facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Κάντε τώρα τις μεταρρυθμίσεις

«Δεν έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος» λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών 
- Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απαντούν: «Ναι, υπάρχει ένταση και αναταράξεις, αλλά συζητάμε για την επόμενη μέρα και αυτό είναι ένα βήμα μπροστά»

Την ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και τη «νέα φάση» της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά, ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε ξεκαθαρίζει ότι συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο και τους όρους που θα την συνοδεύουν, δεν μπορεί να ξεκινήσει, εάν προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους-δανειστές της.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο χερ Σόιμπλε χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, ζητώντας και αυτός την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο τελεσίγραφό του προς την Αθήνα, ο έμπιστος της Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί» -κάτι που, όπως ανέφερε, είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Γι' αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει -ή να μην κάνει- μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

«Έτσι είναι. Πρώτα θα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και μετά θα έρθει η συμφωνία». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δόθηκε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το review» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, για να προσθέσουν μέ νόημα: «Ωστόσο, εμείς συζητάμε για την επόμενη μέρα και το γεγονός ότι συζητάμε είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν λέμε ότι είναι μία συζήτηση χωρίς προβλήματα, χωρίς αναταράξεις. Και οι άλλοι έχουν τις θέσεις τους».

«Αλλά» λένε στο ΥΠΟΙΚ, «αν λέγαμε, έξι μήνες πριν, ότι συζητάμε για γραμμή πίστωσης και όχι για νέο δάνειο, τι θα έλεγε ο κόσμος, αυτός που καταλαβαίνει το κλίμα; Θα πίστευε ότι δεν θα μιλάμε για νέα μέτρα; Και όμως, δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Υπάρχει σαφέστατη αλλαγή στάτους που, ναι, γίνεται με ένταση».

«Συζητάμε επίσης μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, δεν λέμε για μείωση μισθών και συντάξεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Προλαβαίνουμε έως τις 8 Δεκεμβρίου (σ.σ. ημερομηνία της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup για το 2014)» εκτιμά η ελληνική πλευρά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Κάντε τώρα τις μεταρρυθμίσεις"

ΣΔΟΕ: Από... κόσκινο οι μεγαλοκαταθέτες για την περίοδο 2000-2012

Ενισχύεται με 16 ελεγκτές από την Εφορία Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) το ΣΔΟΕ προκειμένου να ελεγχθούν οι καταθέσεις φυσικών προσώπων που έχουν υποδειχθεί από την Γενική Γραμματεία Εσόδων μετά από σχετικό αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο των ελεγκτών είναι τα οικονομικά στοιχεία φυσικών προσώπων, των οποίων οι καταθέσεις είναι άνω των 300.000 ευρώ και ο έλεγχος εκτείνεται μεταξύ 2000 – 2012. Ο έλεγχος θα διενεργηθεί βάσει υλικού, σε 65 CD, που απέστειλε στο ΣΔΟΕ η Γενική Γραμματεία Εσόδων και στις περιπτώσεις, που διαπιστώνονται διάφορες στις καταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα, ο φορολογούμενος θα καλείται άμεσα σε εξηγήσεις. Αν δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του, θα εκδίδεται φύλλο συνολικού περιουσιακού ελέγχου.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΔΟΕ: Από... κόσκινο οι μεγαλοκαταθέτες για την περίοδο 2000-2012"

O διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου προκαλεί: Ο Ελγιν έφερε νόμιμα τα Μάρμαρα, δεν τα επιστρέφουμε στην Ελλάδα

Με τον πιο κατηγορηματικό και κυνικό τρόπο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ τόνισε την Παρασκευή στα βρετανικά ΜΜΕ πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της London Evening Standard, ο κ. ΜακΓκρέγκορ απορρίπτει τις προσπάθειες που γίνονται εσχάτως από την ελληνική κυβέρνηση, την Αμάλ Κλούνεϊ και την UNESCO για να επιστραφούν τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο.

Μιλώντας στους Βρετανούς δημοσιογράφους, επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου ότι αυτά περιήλθαν στην κατοχή του από τον λόρδο Έλγιν, που ενήργησε με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν «μέγιστο δημόσιο όφελος» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, περίπου το 1/3 των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο και άλλα τόσα στην Αθήνα. Ο κ. ΜακΓκρέγκορ σημειώνει: «Πάρα πολλά δεν υπάρχουν πια. Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της καλλιτεχνικής οντότητας, πολλώ δε μάλλον αν τα επιστρέψουμε στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν».

Μιλώντας στους Times, o MακΓκρέγκορ επισήμανε πως είναι ανοιχτός για συζητήσεις με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προβάλουν το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Μαρμάρων. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα Γλυπτά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησιδανείου, ενώ, έτσι και αλλιώς, οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τον δανεισμό τους ούτως ή άλλως, σημειώνει το άρθρο. «Αυτό είναι λυπηρό, διότι αυτά τα Γλυπτά ανήκουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μπορεί να τα δει κανείς σε διαφορετικά σημεία».

Επιπροσθέτως, ο ΜακΓκρέγκορ σημείωσε πως τα έργα, επίσημα, δεν ανήκουν στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι ο διαχειριστής και ο νόμιμος υπόχρεος έναντι του κοινού.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "O διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου προκαλεί: Ο Ελγιν έφερε νόμιμα τα Μάρμαρα, δεν τα επιστρέφουμε στην Ελλάδα"

"Κεραυνοί" Ε.Θεοχάρους κατά ΕΕ: "Επιβάλατε κυρώσεις στη Ρωσία αλλά κάνετε το κορόϊδο με την Τουρκία που εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ"

Μαθήματα εθνικής συνείδησης και προάσπισης των Κυπριακών συμφερόντων, αλλά και του Ελληνισμού, εξακολουθεί να δίνει η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους σε κάτι τύπους σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο που αποδέχθηκε έγγραφο με «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία που του κόμισαν οι Τούρκοι και ακύρωσε την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Κυπριακή ΑΟΖ για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση και να πάει ο ίδιος στην Άγκυρα.

«Δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί απόλυτα και δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε η κ. Θεοχάρους ενώπιον της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας και Ε.Ε.

«Έχουμε πόλεμο στα νερά της Κύπρου», επισήμανε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ απαντώντας τόσο στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σελίμ Γενέλ όσο και στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί που τόλμησε να υπερασπιστεί την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. και να μιλήσει για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελένη Θεοχάρους έβαλε στη θέση του τον κ. Φιλορί που ανοίγει διάλογο με την Τουρκία την ώρα που πολεμικά πλοία της Άγκυρας έχουν εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και παραβιάζουν μαζί με το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου.

«Ξεχάστε ότι μπορεί να υπάρξει τελωνειακή ένωση όταν στα νερά της Κύπρου υπάρχει πόλεμος λόγω της δράσης του τουρκικού στόλου, ενόσω υπάρχει κατοχή και συνεχείς παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε η Κύπρια Ευρωβουλευτής βάζοντας στη θέση του τον Τούρκο πρέσβη που ισχυρίστηκε ότι η έκδοση ψηφίσματος από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν βοηθά την κατάσταση.

Όταν μάλιστα ο… Ευρωπαίος εκπρόσωπος προσπάθησε να αντιδράσει για να υπερασπιστεί την Τουρκία η κ. Θεοχάρους τον αποστόμωσε λέγοντας «και η Ρωσία είναι εξίσου σημαντική χώρα για την ΕΕ, περισσότερο σημαντική από την Τουρκία και στο εμπόριο και στην ενέργεια, αλλά της επιβλήθηκαν κυρώσεις». Πρόσθεσε πώς «πόσω μάλλον που ανάλογα μέτρα θα έπρεπε να επιβληθούν στην Τουρκία, η οποία κατέχει κράτος μέλος της ΕΕ».

Η Ελένη Θεοχάρους επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, όταν η Άγκυρα επιβάλλει εμπάργκο σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και σε εμπορικές συναλλαγές και δεν εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο, όπως και το πρωτόκολλο 10, για την ένταξη και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είναι δυνατό», τόνισε, «να θέλει η Άγκυρα την απελευθέρωση της βίζας από τη μια και από την άλλη, να αποκαλεί τους Κύπριους πολίτες, ως μέλη κάποιας φυλής που δεν αναγνωρίζει, υποχρεώνοντάς τους, εάν θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία να αποποιηθούν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ουσία του Ευρωπαίου πολίτη».

Για ακόμη μία φορά η κ. Θεοχάρους έβαλε στη θέση τους τους Ευρωπαίους που υπερασπίζονται την Τουρκία ενώ αυτή ασκεί επιθετική πολιτική σε βάρος κράτους-μέλους και κατέχει παράνομα εδάφη της Κύπρου.

Το ερώτημα όμως είναι αρκεί ένας… κούκος όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Ε.Ε. Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε πριν μερικούς μήνες έγγραφο της Τουρκίας που αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα»;

Μπορεί να μην αρκεί αλλά δίνει ελπίδες υπεράσπισης του Ελληνισμού, όπως η κοινή άσκηση των Ελλήνων αλεξιπτωτιστών με τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς στα Κυπριακά εδάφη.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » ""Κεραυνοί" Ε.Θεοχάρους κατά ΕΕ: "Επιβάλατε κυρώσεις στη Ρωσία αλλά κάνετε το κορόϊδο με την Τουρκία που εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ" "

Μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων αποφάσισαν Σαμαράς-Αναστασιάδης

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία στοχεύουν στην καταστολή των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να δώσει «απτά δείγματα» ότι πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου.

Όπως είπε, η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμέτοχη του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις έναντι της κυριαρχίας της Κύπρου.
«Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε να επιβραβεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει με τη στάση της την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και να δείξει ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας για την προώθηση μεθοδεύσεων.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος της Ε.Ε. για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα που δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων «επιβεβαίωσαν την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο», αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη, συμπληρώνοντας: «Είμαστε στο πλευρό σας» και πως «εγγύηση αποτελεσματικότητας στην πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, Ελλάδα και Κύπρος είναι αναντικατάστατος παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης.
«Όλο και περισσότεροι βλέπουν τη σημασία και τον ρόλο της σταθερότητας και ασφάλειας που μπορούν να διαδραμαστίσουν Ελλάδα και Κύπρος στην ταραγμενη αυτή περιοχή», τόνισε.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε σχόλιό του για το κλίμα συναίνεσης που υπήρχε από τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με τα εθνικά θέματα που απασχολούν την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ήταν πολύ γονιμες και ενθαρρυντικές οι αναλύσεις που «με μεγάλη σοβαρότητα έγιναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς». «Έγιναν», πρόσθεσε, «σε πνεύμα ενότητας το οποίο θελω να επαινέσω και δημοσια να χειροκροτήσω».

Κατά την ομιλία του λίγη ώρα αργότερα ενώπιον της κυπριακής Βουλής, ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο, μέχρι τη λύση, με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τόνισε ακόμη ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσβολή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ενότητα και αποφασιστικότητα, πάντα δε με ειρηνικό τρόπο και στηρίζουν τον δικοινοτικό διάλογο που προωθεί ο γραμματέας του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Ν. Αναστασιάδης: Κοινή συνισταμένη η αποκλιμάκωση της έντασης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, τόνισε πως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και λήψης συντονισμένων μέτρων αντιμετώπισης των προκλήσεων της Τουρκίας.

Όπως είπε, κοινή συνισταμένη των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση νέων εντάσεων.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ποια μέτρα εξετάστηκαν, δήλωσε πως θα ήταν αδόκιμο αν εξήγγειλε σήμερα τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν όπως είπε, στην αποτροπή μιας κρίσης.

«Το καθετί θα ανακοινώνεται στην ώρα του», ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι υπάρχει «απόλυτος συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση και εθνική ομογνωμία μεταξύ των αρχηγών». «Οι κινήσεις μας θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή και με τα πλέον πρόσφορα μέτρα και μέσα», πρόσθεσε.

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο αποδεικνύει το «ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το κυπριακό κράτος», ενώ εξέφρασε την ευχή να «συνειδητοποιήσει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πως «ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδίως όταν προσχηματικώς γίνονται για τα αυτονόητα».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο τριμερής διάλογος με την Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αντίθετα, τόνισε, προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

«Αναχωρούμε για το Κάιρο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας», σημείωσε.

Πού κατέληξαν οι δύο αντιπροσωπείες

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, κατέληξαν σε τρία βασικά σημεία:

Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.
Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, με σκοπό το συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.
Η Ελλάδα και η Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιες ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.

euronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων αποφάσισαν Σαμαράς-Αναστασιάδης"

Stratfor: Τι «κρύβεται» πίσω από το φθηνό πετρέλαιο

Stratfor: Τι «κρύβεται» πίσω από το φθηνό πετρέλαιο Τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και ο ρόλος των ΗΠΑ, του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας. Γιατί καταγράφεται «αδυναμία» περιορισμού της παραγωγής. Οι προβλέψεις για τις τιμές. Κερδισμένοι και χαμένοι από τις εξελίξεις
.
Από τα μέσα Ιουνίου, η τιμή του Brent έχει μειωθεί πάνω από 25%, υποχωρώντας στα 82 δολάρια το βαρέλι έναντι του υψηλού των 115 δολαρίων, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι τιμές να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. Η ανησυχία αυτή, μάλιστα, οδήγησε αρκετές επενδυτικές τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον.

Σε νέα του ανάλυση, το Stratfor αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν στην πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού καθώς και στις επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομίες, εξετάζοντας τις δομικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου και ιδιαίτερα την αύξηση της προσφοράς και τη μείωση της ζήτησης, καθώς και τις χώρες που βρίσκονται σε πλεονεκτική ή μειονεκτική θέση από την αλλαγή αυτή.

Το Stratfor θεωρεί πως η προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει υψηλή καθώς η παραγωγή ενέργειας στη Βόρεια Αμερική θα αυξάνεται και οι χώρες του OPEC εξακολουθούν να διστάζουν ή να μην μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή τους. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα, η κινεζική οικονομική επιβράδυνση και η στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιορίσουν την προοπτική αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη μια ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών στα προηγούμενα επίπεδά τους.

Το πετρέλαιο είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικά εμπόρευμα, και όποια δομική αλλαγή στις αγορές σε αυτό θα έχει απήχηση σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας ξεκάθαρους νικητές και ηττημένους. Οι χώρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν από την αρχή του 2011 στις τιμές πετρελαίου που ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου προσπαθεί να εξέλθει από τις οικονομικές κρίσεις και τις κρίσεις χρέους. Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών πετρελαίου θα μπορούσε να ανακουφίσει κάπως τις χώρες αυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν συνηθίσει στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, και συχνά τις εκμεταλλεύονται για να στηρίξουν τους προϋπολογισμούς τους. Έτσι, οι παρατεταμένα χαμηλές τιμές θα τις αναγκάσουν να ξανασκεφτούν τις δαπάνες τους.

Η ποσότητα του πετρελαίου που έχει παραχθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι εκπληκτική.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους από τα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο στα 9 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει αυξηθεί από τα 200.000 βαρέλια ημερησίως σε περισσότερα από 900.000 βαρέλια.

Η Σαουδική Αραβία, η Νιγηρία και το Ιράκ έχουν αυξήσει και αυτές την παραγωγή τους, τους τελευταίους μήνες, και η παραγωγή του OPEC βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2014 είναι στα 700.000 βαρέλια ημερησίως - περίπου το ήμισυ της συνολικής προαναφερθείσας παραγωγής.

Για το 2015, η προοπτική ανάπτυξης για την παραγωγή ενέργειας στη Βόρεια Αμερική συνεχίζει να είναι θετική. Ακόμα και μετά από αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2012, το 2013 και ξανά πάλι το 2014, η αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας εκτιμά πως η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά επιπλέον 750.000 βαρέλια ημερησίως το 2015. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει επανειλημμένως υποεκτιμήσει την ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα.

Απίθανη η μείωση της παραγωγής

Ο ΟPEC ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τα μέλη του κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως τα τέλη του 2017, χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί η περαιτέρω πτώση της τιμής του.
Στην πραγματικότητα, τα μόνα μέλη του OPEC που έχουν αρκετή ευελιξία ώστε να μειώσουν εθελοντικά την παραγωγή πετρελαίου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία. Κανένα άλλο μέλος δεν βρίσκεται σε οικονομική θέση να το πράξει. Η Λιβύη, η Αλγερία, το Ιράκ, το Ιράν, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα χρειάζονται τη μέγιστη παραγωγή πετρελαίου και τις υψηλές τιμές του προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους προϋπολογισμούς και τα προγράμματα κοινωνικών δαπανών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής του OPEC της Λιβύης ζήτησε το μπλοκ να μειώσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές, όμως δεν ανέφερε αν η χώρα του θα συμμετείχε σε μια τέτοια κίνηση. Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της φαίνεται να κρατά αντίθετη στάση, θέτοντας ως προτεραιότητα την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, παρά τις τιμές.


Το status της Σαουδικής Αραβίας ως της χώρας που επηρεάζει περισσότερο τον OPEC ιστορικά σημαίνει ότι η Saudi Aramco θα μειώσει την παραγωγή για να δημιουργήσει υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο. Όμως με την αμερικανική παραγωγή να αυξάνεται με τέτοια ταχύτητα και με τις τιμές να είναι ήδη σχετικά υψηλές, το Ριάντ δεν έχει συμφέρον να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μια σημαντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου μπορεί να μην αυξήσει την τιμή του τόσο ώστε να αξίζει ο κόπος της παραίτησης από τις επιπλέον εξαγωγές.

Το Ριάντ βρέθηκε στην ίδια θέση τη δεκαετία του 1980, όταν μείωσε την παραγωγή του μόνο για να ανακαλύψει ότι ο έλεγχος που είχε επί των διεθνών τιμών πετρελαίου ήταν περιορισμένος. Οι Σαουδάραβες διστάζουν έκτοτε να παίξουν πάλι το ίδιο παιχνίδι, ασκώντας αντιθέτως μικρή επιρροή στις τιμές, αλλά συνεχίζοντας να παράγουν σε μεγάλες ποσότητες. Ευρύτερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, η Σαουδική Αραβία -όπως και τα Εμιράτα και το Κουβέιτ- έχουν δημιουργήσει τεράστια ταμεία διαχείρισης πλούτου τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα απλώς να κάθονται και να περιμένουν να περάσει η περίοδος των χαμηλών τιμών.

Αυτό σημαίνει πως αν συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου, θα είναι κυρίως στο χέρι των Αμερικανών παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή τους. Τα κόστη παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική ποικίλλουν σημαντικά από κοίτασμα σε κοίτασμα, όμως όσο οι τιμές του πετρελαίου δεν συνεχίζουν να πέφτουν -και φαίνεται πως έχουν πιάσει πάτο'γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι- τότε σχεδόν όλη η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα παραμείνει κερδοφόρα και η εξόρυξη θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η καταμέτρηση του αριθμού που αφορά τις εξέδρες πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, δείχνοντας πως η πρόσφατη πτώση στις τιμές δεν έχει μειώσει το ενδιαφέρον για γεωτρήσεις.

Μάλιστα, βραχυμεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές παραγωγής εκτός Βόρειας Αμερικής είναι μάλλον αποθαρρυντικές. Το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων αυξήσεων παραγωγής σε άλλα μέρη του κόσμου οφείλεται σε έκτακτα γεγονότα, όπως για παράδειγμα η αναβίωση της παραγωγής της Λιβύης.

Ελάχιστες είναι οι υπόλοιπες αλλαγές (όπως για παράδειγμα η άρση του αποκλεισμού στις ιρανικές εξαγωγές ή η χρήση της επιπλέον παραγωγικής δυνατότητας της Saudi Aramco) που θα μπορούσαν να βγάλουν και πάλι στην αγορά σημαντικούς όγκους μαύρου χρυσου. Στην πραγματικότητα, πιθανότερο είναι να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Λιβύη. Όλες αυτές οι πιθανότητες περιορίζουν την προοπτική πιο δραστικής μείωσης στις τιμές.

Περιορισμένη ζήτηση

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, δεν θεωρείται πιθανή η ανάκαμψη. Η κατανάλωση πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε πτώση από τα μέσα του 2000. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, το φυσικό αέριο και οι υπόλοιπες εναλλακτικές θα συνεχίσουν να πλήττουν την αγορά πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής, αν και με βραδύ ρυθμό. Η ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου δείχνει να κινείται στο ίδιο μοτίβο με αυτό της αμερικανικής, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μείωση της ζήτησης επέρχεται λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να υποχωρεί από το peak της που οφειλόταν στο επενδυτικό και κατασκευαστικό «μπουμ» του 2008. Η επιδείνωση στις αγορές κατοικιών και των σχετιζόμενων κλάδων στην Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και, σε μεγάλο βαθμό, θα συνεχίσει να καθορίζει την συνολική οικονομική ευρωστία της χώρας τα επόμενα ένα - δύο χρόνια. Αν και δεν αναμένεται κατάρρευση της κινεζικής αγοράς κατοικιών τους επόμενους 12-18 μήνες, στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η κινεζική οικονομία θα κάνει βουτιά, γεγονός που θα περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Ωστόσο, το Stratfor δεν αναμένει ότι το Πεκίνο θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο. Η κεντρική κυβέρνηση πιθανότατα θα λάβει επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, όπως για παράδειγμα αναλαμβάνοντας μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής.

Η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να παραμείνει σχετικά ισχυρή απουσία μιας οικονομικής κατάρρευσης, όμως οι αυξήσεις στη ζήτηση της Κίνας πιθανότατα θα είναι πιο περιορισμένες απ' ό,τι συνήθως, και εκτιμώνται στα 400.000 βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια του έτους. Οι αυξήσεις στη ζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο συνολικά πιθανότατα δεν θα είναι μεγαλύτερες από την ποσότητα αυτή. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεν φαίνεται πιθανό να μειωθεί τους επόμενους μήνες. Έτσι, υπάρχει κάθε λόγος να θεωρείται ότι οι τιμές θα παραμείνουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το μεγαλύτερο μέρος του 2015, εκτός και αν η Σαουδική Αραβία και ο OPEC αλλάξουν γνώμη σε ό,τι αφορά τη μείωση της παραγωγής.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στην εξαμηνιαία συνεδρίαση του OPEC, που πραγματοποιείται στις 27 Νοεμβρίου, αναζητώντας ενδείξεις για οποιαδήποτε αλλαγή στάσης. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις τόσο για τις καταναλώτριες χώρες, όσο και για τις χώρες παραγωγούς.

Ποιοι χάνουν...

Οι περισσότερες οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Η περιοχή αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της θαλάσσιας παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Μέση Ανατολή -και ιδιαίτερα ο Περσικός Κόλπος- αντιπροσωπεύει επίσης το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και των εξαγωγών του OPEC. Ως εκ τούτου, η Μέση Ανατολή είναι η περιοχή που είναι πιο εκτεθειμένη στην αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας - ταυτόχρονα όμως μπορεί να προκαλέσει και τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αγορά. Μια μεγάλης διάρκειας πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα πολλών πετρελαιοεξαγωγικών χωρών της περιοχής.

Τα μεγάλα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό -λόγων των υψηλών τιμών του πετρελαίου- που εμφάνιζαν για πολλά χρόνια οι οικονομίες αυτές τις προστατεύουν από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές. Πολλοί από τους βασικούς παραγωγούς της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ, η Λιβύη και η Αλγερία, έχουν απόθεμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ μόνο έχουν συνδυαστικά περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια στα κρατικά επενδυτικά ταμεία τους. Άλλες χώρες της περιοχής, όμως, δεν είναι το ίδιο τυχερές: οι υψηλές εγχώριες δαπάνες και τα εγχώρια οικονομικά προβλήματα της Βαγδάτης και της Τεχεράνης σημαίνουν πως το Ιράκ και το Ιράν χρειάζονται τις μεγαλύτερες τιμές του πετρελαίου -άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι- για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.


Οποιαδήποτε διακύμανση στις τιμές επηρεάζει σοβαρά και τη Ρωσία, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του προϋπολογισμού της και το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της.
Η μείωση των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ότι θα μπουν λιγότερα χρήματα στα αποθεματικά της Ομοσπονδίας. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του 2015 υπολογίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι. Πλέον όμως το υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιεί διαβουλεύσεις προκειμένου να εξετάσει την αναθεώρηση των προβλέψεών του στα 80-90 δολάρια το βαρέλι, ενώ εξετάζονται σενάρια για τον προϋπολογισμό υπολογίζοντας τιμές μέχρι και 60 δολ. το βαρέλι. Οι αναθεωρήσεις αυτές θα σήμαιναν ότι η κυβέρνηση είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές είτε να εμφανίσει έλλειμμα - κάτι που σπάνια κάνει το Κρεμλίνο.

Στο Καζακστάν, τα έσοδα από το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν το 60% του κρατικού προϋπολογισμού και το 33% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός της χώρας έχει υπολογιστεί με τιμές στα 10,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 υπολογίζει το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το βαρέλι, αν και η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να αναθεωρηθεί, πιθανότατα στα 80 δολάρια.

Στη Βρετανία, όπου ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντιπροσώπευε το 1% των φορολογικών εσόδων το 2013 (με παραγωγή 900.000 βαρέλια ημερησίως), οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα βλάψουν το status της χώρας ως το οικονομικό success story της Ευρώπης. Βέβαια, για τους Βρετανούς πολίτες, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θεωρούνται κάτι καλό, διότι σημαίνουν ότι θα έχουν περισσότερα λεφτά στο πορτοφόλι τους.

Για τη Νορβηγία, η μεγαλύτερη επίπτωση από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα αφορά την καθυστέρηση σε ορισμένα projects στη Βόρεια Θάλασσα, και ιδιαίτερα τα πετρελαϊκά projects που βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης. Έτσι, αντί να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη νέων μεγάλων πετρελαιοφόρων πεδίων, η Νορβηγία θα επικεντρώσει την προσοχή της στη βελτίωση των υφιστάμενων πετρελαιοφόρων πεδίων.

Από όλες τις χώρες που επηρεάζονται από την πτώση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, αυτή που ενδεχομένως έρθει αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες πολιτικές επιπτώσεις είναι η Βενεζουέλα. Τα δημόσια οικονομικά της ήδη βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο και έτσι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μειώσουν την ικανότητα του Καράκας να χρηματοδοτήσει τις υψηλές δημόσιες δαπάνες του.

...Και ποιοι κερδίζουν

Στον αντίποδα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη για την Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την πτώση στις τιμές των κατοικιών, την πτώση των επενδύσεων και των κατασκευών που σχετίζονται με το real estate, αυξανόμενες πιέσεις από τα εταιρικά χρέη και τα χρέη των τοπικών κυβερνήσεων, έναν αδύναμο εξαγωγικό τομέα αλλά και τα αυξανόμενα κόστη σε όλους τους τομείς.

Έτσι, αν και οι φθηνότερες τιμές του πετρελαίου δεν θα αντιστρέψουν την επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων ή τις επιπτώσεις από την περιορισμένη ζήτηση στον τομέα των αυτοκινήτων, των μεταφορών και των logistics, ωστόσο θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στους Κινέζους κατασκευαστές και εξαγωγείς, καθώς μειώνεται το κόστος των εισαγωγών.

Και για την Ιαπωνία, όμως, οι μειωμένες τιμές πετρελαίου έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Σε λίγο καιρό, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην εφαρμογή δεύτερης αύξησης στον φόρο κατανάλωσης τον Οκτώβριο του 2015. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως η απόφασή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συμβεί στην ιαπωνική οικονομία μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Οι μειωμένες τιμές πετρελαίου σημαίνουν δύο πράγματα για την Ιαπωνία: Πρώτον, χαμηλότερο κόστος για τις εισαγωγές στη βιομηχανία. Δεύτερον, και σημαντικότερο για τον Άμπε, φθηνότερα αγαθά για τους καταναλωτές. Και ήδη η πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει βοηθήσει ώστε να αντισταθμιστεί η επίπτωση από την πρώτη αύξηση στον φόρο κατανάλωσης.

Στους μεγάλους κερδισμένους είναι και οι ΗΠΑ. Αν και είναι μία από τις τρεις κυρίαρχες χώρες παραγωγής πετρελαίου του κόσμου -μαζί με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία-, οι ΗΠΑ είναι και ένας τεράστιος καταναλωτής, και αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλές τιμές αναμφίβολα είναι επωφελείς για την οικονομία τους. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές στη χώρα να είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων περιοχών, όπως η Ευρώπη, δίνοντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ στους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της διύλισης, αλλά και τροφοδοτώντας τη σταθερή ανάκαμψη της Αμερικής από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Stratfor: Τι «κρύβεται» πίσω από το φθηνό πετρέλαιο "

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κερασόπιτες, μηλόπιτες και λεμονόπιτες της ΕΒΓΑ -Είχαν μούχλα

Τη διακίνηση συσκευασμένων προϊόντων κερασόπιτας, μηλόπιτας και λεμονόπιτας που παρουσίαζαν ανάπτυξη ευρωτίασης (μούχλα) στην επιφάνειά τους διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφιμων (ΕΦΕΤ), και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τα τρόφιμα «Trendy Κερασόπιτα, Cherry pie», «Trendy Μηλόπιτα, Apple pie» και «Trendy Λεμονόπιτα, Lemon pie», σε συσκευασίες των 100 γρ. έκαστο, που παρασκευάζονται από την εταιρεία ΕΒΓΑ ABEE και με ημερομηνίες ανάλωσης:
  • Trendy Κερασόπιτα (όλες οι ημερομηνίες από 23/11/2014 έως και 14/3/2015).
  • Trendy Μηλόπιτα (όλες οι ημερομηνίες από 1/12/2014 έως και 20/2/2015).
  • Trendy Λεμονόπιτα (όλες οι ημερομηνίες από 7/12/2014 έως και 13/2/2015).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την παρασκευάστρια εταιρεία την άμεση ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί όσους έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κερασόπιτες, μηλόπιτες και λεμονόπιτες της ΕΒΓΑ -Είχαν μούχλα"

Κραυγή ΕΙΝΑΠ: Κινδυνεύει η περίθαλψη των πολιτών εξαιτίας των ελλειμματικών προϋπολογισμών

Για τα τεράστια ελλείμματα που εμφανίζουν οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων το 2014 κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως από τις ελλείψεις αυτές κινδυνεύουν άμεσα οι ασθενείς.

Όπως αναφέρει μάλιστα η ΕΙΝΑΠ, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αναπληρωτή Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, στο γ.γ. κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, στους Ιατρικούς Συλλόγους και στην ΟΕΝΓΕ, "διανύουμε το τελευταίο δίμηνο του 2014 και είναι κοινή διαπίστωση ότι τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, πράγμα που έχει αντανάκλαση στην περίθαλψη των ασθενών".

"Είναι χωρίς διάψευση η είδηση πως χρειάζονται τουλάχιστον 100.000.000€ ως έκτακτη επιχορήγηση τα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες του 2014. Αν προστεθούν και χρέη προηγούμενων ετών, το ποσό εκτινάσσεται".

Πάντως να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Υγείας μόλις την Τετάρτη, σε ομιλία του στο 1ο συνέδριο Ιατροτεχνολογίας του ΣΕΙΒ, αποκάλυψε ότι θα υπάρξει μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία από €1,6 σε €1,45 δισ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα σημάνει αυτό για τη δημόσια υγεία και τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα όλα αυτά τα χρόνια στα οποία η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή κηδεμονία.

Εκτιμάμε ότι το απαιτούμενο ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 100 εκατ. ευρώ, συνεχίζει η Ένωση, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι μόνο ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ χρειάζεται 22.000.000€ μόνο για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το ΚΑΤ 8.000.000€ κ.ο.κ.

"Περιορισμοί παντού, υλικά και φάρμακα που φτάνουν δε φτάνουν και οι εντολές 'πέφτουν βροχή' για μείωση δαπανών. Οι λειτουργικές δαπάνες, δηλ. τα κονδύλια για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια κ.λπ. από 2,81 δισ. ευρώ του 2009 κατρακύλησαν στο 1,610 δισ. το 2014 και προβλέπονται 1,450 δισ. για το 2015. Δηλαδή, έχουμε συνολική μείωση κατά 48,4% την περίοδο 2009-2015, πράγμα που σημαίνει ότι από χρόνο σε χρόνο, ο ρυθμός μείωσης είναι 10,4%. Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση προστίθενται και άλλα εμπόδια στην περίθαλψη. Διοικητές μεγάλων νοσοκομείων επιβεβαιώνουν τα παραπάνω στοιχεία, μιλώντας για μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 10% για το 2015 συγκριτικά με το 2014".

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως απαιτείται άμεση έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσθέτει:

"Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία για το 2015 (4% του ΑΕΠ) καθιστούν το κοινωνικό αυτό αγαθό άπιαστο όνειρο για τους πολλούς και προνόμιο για τους λίγους. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση των εργαστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που εξάλλου είναι στη στρατηγική τους για μείωση των κρατικών δαπανών, δαπάνες τις οποίες θα επωμισθούν άμεσα οι ασθενείς από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Αυτό, εξάλλου, προβλέπει και ο νόμος για τη δημιουργία και λειτουργία της 'Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.' (ΕΣΑΝ). Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο όγκος των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Το 2012 ανήλθαν σε 152 εκατ. εξετάσεις και το 2013 σε 133 εκατ. (μείωση κατά 12,5%). Συνεπώς, οι μειώσεις σε εξετάσεις σημαίνουν ή ότι ποτέ δεν έγιναν, άρα σε βάρος της υγείας των ασθενών, ή έγιναν στον ιδιωτικό τομέα εις βάρος τους. Έτσι, σταδιακά θα ιδιωτικοποιήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων για να μειώσουν τις δαπάνες που πρέπει το κράτος να δώσει".

"Δεν πάει άλλο", καταλήγει η ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας, ότι "παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων".

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγή ΕΙΝΑΠ: Κινδυνεύει η περίθαλψη των πολιτών εξαιτίας των ελλειμματικών προϋπολογισμών"

Εθελοντές εκπαιδευτικούς ψάχνει το υπουργείο Παιδείας για να καλύψει τα κενά: Θα τους πληρώνει με... μόρια

Εθελοντές εκπαιδευτικούς που θα δεχτούν να εργαστούν δωρεάν προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στα σχολεία της χώρας εξετάζει να αναζητήσει το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» μελετά έναν ανέξοδο τρόπο κάλυψης των κενών. Ετσι σκέφτεται να ζητήσει εθελούσια συνεισφορά από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν γίνουν προσλήψει. Για το θέμα μίλησε σε συνέντευξή του χθες και ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας ότι «και το στοιχείο του εθελοντισμού παίζει».

Η λύση αυτή εξετάζεται από το υπουργείο, καθώς τα κενά στα σχολεία φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν παρά το πάγωμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους τομείς.

«Απομένουν ακόμη 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν την επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια» τονίζει ο κ. Λοβέρδος.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν σχολεία όπου επιτρέπεται η εθελοντική διδασκαλία εκπαιδευτικών. Δεν πρόκειται για σχολεία της Πρωτοβάθμιας ή Βευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας όπου στον κανονισμό λειτουργίας τους αναφέρεται το εξής: Στα Σ.Δ.Ε. μπορούν να προσφέρουν διδακτικό έργο εθελοντές εκπαιδευτικοί ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι στη φιλοσοφία και το πρόγραμμα των Σ.Δ.Ε.. Η ανάθεση εθελοντικού διδακτικού έργου γίνεται μετά από εισήγηση του διευθυντή, σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και έγκριση του Τμήματος Αλφαβητισμού και Βασικής Παιδείας της ΓΓΔΒΜ. Επισημαίνεται ότι ο εθελοντής δεν αξιολογεί τους εκπαιδευόμενους.

Επίσης, εκπαιδευτές διαφόρων ειδικοτήτων, καλλιτέχνες και επιστήμονες μπορούν ομοίως να προσφέρουν έργο ενταγμένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σχολείου (π.χ. εργαστήρια,ημερίδες ενημέρωσης, διαθεματικά σχέδια δράσης κ.ά.).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθελοντές εκπαιδευτικούς ψάχνει το υπουργείο Παιδείας για να καλύψει τα κενά: Θα τους πληρώνει με... μόρια"

Ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας. Πωλούνται όσο όσο, πτώση τιμών έως και 60%

Μεγάλες ευκαιρίες για αγορές ακινήτων, κυρίως στα ακριβά προάστια και στις λαϊκές συνοικίες της Αττικής, δημιουργεί η ραγδαία πτώση των τιμών μέχρι και 60%.

Σύμφωνα με το Έθνος, η κρίση φαίνεται πως έπληξε κυρίως τα δύο άκρα της κτηματαγοράς, δηλαδή τα βόρεια και τα νότια προάστια, τις φτωχές περιοχές και το κέντρο της Αθήνας, όπου πωλούνται διαμερίσματα ακόμα και με 150 ευρώ το τ.μ. Αντίθετα στις μεσαίες περιοχές της πρωτεύουσας οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μόλις κατά 20%-30% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, η περίοδος αυτή θεωρείται η καλύτερη για όσους έχουν ρευστό και θέλουν να αγοράσουν, καθώς πολλά διαμερίσματα και οικόπεδα βγαίνουν στην κυριολεξία στο... σφυρί, πράγμα που εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει την κτηματαγορά.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στα ακριβά προάστια της Αθήνας, δηλαδή βόρεια και νότια όπως στην Εκάλη, στο Καστρί, στον Διόνυσο, στη Βουλιαγμένη και στη Γλυφάδα, όπου οι μειώσεις στις τιμές φτάνουν το 45%-60%
. Στα ίδια ποσοστά είναι η υποχώρηση στις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων στις μεσαίες και φτηνές περιοχές της πρωτεύουσας, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας όπου νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και κάτω του κόστους κατασκευής!

Στα δυτικά προάστια, για παράδειγμα, όπως Ελευσίνα, Μαγούλα, Μέγαρα, Νίκαια, Κορυδαλλός κλπ πωλούνται καινούργια σπίτια στα επίπεδα των 1.000-1.200 ευρώ/τ.μ, αν και το κόστος κατασκευής μαζί με την αγορά του οικοπέδου κινήθηκε στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο οι εργολάβοι προτιμούν να δώσουν σε χαμηλές τιμές ορισμένα από τα διαμερίσματα που έχουν απούλητα και να κρατήσουν τα υπόλοιπα για καλύτερες ημέρες στην αγορά ακινήτων.

Όσον αφορά τις μεσαίες περιοχές της πρωτεύουσας (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Χολαργός, Παπάγου, Ελληνικό, Ηλιούπολη) οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει μεν, αλλά με μεγαλύτερη βραδύτητα δε. Αναλυτικότερα ο χάρτης της κτηματαγοράς διαμορφώνεται ως εξής:

Στις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών. Σε γειτονιές όπως η Εκάλη και το Κολωνάκι, αλλά και η Βουλιαγμένη έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες απώλειες μέχρι σήμερα, με ποσοστό της τάξης του 45% καθώς όχι μόνο η ζήτηση υπέστη καθίζηση αλλά επιπλέον οι εν λόγω περιοχές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τη φορολογία. Κατά μέσο όρο η πτώση διαμορφώνεται σε περίπου 30%. Οι πωλήσεις είναι ελάχιστες καθώς τα περισσότερα ακίνητα κοστίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχουν καταγραφεί πράξεις στα επίπεδα των 3 εκατ. ευρώ και πάνω με έκπτωση που ξεπερνά τα 600.000-800.000 ευρώ. Η κύρια τάση είναι να "ξεφορτώνονται ακριβά σπίτια που βαρύνονται με υψηλούς φόρους και μεγάλο κόστος συντήρησης.

Παράλληλα, μεγάλες απώλειες έχουν καταγραφεί στις λεγόμενες "φτωχές" συνοικίες. Πριν από την κρίση οι περισσότερες περιοχές προσέγγιζαν τα 1.800-2.000 ευρώ/τ.μ, ενώ σήμερα κινούνται πέριξ των 1.000 ευρώ/τ.μ. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές η μείωση των τιμών ξεπερνά το 50% ως αποτέλεσμα της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της ανεργίας που οδηγεί στην πώληση όσο όσο.

Επίσης, καταγράφονται και ακραίες περιπτώσεις πώλησης σε εξευτελιστικές τιμές. Πρόκειται για παλαιά ακίνητα σε υποβαθμισμένες περιοχές, για διαμερίσματα στο κέντρο που πωλούνται από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Τέλος, διαφορετική αντιμετώπιση έχουν τα ακίνητα σε καλές περιοχές, όπως αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ πράσινο, θέα ή κοντά στη θάλασσα. Τα σπίτια αυτά έχουν υποστεί μικρότερες μειώσεις τιμών της τάξης του 20%-30%.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας. Πωλούνται όσο όσο, πτώση τιμών έως και 60%"

ΤΕΙ Χαλκίδας: Δεν έχουν ζεστό νερό και θέρμανση!

Aπό την μία πολλοί φοιτητές περιμένουν μέχρι τώρα που το εξάμηνο είναι στα μισά του, εάν θα έχουν δωμάτιο για να μένουν και να μπορούν να σπουδάσουν και από την άλλη υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την διαμονή.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με τον σύλλογο των οικότροφων, μέρα με την μέρα γίνονται ακόμη χειρότερα.

Βασικές ανάγκες όπως το ζεστό νερό, η θέρμανση, τα ασανσέρ, η φύλαξη, το ίντερνετ κ.ο.κ. δεν καλύπτονται.

«Ξέρουμε και είναι γνωστό πως τα προβλήματα αυτά είναι κομμάτι της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων συνολικότερα, απορρέουν από τον Νόμο-Πλαίσιο και το σχέδιο Αθηνά που λίγο πολύ θέλουν να μετατρέψουν τις σχολές μας σε μαγαζάκια με τους σπουδαστές, πελάτες .» δηλώνουν σε δελτίο τύπου ενώ χθες προχώρησαν στο κλείσιμο των γραφείων της διοίκησης του ΤΕΙ για 4 ώρες.

Tromaktiko
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΕΙ Χαλκίδας: Δεν έχουν ζεστό νερό και θέρμανση!"

Ενιαίο σώμα ελεγκτών για όλα τα μέσα

Την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος ελέγχων κατά της εισιτηριοδιαφυγής καταδεικνύει για πολλοστή φορά το πρόσφατο περιστατικό καταγγελίας επιβάτιδος, η οποία ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε χαστούκι από ελεγκτή όταν αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της, μετά τη διαπίστωση ότι επιβιβάστηκε στο μετρό χωρίς εισιτήριο. Μπορεί η αξιοπιστία της καταγγελίας να ελέγχεται, καθώς σύμφωνα με το οπτικό υλικό που διαθέτει η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) δεν προκύπτει χειροδικία εις βάρος της επιβάτιδος, ωστόσο οι δυσλειτουργίες στο σύστημα ελέγχων, ιδιαίτερα στα οδικά μέσα, παραμένουν.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σώμα ελέγχων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) απασχολούνται περίπου 220 εθελοντές - ελεγκτές. Οι εθελοντές είναι εργαζόμενοι της εταιρείας (στην πλειονότητά τους οδηγοί) οι οποίοι, εκτός ωραρίου, πραγματοποιούν ελέγχους σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Βασικό «αγκάθι», ωστόσο,, φαίνεται ότι αποτελεί ο τρόπος πληρωμής τους, ο οποίος προκύπτει ως ποσοστό επί των προστίμων που καταλογίζουν, με αποτέλεσμα να έχουν επιδείξει κατά καιρούς υπερβάλλοντα ζήλο. Παράλληλα, υπάρχουν 18 εργαζόμενοι των ΟΣΥ οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά στον έλεγχο των εισιτηρίων. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εργαζόμενοι της εταιρείας οι οποίοι μετατέθηκαν για διαφόρους λόγους (π.χ. υγείας) από άλλους τομείς των ΟΣΥ στον έλεγχο των εισιτηρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο τους δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Από τους εθελοντές ελεγκτές των ΟΣΥ καθημερινά στα οχήματα της εταιρείας βρίσκονται περίπου 30-40 άτομα. Η αναδιάρθρωρση και η παρακολούθηση των ελεγκτών από την εταιρεία έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, καθώς το 9μηνο του 2014 αυξήθηκε η αξία των προστίμων κατά 85% και διαμορφώθηκε στα 3,531 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας του σώματος κρίνεται ιδιαίτερα προβληματικός. Αποτέλεσμα είναι το υπουργείο Υποδομών να προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός ενιαίου σώματος ελεγκτών για όλα τα μέσα. Επίσης, έχει ζητηθεί η συνδρομή 50 αστυνομικών από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα δημιουργήσουν ειδικό σώμα αστυνομικών συγκοινωνιών (Urban Transport Police).

Στις ΣΤΑΣΥ ο έλεγχος κομίστρου διενεργείται από 93 άτομα που κινούνται σε ομάδες 5-6 ατόμων, απασχολούνται αποκλειστικά στον έλεγχο κομίστρου και πληρώνονται με μισθό, ανεξάρτητα από τον αριθμό των προστίμων που καταλογίζουν.

Το 7μηνο του 2014 ο αριθμός των προστίμων στις ΣΤΑΣΥ αυξήθηκε κατά 43,29% (καταλογίστηκαν 49.591 πρόστιμα), ενώ η αξία τους ανήλθε στα 3,614 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 37,35%.

Στο μεταξύ, η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά κατά της καταγγελίας που έκανε η επιβάτις.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίο σώμα ελεγκτών για όλα τα μέσα"

Το Μνημόνιο φεύγει και κουνάμε μαντήλι. Το νέο φρούτο, το ECCL, έρχεται

Το Μνημόνιο φεύγει το ECCL έρχεται. Και τι είναι άραγε αυτό το νέο φρούτο που θα μπει στη ζωή μας αν τελικά επιλεγεί –προς το παρόν είναι φαβορί- να υποκαταστήσει το καταραμένο ΜΝΗΜΌΝΙΟ;

Μία απλή απάντηση θα ήταν πως πρόκειται για μία πιο λάιτ εκδοχή του μνημονίου. Οπερ σημαίνει πως πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί αφού υπογράψει ένα μνημόνιο (MoU) με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή ESM.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται μία πιστωτική γραμμή με διάρκεια ένα έτος και δυνατότητα ανανέωσης κάθε εξάμηνο.

Σε αντιστάθμισμα η Ελλάδα θα αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει πολιτικές και να πετύχει στόχους. Αυτό τη φορά δεν κάνουν λόγο για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά για μεταρρυθμίσεις. Πολύ καλό φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αφού όλοι συμφωνούμε πως η χώρα μας έχει μεγάλη, μα πολύ μεγάλη ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, που δυστυχώς η κυβέρνηση Παπανδρέου πρωτίστως, καθώς και οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά δεν προώθησαν, ούτε υλοποίησαν.

Και αναφερόμαστε στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στον περιορισμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δημοσίου, στην καθιέρωση πάγιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, και γενικώς τη δημιουργία ενός νέου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη και όχι των γραφειοκρατών και των κομμάτων.

Το κακό είναι πως ορισμένοι και μεταξύ αυτών το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ως μεταρρυθμίσεις τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση συντάξεων, επιδομάτων, και γενικώς το ξεθεμελίωμα του κράτους προνοίας.

Σε αυτές λέμε όχι ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Δεν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, αλλά για αντιμεταρρυθμίσεις.

Γιατί μεταρρύθμιση είναι αυτή που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω επενδύσεων, εισαγωγή τεχνολογίας, ειδίκευση και επανειδίκευση του προσωπικού, της έρευνα και της καινοτομίας και όχι μέσω της περικοπής αμοιβών.

Μεταρρύθμιση είναι αυτή που ανεβάζει επίπεδο ή επίπεδα τη λειτουργία της οικονομίας και την κάνει ανταγωνιστική με τις πιο προηγμένες και όχι η επιστροφή στο παρελθόν για να ανταγωνίζεσαι χώρες που είναι λιγότερο προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά.

Μεταρρύθμιση είναι όταν μέσω της ανταγωνιστικής οικονομίας δημιουργείς πόρους για να βελτιώσεις το κράτος πρόνοιας και όχι πετσοκόβεις τις κοινωνικές δαπάνες για να έχεις ισοσκελισμένους ισολογισμούς.

Μεταρρύθμιση είναι αυτή που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων και όχι εκείνη που τους καταδικάζει στη φτώχεια και τους εξορίζει στο περιθώριο.

Μεταρρύθμιση είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους ή τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν ευτυχισμένοι και όχι εκείνη που τους σπρώχνει στις μελαγχολία, την κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

Μεταρρύθμιση εν κατακλείδι είναι όταν δημιουργείς κάτι νέο, όταν παράγεις περισσότερο πλούτο και όχι όταν καταστρέφεις αυτό που έχεις προηγουμένως δημιουργήσει.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μνημόνιο φεύγει και κουνάμε μαντήλι. Το νέο φρούτο, το ECCL, έρχεται"

Εξουδετέρωση οκτώ χειροβομβίδων σε θαλάσσια περιοχή στον Κάλαμο

Σε επιτυχή ελεγχόμενη εξουδετέρωση οκτώ χειροβομβίδων, που εντοπίστηκαν την Πέμπτης σε θαλάσσια περιοχή στο Κάλαμο Αττικής, προχώρησαν στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι χειροβομβίδες ήταν σε απόσταση 10-15 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2,5 έως 3 μέτρα.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας είχε λάβει για την επιχείρηση όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από ξηρά και θάλασσα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξουδετέρωση οκτώ χειροβομβίδων σε θαλάσσια περιοχή στον Κάλαμο"

Πάτρα: Στο «σφυρί» ο ΒΙΟΠΑ για χρέος 1 εκ. ευρώ

Με δικαστική απόφαση μετά από «φέσι» σε εργολάβο

Αντιμέτωπο με την κατάσχεση βρίσκεται το Βιοτεχνικό Πάρκο της Πάτρας, το οποίο τις περιόδους των παχιών αγελάδων είχε προβληθεί από Δημοτικές Αρχές και φορείς ως «λοκομοτίβα» της ανάπτυξης για την περιοχή.

Σε μια περίοδο όπου η λειτουργικότητα του ΒΙΟΠΑ της Πάτρας λόγω της οικονομικής κρίσης έχει φτάσει στο ναδίρ και με δεδομένο πως ελάχιστες πλέον βιοτεχνίες βρίσκονται εν λειτουργία στην έκταση που καταλαμβάνει , πριν από λίγες εβδομάδες ήρθε και η χαριστική βολή.

Με απόφαση δικαστηρίου της Αθήνας εκδόθηκε εντολή κατάσχεσης για οφειλή ύψους 1 εκ ευρώ.

Το ποσό αφορά σε οφειλή που είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα επί τετραετίες προηγούμενες Δημοτικές Αρχές , οι οποίες παρά τις συνεχείς οχλήσεις του εργολάβου που είχε εκτελέσει έργα στην έκταση του ΒΙΟΠΑ , αυτές δεν κατέβαλαν τα χρήματα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, πως εάν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν διευθετηθεί το θέμα, τότε η εκτέλεση της απόφασης ίσως σηματοδοτήσει – σε συνδυασμό με την γενικότερη ένδεια που υπάρχει στον ΒΙΟΠΑ της Πάτρας – και το κύκνειο άσμα στη λειτουργία του, καθώς μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν ο Δήμος ή οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν το 1 εκ. ευρω.

Επί πολλές ημέρες θέμα υπήρξε και με την υπογραφή του σχετικού εντάλματος από τον επίτροπο, καθώς όπως είναι γνωστό, η υπογραφή των ενταλμάτων απαιτεί αιτιολόγηση σε συνάρτηση με την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα καταβολής κάθε φορά των όποιων ποσών.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Στο «σφυρί» ο ΒΙΟΠΑ για χρέος 1 εκ. ευρώ"

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλοκάρισμα» στην ιστοσελίδα των μαθητικών κινητοποιήσεων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, με αφορμή το «κατέβασμα» της σελίδα των μαθητικών κινητοποιήσεων στο Facebook κατέθεσαν την Πέμπτη έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ερώτησης:

Η ιστοσελίδα «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» στο Facebook, στην οποία οι μαθητές, τα συντονιστικά και οι συλλογικότητες επικοινωνούσαν για να οργανώσουν και από εκεί την δράση τους, “έπεσε” μετά από την επικοινωνία του Υπουργού Παιδείας με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς και με την Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μιλώντας από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για την σχετική σελίδα στο facebook και τόνισε τα εξής:

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου επικοινώνησα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τους είπα ότι αν είναι μαθητική η σελίδα στο facebook έχει καλώς, είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές. Αν, όμως, είναι ένας άνθρωπος μίας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει την λειτουργία των σχολείων τότε υπάρχει πρόβλημα. Ζήτησα τον σχετικό έλεγχο. Αυτό έγινε προς τον κ. Σφακιανάκη χθες το βράδυ και μετά την συζήτηση που είχαμε, σήμερα το πρωί προς την κα Κοτζαμάνη».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ(5-11-14) η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν είχε λάβει εντολή για διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Επειδή αυτή η ενέργεια εντάσσεται στην τρομοκράτηση του μαθητικού κόσμου δια του αυταρχισμού και της καταστολής και εγείρει ερωτήματα περί της νομιμότητας των ενεργειών,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Ποιος έδωσε την εντολή για το κατέβασμα της ιστοσελίδας "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ,ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" στο Facebook;

2. Ποια είναι τα ποινικά αδικήματα για τα οποία διετάχθη το κατέβασμα της ιστοσελίδας;

3. Εν τέλει υπάρχει εμπλοκή της Υπηρεσίας Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σύμφωνα με την προτροπή του Υπουργού Παιδείας και αν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνάς της ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουράκης (Τάσος) Αναστάσιος

Κατριβάνου Βασιλική

Πάντζας Γεώργιος

Γεωργοπούλου (Έφη) Ευσταθία

Βαμβακά (Τζένη) Ευγενία

Κανελλοπούλου Μαρία

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλοκάρισμα» στην ιστοσελίδα των μαθητικών κινητοποιήσεων"

Παραμένουν αρνητικοί 7 στους 10 Πολωνούς για ένταξη στο ευρώ

Σχεδόν το 70% των Πολωνών είναι αντίθετο στην ένταξη της χώρας τους στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η πολωνική εταιρεία CBOS.

Μόλις το 24% εξέφρασε θετική άποψη για τη μετάβαση από το ζλότι, το εθνικό νόμισμα της χώρας, στο ευρώ, ενώ το 68% δήλωσε αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Από τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό των πολιτών που υποστήριζαν την προσχώρηση της Πολωνίας στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από τις έρευνές μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η Πολωνία βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας για την ένταξή της στην ευρωζώνη, ωστόσο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πότε θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκρέγκορ Σκετίνα, δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι η Πολωνία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξής της στο ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της CBOS, το 64% των Πολωνών θεωρούν ότι εάν η χώρα υιοθετήσει το ευρώ θα σημειωθούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, ενώ το 42% πιστεύει ότι θα υπάρξουν επιβλαβείς συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ του ευρώ και του ζλότι. Επιπλέον, το 27% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι η χώρα ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής. Η έρευνα διεξήχθη τον μήνα Οκτώβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 919 Πολωνών.

Έρευνα σε δείγμα οικονομολόγων που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα τέλη του Οκτωβρίου κατέληξε στην εκτίμηση πως η Πολωνία δεν αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Η αντίδραση των πολιτών στην ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ σε συνδυασμό με οποιεσδήποτε συνταγματικές δυσκολίες συνεπάγονται ότι οι Πολωνοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμά πιθανόν έως το 2020

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένουν αρνητικοί 7 στους 10 Πολωνούς για ένταξη στο ευρώ"

Κων. Φρουζής: Η συνταγογράφηση με τη δραστική θα έχει παρενέργειες στους ασθενείς & την οικονομία

Η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, θα φέρει παρενέργειες όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στην ίδια την οικονομία και ειδικότερα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα.

Η άποψη αυτή του προέδρου του ΣΦΕΕ έχει μία ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής με την θεσμική του ιδιότητα, υπηρετεί τα συμφέροντα πολυεθνικών, παρά το γεγονός ωστόσο, ότι και οι φαρμακοβιομηχανίες- μέλη του Συνδέσμου δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής.

Με αφορμή την νέα απόφαση του ΣτΕ, το οποίο ουσιαστικά, απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος αναφορικά με το θέμα της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία, με το επιχείρημα, ότι «δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου», το on Med μίλησε με τον κ. Φρουζή για την νέα εξέλιξη.

Δεν μας είπε κανείς τι οφέλη φέρνει σε όλους το μέτρο αυτό, απαντά ο κ. Φρουζής, προσθέτοντας ότι κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει, ότι το μέτρο θα επιφέρει -για παράδειγμα- εξοικονόμηση 3 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Η Πολιτεία και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να μας εξηγήσει το όφελος αυτού του αναγκαίου μέτρου.

Ένα μέτρο όμως, συνεχίζει, το οποίο θα έχει σίγουρα παρενέργειες για τους ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων θα απορρυθμιστούν και επιπλέον, θα κοστίσει ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία και δη στις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν μας εξηγήσουν, θα αντιληφθούμε ότι το μέτρο είναι φιλοσοφικό, ενώ επιπλέον γνωρίζουμε όλοι, ότι το αίτημα το έχει προτείνει η τρόικα και αποτελεί μέρος του Μνημονίου, υπογραμμίζει ο κ. Φρουζής.

Αναφερόμενος στον αγώνα των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να θέσουν το ζήτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, παρά το γεγονός ότι σέβονται τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τονίζει ότι οι γιατροί καλώς φωνάζουν και καλώς θα πράξουν. Διότι με την θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού, χάνουν ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου τους που είναι ίσως και το πιο πολύτιμο, και η συνταγογράφηση μεταφέρεται σε άλλους επιστήμονες.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » " Κων. Φρουζής: Η συνταγογράφηση με τη δραστική θα έχει παρενέργειες στους ασθενείς & την οικονομία"

Εταιρείες έβαζαν «καπέλο» 35% για να καλύψουν τις μίζες

Εισαγγελική πρόταση-βόμβα ρίχνει φως στις συναλλαγές γιατρών και εταιρειών που προμήθευαν δημόσια νοσοκομεία με διάφορα υλικά, βάζοντας «καπέλο» στην τιμολόγησή τους, για να καλύψουν το περιθώριο της μίζας που φέρονται ότι εισέπρατταν γιατροί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης ζήτησε από το Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή τριών ορθοπεδικών καθηγητών Πανεπιστημίου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και δωροδοκία μετά τον εντοπισμό καταθέσεων χιλιάδων ευρώ στους λογαριασμούς τους και την εξέταση στοιχείων που αφορούν προμήθειες στα ηλεκτρονικά αρχεία εταιρείας.

Η υπόθεση ερευνήθηκε και στη Θεσσαλονίκη μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy ότι οι πωλήσεις υλικών στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που έφτανε το 35% και ότι απ' αυτό το 20% κατέληγε στις τσέπες γιατρών που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μπακέλας στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ζήτησε την παραπομπή στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων τριών γιατρών της Θεσσαλονίκης, υπολογίζοντας ότι από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης δύο νοσοκομεία της πόλης και συγκεκριμένα τα «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, ζημιώθηκαν στο διάστημα 2001-2006 με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική πρόταση υπολογίζεται ότι το όφελος των κατηγορουμένων φτάνει συνολικά σε ποσό το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Εταιρείες έβαζαν «καπέλο» 35% για να καλύψουν τις μίζες"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγο Μαραθωνίου

Την Κυριακή 9.11.2014, από τις 9 το πρωί έως και τις 5:30 το απόγευμα θα διεξαχθεί ο 32ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών στη διαδρομή: Λ.Μαραθώνος – Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμων – Λ.Μαραθώνος – Λ.Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου - Λ.Β.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:

• 08.00΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:
Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Ρήγα Φερραίου – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – αναστροφή Παπαδιαμαντοπούλου (ΝΙΜΙΤΣ) – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρ. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

• 09.00΄ θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:
Λ. Αμαλίας – Πανεπιστημίου – Χαρ. Τρικούπη – Ακαδημίας – Λ. Βασ. Σοφίας – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – αναστροφή Σχολές Αστυνομίας – Λ. Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Μεσογείων – Λ. Βασ. Σοφίας – Η. Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.

• 09.10΄ θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS (1000μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

• 10.45΄ θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Παιδιών (1200 μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

• Ακόμη, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής, με μέριμνα των τοπικών Δήμων θα διεξαχθούν αγώνες μικρών παιδιών.

Λόγω των αναφερόμενων αγώνων, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, περιοχής των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων, ως εξής:

Α) Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:
• Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 06.00΄-11.50΄,συμπεριλαμβανομένηςτηςοδού Μαραθωνομάχων (είσοδος, έξοδος και περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα).
• Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κάτω Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30΄ - 13.30΄.
• Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Φλέμινγκ (δ/ση Ραφήνας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ - 15.10΄.
• Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Φλέμινγκ (διαστ/ση Ραφήνας) έως τη Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ - 15.10΄.
• Έξοδοι της Αττικής Οδού, προς Ραφήνα και προς Παλλήνη, κατά τις ώρες 07.00΄- 13.30΄ και 07.00΄- 15.00΄
• Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από το Σταυρό Αγίας Παρασκευής έως τη Λ. Κατεχάκη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.30΄ - 17.05΄.
• Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Κατεχάκη μέχρι τον Πύργο Αθηνών και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.
• Φειδιππίδου, στο τμήμα της από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λ. Κηφισίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄, με εξαίρεση τα ασθενοφόρα που κινούνται προς τα Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών.
• Θηβών, στο τμήμα της από την οδό Μ. Ασίας έως την οδό Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.
• Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κηφισίας έως τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.
• Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Σινώπης μέχρι τη Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 07.45΄ - 17.30΄.
• Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 06.00΄ - 17.30΄.
• Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 05.00΄ έως 17.30΄.
• Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου από τη 17.00΄ ώρα της 8.11.2014 (Σάββατο) έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.
• Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 05.00΄-17.30΄και στο τμήμα της από Λ. Βουλιαγμένης έως την Λ. Β. Όλγας, ρεύμα ανόδου από τη 17.00΄ ώρα της 8.11.2014 έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.
• Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τη 14.00΄ ώρα της 8.11.2014 (Σάββατο) έως τη 17.30΄ ώρα της 9.11.2014.
• Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00΄ - 17.30΄.
• Ριζάρη, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά τις ώρες 06.00΄ - 17.30΄.
• Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από ώρα 14.00΄ της 8.11.2014 (Σάββατο) έως την 19.00΄ ώρα της 9.11.2014.
• Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.
• Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Κων/νου, κατά τις ώρες 06.00 -17.30΄.
• Κλεάνθους, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Γεωργίου Β΄ μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.
• Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας, κατά τις ώρες 06.00΄-17.30΄.
• Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας μέχρι την οδό Βούρβαχη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της, κατά τις ώρες 06.00΄- 15.00΄.
• Σταδίου, στο τμήμα της από την οδό Αμερικής μέχρι την πλατεία Συντάγματος, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Χαρ. Τρικούπη, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
• Ρήγα Φερραίου, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας κατά τις ώρες 06.00΄-15.00΄.
Β) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές έως την πρώτη παράλληλο των παρακάτω οδών κατά τις:
(Ι) Ώρες: 06.00΄της 8.11.2014 έως 19.00΄της 9.11.2014:
• Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
• Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος.

(ΙΙ) Ώρες: 00.01΄- 17.30΄της 9.11.2014:
• Λ. Δημοκρατίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κάτω Σουλίου μέχρι το Μαραθώνα.
• Πανός, σε όλο το μήκος της.
• Λ. Μεσογείων, σε όλο το μήκος της.
• Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της.
• Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της.
• Αρδηττού, σε όλο το μήκος της.
• Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Φειδιππίδου έως τη Λ. Μεσογείων.
• Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.
• Αρχιμήδους, στο τμήμα της από πλ. Πλαστήρα έως την οδό Δικαιάρχου.
• Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.
• Ευφορίωνος, σε όλο το μήκος της.
• Ερατοσθένους, στο τμήμα της από την οδό Ευτυχίδου έως τη Λ. Βασ. Κων/νου.

(ΙII) Ώρες 06.00΄- 15.00΄της 9.11.2014:
• Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως την οδό Βούρβαχη.
• Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα.
• Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από την Λ. Βασ. Κων/νου έως Λ. Βασ. Αμαλίας.
• Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
• Ριζάρη, σε όλο το μήκος της.
• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της.
• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.

Γ) Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από τη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:
• Λ. Μαραθώνος & Διονύσου (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).
• Λ. Μαραθώνος & Αρτέμιδος – Φειδιππίδου (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).
• Λ. Μαραθώνος & Αγ. Μαρίνας (Δήμου Μαραθώνα-Ν. Μάκρης).
• Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου).
• Λ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου - Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).
• Λ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).
• Λ. Μαραθώνος & Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους - Κυκλάδων (Σταυρός Αγ. Παρασκευής Δήμου Αγ. Παρασκευής).
• Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου – Ελπίδος - Χαλανδρίου (Δήμου Αγ. Παρασκευής).
• Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη - Ζωοδόχου Πηγής (Δήμων Χολαργού-Παπάγου & Χαλανδρίου).
• Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου (Δήμου Χολαργού).
• Λ. Μεσογείων & Παρίτση (Δήμου Ν. Ψυχικού).
• Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας (Δήμου Ν. Ψυχικού).
• Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη (Αθήνα).
• Λ. Μεσογείων & Μιχαλακοπούλου - Φωκίδος (Αθήνα).
• Λ. Βασ. Σοφίας & Παπαδιαμαντοπούλου (Αθήνα).

Οι ανωτέρω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή και να μειωθούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγωνίσματος.

Των παραπάνω απαγορεύσεων εξαιρούνται τα οχήματα με ειδικές διαπιστεύσεις και αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ε.Κ.Α.Β.

Λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια :

• Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας):
Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου (Ολυμπιονικών) και στη συνέχεια :
- Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λπ.:
Κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λπ.
- Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π.:
Δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου - αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.
- Για Νότια Προάστια:
Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λεωφ. Λαυρίου – δεξιά Λεωφ. Κορωπίου / Βάρης κ.λπ.

• Από Μαραθώνα για Βόρεια Προάστια – Λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:
Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.
• Από Νέα Μάκρη προς Βόρεια Προάστια:
Μέσω Λεωφ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.
Οι πεζοί και οι ποδηλάτες δεν επιτρέπεται να διασχίζουν ή να κινούνται στο οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγο Μαραθωνίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news