facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αυτά είναι τα 20 ΙΕΚ που κινδυνεύουν με κλείσιμο την Παρασκευή: Πόσα χρωστάνε στο Δημόσιο [λίστα]

«Λουκέτο» περιμένει όσα ιδιωτικά ΙΕΚ χρωστούν στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο κ. Λοβέρδος, το υπουργείο θα εκδώσει την Παρασκευή τα σχετικά έγγραφα για όσα Ιδρύματα δεν ρύθμισαν μέχρι την Τετάρτη, που ήταν και η καταληκτική προθεσμία, τις οφειλές τους.

«Θα έχουμε πεθάνει όλοι εμείς εδώ για να καταφέρει να ξεπληρώσει ο κύριος αυτός. Αυτά, λοιπόν, τα φαινόμενα δεν θα τα δεχτούμε, συγκροτούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος επεσήμανε ακόμα ότι μόλις τρία ιδιωτικά ΙΕΚ ρύθμισαν τα χρέη τους προς το δημόσιο.

Οπως ανέφερε, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν θα δεχτεί φαινόμενα κοροϊδίας, φέροντας παράδειγμα ιδιοκτήτη ΙΕΚ με εκατομμύρια οφειλές, που έκανε ρύθμιση για δόση 160 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος, όσοι σπουδαστές όσοι έχουν εγγραφεί και έχουν πληρώσει στα ιδιωτικά ΙΕΚ, θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στα δημόσια ΙΕΚ.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τρισέλιδη λίστα με τα ονόματα όλων των ιδιωτικών ΙΕΚ μαζί με τα ποσά των οφειλών τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη λίστα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος προκύπτει ότι συνολικά 20 ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν οφειλές προς το δημόσιο, ωστόσο, ορισμένα έχουν ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση.

Αναλυτικά:
  1. CAMPUS ΕΠΕ Εκπαιδευτική Επιμορφωτική Εταιρεία, (Σπάτα). Σύνολο οφειλών 11.347.178,27 ευρώ.
  2. ΙΕΚ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΠΕ (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 4.560.587,14 ευρώ.
  3. ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ Α.Ε ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 3.949.214,02 ευρώ.
  4. ΤΟΠΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Α.Ε. (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 3.725.866,57 ευρώ.
  5. ΩΜΕΓΑ Γ. ΣΙΟΤΡΟΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 3.420.916,24 ευρώ.
  6. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε. EDU CAPITAL (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 3.231.421,51 ευρώ.
  7. ΣΧΟΛΗ ΚΑΡΑΒΑΝΑ Α.Ε. (Ιωάννινα, Λάρισα). Σύνολο οφειλών 2.971.071,28 ευρώ.
  8. ΧΡΥΣΗ ΧΤΕΝΑ ΠΕΤΡΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ Α.Ε. (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 2.568.228,72 ευρώ.
  9. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΕΚ ΕΨΙΛΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. (Αθήνα) Σύνολο οφειλών 1.916.432,59 ευρώ.
  10. ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΗΜΑΚΗ Α.Ε. (Αγ. Ανάργυροι). Σύνολο οφειλών 1.873.788,22 ευρώ.
  11. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Κηφισιά) Σύνολο οφειλών 1.770.425,36 ευρώ.
  12. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΠΕ, (Αθήνα) Σύνολο οφειλών 1.764.242,10 ευρώ.
  13. ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΡΕΛΚΟ Α.Ε.Ε. (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 1.437.898,40 ευρώ.
  14. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΛΤΑ Α.Ε (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 1.293.596,31 ευρώ.
  15. Κ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε (Θεσσαλονίκη). Σύνολο οφειλών 1.204.158,58 ευρώ.
  16. ΖΥΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Α.Ε. (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 1.136.111,24 ευρώ.
  17. ΔΕΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 1.133.297,12 ευρώ.
  18. ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΛΑΒΕΡΝ (Νέα Ερυθραία). Σύνολο οφειλών 1.094.281,10 ευρώ.
  19. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 1.093.236,89 ευρώ.
  20. ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑ (Αθήνα). Σύνολο οφειλών 1.043.259,15 ευρώ.
 iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα 20 ΙΕΚ που κινδυνεύουν με κλείσιμο την Παρασκευή: Πόσα χρωστάνε στο Δημόσιο [λίστα] "

Με ποιές προϋποθέσεις η θέρμανση με φυσικό αέριο σε μεμονωμένα διαμερίσματα

Μόνο αν οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών αδυνατούν ή αρνούνται να αποφασίσουν για την αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με αντίστοιχο φυσικού αερίου, θα μπορούν μεμονωμένοι ιδιοκτήτες να εγκαθιστούν συστήματα αυτόνομης θέρμανσης.

Και στις περιπτώσεις αυτές, όμως, όσοι αποκτούν αυτόνομη θέρμανση θα εξακολουθήσουν να συμμετάσχουν στη δαπάνη της κεντρικής θέρμανσης.

Αυτή είναι η πρόταση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με τις προϋποθέσεις αυτονόμησης μεμονωμένων διαμερισμάτων πολυκατοικιών από την κεντρική θέρμανση.

«Πρέπει πρώτα να ενημερωθούν οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών για τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου και σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας των μελών της να το αποφασίσουν, τότε πλέον να γεννάται το δικαίωμα της ατομικής σύνδεσης κάθε ιδιοκτησίας, με μικρή συμμετοχή στη δαπάνη της κοινής θέρμανσης αν και όταν αυτή συνεχίσει να λειτουργεί, που επιβάλλεται από ουσιαστικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους. Διαφορετικά, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη αυτονόμηση του τρόπου ατομικής θέρμανσης με φυσικό αέριο των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ριγκ, και χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες!» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών σε έγγραφο προς το ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι, υπήρξαν εισηγήσεις που είχαν υποβληθεί στο υπουργείο για πλήρη απελευθέρωση της δυνατότητας αυτονόμησης των επιμέρους ιδιοκτησιών από την κεντρική θέρμανση οι οποίες όμως δεν υιοθετούνται από το ΥΠΕΚΑ.

Για να ισχύσει το νέο καθεστώς, θα πρέπει ωστόσο να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες είτε για την εγκατάσταση καυστήρα κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του πετρελαίου είτε για την αυτονόμηση των επιμέρους διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, στη γενική συνέλευση θα πρέπει να μετάσχουν οι ιδιοκτήτες των θερμαινόμενων ιδιοκτησιών (και όχι του συνόλου), ενώ αυτονόμηση μπορεί να προβλεφθεί και σε κτίρια που είναι ήδη συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου, αν έχει διακοπεί η λειτουργία των κεντρικών εγκαταστάσεών τους, καθώς και στις υπόλοιπες πολυκατοικίες της χώρας αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αντλίες θερμότητας αέρος - νερού που είναι ιδιαίτερα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η ίδια πρόταση προβλέπει συμμετοχή των αυτονομούμενων ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου έως το πολύ 25%, «όπως περίπου ορίζουν όλοι σχεδόν οι ισχύοντες κανονισμοί για τις αυτονομίες και τις κενές ιδιοκτησίες».

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, εφαρμόζεται φέτος πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής των καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, από το οποίο προβλέπεται να ωφεληθούν 46.000 νοικοκυριά. Η επιδότηση καλύπτει το 60% του συνολικού κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, με ανώτατο ποσό ανάλογα την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύς του λέβητα που ξεκινά από 1000 ευρώ και φθάνει μέχρι 5.550 ευρώ. Στόχος είναι η μείωση του κόστους θέρμανσης, αλλά και η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ποιές προϋποθέσεις η θέρμανση με φυσικό αέριο σε μεμονωμένα διαμερίσματα"

Βρούτσης: Θα ελεγχθούν τα οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων

Ελέγχους για το εάν χορηγούνται σύννομα οικογενειακά επιδόματα σε συνταξιούχους ξεκινά το υπουργείο Εργασίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 17ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Οκτώβριο προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη νέα δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων για την αποτύπωση των δικαιούχων, αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία, όπως η παροχή οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους.

Ο υπουργός τόνισε πως η σχετική δαπάνη για τα 664.862 οικογενειακά επιδόματα που παρέχονται σε συνταξιούχους 35 ασφαλιστικών φορέων ανέρχεται σήμερα στα 462 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως το μέσο επίδομα διαμορφώνεται σε 694,8 ανά συνταξιούχο.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως το ασφαλιστικό βρίσκεται σε νέες, πιο στέρεες βάσεις, σημειώνοντας ότι στους πρώτους δέκα μήνες του 2014, η απορρόφηση πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κινείται απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων, καθώς με προϋπολογισθείσα καταβολή 83,33% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 83,39%.

Σε ότι αφορά στον Οκτώβριο του 2014 η έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ» δείχνει ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 948,16 ευρώ.

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.653.257 άτομα, ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.491.514 εκ των οποίων οι 11.885 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον Οκτώβριο ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο δεκάμηνο του 2014 ήταν 23 δισ. ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Θα ελεγχθούν τα οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων"

Προεδρικές «σουίτες» στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Στοιχεία-φωτιά για τα «έργα και τις ημέρες» αγροτικών συνεταιρισμών κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος.

Σύμφωνα με τους πρώτους αριθμούς που γνωστοποιήθηκαν και προέρχονται από τις έρευνες που διεξήγαγαν -για τη δεκαετία 2001-2011- τόσο ο αρμόδιος εισαγγελέας όσο και οι ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτουν δαπάνες που δεν δικαιολογούνται να καλύπτονται από τους συνεταιρισμούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσή που διάβασε το «καυτό» πόρισμα, μεταξύ άλλων προκύπτουν δαπάνες:

• 103.000 ευρώ που αφορούν την πιστωτική κάρτα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που την επίμαχη περίοδο ήταν ο σημερινός, επίσης, πρόεδρος της, κ. Τζανέτος Καραμίχας. Οι δαπάνες πληρώνονταν από τον οργανισμό.

• Δαπάνη 100.000 για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο πρόεδρος. Η κάλυψη της δαπάνης αφορούσε το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και την καθαρίστρια.

• Δαπάνες 68.000 ευρώ για γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο επίσης δεν προβλεπόταν.

• Επίσης 46.000 ευρώ για δαπάνη κινητού τηλεφώνου για τον πρόεδρο και άλλες 30.000 ευρώ για τον γενικό διευθυντή.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος τόνισε: «Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «το επίμαχο περιεχόμενο των εγγράφων δεν πρέπει να γίνει φεϊγβολάν», σημειώνοντας πως «ένα αντίγραφο έχει κρατήσει ο ίδιος κλειδωμένο στο υπουργικό του γραφείο και άλλο ένα θα έχει η Βουλή σε ειδικό γραφείο, από το οποίο θα μπορούν να περνούν οι βουλευτές για να το μελετήσουν».

Αντίδραση
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία αργά χθες το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει την άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, επειδή από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν προκαλούν αρνητικό κλίμα και αφήνουν ακόμη και τώρα σκιές για έκνομες πράξεις και κακοδιαχείριση στους πόρους που έχει εισπράξει η ΠΑΣΕΓΕΣ από την παρακράτηση του ΕΛΓΑ, ομόφωνα ζητά, αίροντας κάθε περιορισμό από προσωπικά δεδομένα, να δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ελέγχων και οι λεπτομέρειές τους, έστω και αν γίνουν φεϊγβολάν (εννοώντας την αποστροφή του υπουργού)».

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το συνοδευτικό έγγραφο των πορισμάτων με τίτλο «Παρατηρήσεις των υπηρεσιών που διενήργησαν τους ελέγχους», στο οποίο τονίζεται η έλλειψη πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και η αδυναμία επιβολής κυρώσεων, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει ελλείψεις σχετικά με ζητήματα εποπτείας και ελέγχου του υπουργείου επί των εν λόγω οργανώσεων, δεδομένου ότι πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προεδρικές «σουίτες» στην ΠΑΣΕΓΕΣ"

«Πακέτο» 12 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της αγοράς

Χρηματοδοτικό «πακέτο» 12 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της αγοράς από κονδύλια του νέου και του παλιού ΕΣΠΑ ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για κονδύλια που θα εκταμιευθούν στη διάρκεια του νέου έτους και σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αυτά θα πάνε στους πλέον νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ύστερα από διαπραγματεύσεις που έκανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος με την Κομισιόν, από τα 12 δισ. ευρώ τα 4,9 δισ. ευρώ είναι κονδύλια του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και τα οποία θα διατεθούν νωρίτερα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την «ανακούφιση» ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Αναλυτικότερα, τα 12 δισ. ευρώ προέρχονται από:

1 Κονδύλια ύψους 4,2 δισ. ευρώ για έργα της περιόδου 2007-2013, τα οποία είναι ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και είναι σε εξέλιξη.

2 Κονδύλια ύψους 2,9 δισ. ευρώ από έργα-γέφυρες από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ.

3 Κονδύλια ύψους 4,9 δισ. ευρώ από εμπροσθοβαρείς δράσεις του νέου ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία κατηγορία, έχουν προγραμματιστεί για πρόωρη δημοπράτηση και προκήρυξη 735 δράσεις σε 12 κατηγορίες-κλάδους της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός
Πιο συγκεκριμένα, ανά τομέα οι δράσεις και ο προϋπολογισμός τους έχουν ως εξής:

• Για την προστασία του περιβάλλοντος θα προκηρυχθούν 280 δράσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

• Στον τομέα των Μεταφορών ετοιμάζονται 33 δράσεις προϋπολογισμού 996 εκατ. ευρώ.

• Στις 127 θα ανέλθουν οι δράσεις για τη χρηματοδότηση με 594 εκατ. ευρώ έργων που θα αφορούν τις χαμηλές εκπομπές ρύπων.

• Με 283 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι δράσεις που ετοιμάζονται είναι 18.

• Για την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας θα προκηρυχθούν 21 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 127,5 εκατ. ευρώ.

• Με 42 δράσεις ύψους 68,6 εκατ. ευρώ θα προωθηθούν η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας.

• Για την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης προκηρύσσονται 85 δράσεις ύψους 192,6 εκατ. ευρώ.

• Με 43 δράσεις ύψους 112,1 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί η επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

• Με τέσσερις δράσεις έρχεται επιπλέον ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την προώθηση της απασχόλησης.

• Ο τομέας της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας θα χρηματοδοτηθεί με 42 εκατ. ευρώ μέσα από 49 δράσεις.

• Με 51,5 εκατ. ευρώ προβλέπεται η ενίσχυση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ετοιμάζονται 23 δράσεις.

• Για τεχνική βοήθεια θα προκηρυχθούν 10 δράσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οι κ. Δένδιας και Κωνσταντινόπουλος έκαναν γνωστό στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, ενώ προβλέπονται και άλλα μέτρα απλούστευσης των διαδικασιών.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πακέτο» 12 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της αγοράς"

Διεθνής Διαφάνεια: Αυτοί είναι οι «πρωταθλητές» στη διαφθορά

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά είναι οι τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Υγείας και του Δημοσίου, με βάση τις καταγγελίες που έγιναν στην υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδα, η οποία συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 600 αναφορές πολιτών για περιστατικά διαφθοράς.
Οι βασικοί τομείς αλλά και οι κύριες υποθέσεις διαφθοράς, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στις καταγγελίες που κατέγραψε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδα, αφορούν πιο αναλυτικά:
- Τοπική Αυτοδιοίκηση: 12% των καταγγελιών: αδιαφανείς διαδικασίες διαγωνισμών/προσλήψεων/ προμηθειών, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και ευνοιοκρατία, κακοδιαχείρηση
- Υγεία: 11% των καταγγελιών: χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, φακελάκι, φοροδιαφυγή
- Δημόσιο: 9,50% των καταγγελιών: ευνοιοκρατία/μη αξιολόγηση/ελλιπής εποπτεία και μη απόδοση ευθυνών, αδιαφάνεια/μη παροχή πληροφοριών σε πολίτες, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών
- Εργασία: 9% των καταγγελιών: ανασφάλιστη εργασία/μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, μη πληρωμή δεδουλευμένων, απόδοση παράνομων συντάξεων και επιδομάτων
- Παιδεία: 8% των καταγγελιών: χρηματισμοί καθηγητών, ευνοιοκρατία/νεποτισμός, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών
- Εμπόριο: 6,7% των καταγγελιών: φοροδιαφυγή/μη έκδοση νόμιμων παραστατικών
Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος από τις 609 αναφορές που δέχτηκε συνολικά μέσω της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!», από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2014, σημειώνει ότι:
- το 46% των ανθρώπων είχαν πέσει οι ίδιοι θύματα της διαφθοράς, ενώ το 39% είχαν γίνει μάρτυρες σε υπόθεση διαφθοράς
- το 85% των αναφορών έγινε από μεμονωμένα άτομα/ιδιώτες
- το 38% των υποθέσεων/ατόμων χρειάστηκε να λάβει βασική πληροφόρηση και να παραπεμφθεί σε άλλη Αρχή/υπηρεσία
- το 24% των υποθέσεων/ατόμων έλαβε πληροφόρηση και καθοδήγηση για το πώς και πού να απευθύνει την καταγγελία του
- το 49% των ατόμων που πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στην Υπηρεσία για να καταγγείλουν ήταν άνδρες
- το 21% των καταγγελιών σημειώθηκε στην περιοχή της Αττικής και το 12% στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας
- το 59% των ανθρώπων προτίμησε το τηλέφωνο ως μέθοδο καταγγελίας, ενώ το 33% προχώρησε σε ηλεκτρονική αναφορά αποστέλλοντας e-mail.
Street Event στο Μοναστηράκι
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας της υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!», η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος διοργανώνει εκδηλώσεις το Σάββατο (12:00-17:00) στην πλατεία Μοναστηρακίου.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Διαφάνεια: Αυτοί είναι οι «πρωταθλητές» στη διαφθορά"

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet στις 26 Οκτωβρίου

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωσης ή έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους να αναρτώνται στο taxisnet στις 26 Οκτωβρίου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει τα νέα εκκαθαριστικά προυπολογίζοντας εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακή κατάσταση και ακίνητη περιουσία αλλά και τα στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Μεγάλη ταλαιπωρία θα περάσουν χωρίς να φταίνε οι φορολογούμενοι για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς αυτοί θα περιμένουν στις ουρές της εφορίας με τις αποδείξεις τους.

Όσοι τώρα φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωσης θα δουν στο taxisnet μείωση στο συνολικό βεβαιωμένο τους ποσό και οι δόσεις που έχουν ήδη πληρώσει θα συμψηφισθούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet στις 26 Οκτωβρίου"

Ηχηρό μήνυμα στήριξης Κομισιόν προς την Ελλάδα

Με δήλωση υποστήριξης προς την Ελλάδα απάντησε η Ευρωπαϊκή επιτροπή σήμερα, μετά από δύο μέρες συνεχούς απότομης πτώσης στο ελληνικό χρηματιστήριο. “Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στο να δημιουργήσει μία βάση για βιώσιμη ανάπτυξη με υγιή οικονομικά πιο ανταγωνιστική αλλά και μια ισχυρή," αποτελεσματική επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε ο αρμόδιος επιτροπος για οικονομικές υποθέσεις Γιούρκι Κατάινεν.

"Αυτό το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της αναγκαίας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής συνεπαγόταν πολύ δύσκολες επιλογές . Η Επιτροπή και η Ευρωζώνη στο σύνολό της έχουν σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ενώ υπάρχει μια σαφής ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιοδήποτε τρόπο για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να εξομαλύνει το δρόμο για πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά.

Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθούν. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο να καθησυχάσει τους δανειστές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι θα συνεχίσει την σταθερή της δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής και επαρκής δημοσιονομικής ρύθμισης."

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρό μήνυμα στήριξης Κομισιόν προς την Ελλάδα"

Άρειος Πάγος:Η ΕΥΠ μπορεί να ζητά πληροφορίες από την προανάκριση

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, στην υπ΄ αριθμ΄7/2014 γνωμοδότησή του, επισημαίνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να ζητεί και να λαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία από τις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές, δασικές κ.λπ. αρχές, κατά τη διάρκεια της διενέργειας προανακριτικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το ερώτημα εάν κατά την διεξαγωγή προανακριτικών πράξεων πρέπει να χορηγούνται σε στελέχη της ΕΥΠ πληροφορίες, είτε προφορικά, είτε με τη χορήγηση φωτοαντιγράφων (ταυτοτήτων, αδειών οδήγησής, κ.λπ.).

Ακόμη, το Λιμενικό Σώμα έθεσε το ερώτημα εάν επιτρέπεται τα στελέχη της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τους κατηγορούμενους κατά το προανακριτικό στάδιο. Τα ερωτήματα αυτά ανέκυψαν στην πράξη, καθώς τα στελέχη της ΕΥΠ έχουν ζητήσει την χορήγηση πληροφοριών στο στάδιο της προανάκρισης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρει ότι από την ισχύουσα νομοθεσία τα στελέχη της ΕΥΠ δεν μπορούν να διενεργούν προανάκριση ή προανακριτικές εξετάσεις, αλλά για την εκπλήρωση της αποστολής της μπορεί να αναζητεί και να συλλέγει πληροφορίες για την «πρόληψη ή την αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας», αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός.

Η ΕΥΠ, σύμφωνα με τον ίδιο, τις πληροφορίες δικαιούται να τις ζητεί προφορικά ή γραπτά από τις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές και δασικές αρχές, αλλά και από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες που διενεργούν προανακριτικές πράξεις.

Όμως, στην περίπτωση που το αίτημα διατυπώνεται προφορικά οφείλουν οι προανακριτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ να τηρούν το απόρρητο της μεταξύ τους επικοινωνίας και της υποβολής του αιτήματος.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει στην επίμαχη γνωμοδότησή του, ότι το αίτημα των υπαλλήλων της ΕΥΠ να έρχονται σε επαφή με τον κατηγορούμενο κατά το προανακριτικό στάδιο, μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν γραπτής έγκρισης του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως θα έχει ελέγξει την νομιμότητα του αιτήματος της ΕΥΠ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος:Η ΕΥΠ μπορεί να ζητά πληροφορίες από την προανάκριση"

Θερμικές κάμερες στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον Εμπολα

Στην τοποθέτηση θερμικών καμερών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για τον εντοπισμό των επιβατών με πυρετό θα προχωρήσει η Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της Συντονιστικής Συνάντησης των υπουργών Υγείας που έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά τον έλεγχο για τον ιό Έμπολα στις νόμιμες πύλες εισόδου που λήφθηκε «επειδή αφορά σε μικρό αριθμό πτήσεων και το οικονομικό κόστος δεν είναι δυσανάλογο». Ο υπουργός επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις χώρες της επιδημίας (Σιέρρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα), αλλά δήλωσε ότι συμμερίζεται «τις ανησυχίες της Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά όμως τον έλεγχο των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού και από τα ανατολικά σύνορα της χώρας, ο Έλληνας υπουργός έθεσε στους ομολόγους του το πρόβλημα του ελέγχου. «Ως πρώτα μέτρα αποφασίστηκαν η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών» είπε ο κ. Βορίδης αλλά ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.

Δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τον ιό Έμπολα

Το θέμα του ελέγχου (screening) των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής μονοπώλησε τη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια.

«Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα» τόνισε και η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, κυρία Μαρισόν Τουρέν.

Άλλα Κράτη- Μέλη τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών- δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού. Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμικές κάμερες στο «Ελ. Βενιζέλος» για τον Εμπολα"

Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου

Προβλήματα στην πτήσεις αναμένεται να προκληθούν την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 09.00 έως τις 13.00, με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού.

«Παράγοντες όπως η διαρκής μείωση του προσωπικού, η αυξανόμενη κόπωση του εναπομείναντος, καθώς και η έλλειψη, έως τώρα, επενδύσεων που θα συνέβαλαν στην ανανέωση των συστημάτων αεροναυτιλίας, θα έχει για τις προσεχείς θερινές περιόδους μια σημαντική επίπτωση» αναφέρει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ).

«Αυτή η επίπτωση θα είναι η δραματική αύξηση των καθυστερήσεων των πτήσεων, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας αλλά και στο κόστος των αεροπορικών εταιρειών, που επιβαρύνονται με 80 ευρώ περίπου ανά λεπτό καθυστέρησης της κάθε πτήσης» σημειώνει.

«Όσο μειώνεται το προσωπικό των ΕΕΚ τόσο θα αυξάνουν οι καθυστερήσεις των πτήσεων» παρατηρούν οι συνδικαλιστές και σημειώνουν ότι οι εκκλήσεις τους «για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης έπεσαν στο κενό».

«Σε μια πρωτοφανή μάλιστα επίδειξη κυνισμού, ανευθυνότητας και ασέβειας προς τους ΕΕΚ αλλά και τη χώρα, ο Διοικητής της ΥΠΑ κ. Κούκης υπονόμευσε την διαδικασία πρόσληψης ΕΕΚ, καθώς δεν τις συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό της ΥΠΑ ενώ είχαν ανακοινωθεί στον τύπο» αναφέρεται.

«Ο κ. Κούκης οφείλει να λογοδοτήσει για τα λάθη και τις παραλείψεις του και η Πολιτεία οφείλει να ενσκήψει άμεσα στα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου» καταλήγει η η ΕΕΕΚΕ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου"

Πήγε να παραδώσει το παιδί του στην Εφορία Ρόδου (ΒΙΝΤΕΟ)

Του κατέσχεσαν τα τελευταία 300 ευρώ που είχε στο λογαριασμό του

Ένας 35χρονος διαζευμένος πατέρας, σε πλήρη απόγνωση, έφθασε χθες στην
Εφορία της Ρόδου αγκαλιά με το μικρό αγγελούδι του.

«Πάρτε το - είπε στους υπαλλήλους- δεν μπορώ να το ζήσω!»

Τα τελευταία 300 ευρώ που του έβαλαν στον λογαριασμό του, τα άρπαξε η Εφορία.
Οι διατάξεις του νόμου δεν κάνουν καμία εξαίρεση. Το σύστημα λειτούργησε άψογα. Χωρίς να υπολογίζει ανάγκες, παιδιά, αγώνες και αγωνίες.

Απλά τσακίζει. Όνειρα, ζωές και ελπίδες…

Να παραδώσει το παιδί του, μόλις ενάμιση έτους(!) στη Δημόσια Οικονομική Εφορία της Ρόδου, πήγε χθες ένας διαζευγμένος άνεργος πατέρας, αμέσως μόλις διαπίστωσε ότι οι… άγρυπνοι φρουροί του κράτους μας, «άρπαξαν» από τον λογαριασμό του τα τελευταία 300 και πολύτιμα ευρώ που υπήρχαν.

Η υπόθεση αυτή, που εκ των πραγμάτων αποτυπώνει μέρος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν έρθει χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή μας, εκτυλίχθηκε χθες το πρωί, με πρωταγωνιστές έναν 35χρονο συμπολίτη μας, σε πλήρη απόγνωση, (ο οποίος διατηρούσε παλαιότερα επιχείρηση) τις κρατικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών και την Τράπεζα η οποία δέσμευσε σε απίστευτο χρόνο, το ποσό που είχε κατατεθεί και προορίζονταν για την καθημερινή επιβίωση του μικρού παιδιού και του πατέρα του.

Το ποσό είχε κατατεθεί από τη μητέρα του 35χρονου που διαμένει σε άλλη περιοχή της χώρας μας με στόχο να βοηθηθεί ο ίδιος και να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθημερινά του έξοδα. Ο λογαριασμός της τράπεζας, ενώ παλαιότερα ήταν μισθοδοτικός κι είχε δηλωθεί ως «ακατάσχετος» δεν επικαιροποιήθηκε για το 2014 με αποτέλεσμα η Εφορία να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην κατάσχεση του ποσού αυτού.

Σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση
Ο συμπολίτης μας, απόλυτα συνειδητοποιημένος για την πράξη του, έφθασε χθες το πρωί στα γραφεία της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας Ρόδου και αφού κατευθύνθηκε έχοντας στην αγκαλιά του ένα υπέροχο κατάξανθο αγγελούδι μόλις ενάμιση ετών το οποίο κοιμόταν στον ώμο του, ανέβηκε τα σκαλιά του πρώτου ορόφου της Δ.Ο.Υ Ρόδου και κατευθύνθηκε στο γραφείο του έφορου κ. Νίκου Καλογερόπουλου.

Ο 35χρονος, ξεκαθάρισε ότι με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε να περάσει για το επόμενο χρονικό διάστημα και να καλύψει τα βασικά έξοδά του για τον ίδιο και το παιδάκι του, καθώς έχει την επιμέλειά του. Με εξαιρετικά ήρεμο ύφος, ενημέρωσε τον Έφορο, ότι βρίσκεται σε πλήρη αδιέξοδο αφού είναι άνεργος εδώ και καιρό και σημείωσε ότι αν τα χρήματα δεν μπορέσουν γρήγορα και πάλι να περάσουν στην κατοχή του, τότε ήταν αποφασισμένος να φθάσει στο σημείο ακόμα και να αφήσει στην Εφορία το παιδί του(!) σε μια καθαρά συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, μια και το ίδιο το κράτος ήταν αυτό που του στέρησε το δικαίωμα ακόμα και να του παρέχει ακόμα και τα ελάχιστα από τα βασικά αγαθά που χρειάζεται ένας άνθρωπος.

Πήγε να παραδώσει το παιδί του στην Εφορία Ρόδου


Ο έφορος Ρόδου, φανερά έκπληκτος από την κατάσταση που αντιμετώπισε, του εξήγησε αφού κουβέντιασε για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί του, ότι σε βάρος του εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία καθώς έχει χρέη προς την Δημόσια Οικονομική Εφορία Ρόδου.

Ο 35χρονος ζήτησε εξηγήσεις για ποιο λόγο του κατέσχεσαν το ποσό και όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» λίγο αργότερα, έπεσε από τα σύννεφα όταν τον πληροφόρησαν ότι έπρεπε να… επικαιροποιήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό που είχε δηλώσει πριν από αρκετό καιρό!
Τώρα, αναμένεται να γίνει διαδικασία αποδέσμευσης του ποσού αυτού, αλλά οι πιθανότητες να επιστραφεί και πάλι στον λογαριασμό του είναι ελάχιστες.

Τι δήλωσε ο ίδιος στη «Ροδιακή»
Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον διευθυντή της Δ.Ο.Υ Ρόδου ο 35χρονος, βρήκε το κουράγιο να μιλήσει στη «Ροδιακή» και να περιγράψει με νηφάλιο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε.

Ερ: Είσαστε πατέρας ενός παιδιού 26 μηνών και ζείτε μια περιπέτεια που πραγματικά προβληματίζει: Είδατε σήμερα το πρωί τον λογαριασμό που είχατε με τα τελευταία 300 ευρώ να αδειάζει. Μάθατε ότι το έκανε η Εφορία. Μας είπατε ότι είστε σε πλήρη απόγνωση και ότι θα παραδώσετε στην Εφορία το παιδί να το μεγαλώσει μια που από σας που προσπαθείτε σας το στερεί! Για πείτε μας τι έγινε;
Προσπαθώ με αξιοπρέπεια να μεγαλώσω μόνος ένα μικρό παιδάκι. Η μητέρα μου που μένει σε άλλη πόλη της Ελλάδας, μου έβαλε στο λογαριασμό μου το ποσό των 300 ευρώ για να περάσουμε το μήνα. Ο ένας και μοναδικός λογαριασμός μισθοδοσίας που είχα διαπιστώθηκε χθες, ότι να μεν ότι είναι διαθέσιμα τα ποσά αλλά δεν μπορώ να τα εισπράξω. Τους ρώτησα το λόγο και μου είπαν έχουν κατασχεθεί από την Εφορία.

Ερ: Εσείς δεν είχατε δηλώσει τον λογαριασμό ως ακατάσχετο;
Ναι, τον είχα δηλώσει έτσι. Επειδή όμως είμαι άνεργος από τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτόματα καταργήθηκε και το λεγόμενο ακατάσχετο.

Ερ: Τι σας είπαν εδώ; Μπορεί τώρα να διορθωθεί αυτό;
Μου είπαν να ξαναδηλώσω το ακατάσχετο του λογαριασμού. Να έρθω και να κάνω μετά ρύθμιση και θα δούμε μετά τι μπορεί να γίνει.

Ερ:Τους δηλώσατε εκεί στην Εφορία ότι με αυτά τα χρήματα, τα οποία έβαλε στο λογαριασμό η μητέρα σας, ζείτε εσείς και το παιδί σας;
Δεν χρειάζεται να τους το πω. Το είδαν. Το διαπίστωσαν και οι ίδιοι. Μου εξήγησαν ότι δεν είναι εσκεμμένο αυτό. Κι ότι έτσι λειτουργεί το σύστημα. Ένα πράγμα λοιπόν να ξέρουν αυτοί όλοι που κάνουν το σύστημα τούτο:

Ότι εμείς κάποτε θα φύγουμε από τη χώρα. Για να μη ζήσουν και τα παιδιά μας αυτό το χάλι που ζούμε τώρα εμείς. Από κει και πέρα, αυτοί ποιους νομίζουν ότι θα έχουν για να λειτουργούν ως κράτος;

Θα είμαστε μια χώρα των γερόντων και των λωποδυτών αφού σε λίγο ελάχιστοι θα πληρώνουν φόρους. Αυτό θέλουν; Γι αυτό επιτρέπουν να γεμίσουμε με μετανάστες;

Επίσης θέλω να ενημερώσω τον κόσμο έξω ότι αν δεν γίνουμε όλοι μια γροθιά, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξουμε. Αλλιώς δεν αντιμετωπίζονται. Όσο βλέπουν την αδιαφορία μας, τόσο αυτοί ισχυροποιούνται.»

Τι χρωστούν οι Ροδίτες
Ποσό της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ, χρωστούν οι Ροδίτες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελίες στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 5.800 επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι αδυνατούν εκ των πραγμάτων να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και εντάχθηκαν έτσι με τον τρόπο αυτή στην… μαύρη λίστα.

Το ποσό αυτό θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο και κατατάσσει το νησί της Ρόδου στην κορυφή των περιοχών εκείνων σε όλη τη χώρα (μετά την Κρήτη και το νομό Ιωαννίνων) με τα υψηλότερα ποσά συγκριτικά με τον πληθυσμό μας.

Πιο απλά χιλιάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες καλούνται να πληρώσουν μέσα στους επόμενους μήνες ποσό της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ!

Ειδικότερα το παραπάνω ποσό που προκαλεί «ίλιγγο» αντιστοιχεί σε:
281 εκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία
48 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και
52 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που έχει ξεκινήσει ήδη να «τρέχει» σε δόσεις.

Τα ποσά αυτά θεωρείται απίθανο να μπορέσουν να καλυφτούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα εντείνει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και αντίστοιχα θα φέρει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο τους ίδιους τους οφειλέτες.

Δεν αγγίζουν τα εμβάσματα στο εξωτερικό
Κάποιες από τις επιχειρήσεις οι οποίες χρωστούν στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές ή ακόμα και στην Εφορία της Ρόδου, αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΡΟΔΙΑΚΗΣ ότι περιλαμβάνονται στην λίστα των 180 ατόμων από τη Ρόδο που μόνο μέσα στο 2013 έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, μεταφέροντας με συγκεκριμένα εμβάσματα σε ευρωπαϊκές ή αμερικανικές τράπεζες απίστευτα ποσά.

Για τους οφειλέτες αυτούς, δυστυχώς, δεν λαμβάνεται μέριμνα για την κατάσχεση των εκεί λογαριασμών που διατηρούν με αποτέλεσμα τη… νύφη να καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι μικροεπιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο νησί μας.

rodiaki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήγε να παραδώσει το παιδί του στην Εφορία Ρόδου (ΒΙΝΤΕΟ)"

Ψηφίστηκε το άρθρο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες

Καταψήφισε ο Απόστολος Κακλαμάνης τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιωτικές εταιρείες κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η ονομαστική αφορούσε τα άρθρα 5 και 7 του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και συγκεκριμένα την ονομαστικοποίηση των κουπονιών (άρθρο 5), όπου πλέον επιτρέπονται μη ονομαστικά κουπόνια μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο, και τη χρηματοδότηση κομμάτων από εταιρείες (άρθρο 7).

Πάντως και τα δύο άρθρα εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 263 βουλευτές και τα αποτελέσματα ήταν:

ονομαστικά κουπόνια: Ναι 148, όχι 115.
χρηματοδότηση από εταιρείες: Ναι 147, όχι 116.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε το άρθρο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες"

Απεβίωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Το ιστορικό στέλεχος του Κινήματος «έφυγε» σε ηλικία 95 ετών.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας. Είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεωργίου Παπανδρέου το 1964, και ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Επίσης, ήταν από τους πρώτους ευρωβουλευτές. Ειδικότερα, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι της Μεσσηνίας και προέρχεται από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1939 ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αλλά πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940-1941, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.



Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στις μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich) της Μεγάλης Βρετανίας. 

Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ στην Ελλάδα.



Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985).



Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη (εξελέγη ο πρώτος). Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου.



Ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου - Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου. Το 2001, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, Κρίσιμα Χρόνια: Αγώνες για τη Δημοκρατία, 1936-1996, που θεωρούνται σημαντική πηγή για την μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας.  






protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος"

Συνελήφθη στην Κω 65χρονος Γερμανός για κατασκοπεία

-Όπως προέκυψε, χθες το πρωί, προσέγγισε στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά

-Στο αυτοκίνητο και την οικία του βρέθηκαν κιάλια, διόπτρα, μέσα αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων, χειρόγραφες σημειώσεις, ηλεκτρονικός υπολογιστής κ.α.

Συνελήφθη χθες (15.10.2014) στην Κω, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, ένας 65χρονος υπήκοος Γερμανίας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία.

Ειδικότερα, όπως πρόεκυψε, ο κατηγορούμενος χθες το πρωί προσέγγισε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω και απογευματινές ώρες εντόπισαν τον 65χρονο και το όχημα του.

Από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ζευγάρι κιάλια και διόπτρα
• τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής
Ακολούθησε έρευνα και στην κατοικία του, όπου παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• δυο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις,
• τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις,
• εξωτερικός σκληρός δίσκος,
• δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet,
• πέντε USB Sticks,
• δύο κασέτες βιντεοκάμερας,
• κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην οικία του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός διαμένει στην Κω τα τελευταία δυο χρόνια.

Τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά μέσα και ψηφιακά πειστήρια στάλθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω.

verena
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη στην Κω 65χρονος Γερμανός για κατασκοπεία"

Κλείνουν τράπεζες σωρηδόν σε Ελλάδα αλλά και Ευρωζώνη

Λουκέτα μπαίνουν μαζικά σε τράπεζες τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη ολόκληρη και ιδίως στα κράτη της Ευρωζώνης από τότε που άρχισε η κρίση, όπως αποκαλύπτει έκθεση της ΕΚΤ. Στην Ελλάδα από 66 που ήταν οι τράπεζες το 2008 (36 ελληνικές και 30 ξένες τράπεζες) απέμειναν το 2013 μόνο 41! Μειώθηκαν δηλαδή κατά 38%. Σκληρότερα χτυπήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες αυτήν τη «μαύρη» πενταετία, καθώς έκλεισε σχεδόν η μία στις... δύο ελληνικές τράπεζες! Για να είμαστε ακριβείς, έκλεισαν οι 15 από τις 36 ελληνικές τράπεζες και απέμειναν 21 αυτά τα δίσεκτα χρόνια - μείωση κατά 42% του αριθμού των ελληνικών τραπεζών! Από τις 30 ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας έφυγαν οι 10 και απέμειναν 20 - ποσοστό συρρίκνωσης του αριθμού τους 33,3%. Υπάρχει όμως ένα πολύ πιο εντυπωσιακό στοιχείο. Το ενεργητικό των εγχώριων τραπεζικών ομίλων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (με ποιον ακριβώς τρόπο, ας μην το συζητήσουμε για την ώρα). Ηταν 358 δισ. ευρώ το 2008 και συρρικνώθηκε ανεπαίσθητα στα 356 δισ. το 2013 - μείωση... μισό τοις εκατό! Αντιθέτως το ενεργητικό των υποκαταστημάτων των ξένων τραπεζών στη χώρα μας καταβαραθρώθηκε κυριολεκτικά! Από 100 δισ. ευρώ που ήταν το 2008 (ποσό που αντιστοιχούσε στο 43% του ΑΕΠ) καταποντίστηκε το 2013 στα... 13 δισ. ευρώ!!! Ασύλληπτη μείωση κατά 87%! Το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών το 2008 αντιστοιχούσε στο 154% του ΑΕΠ και το ενεργητικό των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας αντιστοιχούσε την ίδια χρονιά στο 43% του ελληνικού ΑΕΠ. Το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών επομένως ήταν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερο εκείνου των υποκαταστημάτων του συνόλου των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Το 2013 οι αριθμοί αυτοί είχαν αλλάξει κατά ασύλληπτο τρόπο. Πρώτα πρώτα το ΑΕΠ της χώρας μας έχει κατρακυλήσει και έτσι τα 356 δισ. ευρώ του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούσαν στο 196% του ΑΕΠ της πατρίδας μας.

Αντιστοίχως, τα μόλις 13 δισ. ευρώ του ενεργητικού των υποκαταστημάτων των ξένων τραπεζών στη χώρα μας αντιστοιχούσαν στο 7% του νέου ΑΕΠ της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών σε σύγκριση με εκείνο των ξένων τραπεζών στη χώρα μας από 3,5 φορές μεγαλύτερο έγινε... 28 φορές μεγαλύτερο!!! Οι ξένες τράπεζες στην Ελλάδα, δηλαδή, κυριολεκτικά εκμηδενίστηκαν! Ο λόγος είναι απλούστατος. Οι κατά τεκμήριο πλούσιοι Ελληνες που τις χρησιμοποιούσαν πήραν τα λεφτά τους και τα έστειλαν εκτός Ελλάδας. Παράλληλα η πλήρης αναξιοπιστία της Ελλάδας του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου έκανε όλες τις ξένες τράπεζες να μη θέλουν να δανείσουν ούτε ευρώ σε Ελληνες ιδιώτες, οπότε προτίμησαν ή να σηκωθούν να φύγουν ή να περιορίσουν δραστικά τις εδώ δραστηριότητές τους. Οταν φτάνουμε στο σημείο να πουλάει ο κολοσσός της Citibank το χαρτοφυλάκιο της λιανικής τραπεζικής του δραστηριότητας στην Alpha Bank, καταλαβαίνουμε τι ανατροπές έγιναν...

Δευτερεύουσα, φυσικά, αλλά αξιοσημείωτη πτυχή των ανατροπών είναι ότι λόγω του κλεισίματος σχεδόν των μισών ελληνικών τραπεζών, παρατηρείται μια πρωτοφανής και αδιανόητη υπερσυγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε πίνακα που κατάρτισε η ΕΚΤ για το μερίδιο του ενεργητικού που κατέχουν οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες σε κάθε μία από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης η Ελλάδα είναι πρώτη με αδιανόητα νούμερα. Οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (τέσσερις ουσιαστικά) ελέγχουν το... 95% του τραπεζικού ενεργητικού!!! Οταν συγκρίνει κανείς το εξωπραγματικό αυτό ποσοστό π.χ. με το 30% του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της Γερμανίας, όπου έχουμε τράπεζες-κολοσσούς σαν την Ντόιτσε Μπανκ, την Κομέρτσμπανκ κ.λπ. με το 40% της Ιταλίας ή με το 45% της Γαλλίας, αντιλαμβανόμαστε αμέσως πόσο... εξαμβλωματική έχει γίνει η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πάντως, για να μη νομίζουμε ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, πρέπει να πούμε ότι από τις 6.690 τράπεζες που υπήρχαν στην Ευρωζώνη το 2008 στα τέλη του 2013 είχαν κλείσει οι 742 και είχαν απομείνει 5.948 τράπεζες σε λειτουργία.

Οσον αφορά επίσης το 196% του ΑΕΠ, στο οποίο αντιστοιχεί το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ας μη μας φαίνεται και τόσο μεγάλο. Το ενεργητικό των τραπεζών της Ιρλανδίας π.χ. εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο 481% του ΑΕΠ της χώρας αυτής, ενώ στη Μάλτα το αντίστοιχο ποσοστό είναι... 693% του ΑΕΠ της - για να μην πούμε για το Λουξεμβούργο, όπου οι τράπεζές του έχουν ενεργητικό το... 1.579% του ΑΕΠ της χώρας, σχεδόν 16 φορές μεγαλύτερο!!! Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το ενεργητικό των τραπεζών από 33,5 τρισ. ευρώ που ήταν το 2008 μειώθηκε το 2013 κατά 20% και έπεσε στα 26,8 τρισ. Δύσκολοι καιροί για τους Ευρωπαίους τραπεζίτες!

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν τράπεζες σωρηδόν σε Ελλάδα αλλά και Ευρωζώνη"

Μήνυμα στήριξης Πούτιν στην Κύπρο

“Επί μισό αιώνα, ο Σύνδεσμος φιλίας Ρωσίας-Κύπρου συμβάλλει δραστήρια στις πολύ στενές σχέσεις μας”. Ετσι ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον ιστορικό Σύνδεσμο, μέσω του οποίου στέλνει μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο στη δύσκολη φάση που περνά.

Πρόσφατα το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, όπου ξεκαθαρίζει ότι μονομερείς ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης, όχι μόνο της κυπριακής υπόθεσης, αλλά ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Εγινε επίσης και σχετικό διάβημα προς την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, εκτός του ρώσου προέδρου, συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Σύνδεσμο φιλίας Ρωσίας-Κύπρου απέστειλε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά και δημοσίως ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο τελευταίος είχε την τιμητική του στη Μόσχα, αφού εκλήθη και μίλησε στο διεθνές Φόρουμ με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση του παγκοσμίως γνωστού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, ΜγκΙΜΟ. Γενικότερα, αυτή την περίοδο, η Κύπρος έχει την τιμητική της στη Ρωσία. Μάλιστα, στο διάσημο μουσείο εικαστικών Τεχνών, Πούσκιν, στη ρωσική πρωτεύουσα, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών, έκθεση αρχαιοτήτων απο την Κύπρο.

Οι γιορτή σκιάζεται από τις κυρώσεις
Θρυλική προσωπικότητα της ρωσοκυπριακής φιλίας, αποκάλεσε η καθηγήτρια ελληνικών, Ιρίνα Τόλστικοβα, τον Δημήτρη Χριστόφια, και σείστηκε η κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης των 50χρονων του Συνδέσμου, όχι τόσο γι΄αυτό, όσο για την απάντηση του Χριστόφια: “Δεν είμαι κανένας θρύλος. Ενας απλός αγωνιστής για την απελευθέρωση της πατρίδας μου είμαι”.


Η Ρωσία, λοιπόν, εκδηλώνει με κάθε τρόπο την ευμενή διάθεσή της προς την Κύπρο. Πως προσεγγίζει, όμως, τη Μόσχα η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα; Ας πάμε στο καυτό θέμα αυτής της περιόδου: Την επιβολή των Δυτικών κυρώσεων. Οπως έχουμε ξαναγράψει, άνθρωποι - κλειδιά υπέρ του Ελληνισμού στη Ρωσία, μπήκαν στη “μαύρη λίστα” των κυρώσεων, αν όχι με τις "ευλογίες", τουλάχιστον με τη -ένοχη- σιωπηρή έγκριση Λευκωσίας και Αθήνας. Ακριβώς, επειδή το όνομά του βρέθηκε στην “μαύρη λίστα”, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου φιλίας Ρωσίας-Κύπρου, Γκεόργι Μουράντοφ, ο εγκέφαλος των εορταστικών εκδηλώσεων στη ρωσική πρωτεύουσα, δεν μπορεί να επισκεφθεί τη Λευκωσία για τις εκεί αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης, επίσης, είναι ότι η Λευκωσία δεν φρόντισε να λύσει ούτε καν ένα εντελώς συμβολικό θέμα: Την έγκαιρη αποστολή στη Μόσχα του βραβείου που είχε φτιαχτεί για τα 50χρονα του Συνδέσμου (!)

Κάποιοι, φαίνεται, θέλουν τη Ρωσία αρωγό μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα και στα δύσκολα. Θέλουμε τη Μόσχα να στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στα εθνικά μας θέματα, αλλά ταυτόχρονα γκρεμίζουμε όλες τις γέφυρες επαφής με τη Ρωσία. Αυτό κι' αν είναι οξύμωρο. Αραγε, αν αύριο τα βρούν Ουάσιγκτον και Αγκυρα για τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Ιράκ, τους Κούρδους, κ.ο.κ., σε ποίου την πόρτα θα κτυπήσουν Λευκωσία και Αθήνα για να μην βάλει χέρι η Τουρκία στα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα; Ποιός θα βάλει πλάτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν όχι η Ρωσία, η οποία ανέκαθεν το έπραττε, ειδικά στην περίπτωση του Κυπριακού, που ρητώς και κατηγορηματικώς καταγγέλει την τουρική εισβολή και κατοχή;

Οι αποφάσεις για τις κυρώσεις λαμβάνονται, βέβαια, από τους ισχυρούς του ευρωμπλόκ και επιβάλλονται στους υπολοίπους. Και μετά μιλούν για ευρωπαϊκούς "δημοκρατικούς θεσμούς" και την πολυδιαφημισμένη αρχή της συναίνεσης. Ομως, δεν είναι ταπεινωτικό, κάθε φορά να "κλαψουρίζουν" κάποιοι ηγέτες -εκ των υστέρων πάντως- με φράσεις του τύπου: “Εμείς δεν το θέλαμε. Μας το επέβαλλαν”. Οπως και να' χει, ακόμα κι αν έχουν επιβληθεί ντιρεκτίβες, έχει σημασία τι κάνει κάποιος για να τις ανατρέψει στη συνέχεια. Πόσο μάλλον, όταν είναι οφθαλμοφανές ότι προκαλούν απίστευτη ζημιά και στις δύο πλευρές.
Πλήγμα 50 δισεκατομμυρίων!
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαικών Επιχειρήσεων, πολυπληθής ομάδα της οποίας παίρνει μέρος σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Μόσχα, το 2014 οι απώλειες από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις Δυτικές κυρώσεις, ανέρχονται στα 40 δις ευρώ. Το 2015 θα ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ. Οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες -όχι όλοι, αλλά πολλοί που συνεχώς αυξάνονται όσο περνά ο χρόνος και γίνονται ορατές οι απώλειες- σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον ρώσο ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ, ζήτησαν ευθέως την εξαίρεση (!) των εταιριών τους απο τον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Ιταλορωσικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, Ερνέστο Φελίγκε, ανακοίνωσε την πρόθεση του να οργανωθούν εκδρομές Ιταλών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στην ... Κριμαία, όπου ιδίοις όμμασι να διαπιστώσουν ότι κανένας δεν προσάρτησε κανέναν και οι πολίτες αποφάσισαν μόνοι τους την τύχη τους. Ετσι να ζητήσουν, μετά, την κατάργηση των κυρώσεων. Δανός επιχειρηματίας, πιο απλοϊκά σκεπτόμενος, πρότεινε στους συμπατριώτες του τη δημιουργία ενός ... κλάμπ συμπαθούντων και φίλων της Ρωσίας, έτσι ώστε στη συνέχεια να ζητήσουν -και αυτοί- να βγούν απο τη λίστα. Στο μεταξύ, αυξάνει ο αριθμός των επιχειρηματιών, οι οποίοι στις χώρες τους επιδιώκουν, μέσα από Επιμελητήρια και συνδικάτα, να πιέσουν τις Βρυξέλλες να αναθεωρίσουν τις επιβλαβείς κυρώσεις. Αυτό ακριβώς είναι που πρότεινε και ο Λαβρόφ στους ευρωπαίους συνομιλητές του, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι κυρώσεις και από την πλευρά της Μόσχας είναι πολιτικές, και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να γίνουν μονομερείς εξαιρέσεις και "εκπτώσεις" για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ή για επιχειρήσεις.

Δύο ακόμα στοιχεία απο την πληθώρα όσων έρχονται στη δημοσιότητα, αλλά “θάβονται” από τα μεγάλα Δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Μετά την χοντροκομένη φράση του αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, ότι θα επιφυλάξει "σκληρή υποδοχή" (shirt front) στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G-20, εκατοντάδες πολίτες έστειλαν μηνύματα στη ρωσική πρεσβεία και ζητάνε συγγνώμη για τα λόγια του πρωθυπουργού τους. Η δε βουλευτίνα, Κέιτ Λάμπι, πέρα από το ότι τόνισε πως δεν αρμόζει μια τέτοια έκφραση σε ηγέτη, χαρακτήρισε των αυστραλό πρωθυπουργό προσβλητικά ως "μαθητή που έχασε τον έλεγχο των ... ορμονών του".

Αλλά και ο Νορβηγός αναλυτής Ρ. Σελιελιντ στην εφημερίδα "Nordlys", αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να μετέχουμε στον οικονομικό πόλεμο ενάντια στον γείτονά μας απο Ανατολάς; Επί αιώνες, σημειώνει, είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους, δεν ξεχνάμε ότι νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο "πληρώνοντας" φόρο αίματος 26 εκατομμύρια νεκρούς και δεκάδες εκατομμύρια σακατεμένους, απελευθερώνοντας και εμάς. Οι ηγέτες μας ξεχνάνε την καλή μας γειτονία, ξεχνάνε ποιοί είμαστε, πάνε σε κυρώσεις. Κάνουν αυτό που τους διατάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε..

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Μα, αναζητούμε κάτι ανάλογο, κάποια αντίδραση από τις πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία, ή ακόμα και τα αποκαλούμενα -για κάποιους "ανεξάρτητα", για άλλους καθεστωτικά- μεγάλα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά. Εμείς, ένα έχουμε να πούμε: Η ανάγκη για ανοίγματα προς τα ευρωασιατικά "πέρατα της οικουμένης", είχε γίνει αντιληπτή και επιδιωκούμενη από τους αρχαίους Ελληνες και όλους τους πληθυσμούς, ανατολικών και δυτικών παραλίων του Αιγαίου πελάγους. Τώρα, αν κάποιοι σήμερα μονίμως το μόνο που αναζητούν είναι να “ανακαλύπτουν” την Αμερική, εμείς τι να τους πούμε; Απλά, ότι οι αρχαίοι Ελληνας, που χαρακτηρίζονταν για την ευφυΐα τους και το τσαγανό τους, αναζητούσαν προκλήσεις και στις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζοντα. Πολύ περισσότερο, ότι με την τακτική τους, χαμένος θα βγεί ο ίδιος ο Ελληνισμός.

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα στήριξης Πούτιν στην Κύπρο"

Τι απάντησε ο Ντινόπουλος στον Ψινάκη για τα περί πτώχευσης του Δήμου Μαραθώνα

«Κανένας φορέας της γενικής κυβέρνησης, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κηρύξει πτώχευση», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος στον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος τον επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο, μετά τη χθεσινοβραδινή δημόσια «κήρυξη» του δήμου σε πτώχευση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε για τον δήμο Μαραθώνα προκαταβολή από τους τακτικούς πόρους, ύψους 400.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Πρων δήμαρχος μαραθωνα για χρεοκωπια του δημου
Νωρίτερα, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουϊζος ζήτησε από τον Ηλία Ψινάκη, μετά τις καταγγελίες του τελευταίου για τα οικονομικά του δήμου, «να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή («Ε») ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα είπε: «Ο κ. Ψινάκης και ο κάθε κύριος Ψινάκης έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι έλεγχο θέλει. Δεν μπορεί όμως να παίζει το ριάλιτι σόου του εισαγγελέα. Ασφαλώς έχει ένα καθήκον και μία υποχρέωση. Να ασκήσει τα καθήκοντα του δημάρχου».

Χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της περιοχής Ηλίας Ψινάκης ανακοίνωσε και επισήμως την πτώχευση του Δήμου Μαραθώνα, καθώς τα χρέη φτάνουν τα 12,7 εκ. ευρώ, ενώ τα έσοδα δεν φτάνουν ούτε καν για τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν. Το πάρτι των 16 χρόνων που γινόταν στον Μαραθώνα τελείωσε και μου ήρθε εμένα ο λογαριασμός. Ο δήμος είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λογιστικά, οικονομικά και πρακτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα δεκάδες παρανομίες, οικονομικές ατασθαλίες και αμέτρητα σκάνδαλα από το «τρελό πάρτι» -όπως το χαρακτήρισε- που είχε στηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα κατήγγειλε ευθέως την προηγούμενη δημοτική αρχή για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, παρά τις δεσμεύσεις ότι στο ταμείο υπήρχαν 2 εκ. ευρώ. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, ο Δήμος Μαραθώνα είχε στο ταμείο του 1,81 εκ. ευρώ, εκ των οποίων είναι διαθέσιμα μόλις 370.000 ευρώ, καθώς το υπόλοιπο ποσό έχει κατασχεθεί.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη δανείου, αλλά θα απευθυνόταν στον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο, καθώς και στην περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, ώστε να δοθεί προσωρινή λύση. «Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, προς το παρόν οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι».

Ο Ηλίας Ψινάκης παρέθεσε με καταιγιστικό τρόπο μερικά από τα σκάνδαλα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής από τους ελέγχους που διεξάγονται. «Μπήκαμε σε ένα άδειο δημαρχείο χωρίς κανένα αρχείο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος είναι στη διαδικασία ανάκτησης των ηλεκτρονικών αρχείων, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών συνεχίζει τις έρευνες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απάντησε ο Ντινόπουλος στον Ψινάκη για τα περί πτώχευσης του Δήμου Μαραθώνα"

Ποινή φυλάκισης 11 μηνών στον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη λίμνη Κορώνεια

Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για υπόθεση που συνδέεται με τη ρύπανση της αποξηραμένης -πλέον- λίμνης Κορώνειας.

H υπόθεση, που εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό, αφορούσε την καθυστέρηση επιβολής προστίμων -αλλά και το μετέπειτα «κούρεμα» αυτών - σε βάρος μονάδων που ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Η επιβληθείσα ποινή είναι μειωμένη κατά 4 μήνες σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση.

Για την ίδια υπόθεση, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, με τριετή αναστολή, σε υπηρεσιακό στέλεχος της πρώην Νομαρχίας, ο οποίος καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος.

Αμτίθετα, αθωωτική ήταν η ετυμηγορία του ίδιου δικαστηρίου, για δύο άλλα υπηρεσιακά στελέχη της πρώην Νομαρχίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην Νομάρχης επέβαλε πρόστιμα με καθυστέρηση 15 μηνών από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, μειωμένα μάλιστα κατά περίπτωση έως και 30%.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δέκα βιοτεχνίες -μετά τους σχετικούς ελέγχους- το συνολικό ποσό μειώθηκε κατά 24.660 ευρώ.

«Σκοπός του ήταν να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων» τονίζεται στο κατηγορητήριο, το οποίο βασίστηκε στο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και σε στοιχεία που προσκόμισε ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια, το 2007.

Απολογούμενος, ο κ. Ψωμιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ακολούθησε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα υποστήριξε ότι ο ορισμός και η μείωσή τους ήταν στη διακριτική του ευχέρεια.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή φυλάκισης 11 μηνών στον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη λίμνη Κορώνεια"

Μειώνεται η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών

Οι μαθητές θα ενημερωθούν αναλυτικά τις επόμενες ημέρες από τα σχολεία τους προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για τις εξετάσειςΒελτιώσεις στην εξεταστέα ύλη πέντε μαθημάτων της Γ' Λυκείου, στα οποία οι μαθητές θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, ενώ στο τέλος του μήνα και οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα έχουν στη διάθεσή τους τα θέματα, που φέτος περιλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν αναλυτικά τις επόμενες ημέρες από τα σχολεία τους προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για τις εξετάσεις

Οσον αφορά τη Γ' Λυκείου, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος υπέγραψε απόφαση με την οποία γίνονται μικρές μειώσεις στην εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων: Φυσική (Γενικής Παιδείας), Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) της Γ' Τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-2015.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν αναλυτικά τις επόμενες ημέρες από τα σχολεία τους προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για τις εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε, επίσης, οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς των Επαγγελματικών Λυκείων σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Επιλογής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν ευελιξία ως προς τη διδασκαλία χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να δίνεται έμφαση στις ομαδικές εργασίες.

Για παράδειγμα, στη Νεοελληνική Γλώσσα τονίζεται ότι πρέπει να γίνεται σύνδεση της γλώσσας με τον κόσμο, δηλαδή οι γνώσεις για τη γλώσσα να προσφέρονται με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται η κατανόηση και η κριτική ανάγνωση των κειμένων, επομένως και του κόσμου.
Οσον αφορά την εξεταστέα ύλη της Α' και της Β' Λυκείου, έχει υποστεί μειώσεις και σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί στην Τράπεζα Θεμάτων. Οπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, «η ύλη για την Α' Λυκείου είναι υπό ανάρτηση, εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται με βάση τη μείωση της ύλης.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αναρτημένα τα θέματα του α' τετραμήνου και κάποια θέματα του β' τετραμήνου και εντός Νοεμβρίου θα είναι αναρτημένη όλη η ύλη της Β' Λυκείου.
Σχετικά με τις βελτιώσεις στην Τράπεζα Θεμάτων ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «διαπιστώνοντας μέσα στο καλοκαίρι ότι είχαμε δύο ζητήματα που σχετίζονταν αφενός με τον τρόπο προαγωγής των μαθητών της Α' Λυκείου, άμεσα με μια νομοθετική πρωτοβουλία επιλύσαμε το πρόβλημα χωρίς να θίξουμε το πνεύμα του νόμου.

Ενα δεύτερο θέμα που είχε ανακύψει το καλοκαίρι ήταν το θέμα της Τράπεζας Θεμάτων. Με οδηγίες έχει συντελεστεί σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό η μείωση της ύλης και της Α' Τάξης, αλλά και της Β' Τάξης του Λυκείου, αλλά κυριότερα ο εξορθολογισμός της Τράπεζας Θεμάτων και η διαχείριση των θεμάτων».

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα καταθέσει τροπολογία η οποία θα προβλέπει αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, προκειμένου να τίθενται αυτοδίκαια σε αργία οι εκπαιδευτικοί εναντίον των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, αντίθετα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη.
Νικολίτσα Τρίγκα
Ολόκληρη η εξεταστέα ύλη
Υστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, υπέγραψε απόφαση με την οποία τροποποιείται η αρχική απόφαση ως προς την εξεταστέα − διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων: Φυσική (Γενικής Παιδείας), Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) της Γ ́ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014−2015 ως εξής:

ΦΥΣΙΚΗ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
Από το βιβλίο «Φυσική» της Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας των Γεωργακάκου Π., Σκαλωμένου Αθ. κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».

1. ΤΟ ΦΩΣ
1.1 Η φύση του φωτός.
1.3 Μήκος κύματος και συχνότητα του φωτός κατά
τη διάδοσή του.
1.4 Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα.

2. ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
2.1 Ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου.
2.2 Διακριτές ενεργειακές στάθμες.
2.3 Μηχανισμός παραγωγής και απορρόφησης φωτονίων.
2.4 Ακτίνες Χ.

3. ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
3.1 Ιδιότητες των πυρήνων.
3.3 Η ραδιενέργεια. (Εκτός της υποπαραγράφου: Ρυθμοί διάσπασης – Χρόνος υποδιπλασιασμού)
3.4 Πυρηνικές αντιδράσεις. (Εκτός των υποπαραγρά− φων: Πυρηνική σχάση, Πυρηνική σύντηξη και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων)
3.5 Εφαρμογές και κίνδυνοι της ραδιενέργειας.
ΣημείωσηΤα θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο με έγχρωμο φόντο (πράσινο) δεν αποτελούν εξεταστέα – διδακτέα ύλη.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
A. ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Από το βιβλίο «Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφικός Λόγος», Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης των Μ. Κοπιδάκη, Δ. Λυπουρλή, κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) "Διό− φαντος".
1. Εισαγωγή:
Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ:
Κεφ. Δ2: Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική μέθοδος και η ηθική.
Κεφ. Δ3: Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη.
ΙΙ. Ο ΠΛΑΤΩΝ:
Κεφ. Ε1: Ο βίος του
ΙΙΙ. Πλάτωνος Πρωταγόρας:
α) (Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα: «Εισαγωγή...» έως και «Η απάντηση του Πρωταγόρα και ο μύθος για τη δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας»)
β) (Β. Η φιλοσοφική σημασία του διαλόγου)
IV. Πλάτωνος Πολιτεία: Εισαγωγή στην Πολιτεία
α) (1. Νεανικές φιλοδοξίες και απογοητεύσεις, 2. Η συγγραφή της Πολιτείας και 3. Η σκηνοθεσία και τα πρόσωπα του διαλόγου)
β) (6. Οι τρεις τάξεις, 8. Η αγωγή των φυλάκων, 12. Οι φιλόσοφοι−βασιλείς, 13. Η δικαιοσύνη και 14. Οι φαύλες πολιτείες).
γ) (Η αλληγορία του σπηλαίου).
V. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Βίος και έργα):
α) («Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης− Λίγα λόγια για την καταγωγή του» και «Ο Αριστοτέλης στην Ακαδημία του Πλάτωνα: μαθητής πρώτα, δάσκαλος στη συνέχεια»).
β) («Ο Αριστοτέλης στη Μακεδονία: δάσκαλος του Αλεξάνδρου», «Επιστροφή του Αριστοτέλη στην Αθήνα: αρχίζει η τρίτη περίοδος της φιλοσοφικής του δραστηριότητας. Ο Αριστοτέλης διδάσκει στο Λύκειο» και «Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει οριστικά την Αθήνα−Το τέλος της ζωής του»).
VI. Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια, Εισαγωγή (ολόκληρη)
VII. Αριστοτέλη Πολιτικά, Εισαγωγή (ολόκληρη)
2. Κείμενα:
Ι. ΠΛΑΤΩΝ
Πρωταγόρας: οι ενότητες 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7. Πολιτεία: οι ενότητες 11, 12 και 13.
ΙΙ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Ηθικά Νικομάχεια: οι ενότητες: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10.
Πολιτικά: οι ενότητες: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 και 20. B. ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. ΚΕΙΜΕΝΟ
Αδίδακτο πεζό κείμενο αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων της αττικής διαλέκτου.
2. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ − ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ
α. Η ύλη που περιλαμβάνεται στα βιβλία του Γυμνασίου «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα» Α ́, Β ́, Γ ́ Γυμνασίου, έκδοση 2014.
β. Ολόκληρη η ύλη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Α ́ τάξης Γενικού Λυκείου «Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας», έκδοση 2014 (ενότητες 1 − 21).
ΧΗΜΕΙΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
Από το βιβλίο «Χημεία» της Γ ́ Τάξης Γενικού Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης των Σ. Λιοδάκη, Δ. Γάκη κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».
Κεφάλαιο 1ο Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων και ο περιοδικός πίνακας,εκτός από:
α) την ηλεκτρονιοσυγγένεια της παραγράφου 1.4 και β) τα σχήματα μορίων − θεωρία VSEPR και αποκλίσεις από τα κανονικά σχήματα της παραγράφου 1.5
Κεφάλαιο 3ο Οξέα – Βάσεις και Ιοντική ισορροπία, εκτός από:
α) την ισχύ οξέων – βάσεων και μοριακή δομή της
παραγράφου 3.2 και
β) την παράγραφο 3.7 Γινόμενο διαλυτότητας.
Κεφάλαιο 5ο Οργανική χημεία,εκτός από:
α) το επαγωγικό φαινόμενο της παραγράφου 5.1
β) την παράγραφο 5.2 στερεοϊσομέρεια (εναντιοστερεομέρεια και διαστερεομέρεια)
γ) την αρωματική υποκατάσταση της παραγράφου 5.3 δ) τους μερικούς μηχανισμούς οργανικών αντιδράσεων της παραγράφου 5.3 και
ε) τις οργανικές συνθέσεις της παραγράφου 5.4 με
εξαίρεση την αλογονοφορμική αντίδραση.
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
Από το βιβλίο: «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών» της Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Δ. Μπουραντά, Α. Βάθη, Χ. Παπακωνσταντίνου, Π. Ρεκλείτη, έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».
Κεφάλαιο 1: Επιχειρήσεις και Οργανισμοί
1.2 Η Επιχείρηση
1.3 Λειτουργίες της επιχείρησης
1.4 Η Επιχείρηση και το Περιβάλλον της
1.5 Η Αποτελεσματικότητα των Επιχειρήσεων
Κεφάλαιο 2: Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων
2.1 Εισαγωγικές Έννοιες
2.2 Οργάνωση και Διοίκηση (εκτός από την παράγρα− φο 2.2.4. «Η χρησιμότητα και η καθολική εφαρμογή του Management» και τις αντίστοιχες στο 2.2.4. ασκήσεις)
Κεφάλαιο 3: Διοικητικές Λειτουργίες
3.3 Διεύθυνση
3.3.1 Ηγεσία – Βασικές έννοιες
3.3.2 Παρακίνηση
3.3.3 Δυναμική Ομάδων
3.3.4 Επικοινωνία
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
Από το βιβλίο «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Α. Βακάλη, Η. Γιαννόπουλου, Ν. Ιωαννίδη, Χ. Κοίλια, Κ. Μάλαμα, Ι. Μανωλόπουλου, Π. Πολίτη, έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».
1. Ανάλυση προβλήματος
1.1 Η έννοια πρόβλημα.
1.2 Κατανόηση προβλήματος.
1.3 Δομή προβλήματος.
1.4 Καθορισμός απαιτήσεων.
1.5 Κατηγορίες προβλημάτων.
1.6 Πρόβλημα και υπολογιστής.
2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων
2.1 Τι είναι αλγόριθμος.
2.3 Περιγραφή και αναπαράσταση αλγορίθμων.
2.4 Βασικές συνιστώσες/ εντολές ενός αλγορίθμου. 2.4.1 Δομή ακολουθίας.
2.4.2 Δομή Επιλογής.
2.4.3 Διαδικασίες πολλαπλών επιλογών (αφαιρείται από το Παράδειγμα 4 «Ανάθεση γραμμάτων σε αριθ− μούς» η τελευταία πρόταση "Αν οι διαφορετικές επιλογές ... στο παράδειγμα που ακολουθεί.", που αναφέρεται στην πολλαπλή επιλογή, καθώς και το Παράδειγμα 5. Επιλογή ορίων).
2.4.4 Εμφωλευμένες Διαδικασίες.
2.4.5 Δομή Επανάληψης.
3. Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι
3.1 Δεδομένα
3.2 Αλγόριθμοι + Δομές Δεδομένων=Προγράμματα
3.3 Πίνακες
3.4 Στοίβα
3.5 Ουρά
3.6 Αναζήτηση
3.7 Ταξινόμηση
6. Εισαγωγή στον προγραμματισμό
6.1 Η έννοια του προγράμματος.
6.2 Ιστορική αναδρομή.
6.2.1 Γλώσσες μηχανής.
6.2.2 Συμβολικές γλώσσες ή γλώσσες χαμηλού επιπέδου.
6.2.3 Γλώσσες υψηλού επιπέδου.
6.2.4 Γλώσσες 4ης γενιάς.
6.3 Φυσικές και τεχνητές γλώσσες.
6.4 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων.
6.4.1 Ιεραρχική σχεδίαση προγράμματος.
6.4.2 Τμηματικός προγραμματισμός.
6.4.3 Δομημένος προγραμματισμός.
6.7 Προγραμματιστικά περιβάλλοντα.
7. Βασικά στοιχεία προγραμματισμού
7.1 Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ.
7.2 Τύποι δεδομένων.
7.3 Σταθερές.
7.4 Μεταβλητές.
7.5 Αριθμητικοί τελεστές.
7.6 Συναρτήσεις.
7.7 Αριθμητικές εκφράσεις.
7.8 Εντολή εκχώρησης.
7.9 Εντολές εισόδου−εξόδου.
7.10 Δομή προγράμματος.
8. Επιλογή και επανάληψη
8.1 Εντολές Επιλογής
8.1.1 Εντολή ΑΝ
8.2 Εντολές επανάληψης
8.2.1 Εντολή ΟΣΟ...ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ
8.2.2 Εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ
8.2.3 Εντολή ΓΙΑ...ΑΠΟ...ΜΕΧΡΙ
9. Πίνακες
9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες.
9.2 Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται πίνακες.
9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες.
9.4 Τυπικές επεξεργασίες πινάκων.
10. Υποπρογράμματα
10.1 Τμηματικός προγραμματισμός.
10.2 Χαρακτηριστικά των υποπρογραμμάτων.
10.3 Πλεονεκτήματα του τμηματικού προγραμματισμού.
10.4 Παράμετροι.
10.5 Διαδικασίες και συναρτήσεις.
10.5.1 Ορισμός και κλήση συναρτήσεων.
10.5.2 Ορισμός και κλήση διαδικασιών.
10.5.3 Πραγματικές και τυπικές παράμετροι.
Οι ενότητες 3.4 και 3.5 εξετάζονται μόνο ως θεωρία.
Σημείωση: Οι μαθητές θα μπορούν να διατυπώνουν τις λύσεις των ασκήσεων των εξετάσεων είτε σε οποιαδήποτε μορφή παράστασης αλγορίθμου είτε σε «ΓΛΩΣΣΑ», όπως αυτή ορίζεται και χρησιμοποιείται στο διδακτικό εγχειρίδιο.
Ασκήσεις ή παραδείγματα του βιβλίου μαθητή ή του τετραδίου μαθητή που χρησιμοποιούν την ΕΠΙΛΕΞΕ, η οποία έχει εξαιρεθεί, θα αντιμετωπίζονται με τη χρήση άλλης δομής επιλογής. ατά τα λοιπά ισχύει η με αρ. πρωτ. 104968/Γ2/ 07−07−2014 υπουργική απόφαση (Β ́ 1938).
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνεται η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news