facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αυτά είναι τα τρία παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους στο Βόλο

Ο 34χρονος Τάσος Μεζάλας από το Βόλο άφησε πίσω του γυναίκα και μωρό - «Παλικάρι και ψυχή» λένε οι φίλοι του για τον 33χρονο Γιώργο Ορφανίδη από τις Σέρρες - Ο 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος από την Πάτρα θα απολυόταν σύντομα και ο λοχαγός του, του πρότεινε να μην πάρει μέρος στην άσκηση - Συγκινητικά μηνύματα στο Facebook


Όνειρα και σχέδια για τη ζωή τους έκαναν τα τρία παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια άσκησης ενός μηχανοκίνητου λόχου στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας.

Ο Αναστάσιος Μεζάλας, Τάσος για τους φίλους, 34 ετών, ΕΠΟΠ λοχίας, όπως και ο 33χρονος Γιώργος Ορφανίδης και ο μόλις 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος, δεκανέας, «έπεσαν» κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης, γεμίζοντας θλίψη συγγενείς, φίλους, γνωστούς. Η μοίρα σήμερα, τους έστησε καρτέρι...


Ποια ήταν τα τρία παλικάρια
Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος



Ο 19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος, ο δεκανέας που έχασε τη ζωή του, ήταν γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών. Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας επικράτησε αναστάτωση και όλοι «πάγωσαν» από τα θλιβερά μαντάτα.

Ο 19χρονος Φώτης είχε μεγάλη αγάπη για τα αυτοκίνητα και τη μουσική, του άρεσε να διασκεδάζει με τους φίλους του, να βγαίνει, να χαμογελάει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στο 19χρονο Φώτη Ανδιτσόπουλο, καθώς σύντομα θα έπαιρνε το απολυτήριο στράτευσής του και θα γυρνούσε πίσω, στην πόλη του, στους γονείς και τους φίλους του.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, ο λοχαγός του 19χρονου, του πρότεινε να μη λάβει μέρος στην άσκηση, ωστόσο ο νεαρός προτίμησε να κάνει τη βολή στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών και μετά να πάρει την άδεια απόλυσης...

Φίλοι του Φώτη Ανδρικόπουλου, που ήταν μαζί του φαντάροι στο Βόλο, έχουν βάλει ως φωτογραφία στο προφίλ τους το έμβλημα των μονάδων πεζοναυτών, με τις δύο λέξεις στην κορυφή του εμβλήματος «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ», ενώ έχουν γράψει «Αθάνατοι».





Ο 34χρονος Αναστάσιος Μεζάλας




Όλοι στο Βόλο κάνουν λόγο για ένα «καταπληκτικό παιδί», που πάντα ήταν πρόθυμο και χαρούμενο. Με τη συζυγό του, Μαρία, είχαν παντρευτεί πριν περίπου ένα χρόνο με πολιτικό γάμο, καθώς ο πατέρας της Μαρίας πέθανε αναπάντεχα.

Εκείνη ήταν έγκυος στο παιδί τους και έτσι αποφάσισαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο, ενώ αυτό το διάστημα σχεδίαζαν να ενωθούν και με τα ιερά δεσμά του γάμου.



Όσο προγραμμάτιζαν το γάμο τους, η μοίρα έκανε άλλα σχέδια για εκείνους. Η Μαρία, στα 25 της, έμεινε πίσω μόνη να φροντίζει το μωρό τους. Ορφανή από πατέρα και χήρα από σύζυγο, χτυπημένη διπλά από τη μοίρα.



Συμπαράσταση στη Μαρία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν φίλοι, γράφοντας: «Μαρία μου κοριτσι μου όμορφο,κουράγιο δεν μπορω να το πιστέψω,εχω ανατρίχιασει ολόκληρη...ότι και να σου πω ειναι λίγο στον πόνο που έχεις,να σαι δυνατή αγάπη μου,για το παιδάκι σας!! ήρωας ο άντρας σου...να προσεχείς ψυχή μου!!», ενώ ένας άλλος φίλος της οικογένειας αναφέρει: «Μαιρουλα μου δεν εχω λογια να πω. Ο Θεος σου εδωσε για αντρα σου εναν ηρωα... αλλα τον ηθελε κοντα του. Ειμαι μακρια για μπορεσω να ερθω να τιμησω τον Τασο μας. Κουραγιο Μαιρη μου. Εχεις εναν αγγελο ακομα να σε προσεχει...».

Εξάλλου, ο τοίχος στο Facebook του Τάσου έχει γεμίσει από μηνύματα θλίψης. Ήταν ενα παιδί που αγαπούσε τη δουλειά του και το έδειχνε, «ανεβάζοντας» εικόνες και βίντεο, που εύκολα κανείς διαπιστώνει αυτό ακριβώς: Την αγάπη του για την πατρίδα.





Ο 33χρονος Γιώργος Ορφανίδης




Ο Γιώργος Ορφανίδης, παντρεμένος, ήταν ένα παιδί συγκροτημένο, που καταγόταν από τις Σέρρες και έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Οι φίλοι του γέμισαν τον τοίχο του με μηνύματα που αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστός ήταν στη ζωή τους:

«Παλικαρι και ψυχη απο τις λιγες φιλε Κωστα για οσους ειχαμε την τιμη να τον γνωρισουμε και να περασουμε σχεδον καθε ευκολη ή δυσκολη κατασταση μαζι».

«ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΣ.............ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ..............ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ...............ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΕΠΑΝΩ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ...........».

«Φίλε συνάδελφε σε ευχαριστώ που είχα την τιμή να σε γνωρίσω. Καλό παράδεισο να έχεις....».


Το χρονικό της τραγωδίας

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια άσκησης ενός μηχανοκίνητου λόχου στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας. Κατά πληροφορίες, πριν τη μοιραία βολή που έκοψε το νήμα της ζωής των δύο Επαγγελματιών Οπλιτών και του οπλίτη θητείας είχαν προηγηθεί κι άλλες βολές.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του ΓΕΣ, περί τις 13:30, στο Πεδίο Ασκήσεων «Γλαφυρών», κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81
χιλ, «διερράγη» ο σωλήνας του όλμου.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Τηλεόραση, αναφέρουν ότι το βλήμα έσκασε μέσα στον σωλήνα του όλμου την ώρα της βολής. Από το ΓΕΣ δεν σχολίαζαν τις πληροφορίες αυτές παραπέμποντας στην αναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα τρία παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους στο Βόλο"

Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της «παράνομης» τουρκικής οδηγίας για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και για την «ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Το διάβημα κατατέθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Αναστάσιο Μητσιάλη, στον πρεσβευτή Κερίμ Ουράς.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, για το συντονισμό των κινήσεων Αθήνας-Λευκωσίας έναντι των κινήσεων της Άγκυρας. Ήταν η δεύτερη επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ σε δύο ημέρες, ενώ τη Δευτέρα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο γεγονός» την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης «να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ "

Βόλος: Ρομά εισέπραξαν παράνομα οικογενειακά επιδόματα ύψους 211.000 ευρώ

Δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος 14 ημεδαπών Ρομά για τα κατά περίπτωση, αδικήματα της απάτης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Πρόκειται για 7 άντρες και 7 γυναίκες ηλικίας από 32 έως 61 ετών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι τα παραπάνω άτομα (ζευγάρια), από το 1986 έως και σήμερα, δήλωναν στις αρμόδιες Αρχές μεγαλύτερο αριθμό τέκνων, από όσα είχαν στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να εισπράττουν παράνομα οικογενειακά επιδόματα.

Το συνολικό χρηματικό ποσό που εισέπραξαν παράνομα μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 211.232,34 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων δραστών για παρόμοια αδικήματα.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Ρομά εισέπραξαν παράνομα οικογενειακά επιδόματα ύψους 211.000 ευρώ"

Χρέωναν ακόμη και γυναικολογικές εξετάσεις σε...άνδρες

Παράνομες νοσηλείες για τον ίδιο ασφαλισμένο σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο, νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες νεογνών, ακόμη και γυναικολογικές εξετάσεις που χρεώνονταν σε άνδρες ασθενείς. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κραυγαλέες απάτες οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τον έλεγχο που διενήργησαν ιδιωτικές εταιρείες για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και αφορούν χρεώσεις για το 2013 από ιδιωτικές κλινικές.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρουσία των τριών προκατόχων του, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λυκουρέντζου, συμπληρώνοντας ότι ο έλεγχος θα επεκταθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, ενώ όπως τόνισε, κάθε περίπτωση θα εξεταστεί και οι φάκελοι θα πάνε στον εισαγγελέα.

«Το ελάχιστο μέτρο θα είναι η διακοπή της συμβάσεως» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές εντόπισαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για τον ίδιο ασφαλισμένο και χρεώσεις για εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, ή πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο.

Από τους ελέγχους προέκυψε επίσης ότι κλινικές χρέωναν γυναικολογικά περιστατικά για άνδρες ασθενείς και το αντίστροφο. Επίσης, καταγράφηκαν χρεώσεις για εγκυμοσύνη σε γυναίκες άνω των 60 ετών και σε παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ άλλοι εμφάνισαν νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες εντατικής νεογνών.

Το πόρισμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αφορά χρεώσεις υπηρεσιών κλειστής περίθαλψης, σε ποσοστό 91% επί του συνόλου των χρεώσεων. Για το υπόλοιπο 9% η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο μήνα, ενώ στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα.

Αναλυτικά, ελέγχθηκαν 444.041 περιστατικά κλειστής περίθαλψης σε 101 ιδιωτικές κλινικές, που αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών εκ μέρους των ελεγκτών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για χρεώσεις μη επαρκώς αιτιολογημένες.

Εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρών, και πρόκειται είτε για δαπάνες μη συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε για άλλες που έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς.

Ο νυν υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι ο ίδιος είχε δεχθεί προπηλακισμούς, βίαιες ενέργειες και ύβρεις από κάποιους εξ αυτών που ελέγχθηκαν, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει την προσπάθεια για έλεγχο στις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ και μιλούσε για ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έκανε λόγο για ελέγχους που θεσμοθετήθηκαν και διενεργήθηκαν σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες συμπεριφορές

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρέωναν ακόμη και γυναικολογικές εξετάσεις σε...άνδρες"

ΟΛΜΕ: Καλεί σε αποχή από την αξιολόγηση τους εκπαιδευτικούς

Να «μην μετατραπούν σε αξιολογητές των συνάδελφών τους» ζητάει ζητάει από τους διευθυντές σχολείων και τους σχολικούς συμβούλους η ΟΛΜΕ και κατά συνέπεια να απόσχουν από την εξ αποστάσεως επιμόρφωση, τον ορισμό ομάδων εργασίας, τον προγραμματισμό δράσης ή τα σχέδια δράσης, τις διαδικασίες αξιολόγησής τους, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου τους και γενικότερα από όλες τις διαδικασίες αυτό-αξιολόγησης σχολικής μονάδας και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ καλούν παράλληλα τους υπόλοιπους συναδέλφους τους να απόσχουν από τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, τον προγραμματισμό, την κατάθεση σχεδίου εργασίας και από την παράδοση του όποιου υλικού μπορεί να αναρτηθεί στο παρατηρητήριο της αξιολόγησης, την «εθελοντική» αξιολόγηση, την σύνταξη έκθεσης ατομικής αξιολόγησης, καθώς και από κάθε διαδικασία αξιολόγησής τους από τον Σχολ. Σύμβουλο και τον Δ/ντή του σχολείου.

«Δε συμβάλλουμε στη διαφοροποίηση του σχολείου μας με οποιονδήποτε τρόπο. Υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά», αναφέρει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έλαβαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στις 27 Σεπτεμβρίου για απεργία - αποχή απ' όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η θετική αξιολόγηση δεν συνδέεται με την μισθολογική εξέλιξη αφού: «α. από όσους εκπαιδευτικούς αξιολογηθούν θετικά, μόνο ένα ποσοστό θα περνάει στον επόμενο βαθμό (το 100% από το ΣΤ στον Ε, το 90% από τον Ε στο Δ, το 80% από το Δ στο Γ, το 70% από τον Γ στον Β, το 30% από τον Β στον Α) και β. ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει ποιο θα είναι το ποσοστό, γιατί θα το μειώνει ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες».

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΛΜΕ: Καλεί σε αποχή από την αξιολόγηση τους εκπαιδευτικούς"

Ελεύθερη πρόσβαση για κατοικίδια ζώα σε παραλίες

Νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα της πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων σε παραλίες, προωθείται με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Για την επιλογή των συγκεκριμένων παραλιών θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια, όπως μεταξύ άλλων, οι παραλίες αυτές να μην έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» από τις ισχύουσες διατάξεις και να μη συμπεριλαμβάνονται παραλίες που ο λουόμενος καταβάλλει εισιτήριο σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, και παρέθεσε στα μέλη των φιλοζωικών σωματείων το καθεστώς που ισχύει μέχρι τώρα, υπογραμμίζοντας το αναχρονιστικό πνεύμα που διέπει το σημερινό νομικό πλαίσιο.

«Παρακολούθησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συζήτηση και τον προβληματισμό χιλιάδων πολιτών για το θέμα. Παράλληλα, έψαξα να βρω τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξα στη σημερινή λύση.

» Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν την ιδιομορφία» τόνισε.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για την πρωτοβουλία του.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη πρόσβαση για κατοικίδια ζώα σε παραλίες"

Άρση της αναλογίας 1 προς 10 και 15.000 προσλήψεις ζητά το υπ. Παιδείας

Το αίτημα για άρση της αναλογίας, μία πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις, επανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να προσληφθεί ικανός αριθμός εκπαιδευτικών με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

«Ζητήσαμε την άρση του 1 προς 10 για να προχωρήσουμε άμεσα σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο τον οποίο θα σπάσουμε μόνο εάν βγούμε από το ένα προς δέκα και αυτό γίνεται με συντονισμό με τον κ. Μητσοτάκη κι όχι με αντιπαράθεση και μάλιστα φέτος πήραμε 15 χιλιάδες αναπληρωτές, 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό, 3 χιλιάδες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και λέω τώρα, ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι για άλλα πράγματα, δεν είναι γι΄αυτά».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ: «Αυτό που σήμερα προσπαθούμε να διαχειριστούμε είναι τα μεγάλα κενά. Από το 2008 που έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν έγινε ξανά διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Από το 2009 έως τώρα, δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών. Με μέσο όρο 6.000- 6.500 αποχωρήσεις που έχουμε κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό. Εμείς σαν υπουργείο έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, ήδη από χθες με επίσημο τρόπο ο ίδιος ο υπουργός έθεσε δύο μεγάλα θέματα: Πρώτον, την κατάργηση της υποχρέωσης του 1 προς 10 με δεδομένο ότι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα είναι 1 προς 5. Δεύτερον να μας δοθεί η άδεια από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να προβούμε σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση της αναλογίας 1 προς 10 και 15.000 προσλήψεις ζητά το υπ. Παιδείας"

Πρωτοφανής κατακραυγή κατά της Τουρκίας

Σε μια τεράστια καταστροφή για την διεθνή εικόνα της Τουρκίας έχει οδηγήσει η αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει δράση εναντίον των τζιχαντιστων της ΙΣΙΣ που πολιορκούν το Κομπάνι σε απόσταση αναπνοής απο τα τουρκικά σύνορα.

Όλα τα μέσα επικοινωνίας των ΗΠΑ έχουν ανοίξει πρωτοφανείς επιθέσεις κατα της τουρκικής αναλγησίας να σταματήσουν τους ισλαμιστές δολοφόνους. Από τους ΝΥ Τάιμς και τις άλλες μεγάλες εφημερίδες έως τις μεγάλες τηλεοπτικές εκπομπές ειδήσεων, η καταδίκη της Τουρκίας λαβαινει διαστάσεις χιονοστιβάδας που αναμένεται να κορυφωθεί όςο συνεχίζεται το δράμα γύρω απο το Κομπάνι… Και όςο φυσικά η Τουρκία εξακολουθεί να κρύβεται πίσω απο το δάκτυλο της.

Ειναι χαρακτηριστικό οτι στο πρώτο σε ακροαματικότητα τηλεοπτικό ειδησεογραφικό προγραμμα, αυτό του Bill O’Reilly στο Fox News, που παρακολουθούν καθημερινά πιάνω απο 3 εκατομμύρια τηλεθεατές, ακούστηκαν το βράδι της Δευτέρας 6ης Σεπτεμβρίου, εκφράσεις αποδοκιμασίας κατα της Τουρκίας που ποτέ μα ποτέ δεν έχουν ακουστεί στις ΗΠΑ.


Όχι μόνο αποδόθηκαν αποκλειστικά στην Τουρκία όλες οι ευθύνες για τον εξοπλισμό των τζιχαντιστων (κάτι που δεν ειναι αλήθεια) αλλά κατηγορήθηκε με βαρύτατες εκφράσεις ότι ο στρατός της παρακολουθεί απλό απόσταση αναπνοής την πολιορκία του Κομπάνι και δεν επεμβαίνει εναντίον των ιςλαμιςτών. Η καταστροφή της εικόνας της Τουρκίας συμπληρώθηκε στο CNN και στα λοιπά ΜΜΕ.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι οι αμερικανοί βρήκαν έναν πρώτο τροπο είτε να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση είτε να εκδικηθούν την σουλτανικη συμπεριφορά του Ερντογαν τον Σεπτέμβριο στη Ν.Υόρκη και γενικά την τουρκική αφερεγγυότητα. Προφανώς βρισκόμαστε στο κατώφλι κοσμογονικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που θα ξετυλιγονται πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς.

mignatiou
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοφανής κατακραυγή κατά της Τουρκίας"

Οι «11 εντολές» των τζιχαντιστών προς τους δημοσιογράφους

Οδηγίες δίνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε η «Syria Deeply», μια ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι κανόνες αυτοί δόθηκαν σε εκπροσώπους του Τύπου που βρέθηκαν στα όρια του Ισλαμικού Κράτους, στο Ντεΐρ Αλ Ζουρ της Συρίας.

Ένας ντόπιος δημοσιογράφος κατόρθωσε να στείλει τη λίστα αυτή στο «Syria Deeply», δηλώνοντας πως την έλαβε από το γραφείο Τύπου του ΙΚ.

Σύμφωνα με αυτές τις έντεκα «εντολές»:

1. Οι ανταποκριτές πρέπει να ορκίζονται πίστη στο Χαλιφάτο. Θεωρούνται αντικείμενα που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος και ως αντικείμενα, είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στον ιμάμη τους.

2. Η δουλειά τους θα γίνεται υπό την αποκλειστική επίβλεψη των αξιωματούχων του γραφείου Τύπου του ΙΚ.

3. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεργάζονται απευθείας με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά πρέπει να αποφεύγουν κάθε διεθνές και τοπικό δορυφορικό, τηλεοπτικό δίκτυο. Απαγορεύεται να προβάλλουν αποκλειστικό υλικό ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή, οπτική ή ηχητική, ενώ βρίσκονται αιχμάλωτοι.

4. Απαγορεύεται να εργάζονται με οποιοδήποτε τρόπο με κάποιο από τα δίκτυα που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Ισλαμικού Κράτους, όπως το Al-Arabiya, το Al Jazeera ή το Orient. Τυχόν παραβάτες θα κληθούν να λογοδοτήσουν άμεσα.

5. Επιτρέπεται να καλύπτουν γεγονότα είτε γραπτώς ή με φωτογραφίες, χωρίς να συνεννοούνται εκ των προτέρων με το γραφείο Τύπου του ΙΚ. Κάθε υλικό που μεταδίδεται όμως πρέπει να έχει γραμμένο ευκρινώς το όνομα του δημοσιογράφου και του φωτογράφου.

6. Δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν οποιοδήποτε ρεπορτάζ χωρίς προηγουμένως να αναφέρονται στο γραφείο Τύπου του Ισλαμικού Κράτους.

7. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να δημοσιεύουν στα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα τα ρεπορτάζ τους, αλλά πρέπει όλοι οι λογαριασμοί τους να βρίσκονται στη διάθεση του ΙΚ.

8. Πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς λήψης φωτογραφιών του Ισλαμικού Κράτους και να μην καταγράφουν τοποθεσίες ή γεγονότα όπου αυτό απαγορεύεται.

9. Οι αξιωματικοί του γραφείου Τύπου του ΙΚ θα παρακολουθούν τη δουλειά των δημοσιογράφων ενώ βρίσκονται στα εδάφη του, ενώ κάθε παραβίαση των κανόνων θα οδηγεί σε απόλυση και ακολούθως ο εν λόγω δημοσιογράφος θα λογοδοτεί στις αρχές.

10. Οι κανονισμοί αυτοί δεν είναι τελικοί και μπορεί να γίνουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή, αναλόγως των συνθηκών και του βαθμού συνεργασίας των αξιωματούχων με τους δημοσιογράφους.

11. Οι δημοσιογράφοι παίρνουν άδεια για να ασκήσουν το επάγγελμα, αφού καταθέσουν αίτηση στο γραφείο Τύπου του Ισλαμικού Κράτους.

Με βάση τις πρακτικές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως καταγράφονται ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι οι κανόνες αυτοί, έχουν την ισχύ νομοθεσίας, όπως επίσης εξυπακούεται ότι τυχόν παραβίασή τους θα επιφέρει σκληρή τιμωρία.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «11 εντολές» των τζιχαντιστών προς τους δημοσιογράφους"

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2015 για Ελλάδα

Χαμηλότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, ενώ οι ανισορροπίες επιτείνονται. Οι προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι πλέον χαμηλότερες για την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη. Αντίθετα, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ. Όπως το έθεσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, «κάποιες χώρες έχουν ανακάμψει ή σχεδόν ανακάμψει, όμως άλλες έχουν ακόμη δυσκολίες».

Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιορισθεί στο 3,3% το 2014, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από έξι μήνες. Ακόμη και αυτή η χαμηλότερη εκτίμηση, όμως, μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη, καθώς υποθέτει ότι οι νομισματική πολιτική θα παραμείνει ευνοϊκή, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική και η γεωπολιτική ένταση θα υποχωρήσει.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρ, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι τρεις. Πρώτον, οι χρηματιστηριακές αγορές που έχουν εφησυχάσει και υποεκτιμούν τους κινδύνους καθώς αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Δεύτερον, η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Τρίτον, η πιθανότητα να σταματήσει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με εξασθένιση της ζήτησης και αποπληθωρισμό.

Ο κ. Μπλανσάρ διευκρίνησε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, αλλά τόνισε ότι αν υλοποιηθεί θα σημάνει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα περιορισθεί στο 0,8% το 2014, κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, και στο 1,3% το 2015. Η Ιταλία θα παραμείνει σε ύφεση, ενώ αναιμική θα είναι η ανάπτυξη στη Γαλλία. Ακόμη και στη Γερμανία, το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ελλάδα, η εκτίμηση για την ανάπτυξη παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Απρίλιο, στο 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015. Η ανεργία στην χώρα προβλέπεται να υποχωρήσει στο 25,8% το τρέχον έτος και στο 23,8% το 2015 (προβλεπόταν στο 26,3% και 24,4% αντίστοιχα πριν έξι μήνες). Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός το 2014, στο -0,8% (αναμενόταν στο -0,4% τον Απρίλιο), προτού ανέλθει στο 0,3% το επόμενο έτος. Τέλος, προβλέπεται πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 0,7% του ΑΕΠ το 2014 και 0,1% το 2015 (0,9% και 0,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα πριν έξι μήνες).

Ακόμη και οι νέες εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του το ΔΝΤ, «ο κίνδυνος παρατεταμένα χαμηλής ανάπτυξης και επίμονα χαμηλού πληθωρισμού είναι υψηλός». Το ΔΝΤ ανησυχεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης και υψηλότερων των αναμενόμενων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρ, προτεραιότητα για την Ευρωζώνη είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό, στόχο για τον οποίο η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πίστη των επενδυτών στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών δεν θα πρέπει να απειληθεί. Ωστόσο, ο κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, π.χ. επενδύσεις σε υποδομές από τη Γερμανία. Ο ίδιος τόνισε εξάλλου ότι «το δημόσιο χρέος σε κάποιες χώρες θα πρέπει να μειωθεί σε πιο βιώσιμα επίπεδα». Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αυξηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές. Οπως προβλέπει, η Ευρώπη είναι ευάλωτη σε εξωτερικές συνθήκες όπως η χαμηλότερη ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο, το υψηλότερο κόστος της ενέργειας και μία απότομη επιδείνωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων χαμηλής ποιότητας ομολόγων από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης (όπως ετέθη η ερώτηση), τονίζοντας ότι «μία υγιής αγορά για αυτά τα προϊόντα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά» και να βελτιώσει την πρόσβαση σε κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Ερωτώμενος εξάλλου για το πρόγραμμα επενδύσεων 300 δισ. ευρώ που σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι «τα επιχειρήματα για επενδύσεις σε υποδομές είναι πολλά», καθώς μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης. Δεν διαφωνεί δε ούτε με την ανάληψη χρέους για την χρηματοδότησή του, καθώς όπως είπε τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2015 για Ελλάδα"

«Λίγα μένουν να κάνουμε ακόμα για να ξαναστηριχθούμε στα δικά μας πόδια»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών τόνισε πως έως το τέλος του 2014 θα έχουν διατεθεί στην αγορά 7,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

«Οι επαφές μου με τους Ευρωπαίους εταίρους με έχουν πείσει ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και για αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Αυτονόητα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «λίγα μένουν να κάνουμε ακόμα για να ξαναστηριχθούμε στα δικά μας πόδια, που όχι απλά πρέπει να είναι και σκοπός όλων, αλλά είναι και ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη. Αυτή η τελευταία διαδρομή, τα τελευταία μέτρα, μπορούν να καθορίσουν τι θα συμβεί στο μέλλον».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας, είπε ότι μας βοηθούν και «έχει ξεκινήσει μια σειρά Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTROs), Αγοράς Τιτλοποιημένων Δανείων (ABS), Καλυμμένων Ομολογιών. Όλα αυτά βοηθούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τελικά βοηθούν και τις ελληνικές τράπεζες».

Επισήμανε ότι η εξάλειψη των διδύμων ελλειμμάτων του δημοσιονομικού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιβεβαιώνουν ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρά. Είμαι βέβαιος ότι μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε.

Ακόμα ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις ενώ ένα καλύτερο θεσμικό περιβάλλον - διευκόλυνση του επιχειρείν, πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση - θα προσθέσει στη δυναμική ανάπτυξης και στην αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές, αυξάνοντας τελικά και τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, και από φέτος των ασφαλιστικών εισφορών και η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής τους.

Εκτίμησε ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν διατεθεί στην αγορά 7,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η εντυπωσιακή πορεία βελτίωσης του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με μια σειρά από αναβαθμίσεις, έχουν δώσει τη δυνατότητα και στο ελληνικό Δημόσιο να βγει στις αγορές, πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι περίμεναν».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λίγα μένουν να κάνουμε ακόμα για να ξαναστηριχθούμε στα δικά μας πόδια»"

Τα ονόματα των 42.000 ανέργων που δικαιούνται επιταγή για να βρουν εργασία

Στη «Διαύγεια» έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις για τις επιταγές που δικαιούνται να λάβουν συνολικά 42.000 νέοι προκειμένου να βρουν εργασία. Πρόκειται για δύο προγράμματα απασχόλησης τύπου «voucher» που αφορούν νέους από 25 ως 29 ετών και από 18 ως 24 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για τις 30.000 θέσεις του προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» και για τις 12.000 θέσεις του προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

Τα προγράμματα προσφέρουν:

Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 έως 120 ωρών, με έμφαση στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτωνΠρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συνολικής διάρκειας 380 έως 450 ωρών και με διάρκεια έως τους 6 μήνεςΥπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.Η μοριοδότηση των ανέργων έγινε μέσα από την αξιολόγηση: α) της διάρκειας της συνεχόμενης ανεργίας, β) του ετήσιου συνολικού εισοδήματος ατομικό ή οικογενειακό (οικ
. έτος 2014), γ) της συμμετοχή ωφελουμένων σε αντίστοιχες δράσεις επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται από σήμερα για τα οριστικά αποτελέσματα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος www.voucher.gov.gr και από την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων δράσεων ΕΚΤ www.eye-ekt.gr, χρησιμοποιώντας τον Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ)

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Τα ονόματα των 42.000 ανέργων που δικαιούνται επιταγή για να βρουν εργασία"

Κομισιόν: Ενίσχυση επτά εκατ. ευρώ στους απολυμένους των Sprider Stores

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παράσχει στην Ελλάδα 7.200.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσει τους 761 πρώην εργαζομένων της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores, έτσι για να βρουν νέες θέσεις εργασίας, και να επεκτείνει την υποστήριξή της σε 505 νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης , εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Οι περισσότερες από τις απολύσεις συνέβησαν στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόταση θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ για έγκριση.

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για στήριξη από το ΕΤΠ μετά την απόλυση των 761 εργαζομένων στα Sprider Stores Α.Ε. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τα ΕΑΕΚ βρουν νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντάς τους με:
  • ενεργού επαγγελματικού προσανατολισμού,
  • επαγγελματική κατάρτιση,
  • συγκεκριμένες συμβουλές προς την επιχειρηματικότητα,
  • εισφορές για ίδρυση επιχειρήσεων και
  • πλήθος επιδομάτων.
Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 12.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το ΕΤΠ θα παράσχει 7.200.000 ευρώ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Ενίσχυση επτά εκατ. ευρώ στους απολυμένους των Sprider Stores "

Είναι τζιχαντιστής ο Τσετσένος που συνελήφθη στις Οινούσσες;

Η επιχείρηση έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου - Ο συλληφθείς θεωρείται σκληρός εγκληματίας που ελέγχεται για σχέσεις με τζιχαντιστές και είχε σκοτώσει 5 αστυνομικούς στη Ρωσία - Προερχόταν από τη Συρία και ήθελε να μπει παρανόμως στην Ελλάδα μαζί με ακόμη 45 Σύρους

Μία υπόθεση που μπορεί να συνδέεται με τις πιθανολογούμενες «ροές» τζιχαντιστών από και προς την Ελλάδα ενδέχεται να αποκάλυψαν οι αρχές του Λιμενικού και της Αστυνομίας σε συνδυασμένη επιχείρηση για την αντιμετώπιση κύματος λαθρομεταναστών στις Οινούσσες.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, την Κυριακή στις 5 Σεπτεμβρίου, πριν από περίπου ένα μήνα δηλαδή, το Λιμενικό συνέλαβε 34χρονο Τσετσένο (υπήκοο Ρωσίας) ο οποίος προσπαθούσε να εισέλθει παρανόμως στην Ελλάδα μαζί με ακόμη 45 Σύρους λαθρομετανάστες.

Σε βάρος του Τσετσένου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση και ανθρωποκτονία πέντε αστυνομικών στη Ρωσία, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις ρωσικές.

Η επιχείρηση του Λιμενικού στις Οινούσσες έγινε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, πριν από περίπου ένα μήνα δηλαδή, μόλις σήμερα όμως ανακοινώθηκε αφού έπρεπε να προηγηθεί η ταυτοποίηση του υπόπτου Τσετσένου ο οποίος ενδέχεται να συνδέεται με τους τζιχαντιστές στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «την 05/09/2014, στην θαλάσσια περιοχή Οινουσσών Χίου, εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μηχανοκίνητη λέμβος, με (46) επιβαίνοντες, οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.

Μεταξύ των επιβαινόντων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υπήκοοι Συρίας, βρισκόταν υπήκοος Ρωσίας (Τσετσένος), ο οποίος δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας.

Μετά από συνεργασία των Ελληνικών Αστυνομικών Αρχών με τις αντίστοιχες Ρωσικές, μέσω της Interpol , ταυτοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για 34χρονο υπήκοο Ρωσίας (Τσετσένο), σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, βάση Ερυθράς Αγγελίας, για συμμετοχή σε παράνομη, ένοπλη οργάνωση και επίθεση σε υπαλλήλους εφαρμογής του νόμου.

Ειδικότερα, κατηγορείται ότι, ως μέλος παράνομης ένοπλης οργάνωσης, στην οποία συμμετείχε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2009, επιτέθηκε με αυτόματο πυροβόλο όπλο και χειροβομβίδα, σε οχήματα με επιβαίνοντες αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε και να τραυματιστούν τέσσερις αστυνομικοί, σε περιοχή της Ρωσίας.

Ο ανωτέρω από το έτος 2012 διέμενε στην Τουρκία, ενώ συνελήφθη με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την έκδοσή του στις Ρωσικές Αρχές».

kostoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Είναι τζιχαντιστής ο Τσετσένος που συνελήφθη στις Οινούσσες; "

Εκβιαστικές πρακτικές τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια καταγγέλλουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάλγητη συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες και μετά τη δημοσιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας και τη θεσμοθέτηση του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών:

Θέμα: «Ανάλγητη η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες και μετά τη δημοσιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας και τη θεσμοθέτηση του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων (ΦΕΚ 1582/2014)»

Όπως έχουμε εγκαίρως καταδείξει και σε προηγούμενη ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό των Οικονομικών (Αρ.542, 27/06/2014), το πλαίσιο που εγκρίθηκε για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από την ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο δεν προσαρμόζεται στις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες των δανειοληπτών αλλά τους αφήνει απροστάτευτους και δίνει στις τράπεζες την δικαιοδοσία να επιβάλλουν ασύδοτα τις επιλογές τους με τον άτεγκτο και ψυχρό τρόπο του αρπακτικού. Μέσω μιας επιμελώς συγκαλυμμένης αλλά στην πραγματικότητα στυγνής εκμετάλλευσης της αδυναμίας των εξαθλιωμένων δανειοληπτών οι τράπεζες θα επιτύχουν την εμφάνιση των κόκκινων δανείων ως εξυπηρετούμενων και επαρκώς διασφαλισμένων, μειώνοντας τις ζημιές τους, ενόψει και των αναμενόμενων νέων stress tests από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν πλείστες περιπτώσεις ανεξήγητων απορρίψεων αιτημάτων ρύθμισης, και μάλιστα σε ανέργους. Έγιναν επίσης προσπάθειες δέσμευσης και άλλων ακινήτων ως διασφάλιση για δάνειο κανονικά εξυπηρετούμενο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τέθηκαν εκβιαστικοί όροι για ρύθμιση καταναλωτικών δανείων, που αφορούσαν σε προσκόμιση διασφαλίσεων, οι οποίες δεν ανήκαν στους δανειολήπτες αλλά σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ακόμη πληροφορηθήκαμε και για ενέργειες αφαίρεσης χρηματικών ποσών από λογαριασμούς ταμιευτηρίου για εξόφληση δανειακών απαιτήσεων, χωρίς τη συναίνεση των δανειοληπτών.

Η ενεργοποίηση λοιπόν του κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ για την διαχείριση των «κόκκινων δανείων» όχι μόνο δεν προσφέρει καμιά ουσιαστική ανακούφιση ή διευκόλυνση στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που δοκιμάζονται από την καταστροφική λιτότητα, αλλά τους υποχρεώνει να υποτάσσονται στις απαιτήσεις των τραπεζών, αφού δεν υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή ή ένας δημόσιος φορέας διαχείρισης των δανείων, που θα μεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης και η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών μέσω της εμπέδωσης κοινωνικών κριτηρίων. Η διαδικασία εύρεσης των δανειοληπτών που έχουν την δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους αλλά επιχειρούν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των μη εχόντων τη δυνατότητα και εξαθλιωμένων πολιτών. Τέλος δεδομένου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα τα οποία έχουν εγγραφεί στο Δημόσιο Χρέος, και τα οποία επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης της ΤτΕ και των διοικήσεων των τραπεζών να επιδιώξουν κοινωνικά βιώσιμη λύση και όχι να βαρύνουν περαιτέρω την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Επειδή όλες αυτές είναι ακραίες συμπεριφορές και αποδεικνύουν ότι οι δανειολήπτες έχουν γίνει έρμαια στις εκβιαστικές πρακτικές των τραπεζών

Επειδή η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, που έχει επιφέρει η λιτότητα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως νέο πεδίο κερδοφορίας της ολιγαρχίας

Επειδή οι δανειολήπτες δεν πρέπει να παραμένουν έκθετοι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα των τραπεζών, που δυστυχώς διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο στη διαχείριση των δανείων

Επειδή ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πρέπει να περιορίζεται στο αν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και οι δομές στις τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ή αν τηρούνται οι διαδικασίες, που περιγράφονται στο πλαίσιο, που εγκρίθηκε, αλλά και αν οι ρυθμίσεις, που προτείνονται, προσαρμόζονται στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών

Επειδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με Δημόσιο Χρήμα και η κυβέρνηση οφείλει να ασκεί έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να προσφέρουν πραγματική προστασία στους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες και να επιβάλλουν στις τράπεζες να προσαρμόζουν τις απαιτήσεις τους στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους;

Θα θεσμοθετήσουν έναν δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους;

Θα επιβάλουν στις τράπεζες να μην κατάσχουν καταθέσεις και να μην εκβιάζουν για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών για τη διασφάλιση των δανείων τους;

Θα παραταθεί και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2014 η νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας δεδομένης της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης;

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μην επιτραπούν οι κατασχέσεις κατοικιών πολυτέκνων, τριτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών που τα ενήλικα μέλη τους είναι άνεργα ή έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας; Προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κούβελα Φωτεινή
Αθανασίου Νάσος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αυλωνίτου Ελένη
Βαμβακά Ευγενία (Τζένη)
Βαρεμένος Γιώργος
Βούτσης Νίκος
ΓαΪτάνη Ιωάννα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαρίας Κώστας
ΖεΪμπέκ Χουσεΐν
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Κανελλοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αιχάν
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρά
Κοντονής Σταύρος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γιώργος
Πετράκος Θανάσης
Σταθάκης Γεώργιος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Χατζησοφιά Άννα

left
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκβιαστικές πρακτικές τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια καταγγέλλουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

ΓΣΕΕ: Επτά στους δέκα ανέργους μένουν εκτός για πάνω από έναν χρόνο

Τουλάχιστον το 70% των ανέργων παραμένει εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο και περίπου οι μισοί για περισσότερο από δύο χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από το βήμα συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

Αναφερόμενος στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, ο κ. Παναγόπουλος εκτίμησε ότι μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση έχει χαθεί και το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27%, ενώ ήταν στο 7,2% στο τέλος του 2008.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο μεταξύ 2010-2012, ενώ το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από περίπου 20% το 2009, στο 36% το 2012.

Ο κ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την αναστροφή των τάσεων της ανεργίας και εκτίμησε ότι ακόμη και αν η απασχόληση αυξάνεται με ρυθμό 1,3%, δηλαδή στον μέσο ρυθμό αύξησης της δεκαετίας του 2000, η Ελλάδα μέχρι το 2034 δεν θα έχει επιστρέψει στο επίπεδο της απασχόλησης που είχε πριν την κρίση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Επτά στους δέκα ανέργους μένουν εκτός για πάνω από έναν χρόνο"

Τρεις νεκροί στρατιώτες από έκρηξη όλμου σε στρατόπεδο του Βόλου

Δύο επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) και ένας οπλίτης θητείας - Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις - Ενας βαριά τραυματίας αξιωματικός - Άμεση Ένορκη Διοικητική Εξέταση διετάχθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Άμεση Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διετάχθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας με τους τρεις νεκρούς από την έκρηξη σωλήνα όλμου περί τις 1.30 το μεσημέρι της Τρίτης στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Μαγνησίας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλιοστών, όταν διερράγη ο σωλήνας του όλμου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το δυστύχημα ίσως οφείλεται σε αστοχία υλικού, αλλά όλα θα φανούν αφού εξετάσουν τα στοιχεία οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες.

Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός
του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Γεωργίου Ορφανίδη 33 ετών,
του Επαγγελματία Οπλίτη Λοχία (ΠΖ) Αναστασίου Μεζάλα  34 ετών
και του Δεκανέα (ΠΝ) Φώτιου Ανδρικόπουλου 19 ετών,
καθώς και ο βαρύς τραυματισμός του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών, ο οποίος διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο υπολοχαγός διέφυγε τον κίνδυνο, καθώς, όπως αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί δεν έχει βλάβη σε ζωτικό όργανο.

Στον τόπο της τραγωδίας έχουν μεταβεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας. Ήδη, η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων, ενώ ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.


tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις νεκροί στρατιώτες από έκρηξη όλμου σε στρατόπεδο του Βόλου"

Φεύγει η Makro από την Ελλάδα-Σε ποιον πουλά τα καταστήματά της

Στην αποχώρησή της από την ελληνική αγορά προσανατολίζεται η Makro

Η εταιρία που δραστηριοποιείται στη χονδρική και είναι μέλος του Γερμανικού Ομίλου Metro. Η εταιρία που παρουσιάζει ζημιογόνα αποτελέσματα διαπραγματεύεται την πώληση του δικτύου της με τη Σκλαβενίτης η οποία έχει αποφασίσει να εισέλθει και στην αγορά χονδρικής.

Η Makro στην Ελλάδα έχει 12 σημεία πώλησης και παρά τις σημαντικού ύψους πωλήσεις που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 300 εκ Ευρώ δεν πετυχαίνει θετικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει συσσωρευμένες ζημίες που ξεπερνούν τα 22 εκ Ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η χρηματοοικονομική της εικόνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς έχει μηδενικό δανεισμό και ουσιαστικά το πρόβλημα των ζημιογόνων αποτελεσμάτων προκύπτει από το χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικείμενη εξαγορά της makro από τη Σκλαβενίτης έρχεται αμέσως μετά την εξαγορά της αλυσίδας Χαλκιαδάκης στην Κρήτη από τον όμιλο Βερόπουλου.

Το γεγονός αυτό δείχνει τη νέα στρατηγική της εταιρίας που βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Αθηνών και ταυτόχρονα μπαίνει στη χονδρική πώληση.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγει η Makro από την Ελλάδα-Σε ποιον πουλά τα καταστήματά της "

Στις κάλπες ξανά οι ψηφοφόροι των δήμων Καισαριανής και Μάνδρας

Στις κάλπες στέλνει και πάλι τους ψηφοφόρους των Δήμων Καισαριανής και Μάνδρας Ειδυλλίας Αττικής με απόφαση του το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Αν και τον τελευταίο λόγο, όπως όλα δείχνουν θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας το Διοικητικό Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε όλα τα εκλογικά Τμήματα του Δήμου Καισαριανής μεταξύ του εκλεγέντος δημάρχου Γεώργιου Κοντόσταυλου (Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής) ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και του Ηλία Σταμέλου (Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής) που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο κ. Κοντόσταυλος είχε λάβει 26,26%, ενώ είχε ισοψηφήσει ο πρώην δήμαρχος Αντώνης Καμπάκας (Καισαριανή Δημιουργία), ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ και ο κ. Σταμέλος. Όμως, ο κ. Καμπάκας πέρασε στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών και αναμετρήθηκε με τον κ. Κοντόσταυλο.
Στο δεύτερο γύρο ο κ. Κοντόσταυλος έλαβε 61,55% και ο κ. Καμπάκας 38,45%.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχε προσφύγει ο κ. Σταμέλος ζητώντας να ακυρωθεί ο α΄ γύρος των δημοτικών εκλογών.

Έτσι, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 15/2014 απόφασή του έκανε δέκτη την αίτηση του κ. Σταμέλου και του αναγνώρισε ένα ψηφοδέλτιο και ακύρωσε δύο του κ. Καμπάκα, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η σειρά κατάταξης.

Με άλλη απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές και στον Δήμο Μάνδρας Αττικής.
Στο Πρωτοδικείο είχε προσφύγει η υποψήφια δήμαρχος Ιωάννα Κριεκουκη (Μαζί στη Νέα Πορεία) η οποία υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ (δεύτερη στην κατάταξη) και ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Πανωλιάσκος (Δημοκρατική Συνεργασία) που ανήκει στον αποκαλούμενο προοδευτικό χώρο και είχε καταταγεί τρίτος.

Και οι δύο στρέφονταν κατά του επανεκλεγέντα δήμαρχου Γεωργίου Δρίκου (Νέα Εποχή) που υποστηρίχθηκε από την ΝΔ.

Ο κ. Δρίκος στον β΄ γύρο των εκλογών έλαβε ποσοστό 51,88%, η κυρία Κριεκούκη 48,12%, ενώ ο κ. Πανωλιάσκος στον α΄ γύρο των εκλογών είχε καταταγεί τρίτος και είχε λάβει ποσοστό 27,72%.

Οι εκλογές στην Μάνδρα θα επαναληφθούν καθώς τα ψηφοδέλτια του κ. Δρίκου είχαν άλλο μέγεθος και διαφορετικό σχήμα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις κάλπες ξανά οι ψηφοφόροι των δήμων Καισαριανής και Μάνδρας"

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα οχτώ επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στην εν εξελίξει δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος ΑΕ σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ. ήδη έχει ανοίξει, και το επισκέπτονται, το virtual data room ενώ στις αρχές Νοεμβρίου προγραμματίζονται οι ένας προς ένας παρουσιάσεις του management και τα site visits στις εγκαταστάσεις του λιμένα της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το capital, οι δεσμευτικές προσφορές θα ζητηθούν από τους υποψηφίους μέσα στο τέταρτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του καλοκαιριού εγκρίθηκαν τα αρχικά σχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων και οι προεπιλεγέντες επενδυτές απέκτησαν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την ΟΛΘ ΑΕ.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν η APM Terminals, B.V. θυγατρική της Maersk (που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ), η Deutsche Invest Equity Partners, GmbH, η Duferco Particiption Holding, SA, η International Container Terminal Services, Inc, η Mitsui & Co., Ltd, η P&O Steam Navigation Company (θυγατρικής της DP World), η κοινοπραξία Russian Railways JSC/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Yilport Holding, Inc.

Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών της Ο.Λ.Θ. Α.Ε για το εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε 27,099 εκατ. ευρώ έναντι των 24,833 του αντίστοιχου εξαμήνου του 2013 με αύξηση 9,13% που προήλθε από την αύξηση πωλήσεων σε όλους τους λειτουργικούς τομείς. Ειδικότερα σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων 12,93%, αύξηση στο συμβατικό λιμάνι 4,19% και αυξήσεις στο επιβατικό τμήμα αλλά και στην εκμετάλλευση χώρων. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 14,054 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 30,84%.

Στο ίδιο διάστημα διακινήθηκαν 161.640 εμπορευματοκιβώτια (TEU), 12,63% περισσότερα , από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 και καταγράφηκε αύξηση στο γενικό φορτίο κατά 11,93% και στο ξηρό φορτίο κατά 0,34%. Την ίδια ώρα το σύνολο των εξόδων μειώθηκε κατά 7,62% κυρίως από τη μείωση των αμοιβών του προσωπικού κατά 10,60% λόγω αποχώρησης εργαζομένων για συνταξιοδότηση.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης εκτιμά ότι η σιδηροδρομική σύνδεση με τα Σκόπια και το Βελιγράδι αλλά και τη Σόφια, αναμένεται να καταστήσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τα πιο ανταγωνιστικά της Βορειοανατολικής Μεσογείου. Σε δηλώσεις του έχει δε τονίσει πως «το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η επενδυτική "ένεση" για τη βελτίωση των υποδομών, ώστε η Θεσσαλονίκη από λιμάνι μεταφόρτωσης να γίνει λιμάνι προορισμού».

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης "

Πατρών- Πύργου: "Δεν θα μπουν διόδια σε όλο τον οδικό άξονα, αλλά ξεχάστε την αλλαγή χάραξης"- Τραμ στην Πάτρα ζήτησε ο Πελετίδης

Η κατάσταση έγινε σαφής σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Υποδομών του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον Δήμαρχο Δυτικης Αχαϊας Χρήστο Νικολάου.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατον πλέον να γίνει αλλαγή στην χάραξη του έργου καθώς μπήκε σε διαδικασία δημοπράτησης. Στον... αντίποδα, δεμσεύτηκε να μην μπουν διόδια σε ολο το μήκος του οδικού άξονα, χωρίς να γίνει ωστόσο σαφές σε πόσο μεγάλο σημείο του άξονα και που θα μπουν αυτά.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ακόμα ότι έχει γίνει αποδεκτό από το υπουργείο να προβλεφθούν κόμβοι στην ΒΙΠΕ και στο αεροδρόμιο Αράξου, ενώ δέχθηκε να γίνουν υπόγειες και επίγειες διαβάσεις που θα προσδιοριστούν σε νέα σύσκεψη στην Αθήνα.

Ο Κώστας Πελετίδης έθεσε ζήτημα δημιουργίας γραμμής τραμ στην Πάτρα, αίτημα στο οποίο ο κ. Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε θετικός, ενώ συζητήθηκε και η επέκταση του Προαστιακού έως του Λάππα, αλλά δεν υπήρξε κάτι νεώτερο επί του θέματος.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατρών- Πύργου: "Δεν θα μπουν διόδια σε όλο τον οδικό άξονα, αλλά ξεχάστε την αλλαγή χάραξης"- Τραμ στην Πάτρα ζήτησε ο Πελετίδης"

Πάτρα: Καταργούνται τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς - Δωρεάν η σίτιση για όλα τα παιδιά

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανακοίνωσε δωρεάν σίτιση για τα παιδιά που φιλοξενούνται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Ειδικότερα, για το θέμα ο Δήμαρχος δήλωσε τα εξής:

Το πρόβλημα τη κάλυψης των αναγκών στην προσχολική αγωγή, εξακολουθεί να είναι oξυμένο και στην πόλη μας. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης με τη συναίνεση της ΚΕΔΕ, για την επιπλέον εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, για τη φιλοξενία παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς δεν αλλάζει την κατάσταση.

Και στην Πάτρα εκατοντάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών. Συγκεκριμένα, από περίπου 2.000 αιτήσεις, ικανοποιήθηκαν μέχρι τώρα οι 1.063.

Η Δημοτική Αρχή από τις πρώτες μέρες, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια, αλλά και για το ίδια τα παιδιά να μένουν έξω από την προσχολική αγωγή, εξάντλησε ό,τι περιθώριο είχε, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Προσπαθούμε να λύσουμε όσα προβλήματα υπήρχαν σε επίπεδο υποδομών, ώστε να φιλοξενηθούν άλλα 120, διαδικασία που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και θα δώσει μια μικρή ανάσα στις οικογένειες.

Σ’ αυτή λοιπόν τη λογική και την κατεύθυνση να ελαφρύνουμε τη λαϊκή οικογένεια που σηκώνει αποκλειστικά τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράμε στην κατάργηση των τροφείων για την περίοδο 2014-2015, για τις οικογένειες που έχουν καθαρό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

Τονίζουμε ότι αυτό δεν συνιστά συνολική λύση του προβλήματος, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή να απαιτούμε από την κυβέρνηση, να δώσει τώρα έκτακτη κρατική επιχορήγηση, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Με τους γονείς και το σύνολο του Πατραϊκού λαού, διεκδικούμε τα αυτονόητα:

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να μη γίνει καμία απόλυση.

-Οι εργαζόμενοι και στο τομέα της προσχολικής αγωγής να έχουν μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

-Διεκδικούμε σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή, για αποκλειστικά δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια και υποδομή, με δωρεάν σίτιση χωρίς τροφεία και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς χρειάζεται να εντείνουν του αγώνες τους ενάντια σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Αν για την κυβέρνηση τα παιδιά μας είναι κόστος, για μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Καταργούνται τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς - Δωρεάν η σίτιση για όλα τα παιδιά "

Το ΥΠΟΙΚ για την «φορολόγηση των εταιρικών κινητών»

Για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και «δήθεν φορολόγηση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων» κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών το οποίο με ανακοίνωσή του το πρωί της Τρίτης έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις για την εγκύκλιο της Κατερίνας Σαββαΐδου που περιγράφει ως φορολογητέο εισόδημα μια σειρά από παροχές που δίνουν οι εταιρείες προς τους εργαζόμενούς τους.

Το υπ. Οικονομικών επιμένει ότι «σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης» του κινητού τηλεφώνου θα απαιτείται μια «απλή βεβαίωση του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση», χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς τα ήδη φορτωμένα λογιστήρια των εταιρειών θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να διεκπεραιώσουν έναν τέτοιο όγκο πληροφοριών και στοιχείων.

Η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών έχει ως εξής:

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

» Αποτελούν ενσυνείδητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας τα δημοσιεύματα περί δήθεν φορολόγησης των εταιρικών κινητών τηλεφώνων.

» Τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του.

» Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση».

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΥΠΟΙΚ για την «φορολόγηση των εταιρικών κινητών»"

Κτηματολόγιο: Για ποιες περιοχές ισχύει η παράταση υποβολής δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 7 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τους κατοίκους της Κοζάνης, της Αργολίδας και της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της μη αναμενόμενης προσέλευσης του κόσμου, ενώ υπήρξε και αίτημα από τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους των περιοχών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αγίας Σωτήρας, Αγιάσματος, Αγίων Αναργύρων, Αλιάκμονος, Αξιοκάστρου, Ασπρούλας, Αυγερινού, Βυθού, Γαλατινής, Δαμασκηνιάς, Δάφνης, Διλόφου, Διχειμάρρου, Δραγασιάς, Δρυοβούνου, Ερατύρας, Ζώνης, Καλονερίου, Κλεισωρίας, Κορυφής, Κριμηνίου, Λευκοθέας, Λικνάδων, Λούβρης, Μεσολόγγου, Μικροκάστρου, Μολόχας, Μορφής, Ναμάτων, Νεαπόλεως, Παλαιοκάστρου, Πελεκάνου, Πενταλόφου, Πλακίδας, Πλατανιάς, Πολυκαστάνου, Πολυλάκκου, Ροδοχωρίου, Σημάντρου, Σιατίστης, Σισανίου, Σκαλοχωρίου, Τραπεζίτσης, Τσοτυλίου, Χορηγού, Χρυσαυγής,

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αναρράχης, Ανατολικού, Αρδάσσης, Ασβεστόπετρας, Βλάστης, Γαλατείας, Δροσερού, Εμπορίου, Ερμακίας, Καρδίας, Καρυοχωρίου, Κομανού, Κομνηνών, Μαυροπηγής, Μεσόβουνου, Μηλοχωρίου, Πενταβρύσου, Πτελέωνος, Πύργων, Σπηλιάς, Φούφας

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιανής, Ακρινής, Αλωνακίων, Αμυγδαλέας, Ανθοτόπου, Άνω Κόμης, Βατερού, Δρεπάνου, Εξοχής, Καισαρείας, Καλαμιάς, Καπνοχωρίου, Κάτω Κόμης, Κερασέας, Κλείτου, Κοιλάδος, Κοντοβουνίου, Λευκοπηγής, Λιβερών, Λυγερής, Μαυροδενδρίου, Μεταμορφώσεως, Ξηρολίμνης, Οινόης, Πετρανών, Πολυμύλου, Ποντοκόμης, Πρωτοχωρίου, Πτελέας, Ροδιανής, Ρυακίου, Ρυμνίου, Σιδέρα, Σκήτης, Σπάρτου, Φιλιππούπολης, Χαραυγής, Χρωμίου, Τέως Κοινότητα Αργίλου, Τέως Κοινότητα Νέας Νικόπολης

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αυλών, Βαθυλάκκου, Βελβεντού, Γουλών, Ελάτης, Ιμέρων, Καταφυγίου, Κρανιδίων, Λευκάρων, Λιβαδερού, Μεσιανής, Μεταξά, Μικροβάλτου, Νεράϊδας, Λατανορρεύματος, Πολυρράχου, Ροδίτου, Σερβίων, Τρανοβάλτου, Τριγωνικού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΗΜΟΙ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ, ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Μιδέας, Δαλαμανάρας, Ελληνικού, Ήρας, Ινάχου, Κουρτακίου, Λάλουκα, Ν.Ηραίου, Πυργέλλας, Αγίου Ανδριανού, Ανυφίου, Ασίνης, Δρεπάνου, Ηραίου, Λευκακίων, Νέας Τίρυνθας, Νέου Ροεινού, Πυργιώτικων, Τολού

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αγίου Κωνσταντίνου, Μερκοβουνίου, Σκοπής

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Για ποιες περιοχές ισχύει η παράταση υποβολής δηλώσεων"

“Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το μέλλον της Ελλάδας μετά το 2014”

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία πρόβλεψη σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ελλάδα μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αξιωματούχος είπε ότι σε αυτό το στάδιο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει βέβαιη ότι μπορεί να βγει από τα προγράμματα βοήθειας, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως σημείωσε, μερικοί από αυτούς τους παράγοντες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014, στο σχέδιο του προϋπολογισμού το 2015, στην κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και στο κλίμα που θα επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η επόμενη μέρα εξαρτάται από το τι θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων αναμένονται και τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» των τραπεζών, που θα διεξαχθούν εντός του Οκτωβρίου. Σε αυτό το σημείο ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διακρατεί ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο ικανοποιεί τις Βρυξέλλες το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που κατέθεσε η Ελλάδα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, εξετάζουν τα βασικά του στοιχεία. Πρόσθεσε ότι αν το σχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει υψηλό βαθμό ρεαλισμού και αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες που ορίζει το Μνημόνιο, οι Βρυξέλλες θα είναι ικανοποιημένες.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "“Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το μέλλον της Ελλάδας μετά το 2014”"

Απεργία πείνας και δίψας άρχισε ο Αντ. Σταμπούλος

Απεργία πείνας και δίψας ξεκινάει ο Αντ. Σταμπούλος, δηλώνοντας μέσω ανάρτησής του στον ιστότοπο athens.indymedia.org, ότι δεν δέχεται να μεταφερθεί «πουθενά αλλού εκτός από τον Κορυδαλλό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταμπούλος, που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και κρίθηκε προφυλακιστέος την Κυριακή, μεταφέρθηκε χθες στο Τμήμα Μεταγωγών και σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα κρατηθεί στον Κορυδαλλό.

«Παρά την εισαγγελική παραγγελία για μεταγωγή μου στις φυλακές Κορυδαλλού, το γεγονός ότι με έφεραν εδώ αποκαλύπτει ότι υπάρχει ισχυρή πίεση και προσπάθεια να με στείλουν σε κάποια άλλη μακρινή φυλακή, προς εξόντωση όχι τόσο δική μου, αφού ξέρουν ότι πολιτικά υπερασπίζομαι τη θέση μου ακόμη κι αν με στείλουν στη Σιβηρία, αλλά κυρίως της οικογένειάς μου που θα αναγκάζεται να ταξιδεύει ώρες για να με δει, αλλά και με στόχο για τη δυσχέρανση του έργου της συνηγόρου», αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του και συνεχίζει:

«Δεν θα αφήσω την αλητεία της αντιτρομοκρατικής και των πολιτικών προϊστάμενων της να τσακίσει τους δικούς μου ανθρώπους. Και γι’ αυτό πριν ακόμη μου αναγγείλουν πού θα με στείλουν , εγώ προειδοποιώ ότι δεν δέχομαι να πάω πουθενά αλλού εκτός από τον Κορυδαλλό, κοντά στην οικογένειά μου και τη συνήγορο. Δηλώνω λοιπόν ότι από τώρα ξεκινάω απεργία πείνας και δίψας! Κι από δω που είμαι προειδοποιώ, ότι δεν πρόκειται να με πάρουν παρά μόνο σηκωτό».

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία πείνας και δίψας άρχισε ο Αντ. Σταμπούλος"

Τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού

Υπό τον όρο ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα έχει την έγκριση της τρόικας, νέα μέτρα που θα πλήξουν σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά δεν θα υπάρξουν. Άλλωστε, από το 2015, αναμένεται να υλοποιηθούν μέτρα που ήδη έχουν θεσπιστεί, μεταξύ των οποίων και ο νέος υπολογισμός των συντάξεων που θα μειώσει το ύψος τους.

Τι σημαίνει όμως, για το πορτοφόλι μας το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας;

Aπό το έτος 2015 αναμένεται να υλοποιηθούν μέτρα που ήδη έχουν θεσπιστεί, μεταξύ των οποίων ο νέος υπολογισμός των συντάξεων που θα μειώσει το ύψος τους1) «Κλειδώνει» η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσοστό 30%. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι μηνιαίες αποδοχές θα αυξηθούν κατά 3 ευρώ τον μήνα για όσους μισθωτούς-συνταξιούχους έχουν ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μισθωτοί με αποδοχές 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση, θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται κατά 20 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, σε μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 14.000 ευρώ επιβάλλεται μηνιαία παρακράτηση ύψους 10,42 ευρώ, η οποία από το 2015 θα μειωθεί σε 7,29 ευρώ, άρα ο μισθωτός θα δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται κατά περίπου 3 ευρώ.

2) Διατηρείται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση. Για μία ακόμη χρονιά η αγορά καφε-εστίασης θα «τρέχει» με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, γεγονός που τουλάχιστον δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Το ζήτημα, όμως, είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

3) Παραμένει σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που τέθηκε σε εφαρμογή από τα μέσα του 2014. Πρακτικά, αυτό «ρίχνει» το κόστος ασφάλισης ενός ιδιωτικού υπαλλήλου στο ΙΚΑ περίπου στο 40%, από περίπου 43,81%, κάτι που έχει φανεί από τον περασμένο Ιούλιο. Για τον εργοδότη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών «μεταφράζεται» σε πτώση του κόστους κατά 2,9%, ενώ η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.

4) Βελτιώνεται το πλαίσιο ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Εκτιμάται ότι οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους έως 15.000 ευρώ θα αυξηθούν σε 100, ενώ για χρέη άνω των 15.000 ευρώ θα οριστούν περίπου 72 δόσεις. Σχεδιάζεται επίσης, η μείωση των προσαυξήσεων που επιβάλλονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

5) Αυξάνονται οι αποδοχές των ένστολων. Συγκεκριμένα ποσό ύψους 414,7 εκατ. ευρώ προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για χορήγηση αναδρομικών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για το διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 ως 31 Ιουνίου 2014. Επίσης, ο προϋπολογισμός προβλέπει ποσό 126,2 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αυξημένων αποδοχών και συντάξεών τους από 1 Ιουλίου 2014 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014.

Αύξηση φόρων

Την ίδια στιγμή όμως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους σε 22,144 δις από 21,339 δις ευρώ το 2014. Τοποθετεί υψηλότερα τον πήχη για έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ.) που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 25,242 δις ευρώ έναντι 24,312 δις ευρώ το 2014.

Από πού θα πηγάζει η αύξηση στα έσοδα; Σύμφωνα με το προσχέδιο θα προέλθει από:

-την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος των μισθωτών λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

-την αύξηση της παρακράτησης φόρου από συντάξεις μετά την εκκαθάριση των πολλαπλών συντάξεων από έναν εκκαθαριστή (ΗΔΙΚΑ). Η παρέμβαση αυτή, θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, καθώς θα παρακρατείται ο αναλογών φόρος στην πηγή.

-την περαιτέρω βελτίωση της είσπραξης των φόρων παρελθόντων ετών εξαιτίας και της «βελτίωσης του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων».

Οδηγός φορολόγησης για τις παροχές σε είδος

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι παροχές σε είδος φορολογούνται ως εισόδημα του λήπτη της παροχής. Οι επιχειρήσεις, καλούνται να εκδώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών για το 2014, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και όλες τις παροχές σε είδος. Μάλιστα, από 1/1/2015, επί των παροχών αυτών θα επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απόφαση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, η οποία εξειδικεύει τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

«Οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος» αναφέρεται στην απόφαση.

Η απόφαση, εξειδικεύει τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 13 και ξεκαθαρίζει:

1. Πότε το εταιρικό αυτοκίνητο θα αποτελεί εισόδημα για τον οδηγό και πότε όχι (π.χ. δεν είναι εισόδημα για τον πωλητή, αλλά αποτελεί εισόδημα για τον εταίρο ΟΕ ή για το διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης).

2. Με ποιον τρόπο θα γίνεται η φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων κλπ.

Στον κατάλογο των δαπανών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

α) η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια»,

β) η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα. Εξαιρετικά για τις διατακτικές σίτισης ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το ποσό που υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ζ΄ της παρ.1 του άρθρου 14 του ν.4172/2013 εξαιρούνται από τον υπολογισμό 4 του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις η αξία των διατακτικών σίτισης έως έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα,

γ) η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών στα ανωτέρω πρόσωπα για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών που δεν σχετίζονται με το συμφέρον της επιχείρησης του εργοδότη ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές αυτής και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει ο εργοδότης,

δ) το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος,


ε) οι διάφορες πληρωμές που γίνονται απευθείας από τους εργοδότες σε τρίτους, όπως αυτές που γίνονται προς φροντιστήρια, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις κλπ. και αφορούν την κάλυψη εξόδων διδάκτρων, βρεφονηπιακών σταθμών, κλπ. των ανωτέρω προσώπων, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη εξόδων συμμετοχής των προσώπων αυτών σε ημερίδες, προγράμματα ή σεμινάρια εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή την κάλυψη συνδρομών σε περιοδικά και επιμελητήρια, που δεν αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους ή το επίπεδο της θέσης που κατέχουν, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη συνδρομών των προσώπων αυτών (σε γυμναστήρια, λέσχες κ.λπ.), καθώς και αυτές που αφορούν την κάλυψη ιατρικών εξόδων τους (π.χ. check-up).

Περαιτέρω, στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνεται και το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εξαιτίας της δωρεάν φοίτησης ή της φοίτησης με μειωμένα δίδακτρα σε αυτά των τέκνων τους, με εξαίρεση τις υποτροφίες που χορηγούνται από τα εν λόγω εκπαιδευτήρια.

στ) η παροχή της χρήσης εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που γίνεται στους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης κατά 5 το μέρος που υπερβαίνει το κόστος των προγραμμάτων χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης χρησιμοποιείται για προσωπικούς τους σκοπούς και όχι για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις καλύπτουν τη συγκεκριμένη παροχή στα προαναφερόμενα πρόσωπα με σκοπό την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών τους, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών (επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες, κ.λπ.) ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου.

Ο διαχωρισμός της παροχής που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη από την παροχή που εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς των ανωτέρω προσώπων είναι εφικτός διότι κατά την έκδοση του λογαριασμού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχεται ανάλυση ανά αριθμό. Σε κάθε περίπτωση, ο διαχωρισμός μπορεί να βασιστεί και σε βεβαίωση του εργοδότη, με την οποία βεβαιώνεται σε ετήσια βάση το ποσό που αφορά σε επαγγελματική χρήση ή άλλη χρήση της εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός ή ο εργοδότης δεν προβεί στον διαχωρισμό αυτό για οποιοδήποτε λόγο και δεν χορηγήσει σχετική βεβαίωση, τότε το υπερβάλλον ποσό του κόστους του προγράμματος χρήσης θεωρείται ως παροχή σε είδος. Στην παροχή αυτή που προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα των ανωτέρω προσώπων εντάσσονται και οι φόροι και τα τέλη που αντιστοιχούν σε αυτήν (Φ.Π.Α., λοιπά τέλη).

Δείτε ολόκληρη την απόφαση πατώντας εδώ

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news