλογο να πληρώνει περισσότερα το Διδυμότειχο από τη Μύκονο.

Επιφυλακτική, για πρώτη φορά, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας δηλώνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αφήνοντας ευθείς υπαινιγμούς για «παίγνια στην πλάτη του ελληνικού λαού» και για συνθήκες που κάνουν το 2014 να θυμίζει... 2012. «Αν για οποιονδήποτε λόγο οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες καίγοντας τον Τσίπρα και μετατρέποντας την Ελλάδα σε σκιάχτρο για να αποδυναμώσουν τα λαϊκιστικά ακραία κόμματα που σήμερα ταλανίζουν την Ευρώπη... τότε πρέπει να μας το πουν», υπογραμμίζει στη συνέντευξή της στην «Καθημερινή». Η πρώην υπουργός θεωρεί πολύ δύσκολη την παράταση του ισχύοντος προγράμματος και, συνεπώς, εκτιμά ως το καλύτερο ενδεχόμενο για την Ελλάδα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων: «Ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να τορπιλίσει τη συνεννόηση, ας επωμιστεί και το κόστος». Εκτιμά, δε, ότι αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη περί συμφωνίας για την εκλογή Προέδρου και εκλογών περί την άνοιξη «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης, αν συμφωνούμε ότι προέχουν η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας». Η κ. Μπακογιάννη επιμένει ότι η Ν.Δ. δεν συνομιλεί πλέον με το ήμισυ των παραδοσιακών της ψηφοφόρων, επιμένει στο κέντρο και δεν αποφεύγει να σχολιάσει τους Γκ. Χαρδούβελη, Φ. Κουβέλη και Στ. Θεοδωράκη.

– Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εξόδου από το Μνημόνιο κι όμως, αυτή μοιάζει ατελείωτη. Εννοώ ότι από την αισιοδοξία της αλλαγής σελίδας, η χώρα μοιάζει λίγο πριν από το αδιέξοδο.

– Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή – πολύ φοβάμαι ότι το 2014 έχει αρχίσει να θυμίζει επικίνδυνα το 2012. Θα πρέπει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση. Προφανώς αυτή είναι δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Και γι’ αυτό θα πρέπει επιτέλους να προσεγγίσουμε τη διαπραγμάτευση με μια νέα φιλοσοφία. Το δράμα της Ελλάδας της κρίσης είναι ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις τους με την τρόικα «παίζουν άμυνα». Δηλώνουμε πολλές φορές «ηρωικά» τι δεν αποδεχόμαστε. Τραβάμε κόκκινες γραμμές στην άμμο, τις οποίες μετά –εξίσου «ηρωικά»– καλούμαστε να σβήσουμε. Εφτασε η ώρα το πάθημα να γίνει μάθημα. Εφτασε η ώρα της επίθεσης.

– Για να κάνεις επίθεση, πρέπει να έχεις και όπλα...

– Εννοώ να αποφασίσουμε τι θέλουμε, όχι μόνο τι δεν θέλουμε. Και με ξεκάθαρη στοχοθεσία να πάμε μπροστά κινητοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τον στόχο. Αυτή είναι η μεγάλη και δημιουργική ανατροπή που πρέπει να γίνει στις διαπραγματεύσεις. Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι σε 10 ή 15 ημέρες μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα μακρόπνοο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για την Ελλάδα του 2021, όσο αναγκαίο κι αν είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία σωστή ιεράρχηση, με πρώτο στόχο τη μείωση της φορολογίας και να το πετύχουμε ενώνοντας όλοι τις δυνάμεις μας. Επειτα από πολλά χρόνια εμπειρίας στα ευρωπαϊκά φόρουμ που έχω στην πλάτη μου, σας διαβεβαιώ ότι όταν δεν ξέρεις πού θέλεις να πας, όσο καλά κι αν είναι τα αντανακλαστικά σου, δεν κάνεις τίποτα παραπάνω από μία διαχείριση κρίσης. Και για να μιλήσω πρακτικά, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις. «Ναι» στις αλλαγές στα εργασιακά, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο. «Ναι» στις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται. Αλλά υπό τον όρο ότι θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης της φορολογίας. «Ναι» στον ενιαίο ΦΠΑ. Είναι, άλλωστε, παράλογο να πληρώνει περισσότερα το Διδυμότειχο από τη Μύκονο. Να επιδιώξουμε, όμως, οριζόντια μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 3 με 5 μονάδες.
 
– Εχετε εντείνει τις δημόσιες παρεμβάσεις σας, ειδικά για το ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων. Χαρακτηρίσατε τραγέλαφο τον ΕΝΦΙΑ, το ζήτημα των δόσεων και άλλα πολλά. Κάνοντας τον συνήγορο του... διαβόλου, δεν είναι λογικό να υπάρχουν ακόμη και υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε μία έκτακτη περίοδο; Εδώ πολλοί συμπολίτες μας έχουν μείνει άνεργοι...

– Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, κ. Τερζή, έχει εξαντληθεί. Ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει υπέρμετρα βάρη και στο εξής, για να μπορέσει να συνεχίσει να συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια, απαιτείται η ύπαρξη ενός αισθήματος δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Γι’ αυτό κατέθεσα την τροπολογία για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%, που αφενός θα μείωνε αντίστοιχα τον ΕΝΦΙΑ και αφετέρου θα τόνωνε την αγορά ακινήτων. Επίσης, θα έφερνε περισσότερα έσοδα στο κράτος διότι αυτό που η τρόικα αρνείται πεισματικά να δεχθεί είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα προσφέρει έσοδα, αυξάνει τις θέσεις εργασίας και δίνει χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

– Το είπατε μόνη σας για τη στάση της τρόικας. Εγείρει νέες απαιτήσεις στα δημοσιονομικά, απαίτησε την απόσυρση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις. Δεν το χαρακτηρίζεις αυτό δείγμα κοινοτικής αλληλεγγύης και πολιτικής κατανόησης εκ μέρους των εταίρων. Διαφωνείτε;

– Οπως ξέρετε, είμαι φανατική Ευρωπαία. Πιστεύω ότι ο φυσικός μας χώρος βρίσκεται σε μια ισχυρή Ευρώπη. Εξ ου και πολλές φορές έχω παρεξηγηθεί εδώ στην Ελλάδα διότι προσεγγίζω τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ως φερέγγυους και συνεπείς συνομιλητές. Για πρώτη φορά, όμως, σήμερα η εμπιστοσύνη μου αρχίζει να κλονίζεται. Οπως η Ελλάδα οφείλει να πει την αλήθεια στους Ευρωπαίους, έτσι και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να πουν την αλήθεια στην Ελλάδα. Αν για οποιονδήποτε λόγο οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, καίγοντας τον Τσίπρα και μετατρέποντας τη χώρα σε σκιάχτρο, για να αποδυναμώσουν τα λαϊκιστικά ακραία κόμματα που σήμερα ταλανίζουν την Ευρώπη από την Ισπανία ώς την Αγγλία και από την Ολλανδία μέχρι την Ιταλία, τότε πρέπει να μας το πουν. Να κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας. Εδώ θέλουμε καθαρές κουβέντες. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί –κι αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε, πέρα και πάνω από κόμματα– ότι στην πλάτη του ελληνικού λαού, που για πέντε χρόνια έχει περάσει απ’ την κόλαση, μπορεί να παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Οσο ψηλά κι αν είναι εκείνος που τα παίζει.

– Προ εβδομάδων, και μου είχε κάνει εντύπωση, είχατε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του προγράμματος για την Ελλάδα. Θεωρείτε πιθανό πλέον αυτό το ενδεχόμενο;

– Αυτό οφείλεται στο ότι διέβλεπα τη δυσκολία στη συμφωνία κατά την τελική αξιολόγηση έτσι ώστε σε συνεννόηση με την Ευρώπη, να κλείσουμε την εποχή των Μνημονίων και να μπούμε στο νέο «σύμφωνο συμβίωσης» με την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης. Οφείλουμε, όμως, να ξέρουμε ότι και η παράταση του προγράμματος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί και αυτό γιατί απαιτείται να συμφωνήσουν τα Κοινοβούλια έξι χωρών, που κλείνουν ενόψει Χριστουγέννων στις 18 Δεκεμβρίου. Συμπέρασμα, πρέπει να πετύχει το plan A.

– Η διαπραγμάτευση διεξάγεται ενώ στην Ελλάδα το κλίμα, και με το βλέμμα στις κάλπες, είναι πολωτικό. Είδαμε, προ ημερών, την ανταλλαγή επίσημων δηλώσεων για το ποιος υπονομεύει τη συνεννόηση. Εν τέλει, αυτή δεν προκύπτει.

– Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων των κομμάτων, διακρίνει κανείς την αλλαγή των θέσεων που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν. Είμαι βεβαία ότι αυτό που πριν από δύο μήνες εισηγήθηκα –και τότε ήμουν μόνη μου– σήμερα πλέον αποτελεί κοινό αίτημα των στελεχών και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κοινωνίας. Ηρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο. Δεν είναι δύσκολη η εξίσωση της συνεννόησης, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε, να ταυτιστούμε ή να συμπέσουμε. Χρειάζεται, όμως, να αποκτήσουμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ουσία, τους κινδύνους, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να τορπιλίσει τη συνεννόηση, ας επωμιστεί και το κόστος.

– Αν και ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει, υπό τις σημερινές συνθήκες εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;

– Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Με τόσα ανοιχτά μέτωπα, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Παρά ταύτα είναι ενδιαφέρον ότι ακούγονται προτάσεις όπως αυτή του κ. Σταθάκη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης, αν συμφωνούμε ότι προέχουν η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας. Αυτήν την ώρα η προσφυγή στις κάλπες, αν δεν είναι καταστροφή, σίγουρα θα οδηγήσει τη χώρα δύο χρόνια πίσω. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα για να προετοιμαστεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την επόμενη δεκαετία.

– Σας αποδόθηκε η εκτίμηση ότι οι βουλευτές που μπορούν να ψηφίσουν ανέρχονται σε 172... Εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί ή μειωθεί;

– Ολα θα κριθούν από το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει την περίοδο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

– Πριν από καιρό είχατε επισημάνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον «μικρό κόμμα». Ο χαρακτηρισμός αυτός, σας διαβεβαιώ, είχε προκαλέσει έντονη ενόχληση.

– Το πρόβλημα είναι αν είπα ότι η Ν.Δ. είναι μικρό κόμμα ή γιατί η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη δεν συνομιλεί πια με το 50% των παραδοσιακών ψηφοφόρων της;

– Δεν συνομιλεί, κ. Μπακογιάννη, λόγω της κρίσης και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται...

– Φταίει μόνο η κρίση ή και εμείς πρέπει να εντοπίσουμε στον πολιτικό μας λόγο τις ελλείψεις του και να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας, καλύπτοντας κοινωνικές ομάδες που σήμερα νιώθουν πολιτικά ορφανές; Η Ν.Δ. είναι και σήμερα η πολιτική δύναμη που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και στο μέλλον. H ειλικρινής αυτοκριτική είναι προϋπόθεση εκείνων των αλλαγών που θα φέρουν την επιτυχία.

– Με τον πρωθυπουργό έχετε επικοινωνήσει για να του μεταφέρετε τους προβληματισμούς σας; 

– Οχι, κ. Τερζή.
Ο Γκίκας, ο Φώτης και ο Σταύρος
– Ποια η άποψή σας για τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη;

– Τον κ. Χαρδούβελη προσωπικά τον εκτιμώ, το ζήτημα, όμως, δεν είναι προσωπικό. Εχω μιλήσει για την ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστού υπουργείου Οικονομικών. Ενας υπουργός Οικονομικών γνωρίζει το φορολογικό σύστημα και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Η ύπαρξη ενός τέτοιου υπουργού θα μας γλίτωνε ενδεχομένως από τις παλινωδίες στον ΕΝΦΙΑ και, ταυτόχρονα, θα μπορούσε να εφαρμόσει μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση έτσι ώστε οι Ελληνες και ξένοι επενδυτές να γνωρίζουν από πριν τι φόρους θα πληρώσουν.

– Να περάσουμε λίγο στην... Κεντροαριστερά. Τι δεν έκανε καλά ο κ. Κουβέλης;

– Η ΔΗΜΑΡ με τις επιλογές που έκανε έχασε τον ρόλο της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, του πόλου σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό απογοήτευσε τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι θέλουν μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, που πιστεύει και υπηρετεί πολιτικές εκσυγχρονισμού του κράτους και δεν οπισθοχωρεί μπροστά στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

– Και τι κάνει καλά ο κ. Θεοδωράκης;

– Η γνώμη μου είναι ότι αν εμείς είχαμε κάνει αξιόπιστα το άνοιγμά μας προς το κέντρο, ο χώρος που διεκδικεί σήμερα το «Ποτάμι» θα ήταν σαφώς μικρότερος. Για του λόγου το ασφαλές, δεν είναι τυχαίο ότι όσο ο κ. Θεοδωράκης δήλωνε κεντροαριστερός, τα δημοσκοπικά ποσοστά του ήταν σαφώς μικρότερα από αυτά που έχει σήμερα, που δηλώνει κεντρώος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννη: «Παίγνια στην πλάτη του ελληνικού λαού»"

Υπ. Υποδομών: Η ΕΕ θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση Πανεπιστημίου-Φαλήρου

Η Κομισιόν θεώρησε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση άλλων έργων αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Προσθέτουν ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν το «οκ» για τα δυο projects σε 6 μήνες.

Πηγές του υπουργείου υποδομών υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έκρινε πως το έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και της υλοποίησης τριών υποέργων στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου- που επρόκειτο να δημοπρατηθούν έως το τέλος του έτους - δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απεντάσσονται. μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Γιατί κάποιοι βιάζονται να απεντάξουν τα έργα;» ερωτούν, ενώ προσθέτουν ότι οι φάκελοι των έργων θα υποβληθούν εκ νέου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τη χρηματοδότησή τους «σε έξι μήνες από σήμερα».

Η Κομισιόν θεώρησε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση άλλων έργων, όπως η γραμμή 4 του Μετρό και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής τα δύο έργα απεντάσσονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020, καθώς η Κομισιόν έκρινε πως είναι «διακοσμητικά» και δεν είναι δυνατόν να συγχρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια τη στιγμή που εκκρεμεί η κατασκευή σημαντικών υποδομών και η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υποδομών: Η ΕΕ θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση Πανεπιστημίου-Φαλήρου "

Αυτός είναι ο Αλβανός πιστολέρο του Μικρολίμανου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό του άνδρα που τα ξημερώματα του Σαββάτου άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας 15 άτομα.

Το όνομα του δράστη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι Βάκο Αρμπέρ (Bako Arber), είναι Αλβανός υπήκοος, περίπου 30 ετών και ήδη γνωστός στις Αρχές.

Ο 30χρονος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να σκοτώσει, ενώ είναι σεσημασμένος και έχει εμπλακεί και σε άλλες εγκληματικές πράξεις.

Οι έρευνες διενεργούνται εντός αλλά και εκτός Αθηνών, ενώ ήδη έχουν ελεγχθεί σπίτια τα οποία επισκεπτόταν ο δράστης το τελευταίο διάστημα.

Ο 30χρονος εμπλέκεται σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε νυχτερινό μαγαζί στο Μεταξουργείο, όπου είχε σκοτωθεί ένας 44χρονος, αλλά και σε καφενείο στον Αγιο Παντελεήμονα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η εκτίμηση είναι πως η επίθεση έγινε για να «πουλήσει προστασία» ο δράστης, ενώ στο νέο «χτύπημα» οι αρχές εκτιμούν ότι ήταν υπό την επήρεια κοκαΐνης.

Η πρώτη επίθεση είχε γίνει στις 31 Οκτωβρίου, σε καφετέρια-μπαρ στο Μεταξουργείο. Οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο και είχαν πυροβολήσει εναντίον του καταστήματος με καλάσνικοφ. Από την επίθεση είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας 44χρονος Έλληνας. Η δεύτερη επίθεση έγινε στις 6 Νοεμβρίου, στην οδό Αριστοτέλους 106, όταν, δύο, πιθανότατα, άτομα γάζωσαν την καφετέρια με 12 σφαίρες, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο με κλεμμένες πινακίδες, σταμάτησαν έξω από μπαρ και μετά τους πυροβολισμούς, και πάλι με καλάσνικοφ, τράπηκαν σε φυγή.

Το Mega, στο μεταξύ εξασφάλισε νέο βίντεο που δείχνει τον Αλβανό να ρίχνει κατά πάντων και στη συνέχεια να φεύγει τρέχοντας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο Αλβανός πιστολέρο του Μικρολίμανου "

Νταβούτογλου: Θα θέσω στον Σαμαρά θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου

Ζήτημα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου δήλωσε πως θα θέσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως είπε, οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλο το νησί, και εάν οι ελληνοκύπριοι προχωρήσουν μονομερώς, τότε η Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο.

Συγκεκριμένα, μετά από ειδική συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου, όπου μίλησε μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Εάν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν στο ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή μ' ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι».

«Κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. «Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο» πρόσθεσε και σημείωσε: «Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης».

«Αν οι ελληνοκύπριοι θελήσουν, μονοπωλώντας τις πηγές ενέργειας, να ξεκινήσουν διαγωνισμούς σα να τους ανήκουν όλες αυτές οι πηγές και θελήσουν να παρουσιάσουν τις εν λόγω πηγές, στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι στην παγκόσμια αγορά, τότε και εμείς θα κάνουμε έρευνες στο ίδιο μέρος, μαζί με τους Τουρκοκύπριους κάνοντας χρήση του ιδίου δικαιώματος»
συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Εάν ωστόσο καθίσουμε και συζητήσουμε την επανένωση του νησιού, τότε και η Κύπρος, όπως συνέβη και στο το Ιράκ, θα μετατραπεί σε ανερχόμενη χώρα και αυτός που ικανοποιηθεί περισσότερο απ' αυτό θα είναι η Τουρκία» ανέφερε.

«Αν χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, τότε η ΤΔΒΚ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση από κοινού μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη της ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν για την ειρήνη. Η χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές» εξήγησε ο Νταβούτογλου.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να μας πουν ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστή για τους Τούρκους και του Τουρκοκυπρίους. Αυτό δε γίνεται» τόνισε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε και τη δυνατότητα κοινής χρήσης του νερού που θα έλθει σύντομα στην Κύπρο από τις ακτές της Ανατολίας. «Εμείς κατασκευάσαμε αγωγό μεταφοράς νερού από το Μαναβγκάτ στην Κύπρο. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει "θα μοιραστούμε το νερό αυτό με τους Ελληνοκυπρίους"» παρατήρησε.

«Για μας το νερό είναι ιερό και θα πρέπει οι άνθρωποι να το μοιράζονται με όσους έχουν ανάγκη. Όταν εμείς σκεπτόμαστε να μοιραστούμε το νερό μας με το σύνολο του νησιού, δε γίνεται η άλλη πλευρά να λέει μονόπλευρα ότι της ανήκουν οι πηγές φυσικού αερίου, που ανήκουν στο σύνολο του νησιού» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι θα συζητήσει τις ιδέες αυτές, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου: Θα θέσω στον Σαμαρά θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου"

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Καθηγητής είχε κόψει... ταρίφα για τους βαθμούς στους φοιτητές του!

Ειδικές τιμές για να... περάσουν το μάθημα οι φοιτητές του είχε βγάλει αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το ποσό μάλιστα, είχε να κάνει άμεσα με τον βαθμό που ήθελαν οι φοιτητές.

Για να βαθμολογήσει μάθημα με «8» ζητούσε 300 ευρώ, για να βάλει «6» ζητούσε 250 ευρώ, ενώ το άριστα στοίχιζε 400 ευρώ!

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο καθηγητής απολύθηκε οριστικά από το πανεπιστήμιο.

Είχε προηγηθεί η καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, ποινή που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, ενώ ο συνεργός διαμεσολαβητής του καθηγητή καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Καθηγητής είχε κόψει... ταρίφα για τους βαθμούς στους φοιτητές του!"

Γ. Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητά μείωση έως €1 δισ. στις κύριες συντάξεις

Μείωση 800 εκατ. ευρώ - 1δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ζητά η τρόικα (σ.σ. αντιστοιχεί στο 3,3% της ετήσιας εθνικής δαπάνης για σύνταξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr), σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο πρώην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Μega.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το ύψος της μείωσης θα εξαρτηθεί από το ύψος που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας για το "δημοσιονομικό κενό". Η κυβέρνηση λέει το ότι το "δημοσιονομικό κενό" ανέρχεται στα 300 - 400 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι η τρόικα ζητά μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7 % ή 1,8% για όσους "βγουν" στη σύνταξη μετά το 2015.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, όταν γίνεται συζήτηση για νέα μέτρα, η τρόικα στρέφει το ενδιαφέρον της στο συνταξιοδοτικό, όπου δαπανούνται ετησίως 30 δισ. ευρώ.

Επίσης, η τρόικα ζητά αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για να "βγει" κανείς στη σύνταξη από τα 4500 στα 6000 ένσημα (σ.σ. να χρειάζονται 20 και όχι 15 χρόνια για να λάβει κάποιος την ελάχιστη σύνταξη).

Σύμφωνα με τον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα επίσης ζητά να υπολογίζεται η σύνταξη του ΙΚΑ με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας και όχι της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που θα μείωνε τις συντάξεις μιας και οι αποδοχές μετά το 2010 έχουν μειωθεί κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό, όμως, λέει ο κ. Κουτρουμάνης πρέπει να ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους και όχι για τους σημερινούς 40άρηδες, 50ρηδες ή 60ρηδες, αλλιώς θα είναι ένα "βάρβαρο" μέτρο.

Δεν νομίζω ότι θα περάσουν αυτά τα μέτρα, δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης κλείνοντας την παρέμβασή του.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κουτρουμάνης: Η τρόικα ζητά μείωση έως €1 δισ. στις κύριες συντάξεις"

«Κολοβή» η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Siemens έναντι του ελληνικού δημοσίου

Στα χαρτιά έχει μείνει η υπόσχεση της γερμανικής εταιρείας για κατασκευή νέου εργοστασίου αξίας 60 εκατ. ευρώ το οποίο θα δημιουργούσε 700 θέσεις εργασίες

Στοιχεία για την πορεία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Siemens έναντι του Ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Από την απάντηση σε σχετικό ερώτημα που είχαν καταθέσει 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει οι περισσότερες από τις συμβατικές υποχρεώσεις υλοποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό ωστόσο προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι η επένδυση ύους 100 εκατ. ευρώ έγινε μέσω ανακεφαλαιοποίησης!

Εκτός αυτού η υπόσχεση για κατασκευή νέου εργοστασίου αξίας 60 εκατ. ευρώ το οποίο θα δημιουργούσε 700 θέσεις εργασίες βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά καθώς όπως σημειώνεται «η Επιτροπή Εποπτείας αναμένει την υποβολή σχεδίου επενδυτικής πρότασης, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια Επιτροπή Επενδύσεων (κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens)…».

Τέλος, αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι η εταιρία που – όπως έχει αποκαλυφθεί – στο παρελθόν χρησιμοποιούσε μηχανισμούς διαφθοράς, σήμερα θα προμηθεύσει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα 4 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Γραφείο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ενώ ποσό θα δοθεί για την υποστήριξη των δράσεων του Εθνικού Συντόνιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η έως σήμερα πρόοδος υλοποίησης της Συμφωνίας Συμβιβασμού συνοψίζεται στα εξής:

1) Παροχή ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ:

Η Siemens έχει διαγράψει συνολικά 73.761.549, 63 ευρώ ανεξόφλητες εισπρακτέες απαιτήσεις της έναντι φορέων του ελληνικού Δημοσίου και έχουν ήδη καθοριστεί οι επιπλέον εισπρακτέες απαιτήσεις που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του συνολικού ποσού διαγραφής, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

2) Παροχή ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ μέσω 5 επί μέρους δράσεων:

- Η Επιτροπή Εποπτείας έχει εγκρίνει ποσό ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια ανιχνευτικών μηχανημάτων (Χ-Rays) στο υπουργείο Οικονομικών και ήδη εκπονείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η σχετική προκήρυξη.

- Η Επιτροπή Εποπτείας αποφάσισε καταρχήν τη διάθεση 16,8 εκατομμυρίων ευρών, το οποίο κατανέμεται ως εξής: 1,5 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την υποστήριξη του έργου των δικαστικών αρχών, 4 εκατομμύρια για την προμήθεια ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Γραφείο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και το υπόλοιπο ποσό για την υποστήριξη δράσεων του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

- Η Επιτροπή Εποπτείας αποφάσισε τη διάθεση συνολικού ποσού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με δύο πυλώνες: α) τη χορήγηση 80 ερευνητικών προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το ΙΚΥ, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και β) τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με τα ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

- Η Επιτροπή έχει αποφασίσει την πενταετή παροχή συνολικά 500 υποτροφιών Αριστείας του ΙΚΥ-Πρόγραμμα ΙΚΥ/Siemens, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 18,1 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν ήδη καλυφθεί οι θέσεις για τα δύο από τα πέντε έτη του προγράμματος, ήτοι 50 θέσεις για μεταπτυχιακές υποτροφίες επιπέδου μάστερ στην Ελλάδα, 50 θέσεις για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα και 100 θέσεις για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 5.185.000 ευρώ. Επιπλέον, έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη 100 επιπλέον θέσεων για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα και μαζί με τη συνέχιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει τα δύο προηγούμενα έτη, ο συνολικός προϋπολογισμός για το τρίτο έτος του προγράμματος υποτροφιών (ακαδημαϊκό έτος 2014-2015) ανέρχεται στα 4.985.000 ευρώ.

- Έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής 'Αμυνας, οι πλέον επείγουσες ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό, για τα δύο πρώτα χρόνια της παροχής, υψους περίπου 13,5 και 2,2 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Διερευνώνται διαδικαστικά θέματα της προμήθειας των φορέων, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε η παροχή του εξοπλισμού να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

3) Επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ:

Η Επιτροπή Εποπτείας αποφάσισε ότι η εκπλήρωσης της τρίτης συμβατικής υποχρέωσης της Siemens επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 157 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τις εταιρείες Siemens AE, Siemens Diagnostics ABEE και Kintec AE για το 2012, διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα.

Περαιτέρω επενδύσεις:

Η Επιτροπή Εποπτείας αναμένει την υποβολή σχεδίου επενδυτικής πρότασης, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια Επιτροπή Επενδύσεων. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η κατασκευή νέου εργοστασίου στη χώρα μας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση μετά από δημοσίευμα στην οποία γινόταν λόγος για αδράνεια της Επιτροπής Εποπτείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κολοβή» η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Siemens έναντι του ελληνικού δημοσίου"

Σε δανεισμό 14 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο 2015 αποσκοπεί η Ελλάδα

Στόχο να δανεισθεί από τις αγορές 14 δισ. ευρώ έχει η Κυβέρνηση το 2015 και σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τόσο οι αποφάσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή πίστωσης της Ελλαδος, όσο και οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα καταστήσουν το στόχο αυτό εφικτό.

Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει πως μέσα στο 2015 θα επιδιωχθεί η παροχή ρευστότητας σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και η περαιτέρω προσφυγή σε δανεισμό στις διεθνείς αγορές με εκδόσεις ομολόγων διάρκειας μεγαλύτερης των 5 ετών.

Παράλληλα, η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου για το έτος 2015 θα συνεχίσει να υλοποιείται μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η σύναψη συμφωνιών repos για την κάλυψη των βραχυχρόνιων αναγκών ταμειακής ρευστότητας.

Επιπλέον, αναμένεται να διατηρηθούν και κατά το επόμενο έτος οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, όπως είναι η επίτευξη του ελάχιστου συναλλαγματικού κινδύνου για τα δάνεια εκτός ευρώ και η βελτίωση της αναλογίας χρέους σταθερού/κυμαινόμενου επιτοκίου.

Για το σύνολο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται σε 97 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θα επιδιώξει η κυβέρνηση να τα αντλήσει από τις αγορές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Σημειώνεται πως μέσω εκδόσεων νέων ομολόγων πενταετούς και τριετούς διάρκειας, η κυβέρνηση έχει σχηματίσει ήδη αποθεματικό 5 δισ. ευρώ. Ενισχυτικά σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να λειτουργήσει και η έκδοση επταετούς και δεκαετούς ομολόγου, καθώς και εντόκου γραμματίου με διάρκεια μεγαλύτερη των 26 εβδομάδων.

Αλλά, για να γίνουν όλες αυτές οι κινήσεις, θα πρέπει να κατακάτσει η «σκόνη» του πολιτικού κινδύνου και να ξεκαθαρίσει το θέμα της προεδρικής εκλογής.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δανεισμό 14 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο 2015 αποσκοπεί η Ελλάδα"

Η Σαντορίνη θωρακίζεται- θαλάσσιες πύλες διαφυγής στην ακραία περίπτωση έκρηξης του ηφαιστείου

Το πράσινο φως έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θανάσης Χριστόπουλος για τη δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στη Σαντορίνη ως θαλάσσιες πύλες διαφυγής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην ακραία περίπτωση έκρηξης του ηφαιστείου.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Λιμενικές εγκαταστάσεις ως θαλάσσιες πύλες διαφυγής, νήσου Θήρας», και συγκεκριμένα στα έργα  "Λιμενική πύλη στην άκρα Κολούμπος" και  "Λιμενική Πύλη στο καταφύγιο της Βλυχάδας", που θα αποτελέσουν τα σημεία μαζικής διαφυγής.

Η θετική γνωμοδότηση δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενες λιμενικές πύλες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για έκτακτες καταστάσεις γεωκινδύνων, ως πύλες εκκένωσης του νησιού, και όχι ως κανονικές λιμενικές εγκαταστάσεις εισόδου – εξόδου. Ο προϋπολογισμός των έργων σύμφωνα με τη σχετική μελέτη για την περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Βλυχάδας Εμπορείου ανέρχεται σε 1.63 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και για την περιοχή Άκρα Κολούμπος Οίας σε 5,55 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με τα όσα ετέθησαν υπόψη στην Επιτροπή υπάρχουν σημαντικές αναφορές της επιστημονικής κοινότητας στο θέμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του νησιού. Η πρόσφατη δραστηριότητα αποτέλεσε έναυσμα για τις τοπικές αρχές να προβληματιστούν για την περίπτωση ακραίου γεγονότος, κατά το οποίο ενδεχομένως και να απαιτηθεί ταχεία, μερική ή και συνολική, εκκένωση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό τα  δύο λιμενικά έργα ζητήθηκαν με το σκεπτικό ότι:
  • Το αεροδρόμιο του νησιού  αδυνατεί εκ της δομής και έκτασης των εγκαταστάσεων του, αλλά κυρίως από την κοντινή απόσταση του από τις θέσεις των πιθανών κινδύνων, να καλύψει απαιτήσεις μαζικής απομάκρυνσης πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ ελλοχεύει πάντοτε η εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα πλήρους αναστολής της λειτουργίας του από ευρύτερη διάχυση ή και απόθεση ηφαιστειακής τέφρας στον αεροδιάδρομο,
  • Ο μοναδικός εμπορικός λιμένας στο Αθηνιό βρίσκεται υπό το διαρκή κίνδυνο συνοδών φαινομένων μίας έξαρσης ηφαιστειακής ή / και τεκτονικής δραστηριότητας. Ειδικότερα,
-επισημαίνονται οι συχνές καταπτώσεις των υπερκείμενων του λιμένος σχηματισμών και επικρεμάμενων βραχωδών μαζών, που εν δυνάμει μπορούν να αποφράξουν ανά πάσα στιγμή την οδική πρόσβαση ή και να καταστρέψουν τη λιμενική του υποδομή.

-Οι λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για προσέγγιση και υποδοχή πλωτών μέσων για μαζική διαφυγή του πληθυσμού, η δημιουργία ασφαλούς και αξιόπιστης θαλάσσιας πύλης ή πυλών για την ταχεία εκκένωση του νησιού, υπό το πρίσμα των γεωκινδύνων που το απειλούν και των σημερινών πληθυσμιακών συνθηκών, θεωρείται επιβεβλημένη σε περίπτωση ανάγκης.

tornosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σαντορίνη θωρακίζεται- θαλάσσιες πύλες διαφυγής στην ακραία περίπτωση έκρηξης του ηφαιστείου"

Πρώτα απολυτήριο, μετά πανελλαδικές με το νέο σύστημα

Αναπροσαρμόστηκε η τροπολογία για τις αλλαγές στο Λύκειο μετά και την τοποθέτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων των Βουλευτών της αντιπολίτευσης.  Το news.gr παρουσιάζει βασικά σημεία της τροπολογίας προς ενημέρωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Για Ιούνιο πηγαίνει οι πανελλαδικές  με το νέο σύστημα
Με το νέο σύστημα οι πανελλαδικές μάλλον μεταφέρονται για τα μέσα με τέλη Ιουνίου. Κάτι τέτοιο γινόταν με τις δέσμες. Στο συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί χωρίο της τροπολογίας σύμφωνα με το οποίο οι εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές κ.α διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο.

6ο επιστημονικό πεδίο
Οριστικοποιείται πλέον η δημιουργία στην ουσία 6ου επιστημονικού πεδίου, όπως έχει γράψει το news.gr, το οποία είναι απόρροια της εισαγωγής στις πανελλαδικές του μαθήματος της πληροφορικής.

Επιλογή ομάδας μαθημάτων. Πότε;
Οι μαθητές της Γ τάξης Ημερήσιο και Δ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.

Μια ομάδα μαθημάτων
Κάθε μαθητής επιλέγει μια (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης, που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων που επιθυμεί την εισαγωγή του.

Χημεία ή Πληροφορική
Όσοι επιλέγουν το ΕΠΕ «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» δηλώνουν υποχρεωτικά την προτίμησή τους ανάμεσα στα μαθήματα Χημείας και Πληροφορικής, ανάλογα με τις Σχολές ή τα Τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.

Συντελεστές βαρύτητας μέχρι 31 Μαρτίου
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων και ισχύει για τις πανελλαδικές του επόμενου έτους, ορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση.

Ο συντελεστής βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα, Εισαγωγική Κατεύθυνση καθορίζεται μετά από πρόταση της ΑΔΙΠ προς τον Υπουργό Παιδείας, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 15η Μαρτίου. Σε περίπτωση μη υποβολής πρότασης, ο συντελεστής καθορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας.

Μένει η Λογοτεχνία
Οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων αλλά και τους Βουλευτών της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έπιασαν τόπο καθώς στην τροπολογία που κατατίθεται η Λογοτεχνία παραμένει.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΘΕΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΝ.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΛΑΤΙΝΙΚΑΦΥΣΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΑΧΗΜΕΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤ.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤ.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝ.ΘΕΩΡΙΑΣΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΣΤ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ/ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΥΓΕΙΑΣ
Ν.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΝ.ΓΛΩΣΣΑ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑΦΥΣΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΗΧΗΜΕΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΒΙΟΛΟΓΙΑ
10% και για απόφοιτους 2013

Στην τροπολογία υπήρχαν και για τους αποφοίτους του 2013 καθώς το Υπουργείο ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης χρονιάς  δίνει δικαίωμα συμμετοχής στο 10% χωρίς νέα εξέταση και σε αυτούς. Οι απόφοιτοι του 2013 θα διεκδικήσουν το 40% των θέσεων και του 2014 το 60% των θέσεων.

Με το παλιό σύστημα το 2016 οι απόφοιτου 2014-15 και παρελθόντων ετών
Κατ’ εξαίρεση το 2016 θα διενεργηθούν και πανελλαδικές εξετάσεις με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους Ημερήσιο ή Εσπερινού Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2014-15 και προηγούμενων ετών.
Το παραπάνω θα ισχύει και για τους αποφοίτους Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ 2014-15 και παρελθόντων ετών.

Συμμετοχή σε πανελλαδικές των ΕΠΑΛ για αποφοίτους ΓΕΛ με πτυχίο ειδικότητας
Οι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ΕΠΑΛ, οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ, εφόσον κατέχουν πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα, Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων, των Σχολών της ΑΕΝ.

Καθορισμός αριθμού εισακτέων
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται το αργότερο τη 15η Μαρτίου εκάστου έτους, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου έτους, καθορίζεται ο αριθμός εισακτέων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτα απολυτήριο, μετά πανελλαδικές με το νέο σύστημα"

To Champions League στη ΝΕΡΙΤ για τρία ακόμα χρόνια

H ΝΕΡΙΤ εξασφάλισε τα δικαιώματα του ChampionsLeague για τις τρεις επόμενες αγωνιστικές περιόδους (2015 – 2018) και θα μεταδίδει αποκλειστικά σε ελεύθερη λήψη τους αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μέσα από τα κανάλια της (NEPIT, NEPITsportsκαι ΝΕΡΙΤ HD).

Συγκεκριμένα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα προβάλει τους σπουδαιότερους αγώνες της Τετάρτης από τη φάση των ομίλων μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης, καθώς και τα καλύτερα στιγμιότυπα όλων των αγώνων της Τρίτης και της Τετάρτης σε ειδική εκπομπή, πριν από και μετά τους αγώνες της Τετάρτης.

Με σημαντικά εξορθολογισμένο οικονομικό αντάλλαγμα (λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής, αλλά και την πρόσθετη αξία του συγκεκριμένου τηλεοπτικού προϊόντος όσον αφορά στην ποιότητα προγράμματος, την υψηλή τηλεθέαση λόγω και της ελληνικής συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και τα προσδοκώμενα διαφημιστικά έσοδα), η ΝΕΡΙΤ εξασφάλισε τα δικαιώματα μιας από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις. Με τον τρόπο αυτό παραμένει συνεπής στην υποχρέωσή της για την παροχή καθολικής υπηρεσίας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών προς τους Έλληνες πολίτες που τη χρηματοδοτούν μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

nerit
Διαβάστε Περισσότερα » "To Champions League στη ΝΕΡΙΤ για τρία ακόμα χρόνια"

Πώς προσπάθησε να σβήσει τα «ίχνη» ο Γ. Καρατζαφέρης

Πλήρη «χαρτογράφηση» των χρημάτων που διαθέτει σε υπεράκτια εταιρεία (Catalina) o πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, και υπολογίζονται σε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ, έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές, με αποκαλυπτικά στοιχεία για κινήσεις που έκανε προκειμένου να αποκρύψει τα ίχνη του χρήματος και να εξαφανίσει τα σε βάρος του στοιχεία. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας, που έχει σχηματιστεί για τις παράνομες πληρωμές που αφορούν την προμήθεια των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma, τα οποία έφερε στο φως η έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Νικολούδη και η Εισαγγελία Διαφθοράς, μόλις άρχισαν οι έρευνες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «από κάπου» πληροφορήθηκε τις ενέργειες των δικαστικών αρχών. Και η αντίδρασή του ήταν να προσπαθήσει να εξαφανίσει τα ίχνη του χρήματος, αλλάζοντας πιστωτικά ιδρύματα, φορολογικούς παραδείσους, επωνυμίες στην υπεράκτια εταιρεία του, εκπροσώπους της και κατευθύνοντας τελικά τα χρήματα από την offshore σε trust.

Οι έρευνες για τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τις παράνομες πληρωμές στο εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ξεκίνησαν το 2012 από την Αρχή για το ξέπλυμα, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα (π.χ. ανώνυμες επιστολές και όχι μόνο) και μία εσωτερική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε διενεργήσει έλεγχο σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο.

Στην έκθεση αυτή, που υπάρχει στη δικογραφία, η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωνε ως ύποπτες τις συναλλαγές από τις εταιρείες των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου προς την εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Οταν οι έρευνες της Αρχής προχώρησαν και η Εισαγγελία Διαφθοράς εισήλθε δυναμικά στο παιχνίδι, ζητώντας τον Μάρτιο του 2014 επίσημα δικαστική συνδρομή για να επιβεβαιώσει τα επιβαρυντικά στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως αποκαλύπτεται πλέον από έγγραφα, προέβη στις εξής κινήσεις:

1. Κλείνει την υπεράκτια εταιρεία Catalina και μεταφέρει τον λογαριασμό της σε άλλη τράπεζα.

2. Αλλάζει την επωνυμία της υπεράκτιας εταιρείας του σε Sunshine Delight Ltd και αλλάζει -και πάλι- τράπεζα αλλά και φορολογικό παράδεισο.

3. «Φεύγει» από την τράπεζα Julius Baer και πηγαίνει στην τράπεζα RBS, στα νησιά Gernsey.

Ωστόσο, όσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης προσπαθεί να εξαφανίσει το χρήμα και τα ίχνη του, τόσο η Αρχή για το ξέπλυμα αυξάνει τις υποψίες της για την προέλευση των χρημάτων και βρίσκεται στο «κατόπι» του. Τηρώντας τη βασική αρχή «ακολούθα το χρήμα», η Αρχή παρακολουθεί επισταμένως τις κινήσεις Καρατζαφέρη και διαπιστώνεται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προβαίνει σε μία ακόμα κίνηση.

Συγκεκριμένα, κλείνει και την Sunshine Delight, αμέσως μετά ιδρύει άλλο νομικό πρόσωπο (trust) και μεταφέρει τον λογαριασμό του από τα νησιά Gernsey στα νησιά Jersey. Ο ίδιος, μάλιστα, βγαίνει εντελώς «από το κάδρο» και τοποθετεί την αδελφή του και τον γιο του ως δικαιούχους του trust, που φέρει την επωνυμία «Τhe Feriska Trust».

Οι κινήσεις του, που προκαλούν από την αρχή υποψίες στις αρμόδιες αρχές, επιβεβαιώνονται πλήρως από τα αιτήματα της δικαστικής συνδρομής που αποστέλλουν από τον περασμένο Μάρτιο οι εισαγγελείς Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος. Τα έγγραφα που φθάνουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς (επικεφαλής η Ελένη Ράικου) δεν αφήνουν αμφιβολία για την κατάθεση 1,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Καρατζαφέρη από εταιρεία των Τσάτσου και Κομνόπουλου.

Οι εισαγγελείς στέλνουν τα αποκαλυπτικά έγγραφα που έχουν στα χέρια τους στον αρμόδιο εισαγγελέα για το «πόθεν έσχες» Παναγιώτη Μπρακουμάτσο και από εκεί το θέμα φθάνει στη Βουλή. Η έρευνα της αρμόδιας επιτροπής αποδεικνύει ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν είχε δηλώσει την υπεράκτια εταιρεία του, παρά μόνον στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ασφαλώς ούτε και τα ποσά, 6 εκατ., που είχε σε λογαριασμούς της.

Τώρα οι δικαστικές αρχές ερευνούν σε βάθος την προέλευσή τους, αλλά και δεύτερη εταιρεία του Γιώργου Καρατζαφέρη, που έχει επίσης εντοπιστεί. Φέρει την επωνυμία Homeric και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών της και η όποια κίνησή της. Οι δικαστικές έρευνες, άλλωστε, για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες αρχές, βρίσκονται ακόμα στην αρχή...

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς προσπάθησε να σβήσει τα «ίχνη» ο Γ. Καρατζαφέρης"

Στο τραπέζι 7 αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Επτά παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στη βάση ανισοτήτων που έχουν ανιχνευτεί, υπάρχουν στο τραπέζι του σκληρού μπρα ντε φερ με τους δανειστές της χώρας, τόσο για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, όσο και για την επόμενη μέρα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα «παζάρια» με την τρόικα φουντώνουν, το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τις διορθωτικές ρυθμίσεις που καλείται να εξετάσει η ελληνική πλευρά, υπό την εντεινόμενη πίεση της τρόικας, εστιάζοντας σε αδικίες, ανισότητες και στρεβλώσεις του ασφαλιστικού καθεστώτος της χώρας.

1. Διαφορετικοί χρόνοι απονομής της σύνταξης. Η απονομή της σύνταξης κυμαίνεται από 6 μήνες έως και 2,5 χρόνια, ανάλογα με το Ταμείο, το υποκατάστημα ή ακόμη και τους υπάλληλους που χειρίζονται στην εκάστοτε υπόθεση, με τους μεγαλύτερους χρόνους να παρατηρούνται σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Διαφορές υπάρχουν από Ταμείο σε Ταμείο αλλά και μέσα στο ίδιο Ταμείο από τμήμα σε τμήμα και από τόπο σε τόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως αποκλίσεις σημαντικής κλίμακας παρατηρούνται ακόμη και στην απονομή της προσωρινής σύνταξης. Για παράδειγμα υπάρχουν υποκαταστήματα ΙΚΑ στην Αττική που δίνουν προσωρινή σύνταξη σε έναν μήνα, ενώ σε άλλα υποκαταστήματα η αναμονή μπορεί να αγγίξει τους τρεις ή ακόμη και τους έξι μήνες. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εργασίας προωθεί το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων, το οποίο αναμένεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα και να απαλείψει τις χρονικές ταλαιπωρίες για την απονομή της σύνταξης με την υποστήριξη του συστήματος «Ατλας», της ψηφιακής δηλαδή καταγραφής του συνολικού ασφαλιστικού ιστορικού των εργαζομένων.

2. Σχέση εισφορών με αποδοχές. Σε πολλά Ταμεία ή ακόμη και στο ίδιο Ταμείο παρότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ίδιες, δίνεται διαφορετική σύνταξη. Για παράδειγμα, χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τους τραπεζοϋπαλλήλους. Μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 58 έτη, ενώ τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 χρόνια (με 40 χρόνια εργασίας) ή στα 67 χρόνια.

3. Ελάχιστος χρόνος ασφάλισης. Μία από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται αφορά στον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης, καθώς ένας ασφαλισμένος που έχει 4.500 ένσημα (15ετια) και λαμβάνει την κατώτατη σύνταξη και το ΕΚΑΣ, μπορεί να βρεθεί τελικά σε καλύτερη οικονομική θέση από κάποιον που έχει 6.500 ένσημα. Οι ισχύουσες διατάξεις έχουν σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται το εξής παράδοξο: ασφαλισμένος με 15 έτη, τα κατώτατα όρια κύριας και επικουρικής σύνταξης και που δικαιούται να λάβει σύνταξη κύρια και επικουρική που φτάνει τα 770 ευρώ περίπου. Οι κατώτατες συντάξεις με 15ετία ενσωματώνουν μεγάλο ποσοστό προνοιακής παροχής χωρίς αντίστοιχη καταβολή εισφορών και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, θεωρείται ότι «στρεβλώνουν» το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως αναφέρεται και στη μελέτη του ΚΕΠΕ, που βρίσκεται στα χέρια των δανειστών, το 26% των νέων συνταξιοδοτήσεων στο ΙΚΑ, δηλαδή το ένα τέταρτο, αφορά ασφαλισμένους με εισφορές που δεν ξεπερνούν τα 15 έτη.

4. Τρόποι υπολογισμοί των συντάξεων. Στους ασφαλισμένους μετά το 1993 η σύνταξη καθορίζεται με βάση τους μισθούς των τελευταίων πέντε ετών, ενώ οι ασφαλισμένοι πριν το 1993 παίρνουν σύνταξη ανάλογα με τα πέντε καλύτερα από τα 10 τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993 (τους λεγόμενους νέους ασφαλισμένους) προβλέπεται διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης από ό,τι για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι την 31-12-2014 και έχουν πρωτοασφαλιστεί μέχρι την 31-12-1992. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος μετά την 1-1-1993, που θα συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών με πλήρη σύνταξη και μέσο όρο αποδοχών 1.500 ευρώ, θα πάρει 1.125 ευρώ σύνταξη. Αντίστοιχα, ασφαλισμένος πριν την 1-1-1993, με 40 έτη ασφάλισης, θα λάβει πλήρη σύνταξη στα 62 και με μέσο όρο καλύτερης 5ετίας την τελευταία 10ετία τα 1.500 ευρώ, η σύνταξή του θα είναι 1.210 ευρώ περίπου.

5. «Ομογενοποίηση» των ασφαλισμένων. Ακόμα και μέσα στο ίδιο Ταμείο υπάρχουν διαφορετικές «ταχύτητες» ασφαλισμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΟΑΕΕ, όπου είναι ασφαλισμένοι, για παράδειγμα, οι έμποροι και οι εστιάτορες. Οι εστιάτορες παίρνουν σαφώς μεγαλύτερη σύνταξη από τους εμπόρους με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, τα ίδια ένσημα και τις ίδιες προϋποθέσεις. Επί του παρόντος έχει προκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων η εθελοντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ανάλογη μείωση των συντάξεων.

6. Αναμόρφωση του ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ δίδεται σήμερα χωρίς περιουσιακά και ασφαλιστικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανισότητες. Για παράδειγμα, κάποιος με λίγα ένσημα μπορεί να λαμβάνει 650 ευρώ σύνταξη και να παίρνει και τα 200 ευρώ από το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα το εισόδημά του να διαμορφώνεται στα 850 ευρώ, ενώ κάποιος άλλος με περισσότερα ένσημα μπορεί να παίρνει 800 ευρώ σύνταξη χωρίς να δικαιούται το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για παρέμβαση με την οποία διαφωνεί ρητά το ΠΑΣΟΚ.

7. Κοινωνικοί πόροι. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να περιορίσει τους κοινωνικούς πόρους. Ήδη έχουν καταργηθεί ορισμένες μη ανταποδοτικές χρεώσεις. Υπάρχει, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή κοινωνικός πόρος που στηρίζει τη σύνταξη δικηγόρων και μηχανικών. Παλιότερα υπήρχαν αντίστοιχοι πόροι για αρτοποιούς, εργαζόμενους στην εΥΔΑΠ, ναυτικούς, τελωνειακούς κ.λπ., αλλά καταργήθηκαν πρόσφατα. Μνεία για κατάργηση μη ανταποδοτικών χρεώσεων (οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι) που προβλέπονται υπέρ φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας υπάρχει και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι 7 αλλαγές στο Ασφαλιστικό"

Αβραμόπουλο για πρόεδρο σκέφτονται Σαμαράς και Βενιζέλος

Κοινός τόπος όλων των επιτελείων των κομμάτων που προετοιμάζονται αυτήν την ώρα για την προεδρική εκλογή είναι ότι σημαντικό ρόλο για το εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα στην τελευταία από τις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται, βάσει του Συντάγματος, θα παίξει και το πρόσωπο που θα προταθεί από τα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει ότι πριν από τη διαδικασία δεν προτίθεται να μπει στην ονοματολογία, καθώς η επιδίωξή του είναι αποκλειστικά και μόνον η διενέργεια εκλογών. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συζητήσει τουλάχιστον δύο φόρες σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα (η μία στο Μέγαρο Μαξίμου και η δεύτερη στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Μουρούζη) τα πιθανά ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να προταθούν για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Είναι σαφές ότι και οι δύο συμφωνούν πως πρέπει να προταθεί ένα πρόσωπο που να τύχει αποδοχής από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και συγκεκριμένα και από τους προερχόμενους από την Κεντροδεξιά ανεξάρτητους βουλευτές, και από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν επιθυμούν εκλογές, αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ και τους προερχομένους από αυτήν ανεξάρτητους. Κατά συνέπεια πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, χωρίς συγκρουσιακό παρελθόν, αλλά με «καθαρή» πολιτική ταυτότητα.

Παράλληλα, λόγω της συγκυρίας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε διεθνή fora, να έχει καλές σχέσεις με σημαντικούς «παίκτες» στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) πολιτική σκηνή και να διατηρεί υψηλό πολιτικό κύρος. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το όνομα το οποίο συζητούν επί του παρόντος οι δύο ηγέτες των κομμάτων που συγκυβερνούν είναι αυτό του κ. Δημ. Αβραμόπουλου.

Τα ατού
Ο επί σειρά ετών υπουργός και νυν κοινοτικός επίτροπος συγκεντρώνει -σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδέας- όλα τα στοιχεία που θέλουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος και, εφόσον εκλεγεί, θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά στην πορεία της χώρας για την οριστική έξοδο από τη μνημονιακή εποχή. Ρόλο, φυσικά, παίζει και ο μετριοπαθής πολιτικός του λόγος, αλλά και η δυνατότητά του να συνθέτει απόψεις, όπως ακριβώς θα πρέπει να πράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσωπα που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο αναφέρουν δε ότι η επιλογή των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να συμφωνήσουν στη μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες σε μια έντονη -πολιτικά- περίοδο στην Ελλάδα έγινε και για να προστατευθεί από τις πολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και -κυρίως- για να μη φθαρεί το πολιτικό του προφίλ, μέσα στο σκηνικό έντασης που συντηρείται, λόγω του ενδεχομένου των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ανέκαθεν μιλούσε για την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, είχε αποφύγει συνειδητά -ακόμη και ως υπουργός- την εμπλοκή του σε πολιτικές αντιπαράθεσης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εν μέσω μίας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στο Πεντάγωνο τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα τα θέματα που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, γεγονός που φανερώνει και τις καλές σχέσεις που διατηρεί και με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από καμιά πλευρά, οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος φέρονται να έχουν συζητήσει ήδη το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του δεύτερου και να έχουν συμφωνήσει πως εάν η τελική επιλογή είναι ο νυν επίτροπος της χώρας στις Βρυξέλλες, τότε εκείνος θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Ως προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για τη ΝΔ δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα, ενώ και με τον κ. Βενιζέλο οι σχέσεις του κ. Αβραμόπουλου έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, σημειώνουν ότι εάν κάποιος έχει ισχυρή πιθανότητα να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας, αυτός είναι ο επίτροπος της χώρας μας στην κοινότητα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα και οι ανακοινώσεις για το πρόσωπο που θα προταθεί από κοινού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνουν στο τέλος του έτους ή μέσα στα πρώτα 24ωρα του '15, με δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη (όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής») να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου ανώτατου πολιτειακού παράγοντα και να ξεκινήσουν με την έναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τη διακοπή που θα υπάρξει λόγω των Χριστουγέννων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλο για πρόεδρο σκέφτονται Σαμαράς και Βενιζέλος"

Νεκροί τουλάχιστον 60 Γερμανοί - μέλη του Ισλαμικού Κράτους

Προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις στη Γερμανία

Εξήντα Γερμανοί, οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την προστασία του συντάγματος, Χανς-Γκεόργκ Μάσεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ, εκτιμά ότι τουλάχιστον 550 ριζοσπάστες έχουν ταξιδέψει από τη Γερμανία με σκοπό να ενταχθούν στις δυνάμεις του ΙΚ.

Υπολογίζεται ότι 60 από αυτούς «έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα ή έχουν αυτοκτονήσει – τουλάχιστον 9 εξ αυτών σε επιθέσεις αυτοκτονίας», δήλωσε ο Μάσεν. «Αυτό αποτελεί μια θλιβερή συνέπεια της ισλαμιστικής προπαγάνδας».

Ο Μάσεν προειδοποίησε επίσης για πιθανές επιθέσεις από θρησκευόμενους ριζοσπάστες στη Γερμανία. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε, οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβούν και εδώ, στη χώρα μας», είπε. «Υπάρχει μία σαφής απειλή».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκροί τουλάχιστον 60 Γερμανοί - μέλη του Ισλαμικού Κράτους"

«Ταφόπλακα» σε Φάληρο και Πανεπιστημίου

Ηχηρό «χαστούκι» ήρθε από τις Βρυξέλλες για το φιλόδοξο σχέδιο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση απαίτησε την απένταξη από το ΕΣΠΑ θεωρώντας προφανώς πως πρόκειται για έργο ... βιτρίνα!

Σύμφωνα με το «Βήμα», η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, με παράλληλη επέκταση του τραμ στην πλατεία Αιγύπτου, όπως και τα έργα στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου απεντάσσονται από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, έπειτα από απαίτηση των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, απαιτώντας την απένταξη των συγκεκριμένων έργων από το «νέο ΕΣΠΑ» καθώς πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν «διακοσμητικά έργα», σε περίοδο έλλειψης πόρων και ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας, αλλά και άλλων έργων προτεραιότητας.

Ήδη, το Ίδρυμα Ωνάση, αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ ήδη είχε γίνει γνωστό το πρωτοσέλιδο του Βήματος για την απόφαση φωτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να εκδόσει ανακοίνωση μιλώντας για μη ένταξη του προγράμματος - ενώ προφανώς έχουμε να κάνουμε με απένταξη. Το Ιδρυμα Ωνάση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση αφού διοργάνωσε το σχετικό διαγωνισμό και χρηματοδότησε τις δεκάδες μελέτες για την υλοποίηση του προγράμματος πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί οι μελέτες που υπεβλήθησαν δεν έπεισαν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως επρόκειτο για αναπλάσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, μη έχοντας άλλη επιλογή αποδέχθηκε τα τετελεσμένα, όταν η είδηση της κοινοτικής παρέμβασης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το «Βήμα». Ετσι, η υλοποίηση των δύο έργων είναι αδύνατη, καθώς δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για να καλύψουν το κόστος τους.

Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι πως από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια οικονομική στενότητα και δεν έχουν προχωρήσει το οδικό δίκτυο που αφαιρέθηκε από τις παραχωρήσεις, οι σιδηροδρομικοί άξονες και οι απαραίτητες εθνικού χαρακτήρα υποδομές, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν προτεραιότητα έργα συμπληρωματικού χαρακτήρα. Μάλιστα, θεωρούν την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου με επέκταση του τραμ ένα έργο τουριστικό και περιττό, ενώ παρόμοια άποψη εκφράζουν και τα για τρία υποέργα που σχεδιάζει να εκτελέσει το υπουργείο Υποδομών στο Φάληρο, ενόψει της ολοκλήρωσης του έργου των 500 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Νιάρχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση σχετικά με το Φάληρο δεν αφορά το Φαληρικό Δέλτα και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προχωρά απρόσκοπτα αφού χρηματοδοτείται μόνο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όχι από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Το Ιδρυμα Νιάρχος είχε πληρώσει τις μελέτες που έκανε ο Ρέντσο Πιάνο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Φαλήρου και τις είχε δωρίσει στην ελληνική πολιτεία που προχώρησε στις λοιπές διαδικασίες προς τους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση ή αντίδραση από το Δήμο Αθηναίων και τα συναρμόδια υπουργεία, παρά μόνο η βραδυνή ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση που αναφέρει

«Το 2010 η Ελληνική Πολιτεία, δια της τότε Υπουργού ΥΠΕΚΑ, απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Ωνάση και ζήτησε τη συμβολή του στο αναπτυξιακό, όπως τόνισε, έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Ο σχεδιασμός του έργου, όπως παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα, αφορούσε σε ένα διαμήκη άξονα που αρχίζει από το Σύνταγμα και καταλήγει στο τέλος της οδού Πατησίων. Στόχος της παρέμβασης ήταν η διαμόρφωση των συνθηκών οικονομικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας και των όμορων προς αυτό περιοχών, η συνολική διευκόλυνση της κυκλοφορίας με τη δημιουργία γραμμής ΤΡΑΜ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως το άκρο της Πατησίων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του κέντρου, το πρόγραμμα δηλαδή που ονομάστηκε Rethink Athens.

Τo Ίδρυμα Ωνάση αποδέχθηκε να συμβάλει σε αυτό τον σχεδιασμό της Πολιτείας, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου, καθώς άλλωστε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν πρόσφατα προχωρήσει σε παρόμοιες παρεμβάσεις, με ιδιαίτερη-όπως αποδείχθηκε-επιτυχία. Το Ίδρυμα Ωνάση, σε διαρκή συνεργασία και υπό την εποπτεία των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε με Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό τις πιο κατάλληλες και ολοκληρωμένες μελέτες που διασφαλίζουν την αρτιότητα του έργου, προσφέροντας στην Πολιτεία την πληρέστερη δυνατή επιστημονική στήριξη για την επίτευξη του στόχου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης των μελετών αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ολοκληρωμένος διάλογος με το σύνολο των φορέων που επηρεάζονται από το έργο (εμπορικοί και βιομηχανικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, φορείς του τουρισμού και επαγγελματικοί φορείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρέμβαση). Σημειώνουμε μάλιστα, ότι οι 33 συνολικά μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση πιστοποίησαν την αναπτυξιακή διάσταση της παρέμβασης.

Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται ερωτήματα για τη μη ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λυπηρό ότι δύο μείζονα, ομόλογα και αλληλοσυμπληρούμενα έργα, δηλαδή η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου (Rethink Athens) και του Φαληρικού Δέλτα (χώρος παρέμβασης του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος), δεν εντάχθηκαν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Ίδρυμα Ωνάση έπραξε στο ακέραιο το χρέος του σε ένα έργο που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Πολιτεία, που όμως αφορά τη ζωή και την προοπτική των εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας αλλά και όλων των Ελλήνων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί η τόλμη, η ικανότητα και η θέληση να μην στερηθεί η Αθήνα την αλλαγή της.

Έχοντας ήδη διανύσει μία μακρά περίοδο κατά την οποία η εικόνα του κέντρου της Πόλης μας είναι ταυτισμένη με την απαξίωση και την εξαθλίωση, την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη, αναρωτιόμαστε ποιος θα πάρει άραγε την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ακύρωση του Rethink Athens;.

Εμείς είμαστε πάντα δεσμευμένοι να προσφέρουμε όπως κάναμε με την κατασκευή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπως κάναμε με την δημιουργία και λειτουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπως κάνουμε σε εκατοντάδες έργα και παρεμβάσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα αξίζει περισσότερα και παραμένει στο επίκεντρο της αποστολής του Ιδρύματος Ωνάση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ταφόπλακα» σε Φάληρο και Πανεπιστημίου"

Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας συμμετέχει στην απεργία

Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιεί 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα ισχύουν και θα είναι υποχρεωτικές για όλους καθώς και την κατάργηση της διάταξης που βάζει εμπόδια στην ανεξάρτητη λειτουργία του ΟΜΕΔ (Νόμος 4303/2014).

• Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

• Επαναφορά του νόμου για τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης.

• Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο νομοθέτημα – έκτρωμα που θα απαγορεύει την συνδικαλιστική δράση και την απεργία και θα επαναφέρει το αλήστου μνήμης λόκ άουτ.

• Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στο χώρο του τύπου

• Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας συμμετέχει στην απεργία "

Σκουριές: Ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς

Ένταση επικράτησε στις Σκουριές Χαλκιδικής, όταν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορεία κατά των μεταλλείων επιχείρησαν να εισβάλουν σε εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Η Αστυνομία προσπάθησε να τους απωθήσει χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με τους διαδηλωτές να απαντούν πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς.

Κάτοικοι της Χαλκιδικής ξεκίνησαν λίγο μετά τη 1 μ.μ πορεία στις Σκουριές, για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τα μεταλλεία χρυσού της περιοχής. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά σε Μεγάλη Παναγία και Ιερισσό, με κατεύθυνση τον Κάκαβο

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουριές: Ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς"

6.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων [Οι θέσεις]

Στην πρόσληψη - μέσω ΑΣΕΠ - 6.000 και πλέον υπαλλήλων προχωράει η Κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2015.

Οι προσλήψεις αφορούν μόνο προσωπικό Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και θα καλύψουν κενά στην Υγεία, στο Φοροεισπρακτικό Μηχανισμό, καθώς και στους τομείς της Ασφάλειας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Το epoli.gr εξασφάλισε και δημοσιεύει, σήμερα, αποκλειστικά ολόκληρο τον πίνακα με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως ακριβώς τον έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Οι νέες προσλήψεις θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014 και τις αρχές του 2015, ενώ θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η περάτωση των διαδικασιών πρόσληψης θα γίνει εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ.

Ήδη, η ανεξάρτητη Αρχή επεξεργάζεται τις πρώτες προκηρύξεις, που αφορούν την επιλογή μόνιμων υπαλλήλων στο Υπουργείο Οικονομικών, στις Εφορίες και στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Στον συνολικό αριθμό των 13.583 θέσεων περιλαμβάνονται και 2.414, οι οποίες δεν καλύφθηκαν το 2013.

Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα με τις προσλήψεις για το 2014, τη «μερίδα του λέοντος» αποσπούν τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας.

Ολόκληρος ο προγραμματισμός κινείται στη βάση «ένας αποχωρεί - ένας (περισσότερο ικανός και προσοντούχος) προσλαμβάνεται».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των 6.275 (βλέπε πίνακα), όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το epoli.gr, οι περισσότερες θα γίνουν στο Υπουργείο Υγείας (1.304), στο Οικονομικών (1.153), στο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη (479) και στο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (299).

Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με το σχεδιασμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω ΑΣΕΠ.

Κάθε νέα πρόσληψη θα γίνεται αξιοκρατικά, με διαφάνεια και θα καλύπτει άμεσες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με υψηλά προσόντα. Στο πλαίσιο αυτό, αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης εξετάζεται να τοποθετηθούν, είτε στις θέσεις που είχαν πετύχει, είτε σε άλλες θέσεις, που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους, με βάση τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων και των Φορέων.

Ο πίνακας με τις προσλήψεις  

epoli.gr 
Προγραμματισμός Προσλήψεων για το 2014
Σύνολο εγκρίσεων και κατανομών
ΥΠΟΛΟΙΠΟ
Γενική Κυβέρνηση
14.165
7.890
6.275




Κεντρική Κυβέρνηση
13.583
7.265
6.275
Προεδρία της Δημοκρατίας
0
0
0
Βουλή
10
0
10
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
118
95
23
Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
189
146
43
Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων
182
48
134
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
1.120
641
479
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
939
593
346
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
0
5
0
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
1.119
1.156
0
Υπουργείο Εξωτερικών
10
16
0
Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
1.493
1.194
299
Υπουργείο Εσωτερικών
0
0
0
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
400
62
338
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α' και β' βαθμού
399
281
118
Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης
0
0
0
Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου
337
301
36
Υπουργείο Οικονομικών
2.139
986
1.153
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
741
756
0
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
110
19
91
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
425
177
248
Υπουργείο Τουρισμού
42
0
42
Υπουργείο Υγείας
2.000
696
1.304
Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης - Γ.Γ. Επικοινωνίας & Ενημέρωσης
0
0
0
Ανεξάρτητες Αρχές
238
72
166
Περιθώριο προσλήψεων για κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών 3/
1.572
21
1.445
epoli.gr 



ΔΕΚΟ κεφ. Α΄
582
625
0



Διαβάστε Περισσότερα » "6.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων [Οι θέσεις]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news