facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Κάποιοι θέλουν να «πεθαίνει» σύντομα ο Ρώσος πρόεδρος…

Πούτιν: "Τέλος της παντοκρατορίας των ΗΠΑ" - Γι' αυτό τον θέλουν "ετοιμοθάνατο" (Κ. Μπετινάκης)

Τα δημοσιεύματα, όλα από περιθωριακές εφημερίδες και με ερωτηματικό: «Πάσχει από καρκίνο ο Πούτιν;»
 
Την «είδηση» πρωτοδημοσίευσε η κουτσομπολίστικη «φυλλάδα»  «New York Post» στην έκτη σελίδα της, όπου ο συντάκτης Richard Johnson γνωστός για τα «σημαντικά» θέματα με τα οποία ασχολείται υποστηρίζει ότι «υπάρχει εξήγηση για τη βιασύνη του Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία – φημολογείται πως έχει καρκίνο».

   Και επικαλείται «φήμες που κυκλοφόρησαν -εδώ και μήνες – στη Λευκορωσία και την Πολωνία ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας έχει καρκίνο στην σπονδυλική στήλη, ή στο πάγκρεας. Μια από τις πλέον θανατηφόρους ασθένειες».

  Σύμφωνα με τον  Ρίτσαρντ Τζόνσον λοιπόν,  «ο Πούτιν υπόκειται σε θεραπεία από  γηραιό ιατρό από την (παλιά καλή κομμουνιστική) Ανατολική Γερμανία, τον οποίο είχε συναντήσει ο Πούτιν όταν εργαζόταν στην Δρέσδη ως πράκτορας της KGB. Ο γιατρός δοκιμάζει διαφορετικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένων ενέσεων με στεροειδή, κάτι που δικαιολογεί τις πρόσφατες κουρασμένες εμφανίσεις του Ρώσου προέδρου».

  Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο μάλιστα, ο ηλικίας 84 χρόνων γιατρός έχει εκμυστηρευθεί πως δεν ήθελε να πάει στη Ρωσία και ότι τον κακομεταχειρίζονται οι άνδρες ασφαλείας του Πούτιν…».

  Στο δημοσίευμα της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας επισημαίνεται ακόμη πως κάποιος CrispinBlack, ένας βρετανός βετεράνος στρατιωτικός, που ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας και αντικατασκοπίας, είχε αποκαλύψει στις αρχές του χρόνου ότι «κυκλοφορούν ψίθυροι για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν».

  Ο Μπλάκ, που γράφει στο έντυπο « The Week», υποστηρίζει πως το γεγονός ότι ο Πούτιν «συγχώρεσε τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που κρατούσε στις φυλακές επί δέκα χρόνια… αποτελεί μια ακόμη ένδειξη: «Κάποιοι λένε πως έτσι ο Πούτιν θέλει να καθαρίσει τη συνείδησή του», έγραψε ο Μπλακ.

  Σύμφωνα με άλλες φήμες, στον Πούτιν απομένει ζωή τριών χρόνων και για το λόγο αυτό βιάζεται να αφήσει υστεροφημία με εξάπλωση των ρωσικών συνόρων, όπως ο Μέγας Πέτρος ή ο Στάλιν. Διαλέγετε και παίρνετε…

Όπως ήταν φυσικό, το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια, για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που κυκλοφορούν αυτές τις φήμες, ψεύδονται. Όλα είναι καλά με τον Ρώσο πρόεδρο. Δαγκώστε τη γλώσσα σας!».

styx
Διαβάστε Περισσότερα » " Κάποιοι θέλουν να «πεθαίνει» σύντομα ο Ρώσος πρόεδρος…"

Ο Πιστόριους φαλίρισε - Το εξωφρενικό ποσό που χρωστάει στους δικηγόρους του

Ο Οσκαρ Πιστόριους έπεσε στα μαλακά, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, αυτό δεν του κόστισε καθόλου φθηνά. Η νομική εκπροσώπηση του παραολυμπιονίκη στο δικαστήριο για τον φόνο της Ρίβα Στίνκαμπ του κόστισε 1,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά δεν τους τα έχει καταβάλει ακόμη, γιατί απλά... φαλίρισε.

Ο αθλητής πλήρωνε τους τρεις δικηγόρους του για τις υπηρεσίες που του προσέφεραν ημερησίως με το ποσό των 6.840 ευρώ. Ενώ στον λογαριασμό του 1.260.751 ευρώ περιλαμβάνονται και τα έξοδα για τις βαλλιστικές και εγκληματολογικές μελέτες, αλλά και η αμοιβή μιας αμερικανικής εταιρείας που ανακατασκεύασε το σκηνικό του εγκλήματος για να γίνει η αναπαράσταση.

Οπως σημειώνει η Daily Mail, οι δικηγόροι του Πιστόριους τους δύο τελευταίους μήνες δεν έχουν δει δολάριο τσακιστό, καθώς ο παραολυμπιονίκης ξέμεινε από λεφτά, με αποτέλεσμα να «αναγκαστούν» να του παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Συνολικά, φαίνεται να τους χρωστά το ποσό των 709.568 ευρώ.

Πριν από τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ ο Πιστόριους κέρδιζε 380.126 ευρώ τον χρόνο μόνο από χορηγίες, ωστόσο όλα αυτά έπαψαν έπειτα από εκείνη την τραγική νύχτα της 14ης Φεβρουαρίου του 2013.

Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο ο Πιστόριους αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας του, για να μπορέσει να εξασφαλίσει ρευστό και να πληρώσει τους δικηγόρους του. Συγκεκριμένα, η χλιδάτη βίλα μέσα στην οποία δολοφόνησε την άτυχη Ρίβα πωλήθηκε αντί 316.00 ευρώ, δηλαδή 126.000 ευρώ λιγότερα απ' ό,τι άξιζε.

Το γεγονός ότι δεν έχει πληρώσει τους δικηγόρους ίσως δημιουργήσει στον Πιστόριους προβλήματα, καθώς είναι ανοικτό ο εισαγγελέας να αμφισβητήσει την απόφαση που ελήφθη για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ και ο παραολυμπιονίκης να βρεθεί στις 4 Νοεμβρίου ξανά αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πιστόριους φαλίρισε - Το εξωφρενικό ποσό που χρωστάει στους δικηγόρους του"

ΣτΕ:"Πράσινο φως" για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Το ΣτΕ απέρριψε όλα τα επιχειρήματα των αυθαιρετούχων που έχουν εντοπιστεί στον αιγιαλό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και τώρα τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατεδάφιση. Ωστόσο, μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» και να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες θα περάσει καιρός, αφού για να απομακρυνθούν οι περισσότεροι από 900 καταπατητές δημοσίων κτημάτων θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια.

Οπως γράφει και η «Καθημερινή», η υπόθεση των αυθαιρέτων στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι παλαιά. Η συστηματική καταπάτηση τμημάτων των προστατευόμενων περιοχών Λούρου, Διονίου Ρεμπακίων Αιτωλικού και της νήσου Τουρλίδας για την ανέγερση κατοικιών ξεκίνησε από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Η τοπική ιδιαιτερότητα της αυθαιρεσίας είναι ότι τα παράνομα κτίσματα ακολουθούν ορισμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των «πελάδων», δηλαδή των παραδοσιακών πασσαλόπηκτων κατοικιών που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι αλιείς της περιοχής, προσπαθώντας να καλύψουν την παρανομία.

Τις ευθύνες της πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων αποκάλυψε το 2009 και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που οδήγησε στην απομάκρυνση τοπικών στελεχών της διοίκησης.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ:"Πράσινο φως" για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου "

Πώς θα γίνονται οι διαγραφές κόκκινων δανείων για τις επιχειρήσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης - Με ποια κριτήρια θα αποφασίζουν οι τράπεζες και ποια θα είναι η διαδικασία μέσω δικαστηρίων - Όλο το νομοσχέδιο

Το δρόμο για ρυθμίσεις δανείων και σημαντικές διαγραφές χρεών από τις τράπεζες ανοίγει το προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια που παρουσίασε το newmoney.gr.

Οι ρυθμίσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χαρακτηρίζονται βιώσιμοι και δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να διαγράψουν οφειλές κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, με βασικό κριτήριο το κατά πόσον η επιχείρηση, μετά τη διαγραφή θα είναι σε θέση να πληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες ή άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα δεν είναι υποχρεωμένες να δεχθούν τη διαγραφή και μπορούν να την αρνηθούν.

Πρόκειται επομένως για μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία όμως θα κριθεί στην εφαρμογή και κυρίως στα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες θα αποφασίζουν πότε μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, πόσο ποσοστό των δανείων πρέπει να διαγραφεί ή ποια άλλη ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί.

Μια προϋπόθεση για τη διαγραφή, είναι ότι το υπόλοιπο των οφειλών -μετά τη ρύθμιση- δεν πρέπει να ξεπερνά το 75% της περιουσιακής θέσης της επιχείρησης. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία ή άλλη αξία που τίθεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. Υπάρχει και εδώ επομένως ένα σημείο προς διευκρίνηση, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα αρκετά υψηλότερες από τις πραγματικές.

Ένα σημαντικό θέμα είναι τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε πολλές τράπεζες. Η ρύθμιση προβλέπει ότι μια τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή εφόσον έχει τουλάχιστον το 50% των δανείων, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με το τι θα γίνεται με τις υπόλοιπες οφειλές.

Στην περίπτωση των διαγραφών με δικαστική απόφαση, η οποία θεσπίζεται επίσης από το νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι εφόσον συναινεί το 50,1% των πιστωτών, η διαγραφή με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ισχύει και για τους υπόλοιπους πιστωτές. Υπάρει βέβαια η δυνατότητα προσφυγής των υπόλοιπων πιστωτών, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση εφόσον κριθεί ότι το ποσό που εισέπραξαν είναι μικρότερο από εκείνο που θα έπαιρναν εφόσον η επιχείρηση οδηγείτο σε πτώχευση.

Οι τρεις διαδικασίες

Το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις διαφορετικές διαδικασίες: για τη ρύθμιση των δανείων με την τράπεζα,για την ρύθμιση με απόφαση δικαστηρίου και για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή με αίτημα των πιστωτών.

1. Ρύθμιση με την τράπεζα. Η πρώτη αφορά στη ρύθμιση του δανείου σε συνεννόηση με την τράπεζα με αίτηση της επιχείρησης και ονομάζεται «Ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών». Η τράπεζα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη εφόσον έχει τουλάχιστον το 50% των οφειλών της επιχείρησης ή εφόσον έχει τέτοιο ποσοστό των χρεών που μετά τη διαγραφή η επιχείρηση θα μείνει με δανεισμό που δεν θα ξεπερνά το 75% της καθαρής περιουσιακής της θέσης (περιουσιακά στοιχεία, απαιτήσεις κ.λπ.).

2. Ρύθμιση με απόφαση δικαστηρίου. Η δεύτερη αφορά τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να ζητήσει ρύθμιση των χρεών από το δικαστήριο, εφόσον συγκεντρώσει τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 50,1% των πιστωτών του και ονομάζεται «Έκτακτη διαδικασία ρύθμισης υποχρεώσεων εμπόρων (με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών). Εφόσον το δικαστήριο δεχθεί τη ρύθμιση που ζητεί η επιχείρηση σε συνεργασία με το 50,1% των πιστωτών, η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τους υπόλοιπους πιστωτές.

3. Έκτακτος διαχειριστής. Η τρίτη διαδικασία αφορά τη δυνατότητα των πιστωτών να ζητήσουν από το δικαστήριο να θέσει σε «Έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης», εφόσον αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 40% των οφειλών της επιχείρησης. Εάν το δικαστήριο δεχθεί την αίτηση ορίζεται ειδικός διαχειριστής ο οποίος αναλαμβάνει τη διαχείριση και διενεργεί δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της επιχείρησης ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων.

Τα 10 σημεία - κλειδιά για τις ρυθμίσεις με τις τράπεζες

Πώς γίνεται η ρύθμιση των δανείων με τις τράπεζες ή άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα (εταιρείες λήζινγκ κ.λπ.)

1. Οι ρυθμίσεις δανείων γίνονται μόνο για βιώσιμες επιχειρήσεις.

2. Η τράπεζα ή άλλο χρηματοδοτικό ίδρυμα διαγράφουν τις οφειλές κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, με κριτήριο το αν ο οφειλέτης θα μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές μετά τη ρύθμιση.

3. Περιλαμβάνονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη» ή έχουν παραιτηθεί από αυτήν, δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους, δεν έχουν υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα και δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

4. Διαγραφή μπορούν να ζητήσουν πρόσωπα που είχαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 οφειλές με τουλάχιστον 90 μέρες καθυστέρηση, έστω κι αν βρίσκονται σε ρύθμιση ή δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

5. Οι οφειλές που είναι επιλέξιμες για διαγραφή δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ για κάθε οφειλέτη. Μπορούν να διαγραφούν κεφάλαιο και τόκοι.

6. Οι οφειλές που είναι επιλέξιμες για διαγραφή από την τράπεζα φθάνουν μέχρι το 50% της συνολικής οφειλής ή διαφορετικά προϋπόθεση είναι μετά τη διαγραφή η οφειλή που θα μείνει να μην ξεπερνά το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη και των συνοφειλετών του.

7. Για τον υπολογισμό της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη και ειδικά για τα ακίνητα, λαμβάνονται υπόψιν οι αντικειμενικές αξίες ή άλλη αξία που τίθεται «σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις».

8. Ο οφειλέτης θα πρέπει να ενημερώσει την τράπεζα για επιχειρηματική δραστηριότητα που τυχόν ασκούν συγγενικά του πρόσωπα μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 καθώς και για πιθανές μεταβιβάσεις ακινήτων ή επιχειρηματικών μεριδίων που έγιναν μετά την ημερομηνία αυτή.

9. Οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες, έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, με πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων κατά 20%. Εάν λόγω ύψους οφειλής η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ρύθμιση, τότε μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του 40% των προσαυξήσεων και τόκων και να πληρώσει το υπόλοιπο σε 100 δόσεις.

10. Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν πληρώσει αθροιστικά τρεις δόσεις. Στην περίπτωση αυτή όλες οι οφειλές, ακόμα και οι διαγραφείσες, αναβιώνουν και γίνονται απαιτητές.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα γίνονται οι διαγραφές κόκκινων δανείων για τις επιχειρήσεις"

Αθώος ο φραουλοπαραγωγός της Μανωλάδας

Αθώος και με τη βούλα του Αρείου Πάγου είναι πλέον ο φραουλοπαραγωγός που κατηγορείτο για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και ο επιστάτης του.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης έκρινε πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας, που είχε αθωώσει τους δύο κατηγορουμένους.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η απόφαση έχει πλήρη, εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο είχε κρίνει ενόχους δύο άλλους κατηγορούμενους, για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον έναν και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον δεύτερο επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα στον καθένα.

Μετά την απόφαση του Εφετείου στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το ΜΟΔ Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί εάν συντρέχουν λόγοι να ασκηθεί αναίρεση. Παράλληλα, αναίρεση άσκησαν και οι εμπλεκόμενοι μετανάστες.

Μετά την απόφαση του κ. Παρασκευαΐδη, οι αθωωθέντες δεν θα παραπεμφθούν και πάλι σε νέα δίκη, ενώ οι καταδικασθέντες, λόγω της αναίρεσης που έχουν ασκήσει, θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος ο φραουλοπαραγωγός της Μανωλάδας"

Σαρωτικές αλλαγές στις εκπτώσεις

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία της αγοράς, μέσω των εκπτώσεων, επέρχονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας που εκπόνησε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από το τελικό σχέδιο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Εισάγεται το ηλεκτρονικό μητρώο προσφορών και προωθητικών ενεργειών, ως ξεχωριστή ομάδα πρακτικών πώλησης, οι οποίες δηλώνονται δημόσια και μπορούν να διαρκούν έως 15 ημέρες για το 1/3 του συνόλου των ειδών, όμως θα πρέπει να ολοκληρώνονται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων.

Επίσης, εισάγεται η «τιμή γνωριμίας» που δεν μπορεί να ξεπερνά τις δύο εβδομάδες, καθώς και το δικαίωμα κάθε επιχείρησης να έχει «γωνιά stock» η οποία θα αφορά στο 10% του συνολικού αριθμού των προϊόντων.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις ήταν και προτάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, όπως ανέφερε σήμερα σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος σημείωσε: «Αναφορικά με τη δημιουργία της εννεαμελούς ειδικής επιτροπής παρακολούθησης αθέμιτων πρακτικών που συμμετέχει η ΕΣΕΕ για να παρακολουθεί την εφαρμογή του Κώδικα, η οποία και θα καταγράφει τα προβλήματα και θα υποβάλει προτάσεις στον υπουργό, η ΕΣΕΕ ζήτησε κατηγορηματικά την αντικατάσταση του μη θεσμοθετημένου ΣΕΛΠΕ, με εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος».

Στο μεταξύ, με αφορμή την έναρξη των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων την 1η Νοεμβρίου 2014, η ΕΣΕΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου.

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος ξεκινά το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου και θα λήξει τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014
. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, όλα τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη διατύπωση του ισχύοντος νόμου, η αναγραφή ποσοστού μείωσης τιμής επιτρέπεται για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το ν. 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:

α) Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

β) Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

γ) Οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

δ) Οι διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.

στ) Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.

Αρμόδια Αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι Αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Σαρωτικές αλλαγές στις εκπτώσεις"

Έρευνα για τις πλημμύρες διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά

Τη διενέργεια ένορκης προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες και αν υπάρχουν ευθύνες για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά στο πέρασμά τους να παρασύρουν αυτοκίνητα και κάδους απορριμάτων, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες νοικοκυριά, διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα των πληγέντων ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών που υπέστησαν οι κατοικίες και τα αυτοκίνητα, ενώ οι δήμοι της δυτικής Αττικής με ανακοινώσεις τους έχουν δώσει και τις σχετικές οδηγίες στους πολίτες.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας πρόσφατα για το θέμα των πλημμυρών, τόνισε ότι χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος και ότι εάν δεν γίνουν σοβαρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο λεκανοπέδιο, και κυρίως στη Δυτική Αττική και στην Περιφέρεια του Πειραιά, θα υπάρξουν δυστυχώς τα ίδια φαινόμενα.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για τις πλημμύρες διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά"

Οι πλημμυροπαθείς καταγγέλλουν: Τι να μας κάνουν τα 586 ευρώ;

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων στο Ίλιον και τις άλλες πληγείσες περιοχές για το ύψος της αποζημίωσης, αλλά και για τις διαδικασίες προκειμένου να το λάβουν - Μιλούν για γραφειοκρατία και επιδιορθώνουν μόνοι τους τις ζημιές σε σπίτια και καταστήματα - Πέρασαν τις προηγούμενες νύχτες σε σπίτια συγγενών και σε ξενοδοχεία

Πέντε μέρες μετά τη θεομηνία της περασμενης Παρασκευής, που έπληξε 25 δήμους της Αττικής, προκαλώντας καταστροφές και ζημιές σε εκατοντάδες ακίνητα και δεκάδες οχήματα, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, σχηματίζουν «ουρές» στα κατά τόπους δημαρχεία, προκειμένουν να υποβάλουν τις αιτήσεις αποζημίωσής τους.

Πέντε μέρες μετά, το protothema.gr βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και μίλησε με τους κατοίκους τους. Μεταξύ αυτών, μια οικογένεια δήλωσε πως πήρε το βοήθημα των 586 ευρώ, ενώ αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που επισκέφθηκαν και σήμερα το δημαρχείο της περιοχής τους, για να υποβάλουν τις αιτήσεις.

Πολλοί κάτοικοι, ωστόσο, βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη διαδικασία, αλλά και το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Οι πλημμυροπαθείς, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, περιμένουν τα πορίσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις για την αποζημίωσή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν τη σφοδρή βροχόπτωση της περασμένης Παρασκευής.

Πλημμυροπαθείς γεμάτοι αγανάκτηση μίλησαν στο protothema.gr για τις τραγικές εικόνες που αντίκρισαν, όταν ο ορμητικός χείμαρρος πέρασε μέσα από τα σπίτια τους και κατέστρεψε περιουσίες μιας ζωής.

Πηγαίνοντας στην οδό Βούρβαχη στο Ίλιον και στους υπόλοιπους δρόμους, απ' όπου πέρασε ο ορμητικός χείμαρρος, βρήκαμε τους κατοίκους να επισκευάζουν μόνοι τους τις ζημιές των σπιτιών τους.




Συγκεκριμένα, η κυρία Φαίη Μιτζέλου, κάτοικος της οδού Βούρβαχη και ιδιοκτήτρια του ακινήτου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως έλαβε το βοήθημα ύψους 586,94 ευρώ τη Δευτέρα, ενώ για τα υπόλοιπα χρήματα, που αφορούν τις οικοσκευές και τις επιδιορθώσεις στο ακίνητο, δεν έχει ακόμα λάβει τίποτα.



«Από βοήθημα πήρα τα 586 ευρώ τη Δευτέρα το μεσημέρι. Τα οποία χρήματα τα είχα χαλάσει ήδη από την Παρασκευή, για ρουχισμό των παιδιών μου και για μένα. Καμία άλλη βοήθεια. Κοιμήθηκα σε ξενοδοχείο με την οικογένειά μου από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ».

Η κυρία Βάσω Λιάκα, κάτοικος της οδού Φιλιππιάδος στο Ίλιον και ιδιοκτήτρια του ακινήτου, ανέφερε πως σήμερα πήγε στο δημαρχείο, προκειμένου να ζητήσει το βοήθημα των 586 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα περιμένει την Πυροσβεστική, ήδη από προχθές, Δευτέρα.



«Πήγαμε σήμερα να κάνουμε κάποιες αιτήσεις πάλι και να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου για να μας βάλουν τα χρήματα. Τα πρώτα χρήματα, που είναι 580 ευρώ. Πού θα τα βάλουμε τα 580; Η πόρτα έσπασε και θέλει 800 ευρώ, το σαλόνι μου καταστράφηκε, τα ηλεκτρικά είδη καταστράφηκαν. Τα υπόλοιπα τα χρήματα μας είπαν από Δευτέρα στην Πυροσβεστική. Τι να κάνουμε τώρα, άλλες χαρτούρες και εκεί... Εμείς έχουμε χάσει τον μπούσουλα, δεν έχουμε χαρτιά, δεν έχουμε τίποτα. Έχουν περάσει όλοι».

Η κυρία Ολυμπία, κάτοικος της οδού Φυλλίδος στο Ίλιον, ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες καταστροφές στο σπίτι που νοικιάζει και μένει με τις κόρες της και σήμερα πήγε να υποβάλει την αίτηση για τα χρήματα.

«Σήμερα πήγα και έκανα την αίτηση στο δήμο και πήρα αριθμό πρωτοκόλλου. Μου είπαν πως, όταν εγκριθεί το ποσό, θα με ειδοποιήσουν. Για υπόλοιπες ζημιές δεν έχω καμία ενημέρωση» σημείωσε.



Η κυρία Τασία, που μένει σε ιδιόκτητο σπίτι στην οδό Βούρβαχη, τόνισε πως ακόμα δεν έχει πάρει χρήματα και περιμένει, ενώ σήμερα επισκέφθηκε το δημαρχείο.

«Δεν έχω πάρει τίποτα ακόμα. Σήμερα πήγα και πήρα το χαρτί από το πρωτόκολλο. Θα μας ειδοποιήσουν. Αφορά τα 586 ευρώ. Δεν τα έχω πάρει αυτά τα χρήματα. Σήμερα μας είπαν ότι δίνουν σε αυτούς που έμειναν σε ξενοδοχείο. Εγώ δεν πήγα σε ξενοδοχείο να τους επιβαρύνω, πήγα στην κόρη μου και κοιμήθηκα. Πού να κοιμηθώ εδώ μέσα;».









Ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιώτου, κάτοικος επίσης της πολύπαθης οδού Βούρβαχη, ανέφερε στο protothema.gr ότι δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ, παρόλο που το σπίτι του καταστράφηκε, καθώς υπέστη ζημιές, ύψους περίπου 4.000 ευρώ.





«Γύρω στις 3.000 με 4.000 ευρώ είναι οι δικές μου ζημιές. Δεν έχω πάρει τίποτα ως αποζημίωση. Ούτε ένα ευρώ. Μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς. Περιμένουμε να δούμε αν θα μας δώσουν κάτι. Ήρθε ο μηχανικός, έκανε έλεγχο και είπε πως θα αποζημιωθούμε, αλλά δεν ξέρω σε πόσο χρονικό διάστημα θα αποζημιωθούμε».



Ο κ. Βασίλης Ρούπακας, ο μαραγκός που σώθηκε την τελευταία στιγμή από δύο νεαρούς, νοικιάζει το κατάστημα στην οδό Φυγαλίας, στο Περιστέρι, τελευταίο δρόμο από τον οποίο έφυγε ο ορμητικός χείμαρρος. Τον βρήκαμε να προσπαθεί να επισκευάσει τις ζημιές από το μαγαζί του.

«Αφού τα πήρε όλα η βροχή, ξεκινάω να αποκαταστήσω τις ζημιές. Πρέπει να δουλέψουμε.. Παθαίνεις μια ζημιά και μετά πρέπει να συνεχίζεις να δουλεύεις. Δεν έχω πάρει τίποτα από αποζημίωση. Εμάς τους επαγγελματίας μας είπαν να απευθυνθούμε στη Νομαρχία, τα 586 ευρώ τα παίρνουν μόνο τα σπίτια και είναι από το δήμο».







protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πλημμυροπαθείς καταγγέλλουν: Τι να μας κάνουν τα 586 ευρώ;"

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος ζητούν τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, Γιάννης Κασουλίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χασάν Σούκρι, αντίστοιχα, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της.

Καλούν, επίσης, την Άγκυρα «να μην προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Εξάλλου, οι υπουργοί των τριών χωρών έστειλαν το μήνυμα ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας, αλλά αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμαναν δε ότι η συνεργασία τους εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.

Αποφάσισαν, ακόμη, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις, ενώ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης, οι τρεις υπουργοί προετοίμασαν τη σύνοδο κορυφής, που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο, μεταξύ των προέδρων Αιγύπτου, Κύπρου και του έλληνα πρωθυπουργού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος ζητούν τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων"

Στην 61η θέση παγκοσμίως για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η Ελλάδα

Κατά τέσσερις θέσεις στην κατάταξη για την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανέβηκε η Ελλάδα στην σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία επισημαίνεται ότι η χώρα ενίσχυσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αξιολόγησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα σ' αυτό τον τομέα (Doing Business in Greece) σημειώνει πρόοδο για το 2015 και από την 65η θέση που κατετάγη για την τρέχουσα χρονιά, μετακινείται στην 61η θέση.

Όπως σημειώνεται, στη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαπιστώνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σ' αυτό τον τομέα «συνεχίζει να βελτιώνεται».

Πάντως, οι προκλήσεις παραμένουν, όπως αναφέρεται, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτέλεσης των συμβάσεων και για παράδειγμα σημειώνεται ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.580 ημέρες για την επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα, περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες που αφορούν τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας επιχείρησης, καταγράφοντας κυρίως το γεγονός ότι έγινε ευκολότερη η δήλωση περιουσιακών στοιχείων με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την εξάλειψη της απαίτησης για δημοτικό πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στον δείκτη δήλωσης ιδιοκτησίας.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι εκτός από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έκανε ευκολότερο το ξεκίνημα επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, με τη μείωση του κόστους εγγραφής, έτσι ώστε η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία. Επιπλέον, η Ελλάδα ενίσχυσε το νομικό πλαίσιο, με την εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού συστήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, «η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όλες οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η Λάουρα Τουκ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Πρόσθεσε δε ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η διευκόλυνση για τη δημιουργία επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, προσφέρει περισσότερες πιθανότητες στις επιχειρηματικές ιδέες για να ανθίσουν, δημιουργώντας ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης».

Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι από το 2005, το συγκεκριμένο έργο «Doing Business», δείχνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 20 μεταρρυθμίσεις, πράγμα που ευκολύνει τους τοπικούς επιχειρηματίες για να κάνουν επιχειρήσεις και ότι αυτό κατατάσσει την Ελλάδα τέταρτη στο μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετά την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την «ευκολία του επιχειρείν» και ακολουθούν με τη σειρά, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Δανία, Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία και Αυστραλία.

naftemporiki με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην 61η θέση παγκοσμίως για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η Ελλάδα"

Μυστήριο με την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν: Οργιάζουν οι φήμες ότι έχει καρκίνο στο πάγκρεας

Μύλος επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με την υγεία του Ρώσου προέδρου με τις φήμες που τον θέλουν να αντιμετωπίζει σοβαρή ασθένεια να οργιάζουν. Δυτικά μέσα κάνουν λόγο για καρκίνο στο πάγκρεας, ωστόσο, ρωσικά πρακτορεία, αλλά και το Κρεμλίνο διαψεύδουν την είδηση.

Ολα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα της New York Post η οποία, πριν από μερικές ημέρες, υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, ενώ, η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η εφημερίδα, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κ. Πούτιν υποβλήθηκε πρόσφατα σε ειδική θεραπεία από Γερμανό γιατρό τον οποίο είχε γνωρίσει πριν από πολλά χρόνια στην Ανατολική Γερμανία.

Τα δημοσιεύματα αναπαράγει και η γαλλική «Le Figaro» και άλλα δυτικά μέσα, ωστόσο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαψεύδουν την είδηση.

Το ρωσικό πρακτορείο «TASS», επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταδίδει ότι ο Ρώσος πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας, ενώ, ο Πέσκοφ φέρεται να τονίζει «Οι άνθρωποι που κυκλοφορούν αυτές τις φήμες , ψεύδονται. Όλα είναι καλά με τον Ρώσο πρόεδρο».

Ο Πέσκοφ, μιλώντας, σε άλλο ρωσικό μέσο ανέφερε χαρακτηριστικά «Δαγκώστε τη γλώσσα σας» θέλοντας να απαντήσει στις εικασίες.

Σημειωτέον ότι το 2012 είχαν κυκλοφορήσει φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου με τα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι οι συχνές μετακινήσεις του στο εξωτερικό πραγματοποιούνταν για να υποβληθεί σε θεραπείες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο με την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν: Οργιάζουν οι φήμες ότι έχει καρκίνο στο πάγκρεας "

Ολάντ: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τις ισχυρές και ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, καθώς και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο κυπριακό, θέσεις, οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο, δια στόματος του προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο κ. Ολάντ, σε απαντητική του επιστολή προς τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, υπογραμμίζει -όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης- ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή» και επισημαίνει ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας». Επίσης, σημείωσε με ικανοποίηση την αναφορά του κ. Ολάντ ότι «η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε».

Αναφορικά με τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο κυπριακό, η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της, για τη θέση της Γαλλίας ότι μια λύση στο κυπριακό θα πρέπει να εξευρεθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναφορά ότι «μόνο μια λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι, επίσης, και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές αρχές».

Η επιστολή του Γάλλου προέδρου απεστάλη ως απάντηση, σε επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου, με θέμα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της κυπριακής δημοκρατίας.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας"

Πληροφορίες για τις μειωμένες τιμές εισιτηρίων για τις μετακινήσεις των φοιτητών

Οι φοιτητές-σπουδαστές όλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ δικαιούνται, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, έκπτωση 50% στην οικονομική θέση για μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ήτοι από 1/9 κάθε έτους έως και 30/6 του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εκπτώσεις δεν ισχύουν για μετακινήσεις με ταχύπλοα/δυναμικά υποστηριζόμενα πλοία κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με τον όρο ότι οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ίδιας μέρας καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο.

Με βάση τα πιο πάνω δεν δικαιούνται οι φοιτητές έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το θέμα ήρθε στη Βουλή από τον κ. Καπερνάρο μετά από καταγγελίες φοιτητών ότι δεν τους δόθηκε η έκπτωση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρά το γεγονός ότι σε πολλά πανεπιστήμια η εξεταστική ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

Στον κ. Καπερνάρο απάντησε και το υπουργείο Παιδείας ως προς τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι φοιτητές με άλλα μέσα μεταφοράς. Πιο αναλυτικά από το 2011-12 έχουν υπογραφεί συμβάσεις που προβλέπουν τα ακόλουθα:

- Σύμβαση με τον ΟΑΣΑ για παροχή μείωσης 50% στην τιμή επί των κομίστρων στους φοιτητές των ΑΕΙ που μετακινούνται με όλα τα ΜΜΜ αρμοδιότητάς του.

- Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνίων) για παροχή μείωσης 50% στην τιμή επί των κομίστρων σε όσους φοιτητές μετακινούνται με λεωφορεία της αρμοδιότητάς της από τον τόπο μόνιμης κατοικίας προς τον τόπο σπουδών τους και αντίστροφα καθώς και σε όλες τις ζώνες εντός των πόλεων Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Έδεσσας, Ζακύνθου, Ηγουμενίτσας, Κιλκίς, Κορίνθου, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Πρέβεζας, Πύργου και Ρεθύμνου.

- Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών για να παρέχει δια των οργάνων που ανήκουν στην ομοσπονδία των αστικών λεωφορείων των πόλεων: Αγρινίου, Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Άρτας, Βέροιας, Βόλου, Δράμας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λαμίας, Λάρισας, Μεσολογγίου, Μυτιλήνης, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πτολεμαϊδας, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Χαλκίδας, Χανίων, Χίου, «ΡΟΔΑ» Ρόδου μείωση 50% στην τιμή επί των κομίστρων σε όσους φοιτητές μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει η σχολή και 25% σε όσους μετακινούνται με τις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι ανωτέρω συμβάσεις ισχύουν για όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές εταιρείες το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι δεν υφίσταται υποχρέωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών να διευκολύνουν τη μετακίνηση των φοιτητών με μειωμένο εισιτήριο. Οι εκπτώσεις χορηγούνται με πρωτοβουλία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Πληροφορίες για τις μειωμένες τιμές εισιτηρίων για τις μετακινήσεις των φοιτητών"

Αμφίπολη: Χωρίς αρχαίο νεκρό ο τάφος - Ελπίδες τώρα για υπόγειες κρύπτες

Σε τοίχο έπεσαν οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, αφού, όπως ανακοινώθηκε χθες, πορτάκι στον τέταρτο θάλαμο που να οδηγεί σε άλλο χώρο δεν υπάρχει. Στους τρεις θαλάμους που έχουν ανασκαφεί ως τώρα δεν έχει ανευρεθεί αρχαίος νεκρός, ούτε ταφικός θάλαμος.

Η αγωνία και η απογοήτευση της αρχαιολογικής ομάδας της Αμφίπολης κορυφώνονται. Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί ως τώρα ότι πρόκειται για υπέρλαμπρο ταφικό μνημείο ενός σπουδαίου προσώπου της μακεδονικής δυναστείας δείχνουν να ματαιώνονται.

Καμμία ένδειξη, κανένα στοιχείο ταφής δεν υπάρχει στους τρεις θαλάμους του μνημείου.

Κατερίνα Περιστέρη: Πήραν τον αρχαίο νεκρό οι τυμβωρύχοι;

Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μίλησε χθες το βράδυ η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, κατά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».

Οπως δήλωσε η ίδια στην ομιλία της, «αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε "εντάξει, υπάρχει αυτή η πιθανότητα", αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει».

«Δεν υπάρχει άλλος θάλαμος»

Οσο για την εξέλιξη των ανασκαφών, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε:
«Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

Δεν επιβεβαίωσε αν υπάρχει καταπακτή

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».

Τιμήθηκε η Περιστέρη

Λίγο πριν από τις παραπάνω δηλώσεις, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στο αμφιθέατρο του δημοτικού Ωδείου Δράμας, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανασκαφή στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.

Στη σύντομη ομιλία της, κατά την απονομή του βραβείου, η κ. Περιστέρη ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν το έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη «μαγεία», όπως τη χαρακτήρισε, της αρχαιολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».

Ελπίδες για υπόγειο τάφο;
Αλλά λίγο πριν η απογοήτευση πλημμυρίσει όλους όσοι με αγωνία παρακολουθούν εδώ και τρεις μήνες την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, οι αρχαιολόγοι αφήνουν ένα μικρό παράθυρο και μάλιστα... υπόγειο για να δώσουν απάντηση στο καυτό ερώτημα ποιος μπορεί να έχει ταφεί σε αυτόν τον άκρως εντυπωσιακό τάφο.

Ενα λάθος του γεωλόγου δημιούργησε ως τώρα τη λαθεμένη εντύπωση ότι υπάρχει ένα μικρό «έκκεντρο πορτάκι» στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο. Ετσι είχαν καλλιεργηθεί εντυπώσεις ότι υπάρχουν σκαλοπάτια ή και υπόγειο που οδηγούσαν... στον αρχαίο νεκρό.

Η ανασκαφή απέδειξε ότι τέτοιο πορτάκι δεν υπάρχει. Ωστόσο, ο γεωλόγος επιμένει ότι ο τρίτος θάλαμος -και τελευταίος προς το παρόν- έχει βάθος.
,

(Το άνοιγμα στον τέταρτο τοίχο που θεωρήθηκε ότι ήταν πορτάκι. Αποδείχθηκε ότι ήταν μάρμαρο που είχε αποκολληθεί)

Συγκεκριμένα, η γεωλογική τομή έδειξε ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει χώρος, το βάθος του οποίου φθάνει το 1,5 μέτρο, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, γεμάτο με το ίδιο αμμώδες υλικό με το οποίο είναι σφραγισμένο ολόκληρο το μνημείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρχει στον τρίτο θάλαμο του τύμβου οριζόντιος τοίχος σφράγισης, κάτι σαν δάπεδο σφράγισης δηλαδή, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα

Μενδώνη απάντησε χαρακτηριστικά:
«Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει τοίχος σφράγισης ή όχι θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το χώμα το οποίο βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να έχει γίνει πριν από το ερχόμενο Σάββατο.

Συλημένος ο τάφος
Πάντως, είτε έρθουν στο φως κτερίσματα, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο τρίτος θάλαμος δεν αφήνει αμφιβολίες ότι ο τάφος έχει πέσει θύμα τυμβωρύχων.
Αλλωστε το επιβεβαίωσε και η κα Μενδώνη: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

Φουντώνουν τα σενάρια
Την ίδια ώρα και ενώ σαφής απάντηση για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου δεν δίνεται από το ίδιο το μνημείο, φουντώνουν τα σενάρια για το αν είναι ο μοναδικός που κρύβεται στον τύμβο Καστά.
Ο τύμβος έχει διαμέτρο 158,4 μέτρα, εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα.
Γι' αυτό και ορισμένοι αρχαιολόγοι διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τύμβο της Βεργίνας, που έχει τη μισή διάμετρο, βρέθηκαν περισσότεροι του ενός τάφοι.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμφίπολη: Χωρίς αρχαίο νεκρό ο τάφος - Ελπίδες τώρα για υπόγειες κρύπτες"

Αποζημίωση των μικροομολογιούχων για το PSI ζητεί η Ντ. Μπακογιάννη

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά την αποζημίωση των μικρομολογιούχων που επλήγησαν από το PSI, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ υπενθυμίζει ότι από το PSI «περίπου 15.000 Έλληνες μικρομολογιούχοι, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τους κόπους μίας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου βρέθηκαν ζημιωμένοι, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος του αρχικού επενδεδυμένου τους κεφαλαίου».

Επισημαίνει ακόμη ότι επί δύο χρόνια «οι ζημιωθέντες ομολογιούχοι έγιναν δέκτες διάφορων προτάσεων, υποσχέσεων και λύσεων», οι οποίες όμως «παρέμειναν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων» και ότι δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών δικαιώνουν Ευρωπαίους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Ντ. Μπακογιάννη ρωτά:

-αν υπάρχει σχέδιο, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων ομολογιούχων ιδιωτιών του Ελληνικού Δημοσίου που επλήγησαν από την υποχρεωτική τους ένταξη στο «κούρεμα».
-ποιες είναι η λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση των μικροομολογιούχων για το PSI ζητεί η Ντ. Μπακογιάννη"

Μετεωρολόγοι: Ερχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της δεκαετίας

Ο επερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι ο πιο ψυχρός της τελευταίας 10ετίας, δηλώνουν οι μετεωρολόγοι. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχουν φθάσει οι αρκτικές αέριες μάζες και ο ήλιος θα εμφανίζεται μόνο αραιά Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Οι μετεωρολόγοι υπόσχονται να το διευκρινίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουν στα χέρια τους καινούργια δεδομένα.

Οι κάτοικοι του «παλαιού κόσμου» πρέπει να προμηθευτούν πουλόβερ και ζεστά μπουφάν, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες. Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη "απόψυξη" ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.

Το τελευταίο διάστημα, ο καιρός δεν κάνει τα χατίρια των Ευρωπαίων. Το καλοκαίρι καίγεται τη μια φορά η Ελλάδα και την άλλη η Ισπανία. Και τον χειμώνα μπορεί να εμφανιστούν χιόνια του ενός μέτρου, το πολύ πολύ για μια μέρα. Οι παγωνιές που χτύπησαν την Ευρώπη την περσινή περίοδο πήραν μαζί τους και εκατοντάδες ζωές. Στην Ιταλία, οι χιονοπτώσεις έγιναν αιτία για τεράστιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, αναβολές αεροπορικών πτήσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων. Στη δε Μεγάλη Βρετανία, από το χιόνι που έπεσε τον Φεβρουάριο η κυκλοφορία παρέλυσε πρακτικά σε όλη τη χώρα».

Ολα αυτά είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αλλά στο σημείο αυτό διαφωνούν: άνοδος ή, τελικά, πτώση της θερμοκρασίας; Υπάρχουν προγνώσεις σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία του πλανήτη θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνεται σε έναν χρόνο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής αυξάνεται. Το σχήμα είναι απλό: καίει ο ήλιος - λιώνουν οι πάγοι. Αυξάνεται η «σκοτεινή» επιφάνεια του ωκεανού, η οποία απορροφά ευκολότερα τη θερμότητα. Εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν ακόμα πιο γρήγορα. Λέγεται ακόμα ότι η θερμοκρασία του Ρεύματος του Κόλπου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Εικάζεται ότι σε αυτό συμβάλλουν και τα ίδια τα υπό τήξη παγόβουνα. Κινούνται μέσω του θερμού ρεύματος και το ψύχουν. Ως αποτέλεσμα, το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει όλο και λιγότερη θερμότητα στην Ευρώπη, εξηγεί η μετεωρολόγος Γιλένα Παγκρατένκο: «Πριν από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα προηγηθούν σύντομες περίοδοι ψύξης. Η Αρκτική θερμαίνεται και εμφανίζεται το φαινόμενο του "ανοικτού ψυγείου": μεγάλες μάζες ψυχρού αρκτικού αέρα άρχισαν να κινούνται όλο και μακρύτερα. Οπότε, η τήξη των αρκτικών παγετώνων θα οδηγήσει στην ψύξη των ωκεανών».

Η προοπτική των απίστευτων παγετών στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδης. Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ δήλωσε ότι δεν μοιράζεται τις ανησυχίες των δυτικών συναδέλφων του: «Σε οποιονδήποτε -ακόμα και θερμό- χειμώνα, προκύπτουν ψυχρά διαστήματα. Γενικότερα, όμως, στην επικράτεια της Ρωσίας ο χειμώνας θα είναι ο συνήθης».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετεωρολόγοι: Ερχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της δεκαετίας"

Στάση εργασίας την Πέμπτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των σωματείων τους, για τις συγκεκριμένες ώρες έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση, με θέμα την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας την Πέμπτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ"

Έρευνα-βόμβα για το γάλα

Ίσως το γάλα δεν κάνει τόσο καλό όσο νομίζαμε στα κόκαλα και γενικότερα στην υγεία μας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η μεγάλη κατανάλωση γάλατος δεν συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, όπως συνήθως πιστεύεται λόγω του αυξημένου ασβεστίου και των πρωτεϊνών για τα οστά, αλλά αντίθετα με μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος και πρόωρου θανάτου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Σε αυτό το «αιρετικό» συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη, η οποία όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες, προτού οι επιστήμονες προχωρήσουν σε νέες διατροφικές συστάσεις. Η έρευνα, από την άλλη, συσχετίζει το πρόβλημα μόνο με το γάλα και όχι με τα άλλα γαλακτοκομικά, αφού βρήκε ότι όσες γυναίκες τρώνε πολύ γιαούρτι και τυρί, κινδυνεύουν λιγότερο από κάταγμα ή πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μικάελσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δγημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "New Scientist" και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέφεραν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα γαλακτόζης, η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης, δύο μορφών σακχάρου που περιέχονται στο γάλα και οι οποίες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.

Μέχρι σήμερα μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γενικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης. Οι Σουηδοί επιστήμονες διευκρίνισαν, πάντως, ότι η έρευνά τους διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στο πολύ γάλα και στον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και πρόωρου θανάτου και όχι μια άμεση σχέση αιτίας - αποτελέσματος, γι' αυτό τα απρόσμενα ευρήματά τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για δύο ομάδες, μία 61.433 γυναικών ηλικίας 39 - 74 ετών και μία 45.339 ανδρών ηλικίας 45 - 79 ετών, αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και την κατανάλωση γάλατος, γιαουρτιού και τυριού. Η γυναικεία ομάδα παρακολουθήθηκε επί 20 έτη και η ανδρική επί 11. Στη διάρκεια αυτών των περιόδων οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσα κατάγματα έπαθαν οι άνθρωποι και πόσοι πέθαναν πρόωρα.

Η στατιστική ανάλυση για τις γυναίκες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος όχι μόνο δεν μείωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος, αλλά μάλλον τον αύξανε. Μέσα σε μια δεκαετία, 42 στις 1.000 γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα, έπαθαν κάταγμα, έναντι 35 στις 1.000 που ήταν ο μέσος όρος και 31 στις 1.000 μεταξύ όσων έπιναν λίγο γάλα ή καθόλου.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έπιναν πάνω από τρία ποτήρια γάλα τη μέρα (κατά μέσο όρο 680 μιλιγκράμ), είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (180 γυναίκες στις 1.000) μέσα σε μια δεκαετία, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι (κατά μέσο όρο 60 μιλιγκράμ), από τις οποίες πέθαναν 110 στις 1.000 μέσα στην ίδια δεκαετία, ενώ ο μέσος όρος (ανεξάρτητα από την κατανάλωση γάλατος) ήταν 126 θάνατοι στις 1.000 γυναίκες.

Όσες έπιναν πάνω από τρία ποτήρια ημερησίως, είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 60% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχύου και 15% οποιουδήποτε άλλου κατάγματος, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι τη μέρα, όπως είπε ο Καρλ Μικάελσον.

Όσον αφορά τους άνδρες, παρατηρήθηκε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στις γυναίκες (περίπου 10% για τρία ποτήρια και πάνω). Η περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γάλατος συνδεόταν με «ανεβασμένους» βιοδείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού γάλατος τη μέρα δεν φαίνεται να αποτελεί οποιοδήποτε πρόβλημα (το πρόβλημα αρχίζει μετά τα δύο ποτήρια), ενώ η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο σε όλα τα είδη γάλατος (με πολλά, λίγα ή καθόλου λιπαρά κ.α.). Αντίθετα, όπως διαπιστώθηκε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως γιαούρτι, τυρί), που έχουν πολύ πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, συνδέονται με μειωμένη πρόωρη θνησιμότητα και λιγότερα κατάγματα, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση την ισχύ των συστάσεων για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλατος ως μέτρου πρόληψης των καταγμάτων» τονίζουν οι ερευνητές, αλλά προσθέτουν ότι «τα ευρήματα αυτά πρέπει να τύχουν ανεξάρτητης επιβεβαίωσης, προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για νέες διατροφικές συστάσεις».

Ειδικοί από άλλες χώρες συμφώνησαν ότι τα ευρήματα πρέπει να διασταυρωθούν από άλλες έρευνες, καθώς η κατανάλωση γάλατος εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς, παράλληλα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη εγείρει περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα-βόμβα για το γάλα"

Πύραυλος της NASA εξερράγη μετά την απογείωση (βίντεο)

Λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του στις εγκαταστάσεις της NASA στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ εξερράγη ένας πύραυλος που μετέφερε ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Ο πύραυλος εξερράγη την Τρίτη 6 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του», ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος μέσω ανάρτησης στο Twitter, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν τραυματισμούς.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 18:22 (τοπική ώρα) και 6 δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε έκρηξη πιθανόν στους κινητήρες του. Σε πλάνα από το βίντεο της εκτόξευσης φαίνεται ο πύραυλος να πέφτει μαζί με το σκάφος στην εξέδρα εκτόξευσης, οπότε και σημειώθηκε μία ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη. Τη διαχείριση του πυραύλου Antares είχε η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences.

«Η NASA και η Orbital Sciences συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με το σφάλμα που προέκυψε στο Orbital RS-3, έξι δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, ο υπεύθυνος της αποστολής έδωσε εντολή για «απομόνωση των εγκαταστάσεων και συλλογή όλων των δεδομένων». Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Orbital Φρανκ Κουλμπερτσον δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα εκτοξεύσει άλλον πύραυλο Antares προτού διορθωθεί το πρόβλημα.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cygnus, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του πυραύλου, επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,2 τόνους τροφίμων, υλικού για πειράματα και εξοπλισμό. Ωστόσο, το ατύχημα δεν αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι προμήθειες του οποίου θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Αλλωστε ένας ρωσικός πύραυλος θα εκτοξευτεί σήμερα στον ΔΔΣ ενώ η επόμενη αποστολή της SpaceX έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Σε ανακοίνωσή της η NASA αναφέρει ότι ο πύραυλος «εκτοξεύτηκε με σκοπό να ξεκινήσει την αποστολή ανεφοδιασμού στον Δ.Δ.Σ. ωστόσο υπέστη κάποια καταστροφική ανωμαλία λίγο μετά την απογείωσή του στις 18:22», σημειώνοντας ότι το προσωπικό της Orbital Sciences «δεν εντόπισε οποιεσδήποτε ανησυχητικές ενδείξεις» πριν από την εκτόξευση.


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πύραυλος της NASA εξερράγη μετά την απογείωση (βίντεο)"

Χάος στις ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ! Ασθενείς στοιβαγμένοι, εργαζόμενοι σε απόγνωση

Μπορεί από τη μία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες ότι κατόρθωσε και γλίτωσε μερικά εκατομμύρια ευρώ από τον εντοπισμό παράνομων επιχορηγήσεων σε μονάδες ψυχικής υγείας, από την άλλη όμως οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων φαίνεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως.

Οι εργαζόμενοι άλλωστε καιρό τώρα καταγγέλλουν ότι τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων, δεν έχουν όχι μόνο προσωπικό αλλά και κρεβάτια να νοσηλεύσουν τους ασθενείς.

Αποτέλεσμα είναι οι ψυχικά πάσχοντες να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο και παρά την ιδιαιτερότητα των νοσημάτων τους, να κοιμούνται ακόμη και σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Είναι ενδεικτική η εικόνα που συχνά πυκνά μεταφέρει ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ) από τον Ευαγγελισμό. Οι ασθενείς στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο καθώς πολλές κλινικές δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό κλινών, έχουν έλλειψη προσωπικού ενώ κάποιες άλλες δε λειτουργούν καθόλου.

Και η εικόνα αυτή είναι γνωστή στους εργαζόμενους εδώ και καιρό. Παρ αυτά λύση δεν έχει δοθεί. Ο Ευαγγελισμός με δυναμικότητα 20 κλινών νοσηλεύει συχνά κοντά στους 50 ασθενείς! Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στο Αγία Όλγα, στο Σωτηρία, κλπ. Μετά το κλείσιμο πολλών δημόσιων ψυχιατρείων έχουν απομείνει μόνο λίγες κλίνες.

Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς είναι έτοιμη ψυχιατρική κλινική δυναμικότητας 30 κλινών και δεν λειτουργεί ακόμα για άγνωστους λόγους.

Το αδιαχώρητο όμως επικρατεί και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δεδομένου ότι η κρίση αύξηση τα περιστατικά ψυχιατρικών παθήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι στα ψυχιατρικά νοσοκκομεία καταγράφεται διπλασιασμός των εισαγωγών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » " Χάος στις ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ! Ασθενείς στοιβαγμένοι, εργαζόμενοι σε απόγνωση"

Εφιάλτης: 6.000 κατασχέσεις κάθε μέρα για χρέη στην εφορία

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι κατασχέσεις, οι διώξεις και τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών. Σε ρυθμούς πολυβόλου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εξαπολύσει από τις αρχές του χρόνου πάνω από 780.000 «επιθέσεις» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία.

Θεωρητικά εφόσον οι οφειλέτες ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναστέλλονται. Ωστόσο το γράμμα του νόμου απαιτεί να πληρώσουν το 50% των οφειλών τους αν θέλουν να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις στις τράπεζες.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείς Δημοσίων Εσόδων τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι παίρνουν σειρά, αφού βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο των κατασχέσεων και της φυλάκισης, είτε έχουν κάνει ρύθμιση είτε όχι για τα «φέσια» που έχουν αφήσει απλήρωτα στο δημόσιο.

Ακόμα και αν όλοι αυτοί μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που ξεκίνησαν ήδη σε βάρος τους σταματούν να τρέχουν, εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (στις τράπεζες κυρίως) για τα οποία απαιτείται να βρουν να πληρώσουν μαζεμένα τα μισά από όσα χρωστάνε στο δημόσιο.

«Για φυλακή» η μισή Ελλάδα

Η νέα ρύθμιση αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» για όσους νοιώθουν την καυτή ανάσα του δικαστικού κλητήρα, των κατασχέσεων και των ποινικών διώξεων. Και αυτοί αυξάνονται αλματωδώς μήνα με το μήνα! Ξεπερνούν ήδη τους 2.250.000 οι φορολογούμενοι που έχουν «παλαιά χρέη» στην εφορία προ του 2013, ενώ 1,1 εκατ. φορολογούμενοι μπήκαν στη «μαύρη λίστα» επειδή άφησαν νέα χρέη επειδή άφησαν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους της χρονιάς. Όλοι μαζί χρωστούν 70,1 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μόνον οι 175.000 από αυτούς είχαν ως τώρα κάνει κάποια ρύθμιση για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, η εφορία έβαλε στο στόχαστρο 781.000 φορολογούμενους, στους οποίους επέβαλε κατάσχεση ή τους κάθισε «στο σκαμνί» για τα χρέη τους στο κράτος.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:

- Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο έγιναν 149.170 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Δηλαδή αναλογούν 5.967 κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, σε τράπεζες κλπ για κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα! Οι 131.326 έγιναν ηλεκτρονικά χωρίς δικαστικό κλητήρα. Συνολικά μέσα στο 2014 (εννεάμηνο) έγιναν 687.427 κατασχέσεις!

- Τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 909 προγράμματα πλειστηριασμού. Συνολικά φέτος έχουν γίνει 11.226 πλειστηριασμοί ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

- Στον προθάλαμο του πλειστηριασμού (παραγγελία κατάσχεσης) μπήκαν τον μήνα Σεπτέμβριο άλλοι 3.731 φορολογούμενοι. Συνολικά από την αρχή του χρόνου έγιναν 25.718 παραγγελίες κατάσχεσης.

- Τον μήνα Σεπτέμβριο η εφορία ενέγραψε 290 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών. Έφτασαν έτσι συνολικά τις 2.329.

«Για φυλακή» οδεύει πλέον όμως …η μισή Ελλάδα. Μόνο τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν 4.122 ποινικές διώξεις σε φορολογουμένους για χρέη στο δημόσιο. Κάθε εργάσιμη μέρα δηλαδή η εφορία στέλνει άλλους 165 φορολογούμενους «στο σκαμνί». Στο εννεάμηνο ασκήθηκαν συνολικά 54.586 ποινικές διώξεις –όσους έχει δηλαδή πληθυσμό μια πόλη όπως πχ η Καλαμάτα, τα Χανιά ή η Καβάλα!

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και ότι οι ρυθμοί που «κτυπά» η εφορία είναι επιταχυνόμενοι και μήνα με τον μήνα αυξάνονται (πλην του Αυγούστου που ήταν κλειστά τα δικαστήρια).

Μόνη «ασπίδα» για τους οφειλέτες φάνταζε η υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς την απαίτηση καταβολής του 50% των οφειλών τους, ώστε να μπορούσαν να εξοφλούν πληρώνοντας τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα για να γλιτώσουν κατασχέσεις και διώξεις. Αλλά και αν μπουν στη ρύθμιση και πετύχουν και αναστολή των κατασχέσεων, όσοι «λυγίσουν» και στην πορεία φανούν ασυνεπείς στις δόσεις ή μελλοντικούς φόρους και χαράτσια που θα τους επιβληθούν, τότε κινδυνεύουν και πάλι να χάσουν τη ρύθμιση -και τότε ίσως χάσουν τα πάντα…

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφιάλτης: 6.000 κατασχέσεις κάθε μέρα για χρέη στην εφορία"

Βενιζέλος: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα και υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Φρεγάτα και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας θα πλέουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη και παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Η φρεγάτα, προσέθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, UNIFIL, και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, Active Endeavour.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε τη συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και διάσωση στο θαλάσσιο χώρο που αντιστοιχούν και μέσω των οποίων ενώνονται τα FIR Κύπρου και Ελλάδας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θαλάσσης».

Όπως είπε, «για μας, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μεταξύ άλλων, την οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την ερχόμενη εβδομάδα και τη συμμετοχή του ιδίου και του πρωθυπουργού στη συνάντηση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

Τέλος, συζητήθηκε και ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου, που είναι η πρώτη παρόμοιου επιπέδου συνάντηση.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα και υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news