facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Τέρμα στην έκδοση εισιτηρίου μέσα στο λεωφορείο;

Στα 1.200 περίπου σημεία πώλησης προτυπωμένων εισιτηρίων σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΘ στο νομό Θεσσαλονίκης αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, τονίζοντας ότι η έκδοση εισιτηρίου εντός του λεωφορείου έχει επικουρικό και μόνο χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση του οργανισμού έρχεται ύστερα από το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τη λειτουργία των εκδοτικών μηχανημάτων αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων εντός των λεωφορείων και τη μη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων από αυτά.

Επισημαίνοντας ότι τα εκδοτικά μηχανήματα λειτουργούν εντός των λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. εδώ και 36 χρόνια, ο οργανισμός αναφέρει ότι "είναι γνωστό σε όλους τους επιβάτες ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν χρήματα", ενώ υπογραμμίζει, "σε καμία χώρα της Ευρώπης τα εκδοτικά μηχανήματα εντός των λεωφορείων δεν επιστρέφουν χρήματα, διότι η εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων εντός των λεωφορείων δεν συνιστάται λόγω του όγκου και της μη εύχρηστης λειτουργίας τους".

Αναφορικά με την προσαύξηση κατά 0,10 ευρώ που καλείται να πληρώσει ο επιβάτης που θα προμηθευτεί εισιτήριο εντός του λεωφορείου, ο Οργανισμός σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι "είναι η μικρότερη σε σχέση με αντίστοιχους συγκοινωνιακούς φορείς σε ολόκληρη την Ελλάδα". Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε Πάτρα, Καβάλα και Βόλο, υπάρχει προσαύξηση 0,40 ευρώ στο εισιτήριο όταν αυτό πωλείται εντός των λεωφορείων.

Σε ό,τι αφορά δε δημοσιεύματα που θέλουν τους μετόχους του ΟΑΣΘ να επωφελούνται από την αναφερόμενη προσαύξηση, ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι " είναι παραπλανητικά" και τονίζει ότι ουσιαστικά "κερδίζει" το Ελληνικό Δημόσιο λόγω μείωσης της αντισταθμιστικής καταβολής (επιδότησης του εισιτηρίου) και κατ΄ επέκταση ο Έλληνας πολίτης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τέρμα στην έκδοση εισιτηρίου μέσα στο λεωφορείο;"

48ωρη απεργία των τεχνικών «Στο Κόκκινο» για τα δεδουλευμένα

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας προκήρυξε 48ωρη απεργία στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» από τις 05.00 το πρωί της Δευτέρας έως και τις 05.00 το πρωί της Τετάρτης.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕΡ:

Μετά την άρνηση της διοίκησης του ραδιοσταθμού «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» να παραστεί στο δημόσιο διάλογο στον ΟΜΕΔ το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για αυτή τη Δευτέρα 06/10/2014 από τις 05:00 π.μ. έως τις 05:00 π.μ. της Τετάρτης 08/10/2014 με αίτημα: την εξόφληση των δεδουλευμένων των μηνών Αυγούστου 2014 και Σεπτεμβρίου 2014 στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού.

Καλούμε την Διοίκηση του ραδιοσταθμού «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

Διαβάστε Περισσότερα » "48ωρη απεργία των τεχνικών «Στο Κόκκινο» για τα δεδουλευμένα"

Κάρτα υγείας για κάθε ασφαλισμένο ΕΟΠΥΥ

Την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο, η οποία θα αποτελεί το «διαβατήριο» για την είσοδό του στο δίκτυο παρόχων υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού. Οπως προβλέπεται στο σχετικό σχέδιο, ο κάθε ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές υγείας και πριν από την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα χρησιμοποιεί την κάρτα στα πρότυπα λειτουργίας των πιστωτικών καρτών. Χωρίς αυτήν, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις στον ασφαλισμένο, το φαρμακείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορεί να εκτελεί συνταγές, η κλινική δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγή. Ηδη έχει γίνει προεργασία για τη συγκεκριμένη παρέμβαση με προοπτική, εφόσον λάβει σύντομα και το τελικό «πράσινο φως» η υλοποίηση του σχεδίου, να τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα κλείσει μια μεγάλη «τρύπα» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ και η οποία αφορά τη χρήση του ΑΜΚΑ από παρόχους εν αγνοία των ασφαλισμένων. Σήμερα εάν κάποιο διαγνωστικό κέντρο γνωρίζει τον ΑΜΚΑ κάποιου ασφαλισμένου που δεν ενδιαφέρεται να κάνει τακτικά εξετάσεις ή μπορεί να απουσιάζει στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί παρανόμως να γράψει... ό,τι θέλει. Είναι ενδεικτικό το περιστατικό που ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ και το οποίο συνέβη σε πόλη της Αιτωλοακαρνανίας: ασφαλισμένη του ΕΟΠΥΥ συνάντησε τυχαία γνωστή της που δούλευε στο εργαστήριο διαγνωστικού κέντρου, η οποία την ενημέρωσε ότι οι εξετάσεις της ήταν καλές «δεν είχε κανένα πρόβλημα». Η ασφαλισμένη, απόλυτα αιφνιδιασμένη, απάντησε ότι δεν έχει κάνει εξετάσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο! Στην περίπτωσή της κάποιος εν αγνοία της χρησιμοποίησε στοιχεία της για να χρεώσει εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

Το απαραίτητο πρώτο βήμα για την εφαρμογή της Κάρτας Ασφάλισης είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορά τον ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις παροχές υγείας που έλαβε ο ασφαλισμένος και τις οποίες αποζημίωσε ο ΕΟΠΥΥ. Το έργο εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ενώ ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει σε λειτουργία τον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, εισάγοντας στοιχεία όχι μόνο του 2014, αλλά και των προηγούμενων δύο ετών. Πρόκειται ουσιαστικά για την ασφαλιστική «μνήμη» του ΕΟΠΥΥ για όλες τις παροχές που έχει αποζημιώσει για τον κάθε ασφαλισμένο του. Σε αυτό καταγράφονται οι επισκέψεις σε γιατρό, διαγνώσεις ανά ημερομηνία και πάροχο, οι διαγνωστικές εξετάσεις -ποιος και πότε τις έγραψε, πού και πότε εκτελέσθηκαν-, τα φάρμακα που έλαβε, ενδεχόμενη νοσηλεία και άλλες παροχές όπως π.χ. γυαλιά όρασης που έχει λάβει, αποκλειστική νοσοκόμα που χρειάστηκε κ.ά. Πρόσβαση στον φάκελό του θα έχει και ο ασφαλισμένος.

Το δεύτερο βήμα είναι η εισαγωγή και παρακολούθηση των στοιχείων στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας σε πραγματικό χρόνο. «Αυτό αποτελεί τη βάση για κάθε έλεγχο», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, καθώς επιτρέπει στον Οργανισμό να κάνει συσχετισμούς σε ενδεχόμενο «διπλών εξετάσεων» σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κατά την εκτέλεσή τους, και να τις «κόβει».

Η τρίτη παρέμβαση αφορά την Κάρτα Ασφάλισης που θα είναι η είσοδος του πολίτη στο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε ασφαλισμένο θα αποδίδεται η κάρτα -η επικρατούσα πρόταση είναι να χορηγείται μέσω των ΚΕΠ- στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητάς του (στο πλαστικό μέρος) και ένας αναγνωριστικός αριθμός (στο μαγνητικό και μη ορατό μέρος αυτής). Ο ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές και πριν από την οποιαδήποτε συναλλαγή του χρησιμοποιεί την κάρτα. Για παράδειγμα, πριν από την εκτέλεση του παραπεμπτικού μιας αξονικής θα εισάγεται η κάρτα σε οπτικό αναγνώστη που θα έχει προμηθευτεί το διαγνωστικό κέντρο, θα ταυτοποιείται ο ασφαλισμένος, θα αποδίδεται άδεια «συναλλαγής», θα εκτελείται η εξέταση και παράλληλα ενημερώνεται ο φάκελος ασφάλισης υγείας. Μόνο μέσω της κάρτας θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, ενώ η κάρτα κρίνεται χρήσιμη και σε περιπτώσεις επείγουσας νοσηλείας σε νοσοκομείο αφού μέσω αυτής θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή προηγούμενες εξετάσεις και νοσηλείες οι γιατροί για τον κάθε ασθενή.

Διάτρητο το παλαιό σύστημα συνταγογράφησης

Η παράνομη χρήση βιβλιαρίων υγείας ασφαλισμένων και ΑΜΚΑ ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τα ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η έντυπη μορφή τους αφήνει μεγάλα περιθώρια παραβατικής συμπεριφοράς. Ενδεικτική είναι η περίπτωση χρήσης βιβλιαρίου από άγνωστο εν αγνοία ασφαλισμένης για την έκδοση 48 συνταγών με 102 φάρμακα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Η συνταγογράφηση έγινε από 32 γιατρούς και οι συνταγές εκτελέστηκαν από 35 φαρμακεία σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ασφαλισμένη δεν έλαβε ποτέ τα φάρμακα και δεν έπασχε από τις αναγραφόμενες παθήσεις.

Η περίπτωση αναδείχθηκε τον περασμένο Ιούλιο ύστερα από έρευνες της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Και δεν ήταν η μόνη. Στους ίδιους ελέγχους εντοπίστηκε περίπτωση ασφαλισμένου-νεφροπαθή που φέρεται να χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους και όχι μόνο, οι ενδείξεις των οποίων δεν είχαν καμία σχέση με την πάθησή του. Στο πλαίσιο αυτό, για το διάστημα Ιανουάριος 2013 -Ιανουάριος 2014 εκδόθηκαν συνταγές από 15 γιατρούς της Αττικής και η διαφορά κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σχέση με την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή του ασφαλισμένου προσεγγίζει τα 148.000 ευρώ...

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάρτα υγείας για κάθε ασφαλισμένο ΕΟΠΥΥ"

ΓΓΠΣ: Ψηφιακά μέσω υποθηκοφυλακείων ο προσδιορισμός αξιών ακινήτων

Στα ηλεκτρονικά στοιχεία που θα συλλέγει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από τα 393 έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας θα βασισθεί η νέα υποδομή για τον προσδιορισμό των αξιών των ακινήτων.

Το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Τέλη εγγραφής πράξεων και χορήγησης πιστοποιητικών και αντιγράφων από τα υποθηκοφυλακεία» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εγγραφή των αιτήσεων για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων από κάθε στοιχείο που τηρείται στο αρχείο του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογικού γραφείου θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, αυθημερόν κατά τη σειρά της υποβολής τους σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων. Στην πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΓΓΠΣ θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία συμβολαίου και βεβαίως το τίμημα της συναλλαγής.

Οι υποθηκοφύλακες, θα συμπληρώνουν σε ένα πεδίο της ψηφιακής πλατφόρμας το αναφερόμενο στο συμβόλαιο ποσό που ότι έγινε η αγοροπωλησία του ακινήτου, δηλαδή την εμπορική αξία (σήμερα στο 99% των περιπτώσεων είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής) και σε δεύτερο πεδίο θα αναγράφουν την τρέχουσα αντικειμενική.

Με τον τρόπο αυτό αφενός θα καταδειχθεί η απόσταση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, αφετέρου θα προσδιορισθούν στη βάση συμβολαίων οι εμπορικές αξίες που θα χρησιμοποιούνται ως τιμές βάσης για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Επειδή οι συναλλαγές επί ακίνητων είναι σήμερα περιορισμένες εξετάζεται για την πρώτη διετία εφαρμογής του ψηφιακού συστήματος να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι για τον προσδιορισμών των τιμών βάσης, κάτι που ήδη εξετάζει ειδική επιτροπή που έχει συστήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΠΣ: Ψηφιακά μέσω υποθηκοφυλακείων ο προσδιορισμός αξιών ακινήτων"

Το άγνωστο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το 2010 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ...

Σε μία... αποκαλυπτική συνέντευξη, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόζεφ Άκερμαν, αποκαλύπτει το σχέδιο από Γερμανία και Γαλλία για την στήριξη της χώρας μας πριν από τον αποκλεισμό από τις αγορές και ρίχνει "φως" στις αιτίες του "ναυαγίου".

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank αναφέρεται στο παρασκήνιο, αλλά και την... αποτυχία των εταίρων να δημιοιυργήσουν ένα πλάνο στήριξης της Ελλάδας.

Ο Γιόζεφ Άκερμαν επιβεβαίωσε πως όταν τα spreads των ελληνικών ομολόγων ήταν σε βιώσιμα επίπεδα (το 2010), είχε προτείνει ένα σχέδιο στήριξης για να έχει η ελληνική πλευρά περισσότερο χρόνο σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο επήλθε η γερμανική... διαφωνία και το πλάνο του δεν προχώρησε.

Συνάντηση με Παπανδρέου

Μάλιστα ο κ. Άκερμαν ανέφερε πως τον Φεβρουάριο του 2010 είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα και του είχε παρουσιάσει το πλάνο με γνώμονα τη δανειακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων με εμπλοκή μάλιστα της Deutsche Bank.

«Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς. Για την υλοποίησή του προέβλεπε στήριξη από τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών (bail-out) ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό των φορολογούμενων, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές εκλογές στη Γερμανία, το Βερολίνο εμφανίστηκε απρόθυμο να συμμετάσχει» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας σημείωσε επίσης πως «η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση. Τα θεσμικά της όργανα απλώς δεν ήταν επαρκή. Πολλά όμως έχουν βελτιωθεί από τότε. Για παράδειγμα, με τον ESM έχουμε τώρα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, έχουμε πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και έχουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση θέσπισης πανευρωπαϊκών κανόνων για την εξυγίανση των τραπεζών και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού χρηματοδότησης. Αλλά αυτά δεν επαρκούν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε μια περαιτέρω ολοκληρωμένη Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά θεσμικά όργανα».

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το άγνωστο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το 2010 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ..."

Φέρνουν τη Σάμο ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία!

Μετά το κλείσιμο του Στρατολογικού γραφείου στη Σάμο...μετά το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών σε όλες τις... τουριστικές περιοχές του νησιού...μετά το κλείσιμο της ΔΕΗ στο Καρλόβασι...μετά την αποδυνάμωση και το κλείσιμο της ΔΟΥ Καρλοβάσου και σε λίγο της Σάμου...των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ...την κατάργηση στρατιωτικών φυλακίων και στρατοπέδων, χωρίς ουσιαστικά ακτοπλοικές συγκοινωνίες, με απαγορευτικά (λόγω κόστους) αεροπορικά δρομολόγια, χωρίς υγεία, χωρίς παιδεία (αφού κλείνουν σχολεία)......άλλο ένα ''χτύπημα'' προς τον τόπο, μας φέρνει πιο κοντά στη γείτονα Τουρκία!

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την διοίκηση της ΔΕΗ ότι το Ταμείο της Σάμου κλείνει οριστικά και θα λειτουργεί πλέον μόνο κάθε Τετάρτη για τις συναλλαγές των πολιτών!

Συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη από τις 8 η ώρα το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι θα υπάρχει υπάλληλος στα γραφεία για την εξυπηρέτηση του κοινού και σταματά η μέχρι τώρα καθημερινή εξυπηρέτηση.

Αυτό σημαίνει για τους πολίτες πως η αποπληρωμή των λογαριασμών θα γίνεται μέσω τραπεζών με κόστος 1,20 ευρώ ή μέσω του Ταχυδρομίου με κόστος 0,80 λεπτά!

Όπως φαίνεται η απόφαση της ΔΕΗ είναι μια πρόβα τζενεράλε για το οριστικό κλείσιμο στη Σάμο και τη διατήρηση ενός περιφερειακού γραφείου που θα ανήκει πλέον στη Μυτιλήνη!

Προκαλεί πάντως μεγάλη έκπληξη το γεγονός αυτό, αφού πριν από 2 μήνες περίπου η εταιρεία δαπάνησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μεταφορά των γραφείων της σε νέες χλιδάτες κτιριακές εγκαταστάσεις και με τη δημιουργία του πιο υπερσύγχρονου ταμείου στο νησί με αντικλεπτικά συστήματα που θα ζήλευαν πολλές τράπεζες!

Πως μπρούν άραγε να πετούν τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του οργανισμού έτσι και τόσο απλά;

Η διοίκηση θα μας απαντήσει;

Στην Ικαρία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού εκεί η ΔΕΗ έχει κλείσει τα ταμεία της εδώ και δυόμιση χρόνια και οι συναλλαγές των πολιτών γίνονται μόνο με τις τράπεζες, το ταχυδρομίο και τις εταιρείας courier!

Για τους Φούρνους δε το συζητάμε αφού εκεί οι 1000 περίπου κάτοικοι θεωρούνται ξένο σώμα για όλους τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών! Για να φανταστούν την τραγικότητα της κατάστασης οι αναγνώστες μας θα τους αναφέρουμε πως όσοι Φουρνιώτες θέλουν να εξυπηρετηθούν από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Ικαρία...ενώ πηγαίνουν δωρεάν με το επιδοτούμενο καραβάκι της γραμμής στον Άγιο Κύρηκο, εκεί αναγκάζονται και πληρώνουν 15 ευρώ (πήγαινε-έλα) στα ταξί αφού η εταιρεία αποφάσισε πρόσφατα να μεταφερθεί εκτός της πρωτεύουσας!

Άλλο ένα παράδειγμα είναι πως ενώ μιλούν για περικοπές και μείωση των λειτουργικών στη ΔΕΗ, αν ένας Ικαριώτης θέλει να κάνει μια συναλλαγή με τη ΔΕΗ φέρνοντας σαν παράδειγμα μια νέα σύνδεση, θα πρέπει να φύγει η σύμβαση που θα υπογράψει με την εταιρεία από την ΑΘήνα με courier, να πάει το έγγραφο στο σπίτι του και να υπογράψει και μετά να το ξαναστείλει στην Αθήνα!

Πριν πολύ απλά ο πελάτης πήγαινε στο τοπικό υποκατάστημα και υπέγραφε την σύμβαση!

Ελλάς το μεγαλείο σου!

i-samos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φέρνουν τη Σάμο ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία!"

Ελέγχους made in USA ξεκινά η εφορία


Τους πρώτους φακέλους μεγάλων φορολογικών υποθέσεων που θα ελεγχθούν με το αμερικανικό σύστημα άρχισαν να ανοίγουν έναν προς έναν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Οι έλεγχοι made in USA ξεκίνησαν και οι φορολογούμενοι θα πρέπει πλέον να ξεχάσουν τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού και φορολόγησης των εισοδημάτων που δήλωναν μέχρι σήμερα στην εφορία. Πολλοί ενδεχομένως θα χάσουν και τον ύπνο τους αφού στο «μικροσκόπιο» των φορο-ελεγκτών θα βρεθούν ακόμη και τα χρήματα που δαπανούν για καταναλωτικές συνήθειες μέχρι και τα ποσά που ξοδεύουν για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία.

Κοσμήματα, έργα τέχνης, συλλογές και άλλα τιμαλφή που η αξία τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δάνεια, υποθήκες, επενδύσεις, διαθέσιμα μετρητά καθώς και όλα τα έσοδα και οι καταναλωτικές δαπάνες ακόμη και τα αεροπορικά εισιτήρια και τα χρήματα που πληρώνει κάποιος στα ξενοδοχεία θα προσδιορίζουν πλέον το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Το μοντέλο των φορο-ελέγχων για την αποκάλυψη και φορολόγηση των «κρυφών» εισοδημάτων αλλάζει πλέον ριζικά. Η εφορία ακολουθώντας την αμερικανική συνταγή θα προσδιορίζει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων με έμμεσο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Πρόκειται για τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα και εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Οι ελεγκτές κάθονται στα «θρανία»
Όλοι οι ελεγκτές θα περάσουν από εκπαίδευση. Έλληνες και ξένοι που... παίζουν στα δάχτυλα τις νέες τεχνικές ελέγχους έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν τους ελεγκτές των Κέντρων Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων, των περιφερειακών ελεγκτικών κέντρων και των εφοριών.

Οι ελεγκτές που έμαθαν το νέο σύστημα έπιασαν ήδη δουλειά και ανοίγουν τους πρώτους φακέλους υποθέσεων φοροδιαφυγής εφαρμόζοντας τις έμμεσες τεχνικές μεθόδου με στόχο την αποκάλυψη αδικαιολόγητου πλουτισμού, «κρυφών» εισοδημάτων και αδικαιολόγητων δαπανών διαβίωσης.

Πρώτοι στο στόχαστρο των νέων τεχνικών ελέγχου μπαίνουν φορολογούμενοι για τους οποίους:
1. Υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις) δηλαδή έχουν εντοπιστεί περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

2. Παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου(ατομικά και οικογενειακά). Πρόκειται για δαπάνες όπως αγορές περιουσιακών στοιχείων, ταξίδια στο εξωτερικό, χρεώσεις σε πιστωτικές κάρτες κλπ

3. Είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.

4. Δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/Κ.Φ.Α.Σ..

5. Υπάρχουν πληροφορίες για παράνομα, αδήλωτα εισοδήματα καθώς και αδήλωτες αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).

6. Έχουν ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος .

Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Ήδη άλλωστε η ΓΓΠΣ έχει στη διάθεσή της αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες όλων των φορολογουμένων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και αναλυτικά στοιχεία για όσα χρήματα πέρασαν μέσα από το τραπεζικό σύστημα είτε υπό μορφή καταθέσεων είτε υπό μορφή δανείων ή επενδυτικών προϊόντων και μπορεί με αυτό τον τρόπο να κάνει εύκολες διασταυρώσεις.

Ακίνητο
Αν για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος αγόρασε ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ και τα δηλωθέντα εισοδήματά του ή οι καταθέσεις που προϋπήρχαν- οι οποίες επίσης θα πρέπει να καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις ? δεν φτάνουν για να καλύψουν την αγορά, η εφορία θα του βεβαιώνει επί της διαφοράς έξτρα φόρο.

Μάλιστα η Φορολογική Διοίκηση, με την έναρξη του ελέγχου ή κατά τη διάρκεια αυτού, μπορεί να ζητήσει από τον φορολογούμενο πρόσθετα στοιχεία τόσο για τον ίδιο όσο και για τον /την σύζυγο ή τα παιδιά.

Στην περίπτωση αυτή, ο ελεγχόμενος θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής), για κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα), για επενδύσεις ή συμμετοχές κάθε μορφής, για καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για διαθέσιμα μετρητά, για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και για απαιτήσεις-υποχρεώσεις κάθε είδους.

Ειδικά ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών έργων τέχνης, συλλογών και λοιπών τιμαλφών απαιτείται η παροχή στοιχείων μόνο εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία φέρει ο φορολογούμενος, το ύψος δε των δηλούμενων καταθέσεων και μετρητών κατά την έναρξη της πρώτης ελεγχόμενης χρήσης, προκειμένου να γίνει δεκτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών, όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση τα δεδομένα των υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ή από στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ελεγκτική υπηρεσία.

Οι τρεις τεχνικές ελέγχου
Για τον έλεγχο αξιοποιούνται τρεις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος που βασίζονται στη ρευστότητα του φορολογουμένου, στην καθαρή θέση και σε καταθέσεις- μετρητά.

1. Ρευστότητα φορολογουμένου: Η τεχνική προσδιορίζει τη φορολογητέα ύλη αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του φορολογούμενου φυσικού προσώπου.

2. Καθαρή θέση φορολογουμέου: Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του φορολογούμενου φυσικού προσώπου και προσδιορίζει φορολογητέα ύλη, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, τις διάφορες απαιτήσεις προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

3. Καταθέσεις και μετρητά: Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέα ύλη παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών αυτών, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωση τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

«Κύµα» προσφυγών κατά του Eνιαίου Φόρου Iδιοκτησίας Aκινήτων
Φουσκώνει το «κύµα» προσφυγών κατά του Eνιαίου Φόρου Iδιοκτησίας Aκινήτων, µε τους υπαλλήλους των εφοριών να µην προλαβαίνουν να παραλαµβάνουν τους φακέλους από τους φορολογούµενους που αµφισβητούν τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα αλλά και το κατά πόσο ο νέο φόρος ακινήτων είναι συνταγµατικός.

Tην υποβολή µεγάλου αριθµού «ενδικοφανών προσφυγών» κατά των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων του ENΦIA (εκτιµάται ότι ο αριθµός τους υπερβαίνει τις 50.000) επιβεβαιώνει η ίδια η Γενική Γραµµατέας Δηµοσίων Eσόδων Kατερίνα Σαββαΐδου σε εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε στις εφορίες σε µια προσπάθεια να δώσει οδηγίες για τη διευκόλυνση των φορολογουµένων και των φορολογικών αρχών κατά την παραλαβή και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών στη Διεύθυνση Eπίλυσης Διαφορών.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούµενοι προσφεύγουν και ζητούν τη διαγραφή ή τη σηµαντική µείωση του ENΦIA είναι:
  • Aντισυνταγµατικότητα του φόρου.
  • Aµφισβήτηση του ύψους των αντικειµενικών αξιών µε βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος.
  • Aιτήµατα για χορήγηση απαλλαγών, καθώς οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι υπάγονται στους φορολογούµενους µε πολύ χαµηλά εισοδήµατα και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται µείωσης του ENΦIA κατά 50% ή πλήρη διαγραφή του ENΦIA, εφόσον είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.
  • Oικονοµική αδυναµία.
  • Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης E9.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελέγχους made in USA ξεκινά η εφορία "

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Στάση εργασίας την Τετάρτη

Στάση εργασίας από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιεί η ΠΟΕ ΟΤΑ που διαμαρτύρεται για τις απολύσεις και τη διάλυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 έξω από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση “Ο Υπουργός των… απολύσεων κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένει στην δέσμευσή του απέναντι στην τρόικα για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην διάλυση και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών της προς τέρψη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων”...“η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της διαδικασίας ελέγχου των πλαστών πτυχίων και πιστοποιητικών που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο από τις υπηρεσίες των Δήμων!!! Δεν θα σκύψουν όμως το κεφάλι στον προσχηματικό επανέλεγχο με άλλα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου”.

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ – ΟΤΑ: Στάση εργασίας την Τετάρτη"

Χρυσές μπίζνες για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων

Χρυσές μπίζνες για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων  Τον φάκελο των κυλικείων στα νοσοκομεία ανοίγει ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης με έγγραφο που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς.

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», ύστερα από καταγγελίες πολιτών και στελεχών των νοσοκομείων, ο κ. Ρακιντζής διέταξε έρευνα από κλιμάκιο επιθεωρητών, η οποία συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, από στοιχεία που συνελέγησαν, ο γενικός επιθεωρητής απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία, στην οποία επισημαίνει ότι λίγοι «επιτήδειοι» νέμονται τα κυλικεία των νοσοκομείων της χώρας αφού τα υπενοικιάζουν από τις οικογένειες των αναπήρων πολέμου και των ΑΜΕΑ που κατέχουν τις άδειες βάσει νόμου, έναντι πινακίου φακής και βγάζουν εκατομμύρια, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να πληρώνουν καν ενοίκιο!

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει ότι οι καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του αφήνουν σοβαρές αιχμές για διαπλοκή και υπόγειες διαδρομές τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινούνται στα κυλικεία των νοσοκομείων, τα οποία αποδεικνύονται «χρυσωρυχεία».

Τα κυλικεία στο «Γ. Γεννηματάς» και στον «Ευαγγελισμό» έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο γενικός επιθεωρητής, πολλή δουλειά, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν κανένα έσοδο από αυτά.

Τα κυλικεία στο «Γ. Γεννηματάς» και στον «Ευαγγελισμό» έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο γενικός επιθεωρητής, πολλή δουλειά, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν κανένα έσοδο από αυτά.
Τζίρος εκατομμυρίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες των κυλικείων των νοσοκομείων παραχωρούνταν μέχρι πρόσφατα από τις νομαρχίες σε ανάπηρους πολέμου και κατόπιν σε ΑΜΕΑ και θύματα πολέμου. Η συνήθης πρακτική ήταν οι ιδιοκτήτες των αδειών να υπενοικιάζουν τα καταστήματα σε επαγγελματίες του χώρου έναντι ενός μικρού τιμήματος (σύμφωνα με πληροφορίες το ενοίκιο κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 1.200-1.500 ευρώ μηνιαίως). Τα κυλικεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να καταβάλλουν ούτε σεντ στα νοσοκομεία.

Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής άνοιξε τον φάκελο «Κυλικεία νοσοκομείων».
Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής άνοιξε τον φάκελο «Κυλικεία νοσοκομείων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός επιθεωρητής, ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής έχει ενοικιάσει σε ιδιώτη το κυλικείο έναντι ετήσιου τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο έχει κίνηση μικρότερη των μεγάλων κρατικών νοσοκομείων.

Ο «Ευαγγελισμός» και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έχουν τουλάχιστον διπλάσια κίνηση σε επισκέπτες, ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας δεν λαμβάνουν κανένα έσοδο από τη λειτουργία των κυλικείων. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εισφορές από ενοίκια εκμετάλλευσης χώρων, μοιάζουν σαν «μάννα εξ ουρανού» για τις διοικήσεις και τους γιατρούς των ιδρυμάτων.
Η επιστολή της διοικήτριας του ΠΧΠΘ «Αγ. Παντελεήμων» προς τον Λ. Ρακιντζή με την οποία ζητείται να ερευνηθεί το καθεστώς των κυλικείων στα νοσοκομεία.
Η επιστολή της διοικήτριας του ΠΧΠΘ «Αγ. Παντελεήμων» προς τον Λ. Ρακιντζή με την οποία ζητείται να ερευνηθεί το καθεστώς των κυλικείων στα νοσοκομεία. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ενός κρατικού νοσοκομείου φτάνει μέχρι και 40-45 εκατ. ευρώ, οπότε οι εισφορές από ενοίκια που μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατ. ευρώ θα ενίσχυαν σημαντικά τα έσοδα των ιδρυμάτων.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο Λ. Ρακιντζής στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται σε αρκετές περιπτώσεις και με τα λειτουργικά έξοδα των κυλικείων (ρεύμα, νερό και καθαριότητα).
     Η επιστολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Κυλικεία νοσοκομείων» είχε αποδέκτες τρεις υπουργούς και κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.





Η επιστολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Κυλικεία νοσοκομείων» είχε αποδέκτες τρεις υπουργούς και κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες των κυλικείων αφορούν καταστήματα 13-15 τετραγωνικών μέτρων τα οποία με την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων επεκτείνονταν σε καταστήματα 200 και 300 τετραγωνικών χωρίς όμως να καταβάλλουν ενοίκιο στα νοσοκομεία παρά το γεγονός ότι με τις υποδομές που δημιουργούν αυξάνουν τον τζίρο τους.

Τι καταγγέλλει η διοικήτρια του «Αγίου Παντελεήμονα»
Δεν γίνεται να κερδίζει ένας σε βάρος νοσοκομείου και ασθενών

Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή ξεκίνησε μετά από καταγγελία της διοικήτριας του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Αγιος Παντελεήμων», Σ. Καρασαββίδου στις 15 Απριλίου. Η κ. Καρασαββίδου απευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας καταγράφοντας το αλαλούμ που υπάρχει με το θεσμικό πλαίσιο.

Οπως αναφέρει στην επιστολή της, από το 1983 λειτουργούσε εντός του θεραπευτηρίου κυλικείο για τις ανάγκες των ασθενών, των συγγενών τους και των εργαζομένων. Το κυλικείο είχε παραχωρηθεί σε ανάπηρο πολέμου και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στην οικογένειά του όπως προβλέπει ο νόμος. «Βέβαια, ο ίδιος και οι συγγενείς του ουδέποτε εκμεταλλεύτηκαν το κυλικείο προτιμώντας να το εκμισθώσουν σε τρίτους» αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου.

Με τη λήξη της εκμίσθωσης στις 31 Ιουλίου 2012 το θεραπευτήριο προχώρησε σε διαγωνισμό για τη μίσθωση του κυλικείου με προφανή στόχο να αποκτήσει έσοδα αφού κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριαντάχρονης λειτουργίας του δεν είχε κανένα όφελος από τη δραστηριότητά του.

Η κ. Καρασαββίδου αναφέρει ότι με τον νόμο 3919/2011 άρθηκε κάθε περιορισμός στην άσκηση των «κλειστών» επαγγελμάτων όπως ήταν τα περίπτερα, τα κυλικεία κ.λπ. και με νεότερο νόμο (4093/2012) προκλήθηκε εκ νέου σύγχυση καθώς δίνεται παράταση για δέκα ακόμα χρόνια στην εκμετάλλευση κυλικείων από ανάπηρους πολέμου ή τους συγγενείς τους.

Με λίγα λόγια η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορούσε να ενοικιάσει το συγκεκριμένο κυλικείο για να έχει έσοδα αλλά μπορούσε μόνο να δημοπρατήσει μία νέα άδεια κυλικείου εντός του νοσοκομείου που όμως θα πλήρωνε ενοίκιο, ενώ ο επί τριάντα χρόνια νόμιμος κάτοχος της άδειας κυλικείου δεν θα πλήρωνε ούτε ευρώ.

«Ζητούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση άμεσα ώστε να αποδεσμευτούν τα κυλικεία των δημοσίων κτιρίων ή όσα τυχόν το επιθυμούν από τις χορηγηθείσες σε αναπήρους πολέμου και τους κληρονόμους τους άδειες εκμετάλλευσης αυτών με μεταφορά αυτών σε άλλα κτίρια που δεν ενδιαφέρονται ή σε θέσεις περιπτέρων», αναφέρει την επιστολή της η κ. Καρασαββίδου.

«Θίγεται το δημόσιο συμφέρον»

Η διοικήτρια του νοσοκομείου καταλήγει με αγανάκτηση ότι «δεν είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσει εισόδημα ένα άτομο απόγονος ή μη αναπήρου πολέμου αυτό να συμβαίνει σε βάρος 300 περιθαλπομένων».

Στην ίδια λογική κινείται και η πρόταση του Λ. Ρακιντζή προς την κυβέρνηση, στην οποία ζητά να αποδεσμευτούν τα νοσοκομεία από τις υφιστάμενες άδειες κυλικείων και οι ανάπηροι πολέμου ή οι οικογένειές τους να λάβουν ένα αξιοπρεπές επίδομα από την πολιτεία και τα νοσοκομεία να δημοπρατήσουν τις άδειες των κυλικείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις όπου κατά το παρελθόν οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούσαν να δημοπρατήσουν νέες άδειες κυλικείων συναντούσαν τη δικαστική αντίδραση των αναπήρων πολέμου ή των συγγενών τους που επικαλούνταν τον νόμο προκειμένου να έχουν το μονοπώλιο εντός του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον «Ευαγγελισμό» όπου η διοίκηση προσπάθησε να δημοπρατήσει δεύτερη άδεια κυλικείου και οι κάτοχοι της πρώτης άδειας με την ιδιότητα των αναπήρων πολέμου, ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσές μπίζνες για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων"

Φθορές στον Παρθενώνα προκάλεσαν Ρώσοι επισκέπτες

Κατέρρευσε μέρος ενός μεσαιωνικού τοιχίου στον Παρθενώνα μετά από ακροβατικά που πραγματοποίησαν νεαροί Ρώσοι που είχαν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο.
Φθορές στον Παρθενώνα προκάλεσαν Ρώσοι επισκέπτες

Οι δύο 23χρονοι βρέθηκαν στην Ακρόπολη ως επισκέπτες αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι πρόθεσή τους δεν ήταν απλώς να γνωρίσουν τα μνημεία, καθώς άρχισαν να εκτελούν ασκήσεις.

Παρά τις συστάσεις από φύλακα του αρχαιολογικού χώρου, συνέχισαν απτόητοι και ανέβηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρις ότου η παρουσία τους πάνω σε ένα τοιχίο που είχε προστεθεί στο χώρο κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, προκάλεσε αποκόλληση και κατάρρευση μέρους του, με αποκόλληση αρκετών πετρών.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και οι δύο νεαροί Ρώσοι συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φθορές στον Παρθενώνα προκάλεσαν Ρώσοι επισκέπτες"

Της αρπαχτής το ανάγνωσμα! Ελλαδίτες καλλιτέχνες ελέγχονται για φοροδιαφυγή εσόδων από την Κύπρο

Ευρείας κλίμακας φοροδιαφυγή από Ελλαδίτες καλλιτέχνες που έρχονται στην Κύπρο για τις γνωστές "αρπαχτές" φαίνεται πως διαπιστώνουν οι αρμόδιες κρατικές Αρχές, καθώς οι καλλιτέχνες εισπράττουν, δεν καταβάλουν φόρο και δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στον «Πολίτη», αποκαλύπτεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εντοπίσει περιπτώσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα που έρχονται στην Κύπρο ως επισκέπτες και εργάζονται για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα αποφεύγοντας να καταβάλουν φόρο για τις αμοιβές τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Της αρπαχτής το ανάγνωσμα! Ελλαδίτες καλλιτέχνες ελέγχονται για φοροδιαφυγή εσόδων από την Κύπρο"

Εγνατία: Τους 5 έφτασαν οι νεκροί - Δύο μικρά παιδιά σοβαρά τραυματίες

Ένας από τους τραυματίες κατέληξε αργά το απόγευμα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια εγχείρησης, ο οποίος ήταν σοβαρά τραυματισμένος.

Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν, τόσο με ασθενοφόρα όσο και με ιδιωτικά οχήματα, περίπου 30 τραυματίες. Από αυτούς οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικίας 6 μηνών και 1,5 ετών.

Από την αστυνομία συνελήφθη ο 39χρονος οδηγός του φορτηγού, καθώς και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρίας εκτέλεσης των εργασιών.

Διαβάστε Περισσότερα » " Εγνατία: Τους 5 έφτασαν οι νεκροί - Δύο μικρά παιδιά σοβαρά τραυματίες"

ΔΗΜΑΡ:Επανεξελέγη πρόεδρος ο Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με ποσοστό 68,34%, όπως ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή.

Έλαβε, συγκεκριμένα, 503 ψήφους επί συνόλου ψηφισάντων 745. Ο έτερος υποψήφιος Δημήτρης Λουκάς έλαβε 155 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 21,01%, ενώ 79 σύνεδροι ή 10,71% των ψηφισάντων, ψήφισαν λευκό.

Ο κ. Κουβέλης μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ επανέρχεται ολικά στην πολιτική ζωή και θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά με τους ανθρώπους όρθιους. «Είναι δύναμη ευθύνης για αλλαγή» είπε «και θα διεκδικήσει σταθερά, με τις θέσεις και τις ιδέες της, λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Προχωράμε ενωμένοι και με συλλογικότητα και με σαφήνεια πολιτικών θέσεων».

Ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε τα μέλη και τους συνέδρους του κόμματος για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη νέα ηγεσία.

Εξάλλου, ο κ. Δ. Λουκάς τόνισε ότι με συνέπεια, ευθύνη και χωρίς αμφισημίες η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με έντονη παρουσία της Αριστεράς.

Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης για τη νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθεί αργά το βράδυ.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΗΜΑΡ:Επανεξελέγη πρόεδρος ο Κουβέλης"

Μειώνεται η ανεργία, αλλά αυξάνονται οι... άεργοι

Η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά όχι όσο φαίνεται. Και αυτό, γιατί ένας στους έξι ανέργους παραμένει χωρίς δουλειά σχεδόν «κατ΄ επιλογήν». Αυτή η κατηγορία ανέργων δεν δείχνει να μειώνεται, αν και η συνολική ανεργία πέφτει.

Είτε γιατί δεν ψάχνει –όπως δηλώνει στις υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού– για δουλειά είτε γιατί συνεχίζει να απορρίπτει δουλειές, όπως καταγράφεται από τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Και όχι μόνο αυτό, αλλά... αυξάνονται περισσότερο οι «κατ΄ επιλογήν» από τους «κατ΄ ανάγκην» άνεργοι, την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει αρχίσει –αν και πολύ αργά– να μειώνεται. Στο «σκληρό πυρήνα» εκείνων που δεν ψάχνουν για δουλειά βρίσκονται οι νέοι έως 30 ετών. Αναλυτικά, από τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι:

1. Πάνω από 200.000 άνεργοι είτε δεν αναζητούν εργασία είτε απέρριψαν κάποια πρόταση στα μέσα του 2014 και ενώ το συνολικό πλήθος των ανέργων ξεπερνούσε τα 1,2 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα:

- 143.744 άνεργοι οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ «δεν αναζητούσαν εργασία» τον Ιούλιο του 2014. Από τον ΟΑΕΔ επισημαίνουν πως η ύπαρξη αυτής της κατηγορίας οφείλεται στο ότι πολλοί άνεργοι θέλουν να καταγράφονται στον ΟΑΕΔ για «άλλους λόγους», π.χ., για τη λήψη κάποιου κοινωνικού επιδόματος και όχι για να εργαστούν.
- 58.884 άνεργοι από εκείνους που μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ στο γ΄ τρίμηνο του 2014 (Απρίλιος-Ιούνιος 2014) απέρριψαν κάποια επαγγελματική πρόταση κατά το χρονικό διάστημα αυτό, γιατί δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας, δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές ή δεν εξυπηρετούσε το ωράριο.

Με άλλα λόγια, οι 202.628 από τους 1.280.101 ανέργους (ή ένας στους έξι) παραμένουν χωρίς δουλειά από «δική τους επιλογή». Το γεγονός αυτό «πείθει» αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας –τα οποία επεξεργάζονται τη χάραξη της πολιτικής στήριξης της απασχόλησης στην Ελλάδα– να εκτιμούν πως οι «πραγματικοί» άνεργοι ανέρχονται γύρω στο 1 εκατομμύριο αυτήν τη στιγμή και, έτσι, αντιστοιχούν στο 22,7 % του εργατικού δυναμικού και όχι στο 26,6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Άρα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, η «πραγματική» ανεργία είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη απ΄ ό,τι φαίνεται στις επίσημες μετρήσεις, γεγονός που κάνει «έστω και λίγο» πιο «υποφερτή» την «πολιτική διαχείριση» του πιο «καυτού, αυτήν τη στιγμή, κοινωνικού προβλήματος της χώρας».

2. Η εκτίναξη του πλήθους των «κατ΄ επιλογήν» ανέργων οφείλεται βασικά σε εκείνους που δεν ψάχνουν για δουλειά και όχι σε εκείνους που έχουν απορρίψει κάποια επαγγελματική πρόταση.

Η τελευταία κατηγορία ανέργων αποτελείται διαχρονικά πάνω-κάτω από το ίδιο πλήθος (54.000-58.000). Έτσι, το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο το οποίο προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι πως στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2011 και Ιουλίου 2014 οι άνεργοι που δεν αναζητούν εργασία αυξήθηκαν αναλογικά περισσότερο από εκείνους που... αναζητούν.

Συγκεκριμένα, οι άνεργοι που δεν αναζητούν εργασία αυξήθηκαν, κατά την τελευταία τετραετία, κατά 37,6%, ενώ οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν μόλις κατά 31,7%

Από τους 89.642, οι «κατ΄ επιλογήν» άνεργοι έφτασαν στους 143.744, ενώ από τους 569.742 ανέργους που ψάχνουν δουλειά φτάσαμε στους 835.282. Έτσι, σήμερα το ποσοστό των ανέργων που δεν ψάχνουν δουλειά αποτελεί το 14,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, αντί του 13,5% που ήταν το 2011. Ωστόσο, στο διάστημα Ιουλίου 2013-2014, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ... μειώθηκε κατά 3,8%. Άρα, ενώ μειώνονται οι άνεργοι συνολικά, «αντιστέκονται» οι άνεργοι που «θέλουν» να παραμείνουν άνεργοι.

3. Το τρίτο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι πως εκείνοι οι άνεργοι που «αντιστέκονται» αναλογικά περισσότερο στην αναζήτηση εργασίας είναι οι νέοι έως 30 ετών. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ;

Στο διάστημα 2011-2014, οι νέοι οι οποίοι δήλωναν ότι έψαχναν δουλειά αυξήθηκαν κατά 4,2%. Την ίδια περίοδο, οι άνεργοι νέοι που δήλωναν ότι δεν ψάχνουν για δουλειά αυξήθηκαν κατά... 33,4%.

Και αυτό, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 22,8% (ή 352.600) του συνόλου των ανέργων...

Καμία άλλη ηλικιακή κατηγορία δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ του πόσο αυξήθηκαν οι άνεργοι που ψάχνουν δουλειά σε σχέση με εκείνους που δεν ψάχνουν.

Για του λόγου το αληθές, οι άνεργοι 31-55 ετών που ψάχνουν δουλειά αυξήθηκαν, την τελευταία τετραετία, κατά 16,6%, έναντι 48,8% αύξησης όσων δεν ψάχνουν δουλειά. Παράλληλα, οι άνεργοι άνω των 55 ετών που ψάχνουν για δουλειά αυξήθηκαν όσο σχεδόν εκείνοι που δεν ψάχνουν (40%, έναντι 48,8%).


*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 27ης Σεπτεμβρίου 2014


Πηγή:www.capital.gr
capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνεται η ανεργία, αλλά αυξάνονται οι... άεργοι "

Πεδίο αντιπαράθεσης η κυπριακή ΑΟΖ - Η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής :

«Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφέρεται σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα, στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ για να κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα κύρια δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις μονομερείς προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου για έρευνες επί των πηγών υδρογονανθράκων στη δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις που έχει κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά περί δίκαιης κατανομής» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως η Άγκυρα «συμμερίζεται τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στην ισότιμη ιδρυτική βούληση των δύο λαών και στην πολιτική τους ισότητα».

Υπογραμμίζονται, επίσης, τα εξής: «Περιμένουμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάψει να συμπεριφέρεται σαν μοναδικός κύριος των πηγών του νησιού, να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει την αντίληψη περί σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη αυτή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι με βάση την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται και στη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ελπίζουμε ότι θα είναι κοινός στόχος όλων η αξιοποίηση του νερού που θα αρχίσει να μεταφέρεται προς τα τέλη του έτους στην ΤΔΒΚ, των φυσικών πόρων του νησιού, αλλά και των άλλων ευκαιριών που θα προκύψουν μετά την επίλυση, για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας για αμφότερες τις πλευρές. Αλλά, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφέρει, θα είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο αν προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι μονομερείς της κινήσεις επί των φυσικών πηγών αντί του συνεταιρισμού και της δίκαιης κατανομής».

Λευκωσία: Επιπτώσεις στο Κυπριακό από τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ


Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις, συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, προειδοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση. O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Ανέφερε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας.

Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει «από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα».

Σε ερώτηση, εάν μέσα από τη δήλωσή του εννοεί τερματισμό των συνομιλιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι συμβατό με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών». Πρόσθεσε, δε: «Για τέτοια σοβαρά θέματα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια και αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση».

Ανέφερε εξάλλου ότι χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο, με την παρουσία και τεχνοκρατών και πως η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει να δει τις εξελίξεις.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν θα σχολιάσω τον διάλογο, ή τις ανακοινώσεις, ανάμεσα στην αμερικανική και την τουρκική κυβέρνηση. Εκείνο που θα ήθελα να πω, και που μας αφορά εμάς, είναι το σχόλιο του κ. Μπάιντεν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος του είχε αναφέρει πως δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να υπάρχουν στρατεύματα στην Κύπρο».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεδίο αντιπαράθεσης η κυπριακή ΑΟΖ - Η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ"

Guardian: Πώς και γιατί η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα «μυαλά» της

Νέοι, μορφωμένοι, με πολύ καλές προοπτικές εγκαταλείπουν την Ευρώπη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία), αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο Βορρά (Μ. Βρετανία και αλλού).

Ο Guardian φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτενές ρεπορτάζ για την ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση, με τον συγγραφέα να τοποθετεί το μεγάλο «κύμα» μετανάστευσης από το 2008 και μετά, όταν οι νέοι από τις χώρες του Νότου, χτυπημένοι από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικών αποφάσισαν να αναζητήσουν τη τύχη τους σε άλλες χώρες.

Οι χαμηλές τιμές στις πτήσεις, τα προγράμματα Erasmus αλλά και η άμεση επικοινωνία που προσφέρει το Skype βοηθά στη ραγδαία ανάπτυξη του φαινομένου, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πρόσφατη στατιστική αποτίμηση της ανεργίας των νέων τοποθετεί την ανεργία των νέων Ελλάδα και Ισπανία στο δραματικό ποσοστό του 53%.

Στην Πορτογαλία εκτιμούν πως περίπου 200.000 νέοι έφυγαν προς το βορρά. Στην Ισπανία η αντίστοιχη μετανάστευση φτάνει στις 133.000, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές.

Από την αντίπερα όχθη το Λονδίνο, αλλά και άλλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένας προνομιακός τόπος για τους μετανάστες από τις νότιες χώρες. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Αγγλίας ανακοίνωσε προσφάτως πως υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της μετανάστευσης προς τη χώρα (της τάξης των 58.000 μεταναστών) με ανθρώπους που έρχονται κυρίως από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και την Πολωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Πώς και γιατί η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα «μυαλά» της"

Εκπτώσεις: Κάθε πόλη θα ορίζει δικές της ημερομηνίες

Παρελθόν θα αποτελέσουν οι χειμερινές και οι θερινές εκπτώσεις όπως τις γνωρίζουμε, εάν γίνει δεκτή εισήγηση που έχει υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με αυτή, οι τακτικές εκπτώσεις θα διενεργούνται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ανά τη χώρα, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή! Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ύστερα από γνωμοδότηση των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο μοντέλο με μικρές παραλλαγές -δηλαδή ορισμός της διενέργειας του χρόνου των εκπτώσεων από τις τοπικές αρχές- εφαρμόζεται στην Ιταλία, στην Ισπανία και τη Γαλλία, χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή τουριστική κίνηση και με παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα κλιματολογικές συνθήκες.

Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που αρκετοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις υφιστάμενες ημερομηνίες των τακτικών εκπτώσεων. Η περίοδος ειδικά από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου θεωρείται «νεκρή» από πλευράς τζίρου, καθώς είναι το διάστημα εκείνο που οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους

Την ίδια ώρα, επί τάπητος τίθεται και το ζήτημα της κατάργησης ή σε πρώτη φάση της μετάθεσης του χρόνου διενέργειας των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αυτών δηλαδή που διενεργούνται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. «Κανείς δεν τις θέλει. Ούτε οι έμποροι ούτε οι καταναλωτικές οργανώσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

star
Διαβάστε Περισσότερα » " Εκπτώσεις: Κάθε πόλη θα ορίζει δικές της ημερομηνίες"

«Τρύπα» 200 εκατ. στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω διόρθωσης των λαθών

Τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, από τα 3,5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, έχουν πέσει στα 3,3 δισ. ευρώ μετά τη «διόρθωση» των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος, αλλά και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων περιοχών.

Αντιμέτωπο με τον «αστάθμητο παράγοντα» ο οποίος μπορεί να συρρικνώσει τα προσδοκώμενα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακόμη και κατά 200 εκατ. ευρώ θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δίμηνο. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στο Ε9.

Με το που θα υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση –υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να γίνουν διορθώσεις χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις– η αρμόδια διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εκδίδει καινούργιο εκκαθαριστικό το οποίο αναμένεται ότι θα βγάζει αρκετά λιγότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που έχει ήδη βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, ο φόρος που θα προκύψει μετά τις διορθώσεις, αναμένεται να είναι μειωμένος πάνω από 50% σε σχέση με τον αρχικό. Ηδη, τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ από τα 3,5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, έχουν πέσει στα 3,3 δισ. ευρώ μετά τη «διόρθωση» των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων περιοχών.

Εκκρεμεί η χορήγηση των εκπτώσεων στα μη ηλεκτροδοτούμενα και στις ευπαθείς ομάδες η οποία θα κοστίσει και αυτή κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί απώλειας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ λόγω των λαθών, τα έσοδα θα πέσουν κάτω από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ με ορατό τον κίνδυνο να προκύψει δημοσιονομική «τρύπα» λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Με τη σύνταξη εγχειριδίου αντιμετώπισης των συνηθέστερων λαθών που παρατηρούνται στο Ε9 αλλά και την παροχή οδηγιών ορθής συμπλήρωσης του έντυπου «γρίφου», το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να διευκολύνει τους φορολογούμενους οι οποίοι θα έχουν περίπου 40 ημέρες στη διάθεσή τους για να αποκαταστήσουν την εικόνα της περιουσίας τους στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Τα προβλήματα, έχουν ήδη εντοπιστεί και τα κυριότερα είναι τα εξής:

1. Δεν έχει δηλωθεί ή έχει αναγραφεί με λάθη ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ. Αυτό, στερεί αυτομάτως από τον ιδιοκτήτη την ευκαιρία να διεκδικήσει έκπτωση 20% σε περίπτωση που το ακίνητο είναι μη ηλεκτροδοτούμενο και κενό για ολόκληρο το 2013. Αντίστοιχα, πρέπει να είναι συμπληρωμένο το πεδίο όπου αναφέρεται αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι.

2. Χιλιάδες ημιτελή ακίνητα, ναι μεν έχουν δηλωθεί με τον σχετικό κωδικό (99) ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί ως μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί για να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής του 0,4 που κατεβάζει τον φόρο κατά 60%. Οσοι δεν έχουν εξασφαλίσει τη σχετική έκπτωση, θα πρέπει να τροποποιήσουν το Ε9.

3. Εχουν δηλωθεί τα στοιχεία οικοπέδου της πολυκατοικίας χωρίς να είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να έχουν φορτωθεί φόρο για ένα ακίνητο που δεν υπάρχει. Οι οδηγίες είναι σαφείς: «Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά. Δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι οριζόντιες ιδιοκτησίες κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης σε πολυκατοικία έχουν δημιουργηθεί εν ζωή με συμβολαιογραφικό έγγραφο και εφόσον η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων».

4. Το μαζικότερο πρόβλημα αφορά την έλλειψη πληροφοριών απαραίτητων για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών συμπλήρωσε από μόνο του το Ε9 βάσει «παραδοχών» που κατοχυρώθηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Για παράδειγμα, για διαμερίσματα στα οποία έλλειπε ο όροφος, το υπουργείο θεώρησε ότι όλα βρίσκονται στον... 6ο. Αυτό κοστίζει σε ΕΝΦΙΑ και πρέπει να διορθωθεί. Στο ερώτημα πώς θα το αντιληφθείτε, η απάντηση είναι εύκολη: σε όλα τα ακίνητα για τα οποία ο υπολογισμός του φόρου έχει γίνει βάσει παραδοχών, υπάρχει σχετική ένδειξη πάνω στο εκκαθαριστικό. Αυτό θα πρέπει να «υποψιάσει» τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν όλα τα στοιχεία που ενδεχομένως έχουν προσυμπληρωθεί. Αυτά μπορεί να είναι:

- Το είδος του εμπράγματου δικαιώματος (επικαρπία, πλήρης κυριότητα κ.λπ.).

- Το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

- Ο όροφος.

- Το έτος γέννησης του επικαρπωτή.

- Η γεωγραφική θέση αγροτεμαχίου.

- Η ύπαρξη κτίσματος επί αγροτεμαχίου και η κατηγορία αυτού (αν δεν έχει συμπληρωθεί λογίζεται αυτόματα ότι είναι σπίτι και υπερφορολογείται).

- Οι προσόψεις του αγροτεμαχίου ή του οικοπέδου.

5. Υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία δεν έχει γίνει καν προσδιορισμός του φόρου λόγω ουσιωδών ελλείψεων. Και πάλι υπάρχει σχετική προειδοποίηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Οποιος εντοπίσει τέτοια ειδοποίηση θα πρέπει να συμπληρώσει άμεσα τα σωστά στοιχεία, καθώς όταν θα καταλογιστεί ο φόρος, θα υπάρξουν προσαυξήσεις, ενώ στο ενδιάμεσο δεν θα μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τρύπα» 200 εκατ. στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω διόρθωσης των λαθών"

Τα 52 Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α. που δεν έχουν απογραφεί - Οι ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Συνολικά 52 επιχειρήσεις, τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα το epoli.gr, των Ο.Τ.Α., από το σύνολο των 133 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Δήμων, δεν έχουν απογραφεί, παρά το "τελεσίγραφο" του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η προθεσμία για την απογραφή των Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων έληξε στο τέλος Αυγούστου και σύντομα αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις σε όποιες επιχειρήσεις παραμένουν «φαντάσματα».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπροσωπούμενη από τον Υφυπουργό, Γιώργο Ντόλιο, επικοινώνησε πρόσφατα με τα Συλλογικά Όργανα των Αναπτυξιακών Εταιρειών και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη τους για την απογραφή των Ν.Π.Ι.Δ. και έτσι εντάχθηκαν στη διαδικασία 81 Δημοτικοί και Διαδημοτικοί Φορείς.

Για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που δεν θα απογραφούν προβλέπεται διακοπή της Κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και των αποζημιώσεων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απογραφή αποτέλεσε μέρος της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το συμμάζεμα του δημόσιου τομέα.

Τα Κοινοτικά κονδύλια

Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να διακόψει ακόμα και την Κοινοτική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που δεν θα απογραφούν, αφού τα Κοινοτικά κονδύλια που δίδονται μέσω ΕΣΠΑ, κατά μία έννοια, αποτελούν Κρατική ενίσχυση των συγκεκριμένων Νομικών Προσώπων.

Η διακοπή της χρηματοδότησης εκτιμάται, ότι θα οδηγήσει σε "λουκέτο" τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που θα επιμείνουν να μην καταγράψουν τα οικονομικά τους στοιχεία, το προσωπικό και το μισθολογικό κόστος, καθώς δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς και να υλοποιούν Προγράμματα, ενώ οι υπάλληλοι θα οδηγηθούν σε απόλυση με την ευθύνη να βαραίνει τις Δημοτικές Αρχές.

Αρκετές Δημοτικές Επιχειρήσεις, που ανήκουν κυρίως στον τομέα της Ύδρευσης και της Αποχέτευσης αρνήθηκαν να απογράψουν το προσωπικό τους, με τη δικαιολογία, ότι χρηματοδοτούνται από ίδια έσοδα, οπότε δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των Ν.Π.Ι.Δ., που διέπουν Δημόσιες και Δημοτικές Εταιρείες.

Οι 52 επιχειρήσεις που δεν έχουν απογραφεί

1. ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ Α.Ε.

2. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΘΡΥΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ

3. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

4. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΠΥΛΗ) Α.Ε.

5. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. (E-TRIKALA A.E.)

6. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε.

7. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ Α.Ε. - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

8. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

9. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ

10. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

11. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε. Α.Α.Ε. ΟΤΑ (ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.)

12. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) Α.Ε

13. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε. - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ

14. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥµΒΟΥΛΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

15. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ - "ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΣ Α.Ε."

16. ΑΡΓΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

17. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΣΦΑΓΕΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Α.Ε.)

18. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε.)

19. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ (ΔΙΚΤΥΝΝΑ - ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.)

20. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Δ.Ε.Α.Α.Π. Α.Ε.)

21. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΙΨΩΝ

22. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΙΨΩΝ

23. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΦΑΓΕΙΟΥ - ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ

24. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (Δ.Ε.Υ.Α.) ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ

25. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (Δ.Ε.Υ.Α.) ΜΥΚΟΝΟΥ

26. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΔΕΥΑ) ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

27. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΔΕΥΑΛ)

28. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

29. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΑΪ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΤΗΣ"

30. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ

31. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

32. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

33. ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ Α.Ε.

34. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

35. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ - ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΕΝΕ.Λ. Α.Ε.»

36. ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ Α.Ε. (Ε.Α.Π. Α.Ε.) - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ

37. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΕΛΑΦΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.

38. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

39. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

40. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ "ΑΘΗΝΑ - ΥΓΕΙΑ"

41. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ - ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ

42. ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ (Κ.Τ.Α.Δ.Α.) Α.Ε. - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.

43. ΚΕΣΑΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

44. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.)

45. ΟΛΥΜΠΟΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

46. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

47. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

48. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (Ρ.Ε.ΔΗ.Σ.Ε.)

49. ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

50. ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

51. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

52. ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 52 Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α. που δεν έχουν απογραφεί - Οι ΚΥΡΩΣΕΙΣ"

Αναμένονται 16 αποκρατικοποιήσεις έως 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο

Τη διενέργεια 16 διαγωνισμών μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο που θα αποφέρουν σε βάθος χρόνου έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, υποσχέθηκε χθες η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην τρόικα. Η συνάντηση μεταξύ των βασικών στελεχών της τρόικας και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, δεδομένου ότι η τρόικα είναι ενήμερη των προβλημάτων που εντοπίζονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων που υποσχέθηκε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να κλείσει μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, συγκαταλέγονται στις γνωστές αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ, ΟΛΘ, Περιφερειακών Αεροδρομίων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, μαρινών κ.ά.

Είναι διαγωνισμοί οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία κατακύρωσης τους τελευταίους μήνες, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πηγές προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν χθες ότι στη σύσκεψη δεν συζητήθηκαν οι στόχοι των εσόδων ή/και η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αν και το θέμα ενδιαφέρει πολύ τις συζητήσεις που διεξάγει η κυβέρνηση για την έξοδό της από την επιτήρηση του Μνημονίου, εντούτοις οι κοινοτικοί φέρεται να κρατούν χαμηλούς τόνους, παρά τη μεγάλη διόρθωση των στόχων σε πιο χαμηλά επίπεδα. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει αφενός το παρατηρούμενο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αφετέρου τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας.

Η τρόικα στάθηκε ιδιαίτερα στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό, αλλά και μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης και η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι πιο ώριμες αποκρατικοποιήσεις που μπορεί να κλείσουν μέσα στους επόμενους 5 έως 6 μήνες, είναι των Περιφερειακών Αεροδρομίων, του ΟΛΠ και δευτερευόντως του ΟΛΘ και των μαρινών. Επίσης αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να πωληθούν κάποια ακίνητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εσωτερικό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει εξαντληθεί στη ρωσική πλευρά, η οποία ωστόσο φέρεται να εμποδίζεται προς μια θετική έκβαση, λόγω των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο στόχος της συγκέντρωσης 9,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 θεωρείται πλέον ανέφικτος. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει να λάβει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί τα τρία από αυτά. Πρέπει επομένως μέσα στα επόμενα δύο έτη να εισπράξει περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Για φέτος τα έσοδα αναμένεται να περιοριστούν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν ο τελευταίος κοινός στόχος μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναμένονται 16 αποκρατικοποιήσεις έως 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο"

Έρχεται μπαράζ φορολογικών ελέγχων

Ανεβάζει στροφές ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη για την πρόσληψη 400 νέων φορολογικών ελεγκτών οι οποίοι κατά κύριο λόγο πρόκειται να επανδρώσουν κρίσιμες φοροελεγκτικές υπηρεσίες, όπως είναι το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων. Το βασικό εργαλείο για τη βεβαίωση και είσπραξη φόρων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν οι ελεγκτές είναι οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεγχόμενων.

Οι τεχνικές αυτές έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται εδώ και περίπου ένα έτος από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, ωστόσο, όπως ομολογούν ακόμη και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή τους παρουσιάζει προβλήματα τόσο για τους ελεγκτές όσο και για τους ελεγχόμενους. Για τους ελεγκτές είναι κάτι καινούριο για το οποίο έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια ακόμη και από ξένους που συμμετέχουν στην τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης της Κομισιόν (της λεγόμενης ομάδας Ράιχνεμπαχ) και πολλές φορές η έλλειψη εμπειρίας οδηγεί σε λάθη ή παραλείψεις. Από την άλλη αντιμέτωποι με αυτά τα λάθη έρχονται και ελεγχόμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα για εισόδημα το οποίο δεν έχουν τελικά αποκρύψει. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται προσφυγή σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και κατόπιν, αν δεν υπάρξει λύση, στη δικαιοσύνη.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό με οδηγίες προς τους ελεγκτές αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεγχόμενων για αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας και απόκρυψη εισοδήματος.
Με βάση αυτές τις οδηγίες ο ελεγκτικός μηχανισμός θα επικεντρωθεί στον έλεγχο κυρίως των υποθέσεων φορολογούμενων οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2013. Από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου περιμένει και σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων το υπουργείο Οικονομικών το 2015 προκειμένου να χρηματοδοτήσει και τις προγραμματιζόμενες φοροελαφρύνσεις.

Ας δούμε και ποιες είναι οι τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογούμενων:

Τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου

Η τεχνική προσδιορίζει τη φορολογητέα ύλη αναλύοντας τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του φορολογούμενου.

Τεχνική της καθαρής θέσης του φορολογουμένου

Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του φορολογούμενου φυσικού προσώπου και προσδιορίζει φορολογητέα ύλη, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, τις διάφορες απαιτήσεις προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από άλλες πηγές (ατομικά και οικογενειακά).

Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά

Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέα ύλη παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, της συζύγου και των προστατευομένων μελών του, είτε με την κατάθεση τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωση τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται μπαράζ φορολογικών ελέγχων "

Ο Ριζάι μαχαίρωσε συγκρατούμενό του στο Δομοκό

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, οι τρεις ισοβίτες επιτέθηκαν στον 39χρονο, τον χτύπησαν άγρια και ένας από αυτούς τον τραυμάτισε με αυτοσχέδιο μαχαίρι στα πόδια

Ο 40χρονος ισοβίτης Αλκέτ Ριζάι μαζί με άλλους δυο ομοεθνείς του βαρυποινίτες ηλικίας 27 και 32 χρόνων ήταν οι πρωταγωνιστές αιματηρού επεισοδίου που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην πτέρυγα των Αλβανών κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού, με θύμα έναν 39χρονο συγκρατούμενό τους.

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, οι τρεις ισοβίτες επιτέθηκαν στον 39χρονο, τον χτύπησαν άγρια και ένας από αυτούς τον τραυμάτισε με αυτοσχέδιο μαχαίρι στα πόδια. Οι σωφρονιστικού υπάλληλοι δυσκολεύτηκαν να τον σώσουν από τα χέρια τους καθώς οι βαρυποινίτες τους κρατούσαν σε απόσταση κραδαίνοντας αυτοσχέδια μαχαίρια. Τελικά, όμως, παρέδωσα δυο μεταλλικά αυτοσχέδια μαχαίρια, τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκαν στη συμπλοκή.

Ο τραυματισμένος κρατούμενος διακομίσθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Αλκέτ Ριζάι στο αιματηρό περιστατικό διαπιστώθηκε από τις κάμερες ασφαλείας! Για την υπόθεση διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα.


O Ριζάι ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε τη δολοφονία του Θανάση Κορωπιώτη, καθώς θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την Οξάνα. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ο άτυχος άνδρας δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο ειδύλλιο, αφού εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με μια αλλοδαπή, ρωσικής καταγωγής, ονόματι Ρωξάνα.

Συνελήφθη έναν μήνα μετά με επεισοδιακό τρόπο σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στις 4 Ιουνίου 2006 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις 26 Αυγούστου 2006 σκοτώνει εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο ύστερα από εντολή -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- του Β. Στεφανάκου. Τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συλλαμβάνεται στη Βοιωτία.

Η δεύτερη απόδραση του Ριζάι πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2009, ενώ στις 17 Νοεμβρίου πέφτει εκ νέου στα χέρια της Αστυνομίας στο Γραμματικό μαζί με τη σύντροφό του Ασπασία Μητροπία, γνωστή από τα σχετικά δημοσιεύματα και ως «Σούλα του Ριζάι».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ριζάι μαχαίρωσε συγκρατούμενό του στο Δομοκό"

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Αντώνης Σταμπούλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Αντώνης Σταμπούλος, ο οποίος αρνήθηκε να απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο έως ότου λάβει πλήρη γνώση της δικογραφίας, η οποία, σύμφωνα με τη συνήγορό του Ιωάννα Κούρτοβικ, δεν περιλαμβάνει τίποτα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ούτε το σημειωματάριο ούτε τις χρονομετρημένες διαδρομές που του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με την κυρία Κούρτοβικ, τα στοιχεία αυτά δεν είναι στη διάθεση του κατηγορουμένου ούτε του ανακριτή, και δεν προσδιορίζεται η σχέση του με τις συγκεκριμένες πράξεις.

«Αυτό το πανηγύρι δεν αντιστοιχεί με τίποτα στο υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ανακριτή και παραδόθηκε. Αν δίνεται υλικό στα μίντια και όχι στον κατηγορούμενο και τον ανακριτή, υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του νόμου, του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου» επισήμανε η κυρία Κούρτοβικ.

Zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Αντώνης Σταμπούλος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news