facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Λοβέρδος: 18 μαθήματα στο δημοτικό είναι απόδειξη ότι είσαι για τρελοκομείο

Λιγότερα μαθήματα στο δημοτικό, ενίσχυση της άθλησης, των καλλιτεχνικών και της δημιουργικής απασχόλησης θα είναι το πλαίσιο των αλλαγών που θα συζητηθεί για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένα δημοτικό σχολείο πιο φιλικό προς τον μαθητή προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ. Όπως σημείωσε, οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτελέσουν αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (αποτελείται από τους πρώην υπουργούς Παιδείας), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον μήνα.
Αλλαγές στο δημοτικό σχολείο προανήγγειλε ο Λοβέρδος

«Κατά βάση, η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά. Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο νόμος για το νέο δημοτικό αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον ερχόμενο Ιανουάριο. "Θα εισηγηθούμε στη Βουλή, μετά από διάλογο τριών μηνών, τις αλλαγές για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που διαμορφώνει τους σύγχρονους πολίτες, τους σύγχρονους Έλληνες" ανέφερε ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη νομοθεσία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις πανελλήνιες εξετάσεις πέραν της προσθήκης του μαθήματος της πληροφορικής, στο οποίο θα εξετάζονται οι υποψήφιοι των σχολών πληροφορικής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: 18 μαθήματα στο δημοτικό είναι απόδειξη ότι είσαι για τρελοκομείο"

Μέσα σε 3 μέρες οι αιτήσεις μετεγγραφών έφθασαν τις 7.000

Οι αιτήσεις των μετεγγραφών που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά ήταν 5.538, μέχρι και τις 10/10 σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη ΝΕΡΙΤ. Συνολικά έχουν λάβει κωδικούς 10.432 πρωτοετείς φοιτητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr ο σημερινός αριθμός των αιτήσεων μέχρι και σήμερα το μεσημέρι διαμορφώθηκε στις 7.000.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Παιδείας ο αριθμός των αιτούντων μετεγγραφής αναμένεται να διαμορφωθεί στις 20.000 ενώ αν ο ρυθμός ανακοπεί ίσως διαμορφωθεί στις 15.000.

Όσον αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης των μετεγγραφών, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την επίσπευση της διαδικασίας αν και η δύναμη των γεγονότων λέει ότι «αφού με τον πολύ μικρότερο αριθμό τελειώνανε Γενάρη, ίσως εμείς χρειαστούμε αυτό το χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε» είπε μεταξύ των άλλων ο Υπουργός Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι η αίτηση κατατίθεται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις το Υπουργείο θα στείλει τους πίνακες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ τα οποία θα πρέπει εντός 5 ημερών να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα υποβληθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων.

Με βάση τα πιο πάνω αν το Υπουργείο αποστείλει τις αιτήσεις στις 20 Οκτωβρίου τα τμήματα θα πρέπει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου να ανακοινώσουν τις προθεσμίες κατάθεσης των αιτήσεων.

Αν επισπευτούν οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά κατατεθούν τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχές Νοεμβρίου.

Τα δικαιολογητικά των φοιτητών θα ελεγχθούν από επιτροπές των ΑΕΙ-ΤΕΙ που έχουν στη διάθεσή τους 20 μέρες για την ολοκλήρωση του ελέγχου από τη λήξη προθεσμίας υποβολής. Αν οι διαδικασίες γίνουν ταχύτατα υπάρχει μια πιθανότητα να προλάβουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο Δεκέμβριο.

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ ότι θα κάνει ότι μπορεί για να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερες οι διαδικασίες. Να σημειώσουμε ότι αν το Υπουργείο δεν χρονοτριβήσει στην αποστολή των αιτήσεων και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ ανακοινώσουν άμεσα, όπως προειπώθηκε, τις προθεσμίες κατάθεσης των δικαιολογητικών τότε οι μετεγγραφές είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν πριν την εξεταστική του Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι το newsbeast.gr έχει αναδείξει με άρθρο του το πρόβλημα που έχουν πολλές οικογένειες φοιτητών οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δε μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο τμήμα μεταφοράς της θέσης τους αφού τυπικά δεν είναι φοιτητές του.

Παράλληλα δεν υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν στο τμήμα εισαγωγής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ένα εξάμηνο αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες.

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέσα σε 3 μέρες οι αιτήσεις μετεγγραφών έφθασαν τις 7.000"

Οι βρετανοί προκαλούν: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα δημιουργήσει ένα τρομακτικό προηγούμενο

Ο σερ Τζον Μπόρντμαν, κορυφαίος ιστορικός της Αγγλίας, με συνέντευξή του στην Telegraph προειδοποιεί την Αμάλ Αλαμουντίν και τον συνεργάτης της Τζέφρι Ρόμπερτσον πως οποιαδήποτε κίνηση επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, θα προκαλέσει ένα τρομακτικό προηγούμενο.

Όπως λέει ο ιστορικός από την Οξθόρδη, μια τέτοια κίνηση αν ευοδωθεί θα «καταστρέψει όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου». Ο κ. Μπόρντμαν, καθηγητής αρχαιολογίας και κλασικής τέχνης στην Οξφόρδη σημειώνει πως αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν, τότε και άλλοι νόμιμοι «κάτοχοι» θα ζητήσουν κάτι ανάλογο και από άλλα μουσεία προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο. Μάλιστα, προέτρεψε το Βρετανικό Μουσείο να απορρίψει κάθε περίπτωση συνδιαλλαγής, καθώς όπως υποστηρίζει, «νομικά έχει ισχυρή θέση».

Επιπλέον προειδοποίησε πως εάν τελικά η Ελλάδα καταφέρει να πάρει τα Μάρμαρα που είχε υφαρπάξει ο Έλγιν, τότε θα προκληθεί παγκόσμια αναστάτωση σε όλα τα μεγάλα μουσεία. «Τη στιγμή που τα πράγματα ακολουθούν μια φυσική ροή, θα προκληθεί ένα τρομακτικό προηγούμενο που δεν αφήσει ανέπαφο κανένα μεγάλο μουσείο του κόσμου». Εφερε παράδειγμα το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, αλλά και το μουσείο του Βερολίνου που έχουν στην κατοχή του εκθέματα προερχόμενα από την Τουρκία. «Θα γίνει ένα μεγάλο μπέρδεμα γύρω από τι ανήκει και σε ποιον».

Από την μεριά του το Βρετανικό Μουσείο, μέσω εκπροσώπου του, τόνισε πως: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι μια σημαντική αναπαράσταση της Αρχαίας Αθήνας και του πολιτισμού της και ανήκουν στην παγκόσμια Ιστορία».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι βρετανοί προκαλούν: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα δημιουργήσει ένα τρομακτικό προηγούμενο"

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Σε ποτό, καφέ και... τυρόπιτες εξαντλείται η ελληνική επιχειρηματικότητα

Τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για να αντιμετωπίσει την κινεζική αντεπίθεση, αλλά και την αναδιάταξη των δυνάμεων στις ΗΠΑ, η Ελλάδα επιμένει σε ένα παλαιό και μη αναπτυξιακό μοντέλο επιχειρηματικότητας.

Όσο και αν αρκετές startup εταιρείες εμπλέκονται ενεργά με τις νέες τεχνολογίες και επιδιώκουν να κάνουν βήματα εκτός των ελληνικών συνόρων, οι περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν στον κλάδο της εστίασης. Τουτέστιν σε καφετέριες, μπαρ και μαγαζιά πρόχειρου φαγητού.

Όπως παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι πάνω από το 10% των νέων επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Κατά το τρέχον έτος έχουν ιδρυθεί 7.323 νέα νομικά πρόσωπα. Εξ αυτών, τα 445 (6,08%) ανήκουν στην κατηγορία των εστιατορίων και των κινητών μονάδων εστίασης, και τα 327 (4,47%), στην κατηγορία της παροχής ποτών.

Το 40% των νέων εταιρειών ανήκει σε 20 κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκ των οποίων όμως ούτε ένας δεν αφορά τη βιομηχανική παραγωγή ή την καινοτομία. Αντίθετα, πολλές υπάγονται στο ευρύτερο χώρο του τουρισμού ή του λιανεμπορίου.

122 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία της τεχνολογίας (προγραμματισμός ηλεκτρονικών συστημάτων (1,67%), ενώ 102 δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης και της επισκευής πλοίων (1,39%).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτικά στοιχεία: Σε ποτό, καφέ και... τυρόπιτες εξαντλείται η ελληνική επιχειρηματικότητα"

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει Σαράντη, Βαλασόπουλο: «Είναι δυνατόν αιρετοί να συμπεριφέρονται ως κοινοί τραμπούκοι;» – Οι Αρχές να λάβουν μέτρα

Στην κατηγορηματική καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε ο υπεύθυνος της δημοσιογραφικής Ομάδας της aftodioikisi.gr ενώ κάλυπτε το ρεπορτάζ σχετικά με τις εκλογές στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής, προχωράει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι «το αξιοσημείωτο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι η επίθεση δεν προέρχεται από «αγνώστους» αλλά από εκλεγμένους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης!!! Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης και ο στενός του συνεργάτης δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλης Βαλασόπουλος εξύβρισαν, στη συνέχεια απείλησαν και στο τέλος επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές στο συνάδελφο, με αποτέλεσμα να του σπάσουν τα γυαλιά μυωπίας και να του προκαλέσουν εκδορές», προστίθεται.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Τα γεγονότα είναι πρωτοφανή και εισάγουν νέα ήθη. Εάν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού συμπεριφέρονται ως κοινοί τραμπούκοι, αναρωτιόμαστε τι πρότυπα αποτελούν για τους πολίτες της χώρας μας. Καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν μέτρα για το πρωτάκουστο συμβάν και να καταδικάσουν αμέσως τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι συνάδελφοί μας δεν τρομοκρατούνται από κανέναν και θα ασκούν το λειτούργημά μας, όπως επιβάλλει η παράδοση και οι Κανόνες Δεοντολογίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφος Χρίστος Βούζας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση την οποία δέχτηκε ο συνάδελφος Χρίστος Βούζας, λόγω ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr. Οι επιθέσεις κατά συναδέλφων έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια και μάταια ζητούμε από τους αρμόδιους να πάρουν μέτρα, έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και χωρίς να τρομοκρατούνται. Το αξιοσημείωτο, όμως, της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ότι η επίθεση δεν προέρχεται από «αγνώστους» αλλά από εκλεγμένους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης!!! Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης και ο στενός του συνεργάτης δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλης Βαλασόπουλος εξύβρισαν, στη συνέχεια απείλησαν και στο τέλος επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές στο συνάδελφο, με αποτέλεσμα να του σπάσουν τα γυαλιά μυωπίας και να του προκαλέσουν εκδορές.

Τα γεγονότα είναι πρωτοφανή και εισάγουν νέα ήθη. Εάν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού συμπεριφέρονται ως κοινοί τραμπούκοι, αναρωτιόμαστε τι πρότυπα αποτελούν για τους πολίτες της χώρας μας. Καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν μέτρα για το πρωτάκουστο συμβάν και να καταδικάσουν αμέσως τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι συνάδελφοί μας δεν τρομοκρατούνται από κανέναν και θα ασκούν το λειτούργημά μας, όπως επιβάλλει η παράδοση και οι Κανόνες Δεοντολογίας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει Σαράντη, Βαλασόπουλο: «Είναι δυνατόν αιρετοί να συμπεριφέρονται ως κοινοί τραμπούκοι;» – Οι Αρχές να λάβουν μέτρα"

Σε 2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι ανασφάλιστοι πολίτες – Στα χαρτιά η δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία

Τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας είναι υποχρεωμένοι να ανεβαίνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται και ήδη υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια. Η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, από την άλλη, αποτελεί την «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και ταυτόχρονα τινάζει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με βάση τη νομοθεσία, πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περίθαλψη δωρεάν. Στην πράξη, όμως, μαρτυρίες ασθενών όπως και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα σε επτά μεγάλα νοσοκομεία δείχνουν ότι οι 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας, της άγνοιας, ακόμη και της αδιαφορίας διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Ιούλιο το κόστος νοσηλείας για απόρους (και άτυπα για ανασφάλιστους αφού δεν δικαιούνταν δωρεάν περίθαλψη μέχρι τότε) στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ανήλθε στα 65,8 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου, επίσης, ότι το ΕΣΥ δεν κλείνει τις πόρτες του ούτε στους ανασφάλιστους και άπορους αλλοδαπούς, ο λογαριασμός των νοσοκομείων εκτοξεύτηκε για την ίδια περίοδο στο ποσό των 72,3 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι δαπάνες για την περίθαλψη των ανασφάλιστων θα διπλασιαστούν.

Το 2013 μόνο στον Ευαγγελισμό εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Από αυτούς μόνο οι 57 παραδέχτηκαν την οικονομική αδυναμία τους. Η παραδοχή αυτή άλλωστε δεν αποτέλεσε εμπόδιο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έβαζαν παράτυπα τους οικονομικά αδυνάτους ακόμη και από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου, επικαλούμενοι τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.

Ενδεικτικό της απόγνωσης που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες είναι ότι οι υπόλοιποι από τους πλέον των 1.000 ανασφάλιστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2013 στον Ευαγγελισμό κυριολεκτικά δραπέτευσαν από το νοσοκομείο προτού λάβουν το εξιτήριο. Μάλιστα, κάποιοι δήλωσαν πλαστά στοιχεία ώστε να μη σταλεί ο απλήρωτος λογαριασμός στην Εφορία.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι ανασφάλιστοι πολίτες – Στα χαρτιά η δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία"

Ρωσία: Διαθέσιμα εμβόλια για τον Έμπολα σε 6 μήνες

Τρία εμβόλια για την αντιμετώπιση του Έμπολα θα είναι σε θέση να διαθέσει η Ρωσία μέσα σε διάστημα έξι μηνών από σήμερα, όπως τόνισε η υπουργός Υγείας, Βερόνικα Σκβόρτσοβα.

«Έχουμε παρασκευάσει 3 εμβόλια και πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμα στους επόμενους 6 μήνες» δήλωσε η Ρωσίδα υπουργός σε τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Το πρώτο είναι ήδη έτοιμο για μια κλινική δοκιμή» προσέθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα από τα εμβόλια παρασκευάστηκε βάση ενός ανενεργού στελέχους του ιού.

Ο Έμπολα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με ένα «οικονομικό εμπάργκο»

Ο ιός Έμπολα προκαλεί τις ίδιες επιπτώσεις με ένα «οικονομικό εμπάργκο» στις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία καθώς τις απομονώνει από ολόκληρο τον κόσμο και «παγώνει» κάθε είδους δραστηριότητα, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Σιέρα Λεόνε Καϊφάλα Μάρα.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα οικονομικό εμπάργκο. Είτε αυτό μας ευχαριστεί είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα στο πεδίο» τόνισε ο υπουργός στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η επιδημία επηρεάζει πολλούς τομείς της οικονομίας (κατασκευές, ορυχεία…) και τις αερομεταφορές και θα «στραγγαλίσει» οικονομικά όλη την περιοχή, σημείωσε ο υπουργός.

«Όλος ο κόσμος τρέπεται σε φυγή (εξαιτίας) του Έμπολα» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η επιδημία θα μπορούσε να στοιχίσει 32 δισεκατομμύρια και πλέον δολάρια στη Δυτική Αφρική έως τα τέλη του 2015.

«Τα έσοδα έχουν δραματικά μειωθεί και οι δαπάνες συνεχίζουν να παραμένουν στα ύψη διότι ο προϋπολογισμός μας δεν είχε προβλέψει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τον Έμπολα» δήλωσε ο Μάρα, η χώρα του οποίου μαζί με τη Γουϊνέα και τη Λιβερία, έχουν πληγεί περισσότερο.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Διαθέσιμα εμβόλια για τον Έμπολα σε 6 μήνες"

Ανέστειλε την απεργία πείνας και δίψας ο Αντώνης Σταμπούλος

Αναστέλλει την απεργία πείνας και δίψας που είχε ξεκινήσει ο 31χρονος συνεργός του Νίκου Μαζιώτη, Αντώνης Σταμπούλος διαμαρτυρόμενος για τη μεταφορά του σε φυλακή εκτός Κορυδαλλού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με κείμενό του που αναρτήθηκε σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από τις φυλακές της Λάρισας.

«Σήμερα, που τα μηνύματα αλληλεγγύης μπορούν να φτάνουν μέσα στη φυλακή και καθώς οι επιπτώσεις απο την αποχή μου απο νερό και τροφή έχουν γίνει απειλητικές, αποφάσισα να αναστείλω την απεργία μου περιμένοντας εκείνες τις στιγμές που οι συνθήκες θα επιτρέπουν να γίνει ο συντονισμός των μέσα και των έξω πιο δυνατός και πιο αποτελεσματικός. Πρέπει να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για τους αγώνες που έρχονται».

Ο Σταμπούλος σημειώνει επίσης πως τον μετέφεραν «σηκωτό» αφού αρνήθηκε να τους ακολουθήσει. «Αυτό που δηλώνουν, ότι δηλαδή πέρασα από τον Κορυδαλλό και στην συνέχεια το συμβούλιο των φυλακών αποφάσισε ότι δεν μπορεί να με δεχθεί, είναι ψέμα προς κάλυψη της πολιτικής εντολής για προφυλάκιση σε κάποιο μακρινό κατάστημα, αντίθετη με την εισαγγελική παραγγελία».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανέστειλε την απεργία πείνας και δίψας ο Αντώνης Σταμπούλος"

Πως θα γίνει η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους ύψους 80 δισ. ευρώ

Η εμπλοκή σημειώθηκε στο θέμα των οριζόντιων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Αυτές επίσης οι ρυθμίσεις δεν αντιστοιχούσαν με εκείνες του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια

Η μεγαλύτερη διαγραφή ιδιωτικού χρέους παγκοσμίως επιδιώκεται μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων, καθώς συνολικά το ύψος τους ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ.

Η τρόικα αν και τάσσεται υπέρ του σκεπτικού του υπό διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου προκειμένου να γίνουν ρυθμίσεις ακόμη και διαγραφές δανειακών κεφαλαίων, καθώς και προστίμων και προσαυξήσεων για υπερήμερες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, εντούτοις θέλει να πειστεί για τον βαθμό ασφάλειας των επιπτώσεων του «κουρέματος» στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», στις διαπραγματεύσεις της περασμένης Δευτέρας ανάμεσα στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και την τρόικα, οι επικεφαλής των δανειστών ζήτησαν επίμονα, στοιχεία από τα δύο πρώτα υπουργεία για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στα ταμεία του Δημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών φορέων από τις διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Κλάους Μαζούχ, Ρίσι Γκογιάλ και Ντέκλαν Κοστέλο κάλεσαν τους υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάνη Βρούτση και Νίκο Δένδια να τους παρουσιάσουν τις ενέργειες που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο σημείο αυτό σημειώθηκε η εμπλοκή καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να είχε σε σύνολο τις οφειλές των 100.000 μικρών επιχειρήσεων και των 10.000 μεγαλύτερων προς τις τράπεζες, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν είχαν διασταυρωθεί από τα δύο άλλα υπουργεία.

Και όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η εμπλοκή φάνηκε να σημειώθηκε στο σκέλος των οριζόντιων ρυθμίσεων στα νομικά και φυσικά πρόσωπα που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Αυτές επίσης οι ρυθμίσεις δεν αντιστοιχούσαν με εκείνες του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζήτησαν επίσης από τα συναρμόδια υπουργεία να γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης για τη διαγραφή χρεών των μεγαλύτερων οφειλετών. Αυτοί υπολογίζονται σε 1.000 και το ερώτημα που ετέθη είναι αν έχουν αξιολογηθεί αυτές οι επιχειρήσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους, αλλά και τι θα συμβεί στα δημοσιονομικά.

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτές οι εταιρείες χρωστούν τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες και το ύψος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άνω των 3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης, φέρεται κατά τις πληροφορίες, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου να έχει κοστολογημένη την πρόταση ως προς το σύνολό της. Και το αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Επίσης και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επέμενε στην άποψη πως από τη στιγμή που δίνεται μεγάλος αριθμός δόσεων πληρωμής και ζητούνται πλήρη περιουσιακά στοιχεία πριν τις ρυθμίσεις διασφαλίζεται πως τόσο οι εφορίες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράττουν από κει που σήμερα δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες με αυτές τις ενέργειες αναδιάρθρωσης αυτόματα αποκτούν κίνητρο για την επαναδραστηριοποίησή τους στην αγορά. Υπενθυμίζεται σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ότι το νομοσχέδιο αφορά συνολικά σε 110.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Από αυτά, οι 100.000 έχουν υπερήμερες δανειακές δόσεις της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις με αριθμό απασχολούμενων μέχρι εννέα εργαζομένους και τζίρο έως 900.000 ευρώ. Οι 10.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν «κόκκινο» δανεισμό της τάξης των 35 με 36 δισ. ευρώ. Η λύση τελικά δόθηκε στο να επανεξεταστεί το νομοσχέδιο τον Νοέμβριο όταν θα έχει επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Στο μεταξύ θα έχουν αποσταλεί στους δανειστές τα αποτελέσματα των «ασκήσεων προσομοίωσης» για τη διαγραφή των οφειλών των 1.000 επιχειρήσεων. Πηγές θεωρούν ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μη χρειαστεί να αλλάξει, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα εξεταστούν διαφορετικά κριτήρια ρύθμισης για τους μεγαλο-οφειλέτες.

Το νομοσχέδιο
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπονταν διαδικασίες «εξπρές» για «κούρεμα» κεφαλαίων και τόκων από καθυστερούμενα δάνεια μικρών επιχειρηματιών αλλά ακόμη και 120 άτοκες μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού σβηστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις της περιόδου της κρίσης 2010-2013.

Στα 18 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονταν και πιο γρήγοροι τρόποι εξυγίανσης των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Πρόκειται για εκείνες που έχουν προσωπικό πάνω από 10 άτομα και κύκλο εργασιών άνω των 900.001 ευρώ αλλά αν και θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντούτοις σκοντάφτουν... στην απροθυμία ορισμένων εκ των πιστωτών τους. Και για τις περιπτώσεις αυτές οριζόταν η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων από χρέη προς το δημόσιο, όπως και το «κούρεμα» απαιτήσεων των τραπεζών, αλλά την έγκριση θα τη έδινε δικαστική απόφαση. Αυτή θα εκδιδόταν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τις «γενναίες» ρυθμίσεις τραπεζών και Δημοσίου έπαυαν αυτόματα τα όποια διωκτικά μέτρα σε βάρος των μικρών και μεγάλων οφειλετών, οι οποίοι θα μπορούν και πάλι να εκδίδουν επιταγές.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των εννέα εργαζομένων και τζίρο άνω των 900.000 ευρώ το σχέδιο νόμου χώριζε αυτούς τους οφειλέτες σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη προέβλεπε την υπαγωγή στην έκτακτη διαδικασία ρύθμισης των επιχειρήσεων αλλά χωρίς να είναι δεσμευτική για όλους τους πιστωτές.

Όπως περιέγραφαν οι σχετικές διατάξεις «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και εφόσον έχει το κέντρο των συμφερόντων του στην Ελλάδα μπορεί να αιτείται προς το αρμόδιο δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο) τη ρύθμιση των υποχρεώσεών του. Απαιτείται όμως σε αυτή να συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 30% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων ή με άλλης μορφής εξασφαλιστική συμφωνία ως προς περιουσιακό στοιχείο. Επίσης χρειάζεται να συναινούν δύο ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης ή πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων) και οι απαιτήσεις τους εκπροσωπούν ποσό ίσο τουλάχιστον προς 30% του συνόλου των απαιτήσεων».

Η δεύτερη περίπτωση είχε να κάνει πάλι με τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα έμπαιναν στη διαδικασία της ρύθμισης αλλά δεσμεύοντας όλους τους πιστωτές. Όπως περιέγραφαν οι διατάξεις: «Στην περίπτωση αυτή μπορεί και πάλι να αιτείται ρύθμισης κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα εφόσον στη ρύθμιση αυτή συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων ή με άλλης μορφής εξασφαλιστική συμφωνία ως προς περιουσιακό στοιχείο».

Τα επίμαχα σημεία

1 Οι επικεφαλής των δανειστών ζήτησαν στοιχεία από τα υπουργεία για το ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις για το Δημόσιο και για τα Ταμεία από τις διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων.

2 Κάλεσαν τους υπουργούς να τους παρουσιάσουν τις ενέργειες που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προ-κειμένου να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3 Στο σημείο αυτό σημειώθηκε η εμπλοκή καθώς η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να είχε σε σύνολο τις οφειλές των 100.000 μικρών επιχειρήσεων και των 10.000 μεγαλύτερων, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν είχαν διασταυρωθεί από τα δύο άλλα υπουργεία.

4 Η εμπλοκή φάνηκε να σημειώθηκε στο σκέλος των οριζόντιων ρυθμίσεων στα νομικά και φυσικά πρόσωπα που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Αυτές επίσης οι ρυθμίσεις δεν αντιστοιχούσαν με εκείνες του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια.

5 Το νομοσχέδιο αφορά συνολικά σε 110.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ. Από αυτά, οι 100.000 έχουν υπερήμερες δανειακές δόσεις της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις με αριθμό απασχολούμενων μέχρι εννέα εργαζομένους και τζίρο έως 900.000 ευρώ. Οι 10.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν «κόκκινο» δανεισμό της τάξης των 35 με 36 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Φορολογικά κίνητρα στις τράπεζες

Φορολογικά κίνητρα προς τις τράπεζες προκειμένου αυτές να προχωρούν σε «κούρεμα» δανείων πάνω από 50% θα προβλέπει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Με τη διάταξη αυτή, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, θεσπίζονται σημαντικά κίνητρα, ώστε οι τράπεζες να διαγράφουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των συνολικών υποχρεώσεων των δανειοληπτών.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως θα γίνει η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους ύψους 80 δισ. ευρώ"

Από αλκοόλ κι όχι από Έμπολα πέθανε ο Βρετανός στα Σκόπια

Δεν είχε προσβληθεί τελικά από τον ιό του Έμπολα ο Βρετανός που πέθανε την Πέμπτη σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από εξειδικευμένο εργαστήριο της Γερμανίας, στο οποίο οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν αποστείλει δείγματα, ήταν αρνητικά, δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωδών Νόσων του υπουργείου Υγείας της ΠΓΔΜ, Γιοβάνκα Κόστοφσκα.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, αίρονται και οι περιορισμοί για το προσωπικό του ξενοδοχείου στα Σκόπια και για τους άλλους πελάτες του ξενοδοχείου, στο οποίο διέμενε ο Βρετανός, καθώς και για 10 ακόμη άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Σμειώνεται ότι ο Βρετανός είχε εισαχθεί την Πέμπτη σε νοσοκομείο των Σκοπίων σε κρίσιμη κατάσταση και μετά από μία ώρα κατέληξε.

Οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ αρχικά είχαν αναφέρει ότι παρουσίασε συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα. Όμως την Παρασκευή μετά τις πρώτες αναλύσεις, είχαν ανακοινώσει ότι οι πιθανότητες να είχε προσβληθεί από τον ιό είναι ελάχιστες.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ είχαν αποστείλει δείγματα για εξέταση σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Αμβούργου και τα αποτελέσματα, τα οποία έφθασαν στα Σκόπια, δείχνουν ότι ο Βρετανός δεν είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό, αλλά πως ο θάνατός του πιθανότατα οφείλεται σε τεράστια κατανάλωση αλκοόλ, η οποία προκάλεσε δηλητηρίαση!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από αλκοόλ κι όχι από Έμπολα πέθανε ο Βρετανός στα Σκόπια"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και απαγόρευση στάθμευσης, έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας για αύριο, Κυριακή, λόγω διεξαγωγής του αγώνα δρόμου «Παναθήναια 2014».

Ειδικότερα οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 16.00- 20.00 και θα γίνουν στις εξής περιοχές:

-Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

-Λ. Συγγρού, στο τμήμα τής μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

-Λ. Βασ. Σοφίας και συγκεκριμένα:

*Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ξενίας στο ρεύμα ανόδου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ζαχάρωφ και της Λ. Βασ. Κων/νου στο ρεύμα καθόδου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ξενίας στο ρεύμα ανόδου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ζαχάρωφ και της Λ. Βασ. Κων/νου στο ρεύμα καθόδου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Aιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

*Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Χαλκοκονδύλη και Πανεπιστημίου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Β. Γεωργίου Α’ , σε όλο το μήκος της.

*Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

*Αθαν. Διάκου , σε όλο το μήκος της και στο ρεύμα κυκλοφορίας από την οδό Καλλιρρόης προς Συγγρού.

*Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αμαλίας.

*Ριζάρη, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

*Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.

*Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄ και της Λ. Βασ. Κων/νου.

*Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Καλλιρρόης και της Λ. Βασ. Όλγας, ρεύμα ανόδου προς Λ. Βασ. Κων/νου και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο,

*Λ. Βασ. Κων/νου , στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Όλγας και Βασ. Σοφίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο,

Την απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων κατά τις ώρες 06.00΄- 20.00΄ στη Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αμαλίας.

Η τροχαία στην ανακοίνωσή της ζητεί από τους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας"

Επιστολή της Ελλάδας στην κ. Λαγκάρντ: «Φεύγουμε από το ΔΝΤ μετά τα stress tests»

Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει επιστολή με την οποία θα ζητά τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ από την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής». Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας, στην επιστολή θα ζητείται η διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-'16. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση και δεν θα υπάρξουν περιπλοκές.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο υποκατάστασης των δόσεων του ΔΝΤ που αφορούν το 2015 έχει ήδη αποτυπωθεί σιωπηρά ως πρόβλεψη στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 που κατέθεσε πρόσφατα στη βουλή η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, κομβικό σημείο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress tests των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπονται τα εξής:

- Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

- Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

- Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

- Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων («letter of intent»).

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή της Ελλάδας στην κ. Λαγκάρντ: «Φεύγουμε από το ΔΝΤ μετά τα stress tests»"

Νέα σοβαρή εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την επένδυση στο Ελληνικό;

Ο εισηγητής του ΕΣ εξέφρασε επιφυλάξεις σε ότι αφορά την αλλαγή όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας ενώ απέρριψε τις θέσεις περί αποκλεισμού φυσικών προσώπων από το διαγωνισμό.

Σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση της επένδυσης στο Ελληνικό, προκύπτει και κατά τη δεύτερη εξέταση της υπόθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής στο 6ο τμήμα του ΕΣ έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτιάσεις του Ζ' κλιμακίου που είχε μπλοκάρει την υπογραφή συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Lamda Development.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής εξέφρασε επιφυλάξεις σε ότι αφορά την αλλαγή όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας ενώ απέρριψε τις θέσεις περί αποκλεισμού φυσικών προσώπων από το διαγωνισμό.

Η αίτηση ανάκλησης που κατατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και ο φάκελος που υπάρχει με όλα τα στοιχεία συζητήθηκε χθες και η απόφαση θα βγει πιθανότατα σε ένα μήνα.

Αν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις του αντεπιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αλλαγής των όρων του διαγωνισμού τότε η επένδυση θα «παγώσει» προκαλώντας τεράστια ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας αλλά και μεγάλο πλήγμα στα έσοδα αφού με την υπογραφή της συμφωνίας το ΤΑΙΠΕΔ θα εισέπραττε προκαταβολή άνω των 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα κινδυνεύει άμεσα με ακύρωση μια επένδυση της τάξης των 7-8 δις ευρώ και η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντεπίτροπος πρότεινε να μην γίνουν δεκτές οι θέσεις περί αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων, όπως είχε κρίνει το Κλιμάκιο όμως χαρακτήρισε βάσιμες τις θέσεις των δικαστών περί παραβίασης της νομοθεσίας ως προς το σκέλος τροποποίησης των όρων της διαγωνιστικές διαδικασίας στο δεύτερο στάδιο. Το ΤΑΙΠΕΔ εκπροσώπησε στη διαδικασία ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος είπε ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση του Ζ' Κλιμακίου, αφού μη συμμετοχή φυσικών προσώπων στην διαγωνιστική διαδικασία δεν αποτελεί πλημμέλημα ούτε κώλυμα, καθώς θα μπορούσε να ασκηθεί ένσταση, κάτι που όμως δεν έγινε. Άλλωστε, όπως είπε, ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια σύμβαση τέτοιου οικονομικού ύψους, που θα έχει διάρκεια 99 ετών και ζήτησε να ανακληθεί η επίμαχη απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου.

Την Lamda εκπροσώπησε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Αλεξίου, ο οποίος συμφώνησε λέγοντας πως μια τέτοια επένδυση δεν μπορεί να την αναλάβει ένα φυσικό πρόσωπο.

Παρέμβαση υπέρ του παγώματος της επένδυσης έκανε και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία στην επίμαχη περιοχή είχε έκταση 40 στρεμμάτων που υπάρχουν οι εγκαταστάσεις μονάδας ΚΤΕΟ, η οποία είχε μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Περιφέρεια Αττικής υποστήριξε ότι η λειτουργία του ΚΤΕΟ της επιφέρει μεγάλα εισοδήματα και είναι δύσκολη η μεταστέγασή του, ενώ απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων εκεί. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου Κωνσταντίνος Κατσούλας υποστήριξε ότι οι παρεμβαίνοντας δεν έχουν έννομο συμφέρον και πρέπει να απορριφθούν οι παρεμβάσεις τους, ενώ χαρακτήρισε υπέρτερο ζήτημα Δημοσίου εννόμου συμφέροντος την επένδυση καθώς «εξυπηρετεί εθνικά οικονομικά συμφέροντα».

Προσφορά 31 δισ. ευρώ υποστήριξε πως έκανε η Γερμανική εταιρεία «Hellinikon Global» (εκπροσωπήθηκε από τον Ευάγγελο Γκούτο) με δικηγόρο τον Γιώργο Κόκκα, η οποία «έμεινε εκτός διαδικασίας λόγω του αποκλεισμού των φυσικών προσώπων». Ο συνήγορος της Lamda πάντως αμφισβήτησε την παρουσία της Γερμανικής εταιρείας κάνοντας λόγο για έκθεση ιδεών και όχι για προσφορά.
Ο δικηγόρος Γ. Κόκκας έκανε ατομική παρέμβαση υπέρ της απόφασης του Κλιμακίου, και ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και της 'Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια». Ζήτησε δε από το δικαστήριο να εκδώσει προδικαστικό ερώτημα προκειμένου η εταιρεία «Lamda» να γνωστοποιήσει «αν μεταξύ των μετόχων της υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα». Αντίθετα, η πρόεδρος του τμήματος κ. Ντούνη δεν δέχθηκε την παρέμβαση των εκπροσώπων του κόμματος «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση».

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα σοβαρή εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την επένδυση στο Ελληνικό;"

Στέιτ Ντιπάρμεντ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο να διαπραχθούν επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον δυτικών συμφερόντων στο πλαίσιο αντιποίνων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει τακτικά οδηγίες προς τις προξενικές αρχές για τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν το έχει κάνει από τον Απρίλιο, πριν από την επίθεση, δηλαδή, των τζιχαντιστών του Ισλαμικου Κράτους και την συγκρότηση του διεθνους συνασπισμου εναντίον τους.

«Οι αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει μία αυξανόμενη πιθανότητα για τη διάπραξη επιθέσεων ως αντίποινα εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ, των χωρών της Δύσης και των εταίρων του συνασπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία» προειδοποιεί η αμερικανική διπλωματία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των προπυργίων της στο Ιράκ και τη Συρία η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «κάλεσε τους οπαδούς της να επιτεθούν εναντίον πολιτών ξένων χωρών όπου κι αν βρίσκονται».

Οι ΗΠΑ προιειδοποιούν κυρίως τους πολίτες τους για έναν «όλο και περισσότερο εντεινόμενο» κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο «απαγωγών και ομηρειών» μετά τις απαγωγές και τις εκτελέσεις διά αποκεφαλισμού των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων.

Στην Ευρώπη ειδικά «οι αρχές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης έχει αυξηθεί λόγω της επιστροφής από τη Συρία και το Ιράκ των υπηκόων χωρών της Ευρώπης που υπήρξαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική «αξιόπιστες πληροφορίες δείχνουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ» τονίζει επίσης το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από την κατάληψη του γενικού επιτελείου των κουρδικών δυνάμεων στη συριακή πόλη Κομπάνι.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας και στον ανθρωπιστικό τομέα στο Κομπάνι και στις υπόλοιπες κουρδικές περιοχές στη Συρία» έγραψε σε ένα δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Οι κάτοικοι στο Κομπάνι επέδειξαν στη διεθνή κοινότητα την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τις αξίες τους και να αντισταθούν στην καταδυνάστευση»προσέθεσε ο ίδιος.

Η ΕΕ «καταδικάζει με σθένος την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της πόλης Κομπάνι και παραμένει αποφασισμένη να υπηρετήσει πλήρως το ρόλο της στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» συνέχισε.

«Η ΕΕ, η Τουρκία και οι άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς εταίροι πρέπει να συνεργαστούν περαιτέρω προκειμένου να απομονώσουν και να περιορίσουν την απειλή του Ισλαμικού Κράτους» και η ΕΕ «συνεχίζει να στηρίζει πλήρως τις διπλωματικές προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει «τη μεγάλη της ανησυχία για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Τουρκία» που συνδέονται με την κατάσταση στη Συρία «και την απώλεια ανθρώπινων ζωών» και καλεί «όλες τις πλευρές στο διάλογο».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρμεντ: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη"

H Ελλάδα πουλά F-16 στη Βουλγαρία και παίρνει καινούρια από τις ΗΠΑ

Την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τη Βουλγαρία, ενώ το κενό θα καλυφθεί αποκτώντας ισάριθμα αεροσκάφη, ίδιου τύπου, από τις ΗΠΑ, μέσω leasing.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Βουλγαρία τον περασμένο Φεβρουάριο να αναβαθμίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ζητώντας την αγορά μαχητικών αεροσκαφών δυτικού τύπου, καθώς η Σόφια διαθέτει μόνο Mig-21 ηλικίας άνω των 30 ετών.

Η πρώτη προσέγγιση με την Ελλάδα έγινε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανγκελ Ναϊντένοφ, το Μάρτιο. Στη συνέχεια, εκπονήθηκε η ελληνική στρατηγική για το θέμα. Ετσι, προτάθηκε στους Αμερικάνους να μας νοικιάσουν με leasing ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα πουλήσουμε στους Βούλγαρους (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 6 έως 8 F-16). Η κυβέρνηση επέμεινε τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών να τις αναλάβει η ΕΑΒ, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για αερoσκάφη τύπου F-16 στη Βαλκανική.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βούλγαροι βλέπουν θετικά τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη ένσταση προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, που θα ήθελε τα αεροσκάφη που θα νοικιαστούν να είναι τουλάχιστον Block 52.

Ωστόσο, το αίτημα προσκρούει στην άρνηση των Αμερικανών να τα ενοικιάσουν. Αν κλείσει η συμφωνία, αναμένεται να επιφέρει όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία και την ΕΑΒ. Στο υπουργείο Άμυνας μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "H Ελλάδα πουλά F-16 στη Βουλγαρία και παίρνει καινούρια από τις ΗΠΑ "

Πρώτη επαφή στα 14, χωρίς προφύλαξη

Η συζήτηση έλαβε χώρα στο κομμωτήριο, εκεί που γενικώς λέγονται τα ανομολόγητα. «Η κόρη μου βιάζεται να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή» έλεγε η γυναίκα στην κυρία που της πέρναγε τη βαφή. Δεν ήταν αναστατωμένη, πρέπει να το είχε παιδέψει καιρό στο μυαλό της. Η κόρη της είναι 14. «Ολες οι φίλες της, λέει, το έχουν κάνει». «Δεν λέτε καλά που σας μιλάει το παιδί;» απαντούσε η άλλη με τη σοφία του ανθρώπου που έχει δει και ακούσει πολλά.

Πράγματι, όπως λέει στην «Κ» γιατρός που διατηρεί μπλογκ με θέματα γυναικολογίας και αναπαραγωγής, είναι συχνό το φαινόμενο να επικοινωνούν μαζί της κορίτσια «επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν στη μαμά τους». «Συνήθως καλούν αφού είχαν κάποια επαφή και βρίσκονται σε πανικό, δεν ξέρουν τι να κάνουν, αφού οι γονείς τους δεν ξέρουν ότι έχει ξεκινήσει η σεξουαλική τους ζωή, ενώ δεν έχουν δικό τους γιατρό να απευθυνθούν. Με τι χρήματα θα κλείσουν ραντεβού; Ετσι κάθονται μπροστά στον υπολογιστή τους και ψάχνουν μόνες τους τη λύση. Αγοράζουν κρέμα για τα κονδυλώματα, το χάπι της επόμενης μέρας κ.ο.κ. Γενικώς αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα παιδιά δεν παίρνουν καμία προφύλαξη στο σεξ».

Σήμερα, τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους Ελληνες εφήβους εμφανίζονται αυξημένα, αγγίζοντας τα διεθνή επίπεδα. Σε έρευνα του Ιατρείου Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» σε 149 σεξουαλικώς ενεργά κορίτσια 13-19 ετών βρέθηκε ότι το 42% (62) ήταν θετικά σε κάποιο στέλεχος του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μάλιστα 54 κορίτσια είχαν τουλάχιστον έναν τύπο υψηλού κινδύνου, ενώ 30 διαγνώστηκαν με πολλαπλά στελέχη του ιού. «Το πιθανότερο δηλαδή είναι ότι είχαν επαφή χωρίς προφύλαξη με παραπάνω από έναν συντρόφους» σημειώνει στην «Κ» η υπεύθυνη του Ιατρείου κ. Λίνα Μιχαλά. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή στα 15, ωστόσο καταγράφηκαν και περιπτώσεις πρώτης επαφής στα 13. Το 78% ανέφερε χρήση προφυλακτικού, αλλά μόνο το 42% έκανε σταθερή χρήση.

«Στο Ιατρείο έχουμε καταγράψει επίσης ποσοστά χλαμυδίων της τάξης του 5-6% σε εφήβους 15-19 ετών. Να σημειωθεί ότι στο τμήμα αυτό έρχονται παιδιά με τους γονείς τους, που σημαίνει ότι είναι περισσότερο “υποψιασμένα”, έχουν ενημερωθεί. Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην κοινότητα, όπου τα παιδιά ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής υγείας από το Ιντερνετ και από φίλους».

Σύμφωνα με ευρεία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 1.538 μαθητές σχολείων της Αττικής, το 16% είχε κάνει σεξ με διείσδυση, με την αναλογία αγοριών-κοριτσιών στο τρία προς ένα. Ενα επιπλέον 20% των εφήβων είχε κάποια σεξουαλική εμπειρία εκτός της διεισδυτικής επαφής. Στην ίδια έρευνα βρέθηκε ότι η μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου είναι τα 14. Ωστόσο το 5,7% είχε την πρώτη εμπειρία στα 12 και το 10,2% στα 13.

Εννέα στους δέκα εφήβους δηλώνουν καλά ενημερωμένοι σε σχέση με το σεξ και τους κινδύνους του καθώς και ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ωστόσο μόνο το 32% κάνει σωστή χρήση, δηλαδή σε κάθε επαφή και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής. Το 8,2% των σεξουαλικά ενεργών παιδιών δεν χρησιμοποίησαν κάποιου είδους προφύλαξη, ενώ ένα 8,2% των κοριτσιών έχει πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας.

Χάπι της επόμενης ημέρας

Τα παραπάνω συμβαδίζουν με τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις του χαπιού της επόμενης μέρας στην Ελλάδα. Πέρυσι πωλήθηκαν περισσότερες από 1,5 εκατ. συσκευασίες του δισκίου. Στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι το 27% των Ελληνίδων έχει καταφύγει έστω και μία φορά σε αυτή τη λύση. «Και εάν οι ώριμες γυναίκες ίσως αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για μέθοδο αντισύλληψης και ότι δεν προστατεύονται από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κορίτσια. Τα έχουν περάσει για καραμέλες», αναφέρουν οι ειδικοί.


kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη επαφή στα 14, χωρίς προφύλαξη"

Φτωχό είναι ένα στα έξη παιδιά στη Γερμανία

Σε συνθήκες φτώχειας ζει σήμερα το 15,7% των παιδιών κάτω των 15 ετών -δηλαδή το ένα στα έξι παιδιά αυτής της ηλικίας- στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, προκαλώντας εκ νέου έντονο προβληματισμό για τα προβλήματα στην κοινωνία μιας από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 15%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αυξητική τάση στη φτώχεια των νέων.

Συνολικά, με βάση τα ίδια στοιχεία, 2,8 εκατομμύρια νέοι κάτω των 18 ετών ζουν σήμερα σε οικογένειες με εισοδήματα που είναι ανεπαρκή για να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Υπό αυτό το πρίσμα, το συνδικάτο DGB χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι στη Γερμανία κυβέρνηση και επιχειρηματίες παραπονούνται για έλλειμμα εργατικών χεριών, την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν τόσοι νέοι που είναι φτωχοί...

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτωχό είναι ένα στα έξη παιδιά στη Γερμανία"

Λάρισα:«Εκοψαν» κοριτσάκι από δημοτικό παιδικό σταθμό επειδή έχει διαβήτη

Εκτός βρεφονηπιακού σταθμού βρέθηκε ένα κοριτσάκι 2,5 ετών στη Λάρισα, επειδή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Αν και η αίτηση των γονιών της έγινε δεκτή αρχικά, στη συνέχεια ενημερώθηκαν ότι το παιδί δεν μπορεί να πάει εκεί τελικά, εξαιτίας του θέματος υγείας που είχε.

«Μας βγήκε σε καλό αυτό που έγινε γιατί αν μας είχαν απορρίψει από την αρχή θα νομίζαμε ότι δεν τηρούσαμε τα κοινωνικά κριτήρια», είπε ο πατέρας του κοριτσιού, μιλώντας στο «Βήμα». Οπως προσθέτει ο ίδιος, αν και οι γονείς προσπάθησαν να εξηγήσουν στη διευθύντρια του σταθμού ότι η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι κάτι δύσκολο και προσφέρθηκαν να τους παρέχουν την οποιαδήποτε υποστήριξη και εκπαίδευση, δεν εισακούστηκαν, παρότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απορρίπτει τα παιδιά με διαβήτη από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Λύση στο θέμα δεν βρέθηκε ούτε και στη συνάντηση που έγινε παρουσία του αντιδημάρχου, Δημήτρη Δεληγιάννη
. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου, «αυτό συνέβη μετά και από εισήγηση της ειδικής παιδιάτρου των παιδικών σταθμών της πόλης μας, καθώς σύμφωνα και με τη νομοθεσία και με τον κανονισμό λειτουργίας των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα “στην υγεία του παιδιού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον σταθμό”. Οι συνθήκες είναι δεδομένες και ενέχουν κινδύνους για την υγεία του παιδιού: Κατ’ αρχήν η ηλικία του παιδιού (μόλις 2,5 χρόνων) και η συνέπεια αυτού αδυναμία πλήρους επικοινωνίας του με το περιβάλλον στην περίπτωση υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Και αυτό σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές συνθήκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου μας (ένας παιδαγωγός με 25 νήπια και μη ύπαρξη νοσηλευτικού προσωπικού που οφείλει εδώ να είναι παρόν στον χώρο)».

Οπως συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δεληγιάννης, «η άρνηση εγγραφής του συγκεκριμένου παιδιού, μόλις 2,5 χρόνων, σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Αφορά τη συγκεκριμένη ηλικία σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα ύπαρξης στον ίδιο χώρο εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, και για την ακόμη πληρέστερη αντιμετώπιση του περιστατικού, ζητήθηκε να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στην παιδίατρο των παιδικών σταθμών με την παιδίατρο που το παρακολουθεί. Η εισήγηση για άλλη μια φορά της παιδιάτρου των παιδικών σταθμών στην οποία υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της παιδιάτρου της οικογένειας ήταν αρνητική με δεδομένες πάντα τις παραπάνω συγκεκριμένες συνθήκες. Οφείλαμε λοιπόν να σεβαστούμε την ιατρική γνώμη. Ανεξάρτητα από την όποια βούληση του καθενός μας».

Το κοριτσάκι τελικά βρίσκεται σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της πόλης, όπου τη δέχθηκαν αμέσως χωρίς η πάθησή της να μπαίνει εμπόδιο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου νέων Ελλήνων διαβητικών, Ρούλα Λάγιου, δεν είναι το μοναδικό αντίστοιχο περιστατικό. «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά, όμως με συνεννόηση και συνεργασία των εκπαιδευτικών τα λύνουμε. Δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει να διώξουν ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη. Είναι απαράδεκτο, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη να πληρώνουν και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», είπε, μιλώντας στην εφημερίδα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα:«Εκοψαν» κοριτσάκι από δημοτικό παιδικό σταθμό επειδή έχει διαβήτη "

Τρεις προσφορές για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Τρεις δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 περιφερειακών αεροδρομίων και η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου.

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια χωρίζονται σε 2 ομάδες:

*Την ομάδα Α, που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, και

*Την ομάδα Β, που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Τις δεσμευτικές προσφορές και για τις δυο ομάδες των αεροδρομίων, κατέθεσαν οι εξής κοινοπραξίες:

*CASA (Corporation America S.A.) - METKA Α.Ε.

*FRAPORT AG- SLENTEL Ltd

*VINCI Airports S.A.S. - ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η πρόσκληση υποβολής προσφορών, θα ακολουθήσει το στάδιο του ελέγχου εγκυρότητας των τεχνικών προσφορών και της πληρότητας των δικαιολογητικών. Μετά από τη σχετική εισήγηση των συμβούλων του έργου, το ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στο επόμενο στάδιο και θα αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές, ενώ η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα γίνει εντός του Νοεμβρίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις προσφορές για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια"

Τουρκία: Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακούγιου, θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

«Θέλουμε να αρχίσουν οι εργασίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», δήλωσε ο Τανέρ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια μια συνάντησης με φοιτητές οι οποίοι θα μεταβούν στην Ρωσία για κατάρτιση στην πυρηνική μηχανική.

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο θα βρίσκεται κοντά στο Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνας, στη νότια Τουρκία, κοντά στην ακτή της Μεσογείου, θα καλύψει μια επένδυση 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.

Το εργοστάσιο θα κατασκευασθεί το 2015, η κατασκευή των αντιδραστήρων του εργοστασίου δεν θα ξεκινήσει πριν το 2016 και προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του το 2020.

Το έργο αναμένεται να βρεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023 για την επέτειο των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το 2011, η ρωσική Rosatom υπέγραψε συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο ενέργειας για την κατασκευή και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού "

Ποια χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ανεπίδεκτα είσπραξης

Ανεπίδεκτες είσπραξης θα χαρακτηρίζονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εισπραχθούν

Σύμφωνα με γενικό έγγραφο της διοίκησης του ΚΕΑΟ, σε τέτοιες περιπτώσεις θα αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή των οφειλών, που σε κανονικές περιπτώσεις, είναι στα 10 έτη. Στον οφειλέτη δεν θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα, όπως επίσης και στα συνυπόχρεα πρόσωπα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις εκείνες που πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα μπορούν να διατεθούν για την ικανοποίηση των οφειλών προς το ΚΕΑΟ. Το ίδιο ισχύει και για εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, αν πρόκειται να αξιοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε δέσμευση των τραπεζικών και επενδυτικών λογαριασμών των οφειλετών

Επίσης, ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να ισχύουν σωρρευτικά για να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένες οφειλές ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Αυτές είναι:

*Να έχει κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί ακινήτων, κινητών ή απαιτήσεων του οφειλέτη.
*Να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων, αν το ύψος των οφειλών εμπίπτει στα όρια που προβλέπει ο νόμος για το αξιόποινο και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.
*Να μην κατέστη δυνατή η ικανοποίηση της απαίτησης του ΚΕΑΟ στο σύνολό της ή εν μέρει για τους εξής λόγους:
1)Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή των υπεύθυνων της επιχείρησης (ή άλλων περιουσιακών στοιχείων εκτός αυτών που εκποιήθηκαν αναγκαστικά).
2)Διαπιστώθηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή των υπεύθυνων της επιχείρησης που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη.
3) Πρόκειται για οφειλέτη αγνώστου διαμονής ή για αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, για τον οποίο οι προσπάθειες ανεύρεσης της διαμονής του και είσπραξης του χρέους έχουν αποβεί χωρίς αποτέλεσμα.
4) Ο οφειλέτης αποβίωσε χωρίς να αφήσει οποιαδήποτε περιουσία και οι κληρονόμοι του αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά ή αυτή περιήλθε στο δημόσιο ως κληρονόμο με το ευεργέτημα της απογραφής.
5) Πρόκειται για οφειλέτη σε καθεστώς πτώχευσης και έχει περατωθεί η πτώχευση και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της μεταπτωχευτικής περιουσίας χωρίς αποτέλεσμα. 6) Πρόκειται για οφειλέτη υπό καθεστώς εκκαθάρισης και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ανεπίδεκτα είσπραξης"

Στις 80.000 έφτασαν οι προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ

Ραγδαία είναι η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια, που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο φόρος, έχουν φτάσει τις 80.000 όταν την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τις 50.000. Αν συνεχιστεί αυτή η μαζική κατάθεση προσφυγών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην περίπτωση που τα δικαστήρια κάνουν δεκτές κάποιες από τις αιτιάσεις των πολιτών. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου ή τη σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων που αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε εκδώσει εγκύκλιο που έδινε οδηγίες για τις προσφυγές. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι προσφεύγουν και ζητούν την διαγραφή ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι:

1) Αντισυνταγματικότητα του φόρου.

2) Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος.

3) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών, καθώς οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι υπάγονται στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη διαγραφή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.

4) Οικονομική αδυναμία.

5) Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης Ε9.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά «πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.», δηλαδή κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου, γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Στην περίπτωση σιωπηρής απόρριψης ή απόρριψης ως απαράδεκτης της ενδικοφανούς προσφυγής , ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην

αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποδοχής του Τμήματος Δικαστικού, για τη σύνταξη απόψεων επί της προσφυγής και την αποστολή του διοικητικού φακέλου στο αρμόδιο Δικαστήριο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις οδηγίες της κας Σαββαϊδου, οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται στις Εφορίες θα πρέπει να πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια να καταχωρούνται στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Κατόπιν, οι ενδικοφανείς προσφυγές, μαζί με τις προσβαλλόμενες «πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.», δηλαδή τα εκκαθαριστικά, και με τα έγγραφα που τυχόν προσκόμισαν οι υπόχρεοι, θα πρέπει να διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μία φορά την εβδομάδα με διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο θα επισυνάπτεται και εκτύπωση, από την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατάστασης των προσφυγών που αποστέλλονται.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 80.000 έφτασαν οι προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ"

Συνελήφθησαν δέκα (10) γυναίκες που εργάζονταν παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες σε Νοσοκομεία της Αττικής

Νυχτερινές ώρες της 9 και 10-10-2014 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, από αστυνομικούς των Τμημάτων Αλλοδαπών Αθηνών και Πειραιά, σε δύο (2) Νοσοκομεία της Αττικής, για τον εντοπισμό γυναικών που εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε δύο (2) Νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Νίκαια, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι δέκα (10) γυναίκες, μία (1) ημεδαπή και εννέα (9) αλλοδαπές (έξι υπήκοοι Γεωργίας, δύο Αλβανίας και μία Καζακστάν), εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας Αρχής, βιβλιάριο υγείας και δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο (λίστα) αποκλειστικών νοσοκόμων του Νοσοκομείου. Επιπλέον, όπως εξακριβώθηκε επτά (7) από τις ανωτέρω αλλοδαπές διέμεναν παράνομα στη Χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο ασφαλιστικές εισφορές.

Οι συλληφθείσες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες, οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Δ.Ο.Υ. και Ι.Κ.Α., προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν δέκα (10) γυναίκες που εργάζονταν παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες σε Νοσοκομεία της Αττικής"

Έδωσαν το «Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς αντάλλαγμα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, για τους εργαζόμενους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι παραμένουν επί μακρόν «όμηροι» μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού –νυν και προηγούμενων- και των υποσχέσεων της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στο προσκήνιο των εξελίξεων παραμένει η μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην εταιρεία συμφερόντων ομίλου Πειραιώς ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, η οποία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρεάζουν και το μέλλον των εργαζομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί με τον εκπλειστηριασμό του νοσηλευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απώλεσε σημαντικό τμήμα της περιουσίας του χωρίς να εξασφαλίσει «αντισταθμιστικό» όφελος, ούτε για τους εργαζόμενούς του ούτε για το κοινωνικό έργο που επιτελεί. Όπως είναι γνωστό, το αντίτιμο του πλειστηριασμού επαρκεί για να ικανοποιηθούν μόνο τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» και το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε φροντίσει να κατοχυρωθεί ως δανείστρια, τη στιγμή που όλοι οι λοιποί πιστωτές έχουν μείνει απροστάτευτοι λόγω των συνεχών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Στους εργαζόμενους του Οργανισμού οφείλονται δεδουλευμένα 7-8 μηνών. Μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, ενώ έχουν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΕΣ. Σε συνδυασμό με αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, ο Οργανισμός που έχει προσφέρει μεγάλο κοινωνικό έργο στην ουσία υπολειτουργεί και αδυνατεί να παίξει το ρόλο του, σε μια εποχή που όλο και ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας τον έχουν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.

Με τα ταμεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού άδεια -το «ποιοι» και «γιατί» τα άδειασαν θα πρέπει να απαντήσει η δικαιοσύνη, αφού οι οικονομικοί έλεγχοι που κάθε νέα διοίκηση ανακοινώνει δεν έχουν αποφέρει καρπούς μέχρι σήμερα- οι εργαζόμενοι περιμένουν να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, από εποχής Α. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, για την έκδοση ειδικού κονδυλίου. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης δεν έδειξε την ίδια επιμέλεια για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, όση για να δρομολογήσει την εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς. Ούτε επίσης σκέφτηκε να εξασφαλίσει μέρος του τιμήματος από το «Ντυνάν» τουλάχιστον προς όφελος των εργαζομένων του ΕΕΣ, έστω για να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο, με τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης της περιουσίας του Οργανισμού.

Έτσι, το πρόβλημα της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων παρέμεινε άλυτο.

Σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα τελεσίγραφο. Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου, προτάθηκε στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις επισχέσεις και να αποσύρουν τα ασφαλιστικά μέτρα, για να ξεκινήσει μία διαδικασία καταβολής μισθών, ένα συν ένα μήνα (τρέχων και οφειλόμενος). Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί – προφορικά- άμεσο κονδύλι 1 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία αυτή, που όμως σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο, για να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν, καθώς αν δεν δουν επίσημες εγγυήσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά, υπάρχει φόβος να συνεχίζει να σέρνεται μία κατάσταση αβεβαιότητας για τους επόμενους 5 μήνες.

Υπάρχουν μάλιστα απόψεις ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι τυχαίο. Το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να διενεργηθούν εκλογές στον ΕΕΣ για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Επίσης, τον Φεβρουάριο λήγει η μετενέργεια της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων. Δεν αποκλείεται δε να προκύψουν και άλλα θέματα σχετικά με διάθεση περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο δρόμο που άνοιξε η σκανδαλώδης μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν». Τη στιγμή που διακυβεύονται μία σειρά από θέματα, κυβέρνηση και διοίκηση του ΕΕΣ δεν θα ήθελε τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, καλούνται να πάρουν αποφάσεις άμεσα, μέσω της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους την επόμενη εβδομάδα, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Πάντως, παρά τα τυχόν παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους, οι εργαζόμενοι του ΕΕΣ παραμένουν πιστοί στην ιδέα της κοινωνικής προσφοράς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα πολλά, είναι ότι συνέταξαν λίστες εθελοντών, τη στιγμή που πολλοί από αυτούς βρίσκονταν σε επίσχεση, για να μεταβούν στην Κεφαλονιά, όταν χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο στις αρχές του έτους και να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες κατοίκους του νησιού. Στην απογοήτευσή τους για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο οργανισμός, έχει προστεθεί και ένα ακόμα ζήτημα, ηθικού βάρους: η εκχώρηση και του ονόματος του Ερρίκος Ντυνάν, του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, σαν εμπόρευμα, στην Τράπεζα Πειραιώς.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Έδωσαν το «Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς αντάλλαγμα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό"

Προ των πυλών η εθελουσία έξοδος στην ΕΑΣ

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προ των πυλών στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ύστερα και από την σχετική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Φωτεινής Γεννηματά, Το πρόγραμμα κυμαίνεται στα 6,6 εκατ ευρώ ποσό που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σε επιμέρους λεπτομέρειες:

-Η διοίκηση της εταιρείας αξιολογεί τις αιτήσεις που υποβάλλονται σε σχέση με τις λειτουργικές και επιχειρηματικές της ανάγκες, καθώς και την ανάγκη διατήρησης της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας, διατηρώντας το δικαίωμα να μην δεχθεί κάποιες από αυτές, κατά την διακριτική της ευχέρεια, ακόμη και εάν δεν συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος ο αριθμός αποχωρούντων Εργαζομένων.

-H αποδοχή των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με απόφαση των εξουσιοδοτημένων οργάνων της διοίκησης της εταιρείας. Η εταιρεία δεν υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζομένους των οποίων η αίτηση δεν έγινε δεκτή. Η μη αποστολή από την εταιρεία εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος εγγράφου ειδοποιήσεως ότι η εταιρεία αποδέχεται την αίτηση του εργαζομένου εξομοιώνεται με απόρριψη της αιτήσεως.

-Αν η αίτηση του εργαζομένου για συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνει δεκτή από την εταιρεία κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος υπογράφει μετά των εξουσιοδοτημένων οργάνων της εταιρείας σύμβαση λύσης της εργασιακής σχέσης η οποία κοινοποιείται στον ΟΑΕΔ με έγγραφο οικειοθελούς αποχώρησης κάθε εργαζομένου.

sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » "Προ των πυλών η εθελουσία έξοδος στην ΕΑΣ"

Δήμοι και περιφέρειες θα πληρώνουν τα πρόστιμα του Ευρωδικαστηρίου

Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα πληρώνουν από 'δώ και πέρα τα πρόστιμα που επιβάλλει το Ευρωδικαστήριο, εφόσον ο «πέλεκυς» της ΕΕ πέφτει πάνω στη χώρα εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης που οφείλεται σε ενέργειες οργάνου των ΟΤΑ. Έτσι, σε περίπτωση τέτοιας καταδίκης της Ελλάδας, λόγω παραβίασης του κοινοτικού δικαίου, θα παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που εγγράφονται κατ' έτος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Το ποσό του προστίμου θα παρακρατείται από τους ΟΤΑ με υπουργική απόφαση.

Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ουσιαστικά θεσπίζεται η υποχρέωση πλήρους συμμόρφωσης των ΟΤΑ α' και β' βαθμού σε αποφάσεις της ΕΕ. Καθορίζεται μάλιστα η διαδικασία, δια του ελεγκτή νομιμότητας ή του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συμμόρφωση του υπόχρεου ΟΤΑ, εντός οριζομένων προθεσμιών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση προχωρά αυτή τη ρύθμιση για να «αντιμετωπιστούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των ΟΤΑ προς αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) ή πράξεις των οργάνων της, όπως π.χ. προειδοποιητικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα» με αποτέλεσμα να επαπειλούνται ή και να επιβάλλονται υψηλότατα πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται έχουν εντοπισθεί παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας από ΟΤΑ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, μετά την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, με συνέπεια την καταστρατήγησή τους και την επαπειλή για τον λόγο αυτό προστίμων πολλών εκατομμυρίων. Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις αφορούν κυρίως στον χώρο της ανάθεσης και εκτέλεσης έργων των ΟΤΑ ή μελετών.

Πάντως, η ρύθμιση αυτή «κουμπώνει» και με τις προβλέψεις του νόμου 4042/12, όπως εξειδικεύθηκε με πρόσφατη κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 2113 Β/1.8.2014), για ευρωπρόστιμα σχετικά τα απορρίμματα. Εκείνη είχε καθορίσει τη διαδικασία καταλογισμού και επιμερισμού στους υπαίτιους φορείς, των χρηματικών κυρώσεων που επιδικάζονται στην Ελλάδα από το ευρωδικαστήριο, λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων και των αστικών λυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροπολογία αναφέρεται ότι σε περίπτωση έκδοσης πράξης ή απόφασης οργάνου της Ευρωπαίκής Ενωσης σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λόγω παράνομης πράξης ή παράλειψης οφειλόμενης ενάργειας οργάνου δήμου ή περιφέρειας, ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει, αμελλητί, να συμμορφωθεί πλήρως με το περιεχόμενο και το διατακτικό της απόφασης. Αν ο ΟΤΑ για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμορφώνεται, «ο Ελεγκτής Νομιμότητας τον καλεί, εγγράφως, να συμμορφωθεί, εντός ορισμένης προθεσμίας, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες, αφότου ο ΟΤΑ έλαβε γνώση της σχετικής κλήσης. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο ελεγκτής Νομιμότητας προβαίνει ο ίδιος, καθ΄υποκατάσταση, σε κάθε πράξη που είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση».

Για αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της Ελλάδας που έχουν ήδη εκδοθεί κατά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, ο ελεγκτής νομιμότητας ή ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για συμόρφωση, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας πρόσκλησης, εφόσον έχει παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης της ΕΕ και δεν έχει επέλθει ακόμη η πλήρης συμμόρφωση.

Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι:

«Σε περίπτωση καταδίκης της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που εγγράφονται κατ' έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών παρακρατείται το ανωτέρω ποσό από τον οικείο ΟΤΑ».

Αντιδράσεις από στελέχη της αυτοδιοίκησης

Ήδη σε έναν πρώτο σχολιασμό, στελέχη της αυτοδιοίκησης που αντιστρατεύονται τις κυβερνητικές επιλογές επισημαίνουν ότι ούτε ο χρόνος κατάθεσης της τροπολογίας είναι τυχαίος ούτε η στόχευση «αθώα». Θεωρούν ότι με τη ρύθμιση η κυβέρνηση «σπρώχνει» προς την τοπική αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης, που σε πολλές περιπτώσεις της αναλογούν καίρια για παραλείψεις ή μη σύννομες διαδικασίες.

Όπως σημειώνουν, επιδιώκεται ακόμα μεγαλύτερη αποδυναμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία έχει ήδη πληγεί λόγω έλλειψης πόρων και με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) έχει περικοπεί κατά 66%. Επίσης, εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων, να πιέσουν δήμους και περιφέρειες για να μην αντιδρούν σε κυβερνητικές αποφάσεις και να αποδεχτούν το «μνημονιακό» μοντέλο διαχείρισης που προωθείται σε όλους τους τομείς.

Χωρίς περιορισμούς η απόσπαση σε άλλον ΟΤΑ

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται και διατάξεις οι οποίες επιφέρουν αλλαγές στη διαδικασία απόσπασης προς άλλον ΟΤΑ για υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιτρέπεται πλέον χωρίς περιορισμούς η απόσπαση υπαλλήλου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκης με αίτηση του υπαλλήλου και κατόπιν θετικής γνώμης του φορέα προέλευσης, με απόφαση του αρμοδίου για το διορισμό οργάνου του ΟΤΑ αποδοχής.

Απαλείφεται δηλαδή ο περιορισμός της δυνατότητας απόσπασης μόνο για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο ή υπάλληλο ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ α' ή β' βαθμού ενώ αυξάνεται το χρονικό διάστημα της απόσπασης από το ένα στα δυο έτη, με δυνατότητα παράτασης για έναν χρόνο ακόμη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι έχει ήδη δοθεί ανάλογη δυνατότητα απόσπασης στους μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν σε ΟΤΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμοι και περιφέρειες θα πληρώνουν τα πρόστιμα του Ευρωδικαστηρίου"

Μαστίγιο και καρότο για φοροφυγάδες και οφειλέτες - Άμεσες κατασχέσεις και αλλαγές στον κώδικα είσπραξης

Πιο αυστηρή ποινική μεταχείριση στους καθ' έξιν παραβάτες και ηπιότερα μέτρα σε όσους πιάνονται στη τσιμπίδα για τυπικές παραβάσεις ή λόγω πραγματικής αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων, επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών, με φόντο την τρομακτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και την σταθερά υψηλή φοροδιαφυγή.

Σε νομοσχέδιο που έρχεται λίαν συντόμως από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης έρχονται κατ' αρχήν αλλαγές στην αυτόφωρη διαδικασία, με στόχο να δοθεί έμφαση στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης προωθείται πλαίσιο διατάξεων για την άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από μεγαλοφοροφυγάδες, χωρίς να απαιτείται η ολοκλήρωση της ποινικής δίκης. Επιπλέον, θα γίνουν οι αναγκαίες νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις, με βάση τις οποίες γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων από το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ξεπεραστεί η απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας τους.

Με Απόφαση του Γκίκα Χαρδούβελη συγκροτήθηκε, επίσης, ειδική Επιτροπή, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα για τις αναγκαίες αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες θα "τρέξουν" παράλληλα με τη νέα ρύθμιση οφειλών. Ειδικότερα, ειλημμένη είναι η απόφαση για κατάργηση όλων των ποινικών διαδικασιών για τους οφειλέτες, ενώ κεντρική επιλογή είναι η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε όσους χρωστάνε πάνω από 300.000 ευρώ στο Δημόσιο. Αντιθέτως οι μικροί οφειλέτες θα πέφτουν στα "μαλακά" και μένει να διαπιστωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής εάν θα αλλάξει και η διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για μικρές οφειλές.

Εν τω μεταξύ, έχοντας ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα για τη διενέργεια πλειστηριασμών με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τώρα το αποτέλεσμα των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 15 του μήνα. Η σχετική λίστα μακραίνει εβδομάδα με την εβδομάδα και ήδη σε... ηλεκτρονικό σφυρί βγήκαν τα ακίνητα ενός ακόμα μεγαλοοφειλέτη στη περιοχή Μαρκόπουλου Αττικής. Πρόκειται για λατομείο και εγκαταστάσεις 16,2 στρεμμάτων, με τιμή εκκίνησης 831.000 ευρώ, γραφεία και αποθήκες 765 τ.μ. με ζητούμενη τιμή 360.000 ευρώ και μια μεζονέτα 170 τ.μ. σε οικόπεδο 1.732 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 169.600 ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαστίγιο και καρότο για φοροφυγάδες και οφειλέτες - Άμεσες κατασχέσεις και αλλαγές στον κώδικα είσπραξης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news