facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες από τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος – Δευτεραθλητές στα παράπονα

Αλλαγές στο καθεστώς που επικρατεί στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ επισημαίνει ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι και ο αριθμός των παραπόνων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα θα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα το κόστος παραγωγής και προσθέτει ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις ώστε να προσελκυστούν οι εν δυνάμει πάροχοι.

Aυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την κατάσταση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στα κράτη- μέλη της ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές ηλεκτρισμού απελευθερώθηκαν πλήρως τον Ιούλιο του 2013, όμως αυτό δεν έγινε με αποτελεσματικό τρόπο στην αγορά και η ΔΕΗ παραμένει ο βασικός προμηθευτής.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρισμού είναι η τέταρτη χειρότερη στην ΕΕ, με επιδόσεις που είναι 7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (65 μονάδες στην Ελλάδα έναντι 72 στην ΕΕ). Συνολικά δε η ικανοποίηση των καταναλωτών είναι η δεύτερη χειρότερη στην ΕΕ και ο αριθμός των παραπόνων ο δεύτερος υψηλότερος, αναφέρει η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Επιτροπή αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη ανεξάρτητη λειτουργία της ΔΕΣΦΑ μετά την ιδιωτικοποίησή της θα πρέπει να διασφαλιστεί από την ελληνική ρυθμιστική Αρχή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη δρομολόγηση ενός χρονοδιαγράμματος και ενός προγράμματος δράσης για τη διευκόλυνση στη μετάβαση ενός πιο ώριμου μοντέλου αγοράς για το φυσικό αέριο, που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στη λιανική και θα δίνει τέλος στα αποκλειστικά δικαιώματα περιφερειακών παρόχων φυσικού αερίου, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν παρόχους και να έχουν οφέλη από την απελευθερωμένη αγορά.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, η επίδοση της Ελλάδας είναι 4 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (78 μονάδες στην Ελλάδα έναντι 74 στην ΕΕ) κάτι που αντιστοιχεί στην 6η θέση στην ΕΕ.

Οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στους παρόχους. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο ή τιμολογιακό πρόγραμμα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ (κάτω από 1% έναντι τουλάχιστον 10% στην ΕΕ), υπογραμμίζεται στην έκθεση.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες από τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος – Δευτεραθλητές στα παράπονα"

Σαμαράς: Αθλια τα υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματισμού βουλευτών

Χαιρετίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που διέταξε προκαταρτκική έρευνα για τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη περί συγκέντρωσης χρημάτων από επιχειρηματίες προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

«Χαιρετίζω την παρέμβαση των Δικαστικών Αρχών για τα άθλια υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματισμού βουλευτών. Μόλις προχθές είχα καταγγείλει τον κ.Τσίπρα στη Βουλή, για πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης του φρονήματος και σπίλωσης της συνείδησης όσων βουλευτών θα ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκατίας. Καλώ τον κ.Τσίπρα να τεκμηριώσει αμέσως τις καταγγελίες του με ονόματα και στοιχεία» τονίζει, σε γραπτή του δήλωση ο κ.Σαμαράς και προσθέτει:

«Διαφορετικά αποκαλύπτεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και υποκινητής πολιτικής ανωμαλίας, σε κρίσιμες για τον τόπο στιγμές».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται θετικός στην προοπτική της εισαγγελικής έρευνας και καλεί τον πρωθυπουργό να γίνει αρωγός της δικαιοσύνης για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι:

«Ευελπιστούμε πως η ετεροχρονισμένη εισαγγελική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Θεωρούμε πως ο πρωθυπουργός θα γίνει αρωγός της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, έτσι ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

«Η δικονομικά και θεσμικά επιβεβλημένη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αποκαλύψει το μέγεθος της θεσμικής αθλιότητας εκείνων που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη στρατηγική της εφόδου για την ποθητή κατάληψη της εξουσίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι «τώρα όποιος έχει να πει οτιδήποτε ας το πει. Αλλιώς ας πάψει να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο και κυρίως ας πάψει να εκδηλώνει την πρόωρη αλαζονεία του με εκβιασμούς, απειλές και συκοφαντίες». Και καταλήγοντας, αναφέρει ότι «ισχύουν δυστυχώς απολύτως όσα είπα στη παρέμβασή μου, στη τελευταία φάση της συζήτησης, στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ».

Η εισαγγελέας του του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη έδωσε εντολή στην εισαγγελία Εφετών να διερευνήσει το περιεχόμενο των δηλώσεων Σκουρλέτη περί πιθανής δωροδοκίας βουλευτών.

«Υπάρχουν κάποιοι φίλοι σας επιχειρηματίες που έχουν βγάλει κουμπαρά υπέρ αυτού του σκοπού, για να μαζέψουν τους 180 - έτσι διάβασα», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στην πρωινή εκπομπή του Mega, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Το σχόλιό του προκάλεσε την έκρηξη του στελέχους της ΝΔ, που υποστήριξε ότι «αυτό είναι πολιτική αγυρτεία».

Ο κ.Σκουρλέτης, ερωτηθείς εάν υιοθετεί το δημοσίευμα, απάντησε μεταξύ άλλων ότι «ο φόβος φυλά τα έρμα».

Αργότερα μάλιστα ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» είπε για τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη:

«Ο κ. Σκουρλέτης έκανε μια αναφορά πάνω σε ένα δημοσίευμα, το οποίο νομίζω ότι έχει και αυτό την αξία του. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο, διότι ήταν πάρα πολύ ακριβής και μελετημένη η τοποθέτησή του. Κινήθηκε όπως θα έπρεπε και έχει την απόλυτη στήριξή μας πάνω σ' αυτή την αποστροφή».

Επικρίνοντας τις δηλώσεις Σκουρλέτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «συνέχισε την αθλιότητα Τσίπρα... Τους παραδίδουμε στην περιφρόνηση του ελληνικού λαού», είπε.

Η κυρία Βούλτεψη ανέφερε ότι οι Έλληνες βουλευτές ούτε εκβιάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εξαγοράζονται από κανέναν και συμπλήρωσε: «Και ο τελευταίος Έλληνας πια έμαθε ότι ο "κουμπαράς" του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος μόνο με ψεύδη, συκοφαντίες και ύποπτες καταγγελίες».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Αθλια τα υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματισμού βουλευτών"

Νέο έλλειμμα ενός εκατομμυρίου για το Δήμο Θεσσαλονίκης!

Έλλειμμα που φτάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ και αφορά χιλιάδες ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν το διάστημα 1997 - 2008, χωρίς εντάλματα, ανακοίνωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας, Χασδάι Καπόν.

Ο κύριος Καπόν προσκόμισε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ένα πόρισμα 500 σελίδων που περιλαμβάνει την έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή, Αιμίλιου Σαμώλη, για ειδικές εντολές και ποσά που εκταμιεύτηκαν παρανόμως την περίοδο των παραπάνω ετών.

"Υπάρχει έλλειμμα γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ και επιφυλάσσεται η διοίκηση για ποινικές διώξεις και για διεκδίκηση μέσω αστικών μέτρων των χρημάτων από τους υπαίτιους", ανέφερε ο κ.Καπόν.

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο έλλειμμα ενός εκατομμυρίου για το Δήμο Θεσσαλονίκης!"

Λασίθι: 18 χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση στην πρώην ειδική ταμία του δήμου Νεαπόλεως

Κάθειρξη 18 χρονών για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και της απιστίας επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στην ειδική ταμία του πρώην δήμου Νεάπολης Λασιθίου για τη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του δήμου.

Το δικαστήριο ακόμη επιδίκασε αποζημίωση στον δήμο 10.000 ευρώ, ενώ αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η πρώην ειδική ταμίας παραδέχθηκε πως προέβη στην υπεξαίρεση ποσού 237.000 ευρώ και ζήτησε συγνώμη, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να κάνει την υπεξαίρεση, αφού είχε πέσει θύμα κυκλώματος τοκογλύφων, ενώ για το υπόλοιπο πόσο του ελλείμματος - περίπου 800.000 - δήλωσε άγνοια.

Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο αθώωσε τον πρώην δήμαρχο Νεάπολης, Νίκο Καστρινάκη, λόγω αμφιβολιών και έκρινε, επίσης, αθώους τέσσερις ακόμη κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λασίθι: 18 χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση στην πρώην ειδική ταμία του δήμου Νεαπόλεως"

Πιλοτική λειτουργία των 10 πρώτων «έξυπνων στάσεων» στην Αττική

Στη γραμμή 224, η οποία συνδέει την Καισαριανή με τα δικαστήρια της Ευελπίδων ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία των 10 πρώτων «έξυπνων στάσεων», παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το σύστημα της τηλεματικής, το οποίο θα λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του 2016, θα δώσει τη δυνατότητα στους επιβάτες να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις και στα λεωφορεία, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζεται και η ενημέρωσή τους από το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους, μέσω μιας εφαρμογής από την οποία θα μπορούν να ελέγχουν την πορεία του.

«Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτούν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση των υπηρεσιών των Συγκοινωνιών Αθηνών. Πρόκειται για ένα έργο, που επί 10 χρόνια ήταν κι αυτό στα συρτάρια. Σήμερα, γίνεται πραγματικότητα. Κάθε μέρα πλέον θα προστίθενται "έξυπνες στάσεις" σε όλη την Αθήνα» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε πως έως το τέλος του χρόνου «ο αριθμός των τηλεματικών στάσεων θα έχει φτάσει τις 100».

Παράλληλα, σημείωσε πως «οι καλές αστικές συγκοινωνίες είναι το κράτος πρόνοιας, είναι το δίκαιο κράτος και οφείλουμε να παλέψουμε για να ανταμείψουμε τους συμπολίτες μας για όλες αυτές τις θυσίες που έχουν γίνει. Τα έργα προχωρούν και αποδίδουν θέσεις εργασίας. Η αστική κινητικότητα και οι αστικές συγκοινωνίες βελτιώνονται».

Οι πρώτες «έξυπνες στάσεις» είναι «Ευαγγελισμός» (άνοδος & κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Ρηγίλλης» (άνοδος & κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Πεδίον Άρεως», «Πανελλήνιος», «Πολυτεχνείο», «Πλ. Κάνιγγος», «Ακαδημίας», «Σύνταγμα».

Το σύστημα της τηλεματικής περιλαμβάνει εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ, εγκατάσταση 1.000 «έξυπνων στάσεων» για την παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την εκτέλεση των δρομολογίων, Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος, Κέντρα Εποπτείας Οχημάτων και Κέντρο Εποπτείας Συγκοινωνιών Αθηνών.

Στο μεταξύ, με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων χωρίς εισιτήριο (εισιτηριοδιαφυγή), από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τοποθετούνται οι ειδικές μπάρες (τουρνικέ) στην μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Η αρχή θα γίνει σε γραμμές με ήπια κίνηση, προκειμένου να ελεγχθούν η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα των τουρνικέ ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί εάν θα τοποθετηθούν και στα υπόλοιπα οχήματα που εξυπηρετούν τις γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιλοτική λειτουργία των 10 πρώτων «έξυπνων στάσεων» στην Αττική"

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό πρώην διευθυντή κλινικής

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και προέρχονται από φαρμακευτική εταιρία, εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων και…δωρεές, στέλνουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου τον πρώην διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από τον εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αργύρη Δημόπουλο.

Ο πρώην διευθυντής φέρεται να αποκόμιζε μεγάλα χρηματικά ποσά ως προμήθειες και δωρεές από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών- Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας, ο εν λόγω γιατρός είχε αδιαφανείς συναλλαγές με την εταιρεία που προμήθευε με φάρμακα την κλινική του, από το 2001 έως το 2010 και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.

Συγκεκριμένα, περίπου 290.000 ευρώ προέρχονται από φαρμακευτική εταιρεία και εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων, ενώ άλλες 250.000 ευρώ προέρχονται από αγνώστους. Επίσης εντοπίστηκαν καταθέσεις από φυσικά πρόσωπα, δύο ομόλογα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, δύο αυτοκίνητα που αποτελούν δωρεές, κ.α.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία προς το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και για την διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων ζητήθηκε και η συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό πρώην διευθυντή κλινικής"

Υπογραφή συμφωνίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Cosco στην Αθήνα

Στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Cosco για τη μεταφορά προϊόντων από την Κίνα στην Ευρώπη, μέσω του σιδηροδρόμου υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, και το διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής κινεζικής εταιρείας, Λι Γιουνπένγκ, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Σε εβδομαδιαία βάση αναμένεται να διακινούνται τουλάχιστον 10 τρένα με στόχο ο αριθμός τους να διπλασιαστεί εντός του 2015.

Το μνημόνιο συνεργασίας των οκτώ σημείων, θα αποτελέσει το προσχέδιο, προκειμένου να καθιερωθεί ένας αποτελεσματικός διάδρομος για την προώθηση του φορτίου από τον Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα προικοδοτήσει την υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η χώρα μας μετατρέπεται πλέον σε κόμβο διακίνησης αγαθών, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για την υπογραφή νέων συμφωνιών με εταιρείες εκτός της HP, της ZTE και της SONY που υλοποιούνται ήδη.

Βάσει της συμφωνίας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεσμεύεται να παράσχει την απαιτούμενη χωρητικότητα ώστε να διευκολύνει την κίνηση φορτίων που εκκινούν από το λιμάνι του Πειραιά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών άφιξης των πλοίων.

Η Cosco δεσμεύεται να χρησιμοποιεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως τον κύριο πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα για τη μεταφορά του φορτίου που εισέρχεται ή εξέρχεται από τον λιμένα του Πειραιά.

Οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα φτάνουν έως την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με χρόνο διακίνησης έως τρεις ημέρες και μέχρι την Τσεχία με χρόνο διακίνησης έως 3,5 ημέρες.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογραφή συμφωνίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Cosco στην Αθήνα"

Στα 381 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Δημοσίου από τις ψηφιακές συχνότητες

Στα 381 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα που εξασφάλισε για το δημόσιο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μέσω του διαγωνισμού για το ψηφιακό μέρισμα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταιρειών στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογραμμίστηκε με τον σαφέστερο τρόπο η πρόθεση για σημαντικές επενδύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αποδείχθηκε και με τη σημερινή μεγάλη διεθνή επιτυχία ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
«Αν συνεχίσουμε με σταθερότητα, πείσμα και δουλειά η Ελλάδα θα μπει σε φάση γρήγορης ανάπτυξης», σημειώνει ο υπουργός.

Συνολικά, κατακυρώθηκε για 15 χρόνια στις εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 800 MHz και στην περιοχή των 2600 MHz. Το συνολικό τίμημα, που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το ελληνικό δημόσιο, ανέρχεται σε 381.114.000 ευρώ.

Η Cosmote θα καταβάλει 134,7 εκατ. ευρώ, η Vodafone 124.5 εκατ. ευρώ και η Wind 121 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες μέσα στο επόμενο 10ημερο θα πρέπει να ενημερώσουν την ΕΕΤΤ για τον τρόπο εξόφλησης καθώς έχουν τη δυνατότητα να το αποπληρώσουν είτε εφάπαξ είτε τμηματικά. Στη συνέχεια η ΕΕΤΤ θα το μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώνεται ένα έργο που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2013 για την διάθεση του ψηφιακού μερίσματος με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, προκειμένου να απελευθερωθεί το φάσμα προς χρήση από τις εταιρείες, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας. Το δικαίωμα χρήσης στις συγκεκριμένες φασματικές ζώνες, των 800 και 2600 MHz, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών για δίκτυα 4ης γενιάς που θα υποστηρίξουν καινοτόμες υπηρεσίες πρόσβασης περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων και θα συμβάλουν στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 381 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Δημοσίου από τις ψηφιακές συχνότητες"

Ντάισελμπλουμ: «Δεν με ενδιαφέρουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί κανόνες»

Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση σε ορισμένους τομείς για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τη συνέχιση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση.

«Η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από όρους» ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον», όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους».

Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι δηλώσεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής.

«Μου λένε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες εκλογές, αλλά το ζητούμενο για τη χώρα είναι το σταθερό οικονομικό μέλλον», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γιερούν Ντέϊσελμπλουμ.

Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κύκλος και το ενδεχόμενο εκλογών βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων αλλά, όπως είπε, υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί κανόνες και διαδικασίες στην αντιμετώπιση των χωρών. «Αν οι εκλογές βρίσκονταν συστηματικά στο προσκήνιο αυτό θα μας οδηγούσε στο να αντιμετωπίζουμε κάθε χώρα κατά περίπτωση και με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έγινε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα». Διαπιστώθηκε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά θέματα, αλλά «σε αρκετούς τομείς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Όπως είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ όταν υπάρχουν τα στοιχεία από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δούμε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το τι θα γίνει για την επόμενη μέρα του προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς.

«Πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Σκεπτικός» απέναντι στην επιθυμία της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, δήλωσε από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι απομένουν προς εκταμίευση 1,8 εκατ. ευρώ και ότι συνολικά έχουν ήδη δοθεί 143 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά το αποθεματικό των 11 δισ. που υπάρχει στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε ότι πιο καθαρή εικόνα θα υπάρχει στα τέλη Οκτωβρίου αν και δεν θα είναι πλήρης καθώς θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 6-9 μήνες.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: «Δεν με ενδιαφέρουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί κανόνες»"

Δίωξη σε δύο εφοριακούς για ξέπλυμα χρήματος

Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) ασκήθηκε σε βάρος δυο εφοριακών της Θεσσαλονίκης, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν κατά το παρελθόν στο μεγάλο «φαγοπότι» με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Η παραπάνω δίωξη, την οποία παρήγγειλε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος, συνδέεται με «ύποπτες» καταθέσεις που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους, κατόπιν άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

Πρόκειται για πρώην προϊστάμενο της Δ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και τον άλλοτε επόπτη της ίδιας οικονομικής υπηρεσίας, ενώ τα επιλήψιμα ποσά προσεγγίζον αντιστοίχως τις 400 και τις 100 χιλιάδες ευρώ και αφορούν το διάστημα 1998 έως 2002.

Επιπλέον, από την ίδια έρευνα προέκυψαν «ύποπτες» καταθέσεις σε λογαριασμούς ενός τρίτου εφοριακού της ίδιας ΔΟΥ, εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, ενώ ο συγκεκριμένος έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη σε δύο εφοριακούς για ξέπλυμα χρήματος"

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα εφτάχρονο αγοράκι, είναι ο απολογισμός τροχαίου που σημειώθηκε στο 403ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 68χρονος οδηγός του αυτοκίνητου, στο οποίο επέβαιναν η γυναίκα του, η κόρη του καθώς και ο 7χρονος εγγονός του, κινούνταν στην Εθνική Οδό, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θεσσαλονίκη. Προς στιγμήν ο οδηγός έχασε την έξοδο για τον Πλαταμώνα και έκανε όπισθεν. Εκείνη τη στιγμή το ΙΧ συγκρούστηκε με διερχόμενη νταλίκα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 68χρονος, αλλά και να τραυματιστούν ελαφρά όλοι όσοι βρίσκονταν στο αυτοκίνητο. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Μέχρι να απομακρυνθούν τα οχήματα από το οδόστρωμα, η κίνηση στο σημείο γινόταν με δυσκολία. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης"

ΣΤΑ.ΣΥ:Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της στάσης εργασίας σε τράμ, μετρό, ηλεκτρικό

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η τετράωρη στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μετρό και τραμ.

Τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς εξήγγειλαν για μεθαύριο Τετάρτη τετράωρη προειδοποιητική στάση από τις 12.00 μ.μ. έως 16.00, καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ για άρνηση υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΤΑ.ΣΥ:Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της στάσης εργασίας σε τράμ, μετρό, ηλεκτρικό"

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Κάλεσμα για απεργιακό αγώνα με αφετηρία τον Νοέμβριο

Κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ όχι μόνο να εξαγγείλουν αλλά και να συντονίσουν απεργιακό αγώνα, με αφετηρία τον Νοέμβριο, απευθύνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών και των δασκάλων, οι οποίοι σήμερα πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση.

Παράλληλα, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ εξήγγειλαν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων για την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα (18:00 στα Προπύλαια), στη Θεσσαλονίκη (18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου) καθώς και τις έδρες των περιφερειών της χώρας.

Τέλος, ζήτησαν για ακόμη μία φορά από τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετάσχουν σε καμία από τις διαδικασίες αξιολόγησης που «έχουν ως στόχο τη χειραγώγηση, το φόβο της απόλυσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατηγοριοποίηση των σχολείων».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ"

Άρειος Πάγος: Αυτόφωρο για όσους κακοποιούν ή βασανίζουν ζώα

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η παράνομη εμπορία ζώου συντροφιάς (όπως και άλλα αδικήματα) τιμωρείται με φυλάκιση που ξεκινά από 12 μήνες ενώ υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα από 3.000 έως και 15.000 ευρώ ανάλογα με το αδίκημα.

Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας με την οποία υπάρχει ρητή εντολή για τήρηση του Αυτοφώρου και άμεση δίκη όσων συλλαμβάνονται για κακοποίηση ή βασανισμό ζώων, εξέδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο απαγορεύεται:

α) Βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

β) Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση - διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων.

γ) Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Επίσης η κ. Κουτζαμάνη τονίζει στην εγκύκλιο ότι ακόμα και η παράνομη εμπορία ζώου συντροφιάς (όπως και άλλα αδικήματα) τιμωρείται με φυλάκιση που ξεκινά από 12 μήνες ενώ υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα από 3.000 έως και 15.000 ευρώ ανάλογα το αδίκημα.

Ζητεί δε να εξετάζονται οι καταγγελίες ακόμα και στο διαδίκτυο και να κινούν «την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον συντρέχουν οι όροι της, για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ως άνω νόμο, ιδίως δε του εγκλήματος της παράβασης των διατάξεων του άρθρου 16, που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Και η εγκύκλιος καταλήγει: «Πέραν της παραγγελίας σας προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρηση αυτής, έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Αυτόφωρο για όσους κακοποιούν ή βασανίζουν ζώα"

ΣτΕ:Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων

Το θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου

Η «καυτή πατάτα» των περικοπών στις κύριες συντάξεις μεταφέρεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα κληθεί να αποφανθεί οριστικά για την συνταγματικότητα ή μη της απόφασης που ήρθε στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.

Το Α Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε σε αυξημένη σύνθεση, λόγω της σοβαρότητας του θέματος είπε «ναι» στις περικοπές κρίνοντας ότι είναι συνταγματικές. Ωστόσο, υπήρξε ισχυρή μειοψηφία, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Σακελλαρίου, που είχε αντίθετη άποψη και την διατύπωσε αναλυτικά.

Έτσι, λόγω μείζονος σπουδαιότητας του θέματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία έχει την άποψη ότι επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες εκείνες επεμβάσεις σε περίπτωση «εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο καθορίζεται, κατ' αρχήν, από τις πολιτικές επιλογές για τη διάθεση των κρατικών πόρων προς εκπλήρωση των ποικίλων αποστολών του κράτους, δεν επαρκεί για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών».

Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές: «Το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, δεν απαγορεύει την επί το δυσμενέστερο μεταβολή του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως όταν αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του μόνο με αυτές τις επεμβάσεις μπορεί να διασφαλισθεί. Τέτοιες όμως επεμβάσεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και μείωση ασφαλιστικών παροχών που έχουν ήδη απονεμηθεί, πρέπει να σέβονται τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος και, ιδίως, την αρχή της ισότητας των πολιτών κατά την συμμετοχή στα δημόσια βάρη ώστε να αξιώνεται από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η τήρηση της υποχρεώσεως για κοινωνική αλληλεγγύη, πάντως δε, όριο στην ελευθερία επιλογών του νομοθέτη κατά τον καθορισμό, ειδικότερα, του ύψους των διατιθέμενων για την κοινωνική ασφάλιση κρατικών οικονομικών πόρων αποτελεί η διασφάλιση στους συνταξιούχους παροχών που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, δηλαδή εισοδήματος ικανού να εξασφαλίσει όχι μόνο τους όρους της φυσικής τους υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή) αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Μείωση δε απονεμηθεισών ασφαλιστικών παροχών υπό τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις δεν νοείται, ως προσκρούουσα στο άρθρο 17 του Συντάγματος».

Ακόμη αναφέρουν ότι «η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη που επιβάλλει, όταν διαπιστώνεται μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που εγκυμονεί κινδύνους γι' αυτή, την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων θεμελιώσεως του ασφαλιστικού δικαιώματος, καθώς και την διάθεση κρατικών οικονομικών πόρων για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος».

Από την πλευρά τους οι δικαστές που μειοψήφησαν εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «ακόμη και όταν επικρατούν στη χώρα λίαν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται πέραν της διενέργειας εκτεταμένων πάσης φύσεως διαρθρωτικών μεταβολών στο Κράτος και η ταυτόχρονη επιβολή για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της Χώρας αυστηρών φορολογικών και άλλης φύσεως μέτρων, που συνεπάγονται ιδιαίτερα σημαντικές επιβαρύνσεις για τους διοικουμένους, προκειμένου να είναι δυνατό να θεωρηθούν συνταγματικά ανεκτές επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του (διαρθρωτικές εν γένει μεταβολές στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως, ανακαθορισμός των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των πάσης φύσεως παροχών κ.λπ.), αυτόθροος συνέπεια των οποίων είναι ο περιορισμός της εκτάσεως και του ύψους των πάσης φύσεως ασφαλιστικών παροχών, πρέπει οι επεμβάσεις να επιχειρούνται μετά από σχεδιασμό, τηρουμένων των επιμέρους διατάξεων του Συντάγματος και μετά από σχεδιασμό, πρέπει δηλαδή να επιχειρούνται με ορθολογικό τρόπο, που να αποτυπώνεται σε μια προηγούμενη, συνολική μελέτη που να έχει καταρτισθεί επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και μετά από στάθμιση των συνολικών επιπτώσεων, που έχουν οι επεμβάσεις αυτές στις παροχές των ασφαλισμένων».

Και συνεχίζουν στο σκεπτικό τους λέγοντας: «απαιτείται οι επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας να είναι αιτιολογημένες, υπό την έννοια ότι πρέπει να προκύπτει ότι επιχειρούνται μετά από προηγούμενη συνεκτίμηση των συνολικών οικονομικών ή άλλων, άμεσων ή έμμεσων, επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στους ασφαλισμένους και μετά από διαρκή αποτίμηση, ιδίως επί διαδοχικών επεμβάσεων, των επιπτώσεων που συνεπάγονται, σωρευτικά, στο βιοτικό τους επίπεδο, επί τη βάσει μιας προηγούμενης, συνολικής μελέτης και με την επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων, που να αντλούνται από οικονομικές, αναλογιστικές, στατιστικές κ.ά. μελέτες, οι οποίες πρέπει να έχουν εκπονηθεί από ανεξάρτητες αρχές, όπως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κ.λπ.».

Αυτό που αναφέρουν ως συμπέρασμα οι δικαστές οι οποίοι μειοψήφησαν είναι ότι «Η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να μειωθεί σε επίπεδο που να μην εξασφαλίζεται η παροχή ικανοποιητικού επιπέδου κοινωνικής ασφαλίσεως. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ακόμα και υπό τις παρούσες λίαν δυσμενείς για την Χώρα οικονομικές συνθήκες, η υποχρέωση χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, στην οποία σημειωτέον ότι η συμβολή των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν προ της κρίσεως πολύ σημαντική, να μετακυληθεί από το Κράτος - το οποίο ήταν και παραμένει υπεύθυνο για τη χάραξη της εκάστοτε ακολουθούμενης ασφαλιστικής πολιτικής και την άσκηση της δέουσας εποπτείας στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως - καθ' ολοκληρίαν ή κατά το μεγαλύτερο μέρος της στους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίοι ζητούσαν αποζημίωση για την ζημιά που υπέστησαν από τις περικοπές των κυρίων συντάξεων τους τις οποίες χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές και αντίθετες στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ:Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων"

Συνελήφθη για φακελάκι διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του "Άγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης

Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» είναι ο γιατρός που συνελήφθη κατηγορούμενους ότι ζήτησε και πήρε «φακελάκι» 50 ευρώ από ασθενή προκειμένου να πραγματοποιήσει επέμβαση ρουτίνας.

Ο γυναικολόγος συνελήφθη το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, υπηρεσία στην οποία κατέφυγε η ασθενής, καταγγέλλοντας την χρηματική αξίωση του γιατρού.

Ακολούθησε επιχείρηση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. που συνέλαβαν τον γιατρό επ' αυτοφώρω με προσημειωμένο χαρτονόμισμα. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη για φακελάκι διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του "Άγιος Δημήτριος" Θεσσαλονίκης "

ΕΛΣΤΑΤ: Ενας στους πέντε Ελληνες υποφέρει από τη φτώχεια

Την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης καταγράφει η Στατιστική αρχή στην ετήσια έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το 2010 ως το 2013, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς μέχρι και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι) ξεπέρασε το 20%.

Διαβάστε εδώ την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και την θέρμανση, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δείκτες συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού για το 2013 προκύπτει η στέρηση εννέα βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού):

  • Δυσκολίες ανταπόκρισης πληρωμής πάγιων λογαριασμών (ενοίκιο ή δόση δανείου, λογαριασμοί ΔΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου κλπ., δόσεις πιστωτικών καρτών, ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κλπ. Ή στεγαστικό δάνειο)
  • Οικονομική αδυναμία μίας εβδομάδας διακοπών
  • Οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας
  • Οικονομική αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά αναγκαίων δαπανών περίπου 550 ευρώ
  • Οικονομική αδυναμία για τηλέφωνο (σταθερό ή κινητό)
  • Οικονομική αδυναμία για έγχρωμη τηλεόραση
  • Οικονομική αδυναμία για πλυντήριο ρούχων
  • Οικονομική αδυναμία για ΙΧ επιβατηγό
  • Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση
Από το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, οι 2 στους 10 στερούνται τουλάχιστον τα 4 από τα 9 βασικά αγαθά, ενώ η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε άτομα ηλικίας έως 64 ετών.

Παράλληλα η έρευνα αποκαλύπτει μεγάλη δυσκολία κάλυψης βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα:

  • Διατροφή: 4/10 φτωχού πληθυσμού στερούνται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,7%.
  • Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (550€):8/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες.
  • Αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης: 5/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση και 24,3% για το μη φτωχό πληθυσμό.
  • Δαπάνες στέγασης: 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης και 4/10 του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει
  • Πάγια έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο): 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών εγκαίρως, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κλπ.
  • Αντιμετώπιση συνήθων αναγκών: 6/10 του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.
  • ΙΧ & ηλεκτρονικός υπολογιστής: 2/10 του φτωχού πληθυσμού δε διαθέτουν ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ούτε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και το χρειάζονται.
Ποιοι στερούνται 4 από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες (ηλικιακά):

  • 23,3% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών
  • 35,2% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
  • 21,6% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 64 ετών
  • 9,4% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • 13,7% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω
  • 15,0% γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω
  • 12,1% άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Πού καταγράφεται έλλειψη βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία ανά καθεστώς ιδιοκτησίας:

  • 3,7% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.)
  • 6,7% των νοικοκυριών με ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.)
  • 9,9% σε ενοικιασμένη κατοικία
  • 9,6% σε παραχωρημένη δωρεάν κατοικία
Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 27,3% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 22,9% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 42,0% για τον φτωχό πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.784 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.428 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 1.879 ευρώ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Ενας στους πέντε Ελληνες υποφέρει από τη φτώχεια "

Ο ιός Έμπολα ήταν ο λοιμός που εξόντωσε την αρχαία Αθήνα και τον Περικλή;

Το άρθρο είχε γραφτεί το 1996, στους New York Times από τον Anthony Ramirez.

Η θεωρία ορισμένων ερευνητών αναφέρει πώς ο ιός Έμπολα υπάρχει περισσότερα χρόνια από όσα νομίζουμε, ενώ υπάρχει και η αντίθετη άποψη άλλων επιστημόνων.

Συγχρόνως υπάρχει και η θεωρία ότι ο λοιμός που αποδεκάτισε την Αθηναϊκή κοινωνία της κλασικής εποχής του Περικλή, είναι ίδιος με τον σύγχρονο έμπολα.

Ωστόσο, κανείς δεν έχει απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα ούτε υπέρ, ούτε κατά αυτής τη θεωρίας.

Πριν από περίπου 2.400 χρόνια ένας θανατηφόρος λοιμός είχε σαρώσει την αρχαία Αθήνα. Σε πέντε χρόνια, έχασαν τη ζωή τους ίσως το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης-κράτους, που ήταν τότε υπό πολιορκία από την Σπάρτη.

Χιλιάδες Αθηναίοι βρήκαν φρικτό θάνατο.

Το πρώτο σύμπτωμα των ασθενών, ήταν ένας εξοντωτικός πυρετός, ακατάσχετη αιμορραγία από τα μάτια, εμετός και συνέχεια της αιμορραγίας, ακολουθούμενη από εξανθήματα και διάρροια.

Έτσι, με αυτή την τρομοκρατική μάστιγα, που προκάλεσε τεράστια θνησιμότητα, ήρθε απροσδόκητα και πρώιμα, το τέλος του χρυσού αιώνα. Ο πολιτισμός και η οικονομική άνθηση υποχώρησαν σημαντικά και η μοίρα της Αθήνας επηρεάστηκε καθοριστικά. Άρα και η πορεία των ελληνικών πόλεων.

Ο Περικλής, ο ηγέτης που σηματοδότησε εκείνη την εποχή, ήταν ένας από τους χιλιάδες πολίτες που υπέκυψαν στην επιδημία.

Η ιστορία δεν έχει δει ποτέ ξανά τέτοια πανδημία. Ή έχει;

Κατά την πάροδο των ετών, ένας μικρός αριθμός από μελετητές έχουν αναπτύξει αρκετές θεωρίες για να ταυτίσουν το τότε λοιμό, με δεκάδες σύγχρονες ασθένειες όπως, χολέρα, ελονοσία, ευλογιά, βουβωνική πανώλη και ίσως κάποιο είδος συνδρόμου που οδήγησε σε τοξικό σοκ.
LOIMOS ATHINA
Έμπολα, σημαίνει «Μαύρο Ποτάμι» και βρίσκεται στο Ζαϊρ. Προφανώς κάτι τέτοιο το αγνοούσαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι που πέθαιναν κατά εκατοντάδες από τον λοιμό.
Τρεις ερευνητές ιατρικής και ένας καθηγητής κλασσικών σπουδών θεωρούν ότι ο λοιμός των Αθηνών (περίπου 430-425 π. Χ. ) ήταν στην πραγματικότητα μια επίθεση του ιού Έμπολα.
O Dr. Patrick Olson, επιδημιολόγος στο Navy Medical Center στο San Diego και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν μια σχετική θεωρία στην εφημερίδα «Emerging Infectious Diseases». Υποστήριξαν ότι ο ιός Έμπολα και τα σύγχρονα συμπτώματα του, είναι όμοια με εκείνα του αρχαίου ελληνικού λοιμού, όπως έχει καταγραφεί από τον Θουκυδίδη στο έργο του «Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου», που ήταν και το πιο πλήρες σύγγραμα όσον αφορά στην περιγραφή τους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα περισσότερα θύματα από την αρχαία Ελλάδα, όπως και της σύγχρονης Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε επτά με εννέα ημέρες.

Οι Αθηναίοι θεραπευτές, αρρώστησαν όπως και οι σημερινοί, ενώ οι Σπαρτιάτες που είχαν στήσει πολιορκία λίγο μακρύτερα επιβίωσαν. Αυτό δείχνει ότι η αρχαία ασθένεια, όπως και ο ιός Έμπολα, μεταδιδόταν από αίμα, σάλιο ή επαφή και όχι μέσω του αέρα.
Ο Θουκυδίδης υποστήριξε επίσης ότι η ασθένεια είχε έρθει από τις ακτές της Αφρικής, κάπου νότια της Αιθιοπίας
Οι Κυανοπίθηκοι στην τοιχογραφία της Σαντορίνης.
Οι Κυανοπίθηκοι στην τοιχογραφία από τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στην Σαντορίνη. Ανήκει στην ώριμη υστεροκυκλαδική περίοδο. Σύμφωνα με τη θεωρία έφεραν τον λοιμό από την Αφρική στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο ιός Έμπολα επίσης από όσο γνωρίζουμε έχει αφρικανικές ρίζες. Υπάρχουν μάλιστα και αποδεικτικά στοιχεία ότι γίνονταν ταξίδια από την Αφρική στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Στη Σαντορίνη, ένα νησί στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα, εντοπίστηκαν στα σπίτια τοιχογραφίες που απεικονίζουν αφρικάνικες πράσινες μαϊμούδες, που είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τον ιό Έμπολα.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση που αναφέρει την ύπαρξη έντονου λόξυγγα μεταξύ 15% των θυμάτων στο Kikwit, Ζαΐρ, σημείωσε ο Dr. Olson. Ο Θουκυδίδης αναφέρει και αυτός παρόμοια συμπτώματα λόξυγγα.
Οι αμφισβητήσεις
Όμως δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτή τη θεωρία.
Ο David Morens, ένας κορυφαίος επιδημιολόγος και κύριος ερευνητής στο θέμα της αθηναϊκής πανδημίας, στο Πανεπιστημίου της Χαβάη, στην Manoa, δήλωσε ότι η ανάγνωση και αναγνώριση των σύγχρονων ασθενειών βάσει των περιγραφών του Θουκυδίδη είναι ένα λάθος.

Ο Θουκυδίδης ως Αθηναίος στρατηγός, ο οποίος επέζησε από την πανούκλα, στερούνταν στοιχειωδών ιατρικών γνώσεων, σε σχέση με τον σύγχρονο του Ιπποκράτη, ανέφερε ο Dr. Morens.

Έτσι και οι περιγραφές των συμπτωμάτων είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφείς.

Η λέξη «φλύκταινες» του Θουκυδίδη για παράδειγμα, μπορεί να έχει πολλαπλές μεταφράσεις, ως φουσκάλες που έχουν υγρό ή ως κάλοι που δεν έχουν. Οι φουσκάλες ενδέχεται να υποδηλώνουν ίσως ευλογιά, που είναι ένας από τους υποψηφίους ιούς στις έρευνες των επιστημόνων.

Αυτό όμως, αποκλείει την θεωρία της πανούκλας, που θεωρείται ένα άλλο αίτιο.

Ο Dr. Morens και ο συνάδελφός του Πανεπιστημίου της Χαβάης, Robert J. Mark Littman, καθηγητής κλασσικών σπουδών, δεν επικεντρώνονται στα συμπτώματα, που δεν τα θεωρούν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά στον τόπο και χρόνο του λοιμού.

Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι το χρονικό διάστημα του αθηναϊκού λοιμού που έφτασε τα πέντε χρόνια, αποκλείει ένα ιό σαν τη γρίπη, που διαρκεί μόνο μερικούς μήνες.

Η προέλευση του αθηναϊκού λοιμού από την Αφρική, αποκλείει να είναι μια μολυσματική νόσος, όπως ο ιός Έμπολα. Στον αρχαίο κόσμο, επισημαίνουν, δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς που θα μπορούσαν να μεταφέρουν έναν ιό, με ξενιστή μια μαϊμού από την Αφρική προς την Αθήνα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Τη στιγμή που η βάρκα θα έφτανε στην Ελλάδα, τόσο οι μαϊμούδες όσο και οι μεταφορείς πιθανότατα θα είχαν πεθάνει. Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σε σχέση με τον ιό Έμπολα και τη μάστιγα των Αθηνών.

Ο ιός Έμπολα εντοπίστηκε το 1976 και εμφανίστηκε στο Ζαΐρ τη δεκαετία του 1990.

Αν ο Αθηναϊκός λοιμός, ήταν ο ιός Έμπολα, γιατί δεν καταγράφηκαν άλλα κρούσματα όλα αυτά τα χρόνια;
Ebola _ Achient
Γιατί η θεωρία του λοιμού της αρχαίας Αθήνας είναι πιθανή
Ο Frank Ryan, Βρετανός ιατρός ο οποίος γράφει σχετικά με πανδημίες, θεωρεί πως άνθρωπος και μικρόβια είναι κάτι σαν μια μεταφορά απεικόνισης με το χώμα και τους σπόρους. Τις περισσότερες φορές μπορούν να ζήσουν μαζί χωρίς κάποια δράση μεταξύ τους.

Αλλά η αλλαγή των όρων επιβίωσης, σήμερα, του ανθρώπινου πληθυσμού ως «χώμα» στη συνέχεια προκαλεί ενεργοποίηση στους ιούς, ως «σπόρους» και μπορεί να οδηγήσει, μερικές φορές, σε θανατηφόρα σύγκρουση.

«Οι πανδημίες εξακολουθούν να είναι μαζί μας«, δήλωσε ο Dr. Ryan, «διότι οι πρόσφυγες, η έλλειψη υγιεινής λόγω υπερπληθυσμού, το πολιτικό χάος, όλα τα πράγματα που υπήρχαν στην Αθήνα τότε, εξακολουθούν να είναι μαζί μας.»

Έτσι, αγνοούμε ιστορικά τις πανδημίες και τους κινδύνους με δική μας ευθύνη.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να μάθουμε αν ο ιός Έμπολα προκάλεσε τον αθηναϊκό λοιμό είναι ότι οι σύγχρονοι γιατροί γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τον ιό Έμπολα.

«Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, γνωρίζουμε 3 σχετικά με τον ιό Έμπολα, ίσως και λιγότερο«, δήλωσε ο Karl Johnson, απόστρατος επικεφαλής των ειδικών μονάδων καταπολέμησης πανδημιών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, ο οποίος αντιμετώπισε τον ιό Έμπολα σε μια πρώτη εξάπλωση στο Ζαΐρ, κοντά στον Ποταμό Έμπολα «, από όπου πήρε ο ιός το όνομα του, το 1976.
Γραφικό από την εφημερίδα Καθημερινή
Γραφικό από την εφημερίδα «Καθημερινή»
Τέτοιοι ιοί όπως ο Έμπολα είναι μυστηριώδεις και τρομακτικοί για τον ίδιο λόγο: μπορεί να έχουν ταχεία εξάπλωση σε ελάχιστο χρόνο λόγω της μεγάλης ικανότητας μετάδοσης τους. Χρειάστηκαν οκτώ εκατομμύρια έτη ή και περισσότερα για να εμφανιστεί ο πίθηκος ως πρωτεύων θηλαστικό και να γίνει η αλλαγή του 2 τοις εκατό σε γενετική δομή για να υπάρχουν τα σημερινά ανθρώπινα όντα. Αντίθετα, σε σύγκριση, ο ιός πολιομυελίτιδας μπορεί να αλλάξει το 2% της γενετικής δομής του σε πέντε ημέρες, καθώς αυτός είναι ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται για να περάσει από το ανθρώπινο στόμα στο έντερο. Βάσει αυτού ίσως θα είναι δυνατόν να καταλάβει κάποιος, πόσο δύσκολο είναι να είμαστε σίγουροι για το πώς διατηρήθηκε και εξελίχθηκε ένας ιός σε ένα διάστημα 2400 ετών που ίσως εμφανίστηκε στην Αρχαία Αθήνα.
πηγές: Geopolitics & Daily News, New York Times, ΤΟ ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,

mixanitouxronou


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ιός Έμπολα ήταν ο λοιμός που εξόντωσε την αρχαία Αθήνα και τον Περικλή; "

ΔΝΤ: Το 2020 η Ελλάδα θα επιστρέψει στο... 2008!

Η απάντηση στο ερώτημα «πότε θα τελειώσει η κρίση;» - Θα χρειαστούν συνολικά 12 χρόνια για να κατακτηθεί το ΑΕΠ που είχε η Ελλάδα το 2008, πριν ξεκινήσει η κρίση δηλαδή

Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν πλούτο συνολικού ύψους 170 δισ. ευρώ! Τα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης, όπου η Ελλάδα κατέστη ο παρίας των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, έκλεισαν περίπου 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνταν ο κορμός της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας στην ανεργία σχεδόν 630.000 Ελληνες που εργάζονταν σε αυτές.

Η κυβέρνηση μπορεί να ετοιμάζεται για την έξοδο από τη μέγγενη των μνημονίων, όμως το ερώτημα όλων είναι «πότε θα τελειώσει η κρίση;».

Σήμερα, την πιο ασφαλή απάντηση μπορεί να τη δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει ξανά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που είχε το 2008, έτος επίσημης έναρξης της οικονομικής καθίζησης, το 2020!  Με απλά λόγια, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί συνολικά 12 χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν προ κρίσης!  Η επισήμανση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από τους πιστωτές της, ακόμη και μετά την επίσημη λήξη των μνημονίων, επιβεβαιώνει ότι ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ακόμη μακρύς.
188 δισ. το ΑΕΠ
Οπως φαίνεται στον πίνακα του ΔΝΤ, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να αρχίσει να αυξάνεται εκ νέου από το επόμενο έτος, οπότε αναμένεται να διαμορφωθεί στα 188 δισ. ευρώ. Η «πρόγνωση» του Ταμείου δείχνει ότι μόνο το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ θα φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πίσω το 2008, οπότε ο συνολικός εθνικός πλούτος υπολογιζόταν σε 233 δισ. ευρώ. Το 2020, εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ, το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα ανέρχεται στο ποσό των 238 δισ. ευρώ. Ασφαλώς πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ.  Από το 2008 μέχρι σήμερα το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 51 δισ. ευρώ.  Η περίοδος προσαρμογής και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μακρά, μεγαλύτερη από το διάστημα που χρειάστηκε οποιαδήποτε άλλη χώρα που χρεοκόπησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν όταν έσκασε η οικονομική φούσκα. Μπορεί αυτό το διάστημα να είναι βιώσιμο για το πολιτικό σύστημα που καλείται να χειριστεί την κρίση;



Στην τρίτη σειρά από το τέλος του πίνακα -GDP (billions of euros)- περιγράφεται η εξέλιξη του ΑΕΠ. Το έτος 2020 το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 238 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε έξι χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στο ΑΕΠ που είχε το 2008

Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι μια χώρα που έχει καταρρεύσει οικονομικά χρειάζεται περίοδο επτά ετών για να ανακτήσει την οικονομική της ευρωστία και να ανακάμψει επιστρέφοντας στο επίπεδο του ΑΕΠ που κατείχε προ κρίσης. 

Εξετάζοντας την οικονομική κρίση που ενέσκηψε στη Φινλανδία, στη Σουηδία, στην Ιαπωνία και την Ιρλανδία, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Η Φινλανδία χρειάστηκε σχεδόν επτά χρόνια για να ανακτήσει το ΑΕΠ που είχε όταν ξεκίνησε η κρίση το 1991, η Σουηδία «ξόδεψε» περίπου έξι χρόνια για να αναρρώσει από την οικονομική καταστροφή του 1991, για την Ιαπωνία απαιτήθηκαν τέσσερα δύσκολα χρόνια, ενώ για την Ιρλανδία που βούλιαξε στην κρίση το 2008 εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να ανακάμψει, δηλαδή θα διανύσει έναν κύκλο οκτώ ως εννέα ετών ώστε να κατακτήσει και πάλι το ΑΕΠ που είχε όταν κατέρρευσε το τραπεζικό της σύστημα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στην ελληνική περίπτωση απαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τις  καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-2011 τις πληρώνουμε τώρα σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Τι εμπόδισε το τότε οικονομικό επιτελείο να κάνει ταχύτερα τις ιδιωτικοποιήσεις; Παράλληλα πρέπει να συνεχιστούν οι μειώσεις μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου τομέα για να είναι εφικτή και βιώσιμη η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Επίσης, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα για τα κόκκινα δάνεια. Χωρίς εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών η ρευστότητα δεν θα αποκατασταθεί στην οικονομία. Ηδη, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν θέσει το θέμα της ανάπτυξης και εμβάθυνσης των κεφαλαιαγορών, δηλαδή της δυνατότητας χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτός τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβανόμενες ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αρχίσουν οι τράπεζες να δανείζουν τις ΜΜΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής και ιδιαίτερα της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να φτάσει στα 35 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Ο ίδιος ο κ. Μάριο Ντράγκι θέλοντας να αναδείξει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη για δημοσιονομική επέκταση σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την περασμένη Πέμπτη, επικαλέστηκε μια επιστολή του Κέινς προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αυτή ο Κέινς έλεγε: «Είναι το πιο παραπλανητικό πράγμα να υπερτονίζουμε τη σημασία της ποσότητας του χρήματος, η οποία είναι μόνο ένας περιοριστικός παράγοντας, παρά τον όγκο των δημοσίων δαπανών, που είναι ο γενεσιουργός παράγοντας της ανάκαμψης».
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Το 2020 η Ελλάδα θα επιστρέψει στο... 2008!"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη λόγω σκουπιδιών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα, Δευτέρα, η Τρίπολη, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που, σε πολλές περιοχές της πόλης, υπάρχουν συσσωρευμένα για περίπου 40 ημέρες.

Η απόφαση του περιφερειάρχη έχει ισχύ έως και τις 10 Ιανουαρίου 2015 και όπως αναφέρει, λήφθηκε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται, ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την άμεση αποκομιδή, προσωρινή αποθήκευση και τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη λόγω σκουπιδιών"

Οι λιμενικοί ζητούν ενημέρωση και μέτρα για τον Εμπολα

Ενημέρωση και λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης κατά του ιού Εμπολα ζητά η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΕΑΛΣ).

Με επιστολή της προς τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, η ΠΕΑΛΣ επισημαίνει ότι «με αφορμή τη ραγδαία επιδείνωση μετάδοσης του ιού, όπως προκύπτει από τις συνεχείς αναφορές του Τύπου και επειδή τα στελέχη του Λιμενικού βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της καθημερινής υποχρεωτικής επαφής τους με παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο του εντοπισμού και ελέγχου παράνομων μεταναστευτικών ροών, ανησυχούμε. Εντονη όμως είναι και η ανησυχία των στελεχών που μας ‘βομβαρδίζουν’ τις τελευταίες μέρες με ερωτήματα που βέβαια δε μπορούμε να απαντήσουμε» αναφέρουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού.

«Επειδή η ελλιπής ενημέρωση ή ακόμα και η άγνοια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, απαραίτητη θεωρούμε την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του προσωπικού από την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος, αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τη λήψη όλων των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων διαφύλαξης της υγείας των στελεχών του Λιμενικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη μετάδοσης της νόσου, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από άλλους επίσημους φορείς, αλλά και επειδή έως σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας σχετική πρωτοβουλία ενημέρωσης και λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης για τα στελέχη του Λιμενικού, πέραν εκείνης του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρακαλούμε για τις δικές σας οδηγίες και εντολές για όλες τις απαραίτητες από την πλευρά της Υπηρεσίας ενέργειες για την προστασία των στελεχών» καταλήγει η ΠΕΑΛΣ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι λιμενικοί ζητούν ενημέρωση και μέτρα για τον Εμπολα"

Η ερήμωση της Ερμού - Ο άλλοτε πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας γέμισε ενοικιαστήρια

Με μία σύντομη βόλτα στην Ερμού διαπιστώνει κάνεις πως ο πιο γνωστός εμπορικός πεζόδρομος της Αθήνας παραμένει αιχμάλωτος της κρίσης, αφού τα κενά καταστήματα σε ποσοστό που αγγίζει το 15%-20% της συνολικής εμπορικής επιφάνειας και σε πολλές προσόψεις καταστημάτων φιγουράρουν οι ταμπέλες «Ενοικιάζεται».

Τουλάχιστον 6 μεγάλα καταστήματα είναι πλέον κενά στην Ερμού. Ενδεικτικά είναι εξάλλου τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 25%, ενώ εάν προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε προσεγγίζουν το 50%. Οπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες τα ενοίκια έχουν μειωθεί στον πλέον γνωστό πεζόδρομο της χώρας ωστόσο ο μειωμένος τζίρος οδηγεί πάρα πολλούς στο να ξενοικιάσουν τα καταστήματα και να βρουν πιο οικονομική στέγη είτε στο κέντρο είτε σε άλλη περιοχή της Αθήνας.

Καταστηματάρχες με έτη πολλά στην Ερμού προβλέπουν μετά λύπης τους ότι εάν δεν αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο τότε στην Ερμού και στο κέντρο σύντομα θα δραστηριοποιούνται μόνο ξένες εταιρίες και πολυεθνικές.











iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Η ερήμωση της Ερμού - Ο άλλοτε πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας γέμισε ενοικιαστήρια"

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τετάρτη από τις 12 μ.μ ως 4 μ.μ.

«Προειδοποιητική στάση εργασίας» ανακοίνωσαν τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΗ για άρνηση υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ετσι, ακινητοποιημένα από τις 12:00 έως 16:00, θα είναι μεθαύριο Τετάρτη, o ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το μετρό και το τραμ, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας.

«Μας κάνουν «μπαλάκι» και αρνούνται, με διάφορα προσχήματα, να συζητήσουμε και να υπογράψουμε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν, εκτός από την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, καθώς και για δημόσιες και φθηνές αστικές συγκοινωνίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τετάρτη από τις 12 μ.μ ως 4 μ.μ. "

Οι φύλακες άγγελοι των νησιών μας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το καλοκαίρι τα νησιά μας βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής λόγω του τουρισμού, καθώς όλοι έρχονται σ' αυτά για να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα.

Για μας τους νησιώτες όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο... ειδυλλιακά. Ειδικά τον χειμώνα, όπου οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι αισθητά μειωμένες και οι κάτοικοι των μικρών νησιών μπορεί να μείνουν αποκομμένοι για πολλές μέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν όμως κάποιοι που έχουν αναλάβει τον ρόλο του... φύλακα άγγελου των νησιών μας...

Κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν από χειμώνα ή καλοκαίρι, μέρα ή νύχτα, γιορτές και αργίες, φουρτούνες και κακοκαιρίες...

Κάποιοι που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε περιστατικό, από το πιο σοβαρό, όπως ένα ναυτικό ατύχημα, μέχρι το πιο καθημερινό, όπως η μεταφορά μίας εγκύου στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ο λόγος για το πλήρωμα του Ναυαγοσωστικό Σκάφους 511 του Λιμεναρχείου Σύρου, αυτών των οκτώ ανθρώπων που έχουν αναλάβει αυτόν τον πολύ δύσκολο, αλλά και τόσο απαραίτητο ρόλο.

Η κάμερα του Cyclades24 WEB TV βρέθηκε στο συγκεκριμένο σκάφος και σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σ' αυτούς τους αφανείς ήρωες, στους φύλακες άγγελους των νησιών μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και ιδιαιτέρως τον απερχόμενο Λιμενάρχη Σύρου, Πλοίαρχο ΛΣ Νίκο Σκευοφύλακα, για την άδεια που μας δόθηκε να επιβιβαστούμε στο σκάφος και να επιμεληθούμε αυτό το αφιέρωμα.

Απολαύστε το...



ΤΟ Ν/Γ 511 και ο πολλαπλός ρόλος του (πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα στο τέλος του άρθρου)

Το Ν/Γ 511 (lambro halmatic 60) παραλήφθηκε από το Λιμενικό Σώμα το 1997 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1998 όταν και απεστάλη στη Σύρο . Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από grp (πολυεστέρα) και αποτελεί το πρώτο από τα 10 σκάφη αυτού του τύπου που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από την MOTOMARINE ενώ ο σχεδιασμός του είναι βασισμένος στο ARUN HALMATIC του ομίλου VOSPER .

To σκάφος έχει την ιδιότητα να επανέρχεται σε όρθια θέση ακόμα και αν ανατραπεί λόγω του σχεδιασμού του αλλά και της καρίνας του η οποία είναι κατασκευασμένη από μολύβι. Το Ν/Γ 511 φέρει δυο κινητήρες man του εξασφαλίζουν την υπηρεσιακή ταχύτητα των 18 κόμβων και μέγιστη περί τους 22 κόμβους . Η εμβέλεια του είναι 350 ν.μ και φέρει εξοπλισμό διάσωσης –πυρόσβεσης και ένα ραντάρ ναυτιλίας.

Το σκάφος όταν επιχειρεί επανδρώνεται από 7 μελές πλήρωμα και στην παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν σε αυτό συνολικά 8 άτομα. Κύρια αποστολή του Ν/Γ 511 είναι η παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα στη θάλασσα άτομα, πλοία, πλοιάρια, λέμβους ή άλλα θαλάσσια μέσα και αεροσκάφη.

Επιπρόσθετη αποστολή του είναι:

- Η μεταφορά ατόμων που χρειάζονται άμεση βοήθεια (ασθενείς - τραυματίες) με τη συνοδεία ιατρού Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

- Η πρόληψη και καταστολή κάθε παράνομης πράξης στον θαλάσσιο χώρο

- Ο έλεγχος συμμόρφωσης πλοίων σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας - Η ενεργοποίησή τους σε θέματα δημόσιας τάξης και κρατικής ασφάλειας

- Η πρόληψη ρύπανσης και η αντιμετώπισή της

- Η διενέργεια νηοψιών

- Η ανάληψη κάθε άλλης ενέργειας που άπτεται των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και αποσκοπεί στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας

- Οι αποστολές που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας

Περιοχή δικαιοδοσίας του Ν/Γ 511 όταν αυτό εκτελεί περιπολίες είναι η θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Λ/Χ Σύρου στο οποίο υπάγεται ,δηλαδή η θαλάσσια περιοχή πέριξ ν.Σύρου –ν.Γυάρου-ν.Σερίφου και ν.Κύθνου . Το σκάφος επεκτείνει τους πλόες του πέραν της περιοχής δικαιοδοσίας του όταν διαταχτεί από την 6ΠΕΔΙΛΣ ή την διοίκηση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και ανάλογα την περίσταση. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επιχειρήσει στο Κεντρικό Αιγαίο στο Ικάριο αλλά και το Κρητικό το Μυρτώο και το Ιόνιο πέλαγος.

Το πλήρωμα του σκάφους βρίσκεται σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24 ωρο και όταν απαιτηθεί ο απόπλους του για οποιοδήποτε λόγο, το σκάφος αποπλέει εντός 15 λεπτών τις πρωινές ώρες (0700-1500) και εντός 30 λεπτών οποιαδήποτε άλλη στιγμή τoυ 24ώρου. Για εκείνους δεν υπάρχει μέρα χαλάρωσης και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το κινητό τους τηλέφωνο ούτε για μια στιγμή. Οι λέξεις αργία , Σαββατοκύριακο ,εορτές , είναι για αυτούς μέρες σαν όλες τις άλλες και δεν είναι λίγες οι φορές που η έλευση του νέου έτους τους βρήκε εν πλω και όπως λένε χαρακτηριστικά οι αργίες είναι για τους άλλους.

Το Ν/Γ 511 μπορεί να εκτελέσει πλόες με ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές σε ταξίδια με θάλασσα 9 μποφώρ. Το σκάφος όταν τα υπόλοιπα πλωτά του Λιμενικού αλλά και σχεδόν όλα τα ιδιωτικά αδυνατούν να ταξιδέψουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών , αυτό αποπλέει και εκτελεί κάθε είδους αποστολή για την οποία θα λάβει διαταγές.

Όταν εκτελεί επιχείρηση έρευνας διάσωσης το σκάφος αναλαμβάνει τον συντονισμό του έργου έρευνας και διάσωσης υπό την εποπτεία και τις διαταγές του ΕΚΣΕΔ τη συνεργασία με τα παραπλέοντα πλοία καθώς και άλλους φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες που υποχρεούνται ή προσφέρονται να συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος στον θαλάσσιο ευθύνης της χώρας.

Το Ν/Γ 511 δεν συνδράμει απλά όσους έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε κίνδυνο στο Νότιο Αιγαίο και Ικάριο αλλά αποτελεί το μέσο διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή αποτρέποντας με την παρουσία του κάθε πιθανή προκλητική ενέργεια ή ναυτικό ατύχημα το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης από τους εξ ανατολάς γείτονες μας, με κύριο σκοπό να αμφισβητηθούν τα δικαιώματα της χώρας μας στη θάλασσα.

Αυτό εξάλλου έχει αποδειχτεί και στην πράξη καθώς όποτε υπήρξε ανάγκη παροχής βοήθειας σε Τούρκικο πλοίο το Ν/Γ 511 ήταν πάντα εγκαίρως στο σημείο που έπρεπε και σε 2 περιπτώσεις επενέβη δραστικά. Την πρώτη φορά κατά την διάρκεια συνοδείας Τουρκικών ιδιωτικών σκαφών στο Ικάριο πέλαγος απέτρεψε την τελευταία στιγμή την πρόσκρουση σε βραχονησίδα σκάφους με μηχανική βλάβη και ενώ έπνεαν άνεμοι 8 bf ρυμουλκώντας το σε ασφαλές απάνεμο σημείο, ενώ την δεύτερη φορά κατά την προσάραξη του Τουρκικού Φ/Γ ΄΄YUSUF CEPNIOGLU΄΄ σε βραχώδη ακτή της Μυκόνου, το Ν/Γ 511 έφτασε εγκαίρως και διέσωσε εν μέσω θαλασσοταραχής 10 μέλη του πληρώματος οι οποίοι εγκατέλειψαν με σωσίβια σχεδία όταν διαπίστωσε ότι το πλοίο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση.

Σημειώνεται ότι και στις δυο περιπτώσεις τα σχόλια του Τουρκικού τύπου ήταν ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά. Το πλήρωμα του σκάφους εκτός από υψηλό φρόνιμα και επαγγελματισμό διακατέχεται από κοινωνικές ευαισθησίες και βρίσκεται δίπλα στους νησιώτες όποτε απαιτηθεί. Όταν για παράδειγμα στην μεγάλη πυρκαγιά της Σερίφου το καλοκαίρι του 2013 κατά την οποία κινδύνευσαν άνθρωποι και περιουσίες, χρειάστηκε να μεταφερθούν άμεσα από τη Σύρο πυροσβέστες και ο εξοπλισμός τους , κανένα σκάφος δεν αναλάμβανε την αποστολή για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους .

Το Ν/Γ 511 ανέλαβε την αποστολή αφού το πλήρωμα δέχτηκε εθελοντικά κι ενώ όλοι τους ήταν σχεδόν 48 ώρες ξάγρυπνοι προερχόμενοι από αποστολή στις Νότιες Κυκλάδες. Αποφάσισαν να παρακάμψουν τους προς όφελος τους εργασιακούς κανονισμούς, να ξεχάσουν την κόπωση τους και να βοηθήσουν κι εκείνοι το νησί της Σερίφου και τους κατοίκους του .

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα έχει επηρεάσει και το Λιμενικό Σώμα το οποίο έχει περιορισμένα κονδύλια για τη συντήρηση των επιχειρησιακών μέσων του. Στην περίπτωση του Ν/Γ 511 το πλήρωμα έχει καταφέρει με πολύ κόπο και με δαπάνες από τους ιδίους να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το σκάφος και σ΄ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η σημαντική συνεισφορά του απερχόμενου Λιμενάρχη, Πλοιάρχου ΛΣ Νίκου Σκευοφύλακα ο οποίος με προσωπικές ενέργειες μερίμνησε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από ευγενείς χορηγούς ώστε τον περασμένο Απρίλιο να δεξαμενιστεί το σκάφος και να γίνουν εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Το πλήρωμα ανέφερε ότι καθοριστικό ρόλο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ναυαγοσωστικού έχουν οι εξωτερικοί συνεργάτες, τεχνικοί και άλλοι ιδιώτες, αλλά οι 2 άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα τα τελευταία 15 χρόνια είναι ο Μηχανικός Μιχάλης Παλαμάρης και ο Ηλεκτρολόγος Αντώνης Δαλμυράς οι οποίοι έχουν δαπανήσει ανυπολόγιστα χρηματικά ποσά σε ανταλλακτικά και εξαρτήματα και αμέτρητες εργατοώρες, ευρισκόμενοι άμεσα παρόντες σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει. Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο βοηθούν αλλά και ουδέποτε ζήτησαν το παραμικρό αντάλλαγμα για εκείνους ή κάποιον δικό τους…. και αυτό πρέπει να αναφερθεί γιατί τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν στις μέρες μας. Το πλήρωμα αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει δημόσια μέσω του Cyclades 24 .

Τα 16 χρόνια που βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη ,το Ν/Γ 511 έχει συμμετάσχει και έχει εκτελέσει επιτυχώς κάθε είδους επιχείρηση στη θάλασσα και έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια από την κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και την ηγεσία του ΛΣ –ΕΛ.ΑΚΤ για την συνολική προσφορά του.

cyclades24
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι φύλακες άγγελοι των νησιών μας! (ΒΙΝΤΕΟ) "

Γ. Σουρλας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μετά από 16 χρονιά

Σχετικά με την χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ο Γ. Σούρλας, δήλωσε:

Πέρασαν 16 χρόνια από τότε που κατατέθηκε για πρώτη φορά πρόταση νόμου στη Βουλή για την ενίσχυση των οικονομικών αδυνάτων, με τη χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο Γ. Σούρλας, συντάκτης της πρότασης νόμου την οποία συνυπέγραψαν 13 βουλευτές της Ν.Δ., εισηγούμενος την ψήφισή της στην Βουλή στις 11 Ιανουαρίου 1998 είχε επισημάνει ότι: «Πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα που κυρώσαμε το 1984 και που αναφέρει ότι η μη χορήγηση συνιστά περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» και ότι «δεν μπορεί να γίνει συζήτηση περί Κράτους Δικαίου και κοινωνικής ευαισθησίας πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, όταν υπάρχει αυτή η ανισότητα μεταξύ των πολιτών. Όταν άλλοι πεινούν κυριολεκτικά (οργανώνονται ακόμη και συσσίτια) δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση των παιδιών τους, ενώ άλλοι ζουν στη χλιδή, στον πλούτο που ορισμένοι αποκτούν χωρίς νόμιμο τρόπο, θα πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι το κράτος αυτό δεν έχει μέλλον».

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση στη Βουλή για τη θέσπισή του, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε υποστηρίχτηκε από την αριστερά.

Η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί ένα ακόμη βήμα από την κυβέρνηση Σαμαρά, για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με ανθρώπινο πρόσωπο, καταλήγει ο Γ. Σούρλας στη δήλωσή του.

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ (11-1-1998)

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Σουρλας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μετά από 16 χρονιά"

Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων με τις τσέπες των επιβατών…

Τι προβλέπουν τα «ψιλά γράμματα» του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ο «κεφαλικός φόρος» των 14,5 ευρώ.

Περιφερειακό «σπατόσημο», προφανώς για τη χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης, προβλέπουν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Εγκυρη πηγή ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι με βάση τα… ψιλά γράμματα της διακήρυξης του διαγωνισμού θα επιβάλλεται «κεφαλικός φόρος» 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για τα πέντε χρόνια που προβλέπεται η περίοδος κατασκευής, ο οποίος στη συνέχεια θα μονιμοποιηθεί και θα αυξηθεί στα 20 ευρώ!

Το νέο «χαράτσι» όμως τινάζει στον αέρα το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και επέκταση της τουριστικής περιόδου, ενώ κάνει ακριβότερες τις πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, που τα τελευταία χρόνια είχαν τη σημαντικότερη αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το «Ελ. Βενιζέλος». Εχει ενδιαφέρον ότι στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας εισπράττεται το περίφημο «σπατόσημο» που αποφέρει σε ετήσια βάση 130 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση είναι 12 ευρώ ανά επιβάτη για πτήσεις εσωτερικού και 22 για εξωτερικού. Με βάση τη σύμβαση του 1996, το τέλος αυτό θα σταματήσει από την 1η Νοεμβρίου και στη θέση του θα υπάρχει μια επιβάρυνση 3 ευρώ ανά επιβάτη, που θα κάνει ελκυστικότερα τα εισιτήρια για το «Ελ. Βενιζέλος».

Στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων, οι όμιλοι που θα τα αναλάβουν θα πάρουν την εκμετάλλευση για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για άλλη μια δεκαετία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χρόνος θα αυξηθεί στα 50 χρόνια και η υποχρέωση ολοκλήρωσης των επενδύσεων, που υπολογίζονται σε 250-300 εκατ. ευρώ, «ξεχείλωσε» από τα τρία στα πέντε χρόνια, μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές μόνον τρεις όμιλοι. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπουν ότι οι φάκελοι θα εξεταστούν το επόμενο εικοσαήμερο και σε συνδυασμό με την εισήγηση των ακριβοπληρωμένων τεχνικών συμβούλων του Ταμείου θα επιλεχθεί ένας ή δύο ανάδοχοι. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει τον περυσινό Σεπτέμβριο με προσφορές από 11 σχήματα, από τα οποία εγκρίθηκαν τα επτά και κατέληξαν στα τρία. Παρά την… αποψίλωση που παρατηρείται στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, η συγκεκριμένη συμμετοχή είναι από τις υψηλότερες.

Δεν δεσμεύτηκαν

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο διαγωνισμός αφορούσε 20+1 αεροδρόμια. Είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες με επτά βασικά αεροδρόμια και υποψήφιοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλα τρία, ενώ υπήρχε ως «μπαλαντέρ» η περίπτωση της Νέας Αγχιάλου. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για 14 αεροδρόμια, και παρά τις επίμονες ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» δεν δεσμεύτηκαν για το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα, με το επιχείρημα ότι αποτελεί στοιχείο του διαγωνισμού που θα γίνει γνωστό από το άνοιγμα των τριών τελικών προσφορών.

Στην τελική ευθεία θα αναμετρηθούν τα εξής σχήματα:

● Η γαλλική κατασκευαστική Vinci, με έντονη παρουσία στη χώρα μας (γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.), που διαχειρίζεται 12 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. Συμπράττει με την «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα.

● Η Fraport, που έχει την ευθύνη για το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και άλλες 10 εγκαταστάσεις, κυρίως στην Ασία. Συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου, που διαθέτει το 5% του «Ελ. Βενιζέλος».

● Η αργεντίνικη CASA, που διαχειρίζεται 50 αεροδρόμια, κυρίως στη Νότια Αμερική, και συνεργάζεται με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων με τις τσέπες των επιβατών…"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news