facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κλείνει η πρυτανεία τα κτίρια στο κέντρο

«Μετά από εισήγηση των κοσμητόρων των σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) αποφασίσθηκε από τις πρυτανικές αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13.11.2014 ως και την προσεχή Δευτέρα 17.11.2014» αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της Νομικής.

«Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτίριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Αφού ζητείται κατανόηση από τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας».

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η πρυτανεία τα κτίρια στο κέντρο"

Η ευρωπαϊκή χώρα που θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα καταργήσει τα μετρητά

Μια ευρωπαϊκή χώρα, και όχι κάποια πολιτεία των ΗΠΑ όπως θα πίστευε κανείς, θα είναι, πιθανότατα, η πρώτη που θα καταργήσει τα μετρητά.

Ο λόγος για τη Σουηδία, όπου ήδη τέσσερις στις πέντε συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με χρεωστική κάρτα, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε έκθεση της Σουηδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου. Ο βοηθός καθηγητής βιομηχανικής δυναμικής στο Βασιλικό Ινσιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας, μάλιστα, τονίζει ότι «η Σουηδία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συναλλαγές χωρίς ρευστό». Βάσει στοιχείων έρευνας που έκανε, οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάρτα κάθε χρόνο, ενώ ηλεκτρονικά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα μέσω κινητών.

Μάλιστα, ο πρώην τραγουδιστής των ΑΒΒΑ Μπγιορν Ουλβάους εδώ και μερικά χρόνια, με αφορμή την άγρια ληστεία σε βάρος του γιου του, διεξάγει καμπάνια για την πλήρη κατάργηση των μετρητών, ενώ εξαιτίας αυτού του λόγου, των βίαιων ληστειών δηλαδή που έχουν γίνει στη χώρα, έχουν ήδη απαγορευτεί τα μετρητά στις αγορές εισιτηριών στα λεωφορεία και πέντε από τις έξι τράπεζες τις χώρες έχουν περιορίσει δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι άστεγοι που πωλούν το περιοδικό που εκδίδουν για να ζήσουν (κάτι αντίστοιχο με την ελληνική «Σχεδία») έχουν εφοδιαστεί με τα ειδικά μηχανήμτα και δέχονται πιστωτικές για τον εξής πολύ απλό λόγο: Δεν μπορούσαν να πουλήσουν το περιοδικό τους γιατί, πολύ απλά, κανείς δεν είχε επάνω του μετρητά.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ευρωπαϊκή χώρα που θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα καταργήσει τα μετρητά"

Έγγραφο ΣΔΟΕ:Ουδεμία σχέση της Μ. Παπανδρέου με τη λίστα Λαγκάρντ

 Έγγραφο του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο, από την έρευνα των υπηρεσιών του σώματος «δεν υπάρχει» στη γνωστή λίστα Λαγκάρντ ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα το όνομά της ως δικαιούχου ή έχει προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει το όνομά της, έδωσε στη δημοσιότητα η κα Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο και κατατέθηκε στο πλαίσιο εκδίκασης αγωγής της κας Παπανδρέου σε βάρος ηγετικών στελεχών του ΣΔΟΕ, καθώς και ΜΜΕ, δημοσιεύματα των οποίων την έφεραν ως δικαιούχο λογαριασμού 500 εκ. ευρώ, που περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Στο ίδιο έγγραφο, ο υπογράφων δηλώνει στην κα Παπανδρέου ότι «ουδέποτε προέβην σε συνεντεύξεις ή αναφορές» σε ΜΜΕ «ότι δήθεν είστε δικαιούχος ποσού 500 εκατ. ευρώ ή άλλου ποσού, τα δε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου που αναφέρονται στο πρόσωπό σας ουδεμία σχέση έχουν με τις έρευνες, τις οποίες έχει διενεργήσει η υπηρεσία μας».

Σημειώνει επίσης ότι «στη σχετική κατάθεσή μου στον Οικονομικό Εισαγγελέα, όπου αναφέρθηκε το όνομά σας στις 3-10-2012, αυτό δεν είχε προκύψει από σχετική επεξεργασία στοιχείων και συγκεκριμένα της λίστας Λαγκάρντ ή οποιασδήποτε άλλης λίστας αλλά αναφέρθηκε ως πληροφορία από διευθυντικό στέλεχος στις 2-10-2012 σε σύσκεψη διευθυντικών στελεχών της υπηρεσίας μου». Καταλήγει τονίζοντας ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση «με τις ασύστατες συκοφαντικές διαδόσεις εις βάρος σας, τις οποίες επικρίνω και εγώ από τη θέση μου».

Η πλευρά της κας Παπανδρέου τονίζει ότι το έγγραφο του ΣΔΟΕ τη δικαιώνει απόλυτα σε όσα υποστήριζε ότι τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα και σκοπό είχαν να τη συκοφαντήσουν και να τη σπιλώσουν. Επίσης, μετά την αποδοχή του εγγράφου από την κα Παπανδρέου, ο κ. Στασινόπουλος εξαιρέθηκε της αγωγής, παραμένουν ωστόσο εκκρεμείς οι υπόλοιπες υποθέσεις εναντίον των υπολοίπων στελεχών του ΣΔΟΕ και των ΜΜΕ κατά των οποίων είχε στραφεί η ιδία.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγγραφο ΣΔΟΕ:Ουδεμία σχέση της Μ. Παπανδρέου με τη λίστα Λαγκάρντ"

Δεν χορηγούν ακριβά φάρμακα σε υπερήλικους ασθενείς

Επείγουσα επιστολή Δ. Κρεμαστινού για την μη χορήγηση ακριβών φαρμάκων σε υπερηλίκους ασθενείς

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητής Δ. Κρεμαστινός κατόπιν επανειλημμένων καταγγελιών πολιτών απέστειλε επείγουσα επιστολή στους επικεφαλής των φορέων υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, σχετικά με το θέμα της μη χορήγησης ακριβών φαρμάκων και συσκευών σε υπερηλίκους ασθενείς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

« Προς: Πρόεδρο ΚΕ.Σ.Υ., κ. Π. Σκανδαλάκη
Πρόεδρο Επιτροπής Εκπαίδευσης ΚΕ.Σ.Υ.,
κ. Ιω. Δατσέρη
Πρόεδρο Ε.Ο.Φ., κ. Δ. Λιντζέρη
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δ. Κοντό
Διοικητή Ι.Κ.Α., κ. Ρ. Σπυρόπουλο
Κοινοπ:
Υπουργό Υγείας,
κ. Μ. Βορίδη

«ΕΠΕΙΓΟΝ»

Θέμα: «Μη χορήγηση ακριβών φαρμάκων σε υπερηλίκους»

Κατόπιν επανειλημμένων καταγγελιών πολιτών προς τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στις οποίες συγκεκριμένα αναφέρεται ότι επιτροπές γιατρών αποφασίζουν να μη χορηγούν ακριβά φάρμακα ή συσκευές με το αιτιολογικό ότι οι ασθενείς είναι υπερήλικοι, θα παρακαλέσω άμεσα με εντολή σας να πάψουν να ισχύουν αυτές οι αποφάσεις.

Εφόσον η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) η στέρηση του δικαιώματος στη ζωή αντίκειται όχι μόνο στους Ιπποκρατικούς και θρησκευτικούς νόμους αλλά αποτελεί ευθέως ποινικό αδίκημα για αυτόν που το διαπράττει. Η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν ανήκει στους ανθρώπους. Είναι αποκλειστικό προνόμιο της φύσης. Παρακαλώ όπως άμεσα αντιδράσετε στην απαράδεκτη αυτή τακτική.

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Καθηγητής Δημήτριος Κρεμαστινός

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν χορηγούν ακριβά φάρμακα σε υπερήλικους ασθενείς"

Μπέζας: Οι συντάξεις θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα

Τη διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις όλων των Ταμείων θα δοθούν, πριν από τα Χριστούγεννα, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας.

«Ναι θα δοθούν» ήταν η κατηγορηματική απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας στην ερώτηση που του κατέθεσε ο Γιώργος Παπαδάκης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπέζας: Οι συντάξεις θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα"

Στο εδώλιο για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος τρεις ορθοπεδικοί καθηγητές πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη

Στο εδώλιο θα καθίσουν τρεις ορθοπεδικοί καθηγητές Πανεπιστημίου που υπηρετούσαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία.

Και οι τρεις παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε σήμερα.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy ότι οι πωλήσεις υλικών στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες κατά 35% και ότι μέρος του «καπέλου» κατέληγε στις τσέπες των γιατρών που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές όπως ταξίδια.

Σύμφωνα με το βούλευμα που εκδόθηκε από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης τα νοσοκομεία “Γ. Γεννηματάς” και “Γ. Παπανικολάου”, όπου υπηρέτησαν οι τρεις κατηγορούμενοι, ζημιώθηκαν στο διάστημα 2001 - 2006 με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης υπολογίζεται ότι το κέρδος των τριών γιατρών στο ποσό το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Μεταξύ άλλων στη δικογραφία εκτός από χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των εμπλεκόμενων γιατρών περιλαμβάνονται ως "δώρα" και προσφορές με ταξίδια που έκαναν οι εταιρείες με αντάλλαγμα την αύξηση των πωλήσεων σε υλικά. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που γίνεται για αποστολή-ταξίδι γιατρών στην Αφρική, στο οποίο το πρόγραμμα περιλάμβανε μέχρι και περιήγησή τους με ελικόπτερο.

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος τρεις ορθοπεδικοί καθηγητές πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη"

Πάτρα: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για τις εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου – Καταφθάνουν ενισχύσεις από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Φοιτητές ζητούν το άνοιγμα του πρώην Παραρτήματος στην οδό Κορίνθου – Θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε επιφυλακή είναι η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας υπό τον φόβο επεισοδίων στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη φετινή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου.

Οι συσκέψεις στα γραφεία της Ερμού είναι συνεχείς και οι εντολές που έχουν δοθεί είναι στην κατεύθυνση της λήψης αυξημένων μέτρων προστασίας με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες όπως αποφασίστηκε θα ενισχυθούν και από τις όμορες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Η έλλειψη δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες του PatrasTimes, όπως εκφράστηκε από την ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. και ενστερνίστηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Ι. Ανδριανός ο οποίος και αποφάσισε την αναβολή του ποδοσφαιρικού αγώνα της Παναχαϊκής με την ΑΕΚ την ερχόμενη Κυριακή, συνηγόρησε και στο να μην σταλούν δυνάμεις προς ενίσχυση της Αθήνας για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Η ανησυχία εντάθηκε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα με την ένταση έξω από τη Νομική και την απόφαση της Πρυτανείας να καλέσει την Αστυνομία για να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις των φοιτητών για καταλήψεις ενόψει του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου.

Επιπλέον, προβληματισμός επικρατεί για το τι θα γίνει και με το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην οδό Κορίνθου και αν αυτό τελικά θα ανοίξει παρά την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής ότι και φέτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον εξωτερικό χώρο.

Οι φοιτητές πάντως είναι αποφασισμένοι και θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας που θα γίνει μεθαύριο Σάββατο, ώστε να ζητήσουν από τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να ανοιχτεί ο χώρος.

Κύριο χαρακτηριστικό πάντως και των φετινών εκδηλώσεων, είναι το βαρύ κλίμα κάτω από το οποίο πραγματοποιούνται λόγω των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Και φυσικά όλα αυτά σε συνδυασμό με τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τη διαθεσιμότητα, τις μειώσεις των μισθών, την ανεργία και τα χαράτσια, ένα σκηνικό που συνθέτει και στην πόλη της Πάτρας ένα εκρηκτικό κλίμα.

Πορείες και συλλαλητήρια

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Πάτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου ξεκινούν από μεθαύριο Σάββατο και θα κορυφωθούν με τις πορείες και τα συλλαλητήρια της ερχόμενης Δευτέρας, ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που θα γίνουν το απόγευμα της Δευτέρας στις 6 μ.μ., η μία από φοιτητές, φορείς, συλλόγους από το πρώην Παράρτημα της οδού Κορίνθου και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα από την πλατεία Γεωργίου.

Άλλωστε τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα στηθούν τραπεζάκια με ενημερωτικό υλικό έξω από το Παράρτημα, ενώ φορείς, σύλλογοι και φοιτητές θα καταθέσουν στεφάνια στη μνήμη όσων χάθηκαν στο Πολυτεχνείο.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για τις εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου – Καταφθάνουν ενισχύσεις από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία"

ΠΟΜΙΔΑ: Αντίθετη στην εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Κάθετα αντίθετη είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στην εξαίρεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, αναφερόμενος στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης, τόνισε πως προκαλεί την αγανάκτηση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι όπως υπογράμμισε «αποτελούν τον συνήθη στόχο της κυβέρνησης για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού».

«Η συνεχής στοχοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων και η μη διευκόλυνση των υψηλοοφειλετών (άνω των 15.000 ευρώ) των οποίων τα ακίνητα δεν προσκομίζουν έσοδα, στο τέλος θα τους αναγκάσει να σηκώσουν τα χέρια ψηλά εγκαταλείποντας τις όποιες προσπάθειες καταβολής των φόρων τους, με καταστροφικά για όλους αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Παραδιάς μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων σχολιάζοντας περαιτέρω την τροπή του θέματος, είπε πως είναι πασιφανές πως τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που παρατηρείται ένα δημοσιονομικό κενό, στο τέλος καλούνται να το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. «Αυτό το έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και με τον φόρο ακίνητης περιουσίας παλαιότερα και με το «χαράτσι» της ΔΕΗ από το 2011 και με τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε.

Ο κ. Παραδιάς ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ετησίως 20.000 ευρώ, 30.000 ευρώ, 40.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ - κύριο και συμπληρωματικό - χωρίς να έχουν με κάποιον τρόπο τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο επαναλαμβανόμενο βάρος.

«Όπως γίνεται αντιληπτό για τέτοια φορολογικά βάρη το κράτος θα πρέπει να προβλέπει πάντοτε τον καλύτερο δυνατό τρόπο διευκόλυνσης των οφειλετών για να μπορέσουν να πληρώσουν. Διαφορετικά όλος αυτός ο κόσμος, θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να διατηρήσει την περιουσία του και αντί να σφίγγει τα δόντια και να πληρώνει, θα σηκώσει τα χεριά ψηλά και αυτό θα αποβεί καταστροφικό και για τους ίδιους τους φορολογούμενους και για τα δημοσιονομικά του κράτους», είπε ο κ. Παραδιάς.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Αντίθετη στην εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων"

Αίτημα για κήρυξη του δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Υπεγράφη σήμερα, 13 Νοεμβρίου, αίτημα για την κήρυξη του Δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από τον aντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γiώργο Λεονταρίτη...

Την 8η Νοεμβρίου 2014 εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρότατη καταιγίδα και έντονη βροχόπτωση) που έπληξαν την Κίμωλο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτεταμένων απωλειών, ζημιών και καταστροφών τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις υποδομές του νησιού.

Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια, έδρασαν άμεσα καταγράφοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη θεομηνία.

Επειδή για την αντιμετώπιση απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, όπως προβλέπεται από το άρθρο 2 § 4β του ν. 3013/2002, ο κ. Λεονταρίτης αιτήθηκε προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Σεραφείμ Τσόκα, την κήρυξη του Δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

naxos-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα για κήρυξη του δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Κύθνος: Η κατάληψη που στηρίζεται από ολόκληρο το νησί!

Κατάληψη μαθητών στην Κύθνο - ''Ζητούν το αυτονόητο... καθηγητές''

Μαθητές έβαλαν λουκέτο στο σχολείο τους - Η κινητοποίηση στηρίζεται από ολόκληρο το νησί που για ακόμα μια φορά δείχνουν να είναι ξεχασμένοι στο άγνωστο.

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί το Γυμνάσιο Κύθνου με Λυκειακές τάξεις από μαθητές που απελπισμένοι από την κατάσταση στο σχολείο τους, πέρασαν λουκέτο, ξεκινώντας μια διαμαρτυρία για το αυτονόητο... καθηγητές για να κάνουν τα μαθήματά τους!

Οι μαθητές έχουν σοβαρές ελλείψεις καθηγητών που συνιστούν απώλεια μαθημάτων αρκετών ωρών , γεγονός που φέρνει την κατάσταση στο ... ως εδώ και μη παρέκει, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος, οι μαθητές να διακινδυνεύσουν να χάσουν την σχολική χρονιά και φυσικά να μην ρισκάρουν να πάρουν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας, αν και ενήμερο για την κατάσταση, δεν προχωράει σε προσλήψεις αντιθέτως έκανε τα μεγαλορουσφετάκια για να μετατεθούν οι καθηγητές με το λεγόμενο ''βύσμα''. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ξεκίνησαν 22 καθηγητές και πλέον το σχολείο υπολειτουργεί μόνο με 9 καθηγητές για 70 μαθητές.

Η κινητοποίηση στηρίζεται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή και εκ μέρους των γονέων.

Σας θέτουμε λοιπόν τα ερωτήματα:

1. Γιατί οι 13 καθηγητές μετατέθηκαν ή αποσπάσθηκαν χωρίς πρώτα να βρεθεί αντικαταστάτης, όπως ρητά ορίζει ο ισχύων νόμος (παρ.1 του άρθρου 31 Ν 3848/2010).

2. Ποιος ενέκρινε αυτές τις αποσπάσεις / μεταθέσεις χωρίς να λάβει υπόψη του την επάρκεια του σχολείου μας;

Σε απόγνωση οι γονείς

'' Είμαστε Έλληνες πολίτες και κάτοικοι ενός μικρού νησιού που απαριθμεί 1.200 κατοίκους. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας έχουν ίσα δικαιώματα με τα παιδιά που ζουν στις μεγαλουπόλεις και ασφαλώς δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ζητάμε να καλυφθούν άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών καθώς έχουν ήδη περάσει 2,5 μήνες από την έναρξη του σχολείου. Ήδη τα παιδιά μας έχουν υποβάλει και δημοσιεύσει ένα κείμενο διαμαρτυρίας διαμαρτυρόμενα για την υποβάθμιση του σχολείου τους.

Διαμαρτυρήθηκαν πριν από μας για την έλλειψη εκπαιδευτικών ζητώντας από κάθε αρμόδιο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να στελεχωθεί έγκαιρα το σχολείο μας.

Σε συνάντηση που είχαμε με το 15μελές του σχολείου πληροφορηθήκαμε ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν με έξι (6) εκπαιδευτικούς και μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί τρεις (3) αναπληρωτές. Τα μαθήματαδιεξάγονται χωρίς Οικονομολόγο, γεγονός το οποίο καθιστά τα παιδιά της Γ’ Λυκείου εκτός συναγωνισμού με τα υπόλοιπα που θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις! Επίσης υπάρχει έλλειψη Φιλολόγου, Γυμναστή και καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Δεν διδάσκονται τα μαθήματα της Μουσικής, της Αισθητικής Αγωγής, της Οικιακής Οικονομίας και της Τεχνολογίας. Όλα αυτά κάνουν την ανάγκη τοποθέτησης εκπαιδευτικών επιτακτική. Είναι ευνόητο ότι η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτικότερη , αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά μας, θα πρέπει για να πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις να μετακομίσουν στην Αθήνα εγκαταλείποντας τα σπίτια τους.

Θα θέλαμε να θεωρήσετε την αγωνιστική μας διάθεση δεδομένη λαμβανομένου υπόψη ότι θα δραστηριοποιηθούμε εντονότερα και θα απευθυνθούμε στα ΜΜΕ και στην δικαιοσύνη για το καλό των παιδιών μας, αν δεν υπάρξει άμεση λύση.''

cyclades24
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύθνος: Η κατάληψη που στηρίζεται από ολόκληρο το νησί!"

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας η απόσυρση της διάταξης για τις 100 δόσεις

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της απόσυρσης της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες από την κυβέρνηση, υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας.

«Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα» αναφέρει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας εκ νέου «εγκλωβισμένη» την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» προσθέτει η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα, είτε να ανοίξει άμεσα το σύστημα για αιτήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας αλλά αντίθετα με τις διατάξεις του νομού που η ίδια ψήφισε, είτε να καθυστερήσει τη διαδικασία μέχρι και αν καταφέρει να ξηλώσει τη διάταξη στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναιρέσουν τον εαυτό τους εντός ολίγων ημερών».

Παράλληλα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι «πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη. Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας η απόσυρση της διάταξης για τις 100 δόσεις"

Πως θα διορθώσετε τα στοιχεία του Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ

Την Παρασκευή ανοίγει η εφαρμογή - Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο

Στην διόρθωση λαθών ή και την συμπλήρωση στοιχείων που παρέλειψαν κατά τη συμπλήρωση του Ε9 θα μπορέσουν να προβούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μειώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που καλούνται να πληρώσουν εφέτος.

Σύμφωνα με δηλώσεις της γ.γ Δημοσίων Εσόδων σε συνέδριο λογιστών στην Αθήνα, η ηλεκτρονική εφαρμογή για διορθώσεις ανοίγει την Παρασκευή, θα μείνει ανοικτή έως τέλος Νοεμβρίου αλλά έχει ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να δώσει παράταση στην προθεσμία επειδή ο χρόνος είναι πια περιορισμένος

Η αναλυτική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για το πώς θα γίνουν οι διορθώσεις, δόθηκε στη δημοσιότητα.

 Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο

 tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Πως θα διορθώσετε τα στοιχεία του Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ"

Αρνείται ο Βορίδης την εξαίρεση φαρμάκων για τον διαβήτη από το πλαφόν συνταγογράφησης...

Σημασία δεν έχει τόσο τι ακριβώς είπε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Νοεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, σημασία έχουν όλα όσα απέφυγε να πει!

Συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης δεν ανακοίνωσε ούτε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου την εξαίρεση σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων οι ινσουλίνες, από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό και περιορίσθηκε μόνον να ανακοινώσει ότι μελετά τον νομικό τρόπο με τον οποίο θα επιτραπεί η δωρεάν χορήγηση των αναλωσίμων στους ανασφάλιστους διαβητικούς συνανθρώπους μας.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης και αναθεώρησης του πλαφόν συνταγογράφησης, η οποία λειτουργεί στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει εδώ και έναν μήνα εισηγηθεί στον Μάκη Βορίδη την εξαίρεση σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων οι ινσουλίνες, από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό...

ygeia360
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνείται ο Βορίδης την εξαίρεση φαρμάκων για τον διαβήτη από το πλαφόν συνταγογράφησης... "

Στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θέλουν οι Τούρκοι να εντάξουν το φυσικό αέριο

Βρυξέλλες: Τροπολογία στα μέτρα της Άγκυρας υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων, υιοθετώντας πλήρως τουρκικές θέσεις, ενόψει του κοινού ψηφίσματος που θα εκδώσει αύριο η Ευρωβουλή για τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία των Πρασίνων αναφέρει: Η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων θα πρέπει να παράσχει την ευκαιρία για περαιτέρω επαναπροσέγγιση μεταξύ των μερών και να καταστεί τελικά μέρος των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στοχεύοντας στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, κατά έντιμο, βιώσιμο και δίκαιο τρόπο».

Είναι προφανές ότι η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διά της τροπολογίας που υπέβαλε, επιχειρεί να μεταφέρει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας παράλληλα ότι το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους είναι «δικοινοτικό» και όχι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γίνεται δε κατανοητό, ότι ενδεχόμενη έγκριση της εν λόγω τροπολογίας, θα ακυρώσει την ουσία του καταδικαστικού ψηφίσματος κατά της Τουρκίας, αλλά και κάθε έννοια κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Κύκλοι των Πρασίνων δείχνουν πάντως να κατανοούν ότι η εν λόγω τροπολογία αναπαράγει τουρκικές θέσεις και δεν αποκλείουν τελικά να γίνουν δεύτερες σκέψεις.

Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τις τελευταίες 72 ώρες, οι διπλωματικές υπηρεσίες της Άγκυρας αλλά και του ψευδοκράτους προέβησαν σε παραστάσεις προς όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, περιλαμβανομένων και των Πρασίνων, με επικεφαλής τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο οποίος έσπευσε εκ νέου στις Βρυξέλλες για αποτροπή των προνοιών του καταδικαστικού ψηφίσματος.

Ο κ. Μποζκίρ, ο οποίος μίλησε χθες στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας (ΜΚΕ), χαρακτήρισε «μονομερές» το ψήφισμα της Ευρωβουλής, προειδοποιώντας ότι εάν εγκριθεί (σ.σ. χωρίς τροπολογίες), τότε η Άγκυρα θα εκδηλώσει «άμεση αντίδραση». Όπως δε πληροφορείται ο «Φ», η «άμεση αντίδραση» της τουρκικής πλευράς θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν Μποζκίρ και Ναμί, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη ΜΚΕ καταγράφηκαν και πάλι ψηλοί τόνοι, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στη λύση του Κυπριακού και είπε ότι όσα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι τεχνικά έτοιμα θα πρέπει να ανοίγουν, χωρίς να προβάλλονται πολιτικοί όροι.

Τόσο η ιταλική προεδρία, όσο και ο νέος Επίτροπος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιοχάνες Χαν, επιστράτευσαν την πρόσφατη παράγραφο των Συμπερασμάτων που υπενθυμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την κυριαρχία της επί των χωρικών της υδάτων.

Ο Αυστριακός Επίτροπος κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», αλλά την ίδια ώρα επανέλαβε την κλασική θέση της Κομισιόν για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη Δικαιοσύνη. Κάλεσε όλους να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού, καθιστώντας σαφές ότι χωρίς οριστική διευθέτηση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ζητείται άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων την ώρα που η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ και θεωρεί «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Ενωτική Αριστερά Τάκης Χατζηγεωργίου απέρριψε το επιχείρημα ότι δήθεν η Τουρκία παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, Κώστας Μαυρίδης, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο ενταξιακός διάλογος τον με την Τουρκία, ενόσω η Άγκυρα δεν αποδέχεται το κράτος δικαίου της ΕΕ.

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θέλουν οι Τούρκοι να εντάξουν το φυσικό αέριο"

Μέσω γιατρού του ΕΟΠΥΥ τα ραντεβού για χειρουργείο

Μέσω του γιατρού του ΕΟΠΥΥ ή του ΠΕΔΥ θα κλείνεται σύντομα το ραντεβού με κλινική ή τμήμα νοσοκομείου, που ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποιος ασθενής.

Ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα αναζητεί σε ηλεκτρονικό σύστημα τα διαθέσιμα ραντεβού και χειρουργεία στο πλησιέστερο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Με συναίνεση του ασθενούς, θα κλείνει το ραντεβού και θα τον παραπέμπει στο σύστημα Υγείας.

Το νέο αυτό σύστημα βρίσκεται στην τελική φάση της διαμόρφωσης και αποτελεί μία από τις ελάχιστες εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας έναντι της τρόικας. Αναμένεται, δε, να ανακοινωθεί σύντομα και να εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Το «σύστημα παραπομπών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια» φροντίδα Υγείας αναμένεται να διασυνδεθεί και με το σύστημα προτεραιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων, το οποίο έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας.

Θα λειτουργεί ως εξής: Σε περίπτωση κάποιου μη επείγοντος προβλήματος υγείας, οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ και οι ανασφάλιστοι σε γιατρό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Εάν ο γιατρός κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη νοσηλείας ή επέμβασης, θα μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα και θα αναζητεί διαθέσιμο ραντεβού.

Θα ενημερώνει σχετικά τον ασθενή και -εφόσον εκείνος συμφωνήσει- θα κλείνει το ραντεβού. Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι ο γιατρός της πρωτοβάθμιας θα μπορεί να αξιοποιεί και το ηλεκτρονικό σύστημα προτεραιότητας χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία και θα καταχωρίζει σε αυτό τον ασθενή του, εφόσον η πάθησή του απαιτεί επέμβαση.

Το προωθούμενο σύστημα διασυνδέει την πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα με τη δευτεροβάθμια. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, επιχειρεί να ξεπεράσει την αναρχία που επικρατεί σήμερα στο θέμα της πρόσβασης των ασθενών στα νοσοκομεία.

Από τη μία πλευρά, η ελεύθερη πρόσβαση περιορίζει τον κίνδυνο να μείνει χωρίς φροντίδα ασθενής ο οποίος δεν διαθέτει την οικονομική άνεση να επισκεφθεί ελεύθερο επαγγελματία γιατρό. Από την άλλη, προκαλεί συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου συρρέουν χιλιάδες περιστατικά, τα οποία μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από τα 11,9 εκατομμύρια ασθενείς που εξετάζονται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (4,8 εκατομμύρια άνθρωποι), τα εξωτερικά (6,7 εκατομμύρια) και τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων (400.000), μόλις 2,3 εκατομμύρια εισάγονται τελικά για νοσηλεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, δε, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών «μπλοκάρουν» από δεκάδες περιστατικά, τα οποία κάθε άλλο παρά επείγοντα είναι. Εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα «επείγοντα» περιστατικά φτάνει στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο.

Αλλά, ακόμη και όσοι καλούν το «166» και διακομίζονται με ασθενοφόρο, δεν είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Από τους περίπου 1.000 ασθενείς που διακομίζονται καθημερινά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αττική, περίπου οι 400 είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Το ποσοστό όσων διακομίζονται με ασθενοφόρο και εισάγονται για νοσηλεία στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής κυμαίνεται από 30% έως 50%.

Η μεσολάβηση του γιατρού στη διαδικασία των ραντεβού με τα νοσοκομεία θα αποτελέσει ένα «φίλτρο», ώστε να καταλήγουν στα νοσοκομεία όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω γιατρού του ΕΟΠΥΥ τα ραντεβού για χειρουργείο"

Με εντολή Φορτσάκη τα ΜΑΤ στη Νομική για να μη γίνει κατάληψη

Επτά διμοιρίες των ΜΑΤ και τέσσερις κλούβες βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης στη Νομική, αλλά και την ΑΣΟΕΕ, καθώς υπήρξε απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής Αθηνών για κατάληψη απο σήμερα Πέμπτη, εν όψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.
Ετσι, με εντολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φροτσάκη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αναμένεται να παραμείνουν στη Νομική μέχρι και τη Δευτέρα
Οι φοιτητές σχεδίαζαν να καταλάβουν τη σχολή με αίτημα την επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, και εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέτρα περιφρούρησης έχουν ληφθεί και για άλλα ιδρύματα όπως η ΑΣΟΕΕ, με το Φοιτητικό Σύλλογο να έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση.
Τα μέτρα περιφρούρησης της ΕΛΑΣ στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση την επέτειο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.
Για την ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων, έπειτα από αίτημα του κ. Φορτσάκη στην ΕΛ.ΑΣ., προχώρησε σε καταγγελία η ΑΡ.ΕΝ. Νομικής η οποία όπως γράφει, καταγγέλλει «το πραξικοπηματικό lock-out που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Νομική Σχολή Αθηνών η οποία είναι περικυκλωμένη από 4 κλούβες και 7 διμοιρίες ΜΑΤ με εντολή του πρύτανη Φορτσάκη». Αριστερή Ενότητα Νομικής τονίζει στην καταγγελία ότι  «η Νομική σχολή δεν είναι τσιφλίκι κανενός πρύτανη. Αντίθετα πρέπει και θα αγωνιστούμε να παραμείνει ανοιχτή στους φοιτητές, τις φοιτήτριες που παλεύουν για ένα άλλο πανεπιστήμιο και την αγωνιζόμενη κοινωνία που αντιστέκεται και παλεύει για μια ζωή με αξιοπρέπεια».
Παράλληλα, καλεί τους φοιτητές να μην δείξει «καμία ανοχή στις πραξικοπηματικές ενέργειες του Φορτσάκη! Καμία ανοχή στο σύγχρονο αυταρχισμό!» και για αυτό τον λόγο καλεί από σήμερα το πρωί συγκέντρωση των φοιτητών έξω από τη σχολή.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Με εντολή Φορτσάκη τα ΜΑΤ στη Νομική για να μη γίνει κατάληψη"

Απλοποιείται η διεκδίκηση αποζημιώσεων καταναλωτών και επιχειρήσεων από καρτέλ

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, η οδηγία βάση της οποίας οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στο εξής θα μπορούν να διεκδικούν απευθείας και ευκολότερα αποζημιώσεις, για ζημιές που υπέστησαν από καρτέλ. Ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ., Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καταναλωτών και συγκεκριμένα:

- αφενός, οι αποφάσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού που βεβαιώνουν πως υπήρξε παραβίαση του δικαίου ανταγωνισμού, θα είναι δεσμευτικές στο εξής για τα δικαστήρια και ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται με το να αποδεικνύει εκ νέου πώς παραβιάστηκε ο νόμος

- αφετέρου, πλήρη αποζημίωση θα δικαιούνται όλοι οι θιγόμενοι. Δηλαδή οι όχι μόνον οι άμεσοι πελάτες του εκάστοτε παραβάτη -π.χ. όχι μόνον ο χονδρέμπορος- αλλά και οι επόμενοι κρίκοι στην αλυσίδα: οι τοπικοί αντιπρόσωποι, οι λιανέμποροι, κλπ.

O κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: "ως Ελληνική Προεδρία εργαστήκαμε εντατικά για να γίνει πραγματικότητα αυτή η Οδηγία, κάτι που αναφέρεται άλλωστε στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου και πετύχαμε να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι η Οδηγία αυτή θα μεταφερθεί το ταχύτερο στην ελληνική έννομη τάξη και πάντως πριν τη λήξη της διετούς προθεσμίας που δίνει η ΕΕ".

ΑΠΕ_ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Απλοποιείται η διεκδίκηση αποζημιώσεων καταναλωτών και επιχειρήσεων από καρτέλ "

Το 26,9% της Finansbank θα διαθέσει σε πρώτη φάση η Εθνική Τράπεζα

Στη διάθεση του 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank στοχεύει η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της δρομολογηθείσας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank. Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της στη Finansbank, ώστε έως το τέλος του 2015 η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%.

Τις κινήσεις της αναφορικά με την πώληση μειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής της στην Τουρκία, της Finansbank, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι, επιπλέον θα προβεί:

-Στη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της Finansbank, που κατέχει σήμερα η ΕΤΕ, ονομαστικής αξίας ογδόντα εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (TL 80.000.000) οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 2,25% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακοινωθείσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

-Στη χορήγηση δικαιώματος συμπληρωματικής κατανομής υφιστάμενων μετοχών («overallotment option»).

-Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσοστό που θα διατεθεί από την ως άνω ΑΜΚ, τη διάθεση υφισταμένων και την άσκηση του overallotment option δε θα υπερβεί το 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου η ΕΤΕ θα διατηρήσει την πλειοψηφία και τον έλεγχο της Finansbank.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank ώστε, έως το τέλος του 2015, η συμμετοχή της να περιοριστεί στο 60%.

Τα ως άνω τελούν υπό την αίρεση της λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 26,9% της Finansbank θα διαθέσει σε πρώτη φάση η Εθνική Τράπεζα"

Σταθερός προμηθευτής της Ιαπωνίας σε λάδι η Ελλάδα

Στην τέταρτη θέση των χωρών προμηθευτών της ιαπωνικής αγοράς διατηρείται η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται σε έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Τόκυο.

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Ιαπωνία, κατά το επτάμηνο 2014, διατήρησαν την τάση αύξησης, την οποία σημειώνουν τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την γενικότερη άνοδο της ιαπωνικής αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι, το σύνολο της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ιαπωνία είναι εισαγόμενο με μηδενικό εισαγωγικό δασμό. Το ύψος των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου (δασμ. κλάση 15.09.10), κατά το διάστημα Ιανουαρίου -Ιουλίου 2014, ανήλθε σε 2,28 εκ. ευρώ έναντι 2,06 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2013 και ως αποτέλεσμα η Ελλάδα διατηρείται στην 4η θέση των χωρών - προμηθευτών της ιαπωνικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο που κατέχουν οι ελληνικές εξαγωγές επί του συνόλου της αγοράς αυξήθηκε σε 2,% το επτάμηνο 2014, από 1,8% το 2013, μειωμένο όμως σε σύγκριση με τα έτη 2012 και 2011 που ήταν 2,1% και 2,3% αντιστοίχως.

Αυτό οφείλεται στην ταχύτερη άνοδο των εξαγωγών ανταγωνιστριών χωρών μας, ιδίως της Τουρκίας, η οποία με μερίδιο 5,6% κατά το επτάμηνο 2014 βρίσκεται στην 3η θέση της αγοράς. Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται σταθερά η Ιταλία και η Ισπανία με μερίδια 51% και 39% αντιστοίχως.

Τα τελευταία χρόνια, η ιαπωνική αγορά ελαιολάδου αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, +60,2% το 2013, +14,2% το 2012, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται μεν αλλά με βραδύτερο ρυθμό, +43,4% το 2013, +4,5% το 2012.

Μόνον κατά το τρέχον διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, ο ρυθμός ανόδου των εξαγωγών μας (+10,6) κινείται όπως συνολικά η αγορά (+10,7%).

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθερός προμηθευτής της Ιαπωνίας σε λάδι η Ελλάδα"

Βαρθολομαίος: Οι Χριστιανοί στην Τουρκία θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Μουσουλμάνους

Σε σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία υπήρξαν τα τελευταία χρόνια θετικές εξελίξεις στη διάρκεια της κυβέρνησης Ερντογάν, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τονίζει σε σημερινή μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες εξαήμερη επίσκεψη στην Αυστρία, με την ευκαιρία και των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» για τον Οικουμενικό Διάλογο, στις οποίες ήταν επίτιμος προσκεκλημένος.

Όπως επισημαίνει, μέλημα της Εκκλησίας, από τα σημαντικότερα, είναι η αναγνώρισή της από το τουρκικό κράτος ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, ενώ το νομικό καθεστώς των χριστιανικών εκκλησιών και των Χριστιανών πολιτών της Τουρκίας θα πρέπει να καθορισθεί σαφώς, καθώς οι Χριστιανοί στην Τουρκία είναι επίσης Τούρκοι πολίτες και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Μουσουλμάνους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εξίσου σημαντικό είναι το μέλημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της οποίας το κλείσιμο, όπως παρατηρεί, αποτελεί μια μεγάλη αδικία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη σύνδεση, από μέρους της Άγκυρας, μιας επαναλειτουργίας της Σχολής με την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Βαρθολομαίος απορρίπτει ως μη σκόπιμη μια τέτοια «συναλλαγή», τονίζοντας ότι ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτική ελευθερία δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενα συναλλαγής.

Συμπληρώνει δε, ότι η επαναλειτουργία της Σχολής δεν έχει τίποτε να κάνει με το ελληνικό κράτος, καθώς πρόκειται για Τούρκους πολίτες που ζητούν το άνοιγμά της και που δεν έχουν την ευθύνη για τις ενέργειες και αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες η ίδια λαμβάνει ανεξάρτητα από αυτούς.

Στη συνέντευξή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκφράζοντας, όπως λέει, το μεγάλο συναίσθημα ευθύνης που έχει ως προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή αλλά και τον μεγάλο πόνο για τους διωγμούς τους στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες εστίες διένεξης ανά τον κόσμο, τονίζει την ανάγκη να γίνει κάθε τι δυνατό για να υποστηριχθούν και να προστατευτούν αυτοί από διώξεις, εκτοπισμούς και δολοφονίες.

Κατά την άποψή του, είναι πολύ σημαντικό οι εκεί Χριστιανοί να παραμείνουν και να συνεχίσουν να ζουν στις πατρίδες τους και στις γενέτειρές τους, και συγχρόνως θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως ισότιμοι πολίτες και να μην θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει εντονότερη και σαφέστερη υποστήριξή τους πολιτικά, ηθικά και υλικά.

Ο αγώνας για θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχυθεί και το καλό των ανθρώπων πρέπει να έχει προτεραιότητα από οικονομικούς ή πολιτικούς συλλογισμούς, αναφέρει.

Σε σχέση με το Σχίσμα του 1054, ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει πως η αποκατάσταση της διάσπασης της και η επανένωση της Εκκλησίας συνιστά μεγάλο καθήκον της εποχής μας, και παραπέμπει στα πρώτα βήματα που ξεκίνησαν σε αυτή την κατεύθυνση πριν από 50 χρόνια ο Πάπας Παύλος ο Έκτος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ενώ, όπως παρατηρεί, ο επίσημος Θεολογικός Διάλογος ανάμεσα στις Εκκλησίες βοήθησε να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και διαφορές απόψεων.

Αναφέρεται, επίσης, στη συνάντησή του τον περασμένο Μάιο στην Ιερουσαλήμ με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως επίσης στην ανταλλαγή επισκέψεων κάθε χρόνο ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών στη Ρώμη με την ευκαιρία της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και αντίστοιχα με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στην Κωνσταντινούπολη, όπου φέτος θα βρίσκεται προσκεκλημένος του (από τις 29 Νοεμβρίου) ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ ως μεγάλη βοήθεια θεωρεί ο ίδιος θεσμούς όπως το Ίδρυμα «Προ Οριέντε», που προωθούν τόσο τις θεολογικές όσο και τις προσωπικές επαφές.

Από τον Πάπα Φραγκίσκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένει, όπως σημειώνει, περαιτέρω θαρραλέα βήματα και προσπάθειες για την ενότητα των Εκκλησιών, όπως εκείνος έχει ήδη κάνει από την εκλογή του σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

Στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται διεξοδικά και τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η πρώτη ορθόδοξη μονή στην Αυστρία, η οποία θα ανεγερθεί σε έκταση στο Σανκτ Αντρέ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, που παραχωρήθηκε - δωρήθηκε από την αυστριακή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.

Όπως παρατηρεί, αυτή η μονή θα αποτελεί πνευματικό καταφύγιο για τους μοναχούς, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έναν τόπο όπου θα συναντώνται Χριστιανοί με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμό, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής η μονή θα να είναι ένας τόπος όπου θα μπορούν να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, και ακόμη, εάν κάποιοι έχουν επιφυλάξεις, θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν τη μονή και τους μοναχούς όταν τους γνωρίσουν.

romfea
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρθολομαίος: Οι Χριστιανοί στην Τουρκία θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Μουσουλμάνους"

Νίμιτς: «Δεν πετύχαμε καμία πρόοδο» για το Σκοπιανό

Με τη φράση «δεν πετύχαμε καμία πρόοδο» περιέγραψε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς την πλήρη στασιμότητα στο θέμα της επιλύσης του ζητήματος με την ονομασία των Σκοπίων μετά την κοινή συνάντηση που είχε με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο κ. Νίμιτς δεν αναφέρθηκε ούτε και σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη των συνομιλιών αναφερόντας γενικώς ότι αυτές θα συνεχιστούν τους «επόμενους μήνες», χωρίς, δηλαδή, να διευκρινίσει αν θα ξανακαλέσει τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ή αν θα μεταβεί ο ίδιος στις δυο χώρες και πότε.

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο ζήτημα», ότι στη δίωρη από κοινού συνάντηση συζητήθηκαν τα «βασικά θέματα» για «να προσεγγίσουμε προς μία λύση», όπως είπε, «η οποία θα πρέπει να αποσκοπεί και στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

«Οι δυο πλευρές έχουν μια καλύτερη διαμορφωμένη ιδέα για τον στόχο των συνομιλιών» συμπλήρωσε, προσθέτοντας επίσης ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία».

Σε σχετική ερώτηση, δεν θέλησε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αμφίπολη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ενθάρρυνσή» του σε κάθε είδους ανασκαφές που αναδεικνύουν ιστορικά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι ο νέος αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες «ουσιαστικά επανέλαβε τις ίδιες σκέψεις τις οποίες έχουν τα Σκόπια και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το καινούριο να σας πω», προσθέτοντας ότι «σήμερα, δεν υπήρξαν καινούριες ιδέες. Καινούριες ιδέες θα υπάρξουν τον επόμενο χρόνο, τώρα σε ποιο μήνα θα το κάνει (πότε ο κ. Νίμιτς θα καλέσει για νέες συναντήσεις) δεν ξέρουμε. Ίσως στο μέλλον να βγει κάτι».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίμιτς: «Δεν πετύχαμε καμία πρόοδο» για το Σκοπιανό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news