facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κατάληψη της Νομικής και του γραφείου της Πρυτανείας ΕΜΠ

Σε αναβρασμό η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας - Φορτσάκης στο «Βήμα»: Απέκλεισε την πιθανότητα να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, καθώς η ανακοίνωση της πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία στην ουσία καταργούσε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων,  αναζωπύρωσε εντάσεις που φαινόταν να καταλαγιάζουν προσωρινά. Το απόγευμα της Τετάρτης τέσσερις πανεπιστημιακοί χώροι τελούσαν υπό κατάληψη από φοιτητές.

Κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές από το πρωί της Τετάρτης μετά τις νέες προτάσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη για λήψη αποφάσεων από φοιτητές μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος. Ο αναβρασμός που επικρατεί στα ΑΕΙ και ειδικότερα στο Καποδιστριακό είναι έντονος και σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές ετοιμάζουν και άλλες κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιδράσουν στα όσα εξαγγέλλει ο πρύτανής τους.

Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα», αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο κ. Φορτσάκης απέκλεισε την πιθανότητα να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για να αποκαταστήσει τη λειτουργία των σχολών και των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκονται σε κατάληψη.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών. Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γιάννης Γκόλιας δέχτηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από το σώμα, ωστόσο εκείνοι επέμεναν και προσπάθησαν να εξαναγκάσουν τα μέλη της Συγκλήτου να τοποθετηθούν επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο. Κατόπιν αυτού η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο του γραφείου της Πρυτανείας του ΕΜΠ το οποίο ελέγχουν και ουσιαστικά έχουν καταλάβει.

Πηγές από το ΕΜΠ τονίζουν στο «Βήμα» ότι ο πρύτανης θα κάνει προσπάθεια να συγκαλέσει εκ νέου τη Σύγκλητο ώστε να αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω κινήσεις τους απέναντι στην κατάληψη που βρίσκεται εν εξελίξει.

Η σκυτάλη στις καταλήψεις πέρασε αργά το απόγευμα στη Νομική Σχολή έπειτα από απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών που συνεδρίαζαν από το πρωί της Τετάρτης. Η Σχολή θα παραμείνει κλειστή ως την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι φοιτητές. Σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται ακόμη το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανακοίνωση για την κατάληψη από την πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου


Ανακοίνωση για την κατάληψη εξέδωσε η πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τις υπογραφές του πρύτανη κ. Ι. Γκόλια και των καθηγητών Δ. Παπαντώνη, Σ. Μαυράκου και Α. Σιόλα. Σε αυτήν εξιστορείται πώς το πρωινό περιστατικό εξελίχθηκε σε «αυθαίρετη κατάληψη», «επειδή δεν έγινε αποδεκτό αίτηµα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος µε την παρουσία τους και να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση ανακοίνωσης».

Για τη στάση που θα ακολουθήσουν οι πρυτανικές αρχές επισημαίνεται πως «έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».

Αλληλοκατηγορίες παρατάξεων


Πάντως, οι φοιτητικές παρατάξεις αλληλοκαταγγέλλονται για την ένταση και τα επεισόδια που εξελίσσονται στα πανεπιστήμια με αφορμή το κείμενο των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ που έγινε γνωστό την Τρίτη και πρότεινε «ηλεκτρονικά» δημοψηφίσματα για τις καταλήψεις.

Σήμερα, Τετάρτη, η ΔΑΠ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) «επιτέθηκαν χθες απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής».

«Μέλη των ΕΑΑΚ προπηλάκισαν με “δημοκρατικές” μπουνιές, “δημοκρατικές” κλωτσιές και “δημοκρατικές” φτυσιές φοιτητές που διαφωνούν με τις πρακτικές και τις λογικές τους και θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους μας απώθησαν βίαια έξω από αυτή» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε σήμερα, Τετάρτη, βίντεο στο οποίο φοιτητής ακούγεται να απωθεί βίαια και να ασκεί παράλληλα και λεκτική βία σε φοιτήτρια για να την αναγκάσει να αποχωρήσει από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν.

 tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάληψη της Νομικής και του γραφείου της Πρυτανείας ΕΜΠ"

Η απάντηση της εταιρείας που κατηγορείται ότι ήθελε εργαζόμενη της να ΡΙΞΕΙ το παιδί της

Η Εταιρεία διαψεύδει και «καταδικάζει κάθε προσβολή της εγκυμοσύνης και της μητρότητας»

Την δική της οργισμένη απάντηση στην ανακοίνωση του Παραρτήματος Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για την έγκυο εργαζόμενη που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας δίνει η εργοδότρια εταιρεία

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "ουδέποτε εκβιάστηκε ή πιέστηκε η συγκεκριμένη εργαζόμενη να κάνει κάτι παράνομο ή ανήθικο" και ότι "ακόμα και σε αυτήν την καταγγελία της δεν αναφέρεται πουθενά « ΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας :

"Η ΕΡΓΟΔΟΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ Η ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ , ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ « ΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ» . ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΤΙΤΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ , ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ , ΟΠΩΣ « ΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ» ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΑΔΙΚΑ.

ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΒΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΙΕΣΤΗΚΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ Η ΑΝΗΘΙΚΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ, ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΤΕΡΝΑΛΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΟΦΕΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ.

ΣΤΙΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΜΕΡΗ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΕΣΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ.

Η ΕΡΓΟΔΟΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ" .

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της εταιρείας που κατηγορείται ότι ήθελε εργαζόμενη της να ΡΙΞΕΙ το παιδί της"

Πέντε λόγοι ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία

Η Ιαπωνία είναι και πάλι σε ύφεση, στο τελευταίο επεισόδιο μιας εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας.

Το σοκ στην Ασία έρχεται ως συνέχεια στοιχείων που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης βρίσκεται σε στασιμότητα.

Αμέσως μετά τη συμφωνία των ηγετών του G20 για την ώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι βλέπει «κόκκινα προειδοποιητικά λαμπάκια» να αναβοσβήνουν στην οικονομία.

Είμαστε λοιπόν στο χείλος μιας νέας κρίσης;

Ιδού πέντε λόγοι ανησυχίας:

1. Η Ιαπωνία τρεκλίζει
Μια απρόσμενη επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο έριξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ύφεση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% στο τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβρη, αριθμός πολύ χειρότερος της αύξησης 2,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Η Ιαπωνία έχει παγιδευτεί: Η κεντρική τράπεζα έριξε μαζικά χρήμα στην οικονομία, και το άνοιγμα των κρατικών κρουνών δεν είναι λύση, εφόσον η χώρα ήδη έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο.

2. Οι κακουχίες της Ευρωζώνης
Δεν υπάρχουν πολλές αφορμές για ενθουσιασμό στην Ευρώπη. Αν και η Γερμανία οριακά απέφυγε μια ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύψους 13 τρισεκατομμυρίων οικονομία της Ευρωζώνης έχει κάπου μπλεχτεί.

Η υψηλή ανεργία, το υψηλό χρέος και η έλλειψη επενδύσεων συνεχίζουν να κρατάνε καθηλωμένη την περιφέρεια. Κι επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, ή τουλάχιστον μιας μακράς περιόδου πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Αυτό θα κάνει τους καταναλωτές και τις εταιρείες διστακτικές, και ίσως καταδικάσει την περιοχή σε πολυετή στασιμότητα.

3. Πτώση στις τιμές των πρώτων υλών
Η ζήτηση για πρώτες ύλες είναι ένας καλός δείκτης για το πόση εμπιστοσύνη έχουν οι επενδυτές στην παγκόσμια οικονομία. Και η πρόσφατη πτώση στις τιμές των πρώτων υλών είναι ενδεικτική των αρνητικών αυτών τάσεων.

Η τιμή του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει κατά 24% φέτος, στα 75 δολάρια περίπου το βαρέλι, καθώς οι γεωπολιτικοί φόβοι και η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης αποτρέπουν τους αγοραστές.

4. Αναδυόμενες αγορές
Η κινέζικη επιβράδυνση σημαίνει μπελάδες για πολλές αναδυόμενες αγορές που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, όπως η Βραζιλία. Η ανάπτυξη εκεί έχει καταρρεύσει και το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική μεγέθυνση μόλις 0,3% φέτος.

Η Τουρκία είναι άλλη μια αναδυόμενη αγορά που δεν μπορεί να απογειωθεί καθώς οι εγχώριες πολιτικές αντιμαχίες και ο πόλεμος στα σύνορά της αποσαθρώνουν την εμπιστοσύνη προς αυτήν.

5. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ είναι μόλις ένα απ’ τα τρέχοντα γεωπολιτικά προβλήματα. Μέσω της Ουκρανίας, η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζεται αμείωτη, ενώ οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν φαίνεται να ανακληθούν σύντομα.

fortunegreece
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε λόγοι ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία"

Θεοδωράκης: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή

Με «προίκα» τη διατυπωμένη θέση του υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και με ισχυρή πλειοψηφία, ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Η χώρα δεν μπορεί να παίζει καθημερινά Τζόκερ με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε να λέμε εάν βρέθηκε ή δεν βρέθηκε ένας ακόμη βουλευτής για να συμπληρωθούν οι 180» είπε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος είχε συνάντηση μίας ώρας με τον πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του, ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή, με ισχυρή πλειοψηφία, τονίζοντας ότι για αυτό το θέμα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα.

Φορώντας κοστούμι και έχοντας αντικαταστήσει το... παραδοσιακό σακίδιο με ένα χαρτοφύλακα, ο κ. Θεοδωράκης πέρασε λίγο πριν τις 18.00 το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.


Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι η παρούσα Βουλή πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και σε μια νέα πατριωτική συμφωνία για το χρέος, ενώ πρότεινε οι εκλογές να γίνουν το Νοέμβριο του 2015.

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είπε πως ο πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις του, αλλά στο θέμα των εκλογών του απάντησε πως κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία της και οι εκλογές θα γίνουν με τη συμπλήρωση της τετραετίας, τον Ιούνιο του 2016.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης είπε οτι θα συναντηθεί και με τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι η ατζέντα θα καθοριστεί και από τις διαθέσεις της άλλης πλευράς.


Να σημειωθεί πως το κόμμα του κ. Θεοδωράκη μπορεί να μην εκπροσωπείται στη Βουλή, αλλά τρεις βουλευτές, η Κατερίνα Μάρκου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Πέτρος Τατσόπουλος μετέχουν στην «Επιτροπή Διαλόγου» του «Ποταμιού» και η στάση τους μπορεί να καταδειχθεί καθοριστική για τη συγκέντρωση των «180».

Μέχρι στιγμής, οι δύο πρώτοι, που είχαν αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ, είναι υπέρ της εκλογής Προέδρου, ενώ αντιθέτως, ο τρίτος, ο κ. Τατσόπουλος, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει εκλεγεί, υποστηρίζοντας ότι τηρεί αυτή τη στάση, για να μην κατηγορηθεί ως «αργυρώνητος»...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή"

Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου στα Εξάρχεια μιλάει στο «Π» για το περιστατικό (Video)

Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου στα Εξάρχεια, Γιάννης Μάκος, μίλησε στο «Π» και υποστήριξε ότι τα δύο παιδιά που εμφανίζονται στο βίντεο τον βοηθάνε στο περίπτερο.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, έφυγε από το περίπτερο επειδή αντιμετώπιζε κάποια θέματα υγείας και τα δύο παιδιά έμειναν για να φυλάνε το περίπτερο, και σε αυτό το μισάωρο έγινε το περιστατικό. Επίσης ο Γιάννης Μάκος είπε ότι η αστυνομία χτύπησε τα δύο παιδιά που τον βοηθούν στο περίπτερο.




topontiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου στα Εξάρχεια μιλάει στο «Π» για το περιστατικό (Video)"

Πρωτοποριακή οθόνη στο «Ελ. Βενιζέλος» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Τουρίστες ψηφίζουν για την επιστροφή [εικόνες]

«Είστε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ή όχι;».

Στο ερώτημα αυτό μπορούν να απαντούν, από την Τετάρτη, επιβάτες και επισκέπτες της Αθήνας, μέσω μιας εφαρμογής που εμφανίζεται σε ειδικές διαδραστικές οθόνες που τοποθετήθηκαν στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Συγκεκριμένα, Έλληνες και ξένοι επιβάτες, «συναρμολογώντας» με δύο κινήσεις τη δυτική μετόπη του Παρθενώνα και επαναφέροντας την έκτη Καρυάτιδα στον φυσικό της χώρο, μπορούν να εκφράζουν με διαδραστικό τρόπο τη γνώμη τους για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Από τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όσο γινόταν η παρουσίαση της εφαρμογής, ψήφισαν 129 υπέρ της επιστροφής και 4 κατά.

Τρεις οθόνες υπάρχουν στο επίπεδο των αναχωρήσεων και μία στο επίπεδο των αφίξεων του αεροδρομίου.

«Πιστεύουμε ότι το αεροδρόμιο, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, είναι ιδανικός τόπος για να αποτυπωθούν οι απόψεις των επισκεπτών της Αθήνας για ένα ζήτημα που αφορά ευρύτερα την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», δήλωσε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του αεροδρομίου της Αθήνας.

«Η πρωτοβουλία αυτή προσθέτει ακόμη έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των συστηματικών δράσεων του αεροδρομίου για την πόλη μας, η οποία σημειώνει ήδη ιδιαίτερα δυναμική ανάκαμψη ως τουριστικός προορισμός».





Φωτογραφίες: ΑΠΕ
 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοποριακή οθόνη στο «Ελ. Βενιζέλος» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Τουρίστες ψηφίζουν για την επιστροφή [εικόνες]"

Παράταση στην υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Παράταση ώς τις 19 Δεκεμβρίου στη υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου.

Η αργοπορημένη έναρξη της λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής στο taxisnet, η πληθώρα των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν, καθώς και το γεγονός εμφάνισης προβλημάτων τις προηγούμενες ημέρες κατέστησαν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 επιβεβλημένη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές, οι οποίες φούσκωσαν υπερβολικά τον ΕΝΦΙΑ, γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων.

Εκτός από τις διορθώσεις του Ε9 του 2014, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στην εφαρμογή διορθώσεων στο Ε9 του 2010, εξαιτίας του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοεμβρίου δόθηκαν από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για τον τρόπο αναγραφής των ακινήτων και των δικαιωμάτων επ' αυτών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) από το έτος 2014.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στην υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9"

Αλβανία: Εγκρίθηκε η ανέγερση του μεγάλου τζαμιού στην πρωτεύουσα

«Σύντομα, περίπου 4.500 μουσουλμάνοι πιστοί θα μπορούν να προσεύχονται όλοι μαζί στο Μεγάλο Τζαμί, το οποίο θα κατασκευασθεί στο κέντρο των Τιράνων. Αυτή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης, σε σχέση με την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των μουσουλμάνων πιστών», γράφει η αλβανική ‘Σέκουλι’ επικαλούμενη δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νίκο Πολέσι.

Ο Πολέσι δήλωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση έλαβε δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη που ελήφθη αναφέρεται στο πλαίσιο της τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ταμείο για τη στήριξη της βιομηχανίας της ένδυσης, που για το 2014 ανέρχεται στα 2,5 εκατ. δολάρια. Ο Πολέσι κάλεσε τους εγχώριους δωρητές ή τους ξένους να συμμετάσχουν στο ταμείο αυτό για συμβάλλουν στην ανάπτυξη πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δεύτερη απόφαση είναι για παρατεταμένο ζήτημα του Μεγάλου Τζαμιού (το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Τουρκία).

Η σημερινή απόφαση έχει να κάνει με την ανάληψη της ευθύνης από την κυβέρνηση προκειμένου να απαλλοτριώσει ιδιωτικά οικόπεδα τα οποία θα οικοδομηθούν. Για αυτό έχουν ακολουθηθεί όλες ι προβλεπόμενες διαδικασίες, δήλωσε ο Πολέσι.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Εγκρίθηκε η ανέγερση του μεγάλου τζαμιού στην πρωτεύουσα"

Πούτιν: Οι ΗΠΑ θέλουν να μας υποτάξουν, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να μας ταπεινώσουν, θέλουν να μας υποτάξουν... Αλλά αυτό δεν κατάφερε κανείς να το κάνει μέχρι τώρα και ούτε πρόκειται να συμβεί ποτέ»: Οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη συγκέντρωση του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου έγιναν δεκτές με παρατεταμένο χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Σε σχόλιο από τον σκηνοθέτη Γιούρι Καρά για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ταπεινώσουν τη Ρωσία, ο Πούτιν είπε: «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι... οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μας ταπεινώσουν, θέλουν να μας καθυποτάξουν, να επιλύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος μας. Θέλουν να υποκύψουμε στην επιρροή τους... Αλλά κανείς στην ιστορία δεν το κατάφερε αυτό σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, και κανείς δεν θα το κάνει».
Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέχισε ο Πούτιν, έχει αποδειχθεί επιτυχής, όσον αφορά την επιρροή της στους συμμάχους της, στα ήταν επιτυχής όσον αφορά τη διάδοση επιρροή της στους συμμάχους της, στους “δορυφόρους” τους όπως τους αποκαλούν κάποιοι προπαγανδιστές, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλές χώρες να είναι αναγκασμένες να παραμελούν τα δικά τους συμφέροντα, προς όφελος της συμμάχου Ουάσινγκτον.

«Μερικές φορές νιώθω απόλυτη σύγχυση... Η προστασία των πανευρωπαϊκών συμφερόντων, η δυτική πολιτική με τις επιρροές των ΗΠΑ, είναι πολλές φορές σε βάρος των εθνικών συμφερόντων των χωρών της Ευρώπης... Δημιουργούνται δεκάδες προβλήματα, μπροστά στα οποία κάποιοι εθελοτυφλούν. Κατά πρώτον, δεν διακρίνω τα κοινά κριτήρια για τα λεγόμενα κοινά συμφέροντα... Και κατά δεύτερον, είναι βέβαιο πως τα γεωπολιτικά συμφέροντα μιας χώρας ή μιας ομάδας χωρών, δεν συμφωνούν τελικά με τα συμφέροντα των ίδιων των λαών τους...» σχολίασε ο πρόεδρος Πούτιν.

Τέλος
ο ρώσος ηγέτης τόνισε πως κανένας λαός στον πλανήτη δεν αποζητά διεθνείς εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων. «Οχι μόνο οι ρώσοι αλλά και πολλοί αμερικανοί πολίτες αποδοκιμάζουν την πολιτική του λευκού Οίκου. Νομίζω πως ο λαός μας δεν αντιπαθεί τον αμερικανικό λαό, αλλά κρατά έντομα αρνητική στάση απέναντι στην πολιτική των ΗΠΑ οι άνθρωποι μας και όχι σαν από αντιπαθούν την Αμερική και τον αμερικανικό λαό. Αλλά το πιο πιθανό, η πλειοψηφία των πολιτών μας έχουν αρνητική στάση απέναντι στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ».


rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Οι ΗΠΑ θέλουν να μας υποτάξουν, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ποτέ"

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν τη συζήτηση για συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα

Απορρίπτει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί λήξασα τη συζήτηση Σαμαρά και επικρίνει τον πρωθυπουργό για την στάση του.

Η συζήτηση για τη συνάντηση ξεκίνησε μετά τις δραματικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δημοσιεύματα της Τετάρτης ανέφεραν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να τον θέσουν προ των ευθυνών του.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο συνάντησης Σαμαρά - Τσίπρα, ωστόσο απέκλεισε από τη συνάντηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας ότι δεν θα μπει στη λογική μιας τριμερούς συνάντησης.

Απορρίπτοντας το σενάριο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος, ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

« Η απάντηση που έλαβε, μέσω δημοσίων δηλώσεων των στελεχών -των πιο επίσημων στελεχών- του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν συγκεκριμένη. Ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του, ο κ. Παππάς έχει πει από την αρχή ότι δεν θα αρνηθεί μεν την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας -είχε αυτοπροσκληθεί, γιατί εμείς δεν είχαμε θέσει τέτοιο θέμα- αλλά θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού ότι πρέπει να παραιτηθεί. Σε άλλη του δήλωση είπε πως αν ο κ. Σαμαράς καλέσει τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές».

«Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι υπονομευμένος διάλογος. Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης» σημείωσε η κ. Βούλτεψη.

Και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, μιλώντας στον Βήμα 99,5, απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης λέγοντας πως «δεν έχει καμία λογική η συνεννόηση και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε με ανθρώπους που στήνουν τον διχασμό και όλα αυτά είναι προφάσεις».

Ο κ. Παπαμιμίκος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη για υπό όρους συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα, πρόσθεσε:

«Απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση (ο πρωθυπουργός) να καθίσουμε όλοι και να συμφωνήσουμε ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά, όταν η απάντηση που παίρνουμε από τον διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο κ. Τσίπρας, αν θελήσει να δει τον πρωθυπουργό, θα ζητήσει την παραίτησή του, συγγνώμη, αλλά αυτό προσβάλλει όχι μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά τον ίδιο τον θεσμό. Σε υποθετικά σενάρια δεν μπορεί, λοιπόν, να απαντήσει κανένας. Ας δούμε πώς θα είναι τα πράγματα λοιπόν και μετά το συζητάμε».

Από την άλλη πλευρά, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ως λήξαντα τον σχετικό -μέσω των ΜΜΕ- διάλογο με την κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, δεν θα επανέλθει, εκτός και αν προκληθεί στα περί συνάντησης με τον πρωθυπουργό, καθώς εκτιμάται ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς δείχνουν απόλυτα προσηλωμένοι στις σχέσεις τους με την Τρόικα και πλήρως αποκομμένοι από τον ελληνικό λαό» και επομένως δεν έχει νόημα κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Σύμφωνα με το κλίμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο εξής, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ρίξει όλο το βάρος στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για την όξυνση των προβλημάτων εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και θα πραγματοποιήσει εκστρατεία βουλευτών και κομματικών στελεχών για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 27 Νοεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν τη συζήτηση για συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα"

Φόρο υπέρ των ΑΜΕΑ όσοι ταξιδεύουν από κρατικά αεροδρόμια

Στη θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) το οποίο θα εισπράττεται από τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς από τα ελληνικά κρατικά αεροδρόμια, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΒΗΜΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από τους ελληνικούς αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η ΥΠΑ.

Αυτό περιλαμβάνεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων ΕΡΓΩΝ», το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο των υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το ειδικό τέλος υπέρ των ΑΜΕΑ, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, θα είναι μικρό και θα επιβάλλεται σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, τα οποία θα έχουν ως φορέα διαχείρισής τους την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Το ακριβές ύψος του τέλους, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Από την καταβολή του συγκεκριμένου τέλους θα εξαιρούνται τα παιδιά έως δύο ετών.

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι στον έλεγχο του κομίστρου των συγκοινωνιακών φορέων, θα μπορούν να μετέχουν και κατάλληλα πιστοποιημένοι ιδιώτες (τρίτοι φορείς), οι οποίοι θα συνάπτουν σχετικές συμβάσεις με τις συγκοινωνιακές εταιρίες. Τέτοιες εταιρείες ελέγχου των εισιτηρίων θα μπορούν να χρησιμοποιούν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και τα ΚΤΕΛ, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους δικούς τους ελεγκτές κομίστρου.

Με άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εισπράττει από το Δημόσιο 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έως και το 2019, για την παροχή δημόσιας σιδηροδρομικής υπηρεσίας σε γραμμές που δεν έχουν μεγάλη επιβατική κίνηση. Αυτό θα γίνεται μέσω ειδικής σύμβασης που θα υπογράψει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των δρομολογίων της άγονης γραμμής ακόμα και μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους σιδηροδρόμους, προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, αποστολή της οποίας θα είναι η διερεύνηση κάθε σιδηροδρομικού ατυχήματος ή σοβαρού συμβάντος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου διευκολύνεται η αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ρυθμίζονται μια σειρά άλλων θεμάτων, μεταξύ των οποίων, η παραχώρηση άδειας λειτουργίας σε υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αποδεδειγμένα λειτουργούσαν ως τέτοιοι μέχρι το τέλος του 2012. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση τριετούς προσωρινής άδειας σε συνεργεία τα οποία βρίσκονται σε περιοχές-σημεία που έχουν αλλάξει οι χρήσεις γης.

Ακόμα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ενώ θεσπίζεται η λειτουργία από τους ακριτικούς δήμους της χώρας μικτών κλιμακίων ελέγχων για τα βαρέα φορτηγά και οχήματα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Φόρο υπέρ των ΑΜΕΑ όσοι ταξιδεύουν από κρατικά αεροδρόμια"

Δεμένα τα πλοία στις 27 Νοεμβρίου λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απεργία των ναυτικών, η οποία ξεκινά στη μία τα ξημερώματα και λήγει τα μεσάνυχτα, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί «κάθε συνάδελφο,που διώκεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του για απεργία», και αναφέρει ότι απαιτεί την «κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες επιδιώκεται η φίμωση της φωνής των ελλήνων ναυτικών».

Ζητάει επίσης την επανεξέταση των διατάξεων και των αποφάσεων του υπουργείου με τις οποίες μειώθηκαν δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας- Ιταλίας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των ναυτικών.

Επίσης, ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συνταξιούχων ναυτικών από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων που υπέστησαν την τελευταία διετία, επαναφορά του Οίκου Ναύτου, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία στις 27 Νοεμβρίου λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ"

Άρση ασυλίας για Κακλαμάνη, Κασσή και Παναγιώταρο

Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών Νικήτα Κακλαμάνη από τη ΝΔ, Μιχάλη Κασσή από το ΠΑΣΟΚ και Ηλία Παναγιώταρου της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα:

Για τον Νικήτα Κακλαμάνη, η υπόθεση του οποίου αφορά παραβίαση περιβαλλοντικών όρων κατά τη θητεία του ως Δήμαρχος Αθηναίων ψήφισαν «ναι» 135 βουλευτές, «όχι» 33 και 11 «παρών».

Για τον Μιχάλη Κασσή, ο οποίος έχει μηνυθεί για εργατικό ατύχημα το διάστημα που ήταν πρόεδρος Συνεταιρισμού, ψήφισαν: «ναι» 136, «όχι» 32, ένας «παρών» και ένας «λευκό».

Η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας του Ηλία Παναγιώταρου για δύο υποθέσεις. Στην πρώτη υπόθεσή του, που αφορά μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του ο πρώην νομάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, για συκοφαντική δυσφήμιση, υπέρ ψήφισαν 170, κατά 6 και ένας «παρών». Για τη δεύτερη, που σχετίζεται με επίθεση εναντίον μετανάστη, «ναι» ψήφισαν 178, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση ασυλίας για Κακλαμάνη, Κασσή και Παναγιώταρο "

Πανικός σε Αθήνα – Βερολίνο για τις μίζες στα εξοπλιστικά: Ερευνες εις βάθος για πολιτικούς, εταιρείες

Την διαδρομή του «μαύρου χρήματος» που κρύβεται πίσω από τις πολυδάπανες προμήθειες αμυντικού υλικού προσπαθεί να εντοπίσει η δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει στην Αθήνα, ωστόσο, η έρευνα προχωράει αυτή τη στιγμή χωρίς εντυπωσιακά ευρήματα.

Οι ανακριτές χαρακτηρίζουν μεν «ενδιαφέροντα» τα στοιχεία που προέκυψαν μετά τις απολογίες Κάντα, Ευσταθίου και Παπαχρήστου οι οποίο φέρονται να εμπλέκονται στις μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ηδη έχουν κατονομαστεί δεκάδες στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών και πρόσωπα με σημαίνονται ρόλο στις επιλογές των εξοπλιστικών, αλλά οι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι πενιχρά σε σχέση με τον όγκο του μαύρου χρήματος που είχε διακινηθεί.

Το βάρος πέφτει πλέον στις νέες απολογίες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν κατονομάσει οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση, ενώ ενδέχεται να διαπιστωθεί εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων.

Αντιδρούν οι Γερμανοί – Με πρόστιμα απειλούν οι Ελβετοί

Την ίδια ώρα που η δικαστική διερεύνηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στη Γερμανία ξεκινά εσωτερική έρευνα σε μια από τις εμπλεκόμενες εταιρίες.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle την Παρασκευή η διοίκηση της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ανέθεσε τη σχετική έρευνα σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η KMW φέρεται να δελέασε την Ελλάδα για την αγορά των τεθωρακισμένων Leopard 2 με αντάλλαγμα διαφιλονικούμενα αντισταθμιστικά οφέλη.

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι οι νέες αμφιβόλου χαρακτήρα πρακτικές αφορούν στη συμφωνία πώλησης 170 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Leopard 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Ως αντάλλαγμα για την αγορά των τεθωρακισμένων της, το 2003, η KMW συμφώνησε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, προσελκύοντας παράλληλα νέους επενδυτές. Ο όγκος ανταποδοτικών οφελών ή των επενδύσεων φέρεται να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη SZ, η συμφωνία για τα επίμαχα ανταποδοτικά οφέλη «έκλεισε» εν μέρει με τη συνδρομή του Έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος εκπροσωπεί την KMW. Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία εκτιμά ότι μέσω του Θωμά Λιακουνάκου ενδέχεται να διοχετεύθηκαν μίζες στην Ελλάδα.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τον πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείο Άμυνας, Αντώνιο Κάντα, όπως κατέθεσε ο τελευταίος στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που διαψεύδει, ωστόσο, ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Τα ανταποδοτικά οφέλη που φέρεται να υποσχέθηκε στην Ελλάδα η KMW για την αγορά των Leopard 2 συμπεριλάμβαναν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, που αναπαράγει η Deutsche Welle, περισσότερες από 30 συνεργασίες σε πρότζεκτ με ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επρόκειτο για την παραγωγή οπλικών συστημάτων, την έρευνα και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής.

Επίσης, η συμφωνία φέρεται να περιλάμβανε και τη διάθεση κεφαλαίων για τη βελτίωση των καταλυμάτων για τους έλληνες στρατιώτες. Η KMW υποσχέθηκε να δρομολογήσει αυτές τις συνεργασίες, που προέβλεπαν την ανάθεση έργων σε ελληνικές εταιρείες από εταιρείες του εξωτερικού.

Όπως διευκρινίζει το ρεπορτάζ, οι συμφωνίες αντισταθμιστικών οφελών διακρίνονται σε περισσότερες κατηγορίες: Η πρώτη αφορά σε καθαρές και νόμιμες διαδικασίες, όπως ήταν -σύμφωνα με την KMW- η περίπτωση των Leopard 2.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά καμουφλαρισμένες μίζες και πρότζεκτ που δίνουν την ευκαιρία σε πολιτικά πρόσωπα να ενισχύσουν το προφίλ τους, είτε συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αγοράς εξοπλισμών είτε εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι από τη συμφωνία των Leopard 2 επωφελήθηκαν έλληνες πολιτικοί. Η ΚMW ισχυρίζεται ότι η πώληση των Leopard 2 έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης».

Ωστόσο, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας για την πώληση τεθωρακισμένων Leopard 1, τόσο η KMW όσο και το προηγούμενο επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία Krauss-Maffei φέρονται να συνεργάστηκαν με μία εταιρεία στη Λιβερία, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο επιχειρηματίας Λιακουνάκος.

Οι ελβετικές αρχές, μάλιστα, προτίθενται να επιβάλλουν πρόστιμα έως 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στις ελβετικές τράπεζες που εμπλέκονται σε διαχείριση λογαριασμών Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για «μίζες» στα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και του Tagesanzeiger της Ζυρίχης η Ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας έχει μπλοκάρει συνολικά λογαριασμούς ύψους 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ανήκουν σε τρία απο τα κεντρικά πρόσωπα του συμπλέγματος των εξοπλιστικών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός σε Αθήνα – Βερολίνο για τις μίζες στα εξοπλιστικά: Ερευνες εις βάθος για πολιτικούς, εταιρείες "

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας φοβάται να συναντήσει τον Βενιζέλο

Την απορία τους εξέφραζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σε σχέση με όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης για μια ενδεχόμενη συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα, χωρίς τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στο ΠΑΣΟΚ ως πρώτη αντίδραση κάνουν λόγο για φόβο του ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων».

Επιπλέον, συνεργάτες του προέδρου του κόμματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης σημειώνουν ότι ο κ. Βενιζελος ακόμα περιμένει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα.

Υπενθυμίζουν ότι την πρόσκληση την είχε απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβερνησης στον κ. Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη γιορτή της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την είχε αποδεχθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας φοβάται να συναντήσει τον Βενιζέλο"

Αποχή από τα καθήκοντα τους, από 19 έως 24 Νοεμβρίου, αποφάσισαν οι δικηγόροι του Αιγίου

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου σε έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα 18 Νοεμβρίου 2014 Ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχή Αποχή όλων των μελών του Συλλόγου από τα καθήκοντά τους από 19/11/2014 μέχρι και την 24-11-2014. Στην αποχή θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και οι έμμισθοι Δικηγόροι σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. Δεν θα συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου σε επιτροπές και συμβούλια Ν.Π.Δ.Δ. του Δημοσίου και γενικά σε οποιαδήποτε επιτροπή ασκούν καθήκοντα κατά την διάρκεια της αποχής. Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12:00 θα συνέλθει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση το Σώμα προκειμένου να καθορίσει εκ νέου την στάση του μετά την σύγκληση της Ολομέλειας την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014.

Ακόμα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εστάλη από τον Δικηγορικό σύλλογο της πόλης του Αιγίου, εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου να υποβάλλει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ως πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου την ως άνω μορφή αποχής με χρονικό ορίζοντα πλέον μέχρι την απόσυρση του Νομοσχεδίου του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο πλήττεται το κοινωνικό σύνολο και το δικηγορικό λειτούργημα:

Α) Διατάξεις αυτού του Νομοσχεδίου ουσιαστικά συρρικνώνουν τα δικαιώματα των οφειλετών στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης με αποτέλεσμα συμπολίτες μας να στερούνται του δικαιώματος σε αποφάσεις που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, ένδικων μέσων.

Β)Προβλέπεται η δυνατότητα να εκπλειστηριασθεί ακίνητο ακόμα και στο 1/3 της αξίας στο τρίτο στάδιο.

Επενδύσεις ετών και κόποι μιας ζωής για την αγορά ή κατασκευή ακινητων, με τις νέες διατάξεις μπορούν να εκπλειστηριασθούν σε πάρα πολύ χαμηλές αξίες και με περιορισμό της Δικαστικής προστασίας μόνο στον πρώτο βαθμό.

Δυστυχώς θα φθάσουμε στο σημείο ,λόγω της οικονομικής ανέχειας που υπάρχει ,να παρατηρούμε ακίνητα αντικειμενικής αξίας, ενδεικτικά 100.000 ευρώ με πολλαπλάσια εμπορική αξία να εκπλειστηριάζονται στο 1/3 της αξίας τους στο τρίτο στάδιο πλειστηριασμού (33.000 ευρώ), αν δεν επιτευχθεί εκπλειστηρίασμα στα προηγούμενα στάδια (2/3, και ½ αξίας).

Β) Διατάξεις του Νομοσχεδίου αυτού διατηρούν τα δυσβάστακτα υπέρ του Δημοσίου τέλη που καθιστούν απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα Πολίτη την προσφυγή του στα Δικαστήρια κατά παράφορη παραβίαση του Συντάγματος.

Γ) Καταργείται η εμμάρτυρη δίκη, ήτοι η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο που συνεπάγεται τον κινδύνο, έκδοσης αδίκων δικαστικών αποφάσεων και απειλούνται ευθέως τα δικαιώματα των πολιτών.

Η αρχή της δίκαιας δίκης και η συνταγματική επιταγή της εκατέρωθεν ακροάσεως των διαδίκων έχει ακρογωνιαία λίθο την εξέταση των μαρτύρων στο ακροατήριο.

Μέσα από αυτήν την διαδικασία ο Δικαστής ερχόμενος σε άμεση επαφή με τους διαδίκους και τους μάρτυρες αξιολογεί το αληθές σημείο των προβαλλομένων ισχυρισμών, ψυχολογεί τις αντιδράσεις τους και συνεπικουρείται στο μέγιστο βαθμό στην εξαγωγή μίας δικαίας απόφασης. Αντίθετα με την, ουσιαστικά, υποκατάσταση της εξέτασης των μαρτύρων στο ακροατήριο με τις ένορκες βεβαιώσεις στερείται ο Δικαστής όλα τα ανωτέρω που εξασφαλίζει η φυσική παρουσία των διαδίκων και των μαρτύρων.

Οι ένορκες βεβαιώσεις, όπως λαμβάνονται, καθ’ υπόδειξη των διαδίκων πολλές φορές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους ένα ασφαλές μέσο απόδειξης. Πέραν αυτού θα αυξάνονται και τα έξοδα των πολιτών από την λήψη ενόρκων βεβαιώσεων σε συμβολαιογράφους. Όποιος θα έχει καλύτερη οικονομική κατάσταση θα εκδίδει περισσότερες ένορκες βεβαιώσεις από τον μη έχοντα αντίδικο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι προφανές ότι οι δικαστές έχοντας να εξετάσουν μόνο τις ένορκες βεβαιώσεις, δεν θα έχουν την δυνατότητα στερούμενοι την επ’ ακροατηρίου εξέταση των μαρτύρων και των διαδίκων να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα που θα τους οδηγήσουν στην έκδοση μίας ορθής και δικαίας απόφασης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και επειδή το σύνολο των Ελλήνων Δικαστών εκτελούν τα καθήκοντά τους ευσυνείδητα θα εκδίδονται στο σύνολό τους προδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες θα διατάσσεται η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο δηλαδή το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Έτσι, όχι μόνο θα υπάρχει επιτάχυνση στην εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων, αλλά δραματική επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων αφού θα έχει μεσολαβήσει για οκτώ μήνες η έγγραφη διαδικασία που εισάγει ο Νέος Κώδικας καταργώντας την επ’ ακροατηρίου εξέταση μαρτύρων προστιθέμενου του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την εκδίκαση της προδικαστικής απόφασης που θα διατάσσεται εξέταση μαρτύρων από κάθε πλευρά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στον Έλληνα Πολίτη που θα επιβαρυνθεί πλέον με έξοδα και παραστάσεις που χρειάζονται πλέον των ενόρκων βεβαιώσεων και για την διαδικασία εκδίκασης της προδικαστικής απόφασης.

Στόχος είναι εν προκειμένου η αποδυνάμωση του Δικαστηριακού ρόλου του Δικηγόρου και η αποδόμηση του Δικηγορικού λειτουργήματος.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που εξυπηρετεί δυστυχώς συμφέροντα μόνο των τραπεζών (κατά σύμπτωση συμμετείχαν στην νομοπαρασκευστική επιτροπή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δύο νομικοί σύμβουλοι εξ αυτών) και εξωθεσμικών παραγόντων και στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου και του δικηγορικού λειτουργήματος.

Είμαστε υποχρεωμένοι ως συλλειτουργοί της νομικής επιστήμης να προστατέψουμε τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και να αποτρέψουμε την εξόντωση, τόσο αυτού όσο και του κλάδου μας.

Η απόσυρση του Νομοσχεδίου ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ και επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία και τον κλάδο μας.

*Στο μεταξύ να θυμίσουμε ότι από την Τετάρτη 19 και έως τουλάχιστον και την Παρασκευή 21/11/2014 αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντα τους και οι δικηγόροι της Πάτρας.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή από τα καθήκοντα τους, από 19 έως 24 Νοεμβρίου, αποφάσισαν οι δικηγόροι του Αιγίου"

Προσλήψεις και εργασιακά δικαιώματα διεκδικούν 10 Δήμαρχοι

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν 10 Δήμαρχοι της Αττικής, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά την οποία, κυριότερα στάθηκαν στην αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου 1:5 (ένας προσλαμβανόμενος ανά 5 αποχωρούντες) για τις μη ανταποδοτικές υπηρεσίες, την αναίρεση της απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι Δήμοι, την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προλήψεων "by pass", για την κάλυψη μόνιμων και εποχιακών αναγκών των Δήμων, την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και τέλος, την πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική διασφάλιση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για κάθε εργαζόμενο στους Ο.Τ.Α., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και αν απασχολείται.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν από κοινού το "παρών" οι Δήμαρχοι: Άρης Βασιλόπουλος (Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας), Χρήστος Βρεττάκος (Κερατσινίου - Δραπετσώνας), Ηρακλής Γκότσης (Νέας Ιωνίας), Γρηγόρης Κατωπόδης (Βύρωνα), Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), Γιώργος Κοντόσταυλος (Καισαριανής), Γιάννης Λαγουδάκης (Περάματος), Δημήτρης Μπίρμπας (Αιγάλεω), Σίμος Ρούσσος (Χαλανδρίου) και Γιάννης Σταθόπουλος (Αγίας Παρασκευής), ενώ παρευρέθηκε και ο τ. Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης.

Σε σημείο της συνέντευξής τους, οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα επίμαχα ζητήματα της "συγκριτικής αξιολόγησης" και των "επανελέγχων" των από μετατροπή συμβάσεων εργασίας και έργου αορίστου χρόνου, ζητώντας, την άμεση ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου και δίωξη των περιπτώσεων πλαστών τίτλων σπουδών, αλλά και τις ακυρώσεις των διαδικασιών επανακαθορισμού κριτηρίων, για την εφαρμογή του Π.Δ. 164/2004, καθώς και των διώξεων σε αιρετά όργανα, που εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες δικαιώνονται εργαζόμενοι.

«Απαιτούμε την εφαρμογή του Συντάγματος:

- Άρθρα 5, 21 και 22 για την προσφορά εργασίας και κοινωνικής προστασίας σε κάθε κάτοικο της χώρας και

- Άρθρο 102 για την παροχή των αναγκαίων και ικανών πόρων στους ΟΤΑ για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Απαιτούμε την εφαρμογή της Νομιμότητας, την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την ύπαρξη δύο κατηγοριών εργαζομένων στους ΟΤΑ. Εκείνους που καλύπτουν:

- πάγιες και διαρκείς ανάγκες με σταθερή σχέση εργασίας, μόνιμοι ή αορίστου χρόνου και

- εποχικές ανάγκες και ανάγκες προγραμμάτων που πρέπει να απασχολούνται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις»,

τόνισαν, επίσης, οι Δήμαρχοι, σε άλλο σημείο της συνέντευξής τους, αναφερόμενοι στα εργασιακά αιτήματά τους, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, πως, στόχος των «Κυβερνήσεων των φιλελεύθερων πολιτικών» - όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν - είναι: η διάλυση των υφιστάμενων, συνταγματικά και νομοθετικά αναγνωρισμένων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η δραματική συρρίκνωση των αμοιβών στη μισθωτή εργασία και η "εξαφάνιση" και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, κοινωνική προστασία για παιδιά και ηλικιωμένους, πολιτισμό, αθλητισμό κ.λπ.), με νέα επιβάρυνση των πολιτών.

Τέλος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους, καλούν σε στήριξη «όλους τους συναδέλφους αιρετούς σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αττική. Σε κάθε ΠΕΔ, με συνεργασία Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, καθώς και εργαζομένων, για να καταλήξουμε άμεσα σε επίπεδο κεντρικών συλλογικών οργάνων (ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε.), σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης από την Κυβέρνηση» όπως τονίζουν.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις και εργασιακά δικαιώματα διεκδικούν 10 Δήμαρχοι"

Δυτική Ελλάδα: Έχετε άδεια για τη στάνη; Αν όχι κινδυνεύετε με πρόστιμο

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι η αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων διέπεται πλέον από τις διατάξεις του ν. 4056/2012.

Ωστόσο προϋποθέτει τον έλεγχο και την τήρηση των γενικών και ειδικών όρων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με:

1. την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

2. την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων

3. την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων

4. την μέθοδο κατασκευής των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, την ιδιοκτησία και τις νόμιμες χρήσεις γης

5. την προστασία των δασών.

Ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή τους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες:

I. Κατηγορία πρώτη: Πρόχειρα καταλύματα

Περιλαμβάνει τα πρόχειρα καταλύματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας (άδεια δόμησης κατά τις διατάξεις του ν. 4067/2012).

II. Κατηγορία δεύτερη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής ή κτηνοτροφικές

Εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευής μέχρι 300 τ.μ.

ΙΙΙ. Κατηγορία τρίτη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής

Περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας (άδεια δόμησης κατά τις διατάξεις του ν. 4067/2012) ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή δήλωση αυθαιρέτου.

Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης υποχρεούνται μέχρι τις 11 Μαρτίου 2015 να λάβουν άδεια εγκατάστασης με υποβολή σχετικής αίτησης στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας οι κάτοχοι των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν αδειοδοτηθεί κινδυνεύουν με επιβολή Διοικητικών και Οικονομικών Κυρώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυτική Ελλάδα: Έχετε άδεια για τη στάνη; Αν όχι κινδυνεύετε με πρόστιμο"

Καμμένος σε Μελά: Όποιος δώσει ανάσα στη μνημονιακή κυβέρνηση «αποκεφαλίζεται»

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου στην πρόθεση του βουλευτή του κόμματος Παναγιώτη Μελά να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ομόφωνη. Συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μελά. Όποιος δώσει "ανάσα" στη μνημονιακή κυβέρνηση με ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "αποκεφαλίζεται. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο συνέδριο», ήταν το μήνυμα του κ. Καμμένου προς τον βουλευτή του.

Στον κ. Μελά, ο οποίος μια μέρα μετά την απόφαση της ΚΟ να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να παέι η χώρα σε εκλογές, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι «οι εκλογές κάνουν κακό στη χώρα»- απάντησε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ALPHA: «Ένας έντιμος πολιτικός άνδρας δεν μπορεί να έχει άλλη "γλώσσα" μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κι άλλη "γλώσσα" εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Χτες ο κ. Μελάς, επειδή συζητήσαμε το θέμα των ενστάσεών του ή των θέσεών του ή των απόψεών του, όταν συνέταξα ως εκπρόσωπος το συγκεκριμένο κείμενο και το διάβασα στους συναδέλφους, όλοι είπαν ΝΑΙ ομόφωνα και μάλιστα είπε ο πρόεδρος, όποιος δεν συμφωνεί -γιατί ήταν μια επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασής μας- είναι καλό να φύγει από τώρα από την αίθουσα. Κι όλοι έμειναν μέσα» είπε ο κ. Κουίκ.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κάλεσε τον κ. Μελά το Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο «κι αυτά που λέει στα ραδιόφωνα ας έρθει να τα πει μπροστά στους χίλιους συνέδρους, που δίνουν αγώνα κάθε μέρα στην εκλογική μας βάση εθελοντικά, με στερήσεις -ακόμη κι από την τσέπη τους- να έρθει να τους τα πει! Να έρθει να τα πει, για να καταλάβουμε κι εμείς» πρόσθεσε ο κ. Κουίκ, και κατέληξε: «Από το κλίμα που εισέπραξα χτες, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ένας βουλευτής που να μην θέλει εκλογές και μάλιστα με τον κ. Μελά να λέει, ότι αυτή η κυβέρνηση μας έχει καταστρέψει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος σε Μελά: Όποιος δώσει ανάσα στη μνημονιακή κυβέρνηση «αποκεφαλίζεται»"

Μυστηριώδες ρωσικό σκάφος «είναι εξολοθρευτής δορυφόρων»

To μυστηριώδες Kosmos 2499 εκτοξεύτηκε με πύραυλο Rockot όπως αυτός στην εικόνα 
Νέο κεφάλαιο φαίνεται ότι έχει ανοίξει στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Έπειτα από ανάλογες δοκιμές των ΗΠΑ και της Κίνας, η Ρωσία δοκιμάζει έναν δορυφόρο που μπορεί να πλησιάζει άλλα διαστημικά σκάφη -για καλό ή για κακό.

Το μυστηριώδες αντικείμενο, γνωστό ως Kosmos 2499, εκτοξεύτηκε κρυφά το Μάιο μαζί με τρεις δορυφόρους για το δίκτυο επικοινωνιών Rodnik, οι οποίοι ήταν το επίσημο φορτίο του.

Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ασυνήθιστες μανούβρες, πλησιάζοντας σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων τον πυραυλοκινητήρα Briz-KM, με τον οποίο είχε τεθεί σε τροχιά.

Οι κινήσεις του παρακολουθούνται τώρα στενά από ραντάρ Δυτικών υπηρεσιών, αναφέρει το Russianspaceweb.com που αποκάλυψε το θέμα. Η τρέχουσα θέση δορυφόρου του είναι διαθέσιμη εδώ.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το Kosmos 2499, το οποίο έχει μέγεθος γύρω στα 30 εκατοστά. Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η τεχνολογία προσέγγισης σε τροχιά θα μπορούσε να έχει είτε ειρηνικές είτε στρατιωτικές χρήσεις.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση εχθρικών δορυφόρων, ίσως με τη χρήση ενός ρομποτικού βραχίονα που καταστρέφει τους ηλιακούς συλλέκτες του στόχου, ή ακόμα με συσκευές ηλεκτρονικής παρεμβολής που λειτουργούν από μικρή απόσταση.

Θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί για τη συντήρηση τηλεπικοινωνιακών και άλλων δορυφόρων μεγάλου στόχου.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι σύστημα συλλογής διαστημικών σκουπιδιών, ένα είδος διαστημικής σκούπας.

«Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για ειρηνικούς είτε για άλλους σκοπούς» δήλωσε στη Washington Post o Ρόμπερτ Κρίστι, πρώην μέλος της οργάνωσης αστρονόμων Kettering Group, η οποία παρακολουθούσε τους σοβιετικούς δορυφόρους τη δεκαετία του 1960.

Η εφημερίδα κάνει μάλιστα λόγο για αναβίωση του σοβιετικού προγράμματος Istrebitel Sputnikov («Εξολοθρευτής Δορυφόρων), το οποίο είχε στόχο την ανάπτυξη όπλων κατά των δορυφόρων την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Μιλώντας αργότερα στο BBC, ο Κρίστι επισήμανε ότι παρόμοιες δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί φέτος και από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική πολεμική αεροπορία εκτόξευσε τον πειραματικό δορυφόρο Angels, σχεδιασμένο να ακολουθεί σε μικρή απόσταση το ανώτερο στάδιο του πυραύλου Delta 4 με τον οποίο εκτοξεύτηκε.

Η διαδικασία πιστεύεται ότι είναι αυτοματοποιημένη και βασίζεται σε «προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης».

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον κινεζικό δορυφόρο Shijian 15, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2013 και έκτοτε έχει πλησιάσει επανειλημμένα τον παλαιότερο δορυφόρο Shijian 7.

Ο παλιός δορυφόρος «έκανε κάποιες μικρές διορθώσεις της τροχιάς και ο άλλος δορυφόρος τις αντέγραψε, διατηρώντας σταθερή την απόσταση μεταξύ τους» λέει ο Κρίστι.

«Η ιδέα είναι ότι, αν εσύ κυνηγάς τον δορυφόρο μου, εγώ θα τον μετακινήσω. Οπότε πρέπει κι εσύ να κινηθείς με την ίδια ταχύτητα για να με προφτάσεις» εκτιμά.

Μάλιστα ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκε το Shijian 15 «ενδέχεται» να μετέφερε και μια άλλη συσκευή με ρομποτικό βραχίονα, η οποία αιχμαλώτισε και στη συνέχεια απελευθέρωσε έναν μικρότερο, συνοδό δορυφόρο.

Η Κίνα, εξάλλου, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις το 2007 όταν δοκίμασε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο για την καταστροφή δορυφόρων -παρόμοιες τεχνολογίες είχαν δοκιμάσει παλαιότερα οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστηριώδες ρωσικό σκάφος «είναι εξολοθρευτής δορυφόρων»"

Κατεδαφίζονται καταστήματα στο ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ

Πρωτοκολλήθηκε σήμερα η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με την κατεδάφιση αυθαίρετων καταστημάτων στην περιοχή του Μικρολίμανου, στον Πειραιά.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή στους "υποψήφιους" καταστηματάρχες σήμερα νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού η κατεδάφιση των εν λόγω καταστημάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τις 27 Νοεμβρίου 2014 με προβλεπόμενη ώρα 9.00 το πρωί.

Δείτε το πρωτόκολλο με την εντολή εκτέλεσης των εργασιών:



piraeuspress
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεδαφίζονται καταστήματα στο ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ "

Προκάλεσαν και στη Γένοβα οι Αλβανοί -Εβγαλαν ξανά σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας» [εικόνες & βίντεο]

Περισσότεροι από 20.000 Αλβανοί βρέθηκαν στο στάδιο «Λουίτζι Φεράρις» της Γένοβας για τη φιλική αναμέτρηση της Ιταλίας με την Αλβανία, ωστόσο οι διαθέσεις τους κάθε άλλο παρά φιλικές ήταν. Τρεις φορές διέκοψαν τον αγώνα, εμφάνισαν ξανά σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας», με τους παίκτες της ομάδας τους να τους αγκαλιάζουν και να τους φιλούν.

Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε από νωρίς το μεσημέρι έξω από το γήπεδο δεν δυσκόλεψε τους Αλβανούς οπαδούς να προκαλέσουν ξανά, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το επεισόδιο στη Σερβία. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε κάποιο... ελικοπτεράκι, αλλά με την παρουσία τους κατάφεραν να μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα, προκαλώντας ξανά.



Οι οπαδοί των Αλβανών σήκωσαν ξανά σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας», εκτόξευσαν καπνογόνα στον αγωνιστικό χώρο και εισέβαλαν σε αυτόν τρεις φορές, αγκαλιάζοντας τους παίκτες τους. Από την πλευρά τους, οι ποδοσφαιριστές του Τζιάνι Ντε Μπιάσι, και συγκεκριμένα ο αρχηγός Τσάνα αλλά και ο Λίλα (που αγωνίζεται στον ΠΑΣ Γιάννινα) αγκάλιασαν και φίλησαν σαν ήρωες τους οπαδούς, προστατεύοντάς τους μάλιστα από τους άνδρες ασφαλείας του γηπέδου.




Κάποια από τα πανό αναφέρονταν στα όσα συνέβησαν στη Σερβία, ενώ κάποια άλλα είχαν ως στόχο τον Μισέλ Πλατινί, τον οποίο χαρακτήριζαν «ιδιοκτησία της Gazprom».


Το μισό γήπεδο και παραπάνω, στο οποίο είχαν πάρει τις θέσεις τους οι περίπου 20.000 Αλβανοί οπαδοί, ήταν γεμάτο πανό με μηνύματα εθνικιστικού περιεχομένου.








iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκάλεσαν και στη Γένοβα οι Αλβανοί -Εβγαλαν ξανά σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας» [εικόνες & βίντεο]"

Πάτρα - Δικηγορικός Σύλλογος:Έρχεται κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Ξεκίνησε σήμερα η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας. Οι δικηγόροι αντιδρούν στο νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας. Όπως έχει δηλώσει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Νίκος Παπάκος με τις προωθούμενες αλλαγές, πλέον οι πλειστηριασμοί ακινήτων γίνονται πολύ πιο εύκολοι για τις τράπεζες, καθώς αίρονται μια σειρά εμποδίων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρνει τις αλλαγές αυτές, παρά την έντονη αντίδραση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αλλά και της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απεφάνθη ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι - στην πλειονότητά τους – ατυχείς.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπάκος οι αλλαγές του Κώδικα είναι τραπεζοκεντρικές και αφορούν την αναγκαστική εκτέλεση δηλαδή τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τους τράπεζες.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως από το τέλος του έτους, αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι μας περιμένει, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπάκος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν χθες τα μεήλ του ΔΣ του Δικηγορικού, ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν πρόκειται για συντεχνιακό ζήτημα και πως οι αλλαγές αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα - Δικηγορικός Σύλλογος:Έρχεται κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών"

18.000 γιατρούς αναζητεί η Φινλανδία - Μηνιαίος μισθός 6.000 ευρώ!

Αναζητούν Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Φινλανδίας.

Για τις 18.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES -και μάλιστα στα Ελληνικά- εδώ και δύο εβδομάδες.
Και, όμως, μόλις 2 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για δουλειά!

Φαίνεται πως, παρά τις απολαβές που κυμαίνονται γύρω στις 6.000 ευρώ για 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα μαθήματα Φινλανδικών που προσφέρονται δωρεάν στην Αθήνα και τις ευκολίες μετακόμισης και εγκατάστασης στη Φινλανδία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα της κρίσης προτιμούν... τον ήλιο και την οικογενειακή θαλπωρή από μία καριέρα σε δημόσιο νοσοκομείο σε άλλη χώρα της Ευρώπης...

«Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές ζητούνται για την κάλυψη τουλάχιστον 18.000 διαθέσιμων θέσεων εργασίας μέχρι το έτος 2025. Οι Ελληνες γιατροί έχουν πολύ καλή φήμη στη Φινλανδία, όχι μόνο για τις καλές σπουδές τους, αλλά και για τον χαρακτήρα τους», εξηγεί στο «Εθνος» η Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου της BBi Communication, που έχει αναλάβει εκ μέρους της φινλανδικής κυβέρνησης τη διαχείριση των αιτήσεων από την Ελλάδα. «Επειδή έζησα στην Αθήνα για πέντε χρόνια και εργαζόμουν σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, όταν βγάζαμε τέτοιου τύπου προκήρυξη στην Ελλάδα, μέσα σε μία μέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις! Μου έχει κάνει εντύπωση που εδώ και δύο εβδομάδες μόλις δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί για μία τόσο καλή θέση εργασίας», λέει.

Η προκηρυξη για τις 18.000 θέσεις γιατρών στη Φινλανδία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES. Πριν από την έναρξη του προγράμματος οι γιατροί θα γνωρίζουν το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα
Η προκηρυξη για τις 18.000 θέσεις γιατρών στη Φινλανδία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES. Πριν από την έναρξη του προγράμματος οι γιατροί θα γνωρίζουν το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν

Η εξήγηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Μπορεί κάποιοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το σκεφτούν και άλλοι να προτιμούν τον ήλιο της Ελλάδας και να μην ενδιαφέρονται για νέα καριέρα στη Φινλανδία, παρόλο που η προκήρυξη αφορά μόνιμη θέση στο Δημόσιο με καλές απολαβές. «Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή η προκήρυξη», λέει δίνοντας μια πιθανή εξήγηση για την απουσία ενδιαφέροντος η Κ. Μέλβολα.

Οπως σημειώνεται στην προκήρυξη, η πλήρης απασχόληση στη Φινλανδία είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες την εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα). Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393€/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητά τους, όμως οι γιατροί δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές κατά μέσο όρο 28% του βασικού μισθού τους.

18.000 γιατρούς αναζητεί η Φινλανδία
Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44€/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42€) ή για προϊστάμενο (2.861,74€). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.

Προνόμια
«Τα προγράμματα, για τα οποία συνεργαζόμαστε με το δίκτυο EURES, πραγματοποιούνται στη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, για ομάδα γιατρών στην Ελλάδα πραγματοποιούμε την εκπαίδευση στην Αθήνα. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, οι γιατροί θα γνωρίζουν ήδη πού θα έχουν δουλειά στη Φινλανδία - ακόμη και το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν. Δίνουν συνέντευξη στους νέους εργοδότες πριν γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα κι έτσι γνωρίζουν για τις αμοιβές τους και τις συνθήκες εργασίας που θα έχουν. Φυσικά το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους επιλεγέντες υποψηφίους», εξηγεί η Μαρίζα Κέρμαν, διευθύντρια της εταιρείας επικοινωνίας.

Το κόστος της εκπαίδευσης καλύπτεται από τον εργοδότη και προσφέρει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη επάρκεια στη γλώσσα, αλλά και γνώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας πριν από την έναρξη των εργασιών στη Φινλανδία. Στα προγράμματα παρέχεται επίσης δωρεάν υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας, για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος του επαγγελματία υγείας στη Φινλανδία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη υποστήριξη για οικογενειακά θέματα (σχολεία για τα παιδιά) καθώς και διασύνδεση με τοπικά δίκτυα υποστήριξης.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου

Περιμένουμε τους Ελληνες
«Ζούσαμε και εργαζόμασταν στην Ελλάδα, αλλά μόλις ξέσπασε η κρίση αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στη Φινλανδία». Η ιστορία της υπεύθυνης Επικοινωνίας του προγράμματος, Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου, δεν διαφέρει πολύ από των γιατρών και των νοσηλευτών που θα θελήσουν να μεταναστεύσουν στη χώρα της.

«Ο άνδρας μου δεν γνώριζε τη γλώσσα στην αρχή. Ωστόσο, βρήκε δουλειά μέσα σε έξι μήνες ως βοηθός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, στον τομέα των υπολογιστών. Εγώ εργάζομαι μισή εβδομάδα γιατί έχω μητρική άδεια. Είμαστε ικανοποιημένοι από τους μισθούς και την ποιότητα ζωής», μας λέει.

Θετικό πρόσημο βάζουν και άλλοι Ελληνες εργαζόμενοι στη Φινλανδία. «Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλές και η ποιότητα ζωής εξαιρετική. Η Φινλανδία είναι πανέμορφη. Εάν σκέφτεστε τις καιρικές συνθήκες, σκεφτείτε ότι μπορείτε να ζήσετε πραγματικά τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον επαγγελματία να μην έρθει εδώ», λένε η Μαρία Φωτιάδου και η Χριστίνα Βεσκούκη, που πήραν μέρος στο πρόγραμμα κατάρτισης της BBi, όταν μια ιδιωτική εταιρεία έκανε προσλήψεις νοσηλευτών από την Ελλάδα.

«Οι συνάδελφοί μου κι εγώ φτάσαμε τον Οκτώβριο και είμαστε ευγνώμονες για όλα», λέει η Χριστίνα. «Ανυπομονούμε να δεχθούμε και άλλους Ελληνες εδώ», προσθέτει η Μαρία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "18.000 γιατρούς αναζητεί η Φινλανδία - Μηνιαίος μισθός 6.000 ευρώ!"

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 85χρονης στο Π. Φάληρο - Δύο Ρομά οι δράστες

Εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία 85χρονης που διαπράχθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2014 στο Παλαιό Φάληρο. Η ηλικιωμένη βρέθηκε δολοφονημένη, εντός του διαμερίσματος που διέμενε. Το θύμα ήταν φιμωμένο και έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι στο σώμα του.

Δράστες είναι δύο ΡΟΜΑ, ηλικίας 21 και 17 ετών και κίνητρο της ανθρωποκτονίας ήταν η ληστεία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες πρωινές ώρες της 6-11-2014, εισήλθαν εντός του διαμερίσματος της 85χρονης, την ακινητοποίησαν και την χτύπησαν επανειλημμένα προκειμένου να τους παραδώσει τα χρήματα που είχε. Τελικά αφαίρεσαν το ποσό των 400 ευρώ και αποχώρησαν.

Ο 21χρονος είχε συλληφθεί βραδινές ώρες της 12-11-2014, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές και ληστείες κατ' εξακολούθηση, στην οποία συμμετείχε και ο 17χρονος συνεργός του στην ανθρωποκτονία.

Όπως διαπιστώθηκε η παραπάνω σπείρα είχε διαπράξει δύο ληστείες και εννέα διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 17χρονου δράστη συνεχίζεται.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 85χρονης στο Π. Φάληρο - Δύο Ρομά οι δράστες"

Επικίνδυνες ουσίες σε σαμπουάν και απορρυπαντικά

H τρικλοζάνη έχει ανιχνευτεί στο 75% των ανθρώπινων ούρων

Τα σαπούνια, τα σαμπουάν, οι οδοντόπαστες, τα απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα υγιεινής, που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο και στην κουζίνα, περιέχουν μια κοινή αντιμικροβιακή χημική ουσία, την τρικλοζάνη. Όπως δείχνουν πειράματα αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει ηπατοπάθεια και καρκίνο σε ζώα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Στο παρελθόν είχαν, επίσης, εκφραστεί ανησυχίες για την εν λόγω ουσία και η νέα μελέτη επαναφέρει στο ζήτημα στο προσκήνιο, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και αν όντως φταίει άμεσα η τρικλοζάνη. Πρόκειται για μια συνθετική ουσία, που δεν υπάρχει στη φύση, ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ’70 και η οποία έχει πλέον ανιχνευτεί στα ούρα περίπου του 75% των ανθρώπων.

Η τρικλοζάνη είναι πιθανώς η πιο κοινή αντιμικροβιακή ουσία, ενώ παλαιότερες μελέτες την έχουν ανιχνεύσει κατ’ επανάληψη στο περιβάλλον. Περίπου 1.500 τόνοι τρικλοζάνης παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως και ένα μεγάλο μέρος τους καταλήγει στα ποτάμια και στις θάλασσες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Τάκι των τμημάτων Χημείας, Βιοχημείας και Φαρμακευτικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι, παρά την ευρέως διαδεδομένη χρήση της τρικλοζάνης (triclosan), η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα πειραματόζωα, προκαλώντας καρκίνο και ηπατική ίνωση μέσω βιολογικών μηχανισμών που είναι παρόμοιοι με εκείνους των ανθρώπων.

Ο Ρόμπερτ Τάκι δήλωσε ότι «η ολοένα αυξανόμενη χρήση της τρικλοζάνης σε καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να υπεραντισταθμίζει τα μέτρια οφέλη της και να συνιστά ένα πολύ πραγματικό κίνδυνο τοξικότητας για το ήπαρ των ανθρώπων, όπως συμβαίνει και στα ποντίκια, ιδίως όταν συνδυαστεί με άλλες ουσίες που έχουν παρόμοια δράση».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εν λόγω ουσία διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του ήπατος των πειραματόζωων και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκινικών όγκων στο ήπαρ τους μετά από εξάμηνη έκθεση σε αυτήν (ισοδυναμεί με περίπου 18 ανθρώπινα έτη). Η τρικλοζάνη φαίνεται να μπλοκάρει τη δράση μιας πρωτεΐνης, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες καθαρίζει το σώμα από ξένες χημικές ουσίες. Τα ηπατικά κύτταρα, υφιστάμενα αυξημένο στρες λόγω αναστολής της δράσης της αποτοξινωτικής πρωτεΐνης, αρχικά εμφανίζουν σημάδια ίνωσης και τελικά καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η χρήση της θα έπρεπε να περιοριστεί, ιδίως σε προϊόντα όπου αφθονεί, χωρίς να παρέχει τόσο σημαντικό όφελος, όπως στα υγρά σαπούνια χεριών. Από την άλλη, εκτίμησαν ότι σε άλλα προϊόντα όπως οι οδοντόπαστες, όπου χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο οδοντόπαστας περιέχει περίπου 0,03% τρικλοζάνη), δεν συντρέχει λόγος περιορισμού της.

Ήδη πάντως η τρικλοζάνη έχει μπει στο μικροσκόπιο της αρμόδιας εποπτικής Αρχής των ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αν και, όπως ανακοίνωσε, δεν διαθέτει ακόμη στοιχεία που να δικαιολογούν μια νέα σύσταση κατά της χρήσης της σε ευρείας χρήσης καταναλωτικά προϊόντα.

Άλλοι επιστήμονες όπως ο Άλαν Μπούμπις της Φαρμακευτικής του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με την Indepedent δήλωσε ότι σχετικές παλαιότερες μελέτες με πιθήκους δεν έδειξαν καμία ηπατική βλάβη σε δόσεις τρικλοζάνης μεγαλύτερες και από αυτές της νέας έρευνας στα ποντίκια. Ενώ πρόσθεσε ότι οι όγκοι στο ήπαρ των τρωκτικών μπορούν να προκληθούν από πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες και δεν έχουν σχέση κατ’ ανάγκη με αντίστοιχες βλάβες στο ήπαρ των ανθρώπων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Επικίνδυνες ουσίες σε σαμπουάν και απορρυπαντικά"

Για την ΕΛΒΟ συζήτησαν Ευ. Βενιζέλος και Γκ. Χαρδούβελης

Το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, παρουσία και του εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ Μιχαήλ Χουρδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους εξασφάλισης της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας της ΕΛΒΟ και στις θέσεις εργασίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε τη διαφωνία του στην «τμηματική πώληση της επιχείρησης, τη χωριστή πώληση των ανταλλακτικών που διαθέτει και την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε αυτή».

Ζητούσε επίσης την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, ώστε να διασφαλιστούν «η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της και οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας».


ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Για την ΕΛΒΟ συζήτησαν Ευ. Βενιζέλος και Γκ. Χαρδούβελης"

ΟΗΕ:Στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας η Β. Κορέα

Ενα πρώτο βήμα προς την παραπομπή της Βόρειας Κορέας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έγινε σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη προκαλώντας την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Επειτα από έντονους διαξιφισμούς, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε κείμενο απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Πιονγκγιάνγκ, με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές.

Η απόφαση, η οποία δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο απο τη Γενική Συνέλευση.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την οργή του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Σιν Σο Χο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την προώθηση του κειμένου της απόφασης μαζί με την Ιαπωνία.
Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής απηύθυνε προειδοποίηση για σοβαρές συνέπειες και δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος η Πιονγκγιάνγκ να συγκρατηθεί στην πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.

"Οι έχοντες την πρωτοβουλία του σχεδίου απόφασης και οι υποστηρικτές τους θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις συνέπειες, διότι αυτοί κατέστρεψαν τη δυνατότητα και τις συνθήκες συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε.
Το πρωί, το σχέδιο απόφασης έδωσε χώρο για μία τεταμένη συζήτηση, με την Κούβα να προσπαθεί ματαίως να επιτύχει την εισαγωγή τροπολογίας η οποία θα είχε αφαιρέσει την ουσία από το κείμενο, αφαιρώντας το αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο πρεσβευτής της Κούβας Ροντόλφο Ρέγες Ροντρίγκες δήλωσε ότι αυτό το είδος της απόφασης που επικεντρώνεται σε μία μόνο χώρα όπως είναι η Βόρεια Κορέα "θα γίνει εργαλείο για επιθέσεις σε άλλες" και ζήτησε την τροποποίηση του κειμένου ώστε να απευθύνεται έκκληση προς την Πιονγκγιάνγκ για "εποικοδομητική συνεργασία".

Η Λευκορωσία, ο Ισημερινός, το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα συντάχθηκαν με την Κούβα με το επιχείρημα ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι ισορροπημένο.
Τελικά, η κουβανική τροολογία απορρίφθηκε από 77 χώρες έναντι 40 και 50 αποχών.
Η απόφαση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίζεται σε έκθεση εκ 400 σελίδων του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, η οποία , έπειτα από μακρά έρευνα, έφθανε στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στη Βόρεια Κορέα σε βαθμό άνευ προηγουμένου στον σύγχρονο κόσμο.

Επί έναν χρόνο, τα μέλη της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ συγκέντρωσαν μαρτυρίες εξόριστων Βορειοκορεατών και στοιχεία για το τεράστιο δίκτυο των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα όπου κρατούνται μέχρι και 120.000 άνθρωποι, περιπτώσεις βασανισμού, βιασμών και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.
Η ευθύνη για την εκτεταμένη αυτή και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην κορυφή του Κράτους, σύμφωνα με την έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αυστραλός Μάικλ Κίρμπι.
Μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα είναι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ακολουθήσει καταδικάζοντας το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Η Κίνα, ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, και η Ρωσία, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαθέτοντας δικαίωμα βέτο. Οι δύο αυτές χώρες δεν ψήφισαν κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που κατά τη γνώμη τους θα πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση.
"Η σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης διατυπώνει την ανάγκη που υπάρχει ώστε δικαστήριο να επιληφθεί των φοβερών εγκλημάτων της βορειοκορεατικής κυβέρνησης", δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch Κένεθ Ροθ.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ακολουθήσει παραπέμποντας τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να ερευνηθεί ο μακρύς κατάλογος των εγκλημάτων της κατά της ανθρωπότητας", πρόσθεσε.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ:Στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας η Β. Κορέα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news