facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Γιατί η Αθήνα πλημμυρίζει κάθε χρόνο: Τα μπαζωμένα ρέματα, η ανάπτυξη της πόλης και η κερδοσκοπία [εικόνες]

Οι τραγικές καταστάσεις που έζησε η πρωτεύουσα την Παρασκευή και ο φόβος για τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την Αθήνα επαναφέρουν τη συζήτηση γύρω από τα αίτια που έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα στην πόλη.

Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη δόμηση και οι «θυσίες» που έγιναν στο βωμό της κερδοσκοπίας είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που γεννούν το… χάος κάθε φορά που οι δυνατές νεροποντές χτυπούν την Αττική, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά.


Η ιστοσελίδα dasarxeio.com που ασχολείται με δασικά και περιβαλλοντικά θέματα φιλοξενεί μια μελέτη η οποία αναλύει την ανάπτυξη της Αθήνας ιστορικά και το τι συνέβη με τα ρέματα της πόλης.

Αναλυτικά:

«… οι Έλληνες απέφευγαν να χαράξουν δρόμους, σε κάθε περίπτωση που το νερό είχε την καλοσύνη να αναλάβει αυτό το έργο. Σε τούτη τη χώρα,όπου ο άνθρωπος ελάχιστα αντιτίθεται στη δουλειά που κάνει η φύση, οι χείμαρροι είναι δρόμοι βασιλικοί, τα ρυάκια δρόμοι επαρχιακοί και τα χαντάκια δρόμοι κοινοτικοί. Οι καταιγίδες έχουν αναλάβει το έργο των μηχανικών που κατασκευάζουν γέφυρες κ η βροχή συντηρεί, χωρίς έλεγχο, τους δρόμους μεγάλης και μικρής κυκλοφορίας»

(Ε. Αμπού, 1968, Ο βασιλεύς των ορέων, Αθήνα: Γαλαξίας, μτφ. Α. Φραγκιά, γαλλική έκδοση 1853)

Το νερό υπήρξε ιστορικά μια καθοριστική παράμετρος για τη χωροθέτηση οικισμών στην Αττική. Η ευνοϊκή μορφολογία του εδάφους και σημαντικές φυσικές πηγές συνέβαλαν στο σχηματισμό ενός μεγάλου αριθμού ρεμάτων, από τα οποία σήμερα δεν μπορούν να εντοπιστούν περισσότερα από το 10% (περίπου 70 από τα 700). Το εύφορο έδαφος κοντά στα ρέματα προσέλκυσε ανθρώπινους οικισμούς από την αρχαιότητα. Κατά την αρχαιότητα τα ρέματα και τα ποτάμια εθεωρούντο ιεροί χώροι και πολλά ιερά έχουν βρεθεί κατά μήκος των διαδρομών τους. Ήταν περιοχές για ειρηνικούς περιπάτους και αναψυχή. Μάλιστα ο Πλάτωνας αναφέρεται στην ομορφιά του τοπίου του Ιλισσού, όπου ο Σωκράτης έκανε φιλοσοφικές συζητήσεις με τους μαθητές του.

Μέχρι περίπου το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα, οι όχθες των ρεμάτων και των ποταμών διατηρούσαν το χαρακτήρα τους ως «φύση» και ως χώροι αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης. Το τοπίο της Αττικής δεν είχε σημαντικά αλλοιωθεί και ένα πυκνό δίκτυο ρεμάτων αποτελούσε σημαντικό χαρακτηριστικό του. Με την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και, ειδικότερα, με την επιλογή της Αθήνας ως πρωτεύουσας, το πρόσωπο της Αττικής μεταβλήθηκε ταχύτατα, τόσο που σήμερα δεν αναγνωρίζεται και οι διαδρομές των ρεμάτων δεν διακρίνονται, ούτε βέβαια μπορούν να τις ακολουθήσουν οι φυσιολάτρες περιπατητές.

Η κερδοσκοπία στη γη και η εξαφάνιση των ρεμάτων

Τρεις χρονικές τομές στην ιστορία της Αθήνας είναι σημαντικές για να κατανοήσει κανείς, αφ ενός τις διαδικασίες ανάπτυξης της πόλης και αφ ετέρου την τύχη των ρεμάτων ως τμήματος της φύσης μέσα στην πόλη: η επιλογή της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου κράτους το 1834. η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία μετά το 1922. και η μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Η νέα πρωτεύουσα

Την εποχή που ιδρύθηκε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος το 1830, Η Αθήνα ήταν ένας μικρός οικισμός 9.000 κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους την είχαν εγκαταλείψει στην διάρκεια του πολέμου και άρχιζαν τότε να επιστρέφουν στις εστίες τους. Όμως η Αθήνα έπαιζε ένα σημαντικό ιδεολογικό ρόλο ως λίκνο της δημοκρατίας και ως σύμβολο ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος έπρεπε με κάθε μέσο να αποσυνδεθεί από την οθωμανική παράδοση. Σ αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα ήταν η κατ εξοχήν θέση για την πρωτεύουσα του νέου κράτους (Ο Τσιώμης λέει πως, ακόμη κι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να επινοηθεί).

Στη σύντομη περίοδο ανάμεσα στο 1830 και το 1831, η γη στην Αττική άλλαξε χέρια, από τις οθωμανικές ιδιωτικές και δημόσιες ιδιοκτησίες στους Έλληνες της διασποράς. Το κράτος την εποχή εκείνη, μη διαθέτοντας τα οικονομικά μέσα και τα θεσμικά εργαλεία, έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει τον έλεγχο της γης και της μελλοντικής αστικής ανάπτυξης (∆ρίκος, 1994). Όταν έγινε γνωστό ότι η Αθήνα είχε επιλεγεί ως πρωτεύουσα, οι αγοραπωλησίες πολλαπλασιάστηκαν. Ενώ συντάσσονταν σχέδια για τη νέα πρωτεύουσα, η ζήτηση αστικών οικοπέδων αυξήθηκε δραματικά και οι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων άρχισαν να τις υποδιαιρούν σε μικρά οικόπεδα και να τις πουλούν στην αγορά γης (Μπίρης, 1966).

Ήδη από αυτή την περίοδο διαμορφώνεται το κύριο χαρακτηριστικό της αστικής γαιοκτησίας στην Ελλάδα, δηλαδή η κατάτμησή της σε πολύ μικρά οικόπεδα. Η ιδιοκτησία γης θεωρείται ως η μόνη υγιής βάση για την εθνική οικονομική ανάπτυξη και περνάει ένας μεγάλος αριθμός νόμων για την προώθηση και την προστασία της. Η ελπίδα ήταν ότι μια ευάριθμη «τάξη» μικροϊδιοκτητών θα υποστήριζε το θρόνο και την κρατική εξουσία (Πετρόπουλος, Κουμαριανού, 1977). Μέσα από την πρόσβαση στην ιδιοκτησία γης μεγάλες ομάδες του πληθυσμού απέφυγαν την περιθωριοποίηση και διαμόρφωσαν στρατηγικές επιβίωσης γύρω από την ιδιοκατοίκηση και την εκμετάλλευση της γης.

Όλος ο 19ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή σχεδίων για τη νέα πρωτεύουσα. Υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία γύρω από τις αρχές και τα χαρακτηριστικά των σχεδίων, όπως και για το ρόλο τους στο πλαίσιο της ιδεολογίας εκσυγχρονισμού που ήταν κυρίαρχη (δες, ανάμεσα σε πολλά, Αθήνα Ευρωπαϊκή Υπόθεση, 1985, Μπίρης, 1966, Μαντουβάλου, 1989). Όμως, την ίδια περίοδο, ο ρυθμός και οι κατευθύνσεις ανάπτυξης της πόλης καθορίστηκαν από συγκυριακές (ad hoc) επεκτάσεις του αστικού χώρου, μέσα από τις κατατμήσεις μεγάλων ιδιοκτησιών και την αυθαίρετη δόμηση στην περιφέρεια.

Η γεωμετρία του νεοκλασσικού αστικού σχεδιασμού σε μεγάλο βαθμό αγνοούσε το δίκτυο των ρεμάτων πάνω στο οποίο τοποθετούνταν τα σχέδια. Όσο για τις επεκτάσεις που προέκυπταν από τις αγοραπωλησίες γης, αυτές δεν εμποδίστηκαν καθόλου από τα ρέματα. Κατατμήθηκαν και αυτά και συχνά οικοδομήθηκαν.
Εκτός από τις ατομικές πρωτοβουλίες επίλυσης των επειγόντων προβλημάτων στέγης ενός πληθυσμού που αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, δύο ακόμη ζητήματα σχετίζονται με την τύχη των ρεμάτων:

(α) η ανάγκη κατασκευής ενός δικτύου συγκοινωνιών και επικοινωνίας που θα συνέβαλε στην αποτελεσματική λειτουργία της αστικής οικονομίας, και

(β) το πρόβλημα της ύδρευσης και, πολύ περισσότερο, της αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, τα οποία συνδέονταν με τη δημόσια υγεία.


Το 1896 ο πληθυσμός της Αθήνας είχε φτάσει τις 176.000, οι επιδημίες ήταν συχνό φαινόμενο, ενώ εκείνη τη χρονιά πνίγηκαν 17 άτομα σε πλημμύρα (Αθήνα Ευρωπαϊκή Υπόθεση, 1985, Leontidou, 1981). Οι διαδρομές πολλών ρεμάτων ενσωματώθηκαν στο οδικό δίκτυο, ορισμένες έμειναν ανοιχτές και οι κοίτες χρησιμοποιήθηκαν ως προνομιακός χώρος για την εγκατάσταση δικτύων. Μια λεπτομερής μελέτη των χαρτών από διαφορετικές χρονολογίες δείχνει τη σταδιακή εξαφάνιση των ρεμάτων.

Η άφιξη των προσφύγων

Το 1923, με τη Συνθήκη της Λωζάννης, έλαβε χώρα μια άνευ προηγουμένου αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών. 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής ήρθαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια (πληθυσμός της Ελλάδας το 1920: 5,5 εκ). Η πλειοψηφία των προσφύγων προερχόταν από αστικές περιοχές και επεδίωκε να εγκατασταθεί σε μεγάλες πόλεις, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρά την προτεραιότητα που έδινε το κράτος στην αγροτική αποκατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα (Γκιζελή, 1984). Ο πληθυσμός της Αθήνας σχεδόν διπλασιάστηκε ανάμεσα στο 1920 και το 1928 – μια ένδειξη των κολοσσιαίων προβλημάτων, όχι μόνο κατοικίας, αλλά και οικονομικής και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Για την αποκατάσταση των προσφύγων, το ελληνικό κράτος αναζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Με τη συμβολή της Κοινωνίας των Εθνών, συστάθηκε το 1924 η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑΠ), για να διαχειριστεί την εγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα. Η πολιτική στην Αθήνα ήταν να κατασκευαστούν προσφυγικοί συνοικισμοί σε απόσταση από την τότε πόλη και όχι μέσα σ αυτήν. Η πολιτική χωροθέτησης της ΕΑΠ καθόρισαν τις κατευθύνσεις αστικής επέκτασης στην Αθήνα για πολλές δεκαετίες. Αλλά ο όγκος και ο ρυθμός της επέκτασης της πόλης ήταν έξω από τον έλεγχο της ΕΑΠ και του κράτους (Leontidou, 1990).

Οι πρόσφυγες υπήρξαν σημαντική δύναμη για την οικονομία και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου στην πρωτεύουσα, όσο και στη χώρα στο σύνολό της. Οι αναπτυσσόμενες οικονομικές δραστηριότητες στη δεκαετία 1920 και τα δημόσια έργα για την ύδρευση, τον εξηλεκτρισμό και τις συγκοινωνίες προσέλκυσαν όχι μόνο πρόσφυγες αλλά και εσωτερικούς μετανάστες, των οποίων το πρόβλημα στέγης δεν ήταν λιγότερο οξύ. Αυτη ήταν μια περίοδος ακμής της κερδοσκοπίας πάνω στη γη, τόσο στα ανώτερα όσο και στα κατώτερα στρώματα. Τότε συγκεκριμενοποιήθηκαν οι διαδικασίες και το θεσμικό πλαίσιο που σημάδεψαν την ανάπτυξη της Αθήνας και οδήγησαν σε όλο και μεγαλύτερη κατάτμηση και εκμετάλλευση της αστικής ιδιοκτησίας. Η αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή η νόμιμη ιδιοκτησία αλλά παράνομη χρήση «αγροτεμαχίων» για την ανοικοδόμηση κατοικιών, γενικεύθηκε ως διαδικασία απόκτησης κατοικίας από την εργατική τάξη και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Οι διαδοχικές νομιμοποιήσεις, δηλαδή «εντάξεις στο σχέδιο» των αυθαιρέτων, έγιναν η κατ εξοχήν διαδικασία αστικής επέκτασης (Μαυρίδου, 1987). Σ αυτή την περίοδο έντονης αστικής ανάπτυξης, η προστασία της φύσης, συμπεριλαμβανομένων και των ρεμάτων, δεν αποτελούσε ζήτημα. Στις περιοχές αυθαιρέτων, όπου έλλειπε στοιχειώδης εξοπλισμός και υποδομές, και στους προσφυγικούς συνοικισμούς, τα ρέματα είτε έμειναν ανοιχτά είτε χτίστηκαν. Σε σπανιες περιπτώσεις, κυρίως στη «νόμιμη πόλη», τα ρέματα καλύφθηκαν αφού έγιναν οι κατάλληλες προβλέψεις για την απορροή των ομβρίων και την αποχέτευση των λυμάτων.

Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, η αστικοποίηση στην Αθήνα ξαναβρήκε τους προπολεμικούς ρυθμούς της, με την αυθαίρετη δόμηση και τις διαδοχικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στην εκάστοτε περιφέρεια της πόλης. Μόλις ένα οικόπεδο εντάσσεται στο σχέδιο, αποκτάει δυνατότητα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης (μέσω του σδ) και πολυκατοικίες γρήγορα αντικαθιστούν τις μονοκατοικίες. Ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου 500.000 άτομα στεγάστηκαν με τέτοιες διαδικασίες στην περίοδο 1945/8-1970 (Mantouvalou, 1980, Leontidou, 1990). Σ αυτή την πορεία δεν εξαιρέθηκαν τα ρέματα. Ο όγκος και η ένταση της αστικής ανάπτυξης τα «κατάπιε» εντελώς ή τα άφησε ως υπόλοιπο, όπου συχνά εναποτίθενται σκουπίδια και απόβλητα.

Οι ανθυγιεινές και δυσάρεστες συνθήκες που προέκυψαν από τέτοιες πρακτικές νομιμοποίησαν μια στάση απέναντι στα ρέματα ως εστίες βρωμιάς, ως ένα δυσμενές χαρακτηριστικό του αστικού περιβάλλοντος που έπρεπε να καλυφθεί και να εξαφανιστεί. Η οικοδόμηση πάνω στα ρέματα ή η παρεμβολή εμποδίων στη διαδρομή τους, χωρίς κατάλληλες διευθετήσεις για το νερό, προκάλεσε πολλές καταστροφές και απομάκρυνε ακόμη περισσότερο τις απόψεις των υπηρεσιών και των κατοίκων από μια αντίληψη των ρεμάτων ως τμήματος της φύσης μέσα στην πόλη. Η διευθέτηση και κάλυψη των ρεμάτων ταυτίστηκε με τον εκσυγχρονισμό και την εξυγείανση και οδήγησε στη θεώρηση των ρεμάτων ως αντικείμενο δημοσίων έργων – μια προσέγγιση που, ακόμη και σήμερα, είναι κυρίαρχη (δες, μεταξύ άλλων, ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, 1994, Υπουργείο Συντονισμού, 1980, Βουζαράς κ.ά., 1994)

Σημεία για μια εναλλακτική προσέγγιση

Ο αγώνας για τη φύση μέσα στην πόλη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Οι διαδικασίες αστικής ανάπτυξης που οδήγησαν από μια κωμόπολη 9.000 κατοίκων σε μια μητρόπολη 3 εκατομμυρίων είναι ακόμη κυρίαρχες, αν και με διαφορετική ένταση. Ο,τι έχει απομείνει ως ανοιχτός, αδόμητος χώρος απειλείται από επεμβάσεις διαφορετικής τάξης. Μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα και κυκλοφοριακά έργα απειλούν τα τελευταία κομμάτια φύσης μέσα στην πόλη και τα αντιμετωπίζουν ως άχτιστα οικόπεδα. Ομως, όλο και πιο συχνά οι πολίτες αντιστέκονται σε μεγάλα έργα και μικρές πρωτοβουλίες και κινητοποιούνται για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μια τέτοια αναδυόμενη προσέγγιση δίνει ελπίδες και για την προστασία της διαδρομής των ρεμάτων ως ελεύθερων, φυσικών χώρων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη από την πλευρά του κράτους η διαμόρφωση νέας πολιτικής και η ευαισθητοποίησή του στην περιβαλλοντική σημασία των ρεμάτων, αλλά και, στην επιστημονικά τεκμηριωμένη, ορθότερη λειτουργία τους όταν διατηρείται ο φυσικός τους χαρακτήρας. Σε πολλές περιπτώσεις η αποβιομηχάνιση διευκολύνει τα πράγματα, μιας και ο όγκος των αποβλήτων που χυνόταν στα ρέματα έχει σημαντικά μειωθεί, ενώ επιστρέφουν φυτά και πουλιά στις όχθες.
Μια εναλλακτική προσέγγιση προϋποθέτει να παραμείνουν ανοικτά και να προστατευθούν τα ρέματα που έχουν καταφέρει να διασωθούν από τις προηγούμενες φάσεις αστικής ανάπτυξης. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να αρθρωθεί γύρω από τρεις αρχές (για μια παρεμφερή προσέγγιση, δες Μπλιώνης, 1995):

Συνειδητοποίηση του ενιαίου χαρακτήρα του ρέματος

Αυτό είναι προϋπόθεση για μια εναλλακτική προσέγγιση. Το ρέμα είναι ενιαίο σύνολο με αλληλοεξαρτώμενα στοιχεία και είδη και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Μια συνολική προσέγγιση χρειάζεται και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την προστασία. Ακόμη χρειάζεται συντονισμό από την πλευρά των φορέων που εμπλέκονται και συνεργασία με ειδικούς και ομάδες πολιτών. Ετσι, μπορούν να προκρίνονται παρεμβάσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα και «φυσικότητα» του ρέματος. Ο συντονισμός φορέων και ομάδων, όσο κι αν ακούγεται δύσκολος, είναι απαραίτητος για μια συνολική και αποτελεσματική πολιτική.

Προστασία της φυσικής οντότητας του ρέματος

Αυτό δεν είναι απλά αισθητική προσέγγιση, αλλά κυρίως πρακτική, αφού το ρέμα μπορεί να προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία μόνο όταν διατηρεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φυσική του οντότητα. Ο πυρήνας του ρέματος, καθώς και μια ικανού μεγέθους ζώνη γύρω από αυτόν, έχει ανάγκη προστασίας από κάθε είδους παρεμβάσεις. Ακόμη και οι περιοχές που γειτνιάζουν με το ρέμα πρέπει να θεωρηθούν ως μεταβατική ζώνη που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και, σε κάθε περίπτωση, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου προστασίας. Οι τεχνικές βελτιώσεις και φυτεύσεις, για να εξασφαλίζουν την προστασία και καλή λειτουργία του ρέματος, χρειάζεται να εκτείνονται σε όλο το μήκος της διαδρομής του, από τις ορεινές αφετηρίες μέχρι τις πεδινές λεκάνες απορροής. Η αναδάσωση και αναθάμνωση στις πλαγιές που έχουν υποστεί καταστροφές από ανθρώπινες επεμβάσεις, η διαμόρφωση φυσικών φίλτρων για τις φερτές ύλες, η διατήρηση ανοιχτών χώρων μέσα στον αστικό ιστό δίπλα στα ρέματα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως λεκάνες εκτόνωσης των πλημμυρών, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της φυσικής οντότητας των ρεμάτων.

Επαναξιολόγηση των ρεμάτων ως φυσικών στοιχείων στην πόλη

Τούτο προϋποθέτει τα προηγούμενα δύο σημεία και ακόμη έχει ως στόχο την προστασία του ιδιαίτερου χαρακτήρα της χλωρίδας και πανίδας κάθε περιοχής. Μια τέτοια επαναξιολόγηση είναι δυνατή μόνο όπου τα ρέματα είναι ανοιχτά. Κατά μήκος της διαδρομής και σε επιλεγμένες θέσεις, ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιογνωμία και λειτουργικότητα του ρέματος, μπορεί να ενταχθούν στοιχεία για πολλαπλές χρήσεις, που θα αποτελέσουν πόλους έλξης με εποχιακό χαρακτήρα. Τέτοια στοιχεία περιλαμβάνουν εμπλουτισμό της φύτευσης (ιδιαίτερα εκεί όπου έχει καταστραφεί), μονοπάτια για πεζούς, παρατηρητήρια, μικρούς αμφιθεατρικούς χώρους, ελαφρές κατασκευές για παιχνίδι παιδιών, υπαίθριες εκθέσεις κλπ. Τα καθορισμένα σημεία εισόδου και διαδρομές πεζών είναι απαραίτητα για να εξασφαλίζεται η προστασία του χώρου παρά την παρουσία του επισκέπτη. Είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται η χρήση υλικών που προέρχονται από τη φύση (πέτρα, ξύλο, λάσπη, φυτικές ίνες, πανί, δέρμα κλπ).

Αυτές οι αρχές προβάλλουν την ανάγκη λεπτομερούς μελέτης κάθε εναπομένοντος ρέματος. Μια τέτοια μελέτη, της οποίας κεντρικός άξονας είναι η φυσική λειτουργία του ρέματος, περιλαμβάνει εκτεταμένη έρευνα πεδίου (συστηματική παρατήρηση, αποτύπωση και φωτογραφική καταγραφή), μαζί με οικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση. Μια συνολική μέθοδος μελέτης επιτρέπει να αξιολογήσει κανείς την κατάσταση του ρέματος και της γύρω περιοχής και να εκτιμήσει τις δυνατότητες επέμβασης (από αποψη κόστους και εργαλείων).

Αναλαμπές ελπίδας ;

Η προσέγγιση που σχηματικά παρουσιάστηκε προϋποθέτει μια θετική αξιολόγηση της σημασίας των ρεμάτων ως στοιχείων επικοινωνίας ανάμεσα σε ελεύθερους χώρους μέσα και έξω από την πόλη και ως στοιχείων σύνδεσης αστικών λειτουργιών. Σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης, στους τρόπους παραγωγής και τα πρότυπα κατανάλωσης, στις πολιτιστικές τάσεις και τους τρόπους ζωής κάνουν επιτακτική τη διατήρηση και προστασία των τμημάτων φύσης που έχουν απομείνει μέσα στην πόλη – και τα ρέματα είναι ένα σημαντικό τέτοιο κομμάτι.

Οι διαδρομές των ρεμάτων στην Αθήνα, όπως και σε όλες τις ελληνικές πόλεις, έχουν χαθεί κάτω από στρώματα μπετόν και διαδοχικές φάσεις αστικής ανάπτυξης. Η προστασία αυτού που απομένει είναι, σ αυτό το πλαίσιο, πολιτικό ζήτημα, από την άποψη ότι απαιτεί την εγκατάλειψη των πελατειακών κριτηρίων και την τοποθέτηση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στο προσκήνιο των πρωτοβουλιών. Σ αυτή την κατεύθυνση οι πολίτες, οι ειδικοί και οι αρχές χρειάζεται να μεταβάλλουν τους τρόπους προσέγγισήςτους. Από την πλευρά των πολιτών πρωτοβουλίες υπάρχουν, έστω και σε μικροκλίμακα. Οι ειδικοί άρχισαν να μεταβάλλουν ερωτήματα και προσεγγίσεις. Οι φορείς παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, εγκλωβισμένοι στην αδράνεια των καθιερωμένων πρακτικών και στις αντιφάσεις των αλληλοεπικαλυπτόμενων και/ή συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων τους.

Ντίνα Βαϊου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Επίκ. Καθηγήτρια ΕΜΠ & Μάχη Καραλή, Αρχιτέκτων, Επίκ. Καθηγήτρια ΕΜΠ»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί η Αθήνα πλημμυρίζει κάθε χρόνο: Τα μπαζωμένα ρέματα, η ανάπτυξη της πόλης και η κερδοσκοπία [εικόνες]"

ΣτΕ: Αποζημίωση 200.000 ευρώ σε συγγενείς εργαζόμενου που προσβλήθηκε από αμιάντωση

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3041/2014 απόφασή του υποχρεώνει τον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, σε συγγενείς εργαζομένου στον δήμο, καθώς ο δημοτικός υπάλληλος προσβλήθηκε από αμιάντωση, το διάστημα κατά το οποίο εργαζόταν σε χώρο που είχε σκεπή από αμίαντο (ελενίτ) και δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο ασφαλείας από την πλευρά του δήμου.

Ειδικότερα, ο δημοτικός υπάλληλος προσλήφθηκε το 1979 ως εργάτης του συνεργείου καθαριότητας και το 1984 μεταπήδησε στη θέση τεχνίτη ξυλουργού.

Όμως κρίθηκε ανίκανος προς εργασία σε ποσοστό 67% λόγω στεφανιαίος νόσου και πνευμονικής ίνωσης (αμιάντωσης) και σακχαρώδους διαβήτη. Το 2002 απολύθηκε από τον δήμο λόγω της νόσου, κατόπιν σύμφωνης γνωμοδότησης του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Ο εν λόγω εργαζόμενος συμμετείχε μαζί με συναδέλφους του στην κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του δήμου.

Η κατασκευή της σκεπής του ξυλουργείου έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ) το όποιο το έκοβαν και τοποθετούσαν, χωρίς τη λήψη κανενός προστατευτικού μέτρου (στολές, μάσκες, κλπ).

Ο εν λόγω εργαζόμενος μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξυλουργείου το 1981 εργαζόταν μέσα σε αυτό, χωρίς ο δήμος να ενημερώσει για την προστασία των εργαζομένων από το ελενίτ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η αντικατάσταση της σκεπής από αμίαντο είχε ζητηθεί από το 1990, αλλά ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε.

Σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, το 2000, παρά το γεγονός ότι για τον επίμαχο εργαζόμενο υπήρχε η διάγνωση της αμιάντωσης, αλλά και η γνωμοδότηση του γιατρού εργασίας για αλλαγή θέσης εργασίας, αυτό δεν έγινε.

Δηλαδή, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, εργάστηκε πλέον των 20 ετών κάτω από συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία του η οποία τελικά υπέστη βλάβη.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, το 2000 όταν εργαζόμενος προσβλήθηκε από φυματίωση, υποχρεώθηκαν όλοι οι συνάδελφοί του να υποβληθούν σε τεστ μαντού και ακτινολογική εξέταση.

Οι εξετάσεις για τον άτυχο εργαζόμενο έδειξαν ότι είχε πρόβλημα με τους πνεύμονες και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου εκεί διαπιστώθηκε η αμιάντωση.

Επίσης, άλλος εργαζόμενος την ίδια χρονική περίοδο απεβίωσε από έντονα αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Κατόπιν αυτών, ο άτυχος εργαζόμενος άσκησε αγωγή στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από τον εν λόγω δήμο.

Τελικά το ΣτΕ ερμηνεύοντας την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εμπορία και χρήση αμιάντου σε κάθε μορφή του, δικαίωσε τον εν λόγω εργάτη και επιδίκασε το ποσό των 200.000 στους συγγενείς του, καθώς απεβίωσε ενώ η υπόθεσή του εκκρεμούσε ενώπιον των δικαστηρίων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αποζημίωση 200.000 ευρώ σε συγγενείς εργαζόμενου που προσβλήθηκε από αμιάντωση"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

Προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το 22,9 έως το 23,4 χιλιόμετρο, στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της Κηφισιάς, έχει προγραμματιστεί από την Τροχαία Αττικής, λόγω εκτέλεσης εργασιών τοπογραφικής αποτύπωσης.

Το μέτρο θα ισχύσει από την Τετάρτη 29 έως και την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, κατά τις ώρες 07.30 έως 16.00.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από το σημείο των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας"

Νέο πρόγραμμα για 12μηνες προσλήψεις 6.000 ανέργων ενέκρινε ΟΑΕΔ

Ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενων προσλήψεων σε επιχειρήσεις με στόχο να ωφεληθούν έως 6.000 άνεργοι ηλικίας 25 – 66 ετών, θα υλοποιήσει άμεσα ο ΟΑΕΔ . Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, η σχετική εισήγηση που έγινε στο ΔΣ του Οργανισμού πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκε αφού η ανταπόκριση για το αντίστοιχο πρόγραμμα που αφορούσε 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ήταν μεγάλη. Σημειώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα αυτό καλύφθηκε μέσα σε τέσσερις ώρες, από 4.156 επιχειρήσεις.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ διαπίστωσε τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα και προτίθεται να προχωρήσει στην επέκτασή του. Η επιχορήγηση που θα δίνεται στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα, για τον κάθε ωφελούμενο – εργαζόμενο, με δεδομένο ότι θα παρέχονται υπηρεσίες πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα έως 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδοχές ανέρχονται στα 450 ευρώ το μήνα, ενώ η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έως 12 μήνες.

Δικαιούχοι του προγράμματος αναμένεται να είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2), στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η έδρα της επιχείρησης, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oaed.gr). Η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων θα καθοριστεί από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η έκδοση κωδικού πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, τον οποίο οι επιχειρήσεις παραλαμβάνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ωφελούμενοι θα είναι οι άνεργοι που καλύπτουν τις εξής προϋποθέσεις:

* Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
* Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
* Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
* Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πρόγραμμα για 12μηνες προσλήψεις 6.000 ανέργων ενέκρινε ΟΑΕΔ"

Η απάντηση στην Telegraph για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στο επίμαχο άρθρο, ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ως μπάζα στα θεμέλια κάποιου κεμπαμπτζίδικου, αν δεν τα είχε πάρει ο λόρδος Έλγιν. Η απάντηση ήλθε δια στόματος του προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών.

Επιστολή με την οποία απαντά σε άρθρο του βρετανού δημοσιογράφου Τζέρεμι Πάξμαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Daily Telegraph προκαλώντας πολλές αντιδράσεις, απηύθυνε προς την εφημερίδα ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών Έντι Ο’Χάρα.

Μεταξύ άλλων, με το γνωστό στους βρετανούς σαρκαστικό του ύφος, ο κ. Πάξμαν ανέφερε στο άρθρο του πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ως μπάζα στα θεμέλια κάποιου κεμπαμπτζίδικου, αν δεν είχε «λεηλατήσει» τον ναό ο λόρδος Έλγιν.

Στην επιστολή-απάντησή του, ο κ. Ο’Χάρα, επί έτη βουλευτής των Εργατικών, κάνει λόγο για ορισμένες «ανήκουστες υπερβολές» του Τζέρεμι Πάξμαν. Σημειώνει κατ’ αρχάς πως όντως ήταν κοινή πρακτική η χρήση υλικών από παλαιότερα κτίρια ως οικοδομικού υλικού για νεότερα – μάλιστα, όπως σημειώνει, τα θεμέλια του ίδιου του Παρθενώνα ήταν υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση προγενέστερου ναού.

«Ωστόσο», προσθέτει ο Έντι Ο’Χάρα, «δεν έχω γνώση τέτοιου είδους επιδρομής στον Παρθενώνα, ούτε πως έχει κάνει τέτοια αναφορά η Μέρι Μπηρντ» (σσ: κλασικίστρια την οποία επικαλείται στο άρθρο του ο κ Πάξμαν).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών προσθέτει πως ο Παρθενώνας και τα γλυπτά στοιχεία του είναι μία ενιαία καλλιτεχνική οντότητα. «Η ακεραιότητά τους υπονομεύεται όσο παραμένουν διαιρεμένα. Σαφώς τα γλυπτά δεν μπορούν πια να αποκατασταθούν πάνω στο κτίριο (σσ: όπως σημείωνε ο κ. Πάξμαν), αλλά το Μουσείο Ακρόπολης είναι μοναδικό ως προς το ότι βρίσκεται στο μόνο σημείο όπου μπορούν να ιδωθούν σε γραμμή θέασης με τον ίδιο τον Παρθενώνα.

Ο Έντι Ο’ Χάρα συμπληρώνει πως η UNESCO αναγνωρίζει την εξαιρετική σπουδαιότητα του Παρθενώνα όχι μόνο αποδίδοντάς του Καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά και βασίζοντας το σήμα της πάνω σε αυτόν. «Η εκστρατεία μας αφορά μόνο αυτή τη μία αποκατάσταση. Είναι σίγουρα μοναδική. Δεν δημιουργεί κανένα προηγούμενο για άλλες αιτήσεις επιστροφής», τονίζει ο κ. Ο’ Χάρα, απαντώντας επί της ουσίας σε ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου και του Τζέρεμι Πάξμαν.

Καταδεικνύοντας δε την εν πολλοίς λανθασμένη βάση επιχειρημάτων του μεγαλύτερου μέρους του άρθρου του κ. Πάξμαν, ο Έντι Ο’ Χάρα καταλήγει τονίζοντας ότι η επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης «δεν έχει τίποτα να κάνει» με τη νομιμότητα ή μη της απόκτησης της συλλογής του λόρδου Έλγιν:

«Μετά από την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος και αλλαγών, πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να καταλήξουμε σε μια πειστική δικαστική ετυμηγορία, είτε έτσι είτε αλλιώς. Εν πάση περιπτώσει, για εμάς μία νομική κατάληξη δε θα ήταν αντάξια της υπόθεσης. Η ηθική και πολιτιστική επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης είναι συντριπτική και αρκετή».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση στην Telegraph για τα Γλυπτά του Παρθενώνα"

Νέος πονοκέφαλος με τον ΕΝΦΙΑ -Τι θα γίνει με αυτούς που χάνουν την έκπτωση

Τα... δάκτυλα σταυρώνουν στην Καραγιώργη Σερβίας αναμένοντας το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, που θα αναδείξει εκείνους που δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή, αφού εάν ο αριθμός εκείνων που θα ξεπεράσουν τον πήχη, λόγω των κοινωνικών επιδομάτων που εισπράττουν, είναι πενταψήφιος ή εξαψήφιος, τότε θα επιβεβαιωθούν όσοι επεσήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών έχουν άγνοια κινδύνου.

Κατ' αρχήν, μπορεί τα προνοιακά επιδόματα να είναι όντως χαμηλά -όπως επιμένουν να αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- ωστόσο εάν οι δικαιούχοι έχουν και κάποια πρόσθετα εισοδήματα από άλλες πηγές, τότε ο κίνδυνος να περάσουν πάνω από τον πήχη είναι μεγάλος και γίνεται μεγαλύτερος για όσους είχαν την ατυχία να πάρουν πέρυσι αποζημίωση απόλυσης. Η τεχνοκρατική απάντηση στελεχών του υπουργείου είναι ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τίθενται τα εισοδηματικά όρια, ωστόσο όλους τους προηγούμενους μήνες που οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ είχαν γίνει... σημαία, ουδείς από το οικονομικό επιτελείο είχε διευκρινίσει ότι αυτές οι απαλλαγές δεν αφορούν στους φτωχούς αλλά στους πιο φτωχούς από τους φτωχούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν διαγνώστηκε το πρόβλημα, είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε οι κωδικοί του Πίνακα 6 του Ε1, όπου αναγράφονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα, να «σπάσουν» σε περισσότερους κωδικούς, προκειμένου το ΚΕΠΥΟ κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να εντοπίσει και να «προστατέψει» εκείνους που ξεπερνάνε τα εισοδηματικά όρια εξ αυτού του λόγου. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε για τεχνικούς λόγους, αφού ήταν χρονικά αδύνατο να αλλάξει το μηχανογραφικό σύστημα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα, πέρα από το επικοινωνιακό αυτογκόλ; Όπως διαφαίνεται και από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εντολή «άνωθεν» είναι να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα, ήτοι να χάσουν εκπτώσεις και απαλλαγές άνθρωποι που εισπράττουν κοινωνικά επιδόματα. Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες αυτές οι περιπτώσεις που θα αναδειχθούν από την τρέχουσα εκκαθάριση θα αντιμετωπιστούν ειδικά -πιθανώς με διάταξη νόμου- αλλά δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν νωρίτερα από το τέλος Δεκεμβρίου και μάλιστα αφού υποχρεωθούν να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στις κατά τόπους εφορίες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος πονοκέφαλος με τον ΕΝΦΙΑ -Τι θα γίνει με αυτούς που χάνουν την έκπτωση "

«Αχμέτ, πάρε τα δύο σου κράτη και βάλε τα εκεί που ξέρεις!»

Κατακεραυνώνει τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, σε χθεσινό άρθρο στον «Πολίτη» με τίτλο «Πάρε τα και βάλε τα εκεί που ξέρεις.

Ολόκληρο το άρθρο:

Πώς μας κοροϊδεύουν, πώς μας προσβάλλουν. Και κανείς από εμάς δεν βγαίνει να τους βάλει στη θέση τους. Όλοι χάβουν και χωνεύουν ό,τι ρίχνεται στο χοντρό τους έντερο. Ο άνθρωπος θεωρεί τσιφλίκι του το μέρος αυτό. Περιουσία του πατέρα του. «Αν θέλετε να συζητήσουμε το σενάριο δύο κρατών», λέει ο Νταβούτογλου στους Ελληνοκύπριους. Δηλαδή, ο νότος είναι δικός σας και ο βορράς δικός μας.

Τους απευθύνει έκκληση λέγοντας «αν σκέφτεστε με αυτό τον τρόπο, ελάτε στο τραπέζι να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο γιος του Νταβούτ, ο κύριος Αχμέτ. Από πού είναι; Από την Τουρκία. Δεν είναι Κύπριος. Τότε, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να μιλά με αυτό τον τρόπο για την Κύπρο; Η Κύπρος είναι δική μας πατρίδα κύριε Αχμέτ. Δική μας. Των Κυπρίων. Όχι δική σου. Δεν μπορείς να αποφασίζεις εσύ τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε εδώ. Εμείς αποφασίζουμε. Εσύ να κοιτάς τη δουλειά σου. Χάρις σε εσένα και τους όμοιούς σου, η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της διαίρεσης. Πήγαινε να τη σώσεις αν μπορείς από δω και μπρος. Κοίτα που ένα τηλέφωνο του Ομπάμα ήταν αρκετό. Έκανες στροφή 180 μοιρών. Ενώ πήγαινες προς το Ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα έστριψες στη Γιαλούσα και βγήκες στην Τέρα. Τώρα έρχεσαι να μας κάνεις φιγούρα; Επειδή δεν μπόρεσες να γονατίσεις τον Άσαντ θα βγάλεις τώρα τον πόνο σου γι’ αυτό πάνω στην Κύπρο; Δεν έφτασε η δύναμή σου για τον Άσαντ και θα φτάσει για τον Αναστασιάδη; Να μείνει μεταξύ μας η κουβέντα τούτη, αλλά πρέπει πει κανείς στον κύριο Αναστασιάδη πως καλά να πάθει. Γι’ αυτά τα χαστούκια που δέχτηκε. Σας κολάκευσε πολύ. Του αξίζει!

Κοίτα κύριε Αχμέτ. Κοίτα τελευταίε Οθωμανέ Μεγάλε Βεζύρη. Δώσε προσοχή. Κάνε κάτι. Διότι ούτε και τα ίδιά σου τα αφτιά ακούνε αυτά που ξεστομίζεις. Λες ότι «η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και η αποκλειστική οικονομική ζώνη ανήκουν και στις δύο κοινότητες». Ε, αν ανήκουν στις δύο κοινότητες, εσένα τι σε νοιάζει; Τι έπαθες; Τι δουλειά έχεις στις θάλασσές μας; Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να μιλάς εκ μέρους μας; Ο κύριος Ντερβίς; Ο κύριος Ντερβίς είναι έμμισθος υπάλληλός σου εδώ. Εσύ τον πληρώνεις. Άλλωστε, μήπως δεν είσαι εσύ που καυχιέσαι τόσα χρόνια ότι δίνεις τα χρήματα;

Τότε, τι είναι αυτό το ρεζιλίκι; Από πότε απαιτείς και παίρνεις εξουσιοδότηση από έναν έμμισθο υπάλληλό σου; Μήπως δεν είναι υποτελής σου διοίκηση αυτή η διοίκηση; Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είσαι κατοχική δύναμη εδώ και σαράντα χρόνια στο νησί και νομίζεις ότι μόνο εμείς δεν το ξέρουμε; Μην κοιτάς όσους σε κολακεύουν εδώ. Να μην σε ξεγελούν πολύ εκείνοι από εμάς που σου εκφράζουν ευγνωμοσύνη. Δεν υπάρχει κανείς που θέλει δύο κράτη και άλλα παρόμοια. Ενωμένη Κύπρο θέλει ο λαός. Από το Ριζικάρπασο μέχρι την Πάφο. Αν δεν συμβεί τώρα αυτό, μια μέρα θα γίνει οπωσδήποτε. Δεν υπάρχει θέμα να μην βάλουν ποτέ μυαλό στο κεφάλι τους οι Κύπριοι!

Αυτός ο σοβινισμός, αυτή η τρέλα θα τελειώσει οπωσδήποτε μια μέρα.
Λες ότι η υφαλοκρηπίδα ανήκει στις δύο κοινότητες και δεν το αντιλαμβάνεσαι. Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν είπαν ότι ανήκει μόνο στους ίδιους. Αλλά αν ακόμα συνεχίζεται η μη λύση χάρις σε σένα και έχεις παραπέμψει στη συνολική λύση ακόμα και την επιστροφή του Βαρωσιού στους ιδιοκτήτες του, μην νομίζεις ότι εκείνοι θα μας αφήσουν να μυριστούμε οτιδήποτε πριν από τη λύση. Κάτω τα χέρια από την Κύπρο.

Πάρε τα δύο σου κράτη και βάλε τα εκεί που ξέρεις!

politis-news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αχμέτ, πάρε τα δύο σου κράτη και βάλε τα εκεί που ξέρεις!»"

«Στερούμεθα»: Ευθύνες στον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης

Ευθύνες στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καταλογίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) για την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αναφορικά με τη χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης.

Οι συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του ΕΟΠΥΥ, οδήγησαν -με γεωμετρική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο- τις διοικήσεις των νοσοκομείων να παραπέμπουν όλο και περισσότερους ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα αποκλειστικής νοσοκομειακής χορήγησης και χρήσης, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί υποχρεώνονταν σε αναγραφή του «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» στις συνταγές, για φάρμακα εξαιρετικά ευπαθή, που πρέπει να χορηγούνται εντός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, χωρίς ταλαιπωρία των ασθενών, και με ένα σύστημα άμεσης, ποιοτικής και οικονομικά συμφέρουσας φαρμακευτικής παροχής για όλους.

«Δυστυχώς, ο ΕΟΠΥΥ, ως ασφαλιστικός οργανισμός, αντί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, εξοφλώντας έγκαιρα τα νοσοκομεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, συμμετέχει στην κατάφορη παραβίαση διεθνών προτύπων που αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης.

Έτσι, στην παρούσα φάση, προτείνει, αποδέχεται και ανακοινώνει τη διακίνηση αυτών των φαρμάκων, μέσω 'υπαλλήλων' των νοσοκομείων, χωρίς την απαραίτητη φυσική εμπλοκή του μοναδικού -βάσει του νομού- υπευθύνου για τη διαχείριση των νοσοκομειακών φαρμάκων, δηλαδή του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού.

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, από την εκτός διεθνών προτύπων, διακίνηση επικίνδυνων και ιδιαιτέρως ευπαθών φαρμάκων (π.χ κυτταροστατικά, βιολογικοί παράγοντες κλπ.), θα επιβαρύνει μακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς σκευάσματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη περισσότερων του ενός ασθενών, μέσω των μονάδων κεντρικής διάλυσης, με την παραπάνω πρακτική του ΕΟΠΥΥ, σπαταλούνται ασκόπως» σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Η ΠΕΦΝΙ ζητεί από το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την τήρηση και εφαρμογή της νομοθετικά κατοχυρωμένης διαδικασίας του ΕΣΥ, για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών όλων των νοσηλευόμενων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με την εξασφάλιση πόρων και την έγκαιρη παροχή των απαραίτητων κονδυλίων στα νοσοκομεία.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στερούμεθα»: Ευθύνες στον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης"

Σε δίλημμα 1.000 γιατροί πρώην ΕΟΠΥΥ

Να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας ή να ασκούν την ιατρική από το ιδιωτικό τους ιατρείο καλούνται –για δεύτερη φορά μέσα στο 2014– περίπου 1.000 γιατροί πρώην ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για γιατρούς που απασχολούνται στις μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας - ΠΕΔΥ, αλλά παράλληλα διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα δικαστηρίων.

Το νέο δίλημμα για τους γιατρούς τίθεται εν όψει της μετατροπής των θέσεων που κατέχουν σήμερα από μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κλάδου Π.Ε. ιατρών οδοντιάτρων, σε κλάδου ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ η αξιολόγηση των γιατρών για το ποια βαθμίδα θα λάβουν ως γιατροί ΕΣΥ έχει ολοκληρωθεί στις μεγαλύτερες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Η «περιπέτεια» για τους γιατρούς πρώην ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε οι 5.000 γιατροί που εργάζονται στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν να επιλέξουν εάν θέλουν να συνεχίσουν στις μονάδες τους, που πλέον θα λειτουργούσαν ως ΠΕΔΥ, και να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο ή να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο, οι γιατροί που θα έμεναν στο ΠΕΔΥ έπρεπε να αξιολογηθούν και εντός οκταμήνου να τοποθετηθούν σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ. Επιλογή να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ έκαναν τελικά 2.300 γιατροί, εκ των οποίων περίπου 1.000 προσέφυγαν σε δικαστήρια και με προσωρινές διαταγές αρχικά και ασφαλιστικά μέτρα στη συνέχεια διατήρησαν το ιατρείο τους «έως ότου γίνει η αξιολόγησή τους».

Ενδεχόμενη νέα αποχώρηση γιατρών από το ΠΕΔΥ θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα κενά στις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι ενδεικτικό ότι από τους περίπου 1.050 γιατρούς μονάδων ΠΕΔΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής οι μισοί αυτή τη στιγμή παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα. Προς το παρόν, το υπουργείο ευελπιστεί να καλύψει κενά με προσλήψεις επικουρικών γιατρών και ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου «τρέχει» σχετική προκήρυξη για 900 άτομα.

Με το «πάγωμα» των προσλήψεων των προηγούμενων ετών, οι επικουρικοί έχουν γίνει απαραίτητοι στο ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι με την ίδια τροπολογία της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο δίνει παράταση έως και ένα έτος στη θητεία επικουρικών φαρμακοποιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά σε 25 επικουρικούς φαρμακοποιούς νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 16, εάν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία, θα αποχωρούσαν έως το τέλος Νοεμβρίου από το ΕΣΥ. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι σε μονήρεις θέσεις. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στις μονάδες του ΕΣΥ υπηρετούν 216 μόνιμοι φαρμακοποιοί, ενώ 14-15 νοσοκομεία δεν έχουν φαρμακοποιό και αναγκάζονται να καλύπτουν τις ανάγκες με επικουρικούς.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίλημμα 1.000 γιατροί πρώην ΕΟΠΥΥ"

Στήριξη Λοβέρδου σε Μαλλιώρη για τον σχεδιασμό του ΟΚΑΝΑ

Στήριξη στην πρώην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κυρία Μένη Μαλλιώρη- η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη μετην Δικαιοσύνη- έδωσε την Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το Κοινωνικό Σχολείο και με αφορμή την παρουσία εκπροσώπου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), εκφράζοντας την σιγουριά του, ότι σύντομα θα γίνει απόλυτα σαφής η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολούθησε η τότε πρόεδρος Μένη Μαλλιώρη και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι 33 θεραπευτικές μονάδες του ΟΚΑΝΑ, που στηρίχθηκαν οικονομικά και από το ΚΕΕΛΠΝΟ και μέσω των οποίων θεραπεύονται σήμερα 4.500 επιπλέον ασθενείς, έγιναν επί υπουργίας μου στο υπουργείο Υγείας. Γνωρίζω καλά το δύσκολο έργο που ολοκληρώθηκε κάτω από τις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα γίνει απόλυτα σαφής η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολούθησε η τότε πρόεδρος Μένη Μαλλιώρη και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ».

Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν μερικές ημέρες, ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μελπωμένης Μαλλιώρη και του γενικού διευθυντή Δημητρίου Πλατανιά. Η δίωξη, αφορά απιστία στον Οργανισμό, στρεφόμενη κατά του δημοσίου.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Στήριξη Λοβέρδου σε Μαλλιώρη για τον σχεδιασμό του ΟΚΑΝΑ"

Περίμενε οκτώμισι ώρες για να μεταφερθεί με ασθενοφόρο!

Ημέρες απόλυτης απαξίωσης βιώνει το περιβόητο ‘Εθνικό Σύστημα Υγείας’ με άμεσους αποδέκτες τους πολίτες αυτής της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αποδόμηση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, που έχει αποποιηθεί το ρόλο της ελέω οικονομικής κρίσης.

Αντιμέτωπος με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, βρέθηκε ο 54χρονος παραπληγικός από τα Σαβάλια Θεόδωρος Λαγός, ο οποίος εξαπολύει δριμύ ‘κατηγορώ’ κατά της κυβέρνησης.

Το παράπονό του, κραυγή αγωνίας για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου, που ψυχορραγεί στα αποκαΐδια μιας κρίσης που μοιάζει να μην έχει τέλος.

Φοβερές ελλείψεις

Ο κ. Λαγός είναι κατάκοιτος τα τελευταία επτά χρόνια, παραπληγικός με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και είχε την ατυχία προ ημερών να χειρουργηθεί για αφαίρεση νεφρού.

Η επέμβαση έγινε στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, μετά το χειρουργείο ωστόσο χρειάστηκε να νοσηλευθεί στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πύργου και επέστρεψε εκ νέου στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας από όπου πήρε και το εξιτήριό του και επέστρεψε στο σπίτι του.

Ο ίδιος, έχει να πει τα καλύτερα για το προσωπικό των δύο νοσοκομείων, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για τη λειτουργία τους.

«Αυτό που συνάντησα στο Νοσοκομείο του Πύργου ήταν το απόλυτο μπάχαλο, αφού ούτε γάζες δεν είχαν να χρησιμοποιήσουν για να φροντίσουν την πληγή μου. Έχουν φοβερές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαγός.

Στην αναμονή

Ο ίδιος είχε την ατυχία να βιώσει και την πολύωρη αναμονή για τη μεταφορά του από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο, ελλείψει ασθενοφόρων, τα οποία είναι μετρημένα στα δάχτυλα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Αν και το εξιτήριό του ήταν έτοιμο από τις 9 το πρωί, όταν βγήκε από την εντατική στο Νοσοκομείο του Πύργου προκειμένου να επιστρέψει για περαιτέρω νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, τελικά η μεταφορά του όπως καταγγέλλει ο ίδιος κατέστη εφικτό να γίνει στις 5:30 το απόγευμα! Και αφού προηγουμένως άρχισε να αναζητά ιδιωτικό ασθενοφόρο το οποίο έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος.

«Καταλαβαίνω ότι τα ασθενοφόρα έπρεπε να καλύψουν πρώτα τα επείγοντα περιστατικά, και είναι λογικό, είναι δυνατόν όμως να περιμένει ένας ασθενής επί οκτώμισι ώρες για τη μεταφορά του;» διερωτάται και αγανακτεί ταυτόχρονα ο κ. Λαγός και συνεχίζει: «Λένε ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για να αγοράζουν υλικά. Τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν. Στο προσωπικό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Όλα αυτά είναι μεθοδευμένα από τον Υπουργό και τους παρατρεχάμενούς του, για να στέλνουν τους ανθρώπους στα ιδιωτικά Νοσοκομεία. Και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε για ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι συμπεριφορά τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και γενικότερα στους πολίτες αυτής της χώρας».

Τα εύσημα στο προσωπικό

Ο 54χρονος πάντως έπλεξε το εγκώμιο στο νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων του Πύργου και της Αμαλιάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το προσωπικό των Νοσοκομείων και στην Αμαλιάδα και στον Πύργο είναι άψογο». Όμως για να λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία δεν επαρκεί μόνο η καλή διάθεση, αυτό προφανώς δεν έχουν καταλάβει ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνόντες αυτής της χώρας…

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίμενε οκτώμισι ώρες για να μεταφερθεί με ασθενοφόρο!"

Νέα πρόκληση: Μετά το Barbaros, και τουρκικό υποβρύχιο κάνει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι προκλήσεις των Τούρκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως κλιμακώνονται.

Τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ τάσσονται υπέρ του δικαίωματος της Κύπρου να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ και ζητούν από την Τουρκία να ακολουθήσει την οδό της νομιμότητας, οι Τούρκοι δείχνουν να ακολουθούν μια άκρως προκλητική γραμμή.

Έτσι, μετά το Barbaros που πλέει εδώ και ημέρες στην περιοχή (μαζί άλλα δύο πολεμικά πλοία), τώρα έκανε την εμφάνισή του και ένα υποβρύχιο του τουρκικού στόλου.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του σεισμογραφικού σκάφους, αλλά η παρουσία του δεν είχε γίνει γνωστή. Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θέλησε να «θωρακίσει» την παρουσία του Barbaros εντός των «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ για την ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργεί.

Αρμόδια στρατιωτική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι είναι συνήθης τακτική τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες που διαθέτουν Πολεμικό Ναυτικό, όταν βρίσκονται σε αποστολή φρεγάτες ή κορβέτες, πάντα να τις συνοδεύει κάποιο υποβρύχιο. Αυτό, όπως εξήγησε, γίνεται για να ασκείται καλύτερος έλεγχος των περιοχών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποστολές τους.

Η παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου στην περιοχή που «βολτάρει» το Barbaros επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλοία της UNFIL που βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπισμού των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους Diamond που συνετρίβη.

Όσον αφορά στα άλλα δύο πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Barbaros, αντικαθίστανται για σκοπούς ανεφοδιασμού και τη θέση τους στις περιοχές έρευνας καταλαμβάνουν άλλα πολεμικά πλοία.

Στη Λευκωσία ο Βενιζέλος

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις εν μέσω τουρκικών προκλήσεων στο νησί, αλλά και για να προετοιμάσει με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου την τριμερή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου και για την οποία καλλιεργούνται ήδη μεγάλες προσδοκίες.

Ο κ. Βενιζέλος θα καταθέσει τις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα που απασχολεί τόσο την Κύπρο όσο και τη χώρα μας στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ θα κληθεί να προετοιμάσει την επίσκεψή του -από κοινού με τον πρωθυπουργό πλέον- στις 7 Νοεμβρίου. Μία ημέρα αργότερα, άλλωστε, στις 8 Νοεμβρίου, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην τριμερή (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) σύνοδο κορυφής του Καΐρου επιθυμούν να αποτελέσουν «σταθμό» στα εθνικά θέματα τόσο της Ελλάδας όσο και των δύο άλλων χωρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα παραστεί σε εκδήλωση της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ αύριο το πρωί προγραμματίζεται να συναντήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αύριο, επίσης, θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου Σαμέχ Χασάν Σούκρι, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον δεύτερο.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση: Μετά το Barbaros, και τουρκικό υποβρύχιο κάνει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ"

Αυτός είναι ο επαίτης που βίαζε ανήλικα παιδιά

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 68χρονου παιδόφιλου επαίτη ο οποίος συνελήφθη στις 16 Οκτωβρίου στον Πειραιά με την κατηγορία πως οδηγούσε συστηματικά στο σπίτι του τα ανυποψίαστα θύματά του. Εκεί, προέβαινε σε ασελγείς πράξεις έναντι χρηματικής αμοιβής 10-15 ευρώ κάθε φορά.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Πανίδη του Παναγιώτη και της Αλεξάνδρας, που γεννήθηκε το 1946 στα Γιαννιτσά.



Βαρύνεται με την κατηγορία της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων έναντι αμοιβής κατ' εξακολούθηση.

Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι έχει ασελγήσει σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών, ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας 13 και 15 ετών. Η έρευνα για τον εντοπισμό και άλλων ανήλικων θυμάτων συνεχίζεται.

Τα στοιχεία της ταυτότητάς του και οι φωτογραφίες του δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο επαίτης που βίαζε ανήλικα παιδιά"

Στο Δημόσιο θα περιέρχονται οι «αδρανείς» επενδύσεις μετά την 20ετία

Μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις αδρανείς καταθέσεις που μέσα στο 2014 απέφερε στα κρατικά ταμεία έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να επεκτείνει την παραγραφή υπέρ του Δημοσίου και για ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα που βρίσκονται σε «αδράνεια» για περισσότερα από 20 έτη σε χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την μελέτη, τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ν. δ. 1195/1942 «Περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», ώστε το 72 ετών διάταγμα να επικαιροποιηθεί πλήρως.

Σημειώνεται πως σε ότι αφορά στο σκέλος των αδρανών καταθέσεων το ν. δ. 1195/1942 τροποποιήθηκε με το Νόμο 4151/2013, την πολιτική εποπτεία του οποίου είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, με τον Ν. 4151/2013 ρυθμίστηκε με λεπτομερειακό τρόπο όλη η διαδικασία χρήσης και απόδοσης από τις τράπεζες των κεφαλαίων που προέρχονται από τους αδρανείς επί 20ετία καταθετικούς λογαριασμούς στο Δημόσιο, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του. Επίσης , προβλέφθηκε ότι οι πόροι που θα εισρέουν στο Δημόσιο, θα διατίθενται, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, για την κάλυψη αναγκών του, με απώτερο σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Είναι χαρακτηριστικό πως έως τον Μάιο 2014, ήτοι την περίοδο πρώτης εφαρμογής του Ν. 4151/2013, τα κεφάλαια από αδρανείς καταθέσεις που περιήλθαν ως έσοδο στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανήλθαν στα 36,8 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να υπάρξει καθολική εναρμόνιση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με τον Ν. 4151/2013 ο υπουργός Οικονομικών ανάθεσε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή να εξετάσει τον εκσυγχρονισμό του ν.δ. 1195/1942 και την επέκταση της ρύθμισης των παραγραφόμενων οικονομικών αγαθών σε σύγχρονα πεδία δράσης που δεν ρυθμίζονται από το νομοθετικό διάταγμα του 1942 ή τον Ν. 4151/2013.

Στη βάση αυτή, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα πρέπει έως τα τέλη Ιανουαρίου 2015 να καταθέσει στον κ. Χαρδούβελη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την περιέλευση στο Δημόσιο των τυχόν μη αποδοθέντων μέχρι σήμερα ποσών από τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα της οικονομίας.

Η διαδικασία

Η διαδικασία ταχείας παραγραφής υπέρ του Δημοσίου ποσών από ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα αναμένεται να εμπλέκει όλες τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής (τράπεζες, ΑΕΠΕΥ, κ.α..), αλλά και το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών.

Στα πλαίσια της εναρμόνισης με τον Ν. 4151/2013 «αδρανής επενδυτικός λογαριασμός» θα χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους επενδυτές για χρονικό διάστημα 20 ετών.

Τα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα θα υποχρεωθούν να στείλουν στους δικαιούχους αδρανών επενδύσεων ειδοποιήσεις πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, ενημερώνοντάς ότι σε περίπτωση που δεν παρουσιάσουν κινήσεις οι λογαριασμοί τους θα παραγραφούν και το περιεχόμενο τους θα περιέλθει στο Δημόσιο λόγω συμπλήρωσης 20ετίας.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία παραγραφής υπέρ του Δημοσίου χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών προϊόντων θα επιβαρύνει με γραφειοκρατικές διαδικασίες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και τον Όμιλο της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, που διαχειρίζεται το Σύστημα Άυλων Τίτλων και το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Δημόσιο θα περιέρχονται οι «αδρανείς» επενδύσεις μετά την 20ετία"

Financial Times: Οι πλούσιοι Ελληνες δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν το έθνος τους

Η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα ήταν καταστροφική για τις μεσαίες τάξεις και τους φτωχούς, και όχι για την πλουτοκρατία που διατήρησε τις πελατειακές σχέσεις, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times, ενώ σχολιάζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο.

Η πλουτοκρατία διατήρησε τις πελατειακές σχέσεις και άφησε το έθνος να βουλιάξει

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως μπορεί η κρίση να επέφερε πλήγμα στο σύστημα των δωροδοκιών και του πλουτισμού, που απέκτησε νέα ζωή στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπό το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν. Μάλιστα, ο συντάκτης των FT κατακεραυνώνει τους πλούσιους Έλληνες, υποστηρίζοντας πως δεν έκαναν καμία θυσία για να βοηθήσουν το έθνος τους.

Εάν φύγει το ΔΝΤ θα βγει νέος Πρόεδρος, αλλιώς πρόωρες εκλογές


Στο άρθρο των FT γίνεται αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το ΔΝΤ. Μάλιστα, ο αρθρογράφος τονίζει πως εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διώξει το Ταμείο από την Ελλάδα, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Βάσει των πολιτικών υπολογισμών, εάν απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβέρνηση θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον Φεβρουάριο και θα εκλέξει νέο Πρόεδρο. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την τετραετή της θητεία και να πολεμήσει από θέση ισχύος για τις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2016.

Το πρόβλημα είναι πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει μόλις 154 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών. Βάσει του Συντάγματος, χρειάζεται 180 έδρες για να εκλέξει Πρόεδρο.

Εάν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Δεν είναι αυτό που θέλει ο κ. Σαμαράς, αλλά εκτιμά πως το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να έχει καλή απόδοση εάν οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι πέτυχε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους συναδέλφους του, ωστόσο, αυτό δεν είναι πρωτίστως οικονομικό θέμα. Αφορά την εθνική αξιοπρέπεια και περιλαμβάνει πολιτικούς υπολογισμούς -όπως θα έπρεπε να περιμένει κανείς σε μια δημοκρατία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει -Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν γίνει πρωθυπουργός

Από το κείμενο δεν απουσιάζουν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με την εικόνα που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά της ΝΔ, ωστόσο, όπως φαίνεται, αν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τις αγορές θα τον ωθήσουν στην κατεύθυνση της συνεννόησης με τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπολιτευτικό κόμμα της άκρας αριστεράς που βλέπει εχθρικά τα μέτρα λιτότητας και της οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν το δάγκωμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο δυνατό όσο τα γαβγίσματά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία. Είναι απίθανο οι πρόωρες εκλογές να του δώσουν απόλυτη αυτοδυναμία.

Αδιαμφισβήτητα, οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τις αγορές θα ωθήσουν τον κ. Αλέξη Τσίπρα προς την κατεύθυνση μιας συνεννόησης με τους πιστωτές της Ελλάδας. Εάν γίνει έτσι, τότε ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν θα βιώσει ούτε δημοσιονομική ασωτία ούτε ατέρμονη λιτότητα, αλλά πολιτική που θα καθοδηγείται, σε κάποιο βαθμό, από μία αίσθηση οικονομικής ευθύνης.

Ο κ. Τσίπρας δήλωνε πάντα ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη -στάση που θέτει αυτόματα περιορισμούς σε ένα καθαρόαιμο αριστερό πρόγραμμα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Financial Times: Οι πλούσιοι Ελληνες δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν το έθνος τους"

Ολοκληρώθηκε η «πριβέ» στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στις 10:30 το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού. Στη στρατιωτική παρέλαση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Κ.Παπούλιας έφτασε στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Δευτέρας. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 6:45 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, από όπου απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής στον διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειο Νικόλτσιο και στην Αθηνά Ντιναλέξη, μια 94χρονη Ηπειρώτισσα, η οποία σε ηλικία 20 χρονών είχε πάρει μέρος ως εθελόντρια στο Αλβανικό Μέτωπο.

Η αστυνομία έλαβε αυξημένα μέτρα ασφαλείας, απαγορεύοντας στους πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων. Επί ποδός τέθηκαν 2.000 αστυνομικοί.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξέδρα των επισήμων ήταν αποκλεισμένη σε μεγάλη απόσταση και οι Θεσσαλονικείς αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση κυρίως στην αρχή και στο τέλος της.

Στα σημεία αποκλεισμού τοποθετήθηκαν κάγκελα, ενώ θα περιφρουρήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η «πριβέ» στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη"

Όταν η λογική αναζητείται στις μεταθέσεις στρατιωτών! Απίστευτη μετάθεση σε άρρωστο στρατιώτη

Τα γρανάζια της “στρατιωτικής γραφειοκρατίας” δεν είναι καλύτερα από του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Ενδεικτικό το παράδειγμα νεοσύλλεκτου, όπως την κατήγγειλε στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων , η μητέρα του.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα υποστηρίζει ο γιός της παρουσιάστηκε στο ΚΕΝ Μεσολογγίου στις 8/10/2014 και “αμέσως γνωστοποίησε στους αρμόδιους ότι αντιμετωπίζει από την παιδική του ηλικία σοβαρό πρόβλημα υγείας: μόλις κρυώσει εκδηλώνονται κρίσεις άσθματος και απαιτείται χορήγηση οξυγόνου και κατάλληλα θεραπεία”.
Ο νεοσύλλεκτος ασθένησε την τρίτη μέρα της παρουσίας του στο ΚΕΝ Μεσολογγίου και αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Οι γιατροί έκριναν ότι χρειάζεται νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύθηκε έως τις 23/10/2014. Εκεί κρίθηκε ακατάλληλος για υπηρεσίες-σκοπιές-αγγαρείες κλπ.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και καθώς ο ίδιος δε μπορουσε λόγω νοσηλείας να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατ’ εξαίρεση μετάθεση, η οικογένεια του προσπαθεί με αγωνία –καθώς οι μέρες περνούν και κινδυνεύει να πάρει μετάθεση σε μακρινή μονάδα της παραμεθορίου- να επικοινωνήσει με τη διοίκηση του ΚΕΝ Μεσολογγίου και την Στρατολογία του ΚΕΝ.

Η απάντηση είναι ότι η κατ΄ εξαίρεση μετάθεση πρέπει να ρυθμιστεί από την μονάδα στην οποία θα μετατεθεί. Όμως οι στρατιωτικές υπηρεσίες λένε ψέμματα ότι η διαδικασία για Κατ' Εξαίρεση Τοποθέτηση πρέπει να γίνεται όταν ο νεοσύλλεκτος φύγει και πάει στον πρώτο στρατόπεδο με την μετάθεσή του. Πράγματι αυτό ίσχυε πριν πάρα πολλούς μήνες, αλλά όταν επί Αρχηγίας στρατηγού Φραγκουλη Φράγκου του είχε επισημανθεί από δημοσιογράφο το παράλογο του πράγματος - μετά από καταγγελία/επισήμανση αναγνώστη εφημερίδας - ο τότε Α/ΓΕΣ εξέδωσε αμέσως Οδηγία προς τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων κλπ υπηρεσίες να ανακοινώνουν την δυνατότητα και να δέχονται τις αιτήσεις με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά κατά τις πρώτες ημέρες κατάταξης και να τα στέλνουν με επείγουσα αλληλογραφία στην Επιτροπή των Κατ' Εξαίρεση Τοποθετήσεων/Μεταθέσεων . Και αυτό με το διπλό σκεπτικό αφενός να μην ταλαιπωρούνται οι έχοντες πρόβλημα ( κοινωνικό, ιατρικό κλπ) νεοσύλλεκτοι και αφετέρου για να κερδίζει το στράτευμα και ημέρες ωφέλιμης θητείας από τον νεοσύλλεκτο ( λιγότερες ήμερες μετακίνησης λόγω άσκοπης μετακίνησης) και χρήματα από τα Φύλλα Πορείας!
Η Οδηγία Φραγκούλη Φράγκου - που την είχαν δει οι δημοσιογράφοι - ισχύει ή καταργήθηκε;

Η οικογένεια καταγγέλει ότι μετά από πάρα πολλές προσπάθειες κατάφερε να συνομιλήσει με την Στρατολογία του Μεσολογγίου, η οποία επέρριψε την ευθύνη στους γονείς που δεν έστειλαν τα χαρτιά έγκαιρα και τους ενημέρωσε ότι η μετάθεση του γιού τους βγήκε! Που τον στέλνουν; Στην Σύμη!

Η οποία είναι ένα πανέμορφο νησί αλλά θεωρείται το πιο δύσκολο μέρος για να μετακινηθούν οι στρατιώτες. Πόσο μάλλον ο συγκεκριμένος που αποδεδειγμένα έχει πρόβλημα υγείας.

Η λογική αναζητείται…

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Όταν η λογική αναζητείται στις μεταθέσεις στρατιωτών! Απίστευτη μετάθεση σε άρρωστο στρατιώτη "

Με υπογραφή Πούτιν κηρύσσεται το 2016 «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα

Την ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων σφραγίζει και επίσημα η υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην επίσημη ανακήρυξη του 2016 ως «Ετος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Ετος Ρωσίας» στην Ελλάδα. Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύθηκε στην επίσημη νομική πύλη του Κρεμλίνου και εγκρίνει τη σύσταση ειδικής οργανωτικής επιτροπής, η οποία θα συντονίσει τις κοινές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η πρώτη συμφωνία για Κοινό Ετος είχε πραγματοποιηθεί το 2013, όταν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, Σεργκέι Λαβρόφ και Βαγγέλης Βενιζέλος ανακήρυξαν το 2016 ως έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία. Μόσχα και Αθήνα ανακοίνωσαν πως «για να αναπτυχθούν ισχυρές, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, οι δυο χώρες συμφώνησαν να εφαρμόζουν κοινά σχέδια στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, της βιομηχανίας, της ενέργειας, της χρηματοδότησης, της γεωργίας, τις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές, του τουρισμού, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής και ανάπτυξης των επαφών μεταξύ των λαών», όπως ανέφερε το σχετικό έγγραφο. Στο πρόγραμμα του Κοινού Ετους συμπεριλαμβάνονται εκδηλώσεις στους τομείς εκπαίδευσης, εκμάθησης της γλώσσας, επιστήμης, πολιτιστικής κληρονομιάς, τέχνης, αθλητισμού, καθώς και ανταλλαγής νέων.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Απρίλιο, με δήλωσή της, η ομοσπονδιακή υπηρεσία της Ρωσίας για τον Τουρισμό, Rostourism, ανακοίνωσε και Ετος Τουρισμού το 2016, στα πλαίσια του Κοινού Ετους με την Ελλάδα. Τις λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση του «Έτους Ελλάδας» στη Ρωσία και του «Έτους Ρωσίας» στην Ελλάδα, συζήτησαν ενδελεχώς οι υπεύθυνοι της Rostourism με την ελληνική αντιπροσωπεία που μετέβη στα τέλη Απριλίου στη Μόσχα υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ, Παναγιώτη Μίχαλου και τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Πάνο Λειβαδά.

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Με υπογραφή Πούτιν κηρύσσεται το 2016 «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα"

Τα κρυφά σημεία της ρύθμισης για τα χρέη

Η δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν λύνεται με την πολυαναμενόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν καθιστούν τη ρύθμιση απαγορευτική για όσους δεν αναμένεται να βελτιώσουν τη φοροδοτική ικανότητά τους στο μέλλον. Εντέλει, τα όποια θετικά σημεία της ρύθμισης, όπως π.χ. ο μεγάλος αριθμός των δόσεων και οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη από τις παγίδες που κρύβονται στα «ψιλά γράμματα».

Εν αναμονή της αναγκαίας διευκρινιστικής εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, που στην ουσία αποτελεί τον εφαρμοστικό νόμο της διάταξης, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα του νόμου όσο και σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις που θα προσφέρει στους πολίτες και τις εταιρείες που αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κρυφά σημεία της ρύθμισης για τα χρέη"

Τεράστιο το "μαχαίρι" στις επιδοτήσεις των ελαιοκαλλιεργητών!

Εξηγήσεις για τις τεράστιες μειώσεις των επιδοτήσεων στην ελαιοκαλλιέργεια με την πρόταση της Κυβέρνησης για την νέα ΚΑΠ, ζητά ο ΣΕΔΗΚ με επείγον το αρ. 66/20-10-14 έγγραφο του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποιο κοινοποιεί και στην Περιφέρεια Κρήτης , τους Βουλευτές και άλλους Φορεις.

Ήδη το έγγραφο αυτό του ΣΕΔΗΚ διαβίβασαν με έγγραφα τους στην Βουλή οι Βουλευτές Αυγενάκης, Διακάκη και Κριτσωτάκης, επισημαίνοντας τα ευλόγα ερωτήματα που αναφέρονται σε αυτό και ζητώντας να υπάρξει απάντηση τους από το Υπουργείο.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ενώ παράγοντες του Υπουργείου προβαίνουν σε συνεχείς επεξηγηματικές ανακοινώσεις για τις θετικές ρυθμίσεις που γίνονται με την ΚΑΠ για άλλες καλλιέργειες, αποφεύγονται παντελώς αναφορές για την Ελαιοκαλλιέργεια.

Όμως, όπως προκύπτει από τα συνοπτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα στην Βουλή από τον κ. Υπουργό ΥπΑΑΤ, στην Περιφέρεια "Δενδρώδεις καλλιέργειες" - στην οποια υπάγεται και η Ελαιοκαλλιέργεια, κατανέμεται συνολική έκταση 9,7 εκατ. στρέμματα και συνολικό πόσο ενισχύσεων 470 εκατ. ευρω. Επομένως με απλή διαίρεση διαπιστώνεται , ότι η μέση επιδότηση ανά στρέμμα στην ελαιοκαλλιέργεια θα είναι μόλις 48,5 ευρω ανά στρέμμα.

Έτσι, αν αληθεύουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και δεν διαψεύστηκαν, ότι η μέση επιδότηση στην ελαιοκαλλιέργεια ήταν 152,9 ευρω ανά στρέμμα, είναι φανερό ότι θα υποστεί μια τρομακτική μείωση της τάξεως 68,3 %, η οποια προστιθέμενη στις πάνω από 60% απώλειες του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που προκάλεσαν οι καύσωνες της περσινής Άνοιξης, θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και θα οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.

Διαβάστε τo πληρες Έγγραφο του ΣΕΔΗΚ

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστιο το "μαχαίρι" στις επιδοτήσεις των ελαιοκαλλιεργητών! "

Ηλεκτρονική δήλωση κατάθεσης σήματος

Καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία, τεχνικές προδιαγραφές και τεχνική διαχείριση υποβολής εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα δήλωσης κατάθεσης σήματος.

Η αποφασή της ΓΓΕ:

Καθορίζουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, τις τεχνικές προδιαγραφές και την τεχνική διαχείριση του συστήματος Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Σήματος για την εξ αποστάσεως υποβολή με ηλεκτρονικά μέσα, δήλωσης κατάθεσης σήματος, ως εξής:

α) Κάθε ενδιαφερόμενος που επιλέγει να υποβάλλει ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) δήλωση κατάθεσης εμπορικού σήματος δύναται να εισέλθει στο σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Σημάτων, μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου www.gge.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης και τον κωδικό χρήστη (username και password) που ήδη διαθέτει για την πρόσβαση στο TAXISnet, ώστε να επιβεβαιώνεται η ταυτότητά του (αυθεντικοποίηση).

β) Την ευθύνη για τη χρήση του ηλεκτρονικού ζεύγους κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης (username και password) κάθε καταθέτη, καθώς και την ευθύνη για τη γνησιότητα και την ακρίβεια των στοιχείων και πληροφοριών των κατατεθέντων ηλεκτρονικά δηλώσεων σημάτων φέρουν τα πρόσωπα που καταθέτουν τη δήλωση.

γ) Η διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής δήλωσης σήματος προσφέρει στον καταθέτη άμεση ενημέρωση για την πληρότητα των εισαγόμενων στοιχείων, μέσω της ύπαρξης υποχρεωτικών πεδίων, δίνοντας τη δυνατότητα επί τόπου διόρθωσης.

δ) Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον καταθέτη, κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης της δήλωσης σήματος, να αποθηκεύσει τα μέχρι στιγμής εισαχθέντα στοιχεία και να τα επανακτήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

ε) Ο καταθέτης έχει την δυνατότητα ανασκόπησης και διόρθωσης ή συμπλήρωσης των στοιχείων πριν την πληρωμή και υποβολή της δήλωσης σήματος.

στ) Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον καταθέτη να επισυνάψει στη δήλωση τυχόν επιπλέον συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης, σε ηλεκτρονική μορφή.

ζ) Σε περίπτωση που στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης σήματος προβαίνει πληρεξούσιος δικηγόρος επισυνάπτει στη δήλωση και το σχετικό γραμμάτιο προείσπραξης με τους ενσωματούμενους σε αυτό φόρους και πόρους που προβλέπονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. 1109092 οικ. απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 134/3.2.2012).

η) Ο υπολογισμός των τελών κατάθεσης γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

θ) Η πληρωμή των τελών κατάθεσης γίνεται με τη χρήση της Υπηρεσίας του ηλεκτρονικού παραβόλου του Υπουργείου Οικονομικών.

i) η έκδοση και πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάθεσης.

ii) το σύστημα πριν την τελική υποβολή της δήλωσης διασυνδέεται με την Υπηρεσία ηλεκτρονικού παραβόλου, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του εν λόγω παραβόλου για το υπολογισθέν τέλος και δεσμεύει το ποσό αυτό.

ι) Όταν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη παραβόλου για το απαιτούμενο ποσό και το ποσό αυτό έχει δεσμευθεί επιτυχώς, η κατάθεση δήλωσης σήματος θεωρείται περατωμένη και το σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Σήματος χορηγεί ηλεκτρονικό αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης.

ια) Κατά την έννοια των άρθρων 16, 23 και 24 του Ν. 3979/ 2011, το ηλεκτρονικό αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης φέρει τον ακριβή χρόνο κατάθεσης και περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτοποίησης του εγγράφου και συγκεκριμένα τον εκδότη, το θέμα, την ημερομηνία και την ώρα καταχώρισης, καθώς και το μοναδικό αριθμό δήλωσης κατάθεσης σήματος. Ως χρόνος καταχώρισης λογίζεται η ημερομηνία και ώρα που αναγράφεται στο αποδεικτικό υποβολής, όπως αυτή παρέχεται από την Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) του ΥΔΜΗΔ, σύμφωνα με την κοινή απόφαση, υπ’ αριθμ. ΥΑΠ/Φ.60/3431 (ΦΕΚ 3320/Β/27.12.2013) των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

ιβ) Ο καταθέτης έχει επιπλέον τη δυνατότητα προεπισκόπησης ή εκτύπωσης προσχεδίου αντιγράφου της δήλωσής του σε μορφή pdf.

ιγ) Το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης αποστέλλεται από την Υπηρεσία Σημάτων στον καταθέτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που ο ίδιος έχει δηλώσει κατά την υποβολή της δήλωσης κατάθεσης, σε μορφή pdf, το συντομότερο δυνατό και φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, που βασίζεται σε αναγνωρισμένο πιστοποιητικό και δημιουργείται από ασφαλή διάταξη δημιουργίας υπογραφής κατά την έννοια των άρθρων 13 και 14 του Ν. 3979/2011.

ιδ) Το σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Σημάτων βασίζεται σε τεχνολογίες διαδικτύου, είναι εγκατεστημένο σε εξυπηρετητές της ΓΓΕ και λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση.

ιε) Τα στοιχεία των ηλεκτρονικά κατατεθέντων δηλώσεων διατηρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία είναι εγκατεστημένη στο περιβάλλον της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

ιστ) Μετά την εγκατάσταση της τεχνικής δυνατότητας για αμφίδρομη χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, η δήλωση κατάθεσης σήματος θα υπογράφεται ψηφιακά από τον καταθέτη, κατά την έννοια και σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 2 και τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του Π.Δ. 150/2001.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

eea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονική δήλωση κατάθεσης σήματος"

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:Ψήφιση Προϋπολογισμού, Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης έτους 2015

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, ο Προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης έτους 2015.
Στην εισήγησή της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου τόνισε ότι ο παρών προϋπολογισμός εκφράζει τη στροφή της νέας Διοίκησης και αποτυπώνει ένα πρώτο δείγμα γραφής «ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Επιλέξαμε να δράσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα, κοινωνικά ευαίσθητα».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Περιφερειάρχη επισυνάπτεται
Ακολούθησε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρίστου Καραμάνου, ο οποίος υπογράμμισε τον μεταβατικό χαρακτήρα του Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι αυτός «συνιστά έναν μεταβατικό Προϋπολογισμό από μια κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής που χαρακτηριζόταν από απραξία και αταξία προς μια νέα κατεύθυνση που θα χαρακτηρίζεται από καινοτόμο αναπτυξιακή παρέμβαση, δράση για την κοινωνική ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση, καθώς και από πλήρη διαφάνεια».
Στη συνέχεια ο κ. Καραμάνος θέλοντας να δώσει το στίγμα του Προϋπολογισμού αναφέρθηκε σε επτά βασικά χαρακτηριστικά: «Πρώτον, μας αφορά η ανθρωπιστική κρίση για αυτό και εξαπλασιάζουμε τα αναιμικά κονδύλια που δίνονταν στο παρελθόν. Δεύτερον, δίνουμε προτεραιότητα στην υπέρβαση της τωρινής κατάστασης με παραγωγική ανασυγκρότηση, όχι με απλή φιλανθρωπία, για αυτό κατανέμουμε 30% στην κοινωνική ανακούφιση και 70% στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Τρίτον, η αναπτυξιακή μας πρωτοβουλία έχει κοινωνικό πρόσημο, με ώθηση στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη δημιουργικότητα της νέας γενιάς και τη συνεργατική οικονομία. Τέταρτον, φέρνουμε στο επίκεντρο την ενδογενή παραγωγή, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τομέα της γνώσης και της προώθησης Προγραμματικών Συμβάσεων με Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πέμπτον, σηματοδοτούμε την ανάπτυξη των υποδομών με τον παράλληλο σεβασμό του περιβάλλοντος και την ουσιαστική βελτίωσή του. Έκτον, προωθούμε λύσεις σε βασικά προβλήματα που αφορούν στη ζωή των πολιτών της Αττικής, όπως είναι η οδική ασφάλεια, τα αντιπλημμυρικά έργα που χρονίζουν επί δεκαετίες. Έβδομον, προωθούμε την υλοποίηση της ατζέντας των κινημάτων για το περιβάλλον, με τον Υμηττό, το Άλσος Φιλαδέλφειας σαν πρώτα βήματα».

Την αναλυτική τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών μπορείτε να τη βρείτε επισυναπτόμενη στο δελτίο Τύπου
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός που ήρθε προς ψήφιση είναι στο 95% ίδιος με αυτόν που είχε καταρτίσει και ψηφίσει η προηγούμενη διοίκηση. Περιέχει 444 έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί από το παρελθόν. «Εφαρμόζετε το πρόγραμμά μας», τόνισε, «πράγμα που δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι έχουν μεσολαβήσει εκλογές και η πλειοψηφούσα παράταξη με τα ψέματα και τις αστήρικτες συκοφαντίες ουσιαστικά παραπλάνησε τους πολίτες της Αττικής. Γιατί, όταν υπόσχεσαι ότι, αν εκλεγείς θα τα αλλάξεις όλα και μετά τις εκλογές δεν αλλάζεις τίποτα, τότε συνειδητά πριν από τις εκλογές έλεγες ψέματα. Θα περίμενε κανείς έστω μια τυπική συγγνώμη» σημείωσε ο κ. Σγουρός, για να καταλήξει λέγοντας ότι στα αυτοδιοικητικά θα στηρίξει τη νέα διοίκηση, αρκεί να αφήσει τα κομματικά έξω από τη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παράταξης "1800 – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο" Πάρης Ευαγγελίου επεσήμανε ότιη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί μία
ανούσια παράσταση. «Ένας βολικά ουδέτερος προϋπολογισμός», αυτός είναι ο πραγματικός τίτλος που χαρακτηρίζει το κείμενο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κ. Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, τόνισε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας, έθεσε ένα προβληματισμό λέγοντας πως «η Περιφερειάρχης, αφού δεν υπέγραψε ως «ζήτημα αρχής» για το οποίο θα τράβαγε «κόκκινη γραμμή», τον προϋπολογισμό της προηγούμενης Αρχής, τον τροποποίησε (;) και τελικά μας παρουσίασε επανάληψη τίτλων έργων και κωδικών, με χαρακτηριστικότερο όλων εκείνο την δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό! Στη συνέχεια αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις ακόμα και από τον ίδιο τον συνδυασμό της, μας εξήγησε ότι «δεσμεύεται μεν από τα προηγούμενα αλλά και ότι δεν σημαίνει αυτό ότι επειδή τα ενέγραψε θα τα πραγματοποιήσει κιόλας» και συνέχισε αναρωτώμενος «τι ήταν τελικά αυτό που μας παρουσίασε; Μια πολιτική δεσμευτική πράξη με θέσεις και έργα όπως θα έπρεπε να ήταν ή μια απλή λογιστική και μη δεσμευτική απεικόνιση;

Τελικά φαίνεται ότι δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ήταν μια προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να κερδίσει χρόνο ώστε να μην φανεί η πλήρης αδυναμία της ίδιας και του κομματικού της φορέα, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν πράξη τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, να εφαρμόσει ακόμα και τον προϋπολογισμό που έχει κατ’ ουσία «αντιγράψει».

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επίγνωση των θεσμών και των διαδικασιών, τονίζουμε ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε τέτοιου είδους πρακτικές. Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την δυνατότητα της Περιφερειακής Αρχής να εφαρμόσει ακόμα και τον προϋπολογισμό που η ίδια παρουσιάζει. Το είχαμε άλλωστε τονίσει και στην οικονομική επιτροπή. Δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί α) δεν έχει την απαραίτητη ρεαλιστική ιεράρχηση των έργων, β) δεν έχει επικαιροποιηθεί στη βάση των πραγματικών αναγκών και γ) δεν έχει μπει σε διαβούλευση με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους.» Κλείνοντας, υπενθύμισε σε όλους πως ως παράταξη «παραμένουμε θετικοί σε όποιες κοινωνικές παροχές θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα εξασφαλίσουν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων. Πρόκειται για πάγια θέση του συνδυασμού μας που άλλωστε υποστηρίξαμε εμφατικά στις προεκλογικές μας εξαγγελίες», συμπεραίνοντας τέλος, πως «στο τέλος του 2015 θα φανεί δυστυχώς, η πλήρης διοικητική αδυναμία και αναποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» Περικλής Μουλιανάκης κατά την τοποθέτησή του για το προϋπολογισμό, τόνισε ότι «την ώρα που ο Ελληνικός λαός πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές των μνημονίων, η κ. Δούρου και η παράταξή της φέρνουν για ψήφιση έναν προϋπολογισμό αλόγιστης σπατάλης των οικονομικών της Περιφέρειας με μελέτες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και χρησιμότητας την στιγμή που τα 2/3 των συμπολιτών μας βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας». Διαπίστωσε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός κινείται στην ίδια φιλοσοφία των προκατόχων της πλειοψηφούσας παράταξης, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τον έλεγχο των έργων και την αποτελεσματικότητά τους που χρηματοδοτούνται αφειδώς από την Περιφέρεια, όπως τα έργα οδοποιίας ή τα αντιπλημμυρικά έργα. Χαιρέτισε, τέλος, «κάθε προσπάθεια στήριξης των συμπολιτών μας που έχει πληγεί από την μνημονιακή πολιτική, παρόλο το γεγονός ότι η παράταξή μας όποτε προσπάθησε να πράξει αυτό μέσω διανομών τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης βρήκε απέναντί της τα ΜΑΤ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Ελληνική Αυγή θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής ανέφεραν ότι «Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2015 είναι ίδιος με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης η οποία καταψηφίστηκε από το λαό της Αττικής. Άλλωστε στο περιφερειακό συμβούλιο, από κοινού τον ψήφισαν τόσο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή του κύριου Σγουρού. Η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Επιβεβαιώνεται ο σταθερός προσανατολισμός στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, η σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιεί την κεντρική κρατική οικονομική πολιτική σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από φόρους και βάρη στις πλάτες του λαού. Η "νέα αντίληψη", είναι πολύ παλιά: Πλαστότητα κονδυλίων σε διάφορα έργα, όπως αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά, και επιλεκτική πριμοδότηση σε έργα ανάλογα του σε ποιον ανήκει ο δήμος. Όσα διατίθενται σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν δίνονται για ολόκληρο το δυτικό Λεκανοπέδιο και τον Πειραιά όπου κατοικεί 1,5 εκατομμύριο κόσμος με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στην Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε έργα υποδομής, ζωτικά για τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Συνεχίζεται η ίδια πολιτική ως προς τη χρηματοδότηση:
  • Προκλητικά ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες (20.000.000 ευρώ για το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας, 7.000.000 ευρώ για την ανάπλαση στη "Λεωφόρο", 2.000.000 ευρώ για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που η ίδια η κ. Δούρου χαρακτήριζε "χαριστική ρύθμιση προς τους εργολάβους")
  • Χρηματοδότηση πανάκριβων έργων βιτρίνας (πχ. "βιοκλιματικές αναπλάσεις" και "περιβαλλοντικοί ποδηλατόδρομοι") και όχι για αναγκαίες υποδομές στις λαϊκές συνοικίες».
Τέλος, κάλεσαν το λαό να βγάλει συμπεράσματα από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης της περιφέρειας, να πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του, χωρίς να περιμένει τίποτα από παλιούς και νέους σωτήρες.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης "ΑΤΤΙΚΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ - ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ", Γιάννης Μοίρας, στην εισήγησή του αναφέρθηκε αρχικά στην απελθούσα διοίκηση ασκώντας κριτική ότι «εξέλιπαν από το χάρτη της Περιφέρειας κεντρικά διαδημοτικά έργα και παρεμβάσεις, που θα ήταν δυνατό να βοηθήσουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού προφίλ Ανάπτυξης, Οικονομίας και Απασχόλησης, ενώ παρατηρήθηκε στον αντίποδα, κατάτμηση, κατακερματισμός και «σαλαμοποίηση» προγραμμάτων και κονδυλίων για αναρίθμητες, τοπικές, δημοτικές παρεμβάσεις». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη νέα διοίκηση, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός που μας φέρνει σήμερα η νέα διοίκηση δεν διαφέρει δραματικά κατά την γενική στόχευση και φιλοσοφία με όσα σας ανέφερα προηγουμένως. Πού είναι οι μεγάλες, στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα καλύπτουν πολλούς δήμους ταυτόχρονα και θα επιδρούν ευεργετικά ως προς το μέλλον και την προοπτική τους;»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφιση του προϋπολογισμού, εξήγησε ότι «είναι δύσκολο να ψηφίσουμε υπέρ ενός προϋπολογισμού η φιλοσοφία και η στόχευση του οποίου αντίκειται στην πλατφόρμα κριτικής, θέσεων και προτάσεων πάνω στην οποία εκλέχτηκε από τους πολίτες της Αττικής ο συνδυασμός μας». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα νέα έργα, πρότεινε ότι «θα ήταν εύστοχη κίνηση εκ μέρους της παρούσας διοίκησης, που θα έδειχνε και μία νοοτροπία και θέληση για συνεννόηση και συνεργασία, εάν συγκαλούταν μία διαπαραταξιακή σύσκεψη για να τοποθετηθούν ιδέες και εισηγήσεις από όλα τα μέρη, ή έστω μία σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, με προεδρεύουσα την Περιφερειάρχη», τονίζοντας ότι «δεν μιλάμε για συνδιοίκηση, αλλά για συνεννόηση και συνεργασία».
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι «συναινούμε ως προς το κομμάτι των δαπανών ενεργού στήριξης αδύναμων κι ευπαθών κοινωνικών ομάδων και εκεί ψηφίζουμε ναι, αρκεί να μας υποδείξετε βάσει ποιάς νομοθεσίας θα κατορθώσουμε να γίνει η εκταμίευση και η διοχέτευση των κονδυλίων προς τους αποδέκτες, διότι όσο κι αν ψάξαμε αυτό δεν το βρήκαμε. Στον υπόλοιπο προϋπολογισμό ψηφίζουμε λευκό, κι όχι κατά, δίνοντάς σας αρκετά περιθώρια κατανόησης ως προς το γεγονός ότι αναλάβατε μόλις τώρα και είχατε λιγοστά και στενά χρονικά (και άλλα) περιθώρια για να μας παρουσιάσετε κάτι το εντελώς διαφορετικό ως προς το ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σαφέστατα θα έχουμε πολλά παραπάνω να συζητήσουμε όταν φτάσουμε στο σημείο (αναπόφευκτο αυτό) να συζητήσουμε επί των τροποποιήσεων του παρόντος προϋπολογισμού».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!», Θάνος Τζήμερος, διαφώνησε με το έντονο πολιτικό χρώμα που δίνεται στη συζήτηση κι αναρωτήθηκε αν, για παράδειγμα, το έργο “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥΝΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ είναι μνημονιακό ή αντιμνημονιακό! Υπογράμμισε ότι η ουσία του προϋπολογισμού δεν είναι το τί θα ξοδευτεί αλλά γιατί θα ξοδευτεί. «Έτσι όπως παρουσιάζεται, ο προϋπολογισμός είναι για όλους και περισσότερο για το φορολογούμενο ένα εφτασφράγιστο μυστικό. Κωδικοί – περιγραφή του έργου με πέντε λέξεις και ποσό. Τίποτε άλλο. Σε ένα σοβαρό κράτος ο πολίτης θα μπορούσε να ψάξει το έξοδο σε όσο βάθος θα ήθελε. Να διαβάσει το σκεπτικό, να δει τις μελέτες, τις προκηρύξεις των διαγωνισμών, να μάθει ποιός και πώς πήρε τη δουλειά και να παρακολουθεί αργότερα τον ρυθμό προόδου των έργων.
Όταν τίποτε από αυτά δεν είναι εμφανές, πώς να κρίνεις αν για το συγκεκριμένο έργο χρειάζονται 1.100.000, περισσότερα ή λιγότερα»;

Ο κ. Τζήμερος ζήτησε από τους συντάκτες του προϋπολογισμού πλήρη αιτιολόγηση της τεράστιας αύξηση του ποσού που δίδεται για αμοιβές των υπαλλήλων της Περιφέρειας: από 1.053.006,42 το 2013, εξακοντίζονται στα 5.505.495 ευρώ για το 2015! Επιπλέον προβλέπονται άλλα 2.900.000 ευρώ για υπερωρίες συν 280.000 για “νυχτερινά”, πολύ περισσότερα από τα 1.866.197,38 ευρώ που πλήρωσε η Περιφέρεια για υπερωριακή εργασία το 2013. Πρόκειται για πρωτοφανή υπερπενταπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού και ο κ. Τζήμερος αναρωτήθηκε βάσει ποιάς μελέτης προτείνεται αυτό και πώς θα υλοποιηθεί.

Επεσήμανε τις στρατηγικές ελλείψεις του προϋπολογισμού και ζήτησε να αναλάβει η Περιφέρεια πρωτοβουλία για δημιουργία κοιτίδων νεανικής επιχειρηματικότητας και επιστημονικής έρευνας, τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Αττικής, τουλάχιστον.
Έκλεισε, λέγοντας ότι δεν μπορεί ούτε να υπερψηφίσει ούτε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό διότι, χωρίς ενημέρωση, δεν έχει άποψη. Τόνισε ότι ονειρεύεται μια Δημόσια Διοίκηση που θα “πονάει” κάθε ευρώ που διαχειρίζεται από το υστέρημα του φορολογούμενου και θα του εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια πώς και γιατί το ξοδεύει.

Ο επικεφαλής της παράταξης "ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ", Αντώνης Γάκης, στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι «Είναι λογικό ο προϋπολογισμός του 2015 που φέρνει η διοίκηση προς ψήφιση να έχει μια μεταβατική διάσταση των πραγματικών προθέσεών της. Πάραυτα, τα προτεινόμενα νέα έργα και η λογική σύνταξής του μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα διακατέχονται από ένα έντονα κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο που καταδεικνύει μια νέα πολιτική φιλοσοφία. Η θέση μας σαν ΑΝΑΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι στην ίδια κατεύθυνση με την ουσία της επιστολής που έστειλε η Περιφερειάρχης στους δημάρχους της Αττικής για διαδημοτικές συνεργασίες, διαλογή στην πηγή και δημιουργία πράσινων σημείων ανά γειτονιά και ακύρωση των φαραωνικών εργοστασίων σε Γραμματικό, Κερατέα και Φυλή που βασίζονται σε εγγυημένες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων. Όσον αφορά στα γήπεδα, τα οποία χρηματοδοτούνται, πρέπει να είναι περιουσία των πολιτών και όχι των μεγαλοπαραγόντων ανοιχτά και δωρεάν για άθληση από όλους, ερασιτέχνες αθλητές αλλά και για το μαζικό αθλητισμό όλων των ηλικιών. Η ΑΝΑΣΑ θα καταθέσει τις ολοκληρωμένες της προτάσεις όσον αφορά σε έργα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής, την ψηφιακή σύγκλιση και τον ηλεκτρονικό πολίτη, την οδική ασφάλεια και τα έργα υποδομής κ.α εν όψει της πρώτης αναθεώρησης του προϋπολογισμού που θα γίνει το επόμενο τρίμηνο και υπερψηφίζει τον πρώτο Προϋπολογισμό με αριστερό, οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο στην ιστορία της Περιφερείας Αττικής και τα τεχνικά έργα που τον συνοδεύουν».

Η επικεφαλής της παράταξης "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ", Δέσποινα Κουτσούμπα, στην εισήγησή της τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να εισηγείται η νέα περιφερειακή αρχή τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού και να τον παρουσιάζει ως νέο. Ένας προϋπολογισμός θα έπρεπε να αποτυπώνει μια άλλη λογική, θα έπρεπε να απαντάει σε βασικές κοινωνικές ανάγκες που κατανέμονται σε τρεις άξονες, με πρώτο άξονα τη φτώχεια, σίτιση και ανεργία, δεύτερο άξονα το κοινωνικό κράτος (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, υγεία) και τρίτο άξονα περιβάλλον και ποιότητα ζωής (πράσινο, παραλιακό μέτωπο, αποχέτευση, ύδρευση σκουπίδια). Σε αυτά περιμέναμε να παρουσιαστεί μια συνολική λογική για το ποιά είναι η πολιτική της νέας περιφερειακής αρχής. Αυτά δεν απαντιούνται με τα 13 εκ. κοινωνικών δαπανών σε συνολικό προϋπολογισμό 588 εκ. ευρώ». Η κ. Κουτσούμπα επεσήμανε ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δεν αντιστοιχεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δύναμης Ζωής αλλά ούτε και στις μετεκλογικές» φέρνοντας ως παραδείγματα την απουσία σχεδιασμού για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, καθώς και την απουσία κωδικού για την ανάπλαση των λιπασμάτων της Δραπετσώνας που υποτίθεται ότι είναι στις προτεραιότητες της νέας περιφερειακής αρχής. Τέλος, κλείνοντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι «Δεσμευτήκατε για δημόσιο σύστημα μεταφοράς μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά αλλά δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για αγορά λεωφορείων από την Περιφέρεια. Εξάλλου δαπάνες όπως τα 2 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, τα 7 εκ. ευρώ για τον Αλαφούζο και τα 20 εκ. ευρώ για τον Μελισσανίδη, δηλώνουν εύγλωττα ότι η επαγγελλόμενη σύγκρουση με τα συμφέροντα δεν πρόκειται να γίνει».

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ” Πέτρος Μαντούβαλος τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η εγκατάσταση του διπλογραφικού συστήματος, ενώ επεσήμανε ότι «Σε μερικές δράσεις (όπως για παράδειγμα είναι η επανασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ όσων νοικοκυριών που λόγω ένδειας τους είχαν διακόψει την παροχή ρεύματος) η Περιφέρεια Αττικής θα κολλήσει σίγουρα στο Νόμο, αφού απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσουν κάποιες από τις δράσεις αυτές». Επίσης, πρόσθεσε ότι στον Προϋπολογισμό διαφαίνεται μια υποτονική παρουσία της Περιφέρειας τόσο στα νησιά της Αττικής, όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και προέτρεψε τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες να κινητοποιηθούν ώστε να ενταχθούν στον Προϋπολογισμό δράσεις για αυτές τις Ενότητες. Τέλος, πρόσθεσε: «Θα ψηφίσω τον Προϋπολογισμό συνειδητά. Ανήκω στην κοινωνική Δεξιά, δεν έχω πολιτική συγγένεια μαζί σας. Πιστεύω όμως στον εποικοδομητικό και συνθετικό δημοκρατικό διάλογο και σας εμπιστεύομαι. Με ενδιαφέρει το κοινωνικό προφίλ που θέλετε να προσδώσετε και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να το ενισχύσω».

Η επικεφαλής του συνδυασμού “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ”, Μαρία Γιαννακάκη, περιέγραψε στην ομιλία της τα παρακάτω:
α) τόνισε ότι μεγάλο μέρος του περίφημου πλεονάσματος “Σγουρού” προέρχεται από απορριφθέντα κονδύλια πρόχειρων προτάσεων της διοίκησής του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
β) επεσήμανε ότι επιλεκτικά η νέα διοίκηση πριμοδοτεί δήμους φιλικά προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας)

γ) Ανέφερε ότι το κονδύλι που προβλέπεται για το Γραμματικό, αποτελεί τον ορισμό της κυβίστησης και ζητήθηκε να αποσυρθεί. Με αφορμή αυτό, απαίτησε να ξεκινήσει συγκροτημένη συζήτηση για τα σκουπίδια

δ) Πρόσθεσε ότι και η παρούσα διοίκηση αντιμετωπίζει παθητικά τα κοινωνικά προβλήματα χορηγώντας επιδόματα, ενέργεια νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Στον αντίποδα, τέθηκε η πρόταση του συνδυασμού μας για δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας.

ε) Ανέδειξε ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον αντίποδα των προεκλογικών εξαγγελιών της παρούσας διοίκησης, πράγμα που άλλωστε παραδέχθηκε και ο εισηγητής των οικονομικών, αφού τόνισε ότι πρόκειται για κατά 90% προϋπολογισμό “Σγουρού”. Οι όποιες αλλαγές επί της τελικής πρότασης, ειδικά σε κοινωνικά θέματα, είναι σε θετική κατεύθυνση και επικροτείται, παρόλα αυτά όμως δεν δίνει ούτε αριστερό, ούτε οικολογικό στίγμα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό και πως επιθυμεί να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση αλλά και με διάθεση συνεργασίας, σε ό,τι θετικό προταθεί.

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου επεσήμανε: «Προκειμένου να λειτουργήσουν τα πράγματα στην Περιφέρεια, είμαστε υποχρεωμένοι ως νέα περιφερειακή αρχή να φέρουμε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έναν προϋπολογισμό για το 2015. Ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι το σύνολο του προγράμματός μας, αλλά η πρώτη φάση ενός σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη κι έχει έντονα τα στοιχεία της μεταβατικότητας. Επιλέξαμε να πορευθούμε με σοβαρότητα, και καλή γνώση όλων των δεδομένων και όχι με εντυπωσιασμούς, με τσαλαβουτήματα και ευκολίες ή λαϊκισμούς. Και εισηγητικά τονίστηκε αυτό με ειλικρίνεια και πολιτικό ήθος και το νέο υπόδειγμα ακριβώς έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο κινηθήκαμε και κινούμαστε. Με συσκέψεις με όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας με επαφές με κόμματα, φορείς και συλλογικότητες, διαβουλευόμενοι γύρω από τα προβλήματα των πολιτών. Με την επιστολή που στείλαμε στις δημοτικές αρχές για τη διαχείριση των απορριμμάτων κλπ.». Η κυρία Κυπριανίδου αναλύοντας τη βασική κατεύθυνση του προϋπολογισμού πρόσθεσε: «Η κατεύθυνση στον προϋπολογισμό που καταθέσαμε δίνεται με σαφήνεια με την αποφασιστική ενίσχυση των κονδυλίων για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας σε συνθήκες απίστευτης κρίσης και φτωχοποίησης, την προάσπιση του περιβάλλοντος με έργα μικρά και μεγάλα που λύνουν χρόνια προβλήματα υποδομών και ανοίγουν αναπτυξιακούς δρόμους μακριά από στρατηγικές που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Και επιμένοντας εμφαντικά στο συντονιστικό και επιτελικό ρόλο της Περιφέρειας. Μας εγκαλείτε λοιπόν γιατί σε ένα μήνα δεν αλλάξαμε τα πάντα. Πόσα χρόνια ήταν στο τιμόνι της Νομαρχίας και στη συνέχεια της Περιφέρειας η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή; Ναι, εμείς θα πάμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας φάση -φάση, σταδιακά, με ωριμότητα και σχέδιο να αναθεωρούμε χωρίς εντυπωσιασμούς και πυροτεχνήματα. Και μάλιστα σε συνθήκες που ‘η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τη βιαιότερη προσαρμογή στην ιστορία της’, όπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή στην αντίστοιχη συνεδρίαση πέρυσι. Όσο για τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Ανταρσία άσκησαν τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο στη γνωστή ισοπεδωτική λογική της πεπατημένης, αποκρύπτοντας την ειλικρινή αναφορά μας στα παραπάνω και στο μεταβατικό χαρακτήρα της προσπάθειας, που όμως ήδη δείχνει τη φιλολαϊκή κατεύθυνση που στοχεύουμε.

Η Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, κ. Κατερίνα Θανοπούλου, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στις ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2015, τονίζοντας ότι «αποτελούν ένα μικρό αποτύπωμα της δικής μας φιλοσοφίας, των δικών μας κατευθύνσεων αλλά και μιας στρατηγικής κατεύθυνσης στην εφαρμοσμένη πολιτική για την Περιφέρεια Αττικής» και επεσήμανε ότι «ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής αλλά και οι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκονται στο κέντρο των αρχικών αλλαγών στο συζητούμενο προϋπολογισμό αλλά και στον πλήρως αναμορφωμένο που θα κατατεθεί μετά τις γιορτές».

Στη συνέχεια η κ. Θανοπούλου, θέλοντας να δώσει το στίγμα της αλλαγής προσανατολισμού προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική ευαισθησία, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που αποτυπώνουν την προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εξαπλασιάζοντας τις αντίστοιχες δαπάνες.
Πιο συγκεκριμένα: 1.958.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 που κατέθεσε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. 13.283.000 ευρώ στον προϋπολογισμό που καταθέτουμε εμείς. Εξαπλασιασμός που δεν εξαγγέλλεται απλώς αλλά δεσμευτικά θα υλοποιηθεί! Και είναι το πρώτο μικρό βήμα μέσα σε ούτε δύο μήνες». Αναφερόμενη ενδεικτικά στις κοινωνικές δράσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό πρόσθεσε τα παρακάτω:

-            Στέγαση και Επανένταξη Αστέγων: ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 2.700.000.
-            Δράσεις για Εξαρτήσεις και προαγωγή Ψυχοκοινωνικής Υγείας: ήταν 458.000 και τώρα είναι 2.158.000
-            Πρόγραμμα καταγραφής και στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού: ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 280.000
-            Περιφερειακό Γραφείο καταγραφής προβλημάτων ένδειας και διασύνδεσης δομών κοινωνικής μέριμνας: ήταν 0 ευρώ και είναι 100.000.
-            Επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περιπτώσεις που έχουν διακοπεί λόγω ένδειας: ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 2.250.000.
-            Πρόγραμμα Σίτισης μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Δήμους, δομές Αλληλεγγύης, Εκκλησία κλπ: ήταν 0 ευρώ και είναι 1.000.000.
-            Παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα: ήταν 1.500.000 ευρώ και είναι 4.400.000.
-            Πιλοτικό Πρόγραμμα «Αττική Γραμμή κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»: ήταν 0 ευρώ και είναι 350.000.

Κλείνοντας την εισήγησή της η κ. Θανοπούλου, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι «οι αρχικές αυτές αναμορφώσεις δηλώνουν τη δέσμευσή μας για μία άλλη φιλοσοφία ανάπτυξης με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΖΩΗΣ, για ουσιαστική αντιμετώπιση των απλών μα γιγάντιων προβλημάτων και με αναπτυξιακού περιεχομένου δαπάνες, με δομικές αλλαγές που εστιάζουν στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Οι εγγεγραμμένες δαπάνες για αθλητικές εγκαταστάσεις από την Περιφέρειας Αττικής για το επόμενο έτος αφορούν σε 53 έργα, συνολικής δαπάνης 105 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 18 από αυτά υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τόνισε: «Ελπίζω να έχετε παρακολουθήσει την αρνητική απόφαση του Ε’ Κλιμακίου (ΣΤ’ Διακοπών) του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη σύμβαση των επτά εκατομμυρίων ευρώ. Ο Παναθηναϊκός που είναι ο ωφελούμενος πρόκειται να προχωρήσει σε ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Η νέα Περιφερειακή διοίκηση θα είναι εκεί τη στιγμή που πρέπει και επαναλαμβάνουμε και σήμερα εδώ ενώπιόν σας την πάγια θέση μας: Η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες καθώς και τη βούληση της κοινωνίας των πολιτών».

Τέλος σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ υπογράμμισε: «Το θέμα δεν κρίνεται σήμερα εδώ. Το γήπεδο αυτό είναι μια σύνθετη υπόθεση. Ούτως ή άλλως αυτά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αν και όταν δοθούν, δεν θα κατευθυνθούν στο χέρι κανενός. Το άλσος δεν θα πειραχθεί. Ενεγράφησαν εξάλλου όπως βλέπετε και 700.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την αναβάθμισή του με ήπιες και οικολογικές παρεμβάσεις. Εμείς αφουγκραζόμαστε τι λέει η κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας και ο κόσμος της ΑΕΚ. Δεν εναγκαλιζόμαστε όμως κανένα επιχειρηματικό συμφέρον».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, κατά την τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε «Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ενώ μας εγκαλεί για τις λίγες αλλαγές που κάναμε στον προϋπολογισμό, αποκρύπτει το γεγονός ότι μας ‘παρέδωσε’ μόλις στις 28/8/2014. Η Περιφερειάρχης παρέλαβε τον προϋπολογισμό στις 5/9/14, τον οποίο και δεν υπέγραψε.Για τη σύνταξη ή την αλλαγή ενός προϋπολογισμού χρειάζονται χρόνος, τεχνικά εργαλεία και πολιτική βούληση.

Η Περιφέρεια, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, δεν διαθέτει διπλογραφικό σύστημα, ούτε πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης δαπανών και έργων, θέματα που είχαμε επισημάνει ως παράταξη κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής πληροφόρηση των δεδομένων. Το μόνο που υπάρχει λοιπόν είναι η πολιτική βούληση και αυτό φαίνεται. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν, κατορθώθηκε να παρουσιάσουμε αλλαγές 37 εκατομμυρίων ευρώ με προτεραιότητα στις κοινωνικές δαπάνες όταν η απερχόμενη διοίκηση το προηγούμενο έτος εκτέλεσε συνολικά έργα μόλις 29 εκατομμύριων ευρώ με ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες».

Στη συνέχεια ο κ. Καπάταης τόνισε ότι είναι η πρώτη φάση αναθεώρησης του προϋπολογισμού, θα υπάρξουν και επόμενες, όπου θα διατεθούν και άλλες πιστώσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Ο Παναγιώτης Αθανασιάδης Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του: «Σε ό,τι αφορά, τη γενικότερη πολιτική μας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής έχουμε θέσει τους εξής ενδεικτικούς και όχι αποκλειστικούς στόχους:
Α) απεξάρτηση της Περιφέρειας από αποκλειστικούς προμηθευτές
Β) ενοποίηση σε βάθος διετίας των Πληροφοριακών Συστημάτων και των Συστημάτων Παρακολούθησης & Ελέγχου,
Γ) μετάβαση από τον κατακερματισμό των διαφόρων έργων και υπηρεσιών σε μία ολοκληρωμένη δομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με συνακόλουθη μείωση του κόστους της επένδυσης λόγω κεντρικού σχεδιασμού και ενιαίου προγράμματος προμηθειών.

Και πρόσθεσε: «Η πρώτη μας κίνηση ήταν να αναβάλλουμε, ένα διαγωνισμό ύψους 1,8 εκατ. Ευρώ για αγορά υπολογιστών, εκτυπωτών και σαρωτών. Ένα διαγωνισμό, προϊόν μιας αντίληψης που επιβάλλει λιτότητα στις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες χωρίς να πειράζει τη σπατάλη στον τομέα των προμηθειών από τις οποίες ωφελούνται μονότονα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Έχουμε μπροστά μας επί της ουσίας δύο προϋπολογισμούς. Έναν αυτόν που μας άφησε προίκα η απερχόμενη διοίκηση και τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να προλάβουμε να αναμορφώσουμε πλήρως μέσα σε ένα μήνα. Εδώ άλλοι δεν είναι έτοιμοι μετά από ένα μήνα να μιλάνε τόσο χρόνο όσο αντιστοιχεί στην καινούργια τους ιδιότητα.

Και έχουμε και ένα δεύτερο προϋπολογισμό στον οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά ο σύντροφος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών που κάνει μια πρώτη αποτύπωση των στόχων μας και του προγράμματος μας σε ποσά και κωδικούς».

Τέλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του πρόσθεσε: «Αν δεν θέλουμε να σκιαμαχούμε ή απλά να δημιουργούμε εντυπώσεις, είναι καθαρό ότι σήμερα συζητάμε και ψηφίζουμε ουσιαστικά επί του δεύτερου. Γιατί αυτός περιγράψει ξεκάθαρα το πώς θα τροποποιήσουμε το Γενάρη τον υπόλοιπο. Σε αυτόν, λοιπόν, τον προϋπολογισμό δίνω τη θετική μου ψήφο γιατί αποτελεί ένα πρώτο βήμα αναγκαίο αλλά και ικανό να βάλει την Περιφέρεια στο δρόμο για τον οποίο προεκλογικά δεσμευτήκαμε απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής».

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της συζήτησης η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αφού επεσήμανε ότι η σύνταξη του παρόντος Προϋπολογισμού έγινε με πολιτική υπευθυνότητα, οικονομική αξιοπιστία και κοινωνική ευαισθησία, αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές παρατηρήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων στις εισηγήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό και ενδεικτικά, συμφώνησε με την κ. Γιαννακάκη για την αναγκαιότητα του οικονομικού ελέγχου και με τον κ. Μαντούβαλο όσον αφορά στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθούν κάποιες από τις προτάσεις της νέας διοίκησης, καθώς και για τον «σκόπελο» της υπηρεσίας των Εντελλομένων, τονίζοντας όμως ότι «στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών δράσαμε με μαχητικότητα, με αποτέλεσμα τα εντελλόμενα να μην σταθούν εμπόδιο». Η κ. Δούρου συντάχθηκε με τις απόψεις για την αναγκαιότητα του διπλογραφικού συστήματος, συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μοίρα για σύγκληση διαπαραταξιακής σύσκεψης για τα νέα έργα στο πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας, με την πρόταση του κ. Καστρινάκη για προμήθεια απινιδωτών που θα τοποθετηθούν στα κτήρια της Περιφέρειας Αττικής. Ακόμη, συμφώνησε και στο θέμα που τέθηκε για τα μισθώματα των κτηρίων της Περιφέρειας, τα οποία χαρακτήρισε «προκλητικά» και τόνισε ότι ήδη έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο θέμα των κωδικών του προϋπολογισμού που αφορούν σε κάποια έργα, τόνισε ότι «υφίστανται οι κωδικοί αλλά δεν σημαίνει ότι θα εκτελεστούν και τα έργα αυτά», ενώ, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το Γραμματικό, επεσήμανε ότι «το πρόβλημα με το Γραμματικό δεν αφορά αποκλειστικά στη χωροθέτηση, αλλά πρόκειται για ένα μοντέλο που βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας», ενώ δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί αναλυτική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κλείνοντας τόνισε ότι «είναι κοντά ο χρόνος που θα τοποθετηθούμε όλοι στο καίριο αυτό ζήτημα και κάποιοι θα απολογηθούν».

Αναλυτικά η ψηφοφορία διαμορφώθηκε ως εξής:
Τόσο για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, όσο και για τον Προϋπολογισμό του Οικονομικού έτους 2015:
  • Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής», «Αττική – Γιάννης Σγουρός – Μόνο με έργο», «Ανάσα για την Οικολογία» και «Ανατροπή στην Αττική – Πέτρος Μαντούβαλος»
  • Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «180ο η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο», «Ελληνική Αυγή για την Αττική», «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ»
Τέλος, λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Αττική, Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης», «Δημιουργούμε Μαζί» και «Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση».

ΑρχείοΜέγεθος ΑρχείουΗμερομηνία Ανάρτησης
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ.pdf)Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου161 Kb        27/10/2014
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΧΡ. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ - ΑΝΤΙΠΕΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.pdf)Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρ. Καραμάνου65 Kb        27/10/2014
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:Ψήφιση Προϋπολογισμού, Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης έτους 2015 "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news