facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

“Μήνυμα” από Γερμανούς βουλευτές στην ΠΓΔΜ

Καμπανάκι απο Γερμανούς βουλευτές στην ΠΓΔΜ. Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, επισήμαναν πως η διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ.

Τόνισαν, δε, ότι εάν η χώρα δεν θέλει να χάσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αρκετά μέλη της γερμανικής Βουλής υποστήριξαν ότι στην τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ έχουν διατυπωθεί τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Η Deutsche Welle προσθέτει ότι οι Γερμανοί βουλευτές επισήμαναν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα βαρύνει την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

"Οι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζονται μόνο λόγω της έκθεσης προόδου. Μια εποικοδομητική λύση στο ζήτημα του ονόματος παραμένει προτεραιότητα. Χωρίς επίλυση, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στη δεύτερη θέση είναι η αποχή της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο. Πρέπει να βρεθεί λύση με υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές" δήλωσε ο βουλευτής του CDU/CSU, Τόρστεν Φρέι.

Ο βουλευτής Ντίτμμαρ Νιετάν από το SPD τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις

"Με βάση την έκθεση προόδου είναι προφανές πως υπάρχει οπισθοδρόμηση και υπεύθυνη γι' αυτό θεωρείται η κυβέρνηση. Χρειάζεται να δείξει ότι είναι έτοιμη για μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη ελευθερία στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου ασκούνται πολιτικές πιέσεις. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν υπάρχει καμία χώρα που μπορεί να βοηθήσει τη Μακεδονία" πρόσθεσε ο κ. Νιετάν.

Ο βουλευτής των Πρασίνων Μανουέλ Σαραζίν υποστήριξε πως η πολυετής αναμονή μπροστά στην πόρτα της ΕΕ έχει καταστρέψει τη δημοκρατική κουλτούρα και την κοινωνική συνοχή της ΠΓΔΜ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Μήνυμα” από Γερμανούς βουλευτές στην ΠΓΔΜ"

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στο ΥΠΟΙΚ για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμο 150.000 ευρώ για διαρροή απόρρητων φορολογικών δεδομένων τα τελευταία δώδεκα χρόνια επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της Αρχής τουλάχιστον από το 2000 έως το 2012 πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων του συνόλου των φορολογούμενων έγιναν αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας.

Όπως επισημαίνει η Αρχή, η διαρροή των δεδομένων "ήταν πρωτοφανούς έκτασης αφού αφορά το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα για ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα" και οφείλεται σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, κατά την πραγματοποίηση διοικητικών ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, κατόπιν εξέτασης των ληφθέντων ψηφιακών πειστηρίων από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τον Οκτώβριο του 2012, διαπιστώθηκε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2006 και 2009 καθώς και ότι οι διαρροές προέρχονταν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή επέβαλε στην Γενική Γραμματεία πρόστιμο 150.000 ευρώ ζητώντας της παράλληλα να αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας. Η Αρχή προσέφυγε εκ νέου στην αρχή ζητώντας πίστωση χρόνου καθώς και την μείωση του προστίμου, ωστόσο η προσφυγή απερρίφθη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 150.000 ευρώ στο ΥΠΟΙΚ για διαρροή προσωπικών δεδομένων"

Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ: Απόφαση του Δ.Σ. η... Lexus

Απολύτως φυσιολογικά θεωρεί ο Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τα ποσά που αναφέρονται στο πόρισμα των ελεγκτών για το μεγάλο φαγοπότι που γινόταν στην ΠΑΣΕΓΕΣ την περίοδο 2001-2011.

67.000 ευρώ για αυτοκίνητο Lexus 3.000 κυβικών, 9.000 ευρώ για βασιλόπιτες, 23.500 ευρώ για γαλοπούλες, 44.500 ευρώ για το κινητό του πρόεδρου, 67.500 ευρώ για το ενοίκιο του σπιτιού που διέμενε, τυρόπιτες και καφέδες για τα οποία δόθηκαν 345.000 ευρώ είναι μερικά από τα ποσά που αναφέρονται στο πόρισμα των ελεγκτών.

Μπορεί τα ποσά να προκαλούν ζάλη στον μέσο άνθρωπο, αλλά όπως φαίνεται όχι και στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας. Ο κ. Τζανέτος Καραμίχας θεωρεί ότι είναι απολύτως φυσιολογικά και νόμιμα, καθώς όπως τόνισε στην πρωινή εκπομπή του Mega, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Για όλα αυτά τα αστεία πράγματα που ασχολούνται το πολιτικό σύστημα και η Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου είναι δαπάνες οι οποίες είναι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έχουν εγκριθεί με ομόφωνες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων επί 14 χρόνια», ανέφερε.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ: Απόφαση του Δ.Σ. η... Lexus"

Οι δύο "άμισθοι" σύμβουλοι στο Παγκρήτιο πήραν...μαζεμένους τους μισθούς 3,5 χρόνων!

Έπαθαν...πλάκα στο δήμο Ηρακλείου όταν το έμαθαν- Μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως με τα δύο στελέχη που πήραν 122000 ευρώ πριν φύγουν από τις θέσεις τους

Δηκτικά σχόλια και απορίες προκαλεί η κίνηση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ανώνυμης Εταιρείας Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου (Α.Α.Η. Α.Ε. ΟΤΑ) να εισπράξουν 122.000 ευρώ λίγο πριν φύγουν από τις θέσεις τους! Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ τα δύο στελέχη φέρονται να εισέπραξαν μισθούς 3,5 χρόνων, που αντιστοιχούν σ’ ένα ποσό της τάξεως των 122.722,12 ευρώ (μικτά) που όπως όλα δείχνουν δικαιούνταν νομίμως όπως το καταστικό της εταιρείας προβλέπει. Ωστόσο, η έκπληξη είναι γιατί το έκαναν λίγο πριν αποχωρήσουν από τις θέσεις τους και ενώ δήλωναν και προεκλογικά ότι υπηρετούσαν αμισθί...

"Είναι ένα σοβαρό θέμα και θα το ερευνήσουμε. Το μάθαμε όλοι στη διάρκεια μιας ενημέρωσης του διοικητικού συμβουλίου" είπε πριν από λίγο στο CRETALIVE ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της εταιρείας κ.Κ.Βαρδαβάς επιβεβαιώνοντας απολύτως το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ Γ.Δροσίτης και η αντιπρόεδρος Ε. Τυλιανάκη, μια μέρα πριν εγκαταλείψουν τις καρέκλες τους, αποφάσισαν να εισπράξουν τη μισθοδοσία των 3,5 τελευταίων χρόνων, μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που συγκλήθηκε λίγο πριν τον 15Αυγουστο, γράφει χαρακτηριστικά στην "Πατρίδα" η Λ.Δαφερμάκη. Και το θέμα παραμένει κυρίως ηθικό καθώς είχαν δηλώσει δημοσίως (καταγεγραμμένο και σε προεκλογικά φυλλάδια) ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν είχαν οικονομικές αξιώσεις
για τη θέση του προέδρου και της αντιπροέδρου της Ανώνυμης Εταιρείας Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου (Α.Α.Η. Α.Ε. ΟΤΑ) που διαχειρίζεται τις αθλητικές υποδομές του Παγκρήτιου Σταδίου του νέου
κλειστού γηπέδου στα Δύο Αοράκια και του Δημοτικού Γυμναστηρίου των Πατελών.

"Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας, τα νεοεκλεγέντα μέλη στη διάρκεια της ενημέρωσης που είχαν σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Βλέποντας τους κωδικούς των πληρωμών διαπιστώσαμε ότι δύο από αυτούς, ενώ ήταν μηδενικοί για το 2012 και 2013, ξαφνικά ενεργοποιήθηκαν το 2014 με μια χρέωση της τάξεως των 122.722,12 ευρώ " αναφέρει ο κ.Βαρδαβάς. Ο οποίος και επισημαίνει ότι δεν γνώριζε τίποτα η νέα διοίκηση, ενώ ζητούσε συνεχώς ενημερωση.
Τώρα τίθεται και ζήτημα ρευστότητας γις την εταιρεία ενώ η νέα διοίκηση έχει σκοπό να ελέγξει νομικά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η έγκριση της πληρωμής των δύο πρώην στελεχών της Εταιρείας καλύπτεται από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή απαιτούσε τη σύγκληση γενικής συνέλευσης.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δύο "άμισθοι" σύμβουλοι στο Παγκρήτιο πήραν...μαζεμένους τους μισθούς 3,5 χρόνων!"

Ο Π. Καμμένος επιτέθηκε σε υπάλληλο στο Αεροδρόμιο Χανίων - Τι απαντά ο ίδιος

Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Αεροδρόμιο Χανίων, κατά την αναχώρηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος αρνήθηκε τον έλεγχο από υπάλληλο Ασφάλειας στον Αερολιμένα και του επιτέθηκε φραστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, όταν εργαζόμενος στην ασφάλεια του Αεροδρομίου ζήτησε από τον κ. Καμένο να σταματήσει για έλεγχο, εκείνος αρνήθηκε, απευθυνόμενος με έντονο ύφος και βαριές κουβέντες σε βάρος του. Η φραστική επίθεση του κ. Καμμένου συνεχίστηκε ακόμα και όταν ο υπάλληλος του εξήγησε ότι απλά κάνει τη δουλειά του και ότι οφείλει να πραγματοποιήσει τον έλεγχο όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν αρκέστηκε στους βαρείς χαρακτηρισμούς αλλά προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, απειλώντας τον υπάλληλο του Αερολιμένα, ότι θα χάσει την θέση του σαν υπάλληλος ασφαλείας.

Το επεισόδιο έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ένας αυτόπτης μάρτυρας προσπάθησε να απαθανατίσει τα τραγελαφικά που συνέβαιναν στο Αεροδρόμιο. Όταν ο κ. Καμένος τον αντιλήφθηκε, τότε επιτέθηκε και σε αυτόν εκσφενδονίζοντας εναντίον του άσεμνες εκφράσεις που δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

Απάντηση Καμένου - Δεν αρνήθηκε τον έλεγχο

Από την πλευρά του ο κ. Καμένος, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr, υποστήριξε ότι δεν αρνήθηκε τον έλεγχο αλλά τον τρόπο που επιχείρησαν να γίνει αυτός.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των Ανεξαρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι:

"Ο έλεγχος έγινε κανονικά απλά δεν έγινε στο δρόμο, έγινε στα προβλεπόμενα σημεία. Δεν έγινε δηλαδή στην είσοδο του Αεροδρομίου που ζητούσανε αλλά εκεί που ελέγχονται όλοι, στο παραβάν" τόνισε ο κ. Καμένος και συνέχισε .

"Οι υπάλληλοι της security, μας ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στη μέση του δρόμου και τους είπαμε ότι δεν δεχόμαστε τον έλεγχο στη μέση του δρόμου"... "Κάναμε έλεγχο κανονικά στην πύλη που κάνουν όλοι έλεγχο με τους security και όχι με τους πορτιέρηδες της πόρτας της πλαϊνής"

"Έλεγχος στη μέση του δρόμου, χωρίς να υπάρχει πύλη ελέγχου, χωρίς να υπάρχει παραβάν δεν γίνεται από κανένα" συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος καταλήγοντας ότι:

"Κάναμε έλεγχο κανονικά εν συνεχεία στο Αεροδρόμιο μέσα, όπως κάνουνε όλοι οι επιβάτες".

Όσον αφορά τις μαρτυρίες για το φραστικό επεισόδιο και τις απειλές σε εργαζόμενο του Αερολιμένα ο κ. Καμμένος αρκέστηκε να πει "Λάθος κάνετε, σε λάθος άνθρωπο απευθύνεστε".

Τελικά, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πέρασε κανονικά από έλεγχο στην αίθουσα VIP του Αεροδρομίου, γεγονός που αποδεικνύεται σε βίντεο που απέστειλε στο Flashnews.gr, ωστόσο δεν μπορούμε να το δημοσιεύσουμε.

Αναφορά στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από την εταιρεία Ασφάλειας

Το Flashnews.gr νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εν λόγω εταιρείας ασφαλείας του Αεροδρομίου, κ. Κώστα Κομπιτσάκη, ο οποίος τόνισε ότι θα προχωρήσει σε επίσημη αναφορά προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το συμβάν.

Ο κ. Κομπιτσάκης, ανέφερε στο Flashnews.gr ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον εργαζόμενο που έπεσε "θύμα" της αντίδρασης του κ. Καμένου, για το περιστατικό και τόνισε ότι ο υπάλληλος του έπραξε στα πλαίσια του νόμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κομπιτσάκης εξήγησε ότι η αντίδραση του κ. Καμένου να αρνηθεί τον έλεγχο, είναι πέραν της νομιμότητας αφού ο έλεγχος αυτός επιβάλλεται από τους κανόνες της Πολιτικής Αεροπορίας, σε όλα τα αξιώματα κάτω του Υπουργικού.

Επομένως, ο κ. Καμένος, σαν αρχηγός κόμματος δεν εξαιρείται του ελέγχου, βάσει του κανονισμού. Ο κ. Κομπιτσάκης, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση που είχε, υποστήριξε ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ Καμένος ήταν ιδιαίτερα άσχημες και προσβλητικές και η συμπεριφορά του άκομψη ενώ δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Πληροφορίες του Flashnews.gr αναφέρουν ότι για το συμβάν έχει ενημερωθεί η Διοίκηση της Πολιτικής Αεροπορίας και ενδέχεται, ακόμα και εντός της ημέρας να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό.

Flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Π. Καμμένος επιτέθηκε σε υπάλληλο στο Αεροδρόμιο Χανίων - Τι απαντά ο ίδιος "

"Ξηλώθηκε" φάμπρικα παράνομων υιοθεσιών. Έως και 10.000 ευρώ η ταρίφα

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν έξι Βούλγαροι που οργάνωναν παράνομες υιοθεσίες βρεφών. Αναζητούνται δύο ακόμα άτομα

Οι συλληφθέντες είναι υπήκοοι Βουλγαρίας. Οι τρεις εξ αυτών, μία 30χρονη, ένας 36χρονος και ένας 57χρονος, είναι μέλη της σπείρας ενώ με χειροπέδες κατέληξαν και άλλοι τρεις συμπατριώτες τους, γονείς βρεφών, μία 26χρονη, μία 36χρονη και ένας 33χρονος. Αναζητούνται ένας 62χρονος ημεδαπός δικηγόρος και μία 55χρονη Βουλγάρα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα εντόπιζε Βουλγάρες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και μεσολαβούσε για την παράνομη υιοθεσία των μωρών τους έναντι αμοιβής 3.000 έως 10.000 ευρώ.

Η δράση της σπείρας αποκαλύφθηκε την προηγούμενη Τρίτη, όταν τις πρώτες πρωινές ώρες η 30χρονη και ο 36χρονος παρέλαβαν, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, από ομοεθνή τους ένα βρέφος, το οποίο παρέδωσαν σε άγνωστο ζευγάρι ημεδαπών. Στη συνέχεια μετέβησαν στην Κυψέλη, στο σπίτι της 26χρονης συλληφθείσας και πήραν το δικό της μωρό, το οποίο είχαν συμφωνήσει να δοθεί παρανόμως για υιοθεσία. Η 26χρονη είχε εντοπιστεί στη Βουλγαρία από τον 57χρονο και η 55χρονη και της είχε προταθεί να τεκνοποιήσει και να δώσει στη συνέχεια το μωρό της για υιοθεσία στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της 30χρονης και του 36χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα, βρέθηκαν να φιλοξενούνται ο 33χρονος και η 36χρονη μαζί με ένα βρέφος, το οποίο είχε φέρει στον κόσμο η γυναίκα λίγες μέρες νωρίτερα σε νοσοκομείο της Χαλκίδας. Μαζί τους ήταν, ακόμα, ένα ανήλικο παιδί.

Τα δύο μωρά και το παιδί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Σε βάρος των έξι συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση του κώδικα περί υιοθεσιών και κώδικα περί μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας για επικίνδυνες σωματικές βλάβες με ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » ""Ξηλώθηκε" φάμπρικα παράνομων υιοθεσιών. Έως και 10.000 ευρώ η ταρίφα"

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική πορεία του Smart στην Πέτρου Ράλλη

Νέο βίντεο ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα από την τραγωδία στην Πέτρου Ράλλη, όταν ένα Smart μετά από ξέφρενη πορεία, έπεσε πάνω σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι.

Ο αλβανός οδηγός φαίνεται να βρίσκεται στην αριστερή λωρίδα της Πέτρου Ράλλη, όταν ξαφνικά κάνει έναν ελιγμό προσπαθώντας να περάσει στη δεξιά λωρίδα.

Ο οδηγός ομως δεν τα καταφέρνει με αποτέλεσμα να χτυπά το ταξί πίσω αριστερά.

Εν συνεχεία φαίνεται πως παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη και τότε ξεκίνησε η πορεία θανάτου, προς τους ανθρώπους που περίμεναν ανυποψίαστοι στο πεζοδρόμιο.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική πορεία του Smart στην Πέτρου Ράλλη"

Εκπτώσεις 2%-5,5% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Ευχάριστα νέα για εταιρίες και επιχειρηματικούς ομίλους που καταναλώνουν τουλάχιστον μία γιγαβατώρα τον χρόνο φέρνει η ΔΕΗ.

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοίνωσε εκπτώσεις από 2% έως 5,5% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για 30.000 επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, η νέα τιμολογιακή πολιτική θα συμβάλει στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους.

Το ποσοστό της έκπτωσης θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και θα υπολογίζεται επί των σημερινών τιμολογίων.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημειώνει ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική προστίθεται στη μείωση τιμών που πραγματοποιήθηκε εφέτος τον Ιούλιο, κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη, η ΔΕΗ εφαρμόζει εκπτώσεις από 3% έως 5,5% στους πελάτες μέσης τάσης με κατανάλωση πάνω από 10 γιγαβατώρες. Προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης, η οποία δίνεται απολογιστικά μετά το κλείσιμο του έτους, είναι να μην υπάρχουν χρωστούμενα στην ΔΕΗ αλλά να έχει γίνει εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών.

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπτώσεις 2%-5,5% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων ανακοίνωσε η ΔΕΗ"

Ελεύθερη είσοδος την 28η Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος την 28η Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης στην είσοδο του οποίου εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται ένα χάλκινο τέθριππο με τη θεά Νίκη από τη συλλογή του Θεόφιλου Χάνσεν.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος της έκθεσης «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891)» η οποία πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Με αφορμή την παρουσία του έργου αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα αναλάβουν να παρουσιάσουν στους επισκέπτες την επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία της ελληνικής Αναγέννησης στον δυτικό κόσμο.

Το τέθριππο, το οποίο προέρχεται από το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιένης, θα παραμείνει στο Μουσείο Ακρόπολης έως τις 18 Ιανουαρίου
.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα των παρουσιάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα www.theacropolismuseum.gr.

Το Μουσείο ενημερώνει, τέλος, ότι το χειμερινό ωράριο λειτουργίας που θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου, έχει ως εξής:

Δευτέρα έως Πέμπτη: Από τις 9:00 έως τις 17:00.
Παρασκευή: Από τις 9:00 έως τις 22:00.
Σάββατο και Κυριακή: Από τις 9:00 έως τις 20:00.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη είσοδος την 28η Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης"

Γραφειοκρατία και για τα κλεμμένα κινητά

Προηγήθηκε η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου, βάσει της οποίας οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν), μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ, όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.

Οπως ενημερώνει τώρα και η ΕΛ.ΑΣ., σε περίπτωση κλοπής συσκευής κινητής τηλεφωνίας και προκειμένου να απενεργοποιηθεί, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της συσκευής να δηλώσει αρχικά την κλοπή στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέροντας και τον κωδικό Ι.Μ.Ε.Ι., ενώ θα λάβει αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλει στην πάροχο εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητής γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό δήλωσης κλοπής.

Σημειώνεται ότι ο «Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων-I.M.E.I. (International Mobile Equipment Identifier) αποτελείται από 15 ή 17 ψηφία και είναι μοναδικός, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την αναγνώριση του τηλεφώνου κατά τη σύνδεση.

Συνήθως ο αριθμός I.M.E.I. αναγράφεται στην υποδοχή που φιλοξενεί τη μπαταρία του τηλεφώνου. Είναι εκτυπωμένος ευδιάκριτα σε μία λευκή ετικέτα, η οποία περιέχει και άλλα στοιχεία για τη συσκευή. Σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός IMEI αναγράφεται στη συσκευασία, στα συνοδευτικά έγγραφα, στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά και στη νόμιμη απόδειξη αγοράς των κινητών, ενώ από τη πλειοψηφία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ανακτηθεί και ηλεκτρονικά.

Συμβουλές για την αποφυγή κλοπής, ληστείας και απώλειας συσκευών κινητής τηλεφωνίας έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr).

Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφειοκρατία και για τα κλεμμένα κινητά"

Έβγαλες λεφτά σε τράπεζα του εξωτερικού; Δες τι σε περιμένει

Έβγαλες χρήματα στο εξωτερικό και για να δικαιολογηθείς στον έφορο επικαλέστηκες τα χρήματα που εισέπραξες από την πώληση ακινήτου; Ο ελεγκτής θα σας βάλει να αποδείξεις που βρήκες τα χρήματα για να αποκτήσεις το σπίτι. Επίσης, αν επικαλείσαι χρήματα που βρίσκονται σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό σου, θα βγει ένταλμα ελέγχου και για τη σύζυγο ενώ αν υποστηρίξεις ότι πούλησες μετοχές, θα σου ζητάνε και τα έγγραφα από τη χρηματιστηριακή.

Από πού προκύπτουν όλα αυτά; Από εγκύκλιο της Κατερίνας Σαββαίδου η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια. Η εγκύκλιος, δίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να χειρίζονται οι φορολογικές αρχές όλους όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό κατά την επίμαχη περίοδο 2009-2011 προκαλώντας προβλήματα μεταξύ άλλων και στο τραπεζικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και διενεργούνταν σήμερα βάσει προηγούμενης εγκυκλίου που είχε εκδοθεί από τον Χάρη Θεοχάρη. Ωστόσο με τη νέα εγκύκλιο, το ελεγκτικό πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο σφικτό σε μια προσπάθεια, οι έλεγχοι να αποδώσουν και περισσότερα έσοδα για το κράτος. Αναλυτικά οι οδηγίες που περιλαμβάνει η εγκύκλιος έχουν ως εξής:

1. Κάλυψη εμβασμάτων με χρηματικά ποσά που υπήρχαν στην κατοχή του φορολογούμενου έως και την τελευταία ημέρα του τελευταίου παραγεγραμμένου έτους. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται:

Με την εγκύκλιο διαταγή ΠΟΛ.1033/21.2.2013 διευκρινίσθηκε ότι για την κάλυψη του εμβάσματος γίνονται δεκτά χρηματικά ποσά που υπήρχαν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο τέλος του έτους 1999 (τελευταίο παραγεγραμμένο έτος), εφόσον αποδεικνύεται από επίσημα δικαιολογητικά (βεβαίωση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) και εφόσον έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στην έννοια των χρηματικών ποσών περιλαμβάνονται, εκτός από τις καταθέσεις, και τα επενδυτικά προϊόντα γενικά (ομόλογα, μετοχές, repos, αμοιβαία κεφάλαια κλπ) για τα οποία προκύπτει από σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ότι ήταν διαθέσιμα στο τέλους του έτους 1999 και εκποιήθηκαν-ρευστοποιήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της μεταφοράς χρηματικού ποσού στο εξωτερικό με έμβασμα (σχετ. παρ. 15 της ΠΟΛ.1033/21.2.2013).

2. Κάλυψη εμβασμάτων με το προϊόν της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων

Για την κάλυψη των εμβασμάτων με το προϊόν της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων διευκρινίζονται τα εξής:

α) Περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές εισηγμένες ή μη κλπ) που έχουν αποκτηθεί έως και το τέλος του 1999 και εκποιήθηκαν μετά την 1-1-2000 και πάντως πριν την αποστολή του εμβάσματος, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό που προέκυψε από την εκποίηση αυτή υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η εκποίηση από σχετικά παραστατικά.

β) Περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές εισηγμένες ή μη κλπ) που έχουν αποκτηθεί μετά από το τέλος του τελευταίου παραγεγραμμένου έτους δηλαδή μετά την 1-1-2000 και εκποιήθηκαν πριν την αποστολή του εμβάσματος, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό που προέκυψε από την εκποίηση αυτή, για την κάλυψη του εμβάσματος, σε κάθε περίπτωση όμως ελέγχεται η οικονομική δυνατότητα απόκτησης των περιουσιακών αυτών στοιχείων από το φορολογούμενο.

γ) Για περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές εισηγμένες ή μη κλπ) που έχουν αποκτηθεί και εκποιηθεί ως και το τέλος του 1999 λαμβάνεται υπόψη το ποσό που προέκυψε από την εκποίηση αυτή, εφόσον αποδεικνύεται από σχετικά παραστατικά και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος κάνει χρήση της βεβαίωσης χρηματικών ποσών σε Τράπεζες ως το τέλος του 1999, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 12 της ΠΟΛ.1033/21.2.2013 δεν μπορεί να επικαλεσθεί και τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.

Ειδικά για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μετοχές, εκτός από τα πρωτότυπα παραστατικά πώλησης (πινακίδια) θα πρέπει να προσκομίζεται και αναλυτική κίνηση της μερίδας του επενδυτή (φορολογούμενου) από το Χρηματιστήριο Αξιών.

3.Κατανομή κοινών λογαριασμών στους συνδικαιούχους.

Στις περιπτώσεις αποστολών εμβασμάτων που πραγματοποιούνται από κοινούς λογαριασμούς πρέπει να γίνεται καταρχήν ισομερής επιμερισμός αυτών μεταξύ των συνδικαιούχων του λογαριασμού προέλευσης του εμβάσματος.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εκδίδεται εντολή ελέγχου σε όλα τα πρόσωπα του κοινού λογαριασμού και εφόσον συμμετέχει ανήλικος έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2238/1994 όπως ίσχυαν.

Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επικαλείται διαφορετική αναλογία των χρηματικών αυτών ποσών οφείλει να αποδείξει με κάθε πρόσφορο μέσο τον ισχυρισμό του.

Επί αμφισβήτησης του ισχυρισμού του ελεγχόμενου από τη φορολογική αρχή η ίδια οφείλει να αιτιολογήσει την αναλογία που αυτή επικαλείται εάν αυτή είναι διαφορετική του ισομερούς επιμερισμού. Η αιτιολόγηση αυτή πρέπει να είναι ειδική και εμπεριστατωμένη (σχετ. διατ. άρθ. 28 και 64 ν. 4174/2013).

4.Επαναπατρισμοί κεφαλαίων.

Σχετικά με τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια του άρθρου 38 του ν.3259/2004, του άρθρου 18 του ν.3842/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παρ. 19 του άρθρου 21 του ν. 3943/2011 καθώς και συμπληρωματικά των διευκρινήσεων που δόθηκαν με την παρ. 10 της ΠΟΛ.1033/21.2.2013 έχουμε τα παρακάτω:

α) Σε περίπτωση που τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια με τους παραπάνω νόμους, χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της διαφοράς (προσαύξηση περιουσίας) θα πρέπει να ελέγχεται το πραγματικό γεγονός της εισαγωγής και φορολόγησης των ποσών αυτών. Δηλαδή αρκεί η βεβαίωση της Τράπεζας ότι τα συγκεκριμένα ποσά υπήχθησαν στις παραπάνω διατάξεις και ότι καταβλήθηκε ο σχετικός φόρος.

Έτσι όπως έχει γίνει με το αριθμ. πρωτ.1054830/1114/Α0012/21-06-2005 έγγραφό μας για την κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης στις περιπτώσεις που έχει απολεσθεί το πρωτότυπο μοναδικό λογιστικό παραστατικό της συναλλαγής, για τις ανάγκες της παρούσας, αρκεί αντίγραφο βεβαίωσης της Τράπεζας ίδιου περιεχομένου, ενώ στην περίπτωση αυτή απαιτείται επιπλέον υπεύθυνη δήλωση του φορολογουμένου ότι το πρωτότυπο δεν βρίσκεται στην κατοχή του και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς λόγους.

β) Επιπρόσθετα ελέγχεται ότι τα χρήματα υπήρχαν κατατεθειμένα σε Τράπεζα του εξωτερικού κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των σχετικών νόμων. Για τον λόγο αυτό πρέπει να προσκομίζεται στην αρμόδια ελεγκτική αρχή κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο.

γ) Τέλος σε κάθε περίπτωση που καταβάλλεται ο μειωμένος φόρος για τον επαναπατρισμό των σχετικών ποσών, ελέγχεται η προϋπόθεση της παραμονής των ποσών αυτών σε προθεσμιακό λογαριασμό ή της επένδυσης αυτών (μέρους ή όλου) κατά τα οριζόμενα στις σχετικές για την εφαρμογή των νόμων αποφάσεις.

5. Κάτοικοι εξωτερικού

Για όσες υποθέσεις έχουν ήδη υποβληθεί τα σχετικά με τη φορολογική κατοικία δικαιολογητικά, αυτά διαβιβάζονται στη Δ.Ο.Υ. όπου οι φορολογούμενοι υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος σαν κάτοικοι Ελλάδας. Αντιθέτως, για όσες υποθέσεις δεν έχουν ήδη υποβληθεί τα εν λόγω δικαιολογητικά, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι οφείλουν να τα προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος σαν κάτοικοι Ελλάδας. Και στις δυο περιπτώσεις, οι Δ.Ο.Υ. αποστέλλουν έγγραφο προς τις ελεγκτικές αρχές, όπου πιστοποιείται το χρονικό διάστημα για το οποίο ο φορολογούμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβγαλες λεφτά σε τράπεζα του εξωτερικού; Δες τι σε περιμένει "

Το μέλλον των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία

Από την εποχή του Μεσοπολέμου και έως τα τέλη της δεκαετίας του '70, χώρα-πυλώνας για τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης ήταν το Ιράν, του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος, ως ηγέτης αυτής της ιστορικής και με μείζονα γεωστρατηγική σημασία χώρας, έως την εκθρόνισή του από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, στις 11 Φεβρουαρίου 1979, υπήρξε πιστός σύμμαχος της Δύσης.

Η ανατροπή του σάχη και η επικράτηση της λεγόμενης Ισλαμικής Επανάστασης στη διακυβέρνηση του Ιράν υπήρξαν γεγονότα που ήταν σταθμοί και για τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, αφού άλλαζε δραματικά η παραμετροποίηση της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας αυτής για τον λεγόμενο δυτικό κόσμο.

Η Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ και η ΕΟΚ-Ε.Ε. έβλεπαν πλέον την Τουρκία ως μοναδική χώρα-πυλώνα χωρίς εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής, όσο αυτή ήταν υπαρκτή. Οσον αφορά τη μετασοβιετική περίοδο, και πάλι η Τουρκία ήταν χώρα-πυλώνας για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης στα Βαλκάνια, στη λεκάνη του Εύξεινου Πόντου, στην περιοχή του Καυκάσου, στην κεντρική Ασία, στο Ιράν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Μάλιστα, αυτή η αξία, αυτός ο ιδιαίτερα κρίσιμος για τα δυτικά συμφέροντα ρόλος που αναγνωρίστηκε στην Αγκυρα από τη Δύση, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη συνοχή, στην πολιτική σταθερότητα, ακόμα και στην ακεραιότητα της Τουρκίας. Κι αυτό γιατί η Δύση φρόντιζε -και συνεχίζει να το κάνει- να προστατεύει και να υποστηρίζει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Τουρκίας, γιατί με μια αποσταθεροποιημένη Τουρκία, που απειλείται και με διαμελισμό, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο τα γεωπολιτικά και τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης στην προαναφερθείσα περιοχή.

Αυτό είναι κάτι που έχει συνειδητοποιήσει και εκμεταλλεύεται στο έπακρο η Αγκυρα, γι’ αυτό πολλές φορές οι εκάστοτε κυβερνώντες της Τουρκίας διαπραγματεύονται και «τεντώνουν» το σκοινί, εκβιάζοντας κραυγαλέα τη Δύση για μια σειρά από ζητήματα. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι χρόνια τώρα η Κύπρος, η Ελλάδα και οι Κούρδοι!

Μάλιστα, όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, για την Ουάσινγκτον και τη Δύση είναι πιο βολικό να βρίσκονται σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, όπως ακριβώς είναι τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα δυτικά συμφέροντα, αφού μια οικονομικά ισχυρή και πολιτικά σταθερή Κύπρος και Ελλάδα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις επιδιώξεις και τα ζωτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Δύσης σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, με κινήσεις τύπου Τάσσου Παπαδόπουλου και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι, όταν θεωρούσαν ότι είναι ισχυροί, ο μεν ένας είπε το «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν, ο δε άλλος είπε το «ΝΑΙ» στον South Stream και το «ΟΧΙ»» στο Βουκουρέστι. Περισσότερα γι’ αυτό το θέμα σε άλλο άρθρο μας.

Ξαναγυρνώντας στην Τουρκία, αυτή η ούτως ή άλλως δύσκολη σχέση του εκβιαστή και του εκβιαζόμενου, λόγω της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων για τη Δύση, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που τη δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αφού στη συμπεριφορά και στον τρόπο με τον οποίο ασκεί εξωτερική πολιτική η Αγκυρα τα πολιτικά κριτήρια έχουν δώσει τη θέση τους στα ιδεολογικά και τα ισλαμο-σουνιτικο-ψυχολογικά κριτήρια.

Τι εννοούμε. Η εξωτερική πολιτική κατά κανόνα ασκείται με βάση το συμφέρον. Η Τουρκία του διδύμου Ερντογάν - Νταβούτογλου τα τελευταία χρόνια ασκεί εξωτερική πολιτική με βάση την ισλαμική ιδεολογία και τους «ιερούς» στόχους που απορρέουν από αυτήν, κάτι που, λόγω της φύσης των στόχων και της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης θρησκείας, δεν επιτρέπει την επίδειξη ευελιξίας και ωθεί την Αγκυρα σε απρόβλεπτες και πολλές φορές αυτοκτονικές κινήσεις.

Η περίπτωση του Μαβί Μαρμαρά και των σχέσεων με το Ισραήλ, η περίπτωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των σχέσεων με την Αίγυπτο, η περίπτωση των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ, κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Κορέας και της Γαλλίας, ακόμα και η περίπτωση των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα και του λεγόμενου ΙΚ, που υποστηρίζονται ανοιχτά από την κυβέρνηση Ερντογάν - Νταβούτογλου, κόντρα στη διεθνή κοινότητα και τις επιλογές της Δύσης, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον προβληματισμό σε ισχυρά κέντρα της Δύσης για το ποιο μπορεί να είναι μέλλον των σχέσεων με μια τέτοια Τουρκία.
Περισσότερα στοιχεία για το θέμα αυτό, που προβληματίζει τη Δύση, αλλά και αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του ΙΚ,

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μέλλον των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία"

Μετ' εμποδίων η ρύθμιση χρεών Εφορίας και ταμείων

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο. Πού διαφωνούν οι πιστωτές

Εμπόδια στην προώθηση της διάταξης με την οποία θα μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα, καθώς δεν συμφωνεί με πολλές από τις ελαφρύνσεις που προωθούνται.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να δοθεί άμεσα το πράσινο φως και να συμπεριληφθεί η νέα ρύθμιση σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Οι ενστάσεις της τριμερούς είναι αρκετές, με κορυφαία το επιτόκιο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και η έκπτωση που θα ισχύσει σε όσους πληρώσουν μέρος ή το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής εφάπαξ ή σε λιγότερες από 72 δόσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ανώτατος αριθμός δόσεων, δηλαδή οι 100, δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά το πώς θα γίνεται η μείωση των προσαυξήσεων είναι ακόμη αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Οπως δηλώνουν όμως αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν καθυστερήσει και άλλο η τρόικα να δώσει την έγκρισή της για την κυοφορούμενη ρύθμιση, τότε θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη σχέση Ελλάδας - δανειστών της.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας φαίνεται πως έχουν πάρει εντολή από τους προϊσταμένους τους να μην επιτρέψουν μεγάλες παροχές μέσω της εν λόγω ρύθμισης. Πάντως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων (100 μηνιαίες για οφειλές ως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για οφειλές πάνω από 15.000 ευρώ). Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για επί μέρους χαρακτηριστικά της ρύθμισης όπως για παράδειγμα το επιτόκια, οι προσαυξήσεις κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, σήμερα το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται στο 8,76%. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στο 4,5% και της τρόικας στο 5%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα επικρατήσει η πρόταση των δανειστών.
Πάντως, έχει αποφασιστεί να δοθούν κίνητρα (μείωση επιτοκίου ή προσαυξήσεων ή περισσότερες δόσεις) στους φορολογουμένους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ώστε να παραμείνουν σε αυτήν και να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 72 ή 100 μηνιαίων δόσεων.

Τέλος, η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ως 1.000.000 ευρώ.
Η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ενα από τα «όπλα» της κυβέρνησης για να πείσει τους δανειστές της πως η ρύθμιση αυτή θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους είναι το γεγονός ότι κάθε μήνα αυξάνονται τα χρέη των πολιτών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ λόγω αδυναμίας πληρωμής και όχι γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετ' εμποδίων η ρύθμιση χρεών Εφορίας και ταμείων"

Άσκησή ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρούσματος Έμπολα στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» άσκηση ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα στη χώρα μας.

Η άσκηση, η οποία δεν πήρε δημοσιότητα από τα ΜΜΕ για να μην διαταραχθεί η νοσηλεία των ασθενών, βασίστηκε σε εικονικό περιστατικό ασθενούς μολυσμένου με τον ιό Έμπολα.

Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, ντυμένοι με ειδικές στολές υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο τον «ασθενή» και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.

Από το πρωί και πριν το πρακτικό κομμάτι της άσκησης, οι ειδικοί είχαν ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια όσους έλαβαν μέρος σε αυτή και ίσως κληθούν στο απευκταίο μελλοντικό σενάριο να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό περιστατικό.

Ήδη, στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος σε αυτόνομο κτίριο και έχει εξοπλιστεί πλήρως με τα κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά για να φιλοξενήσει, εάν χρειαστεί, ένα πιθανό περιστατικό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άσκησή ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρούσματος Έμπολα στο «Αμαλία Φλέμινγκ»"

Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού: "Δεν κλέψαμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα" - "Εδώ τα βλέπουν δωρεάν"

- Όλα άρχισαν μετά την ερώτηση του Τζορτζ 'Αντριου για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης στην πρόταση της Ουνέσκο, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
- "Ντροπή για τη χώρα η παρέλαση κλεμμένων λάφυρων", τόνισε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών
- "Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα βελτιωθούν", υποστήριξε ο βουλευτής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν
- Χαμός στο βρετανικό Τύπο με την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ στη χώρα μας


Χαμός έγινε στη βρετανική Βουλή για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που επανήλθε για τα καλά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ στην Αθήνα.

Όλα άρχισαν, όταν ο Τζορτζ 'Αντριου κατέθεσε χθες ερώτηση για να διερευνήσει τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης στην πρόταση της Ουνέσκο. Η ερώτηση στη σημερινή συνεδρίαση είχε την εξής διατύπωση. "Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στην πρόταση της Ουνέσκο να μεσολαβήσει για την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;".

Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επισήμανε, όσο πιο εμφατικά μπορούσε, ότι η χώρα του θα πρέπει να ενεργήσει γενναιόδωρα: "Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τ' άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι' αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα".

Υποστηρικτής του και ο βουλευτής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν βασικά κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος. "Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων", είπε χαρακτηριστικά.

Στις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών, απάντησε η υφυπουργός Πολιτισμού, Έλεν Γκραντ, πως: "Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ουνέσκο θέλει να μεσολαβήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ".

Στη συνεχέχεια, δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για το Μουσείο της Ακρόπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο Βρετανικό, οι επισκέπες θαυμάζουν τα εκθέματα δωρεάν. "Είναι ξεκάθαρο ότι τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι και μάλιστα δωρεάν".

Όσο για τις τοποθετήσεις των δυο βουλευτών ότι τα γλυπτά έχουν κλαπεί, δεν τις άφησε ασχολίαστες, απαντώντας με απίστευτο θράσος: "Αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδα και της Βρετανίας. Το θέμα συζητήθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι".

ΑΠΕ - ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού: "Δεν κλέψαμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα" - "Εδώ τα βλέπουν δωρεάν""

«Ναι» στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Να σταλεί αίτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού ώστε να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του προέδρου Σάββα Αναστασιάδη, αποφάσισε ομόφωνα στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) η οποία, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Γιάννης Κορίνθιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, θεωρεί ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του ελληνισμού και ότι χρέος των Ελλήνων και των φιλελλήνων είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική παιδεία και τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν και οι δύο αρμόδιοι υφυπουργοί, Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος και Παιδείας, Γιώργος Σπήλιος, συγχαίροντας την ΟΕΚΑΙ.

«Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας θα συμβάλει ιδιαίτερα στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού» είπε ο κ. Σπήλιος, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω σύνδεσης και μεγαλύτερου συντονισμού στον τομέα της ελληνικής παιδείας ανά τον κόσμο και μέσα από την επικαιροποίηση των στοιχείων.

«Πιστεύω ότι η ελληνική γλώσσα έχει μεγάλη δύναμη σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά που διδάσκονται σε όλο τον κόσμο είναι και ένα εργαλείο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού».

Παράλληλα, ο κ. Γεροντόπουλος, με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Επιτροπής, κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να συναντηθούν μαζί του ώστε το συντομότερο, να οριστικοποιηθούν οι θέσεις όλων για το νομοσχέδιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο ζήτημα. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως τη σημασία της ευρείας αποδοχής του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να το περάσουμε από την UNESCO» τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα Παπαχριστοπούλου, εξηγώντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την καθιέρωσή της Ημέρας ως Παγκόσμιας, έως την προσεχή άνοιξη που θα είναι το επόμενο συμβούλιο των Εθνικών Επιτροπών της UNESCO. Η ίδια εξέφρασε και τις ενστάσεις της ως προς την αρχική ημερομηνία που είχε προταθεί από την ΟΕΚΑΙ, τη 10η Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία θα επισκίαζε έναν δεύτερο εορτασμό.

Σε αναζήτηση άλλης ημερομηνίας από τους βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, προτάθηκαν δύο άλλες ημερομηνίες, η 24η και η 18η Οκτωβρίου, σημαντικές για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, κατά τις οποίες ανακοινώθηκαν τα βραβεία Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, αντίστοιχα.

Παράλληλα, για την ενίσχυση της προσπάθειας για την παγκόσμια καθιέρωση προτάθηκε να τεθεί αυτή υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας"

Κρούσμα φυματίωσης στο κέντρο κράτησης μεταναστών Αμυγδαλέζας

Κρούσμα ενεργούς φυματίωσης εντοπίστηκε χθες στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν 33χρονο Πακιστανό κρατούμενο, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, για το περιστατικό έχει ενημερωθεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα φυματίωσης στο κέντρο κράτησης μεταναστών Αμυγδαλέζας"

Επικίνδυνο για κατανάλωση ψάρι αλιεύτηκε στην Κεφαλονιά

Επικίνδυνο ψάρι, με το όνομα λαγοκέφαλος, εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά και οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν τους αλιείς και τους καταναλωτές πως είναι επικίνδυνο για καταναλώση καθώς έχει νευροτοξίνες.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι, πριν λίγες ημέρες στην Υπηρεσία μας επαγγελματίας αλιέας, απέστειλε δείγμα ψαριού το οποίο αλιεύθηκε στα δυτικά της Κεφαλονιάς. Το ψάρι αυτό αναγνωρίσθηκε και βρέθηκε ότι είναι το Lagocephalussceleratus. Το συγκεκριμένο είδος έχει νευροτοξίνες και είναι επικίνδυνο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Ο λαγοκέφαλος έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες, ανήκει στους οργανισμούς οι οποίοι προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και αποκαλούνται «Λεσσεψιανοί μετανάστες» και είναι ψάρι επικίνδυνο για κατανάλωση.

Το εν λόγω είδος έχει εξαπλωθεί στην Κρήτη και το ΝΑ Αιγαίο πέλαγος, ενώ υπήρχαν κάποιες αναφορές για την παρουσία του στο νότιο Ιόνιο πέλαγος.

Παρακαλούμε τους αλιείς και όλους τους καταναλωτές της περιοχής μας, να ενημερώνονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Αλιείας του νομού μας (τηλ. 26713-60572/3 & 60643) για οποιοδήποτε είδος αλιεύματος δεν αναγνωρίζουν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται άγνωστα είδη αλιευμάτων».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνο για κατανάλωση ψάρι αλιεύτηκε στην Κεφαλονιά"

Νέα προαναγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ, που δεν θα είναι όμως οριζόντια γιατί η τρόικα δεν επιτρέπει άμεση αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής, ο Γκίκας Χαρδούβελης υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από το 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Capital, πως οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν κατά 750 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη χρονιά.

η μείωση της τάξης περίπου του 30% δεν θα αφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Και αυτό γιατί το 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το 2015 θα υποχωρήσουν στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προσέξτε όμως, αυτή η μείωση, της τάξης περίπου του 30% δεν θα αφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας του μπλόκου που σηκώνει η τρόικα στην άμεση αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

Το πιο πιθανό είναι να βγουν κερδισμένοι, το 2015, από την μείωση του ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, αφού γράφεται πως η αύξηση της έκπτωσης θα είναι από το 20% στο 50%.

Ταυτόχρονα αναφέρεται, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, πως θα γίνουν στοχευμένες μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προαναγγελία μείωσης του ΕΝΦΙΑ"

Προκλητικό δημοσίευμα του Spectator: Κυρία Κλούνεϊ, όταν οι Ελληνες ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα

Σε μια ευθεία επίθεση κατά της Αμάλ Αλαμουντίν προχώρησε το βρετανικό περιοδικό «Spectator», καθώς σε άρθρο του την κατηγορεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι μετέτρεψε την υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων σε ταινία του Χόλιγουντ.

Ο τίτλος του άρθρου, από μόνος του, είναι ειρωνικός και δηκτικός: «Κυρία Κλούνεϊ, να σας πω κάτι. Οταν οι Έλληνες ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα». Το κείμενο, δε, βρίθει κατηγοριών κατά της Αμάλ Αλαμουντίν.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το Χόλιγουντ έχει τη φήμη να φτιάχνει ιστορίες όπου ένας δικηγόρος είναι ο ήρωας ή ότι η Αγγλία είναι ο κακός της υπόθεσης. Η τελευταία επική εκδοχή έχει και τα δύο, μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ταινία, αλλά με την πραγματικότητα».

Και συνεχίζει το περιοδικό: «Μόλις μια εβδομάδα μετά τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, η πλέον φωτογραφημένη δικηγόρος επισκέφθηκε την Αθήνα για να συνδράμει στις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τα Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο».

Κάπου εκεί γύρισε και μια... ξώφαλτση επίθεση και στην Ελλάδα: «Με δεδομένο ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε ένα γενικό χάος λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, θα περίμενε κανείς να έχει πιο άμεσα ενδιαφέροντα από μια σειρά μαρμάρων που με τη συνδρομή των τότε ελληνικών αρχών σώθηκαν, στις αρχές του 19ου αιώνα, από το να λαξευτούν από τους χωρικούς».
Στην... πυρά που άναψε το περιοδικό μπαίνουν και οι Έλληνες πολιτικοί: «Αλλά, βέβαια, ξεχνάμε κάτι: τι θα έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί αν γυρνούσαν τα Μάρμαρα; Δεν θα είχαν κάτι άλλο πατριωτικά να φουσκώνει τα στήθη τους, έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή από τις αποτυχίες τους».
Και η ειρωνική πρόταση του περιοδικού έχει ως εξής: «Εις το όνομα της ευρωπαϊκής αρμονίας προτείνουμε το εξής: όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο των 240 δισ. δολαρίων που πήρε για να εξέλθει από την κρίση, τότε θα επιστρέψουμε κι εμείς τα Μάρμαρα. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί τον ρόλο του λόρδου Έλγιν για να σώσει την ελληνική κληρονομιά και επίσης να αποδεχθεί πως το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την προβολή τους».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικό δημοσίευμα του Spectator: Κυρία Κλούνεϊ, όταν οι Ελληνες ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα"

Νέα δίωξη για τον Λαυρεντιάδη

Κατηγορούμενος και για την υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Νεοχημικής είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόσφατα αποφυλακισθείς επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης. Το οικονομικό αντικείμενο της υπόθεσης φέρεται να ξεπερνά το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη, μετά από έρευνα, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία και 5 στενών συνεργατών του για «απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50" και "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"».

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 όταν επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.
Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία τον Μάιο του 2008. Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.
Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάσει την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρίας, όμως λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω».

Μάλιστα υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλλει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δίωξη για τον Λαυρεντιάδη"

"Τρώμε στα συσσίτια και μας κόβουν το ρεύμα" - Με καπνογόνα έξω από το Πεντάγωνο οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας

Τραγική η κατάσταση των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες. "Τρώμε στα συσσίτια και μας κόβουν το ρεύμα" λένε στο Newsit. Διαμαρτυρία με καπνογόνα πραγματοποίησαν νωρίτερα το πρωί έξω από το Πεντάγωνο. Τι έγινε στη συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του Υπουργείου Αμυνας.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός ζητούν οι περίπου 600 εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Δραματικές συνθήκες διαβίωσης για τους απλήρωτους εργαζομενους



"Τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουμε τεράστια, εργαζόμενοι τρώνε από τα συσσίτια της εκκλησίας , καθημερινά η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα των εργαζομένων, έρχονται κατασχετήρια από τράπεζες, παιδιά εργαζομένων αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να πάρουν αναβολή από την Στρατιωτική τους Θητεία" επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

"Εχουμε γίνει ζητιάνοι στους συγγενείς μας" λέει με απόγνωση στο Newsit ο κύριος Τάσος.



"Δεν έχουμε να βάλουμε ψωμί στο σπίτι μας, να μας πουν επιτέλους τι θα γίνει" λέει με οργή ο κύριος Ηλιόπουλος.



"Με πολλή μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ότι η εκφρασμένη βούληση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε , δυστυχώς για εμάς και τις 600 οικογένειες των εργαζομένων δεν έχει αποτυπωθεί πρακτικά μέχρι σήμερα" αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Διαμαρτυρία με καπνογόνα έξω από το Πεντάγωνο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι οι οποίοι άναψαν καπνογόνα και φώναξαν συνθήματα.









Μπροστά στην είσοδο του Πεντάγωνου παρατάχθηκα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.



Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου κύριο Καφέτζη.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων των ναυπηγείων Ελευσίνας, Θεοκλής Τσούκης "μετά τη συνάντηση που είχαμε διαφάνηκε μια άκρη στον κυκεώνα που εχουμε μπλέξει από τον περασμένο Γενάρη. Μας λένε πως υπάρχει πολιτική βούληση να βρεθεί επιτέλους μια λύση".


newsit

Διαβάστε Περισσότερα » ""Τρώμε στα συσσίτια και μας κόβουν το ρεύμα" - Με καπνογόνα έξω από το Πεντάγωνο οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας "

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στα Τίρανα για τα επεισόδια στη Δερβιτσάνη

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα προς το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζητώντας να καταδικαστούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με εντολή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, με το οποίο ζήτησε να καταδικαστούν από τις αλβανικές Αρχές τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας – Αλβανίας.

Ο πρέσβης κ. Ροκανάς ζήτησε, επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρέσβης της Ελλάδας μετέφερε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη Ελληνική Εθνική Μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οποία αποδυναμώνεται και σίγουρα δεν ενισχύεται από ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις που ξυπνούν μνήμες ενός βαλκανικού παρελθόντος, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να εγκαταλείψουν προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός του.

Τέλος, σε αντίστοιχες παραστάσεις προέβη προς τις τοπικές Αρχές και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στα Τίρανα για τα επεισόδια στη Δερβιτσάνη"

Deutsche Welle:«Ανησυχία» για την Ελλάδα

Ο προβληματισμός της ΕΕ για πιθανή επιστροφή της ελληνικής κρίσης καταγράφεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, το οποίο μάλιστα αφήνει αιχμές για άκομψους χειρισμούς από την ελληνική πλευρά.

Αφορμή για την εκτενή ανάλυση της εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι μεγάλη ανησυχία» ήταν η «βουτιά» πολλών μετοχών στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς και η αισθητή πτώση του δείκτη V-Dax-New, που θεωρείται «βαρόμετρο» της αγοράς και προδιαθέτει για μελλοντικές κινήσεις των επενδυτών. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει φτάσει το 8,7%, που είναι το υψηλότερο εδώ και έναν χρόνο και πάντως «υπερβολικά υψηλό» για την Ελλάδα, εάν θέλει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές.

Η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται σε πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ότι για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού «ευθύνονται πολλοί παράγοντες». Σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν όχι μόνο για τη γενικότερη αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και για τις «αντιφατικές» δηλώσεις που ακούστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα σε σχέση με τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας από το 2015 και μετά. Όσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα εκτιμά ότι «από τη μία πλευρά επιθυμεί μία, κατά το δυνατόν, άνευ όρων έξοδο από το πρόγραμμα, ώστε να απαλλαγεί από νέους όρους (βοήθειας). Από την άλλη πλευρά έχει προφανώς αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μία ασφαλής έξοδος στις αγορές χωρίς κάποια μεταβατική λύση». Σύμφωνα πάντως με την Frankfurter Allgemeine, η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για «προληπτική γραμμή πίστωσης» προσέκρουσε σε «σκεπτικισμό» στους κύκλους του Eurogroup.

Αιχμές για την Τράπεζα της Ελλάδας
Συμπαράσταση προς την Ελλάδα εκφράζει ο Γίρκι Κατάινεν.
Συμπαράσταση προς την Ελλάδα εκφράζει ο Γίρκι Κατάινεν.
Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στη «χείρα βοηθείας» που προσέφερε στην Αθήνα και επιβεβαίωσε και επισήμως την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώνοντας το «κούρεμα» που επιβάλλει σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία λαμβάνει ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες. Κατ΄αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν ήδη να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα έως 12 δις ευρώ από τη Φραγκφούρτη, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι το ζήτημα αυτό είχαν συζητήσει την Τετάρτη στην Αθήνα η ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ διατυπώνονται και κάποιες «αιχμές»: σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine, κύκλοι της ΕΚΤ χαρακτηρίζουν «κακή συνήθεια» το ότι η ελληνική πλευρά έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία. Επιπλέον, φέρονται δυσαρεστημένοι για το ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ παρουσιάστηκε ως «απάντηση» στην αντίδραση των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, ενώ στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή προετοιμαζόταν για πολλές εβδομάδες.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle:«Ανησυχία» για την Ελλάδα"

Κουβέλης: Δεν έχω στοιχεία για χρηματισμό βουλευτών

“Θεωρώ πως η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί τεχνητή πόλωση, που ταράζει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος” είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών."Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει Έλληνας βουλευτής που θα αποφασίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κριτήριο οικονομικά ανταλλάγματα ή εξυπηρετήσεις" δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στον εισαγγελέα Εφετών Π.Παναγιωτόπουλο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας καταγγελιών περί χρηματισμού βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.

Είπε οτι ο ίδιος δεν έχει στοιχεία για ένα τέτοιο γεγονός και πρόσθεσε: «Θεωρώ πως η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί τεχνητή πόλωση, που ταράζει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.Μέρος του πολιτικού συστήματος είναι προσδεδεμένο στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων οργανωμένων ομάδων. Πρόκειται για χωροτάκτες της πολιτικής».

Τη Δευτέρα, στον εισαγγελέα έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ την Τρίτη ο βουλευτής Ι. Πανούσης.

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουβέλης: Δεν έχω στοιχεία για χρηματισμό βουλευτών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news