facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Γρηγοράκος: Οι προσλήψεις σε γιατρούς στο τέλος του χρόνου θα έχουν ξεπεράσει τις 2.500

Την απόφαση της κυβέρνησης να τρέξουν οι διαδικασίες των προσλήψεων - οι οποίες στο τέλος του 2014 σε επικουρικούς και μόνιμους ιατρούς θα έχουν ξεπεράσει τις 2.500- επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, κος Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στις δομές υγείας της Ηπείρου και στα Νοσοκομεία του Νομού.

Ο κος Γρηγοράκος ξεκίνησε την επίσκεψή του από τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Τον Υπουργό Αναπληρωτή συνόδευσαν ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, κος Χρήστος Γκόκας, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κος Νικόλαος Στακιάς και ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, κος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ο Αναπληρωτής Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τη Διοίκηση και με εκπροσώπους του Νοσοκομείου, όπου συζήτησαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως είναι η οικονομική ενίσχυση, καθώς και η ενίσχυσή του με διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Ο κος Γρηγοράκος από τη πλευρά του, δήλωσε ότι το Νοσοκομείο αποτελεί πυλώνα της ευρύτερης περιοχής, καθώς κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικώς βάση των εισαγωγών που πραγματοποιούνται ετησίως. Διαβεβαίωσε επίσης, ότι θα του παραχθεί όλη η απαραίτητη στήριξη, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας του.

Εν συνεχεία στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα τόσο με τη Διοίκηση, όσο και με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Αναπληρωτής Υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα σχετικά με την υποστελέχωση ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, την ανάγκη ενίσχυσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς και την ανάγκη μικρής οικονομικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου.

Ο κος Γρηγοράκος με τη σειρά του, δήλωσε ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το πολυδύναμο κέντρο είναι δυσανάλογα μεγάλο των αναγκών του και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνδυαστεί η λειτουργία του πολυδύναμου κέντρου με το Νοσοκομείο, ώστε να βοηθηθεί λειτουργικά το Νοσοκομείο.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη Διοίκηση και εκπροσώπους του Νοσοκομείου, παρών ήταν και ο Υφυπουργός Παιδείας κος Γεώργιος Στύλιος.

Στο Γ.Ν Άρτας ο κος Γρηγοράκος συζήτησε σχετικά με την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να μεταβούν αγροτικοί ιατροί και να στελεχωθούν τα κέντρα υγείας. Επίσης ο κος Γρηγοράκος διαβεβαίωσε την παροχή οικονομικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου με σκοπό να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες του και δεσμεύτηκε για την προκήρυξη θέσεων ιατρών που παραμένουν κενές.

Τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και το Γενικό Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας Φιλιατών. Τον κο Γρηγοράκο συνόδευσαν ο βουλευτής Πρεβέζης, κος Δημήτριος Τσουμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κος Περικλής Βασιλάκης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κος Νικόλαος Στακιάς και ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, κος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πρεβέζης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη παρουσία της Διοίκησης και εκπροσώπων του Νοσοκομείου. Στη σύσκεψη ο κος Γρηγοράκος ανακοίνωσε την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για ίδρυση και λειτουργία νέου Νοσοκομείου. Όσον αφορά στα άλλα θέματα που είναι εξίσου καίριας σημασίας για το Νοσοκομείο Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα στην έλλειψη προσωπικού, ο κος Γρηγοράκος τόνισε ότι θα καλυφθούν. "Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Υγείας από την πολιτική του ηγεσία είναι τεράστια και είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, ότι μέχρι το τέλος του 2014 οι προσλήψεις σε επικουρικούς και μόνιμους ιατρούς θα έχουν ξεπεράσει τις 2.500" δήλωσε ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, κος Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Εν συνεχεία ο κος Γρηγοράκος επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και το Γενικό Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας Φιλιατών. Στο Γ.Ν Φιλιατών ο κος Γρηγοράκος ξεναγήθηκε στην υπό κατασκευή πτέρυγα και δεσμεύτηκε για την παράδοση της στα τέλη Ιανουαρίου του 2015.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας χαρακτήρισε τις επισκέψεις στα Νοσοκομεία της Ηπείρου ως άκρως εποικοδομητικές, και από την πλευρά του διαβεβαίωσε, ότι στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών υγείας στην Ήπειρο.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Γρηγοράκος: Οι προσλήψεις σε γιατρούς στο τέλος του χρόνου θα έχουν ξεπεράσει τις 2.500"

Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος από Στέρνα μέχρι Τρίπολη το βράδυ της Τρίτης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας και ειδικότερα από τον Ανισόπεδο κόμβο Στέρνας, έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Τρίπολης Βόρεια και στις δύο (2) κατευθύνσεις και ειδικότερα:

Από την 21.00 ώρα της Τρίτης (04-11-2014) έως και την 06.00 ώρα της Τετάρτης (05-11-2014), διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τον ανισόπεδο κόμβο Στέρνας (χ.θ. 124,6), έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Τρίπολης Βόρεια (χ.θ. 158,2) και στις δύο κατευθύνσεις (λωρίδες) κυκλοφορίας.

Καθόλη τη διάρκεια της διακοπής κυκλοφορίας, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ανωτέρω τμήμα του Αυτοκινητόδρομου και στις δύο κατευθύνσεις, θα εκτρέπεται στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης - Άργους.

Για τις ανάγκες της εκτροπής, απαιτούνται ρυθμίσεις κυκλοφορίας στους εξής Ανισόπεδους κόμβους:

α. Στέρνας (απαγόρευση εισόδου και αποκλεισμός του κυρίως ρεύματος στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα και εκτροπή της κυκλοφορίας στην παλαιά Εθνική Οδό).

β. Βόρειας Τρίπολης (Απαγόρευση εισόδου και αποκλεισμός του κυρίως ρεύματος στην κατεύθυνση προς Αθήνα και εκτροπή της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική Οδό).

γ. Νεστάνης (απαγόρευση εισόδου και στις δύο κατευθύνσεις)

δ. Νεοχωρίου (απαγόρευση εισόδου και στις δύο κατευθύνσεις).

Στην περίπτωση που η άσκηση, αλλά και οι ανάγκες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, λόγω της διεξαγωγής της, λήξουν πριν από την 06.00 ώρα της Τετάρτης (06-11-20140), το τμήμα του Αυτοκινητόδρομου από τον Α. Κ. Τρίπολης Βόρεια έως τον Α. Κ. Στέρνας, θα δοθεί νωρίτερα στην κυκλοφορία.

Η κοινοπραξία κατασκευής «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.», υποχρεούται για την τοποθέτηση και συντήρηση της απαιτούμενης οδικής σήμανσης, καθώς επίσης να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε συνεργασία με το Τ. Τ. Αυτ. Ανατ. Πελ-σου, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 2699/99 (Κ.Ο.Κ.)

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2696/1999 (Α-57) ως τροποποιήθηκε με το Ν. 3542/2007 «Περί κυρώσεως του Κ.Ο.Κ.»

arcadiaportal
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος από Στέρνα μέχρι Τρίπολη το βράδυ της Τρίτης"

Σε απολογία καλούνται 20 στελέχη του ΟΣΕ για «αμαρτωλές» συμβάσεις έργων

Σε απολογία καλούνται 20 πρόσωπα στελέχη του ΟΣΕ που εμπλέκονται σε "σκανδαλώδεις" συμβάσεις έργων του ΟΣΕ. Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε απολογία είναι και διευθυντικά στελέχη τα οποία είχαν την ευθύνη των αποφάσεων στην εκτέλεση σιδηροδρομικών έργων.

Όπως είχαμε γράψει και πριν από δυο ήμερες, μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται και η σύμβαση 994/2005 του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο τμήμα Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς η οποία αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε τεθεί στο αρχείο επανήλθε στο προσκήνιο με εισαγγελική εντολή για περαιτέρω διερεύνηση της σύμβασης. Το έργο ανατέθηκε το 2003, καθώς είχε συνδεθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε χαρακτηριστεί ολυμπιακό.

Ο χρόνος ολοκλήρωσής του προβλέπονταν αρχικώς στους οκτώ μήνες, δηλαδή οι αναθέτοντες ήταν βέβαιοι ότι το έργο θα ήταν έτοιμο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Το οκτάμηνο, όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, παρήλθε, η σύμβαση 994 πήρε 12 παρατάσεις χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρωθεί. Τρία χρόνια πριν, το 2011, ο ΟΣΕ προχώρησε στην καταγγελία και τη διάλυση της σύμβασης, με παράγοντες του Οργανισμού να επιμένουν ότι είχε εκτελεστεί λιγότερο από το 70% του συμβατικού αντικειμένου του έργου.

sidirodromikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απολογία καλούνται 20 στελέχη του ΟΣΕ για «αμαρτωλές» συμβάσεις έργων "

Μετά τις 10 Νοεμβρίου η ρύθμιση των δόσεων για τα ταμεία

Μετά τις 10 Νοεμβρίου μπορεί να προσέρχεται ο κόσμος στα ασφαλιστικά ταμεία ή να ρυθμίζει τις οφειλές ηλεκτρονικά. Η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος θα σταλεί μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Πάντως, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμισή θα πρέπει να είναι συνεπής στις τρέχουσες εισφορές. Μέχρι την Τρίτη οι διοικητές θα πρέπει να έχουν στείλει τις παρατηρήσεις τους.

«Πριν λίγες ημέρες έγινε νόμος του κράτους μια ρύθμιση - ανάσα που ανακουφίζει χιλιάδες οφειλέτες. Συζητήσαμε με τους διοικητές των ταμείων τις τεχνικές λεπτομέρειες και δράσεις προκειμένου μέσα στον μήνα να ξεκινήσει η υπαγωγή στη ρύθμιση. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα στα ταμεία για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα ώστε να δοθεί ένα τέλος σε ένα παρελθόν με ευθύνες του κράτους και των επιχειρήσεων. Θα υπάρξουν διασταυρώσεις και συμψηφισμοί» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανέρχεται σε 11,3 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ είναι 858, ενώ 211.739 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ΟΑΕΕ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τις 10 Νοεμβρίου η ρύθμιση των δόσεων για τα ταμεία"

Εγκύκλιος ΔΙΣ για καύση νεκρών: Δε θα τελείται νεκρώσιμος ακολουθία

"Η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη Της την αποτέφρωση του σώματος, διότι τούτο είναι ναός του Αγίου Πνεύματος" αναφέρει μεταξύ άλλων σε εγκύκλιό της για την καύση των νεκρών η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διευκρινίζει δε πως για όσους την επιλέξουν "δεν τελείται Νεκρώσιμος Ακολουθία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αυτού".

 Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής: 

«Περί των κανονικών συνεπειών της καύσεως νεκρών»
Πρωτ. 5055
Αριθμ. Διεκπ. 2415 Αθήνησι 29η Οκτωβρίου 2014
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 9 5 9
Προς
Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
της Εκκλησίας της Ελλάδος
Εις τας Έδρας των

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αφορμή το νέο νομοθετικό καθεστώς για την αποτέφρωση νεκρών, σύμφωνα με τα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 156/1-8-2014, τ. Α΄), κατά την Συνεδρία Αυτής της 14ης μηνός Οκτωβρίου ε.ε., επελήφθη και του ζητήματος τούτου και απεφάσισε να σας ενημερώσει περί των κανονικών συνεπειών από την αποτέφρωση του σώματος.

Με τα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του νεκρού. Εάν ο θανών δεν είχε εκφρασθεί εν ζωή περί της μετά θάνατον επιθυμίας ταφής ή αποτεφρώσεως του σώματός του, η αποτέφρωση δύναται να λάβει χώρα με μόνη τη δήλωση του/της συζύγου ή «συντρόφου», μετά του/της οποίου/ας έχει συνάψει «σύμφωνο συμβίωσης», ή τη δήλωση των συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού.

Τούτο, κύημα του συγχρόνου μηδενιστικού τρόπου ζωής και της τάσεως προς αποθρησκευτικοποίηση κάθε πτυχής και εκφάνσεως της ζωής του ανθρώπου, αποτελεί εκ προοιμίου καταστρατήγηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κεκοιμημένου μέλους της Εκκλησίας, έλλειψη σεβασμού και φροντίδος προς το ανθρώπινο σώμα.

Η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη Της την αποτέφρωση του σώματος, διότι τούτο είναι ναός του Αγίου Πνεύματος (Α΄ Κορ. 6, 19), στοιχείο της υποστάσεως του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού πλασθέντος ανθρώπου (Γεν. 1, 24), και περιβάλλει αυτό με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος Της και ως εκδήλωση πίστεως στην κοινή πάντων ανάσταση.
Κατόπιν τούτου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να ενημερώσει, στο πλαίσιο της αγρύπνου ποιμαντικής φροντίδος Της, το ευσεβές Αυτής πλήρωμα, κληρικούς και λαικούς, για τις ακόλουθες κανονικές συνέπειες της αποτεφρώσεως του σώματος: 

-Η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους.

-Προς αποφυγήν οιασδήποτε θεολογικής, κανονικής και ανθρωπολογικής εκτροπής, απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του.

-Εκείνος ο οποίος αποδεδειγμένως οικειοθελώς εδήλωσε την επιθυμία περί καύσεως του σώματός του, δηλώνει την αυτονόμησή του και ως εκ τούτου δεν τελείται Νεκρώσιμος Ακολουθία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αυτού. 

Παρά ταύτα, επαφίεται στην ποιμαντική σύνεση και την διακριτική ευχέρεια του οικείου Μητροπολίτου η τέλεση απλώς Τρισαγίου.

Επί δε τούτοις, κατασπαζόμενοι την υμετέραν Σεβασμιότητα εν Κυρίω, διατελούμεν μετ' αγάπης.

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ο Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ
† Ο Περιστερίου Χρυσόστομος
† Ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων
† Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος
† Ο Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος
† Ο Καρπενησίου Νικόλαος
† Ο Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος
† Ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος
† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων
† Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός
† Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας
† Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων

Ο Αρχιγραμματεύς
† Ο Μεθώνης Κλήμης
agioritikovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος ΔΙΣ για καύση νεκρών: Δε θα τελείται νεκρώσιμος ακολουθία "

Μελέτη της γερμανικής κυβέρνησης αναγνώριζε αποζημιώσεις στην Ελλάδα!

Μια πολύ σημαντική αποκάλυψη έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ. Στην ομιλία του λοιπόν με θέμα «Η μακρά σκιά του πολέμου: ελληνογερμανικές σχέσεις 1944-2014» σε εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο αποκάλυψε πως μια μελέτη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που συνετάγη τον Μάρτιο του 1945 στην καταρρέουσα Γερμανία όχι μόνο αναγνωρίζει το χρέος από το κατοχικό δάνειο αλλά και υπολογίζει το ποσό που σήμερα αντιστοιχεί, χωρίς τους τόκους, σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα
Με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργάνωσε φέτος στις 26 Οκτωβρίου 2014 εκδήλωση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Νεώτερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας κ. Χάγκεν Φλάισερ. Ο κ. Φλάισερ, στην ομιλία του που είχε θέμα «Η ΜΑΚΡΑ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 1944-2014» αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη των ελληνο-γερμανικών σχέσεων μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι οποίες διαμορφώθηκαν στη σκιά της Κατοχής κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αναλογία θυμάτων μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κρατών.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επίδραση που είχε ο ψυχρός πόλεμος στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις και τα στερεότυπα που διαμορφώθηκαν, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, στην κοινή γνώμη των δύο κρατών μέσα από τα ΜΜΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής κ. Φλάισερ στα ζητήματα των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις ζημιές που υπέστη η χώρα μας κατά τη διάρκεια της κατοχής και στο λεγόμενο «κατοχικό δάνειο» που εξαναγκάστηκε να χορηγήσει η κατεχόμενη Ελλάδα στους κατακτητές. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μια μελέτη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που συνετάγη το Μάρτιο του 1945 στην καταρρέουσα Γερμανία και στην οποία όχι μόνο αναγνωρίζεται το χρέος από το δάνειο αυτό αλλά και υπολογίζεται σε ποσό που σήμερα αντιστοιχεί, χωρίς τους τόκους, σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολούθησε μακρά συζήτηση με το ακροατήριο που είχε γεμίσει την αίθουσα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η εκδήλωση διήρκεσε συνολικά 2,5 ώρες.

Τον ομιλητή προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη δράση του Ιδρύματος και του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ιστορικής μνήμης μέσα από ένα ενημερωμένο και ψύχραιμο διάλογο, μίλησε για το πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Φλάισερ που, όπως είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζει την ελληνική ιστορία των μέσων του 20ου αιώνα όσο λίγοι Έλληνες μελετητές.

eordaia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μελέτη της γερμανικής κυβέρνησης αναγνώριζε αποζημιώσεις στην Ελλάδα!"

Έτοιμο το τεστ-εξπρές για τη διάγνωση του Έμπολα

Το τεστ - εξπρές για τη διάγνωση του Έμπολα που ανέπτυξαν γάλλοι επιστήμονες, θα δοκιμαστεί εντός των επόμενων ημερών σε ασθενείς στη Γουινέα.

Σύμφωνα με τη «Liberation», γάλλοι επιστήμονες ανέπτυξαν στο εργαστήριο ένα διαγνωστικό τεστ- εξπρές που μπορεί να ανιχνεύει τον ιό σε λιγότερο από 15 λεπτά και οι δοκιμές θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο σε ασθενείς στη Γουινέα.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θα δοθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Το διαγνωστικό τεστ -που μοιάζει με το τεστ εγκυμοσύνης- θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην διάγνωση του ιού», επεσήμανε στο Παρίσι ο γάλλος επικεφαλής της εκστρατείας καταπολέμησης του Έμπολα, Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί.

Tην ίδια ώρα, στη Λιβερία, μία από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τον ιό, μπορεί ο ρυθμός εμφάνισης των νέων λοιμώξεων να επιβραδύνεται, ωστόσο, η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Πρόκειται για μία τάση η οποία πράγματι καταγράφεται στη Λιβερία. Πιθανώς εκεί η εξάπλωση της επιδημίας να επιβραδύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρους Αϊλγουόρντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


«Έχουμε όλο και περισσότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα κράτη που μαστίζονται σήμερα από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα μπορούν τελικά να την ξεπεράσουν», επισήμανε ο Αϊλγουόρντ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί από οποιονδήποτε ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου πέντε χιλιάδες, ενώ, τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού υπολογίζονται σε 13.703.

Η Λιβερία είχε 6.535 κρούσματα Έμπολα, η Σιέρα Λεόνε 5.235 κρούσματα και η Γουινέα, όπου και άρχισε η επιδημία στα τέλη του περασμένου χρόνου, 1.906 κρούσματα. Στο γειτονικό Μάλι, όπου ένα κορίτσι δύο ετών πέθανε από Εμπολα την περασμένη εβδομάδα ύστερα από πολύωρο ταξίδι με λεωφορείο από τη Γουινέα, δεν καταγράφηκαν νέες λοιμώξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμο το τεστ-εξπρές για τη διάγνωση του Έμπολα"

Από το Αντίρριο στα Ιωάννινα σε 100 λεπτά -Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στην Ιόνια Οδό [βίντεο]

Η Ιόνια Οδός θα ενώνει το Αντίρριο με το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα και τα Ιωάννινα και είναι ένα έργο που περιμένουν άπαντες με ανυπομονησία σε Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο, αλλά και στην Πελοπόννησο.

Η Ιόνια Οδός είναι ο δυσκολότερος υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος. Η χάραξη του δρόμου περνά από πολύ δύσκολα ανάγλυφα εδάφους και κυρίως είναι πάνω στη ραχοκοκαλιά της οροσειράς της Πίνδου. Ο δρόμος ξεκινά μετά τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και συνεχίζει περνώντας από το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα και φτάνει στα Ιωάννινα, όπου και συναντά την Εγνατία Οδό. Διασχίζει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής, που θεωρείται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη.


Η κατασκευάστρια εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα την πορεία των εργασιών μέσω video με γραφήματα και εικόνες. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016, ενώ η διαδρομή από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα διανύεται σε 100 λεπτά.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Από το Αντίρριο στα Ιωάννινα σε 100 λεπτά -Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στην Ιόνια Οδό [βίντεο]"

20+6 "κρυφές" ρυθμίσεις για σύνταξη από τα 55

Είκοσι έξι «κρυφές» ρυθμίσεις  μπορούν να αξιοποιήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ-τραπεζών) για να προλάβουν να βγουν στη σύνταξη από τα 55 τους, ακόμη και με πλήρεις αποδοχές, και κυρίως αποφεύγοντας το «ρίσκο» να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 που η σύνταξή τους θα είναι «ντε φάκτο» μικρότερη από τη σημερινή.

Το μυστικό της εξόδου κρύβεται στον χρόνο ασφάλισης αλλά και στις ειδικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι κατηγορίες των ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν τα όρια ηλικίας εξόδου από τα 55, ώστε να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από τον Ελεύθερο Τύπο:





enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "20+6 "κρυφές" ρυθμίσεις για σύνταξη από τα 55"

Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα μεταβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Μόσχα για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα υπογραφούν συμφωνίες, μεταξύ αυτών και αμυντική.

Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy. Υπενθυμίζεται συναφώς πως Πούτιν και Αναστασιάδης καθόντουσαν δίπλα-δίπλα στο δείπνο που παρέθεσε η ιταλική προεδρία της Ε.Ε. στο Μιλάνο, με αφορμή την ευρωασιατική σύνοδο, στις 17 Οκτωβρίου και τέθηκε στην κουβέντα τους και το θέμα επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα. Είναι προφανές πως η ρωσική πλευρά κινήθηκε αστραπιαία και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να δρομολογηθεί διά της διπλωματικής οδού η μετάβαση Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι θα γίνει αυτή η επίσκεψη σε μια δύσκολη για την Κύπρο περίοδο, λόγω των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Με τη Ρωσία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει δυνατότητα να συζητηθούν και τα δύο αυτά κεφάλαια και να παραχθεί και αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να προετοιμάσουν καλά την επίσκεψη και ενόψει της υπογραφής συμφωνιών, θα προηγηθούν διαβουλεύσεις σε υπουργικό επίπεδο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα θα υπογραφούν τέσσερις τουλάχιστον συμφωνίες.

Πρώτο, θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία, η οποία θα αφορά πρωτίστως διευκολύνσεις που θα προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως πληροφορούμαστε, οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Δεύτερο, θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα οικονομίας. Θα προηγηθεί συνάντηση της μικτής υπουργικής επιτροπής Ρωσίας- Κύπρου.

Τρίτο, θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα παιδείας, που αφορούν στην αναγνώριση πτυχίων.

Τέταρτο, θα υπάρξει συμφωνία για θέματα Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία περίοδο μετέβη στη Μόσχα για επαφές δυο φορές ο προεδρικός απεσταλμένος, Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος συζήτησε και τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ νωρίτερα και τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. Η Λευκωσία με κάθε ευκαιρία, διαβιβάζει στη Μόσχα τις απόψεις και θέσεις της, ενώ η ρωσική πλευρά παρουσιάζεται να κατανοεί την κυπριακή στάση στο Ουκρανικό.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Ο κ. Osadchiy είπε ότι «συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διάφορα θέματα καθώς και τα συμβάντα σε αυτή την περιοχή και γενικά για τις διμερείς μας σχέσεις».

Ανέφερα στον Πρόεδρο, όπως πρόσθεσε, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν τον περιμένει στη Μόσχα και, συζητήσαμε το θέμα της επισκέψεως του στη Ρωσία. Όπως σημείωσε, το θέμα αυτό το συζήτησαν και οι ίδιοι οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Πούτιν κατά το γεύμα που είχαν στο Μιλάνο. Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε πως μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Κληθείς να πει αν η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, ο κ. Osadchiy είπε ότι «η Ρωσία έχει δηλώσει τη θέση της σε αυτό το θέμα. Ως Πρέσβης δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά μου», ανέφερε.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου"

Μισθολόγιο: Υπάλληλοι «δυο ταχυτήτων» στο Δημόσιο – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Σε ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό που είχε παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι συμφώνησαν Α. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος μετά τον «πάγο» που έβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα σχέδια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πρόκειται στην ουσία για το σχέδιο που προώθουσε εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ με μείωση (σ.σ. χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί αλλά με πιθανότερο τα 680 ευρώ) μισθού των νεοπροσλαμβανομένων, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί των υπαλλήλων.

Ουσιαστικά, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία υπαλλήλων «δυο ταχυτήτων».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έθνους, αυτό θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ” ό,τι όσοι ήδη υπηρετούν, ενώ δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας καθώς για τα δύο πρώτα χρόνια θα υπηρετούν υπό δοκιμαστικό καθεστώς.

Μετά την πάροδο των δύο χρόνων εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.

Η απόφαση αυτή έχει σαν στόχο έστω και λογιστικά να μειώσει το μισθολογικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα να απαλλάξει το δημόσιο από … τη μονιμότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις διάρκειας δύο ετών και αντικατάσταση των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

«Καθυστερήσεις μόνο υπάρχουν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά» είπε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μισθολόγιο: Υπάλληλοι «δυο ταχυτήτων» στο Δημόσιο – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν"

ΠΑΜΕ: Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο στο Σύνταγμα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο κόντρα στην ανεργία και στις κυβερνητικές πολιτικές διοργανώνει αύριο Σάββατο το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Οργανώσεις και φορείς από όλη την Ελλάδα θα δώσουν ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα: «Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα».

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι έχει προκηρύξει για το Σάββατο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ αντίστοιχη τετράωρη στάση εργασίας έχει αποφασίσει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οι διαδηλωτές από τις μακρινές περιοχές της χώρας θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Αθήνα από το βράδυ της Παρασκευής. Τα ξημερώματα του Σαββάτου θα φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά οι διαδηλωτές από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΑΜΕ: Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο στο Σύνταγμα"

Σε οικονομική επιτήρηση ο Δήμος Πύργου - Πληρώνονται μόνο οι μισθοδοσίες και στο βάθος αύξηση τελών

«Σήμερα δεν μπορώ να χαμογελάω....». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε σήμερα ο δήμαρχος Πύργου την ενημέρωση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. 

Ο κ. Λιατσής έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ το οποίο ανέφερε παρατηρήσεις για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που έχει ο Δήμος.

Το έγγραφο αναφέρει οδηγίες προς τον Δήμο Πύργου ώστε να μειωθεί η αρνητική απόκλιση εσόδων - εξόδων περιορίζοντας τα έξοδα ΜΟΝΟ στη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες αλλά και στην μηδενική δημιουργική νέων εξόδων. 

Ούτε τις υπερωρίες του προσωπικού δεν θα μπορεί να πληρώσει ο Δήμος ενώ κόβονται και οι επιχορηγήσεις σε συλλόγους και λοιπά νομικά πρόσωπα. «Όπως καταλαβαίνεται μπήκαμε και επίσημα στη διαδικασία της επιτήρησης…» ανέφερε ο κ. Λιατσής. «Ο δήμος φόρεσε χειροπέδες» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Κλείνοντας ο κ. Λιατσής ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους και τις παρατάξεις για το θέμα , στο Δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής.

ilialive
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε οικονομική επιτήρηση ο Δήμος Πύργου - Πληρώνονται μόνο οι μισθοδοσίες και στο βάθος αύξηση τελών "

Αυτές είναι οι τιμές των ακινήτων σε 48 περιοχές της Αθήνας

Ερευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατέγραψε τις τάσεις στην κτηματαγορά σε 48 περιοχές της Αθήνας και τις ελάχιστες, μέσες και μέγιστες τιμές στις οποίες πωλούνται τα ακίνητα.

Η έρευνα διεξήχθη από τους φοιτητές του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Φωτεινή Κυριαζοπούλου και Ιωάννη Τορνίδη υπό την επίβλεψη του Θεόδωρου Παναγιωτίδη (φωτό), Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα αποτελέσματα προέρχονται από την ανάλυση μικρών αγγελιών.

Οπως γράφει και το euro2day συγκεντρώθηκαν συνολικά 31.871 παρατηρήσεις που αφορούν τα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και την προσφερόμενη τιμή πώλησης κατοικιών σε 48 περιοχές της Αθήνας από αγγελίες που δημοσιεύτηκαν στο spitogatos από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η λίστα με τιμές των ακινήτων σε 48 περιοχές της Αθήνας

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτές είναι οι τιμές των ακινήτων σε 48 περιοχές της Αθήνας"

ΜΥΘΟΣ το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Μπορεί υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, να έχει προσωπική διαφορά, μεγαλύτερη από το μισθό του νεοδιοριζόμενου καθηγητή;

Μπορεί ο μέσος μισθός υπαλλήλων του ίδιου Υπουργείου, να είναι μεγαλύτερος από το μέσο μισθό υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) σε όλα τα άλλα Υπουργεία;

Και, όμως, μπορεί...

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και του... δήθεν ενιαίου μισθολογίου υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι - κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών - που απολαμβάνουν προσωπικές διαφορές (η αμοιβή των υπαλλήλων πάνω από τα προβλεπόμενα στο ενιαίο μισθολόγιο), που αγγίζουν και σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ το μήνα!

Παραδείγματα, που καταρρίπτουν το "μύθο" του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο αποκαλύπτει, σήμερα, αποκλειστικά, το epoli.gr:

- Ένας διοικητικός υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), άγαμος, που εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από 17 χρόνια λαμβάνει περίπου 1.395 ευρώ, αν υπολογιστούν στον βασικό μισθό τα επιδόματα που λαμβάνει: Προσωπική διαφορά 142 ευρώ, ειδική παροχή 85 ευρώ και κίνητρο απόδοσης 30 ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, ένας συνάδελφός του, στο Υπουργείο Οικονομικών, παίρνει επιπλέον του βασικού 850 ευρώ.

- Ακόμη, υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο Γ3, (2.256 ευρώ μέσο όρο μεικτών μηνιαίων αποδοχών) λαμβάνει περισσότερα 467 ευρώ, περίπου, από έναν υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), που εργάζεται στο Υπουργείο Υγείας και βρίσκεται στον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο (Γ3) που λαμβάνει, κατά μέσο όρο, 1.789 ευρώ μεικτές μηνιαίες αποδοχές!

Η καταγραφή δε αυτών των στρεβλώσεων δείχνει, ότι η προσωπική διαφορά αφορά κυρίως υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), τόσο σε όρους ανθρώπινου δυναμικού, όσο και σε χρηματικούς όρους.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΥΘΟΣ το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο"

Ζήγρας: «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήξεραν για τις μίζες του Άκη»

«Έδινε χρήματα σε βουλευτές όποτε είχαν ανάγκη» υποστηρίζει ο εξάδελφος του πρώην υπουργού και ισχυρίζεται ότι είχε δει ιδίοις όμμασι συναλλαγή με πολιτικό

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήξεραν για τις μίζες του Ακη», σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Νίκος Ζήγρας, ο οποίος έχει μετατραπεί πλέον σε βασικό μάρτυρα κατηγορίας του πρώην υπουργού. Ειδικότερα, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Ν. Ζήγρας σε συνέντευξή του στον Alpha, υπογράμμισε πως οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν την οικονομική ευχερεια του Τσοχατζόπουλου.

«Είναι γνωστά τοις πάσι αυτά, ακόμη και στο υπουργείο που ήταν. Εδινε χρήματα σε βουλευτές όποτε είχαν ανάγκη» υποστηρίζει και ισχυρίζεται ότι είχε δει ιδίοις όμμασι συναλλαγή με πολιτικό.

Ο Νίκος Ζήγρας μίλησε για τα τελευταία χρήματα που είχε αναλάβει να μεταφέρει από μια ελβετική θυρίδα σε μια άλλη. Επρόκειτο για το ποσό των 400.000 δολαρίων τα οποία εντόπισαν οι ελβετικές αρχές σε θυρίδα της Credit Suisse. Υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για την πρώτη σύζυγο Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν ενώ ανέφερε ότι οι αρχές βρήκαν ακόμη και ένα ιδιόχειρο σημείωμα της κόρης τους, Αρετής, που έγραφε «άνοιξα τη θυρίδα και πήρα 40.000 δολάρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραλήπτες των χρημάτων αυτών ήταν οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος. «Εκεί γινόταν η μοιρασιά μεταξύ τους» ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι ο πρώην υπουργός ζητούσε εναγωνίως τα χρήματά του από τον Σμπώκο. Στη διήγησή του, ο Ζήγρας υποστηρίζει ότι ο Τσοχατζόπουλος εμπλέκει τον επιχειρηματία Γ. Σαχπασίδη (στο όνομα του οποίου ήταν η off shore στην οποία ανήκε το σπίτι στην Δ. Αρεοπαγίτου) και τον στέλνει στην Ελβετία για να εντοπίσει τα χρήματα από τις μίζες. «Μου είπε ο Άκης ότι ο έστειλε τον Σαχπασίδη στην Ελβετία και ότι επιτέλους εντόπισε τα χρήματα. Είναι στη Γενέυη στη UBS. Εχω την εντύπωση ότι αυτά κοιμούνται ακόμη εκεί...».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζήγρας: «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήξεραν για τις μίζες του Άκη»"

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αυξήσεις της τιμής ρεύματος

Πρωταθλήτρια... της ΕΕ αναδεικνύεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, καθώς την περίοδο της κρίσης από το 2008 έως και το 2013 η ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 10%.

Αυτό αποκαλύπτουν ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών (ACER) και το Συμβούλιο Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (CEER) στην ετήσια έκθεσή τους για την πορεία των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Στην ίδια μελέτη οι λόγοι για τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη αποδίδονται αφενός στην έλλειψη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στην εκτίναξη των φόρων, των χρεώσεων δικτύων και κυρίως του τέλους υπέρ ΑΠΕ. Μάλιστα στην Ελλάδα το 2013 η αύξηση της χρέωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήταν της τάξης του 119% και δεύτερη ήρθε η Λιθουανία με 44%.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις την περίοδο της κρίσης, κάθε χρόνο στην Ελλάδα η μέση άνοδος των τιμολογίων ήταν 10%, στη Λιθουανία ήταν 9%, κοντά στο 8% ήταν η αύξηση για τη Γαλλία, περίπου στο 7% στην Ισπανία, ενώ η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα των «28» με μείωση κατά 2,6% των τιμολογίων της.

Πάντως, σε όλη την ΕΕ ο κανόνας ήταν οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος αλλά και φυσικού αερίου. Το 2013 η μέση αύξηση της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά ήταν 4,4%, ενώ για το αέριο ήταν 2,7%.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις των νοικοκυριών όπου οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο, η άνοδος προήλθε κυρίως όχι από την παραγωγή, αλλά από παράγοντες όπως οι χρεώσεις δικτύου, οι φόροι, τα ειδικά τέλη κ.λπ., δηλαδή από το ρυθμιζόμενο σκέλος του τιμολογίου και όχι το ανταγωνιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η παραδοχή αυτή ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την εξαίρεση της Βρετανίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Στη χώρα μας, για την ακρίβεια, η αύξηση ήταν αποτέλεσμα και του σκέλους της παραγωγής αλλά και των χρεώσεων των ΑΠΕ, όπως προαναφέρθηκε.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας την τιμή ρεύματος μετά φόρων για τα νοικοκυριά στις πρωτεύουσες των «28» προκύπτει ότι στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος της ενέργειας, κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, ενώ 18% της τιμής προέρχεται από φόρους και 12% από χρεώσεις για ΑΠΕ. Αυτό το κοστολόγιο δείχνει την κυρίαρχη θέση που έχει στην εγχώρια παραγωγή ρεύματος ο μοναδικός ουσιαστικά «παίκτης», η ΔΕΗ.

Σε σχέση με τις αυξήσεις στις διάφορες χρεώσεις, πρώτη ήταν η Ισπανία, όπου την περίοδο 2008-2013 το ρεύμα για τα νοικοκυριά ανέβηκε 15,3% και ακολούθησε η Ελλάδα με 13,8%. Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι καταναλωτές αερίου και ηλεκτρισμού στις απελευθερωμένες αγορές έχουν περισσότερες επιλογές ως προς τα προσφερόμενα προϊόντα και τους διαθέσιμους προμηθευτές, και τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από το επίπεδο υπηρεσιών.

Επιπλέον, παρά τη γενική τάση για διαμόρφωση διαφορετικών πακέτων και κατηγοριών καταναλωτών, υπάρχουν χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου διαπιστώνεται ελάχιστη έως μηδαμινή παροχή εναλλακτικών λύσεων στους καταναλωτές, γεγονός που αποδίδεται από τον ACER και το CEER στη δεσπόζουσα θέση του εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρισμού ή αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα τα νοικοκυριά έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από μόλις τέσσερις προμηθευτές, όταν στη Γερμανία είναι 376, στη Φινλανδία 204, στη Δανία 124, στην Πολωνία 77, στην Ολλανδία 71 κ.ο.κ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αυξήσεις της τιμής ρεύματος"

Νέος υπουργός Άμυνας ο Νίκος Δένδιας

Νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μετά από την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αφού την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Κ. Σκρέκας.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος αποχαιρέτησε τους προσωπικούς του συνεργάτες, τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αλλά και όλους τους ανώτατους αξιωματικούς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος υπουργός Άμυνας ο Νίκος Δένδιας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news