facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Λιμουζίνες- φάντασμα στο κοινοβούλιο

Στόλο-φάντασμα αυτοκινήτων φαίνεται πως διαθέτει η Βουλή, για τα οποία δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις σε ποιους ακριβώς είναι «χρεωμένα», σε ποιους ανήκουν σήμερα κι όλα εν τέλει «κρύβονται» επιμελώς με τη φράση «πρόκειται για υπηρεσιακά οχήματα που τα χρησιμοποιούν αυτοί που δικαιούνται να έχουν αυτοκίνητο».

Oλα ξεκίνησαν από την κοινοβουλευτική... στραβοτιμονιά, για πέντε από τα μισθωμένα αυτοκίνητα της Βουλής, να δημοσιεύεται την περασμένη Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια. Εκεί υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη αποφάσεις επιμήκυνσης των συμβάσεων με την εταιρεία μίσθωσης για 4 έως 6 μήνες, με τη μόνη διαφορά ότι στα στοιχεία αναγράφονται τα ονόματα πέντε πρώην βουλευτών με τους οποίους είχαν υπογραφεί τα αρχικά μισθωτήρια. Αποτέλεσμα της ανάγνωσης των εν λόγω αποφάσεων, ήταν άμεσα να... γεννηθούν σκέψεις πως οι βουλευτές, δυόμισι χρόνια μετά, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα που τους παραχώρησε η Βουλή.

Ωστόσο σε επικοινωνία που είχαμε με ορισμένους από τους πρώην βουλευτές, αυτοί αντέδρασαν έντονα, ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2012 παρέδωσαν τα οχήματα στη Βουλή, κάτι που επιβεβαίωσε και η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος και ο υπογράφων τις αποφάσεις γενικός γραμματέας της Βουλής Θ. Παπαϊωάννου. Ο ίδιος ο γραμματέας απέδωσε την αναγραφή των ονομάτων των πρώην βουλευτών σε εκ παραδρομής λάθος των υπηρεσιών και όπως τόνισε χαρακτηριστικά αυτό έγινε μόνο για να περιγραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση που έγινε το 2011 μεταξύ των τότε εν ενεργεία βουλευτών και της εταιρείας leasing. Στη Διαφάνεια δημοσιεύτηκαν αποφάσεις επιμήκυνσης των συμβάσεων με τα ονόματα των πρώην βουλευτών της ΝΔ Κ. Παπασιώζου και Μαριέττας Γιαννάκου-Κουτσίκου και των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Πέμυς Ζούνη και Α. Τριανταφυλλόπουλου, καθώς και άλλες τρεις συμβάσεις αυτοκινήτων χωρίς να αναγράφεται βουλευτής που είχε χρεωθεί το όχημα. Κάποιοι εκ των «θιγόμενων» βουλευτών επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, αλλά και τον γραμματέα του Σώματος Θ. Παπαϊωάννου διαμαρτυρόμενοι έντονα για το γεγονός πως το όνομά τους «κρεμάστηκε» στα... μανταλάκια για μια σύμβαση που έχει λήξει και οι ίδιοι έχουν απεμπλακεί από την υπόθεση.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως μπορεί να γίνει λάθος σε έγγραφο που «βγαίνει στον αέρα» μέσω της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας, ενώ σε ερώτηση της εφημερίδας «σε ποιον ονομαστικά είναι χρεωμένα τα συγκεκριμένα οχήματα» η απάντηση δεν ήταν διαφωτιστική αφού όπως ειπώθηκε «είναι χρεωμένα ως υπηρεσιακά οχήματα της Βουλής και ειδικότερα σε αυτούς που δικαιούνται να έχουν υπηρεσιακό όχημα. Στην ερώτηση δε «γιατί επιμηκύνθηκε η σύμβαση των πέντε αυτών αυτοκινήτων και όχι και των υπολοίπων» η απάντηση ήταν πως επιλέχθηκαν μόνο αυτά που ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τα υπόλοιπα. Ωστόσο, το εν λόγω θέμα έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της διαχείρισης αλλά και του κόστους των εκατοντάδων αυτοκινήτων που η Βουλή μισθώνει για την εξυπηρέτηση των εθνοπατέρων, αλλά και των υπηρεσιακών της αναγκών.
Λιμουζίνες- φάντασμα στο κοινοβούλιο

Ανάγκες που μπορεί να «ψαλιδίστηκαν» όταν μπήκαμε για τα καλά στην κρίση, ωστόσο συνεχίζουν να είναι «αλμυρές» για την παρούσα οικονομική φάση. Μπορεί δηλαδή να... μαζεύτηκαν ως έναν βαθμό οι χλιδάτες λιμουζίνες, ωστόσο τα 3,5 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύει η Βουλή για τις μισθώσεις των αυτοκινήτων και άλλα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για τα έξοδα κίνησης των οχημάτων (άρα το σύνολο φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ), δεν μπορεί να θεωρηθεί και ευκαταφρόνητο ποσό. Και βέβαια, μπορεί οι μειωμένες μισθώσεις που αποφασίστηκαν προ τριετίας να περιορίζουν το κονδύλι για τα κοινοβουλευτικά οχήματα, ωστόσο, το κόστος παραμένει υψηλό και οι... ανέσεις των εθνοπατέρων υπαρκτές και διαχρονικές. Σήμερα το leasing για τους βουλευτές φτάνει έως και 1.200 ευρώ μηνιαίως για το κάθε όχημα.

«Αραχνιάζουν»
Μια άλλη «τρύπα» στην κοινοβουλευτική... διαχείριση των οχημάτων που μισθώνει η Βουλή είναι τα αυτοκίνητα που αναγκαστικά μένουν παρκαρισμένα στο γκαράζ του Κοινοβουλίου. Κι αυτό γιατί παρότι παραγγέλνονται τόσα οχήματα όσα και οι βουλευτές του Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο βουλευτικό προνόμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο αριθμός των συγκεκριμένων βουλευτών φτάνει τους 30, οπότε τα οχήματα που αντιστοιχούσαν σε αυτούς είτε «αραχνιάζουν» στο γκαράζ του Κοινοβουλίου, είτε χρησιμοποιούνται για να κλείσουν... τρύπες από τη χρήση των υπολοίπων οχημάτων. Πάντως είτε έτσι, είτε αλλιώς, το μηνιαίο μίσθωμα προς την εταιρεία πέφτει ανελλιπώς επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της Βουλής και κατ΄ επέκταση τα κρατικά ταμεία.

Συνθήκες «ομερτά» επικρατούν στο Κοινοβούλιο και αναφορικά με τη διαχείριση των υπηρεσιακών οχημάτων. Η επίσημη θέση είναι ότι η Βουλή διαθέτει έναν αριθμό υπηρεσιακών οχημάτων που δεν ξεπερνά τα δεκαπέντε. Ομως φαίνεται πως το Κοινοβούλιο ακολουθεί τα... χνάρια μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που ενεργοποιούν προνόμια και μπόνους για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Υπηρεσιακά οχήματα επίσης είναι διαθέσιμα προκειμένου να εξυπηρετούνται αποστολές επισήμων από το εξωτερικό, όπως επίσης και οι όποιες έκτακτες ανάγκες προκύψουν για το Κοινοβούλιο.

To αδιαχώρητο
Ενα άλλο συναφές θέμα που έχει σχέση με τα τετράτροχα της Βουλής είναι η χρήση του 5ώροφου πάρκινγκ το οποίο κατασκευάστηκε επί προεδρίας του Απ. Κακλαμάνη και μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες στάθμευσης βουλευτών, επισήμων, υπαλλήλων και δημοσιογράφων. Τις περισσότερες εργάσιμες μέρες της εβδομάδας, στον χώρο στάθμευσης της Βουλής επικρατεί το... αδιαχώρητο, αφού ο χώρος των 800 θέσεων αποδεικνύεται πολύ μικρός για τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλά οχήματα να αφήνονται μέσα στη μέση του γκαράζ, πάνω και σε στροφές και όπου μπορεί να φανταστεί ο καθένας, πλην των προβλεπόμενων διαγραμμίσεων. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος του υπόγειου πάρκινγκ είναι για τους βουλευτές, τους αξιωματούχους και τα υπηρεσιακά οχήματα, ο τρίτος όροφος είναι για βουλευτές, υπαλλήλους και δημοσιογράφους και ο τρίτος και ο τέταρτος για τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου. Η κατάσταση για τις θέσεις στάθμευσης γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, ιδιαίτερα τις ημέρες που η Βουλή έχει σημαντικές και κρίσιμες συνεδριάσεις. Ενας από τους λόγους που παρατηρείται το... αδιαχώρητο είναι πως αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο σύνολό τους οι πρώην βουλευτές -που δεν είναι και λίγοι- έχουν πρόσβαση στο πάρκινγκ της Βουλής, ενώ δεν λείπουν και οι εξυπηρετήσεις των κατά καιρούς κρατούντων προς «ημέτερους», αφού δεν είναι και μικρό πράγμα να έχει κάποιος μια μόνιμη -και κυρίως δωρεάν- θέση στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας (πιο κέντρο Αθήνας δεν γίνεται). Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέγεται ως ανέκδοτο στη Βουλή ότι «αν μια καθημερινή μέρα στους χώρους στάθμευσης των οχημάτων της Βουλής έμπαινε ένας γερανός, τότε από τον τρόπο που παρκάρουν τα αυτοκίνητα, για... πλάκα θα μάζευε δεκάδες από αυτά, τόσα που δεν θα χώραγαν στο πάρκινγκ της τροχαίας».

Ρουσφέτια και στο... πάρκινγκ
«Πλημμύρα» στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής προκαλεί το πλήθος των κοινοβουλευτικών (και μη) ΙΧ. Υπεράριθμα αυτοκίνητα παρκαρισμένα ακόμη και εκτός των διαγραμμίσεων δημιουργούν κομφούζιο, αφού, εκτός των προβλεπόμενων βουλευτικών και υπηρεσιακών οχημάτων, πρόσβαση στους χώρους έχουν πρώην βουλευτές, καθώς και... ημέτεροι εξωκοινοβουλευτικοί.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμουζίνες- φάντασμα στο κοινοβούλιο"

Επανακυκλοφορία και αλλαγές σιδηροδρομικών δρομολογίων

Eπανακυκλοφορούν από σήμερα 6 δρομολόγια που είχαν ανασταλεί λόγω εργασιών στην ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Πειραιάς - Αθηνα- Αφίδνες -Οινόη -Χαλκίδα και αντίστροφα, όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα ισχύσουν αλλαγές στις ώρες αναχώρησης και άφιξης των δρομολογίων ορισμένων αμαξοστοιχιών, στο τμήμα Πειραιάς - Αθήνα - Αφίδνες - Οινόη - Χαλκίδα και αντίστροφα, τις καθημερινές Δευτέρα εως και Παρασκευή.

Οι αμαξοστοιχίες δεν θα κυκλοφορούν Σαββατα, Κυριακές και αργίες.

Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανακυκλοφορία και αλλαγές σιδηροδρομικών δρομολογίων"

Σε τριμερή και με το Ισραήλ προχωρούν Ελλάδα και Κύπρος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για νέα τριμερή συνάντηση, με το Ισραήλ και την Ελλάδα, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρώτο βήμα μετά την Διακήρυξη του Καΐρου, είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου, είτε σε επιμέρους τομείς».

Επεσήμανε ότι «την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Είναι σε αρχικό στάδιο και όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί».

Επί του παρόντος θα υπάρξει μία επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τριμερή και με το Ισραήλ προχωρούν Ελλάδα και Κύπρος"

ΣτΕ: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών

Η αυξημένη, 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3833/2014 απόφασή της έκρινε ότι για τον καθορισμό του ύψος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικών προσώπων πρέπει για λόγους φορολογικής ισότητας να συνακτιμάται και η φορολογητέα αξία των ακινήτων όμορων περιοχών.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών στις 5.6.2013 προσδιόρισε για τα έτη 2011, 2012 και 2013 στα 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον ΦΑΠ φυσικών προσώπων στο Δήμο Νέας Μάκρης, όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ΦΑΠ.

Κατόπιν αυτού κάτοικοι της Νέας Μάκρης προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας, αλλά και σε άλλες Συνταγματικές διατάξεις, καθώς είχε καθοριστεί η τιμή των οικοπέδων σε 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των όμορων περιοχών κυμαίνονται από 180 έως 250 ευρώ/τ.μ.

Το ΣτΕ έκρινε ότι έκρινε ότι ο υπουργός των Οικονομικών οφείλει μεν να λαμβάνει υπόψη κατά νόμο την «κατώτερη τιμή» ανά τετραγωνικό μέτρο, «δεν μπορεί όμως να μην συνεκτιμά και τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων όμορων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, τις οποίες (αξίες) ο ίδιος έχει προηγουμένως κανονιστικά καθορίσει, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 41 του νόμου 1249/1982».

Και αυτό, για «λόγους φορολογικής ισότητας, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις ευρείας απόκλισης μεταξύ των πραγματικών αγοραίων αξιών ακινήτων που βρίσκονται στον ίδιο ευρύτερο χώρο εξαιτίας της παράλληλης εφαρμογής των δύο ανωτέρω διαφορετικών συστημάτων που, αμφότερα, απολήγουν στον κανονιστικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων εκ μέρους του ίδιου υπουργού».

Ο δικηγόρος των ιδιοκτητών της Νέας Μάκρης που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ Νικ. Καραμέτος σε δήλωσή του υπογραμμίζει μετά την απόφαση του ΣτΕ, «ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να προβεί σε εκ νέου προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων της περιοχής της Νέας Μάκρης και σε επιστροφή της διαφοράς του φόρου που θα προκύψει από την επανέκδοση των θιγόμενων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΦΑΠ ετών 2011, 2012 και 2013 εάν αυτός έχει ήδη καταβληθεί ή σε διαγραφή οφειλής εάν η διαφορά του φόρου εξακολουθεί να οφείλεται».

Τέλος, σημειώνει ο κ. Καραμέτσος, ότι μετά την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ «ανοίγει ο δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 και για άλλες περιοχές της Ελλάδας με αντίστοιχες δυσαναλογίες, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα αξιών και οι οποίες περιλαμβάνονται στην με αριθμό ΠΟΛ. 1131/5.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών "

Ανεπανόρθωτες οι ζημιές στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων Σπάρτακος, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στον ΑΗΣ που είναι ο παλιότερος που λειτουργεί στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, ενώ από τις τρεις μονάδες του η πρώτη έχει διακόψει τη λειτουργία της εδώ και τρία χρόνια, ενώ οι άλλες δύο έχουν μικρή σχετικά ισχύ.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του τομεάρχη λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, Ανέστη Κεφαλά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. «Ούτως ή άλλως, η 4η Μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω επισκευών, τις τελευταίες 3 μέρες και αύριο αναμένονταν να την εντάξουμε ξανά στο σύστημα. Προληπτικά, μετά την πυρκαγιά, θέσαμε εκτός λειτουργίας και την 3η Μονάδα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις» ξεκαθάρισε ο κ.Κεφαλάς διευκρινίζοντας ότι η 4η Μονάδα ήταν η νεώτερη Μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού.

Σχετικά με την πυρκαγιά το σωματείο Σπάρτακος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Πρωτοφανής είναι η καταστροφή που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα που τύλιξε, από τις 8 σήμερα το πρωί, με τις φλόγες της τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προκαλώντας πρωτόγνωρες υλικές ζημίες αλλά ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Με τους εργαζόμενους (για μία ακόμα φορά) να αποδεικνύουν τον υπέρμετρο επαγγελματικό τους ζήλο και με την τύχη (για μία ακόμα φορά) να τους επιδεικνύει το καλό της πρόσωπο, ένα ακόμα ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ατυχημάτων στους χώρους της επιχείρησης.

Πρόκειται για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο λεβητοστάσιο της 4ης Μονάδας τους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και έγινε άμεσα αντιληπτή από τους εργαζόμενους που έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεσή της. (Σημειώνεται ότι εξαιτίας της έντασης του καπνού, ορισμένοι από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο χώρο χρειάστηκε να μεταφερθούν με αναπνευστικά προβλήματα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο).

Εργαζόμενοι και πυροσβεστικές δυνάμεις επί ώρες έδωσαν (και δίνουν) μάχη ώστε να κατασβήσουν κάθε εστία φωτιάς που, ως φαίνεται, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες τόσο στο μηχανοστάσιο όσο και στο κοντρόλ δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του Σταθμού.

Δυστυχώς ο κώδωνας του κινδύνου έκρουσε πολλάκις. Φθάσαμε στο κόκκινο πλείστες φορές. Βρεθήκαμε «με την ψυχή στο στόμα» ακόμα περισσότερες.

Οι συνθήκες και τα γεγονότα υποδεικνύουν ξεκάθαρα την αυτονόητη ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην «Πτολεμαΐδα V», εξαλείφοντας επισφαλείς συνθήκες και εξασφαλίζοντας ασφάλεια τροφοδοσίας.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγχαίρει τους εργαζόμενους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που με αμεσότητα και συντονισμό κατάφεραν να αποτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή των συναδέλφων και εύχεται ταχεία ανάρρωση σε όσους παραμένουν, για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπανόρθωτες οι ζημιές στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας "

Δασκαλόπουλος: Σκληρή απάντηση σε δημοσίευμα για φοροαποφυγή

Την απόφαση να προσφύγει στη δικαιοσύνη ανακοίνωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μετά από δημοσίευμα που τον εμπλέκει στην υπόθεση φοροαποφυγής μεγάλων εταιρειών μέσω Λουξεμβούργου. Υποστηρίζει ότι «η έρευνα του ICIJ αποκαλύπτει πράγματι και περιπτώσεις καταχρήσεων που έγιναν από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μέσω ειδικών συμφωνιών με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρακτικές δεν με αφορούν. Ποτέ δεν συνήψα ούτε επεδίωξα συμφωνίες τέτοιας μορφής».

Σημειώνει ότι «οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο.

Μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ παραχαράζει τα γεγονότα και διαστρέφει την πραγματικότητα.

Πράγματι, η διαχείριση της περιουσίας μου γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας DAMMA Συμμετοχών (DAMMA Holdings S.A.), καθώς και μέσω επενδυτικών funds στο Λουξεμβούργο. Από τα ίδια τα στοιχεία όμως που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, δεν προκύπτει η παραμικρή παρανομία ή φοροδιαφυγή –ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Λουξεμβούργο. Άλλωστε, η ίδια η πηγή των στοιχείων αυτών, το ICIJ, ξεκάθαρα υπογραμμίζει ότι «δεν έχει την πρόθεση να υποδείξει ή να υπονοήσει πως οι εταιρείες που αναφέρονται έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει μη κανονικά.». Το ΒΗΜΑ, όμως, επέλεξε να συνθέσει τα ίδια ακριβώς στοιχεία σε μια υπαινικτική, παραπλανητική και συκοφαντική παρουσίαση.

Δεν πτοούμαι, βέβαια, ούτε ...συγκινούμαι επειδή μια τέτοια εφημερίδα με έχει βάλει στο στόχαστρο. Μάλλον το θεωρώ τίτλο τιμής. Η συγκαταβατική ανοχή μου, όμως, ως προς το Συγκρότημα, έχει εξαντληθεί.

Στη βάση αυτή, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη με την άμεση κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας. (Οποιοδήποτε ποσό τυχόν μου επιδικαστεί θα διαθέσω για κοινωφελή σκοπό).

Για την τάξη και για όσους πράγματι ενδιαφέρονται να καταλαβαίνουν:

Όλες οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο.

Μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα. Με αυτά τα εισαγόμενα κεφάλαια, η DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. πραγματοποιεί τις επενδύσεις της, απασχολεί 45 άτομα και έχει καταβάλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Η έρευνα του ICIJ αποκαλύπτει πράγματι και περιπτώσεις καταχρήσεων που έγιναν από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μέσω ειδικών συμφωνιών με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρακτικές δεν με αφορούν. Ποτέ δεν συνήψα ούτε επεδίωξα συμφωνίες τέτοιας μορφής.

Πέραν αυτών όμως, είναι παράλογο να αποδίδεται δόλος σε όποιον έχει επιχειρηματική σχέση με το Λουξεμβούργο. Το μέλος αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστεί ένα επιτυχημένο οικονομικό κέντρο, διότι έχει δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο, τις υποδομές και την τεχνογνωσία για τη διαχείριση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων και επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, παρέχοντας ασφάλεια συναλλαγών και δικαίου στους μεγάλους ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές, σε μια Ευρώπη όπου η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί πραγματικότητα εδώ και 15 χρόνια.

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, το ίδιο το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με το γερμανικό και το γαλλικό κράτος, επέλεξαν ως σχήμα ένα επενδυτικό fund του Λουξεμβούργου για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth in Greece, IFG) που θα παρέχει κεφάλαια ύψους καταρχήν 200 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για τους ίδιους λόγους, το Λουξεμβούργο έχει ως έδρα του και το private equity fund DIORAMA, που ίδρυσα πρόσφατα και μέσω του οποίου προσωπικά θα επενδύσω 50 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μεσαίες επιχειρήσεις.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δασκαλόπουλος: Σκληρή απάντηση σε δημοσίευμα για φοροαποφυγή"

Ρέγκλινγκ:«Κλείστε τη συμφωνία με την τρόικα, αλλιώς θα επιστρέψετε τα αδιάθετα ποσά του ΤΧΣ

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Ρέγκλινγκ θέτει το χρονοδιάγραμμα: «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε.

Διαφορετικά, είπε, θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF. Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Για την περίπτωση της Κύπρου ο κ. Ρέγκλινγκ τάσσεται εμμέσως υπέρ της συνέχισης του κυπριακού προγράμματος μέχρι το τέλος, δηλαδή ως το Μάρτιο του 2016. Επίσης, ότι τόσο ο ΕΜΣ, όσο και η τρόικα δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρο τερματισμό του μνημονίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα και την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αλλά, επισημαίνει, υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Χαρακτηρίζει τη δανειακή διευκόλυνση του ΕΜΣ «ως ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας» και ενθαρρύνει την Λευκωσία να προχωρήσει στην ταχεία συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο και διαρκεί, όπως σημειώνει , μέχρι το Μάρτιο το 2016.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ:«Κλείστε τη συμφωνία με την τρόικα, αλλιώς θα επιστρέψετε τα αδιάθετα ποσά του ΤΧΣ"

Η Άγκυρα παρέδωσε “κανόνες εμπλοκής” στο Πολεμικό Ναυτικό

Με στρατιωτική φρασεολογία και δια στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς, μεταδίδει ο Άρης Αμπατζής, ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».

Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».

Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».

Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές».

Το ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται η ‘Αγκυρα να κάνει λόγο για «κανόνες εμπλοκής». Ερώτημα το οποίο παραπέμπει στην έννοια «σύνορα» την έχει υπόψη της σχετικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα κατεχόμενα.

Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Άγκυρα παρέδωσε “κανόνες εμπλοκής” στο Πολεμικό Ναυτικό"

Ξεκινά η κατάθεση προσφορών για τα πετρέλαια σε Άρτα- Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι επαφές του Γιάννη Μανιάτη στις ΗΠΑ, με επίκεντρο τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονάθρακων, ενώ την ίδια ώρα “άνοιξε” ο δρόμος για την κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό των τριών χερσαίων περιοχών στην Δυτική Ελλάδα.

Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ παρουσίασε το πρόγραμμα αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων στον υπουργό Ενέργειας Ερνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κάθριν Νοβίλ και την Μισέλ Πατρόν, ειδική σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού τους.

Η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για την παραχώρηση δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή σχήματα έχουν διορία να καταθέσουν προσφορές την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο τριμήνου από τις 5 Νοεμβρίου, ως τις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Αρτα- Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο έχει ενδιαφερθεί από τον περασμένο Απρίλιο η ιταλική εταιρία Enel, αλλά και τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil.

Τώρα, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και η προκήρυξη στην Εφημερίδα για τις παραχωρήσεις των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Γιάννης Μανιάτης πρόσφατα ανέφερε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών, μεσαίων και μεγάλων, που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ο επικείμενος διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ έχει υπογραμμίσει ότι το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετίας, θα δώσει 5 δισ. στο Δημόσιο. Οι κολοσσοί Exxon Mobil, Total και BP φέρεται να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα Ιόνιο και Κρήτη, καθώς έχουν αγοράσει σεισμικά δεδομένα.

'Εντονη είναι η φημολογία και για τον βρετανο-ολλανδικό κολοσσό Shell, αλλά και για τη νορβηγική Statoil και τη ρωσική Gazprom Νeft. Στο προσκήνιο είναι και δύο αμερικανικές με έδρα το Τέξας την Anadarko Oil με δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία και ΗΠΑ και τη Marathon Oil.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση: 1. την οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος, 2. την αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος, 3. την αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους, 4. την ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση, 5. την κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων, 6. την εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου, 7. την ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας, 8. την έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η κατάθεση προσφορών για τα πετρέλαια σε Άρτα- Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τρεις μέρες στα Τέμπη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω εργασιών, θα ισχύσουν από αύριο και μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, αποφασίσθηκαν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1. Απαγόρευση της εισόδου από Εγνατία Οδό στην Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέσω Α/Κ Κλειδίου, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

2.Απαγόρευση της εισόδου και κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Κατερίνης από κόμβο Νησελίου έως τα όρια του νομού Ημαθίας με το νομό Πιερίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατερίνη, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

3. Απαγόρευση της εισόδου στην Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Κατερίνης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέσω Α/Κ Νησελίου, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού με κατεύθυνση από Κοζάνη προς Θεσ/νίκη, και προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

4. Απαγόρευση της εισόδου και κυκλοφορίας στην Επ.Ο. Βέροιας – Μελίκης – Κυψέλης – Π.Ε.Ο.

Αλεξάνδρειας-Κατερίνης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κυψέλη, μέσω Α/Κ Βέροιας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού με κατεύθυνση από Κοζάνη προς Θεσ/νίκη και προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

5. Το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων και των λεωφορείων , θα διεξάγεται μέσω των παρακαμπτηρίων οδών, Βέροια - Εγνατία Οδός - Κοζάνη – Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου Αμπελώνα – Γυρτώνης –Π.Α.Θ.Ε., είτε Βέροια - Εγνατία Οδός - Κοζάνη – Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας –Π.Α.Θ.Ε.

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τρεις μέρες στα Τέμπη"

"Καθεστώς" η διενέργεια χειρουργείων από ιδιώτες γιατρούς

Και άλλες υποθέσεις με συνταξιούχους καθηγητές που εκμεταλλεύονται πρότερη θέση τους σε δημόσια νοσοκομεία αποκαλύπτει η συνεχιζόμενη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος έγινε στο Λαϊκό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι τρεις γιατροί, οι οποίοι δεν ανήκαν τη δεδομένη στιγμή στη δύναμή του, χειρούργησαν σοβαρό περιστατικό.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ιατρικής ομάδας ήταν ομότιμος καθηγητής Ιατρικής (είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από τρία χρόνια) και χειρουργεί σε ιδιωτική κλινική, όπως αναφέρεται σε επιστολή συγγενούς του ασθενούς.

Ο δεύτερος γιατρός ήταν ο γιος του καθηγητή, ο οποίος τότε δεν εργαζόταν στο νοσοκομείο, εξ ου και προσπάθεια αλλοίωσης των στοιχείων του στο βιβλίο του χειρουργείου.

Ο τρίτος γιατρός έκανε παλαιότερα ειδικότητα στο Λαϊκό και η θητεία του είχε λήξει τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου.

Παρόντες ήταν επίσης δύο αναισθησιολόγοι και τρεις νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όχι όμως και ο διευθυντής της κλινικής.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΥΥΠ, οι τρεις γιατροί δεν είχαν λάβει καμία εξουσιοδότηση/άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Χρησιμοποίησαν χειρουργικές υποδομές δημοσίου νοσοκομείου, με χρήση και χρέωση υλικών του ιδρύματος, σε ασθενή, με συνέργεια και παρουσία εν ενεργεία μόνιμου προσωπικού. Και οι τρεις γιατροί έχουν επανειλημμένως διενεργήσει χειρουργικές επεμβάσεις στο Λαϊκό το 2013 και το 2014.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » ""Καθεστώς" η διενέργεια χειρουργείων από ιδιώτες γιατρούς"

Τείχος Βερολίνου: 25 χρόνια μετά την ιστορική πτώση του

Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας, ως επιστέγασμα του αποκλεισμού του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948. Από το 1961 που ξεκίνησε η κατασκευή τους έως το 1989 που «έπεσε», συμβόλιζε τη διαίρεση της Ευρώπης. To Τείχος του Βερολίνου, ή αλλιώς «Το τείχος της ντροπής», όπως αποκαλείται από τους Γερμανούς, υψώθηκε στις 13 Αυγούστου 1961 αποκλείοντας το κομμάτι του Βερολίνου που ήταν υπό αμερικανική επιρροή από το υπόλοιπο Βερολίνο και το κομμάτι της Γερμανίας που ήταν υπό ρωσική επιρροή.

1961. Το Τείχος βρίσκεται υπό κατασκευή

Στις 9 Νοεμβρίου 1989 ξεκινά το γκρέμισμά του, ενώνοντας και πάλι το γερμανικό έθνος, που 25 χρόνια από τότε δεν έχει ξεχάσει αυτή την πληγή.

Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238 προσμετρώντας και τα ατυχήματα, θύματα των οποίων τελικά κατέληξαν.

Τους τελευταίους μήνες του 1989 η Σοβιετική Ενωση και όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα παρέπαιαν με τις ηγεσίες τους να δείχνουν ανήμπορες να αντιστρέψουν την κατάσταση. Στη Γερμανία ήδη από τις 4 Νοέμβρη πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν κάθε βράδυ στο Τείχος σύμβολο της διχοτόμησης της ηπείρου απαιτώντας την κατεδάφισή του.

Στις 9 του μήνα ξεκινά η κατεδάφιση του Τείχους με χιλιάδες πολιτών να βρίσκονται και στις δύο πλευρές, να πανηγυρίζουν, να κλαίνε και να αγκαλιάζονται σφραγίζοντας με τρόπο εμβληματικό μία από τις πιο σημαντικε στιγμές στη σύγρχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία.

Νοέμβριος 1989: Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στην πτώση του Τείχους 

9 Νοεμβρίου 1989: Όταν ξημέρωσε ένας νέος κόσμος - Οικογένειες και φίλοι βρίσκονται πια κοντά


Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια: ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

Ακόμη, κάποια άλλα μικρότερα τμήματα και λίγα φυλάκια βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη του Βερολίνου. Όλα τα κομμάτια του τείχους έχουν υποστεί αλλοιώσεις κυρίως από τουρίστες οι οποίοι αφαιρούσαν υλικό από το τείχος για να το κρατήσουν ως σουβενίρ ή να το πουλήσουν. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν καταστήματα σουβενίρ στο Βερολίνο τα οποία πουλάνε μικρά κομμάτια από το τείχος με ή χωρίς πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

Το ανατολικό μέρος του τείχους είναι σήμερα καλυμμένο από γκράφιτι τα οποία δεν υπήρχαν όταν το Τείχος φρουρούταν από οπλισμένους στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1990, 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του Τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. Το 2008, και ενόψει της επετείου των 20 ετών από την πτώση του Τείχους ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε ένα πολυδάπανο σχέδιο για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών αυτών, με τη συμμετοχή μάλιστα και πολλών από τους 118 καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα.

Σε πολλά τουριστικά σημεία της πόλης, ο Δήμος έχει τοποθετήσει πέτρινες πλάκες κατά μήκος της διαδρομής του Τείχους και μεταλλικές επιγραφές που αναγράφουν: «Berliner Mauer 1961-1989».

Μέρκελ: Ήταν θαύμα ότι έπεσε ειρηνικά

Σε μια χώρα με λιγοστές χαρμόσυνες επετείους, δοθείσης της ιστορίας της τον 20ό αιώνα, οι Γερμανοί έχουν γαντζωθεί στις μνήμες της ειρηνικής μαζικής εξέγερσης των πολιτών της ανατολικής Γερμανίας που οδήγησε στην πτώση του Τείχους την 9η Νοεμβρίου 1989.

Η Μέρκελ, τότε μια 35χρονη επιστήμονας στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ), είπε στη γερμανική τηλεόραση ότι κυριαρχούσαν η ένταση, ο φόβος και η έξαψη τις εβδομάδες και τις ημέρες πριν πέσει το Τείχος.

«Ήταν ένα θαύμα το ότι όλα έγιναν ειρηνικά», είπε η Μέρκελ, που επέστρεφε στο σπίτι της από τη σάουνα όταν είδε ένα πλήθος να κατευθύνεται δυτικά και το ακολούθησε. «Υπήρχε μεγάλη έξαψη επί εβδομάδες. Στον δρόμο μου βρίσκονταν άρματα μάχης από την 7η Οκτωβρίου».



Η Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005, άρχισε την καριέρα της στην πολιτική μόλις μερικούς μήνες αργότερα, όταν έγινε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Η ίδια, συνήθως πολύ φειδωλή όταν ερωτάται τη ζωή της στην ανατολική Γερμανία, δεν αποκάλυπτε μέχρι πρόσφατα τι έκανε τη νύχτα που άνοιξε η πύλη του Τείχους.



Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκε πιο ανοικτά στο πώς έζησε τα γεγονότα. Σήμερα δήλωσε πως «αφού έφυγα από τη σάουνα το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου, πήγα στην Οδό Μπόρνχολμερ όπου υπήρχε ένα σημείο διέλευσης στην άλλη πλευρά και γιόρτασα μαζί με ανθρώπους που μου ήταν τελείως ξένοι. Υπήρχε απλά ένα απίστευτο αίσθημα ευτυχίας».



Η Μέρκελ αποκάλυψε εξάλλου πρόσφατα ότι πήγε σε ένα διαμέρισμα στο δυτικό Βερολίνο και ήθελε να τηλεφωνήσει σε μια θεία της που έμενε στη δυτική Γερμανία -αλλά επέστρεψε τελικά μερικές ώρες αργότερα στο ανατολικό Βερολίνο, διότι έπρεπε να πάει νωρίς το πρωί στη δουλειά της.

«Ήταν μια νύχτα που δε θα ξεχάσω ποτέ», πρόσθεσε η ίδια.




Βερολίνο: Χιλιάδες μπαλόνια στον ουρανό για την επέτειο της πτώσης του Τείχους

Χιλιάδες μπαλόνια άρχισαν να υψώνονται απόψε στον ουρανό του Βερολίνου, υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την πτώση του Τείχους, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και σε όλο το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας για να δουν να υψώνονται τα περίπου 7.000 μπαλόνια που είχαν τοποθετηθεί σε ένα τμήμα μήκους 15 χλμ. του Τείχους που χώριζε το Βερολίνο από το 1961 ως την 9η Νοεμβρίου 1989.








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τείχος Βερολίνου: 25 χρόνια μετά την ιστορική πτώση του"

Κοινωνικό μέρισμα για το 2015 και μηδενικό δημοσιονομικό κενό, προαναγγέλει ο Σταϊκούρας

Μετά τις δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας το 2015, αλλά και του ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλά για κοινωνικό μέρισμα, ανάλογο με την υπέρβαση του πρωτογενούς ελλείμματος

Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και το 2015 προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το μέρισμα, όπως σημειώνεται, θα είναι σε ύψος ανάλογο με την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνει την πληρωμή των συντάξεων του Ιανουαρίου στο Δημόσιο πριν από τα Χριστούγεννα (22 Δεκεμβρίου αντί της 30ης Δεκεμβρίου) και την έναρξη καταβολής αναδρομικών και των αυξήσεων στα Σώματα Ασφαλείας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το τέλος του μήνα.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η πολιτική των πλεονασμάτων "θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων".

Πλεονάσματα, τα οποία όπως σημειώνει, "τα οποία θα προέρχονται, κυρίως, από το σκέλος των δαπανών, τη μεγέθυνση της οικονομίας και την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής".

Τέλος, επισημαίνει ότι θα είναι μηδενικό το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς και όχι 2,5 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η τρόικα.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό μέρισμα για το 2015 και μηδενικό δημοσιονομικό κενό, προαναγγέλει ο Σταϊκούρας"

Τι σύνταξη θα πάρουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία


Ο συμψηφισμός με τα χρέη για περίοδο 40 μηνών και οι μνημονιακές περικοπές κατεβάζουν έως και 50% τις αποδοχές.

Ρέστα αντί σύνταξης μένουν στην τσέπη των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στα Ταμεία, καθώς πάνω από το ένα τρίτο της αρχικής τους σύνταξης δεν θα πληρώνεται για διάστημα μεγαλύτερο των3 ετών, μέχρι να σβήσουν τελείως οι εισφορές που έχουν μείνει απλήρωτες.

Η κράτηση αυτή θα γίνεται για 40 μήνες (3,3 χρόνια) και στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν ή θα βγουν στη σύνταξη, έχοντας αφήσει χρέη στο Ταμείο τους, θα πρέπει να τα «φέρνουν βόλτα» με το 60% ως 70% της σύνταξης που θα είχαν αν δεν χρωστούσαν εισφορές.

Οι κρατήσεις είναι ανάλογες με το ύψος της οφειλής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ταμείων φαίνεται τι θα παίρνουν στο χέρι όσοι αποχωρούν με σύνταξη και χρωστούν στα Ταμεία.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:

Τι σύνταξη θα πάρουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία
enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι σύνταξη θα πάρουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία"

‘Ερχονται οι πρυτάνεις-μάνατζερ

Νέο μοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ, κατά τα πρότυπα επιτυχημένων ξένων. Θα έχουν δικούς τους πόρους σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις και θα καθορίζουν τον αριθμό των φοιτητών τους.

Πέντε επώνυμες έδρες δημιουργήθηκαν ήδη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο νέος πρύτανης του Θεόδωρος Φορτσάκης φιλοδοξεί να τις κάνει 30 μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο πρύτανής του Κωνσταντίνος Γάτσιος ήδη μετράει σειρά συμφωνιών με μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και ανεβαίνει… τρέχοντας τις σειρές στις παγκόσμιες επιστημονικές κατατάξεις.

Με την αντιπαράθεση στο ΕΚΠΑ ακόμα νωπή και τους πρυτάνεις να ετοιμάζουν μια ενδιαφέρουσα Σύνοδο τον Δεκέμβριο όπου θα καταθέσουν προτάσεις και σύγχρονα σχέδια για την ανάπτυξη των ιδρυμάτων τους, το υπουργείο Παιδείας έβαλε στην εξίσωση έναν νέο παρανομαστή: τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα ίδια τα πανεπιστήμια, καθώς και του αριθμού των μετεγγραφομένων φοιτητών του.

Διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ


http://www.enikos.gr/data/photos/5b6833edfb5bfbf675867944970aafb7.jpeg

http://www.enikos.gr/data/photos/a2c1d7d75d9030a4988e4339315ec259.jpeg



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "‘Ερχονται οι πρυτάνεις-μάνατζερ"

Απαγωγή ΘΡΙΛΕΡ φοιτήτριας: Μετά από 10 μέρες ομηρίας και αφού πήραν λύτρα την άφησαν ελεύθερη

Μοιάζει με σενάριο αστυνομικού θρίλερ, όμως, αυτό που έζησε μια νεαρή φοιτήτρια είναι πέρα για πέρα αληθινό. Απαγωγείς κρατούσαν όμηρο για αρκετές ημέρες μία 27χρονη ζητώντας ένα εξωφρενικό ποσό από την οικογένεια της .

Τελικά μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη από τους απαγωγείς της, αφού πρώτα ο πατέρας της κατέβαλε στους απαγωγείς μερικές χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν στις 31 Οκτωβρίου του 2014 περίπου 10 η ώρα τη νύχτα , όταν οι απαγωγείς άρπαξαν την φοιτήτρια από την περιοχή της Κυψέλης με σκοπό να ζητήσουν ως αντάλλαγμα για την ζωή της το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Μετά από 10 μέρες αγωνίας, συζητήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων, τελικά ο πατέρας της κοπέλας κατάφερε να πείσει τους απαγωγείς να αφήσουν ελεύθερο το παιδί του, καταβάλλοντας τους το ποσό των 82.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πατέρας της φοιτήτριας παρέδωσε τα λύτρα το βράδυ του Σαββάτου στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου και είχε συμφωνηθεί νωρίτερα να γίνει το deal και σήμερα Κυριακή οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερη την κοπέλα στην ίδια περιοχή από όπου την είχαν αρπάξει.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες μείωσαν τις απαιτήσεις τους μαρτυρά ερασιτεχνισμό και αναζητούν στοιχεία στο επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον της 27χρονης.

Προανάκριση διενεργείται από την Ασφάλεια Αττικής.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή ΘΡΙΛΕΡ φοιτήτριας: Μετά από 10 μέρες ομηρίας και αφού πήραν λύτρα την άφησαν ελεύθερη "

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις από το 2015 και μετά στο Δημόσιο – Ποιοι θα αποτελέσουν εξαίρεση

«Δεν θα υπάρξουν απολύσεις από το 2015 και μετά στο δημόσιο. Με μία εξαίρεση, την πλαστογραφία», ανέφερε ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον σκάι, ενώ σχετικά με το θέμα των μισθών στο δημόσιο δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να εφαρμόσει στην πράξη το πρόγραμμά του «Φοβάμαι για την χώρα, γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστο. Αν ο κ.Τσίπρας βγει στις εκλογές θα χρειαστεί να κάνει αναστροφή όσων υπόσχεται οπότε θα είναι σαν να έχει κοροϊδέψει τους πολίτες ή δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τη χώρα. Ο Κύριος Τσίπρας είναι όμηρος του Λαφαζάνη και τον κοινών συνιστωσών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απαίτηση της τρόικας να μην προχωρήσει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τονίζοντας ότι αποτελεί μία ρύθμιση η οποία είναι ψηφισμένη από την ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοστεί.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις από το 2015 και μετά στο Δημόσιο – Ποιοι θα αποτελέσουν εξαίρεση"

Βρούτσης: Τη Δευτέρα η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις

Αύριο Δευτέρα ανεβαίνει στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε ως και 100 δόσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον απόηχο πληροφοριών θέλουν το μέτρο να έχει προκαλέσει εμπλοκή στην επιστροφή της τρόικας.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι το πρωί της Κυριακής, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα ασφαλιστικά Ταμεία για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται με την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σε ανακοίνωσή του χθες, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η τρόικα ζητεί να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζε πως «η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί».

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Τη Δευτέρα η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις"

Αλλοίωση ιστοσελίδας Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας

Διαδικτυακό χτύπημα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας (shipping.gov.gr) με ταυτόχρονη αλλοίωση της ιστοσελίδας πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες. Σύμφωνα με αναφορές που εντόπισαν συντάκτες του SecNews σε φορουμ του εξωτερικού, άγνωστοι (πιθανόν αλλοδαποί αν κρίνουμε απο τα αναρτυόμενα μηνύματα), προχώρησαν σε προσθήκη/αλλοίωση εσωτερικής και κεντρικής ιστοσελίδας με ταυτόχρονη ανάρτηση μηνύματος.

Οι hackers φαίνεται να εντόπισαν αδυναμία στον εξυπηρετητή της ιστοσελίδας shipping.gov.gr, που τους επέτρεψε να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση με δικαιώματα διαχειριστή στον εξυπηρετητή και να προσθέσουν το αλλοιωμένο περιεχόμενο. Αυτή την στιγμη όποιος επισκέπεται την ιστοσελίδα  βλέπει το παρακάτω περιεχόμενο:

shipping.gov.gr

Ο εξυπηρετητής της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί από περισσότερους του ενός hackers, μιας και πρίν μερικές ώρες η ιστοσελίδα φαίνεται να είχε καταληφθεί από άλλον με το ψευδώνυμο “TrafiQuant” που μάλιστα είχε δημοσιοποιήσει και την διεύθυνση e-mail επικοινωνίας του (!).
shipping.gov.gr.3
Φαίνεται όμως ότι άλλοι hackers, πραγματοποιήσαν δεύτερη επίθεση όπου ουσιαστικά στοχοποιούν τον πρώτο hacker (Trafiquant)!! Αξίζει να αναφέρουμε ότι το προφίλ των επιτιθέμενων, υποδυκνείει hackers χαμηλής τεχνογνωσίας που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα εργαλεία για τον εντοπισμό εκτεθειμένων εξυπηρετητών.
Είναι αδιανόητο, όπως μας αναφέρουν ερευνητές ασφάλειας που ανέλυσαν την επίθεση, κυβερνητικές ιστοσελίδες στο gov.gr domain να αποτελούν playground από hackers χαμηλότατου επιπέδου!!! Επιπλέον μέχρι αυτή την στιγμή οι υπεύθυνοι διαχειριστές δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την αλλοίωση.
Τα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας που στοχοποιήθηκαν, είναι όπως διαπιστώσαμε εντός του δικτύου Syzefxis, που εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν του Δημοσίου τομέα  δομημένο (θεωρητικά τουλάχιστον) σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιταγές ασφάλειας.
shipping.gov.gr.1
Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν, το Syzefxis ώς πάροχος ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ουσιαστικά την ευθύνη διαχείρισης των εξυπηρετητών του εκάστοτε φορέα αλλά παρέχει απλά το μέσο πρόσβασης. Θα πρέπει να ληφθεί συνολική μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν τουλάχιστον οι φορείς που διαχειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αντλώντας τεχνογνωσία από τα στελέχη διαχείρισης του Syzefxis που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και επιφορτισμένα με τα θέματα ασφάλειας.
Οι αρμόδιοι διαχειριστές της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας πρέπει ΑΜΕΣΑ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να επιδιορθώσουν σε τεχνικό επίπεδο τις αδυναμίες που χρησιμοποίησαν οι hackers για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Ο εξυπηρετητής που υποδυκνείεται οτι δέχτηκε την επίθεση πρέπει να τοποθετηθεί εκτός δικτύου και να αναλυθεί ενδελεχώς για ψηφιακά πειστήρια, ώστε να εντοπιστεί ο ακριβής τρόπος που πραγματοποιήθηκε η εισβολή και να αποπεμφθούν οι εισβολείς σε περίπτωση που έχουν διεισδύσει και σε άλλους εξυπηρετητές (servers) του υπο έρευνα δικτύου.
secnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλοίωση ιστοσελίδας Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας "

Μεγάλη φωτιά στο υπόγειο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας-2 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν μεταφερθεί στο Μποδοσάκειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, (σήμερα Κυριακή), κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σημειώθηκε μεγάλη φωτιά στο υπόγειο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου βρίσκονται διάφορα καλώδια, στην καύση των οποίων οφείλεται ο έντονος καπνός.

Δύο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.Λόγω της φωτιάς υπάρχει διακοπή ρεύματος στην Πτολεμαϊδα.

Οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά από το σημείο των επιχειρήσεων







kozan
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στο υπόγειο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας-2 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν μεταφερθεί στο Μποδοσάκειο (ΒΙΝΤΕΟ)"

Μην ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind

Η παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται από μια σημαντική διαρροή: η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισ. ευρώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ανάμεσά τους η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind… αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε σχεδόν πουθενά

Εδώ και καιρό συζητάμε για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά η κατάσταση που παρουσιάσαμε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, κάποια στιγμή θα μελετάται ως case study για το πώς μοιάζει ο πάτος της.

Υπάρχει ήδη ένα άρθρο που εξηγεί με κάποια στοιχεία την υπόθεση LuxLeaks (εδώ link για το άρθρο από το διεθνές TPP) αλλά έτσι και αλλιώς η συντακτική ομάδα του TPP ετοιμάζει ένα ουσιαστικό αφιέρωμα που αξίζει να διαβάσετε. Μέχρι τότε όμως διαβάστε αυτό:

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ μέσω των συνεργαζόμενων με αυτό ΜΜΕ ανά τον κόσμο (δυστυχώς το TPP δεν έχει το status των ΝΕΩΝ, τα οποία ανέλαβαν τη διερεύνηση του ελληνικού τμήματος) είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Πόσο μεγάλο είναι το σκάνδαλο

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ICIJ, το σκάνδαλο είναι τεράστιο αφού τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι σχεδόν 2 φορές όσο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας, ενώ η φοροαποφυγή υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιες εταιρείες αφορά το σκάνδαλο στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής από τη δημοσίευση των εγγράφων έχουν αποκαλυφθεί οι συναλλαγές 5 εταιρειών ενώ έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση για άλλες 4 (7,10,12 και 30 Νοεμβρίου). Οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι:

1. Badcock & Brown
2. EFG Group
3. Macquarie Group
4. Olayan Investments Company Establishment
5. Weather Investments

Η EFG Group είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ενώ η Weather Investments έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Η Olayan ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει ποσοστό και στην Chipita. Είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης με συνεργάτη τον Κωνσταντακόπουλο αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά. Η Badcock & Brown έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε αιολικά πάρκα.

Είναι δηλαδή σαφές ότι μιλάμε για εταιρείες με τεράστιο κύκλο εργασιών που παίζουν στα υψηλότερα κλιμάκια της οικονομίας της χώρας.

Ποιες άλλες εταιρείες έχουν αποκαλυφθεί παγκόσμια

Μέχρι στιγμής από τα συνεργαζόμενα με το ινστιτούτο ICIJ μέσα έχει αποκαλυφθεί ότι:

• Οι Pepsi, IKEA, AIG, Coach, Deutsche Bank, Abbott Laboratiories και περίπου ακόμα 340 εταιρίες έχουν κάνει κρυφές συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου που τους επιτρέπουν να φοροαποφεύγουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

• Η PriceWaterHouseCoopers έχει βοηθήσει πολυεθνικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 548 συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου από το 2002 μέχρι το 2010. Αυτό το κρυφό σύστημα έχει βοηθήσει τις εταιρείες μέσω ενός πολύπλοκου φορολογικού συστήματος να γλιτώσουν δισεκατομμύρια φόρων. Οι οικονομικές αρχές του Λουξεμβούργου έκλειναν γραπτές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις.

• Πολλές από τις κρυφές συμφωνίες εκμεταλλεύονται διεθνείς συμφωνίες μεταξύ κρατών που επιτρέπουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως αυτό που ισχύει για το Λουξεμβούργο.

Που πήγε η είδηση, οεο;

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ακόμα ουρές του σκανδάλου, καθόλου αμελητέες. Την πρώτη και σημαντικότερη θα μας επιτρέψετε να την κρατήσουμε για λίγο ακόμα μέχρι να δημοσιεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες το μεγάλο μας αφιέρωμα. Η δεύτερη λέγεται ελληνική δημοσιογραφία... ή μάλλον η έλλειψή της.

Την αποκάλυψη έκαναν τα ΝΕΑ. Στην ένθετη φωτογραφία αριστερά μπορείτε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η εφημερίδα του κυρίου Ψυχάρη να δημοσιεύσει αυτή την παγκόσμια αποκλειστική είδηση (είναι το κουτάκι πάνω αριστερά). Δεν θα βρείτε φυσικά ονόματα εταιριών. Ωστόσο να δώσουμε έναν πόντο στην εφημερίδα που πήρε μέρος στην έρευνα και τελικά έπαιξε το θέμα. Ας πάμε όμως παρακάτω και ας επιλέξουμε το εντελώς ανακριβές σύστημα της Alexa για να δούμε πώς έπαιξαν το θέμα στις πρώτες τους σελίδες οι 10 πρώτες ιστοσελίδες* της χώρας μας:

1. Το Zougla.gr έχει την είδηση των Luxemburg Leaks και ρεπορτάζ 900 λέξεων αλλά αναφέρει μόνο τις εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Καμία αναφορά σε Eurobank, Λάτση ή Wind.

2. Το Protothema.gr δεν έχει καμία αναφορά στο σκάνδαλο. Έχει όμως διαφήμιση της Wind.

3. Το Newsit.gr δεν έχει επίσης καμία αναφορά στο LuxLeaks. Έχει επίσης διαφήμιση της Wind.

4. Το tro-ma-ktiko.blogspot.gr δεν έχει επίσης καμία αναφορά. Περιέργως όμως έχει μια τεράστια διαφήμιση της Eurobank (Να υποθέσουμε δηλαδή ότι δεν είναι ανώνυμο το blog και μπορεί να κόβει τιμολόγια;)

5. Το κραταιό και έγκυρο in.gr... Επίσης ούτε μία λέξη στην πρώτη το σελίδα για το LuxLeaks. Διαφήμιση Wind: Παρούσα!

6. News247.gr... καμία αναφορά, καμία διαφήμιση (πώς θα τη βγάλει την HuffPost;)

7. Το NewsBomb.gr επίσης δεν έχει καμία απολύτως αναφορά και επίσης σχεδόν καμία διαφήμιση (όλοι σαν το TPP έχουν καταντήσει).

8. To iefimerida.gr δεν έχει καμία αναφορά στο θέμα και έχει διαφήμιση Wind και Eurobank στις δύο πρώτες θέσεις.

9. To NewsBeast.gr επίσης χωρίς καμία αναφορά και επίσης με διαφημίσεις Wind και Eurobank.

10. Capital.gr δεν έχει καμία απολύτως αναφορά στο σκάνδαλο και έχει διαφήμιση Eurobank.

 Χωρίς κανένα ακόμα σχόλιο.

* Υ.Γ.1: Μπορεί να συμβαίνει μόνο ένα από τα δύο: Ή οι Έλληνες είναι τρελοί και άλλα site διαβάζουν από αυτά που λένε ότι διαβάζουν ή οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο internet αγοράζουν αφειδώς ψεύτικη επισκεψιμότητα. Η απάντηση σε λίγες ημέρες.

Υ.Γ.2: Κρατήστε την παραπάνω λίστα και επισκεφτείτε τα site που σας ανέφερα παραπάνω και φαίνεται ότι δεν έχουν διαφήμιση της μίας ή της άλλης εταιρίας. Προσωπικά πιστεύω ότι στις επόμενες 2-3 ημέρες οι Eurobank και Wind θα αυξήσουν «απότομα» την διαφημιστική τους δαπάνη.

Υ.Γ.3: Με την κατάσταση στα media όπως περιγράφεται παραπάνω, εξαρτάται από εσάς να διαδοθεί η είδηση. Είναι η σειρά σας δηλαδή, που λέγαμε και μικροί...

thepressproject
Διαβάστε Περισσότερα » "Μην ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind"

Ερχεται η «έξυπνη» κάρτα του ασφαλισμένου

Έρχεται νέο «ΑΜΚΑ» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή άλλες παροχές υγείας. Άμεσα οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να παραλάβουν μια κάρτα, η οποία θα φέρει έναν «μυστικό» αριθμό που δεν θα γνωρίζουν ακόμη και οι ίδιοι παραλήπτες!

Ο αριθμός δεν είναι ορατός και δεν «αποκαλύπτεται» ούτε κατά τη διαδικασία συναλλαγής του ασφαλισμένου με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας. Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές υγείας και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα χρησιμοποιεί την κάρτα. Χωρίς αυτή, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις στον ασφαλισμένο, το φαρμακείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορεί να εκτελεί συνταγές, η κλινική δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγή.

Έχει προβλεφθεί μάλιστα κατά τη χρήση της κάρτας, ο αριθμός να παραμένει... αόρατος ακόμη και στην οθόνη του υπολογιστή -όταν γίνεται η σάρωση των στοιχείων- ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης όπως, για παράδειγμα, εικονικών εκτελέσεων συνταγών ή συνταγογραφήσεων εν αγνοία των ασφαλισμένων ακόμη και σε πεθαμένους. Την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα «ενεργοποιηθεί» μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη σε εξέλιξη είναι και ο ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας. Ο φάκελος είναι «φορτωμένος» με όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου, τις παροχές υγείας που έλαβε και τις οποίες αποζημίωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα, αλλά το «προφίλ» του ασφαλισμένου για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, τις δαπάνες που καταναλώνει και τις δομές που απευθύνεται. Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζει για παράδειγμα πόσες αξονικές έκανε ο ασφαλισμένος, μέσα σε ποιο διάστημα, ποιος γιατρός συνταγογράφησε και ποιο διαγνωστικό κέντρο εκτέλεσε τη συνταγή. Ουσιαστικά ο Οργανισμός «παρακολουθεί» τη διαδρομή των δαπανών ανά ασφαλισμένο.

Εκτός από τα στοιχεία του 2014, ο Φάκελος Ασφάλισης διαθέτει στη «μνήμη» του και τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών των ασφαλισμένων για όλες τις παροχές που έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ για τον κάθε ασφαλισμένο του: επισκέψεις σε γιατρό, διαγνώσεις ανά ημερομηνία και πάροχο, διαγνωστικές εξετάσεις (ποιος γιατρός και πότε συνταγογράφησε, πού και πότε εκτελέσθηκαν), φάρμακα, νοσηλεία, και άλλες παροχές (διαβητολογικά υλικά, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιά όρασης κ.ά.). Σημειώνεται ότι σε αυτό τον φάκελο πρόσβαση θα έχει και ο ασφαλισμένος. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η εισαγωγή και παρακολούθηση των στοιχείων στον φάκελο ασφάλισης υγείας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος για παράδειγμα σε ενδεχόμενο «διπλών εξετάσεων» και να τις «κόβει».

Αντικατάσταση φακέλου
Στην τελική φάση του σχεδίου προβλέπεται ο φάκελος ασφάλισης υγείας να «αντικατασταθεί» από μία κάρτα ασφάλισης στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητάς του ασφαλισμένου και ένας αναγνωριστικός αριθμός, στα πρότυπα των πιστωτικών καρτών. Ο ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του χρησιμοποιεί την κάρτα, προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίησή του και να ενημερώνεται αυτόματα ο φάκελος ασφάλισης υγείας για την παροχή που λαμβάνει. Αποκλειστικά μέσω της κάρτας θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί στον φάκελο ασφάλισης υγείας, ενώ η κάρτα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τον ασφαλισμένο σε περιπτώσεις επείγουσας νοσηλείας. Στην περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού, οι γιατροί θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή, προηγούμενες εξετάσεις και νοσηλείες του ασφαλισμένου.

«Πάρτι» εικονικών συνταγών φαρμάκων

Συνταγογράφηση από γιατρούς, ακόμη και εν αγνοία των ασφαλισμένων

Η κάρτα επιβάλλεται, καθώς οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι οργιάζει «πάρτι» εικονικών εκτελέσεων συνταγών φαρμάκων, αλλά και συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2012 έως και σήμερα έχουν επιβληθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ πρόστιμα για παραβατική συμπεριφορά σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ύψους 2.230.518 ευρώ.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης (σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Ν.Δ. κας Ασημίνας Σκόνδρα), από το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίστηκαν:

• Το 32% αφορούσε σε εικονική εκτέλεση συνταγών.

• Το 17% σε συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων και το 4% σε συνταγογράφηση σε πεθαμένους. Σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% εντοπίστηκε «συνεργασία» φαρμακοποιών - γιατρών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

• Σχεδόν δύο στις δέκα παραβάσεις αφορούσαν διάφορες «διοικητικές» παρατυπίες στην εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία, και σε ένα 12% βρέθηκαν σε φαρμακεία συσκευασίες φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας ή/και ταινίες γνησιότητας αποκολλημένες από τα κουτιά.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2014, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 872.057,26 ευρώ, σε 55 παρόχους. Σε 15 φαρμακεία καταλογίστηκαν 82.194,58 ευρώ για παραβατική συμπεριφορά, σε 34 γιατρούς το ποσό των 131.670,13 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες χρηματικές κυρώσεις αφορούν σε ιδιωτικές κλινικές (605.000 ευρώ) που σύμφωνα με τους ελέγχους είχαν προχωρήσει σε καταχρηστικές χρεώσεις είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε σε ασφαλισμένους. Προσωρινή διακοπή της σύμβασης επιβλήθηκε σε 38 παρόχους, κυρίως γιατρούς.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται η «έξυπνη» κάρτα του ασφαλισμένου "

Ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι ο μεγάλος νικητής του 32ου Μαραθώνιου Αθηνών

Εσπασε το ρεκόρ που κρατούσε από την Ολυμπιάδα του 2004

Πρώτος στον 32ο Μαραθώνιο τερμάτισε ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι, διανύοντας την απόσταση σε 2 ώρες και 10 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα και ακολούθησε, με διαφορά δευτερολέπτων, δεύτερος ο Ρέιμον Μπετ.

Ο Κάντι έκοψε πρώτος το νήμα κάνοντας ρεκόρ αγώνων για την αυθεντική διαδρομή, καθώς, το προηγούμενο ήταν 2 ώρες, 10 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα και είχε σημειωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Πρώτη νικήτρια στις γυναίκες ήτανη Ναόμι Μάγιο από την Κένυα με 2:41.05, δεύτερη η περσινή νικήτρια Νάνσι Τζόαν Ρότιτς με 2:41.28 και τρίτη η Τίντλα.

Οσο για τον πρώτο Ελληνα που τερμάτισε τον Μαραθώνιο ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης που έφτασε στο Καλλιμάρμαρο σε 2 ώρες και 25 λεπτά.

Ο Μερούσης, από τον Βροντάδο Χίου, τερματίζει για 2η συνεχή χρονιά πρώτος μεταξύ των Ελλήνων συμμετεχόντων.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 10 καλύτερους αγώνες του κόσμου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

Στις 9 το πρωί ξεκίνησε από τον Τύμβο του Μαραθώνα ο 32ος Αυθεντικός -όπως μετονομάσθηκε ο Κλασικός- Μαραθώνιος Αθήνας, με τη συμμετοχή 8.000 περίπου Ελλήνων και 5.000 ξένων δρομέων. Ο Μαραθώνιος Δρόμος και το Δυναμικό Βάδισμα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5.30 το απόγευμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι ο μεγάλος νικητής του 32ου Μαραθώνιου Αθηνών"

Τουρκία προς Κύπρο: Σταματήστε τις έρευνες για να φύγει το Barbaros

Καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ ζητεί η Τουρκία σε απάντηση της τριμερούς διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο. Συγκεκριμένα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα της απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι τρεις αυτές χώρες μόλις λίγα 24ωρα πριν είχαν ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου καια να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη όπως αναφέρει ο Φιλελε'υθερος να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει πρωτίστως να διασφαλίσει η Αγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών.

Οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγεια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την συνδιαχείρηση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.

Σχολια των τουρκικών ΜΜΕ

Με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων σχολίασαν την τριμερή συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ως ένα μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα.

Αναφέρουν ακόμη ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. Αναφέρουν επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης παρακάμπτοντας πλήρως την Τουρκία. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της ίδιας της Τουρκίας.

Ο ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης του 21ου Αιώνα Βαρόλ Σεβίμ αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού ότι η Αίγυπτος είχε την μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση αλλά πούλησε το 2008, αέριο στο Ισραήλ. Τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ και σημείωσε «τα χαρτιά άλλαξαν χέρια η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την "Νότια Κύπρο" για να πάρει υγροποιήμένο αέριο. Και για την "Νότιο Κύπρο" η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα πουλά αέριο στην διεθνή αγορά»

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία προς Κύπρο: Σταματήστε τις έρευνες για να φύγει το Barbaros"

Ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά - Δηλώσεις του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα

Ο ισχυρότατος σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1.15 μετά τα μεσάνυχτα, αναστάτωσε για μία ακόμη φορά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και προκάλεσε έντονη ανησυχία.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο inkefalonia.gr εμφανίζεται καθησυχαστικός.

"Η δόνηση αυτή εκδηλώθηκε στον ίδιο επικεντρικό χώρο που έδωσε και την δόνηση της Παρασκευής, των 4,8 βαθμών. Είναι μία δραστηριότητα που εντάσσεται στο νότιο κλάδο του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η δόνηση είναι πολύ θετικό που έγινε στον θαλάσσιο χώρο και εκτός κατοικημένων περιοχών. Θεωρούμε ότι ενεργοποιήθηκε ο νότιος κλάδος του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς γιατί περιλαμβάνει μικρά ρήγματα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

Βεβαίως και η πολιτική προστασία και οι φορείς της Κεφαλονιάς και ο ΟΑΣΠ, παρακολουθούν το φαινόμενο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μην υπάρχει φόβος και να υπάρχει νηφαλιότητα στις επόμενες ώρες.

Θεωρώ ότι το φαινόμενο θα σταματήσει εδώ και δεν θα δώσει κάτι μεγαλύτερο".

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 5,1 ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά - Δηλώσεις του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news