facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΤΡΑ: Μπλόκαραν τον λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για την μαθήτρια του 1ου Λυκείου Πάτρας- Φοβήθηκαν...ξέπλυμα χρήματος!

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της απίστευτης ελληνικής ...λεβεντιάς ως προς την πάταξη της... φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τραπεζικό υποκατάστημα της Πάτρας μπλόκαρε τον λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για την 16χρονη μαθήτρια του 1ου Ενιαίου Λυκείου της Πάτρας για να μας...προστατέψει.

Εκεί έβαζαν χρήματα οι πολίτες για να βοηθήσουν την μικρή να πάει στο Ανόβερο της Γερμανίας για να χειρουργηθεί στο κεφάλι καθώς πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο. Δηλαδή την βοηθούσαν να σώσει τη ζωή της.

Όμως εδώ είναι Ελλάδα και δεν επιτρέπονται οι...παρανομίες. Ο λογαρισμός που είχε ανοιχτεί με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου έκλεισε για να μην χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος!!!

30.000 ευρώ χρειάζονται για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή, μιας μαθήτριας μόλις 16 ετών, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ, συμβάλλει στα έξοδα θεραπείας και νοσηλείας, με το ποσό που του αναλογεί σύμφωνα με το νόμο, αφού μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει μέριμνα για κάλυψη όλου του ποσού από το υπουργείο υγείας και την κυβέρνηση.

Έκπληκτη η οικογένεια λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της, ενημερώθηκε ότι ο λογαρισμός που είχε ανοιχτεί με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου και μέσα σε λίγες ώρες είχαν κατατεθεί 1.500 ευρώ από πατρινούς,  έκλεισε, άκουσον-άκουσον, για να μην χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως αποκάλυψε στο «patrastimes.gr”, ο πρόεδρoς του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων  του δημοτικού σχολείου Ρίου Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο σύλλογος άνοιξε άλλον λογαρισμό, τον οποίο όμως δεν δημοσιοποιεί για να μην έχει την ίδια κατάληξη με τον προηγούμενο λογαριασμό και η συγκέντρωση γίνεται από τα μέλη του συλλόγου, τα οποία θα δίνουν και απόδειξη σε όποιον προσφέρει χρήματα για την θεραπεία της 16χρονης, ώστε να μην υπάρξει αμφιβολία για το που θα καταλήξει το ποσό που θα συγκεντρωθεί, εκφράζοντας αισιοδοξία, γιατί όπως είπε δέχεται τηλέφωνα για βοήθεια από ολόκληρη τη χώρα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν με όποια δυνατότητα έχουν μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του συλλόγου στο δημοτικό σχολείο Ρίου, είτε να επικοινωνούν με τους εξής:

 α) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟ - 6944624410
β)ΚΑΡΒΕΛΗ ΒΟΥΛΑ - 6978002874

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΤΡΑ: Μπλόκαραν τον λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για την μαθήτρια του 1ου Λυκείου Πάτρας- Φοβήθηκαν...ξέπλυμα χρήματος!"

Βόλος:Αποκαλύψεις Tαμία ΣΟΚ αποδεικνύουν πως η ΔΕΥΑΜΒ ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι (Ηχητικό)

Πρόκειται για τον έναν εκ των δύο, τα ταμεία των οποίων βρέθηκαν από τη νέα διοίκηση Μπέου ελλειματικά - Αποκάλυψε ακόμα και ριφιφί στα υλικά της επιχείρησης

"Φωτιά" στις προ του Αχιλλέα Μπέου διοικήσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) αλλά και στο αυτοδιοικητικό πολιτικό σκηνικό του Βόλου, βάζουν οι αποκάλυψεις στις οποίες προέβη ο εκ των δύο εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης, τα ταμεία των οποίων πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν από τη νέα διοίκηση Μπέου ελλειματικά.

Ο ένας από τους Ταμίες, ο Άγγελος, όπως είναι το όνομά του και επέμενε να ακουστεί δημοσίως, παντρεμένος και πατέρας, χρόνια υπάλληλος του Δήμου Βόλου και τα τελευταία Ταμίας στην δημοτική επιχείρηση, μην αντέχοντας την διαπόμπευση για τον ίδιο, τους γονείς και την οικογένειά του, πριν απολογηθεί στην ΔΕΥΑΜΒ, απευθύνθηκε στο "Radio Marconi 96,1 F.M." και ζητησε να τα πει όλα, όσα δηλαδή θα πει και στον Εισαγγελέα, όπως δημοσίως δεσμεύτηκε.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" και απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουμιώτη, είπε... "Πες με Άγγελε, Άγγελο με λένε, δε ντρέπομαι" και με δάκρυα στα μάτια συνέχισε... "Με κατηγορούν άδικα, εγώ δεν έχω πάρει ούτε δραχμή και οι προϊστάμενοι μέσα μου λέγανε, 'Άγγελε δεν είσαι κλεφτρόνι, δεν εχεις πάρει μία'. Ούτε μεσα στις αποδείξεις φαίνεται κάτι για εμένα. Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ, αν έχω πάρει ένα ευρώ να μου κόψει ο Θεός το χέρι, να μην προλάβω να δω σε 15 μέρες το παιδί μου, σε 15 μέρες που θα γεννηθεί, να μην το δω, εάν έχω πάρει μία δραχμή".

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Άγγελος, ο ίδιος ενημερώθηκε για το έλλειμα στο δικό του ταμείο, από τον συνάδελφό του.

"Το έλλειμα δεν είναι δικό μου, είναι από τον άλλον τον συνάδελφο, μου είχε πάρει τα λεφτά μέσα από το ταμείο μου", δήλωσε και συνέχισε, αποκαλύπτοντας το εξής επίσης σοκαριστικό, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ΔΕΥΑΜΒ, "Εγώ δεν ήξερα να κάνω ταμείο, άλλος έκανε για εμένα".

"Εγώ δεν παραδέχτηκα ποτέ ότι έχω πάρει μία δραχμή. Όλοι ήξεραν ότι είχα έλλειμα. Το έλλειμα το παραδέχτηκα, ότι έχω πάρει όμως έστω και ένα ευρώ, όχι".

Ριφιφί ακόμα και στα υλικά

Ο Άγγελος, ο οποίος προτίθεται να πάει στον Εισαγγελέα και να καταθέσει όσα έχουν πέσει στην αντίληψή του όσα χρόνια εργάζεται στην ΔΕΥΑΜΒ και φυσικά εκθέτουν όλες τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά και τις ίδιες τις δημοτικές αρχές, ειδικότερα εάν κανείς αναλογισθεί ότι πρόεδροι της ΔΕΥΑΜΒ ήταν και συνεχίζουν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι του Βόλου, προχώρησε και σε μία επιπλέον αποκάλυψη.

Μίλησε για υπάλληλο της ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει βάλει την δημοτική επιχείρηση 20 με 25.000 μέσα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι με υλικά της δημοτικής επιχείρησης, αγορασμένα δηλαδή από το υστέρημα των Βολιωτών δημοτών, έκανε εξωτερικές δουλειές. Έπαιρνε τούβλα, ασβέστες, τσιμέντα ακόμα και βενζίνη από την υπηρεσία, κατέληξε ο Άγγελος.

ΑΚΟΥΣΤΕ τo ηχητικό που ακολουθεί και αηδιάστε ελεύθερα με τους πρώην δημοτικούς άρχοντες και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το δημοτικό χρήμα, το υστέρημά μας:



e-volos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος:Αποκαλύψεις Tαμία ΣΟΚ αποδεικνύουν πως η ΔΕΥΑΜΒ ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι (Ηχητικό)"

Αποζημιώσεις 6,5 εκατ. σε κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό

Τη δέσμευση πίστωσης ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις όσων κτηνοτρόφων το ζωικό κεφάλαιο επλήγη από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, ενέκρινε με σημερινή απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης.

Μάλιστα εντός των ημερών αναμένεται και η έκδοση εγκυκλίου η οποία θα προσδιορίζει με διαφάνεια και σαφήνεια τόσο το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων όσο και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906.

Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ό,τι αφορά την ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%).

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημιώσεις 6,5 εκατ. σε κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό"

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 16.600 ανέργους - Οι προϋποθέσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ξεκινά με απόφαση του διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Θεόδωρου Αμπατζόγλου, το νέο πρόγραμμα του Οργανισμού για την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών.
 
Το πρόγραμμα υλοποιείται, με συνδυασμένες δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης, στις οποίες περιλαμβάνονται:
   - Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.
   - Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).
   - Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
   - Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
   - Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.
 
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr.
 
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 16.600 ανέργους - Οι προϋποθέσεις"

Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης

Κλειστός θα είναι, όλη την επόμενη εβδομάδα, ο κλάδος του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου- Τρίπολης με κατεύθυνση την Κόρινθο, στη σήραγγα Αρτεμισίου, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της σήραγγας.

Η διακοπή της κυκλοφορίας θα ισχύσει από το πρωί της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου και διαρκέσει έως την προσεχή Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 16:00.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Κόρινθο θα εκτρέπεται και θα διεξάγεται από τον δεύτερο κλάδο της σήραγγας Αρτεμισίου, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Επιπλέον, για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων από τη σήραγγα Αρτεμισίου, από τις 9:00 έως τις 20:00.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης"

Στο Εφετείο Κακουργημάτων αύριο ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν αύριο, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του στη μεγάλη υπόθεση των παράνομων αμοιβών από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά την δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης.
Στο Εφετείο Κακουργημάτων αύριο ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Ο πρώην υπουργός και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, καλούνται να υπερασπιστούν τις εφέσεις τους και να πετύχουν ευνοϊκότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό για τη διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση.

Σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι: Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών, Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη, Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη, Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη, Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη, Βίκυ Σταμάτη 12 έτη, Γιάννης Σμπώκος 16 έτη, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη, Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη, Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη, Οράτιος Μελάς 10 έτη, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη, Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη, Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη, Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Από τους καταδικασθέντες βάση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραμένουν στη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Εφετείο Κακουργημάτων αύριο ο Ακης Τσοχατζόπουλος"

«Κατηγορώ» του ΥΠΕΞ κατά της Άγκυρας για την προσπάθεια δημιουργίας έντασης

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία υπενθυμίζει ότι δεν είναι η Αθήνα αυτή που κατηγορείται για εισβολή, επικοισμό και παράνομη κατοχή απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην όξυνση που επιχειρεί το τελευταίο δίαστημα η Τουρκία με ενέργειες όπως η παράνομη NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλομένους) με την οποία δεσμεύει περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για το διάστημα από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες του πλοίου «Barbaros».

Κατηγορεί, μάλιστα, την Τουρκία ότι «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» θεωρώντας ότι «η σχέση της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ίδια με τη δική της θέση, τη δική της ευθύνη και τη δική της δυνατότητα άσκησης επιρροής προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, εξ ονόματος της οποίας εκδίδει ανακοινώσεις».

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει, επίσης, την δέσμευση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη «ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες» χαρακτηρίζοντας ως «αντιφατικές» τις τουρκικές ενέργειες όπως η έκδοση NAVTEX κατά της Λευκωσίας «για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος την τουρκική πλευρά «εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλει αποτελεσματικά στην επανάληψη των συνομιλιών των δύο ηγετών, στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με κινήσεις, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και με την αποδοχή του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Είναι λυπηρό και παράδοξο το γεγονός ότι η Τουρκία σε μία περίοδο κατά την οποία, πρώτον, η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην αντιμετώπιση των πολλών εστιών κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και, δεύτερον, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο κέντρο αυτών των επιλογών της Τουρκίας βρίσκεται, δυστυχώς, η άρνησή της να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών περιλαμβάνει και τις προβλεπόμενες, από το Δίκαιο της Θάλασσας, θαλάσσιες ζώνες και ειδικότερα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, και προσωπικά ο Πρόεδρος, κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ’ επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες. Άλλωστε, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι, συνεπώς, απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι, επίσης, παράδοξο η Τουρκία να στρέφεται, σε σχέση με το Κυπριακό, προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν κατηγορείται διεθνώς για στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή και εποικισμό και σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, η οποία εκφράζεται δημοκρατικά μέσα από την ηγεσία της. Η Ελλάδα συμβάλλει εποικοδομητικά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και μέσω των χιαστί συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στην Άγκυρα με τους διαπραγματευτές της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Όμως, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να θεωρεί ότι η στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό ή η σχέση της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ίδια με τη δική της θέση, τη δική της ευθύνη και τη δική της δυνατότητα άσκησης επιρροής προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, εξ ονόματος της οποίας εκδίδει ανακοινώσεις.

Η Τουρκία μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλει αποτελεσματικά στην επανάληψη των συνομιλιών των δύο ηγετών, στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με κινήσεις, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και με την αποδοχή του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κατηγορώ» του ΥΠΕΞ κατά της Άγκυρας για την προσπάθεια δημιουργίας έντασης"

24ωρη απεργία από τη ΓΣΕΕ την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού

Την κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, την ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού, αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η ολομέλεια της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία εκτιμά, ότι με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού, που κατέθεσε η κυβέρνηση, οξύνονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, και καλεί τις οργανώσεις μέλη της ΓΣΕΕ, να λάβουν ανάλογες αποφάσεις, με στόχο τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη απεργία από τη ΓΣΕΕ την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού"

Εισαγγελέας για την κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η κατάληψη που πραγματοποιούν από το πρωί μέλη φοιτητικών οργανώσεων στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ, με κύριο αίτημα τη μη διαγραφή των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που αποφάσισε να εισάγει η Σύγκλητος του Ιδρύματος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε έγγραφο που απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ενημερώνοντας ότι εξαιτίας της κατάληψης -που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή - δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας για την κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ"

«Ένεση» 800 εκατ. στην Αγορά με υπογραφή Σταϊκούρα

Απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, των φορέων γενικής κυβέρνησης που ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της υγείας. Πώς θα γίνει η εξόφληση.
«Ζεστό» χρήμα 800 εκατ. ρίχνει στην αγορά το ΥΠΟΙΚ-Ποιες υποχρεώσεις εξοφλεί

Ποσό 800 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να διοχετεύσει το υπουργείο οικονομικών στην αγορά έως το τέλος του έτους και οι προμηθευτές ασφαλιστικών ταμείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων μπορούν να προσδοκούν βαθιά ανάσα ρευστότητας.

Απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα ανοίγει το δρόμο για τη διάθεση 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, των φορέων γενικής κυβέρνησης που ανήκουν στους κλάδους υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Η εξόφληση αφορά υποχρεώσεις που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2012. Στην απόφαση ορίζεται ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και αν υπάρξει περίσσευμα τα κεφάλαια θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος Ιανουαρίου 2015.

Η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις.

Ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ και τους φορείς που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά για κάθε φορέα ξεχωριστά.
H απόφαση Σταΐκούρα

"Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου του άρθρου 6 του Ν. 4281/2014 (Α΄ 160) «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις».

2. Τις διατάξεις του Ν. 2362/1995 «περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247), όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις του Ν. 4111/2013 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τροποποιήσεις του Ν. 4093/2012, κ.λπ...» (Α΄ 18).

4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το Π.Δ. 63/2005 (Α΄ 98).

5. Το Π.Δ. 113/2010 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α΄ 194).

6. Το Π.Δ. 86/2012 (Α΄ 141) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» και Π.Δ. 90/2012 (Α΄ 144) «Διορισμός Υπουργού και Υφυπουργών».

7. Την αριθμ. Υ48/9−7−2012 (Β΄ 2105) απόφαση «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα».

8. Την αριθμ. οικ. 2/22717/0094/9-3-2011 (Β΄ 474) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Υποβολή οικονομικών στοιχείων φορέων Γενικής Κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών και τροποποίηση της αριθμ. 2014380/377/0026/27.2.1998 (Β΄ 284) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών».

9. Την αριθμ. 2/18993/ΔΠΔΣΜ/28.2.2014 εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Οδηγίες για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων».

10. Τις διατάξεις του Ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια και άλλες διατάξεις» (Α΄ 112).

11. Την ανάγκη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων που ανήκουν κυρίως στους κλάδους υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.

12. Την ανάγκη διασφάλισης ότι δεν θα συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο μέλλον.

13. Το γεγονός ότι από την παρούσα προκαλείται δαπάνη κατ' ανώτατο όριο ύψους 800 εκατ. ευρώ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2014 (ειδικός φορέας 23−200, ΚΑΕ 6921),

αποφασίζουμε:

Α. Τη διάθεση συνολικού ποσού, κατ' ανώτατο όριο, 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση αποκλειστικά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την 1.1.2012 και μετά, των φορέων Γενικής Κυβέρνησης που ανήκουν στους κλάδους υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Β. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης:

1. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θεωρούνται οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, για τις οποίες έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού τιμολογίου ή άλλου ισοδύναμου παραστατικού και οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο δεσμεύσεων όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του Π.Δ. 113/2010 και στην εγκύκλιο 2/18993/ ΔΠΔΣΜ/28.2.2014 και αποσταλεί στο ΓΛΚ, στο πλαίσιο της υποβολής των μηνιαίων οικονομικών στοιχείων που προβλέπεται από την αριθμ. οικ. 2/22717/0094/9-3-2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

2. Μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ορίζεται ως η μη αύξηση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που υφίστανται στο τέλος κάθε μήνα. Το συνολικό υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων πρέπει να απομειώνεται σε ύψος ίσο τουλάχιστον με το ποσό των πληρωμών που πραγματοποιούνται από την ειδική χρηματοδότηση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Γ. Προϋποθέσεις χρηματοδότησης

Για τη χρηματοδότηση των ως άνω φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (Υπουργεία και Νομικά πρόσωπα) προς εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την 1.1.2012 και μετά, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

¡. Να έχουν ορίσει Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Ν. 2362/1995, όπως ισχύει.

¡i. Να τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο και να γνωστοποιούν στο ΓΛΚ τα στοιχεία του μητρώου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e−portal), όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 του Π.Δ. 113/2010. Πλήρως λειτουργικό μητρώο σημαίνει ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια ωρίμανσης τους και ότι δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις πέραν του ορίου των πιστώσεων, καθώς και υποχρεώσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρωθούν.

¡¡i. Να παρακολουθούν σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, βάσει των ισχυουσών διατάξεων και να προσαρμόζουν τον προϋπολογισμό τους, στο σκέλος των δαπανών, κάθε φορά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.

¡ν. Να δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και να εφαρμόζουν πιστά και απαρέγκλιτα τις περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεις.

ν. Να έχουν συμμορφωθεί σε τυχόν συστάσεις που έχουν διατυπωθεί από ελέγχους, οι οποίοι διενεργήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ, επί της ορθής τήρησης του μητρώου δεσμεύσεων και της παρακολούθησης των υποχρεώσεων τους.

Δ. Διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την 1η.1.2012 και μετά, θα γίνει με την ακόλουθη διαδικασία:

α) Οι φορείς θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του τέλος του προηγούμενου μήνα πριν την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης και θα καταρτίσουν με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές. Στην κατάσταση αυτή θα αποτυπώνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν από το 2012 και μετά, κατά χρονολογική σειρά, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά.

Η κατάσταση των υποχρεώσεων καταρτίζεται σύμφωνα με το υπόδειγμα ΕΙ, φυλάσσεται από το φορέα με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών και τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε ελεγκτικού οργάνου και του ΓΛΚ.

β) Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε Υπουργείου, θα αξιολογήσει τα αιτήματα χρηματοδότησης των φορέων του και εποπτευόμενων νομικών του προσώπων ως προς την αναγκαιότητα χρηματοδότησης, ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης που αναφέρονται στην παρούσα και ως προς την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων που αποστέλλουν οι φορείς και θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησης τους, ανά φορέα, την οποία και θα αποστείλει στο ΓΛΚ. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31−12−2013. Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών θα περιλαμβάνεται στην πρόταση χρηματοδότησης, όπως αυτό έχει αποσταλεί στο ΓΛΚ, στο πλαίσιο της υποβολής των μηνιαίων οικονομικών στοιχείων και στο πλαίσιο της ενημέρωσης του μητρώου δεσμεύσεων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e−portal).

Ειδικότερα, στην αξιολόγηση των φορέων θα ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

• Η ανταπόκριση των φορέων στις υποχρεώσεις αποστολής στοιχείων.

• Η πληρότητα, ακρίβεια και εν γένει η εγκυρότητα των αποστελλόμενων στοιχείων.

• Η τήρηση λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων.

• Τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ.

• Η εξέλιξη της πορείας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι λόγοι δημιουργίας των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κάθε φορέα και οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την εξάλειψη τους στο μέλλον.

Η πρόταση θα συνοδεύεται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης έκτακτης χρηματοδότησης κάθε φορέα και από έγγραφη δέσμευση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε Υπουργείου για την εφεξής πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεων και την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Αντίστοιχη δέσμευση θα υποβάλλεται από τον αρμόδιο οικονομικά υπεύθυνο κάθε φορέα προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου.

γ) Με τη λήψη της ανωτέρω πρότασης χρηματοδότησης, το ΓΛΚ:

¡. Θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις χρηματοδότησης.

ii. Θα γνωστοποιήσει στα υπουργεία το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης και θα εγγράψει - μεταφέρει πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων.

Η αποδέσμευση των πιστώσεων θα γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την αξιολόγηση του φορέα και της πρότασης χρηματοδότησης, καθώς και με τη δυνατότητα απορρόφησης που έχει ο φορέας.

δ) Με τη λήψη της χρηματοδότησης τα Νομικά Πρόσωπα Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα τροποποιήσουν εάν απαιτείται τους προϋπολογισμούς τους και στη συνέχεια θα εκδώσουν και θα προωθήσουν, κατά προτεραιότητα, για εξόφληση τις σχετικές εντολές πληρωμής. Η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις. Ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ και τους φορείς που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, η εξόφληση των υποχρεώσεων θα γίνεται με χρονολογική σειρά για κάθε φορέα ξεχωριστά. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

¡. Όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ. ή η παροχή εκπτώσεων.

¡i. Όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.

¡ii. Όταν υφίστανται προσφυγές εναντίον των υπηρεσιών που αυξάνουν το κόστος.

¡ν. Όταν αφορούν οφειλές από παροχή υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του 2013 πριν την εξόφληση των υποχρεώσεων του 2012, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.

ε) Τα υπουργεία θα αποστέλλουν εντός του πρώτου εικοσαημέρου κάθε μήνα, στοιχεία για το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση. Τα παραπάνω στοιχεία (υπόδειγμα Ε2) θα περιλαμβάνονται σε ειδικό τμήμα των μηνιαίων εκθέσεων που προβλέπονται στην εγκύκλιο 2/18993/ΔΠΔΣΜ/28.2.2014 σχετικά με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Υπουργείων, καθώς και των εποπτευόμενων φορέων τους.

στ) Τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν ως 31.12.2014 για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι 31.1.2015, με την κατάθεση του σχετικού ποσού σε ΔΟΥ ή στην ΤτΕ ΕΛΛ -0,18% αριθμός λογαριασμού IBAN GR9001000230000000000200548 και θα ενημερώνουν αυθημερόν την 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου και τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ. Τα ποσά αυτά θα εμφανισθούν στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (ΚΑΕ 3245 «Επιστροφές χρηματοδοτήσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών»).

ζ) Οι Προϊστάμενοι Οικονομικών Υπηρεσιών θα φέρουν ευθύνη για την τήρηση της παραπάνω διαδικασίας και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό αυτό και δεν θα διοχετευτούν για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ένεση» 800 εκατ. στην Αγορά με υπογραφή Σταϊκούρα "

Προσοχή! Ιός "χτυπάει" τα αρχεία σας και τα... σώζετε με πληρωμή!

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση και στη χώρα μας, του κακόβουλου λογισμικού «CryptoWall».

Το συγκεκριμένο λογισμικό που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Ειδικότερα, το κακόβουλο λογισμικό, εξαπλώνεται – μεταδίδεται όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες, εμφανιζόμενο ως δήθεν νόμιμη ενημέρωση δημοφιλών εφαρμογών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το «CryptoWall» εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί - κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:
- οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.
- συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links)
- να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιικό) του Η/Υ
- να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος
- να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά ή για παροχή διευκρινίσεων – συμβουλών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στο: 210-6476464
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή! Ιός "χτυπάει" τα αρχεία σας και τα... σώζετε με πληρωμή!"

Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες για τους δημοτικούς αστυνομικούς

Στην ανακοίνωση των οριστικών πινάκων τοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών προχώρησε την Πέμπτη το ΑΣΕΠ μετά την εξέταση από τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των αιτήσεων θεραπείας και την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταβολών.

Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ διαβιβάζονται και στους φορείς υποδοχής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΣΕΠ «οι υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στον οριστικό πίνακα διάθεσης της Ανακοίνωσης 5/2013 τοποθετούνται υποχρεωτικά στους φορείς υποδοχής αυτής και παραιτούνται των δικαιωμάτων που απορρέουν από τυχόν συμμετοχή τους στην Ανακοίνωση 15/2014 (αρ. 48 Ν. 4262/2014)».

Δείτε τους πίνακες εδώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες για τους δημοτικούς αστυνομικούς"

Δένδιας: Λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων μέχρι το Νοέμβρη

Τη δέσμευση ότι θα δοθεί λύση στο θέμα τω «κόκκινων» δανείων μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε ο ίδιος, μέχρι το Δεκέμβριο θα υπάρξει και νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ο νέος νόμος για το ΕΣΠΑ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στις παρατηρήσεις της τρόικας για τα κόκκινα δάνεια ο υπουργός τόνισε ότι ένα θέμα ήταν «η παρουσίαση διασταυρώσεων με τα στοιχεία του χρέους προς το δημόσιο και του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά κατηγορία, μία κατηγοριοποίηση δηλαδή, η οποία δεν εξαρτάται από μας, θα δουλέψουμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και με τα ασφαλιστικά ταμεία για να τους την παρουσιάσουμε».

Το δεύτερο ζήτημα ήταν οι επιφυλάξεις που διατύπωσαν «και ζήτησαν την εξατομίκευση των 1.000 πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό το ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά επειδή η συνολική προσέγγιση που προτείνουμε εμείς πιάνει και τα χρέη προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτό μας περιέλαβε κι εμάς.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Δένδιας «ούτως ή άλλως εμείς δεν θα νομοθετούσαμε πριν από τις 25 Οκτωβρίου και το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε αυτό, για να τελειώσουν τα stress tests των τραπεζών. Άρα από εκεί και πέρα υπολογίζω ότι με την τρόικα θα μπορέσουμε να έχουμε βρει μια άκρη τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων μέχρι το Νοέμβρη"

Καραμπόλα στην Εγνατία Οδό: Προφυλακιστέος ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Βέροιας, ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας, ο οποίος έσπειρε το θάνατο στην Εγνατία Οδό την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, στην κατάθεσή του ο 39χρονος φέρεται να κράτησε τον αρχικό του ισχυρισμό, υποστηρίζοντας, δηλαδή, ότι μετά τα διόδια του Πολυμύλου χάλασε το σύστημα πέδησης της νταλίκας με συνέπεια να «χάσει» τελείως τα φρένα του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Την ίδια στιγμή κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της 18χρονης, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μετά τον σοβαρό τραυματισμό της από την καραμπόλα θανάτου, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.

Παράλληλα, μάχη για τη ζωή δίνει ο 76χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμπόλα στην Εγνατία Οδό: Προφυλακιστέος ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας"

Αδερφοί Αγγελόπουλοι: Δημοσιεύματα για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία - «φωτιά» με αναφορές σε δωρεά του παππού τους, ύψους 9.200.000 δολαρίων που… ξέχασαν να δηλώσουν στα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν προκαλέσει τεράστια αίσθηση, οι κ.κ. Αγγελόπουλοι φέρονται να έγιναν αποδέκτες δωρεάς ύψους 9.200.000 δολαρίων ΗΠΑ από τον παππού τους Παναγιώτη Αγγελόπουλο, την οποία ουδέποτε δήλωσαν στο δημόσιο, αποφεύγοντας έτσι και τους φόρους επί της δωρεάς, αλλά -κυρίως- εκείνους επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αν τα δημοσιεύματα επαληθευτούν, αφορούν σε φόρους εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχειριστική περίοδο του 2001 και υποβολή ανακριβών δηλώσεων, αδικήματα που επιφέρουν ποινική δίωξη και καταδίκη. Επίσης, αναφορά γίνεται και στον τρόπο με τον οποίο περιήλθαν στην κατοχή τους, μέσω του πατέρα τους Κωνσταντίνου, περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι το 1998 φέρεται να στερούταν αξιόλογης περιουσίας και έκτοτε να μην τα δήλωσε στο δημόσιο, άρα και να μην φορολογήθηκε. Πλήθος ερωτηματικών προκαλεί και αυτή η φερόμενη μεταβίβαση της περιουσίας μέσω αφορολόγητων δωρεών στον Παναγιώτη και το Γιώργο Αγγελόπουλο, ενώ υπογραμμίζεται και η ύπαρξη ενός τραπεζίτη που διαχειριζόταν επί μια δεκαετία στην Ελβετία, τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων της οικογένειας. Όπως σωστά επισημαίνεται, την τυχόν ύπαρξη και το μέγεθος της φοροδιαφυγής θα μπορέσουν να το αποτιμήσουν μόνο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι οικονομικοί εισαγγελείς, μέσω της έρευνας που θα πραγματοποιήσουν, καθώς τα δημοσιεύματα τονίζουν την ύπαρξη στοιχείων.

Η μεγάλη εντύπωση και τα τεράστια ερωτηματικά που έχουν προκύψει επ’ αφορμή των δημοσιευμάτων δικαιολογείται και διότι αποτελεί συνήθεια των αδερφών Αγγελόπουλων η επίκληση, (τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο αθλητικό περιβάλλον τους), της τήρησης των νόμων, της δικής τους -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους- εφαρμογής όλων των φορολογικών διαδικασιών, ενώ επίμονα επαναλαμβάνουν σε οξύτατους τόνους πόσο σημαντικό είναι για το κοινό να γνωρίζει τα των φορολογικών υποθέσεων και της διαύγειας αυτών.

Είναι το ότι ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν καλλιεργήσει υπερβολικά την εικόνα δύο επιχειρηματιών που φωνάζουν διαρκώς υπέρ της διαύγειας και της νομιμότητας εξαπολύοντας συχνά κατηγορίες και βαρύτατους χαρακτηρισμούς για αντιπάλους τους που έχει ωθήσει πολλούς, κατόπιν όλων αυτών των διαρροών, να μιλούν για μια στάση υποκριτική από πλευράς τους, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν. Παρόμοια ηθικής τάξης ερωτήματα είχαν και στο παρελθόν τεθεί επ’ αφορμή του τεράστιου αριθμού απολύσεων στις οποίες είχαν προβεί στη Χαλυβουργική, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογενειάρχες να μείνουν άνεργοι

Αναμένονται με ενδιαφέρον για ένα τόσο μείζον κοινωνικό θέμα οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις τόσο των κ.κ. Αγγελόπουλων όσο –και κυρίως-των αρμοδίων αρχών.

onsports
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδερφοί Αγγελόπουλοι: Δημοσιεύματα για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων "

Κακλαμάνης: «Ηρθησαν οι παρεξηγήσεις» και επιστρέφει στη ΝΔ

Στο κυβερνών κόμμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα εντάσσεται ο Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά μετά την διαφοροποίησή του σε ψηφοφορία για κυβερνητικό νομοσχέδιο τον περασμένο Μάρτιο.

Με σχετική ανακοίνωση ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής ανακοίνωσε το τέλος της «ανεξάρτητης» πορείας του στο Κοινοβούλιο: «Βλέποντας την ανταπόκριση όλων των ιστορικών στελεχών της ΝΔ στο προσκλητήριο ενότητας του Προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, κατάλαβα ότι δεν δικαιούμαι να είμαι απών.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του κόμματος γιατί με δική του πρωτοβουλία συναντηθήκαμε σήμερα. Είχαμε μακρά συζήτηση, ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και όπως είναι αυτονόητο, αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση του για την επανένταξή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα της ΝΔ.

Η μακρόχρονη φιλία μου με τον Αντώνη Σαμαρά και η επί δεκαετίες παρουσία μου στην Παράταξη, ήταν ο καταλύτης της σημερινής θετικής εξέλιξης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε προχωρήσει στην άμεση διαγραφή του Ν. Κακλαμάνη μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας κατά την οποία ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας ψήφισε «παρών» στο πρώτο άρθρο που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τις ρυθμίσεις για το γάλα, τα φωτοβολταϊκά, αλλά και το κοινωνικό μέρισμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Σαμάρας έγραψε την επιστολή διαγραφής με το χέρι καθήμενος δίπλα στο προεδρείο της Βουλής, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως δεν περίμενε τη διαφοροποίηση του Ν. Κακλαμάνη.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, με αφορμή τη διαγραφή του, είχε δημοσιοποιήσει δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε: «Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας.

Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακλαμάνης: «Ηρθησαν οι παρεξηγήσεις» και επιστρέφει στη ΝΔ"

Υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ

Το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέλαβαν σήμερα το πρωί περίπου 80 μέλη φοιτητικών οργανώσεων, με κύριο αίτημα τη μη διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που αποφάσισε να εισάγει η Σύγκλητος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της.

Οι φοιτητές, που προέρχονται κυρίως από το τμήμα Χημείας, έχουν κλειδώσει με λουκέτα τις εισόδους του κτιρίου Διοίκησης και της Πρυτανείας, ενώ η κατάληψη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και αύριο.

Νέος τρόπος λειτουργίας της Συγκλήτου

Η ομάδα των φοιτητών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος, αποπειράθηκε χθες να εισέλθει βίαια στην αίθουσα όπου είχε συνέλθει η Σύγκλητος για την πρώτη τακτική συνεδρίαση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Οι φοιτητές νωρίτερα είχαν διαπιστώσει ότι οι δίοδοι πρόσβασης στην αίθουσα της Συγκλήτου ήταν κλειδωμένες, ενέργεια που αποσκοπούσε να αποτρέψει ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής της συνεδρίασης του οργάνου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαόπουλος στόχος των πρυτανικών Αρχών είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων και να αντιμετωπιστεί το σύνηθες φαινόμενο της διακοπής των συνεδριάσεων της Συγκλήτου, λόγω εντάσεων που προκαλούνται από ομάδες ατόμων. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύγκλητος αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι “όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της”.

Όσον αφορά τη διαδικασία παρεμβάσεων από συλλόγους (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων, συλλογικών οντοτήτων) στην απόφαση της Συγκλήτου προβλέπεται η δυνατότητα “να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνσηsigklitos@auth.gr ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ ή να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης”.

“Η Πρυτανεία θα δίνει στα μέλη της Συγκλήτου αντίγραφο όλων των κειμένων/αιτημάτων που κατατίθενται, ώστε να αποφασίζουν επί αυτών. Οι σύλλογοι, ομάδες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν προφορικά το θέμα τους στη Σύγκλητο μπορούν επίσης να καταθέτουν γραπτά ή ηλεκτρονικά το αίτημά τους (αναφέροντας τα στοιχεία του εκπροσώπου που θα μιλήσει και το θέμα, με σύντομη αιτιολόγηση της ανάγκης για προφορική παρουσίαση). Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο”, διευκρινίζεται στην απόφαση της Συγκλήτου.

Διευκρινίσεις για του “αιώνιους” φοιτητές

Όσον αφορά το κυριότερο αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων, να μη διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής, ο κ. Λαόπουλος επισήμανε ότι η διοίκηση του ΑΠΘ έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στις διαγραφές και ότι προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος, εφόσον κάποιος φοιτητής εκφράσει τη βούλησή του να παραμείνει ενεργός.

Η Σύγκλητος, προέβη και σε διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα ενημερώνοντας “ότι δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί από κανένα φοιτητή του Ιδρύματος που ενδιαφέρεται έμπρακτα να ολοκληρώσει σε εύλογο χρόνο τις σπουδές του το δικαίωμα αυτό και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία”.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόθεση “αιωνίων” φοιτητών να επανέλθουν ενεργά στις σπουδές τους, υποβάλλεται στις Γραμματείες των Τμημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ"

«Έκκληση» Μανιάτη στις τράπεζες για χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, με την οποία τούς προσκαλεί σε συνάντηση εργασίας, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, με θέμα την αξιοποίηση του πλαισίου των ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης, «το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι βασικός στόχος της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ταυτόχρονα αποτελεί βασικό πυλώνα στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Στόχος μας είναι η προώθηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα – μετρήσιμο και υπαρκτό – αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ)».

Σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την επιτυχή υλοποίηση τέτοιων έργων αποτελεί η μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους. Η ανάγκη για επενδύσεις, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα αποσβεστούν από τις αποδεδειγμένα μειωμένες ενεργειακές δαπάνες, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

«Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μπορεί να είναι αρωγός στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς παροχής ανταποδοτικών ενεργειακών υπηρεσιών.

Η εξοικονόμηση ενέργειας παράγει απτά οφέλη για τους πολίτες και το Δημόσιο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και την πράσινη καινοτομία», καταλήγει στην επιστολή του ο Γιάννης Μανιάτης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έκκληση» Μανιάτη στις τράπεζες για χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας"

Πανικός στα κατεχόμενα για ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα – Σε απομόνωση 26χρονος φοιτητής

- Φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου με υψηλό πυρετό
- Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε ειδική μονάδα απομόνωσης, όπου ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα.
- Ο 26χρονος φοιτητής έφτασε πριν 20 ημέρες στα κατεχόμενα από την πατρίδα του


Πανικός προκλήθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με ψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς”, ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο “κρατικό” νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κίπρις” ο διευθυντής του “κρατικού” νοσοκομείου κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αϊκούτ Ουρετιτσί είπε ότι ο 26χρονος παρουσιάστηκε στο τμήμα Πρώτων με ψηλό πυρετό ενώ λόγω του ότι πριν από 20 ημέρες ήρθε στα κατεχόμενα από το Τόγκο αντιμετωπίστηκε ως πιθανόν κρούσμα ιού Έμπολα.

Σε δηλώσεις προέβη και ο διευθυντής του “κρατικού” νοσοκομείου κατεχόμενης Λευκωσίας Ραμαντάν Καμίλογλου ο οποίος είπε ότι ο 26χρονος έχει μεταφερθεί από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία και έχει τοποθετηθεί σε ειδική μονάδα απομόνωσης.

Ανέφερε ακόμα ότι το νοσοκομείο δεν έχει μπει σε καραντίνα, ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων αναμένονται εντός των ημερών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στα κατεχόμενα για ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα – Σε απομόνωση 26χρονος φοιτητής"

Ολάντ-Ρέντσι θέλουν κι άλλα χρήματα για την ανεργία, αλλά η Μέρκελ...

Γαλλία και Ιταλία σχεδιάζουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα 5 εκατομμύρια νέους ανέργους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους από τη Σύνοδο Κορυφής στο Μιλάνο, ότι ο ίδιος και ο Ιταλός ομόλογός του, Ματεο Ρέντσι, επιθυμούν να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο κατά της νεανικής ανεργίας στα 20 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο να μην εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει το χέρι στην τσέπη...

Σήμερα στην Ευρώπη, περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι- δηλαδή το 11,5% του εργατικού δυναμικού. Στην κατηγορία των νέων, σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι χωρίς δουλειά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αν και παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα χρήματα είναι μία λύση, επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη αργούν πολύ στην απορρόφηση των κονδυλίων αυτών.

«Από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στα κράτη-μέλη μόλις 1% έχει ζητηθεί», τόνισε ο Σουλτς.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε ότι, μόνο το Παρίσι και η Ρώμη έχουν ειδικά προγράμματα, αποκλειστικά για την απορρόφηση των κονδυλίων αυτών.

Ο Ιταλός οικονομολόγος,Τίτο Μποέρι, κάλεσε του ηγέτες να αναγνωρίσουν ότι το πρόγραμμα απέτυχε, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για να προσφερθούν στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, λόγω της ύφεσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ-Ρέντσι θέλουν κι άλλα χρήματα για την ανεργία, αλλά η Μέρκελ..."

Μειωμένες προσδοκίες για τη γερμανική οικονομία

Τα κορυφαία οικον. ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προγνώσεις τους για τις προοπτικές της οικονομίας, αποδίδοντας την εξέλιξη στη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την απουσία επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται, το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις. "Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση κάμψης", εκτιμούν οι εκπρόσωποι των οικονομικών ινστιτούτων, επισημαίνοντας ότι μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης που σημειώθηκε την περασμένη άνοιξη, ακολούθησε η στασιμότητα του καλοκαιριού.

Οι γερμανοί οικονομολόγοι εντοπίζουν τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη στην μέτρια αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και τους βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αναφέρουν ακόμη την επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και τονίζουν ότι οι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν. "Οι διεθνείς κρίσεις, όπως η ρωσοουκρανική σύγκρουση και οι πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ επιβαρύνουν επιπροσθέτως τις οικονομικές προοπτικές", υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "τίποτε δεν μαρτυρά πως οι επιχειρηματίες θα εγκαταλείψουν σύντομα την επιφυλακτική τους στάση στο ζήτημα των επενδύσεων". Όπως διευκρινίζουν, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν φέτος και του χρόνου κατά 4% τις δαπάνες τους για νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Στην εαρινή έκθεση, οι οικονομολόγοι "έβλεπαν" αύξηση των επενδυτικών δαπανών της τάξεως του 6% (2014) και του 8% (2015). Η οικονομική κάμψη θα πλήξει και την αγορά εργασίας, εκτιμούν οι ερευνητές, προβλέποντας ότι το 2014 ο αριθμός των ανέργων θα σημειώσει μικρή μείωση στα 2,91 εκατομμύρια, ωστόσο, το 2015 θα αυξηθεί και πάλι στα 2,96 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι την κοινή φθινοπωρινή έκθεση για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας συντάσσουν τέσσερις κοινοπραξίες οικονομικών ινστιτούτων, στα οποία ανήκουν το DIW του Βερολίνου, το Ifo του Μονάχου, το RWI του Έσσεν, και το IWH της Χάλε.

Θεαματική μείωση των εξαγωγών

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης»,
υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης
 Βιομηχανικών και Εμπιρικών Επιμελητηρίων (DIHK), Φόλκερ Τράιερ

Μετά την πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και την επιδείνωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ήλθε η σειρά των εξαγωγών να εκπέμψουν ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα για την πορεία της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο Αύγουστο υποχώρησαν κατά 5,8% οι γερμανικές εξαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση, σε μηνιαία βάση, των τελευταίων 5,5 ετών.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση στη μετατόπιση των θερινών διακοπών. Πολλές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή αλλά και μικρότερη εξαγωγική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου των θερινών διακοπών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μείωση των εξαγωγών τον Αύγουστο του 2014 ήταν της τάξεως του 1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Επισημαίνεται επίσης πως η υποχώρηση έλαβε θεαματικές διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι τον περασμένο Ιούλιο οι γερμανικές εξαγωγές είχαν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια. Όπως επισημαίνει ο Τόμας Άμεντ της HSBC, «η χρονική μετατόπιση των θερινών διακοπών αλλοιώνει την εικόνα των εξαγωγών, όμως, η υποχώρηση είναι σημαντική και εν μέρει οφείλεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία». Σύμφωνα με τον αναλυτή, το εξωτερικό εμπόριο θα είναι και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 «ο κύριος πυλώνας του γερμανικού ΑΕΠ, ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο».

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης»

«Οι παγκόσμιες κρίσεις αγγίζουν τη Γερμανία»
Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις του Στέφαν Κιπάρ, αναλυτή της Bayern LB: «Η μετατόπιση των θερινών διακοπών δεν εξηγεί τα πάντα. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αφήνουν τώρα τα σημάδια τους».

«Δεν βρισκόμαστε πλέον σε φάση ανάκαμψης», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), Φόλκερ Τράιερ, προσθέτοντας ότι μετά την υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όλα δείχνουν στασιμότητα και για το τρίτο τρίμηνο. «Με τεχνικούς όρους, σε αυτή την περίπτωση θα κάναμε λόγο για ύφεση», προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας «γεωπολιτικό έτος ανησυχίας» το 2014.

«Οι διεθνείς κρίσεις αγγίζουν τη Γερμανία» παρατηρεί σε σχετικό ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας ότι τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προβαίνουν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προγνώσεών τους για την ανάπτυξη στη χώρα. .

Σταμάτης Ασημένιος (dpa, Reuters, SZ)
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειωμένες προσδοκίες για τη γερμανική οικονομία"

Εμποροι: Να έχουν το δικαίωμα όλα τα μαγαζιά να δημιουργούν «γωνιές stock»

Να έχουν το δικαίωμα και τα κοινά καταστήματα να δημιουργούν «γωνιές stock» προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της ομάδας εργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με στόχο την εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες και διαχείριση αποθεμάτων.

Η ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει τα εξής:

• Ως προς τις εκπτώσεις, πρέπει να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι. Οι τακτικές εκπτώσεις πρέπει να έχουν σαφή ημερομηνία έναρξης και λήξης και οι μέρες να είναι συνεχόμενες.

• Επειδή κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, τουλάχιστον η διενέργεια εποχιακών και θεματικών προσφορών να καθορίζεται από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• Να είναι σαφής η χρονική διάρκεια των προσφορών (πχ. «10ήμερα ή 15νθήμερα προσφορών).

• Οι διπλές διαγραμμένες τιμές και η χρήση ποσοστών να επιφυλάσσονται μόνο για τις εκπτώσεις.

• Να απαγορεύονται οι εκπτώσεις - προσφορές - προωθητικές ενέργειες τις 30 ημέρες που προηγούνται των τακτικών εκπτώσεων.

• Η χρονική διάρκεια των προσφορών να μην υπερβαίνει το 50% της αμέσως προηγούμενης χρονικής περιόδου κατά την οποία τα προσφερόμενα προϊόντα διατίθενται στη τιμή στην οποία δηλώνεται ως αρχική, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο μέτρησης που βγαίνει με μαθηματικό τύπο και χρησιμοποιείται στο εξωτερικό.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμποροι: Να έχουν το δικαίωμα όλα τα μαγαζιά να δημιουργούν «γωνιές stock»"

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παναττική στάση εργασίας την Παρασκευή

Σε παναττική στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να προχωρήσουν αύριο, Παρασκευή, οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έπειτα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται την ίδια ημέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Ν.4250/2014, που αφορούν στην εφαρμογή της «συγκριτικής αξιολόγησης» και τον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των Συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια σε Αορίστου Χρόνου.

Στις 9:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην Πανεπιστημίου, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο «ώστε με την παρουσία μας να στείλουμε μήνυμα αντίδρασης και αγώνα στις πολιτικές που οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα-απόλυση και τη διάλυση ΟΛΩΝ των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παναττική στάση εργασίας την Παρασκευή"

Προσλήψεις 6.000 πτυχιούχων στο Δημόσιο

Διαγωνισμούς για την πρόσληψη 6.080 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων δρομολογεί η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», οι προσλήψεις αφορούν προσωπικό Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ 1.223 θέσεις αφορούν την τοποθέτηση σε κενές θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα υπουργεία παλαιότερων επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Οι διαδικασίες των διαγωνισμών βρίσκονται στην τελική ευθεία και εντάσσονται στον σχεδιασμό των 14.047 προσλήψεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να υλοποιηθούν εντός του 2014, εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη 7.890 διορισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην υλοποίηση 14.047 προσλήψεων για τη φετινή χρονιά, εκ των οποίων οι 2.400 αφορούν υπόλοιπο προσλήψεων του έτους 2013 και 8.000 θα προέλθουν από την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση, ενώ οι υπόλοιπες 3.600 προέρχονται από την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Αναλυτικά:

-Στην υγεία θα γίνουν 2.000 προσλήψεις

-Στο δημόσιο τομέα θα γίνουν 1.500 προσλήψεις

-770 παλαιοί επιτυχόντες ΑΣΕΠ

-600 σωφρονιστικοί υπάλληλοι

-500 ειδικοί φρουροί

-450 στην τοπική αυτοδιοίκηση

-260 στο λιμενικό

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις 6.000 πτυχιούχων στο Δημόσιο"

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην παράδοση φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ

Στις 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε πιλοτικά, από το Κορωπί, η παράδοση φαρμάκων μέσω των ΕΛΤΑ με κόστος 3 ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ διαμηνύει ότι «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρίες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη».

Ο ΠΦΣ επικαλούμενος δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρει στην επιστολή του ότι, η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ» κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, θα αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών και την παράδοσή τους στον χώρο επιλογής του πελάτη. Ως κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι αναφέρεται το ποσό των τριών (3) ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, η πρακτική αυτή αντιβαίνει τη φαρμακευτική νομοθεσία και συγκεκριμένα του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

«Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις - αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για την δοσολογία που έχει ορίσει ο γιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο που χορηγείται είναι το σωστό. Ποιος θα έχει την ευθύνη αν γίνει λάθος; Ο ταχυδρόμος;», διερωτάται ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι, η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (π.χ. ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) δίχως οικονομική επιβάρυνση.

Ζητά λοιπόν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγγραφη ενημέρωση για τη νομιμότητα της νέας αυτής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, προειδοποιώντας ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «επουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος και να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην παράδοση φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ"

Σάμος:Απίστευτο! Η συνταγογράφηση γίνεται στο καφενείο!!!

Τελικά το μόνο που προσφέρουμε πολύ καλά και στον χώρο της υγείας είναι τα μεγάλα λόγια, αλλά στην πράξη " πουλάμε" φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Τραγικό παραδειγμα αυτό που συμβαίνει στο Αγροτικό Ιατρείο του Όρμου Μαραθοκάμπου στη Σάμο, όπου κάθε Πέμπτη που επισκέπτεται η γιατρός τους ασφαλισμένους για να συνταγογραφήσει, αυτό γίνεται όχι στο ιατρείο αλλά.....στο καφενείο του χωριού!

Ναι...καλά διαβάσατε!

Αιτία για αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο είναι η έλλειψη μια απλής τηλεφωνικής σύνδεσης στο ιατρείο και φυσικά σύνδεσης στο ίντερνετ όπου στερεί στην γιατρό τη δυνατότητα να κάνει σωστά στη δουλειά της!

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η γιατρός του Αγροτικού Ιατρείου Μαραθοκάμπου, έχει ζητήσει από τους αρμοδίους να της βάλουν στο ιατρείο μια τηλεφωνική γραμμή με ενσύρματη σύνδεση στο ίντερνετ, ώστε να μπορεί να συνταγογραφεί στους ασφαλισμένους τα φαρμακά τους αφού λόγω της υποχρεωτικής αυτής λειτουργίας δεν μπορεί να το κάνει αυτό με χειρόγραφο τρόπο!

Έτσι κάθε Πέμπτη όλοι μαζί (γιατρός και ασφαλισμένοι) δίνουν ραντεβού στο καφενείο του κ. Λεκάτη και εκεί η γιατρός με ένα λάπτοπ και τον εκτυπωτή προασπαθεί (αν καταφέρει να κάνει ασύρματη σύνδεση) να κάνει την δουλειά της!!!

Μάλιστα πολλοί ασφαλισμένοι αστειευόμενοι ονόμασαν το καφενείο "Εξωτερικό Ιατρείο Μαραθοκάμπου"

Σύμφωνα με αναφορές η ήρωας γιατρός δέχεται κάθε εβδομάδα πάνω από 50 ασφαλισμένους στον Όρμο Μαραθοκάπου όπου οι περισσότεροι είναι ηλικιωμενοι.

Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία γέροντες περιμένουν στα τραπέζια του καφενείου να πάρουν σειρά και να εξυπηρετηθούν...!!!

Μια εικόνα απαράδεκτη που πιστεύουμε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο κ. Βορίδης (υπουργός υγείας) ή ο Δήμος Σάμου θα λύσουν από...χθες!


i-samos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος:Απίστευτο! Η συνταγογράφηση γίνεται στο καφενείο!!!"

Γερμανοί κτηνοτρόφοι φόρεσαν... πάνες στις αγελάδες τους

Διαμαρτύρονται για την οδηγία της Ε.Ε. περί ρύπανσης των εδαφών από τις κοπριές

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής: Η νιτρορύπανση έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα των υδάτων στην Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στη διασπορά στο έδαφος αζωτούχων λιπασμάτων, ιδίως κόπρου, για γεωργικούς σκοπούς. Σκοπός της οδηγίας είναι να μην προβαίνουν οι γεωργοί στη διασπορά αζώτου σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζονται τα φυτά κατά την εκάστοτε χρονική στιγμή. Εάν σημειωθεί υπέρβαση της ποσότητας αυτής, τότε υφίσταται ο κίνδυνος να μην απορροφηθεί το άζωτο από τα φυτά, αλλά να εκλυθεί στο περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, ο Γερμανός κτηνοτρόφος Johann Huber, χρησιμοποίησε λευκά σεντόνια και ροζ κορδέλες, και άρχισε να φτιάχνει «πάνες» για τις 18 αγελάδες του ισχυριζόμενος ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσει τους νομοθέτες της ΕΕ ευτυχισμένους.



Στη Βαυαρία, οι κτηνοτροφικές ενώσεις κάνουν λόγο για ένα μη λειτουργικό περιορισμό με πολλούς αγρότες να διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν να ελέγξουν πού οι αγελάδες τους θα αφήνουν τις κοπριές.

Η Doris πάντως, η αγελάδα του Hube, «συμπεριφέρεται καλά» όταν φοράει τη πάνα της κατά την διάρκεια της βόλτας στης στις Άλπεις, λέει ο ιδιοκτήτης της στην Telegraph.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί κτηνοτρόφοι φόρεσαν... πάνες στις αγελάδες τους"

Τα Σκόπια κατοχυρώνουν τη «μακεδονική γλώσσα» στην ΕΕ

Την αναφορά σε «μακεδονική γλώσσα» στον επίσημο κατάλογο της ΕΕ πέτυχαν τα Σκόπια και οι υποστηρικτές τους στις Βρυξέλλες, μεθόδευση η οποία υπονομεύει την ελληνική θέση εν όψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας με τον Μάθιου Νίμιτς.

Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, ενώ στις 2 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Στρασβούργο (με την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας), είχε απαντήσει ότι «δεν γνωρίζει ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα», λίγες ημέρες πριν, στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΕΕ (http://publications.europa.eu/code/pdf/370000en.htm#langues) εμφανίσθηκε στον επίσημο κατάλογο των γλωσσών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών η «μακεδονική» γλώσσα στη σλαβική εκφορά της ( ).

Η ελληνική πλευρά, επανειλημμένα τα προηγούμενα χρόνια, με παρεμβάσεις της είχε αποκρούσει τις προσπάθειες για αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα, καθώς το ζήτημα αυτό συνδέεται ευθέως με το θέμα της ταυτότητας και αποτελεί συστατικό στοιχείο του «μακεδονισμού». Οι άλλες αναφορές για τα Σκόπια στις επίσημες εκδόσεις της ΕΕ γίνονται στη βάση της προσωρινής ονομασίας «Former Yugoslav Republic of Macedonia, the» αν και γίνεται αποδεκτή επίσης η σύντμηση, που συμβολίζει το δηνάριο της ΠΓΔΜ, με το «MKD», που παραπέμπει και αυτό στο «Μακεδονία».

Τα Σκόπια έχουν επιδοθεί τώρα σε αγώνα, με την υποστήριξη του απερχόμενου φιλότουρκου και φιλοσκοπιανού Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ώστε στην έκθεση προόδου που θα δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν να υπάρχει και πάλι πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και αναφορά του όρου «Μακεδονία ή Μακεδονικός», κάτι το οποίο αποπειράθηκε να πράξει στο παρελθόν ο κ. Φούλε, αλλά αποτράπηκε από τα ελληνικά διαβήματα. Τώρα όμως που αποχωρεί, ίσως θελήσει να κληροδοτήσει στα Σκόπια ένα «διαπραγματευτικό κεκτημένο».

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε και δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το περιεχόμενο της συνάντησης Βενιζέλου-Πόποσκι στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης.

Η Αθήνα διεμήνυσε ότι είναι όχι μόνο σταθερή αλλά και ευρύτατα πλέον αποδεκτή στην Ελλάδα η θέση για λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Το υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, απέρριψε τις διαρροές της σκοπιανής πλευράς ότι η Ελλάδα ευθύνεται για το αδιέξοδο, καθώς δεν έχει κίνητρο για να συναινέσει σε λύση και συγχρόνως προειδοποίησε ότι κινήσεις σαν αυτές του πρώην ΥΠΕΞ και αντιπροέδρου της Βουλής Α. Μιλόσοσκι να ανέβει στον Όλυμπο για να ξεδιπλώσει τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας υπονομεύουν το κλίμα των συνομιλιών και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Και οι δύο πλευρές τώρα περιμένουν την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή, καθώς δεν είναι γνωστό αν θα αποφασίσει να μεταφέρει νέες προτάσεις ή απλώς θα πραγματοποιήσει μια από τις τακτικές και τυπικές, πλέον, ανά εξάμηνο συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Τα Σκόπια έχουν ορίσει ήδη νέο διαπραγματευτή τον νέο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, έδειξε να παραπέμπει προς το τέλος του χρόνου τις συναντήσεις με τον Μ. Νίμιτς, ενώ και ο ίδιος ακολούθησε τη «γραμμή» δηλώνοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο για λύση. Αυτή τη θέση επαναλαμβάνει σταθερά όλη η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, θέλοντας έτσι να καλύψει τη δική της αδιαλλαξία πίσω από την υποτιθέμενη ανοχή που δείχνει η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο προς την Αθήνα, προκειμένου να μη διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα σε μια κρίσιμη καμπή της προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιμένει στο να απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της ονομασίας «erga omnes» και όχι μόνο στο σκέλος που αφορά το εσωτερικό. Επικαλούμενο την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στις 5 Δεκεμβρίου 2011, υποστηρίζει ότι η «η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας ''Μακεδονίας'', συμπεριλαμβανομένης της σύναψης διπλωματικών σχέσεων και το πώς θα αποκαλούν τη Δημοκρατία της ''Μακεδονίας'' άλλες χώρες, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ουσιαστικά, δηλαδή, υποστηρίζει ότι η νέα ονομασία, όταν συμφωνηθεί, θα πρέπει να αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς, κάτι που είναι εκτός συζήτησης για την ελληνική πλευρά, καθώς απλώς θα καθιέρωνε τη διπλή ονομασία.

paron
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Σκόπια κατοχυρώνουν τη «μακεδονική γλώσσα» στην ΕΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news