facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Από σήμερα στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας

Mέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μπορούν οι κάτοχοι οχημάτων να εκτυπώσουν από σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015.

Η ηλεκτρονική πύλη άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 δεν θα αναρτηθούν στο αυτοκίνητο ή στη μοτοσικλέτα. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι οχημάτων δεν θα λάβουν κατά την πληρωμή το γνωστό αυτοκόλλητο παρά μία απόδειξη ότι καταβλήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.

Ολοι οι φορολογούμενοι, ακόμα και αυτοί που δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα Taxis, μπορούν να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν με την άδεια κυκλοφορίας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να μεταβούν στις τράπεζες, να πληρώσουν απευθείας και να παραλάβουν τη σχετική απόδειξη.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας.

Υπολογίστε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015
Διαβάστε Περισσότερα » "Από σήμερα στο Taxis τα τέλη κυκλοφορίας"

Ολο το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Πώς η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στους πλειστηριασμούς

Το καινούργιο δεδομένο που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας και μοναδικής κατοικίας από την εφορία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή κρατικούς φορείς, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Κάτι τέτοιο, λένε οι πληροφορίες, μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο, μέσα από το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο των φυσικών προσώπων που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τρεις λύσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη όχι μόνο έναντι των τραπεζών και των ιδιωτών αλλά και του δημοσίου, όπως της εφορίας, εξετάζει η κυβέρνηση.
Ολο το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Πώς η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στους πλειστηριασμούς

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και στο υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», σταθμίζουν αυτήν την περίοδο τα «υπέρ» και τα «κατά» των συγκεκριμένων επιλογών σε συνδυασμό βασικά και με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως αναφέρουν πηγές της «Η» το καινούργιο δεδομένο που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας και μοναδικής κατοικίας από την εφορία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή κρατικούς φορείς αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Κάτι τέτοιο, λένε οι πληροφορίες, μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο, μέσα από το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο των φυσικών προσώπων που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Διαγραφή χρεών

Όταν ένα νοικοκυριό πτωχεύει, διαγράφονται και τα χρέη του έναντι του Δημοσίου. Παράλληλα, αξιοποιείται όλη του η περιουσία για να καλυφθούν κάποιες οφειλές. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στις χώρες όπου υπάρχει Πτωχευτικό Δίκαιο, όπως στη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αναφέρουν πηγές, είναι εφικτό να προστατευτεί η κύρια κατοικία υπό περιοριστικούς όρους. Επίσης με τον τρόπο αυτό αποτρέπονται και οι «μπαταξήδες».

Έτσι, η μία λύση, αναφέρουν στην «Η» καλά πληροφορημένες πηγές, είναι η θέσπιση διατάξεων μέσα από το Πτωχευτικό Δίκαιο και οι άλλες δύο έχουν να κάνουν με την παράταση του συγκεκριμένου μεταβατικού νόμου αλλά με ψαλίδισμα της αντικειμενικής αξίας και των εισοδηματικών κριτηρίων είτε με τη διατήρηση εν ισχύ του «νόμου Κατσέλη», ο οποίος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες προστατεύει την κύρια κατοικία μια τετραμελούς οικογένειας αξίας ακόμη και 450.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο «νόμος Κατσέλη» από τη στιγμή που ψηφιστεί το Πτωχευτικό Δίκαιο των φυσικών προσώπων οδεύει προς κατάργηση.

Αναλυτικά, και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Η», τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι:
ΛΥΣΗ ΠΡΩΤΗ
Πτωχευτικό Δίκαιο

Με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Δικαίου θα προβλέπεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά που δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή πολύ χαμηλό και επισφαλές να ρευστοποιούν περιουσιακά τους στοιχεία, όπως και ακίνητα προκειμένου να διαγράφονται οφειλές τους, τόσο έναντι τραπεζών όσο και έναντι της εφορίας. Μέχρι όμως να παίρνουν τη βεβαίωση απαλλαγής οφειλών για ένα διάστημα δύο ή τριών ετών θα βρίσκονται τα οικονομικά τους στοιχεία υπό στενή παρακολούθηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο μεταξύ τα νοικοκυριά αποκτούν εισόδημα ικανό να καλύψει μέρος των οφειλών.

Επίσης θα γίνεται αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών που επιθυμούν τη διαγραφή χρεών τους. Με τον τρόπο αυτό, θα επιδιώκεται να αποκλειστούν περιπτώσεις εικονικών πτωχεύσεων, αφού πρώτα τα φυσικά πρόσωπα έχουν μεταβιβάσει ακίνητα και ρευστό στο εξωτερικό ή σε συγγενείς τους.

Εξαίρεση με κριτήρια

Το σενάριο που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να καθιερωθεί η εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη διαδικασία της ρευστοποίησης. Ωστόσο, θα μπουν αυστηρά κριτήρια, όπως πλαφόν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, το οποίο εφόσον είναι και το μοναδικό που στεγάζει την οικογένεια δεν θα βγαίνει στο σφυρί. Το ύψος δεν έχει καθοριστεί ακόμη, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά διάφορα σχέδια. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat εννέα στα δέκα νοικοκυριά έχουν κύρια κατοικία με αξία έως 200.000 ευρώ και επτά στα δέκα μέχρι 140.000 ευρώ.

Έτσι με τη λύση του Πτωχευτικού Δικαίου αποκλείονται κατά συνείδηση κακοπληρωτές, «μπαταξήδες», καθώς οι προϋποθέσεις υπαγωγής των φυσικών προσώπων στη διαδικασία της πτώχευσης είναι πάρα πολύ αυστηρές και οι έλεγχοι εξονυχιστικοί.

Επίσης για να καταφύγει κάποιο πρόσωπο στις διατάξεις του Πτωχευτικού Δικαίου θα πρέπει πρώτα να έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες πρόσφορες λύσεις που του δίνονται, όπως οι ρυθμίσεις δανείων ή χρεών, στις οποίες από τη στιγμή που ο οφειλέτης εντάσσεται διασώζει και το σπίτι του.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ
Μεταβατικό στάδιο

«Ανάσα» για ένα χρόνο

Η δεύτερη λύση που εξετάζεται είναι να δοθεί παράταση στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας.

Βέβαια, το συγκεκριμένο καθεστώς που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 δεν ήταν ιδιαίτερα... δημοφιλές. Μόλις 3.000 δανειολήπτες προσέφυγαν σε αυτό για να διασώσουν το σπίτι τους.

Το καθεστώς της προστασίας της κύριας κατοικίας που ισχύει μέχρι και το τέλος του χρόνου ορίζει ότι αναστέλλονται από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι πλειστηριασμοί, εφόσον:

1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

2.Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.

Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας). Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πλειστηριασμού και εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη ως προς τη συγκεκριμένη οφειλή, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών για τις συγκεκριμένες οφειλές.

Οι οφειλέτες από τη στιγμή που του επιδοθεί εντολή διαταγής πλειστηριασμού θα πρέπει εντός δύο μηνών να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα, προκειμένου με βάση τα προαναφερόμενα κριτήρια να υπαχθεί σε διακανονισμό και να σώσει έτσι την κύρια κατοικία του.

Τα περιουσιακά στοιχεία εκτιμώνται βάσει της αντικειμενικής αξίας, και για όσα βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, ο προσδιορισμός της αξίας αυτών θα γίνεται βάσει των κείμενων φορολογικών διατάξεων όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Στα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες του οφειλέτη, ήτοι μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.

Η διάταξη αφορά όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ιδιότητας. Συγκεκριμένα στη διάταξη εμπίπτουν ενδεικτικά: άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιτηδευματίες, αγρότες κ.λπ.

Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κ.τ.λ.). Δεν υπάγονται οι οφειλές που προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης δεν αφορούν τις οφειλές που προέκυψαν από χορήγηση δανείων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΡΙΤΗ ΛΥΣΗ

 Τι ισχύει τώρα με τον νόμο Κατσέλη

Ο νόμος Κατσέλη, όταν θεσπιστεί το Πτωχευτικό Δίκαιο, θα πάψει να ισχύει. Ο νόμος Κατσέλη, με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει, δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία να διαγράψουν οφειλές τους και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό. Επίσης προστατεύει την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς έναντι τραπεζών και ιδιωτών όχι έναντι του Δημοσίου.

Η απήχηση των σχετικών διατάξεων είναι τεράστια. Οι αιτήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 100.000.

Μάλιστα, η εκδίκαση των υποθέσεων από τα Ειρηνοδικεία φτάνουν ακόμη και το 2023. Από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την κατάργηση των οριζόντιων διατάξεων προστασίας των πλειστηριασμών, όλο και περισσότερα νοικοκυριά στράφηκαν στον νόμο 3869/2010.

Έτσι, τα άρθρα του προσφέρουν την προστασία της κύριας κατοικίας, αλλά και συνολικά της περιουσίας του οφειλέτη, από τη στιγμή που εκείνος θα υποβάλει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και την έκδοση απόφασης. Για το διάστημα αυτό, ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει μία ελάχιστη δόση προς την τράπεζα. Το ποσό της υπολογίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
Ωστόσο, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως. Πάντως, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την εκδίκαση, με βάση τις σημερινές ημερομηνίες, ανοίγεται ένα τεράστιο παράθυρο στην καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων από επιτήδειους.

Επιπλέον, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, εφόσον του ζητηθεί η ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας να εξαιρέσει την κύρια κατοικία, εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο όριο της κύριας κατοικίας, όπως αυτό ορίζεται από τις φορολογικές διατάξεις, προσαυξημένο κατά 50%. Με πιο απλά λόγια, για έναν άγαμο να μην είναι πάνω από 300.000 ευρώ και για έναν έγγαμο με δύο παιδιά να μην ξεπερνά τις 450.000 ευρώ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολο το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Πώς η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στους πλειστηριασμούς "

Σουηδία:Μεταμόρφωσαν «χωματερή» σε αστική όαση

Για τον ευρωπαϊκό Νότο και τις αποκαλούμενες χώρες της κρίσης, η οικολογία, η ανακύκλωση, η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, μοιάζουν συχνά μία απρόσιτη «πολυτέλεια». 

Και όμως. Μία χώρα πρωτοπόρος στην «πράσινη ανάπτυξη», όπως η Σουηδία, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη ότι η αγάπη για το περιβάλλον μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και να γίνει τρόπος ζωής.

Η κάποτε μολυσμένη περιοχή Sickla Point στο Χάμαρμπι όπως είναι σήμερα (φωτογραφία: Lennart Johansson).
Η κάποτε μολυσμένη περιοχή Sickla Point στο Χάμαρμπι όπως είναι σήμερα (φωτογραφία: Lennart Johansson).

Περπατώντας στη Στοκχόλμη -μία πρωτεύουσα 880.000 κατοίκων χτισμένη πάνω σε 14 νησιά- καταλαβαίνει κανείς ότι άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά, παρότι η πόλη επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Με πάρκα και δάση (1 εκατομμύριο δέντρα χαρίζουν ομορφιά και οξυγόνο στην πόλη που το 2010 έγινε και επισήμως η πρώτη «πράσινη πρωτεύουσα» της ΕΕ), με ανεπτυγμένο δίκτυο συγκοινωνιών και ανακύκλωσης, η Στοκχόλμη είναι μία καθαρή πόλη όπου απολαμβάνεις να μένεις και να περπατάς.

Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι. Τη δεκαετία του '70 ακόμη και σε μία χώρα όπως η Σουηδία υπήρχε ρύπανση και τα σκουπίδια ήταν κάτι ενοχλητικό από το οποίο όλοι ήθελαν να απαλλαγούν. Εκτοτε, με έναν συνδυασμό πολιτικών, νομοθεσιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερωτικών εκστρατειών, έχουν γίνει άλματα.

Πανοραμική άποψη της Στοκχόλμης (φωτογραφία: imagebank.sweden.se)
Πανοραμική άποψη της Στοκχόλμης (φωτογραφία: imagebank.sweden.se)
Οι πολίτες δεν αδιαφορούν και το μήνυμα από τον Βορρά είναι ότι ανάπτυξη και φύση δεν συνιστούν αναγκαστικά αντικρουόμενες έννοιες. Τα ενοχλητικά σκουπίδια δεν είναι απλώς κάτι που ξεφορτώνεσαι όπως-όπως («αν δεν τα βλέπω δεν υπάρχουν»), αλλά μπορούν να μειωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά, να μετατραπούν σε καθαρή ενέργεια και εντέλει η διαχείρισή τους να εξελιχθεί σε μία κερδοφόρα επιχείρηση.

Για την επόμενη γενιά
Στόχος των Σουηδών είναι να παραδώσουν στην επόμενη γενιά μία κοινωνία όπου τα βασικά περιβαλλοντολογικά προβλήματα θα έχουν επιλυθεί, αλλά κάτι τέτοιο «δεν γίνεται να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα, χρειάζεται να προχωράμε βήμα-βήμα», όπως μας λέει η Οσα Ρόμσον, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος από το κόμμα των Πρασίνων, που συμμετέχουν για πρώτη φορά στη σουηδική κυβέρνηση.

«Η αστικοποίηση μπορεί να γίνει με τρόπο βιώσιμο» μας λέει η Όσα Ρόμσον,  νέα υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Σουηδίας(φωτογραφία: wikimedia).
«Η αστικοποίηση μπορεί να γίνει με τρόπο βιώσιμο» μας λέει η Όσα Ρόμσον, νέα υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Σουηδίας(φωτογραφία: wikimedia). 
«Ναι, η αστικοποίηση μπορεί να γίνει με βιώσιμο τρόπο... Δεν χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά να καταλάβουμε ότι έχουμε μόνο έναν πλανήτη στη διάθεσή μας», τονίζει η υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πως μία υποβαθμισμένη και μολυσμένη περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε μοντέλο ανάπτυξης είναι η πρότυπη «πράσινη συνοικία» του Χάμαρμπι κοντά στη Στοκχόλμη.

Γειτονιά στο Χάμαρμπι (Φωτογραφία: Έθνος)
Γειτονιά στο Χάμαρμπι (Φωτογραφία: Έθνος)
Η ανάγκη να επεκταθεί η πόλη και να χτιστούν περισσότερες κατοικίες άνοιξε τον δρόμο για το μεγαλύτερο πρότζεκτ αστικής ανάπτυξης με έμφαση στο νερό, στην οικολογία και στην ενεργειακή αυτονομία.

Πάρκα, αποβάθρες, κτίρια με μεγάλα μπαλκόνια και παράθυρα, ηλιακά πάνελ, πρωτοποριακά συστήματα υπόγειας συλλογής απορριμμάτων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οταν ολοκληρωθούν τα έργα, περίπου το 2018, υπολογίζεται ότι θα έχουν κατασκευαστεί γύρω στα 11.500 διαμερίσματα για περισσότερους από 26.000 κατοίκους, ενώ συνολικά περίπου 36.000 άνθρωποι θα ζουν και θα εργάζονται σε μία περιοχή όπου κάποτε έμοιαζε με μεγάλη χωματερή.

Υπόγεια συλλογή απορριμμάτων με το αντισυμβατικό σύστημα της εταιρείας envac.  Τα σκουπίδια τοποθετούνται στις υποδοχές και μεταφέρονται στον σταθμό επεξεργασίας, με ένα υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων το ο
Υπόγεια συλλογή απορριμμάτων με το αντισυμβατικό σύστημα της εταιρείας envac.
Τα σκουπίδια τοποθετούνται στις υποδοχές και μεταφέρονται στον σταθμό επεξεργασίας, με ένα υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων το οποίο λειτουργεί με τεχνολογία κενού (φωτογραφία: Έθνος) 
To πρωτοποριακό μοντέλο του Χάμαρμπι (Hammarby Sjostad)
  • Εύφλεκτα απόβλητα και βιοκαύσιμα χρησιμοποιούνται για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας που διανέμεται στις γειτονιές (district heating/electricity).
  • Η ηλιακή ενέργεια -και, όμως, αξιοποιείται και αυτή σε μια βόρεια χώρα όπως η Σουηδία- μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια ή χρησιμοποιείται για θέρμανση του νερού.
  • Βιοαέριο (biogas) παράγεται από βοθρολύματα και οργανικά απορρίμματα και μετατρέπεται σε καύσιμο για οχήματα ή λίπασμα ύστερα από επεξεργασία.
  • Ανακυκλώνεται κάθε ανακυκλώσιμο υλικό (χαρτί, γυαλί, μέταλλο). Μόνο τα επικίνδυνα/ηλεκτρικά απόβλητα που δεν δύναται να ανακυκλωθούν καταλήγουν σε χωματερή.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ... ΘΕΡΜΟΣ
Η «Villa Björken» το πρώτο πιστοποιημένο «Παθητικό κτίριο» (Passiv House) στην Σουηδία. Είναι κτισμένο με αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές και διαθέτει πράσινη στέγη Φωτογραφία: Έθνος).
Η «Villa Björken» το πρώτο πιστοποιημένο «Παθητικό κτίριο» (Passiv House) στην Σουηδία. Είναι κτισμένο με αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές και διαθέτει πράσινη στέγη Φωτογραφία: Έθνος).
Σύμμαχος τα «παθητικά κτίρια» Το «Παθητικό κτίριο» αποτελεί μία νέα σχεδιαστική φιλοσοφία. Κατασκευάζεται με αυστηρές προδιαγραφές που βασίζονται στις αρχές της καλής μόνωσης, της μικρότερης δυνατής ενεργειακής απώλειας και της μίνιμουμ ενεργειακής κατανάλωσης. Το κτίριο λειτουργεί σαν θερμός: οι τοίχοι έχουν πάχος έως και 50 εκατοστά, τα παράθυρα είναι υψηλών προδιαγραφών για μην επιτρέπουν απώλειες, έτσι ώστε να διατηρείται «παθητικά» ένα ιδανικό εσωτερικό κλίμα, χωρίς τη χρήση ενεργητικής ψύξης ή θέρμανσης.

Οι αρχές που διέπουν την κατασκευή ενός «Παθητικού κτιρίου» είναι:

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Fortum ανεφοδιάζεται σε ειδικά σχεδιασμένο σταθμό (φωτογραφία: Filip Jarnehag)
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Fortum ανεφοδιάζεται σε ειδικά σχεδιασμένο σταθμό (φωτογραφία: Filip Jarnehag)
  • Καλή μόνωση, ώστε τον χειμώνα η ζέστη να διατηρείται εντός του κτιρίου, ενώ το καλοκαίρι να μένει εκτός.
  • Σωστά σχεδιασμένα και τοποθετημένα παράθυρα και κουφώματα συμβάλλουν στη βέλτιστη απόδοση.
  • Αερισμός με ανάκτηση ενέργειας: τα συστήματα αερισμού παρέχουν καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω ανάκτησης θερμότητας και έλεγχο της υγρασίας.
  • Αεροστεγανότητα: ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές αέρα και να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση, ενώ εμποδίζεται η δημιουργία ρευμάτων και οι φθορές.
  • Θερμογέφυρες: Η ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών και ασθενών σημείων συνεισφέρει στη δημιουργία ευχάριστης και σταθερής θερμοκρασίας, ενώ εξαλείφει φθορές από την υγρασία και αυξάνει την ενεργειακή απόδοση.
ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΕΝΟΥ
Υπόγεια συλλογή απορριμμάτων
Στο Χάμαρμπι συναντά κανείς ειδικές υποδοχές για την υπόγεια συλλογή απορριμμάτων με τεχνολογία κενού, ένα αντισυμβατικό σύστημα από την εταιρεία Envac που αντικαθιστά το παραδοσιακό σύστημα συλλογής, ολοκληρώνοντας μέσα σε μερικά λεπτά αυτό που τα απορριμματοφόρα χρειάζονται ολόκληρη ημέρα για να κάνουν, χωρίς να ρυπαίνεται η πόλη.
O Φρανκ Χορστ με τις μέλισσές του στην οροφή του ξενοδοχείου Sergel Plaza στην Στοκχόλμη (φωτογραφία: Έθνος)
O Φρανκ Χορστ με τις μέλισσές του στην οροφή του ξενοδοχείου Sergel Plaza στην Στοκχόλμη (φωτογραφία: Έθνος)
Πώς λειτουργεί: Τα σκουπίδια μπαίνουν στις ειδικές υποδοχές - Στη συνέχεια απορροφούνται από ένα δίκτυο σωληνώσεων με ταχύτητα 70 χλμ./ώρα - Ανεμιστήρες δημιουργούν το «μερικό κενό» που οδηγεί τα σκουπίδια στις εγκαταστάσεις «υποδοχής» στον τερματικό σταθμό όπου γίνεται η επεξεργασία - Φίλτρα καθαρίζουν τον αέρα προτού αυτός απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.
Η Σουηδία έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αξιοποίηση των απορριμμάτων, αλλά ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο όγκος των σκουπιδιών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ανακύκλωση. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μία δεκαετία ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων που κατέληξε σε χωματερές μειώθηκε κατά 90%.

Η νέα τάση στη Στοκχόλμη
Μελίσσια στις στέγες
Είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θα περίμενες να δεις στην οροφή ενός ξενοδοχείου στην κρύα Στοκχόλμη, με θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν. Και, όμως, βλέπεις... μέλισσες. Τα μελίσσια στις στέγες αποτελούν τάση στη σουηδική πρωτεύουσα, που είναι γεμάτη δέντρα, πάρκα και πράσινες οροφές.

Η λογική πίσω από την τάση είναι η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και του αριθμού των πολύ σημαντικών για το οικοσύστημα μελισσών -ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται ανησυχητικά σε παγκόσμιο επίπεδο-, με την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος χώρου (στέγες) χωρίς πρόσθετες εγκαταστάσεις ή αλλοίωση του αστικού τοπίου.

Ο Φρανκ Χορστ, πρώην σεφ, είναι ένας από τους λάτρεις του είδους που διατηρεί μελίσσια στην οροφή του ξενοδοχείου Sergel Plaza στο κέντρο της Στοκχόλμης και με το μέλι που παράγει προμηθεύει το ξενοδοχείο.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
«Πράσινα» καύσιμα και οχήματα
Η Στοκχόλμη είναι σχεδιασμένη για να κινούνται άνετα οι πολίτες και όχι τα αυτοκίνητα. Γι' αυτό διαθέτει ανεπτυγμένο δίκτυο συγκοινωνιών (τα ΜΜΜ κινούνται με «πράσινα καύσιμα»), το οποίο χρησιμοποιείται από το 80% των κατοίκων κατά τις ώρες αιχμής.

Οι λόγοι για να αποφύγεις το συμβατικό ΙΧ είναι πολλοί: αυξημένο κόστος συντήρησης, ακριβό πάρκινγκ και φόρος κυκλοφοριακής συμφόρησης (congestion tax) ο οποίος επιβάλλεται σε όσα οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της πόλης από το 2007. Στην αρχή το μέτρο αποτέλεσε αφορμή για να τσακωθούν οι πολιτικοί και να γκρινιάξουν οι κάτοικοι. Μετά τη δοκιμαστική περίοδο οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος αποφάσισαν πως θέλουν να πληρώνουν.

Η κίνηση μειώθηκε κατά 20%, οι εκπομπές κατά 10%-14%, ενώ τα έσοδα από τον φόρο θα διατεθούν για δημόσια έργα. Επιπλέον οι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες -π.χ. οι οδηγοί ταξί- ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν «πράσινα οχήματα», ηλεκτρικά αυτοκίνητα -που φορτίζουν σε ειδικούς σταθμούς-, ενώ προωθείται η χρήση του ποδηλάτου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία:Μεταμόρφωσαν «χωματερή» σε αστική όαση"

Ρύθμιση και για τα αγροτικά χρέη

Τάξη στα τραπεζικά χρέη των αγροτών επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, εντάσσοντας στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στη λεγόμενη «κακή» ΑΤΕ και την Πειραιώς.

Πρόκειται για περίπου 12.000 δάνεια, ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση και ένα μέρος στην Τράπεζα Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

ΑΤΕ υπό εκκαθάριση
7.400 δάνεια ύψους 143.000.000 ευρώ. Κυρίως είναι δάνεια στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία που δόθηκαν την περίοδο της νόσου των τρελών αγελάδων και της γρίπης των πτηνών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 400 λοιπά δάνεια ύψους 113.000.000 ευρώ. Σύνολο ΑΤΕ: 7.800 δάνεια ύψους 256.000.000 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς
4.000 δάνεια με άληκτο κεφάλαιο 36,2 εκ. ευρώ και ληξιπρόθεσμα 15,8 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, βασικά αγρότες. 176 δάνεια, άληκτο κεφάλαιο 36,2 εκ. ευρώ και ληξιπρόθεσμα 23,8 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια σε νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς.

Το πρόβλημα με τα δάνεια αυτά -όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος- είναι ότι δεν μπορούν να τύχουν αναδιάρθρωσης όπως όλα τα άλλα «κόκκινα δάνεια» γιατί δεν μπορεί να επιμηκυνθεί χρονικά η εγγύηση του Δημοσίου λόγω του μεσοπρόθεσμου και του ΜΟU γενικότερα επειδή οι εγγυήσεις αυτές εγγράφονται στο χρέος. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία πιο πάνω, το συνολικό ύψος των εγγυήσεων ανέρχεται στο 1 χιλιοστό του χρέους της χώρας. Κατά συνέπεια η αλλαγή στις προβλέψεις για το χρέος είναι απειροελάχιστη εάν οι εγγυήσεις αυτές «απλώσουν» στη 15ετία.

Αντίθετα, το δημοσιονομικό όφελος είναι πολύ αισθητό αφού αν τα δάνεια παραμείνουν ως έχουν δεν πρόκειται ποτέ να εξυπηρετηθούν και οι εγγυήσεις θα καταπέσουν σε βάρος του Δημοσίου.

Το σκεπτικό πάντως του νομοσχεδίου είναι η ταυτόχρονη αναδιάρθρωση υπερήμερων δανείων και προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με κίνητρο το υψηλότερο κατά 20% ποσοστό διαγραφής και τις 100 δόσεις. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί προφανώς θα υπαχθούν στις διατάξεις που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν κύκλο εργασιών την 31η Δεκεμβρίου του 2013 έως 2,5 εκατ. ευρώ. Θα υποβάλλουν αιτήσεις στην τράπεζα για διαγραφή απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο. Ωστόσο θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Να μην έχουν υποβάλει αίτηση στον νόμο Κατσέλη.
-Να μην έχουν λυθεί (οι εταιρείες) ούτε παύσει τις δραστηριότητές τους.
-Να μην έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση.
-Να μην έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Επιλέξιμες είναι οι διαγραφές απαιτήσεων και τόκων εφόσον οι οφειλέτες την 30η Ιουνίου του 2014:

Είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, ή επίδικη ή ρυθμισμένη.
Δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης.
Είχαν μία ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Ο αγρότης για να διαγράψει απαίτησή του θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και βεβαίωση προς την τράπεζα. Στη βεβαίωση αποτυπώνονται η καθαρή περιουσιακή του θέση αλλά και πλήρη στοιχεία τυχόν ομοειδούς επιχείρησης που ξεκίνησε να λειτουργεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010 και την οποία ασκεί συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγος του οφειλέτη, καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και μετά.

Η τράπεζα προχωρά με δικά της κριτήρια σε αξιολόγηση και είναι στη διακριτική της ευχέρεια να παράσχει διαγραφή ή και ρύθμιση υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση ή και να αρνηθεί συνολικά τη διαγραφή ή και ρύθμιση.

Αν η τράπεζα διαγράψει απαίτηση του οφειλέτη, τότε του δίνει βεβαίωση. Με αυτήν ο επιχειρηματίας δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής του προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις.

Τα προβλήματα του εκκαθαριστή
Ανεφάρμοστη η υπάρχουσα διάταξη

Κενή περιεχομένου αποδεικνύεται η τροπολογία που είχε ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές του χρόνου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μη εξυπηρετούμενων οφειλών των αγροτών της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων σε μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αυτή που, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει στα χαρτιά, λόγω αδυναμίας του εκκαθαριστή να ανατρέξει σε παλιές οφειλές, προβλέπει «κούρεμα» έως και 40% στο ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης και παράταση από 5 έως 10 έτη στην εξόφληση με χαμηλό επιτόκιο.

Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο εξοφλείται από τον αγρότη εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο ετών, και σε περίπτωση μη εξόφλησης το ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιορίζεται σε ποσοστό:

- 120% επί του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας που απορρέουν από το δάνειο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγρότης έχει λάβει δάνειο ύψους 10.000 ευρώ και οι συνολικές οφειλές του προς την τράπεζα δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου), το ύψος του δανείου του περιορίζεται στα 12.000 ευρώ.

- 200% του ληφθέντος κεφαλαίου, εφόσον το σύνολο των οφειλών είναι ανώτερο του διπλάσιου. Παραδείγματος χάριν, αν ένας αγρότης έχει λάβει δάνειο 10.000 ευρώ και τα χρέη του προς την τράπεζα ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (ανώτερο του διπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου), το ύψος του δανείου του πέφτει στα 20.000 ευρώ.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση και για τα αγροτικά χρέη"

Προς απεμπλοκή ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα

Τον Νοέμβριο του 2014 υπολογίζει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να καταθέσει στη Βουλή προς έγκριση το σχέδιο της Συμφωνίας Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης για τον αυτοκινητόδρομο «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη».

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της ΝΔ, κυρίας Φεβρωνίας Πατριανάκου, «το σχέδιο της συμφωνίας τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρα - Σπάρτη υπολογίζεται ότι θα έρθει στην Βουλή προς έγκριση τον Νοέμβριο του 2014».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το σχέδιο έχει σταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επίσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την διατύπωση της σύμφωνης γνώμης ως προς το θέμα των κρατικών ενισχύσεων.

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, η παράδοση του αυτοκινητόδρομου «Λεύκτρο - Σπάρτη» προβλέπεται στις 3 Μαρτίου 2015», αναφέρεται στην απάντηση, η οποία φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2014.

Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, πρόκειται για χρονοδιάγραμμα απολύτως εφικτό, καθώς το έργο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό του, με την πρόοδο στην κατασκευή του φυσικού αντικειμένου να προσεγγίζει το 94%.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία επετηρίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Κομισιόν αποφάσισε στις 27 Οκτωβρίου 2014 να μην θέσει αντιρρήσεις σε σχέση με πιθανές κρατικές ενισχύσεις στην υπόθεση του «Μορέα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς απεμπλοκή ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα"

Ψάκι: Αλλο η πρόκληση της Κίνας, άλλο της Τουρκίας…

Κάθε περιοχή, κάθε ένταση και κάθε χώρα είναι διαφορετικές περιπτώσεις, ήταν η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δεν πράττουν στην περίπτωση των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αυτό που έπραξαν στην περίπτωση της Κίνας και των διαφορών της με το Βιετνάμ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Τον Αύγουστο ο κ. Κέρι κάλεσε την Κίνα να παγώσει τις προκλήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αυτό που έκανε η Κίνα είναι ότι κάνει σήμερα η Τουρκία στην Κύπρο…. Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο», ρώτησε ο ανταποκριτής του Μέγκα στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο (www.cna.org.cy).

«Γιατί κάθε περιοχή, κάθε σύρραξη και κάθε χώρα είναι διαφορετικές. Δεν θα έχω το ίδιο σημείο αναφοράς για διαφορετικές χώρες ή περιοχές», απάντησε η Τζένιφερ Ψάκι.

Σε ερώτηση σχετική με αναφορά της επιστολής του Γερουσιαστή Μενέντεζ προς τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η Τουρκία με τις δραστηριότητές της παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, η κ. Ψάκι δεν θέλησε να σχολιάσει δημόσια, λέγοντας ότι θα σταλεί απάντηση στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Παράλληλα επανέλαβε την γνωστή αμερικανική θέση για την Κύπρο.

«Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Για το ίδιο θέμα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο (http://www.amna.gr), μετέδωσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου και το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως τόνισε, «ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα (χθες) με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για να συζητήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και «επίσης, εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχών διπλωματικών προσπαθειών και δεσμεύτηκε να ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να ακολουθήσουν μια αμοιβαία επωφελή προσέγγιση για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις καλές υπηρεσίες του ειδικού συμβούλου του (γγ) των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε».

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, σε ερώτηση αν συμφωνεί με το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με την οποία τους καλεί να παρέμβουν για να σταματήσει η «κατάφωρη παραβίαση» εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, ρωτώντας «αν αυτό που διαπράττει η Τουρκία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», η κ. Ψάκι είπε: «Είμαι σίγουρη ότι θα απαντήσουμε στην επιστολή του κ. Μενέντεζ, όπως κάνουμε πάντα», επαναλαμβάνοντας: «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ακολούθως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε για το γεγονός ότι τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κέρι ζήτησε από την Κίνα να παγώσει «όλες τις προκλητικές ενέργειες» στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και «γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στην πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο;».

Η απάντηση της κ. Ψάκι ήταν η ακόλουθη:

«Κάθε περιφέρεια και κάθε σύγκρουση και κάθε χώρα είναι διαφορετική. Επομένως, δεν πρόκειται να έχω το ίδιο σημείο (αναφοράς) για διαφορετικές χώρες ή περιοχές».

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάκι: Αλλο η πρόκληση της Κίνας, άλλο της Τουρκίας…"

Χάνονται δισεκατομμύρια στην Υγεία - Αξιολόγηση - σοκ για το ελληνικό ΕΣΥ (πίνακες)

Χάνονται δισεκατομμύρια στην Υγεία - Αξιολόγηση - σοκ για το ελληνικό ΕΣΥ (πίνακες)
Κλικ στους πίνακες για μεγένθυση
Με αρνητικό πρόσημο αξιολογείται η Ελλάδα για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις δαπάνες που «απορροφούν» τα δημόσια νοσοκομεία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε έκθεση αξιολόγησης με ημερομηνία, Οκτώβριος 2014, που παρουσιάζει η «Η», οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην τρόικα, υπεύθυνος για θέματα Υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, κάνουν συστάσεις στην Ελλάδα να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» στη φαρμακευτική δαπάνη, καταλαμβάνοντας μάλιστα αρνητική πρωτιά στην Ε.Ε., ενώ αυστηρές προειδοποιήσεις γίνονται και για τις νοσοκομειακές δαπάνες που «απορροφούν» ποσοστό 3,1% του ΑΕΠ.

Οι αιτίες
Όπως αναφέρεται στην έκθεση («Ο εντοπισμός των προκλήσεων της δημοσιονομικής βιωσιμότητας στις περιοχές των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης και πολιτικές μακροχρόνιας φροντίδας»), η επιδείνωση των δημοσιονομικών θέσεων και οι αυξήσεις του δημόσιου χρέους από το 2008, μαζί με τις δημοσιονομικές πιέσεις που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού, κάνουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μια οξεία πολιτική πρόκληση. Ειδικότερα, η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία, κυρίως για συνταξιοδότηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα.

Χάνονται δισεκατομμύρια στην Υγεία - Αξιολόγηση - σοκ για το ελληνικό ΕΣΥ (πίνακες)


Η μεγαλύτερη δαπάνη από αυτά, είναι οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% του ΑΕΠ στην Ε.Ε.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κονδύλι είναι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 7% του ΑΕΠ για την Ε.Ε. Εκτός από τη φροντίδα υγείας, λαμβάνονται υπόψη και οι δαπάνες που αφορούν τη μακροπρόθεσμη φροντίδα. Στο σύνολό τους, τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν το 9% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. Για τη χώρα μας:

Νοσοκομειακή δαπάνη
Υψηλές εμφανίζονται κι οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην «10άδα» με τις χειρότερες επιδόσεις, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Χάνονται δισεκατομμύρια στην Υγεία - Αξιολόγηση - σοκ για το ελληνικό ΕΣΥ (πίνακες)

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη χώρα μας ποσοστό 3,1% του ΑΕΠ διατίθεται για δημόσιες νοσοκομειακές δαπάνες, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη να ανέρχεται στο 2,9% του ΑΕΠ. Η Σλοβακία είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό (1,9% του ΑΕΠ) στη δημόσια νοσοκομειακή δαπάνη και η Δανία η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό (4,5% του ΑΕΠ).

Επίσης, στην Ελλάδα ποσοστό 54,8% του συνόλου των δημόσιων δαπανών για την υγεία κατευθύνονται στο ΕΣΥ, με τον μέσο όρο της Ευρώπης να είναι αντίστοιχα 46,2%.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη χώρα μας αντιστοιχούν 4,1 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται σε 3,6 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Η πληρότητα στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 73% (από 75% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) με την Ιρλανδία να κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό πληρότητας 92% και τις Κάτω Χώρες να κατέχουν τη χειρότερη θέση με ποσοστό πληρότητας μόλις 49%.

Σε ό,τι αφορά τις ημέρες νοσηλείας, η Ελλάδα κατέχει μία από τις καλύτερες θέσεις με 5,4 ημέρες, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 6,1 ημέρες. Καλύτερη επίδοση καταγράφει η Δανία με μόλις 3,6 ημέρες νοσηλείας και τη χειρότερη η Κροατία με 8,4 ημέρες.

Χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται και στα εξιτήρια που δίδονται καθημερνά σε ένα νοσοκομείο, με την Ελλάδα το ποσοστό αυτό να είναι μόλις 13%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 26%.

Στον συγκεκριμένο τομέα η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι χαμηλή καθώς το σύστημα είναι νοσοκομειακόκεντρικό και σύμφωνα με την έκθεση γίνεται άσκοπη χρήση των ακριβών πόρων για περιστατικά που δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας και που μπορεί να αντιμετωπιστούν σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η Ελλάδα συνολικά αξιολογείται αρνητικά «με το επίπεδο της απόδοσης να είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με τα αποτελέσματα να «υποδεικνύουν μια πιθανή ανάγκη για πολιτική μεταρρύθμιση στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης». Σημειώνεται πάντως ότι στον τομέα αυτό, ειδική αναφορά γίνεται στη Βουλγαρία η οποία έχει υψηλές νοσοκομειακές δαπάνες, πολλές νοσοκομειακές κλίνες, χαμηλή πληρότητα και λίγα εξιτήρια ημερησίως.

Φαρμακευτική δαπάνη
Τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη. Σύμφωνα με τη μελέτη (επικαλείται στοιχεία από το 2011 και μετά) η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η αμέσως χειρότερη επίδοση καταγράφεται στην Ιρλανδία με ποσοστό 1,2% του ΑΕΠ. Η καλύτερη επίδοση εντοπίζεται στη Δανία με ποσοστό μόλις 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης διαμορφώνεται στο 0,9% του ΑΕΠ.

Αρνητικές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά και το ποσοστό που καταλαμβάνει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στο σύνολο των δαπανών για την Υγεία. Ειδικότερα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη «απορροφά» 32,9% του συνόλου των δαπανών που διατίθενται για την υγεία στην Ελλάδα, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,8%!

Ανάλογη είναι και η εικόνα που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη. Όπως προκύπτει από την έκθεση αξιολόγησης, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αφορά ποσοστό 89% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης είναι 59%. Ο συγκεκριμένος δείκτης κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη -χειρότερη- θέση (στον συγκεκριμένο δείκτη) βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να κατέχει ποσοστό 90% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όσον αφορά την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) η Ελλάδα διεκδικεί αρνητική πρωτιά με 421 ευρώ, όταν ο μέσος όρος είναι μόλις στα 224 ευρώ. Η καλύτερη «επίδοση» καταγράφεται στην Δανία με 113 ευρώ.

Απογοητευτική είναι η εικόνα και στον τομέα των γενοσήμων και σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς τους σε όγκο όσο και σε αξία. Πιο αναλυτικά, η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά φαρμάκων φθάνει στο 38% σε όγκο, δίνοντας στην Ελλάδα την 7η θέση (μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 47%). Αντίστοιχα η διείσδυση των γενοσήμων σε αξίες είναι μόλις 16%, όταν ο μέσος όρος είναι 22%. Σε όγκο, τη χειρότερη θέση κατέχει η Αυστρία με ποσοστό διείσδυσης 27% και σε αξίες η Σουηδία με ποσοστό διείσδυσης μόλις 12%. Οι καλύτερες επιδόσεις εντοπίζονται σε Λετονία με ποσοστό 79% (σε όγκο) και σε αξίες σε Ρουμανία (ποσοστό 40%) και Πολωνία (ποσοστό 40%).

Στο 5,7% του ΑΕΠ έναντι 5,7% του μέσου κοινοτικού όρου
Ουδέτερη αξιολόγηση για τις δημόσιες δαπάνες υγείας

«Ουδέτερη» είναι η αξιολόγηση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τις δημόσιες δαπάνες υγείας, κατατάσσοντας τη χώρα μας περίπου στη μέση στη σχετική κατάταξη. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία ανέρχονται σε 5,9% του ΑΕΠ, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 5,7%. Την πρώτη θέση κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 7,8% του ΑΕΠ και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Κύπρος με ποσοστό μόλις 3,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Επιτροπής, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αναμένεται να μειωθούν έως το 2060 (λόγω παραγόντων όπως η γήρανση του πληθυσμού, που οδηγεί σε αύξηση της χρήσης υπηρεσιών και προϊόντων) και να διαμορφωθούν από 1,3%-1,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Το σχετικό σενάριο για την χώρα μας προβλέπει κατακόρυφη μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας τις επόμενες δεκαετίες στο 0,9-1,2% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις.

Βέβαια, η έκθεση εκτιμά ότι όσο υψηλότερη είναι η δαπάνη τόσο μη βιώσιμο δημοσιονομικά θεωρείται ένα σύστημα υγείας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα υψηλότερα επίπεδα των δαπανών για την υγεία μπορεί να δημιουργήσουν υψηλότερη πρόκληση για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο των δαπανών υγείας στο σύνολο της κυβέρνησης μπορεί να περιορίσει το δημοσιονομικό περιθώριο για κρατικές δαπάνες σε άλλους τομείς της οικονομίας και να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση της φορολογίας. Συνολικά στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται σε 1.296 ευρώ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης), όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος (των «28») είναι 1.485 ευρώ.

Κατάσταση υγείας
«Κατρακύλησε» η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως των ανδρών τα τελευταία χρόνια. Το προσδόκιμο επιβίωσης «έπεσε» στα 77,8 χρόνια για τους άνδρες και στα 82,3 χρόνια για τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή, υψηλά είναι τα ποσοστά θνησιμότητας τόσο των ενηλίκων όσο και των βρεφών.

Στην αξιολόγηση της Επιτροπής, η χώρα μας καταλαμβάνει την 15η θέση στη γενική Ευρωπαϊκή Κατάταξη. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο στον ανδρικό πληθυσμό, η Ελλάδα κατέλαβε την 19η θέση. Αντίστοιχα, με «16» βαθμολογήθηκε στη θνησιμότητα ενηλίκων καθώς και στη βρεφική θνησιμότητα. Λίγο καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η βαθμολογία στις γυναίκες, όπου το προσδόκιμο επιβίωσης βαθμολογήθηκε με «13». Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κακή κατάσταση της υγείας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και ως εκ τούτου σε αύξηση των δαπανών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζει η Γαλλία, με προσδόκιμο επιβίωσης τα 85 έτη για τις γυναίκες και τα 78 έτη για τους άνδρες. Εμφανίζει, επίσης, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ενηλίκων ή βρεφών και καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε επίπεδο Υγείας. Στον αντίποδα βρίσκεται η Λετονία, όπου στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά καθώς καταγράφει ένα σχετικά χαμηλό προσδόκιμο ζωής (78,2 έτη για γυναίκες και 68,1 έτη για άνδρες), υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και ένα υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάνονται δισεκατομμύρια στην Υγεία - Αξιολόγηση - σοκ για το ελληνικό ΕΣΥ (πίνακες)"

Έθνος... αρρώστων η Ελλάδα – Αγοράζουμε 15 εκατ. κουτιά φάρμακα μηνιαίως!

Τεράστια αύξηση στην κατανάλωση φαρμάκων καταγράφεται από το 2012 έως σήμερα στην χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως ο ΕΟΠΥΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2013 οι γιατροί συνταγογράφησαν 10 εκατομμύρια περισσότερες συνταγές φαρμάκων και οι Έλληνες κατανάλωσαν 20 εκατομμύρια περισσότερα κουτιά φαρμάκων σε σχέση με το 2012.

Την ίδια στιγμή η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τον Αύγουστο που μας πέρασε το 28% έναντι 13% που ήταν τον Ιανουάριο του 2012.

Δείτε στους παρακάτω πίνακες που προκύπτουν από τον ΕΟΠΥΥ και τους δημοσίευσε στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "Ημερησία", την διακύμανση της συμμετοχής των ασφαλισμένων τα τελευταία δυόμισι χρόνια και τον αριθμό των συνταγών που συνέταξαν οι γιατροί την ίδια περίοδο:

1sdthd




2srth

Αυτό που αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο την "μανία" των Ελλήνων με τα φάρμακα είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά που συνταγογραφούνται, τελικά δεν καταναλώνονται από τους ασφαλισμένους. Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έχει συλλέξει 200 τόνους ληγμένων φαρμάκων!
 
onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Έθνος... αρρώστων η Ελλάδα – Αγοράζουμε 15 εκατ. κουτιά φάρμακα μηνιαίως!"

Πάτρα: Έδωσαν για μελέτη …θεάτρου που δεν θα γίνει 1,5 εκ. ευρω!

Στο μικροσκόπιο της Δημοτικής Αρχής περιπτώσεις απίστευτης σπατάλης

Στο μικροσκόπιο της Δημοτικής Αρχής έχουν μπει απίστευτα ποσά που διατέθηκαν επί προηγούμενων Δημοτικών αρχών για την πραγματοποίηση μελετών για έργα αμφιβόλου ανάγκης αλλά πολύ περισσότερο μελέτες οι οποίες για να μεγαλώσουν τα ποσά που θα εισέπρατταν οι μελετητές δαγκώθηκαν απίστευτα.

Πρώτη στη λίστα των υπό διερεύνηση για την σκοπιμότητά της αλλά πρωτίστως για την αναγκαιότητα της δαπάνης που έγινε, είναι η μελέτη που αφορά στην κατασκευή ανοιχτού θεάτρου και η οποία κόστισε και πληρώθηκε με το αστρονομικό ποσό του 1,5 εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως στη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή σκηνής της οποία το συνολικό μήκος αγγίζει τα 60 μέτρα ενώ το ύψος της – για θερινό θέατρο πρόκειται – φτάνει τα 20 μέτρα.

Η αναγκαιότητα και ο σκοπός της συγκεκριμένης δαπάνης βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των στελεχών της Νέας Δημοτικής Αρχής καθώς το ποσό που δαπανήθηκε σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της μελέτης – όπως αναφέρουν με νόημα Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας – παραπέμπουν στην Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν, πως για το ποσό που διατέθηκε δεν κρίνεται μόνο η Δημοτική Αρχή επί των η ημερών της οποίας έγινε η ανάθεση και η πληρωμή της μελέτης, αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι παρατάξεων, οι οποίοι ψήφισαν θετικά όχι μόνο με τα …δύο χέρια αλλά και με κλειστά μάτια, παρόλο που ανήκαν και σε διαφορετικές Δημοτικές παρατάξεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, πως η Μαιζώνος είναι θέμα ημερών να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν σε απίστευτες σπατάλες, οι οποίες έχουν γίνει επί προηγουμένων Δημοτικών αρχών. Υπάρχουν σκέψεις, ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις σπατάλης Δημοτικού Χρήματος, που θα μπορούσε να διατεθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την στήριξη απόρων οικογενειών της Πάτρας, να δοθούν στη Δημοσιότητα, μέσα από την πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου στην οποία θα παραστεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έδωσαν για μελέτη …θεάτρου που δεν θα γίνει 1,5 εκ. ευρω!"

«Παγώνουν» οι κατασχέσεις για χρέη μέχρι 300.000 ευρώ ώς τα Χριστούγεννα

Πάγο στις κατασχέσεις για τους «μικρούς» μέχρι τα Χριστούγεννα βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με άτυπη εντολή της Κατερίνας Σαββαΐδου προς τον εισπρακτικό μηχανισμό της Φορολογικής Διοίκησης, ώσπου να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις και να αρχίσει να τρέχει η ρύθμιση, οι εφορίες θα σταματήσουν να βάζουν χέρι σε καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις, ενοίκια και γενικότερα απαιτήσεις σε χέρια τρίτων για φορολογουμένους με συσσωρευμένα χρέη έως 300.000 ευρώ.

«Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους φορολογουμένους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς το άγχος της κατάσχεσης» τονίζει στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο η Κ. Σαββαΐδου, εξηγώντας ότι το πάγωμα των κατασχέσεων δεν αφορά τους πολύ μεγάλους οφειλέτες.

Για όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ, οι κατασχέσεις δεν αδρανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, συνήθως επιστρατεύονται τα μεγάλα μέσα, όπως κατασχέσεις ακινήτων, τα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ακυρώσουν με μία απλή κίνηση: μπαίνοντας στη ρύθμιση. Ούτως ή άλλως, από την κατάσχεση ενός περιουσιακού στοιχείου έως και τον πλειστηριασμό του μεσολαβούν αρκετοί μήνες.

Το δίχτυ προστασίας που απλώνεται αφορά κυρίως όσους οφείλουν φόρο εισοδήματος ή φόρους ακινήτων και περιμένουν τη ρύθμιση, για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Και είναι πάρα πολλοί. Κάτι λιγότερο από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι -3.928.140 για την ακρίβεια- χρωστούν έως 20.000 ευρώ βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου.

Όλοι αυτοί, έως τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να είναι ήσυχοι έναντι του ενδεχόμενου κατασχέσεων. Αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση στη συνέχεια, θα πρέπει μάλλον να ανησυχούν.

Η ειδική εφαρμογή για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους κρίνεται επαρκές για να ενταχθεί η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων στη νέα ρύθμιση. Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2015, αλλά ο πάγος στις κατασχέσεις θα λιώσει νωρίτερα, ίσως ως μέσο πίεσης για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μην απειληθεί η πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παγώνουν» οι κατασχέσεις για χρέη μέχρι 300.000 ευρώ ώς τα Χριστούγεννα"

Νεκρό περιστέρι με ηλεκτρονικές συσκευές εντοπίστηκε έξω από τις φυλακές Κέρκυρας

Ένα νεκρό περιστέρι, στο οποίο άγνωστοι δράστες είχαν προσαρμόσει, αυτοσχέδια συσκευασία με ηλεκτρονικές συσκευές εντοπίστηκε κοντά στην εξωτερική περίφραξη έξω από τις φυλακές Κέρκυρας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και μετά από έλεγχο που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών (Τ.Ε.Ε.) της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, διαπιστώθηκε, ότι με κολλητική ταινία και αυτοσχέδιους ιμάντες είχαν συσκευαστεί δύο συσκευές ακουστικών κινητού τηλεφώνου (bluetooth) και ένας υποδοχέας κάρτας ηλεκτρονικών δεδομένων (αντάπτορας).

Τα προαναφερόμενα αντικείμενα κατασχέθηκαν και θα σταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρό περιστέρι με ηλεκτρονικές συσκευές εντοπίστηκε έξω από τις φυλακές Κέρκυρας"

Περιφέρεια Αττικής:Επανάληψη ψηφοφορίας στους Δήμους Καισαριανής, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Μάνδρας - Ειδυλλίας

Σε τέσσερις δήμους θα κληθούν οι πολίτες να ξαναψηφίσουν για την ανάδειξη δημοτικής αρχής.

Την επανάληψη της ψηφοφορίας στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων του Δήμου Καισαριανής του Νομού Αττικής για την ανάδειξη δημοτικών αρχών για το υπολειπόμενο χρόνο της δημοτικής περιόδου την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων των συνδυασμών «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ», ανακοινώνει η Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν της αριθμ. 15/2014 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ανακοινώνει επίσης την επανάληψη της ψηφοφορίας στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων των Δήμων Τροιζηνίας – Μεθάνων και Μάνδρας – Ειδυλλίας του Νομού Αττικής, κατόπιν της αριθμ. Ε3298/2014 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά και της αριθμ. 9/2014 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, για την ανάδειξη δημοτικών αρχών για τον υπολειπόμενο χρόνο της δημοτικής περιόδου την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 μεταξύ των ίδιων υποψηφίων που ανακηρύχθηκαν νόμιμα με την με αριθμ. 2211/2014 και την διορθωτική αυτής με αριθμ. 2371/2014 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά για το Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων και με την με αριθμ. 474/2014 καθώς και τις διορθωτικές – συμπληρωματικές 488/2014, 576/2014 και 582/2014 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας. Τυχόν επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014.

Οι ψηφοφορίες θα διενεργηθούν με τους εκλογικούς καταλόγους που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχική ψηφοφορία.

Επισυνάπτονται οι σχετικές αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στο Πρόγραμμα Διαύγεια.
ΑρχείοΜέγεθος ΑρχείουΗμερομηνία Ανάρτησης
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Επαναληψη ψηφοφορίας Τρο ιζηνια Μανδρα.pdf)Επαναληψη ψηφοφορίας Τρο ιζηνια Μανδρα.pdf177 Kb        01/11/2014
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Επαναληψη ψηφοφορίας Και σαριανή.pdf)Επαναληψη ψηφοφορίας Και σαριανή.pdf211 Kb        01/11/2014
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής:Επανάληψη ψηφοφορίας στους Δήμους Καισαριανής, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Μάνδρας - Ειδυλλίας "

Έτσι τροποποιούν τον καιρό για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία στην California

Η πρόσφατη εντονότατη ξηρασία στην Πολιτεία California των Η.Π.Α φέρνει ξανά στο προσκήνιο την πρακτική της γεω-μηχανικής.

Πλέον, η γεωμηχανική, και εδώ έγκειται ο κίνδυνος, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εξαιρετικών δυσχερών και έκτακτων καιρικών φαινομένων, ενώ ακόμη χειρότερα, οι αντίστοιχες προσπάθειες εκλαμβάνονται ως «η καταλληλότερη λύση»..

Κεντρικός άξονας στην νέα τροποποίηση του καιρού στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α είναι «η σπορά νεφών» (σ.σ pentapostagma.gr – cloud seeding) ή το ψέκασμα στα σύννεφα από εδάφους. Η «παρέμβαση», όμως, αυτή δεν μπορεί να δημιουργήσει βροχή όταν ο ουρανός είναι καθαρός. Αντιθέτως, δημιουργείται χιόνι – και ορισμένες φορές βροχή – στα σημεία όπου είναι πιο πιθανόν αυτό να συμβεί, δηλαδή στα σύννεφα.

Οι «μηχανές σποράς» ή «συσκευές ψεκάσματος», που στο μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται στο έδαφος, προχωρούν σε καύση ιωδιούχου αργύρου που καταλήγει στην ατμόσφαιρα. Ο ιωδιούχος άργυρος είναι ένα αδρανές χημικό, δηλαδή δεν πραγματοποιεί χημική αντίδραση με το περιβάλλον, αλλά η δομή του είναι η κατάλληλη για τον σχηματισμό κρυστάλλων πάγου.

Και, βέβαια, αυτές οι συσκευές δεν αποτελούν προϊόν φαντασίας ή συνωμοσίας. Το Desert Research Institute λειτουργεί αρκετές τέτοιες μηχανές σποράς νεφών στην Καλιφόρνια, και έχει καταλήξει στο εύρημα ότι η διαδικασία αυξάνει την ποσότητα βροχόπτωσης κατά περίπου 10 τοις εκατό – αν και, υπάρχει μεγάλη διακύμανση από σύννεφο σε σύννεφο, και η διαδικασία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Το 2003, μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών των Η.Π.Α, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει απτές αποδείξεις υπέρ της σποράς νεφών, αλλά καθώς – όπως ισχυρίστηκαν – δεν υπήρχαν τα κατάλληλα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας: «αυτό δεν αμφισβητεί την επιστημονική βάση των εννοιών και των διαδικασιών της σποράς νεφών», με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών να καλεί σε περαιτέρω έρευνες.

Οι μηχανές σποράς νεφών της Καλιφόρνια έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία στις βόρειες ορεινές περιοχές, όπου η κατάσταση του χιονιού (snowpack) επιτελεί καθοριστική σημασία για την ετήσια παροχή νερού. Πέρυσι, η συγκέντρωση χιονιού μειώθηκε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειωθεί ποτέ.

Αυτό το γεγονός έχει δραματικές επιπτώσεις για μία Πολιτεία που στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αγροτική οικονομία: «τα κόστη και οι αγροτικές ζημίες υπολογίστηκαν σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και η απώλεια περισσότερων από 17.000 εποχικών θέσεων και θέσεων μερικής απασχόλησης μόνο για το έτος 2014», όπως αναφέρει σε έκθεση του το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α.

Όμως, οι μηχανές σποράς εξ’ εδάφους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση στο πρόβλημα της ξηρασίας της Καλιφόρνια. Αν δεν συγκεντρωθούν σύννεφα πάνω από το σημείο όπου τοποθετούνται, τότε τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα.

Πλέον, αυτό που προτείνεται είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος ψεκασμών μέσω μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). To Desert Research Institute δοκιμάζει ήδη πιλοτικά το πρόγραμμα ψεκασμών μέσω drones, με στόχο να «κατευθυνθεί η καταλληλότερη δόση ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα με την μεγαλύτερη προοπτική βροχόπτωσης, οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά»..

pentapostagma
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι τροποποιούν τον καιρό για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία στην California "

Η Λιθουανία απαγόρευσε με νόμο την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικους

Η Λιθουανία απαγορεύει από σήμερα την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικους, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη χώρα που παίρνει αυτή την «επαναστατική» απόφαση.

«Είναι μια επαναστατική πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν βρήκαμε καμία άλλη χώρα που να εφαρμόζει ένα παρόμοιο μέτρο», δήλωσε ο Αλμάντας Κραναούσκας υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Λιθουανίας.

«Η πλειονότητα των χωρών περιορίζεται στο κάνει συστάσεις. Είμαστε οι πρώτοι» που πάμε πιο μακριά, πρόσθεσε.

Ένας νόμος που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο και τέθηκε σήμερα σε ισχύ τιμωρεί την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικούς με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 116 ευρώ.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ένας Λιθουανός μαθητής στους δέκα καταναλώνει ενεργειακά ποτά το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα, επεσήμανε ο Κραναούσκας.

Τα αυξημένα επίπεδα ταυρίνης και καφεΐνης που περιέχουν κάποια από αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση και εξάρτηση, σημείωσε ο ίδιος.

Ο νόμος αυτός τίθεται σε ισχύ στη Λιθουανία λίγο καιρό μετά τη διεξαγωγή μιας δίκης στις ΗΠΑ για ψευδή και παραπλανητική διαφήμιση εναντίον μιας αυστριακής εταιρείας που παράγει ένα ενεργειακό ποτό.

Σύμφωνα με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης, η αυστριακή εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια στους ενάγοντες, οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι ισχυρίζεται πως το ενεργειακό ποτό της βελτιώνει τις σωματικές επιδόσεις όσων το καταναλώνουν, καθώς και τη συγκέντρωση και την αμεσότητα των αντιδράσεών τους.

Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση είχε ζητήσει τον προηγούμενο χρόνο να απαγορευθεί η πώληση ενεργειακών ποτών στους ανήλικους.

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τον Μάρτιο τις διαφημίσεις ενεργειακών ποτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λιθουανία απαγόρευσε με νόμο την πώληση ενεργειακών ποτών σε ανήλικους"

Δημόσια τηλεόραση και αφελληνισμένη

Βασίλης Θωμόπουλος, διευθυντής προγράμματος ΝΕΡΙΤ. Το ψωμί του το πληρώνουν οι Ελληνες, που σε καιρό Μνημονίου χάνουν το δικό τους. Αυτός ο άνθρωπος, ο διορισμός του οποίου οφείλεται σε πολιτική απόφαση, έριξε το γάντι στους Ελληνες φορολογουμένους και προσέβαλε βαθιά τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπειά τους. Με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει κάθε όμοιό του, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα ακόλουθα προκλητικά για τον Εθνικό Υμνο μας, που έκοψε από την έναρξη του προγράμματος της ΝΕΡΙΤ:
«Ο Εθνικός Υμνος δεν μεταδίδεται, αλλά η θεία λειτουργία και η παρέλαση μεταδόθηκαν, τι άλλο θέλετε;»

Λες και ο κάθε διορισμένος Θωμόπουλος κάνει παραχώρηση στους Ελληνες που... επιτρέπει τη μετάδοση της θείας λειτουργίας και της παρέλασης! Λες και αποστολή των ΜΜΕ που λειτουργούν επειδή πληρώνουν οι Ελληνες δεν είναι η καλλιέργεια του αισθήματος ευσέβειας και υψηλού εθνικού φρονήματος στους πολίτες.Η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για την ύποπτη πρωτοβουλία της διακοπής της ανάκρουσης του Εθνικού Υμνου της χώρας μας από τη ΝΕΡΙΤ προκάλεσε αίσθηση στο κοινό και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για έναν ευρύτερο προβληματισμό για τον εθνικό «αποχρωματισμό» που επιχειρείται σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.

Δεν υπάρχει τομέας του κράτους όπου να μην ενθαρρύνονται τα πρόσωπα που κηρύττουν την «αποδόμηση» να συνεχίσουν το εθνοδιαλυτικό έργο τους. Στην επιφάνεια ο πατριωτισμός υφίσταται ως λεκτική καραμέλα, αλλά στην ουσία προωθείται συστηματικά η νεοταξική ατζέντα. Δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία τα γεγονότα ότι, αφενός, η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου στο κρατικό κανάλι τερματίστηκε μαζί με τον βίο της ΕΡΤ και, αφετέρου, ότι διορισμένοι όπως ο κ. Θωμόπουλος νιώθουν τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση για την καρέκλα τους, ώστε να προκαλούν τους πάντες.

Ούτε μπορεί να λησμονήσει κάποιος ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αφαίρεσε τον προσδιορισμό «Εθνικής» από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές της Ν.Δ. καυτηρίαζαν την κίνησή του και προεκλογικά υπόσχονταν αποκατάσταση του ονόματος και, όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση, η αποκατάσταση... λησμονήθηκε.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσια τηλεόραση και αφελληνισμένη"

Οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο ο Σαμαράς

Κίνηση τακτικής από τον Έλληνα πρωθυπουργό

Τη στιγμή που η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμη και Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό με αφορμή τις προκλήσεις της γείτονος χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ και η Ελλάδα αναβαθμίζει την στρατιωτική της παρουσία στη Μεγαλόνησο ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να κάνει μία κίνηση τακτικής στο γεωστρατηγικό τομέα η οποία συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα της Ελλάδας και φέρνει την Τουρκία σε μειονεκτική θέση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 7 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο προκειμένου να μεταβεί από εκεί στο Κάιρο όπου θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου η προαναγγελθείσα 1η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ συμφωνώντας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Κύπρο. Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην κυπριακή κυβέρνηση.

Η διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ προβλέπει επιμέρους συμφωνίες με την κάθε χώρα που συνορεύει η εκάστοτε ΑΟΖ και τέτοιες χώρες εκτός από την Τουρκία, την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη είναι η Αίγυπτος και η Κύπρος σε μία πολύ μικρή επιφάνεια.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριοθετεί την ελληνική ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο ο Σαμαράς"

Από τους "διαθέσιμους" ξεκινούν οι 5.500 απολύσεις

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες με την κατάταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς θα απολυθούν. Αυτό προανήγγειλε μιλώντας στον σκάι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα είναι οι πρώτοι από τους 5.500 που θα απολυθούν ώστε να τηρηθεί η δέσμευση προς την τρόικα για τις 15.000 απολύσεις του 2015.

«Η δέσμευση θα υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε την κόντρα του με το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η θέση στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί επαναξιολόγησης τους αριθμού των απολύσεων «δεν έχει τεθεί εντός κυβέρνησης».

Παράλληλα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διεμήνυσε εκ νέου πως οι αποχωρήσεις υπαλλήλων που είχαν μονιμοποιηθεί σε πλαστά πιστοποιητικά αλλά και ο επανέλεγχος των συμβάσεων, θα συνεχιστούν, αν χρειαστεί και με τη συνδρομή των εισαγγελικών Αρχών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Δήμοι αντιδρούν;», διερωτήθηκε κάνοντας λόγο πολιτικές συμφωνίες μεταξύ υπαλλήλων και δημοτικών Αρχών.

Τρεις συν μία δεξαμενές

Να σημειωθεί ότι οι δεξαμενές των 5.500 απολύσεων είναι «τρεις συν μία»:

Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου.

Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ” αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, η δεξαμενή που αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τους "διαθέσιμους" ξεκινούν οι 5.500 απολύσεις"

Φυλακές Κορυδαλλού: Έτσι ζουν οι κρατούμενοι

Βίντεο και φωτογραφίες που έστειλε κρατούμενος και απεικονίζουν τις φρικιαστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι άνθρωποι στις φυλακές Κορυδαλλού

Οι εικόνες που θα παρακολουθήσετε καταδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένα βίντεο-σοκ με το πειθαρχείο να αποκαλύπτεται σε όλο του το «μεγαλείο» και τους κρατούμενους να στοιβάζονται σε 9 ατομικά κελιά 2x2, με πολλούς να κοιμούνται στο δάπεδο, καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια για όλους.

Οι χώροι του πειθαρχείου χρησιμοποιούνται όχι για τους «τιμωρημένους» κρατούμενους, αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό της φυλακής εξαιτίας της έλλειψης χώρου.

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο-ντοκουμέντο είναι συγκλονιστικό και υπογράφεται από έναν… κρατούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

«Οι φωτογραφίες αυτές είναι από το χώρο του πειθαρχείου «ειδικού χώρου» της Δ΄ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού. Υπάρχουν οι αντίστοιχοι χώροι της Γ΄ και Ε΄ πτέρυγας και προορίζονται για τη στέγαση των τιμωρημένων κρατούμενων με μέγιστο χρόνο παραμονής τις 10 μέρες.

Η υπηρεσία της φυλακής όμως εξ’ αιτίας του υπερπληθυσμού τους χρησιμοποιεί με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε 9 ατομικά κελιά 2x2 γύρω στα 20-25 άτομα με πολλούς να κοιμούνται στο πάτωμα, χωρίς φυσικά να τους βαραίνει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα.

Έτσι καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των κρατουμένων καθώς όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παραβιάζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής (βρώμα, σκουπίδια, έντομα, ποντίκια) και οι έγκλειστοι ζουν στην απόλυτη ανέχεια αφού δεν υπάρχει καμία υλικοτεχνική παροχή από την σωφρονιστική υπηρεσία. Επίσης φαίνεται ότι στα κελιά δεν υπάρχουν παράθυρα, βρύση, θέρμανση, τραπέζι, ούτε καν διαχωριστικό μεταξύ της τουαλέτας και του υπόλοιπου χώρου.

Υπάρχει μια άθλια ντουζιέρα, 2 μόνο καρτοτηλέφωνα, ξεχαρβαλωμένες πρίζες και πίνακες, ακόμα και γυμνά καλώδια που τα διαπερνά ρεύμα, ενώ το μικροσκοπικό προαύλιο δεν ανοίγει ποτέ.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι εκτός από απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία των κρατουμένων και οι επιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από φανερές.

Η προσπάθεια δημοσιοποίησης τους σκοπεύει στο να ασχοληθεί επιτέλους κάποιος σοβαρά με αυτή την κατάσταση, ώστε να απονεμηθούν ευθύνες στη διοίκηση των φυλακών και να κλείσουν οριστικά αυτές οι αποθήκες ψυχών.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ»








Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο


left
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Έτσι ζουν οι κρατούμενοι"

Ξεκινά η θητεία του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει τα καθήκοντά της επισήμως από σήμερα, αν και θα ξεκινήσει να εργάζεται από τη Δευτέρα, με πρωταρχικό της στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε τη δουλειά», αναφέρει ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της πενταετούς θητείας του στην προεδρία της Κομισιόν. «Οι προκλήσεις της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να προσφέρει «μια νέα αρχή».

Εξάλλου η νέα Επιτροπή θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της έναν πρώτο αντιπρόεδρο, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι «το δεξί χέρι» του Γιούνκερ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διαδέχεται στην προεδρία τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η δεκαετής θητεία του οποίου σηματοδοτήθηκε από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα 15 στα 28 μέλη και στη συνέχεια από την κρίση του ευρώ.

«Αυτή η Επιτροπή θα είναι αυτή της τελευταίας ευκαιρίας», είχε δηλώσει ο Γιούνκερ τον Οκτώβριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είτε θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε στους πολίτες της Ευρώπης, να μειώσουμε δραστικά το ποσοστό της ανεργίας και να δώσουμε ξανά προοπτική στους νέους, είτε θα αποτύχουμε», είχε υπογραμμίσει.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο προκάτοχός του Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος πλέον ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα παρουσιάσουν την Τρίτη τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για το φθινόπωρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε πλήρη σύνθεση την Τετάρτη.

Η νέα Κομισιόν έχει να διαχειρισθεί μία σειρά από μεγάλα θέματα: το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ ο 58χρονος Μπαρόζο δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της πολιτικής του καριέρας. Υπάρχουν φήμες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς η θητεία του Μπαν Γκι-μουν λήγει το 2016.

«Δεν αναζητώ πολιτικό μέλλον», σχολίασε ο ίδιος ο Μπαρόζο, ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχω ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις σχετικά με πολιτικές θέσεις (…) είτε στη χώρα μου είτε στον ΟΗΕ».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η θητεία του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news