facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εκτός ρύθμισης οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Αλλάζουν το νόμο για τις 100 δόσεις μόλις μια ημέρα μετά την έκδοση της εγκυκλίου, ύστερα από παρέμβαση της τρόικας.

Ενώ ο νόμος προβλέπει ότι στις 72-100 δόσεις μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που βεβαιώθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου αλλά δεν έγιναν ληξιπρόθεσμες, η κυβέρνηση θα αλλάξει τη σχετική διάταξη, έτσι ώστε να μην περιληφθούν στη ρύθμιση οι επόμενες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ .

Οι δόσεις αυτές θα μπορούν να εντάσσονται στις 12-24 δόσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αφού ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκε πριν την 1η Οκτωβρίου πρέπει να μπουν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεις υποχρεωτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και προαιρετικά οι μη ληξιπρόθεσμες.

Όμως με δελτίο τύπου το Υπ. Οικονομικών, προαναγγέλει αλλαγή στις 100 δόσεις μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την οποία, μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να μπει στις 100 δόσεις και οι υπόλοιπες ή να εξοφλούνται ή να μπαίνουν στις 12-24 δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έρχεται, σαφώς, σε ευθεία αντιδιαστολή με την απόφαση την οποία εξέδωσε μόλις προ δύο ημερών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κ. Σαββαϊδου δεν ήταν ενήμερη για τις αλλαγές. Το πρωϊ άλλωστε στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΒΕΑ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων η κα Σαββαϊδου επανηλημένα ρωτήθηκε και επανηλημένα διέψευσε κάθε ενδεχόμενο να γίνει αυτό που τελικά συνέβη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τρόικα αντέδρασε σφόδρα στη διάταξη αυτή, γιατί θα επέτρεπε σε πολλούς να μην πληρώσουν τίποτε στην εφορία γα ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος έως τον Μάρτιο, αλλά να ζητήσουν την τελευταία στιγμή να κάνουν ρύθμιση (έως 31.3.2015) για το σύνολο των οφειλών αυτών και να τα πληρώσουν με δόσεις ή εφάπαξ χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Έτσι ο νόμος από την Πέμπτη θα αλλάξει και πλέον θα πρέπει μετά να εκδοθεί και νέα ερμηνευτική εγκύκλιος από την κυρία Σαββαΐδου που θα ακυρώνει την προηγούμενη, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την ψήφιση του νέου νόμου στη Βουλή.

Από την εξέλιξη αυτή όμως αδικούνται κατάφωρα οι συνεπείς φορολογούμενοι που πλήρωναν ανελλιπώς τις δόσεις τους για φόρους και ρυθμίσεις, ενώ επιβραβεύονται οι τουλάχιστον 200.000 φορολογούμενοι που επίτηδες «τα φόρτωσαν στον κόκκορα» και σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους από τον Ιούλιο και μετά, όταν διέρρευσε πως σχεδιάζεται η νέα ρύθμιση, προκειμένου να καταστούν ληξιπρόθεσμοι και να τα εντάξουν στη ρύθμιση χρεών. Αυτοί πλέον βρίσκονται σε θέση ισχύος αφού κράτησαν ρευστότητα τριών μηνών και θα μπορούν να πληρώσουν ευκολότερα τις επόμενες τρέχουσες οφειλές τους και σε 100 δόσεις, ενώ όσοι «στέγνωσαν» πληρώνοντας στην ώρα τους του φόρους ή δεν έχαναν δόση για τις παλαιές ρυθμίσεις που είχαν κάνει, τώρα θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν όπως και πριν.

Ωστόσο η κυβέρνηση -που χρειάστηκε 2 μήνες για να φτιάξει νόμο- μέχρι εχθές έλεγε πως «η ρύθμιση χρεών είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί», παρά τις ενστάσεις της Τρόικα. Επιπλέον από το πρωί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων διεύψευδαν ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Ξαφνικά το βράδυ το υπουργείο επιβεβαιωσε την αλλαγή στάσης και ότι οι οφειλές αυτές θα εξαιρεθούν από στη ρύθμιση ενώ, μέχρι και αργά το βράδυ, δεν επιβεβαίωνε αν τελικώς η εξαίρεση επεκταθεί σε όλες τα μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πηγές του υπ. Οικονομικών δεν διευκρίνησαν εάν η αλλαγή θα γίνει με νόμο ή με νέα εγκύκλιο. Παράλληλα οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν ότι λόγω της πρόβλεψης του ισχύοντος νόμου για ελάχιστη δόση 50 ευρώ εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στις 100 δόσεις. Με ένα απλό υπολογισμό, λένε οι ίδιες πηγές, οι 100 δόσεις θα αφορούσαν φορολογούμενους που έχουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 5.000 ευρώ, άρα τα μεγάλα πορτοφόλια.

Το γεγονός αυτό πάντως δείχνει ότι το υπουργείο υπαναχωρεί, πιθανώς ύστερα από πίεση της τρόικας η οποία ανησυχεί για την πιθανότητα να αφήσουν απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι μέχρι και το Μάρτιο του 2015 που υπάρχει το περιθώριο για ένταξη στη ρύθμιση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

- Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ρύθμισης οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ"

Δεν είχε ημερομηνία λήξης το βλήμα που σκότωσε τους οπλίτες στον Βόλο

Δεν είχε όριο ζωής -και κατ' επέκταση ούτε και ημερομηνία λήξης- το βλήμα που προκάλεσε το θανατηφόρο ατύχημα στον Βόλο τον περασμένο Οκτώβριο, όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από την ανεξάρτητη βουλευτή Ραχήλ Μακρή. Η απάντηση του υφυπουργού εκτείνεται σε πέντε σελίδες.

Στο ερώτημα αν αληθεύει ότι τα βλήματα ήταν ληγμένα και το προωθητικό υλικό κατεστραμμένο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά ότι «τα βλήματα όλμων 81 χιλ. Μ374Α2 με πυροσωλήνα Μ524Α6 που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκτέλεση βολών την 7η Οκτωβρίου, δεν έχουν όριο ζωής, όπως προκύπτει από τη σύμβαση 2669/84 βάσει της οποίας παραλήφθηκαν. Επιπλέον, δεν είχαν κάποια δέσμευση, λόγω δυσλειτουργίας κατά τη χρήση τους στο παρελθόν και δεν παρουσίαζαν κανένα ελάττωμα, όπως προκύπτει και από την κατάσταση των επιθεωρηθέντων πυρομαχικών που συντάχθηκε από τον υπεύθυνο πυροτεχνουργό πριν την εκτέλεση της βολής την 7η Οκτωβρίου 2014».

Στο ερώτημα ποια είναι η ημερομηνία κατασκευής και η ημερομηνία λήξης του βλήματος, ο υφυπουργός ενημερώνει ότι «όπως προκύπτει από την κωδικοποίηση της υπόψη μερίδας πυρομαχικών (ΗΧΡ 7-38/10-84) και σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή της εισαγωγής στο απόθεμα του ΕΣ έγινε το 1984. Δεν υπάρχει όριο ζωής των εν λόγω πυρομαχικών και κατ' επέκταση ημερομηνία λήξης. Παρόλα αυτά η ποιοτική του κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς μακροσκοπικά και μέσω φυσικοχημικών εξετάσεων στις πυρίτιδες των ενισχυτικών γεμισμάτων του, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Τεχνικό Εγχειρίδιο (ΤΕ) 34-206, προς εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας χρησιμοποίησης πυρομαχικών που ενδέχεται να προκαλέσουν ατυχήματα στο προσωπικό. Τυχόν δυσλειτουργίες του πυρομαχικού που προέρχονται εκ κατασκευής τους και από αστάθμητους παράγοντες δεν δύναται να διαπιστωθούν από καμία εκ των προαναφερομένων διαδικασιών ελέγχου».

Στο ερώτημα ποια είναι η χώρα και το εργοστάσιο κατασκευής του βλήματος, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «το βλήμα που προκάλεσε το ατύχημα είχε κατασκευαστεί στην Ελλάδα όπως προκύπτει από την σχετική Σύμβαση από την τότε εταιρεία Ανώνυμη Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου, δηλαδή τη σημερινή ΕΑΣ ΑΒΕΕ».

Στο ερώτημα πότε έγινε η πιστοποίηση της καταλληλότητας των συγκεκριμένων βλημάτων και ποιοι συμμετείχαν στην Επιτροπή Πιστοποίησης καταλληλότητας των βλημάτων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά ότι «η πιστοποίηση της καταλληλότητας όλων των βλημάτων που παραλαμβάνει ο ΕΣ για χρήση γίνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία και την φυσική παρουσία της Ομάδας Ελέγχου Ποιότητας κατά τις φάσεις τόσο της παραγωγικής διαδικασίας της οδηγού μερίδας, όσο και για κάθε επόμενη μερίδα παραγωγής πυρομαχικού. Επιπρόσθετα, κατά την υλοποίηση κάθε σύμβασης προμήθειας υλικών ή πυρομαχικών, προσκομίζονται στις αρμόδιες στρατιωτικές επιτροπές παραλαβής τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την καταλληλότητα αυτών, εξετάζεται η συμμόρφωσή τους με τις Τεχνικές Απαιτήσεις της υπηρεσίας και εκτελούνται όλοι οι έλεγχοι που καθορίζονται στις συμβάσεις κατά περίπτωση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα πριν την οριστική παραλαβή τους».

Στο ερώτημα αν είχε τηρηθεί η διαδικασία συντήρησης στα συγκεκριμένα βλήματα, ο κ. Λαμπρόπουλος απάντησε ότι «αυτό αποτελεί αντικείμενο της μυστικής προανάκρισης και πραγματογνωμοσύνης που διενεργείται αρμοδίως και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δοθεί καμία απάντηση μέχρι ολοκλήρωσης των διαδικασιών».

Στο ερώτημα αν υπάρχουν πυρομαχικά τριών ή και περισσοτέρων δεκαετιών, η απάντηση που δίδεται είναι ότι «στα υπάρχοντα αποθέματα του ΕΣ υπάρχουν ορισμένα είδη πυρομαχικών οι μερίδες των οποίων είναι κατασκευασμένες τρεις ή και περισσότερες δεκαετίες από σήμερα. Σε κανένα θεσμικό κείμενο όμως ούτε τεχνικό εγχειρίδιο δεν αναγράφεται ότι ο χρόνος κατασκευής ενός πυρομαχικού, για το οποίο δεν καθορίζεται όριο ζωής, αποτελεί κριτήριο προσδιορισμού της ποιοτικής του κατάστασης. Υπάρχουν περιπτώσεις που πυρομαχικά παλαιότερης κατασκευής είναι σε άριστη ποιοτική κατάσταση ενώ άλλα νεώτερης κατασκευής έχουν παρουσιάσει δυσλειτουργίες οι οποίες αντιμετωπίζονται δεόντως σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στα ισχύοντα θεσμικά κείμενα».

Στο ερώτημα ποια είναι η τελευταία ημερομηνία ελέγχου της μεταλλικής μάζας του πυροσωλήνα καθώς και ο χρόνος κατασκευής του, αναφέρεται ότι «η μεταλλική μάζα του πυροσωλήνα ελέγχεται μακροσκοπικά σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ΤΕ 34-206, καθόσον αποτελεί ειδικό εξάρτημα που δεν υπάρχει τεχνογνωσία, ειδικός εξοπλισμός και διαδικασίες για περαιτέρω ελέγχους και επεμβάσεις από το καθ΄ ύλην αρμόδιο στρατιωτικό προσωπικό (πυροτεχνουργοί). Ο μακροσκοπικός έλεγχος στον πυροσωλήνα διενεργήθηκε την ημέρα του τραγικού συμβάντος χωρίς να διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα. Ο πυροσωλήνας του βλήματος που εξερράγη είχε την ίδια χρονολογία κατασκευής με το βλήμα (1984)».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κρίνει, επίσης, σκόπιμο να ενημερώσει τη βουλευτή ότι την ημέρα του δυστυχήματος ο ίδιος όλμος είχε βάλει 11 βλήματα της ίδιας μερίδας πυρομαχικών (ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και ημερομηνία κατασκευής) χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Αναφέρει επίσης ότι τα πυρομαχικά πριν την έναρξη της βολής επιθεωρήθηκαν μακροσκοπικά και επιβεβαιώνεται αρμοδίως (Διοικητής Μονάδας και πυροτεχνουργός) ότι μακροσκοπικά η κατάστασή τους ήταν άριστη και ακόμη ότι επί συνόλου 10.000 βλημάτων της ίδιας μερίδας κατασκευής έτους 1984 είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι του συμβάντος 2.257 για εκπαιδευτικές βολές χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Όπως δε σημειώνει ο κ. Λαμπρόπουλος, αναφέρει τα συγκεκριμένα στοιχεία διότι «αποδεικνύουν ότι το τραγικό συμβάν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επιχείρημα για γενικεύσεις, σύγχυση εννοιών και αίσθημα φοβίας για πυρομαχικά κατασκευής παλαιότερων ετών».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν είχε ημερομηνία λήξης το βλήμα που σκότωσε τους οπλίτες στον Βόλο"

Απολογία Γιούνκερ: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν ήμουν ο αρχιτέκτονας του φορολογικού συστήματος

Την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου ανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε απρόσμενη εμφάνισή του κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες -την πρώτη δημόσια τοποθέτηση αφότου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με την αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks.

«Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον των δημοσιογράφων, αποδίδοντας τον λουξεμβουργιανό φορο-παράδεισο στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος βρισκόταν επί 24 χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του μικροσκοπικού Μεγάλου Δουκάτου έχοντας διατελέσει αρχικά υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα πρωθυπουργός -και μάλιστα ο μακροβιότερος στην Ευρώπη- βρέθηκε κάτω από τεράστια πίεση να μιλήσει για τις πρακτικές Λουξεμβούργου, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τη θέση που κρατά σήμερα στην Κομισιόν.

Αφού παρέμεινε σιωπηλός επί μία εβδομάδα αποφεύγοντας τα μέσα ενημέρωσης, εμφανίστηκε την Τετάρτη απροσδόκητα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι «είναι πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Για να προσθέτει ότι αν και δεν παραβίαζαν τους λουξεμβουργιανούς και ευρωπαϊκούς νόμους, οι φορολογικές πρακτικές μπορεί να μην ήταν ηθικές.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά στάνταρ» δήλωσε.

Εξήγησε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πρακτικές, οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα» δήλωσε για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη».

«Ό,τι συνέβη ήταν σε συμμόρφωση με την εθνική και διεθνή νομοθεσία επί του ζητήματος» δήλωσε αποδίδοντας το LuxLeaks στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη. «Εάν δεν υπάρχει εναρμονισμένη φορολογική πολιτική, τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε.

Και προς αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στην Ευρώπη στο μέλλον, ο Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει με την υιοθέτηση νόμου για ενιαία φορολογική βάση των επιχειρήσεων στο μπλοκ των «28», γεγονός στο οποίο αντιδρούν επί μακρόν πολλές χώρες.

Δήλωσε επίσης πως θα πιέσει προς περισσότερο αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών.

Βάσει των αποκαλύψεων, το Λουξεμβούργο αποτέλεσε φορολογικό παράδεισο για 340 πολυεθνικές που γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, τα οποία θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι απαίτησαν απαντήσεις από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου επί 19 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι Φιλελεύθεροι προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα ζητώντας να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολογία Γιούνκερ: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν ήμουν ο αρχιτέκτονας του φορολογικού συστήματος"

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις παροχές του ΟΑΕΔ

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για παροχές του ΟΑΕΔ δίνει πλέον στους δικαιούχους η Διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρου Αμπατζόγλου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο Σύστημα Επικοινωνίας και Εγγραφής Ανέργων στον ΟΑΕΔ, καθώς πλέον εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία, οι δικαιούχοι επιδομάτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται και μέσω διαδικτύου με τη χρήση κωδικών πρόσβασης.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που επέρχονται στην εγγραφή για λήψη επιδόματος ανεργίας και λοιπών παροχών περιγράφονται στην απόφαση του κ. Αμπατζόγλου ως εξής:

1) Ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του, προκειμένου να υποβάλλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από τη λύση ή λήξη της εργασιακής του σχέσης.

Εκεί θα παραλαμβάνει αντίγραφο του εντύπου της αίτησης, με το οποίο θα ενημερώνεται για την ημερομηνία παραλαβής της σχετικής απόφασης επιδότησης και σε ειδικό σημείο του εντύπου θα εμφανίζεται προτυπωμένο κείμενο υπεύθυνης δήλωσης (Ν. 1599/1986), στο οποίο θα δηλώνει ότι έλαβε γνώση με υπογραφή του, της υποχρέωσής του για ενημέρωση της Υπηρεσίας εντός 8 εργάσιμων ημερών, και οπωσδήποτε πριν τη λήξη του μήνα επιδότησης, σε περίπτωση που συντρέξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης.

2) Οι αιτήσεις για τις παροχές του ΟΑΕΔ, εκτός της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΕΤΑΠ−ΜΜΕ, μπορούν να υποβάλλονται από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου, με τη χρήση κωδικών.

Από την 1η Απριλίου 2015 και έπειτα οι αιτήσεις για τις ανωτέρω παροχές του ΟΑΕΔ, εκτός της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΕΤΑΠ−ΜΜΕ, υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτύου, από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους, με τη χρήση κωδικών.

3) Οι δικαιούχοι των παροχών φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

4) Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής, δικαιολογητικά συνοδευτικά των αιτήσεων όπως αυτά προσδιορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις σχετικές εγκυκλίους, θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν η αυτεπάγγελτη αναζήτηση καθίσταται δυνατή από τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα του ΟΠΣ ΟΑΕΔ με άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. ΙΚΑ, ΓΓΠΣ κ.ο.κ.).

Στις περιπτώσεις που η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών δεν εξυπηρετείται από τη διαλειτουργικότητα του ΟΠΣ ΟΑΕΔ με τα άλλα πληροφοριακά συστήματα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεών τους, άλλως οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης απαιτούμενου δικαιολογητικού για την οποία δεν φέρει ευθύνη ο δικαιούχος, η ως άνω προθεσμία των 30 ημερών δύναται να παραταθεί, όχι, όμως, πέραν των 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως. Κατόπιν του ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν στην έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις παροχές του ΟΑΕΔ"

Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και με το Ισραήλ για την ασφάλεια στη Μεσόγειο

Τη θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ σε ένα πρότυπο, ανάλογο της τριμερούς με την Αίγυπτο, για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, προώθησαν στη σημερινή τους σύνοδο οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών.

Όπως δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σχεδιάζεται ως το τέλος του χρόνου να συγκληθεί μια τριμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα, στην προοπτική αναβάθμισης της συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, επίσης, πως στην ατζέντα της τριμερούς συνεργασίας είναι τα θέματα των «ανοιχτών κρίσεων στην περιοχή, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας. Διότι όταν έχουμε πολέμους και τρομοκρατικές απειλές, πλήττεται η ασφάλεια των λαών αλλά και η προοπτική ανάπτυξης των χωρών».

«Η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος «βρίσκεται επομένως στην αιχμή αυτής της συνεργασίας».

ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και με το Ισραήλ για την ασφάλεια στη Μεσόγειο"

Αερομαχία τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Μύκονο

Τουρκικά F16 καταδίωξαν αεροσκάφος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που είχαν την εντύπωση ότι ήταν ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

Το περιστατικό αυτό συνέβη την ώρα που πήγαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Χίο στα Ψαρά για να επισκεφτεί το εκεί φυλάκιο του ελληνικού στρατού.

Τα τουρκικά F16 καταδίωξαν το αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον εναέριο χώρο των Ψαρών περίπου έως την Μύκονο όπου εκεί βρέθηκαν αντιμέτωπα με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που είχε σηκώσει στο μεταξύ το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Ακολούθησε αερομαχία και αναχαιτίστηκαν τα τουρκικά F16.

Φτάνοντας στα Ψαρά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το περιστατικό και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος από την πλευρά του που συνόδευε τον κ. Δένδια ενημέρωσε αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο έλληνας αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης κάλεσε στην «κόκκινη» γραμμή τον τούρκο ομόλογό του ο οποίος ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό και είπε ότι θα περάσουν τον τούρκο πιλότο από πειθαρχικό για το παράπτωμά του και ότι πιθανόν να έχασε τον δρόμο.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που πετούσε ελέγχει για την σωστή λειτουργία των ραδιοβοηθημάτων στα νησιά και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με ιπτάμενο ραντάρ αφού πρόκειται για παλιό αεροσκάφος και περιορισμένων διαστάσεων. Μάλιστα είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης και εκπέμπει του κωδικούς τους όπως όλα τα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αερομαχία τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Μύκονο"

Σημαντική υπενθύμιση της ΔΕΗ για το Αγροτικό Τιμολόγιο

Κάλεσμα σε όσους χρησιμοποιούν το Αγροτικό Τιμολόγιο να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά απευθύνει η ΔΕΗ.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ έσπευσε σήμερα να υπενθυμίσει στους πελάτες που κάνουν χρήση Αγροτικού Τιμολογίου ότι θα πρέπει μέχρι 30.11.2014 να προσκομίσουν στα αρμόδια Καταστήματα ΔΕΗ, τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά, για τα οποία έχουν ενημερωθεί εγγράφως με σχετική επιστολή.

Ειδικότερα:

Α. Οι πελάτες που κάνουν χρήση του Αγροτικού Τιμολογίου για άρδευση, σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 145893/12.05.2014 (περί τροποποίησης και συμπλήρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας), υποχρεούνται να προσκομίσουν τα ακόλουθα:

1. Τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής ή του κωδικού εγγραφής στο ΕΜΣΥ, ή

2. Tον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης αδειοδότησης για τη σχετική άδεια χρήσης νερού, ή

3. Tον αριθμό πρωτοκόλλου ή/και τον κωδικό άδειας χρήσης σε ισχύ της υδροληψίας, ή

4. Βεβαίωση άρδευσης της εγκατάστασής από τον φορέα διαχείρισης του συλλογικού δικτύου

Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δήλωσή τους με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες εντός των προθεσμιών που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία, για την έκδοση της άδειας χρήσης νερού και του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1).

Η προθεσμία για την υποβολή του Δελτίου Νο1 δεν μπορεί να ξεπερνά την 31.05.2016.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημαντική υπενθύμιση της ΔΕΗ για το Αγροτικό Τιμολόγιο"

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ούτε λαϊκή αποδοχή, ούτε διάθεση αντίστασης και διαπραγμάτευσης και ζητώντας «εκλογές λύτρωσης και αλλαγής».

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, και αναφερόμενος στην ακολουθούμενη πολιτική, έκανε λόγο για κατήφορο, «που καταλήγει από κάθε άποψη στον Μεσαίωνα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποχωρήσεις στα εγχώρια κέντρα και τη γερμανική ηγεσία, τις οποίες ονομάζουν διαπραγμάτευση».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη, τονίζοντας πως «αφανίζεται υπό το βάρος μιας φορολογικής πολιτικής που έχει λάβει τον χαρακτήρα μιας κρατικής ληστείας».
Με αφορμή την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, διεμήνυσε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα ούτε απαιτούμενα που επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα».

«Άλλο συνέχεια του κράτους, άλλο συνέχεια του μνημονίου» σημείωσε, τονίζοντας πως «ο λαός έχει τo δικό του προαπαιτούμενo από εμάς: το προαπαιτούμενο της αντίστασης, της ανατροπής της σημερινής πολιτικής και πορείας, το προαπαιτούμενο της σκληρής διαπραγμάτευσης για τα πάντα».



Σε αυτό το σημείο, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι βιώσιμο, καθώς και την πρόθεση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγγράψει στον προϋπολογισμό τις απαιτήσεις του ανεξόφλητου κατοχικού δανείου.

«Η Ελλάδα δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι παρά μόνο ως πεδίο δοκιμών βαρβαρότητας, εμείς επιμένουμε: μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει πορεία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως το πρόγραμμά της Θεσσαλονίκης προδιαγράφει σε, ρεαλιστικές γραμμές, αυτή την επανεκκίνηση.




Εκτίμησε ακόμη πως «σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την Προεδρική Εκλογή του Φεβρουαρίου» και δήλωσε βέβαιος πως «αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που κατατίθεται σε αυτή τη Βουλή».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη, η αξιωματική αντιπολίτευση να εργαστεί το επόμενο διάστημα για να επιταχύνει τις εξελίξεις, να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον λαό, να εξηγήσει το πρόγραμμά της και να δώσει το τελικό, αποφασιστικό χτύπημα στον φόβο και την αβεβαιότητα, όπως είπε.

«Την κυβέρνηση των μνημονίων θα τη ρίξουν οι δικές πρωτοβουλίες και οι κοινωνικοί αγώνες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πατήσει γερά στο θέμα των συμμαχιών, «χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς φοβίες», αν και «οι αντίπαλοί μας θα μας ήθελαν κλεισμένους στα κάστρα της υπεροψίας».

«Είμαστε απείρως πιο ισχυροί, πιο έμπεροι, πιο αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που «πρέπει να τερματιστεί άμεσα», ενώ έβαλε εκ νέου κατά της κυβέρνησης.


Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη, τονίζοντας πως «αφανίζεται υπό το βάρος μιας φορολογικής πολιτικής που έχει λάβει τον χαρακτήρα μιας κρατικής ληστείας».
«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση χωρίς κανένα κύρος και χωρίς τη λαϊκή αποδοχή να εκπροσωπεί μία χώρα σε κατάσταση υψηλού κινδύνου; Είναι δυνατόν σε μία στιγμή που η Άγκυρα προκαλεί [...] να έχουμε μία κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως η επικοινωνία με την τουρκική πλευρά είναι απαραίτητη ώστε να καταστούν σαφείς οι συνέπειες που θα είχε μία διαρκής κλιμάκωση της έντασης, ενώ σημείωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας είναι καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών και η σύγκλησή του απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Ειδικότερα για τη συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, είπε πως η συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικης Μεσογείου πρέπει να προσανατολιστεί όχι στην κλιμάκωση αλλά στην κατοχύρωση της ειρήνης της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα"

«Πυρά» Παυλόπουλου κατά Γκ. Χαρδούβελη

«Κεραυνούς» κατά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη εξαπέλυσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην Βουλή κατηγορώντας τον για απόλυτη προσήλωση στην τρόικα και παράκαμψη των εσωτερικών πολιτικών και Συνταγματικών διαδικασιών. Επισήμανε δε προς τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να «επαναφέρει» στην τάξη τον κ. Χαρδούβελη αναφορικά με ζητήματα σεβασμού της δικαιοσύνης και της οριοθέτησης των σχέσεων μεταξύ των τριών εξουσιών».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παυλόπουλος επανέφερε το θέμα της κατάργησης του νόμου Παπακωνσταντίνου που ποινικοποιεί την αδυναμία των πολιτών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Υπενθύμισε πως σε περυσινή εκδήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισημάνθηκε η ανάγκη κατάργηση της ρύθμισης και πρόσθεσε «αυτή η διάταξη που καθιερώνει αντικειμενική ποινική ευθύνη δεν έχει καμμία σχέση με το κράτος δικαίου. Ψηφίστηκε την εποχή εκείνη, όπως ψηφίστηκε, με την αντίδραση όλης της Βουλής. Ήταν έργο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου και αυτή η διάταξη. Όμως, είχαμε δεσμευτεί -και όχι ότι δεν γνωρίζει το Υπουργείο και το Υπουργείο Οικονομικών να φτιάχνει ρυθμίσεις, αλλά η ρύθμιση αυτή έχει δοθεί εδώ και κάμποσο καιρό για να διευκολύνουμε τα πράγματα- και ουδέποτε αυτή η ρύθμιση ήλθε προς ψήφιση στη Βουλή, μολονότι υπάρχει η δέσμευση και του Υπουργείου Οικονομικών. Σας θυμίζω τη δέσμευση του Υφυπουργού Οικονομικών κατά την ομιλία του στο ΣΕΦ».

Αναρωτήθηκε για τους λόγους που αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερεί την ανάληψη της δέσμευσης και συμπλήρωσε με νόημα «Μαθαίνω δε -και ελπίζω να μην είναι αλήθεια- ότι ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί αυτή η κατάργηση είναι γιατί και το ζήτημα αυτό ετέθη υπό την έγκριση της τρόικας. Θέλω να θυμίσω ότι η τρόικα είναι κατά τα 2/3 ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο αν δεν ξέρει να σέβεται το ελληνικό Σύνταγμα, οφείλει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο… Όπως τότε μπήκε -διότι αυτή ήταν η νοοτροπία του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου και όχι ότι μας επεβλήθη- έτσι πρέπει να φύγει. Δεν έχει καμμία δουλειά η τρόικα, ελπίζω να μην είναι ακριβές ότι ρωτήθηκε αυτό το θέμα. Γιατί δεν είναι νοητό να ερωτάται για κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω δεν έχει καμμία δουλειά!».

Πέραν αυτών ο κ. Παυλόπουλος κατήγγειλε και την φράση του κ. Χαρδούβελη: «τα δικαστήρια δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική» σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ένστολων και των Δικαστικών. «Ακούστηκε αυτή η απίστευτη φράση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη ότι τα δικαστήρια δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική, ότι εφαρμόζουν το δίκαιο, αλλά δεν ασκούν δημοσιονομική πολιτική» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε «Τι να πω για μια τέτοια φράση, όταν ο Υπουργός Οικονομικών λέει τι στη δικαιοσύνη; … Η νοοτροπία αυτή περίπου μας λέει ότι ο σεβασμός του Συντάγματος τελεί υπό την αίρεση του δημοσιονομικού κόστους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πυρά» Παυλόπουλου κατά Γκ. Χαρδούβελη"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Αγριεύει και πάλι ο καιρός από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς έντονες βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν όλη την χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει σήμερα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία μέχρι το τέλος της ημέρας στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Την Παρασκευή το σκηνικό θα του καιρού θα παραμείνει βροχερό, σε όλη την χώρα αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρώτα στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα και στις υπόλοιπες περιοχές.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ "

Άγρια επίθεση Βερύκιου σε Ακρίτα: «Μιλάνε οι χορτάτες και προκαλούν»!

«Επί 45 χρόνια, από το 1965 μέχρι το 2010 έπαιρνε τη σύνταξη του πατέρα της Λουκή Ακρίτα».
Το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για τις ακριβές τσάντες της Φωτεινής Πιπιλή, αποτέλεσε αφορμή για ανάψουν τα αίματα σήμερα το πρωί στο Happy Day με τον Δήμο Βερύκιο να βγαίνει έξω από τα ρούχα του! Ο δημοσιογράφος ξέσπασε κατά της Έλενας Ακρίτα αναφερόμενος στη σύνταξη που έπαιρνε μετά το θάνατο του πατέρα της, Λουκή Ακρίτα.

«Μιλάνε οι χορτάτες και προκαλούν. Δεν μπορεί η Έλενα Ακρίτα να απαντάει και να κάνει πλάκα για το σχόλιο της Φωτεινής Πιπιλή, όταν λίγες μέρες πριν έχει βουίξει το διαδίκτυο, όταν συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα που έχει άμεση σχέση με τον προκλητικό νόμο που έγινε το 1965 επί Γεωργίου Παπανδρέου για να παίρνει σύνταξη η μητέρα της και η ίδια», είπε ο Δήμος Βερύκιος και ανέβασε πιο πολύ τους τόνους: «Επί 45 χρόνια, από το 1965 μέχρι το 2010 έπαιρνε τη σύνταξη του πατέρα της Λουκή Ακρίτα. Ο "Γέρος της Δημοκρατίας", όταν πέθανε ο πατέρας της Έλενας Ακρίτα, έφτιαξε νόμο προσωπικό, προσωπική σύνταξη. Προβλεπόταν ότι θα συνεχίσει να την παίρνει όσες φορές και αν παντρευτεί στη ζωή της, πράγμα που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες ορφανές. Ούτε η Χούντα δεν της έκοψε τη σύνταξη, την έκοψε η Τρόικα».



Με πολλούς από τους συνεργάτες του Happy Day να διαφωνούν, ο Δήμος Βερύκιος έγινε δριμύτερος: «Όλα αυτά τα χρόνια, συγκεκριμένοι άνθρωποι σαν την Έλενα Ακρίτα έφτιαχναν σίριαλ, έβγαζαν χρήματα και αποχαύνωναν τον κόσμο».

«Ειδικός νόμος έγινε για να παίρνει αυτή η κοπελιά σύνταξη!», κατέληξε φωνάζοντας ο δημοσιογράφος.


dexiextrem
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια επίθεση Βερύκιου σε Ακρίτα: «Μιλάνε οι χορτάτες και προκαλούν»! "

Γεωργιάδης: Δεν μπορεί να υπάρχει εσαεί προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο βουλευτής της Ν.Δ. μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

«Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, εννοώ η άρση της προστασίας της δυνατότητας πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, θα έρθει οπωσδήποτε κάποτε όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα. Γιατί στις κανονικές οικονομίες για να μπορεί να υπάρξει στεγαστική πίστη και να μπορεί η τράπεζα να δίνει δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας, πρέπει να μπορεί να εκτελεί πάνω σε αυτό το ακίνητο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Εγώ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχω ένα ακίνητο στο όνομά μου. Το πήρα με στεγαστικό δάνειο. Τι έβαλα υποθήκη για να το πάρω; Το ίδιο το ακίνητο. Αν υπάρχει εσαεί προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα μπορεί να ξαναδοθεί ποτέ ξανά δάνειο για την πρώτη κατοικία».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συνέχισε λέγοντας: «Σας απαντώ γιατί το ζητά η τρόικα τώρα. Ερχεται λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση και έχει σύμμαχο τις τράπεζες και λέει. Αυτή η ώρα της κανονικότητας δεν έχει έρθει ακόμα. Αυτό είπαν οι τράπεζες και αυτό είπε η ελληνική κυβέρνηση. Λέει δηλαδή στην τρόικα: “ναι ως γενική αρχή η στεγαστική πίστη δεν μπορεί να λειτουργήσει με εσαεί απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, όμως αυτή η εποχή της κανονικότητας δεν είναι το 2015”. Μακάρι να είναι καλύτερη η οικονομία μας το 2016. Να είναι το 2017, αλλά μπορούμε να συνεννοηθούμε από την άλλη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εσαεί προστασία σε κάθε περίπτωση;».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Δεν μπορεί να υπάρχει εσαεί προστασία της πρώτης κατοικίας"

Νέα επίθεση των δικαστικών στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στα αναδρομικά και τις αποδοχές ένστολων και δικαστικών, εξαπολύουν με κοινή τους δήλωση όλες οι δικαστικές ενώσεις.

Μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για "τιμωρία" τους επειδή "στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία".

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.

"Καταγγέλλουμε ότι η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014 σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης η Κυβέρνηση i) Προβαίνει σε αυθαίρετη μερική εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη ως λειτουργικά περιττή και δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής. ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε σε συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. 88/2013 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτή, επικαλούμενη την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους. Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους Δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους Δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της.

Η επιχειρούμενη με την εν λόγω τροπολογία, και μάλιστα για πρώτη φορά, υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια είχε συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του Κράτους, αλλά και η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας», των Δικαστικών Λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης σε όλους τους ‘Eλληνες πολίτες. Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος ως Κράτους Δικαίου.

Καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές, να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης".

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών

Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου

Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος ΝΣΚ

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση των δικαστικών στην κυβέρνηση"

Τσελέντης: Θα γίνουν και άλλοι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 8:31 σήμερα το πρωί στην Κεφαλονιά, με επίκεντρο το Αργοστόλι, εντάσσεται στα πλαίσια της μετασεισμικής ακολουθίας, διευκρίνισε ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι θα γίνουν και άλλοι μεγάλοι μετασεισμοί.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελέντης: Θα γίνουν και άλλοι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά"

Νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας από την Αθήνα

Αυστηρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποιώντας την ότι αν συνεχίσει την προκλητική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ , η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει και με νομικά μέτρα.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «ακραία, κραυγαλέα, προκλητική στάση της Τουρκίας» με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους “Barbaros” στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός των ορίων της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, που καταπατά, όπως είπε, την διεθνή νομιμότητα και αποδεικνύει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, στήριξε πλήρως τις αποφάσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών μέχρι να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατούν ορισμένες χώρες τονίζοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου για αυτό και πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση.

«Η αντίδραση μας είναι έντονη πολιτική, μπορεί να αποκτήσει όμως και νομικά χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως μήτρα προβλημάτων «την κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, σε όλους τους τόνους έχει εξηγήσει ότι οι τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα».

Ο κ. Βενιζέλος, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την απόφαση του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη να διακόψει τις διακοινοτικές συνομιλίες όσο η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματική νομική κατάσταση που υπάρχει στο νησί .

«Όταν συμφωνήθηκε το κοινό ανακοινωθέν για τις διακοινοτικές συνομιλίες είχαν ήδη διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα σε σχέση με την ΑΟΖ και είχαν ήδη συναφθεί και υπογραφεί οι διακρατικές συμφωνίες.

Η Τουρκική πλευρά γνώριζε όλα τα δεδομένα πριν την έναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει διαφορά περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Δεν υπάρχει αμφισβητούμενη περιοχή, ακόμα και να δεχθούμε την βάρβαρη ντε φάκτο διχοτομημένη λύση που επέβαλε στο νησί. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πλήρως τα νόμιμα δικαιώματά της βάσει των διεθνών κανόνων και συμβάσεων».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για την στάση ορισμένων διεθνών παραγόντων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν διεθνείς παράγοντες που μιλάνε ανοικτά για μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη άμεσα να τις διακόψει. Υπάρχουν όμως και άλλοι που ζητούν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης, για να αποφευχθεί η ένταση, όπως λένε. Αυτό σημαίνει ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ίσα μέτρα και ίσα σταθμά. Προφανώς θέλουμε και επιδιώκουμε σαφέστερη και καθαρότερη θέση της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα φόρα γιατί η στάση των ίσων μέτρων ίσων σταθμών δεν μας καλύπτει. Για εμάς αυτό που είναι το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της κραυγαλέας καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Δεν αρκεί η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας. Ο περιγραφικός χαρακτήρας δεν καλύπτει αυτό που για εμάς είναι το ζητούμενο. Πρέπει να ζητάς από την Τουρκία να σταματήσει μια μονομερή παράνομη ενέργεια που άρχισε».

«Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα της Τουρκίας ούτε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ορυκτό πλούτο», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση του θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών με τρόπο όχι μόνο ίσο, αλλά και φιλικότερο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για να μπορέσει έτσι οικονομικά να εξομοιωθεί με την ελληνοκυπριακή.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πάγια εξωτερική θέση της Ελλάδος ότι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η θετική λύση του κυπριακού» και πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την πάγια θέση μας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την λύση του».

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν εγκατέλειψε τον διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 40 χρόνια και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι ελληνοτουρκικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και στους 58 ερευνητικούς γύρους.

Την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την σύγκληση στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδος εξέφρασε η βουλευτής του κόμματος Νάντια Βαλαβάνη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς δεν συμφωνούμε. Δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο διαλόγου το Ανώτατο Συμβούλιο για να ξεπλύνει τα προβλήματα σε περίοδο που το Barbaros κάνει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε συνθήκες τουρκικών κανονιοφόρων στα ανοιχτά της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι οι εξελίξεις με τις τουρκικές προκλήσεις μυρίζουν μπαρούτι και ότι η όξυνση των αντιθέσεων , διαμορφώνουν, όπως είπε, το έδαφος ακόμα και για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση.

Την ανησυχία της, μήπως η Ελλάδα από μέρος της λύσης γίνει μέρος του προβλήματος, όπως είπε, σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, εξέφρασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Την αντίθεση του να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως εξαρτημένη και δεν ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς απώλειες.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας από την Αθήνα"

Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2015

Η παράταση ισχύος της εισφοράς αλληλεγγύης για άλλα δύο έτη, αποτελεί μία επιπλέον επιβάρυνση για εκατομμύρια φορολογούμενους αφού θα παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις .

Όμως η μείωσή της κατά 30% στο τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τους πολίτες, επιφέρει τουλάχιστον μια μικρή μείωση στο τελικό κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν αλλά και αύξηση του μισθού τους αφού η μηνιαία παρακράτηση για την εισφορά μειώνεται.

Τα «dikaiologitika.gr» σας παρουσιάζουν τον πλήρη πίνακα με αναλυτική αναφορά στο ύψος της εισφοράς που θα καταβληθεί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος, καθώς και στο όφελος που θα προκύψει από την έκπτωση κατά 30%, που επιβλήθηκε.

Σημειώνεται ότι με δεδομένο την έκπτωση, οι συντελεστές φορολόγησης αλλάζουν.

Έτσι, παραμένει ως έχει το αφορολόγητο για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ενώ από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ ισχύει εισφορά 1,7%, από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ η εισφορά φτάνει στο 1,4%, από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ ανέρχεται στο 2,1% για να φτάσει τελικά στο 2,8% για ποσά από 100.001 ευρώ και άνω.

Πόσο θα ωφεληθούν οι φορολογούμενοι από τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%.

Ποια θα είναι τα οφέλη που θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από το 2015, με τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που θα παρακρατείται από τις μηνιαίες αποδοχές τους.






Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2015"

Ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει η ΝΔ

Σε ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος οδηγεί η πρόταση 21 σημείων που προωθεί η Νέα Δημοκρατία προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος.

Μεταξύ άλλων προτείνεται: άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, αναθεώρηση των διατάξεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών και περί ασυλίας βουλευτών, μείωση του αριθμού των βουλευτών, θεσμοθέτηση μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών (Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού) 5ετούς θητείας, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.
  
Καθήκοντα προέδρου - συντονιστή της επιτροπής βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την επεξεργασία της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέθεσε στον βουλευτή και πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από συνάντηση που είχαν, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αύριο το απόγευμα, στις 18:00, στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή, θα γίνει η πρώτη συνάντηση των μελών της επιτροπής, στην οποία θα παραστεί και ο Αντώνης Σαμαράς.
 
Σύμφωνα με το Βήμα και τον συντάκτη του Α.Ραβανό, τα 21 σημεία της πρότασης της ΝΔ είναι τα εξής:

  1. Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.
  2. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.
  3. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
  4. Ευέλικτη κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών (Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού) με 5ετή θητεία.
  5. Κατάργηση των πολλών γενικών γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των γενικών διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο.
  6. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών και αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών και αυτή θα περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.
  7. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
  8. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.
  9. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.
  10. Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
  11. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου
  12. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού.
  13. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.
  14. Μείωση του αριθμού των βουλευτών.
  15. Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
  16. Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του Δημοσίου. 
  17. Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  18. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
  19. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
  20. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
  21. Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους. Ώστε να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων.
Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει η ΝΔ"

Πως δεν θα πληρώσετε φόρους ως το Μάρτιο – Το τρικ μέσω ρύθμισης

Κι όμως υπάρχει τρόπος να μην πληρώσετε ούτε ένα ευρώ σε φόρους για τους επόμενους πέντε μήνες και επιπλέον, αν έχετε τη δυνατότητα αποταμίευσης να μην πληρώσετε ούτε πρόστιμα ούτε και τόκους. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αναστείλετε την πληρωμή φόρων ως το Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όλους να μην πληρώσουν φόρους που έχουν καταλογιστεί ως την πρώτη Οκτωβρίου και να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών που προβλέπει από 72 ως και 100 δόσεις ή αν έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τα χρήματα που αναλογούν σιγά, σιγά μέχρι τις 3 Απριλίου του 2015 και να εξοφλήσουν εφάπαξ γλιτώνοντας και όλους τους τόκους και όλα τα πρόστιμα που αναλογούν.

Με βάση την απόφαση που λέει ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ακόμη και η μη ληξιπρόθεσμες ή όσες γίνουν ληξιπρόθεσμες μετά την πρώτη Οκτωβρίου και ως τις 31 Μαρτίου οφειλές πλέον υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και σε όσους χρωστούν αυτή τη στιγμή 4 δόσεις ΕΝΦΙΑ, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς ή του τέλους επιτηδεύματος, να πληρώσουν είτε εφάπαξ όλα τα ποσά ως τις 3 Απριλίου, είτε να ενταχθούν στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση όλων των οφειλών τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την ίδια τακτική μπορούν να ακολουθήσουν και όσοι χρωστούν φόρους εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας, εισφορά αλληλεγγύης, τέλη επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας, παλιότερων ετών ως και το 2013, αλλά και ποσά ΦΠΑ, ΦΜΥ και ειδικών φόρων κατανάλωσης ως 30/09/2014.

Καθώς οι φόροι είναι πολλοί καλό είναι να συμβουλευτείτε τον φοροτεχνικό σας για να δείτε εάν μπορείτε να ακολουθήσετε την παραπάνω τακτική...

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως δεν θα πληρώσετε φόρους ως το Μάρτιο – Το τρικ μέσω ρύθμισης"

Αίγιο: Πάνω από 1000 οι αιτήσεις για έλεγχο κτιρίων και περίπου 130 προσωρινά μη κατοικήσιμα

Ανεβαίνει ο αριθμός των αιτημάτων για έλεγχο κτιρίων στην Αιγιάλεια μετά τον σεισμό της περασμένης Παρασκευή και όπως δηλώνει στο thebest.gr o Δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος έχουν ξεπεράσει τα 1000, ενώ με ένα πρόχειρο υπολογισμό τα προσωρινά μη κατοικήσιμα σπίτια είναι περίπου 130. Μέχρι στιγμής , σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλος δεν έχει χρειαστεί φιλοξενία δημοτών με μέριμνα του Δήμου ωστόσο αν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο Δήμος θα φροντίσει.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται από τα 14 κλιμάκια της ΥΑΣ και του ΤΑΣ, ενώ την Πέμπτη θα γίνει επιπλέον έλεγχος των σχολείων που έχουν υποστεί μικροζημιές από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Ο Δήμος Αιγιάλειας ζήτησε να κηρυχτεί σεισμόπληκτη η περιοχή «καθώς οι ζημιές στην τοιχοποιία των κτιρίων μπορούν να κοστίσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ και οι δημότες δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα κόστη» τονίζει ο Δήμαρχος.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγιο: Πάνω από 1000 οι αιτήσεις για έλεγχο κτιρίων και περίπου 130 προσωρινά μη κατοικήσιμα "

Βρούτσης: Καμία σύνδεση εισφορών με παροχές υγείας

Αποστάσεις από τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου για τα περί σύνδεσης των εισφορών με πήρε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Χθες ο διοικητής του ΙΚΑ μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, έθεσε το θέμα της σύνδεσης των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων, καθώς και το θέμα της επανεξέτασης των «αναγκαίων προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας».

«Θέλω να κλείσει το θέμα με τον πιο λιτό και κατηγορηματικό τρόπο γιατί πήρε διάσταση και πολύ μεγάλη η τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ που θέλω εκ προοιμίου να σας πω για τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε, αλλά εκφράζει καθαρά προσωπικές απόψεις», τόνισε ο κ.Βρούτσης, σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Για την κυβέρνηση δεν τίθεται ούτε υπάρχει ούτε συζητείται σε κανένα επίπεδο του υπουργείου ή της κυβέρνησης τέτοιο ζήτημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση δείχνοντας μια μεγάλη ευαισθησία είδατε για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε και από την εκπομπή σας ότι κάλυψε όλους τους ανασφάλιστους της χώρας», υπογράμμισε.

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, επισήμανε ότι «έχει μπει σε μια νέα περίοδο, τώρα μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που πατάει σε υγιείς και σταθερές βάσεις, έχουμε κάνει τεράστιες εξοικονομήσεις με το νοικοκύρεμα το οποίο πετύχαμε».

Αναφέρθηκε ακόμη, στο σύστημα Άτλας μέσω του οποίου «δεν χρειάζονται πλέον θεωρημένα βιβλιάρια" κάτι που χαρακτήρισε ως "τεράστια κατάκτηση».

Σημείωσε ότι σε 1,5 μήνα από τώρα οι Έλληνες με 20 χρόνια δουλειάς θα δουν τα ένσημά τους στο κομπιούτερ τους το προσωπικό και του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και όλοι οι Έλληνες θα βλέπουν τα ένσημά τους.

Αναφερόμενος στο επικουρικό σύστημα της Ελλάδας υπογράμμισε ότι πλέον με την εσωτερική αναδιανομή των οικονομικών του θα υπάρξουν προσαρμογές τόσο προς τα επάνω όσο και προς τα κάτω ενώ επισήμανε ότι το εφάπαξ "θα αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα".


Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Καμία σύνδεση εισφορών με παροχές υγείας"

Χάνουν 10% της επικουρικής σύνταξης 1.000.000 συνταξιούχοι

Ήδη ελέω μνημονίου οι συνταξιούχοι έχουν χάσει μέσω των μειώσεων που έχουν γίνει από 12 ως και 45% της σύνταξής τους από το επικουρικό τους Ταμείο.

Οι μειώσεις ωστόσο δεν θα σταματήσουν εδώ καθώς τα Ταμεία είναι σοτ κόκκινο και έτσι οι νέες μειώσεις είναι πλέον θέμα μερικών μηνών που μετριούνται το πολύ στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Η νέα, μεγάλη, μείωση έρχεται το 2015 σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως έρχεται «μαχαίρι» 10% στις επικουρικές!

Οι ασφαλισμένοι που θα δουν μειώσεις είναι όσοι παίρνουν τη σύνταξή τους μέσω του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανήκουν δηλαδή στα Ταμεία: ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΔΚΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ και πρώην ΕΡΤ.

Αφορμή για την μείωση -που έρχεται μετά από εκείνη τις 17ης Ιανουαρίου, ύψους 5,2%- είναι το ότι μπαίνει σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού χρέους και ξεκινά ο υπολογισμός των συντάξεων με τον νέο τρόπο που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Από την πλευρά του υπουργείου δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για μειώσεις στις συντάξεις, ενώ, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάσης Καποτάς, στην εφημερίδα «Τα Νέα», το καινούργιο ψαλίδισμα θεωρείται δεδομένο, λόγω των ελλειμάτων στα Ταμεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάνουν 10% της επικουρικής σύνταξης 1.000.000 συνταξιούχοι"

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζητείται την Τετάρτη το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τους ευρωβουλευτές να αναμένεται να υιοθετήσουν ισχυρό ψήφισμα την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ψήφισμα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, περιέχει πολλές σημαντικές αναφορές υπέρ της Κύπρου, αφού καλεί μεταξύ άλλων την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να ακυρώσει άμεσα την οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), αλλά και να υπογράψει χωρίς καθυστέρηση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί

Η συζήτηση, η οποία φέρει τον τίτλο “Τουρκικές ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου”, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης ενώ οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί του κειμένου την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αν και σειρά τροπολογιών θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, εκτιμάται ότι, ακόμη και εάν αυτές υιοθετηθούν δεν θα επηρεάσουν την ουσία του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, εκφράζει λύπη για τις αυξανόμενες απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ΑΟΖ και την καλεί να άρει άμεσα την NAVTEX και να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Παράλληλα, το ψήφισμα καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να υπογράψει χωρίς καθυστέρηση την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά της ύδατα.

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάλεσε την Τουρκία ο επίτροπος Γ. Χαν

Έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, απηύθυνε σήμερα ο επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Χαν, αφού ανέφερε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι στην αυριανή ολομέλεια της Ευρωβουλής θα το κάνει εκτενώς και υπογράμμισε:

«Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση».

«Συγχρόνως είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να δράσουν με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε, προσθέτοντας:
«Υποστηρίζουμε σθεναρά τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στις προσπάθειές του για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανάληψη των συνομιλιών».

«Ενθαρρύνουμε δυναμικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Χαν.

euronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Ευρωκοινοβούλιο οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ"

Κάβο Γκρέκο: Βόλτες με τα ψαροκάικα έκανε τουρκικό υποβρύχιο

Ούτε το ΝΑΤΟ δεν σέβεται πλέον η Τουρκία αφού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Σίγμα, το υπερσύγχρονο υποβρύχιο Burakreis χθες το απόγευμα ενώ συμμετείχε στη Νατοϊκή Άσκηση ''Γαλάζια φάλαινα'', φόρεσε τον μανδύα της Εθνικής άσκησης με την ονομασία ''Μεντιτεράνεαν'' και έκανε βόλτες ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο μπαινοβγαίνοντας στα οικόπεδα 3 και 13 της Κυπριακής ΑΟΖ και πλέοντας σε ανάδυση πέρασε ανάμεσα από Κυπριακά ψαροκάικα και ξένα πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη Τουρκική κίνηση παρά το γεγονός ότι το υποβρύχιο από τη στιγμή που φόρεσε το μανδύα της Εθνικής άσκησης δεν είχε καμία υποχρέωση να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για πιθανή έκδοση Subnote, φέρεται να ενόχλησε την Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η κίνηση του υποβρυχίου, δε συνιστά οποιαδήποτε παραβίαση καθώς πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αβλαβούς διέλευσης, δηλαδή πλεύσης σε ανάδυση σταθερής πορείας και ταχύτητας σε ανοιχτή θάλασσα. Αυτή η κίνηση του υποβρυχίου λογίζεται ως διέλευση πλοίου σε διεθνή ύδατα.

Ο Υπουργός Άμυνας κληθείς να σχολιάσει γενικά τις τουρκικές προκλήσεις, αφού ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, η Κύπρος δεν είναι διατεθειμένη και δεν θα παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της δημιουργίας έντασης. Εμείς με κάθε σοβαρότητα παρακολουθούμε τις Τουρκικές κινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να τις ακολουθήσουμε», είπε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Οι Τουρκικές προκλήσεις δεν είναι θέμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας είναι θέμα της ΕΕ δήλωσε αποκλειστικά στο Σίγμα ο Ιταλός Πρέσβης.

«Πρέπει να φτάσετε σε μια συμφωνία. Πρέπει να βρείτε μια λύση εσείς και η Τουρκία. Η θέση της Ιταλίας έχει ήδη δηλωθεί. Δεν τίθεται θέμα θέσης Ιταλίας ή Γαλλίας αλλά θέση της ΕΕ. Η ΕΕ υποστηρίζει την Κύπρο επομένως και εμείς είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Κύπρο σε διπλωματικό επίπεδο», είπε ο Ιταλός Πρέσβης.

Την ίδια ώρα, νέες οδηγίες πήρε το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο από την πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Τζουμχουριέτ’ η οποία πάντα προβάλλει τις θέσεις του στρατού, η Αγκυρα ζητεί να παρακολουθούνται στενά όλες οι κινήσεις στην περιοχή γύρω από την Κύπρο, αλλά η εντολή για χτύπημα ή όχι θ' ανήκει αποκλειστικά στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να μην επιτραπεί σε διάφορα πολεμικά πλοία να εμποδίσουν τις εργασίες του Μπαρμπαρός.

Την ίδια ώρα, η Τουρκική φρεγάτα Gelibolu Καλλίπολη στα Ελληνικά ακολουθεί σταθερά από απόσταση εξι ναυτικών μιλίων τις κινήσεις του Μπαρμπαρός στις παράνομες εργασίες του στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.


sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάβο Γκρέκο: Βόλτες με τα ψαροκάικα έκανε τουρκικό υποβρύχιο "

Εγνατία Οδός: Όχι λένε οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποίηση

Αντίθετοι είναι οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και απέστειλαν ανακοίνωση που αναφέρει τα παρακάτω:

"Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων. Μετά από χρόνια άκαρπων και άστοχων πειραματισμών από τους πολυπληθείς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, ζητείται στο παραπέντε, χωρίς ιδιαίτερη σπουδή και πολύ πιθανόν χωρίς σοβαρή μελέτη, η οριστικοποίηση και η εφαρμογή μεγάλου αριθμού νέων συμβατικών σταθμών διοδίων. Φαίνεται επίσης, ότι υπερεκτιμώνται τα ετήσια έξοδα λειτουργίας και βαρειάς συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, παρόλο που έμπειρα στελέχη της εταιρείας μας, τα εκτιμούν πολύ χαμηλότερα.

Η εφαρμογή του πρωτοποριακού συστήματος των αναλογικών ηλεκτρονικών διοδίων, όπου ο χρήστης θα πληρώνει μόνο για την απόσταση που διανύει (για το οποίο σύστημα η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» είναι έτοιμη όποτε της ζητηθεί να δρομολογήσει το σχεδιασμό του), απεμπολείται με την εσπευσμένη εγκατάσταση των νέων συμβατικών σταθμών (12 με 17) και μάλιστα, χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη, καθώς απουσιάζει μεταξύ άλλων, η επικαιροποίηση των κυκλοφοριακών δεδομένων της οδού.
Ο παραπάνω σχεδιασμός, δημιουργεί απλά μία επίφαση αναλογικότητας χρέωσης για τον χρήστη, μόνο και μόνο για να εξασφαλιστούν τα έσοδα του μελλοντικού παραχωρησιούχου και να απαλλαγεί αυτός από τα έξοδα εγκατάστασης του συστήματος των ηλεκτρονικών διοδίων.

Στην προοπτική της παραχώρησης, ο Σύλλογος μας θέλει να εκφράσει για άλλη μία φορά, με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του, καθώς:

1. H σχεδιαζόμενη παραχώρηση στον στρατηγικό τομέα των δικτύων μεταφορών, και μάλιστα με υποεκτιμημένα από το ΤΑΙΠΕΔ έσοδα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση συμφέρουσα προοπτική για το ελληνικό δημόσιο. Σήμερα, με 7 συμβατικούς σταθμούς και με μόνο 15,6 ευρώ χρέωση για διαδρομή 650 χλμ. σε ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τα έσοδα για φέτος αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ, που είναι ήδη πολύ περισσότερα από τα ετήσια έξοδα λειτουργίας και ελαφράς συντήρησης, που δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

2. Η οικονομική, επιτυχής και πολύχρονη διαχείριση του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού από την εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», από το 2005, μπορεί να αποφέρει σημαντικό πλεόνασμα υπέρ του δημοσίου, με σημερινή χρέωση σημαντικά χαμηλότερη από την χρέωσή στους άλλους ημιτελείς και παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

3. Δεν πρέπει να εκχωρηθεί ένας δρόμος που στοίχισε 6,5 δις ευρώ, σε περίοδο μειωμένων εσόδων λόγω οικονομικής κρίσης, διότι το αποτέλεσμα θα είναι να παραχωρηθεί με χαμηλό τίμημα ή ακόμη και χωρίς ουσιαστικό τίμημα!.
Ποια είναι αλήθεια, η αναπτυξιακή στόχευση, να αναλάβει μία ιδιωτική εταιρεία ελληνική ή ξένη, την είσπραξη των διοδίων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα υπερεκτιμημένες ευθύνες στον τομέα λειτουργίας και συντήρησης, γενικώς και αορίστως καθορισμένες, όταν σήμερα, το ελληνικό δημόσιο εισπράττει απευθείας τα διόδια, μέσω της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» που έχει αποδεδειγμένα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία να συντηρήσει και να λειτουργήσει τον αυτοκινητόδρομο;


4. Η χρηστή διαχείριση της οδού από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας της και αποπληρώνει τις μειωμένες πλέον δανειακές της υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε αποκλειστικά για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Αν το ελληνικό δημόσιο επέστρεφε, ως όφειλε, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από έργα που έχει επιτυχώς διεκπεραιώσει η εταιρεία και που ποτέ δεν έχει χρηματοδοτηθεί για αυτά, το μικρό πλέον υπόλοιπο χρέους της προς την Τράπεζα, ύψους 165 περίπου εκατομμυρίων, θα είχε ήδη αποπληρωθεί. Ακόμη όμως και έτσι, μετά το πέρας της πενταετίας που απαιτείται για την αποπληρωμή του δανείου, το πλεόνασμα που θα προκύπτει, μπορεί να διατεθεί για επενδύσεις σε έργα υποδομής της χώρας και στη συντήρηση του εναλλακτικού οδικού δικτύου της περιοχής, που σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί (π.χ. διέλευση Κατάρας).

5. Ο Δημόσιος χαρακτήρας της οδού αποφέρει όφελος στον χρήστη της, λόγω του μειωμένου κόστους διέλευσης ανά χιλιόμετρο για αυτόν, σε σχέση με τους υπόλοιπους ημιτελείς αυτοκινητόδρομους της χώρας. Στην περίπτωση του ιδιώτη επενδυτή, το κόστος για τον χρήστη αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, χωρίς κανένα άλλο όφελος για την ελληνική οικονομία, καθώς ο υπό παραχώρηση αυτοκινητόδρομος είναι ολοκληρωμένος κατασκευαστικά και ως εκ τούτου, ούτε νέες επενδύσεις μεγάλου μεγέθους απαιτείται να γίνουν, ούτε νέες θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν."

ypodomes
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγνατία Οδός: Όχι λένε οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποίηση "

Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκτπώσεις

Απελευθερώνονται πλήρως οι προσφορές στο λιανικό εμπόριο

Προσφορές όλο τον χρόνο, ακόμη και μία ημέρα πριν από την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων, θα μπορούν να κάνουν τα εμπορικά καταστήματα, χωρίς μάλιστα να υποχρεούνται σε αναγγελία αυτών στο υπουργείο Ανάπτυξης και στους οικείους εμπορικούς συλλόγους. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτου που τιτλοφορείται «Κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες» και τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Η απόφαση αυτή -όπως και στην περίπτωση των Κυριακών- μετατρέπεται σε πεδίο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, ενώ ανοίγει ένα ακόμη «μέτωπο» μεταξύ του ΥΠΑΑΝ και των μικρομεσαίων εμπόρων, καθώς και των καταναλωτικών οργανώσεων.

«Αυτή τη φορά με μια μονοκοντυλιά, αποδεσμεύεται η πλήρης ασυδοσία όσων επιδιώκουν το κέρδος όχι με θεμιτούς όρους αλλά παραπλανώντας τους καταναλωτές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Μωραΐτης, χαρακτηρίζοντας την υπουργική απόφαση «φθηνό τρυκ για υπανάπτυκτες χώρες». Το ΠΑΣΟΚ καθώς και οι ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλουν ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής επικεφαλής της οποίας ήταν, με απόφαση του Γ. Γιακουμάτου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός και άλλα τελικά περιλαμβάνει ο κώδικας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιακουμάτος δεν αρνήθηκε ότι τα κείμενα είναι διαφορετικά, υποστήριξε ωστόσο ότι τα όσα αναφέρουν οι παραπάνω ως συμφωνηθέντα είναι αυτά που είχαν συμφωνηθεί με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό και όχι με τον ίδιο!

Οι υπόλοιπες βασικές αλλαγές που επέρχονται με την υπουργική απόφαση είναι οι ακόλουθες:

• Δεν τίθεται περιορισμός ημερών στις προσφορές. Μέχρι σήμερα οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τις δέκα συνεχόμενες ημέρες.

• Ορίζεται πλέον με σαφή τρόπο ποια είναι τα καταστήματα stock ή outlet. Ως τέτοια λοιπόν χαρακτηρίζονται τα καταστήματα που πωλούν αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων, παλαιάς μόδας, καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών, παλαιών εμπορικών σειρών κ.ά. Επιπλέον, τα καταστήματα stock επιτρέπεται να πωλούν μεταχειρισμένα και ελαττωματικά προϊόντα. Εκτός από την τιμή του προϊόντος, στα πωλούμενα είδη στα καταστήματα αυτά θα πρέπει να αναγράφουν και σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκουν. Σε περίπτωση πώλησης ελαττωματικού προϊόντος, τότε θα πρέπει να σημειώνεται το ελάττωμα με σαφή τρόπο πάνω στο προϊόν.

• Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπως λέγεται πλέον μετά την ενοποίηση, θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο καταγγελιών. Οι καταναλωτές θα μπορούν να καταχωρούν την καταγγελία τους, επώνυμα ή ανώνυμα, στην ιστοσελίδα www.1520.gov.gr.

Αυτοδικαίως με την έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης παύουν να ισχύουν και δύο συγκεκριμένοι περιορισμοί που αφορούν τις προωθητικές ενέργειες σε είδη σούπερ μάρκετ: πρώτον, ανόμοιο δώρο που διατίθεται με προϊόν (π.χ. απορρυπαντικό με δώρο σφουγγάρι) μπορεί πλέον να έχει μεγαλύτερη αξία από το προϊόν και δεύτερον, θα επιτρέπονται οι προωθητικές ενέργειες προϊόντων ακόμη και εάν έχει αυξηθεί η τιμή τους δύο μήνες πριν από την έναρξη της προωθητικής ενέργειας.

Με νόμο η λειτουργία τις Κυριακές

Με νόμο προτίθεται το υπουργείο Ανάπτυξης να θεσπίσει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε ορισμένες περιοχές, εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει το παραπάνω σε δέκα περιοχές της χώρας. Αυτό ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανακαθορισμού των περιοχών που θα αφορά το πιλοτικό μέτρο, καθώς και αλλαγή του χώρου που οριοθετείται σήμερα, με βάση το προεδρικό διάταγμα 13/1979, ως ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Γιακουμάτος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά το ΥΠΑΑΝ θα κερδίσει τη μάχη της Κυριακής στο ΣτΕ και δήλωσε φανατικός υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκτπώσεις"

Επισπεύδονται οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές σε Ταμεία

Εγκύκλιο με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες με τις οποίες συμψηφίζεται η επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με οφειλές προς τα Ταμεία εξέδωσε η ΓΓΔΕ. Στόχος η επιτάχυνση της διαδικασίας.

Επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών φόρων μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας διασταυρώσεων όσον αφορά τυχόν ασφαλιστικές οφειλές επιδιώκει με εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαϊδου.

Με την εγκύκλιο ορίζεται ότι:

· Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

· Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.

· Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο (online).

· Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επισπεύδονται οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με οφειλές σε Ταμεία "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news