facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μπλόκο σε αυθαίρετα που κρίθηκαν στα δικαστήρια

Δεν θα νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κριθεί ως κατεδαφιστέα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και δεν θα υπάγονται στον νόμο του 2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να «θωρακίσει» τον νόμο περί αυθαιρέτων, του οποίου η συνταγματικότητα αναμένεται να κριθεί κατά το τέλος του έτους.

Η δυνατότητα που έδινε ο Νόμος 4178/ 2013 να νομιμοποιούνται παράνομα κτίσματα, ακόμα και αν έχουν κριθεί ως αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είχε καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών και θεωρείται βέβαιο πως θα κρινόταν ως αντισυνταγματική κατά την τελική απόφαση.

Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ επισήμαναν, ωστόσο, χθες πως η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ και αφορά αυθαίρετα κτίσματα που θα υπαχθούν από δω και στο εξής στη διαδικασία της τακτοποίησης.

Η πρώτη δίκη

Υπενθυμίζεται πως κατά την πιλοτική δίκη που έγινε στο ΣτΕ στις 10 του περασμένου Οκτωβρίου, όπως έγραψε το «Εθνος», οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δεσμεύτηκαν να καταθέσουν αμέσως τροπολογία που θα εξαιρεί από την τακτοποίηση όσα κτίσματα κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και ανακλήθηκε η άδειά τους.

Η νέα τροπολογία του ΥΠΕΚΑ ορίζει συγκεκριμένα πως δεν υπάγονται στις διατάξεις περί τακτοποίησης κτίσματα που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. Η απαγόρευση ισχύει και για εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής στον νόμο (με υπολογισμό προστίμων και τυχόν διακανονισμό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν) και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο.

Η τροπολογία αντικαθιστά πρόβλεψη του νόμου (άρθρο 23, παράγραφος 7, τρίτο εδάφιο) που έφερνε «από το παράθυρο» την τακτοποίηση ορισμένων περιπτώσεων αυθαιρέτων, ακόμα και αν είχαν κριθεί δικαστικά ή λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο σε αυθαίρετα που κρίθηκαν στα δικαστήρια"

Ξεπαγώνει η επένδυση στο Ελληνικό

«Πράσινο φως» για την επένδυση στο Ελληνικό άναψε -σύμφωνα με πληροφορίες- το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «ξεμπλοκάροντας» τις διαδικασίες που αφορούν τον σχετικό διαγωνισμό.

Ανατρέποντας αντίθετη απόφαση που είχε εκδώσει τον Σεπτέμβριο το Ζ' κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), το 6ο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου (υπό την αντιπρόεδρο Σωτ. Ντούνη) έκανε δεκτές τις αιτήσεις που είχαν υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ. για ανάκληση του «μπλοκαρίσματος» των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Στο ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο είχε ανατεθεί (όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες συμβάσεις) ο προέλεγχος για τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης και της διαδικασίας ανάδειξης πλειοδότη για την πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» από το ΤΑΙΠΕΔ.

Προηγούμενη απόφαση
Το Ζ' κλιμάκιο «πάγωσε» όμως τις σχετικές διαδικασίες καθώς έθεσε ζητήματα παραβίασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, γιατί περιορίστηκε η συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα (εταιρείες, κοινοπραξίες κ.λπ.) με συνέπεια να αποκλειστούν τα φυσικά πρόσωπα (μεμονωμένοι επενδυτές).

Παράλληλα δέχθηκε ότι είχαν τροποποιηθεί όροι της σύμβασης ενώ δεν μπορούσαν οι μη προεπιλεγέντες υποψήφιοι να υποβάλουν νέες προσφορές.

Αντίθετα, το 6ο τμήμα έκρινε νόμιμους τους όρους της σύμβασης και των σχετικών διαδικασιών, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς που πρόβαλαν το Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ και εκπρόσωπος της εταιρείας LAMDA, όταν ζήτησαν την ανατροπή του «παγώματος».

Η αίτηση ανάκλησης
Στη δίκη για την αίτηση ανάκλησης εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ τόνισαν ότι η υλοποίηση της σύμβασης για το Ελληνικό αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος καθώς και ότι εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Χαρακτήρισαν δε εσφαλμένη την κρίση του Ζ' κλιμακίου για παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, του ανταγωνισμού, της ίσης μεταχείρισης, επειδή δεν επιτράπηκε η συμμετοχή σε φορείς χωρίς νομική προσωπικότητα, όπως είναι τα φυσικά πρόσωπα.

Τόνισαν, μάλιστα ότι δεν αποτελεί πλημμέλεια για τον διαγωνισμό ή μη συμμετοχή φυσικών προσώπων, καθώς κανένας μεμονωμένος επενδυτής δεν θα ανταποκρινόταν σε μια σύμβαση διάρκειας 99 ετών και τέτοιου ύψους (2 δισ. ευρώ).

Στο πλαίσιο της δίκης, η Περιφέρεια Αττικής είχε ασκήσει παρέμβαση υπέρ της απόφασης του κλιμακίου ΕΣ και του «μπλοκαρίσματος» της επένδυσης, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση ασκήθηκε και από γερμανική εταιρεία.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπαγώνει η επένδυση στο Ελληνικό"

Αντιδράσεις τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια

Εντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται από τις ελληνικές τράπεζες για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της Alpha Bank κ. Β. Ράπανου στη γενική συνέλευση της τράπεζας, που τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τους κακοπληρωτές. Μόλις προχθές υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της ΕΤΕ σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της τράπεζας έλεγαν ότι για την τράπεζα δεν υπάρχει καν η συζήτηση για «κούρεμα» έως 50% των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, ενώ υπογράμμισαν πως το νομοθέτημα ενθάρρυνε τη στάση πληρωμών, κυρίως στο κομμάτι της λιανικής.

Η τραπεζική αντίδραση αφορά τόσο στις πρόσφατες δηλώσεις του τ. υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και νύν υπουργού Αμυνας, όσο και σε κάποιες από τις ρυθμίσεις που αφορούν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή είχε κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο ρύθμισης και των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων με τη χρήση της πρακτικής balloon payment, η οποία περιλαμβάνεται στον κώδικα δεοντολογίας. Η πρακτική αυτή προβλέπει τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα με βάση και την πτώση των αντικειμενικών αξιών.

Το κομμάτι της υποχώρησης των τιμών θα παγώνει το αντίστοιχο τμήμα του δανείου, του οποίου οι όροι πληρωμής θα επανεξετάζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ,όπως είχε πει προ εβδομάδας ο κ. Δένδιας.

Οι δηλώσεις αυτές πάντως είχαν κακό αντίκτυπο, όπως όλα δείχνουν, στην τραπεζική αγορά, αφού οδήγησαν ακόμη και δανειολήπτες που βρίσκονται σε ρύθμιση να προβαίνουν σε άτυπη ανακοπή της ρύθμισης αυτής αναμένοντας εξελίξεις. Οπως όμως όλα δείχνουν, κριτική ασκείται από τις τράπεζες και σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Είναι φανερό πως οι τραπεζίτες κρίνουν ως πολιτικές και δύσκολα εφαρμόσιμες παρόμοιες ρυθμίσεις, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στα μεγέθη τους.

Κερδοφορία
Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη των κεφαλαίων και, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσουν σταδιακά και τη μάχη της κερδοφορίας. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων Εθνικής και Alpha Bank οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Οι τράπεζες, καθώς επανέρχονται στην κερδοφορία, επανασχεδιάζουν και πάντως συζητούν για πρώτη φορά τη διανομή μερίσματος μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές στελέχη της διοίκησης της ΕΤΕ θέτουν το θέμα της διανομής μερίσματος, επισημαίνοντας πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τον επόπτη της τράπεζας.

Στο 1,176 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου για την Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank που παρουσίασε κέρδη μετά τους φόρους 110,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο αναμένεται να αντλήσει περίπου 510 εκατ. δολάρια από την τιτλοποίηση ναυτιλιακών δανείων. Ανάδοχος της συναλλαγής που «πακετάρει» 35 ξεχωριστά ναυτιλιακά δάνεια έχει αναλάβει η Citigroup. Πηγή της Alpha δήλωνε στο Reuters ότι «οι τιτλοποιήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος της Alpha. Είναι εργαλείο για διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της τράπεζας».

Εθνική, Alpha, Eurobank
Ενταξη στον αναβαλλόμενο φόρο

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει «πλεόνασμα κεφαλαίων» ακόμα και με το ακραίο σενάριο των stress tests, χωρίς μάλιστα το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ καταγράφει οργανική κερδοφορία για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων με θέμα τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ευχέρεια του υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου. Η τράπεζα αποφάσισε την ένταξή της στον αναβαλλόμενο φόρο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank κ. Μαντζούνη και του προέδρου της τράπεζας κ. Ράπανου. Ο όμιλος της Alpha Bank θα χρησιμοποιήσει το όφελος από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, μόνο εάν υπάρξουν ζημίες.

Ωστόσο η ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, όπως αποδείχθηκε από τα πρόσφατα κεφαλαιακά stress tests της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις ήδη θετικές ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας, αποδεικνύει ότι η τράπεζα δεν θα χρειαστεί το συγκεκριμένο κεφαλαιακό μαξιλάρι. Το σώμα των μετόχων της Eurobank ενέκρινε τη χρήση του οφέλους από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, αυτός δημιουργεί μαξιλάρι 1,1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 318 μονάδες βάσης. Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Θωμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 25 Νοεμβρίου.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια "

Απεργία πείνας από τη Δευτέρα προαναγγέλλει ο Νίκος Ρωμανός

Απεργία πείνας προαναγγέλλει, με κείμενό του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Νίκος Ρωμανός. Την απόφαση αυτή πήρε γιατί, όπως αναφέρει, δεν του χορηγήθηκε η άδεια που δικαιούται προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα του ΤΕΙ όπου εισήχθη. «Η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού» αναφέρει στην επιστολή του επισημαίνοντας ότι «από τη Δευτέρα 10/11 ξεκινάω απεργία πείνας χωρίς να κάνω βήμα πίσω, με την αναρχία πάντα στην καρδιά μου».

Η επιστολή του Νίκου Ρωμανού:

«Την περασμένη άνοιξη έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή και πέρασα σε μια πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα. Με βάση τους δικούς τους νόμους, λοιπόν, από τον Σεπτέμβρη δικαιούμαι να αρχίσω να παίρνω εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθώ το πρόγραμμα της σχολής.

Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις που έχω κάνει έχουν καταλήξει στα αζήτητα, γεγονός που με οδηγεί να διεκδικήσω αυτό το αίτημα με οδόφραγμα το σώμα μου.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω το πολιτικό μου σκεπτικό ώστε να μπει ένα πλαίσιο γύρω από την επιλογή που πραγματοποιώ.

Οι νόμοι, εκτός από εργαλεία ελέγχου και καταστολής, αποτελούν ταυτόχρονα και μια διατήρηση ισορροπιών ή αλλιώς αυτό που επιγραμματικά ονομάζουμε κοινωνικά συμβόλαια, αντανακλούν κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διαμορφώνουν τμηματικά ορισμένες θέσεις διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου.

Γι' αυτό και η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.

Σε αυτό το σημείο ανοίγει ένα ζήτημα που αφορά τις διεκδικήσεις μας σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Είναι δεδομένο πως αντιφάσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε τέτοιες συνθήκες. Εμείς, για παράδειγμα, συμμετείχαμε στη μαζική απεργία πείνας των κρατουμένων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο ενώ είμαστε φανατικοί εχθροί όλων των νόμων· αντίστοιχα πολλοί σύντροφοι έχουν διαπραγματευτεί με οδόφραγμα το σώμα τους τους όρους του εγκλεισμού τους («παράνομες» προφυλακίσεις, άρνηση σωματικού ελέγχου, παραμονή σε μία φυλακή), και πολύ καλά έκαναν.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, από τη συνθήκη που βρισκόμαστε, πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε ένα στρατηγικό πόλεμο θέσεων που είναι αναγκαίο κακό εδώ που βρισκόμαστε.

Με αυτή μου την επιλογή, τα πολιτικά χαρακτηριστικά της οποίας συγκεκριμενοποιούνται στον ίδιο τον τίτλο του κειμένου, δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει ένα μέτωπο αγώνα σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους μας.

«Ακριβώς, η ποίηση είναι η τέχνη του ατόφιου. Είναι αυτή που παραμένει ανυπότακτη, όταν η τάξη του διαφανούς έχει υποτάξει όλα τα άλλα είδη του λόγου. Όταν οι λέξεις έχουν προσεκτικά απολυμανθεί και στολιστεί σα μαρκησίες της αυλής, αφού θα καταλήξουν στο κρεβάτι του πρίγκιπα, όσο κι αν αυτό τις τρομάζει, και θα παραστήσουν τις σεμνές, θα υποκριθούν ότι έχουν αρετές που έχουν χάσει από καιρό στο βούρκο του συμβιβασμού και της εκπόρνευσης. Η ποίηση ή είναι ασυμβίβαστη ή δεν είναι τίποτα». (Ζαν-Μαρκ Ρουγιάν)

Συντρόφισσες και σύντροφοι, εδώ και καιρό μας εγκλωβίζουν. Από τα αστυνομικά μπλόκα και τα αντιτρομοκρατικά πογκρόμ, στα συμβούλια των οικονομολόγων που εξοντώνουν όσους δε χωράνε στις στατιστικές τους. Από τους έλληνες βιομηχάνους που αντιστέκονται στην επέλαση των πολυεθνικών κολοσσών στηρίζοντας τον όψιμο σοσιαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με πολιτικούς που προβάρουν το κοστούμι του υπερ-πατριώτη πάντα δουλικού για το καλό του τόπου, από τους μπάτσους και το στρατό που εξοπλίζονται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας για την καταστολή εξεγέρσεων, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους: αν κάτι εκμεταλλεύεται το κράτος, αυτό δεν είναι άλλο από την αδράνεια που πλέον έχει μονιμοποιηθεί ως μια φυσιολογική συνθήκη.

Σε λίγο θα είναι πια αργά, και η εξουσία με το μαγικό ραβδί της θα δίνει έλεος μόνο σε όσους γονατίζουν υποτακτικά μπροστά στην παντοδυναμία της.

Το σύστημα οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι επαναστάτες θα θάβονται ζωντανοί σε «καταστήματα κράτησης εντατικού σωφρονισμού», μέσα στα οποία θα επιχειρείται η σωματική, ψυχική και ηθική καταστροφή τους.

Ένα πρωτότυπο μουσείο ανθρώπινης φρίκης όπου τα ζωντανά εκθέματα θα έχουν κρεμασμένη πάνω τους την ταμπέλα «παραδείγματα προς αποφυγή», ανθρώπινα πειραματόζωα πάνω στα οποία θα δοκιμαστούν όλες οι σαδιστικές προθέσεις της εξουσίας.

Ο καθένας απαντάει στα διλήμματα και κάνει τις επιλογές του. Ή θεατές σε απομονωμένες πολυθρόνες μιας ευνουχισμένης ζωής ή δράστες των γεγονότων που διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορίας.

Εκείνο το βράδυ με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα είδαμε πολλά αστέρια να πέφτουν διαγράφοντας τις δικές τους χαοτικές διαδρομές. Κι εμείς μετρούσαμε και ξαναμετρούσαμε, κάναμε ευχές, υπολογίζαμε τις πιθανότητες. Το ξέραμε ότι η επιθυμία μας για μια ελεύθερη ζωή έπρεπε να περάσει πάνω από όλα όσα μας καταπιέζουν, μας δολοφονούν, μας καταστρέφουν, γι' αυτό βουτήξαμε στο κενό, όπως ακριβώς τα αστέρια που βλέπαμε να πέφτουν.

Από τότε άπειρα αστέρια πέσαν, μπορεί να ήρθε η ώρα να πέσει και το δικό μας, ποιος ξέρει; Αν είχαμε έτοιμες τις απαντήσεις δε θα γινόμασταν αυτό που είμαστε αλλά ιδιοτελή καθάρματα που θα διδάσκαμε στους ανθρώπους τρόπους να γίνουν τρωκτικά που τρώγονται μεταξύ τους όπως κάνουν σήμερα.

Τουλάχιστον εμείς παραμένουμε ακόμα απόλυτοι και πεισματάρηδες όπως οι άνθρωποι της πάστας μας. Και όσοι από εμάς με έναν πόνο έκλεισαν τα μάτια τους και ταξίδεψαν μακριά, παραμένουν με το βλέμμα κολλημένο σε εκείνον το βραδινό ουρανό που κοιτάζαμε και εμείς. Και μας βλέπουν να πέφτουμε, αστέρια όμορφα και λαμπερά. Τώρα ήρθε η σειρά μας. Τώρα πέφτουμε χωρίς δισταγμό.

Από τη Δευτέρα 10/11 ξεκινάω απεργία πείνας χωρίς να κάνω βήμα πίσω, με την αναρχία πάντα στην καρδιά μου.

Υπεύθυνο για κάθε μέρα απεργίας πείνας, και ό,τι συμβεί από εδώ και μπρος, είναι το συμβούλιο της φυλακής που αποτελείται από τον εισαγγελέα Νικόλαο Ποιμενίδη, τη διευθύντρια Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, καθώς και την κοινωνική λειτουργό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΥΓ. Προς όλους τους «αγωνιστές» των σαλονιών, τους επαγγελματίες ανθρωπιστές, τις «ευαίσθητες» προσωπικότητες της διανόησης και του πνεύματος: προκαταβολικά στα τσακίδια.

Νίκος Ρωμανός

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία πείνας από τη Δευτέρα προαναγγέλλει ο Νίκος Ρωμανός"

Καταγγελίες Μουζακίτη για πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο του ως οικονομικού εισαγγελέα κάνει ο Σπύρος Μουζακίτης δεκαπέντε μήνες μετά την παραίτησή του, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

- «Με το που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο του 2011 τη δικογραφία των δανείων των κομμάτων μάς απεστάλη το σχέδιο κατάργησής μας»
- «Η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων τακτοποιήθηκε με μια νομοθετική διάταξη, μια τροπολογία που έλεγε ότι δεν έχει ευθύνη κανένας και δεν υπάρχει πρόβλημα»
- «Ζητήσαμε να αποσπαστεί ένας γραμματέας αλλά η απάντηση ήταν "όχι", με αποτέλεσμα στις προκαταρκτικές εξετάσεις ο Γρ. Πεπόνης να εξετάζει τον μάρτυρα και εγώ να γράφω ως γραμματέας»

Ο εισαγγελικός λειτουργός, που με τον συνάδελφό του Γρηγόρη Πεπόνη ανέλαβαν τον Μάιο του 2011 να πατάξουν το οικονομικό έγκλημα στη χώρα μας, 15 μήνες μετά την παραίτησή του από τη θέση αυτή σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει πολιτικές και δικαστικές παρεμβάσεις που δέχτηκε στο έργο του.

Οπως αναφέρει, η ρύθμιση, τον Ιανουάριο του 2013, του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη με την οποία θεσπίστηκε ο θεσμός του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς ήταν μήνυμα προς τον ίδιο και τον συνάδελφό του Γρηγόρη Πεπόνη «κύριοι, κάτω τα μολύβια, είστε αναρμόδιοι, δεν μπορείτε να συνεχίσετε"».

Και αυτό όπως σημειώνει ενώ είχαν «ανοικτές» υποθέσεις και σε εκκρεμότητα κλήσεις για απολογίες και πολιτικών προσώπων.

Προσθέτει ότι οι δικογραφίες που χειρίζονταν επέστρεψαν πάλι στους νέους οικονομικούς εισαγγελείς όταν, μετά από δύο μήνες και αφού είχαν παραιτηθεί οι ίδιοι, θεσπίστηκε μεταβατική διάταξη. Προσθέτει πως «στο διάστημα που δουλεύαμε τη λίστα Λαγκάρντ ήμασταν συνεχώς υπό την απειλή άσκησης πειθαρχικής δίωξης».

Αναφέρει ότι σχέδιο νόμου που προωθούσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ως υπουργός Δικαιοσύνης, επιχειρούσε την κατάργησή τους λόγω συγκεκριμένων ποινικών προκαταρκτικών δικογραφιών που είχαν ανοίξει. Υποστηρίζει ότι συνεπεία αυτών δεν τους παρασχέθηκε υλική και οργανωτική βοήθεια.

Εκτιμά ότι η δικογραφία που ενόχλησε περισσότερο ήταν εκείνη με τα δάνεια των κομμάτων, «μια και είχαν χορηγηθεί χρήματα από τις τράπεζες χωρίς εμπράγματες ασφάλειες».

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες Μουζακίτη για πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη"

Τούρκοι: Δεν έχει μέλλον η Τριμερής, η Τουρκία θα αντιδράσει

Τούρκοι επιστήμονες μιλούν στο Ανατολού για τη συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και σχολιάζουν γενικότερα το θέμα ενέργειας.

Ως ένα μπλοκ, χαρακτηρίζει τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, η ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης 21ου Αιώνα Τούγτσιε Βαρόλ Σεβίμ εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα.

Σε δηλώσεις της στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η Σεβίμ αναφέρει ότι οι τρεις χώρες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα μπλοκ, προσθέτοντας ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα που ενώνουν αυτές τις τρεις χώρες αλλά δεν είναι ένα μπλοκ που έχει και πολλές ελπίδες. "Η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα", σχολιάζει η Σεβίμ.

Αναφέρει ότι η Αίγυπτος είχε τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση και προσθέτει πως πούλησε το 2008 αέριο στο Ισραήλ, αλλά θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ. "Τα χαρτιά άλλαξαν χέρια. Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με τη νότια Κύπρο για να πάρει υγροποιημένο αέριο. Και για τη νότια Κύπρο η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα μπορεί να πωλεί αέριο στη διεθνή αγορά", σχολιάζει.

Επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. "Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατεύσει και προστατεύει τα δικαώματά της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο", λέει.

Αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να πάει το φυσικό αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης. "Είναι όνειρο αυτό. Θέλει να παρακάμψει πλήρως την Τουρκία. Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι σχεδίασαν έναν τέτοιο χάρτη. Αν αυτός ο χάρτης αποκαλυφθεί η Τουρκία θα έχει μόνο τις ακτές της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σημείο της σύγκρουσης είναι στα αριστερά του νησιού, προς τα κάτω της Κρήτης. Πού έφτασε η κατάσταση;”. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της Τουρκίας, συνεχίζει. “Αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει", αναφέρει η Σεβίμ.

Σε δηλώσεις του επίσης στο Ανατολού ο Ατά Ατούν Καθηγητής Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η στάση του Ισραήλ. Εκτιμά ότι το Ισραήλ έχει αντιληφθεί πως αν στείλει το φυσικό αέριο που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας είναι πιο οικονομικό.

"Από τα 16 δις τετραγωνικών μέτρων φυσικού αερίου που βρήκε στην Ανατολική Μεσόγειο θα πουλήσει τα έξι δις στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία.

Σχεδιάζει ότι τα εννέα δις που θα πουλήσει στην Ευρώπη ότι θα πάρει τα έξι η Τουρκία. Δηλαδή το πλαίσιο εδώ είναι καθαρό, το αέριο του Ισραήλ θα σταλεί οπωσδήποτε μέσω αγωγού στην Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος της συγγνώμης του Μαβί Μαρμαρά. Η στήριξη που έδωσε το Ισραήλ στην ε/κ διοίκηση και την Αίγυπτο έχει στόχο να αποδυναμώσει την Τουρκία", εκτιμά.

Εκτιμά ακόμη ότι επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να πουληθούν στη διεθνή αγορά υπάρχει η πιθανότητα να ενωθεί το αέριο της Κύπρου και να πουληθούν μαζί. Την περασμένη βδομάδα ο Λίμπερμαν έδωσε το μήνυμα: 'Η Τουρκία να σεβαστεί τις έρευνες φυσικού αερίου της ε/κ διοίκησης', λέει ο Ατά Ατούν.

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι: Δεν έχει μέλλον η Τριμερής, η Τουρκία θα αντιδράσει"

Τι σημαίνουν όσα ανακοινώθηκαν για την ΑΟΖ στο Κάϊρο - Τι γίνεται με το Καστελόριζο

Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου; Πρώτα απ΄ όλα ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην οριοθέτησή της με Κύπρο και Αίγυπτο. Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλεπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα ...εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία.

Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ' αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών).

Η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ.

Η τάση που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται.

Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ξεκάθαρα ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.

140 παράκτιες χώρες έχουν ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ.

Τι συμβαίνει με το Καστελόριζο που η Τουρκία θέλει να “σβήσει” από το χάρτη.

Οι Τούρκοι θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο από τον χάρτη. Όχι τυχαία.

Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και αυτό μπορεί να το κάνει μονομερώς. Μετά από την σημερινή συμφωνία στο Κάϊρο γίνεται σαφές ότι τα όποια προβλήματα υπήρχαν με την Αίγυπτο δεν υπάρχουν πια.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας;

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτάει ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Θεωρείται βέβαιο οτι η Άγκυρα θα αντιδράσει κι όχι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο.

Η Αγκυρα αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα με τον γεωλογικού τύπου ισχυρισμό ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να προβληθεί εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί σ' αυτό το πεδίο. Η ΑΟΖ είναι οικονομική και όχι γεωλογική έννοια, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική διπλωματία επιμένει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι σημαίνουν όσα ανακοινώθηκαν για την ΑΟΖ στο Κάϊρο - Τι γίνεται με το Καστελόριζο"

Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών ετοιμάζει ο Μπουτάρης

Tο πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2015. Την πρωτοβουλία για το θέμα αυτό έχει αναλάβει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης».

«Το προχωρώ το θέμα, δεν το έχω εγκαταλείψει», λέει και ύστερα, αποκαλύπτει ότι απέστειλε επιστολή σε πέντε γραφεία κηδειών για να τα βολιδοσκοπήσει εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που πρόκειται να υπάρξει, με τη διευκρίνηση ότι το αποτεφρωτήριο δεν θα ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά σε ιδιώτες.

«Οι παπάδες μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αλλά ουδείς υποχρεώνεται να έχει κηδεία», λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επί του θέματος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στη φάση που επιχειρεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας -αν και η ελληνική Βουλή ψήφισε θετικά για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου- καθώς εκκρεμεί η επιλογή της τοποθεσίας, η θέση του οικοπέδου και οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες, όπως επίσης και οι άδειες λειτουργίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών ετοιμάζει ο Μπουτάρης"

Νέα επιδημία στις ΗΠΑ μετά τον Εμπολα: Chagas ή «σιωπηλός δολοφόνος» -Αυτό είναι το έντομο που τη μεταφέρει [εικόνες]

Ο «σιωπηλός δολοφόνος» ή αλλιώς «το έντομο που φιλά» έχει σπείρει τον πανικό στις ΗΠΑ καθώς επιστήμονες έχουν θορυβηθεί από την ταχεία εξάπλωση της θανατηφόρας επιδημίας Chagas. που απειλεί ολοένα και περισσότερους αμερικανούς και όχι μόνο καθώς τείνει να εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Το τσιμπούρι ονομάζεται triatomine bug και μέσω δαγκωμάτων σε ανθρώπινο ιστό, μεταφέρει το παράσιτο Trypanosoma cruzi το οποίο προκαλεί την ασθένεια Chagas. Μια ασθένεια που προκαλεί καρδιακά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Η ασθένεια ονομάζεται και «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς συχνά δεν μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, τα θύματα δεν έχουν συμπτώματα εκτός από κούραση και αδυναμία.

Το παρασιτικό έντομο ρουφά το αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας – κατά προτίμηση από το πρόσωπο των θυμάτων του – και προκαλεί την ασθένεια που μπορεί και να αποβεί μοιραία.

Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί από μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων ακόμη και συγγενή καρδιακή νόσο από μητέρα σε παιδί.

Σύμφωνα με την Washington Post ερευνητές που ασχολούνται με τροπικές ασθένειες, προειδοποίησαν ότι έχουν προσβληθεί 7 με 8 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Ηδη από το 2012 επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η ασθένεια λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, παρότι αρχικά θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο Μεξικό, στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επιδημία στις ΗΠΑ μετά τον Εμπολα: Chagas ή «σιωπηλός δολοφόνος» -Αυτό είναι το έντομο που τη μεταφέρει [εικόνες]"

Δίνουν δις ευρώ σε ΝΑΤΟ και ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλά δεν υπάρχουν 1100 δάσκαλοι

Ποια είναι η ταξική και μνημονιακή αστική πολιτική και το βάρβαρο τρόπο επιβολής της αποδεικνύει η σύγχρονη ειδησιογραφία. Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την απόφαση των καλοπληρωμένων δικαστών –που έχουν βγάλει όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, που εφορμούν κατά των μαθητών και φοιτητών ώστε να επιβάλλουν την ανεμπόδιστη εφαρμογή των νόμων που μας μετατρέπουν σε δούλους του 21ουαιώνα, στρατιωτάκια και σκλαβάκια ακούνητα/αγέλαστα/παραγωγικά, την ελεύθερη διακίνηση των αστικών ιδεών και τους νόμους του κέρδους-, καθώς έχουμε την εξαγγελία αυξήσεων και χορήγηση αναδρομικών στους ένστολους: μπάτσους και στρατιωτικούς.

Γιατί πρέπει το αστικό σύστημα εξουσίας να ξεχωρίσει τους Πραιτοριανούς του Βαθέως Αστικού Κράτους, αυτούς που θα ικανοποιήσουν ένοπλα τα αστικά συμφέροντα του κράτους διαρκούς έκτακτης ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, εντός και εκτός συνόρων, είτε κατά του εχθρού αγωνιζόμενου εργαζόμενου λαού, είτε μοιράζοντας ΑΟΖ και ενεργειακά κοιτάσματα, συμμετέχοντας στις βάρβαρες εκστρατείες των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ.

Βέβαια, δεν τους δίνουν πολλά –από 15 έως 145 ευρώ, ανάλογα τη θέση στην ιεραρχία- ώστε να τους έχουν υποχείρια –να παρακαλούν οι στρατιωτικοί για κανένα ρουσφέτι, για συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων ώστε να πάρουν το επίδομα- και ταυτόχρονα να τροφοδοτούν τον ελεγχόμενο κοινωνικό εκφασισμό και ανταγωνισμό.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ότι η απαξίωση των εργαζομένων και της νεολαίας, της ίδια της έννοιας της εργασίας, που στο μεταξύ είχε γίνει απασχόληση, πλέον μετατρέπεται σε εθελοντική εργασία με αμοιβή μόρια. Όπως στην περίπτωση της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 2004, του άγριου πάρτυ του κέρδους των επιχειρηματιών που έστησαν Αγγελοπούλου-Σημίτης-Καραμανλής υπήρξαν τα θύματα-εθελοντές που εργάστηκαν τσάμπα, έτσι και τώρα που οι πλούσιοι αυξάνονται, οι τραπεζίτες-εφοπλιστές-εργολάβοι-καναλάρχες-βιομήχανοι αρπάζουν δις ευρώ, κερδίζουν νέας αφορολόγητα, σβήνουν δις χρεών και τους χαρίζονται τα σπίτια μας, η γη μας, οι παραλίες, τα σκουπίδια, η υγεία, η παιδεία, οι δρόμοι, τα πάντα.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού παιδείας Λοβέρδου –του υβριστή συνδικαλιστών, του καταδότη οροθετικών, του μπόγια των αγωνιζόμενων μαθητών και φοιτητών- προβάλλει το ζήτημα των 1100 κενών θέσεων εκπαιδευτικών και επειδή «είναι αδύνατον να καλυφθούν με άλλο τρόπο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει ως λύση: να απευθυνθεί στον ανώνυμα εκπαιδευτικό ζητώντας του να εργαστεί εθελοντικά»! Να βρεθούν δηλαδή εκπαιδευτικοί που θα δεχθούν να δουλέψουν χωρίς να πληρώνονται. Αντί για μισθό τους υπόσχονται ως αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης. «Απομένουν ακόμη 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν την επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια... Σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που μου απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελούσια συνεισφορά του. Να δουλέψει χωρίς λεφτά για να καλυφθούν τα κενά, εθελοντικά δηλαδή, με αντάλλαγμα κάποια μόρια που θα τον βοηθήσουν όταν γίνουν προσλήψεις» τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

Φυσικά η ακροδεξιά κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει ετησίως το 2,1% του ΑΕΠ στον προυπολογισμό του ΝΑΤΟ (16 δις ευρώ υπολογίζονται το διάστημα 2001-2013), παραγγέλνει νέα οπλικά συστήματα αξίας 2 δις ευρώ, στέλνει στις ΗΠΑ τον ΑΓΕΣ Μανωλά για να συμφωνήσει την αποδοχή της προσφοράς των «δωρεάν» αμερικανικών μεταχειρισμένων τεθωρακισμένωνABRAMS, που πριν από λίγες μέρες είχε αποκλείσει ο ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκος, αποκαλύπτοντας ότι το πραγματικό κόστος τους είναι 1,9 δις ευρώ! Άρα λεφτά υπάρχουν: 250 δις ευρώ έδωσαν στις τράπεζες, σβήνουν δις ευρώ που χρωστά ο όμιλος Βαρδινογιάννη και η SIEMENS!

Ουσιαστικά η δωρεάν εργασία είναι καθεστώς όχι μόνο για τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες που τους οφείλονται οι μισθοί πολλών μηνών. Τώρα βεβαίως ο μισθός τείνει να αντικατασταθεί με μόρια. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι οι μόνοι που δέχονται αυτή την πρόταση. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι συνήθεις διαρροές των Επιτελείων επαναφέρουν «πρόταση» του ΓΕΕΘΑ για υποχρεωτική στράτευση στα 18 για τους άνδρες (χωρίς αναβολές κατάταξης για λόγους σπουδών κ.τ.λ.) και για προαιρετική στράτευση γυναικών, σχέδια που εξετάζονται εδώ και χρόνια από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Επιπλέον, η πρόβλεψη για προαιρετική στράτευση γυναικών στοχεύει στην κάλυψη υπηρεσιών της Αθήνας και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων, απελευθερώνοντας έτσι αριθμό προσωπικού που θα μπορέσει να προωθηθεί σε μονάδες της μεθορίου. Κίνητρο κατάταξης για τις γυναίκες θα είναι κάποια επιπλέον μόρια για πρόσληψη στο Δημόσιο. Επιπλέον, ο χρόνος της θητείας τους, που θα είναι από 12 μήνες και πάνω, να «μετράει» ως συντάξιμος χρόνος και να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Στο ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι λόγω των ποσοστών ανεργίας, θα υπάρξει ενδιαφέρον από νεαρές γυναίκες για να καταταγούν, έστω και χωρίς μισθό.

Δεν επιδιώκουν δηλαδή μόνο τη πολιτική και αγωνιστική λοβοτομή της νεολαίας, στέλνοντας τη από το λυκειάρχη στον συνταγματάρχη και μετά στο επιστρατευμένο πανεπιστήμιο με φύλακες τους ιδιωτικούς SECURITY της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση άθλιων εργασιών, με ακόμη πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, όπου δε θα υπάρχει κανένα εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Αλλά, επιχειρούν να ντύσουν τις γυναίκες στα χακί για να δουλεύουν τσάμπα, όπως και οι φαντάροι, που θα έχουν το επιπρόσθετο καθήκον να είναι οι αναλώσιμοι της πρώτης γραμμής υπερασπιζόμενοι τα κέρδη των Βαρδινογιάννη-Αλαφούζου-Μαρινάκη-Λάτση-Σάλλα-Μελισσανίδη κλπ στον ανταγωνισμό τους με τους Τούρκους αστούς. Για αυτό και τώρα Σαμαράς-Βενιζέλος-καθεστωτικά ΜΜΕ απαιτούν «εθνική συμφιλίωση». Τώρα που υπογράφουν νέο Μνημόνιο, που ψηφίζουν νόμο που καταργεί το δικαίωμα στον εργατικό αγώνα, που απειλούνται με εκλογική συντριβή!

Όμως τα μόρια ως μορφή ανταμοιβής υπάρχουν ήδη στον Στρατό. Εδώ και χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις στρατολογούν ΟΥΚάδες-Πεζοναύτες-Αλεξιπτωτιστές παρέχοντας μόρια για προκηρύξεις διαγωνισμών προσλήψεων στην Πυροσβεστική-Δυνάμεις Καταστολής κλπ., σε όσους αντέξουν στην ναζιστική εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων, στο πλαίσιο της πολεμικής και κατασταλτικής προετοιμασίας τους (π.χ. 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία), ώστε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της πολεμικής και κατασταλτικής επιβολής των αστικών συμφερόντων.

Εμείς καλούμε την νεολαία να μείνει μακριά από τον Στρατό και την Αστυνομία. Να μην γίνει Μισθοφόρος τους.

Να δημιουργήσουμε ένα αγωνιστικό μέτωπο εργαζόμΕνων-νεολαίας-στρατευμένων που δε θα παλέψει μόνο ενάντια στη στράτευση στα 18, αλλά για τη μείωση της θητείας, τη βελτίωση των συν­θηκών, ενάντια στις αγορές ό­πλων, τις αποστολές εκτός συνό­ρων, σε ΝΑΤΟ – Ευρωστρατό. Θα διεκδικήσει ελεύθερο Συνδικαλισμό των Φαντάρων. Θα σταθεί δίπλα στα κοινωνικά κινήματα και στον κόσμο της εργασίας και θα ξεκαθαρίσει: ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ελληνική Ολιγαρχία.

Κυρίως όμως πρέπει να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός νέου εργατικού διεθνιστικού κινήματος, που θα διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και νεολαιίστικων δικαιωμάτων, αμφισβητώντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την εκμετάλλευση και καταπίεση.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

diktiospartakos
Διαβάστε Περισσότερα » " Δίνουν δις ευρώ σε ΝΑΤΟ και ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλά δεν υπάρχουν 1100 δάσκαλοι"

Πώς ένα ιατρικό λάθος στοίχισε τη ζωή σε μια υγιέστατη κοπέλα - Η δικαιοσύνη απεφάνθη, 10 χρόνια μετά

Υγιέστατη 27χρονη κοπέλα μπήκε στο χειρουργείο του νοσοκομείου Κοργιαλένειο – Μπενάκειο για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά οι άτυχοι γονείς της δεν την είδαν έκτοτε ζωντανή.

Η νεαρή κοπέλα πέθανε από λάθος του αναισθησιολόγου. Υπέστη καρδιακή ανακοπή και στην συνέχεια εγκεφαλική νέκρωση, καθώς δεν έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, με συνέπεια να μείνει φυτό για 36 μέρες και τελικά να χάσει την μάχη με την ζωή.

Οι γονείς της προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από μία δεκάχρονη διαδρομή στα Διοικητικά Δικαστήρια επικύρωσε την υποχρέωση του επίμαχου νοσοκομείου να καταβάλει στον πατέρα και την μητέρα της άτυχης κοπέλας ως αποζημίωση, το ποσό των 400.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο θάνατος της κόρης τους.

Η 27χρόνη στις 4 Μαρτίου 2004 μπήκε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε αφαίρεση και των δύο αμυγδαλών της. Αφού οι γιατροί πήραν το ιατρικό ιστορικό της την υπέβαλαν σε προεγχειρητικές κλινικές εξετάσεις και εργαστηριακό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν φυσιολογικά και δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα υγείας.

Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Εκεί την συνέδεσαν με τα ιατρικά μηχανήματα (monitors) τα οποία έδειξαν φυσιολογικές ενδείξεις (πίεση, σφυγμοί, αιμοσφαιρίνη, κ.λπ.). Όμως, στην συνέχεια η κοπέλα λόγω του άγχους της εν όψει της χειρουργικής επέμβασης παρουσίασε συμπτώματα συγκινησιακού stress, όπως ταχυκαρδία, μικρή αύξηση της πίεσης, εφίδρωση, ενώ πάγωσαν τα άκρα της.

Αμέσως της χορηγήθηκε ενδοφλεβίως ηρεμιστικό φάρμακο (δροπεριδόλη και φεντανύλη). Η εικόνα της βελτιώθηκε και ο αναισθησιολόγος ξεκίνησε την διαδικασία νάρκωσης, ενώ ο παράλληλα άρχισε η διασωλήνωση της τραχείας με κεκαμμένο τραχειοσωλήνα.

Η ασθενής άρχισε να βήχει και να κουνάει τα άκρα της, με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί πρόσθετη δόση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και να της τοποθετηθεί μάσκα οξυγόνου.

Ο αναισθησιολόγος προχώρησε στο δεύτερο στάδιο νάρκωσης και ξεκίνησε η επέμβασης.

Λίγο πριν της αφαιρεθεί και η δεύτερη αμυγδαλή, παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά βραδυκαρδία και της χορηγήθηκε ατροπίνη.

Ταυτόχρονα ο αναισθησιολόγος σταμάτησε την χορήγηση της αναισθησίας και διέκοψε την λειτουργία του αναπνευστήρα, συνεχίζοντας τον αερισμό των πνευμόνων με ασκό χεριού.

Οι σφύξεις της 27χρόνης άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα και αμέσως μετά ξεκίνησε η αρνητική εικόνα της. Έπεσε απότομα η αιμοσφαιρίνη, χάθηκε η ένδειξη παλμικού οξυμέτρου από το monitors, ενώ η οθόνη της αρτιαρικής πίεσης εμφάνισε ένδειξη αδυναμίας μέτρησης και άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός των μηχανημάτων (alarms). Χορηγήθηκε νέα ποσότητα ατροπίνης, χωρίς όμως να φέρει κάποια βελτίωση στον καρδιακό ρυθμό και έτσι της χορηγήθηκε ισοπροτερενόλη.

Λόγω του συναγερμού που σήμανε το monitor έτρεξε η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος πάνω από την 27χρόνη, σταμάτησε την επέμβαση και ζήτησε την αντικατάσταση του κεκαμμένου τραχειοσωλήνα με άλλον απλό και της χορήγησε νέα δόση αυξημένης (2 mg) ατροπίνης και άρχισε το ηλεκτροσόκ (απινίδωση).

Μετά την απινίδωση απέκτησε βραδυκαρδιακό ρυθμό και αυξήθηκε η πίεση της, ενώ της χορηγήθηκε πάλι ανδρεναλίνη. Αμέσως ξεκίνησαν μέτρα προστασίας του εγκεφάλου, για την πρόληψη δημιουργίας εγκεφαλικού οιδήματος.

Η άτυχη κοπέλα διασωληνωμένη οδηγήθηκε στον αξονικό τομογράφο, ο οποίος έδειξε «αρχόμενο εγκεφαλικό οίδημα». Την επόμενη μέρα έγινε δεύτερη αξονική τομογραφία που έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη των αυλάκων του εγκεφάλου», δηλαδή επιδείνωση της ακτινολογικής εικόνας της. Με άλλα λόγια η 27χρόνη ήταν ήδη «φυτό».

Δέκα μέρες μετά η νέα αξονική έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη όλων των δεξαμενών του εγκεφάλου και κατάργηση της φαιάς ουσίας».
Τρεις μέρες μετά υποβλήθηκε σε τραχειοστομία, ενώ εμφάνισε «εικόνα απουσίας εγκεφαλικής λειτουργίας» και σε τέσσερεις μέρες μετά απεβίωσε.

Διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ συντάχθηκαν δύο εκθέσεις ελέγχου, η μια από επιθεωρητές και ή άλλη από ειδικό πραγματογνώμονα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ και οι τρεις επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε πρόβλημα λειτουργίας ιατρικού μηχανήματος αλλά σε λάθος του αναισθησιολόγου.

Ως πιθανές εκδοχές λαθών που έγιναν από τον αναισθησιολόγο αναφέρονται η διασωλήνωση, που πιθανά αντί να γίνει στην τραχεία έγινε στον οισοφάγο ή στην μετακίνηση της τραχειοσωλήνας στον φάρυγγα και στην υπερβολική δόση αναισθητικού, που όμως ήταν μέσα στα όρια. Η μια έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο τοποθέτησης του τραχειοσωλήνα. Μάλιστα σημειώνει ότι με το που αντικαταστάθηκε η άτυχη κοπέλα οξυγονώθηκε και απέκτησε καρδιακό ρυθμό.

Πάντως, όλες οι εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι χάθηκε πολύτιμός χρόνος, πάνω από πέντε λεπτά, και παρέμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, με συνέπεια την «πρόκληση μη ανατρέψιμων εγκεφαλικών αλλοιώσεων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, μαζί με την αιμάτωση και σχεδόν ταυτόχρονα σταματά και η οξυγόνωση των ιστών, διότι οι εφεδρείες σε οξυγόνο των ζωτικών οργάνων (καρδιάς και εγκεφάλου) είναι περιορισμένες και εξαντλούνται σε μερικά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να επέρχεται γρήγορα πλήρης ισχαιμική ανοξία».

Η Δικαιοσύνη δέχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα(υπερέβησαν τα 5 λεπτά) για την οξυγόνωση της ασθενούς, γεγονός που επέφερε τον θάνατο της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς ένα ιατρικό λάθος στοίχισε τη ζωή σε μια υγιέστατη κοπέλα - Η δικαιοσύνη απεφάνθη, 10 χρόνια μετά"

ΓΕΕΘΑ προς Γενικά Επιτελεία: Τηρήστε υποχρεωτικά τις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Δικαίωση της Ομοσπονδίας.

Το ωράριο εργασίας των Ελλήνων στρατιωτικών και η μη αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας τους, είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν, διαχρονικά, τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στο παρελθόν, αν και όλοι γνώριζαν (πολύ περισσότερο εμείς οι ίδιοι οι στρατιωτικοί) ότι η παρεχόμενη εργασία μας ξεπερνά το νομικά κατοχυρωμένο και θεσμοθετημένο (37,5ωρο - 40ωρο) ωράριο εργασίας, εν τούτοις ουδείς ή ελάχιστοι τολμούσαν να το αναδείξουν ώστε κατά την ωρίμανσή του να ετύγχανε της αναγκαίας εκείνης προσοχής που θα επέφερε την επίλυσή του.

Η Ομοσπονδία μας (τέως ΣΥΣΜΕΔ από της συστάσεώς του) πολλάκις στο παρελθόν έχει αναδείξει το πρόβλημα και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις αποκατάστασης της αδικίας, που για ακόμη μία φορά υφίστανται οι Έλληνες στρατιωτικοί, έναντι των λοιπών εργαζομένων, ενώ το θέμα έχει απασχολήσει και εξακολουθεί να απασχολεί και το Ελληνικό κοινοβούλιο, με δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ωστόσο, εκτιμάμε ότι ωριμάζει σιγά σιγά ο χρόνος και το πρόβλημα αρχίζει πλέον να γίνεται αντικείμενο συζήτησης και επίλυσης, δικαιώνοντας την Ομοσπονδία μας που με τη διαχρονική τακτική της κρατούσε το θέμα ¨ζεστό¨ και επίκαιρο.

Έτσι, αρχικά, το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε έγγραφό του με στοιχεία Φ.841/47/135455/Σ.2176/19-9-2014, αναφορικά με το προτεινόμενο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, αναφέρεται στην υπέρβαση του κανονικού ωραρίου εργασίας χωρίς καμία πρόσθετη αποζημίωση από τους στρατιωτικούς, ενώ εν συνεχεία το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με έγγραφό του προς τους κ. κ. Αρχηγούς των Κλάδων, με στοιχεία Φ.400/96/264124/Σ.3901/19-10-2014, καθιστά σαφές ότι ο συνολικός χρόνος απασχόλησης του προσωπικού των Μονάδων - Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέρχεται ρητά και αποκλειστικά από το ισχύον νομικό πλαίσιο, σε σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως, εφιστά δε την προσοχή για τήρηση των υποχρεωτικών σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίας εργασίας από το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων - Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, τις διατάξεις που αφορούν στο ωράριο εργασίας, τονίζοντας ότι οιαδήποτε παρέκκλιση από τις προαναφερόμενες διατάξεις δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης.

Κατόπιν των ανωτέρω η Ομοσπονδία θα παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει το συντομότερο, καλεί δε όλους τους στρατιωτικούς να της γνωρίζουν (μέσω των Περιφερειακών Ενώσεων) άμεσα την όποια παραβίαση του ωραρίου εργασίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ανωτέρω εγγράφου του ΓΕΕΘΑ, όπως ήδη η ΕΣΠΕΑΜΘ και ΕΣΠΕΔΜ έχουν πράξει...Δείτε το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ

poes
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΕΘΑ προς Γενικά Επιτελεία: Τηρήστε υποχρεωτικά τις 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Δικαίωση της Ομοσπονδίας."

Επισπεύδει την οριοθέτηση των ΑΟΖ η τριμερής του Καΐρου

ΚΑΪΡΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την «ταχεία προώθηση της διαδικασίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» αποφάσισαν στην πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Ελ Σίσι.

Στην «Κοινή Διακήρυξη του Καΐρου» οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την καθολική ισχύ της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν το ταχύτερο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

Ο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Μετά την τριμερή συνάντηση, ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια πολυσήμαντη στρατηγική συνεργασία, έδωσε μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση του αερίου, την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανεφοδιασμό όλης της ΕΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη τερματισμού των «απαράδεκτων προκλήσεων» της Τουρκίας.

«Ήταν μια συνάντηση που την χρωστούσαμε και οι τρεις μας στην ιστορία», είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση μιας πανάρχαιας φιλίας, υπογράμμισε τη σημασία της Αιγύπτου ως ηγέτιδας δύναμης του Αραβικού Κόσμου και υποσχέθηκε πως η Αθήνα και η Λευκωσία θα δράσουν ως πρέσβεις της Αιγύπτου στην Ε.Ε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη διακήρυξη του Καΐρου «σημείο αναφοράς», τονίζοντας με έμφαση ότι η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και, υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής που μοιράζονται «το κοινό μας όραμα» να συμμετάσχουν και σε αυτή την περιφερειακή συνεργασία.

Υπογράμμισε την ανάγκη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και επέκρινε την Άγκυρα για την είσοδο τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις εισέρχονταν στην πιο ουσιαστική φάση τους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στη συμβολή της Αθήνας και της Λευκωσίας για τη σύσφιξη των σχέσεων του Καΐρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επισπεύδει την οριοθέτηση των ΑΟΖ η τριμερής του Καΐρου"

Από 1η Νοεμβρίου το ESP είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες από την 1η του Νοέμβρη, να τοποθετούν σε όλα τα νέα αυτοκίνητα και ελαφρά ελαφρά επαγγελματικά με μικτό βάρος έως 3,5 τόνους, σύστημα ESP στον βασικό εξοπλισμό τους, ενώ στα υπόλοιπα οχήματα, η οδηγία αυτή θα ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2015.

bosch esp (2)
Το ESP έχει βελτιώσει την ενεργητική ασφάλεια των αυτοκινήτων, με την Bosch να αναφέρει πως το 2011, παρότι το 40% των οχημάτων διέθετε ESP,  συνέβαλε στην αποφυγή 33.000 ατυχημάτων, έχοντας σώσει τη ζωή σε περισσότερα από 1.000 άτομα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Bosch έχει βγάλει το ESP στην αγορά από το 1995 και δηλώνει πως έχει αποτρέψει 190.000 ατυχήματα, και έχει σώσει τις ζωές σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

bosch esp (4)
H γερμανική εταιρία έχει κατασκευάσει 100 εκατομμύρια συστήματα ESP από το 1995 έως σήμερα. Μάλιστα, φέτος, το 84% των νέων οχημάτων στην Ευρώπη διαθέτουν σύστημα ESP, με το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως να κυμαίνεται σε 59%. Σύμφωνα με έρευνες, το ESP είναι το δεύτερο πιο αποτελεσματικό σύστημα ασφαλείας μετά τη ζώνη ασφαλείας.


 Autoblog

Διαβάστε Περισσότερα » "Από 1η Νοεμβρίου το ESP είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη"

Θρήνος στο Μεξικό: Βρέθηκαν καμμένες οι σοροί των 43 φοιτητών που είχαν εξαφανιστεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέλη συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό φέρεται πως είναι οι ένοχοι πίσω από τις μαζικές δολοφονίες 43 φοιτητών, οι οποίοι απήχθησαν πριν από περίπου έξι εβδομάδες στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα. Οι αρχές της χώρας ανακάλυψαν τις αποτεφρωμένες σορούς των φοιτητών οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε σακούλες και παρατηθεί σε ένα σκουπιδότοπο και σε ένα ποτάμι, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χεσούς Μουρίγιο, δήλωσε ότι τρεις κρατούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκαν ότι έβαλαν φωτιά στις σορούς των φοιτητών σε μια χωματερή κοντά στην Ιγκουάλα στην πολιτεία Γκερέρο, όπου χάθηκαν τα ίχνη των 43 θυμάτων μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αυτών και της τοπικής αστυνομίας.

«Δεν έβαλαν απλά φωτιά στα πτώματα, αλλά έκαψαν και τα δικά τους ρούχα», δήλωσε ο Μουρίγιο προσθέτοντας ότι τα μέλη της συμμορίας «επιμελούνταν» τη φωτιά, η οποία έκαιγε για 12 ολόκληρες ώρες. «Προσπάθησαν να κάψουν κάθε πιθανό ίχνος», δήλωσε.

Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που συνεργάζονταν με μία συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, απήγαγαν τους φοιτητές μετά τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει. Η εξαφάνιση των φοιτητών προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μεξικό ενώ αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 2 χρόνια και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την τάξη. Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό από το 2007 σε περιστατικά βίας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Νιέτο δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα ευρήματα των ερευνών και δεσμεύτηκε ότι οι υπαίτιοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Θα διενεργηθούν λεπτομερείς έρευνες προκειμένου οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο», είπε.
Δεκάδες αστυνομικοί είναι μεταξύ των 74 ατόμων που κρατούνται και φέρεται πως συνδέονται με την υπόθεση.

Οι ομολογίες που έδωσαν στις αρχές τα μέλη της συμμορίας αποκαλύπτουν τη δολοφονία «ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων», δήλωσε ο Μουρίγιο δείχνοντας το βίντεο της ανάκρισης ενός από τους κατηγορουμένους ο οποίος δήλωσε ότι τα θύματα τους είχαν πει πως είναι φοιτητές.

Η ταυτοποίηση των θυμάτων αποτελεί δύσκολο έργο για τις αρχές αφού οι σοροί τους έχουν απανθρακωθεί και είναι αβέβαιο το πότε θα υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, δήλωσε ο Μουρίγιο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία «που να συνιστούν ότι πρόκειται για τους φοιτητές», πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας. Επίσης, οι αρχές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τις ταυτότητες των θυμάτων από τις οδοντοστοιχίες τους καθώς ακόμα και αυτές έχουν γίνει στάχτη. Ο Μουρίγιο δήλωσε ότι τα λείψανα θα σταλούν στο πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας προκειμένου να γίνει η τελική ταυτοποίηση του DNA των θυμάτων.

«Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα παιδιά μας ζουν», δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των φοιτητών.

Πριν λίγες ημέρες οι αρχές συνέλαβαν τον δήμαρχο της Ιγκουάλα και τη σύζυγό του σε σχέση με τις μαζικές αυτές δολοφονίες, αφού οι φοιτητές φέρεται πως είχαν ιστορικό συγκρούσεων με το ζεύγος.

Πρόσφατα ωστόσο κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο τρία μέλη καρτέλ αναλαμβάνουν την ευθύνη για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα που σόκαρε το Μεξικό.

Τα τρία μέλη των Guerreros Unidos, Πατρίτσιο Λάντα, Τζονάταν Γκόμεζ και Αγκουστίν Ρέγιες, δήλώσαν ότι σκότωσαν τους μαθητές όταν τους έδωσαν σε αυτούς. Οι ύποπτοι, ομολόγησαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι έκαψαν τα όργανα πριν σπάσουν τα κόκαλα των θυμάτων τους και τα βάλουν σε σακούλες τις οποίες πέταξαν στο ποτάμι.

Η κυβέρνηση του Μεξικού εξακολουθεί να περιμένει για την επιβεβαίωση του DNA για να προσδιορίσει την ταυτότητα των νεκρών.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρήνος στο Μεξικό: Βρέθηκαν καμμένες οι σοροί των 43 φοιτητών που είχαν εξαφανιστεί (ΒΙΝΤΕΟ)"

Πως και σε ποιους θα χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Όλη η απόφαση

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε από το βράδυ της Παρασκευής όλη η κοινή απόφαση των Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση για την πιλοτική εφαρμογή της χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμων της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση οι κάτοικοι των δήμων αυτών που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση από τις 15 Νοεμβρίου, ενώ όλη η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα δίδεται σε όποιους πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Μέχρι να γίνει η κατάθεση, θα προηγούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τη ΗΔΙΚΑ αλλά και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ για την εξεύρεση των δικαιούχων, θα παίξει ρόλο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά, η απόφαση θεσπίζει και διαδικασία «κοινωνικής έρευνας». Σύμφωνα με την απόφαση, «είναι η διαδικασία της διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, η οποία διενεργείται από Κοινωνικό Λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις όπου απαιτείται. Επιπρόσθετα, η κοινωνική έρευνα αποτελεί τμήμα του σχεδίου δράσης κοινωνικής ένταξης ή και εργασιακής ένταξης/επανένταξης όπου απαιτείται.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και έχουν ως εξής:
  • 2400 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά
  • 3600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά
  • 4200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί
  • 4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά
  • 5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά
  • 6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά
  • 4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί
  • 5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί
  • 6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά
  • 3600 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί
  • 4200 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και
  • 4800 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά
Συμπληρωματικά στοιχεία για την αίτηση
  • δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών,
  • ύψος ενοικίου,
  • ιδιωτικά δάνεια,
  • δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης,
  • είδος θέρμανσης,
  • επαγγελματικά χαρακτηριστικά,
  • εκπαιδευτικό επίπεδο μελών,
  • στοιχεία κατοχής οικιακού εξοπλισμού,
  • χαρακτηριστικά κατοικίας (παλαιότητα, αριθμός δωματίων κ.λπ.), καθώς και άλλα στοιχεία που απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.
Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά δύνανται να χρησιμεύσουν στη διαδικασία διασταύρωσης, στην τυχόν διενέργεια κοινωνικής έρευνας και στην ανάλυση των συνθηκών διαβίωσης και των κοινωνικό −δημογραφικών χαρακτηριστικών των αιτούντων».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Πως και σε ποιους θα χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Όλη η απόφαση"

UBER ΑΛΕΡΤ: Η εταιρία-εφιάλτης των ταξιτζήδων

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι Ελληνες ταξιτζήδες ενόψει της έλευσης στην Ελλάδα της εταιρίας Uber, που επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων να μετατραπούν σε οδηγούς... προς ενοικίαση! Η πρεμιέρα του νέου συστήματος αναμένεται σύντομα στην Αθήνα, όπου έχουν ήδη συμπληρωθεί οι 100 προσφερόμενες θέσεις οδηγών. Ωστόσο, η αμερικανική επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ισχυρές αντιδράσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, οι οποίοι κάνουν λόγο για έλευση «πειρατικών» ταξί στις πιάτσες και δηλώνουν ότι πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα που δεν θα γίνει ανεκτή.

Από το Σαν Φρανσίσκο

Η Uber είναι μια startup εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο στην μεταφορά προσώπων μέσω της τεχνολογίας. Με λίγα λόγια, έχει αναπτύξει ένα online σύστημα που φέρνει σε επαφή υποψήφιους επιβάτες με οδηγούς, χωρίς να προϋποθέτει από τους δεύτερους να κατέχουν άδεια ταξί, επαγγελματικό δίπλωμα και όχημα δημόσιας χρήσης. Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις ταξιτζήδων και δικαστικές διαμάχες σε πολλές από τις πόλεις του εξωτερικού όπου έχει εφαρμοστεί. Τα ίδια εμπόδια θα κληθεί να ξεπεράσει η Uber και στην Ελλάδα, καθώς οι ιδιοκτήτες ταξί προειδοποιούν με μηνύσεις και δικαστήρια! Τονίζουν, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μεταφορές στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένο και αυστηρό, θα γίνει δε ακόμα αυστηρότερο με τις νέες διατάξεις που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Η πρώτη πράξη του «πολέμου» των Ελλήνων ταξιτζήδων με την ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική εταιρία αναμένεται στην Αθήνα. Οι 100 θέσεις οδηγών για την περιοχή της πρωτεύουσας έχουν ήδη καλυφθεί και στην ιστοσελίδα της εταιρίας προβάλλεται (στα αγγλικά) το μήνυμα: «Η Uber έρχεται σύντομα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό». Αντίστοιχες θέσεις υποψήφιων Uber οδηγών φαίνεται ότι προσφέρονται και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 62 άτομα και απομένουν 38 θέσεις, στη Λάρισα 10 οδηγοί, έξι στα Χανιά και τέσσερις στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό ντεμπούτο της Uber θα γίνει στην πρωτεύουσα, στην οποία θα εργάζεται και το διοικητικό προσωπικό. Τις τελευταίες μέρες στο επίσημο site της Uber υπάρχει η αγγελία για Operations and Logistics Manager ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πληρωθεί οι θέσεις Community and Marketing Manager και General Manager για τις οποίες είχαν δημοσιευτεί αγγελίες το περασμένο καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Οι πρώτες προειδοποιητικές «βολές» κατά της Uber ήρθαν την περασμένη εβδομάδα με ανακοίνωση του υπουρ γείου Μεταφορών. Χωρίς να κατονομάζει την εταιρία, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μεταφορά επιβατών με κόμιστρο επιτρέπεται μόνο από οχήματα δημόσιας χρήσης, καθώς και ότι μίσθωση επιβατηγού ιδιωτικής χρήσης με οδηγό επιτρέπεται από εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία και εταιρείες ιδιοκτητών ΕΔΧ αυτοκινήτων, με ελάχιστη σύμβαση έξι ωρών. «Οποιαδήποτε μεταφορά επιβατών με κόμιστρο πραγματοποιείται με άλλα μέσα (...) δεν είναι σύννομη και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους τους επιβάτες» τονίζει.

«Δεν μπορούν να δουλέψουν στην χώρα μας»

Η επικείμενη έλευση της Uber στην Ελλάδα κινητοποιεί τους ταξιτζήδες που ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. «Λέμε μακριά από αυτή την εταιρία η οποία δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει μεταφορά προσώπων. Ποιοί είναι αυτοί, με ποιά ΙΧ, με τι ειδικές άδειες, με τι διπλώματα, με τι επαγγελματισμό, με τι αυτοκίνητα θα μπορέσουν να κάνουν την εκτέλεση του μεταφορικού έργου;» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «ο Ερμής», Κώστας Γιαννακάκης, και προσθέτει: «Εμείς θα αντιδράσουμε όπως όλοι οι ταξιτζήδες στον υπόλοιπο κόσμο».

Εξίσου αποφασισμένοι να σταματήσουν κάθε αντίστοιχη απόπειρα φέρονται και οι ταξιτζήδες στην Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο ιδιοκτητών ταξί Χερσονήσου, Λευτέρη Πετράκη. «Καλώς να ορίσουν!» λέει με νόημα και εξηγεί: «Δεν υπάρχει περίπτωση να την αφήσουμε. Θα αντιδράσουμε όπως αντιδρούσαμε κάθε φορά όταν δεν υπήρχε νομιμότητα σε οποιονδήποτε έκανε μεταφορές».

Βέβαιος ότι η Uber δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στη χώρα μας εμφανίζεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας που διέπει τη μεταφορά με ιδιωτικής χρήσεως οχήματα, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παραθυράκια. «Δεν μπορούν να δουλέψουν στην Ελλάδα. Για να δουλέψεις με ΙΧ, πρέπει να υπάρχει εξάωρη σύμβαση με αποδεικτικά στοιχεία και με το ίδιο πρόσωπο, να μην αλλάζει ο οδηγός. Μάλιστα, ο νόμος που πάει τώρα στη Βουλή, που είναι εφαρμοστικός του ισχύοντος νόμου 4093/2012, προβλέπει και συγκεκριμένες ποινές για τους παραβάτες» λέει χαρακτηριστικά.

Τα «πακέτα» των υπηρεσιών μέσω έξυπνων κινητών

Η λειτουργία της πλατφόρμας Uber είναι εύκολη για κάθε εξοικειωμένο με τη νέα τεχνολογία επιβάτη. Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να «κατεβάσει» στο smartphone την εφαρμογή της εταιρίας και να κάνει την εγγραφή του στο σύστημα. Μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία, μπορεί να ανοίξει την εφαρμογή και να καλέσει κάποιον οδηγό του στόλου της Uber για να τον μεταφέρει στον προορισμό του. Η πληρωμή γίνεται με χρήση πιστωτικής κάρτας και μέσα από το σύστημα της εταιρίας, που παρακρατά το ποσοστό που της αναλογεί και δίνει το υπόλοιπο στον οδηγό. Προκειμένου να είναι ανταγωνιστική προς τα επαγγελματικά ταξί, οι υπηρεσίες της Uber προσφέρονται κατά κανόνα με χαμηλότερο τίμημα.

«Διαμοιρασμός διαδρομών»

Η βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται το μοντέλο της Uber είναι ο «διαμοιρασμός διαδρομών». Δηλαδή, επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιραζόμενοι το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές. Από κει και πέρα η Uber έχει αναπτύξει διάφορα πακέτα υπηρεσιών, όπως το UberTaxi (με συμβεβλημένους επαγγελματίες οδηγούς ταξί), UberBlack (πολυτελή σεντάν με οδηγό), κλπ.

Παρά τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών ταξιτζήδων και τα ανοιχτά δικαστικά μέτωπα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, η Uber συνεχίζει να επεκτείνεται. Στα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσε ότι ήδη καλύπτει 200 πόλεις από 45 χώρες σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, καθώς και το 55% του αμερικανικού πληθυσμού. Μεταξύ των 200 πόλεων που κυκλοφορούν αυτοκίνητα της Uber, από απλά ΙΧ μέχρι πολυτελή σεντάν και οχήματα ελεύθερου χρόνου (SUV), περιλαμβάνονται και 45 πόλεις της Ευρώπης.

espressonews
Διαβάστε Περισσότερα » "UBER ΑΛΕΡΤ: Η εταιρία-εφιάλτης των ταξιτζήδων"

«Εγώ πληρώνω ενοίκιο, το παιδί μου κάθεται και το Υπουργείο κοιμάται»

Η αγανακτισμένη επιστολή ενός πατέρα που το παιδί του σπουδάζει στο Καποδιστριακό.

Η υπομονή του έχει φτάσει στο όριο . Δούλεψε σκληρά να μεγαλώσει το παιδί του να το φτάσει να μπει σε ένα Πανεπιστήμιο και τελικά νιώθει ότι δεν έχει καταφέρει τίποτα.
Είναι ο Νίκος είναι πατέρας ενός φοιτητή που σπουδάζει στο Καποδιστριακό. Δεν είναι ο μόνος που το νιώθει είναι χιλιάδες σαν και αυτόν. Χιλιάδες που πίστεψαν στις υποσχέσεις χιλιάδες που ονειρεύτηκαν πως θα δουν το παιδί τους να σπουδάζει και να παλεύει ως φοιτητής για το μέλλον του. Εργάζεται σκληρά να καταφέρει να πληρώσει τα έξοδα «πραγματικά δεν ξέρω πως τα καταφέρνω θέλω μηνιαίως ένα χιλιάρικο για τα έξοδα όλου του σπιτιού» λεει στην επιστολή που μου έστειλε. «Τα παιδιά μας πέρυσι έχασαν το εξάμηνο δυστυχώς και τον Ιούνιο, τους κάλεσαν να δώσουν τα μαθήματα. Έχουν να κάνουν μάθημα τα παιδιά ένα μήνα. Κάθονται κι εμείς πληρώνουμε ενοίκια, κοινόχρηστα, έξοδα, ρεύματα, ΔΕΗ και δεν αντέχουμε άλλο μα το θεό. Δηλαδή σκέφτομαι και λέω. Εγώ πληρώνω ενοίκιο, το παιδί μου κάθεται και το Υπουργείο κοιμάται.

Στο Καποδιστριακό δεν ξέρει κανείς πότε θα ανοίξουν για να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα .Τι θα γίνει θα κάνει κάτι το Υπουργείο; Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι μια εικόνα που όποιος την δει θα πάθει σοκ. Σκουπίδια παντού, αποτσίγαρα, τοίχοι άβαφοι ,μόνο τσιμέντο είναι και ένας επιστάτης, ο οποίος που και που, ανάβει το καλοριφέρ ενώ στάζει το ταβάνι σε πολλά σημεία του Πανεπιστημίου νερό. Απίστευτες εικόνες. Ντρέπομαι , ντρέπομαι για όσα ζουν οι φοιτητές μας. Το μηνιαίο κόστος για να μείνει ένας φοιτητής είναι 1000 ευρώ τουλάχιστον για τα βασικά.

Η γραμματεία υπολειτουργεί, γιατί λεει έδιωξαν υπαλλήλους και κανείς δεν απαντάει στα τηλέφωνα για να μάθουν τα παιδιά μας πότε θα αρχίσουν μαθήματα.»

Αυτά, και πολλά άλλα, είναι ερωτήματα γονιών, φορολογούμενων πολιτών που δεν υπάρχει κάποιος να απαντήσει. Οι ευθύνες του Υπουργείου είναι τεράστιες και η μόνη λέξη που βγαίνει απ τα χείλη τους είναι η λέξη ντροπή . Ντροπή γιατί αγωνίστηκαν τα παιδιά να διαβάσουν, να γράψουν και να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο. Ντροπή γιατί το κράτος είναι αυτό που πρώτο δεν λειτουργεί και μετά το πανεπιστήμιο. Ντροπή για δεκάδες λάθη που συνεχίζουν να γίνονται. Ντροπή για όλους εκείνους που αποφάσισαν για εκείνους (φοιτητές ), χωρίς εκείνους.

magdasblog
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εγώ πληρώνω ενοίκιο, το παιδί μου κάθεται και το Υπουργείο κοιμάται»"

Αλλαγές σε 18 γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ

Αλλαγές σε 18 γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ αναμένεται να εφαρμοστούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου Όπως ανακοίνωσαν οι «Συγκοινωνίες Αθηνών», οι τροποποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του δικτύου των επιφανειακών Μέσων Μεταφοράς, με στόχο τη καλύτερη συνεργασία τους με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, ότι από τη Δευτέρα 10/11/2014, θα εφαρμοστούν οι παρακάτω τροποποιήσεις σε γραμμές λεωφορείων και τρόλλευ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του δικτύου των επιφανειακών Μέσων Μεταφοράς, με στόχο τη καλύτερη συνεργασία τους με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, καθώς και την αύξηση της λειτουργικής απόδοσης των γραμμών.

Α. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΟΛΛΕΥ

Οι γραμμές τρόλεϊ 3 και 13 ενοποιούνται σε μία νέα γραμμή με αριθμό και ονομασία 3 «Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ-Ν.ΨΥΧΙΚΟ».



Η διαδρομή της γραμμής τρόλεϊ 14 επεκτείνεται από την Πλ. Παπαδιαμάντη έως την Λαμπρινή (κοινή Αφετηρία με την γραμμή τρόλεϊ 5). Η γραμμή μετονομάζεται σε 14 «ΛΑΜΠΡΙΝΗ-ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ-ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ».

Το επιβατικό κοινό που εξυπηρετείτο από την γραμμή 13, θα μπορεί να εξυπηρετείται από την νέα γραμμή τρόλεϊ 3 στην περιοχή του Νέου Ψυχικού και από τις γραμμές τρόλεϊ 5 και 14 στην περιοχή της Λαμπρινής.

Β. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Η γραμμή Ε22 μετατρέπεται σε κανονική γραμμή από Express και μετονομάζεται σε 122 «ΣΤ.ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΣΑΡΩΝΙΔΑ». Η αφετηρία και το τέρμα της γραμμής παραμένουν ως έχουν. Πραγματοποιούνται όλες οι στάσεις κατά μήκος της διαδρομής της, ενώ η σύνδεση με το σταθμό μετρό «Ελληνικό» από τη Γλυφάδα πραγματοποιείται μέσω των οδών Γρ. Λαμπράκη και Βουλιαγμένης.

Η γραμμή 155 μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στο σταθμό μετρό «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», ενώ καταργείται το τμήμα της γραμμής στην Ηλιούπολη, το οποίο εξυπηρετείται από τις γραμμές 201 και 206. Η ονομασία της θα είναι 155 «ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΣΤ.ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» και η διαδρομή της η εξής: Αμαξοστάσιο Ελληνικού, Ανώνυμη Οδός, Αεροπορίας, Λαμίας, Τιτάνων, Ιπποκράτους, Φιλελλήνων, Μεγ. Αλεξάνδρου, Καραϊσκάκη, Βουλιαγμένης, Εθν. Αντιστάσεως, ειδικά διαμορφωμένος χώρος του σταθμού Μετρό «ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», Υψηλάντου, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Αεροπορίας, Ανώνυμη Οδός, Αμαξοστάσιο Ελληνικού.

Σημείωση: Θα εκτελούνται δυο δρομολόγια από τη σημερινή διαδρομή της γραμμής 155 για την εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στη συμβολή των λεωφόρων Εθν. Μακαρίου και Βουλιαγμένης.

Η γραμμή 101 μετονομάζεται σε 101 «ΑΛΙΜΟΣ–ΕΛΛΗΝΙΚΟ». Η Αφετηρία της χωροθετείται στη Μαρίνα Αλίμου και το Τέρμα της επί της οδού Θράκης στο Ελληνικό. Η νέα διαδρομή της γραμμής θα είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Θράκης, Πλαπούτα, Ιασωνίδου, Ριζούντος, Καισαρείας, Γερουλάνου, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Γερουλάνου, Βουλιαγμένης, Δωδεκανήσου, Ησιόδου, Ιωνίας, Κυθηρίων, Μυρτιδιώτισσας, Ιωνίας, Θεομήτορος, Καλαμακίου, Ποσειδώνος, Μαρίνα Αλίμου μέσω του φωτεινού σηματοδότη που βρίσκεται στο ύψος της οδού Έλλης (Αφετηρία).

β) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Έλλης, Βασ. Αμαλίας, Αναπήρων Πολέμου, Ελευθερίας, Ποσειδώνος, Καλαμακίου, Θεομήτορος, Ιωνίας, Μυρτιδιώτισσας, Κυθηρίων, Ιωνίας, Ησιόδου, Δωδεκανήσου, Βουλιαγμένης, Γερουλάνου, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Γερουλάνου, Αβέρωφ, Κρώμνης, Τριπόλεως, Ιασωνίδου, Γούναρη, Θράκης, Ελ. Βενιζέλου, Τριπόλεως, Θράκης.

Η γραμμή 109 μετονομάζεται σε 109 «ΣΤ.ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑΚΙ» και επεκτείνεται έως τον χώρο του πρώην Δυτικού Αερολιμένα στο Ελληνικό.Η διαδρομή της θα είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Υψηλάντου, Βουλιαγμένης, Δωδεκανήσου, Ησιόδου, Ιωνίας, Θεομήτορος, Ευβοίας, Αρκαδίου, Παπανδρέου, Αγ. Δημητρίου, Επτανήσου, Αλίμου, Ποσειδώνος.

β) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Ποσειδώνος, Αλίμου, Βαλλιάνου, Ανθηρού, Καρναβία, Αγ. Δημητρίου, Παπανδρέου, Αρκαδίου, Ευβοίας, Μπιζανίου, Θεομήτορος, Ιωνίας, Ησιόδου, Δωδεκανήσου, Βουλιαγμένης, Εθν. Αντιστάσεως.

Η γραμμή 201 μετονομάζεται σε 201 «ΣΤ.ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ» και μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στους σταθμούς Μετρό «Ηλιούπολη» και «Αγ. Δημήτριος». Η νέα διαδρομή της θα είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Υψηλάντου, Βουλιαγμένης, παράδρομο Βουλιαγμένης, Σοφ. Βενιζέλου, Ηρώς Κωνσταντοπούλου, πλατεία Παλ. Πατρών Γερμανού, Κοτζιά, πλατεία 25ης Μαρτίου, Σοφ. Βενιζέλου, πλατεία Εθν. Αντιστάσεως, Ηρ. Πολυτεχνείου, Αργυρουπόλεως, Αλεξιουπόλεως, πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου, Γερουλάνου, Αβέρωφ, Μ. Ασίας.

β) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Μ. Ασίας, Κομνηνών, Γερουλάνου, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Αλεξιουπόλεως, Αργυρουπόλεως, Ηρώων Πολυτεχνείου, Μ. Αντύπα, Σοφ. Βενιζέλου, πλατεία 25ης Μαρτίου, Κοτζιά, πλατεία Παλ. Πατρών Γερμανού, Ηρώς Κωνσταντοπούλου, Σοφ. Βενιζέλου, Πύρρωνος, Βουλιαγμένης, Εθν. Αντιστάσεως.

Η γραμμή Α4 μετονομάζεται σε 164 «ΣΤ.ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-Κ.ΗΛ/ΠΟΛΗ-ΑΡΓ/ΠΟΛΗ-ΤΕΡΨΙΘΕΑ» και μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στο σταθμό Μετρό «Αγ. Δημήτριος».Η Αφετηρία της ορίζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σταθμού «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ». Η νέα διαδρομή της θα είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Υψηλάντου, Βουλιαγμένης, παράδρομο λεωφόρου Βουλιαγμένης, αριστερά Σοφ. Βενιζέλου, πλατεία 25ης Μαρτίου, Κυπρίων Ηρώων, Γ. Παπανδρέου, πλατεία Ανεξαρτησίας, Γ. Παπανδρέου, Κύπρου, Γ. Γεννηματά, Κων. Αθανάτου, Αγ. Νεκταρίου, Πριγκιποννήσων, Κων. Αθανάτου.

β) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Κων. Αθανάτου, Γ. Γεννηματά, Κύπρου, Γ. Παπανδρέου, πλατεία Ανεξαρτησίας, Γ. Παπανδρέου, Κυπρίων Ηρώων, πλατεία 25ης Μαρτίου, Σοφ. Βενιζέλου, Πύρρωνος, Βουλιαγμένης, Εθν. Αντιστάσεως.

Η γραμμή 154 μετονομάζεται σε 154 «ΣΤ.ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ(ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΒΟΥΛΑΣ)» και μετατρέπεται σε τροφοδοτική γραμμή στο σταθμό Μετρό «Ελληνικό». Η νέα διαδρομή της θα είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Βουλιαγμένης, Ιασωνίδου, Γούναρη, Δερβενακίων, Απόλλωνος, Πειραιώς, Ζακύνθου, Προόδου, Απόλλωνος, Δερβενακίων, Γούναρη.

β) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Γούναρη, Ιασωνίδου, Ελ. Βενιζέλου.

Η γραμμή 232 «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΥΜΗΤΤΟΣ-ΒΥΡΩΝΑΣ» συγχωνεύεται με τη γραμμή 218 «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΥΜΗΤΤΟΣ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ», η οποία θα λειτουργεί από τον Πειραιά μέχρι το σταθμό Μετρό «Δάφνη» στη σημερινή διαδρομή και μετονομάζεται σε 218 «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΣΤ.ΔΑΦΝΗ».

Στη γραμμή 237 «ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΣΤ.ΔΑΦΝΗ» πυκνώνουν τα δρομολόγια και παράλληλα ορίζεται αφετηρία στο σταθμό Μετρό Δάφνης, ώστε να είναι τακτές οι ώρες αναχώρησης. Η νέα ονομασία της γραμμής είναι 237 «ΣΤ.ΔΑΦΝΗ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ».

Η γραμμή 205 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΣΟΥΡΜΕΝΑ-ΤΕΡΨΙΘΕΑ» τροποποιείται και στις δυο κατευθύνσεις, ώστε να εξυπηρετεί την περιοχή Ευρυάλης. Η νέα διαδρομή της θα είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Αλεξ. Παναγούλη, Καράγιωργα, Διαδόχου Παύλου, Αύρας, παράδρομος Ποσειδώνος, Ναπ. Ζέρβα, Ζέππου, παράδρομος Βουλιαγμένης, Ροδόπης, Χαρ. Τρικούπη, Ελ. Βενιζέλου, Βουλιαγμένης, Ιασωνίδου, Γούναρη, Μυκάλης, Βορ. Ηπείρου, Λευκωσίας.

β) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Λευκωσίας, Αιγύπτου, Κριμαίας, Ελευθέρου Ανθρώπου, Κων. Αθανάτου, Γούναρη, Ιασωνίδου, Βουλιαγμένης, Ελ. Βενιζέλου, Περγάμου, Ροδόπης, παράδρομο Βουλιαγμένης, Σακ. Καράγιωργα, Αλεξ. Παναγούλη, Κων. Καραμανλή

Η γραμμή Β3 συγχωνεύεται με τη γραμμή Α3 η οποία δε θα διέρχεται από την περιοχή Ευρυάλης στη Γλυφάδα και μετονομάζεται σε Α3 «ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ(μέσω λ. Βουλιαγμένης.)».

Αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής 163 «ΒΟΥΛΑ-ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ» λόγω χαμηλής επιβατικής κίνησης.

Οι λεωφορειακές γραμμές 114 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΚΑΒΟΥΡΙ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ», 149 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΒΑΡΗ-ΒΑΡΚΙΖΑ» και 170 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΒΑΡΚΙΖΑ-ΒΑΡΗ» συγχωνεύονται σε μια νέα γραμμή με ονομασία 117 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-ΒΑΡΗ», με Αφετηρία στη Γλυφάδα και Τέρμα στη πλατεία Αθ. Διάκου στο Κόρμπι. Η διαδρομή της νέας γραμμής είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Παναγούλη, Καράγιωργα, Ποσειδώνος, Κων. Καραμανλή, Αθηνάς, Καβουρίου, Λητούς, Απόλλωνος, Ποσειδώνος, Βασ. Κωνσταντίνου, Βάκχου, Δυρραχίου, Αθ. Διάκου.

β) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Πλατεία Αθ. Διάκου, Αιγαίου, Τριπτολέμου, Άττιδος, Δυρραχίου, Ηφαίστου, πλατεία Ηρώων, Βάκχου, Βασ. Κων/νου, Ποσειδώνος, Απόλλωνος, Λητούς, Καβουρίου, Αθηνάς, Κων. Καραμανλή, Ποσειδώνος, Κων. Καραμανλή.

Τροποποιείται η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 116 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΒΑΡΗ-ΚΙΤΣΙ». Η νέα της διαδρομή θα είναι η εξής:

α) Στην κατεύθυνση προς το Τέρμα:

Παναγούλη, Καράγιωργα, Διαδόχου Παύλου, παράδρομο της Ποσειδώνος, Ζέρβα, Αγ. Νικολάου, Γρ. Λαμπράκη, Βουλιαγμένης, Καλύμνου, Βάρης-Κορωπίου, Κίτσι (Τέρμα).

β) Στην κατεύθυνση προς την Αφετηρία:

Ηρακλέους, Θήτι, Άνδρου, Βάρης-Κορωπίου, 25ης Μαρτίου, Μαραθωνομάχων, 28ης Οκτωβρίου, 25ης Μαρτίου, Μερσίνης, Βάρης-Κορωπίου, Καλύμνου, Βουλιαγμένης, Λαμπράκη, Ποσειδώνος, Καραμανλή.

Αναστέλλεται η λειτουργία της γραμμής 125 «ΣΤ.ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ-ΠΑΙΑΝΙΑ-ΒΑΡΚΙΖΑ» δεδομένου ότι η διαδρομή της καλύπτεται από τις υπάρχουσες γραμμές 120 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΒΑΡΗ(ΠΗΓ/ΚΙΑ)-ΠΡΟΑΣΤ.ΣΤ. ΚΟΡΩΠΙΟΥ» και 308 «ΣΤ.NOMIΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ-ΠΑΙΑΝΙΑ-ΚΟΡΩΠΙ».

Η γραμμή 207 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΤΕΡΨΙΘΕΑ» συγχωνεύεται με την κυκλική γραμμή 128 «ΓΛΥΦΑΔΑ-ΤΕΡΨΙΘΕΑ». Η νέα διαδρομή της γραμμής 128 θα είναι η εξής:

Παναγούλη, Καράγιωργα, Διαδόχου Παύλου, Αύρας, παράδρομο Ποσειδώνος, Ζέρβα, Αγ. Νικολάου, Ζαμάνου, Πριγκ. Πέτρου, Γούναρη, Εμμ. Δημελά, Ρήγα Φεραίου, Γούναρη, Ανθέων, Βουλιαγμένης, Αν. Παπανδρέου, Γούναρη, Κων. Αθανάτου, Ελ. Ανθρώπου, Ήβης, Λευκωσίας, Μ. Ασίας, Γ. Γεννηματά, Κων. Αθανάτου, Δ. Γούναρη, Αν. Παπανδρέου, Βουλιαγμένης, Ανθέων, Γούναρη, Πριγκ. Πέτρου, Ζαμάνου, Φοίβης, Θεμιστοκλέους, Αγ. Νικολάου, Γρ. Λαμπράκη, Ποσειδώνος, παράδρομο Ποσειδώνος, Ποσειδώνος, πλατεία Φλέμινγκ, Κων. Καραμανλή.

Στην περίπτωση που οι επιβάτες επιθυμούν πρόσθετες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr) και το τηλεφωνικό κέντρο 11185.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές σε 18 γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ "

Κλασικός Μαραθώνιος: 35.000 δρομείς από όλο τον κόσμο στην αφετηρία - Πού θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ποιοι διάσημοι θα τρέξουν – Παγκόσμια προβολή για την κλασική διαδρομή – Μεγάλα οφέλη για τον τουρισμό της Αθήνας – Πάνω από 70.000 επισκέπτες στην πρωτεύουσα αυτό το Σαββατοκύριακο

Λίγες ώρες απομένουν από τον φετινό 32ο Κλασικό Μαραθώνιο και η αφετηρία της ιστορικής αφετηρίας τους Μαραθώνα αναμένεται να πλημμυρίσει από δρομείς.

Ο φετινός αριθμός των 35.000 αθλητών αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση που αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Από αυτούς οι 13.000 θα τρέξουν στην κλασσική διαδρομή των 42 χλμ. - Οι 5.000 θα έρθουν από το εξωτερικό, αυξάνοντας το ποσοστό των ξένων συμμετεχόντων κατά 35% σε σχέση με το 2013. 

Σημαντική παράμετρος του αθλητικού γεγονότος είναι και η μεγάλη προβολή που έχει η ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και η ενίσχυση του τουρισμού στην Αθήνα. Σύμφωνα μάλιστα  με εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού κλάδου η ζήτηση λόγω του αγώνα είναι ιδιαίτερα υψηλή με τα καταλύματα στο κέντρο -και όχι μόνο- της πόλης να είναι γεμάτα, αφού πάνω από 70.000 επισκέπτες βρίσκονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. 

Η Ένωση Ξενοδόχων βέβαια αναμένεται να έχει επίσημα πλήρη στοιχεία για τα ποσοστά και την αύξηση πληροτήτων στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ, ο Μαραθώνιος αφήνει ετησίως στην πόλη 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ.



Στη διάρκεια των αγώνων θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις παιδιών από τις 9.15 πμ στους επτά  Δήμους από τους οποίους θα διέλθουν οι δρομείς. Θα γίνει και ο αγώνας των Special Olympics  και των 1500μ. παιδιών. Καλούμε τον κόσμο όπως κάνει κάθε χρονιά να ενισχύσει όλη αυτή την προσπάθεια με την ολόθερμη παρουσία του κατά μήκος της διαδρομής αλλά και μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο».

Καιρός και αλλαγή προγραμματισμού
Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ακραία καιρικά φαινόμενα, ανάγκασε την οργανωτική επιτροπή του 32ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της Αφής Φλόγας στον Τύμβο.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ σήμερα, Σάββατο θα υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Η Οργανωτική Επιτροπή, αποφάσισε ότι η τελετή δεν θα γίνει στον ιερό χώρο, αλλά σε στεγασμένο χώρο, που βρίσκεται στην ιστορική αφετηρία στον Μαραθώνα.



Ποιοι διάσημοι θα λάβουν μέρος στο αθλητικό γεγονός
Εκτός από τις χιλιάδες κόσμου και πολλοί διάσημοι τόσο από το χώρο της εγχώριας showbiz, όσο και από τον πολιτικό στίβο αναμένεται να φορέσουν τις φόρμες τους και τα αθλητικά τους παπούτσια και να συγκεντρωθούν στο κέντρο της Αθήνας, για τον 32ο Μαραθώνιο Αθηνών. Οι διάσημοι Έλληνες που θα... ιδρώσουν για καλό σκοπό, στηρίζοντας το έργο του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου» και της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «Ελίζα» είναι: 


Στη διαδρομή των 5 χλμ., θα τρέξουν οι: Ζωή Χωραφά, Κώστας Φραγκολιάς, Εύη Φραγκάκη, Νικολέτα Ράλλη, Σωκράτης Αλαφούζος, Ζέτα Δούκα, Λένα Αρώνη, Νίκη Κάρτσωνα, Γιώργος Μανίκας, Μαρία Μπεκατώρου, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Λέων Πατίτσας, ο Ιωάννης Μελισσανίδης, η Άννα Πρέλεβιτς, η Σόφη Πασχάλη, η Αννίτα Ναθαναήλ, η Κλέλια Πανταζή, η Μαρία Μπακοδήμου, η Φανή Χαλκιά, η Ναταλία Δραγούμη, η Πηγή Δεβετζή, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διαδρομή των 10 χλμ, θα τρέξουν ο Αντώνης Σρόιτερ, αλλά και δύο ονόματα από την πολιτική σκηνή της χώρας, που δεν είναι άλλοι από τους Βασίλη Κικίλια και Ανδρέα Λοβέρδο. 



Κιμέτο, Κίπλαγκατ και Γουίτενμπεργκ στην Αθήνα για τον Μαραθώνιο
Ο Ντένις Κιμέτο έγινε ο πρώτος δρομέας στην ιστορία του αγωνίσματος, που κατάφερε να τρέξει τον μαραθώνιο, κάτω από 2 ώρες 03. Ο Κενυάτης βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελλάδα, προκειμένου να βραβευτεί από την AIMS ως κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της σεζόν.

Μαζί του και η νέα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο, Φλόρενς Κίπλαγκατ, που θα παραλάβει το βραβείο της κορυφαίας γυναίκας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πραγματικά νιώθω μεγάλη τιμή που βραβεύομαι από την AIMS. Ελπίζω να παραμείνω σε ψηλό επίπεδο κερδίζοντας μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις και βέβαια να ξανάρθω στην Ελλάδα για να βραβευτώ. Όμως θα ήθελα κάποια στιγμή να τρέξω και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Όλοι οι μαραθωνοδρόμοι θέλουν να αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Αθήνας», είπε ο Κενυάτης.



Από την πλευρά της, η 27χρονη Φλόρενς Κίμπλαγκατ, είπε: «Αρκετές φορές σκέφτομαι ότι είμαι η καλύτερη. Χαίρομαι που η ΑΙΜS με επέλεξε για να με τιμήσει με αυτό το βραβείο. Ξέρω τώρα ότι είμαι η καλύτερη και θα συνεχίσω να προσπαθώ για να κρατήσω αυτόν τον τίτλο. Βεβαίως και θα ήθελα να τρέξω στην αυθεντική διαδρομή», δήλωσε ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν τρέχει κάποιες φορές για να χαλαρώσει, απάντησε: «Ποτέ δεν τρέχω για διασκέδαση, τρέχω για να κερδίσω». Η δρομέας από την Κένυα έτρεξε φέτος τον ημιμαραθώνιο σε 1ώρα, 5 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Παράλληλα και η «ισχυρή κυρία» του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης Μέρι Γουίτενμπεργκ έφθασε στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τον 32ο Μαραθώνιο Αθήνας. 



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 
Από τις 09.00 έως και τις 17.30 που θα διεξαχθεί ο 32ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα πραγματοποιηθούν στη διαδρομή: Λ. Μαραθώνος – Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμων – Λ.Μαραθώνος – Λ.Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου - Λ.Β.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:
08.00΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ρήγα Φεραίου – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – αναστροφή Παπαδιαμαντοπούλου (ΝΙΜΙΤΣ) – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

09.00΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Χαρ. Τρικούπη – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – αναστροφή Σχολές Αστυνομίας – Λ. Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – Λ. Βασ. Σοφίας – Η. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

09.10΄ θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS (1000μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

10.45΄ θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Παιδιών (1200 μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ακόμη, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής, με μέριμνα των τοπικών Δήμων θα διεξαχθούν αγώνες μικρών παιδιών. 

Επίσης, λόγω των αναφερόμενων αγώνων, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, περιοχής των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων, ως εξής:

Α) Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 06.00΄-11.50΄,συμπεριλαμβανομένης της οδού Μαραθωνομάχων (είσοδος, έξοδος και περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα).

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30΄ - 13.30΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Φλέμινγκ (δ/ση Ραφήνας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ - 15.10΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Φλέμινγκ (διασταύρωση Ραφήνας) έως τη Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ - 15.10΄.

Έξοδοι της Αττικής Οδού, προς Ραφήνα και προς Παλλήνη, κατά τις ώρες 07.00΄- 13.30΄ και 07.00΄- 15.00΄

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από το Σταυρό Αγίας Παρασκευής έως τη Λ. Κατεχάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.30΄ - 17.05΄.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Κατεχάκη μέχρι τον Πύργο Αθηνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λ. Κηφισίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄, με εξαίρεση τα ασθενοφόρα που κινούνται προς τα Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών.

Θηβών, στο τμήμα της από την οδό Μ. Ασίας έως την οδό Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κηφισίας έως τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Σινώπης μέχρι τη Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 06.00΄ - 17.30΄.

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 05.00΄ έως 17.30΄.

Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου από τη 17.00΄ ώρα της 8.11.2014 (Σάββατο) έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 05.00΄-17.30΄και στο τμήμα της από Λ. Βουλιαγμένης έως την Λ. Β. Όλγας, ρεύμα ανόδου από τη 17.00΄ ώρα της 8.11.2014 έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.

Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τη 14.00΄ ώρα της 8.11.2014 (Σάββατο) έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00΄ - 17.30΄.

Ριζάρη, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά τις ώρες 06.00΄ - 17.30΄.

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από ώρα 14.00΄ της 8.11.2014 (Σάββατο) έως την 19.00΄ ώρα της 9.11.2014. 

Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.

Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Κων/νου, κατά τις ώρες 06.00 -17.30΄.

Κλεάνθους, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Γεωργίου Β΄ μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.

Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας μέχρι την οδό Βούρβαχη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της, κατά τις ώρες 06.00΄- 15.00΄.

Σταδίου, στο τμήμα της από την οδό Αμερικής μέχρι την πλατεία Συντάγματος, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Χαρ. Τρικούπη, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.

Β) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές έως την πρώτη παράλληλο των παρακάτω οδών κατά τις:

(Ι) Ώρες: 06.00΄της 8.11.2014 έως 19.00΄της 9.11.2014:

Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.

Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος. 

(ΙΙ) Ώρες: 00.01΄- 17.30΄της 9.11.2014:

Λ. Δημοκρατίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κάτω Σουλίου μέχρι το Μαραθώνα.

Πανός, σε όλο το μήκος της.

Λ. Μεσογείων, σε όλο το μήκος της.

Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της.

Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Φειδιππίδου έως τη Λ. Μεσογείων.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.

Αρχιμήδους, στο τμήμα της από πλ. Πλαστήρα έως την οδό Δικαιάρχου.

Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.

Ευφορίωνος, σε όλο το μήκος της.

Ερατοσθένους, στο τμήμα της από την οδό Ευτυχίδου έως τη Λ. Βασ. Κων/νου.

(ΙII) Ώρες 06.00΄- 15.00΄της 9.11.2014:

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως την οδό Βούρβαχη.

Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από την Λ. Βασ. Κων/νου έως Λ. Βασ. Αμαλίας.

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.

Ριζάρη, σε όλο το μήκος της.

Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.

Γ) Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από τη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

Λ. Μαραθώνος & Διονύσου (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Αρτέμιδος – Φειδιππίδου (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Αγ. Μαρίνας (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).

Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου).

Λ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου - Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).

Λ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).

Λ. Μαραθώνος & Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους - Κυκλάδων (Σταυρός Αγ. Παρασκευής Δήμου Αγ. Παρασκευής).

Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου – Ελπίδος - Χαλανδρίου (Δήμου Αγ. Παρασκευής).

Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη - Ζωοδόχου Πηγής (Δήμων Χολαργού-Παπάγου & Χαλανδρίου).

Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου (Δήμου Χολαργού).

Λ. Μεσογείων & Παρίτση (Δήμου Ν. Ψυχικού).

Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας (Δήμου Ν. Ψυχικού).

Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη (Αθήνα).

Λ. Μεσογείων & Μιχαλακοπούλου - Φωκίδος (Αθήνα).

Λ. Βασ. Σοφίας & Παπαδιαμαντοπούλου (Αθήνα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή και να μειωθούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγωνίσματος.

Των παραπάνω απαγορεύσεων εξαιρούνται τα οχήματα με ειδικές διαπιστεύσεις και αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ε.Κ.Α.Β.

Λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας):

Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου (Ολυμπιονικών) και στη συνέχεια :

Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λπ.:

Κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λπ.

Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π.:

Δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου - αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.

Για Νότια Προάστια:

Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λεωφ. Λαυρίου – δεξιά Λεωφ. Κορωπίου / Βάρης κ.λπ.

Από Μαραθώνα για Βόρεια Προάστια – Λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

Από Νέα Μάκρη προς Βόρεια Προάστια:

Μέσω Λεωφ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.

Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν επιτρέπεται να διασχίζουν ή να κινούνται στο οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλασικός Μαραθώνιος: 35.000 δρομείς από όλο τον κόσμο στην αφετηρία - Πού θα γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news