facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Στο τέλος Δεκεμβρίου το πόρισμα για τις γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις

Παρατείνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου το έργο της επιτροπής που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Αν και αρχικά είχε δοθεί προθεσμία στην επιτροπή να ολοκληρώσει το σχετικό της πόρισμα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014 με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας η σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως τα τέλη του 2014.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετήσει στα 165 δισ. ευρώ περίπου το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων και του καταναγκαστικοί δανείου. Σημειώνεται πως οι διεκδικούμενες οφειλές είναι δύο κατηγοριών το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους και οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τέλος Δεκεμβρίου το πόρισμα για τις γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις"

Βόμβα Χρυσοχοΐδη: «Είχα εντολή για απολύσεις στις συγκοινωνίες»

Σε μια δήλωση-βόμβα που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του στο νέο σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου στον Ταύρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το pontiki.gr, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι όταν ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, πριν από 14 μήνες, είχε την εντολή να απολύσει 900 εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, 500 στον ΟΣΕ και να ακριβύνει τα εισιτήρια.

Αναφορικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στον νέο σταθμό, όπου δεν έχουν τοποθετηθεί ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2015.

Ωστόσο, προς το παρόν η πρόσβαση στο σταθμό για άτομα περιορισμένης κινητικότητας είναι απαγορευτική, και ιδιαίτερα δύσκολη για τους ηλικιωμένους.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Ταύρου, αποτελεί τμήμα του Προαστιακού σιδηρόδρομου μεταξύ Πειραιά - Αθηνών επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 2-4 & Κορυτσάς και εκτιμάται πως θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό επιβατών, δεδομένου ότι βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση:


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Χρυσοχοΐδη: «Είχα εντολή για απολύσεις στις συγκοινωνίες»"

Καμία παράταση στην εγκατάσταση συστήματος ελέγχου στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να δώσει καμία απολύτως παράταση για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου που στόχο έχουν την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Όπως άλλωστε προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, η εγκατάσταση του συστήματος έχει επιτευχθεί στο 95% των πρατηρίων καυσίμων για Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν ύστερα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Γελαλής, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη και Ευγενία Ουζουνίδου, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πόσα πρατήρια έχουν διασυνδεθεί και αποστέλλουν στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και πόσα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής (σύστημα εισροών- εκροών) χωρίς να το έχουν ενεργοποιήσει.

Όπως εξάλλου αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 26 Αυγούστου 2014, το υπουργείο έχει ενημερώσει τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Ανάπτυξης ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση για την εγκατάσταση του συστήματος και ζήτησε να προχωρήσουν έλεγχοι στην επικράτεια.

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμία παράταση στην εγκατάσταση συστήματος ελέγχου στα πρατήρια υγρών καυσίμων"

ΣΥΡΙΖΑ: Απεγνωσμένη κίνηση η ψήφος εμπιστοσύνης

«Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία» χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η απόφαση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρουν μία διέξοδο στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, από την Τρόικα, την κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».

Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και αξιοπιστία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται να κίνηση κορυφής των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου που δεν αφορά τον λαό και γι αυτό οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρίσκονται πλέον όχι ενώπιον του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου αλλά ενώπιον του λαού».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Απεγνωσμένη κίνηση η ψήφος εμπιστοσύνης"

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την απόφαση ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης με την έναρξη της νέας Συνόδου στις 6 Οκτωβρίου με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Παράλληλα, η κα Βούλτεψη τόνισε ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, τον Φεβρουάριο του 2015.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση "

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νέο έλλειμμα 1,1 εκατ. ευρώ στον δήμο!

Eιδικές εντολές πληρωμών που δεν αντιστοιχούσαν σε τιμολόγια προμηθευτών κατά την περίοδο 1998-2004 εντόπισε ο οικονομικός επιθεωρητής Αιμίλιος Σαμώλης

Νέο έλλειμμα βρέθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς συνεχίζεται η έρευνα, για να εντοπιστεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα λεφτά που χάθηκαν, κυρίως την περίοδο Παπαγεωργόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι μία ακόμη τρύπα, που υπολογίζεται σε 1,1 εκατ. ευρώ, βρέθηκε στα ταμεία του δήμου μετά την έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν το διάστημα 1998-2004, αλλά χωρίς εντάλματα.

Ο οικονομικός επιθεωρητής εντόπισε ειδικές εντολές πληρωμών που δεν αντιστοιχούσαν σε τιμολόγια προμηθευτών, τα οποία αναζητήθηκαν στα αρχεία του δήμου, όμως δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Είναι πολλά τα λεφτά και τα ζητάμε από τους υπαίτιους, είτε αυτοί λέγονται καταδικασθέντες είτε όσοι θα καταδικαστούν, αφού η υπόθεση της παγίας είναι σε εξέλιξη», δήλωσε με έμφαση στο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Μπουτάρης αναφορικά με τα χρήματα που διεκδικεί ο δήμος, προσθέτοντας ότι «δεν έχει τελειώσει η ιστορία και δεν έχουν βεβαιωθεί όλα τα ποσά που λείπουν».

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, στον δήμο έχουν επιβληθεί πρόστιμα για το χρονικό διάστημα 1993-2010, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ που αφορούν μη απόδοση ΦΠΑ, χαρτοσήμων από μίσθωση ακινήτων, μη απόδοση χρημάτων στην πρόνοια από πολιτιστικές και εκθεσιακές εκδηλώσεις και πρόστιμα από τη μη σωστή τήρηση των φορολογικών στοιχείων του δήμου (γυμναστήρια).

Τα πρόστιμα αυτά μαζί με τις προσαυξήσεις ανεβάζουν το ποσό στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε νέο έλλειμμα 1,1 εκατ. ευρώ στον δήμο!"

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη συνεισφορά των εφοπλιστών εν μέσω κόντρας

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε η επίμαχη τροπολογία που αφορά την οικειοθελή συνεισφορά των εφοπλιστών. Προηγήθηκε έντονη κόντρα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτη, που υπεραμύνθηκε της ρύθμισης. Για κραυγαλέα σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση μίλησε ο Θ.Δρίτσας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον υπουργό ότι μιλά ως εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων εφοπλιστών.

Ειδικότερα, η επίμαχη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε αργά χθες (Τρίτη), στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις θρησκευτικές κοινότητες, και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε με 52 ψήφους υπέρ, 36 κατά και ένα «παρών», στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την καταψήφισαν οι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Έλληνες, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά την οργάνωση θρησκευτικών κοινοτήτων και ενώσεων, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων του, με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Έντονη κόντρα Βαρβιτσιώτη - ΣΥΡΙΖΑ

Υπεραμυνόμενος ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτης, της ρύθμισης και της συνεισφοράς των ελλήνων εφοπλιστών στην οικονομία της χώρας, τόνισε ότι τίθεται συγκεκριμένος οικονομικός στόχος ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 420 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι την ώρα που ο αρχηγός του συναντιέται με τους εφοπλιστές και τους δίνει διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα πειράξει, στη Βουλή ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια.

«Θα ήταν δείγμα κυβερνητικής ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας να στηρίξετε την τροπολογία και να στείλετε ένα μήνυμα και στην ελληνική ναυτιλία για τη συνεισφορά της ότι δεν διακινδυνεύεται τίποτα από τυχόν αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με μια κραυγαλέα σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση, για την οποία το κόμμα του έχει ζητήσει την απόσυρσή της και επιτέθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας κατηγορώντας τον ότι μιλά στη Βουλή ως εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων εφοπλιστών, ταυτιζόμενος πλήρως με τα συμφέροντά τους.

«Ο κ. υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ζητά να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες, γιατί σε τέσσερα χρόνια θα δώσουν όλοι 420 εκατ. ευρώ. Με μια ρύθμιση μάλιστα που προβλέπει οικειοθελή συνεισφορά και όχι υποχρεωτική», τόνισε ο κ. Δρίτσας.

«Η συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται σε αυτή τη φάση, με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αφορά ένα νέο συμβόλαιο υποχρεώσεων, που έχουν απέναντι στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

«Κατηγορούμαι ως εκπρόσωπος Τύπου των εφοπλιστών γιατί μίλησα για την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, που ο κ. Δρίτσας θέλει να αποξενώσει. Εδώ συζητάμε για 420 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που λαμβάνει το ελληνικό κράτος από την εφοπλιστική κοινότητα. Αυτό είναι το συμβόλαιο που κάναμε εμείς. Αυτά που εσείς οραματίζεστε, εμείς τα έχουμε υπογράψει και τα εφαρμόζουμε», αντέτεινε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Έντονη κριτική άσκησε επί της τροπολογίας και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξηγεί επαρκώς ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών, την οποία μετατρέπει με τη νέα ρύθμιση σε οικειοθελή, είναι παράλληλα και δεσμευτική για τους εφοπλιστές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη συνεισφορά των εφοπλιστών εν μέσω κόντρας"

Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ, ενώ σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Στις 12 αύριο το μεσημέρι προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συγκροτούν κοινό μέτωπο, διεκδικώντας δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν και καθολική πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις προσωπικού, ανάκτηση μισθολογικών απωλειών, κατάργηση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) και του νέου τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων, που, όπως υποστηρίζουν, «εμπορευματοποιεί» την υγεία, καθώς και κατάργηση του νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο, όπως δηλώνουν, οδηγεί σε νέες απολύσεις εργαζομένων.

Την ενίσχυση του συστήματος υγείας με νέους γιατρούς ζήτησαν σήμερα, κατά την επίσκεψή τους στα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γ. Γεννηματάς», οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Μιχάλης Βλασταράκος και Γιώργος Πατούλης, αντίστοιχα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ"

Η ΙΚΕΑ ανακαλεί και σταματά την πώληση δύο ζυμαρικών

Την παύση πώλησης και την ανάκληση όλων των παρτίδων δύο ζυμαρικών, για προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσε η ΙΚΕΑ. Πρόκειται για τα ζυμαρικά σε σχήμα άλκης, ολικής άλεσης, PASTAÄLGAR FULLKORΝ και PASTAÄLGAR, τα οποία υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν σόγια, χωρίς να αναφέρεται στην ετικέτα.

Η εταιρεία, στο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, εξηγεί πως «έχοντας εντείνει τους ελέγχους στον τομέα των τροφίμων, ενημερώνει τους καταναλωτές ότι υπάρχει πιθανότητα τα ζυμαρικά σε σχήμα άλκης ολικής άλεσης ή μη, τα οποία διατίθενται μόνο στο σουηδικό κατάστημα τροφίμων, να περιέχουν σόγια, συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα των προϊόντων».

«Η ασφάλεια είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΙΚΕΑ και για προληπτικούς λόγους σταμάτησε η πώληση των προϊόντων PASTAÄLGAR FULLKORΝ και PASTAÄLGAR και ανακαλούνται όλες οι παρτίδες τους.

Η σόγια είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και μπορεί να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτήν, κατά τα άλλα είναι ένα απόλυτα ασφαλές συστατικό», εξηγεί η εταιρεία.

Έτσι, η IKEA ενημερώνει τους καταναλωτές με σχετική ευαισθησία πως «μπορούν να επιστρέψουν τα προϊόντα PASTAÄLGAR FULLKORN και PASTAÄLGAR στο κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ για την πλήρη αποζημίωσή τους».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε χωρίς χρέωση στο 801 11 22722.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΙΚΕΑ ανακαλεί και σταματά την πώληση δύο ζυμαρικών"

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για «χαμένη γενιά» λόγω της ανεργίας των νέων

Έντονη ανησυχία για την ανεργία των νέων εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ανεργία των νέων έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, ξεπερνώντας το 50% σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και είναι πραγματικός ο κίνδυνος να μιλάμε για μία χαμένη γενιά.

Παρουσιάζοντας τις ετήσιες δραστηριότητες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο κ. Γκουρία είπε επίσης ότι, η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί, οι ανισότητες αυξάνονται, τροφοδοτώντας μία κοινωνική κρίση ενώ, όπως τόνισε, η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς.

Ο ΓΓ του ΟΟΣΕ κάλεσε τους βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αφουγκρασθούν τον σφυγμό της κοινωνίας και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΟΟΣΑ, για την ενίσχυση ανθρώπων που αισθάνονται και περισσότερο σαν χαμένοι, μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για «χαμένη γενιά» λόγω της ανεργίας των νέων"

Προσφυγή ΔΣΑ κατά ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του Συλλόγου

Προσφυγή κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του Συλλόγου, κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Με τη προσφυγή του ο ΔΣΑ αμφισβητεί την συνταγματικότητα του επίμαχου φόρου και επισημαίνει ότι η ορθή εφαρμογή και επιβολή του απαιτεί εκκαθάριση επί της πραγματικής αγοραστικής αξίας και όχι με το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Ο ΔΣΑ ζητεί επίσης να αναγνωρισθεί ότι ως επιστημονικός Σύλλογος, εξαιρείται από τη φορολόγηση για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Συλλόγου(κυρίως επιστημονικών και εκπαιδευτικών).

«Η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας καταλήγει απροκάλυπτα στη (μερική)δήμευσή της και συνακόλουθα σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων και περιορισμών. Η δήμευση/απαλλοτρίωση περιουσιακού δικαιώματος και δη ακίνητης περιουσίας είναι δυνατή κατά το Σύνταγμα μόνο εφόσον καταβληθεί αντίστοιχη στην αξία του ακινήτου αποζημίωση» άρθρο 17). Σωρευτικά με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, παραβιάζονται τα άρθρα 4 παρ. 1 και 5, 17, 78 παρ.1 του Συντάγματος», αναφέρεται στην προσφυγή.

Όπως επισημαίνεται η φορολόγηση με αντικείμενο τη περιουσία, πρέπει να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. «Μόνη η διατήρηση ακίνητης περιουσίας όποια κι αν είναι η αξία της, δεν αρκεί για να τεκμηριώσει φοροδοτική ικανότητα, εφόσον δεν διαπιστώνεται ανάλογη οικονομική δυνατότητα, ήτοι παραγωγή εισοδήματος για τον φορολογούμενο, η οποία να επαρκεί για την κάλυψη των φορολογικών επιβαρύνσεων που αποδίδονται στην ακίνητη περιουσία».

Όπως υπογραμμίζεται, θα πρέπει τα εισοδήματα όχι μόνο να επαρκούν για καταβολή των φόρων αλλά και ένα σημαντικό τμήμα αυτών να απομένει στον φορολογούμενο, κατ’ επιταγήν και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της οικονομικής ελευθερίας(άρθρο 5 του Συντάγματος).

Επισημαίνεται επίσης στη προσφυγή του ΔΣΑ ότι:

-Μετά το νόμο 4172/2013 που προέβλεψε αυτοτελή φορολόγηση 10% επί των μισθωμάτων, η όποια φορολόγηση των ακινήτων θα έπρεπε να εξαντλείται στα εισοδήματα που αποφέρουν τα ακίνητα. Διαφορετικά το ίδιο περιουσιακό στοιχείο(και όχι το εισόδημα) φορολογείται εις διπλούν.

-Η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων ανεξάρτητα από το αν αποφέρουν εισόδημα, κατ’ εξαίρεση έχει κριθεί συνταγματικά ανεκτή, μόνο για χρονικά περιορισμένο διάστημα και εφόσον υπάρχουν έκτακτες δημοσιονομικές ανάγκες. Είναι σαφές όμως ότι ο νόμος περί ΕΝΦΙΑ δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά θα επιβαρύνει εις το διηνεκές κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.

-Η επιχειρηματολογία αυτή ισχύει και για νομικά πρόσωπα και δη όταν αυτά είναι μη κερδοσκοπικά καθώς η όποια τυχόν περιουσία του(συνήθως από τις εισφορές των μελών του) εξαντλείται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του σκοπού του και δεν νοείται φορολόγηση επ΄ αυτής.

-Πέραν της αντισυνταγματικότητας του φόρου, από τον ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να εξαιρεθούν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ΔΣΑ. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι ΝΠΔΔ και σκοπός τους είναι πρωτίστως επιστημονικός. Ο ΔΣΑ είναι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας. Η εκπλήρωση των σκοπών του έχουν σαφώς μορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού στο κτήριο του ΔΣΑ βρίσκονται η βιβλιοθήκη(η μεγαλύτερη νομική βιβλιοθήκη της χώρας), η Τράπεζα Νομικών πληροφοριών, οι υπηρεσίες του συλλόγου ενώ στις αίθουσες του διοργανώνονται, συστηματικά, επιμορφωτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις. «Δεν φανταζόμαστε ότι ο νομοθέτης προνόησε να μην επιβαρύνει π.χ τα αθλητικά σωματεία και απέκλεισε τους επιστημονικούς συλλόγους, όταν μάλιστα οι οικονομικοί πόροι αυτών προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του», τονίζεται στη προσφυγή.

-Η πρόβλεψη του άρθρο 6 παρ. 2 του νόμου 4223/2013, ότι η δήλωση ΕΝΦΙΑ θα υποβληθεί μηχανογραφικώς ερήμην μας, από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, μας στέρησε την δυνατότητα να ζητήσουμε την φορολόγησή μας επί της πραγματικής αγοραίας αξίας των ακινήτων μας. Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κατάλυση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος μας να ανταποδείξουμε την αξία των ακινήτων μας και να φορολογηθούμε επ΄ αυτής», καταλήγει η προσφυγή.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή ΔΣΑ κατά ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του Συλλόγου"

Νύφες για λαθρομετανάστες!

Λευκοί γάμοι στην Ελλάδα με ταρίφα από 5.000 έως 7.000 ευρώ

Οργανωμένα κυκλώματα θησαυρίζουν ανακαλύπτοντας άνεργες Ελληνίδες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, τις οποίες πληρώνουν για να τελούν πολιτικούς γάμους-μαϊμού με λαθρομετανάστες, οι οποίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να «αγοράσουν» σύζυγο, με σκοπό μια άδεια παραμονής στην Ελλάδα! Η χώρα μας πλέον έχει γίνει ο... παράδεισος των εικονικών γάμων, καθώς τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται στυγνά άπορες «νύφες» -αλλά και «γαμπρούς»-, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι ακόμα σε θέση να ξεσκεπάσουν τη μεγάλη απάτη που έχει στηθεί εδώ και χρόνια.

Η ταρίφα για έναν τέτοιου τύπου γάμο κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 ευρώ, αν και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και αυτά τα ποσά. Το φαινόμενο έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, αφού έχει επεκταθεί και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον λόγο αυτό μάλιστα κρίθηκε πριν από λίγες ημέρες αναγκαία η έκδοση ειδικού εγχειριδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή του οποίου θα βοηθήσει τις εθνικές Αρχές να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την τέλεση εικονικών γάμων, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Πριν από ένα χρόνο είχε εξαρθρωθεί από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πολυπληθής εγκληματική οργάνωση που είχε στήσει στη συμπρωτεύουσα μια καλοστημένη «φάμπρικα». Μέσω αυτής έγιναν 68 γάμοι-μαϊμού που εξασφάλισαν την ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπές που έρχονταν για το χρήμα και τους... γαμπρούς στην Ελλάδα, ενώ είχε στα σχέδια και άλλους 79!

Την οργάνωση αποτελούσαν πάνω από 170 άτομα, ενώ συμμετείχαν δικηγόροι, καθώς και δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι! Μέλη της ομάδας εντόπιζαν αλλοδαπούς -άντρες και γυναίκες- οι οποίοι είχαν προσωρινή άδεια παραμονής και αντί αμοιβής τούς έφερναν σε επαφή με Ελληνες για να συνάψουν λευκό γάμο και να λύσουν έτσι ένα βασικό εμπόδιο στην έκδοση πράσινης κάρτας. Παρόμοια περιστατικά αποκαλύφθηκαν και στην Αχαΐα, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των γάμων που έχουν τελεστεί σε όλη την επικράτεια, αφού έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα κρύβει πολλές αδυναμίες.

Οι αλλοδαποί κάνουν το deal και μόνοι τους

Στόχος των εικονικών γάμων είναι να μπορούν οι αλλοδαποί στις αιτήσεις που συμπληρώνουν και στις συνεντεύξεις που κάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να παρουσιάζουν μόνιμη κατοικία, αλλά και μια «νύφη» που θα τους φέρει πιο κοντά στην άδεια παραμονής. Εκτός όμως από τα κυκλώματα, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που οι αλλοδαποί έκαναν το deal μόνοι τους με τις υποψήφιες νύφες, οι οποίες προκειμένου να κλείσουν οικονομικές τους υποθέσεις συμφώνησαν και προχώρησαν στον γάμο. Το ζευγάρι-μαϊμού μετά τον γάμο δεν μένει μαζί, ενώ φυσικά δεν έχει ερωτική σχέση.

Μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις αφορούσε μια πολύτεκνη 54χρονη μάνα που έκλεισε τη συμφωνία για λογαριασμό της κόρης της! Το κορίτσι ύστερα από πίεση που δέχτηκε συμφώνησε και τέλεσε τον εικονικό γάμο προκειμένου η μάνα της να πάρει τα χρήματα. Τώρα όμως που την πιέζει ο σύντροφός της να παντρευτούν, εκείνη δεν τολμά να του αποκαλύψει την αλήθεια και περιμένει να εκδοθεί το διαζύγιο, το οποίο, αν δεν υπάρξει κανένα κώλυμα, αναμένεται για τον Δεκέμβριο.

Μόνιμη διαμονή

Εντύπωση προκαλεί ο εικονικός γάμος ανάμεσα σε μια Ελληνίδα κι έναν Νιγηριανό που επιθυμούσε να αποκτήσει άδεια παραμονής στη Βρετανία. Η νύφη για το ταξίδι της αυτό πληρώθηκε κάτι παραπάνω από 10.000 ευρώ και λίγες ημέρες μετά τον γάμο επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Νιγηριανός, που μετά τη συμπλήρωση πενταετούς συνεχούς διαμονής στη Βρετανία απόκτησε το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης για μόνιμη διαμονή, όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του, αλλά εκμεταλλεύεται το «γενναιόδωρο» σύστημα κοινωνικών επιδομάτων της Βρετανίας.

Ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της κρίσης

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Βιδάκη που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει τα διαζύγια πολλών γυναικών οι οποίες έχουν τελέσει εικονικούς γάμους, το φαινόμενο έχει πάρει στη χώρα μας μεγάλες διαστάσεις. «Στην Ελλάδα την οικονομικής κρίσης και της ανεργίας πολλές Ελληνίδες αποφασίζουν χάριν ανταλλάγματος να τελέσουν έναν εικονικό γάμο με αλλοδαπό προκειμένου εκείνος να νομιμοποιήσει την παραμονή στη χώρα μας και να υποβάλει αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγος υπηκόου κράτους-μέλους της Ε.Ε. Μάλιστα είναι πολλές οι περιπτώσεις διγαμίας, δηλαδή μια σύζυγος να έχει τελέσει δύο γάμους με δύο διαφορετικούς αλλοδαπούς!

»Παρά την εικονικότητα αυτών των γάμων, ο νόμος τούς αναγνωρίζει ως έγκυρους -δηλαδή ισχυρούς- και ως εκ τούτου απαιτείται λύση του γάμου με διαζύγιο, δηλαδή με δικαστική απόφαση. Συνεπώς μέχρι αυτοί οι λευκοί γάμοι να λυθούν, παράγουν έννομα αποτελέσματα, όπως ένας κανονικός γάμος, π.χ. διατροφή κ.ά. Απόρροια αυτών είναι η συσσώρευση πολλών αγωγών διαζυγίων στα δικαστήρια, από τις οποίες προκύπτει εμφανώς η εικονικότητα του γάμου, του οποίου τη λύση αιτούνται οι "σύζυγοι"...»

Το φαινόμενο όμως εκτός από αστικές έχει και ποινικές διαστάσεις, όπως εξηγεί η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου: «Τον τελευταίο καιρό έχουν εκατοντάδες άτομα συλληφθεί και οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Ατομα που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, καθόσον εμπλέκονται σε εικονικούς γάμους. Εις βάρος των ατόμων αυτών έχουν σχηματιστεί δικογραφίες που εμπεριέχουν κατηγορίες για βαρύτατα ποινικά αδικήματα, όπως πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα του νόμου περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια κ.ά».

espressonews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νύφες για λαθρομετανάστες!"

Πάτρα: Aπεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στον Άγιο Ανδρέα

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Σε ανακοίνωση του σωματείου επισημαίνεται: "ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ αύριο ΠΕΜΠΤΗ 2/10/14 στην 24ωρη ΠΑΝΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που γίνεται στις 12 το μεσημέρι από την ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Υπουργείο Υγείας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ:

Για την ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ του Συστήματος, των Δημόσιων Νοσοκομείων, συνεπώς και του ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ.Για την εγκατάλειψη του Νοσοκομείου αλλά και τα παιχνίδια σε βάρος του, με την ανυπαρξία Διοικητικού Συμβουλίου και το σταμάτημα των εργασιών του σεισμόπληκτου 7ορόφου κτιρίου.Τις διαδικασίες των ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ.Για την ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΙΑ την ΕΣΑΝ. ΑΕ, που θα διαχειρίζεται τούς συνολικούς πόρους για την Υγεία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

Ø ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΣΗ.

Ø ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ø ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

Ø ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. ΤΟ «ΜΑΓΑΖΙ» ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ø ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Ø ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ.

Ø ΑΜΕΣΑ ΕΝΑΡΞΗ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ στο 7όροφο ΚΤΙΡΙΟ".

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Aπεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στον Άγιο Ανδρέα"

Ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Tο 1,7 δισ. ευρώ ξεπερνούν πλέον οι ανεξόφλητες οφειλές προς την ΔΕΗ, από τα 300 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν πριν την επιβολή του χαρατσιού τον χειμώνα του 2012.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 1 δισ. ευρώ οφειλές προέρχεται από τη χαμηλή τάση, τα 400 εκατ. ευρώ από την υψηλή τάση, τα 200 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση και τα 160 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση.

Αν και η ΔΕΗ ανέμενε να υπάρξει μια βελτίωση μέσα στο Σεπτέμβριο, καθώς παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζεται κάποια υστέρηση στα έσοδα λόγω των διακοπών η κατάσταση φαίνεται να έχει οξυνθεί.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ"

5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, από τον ΟΑΕΔ

Ξεκινά στις 7/10/2014 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) επιχορήγησης επιχειρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 27.000.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η έκδοση κωδικού πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, τον οποίο οι επιχειρήσεις παραλαμβάνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κλειδάριθμο, τότε θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2), στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά για την έκδοση κλειδαρίθμου, προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο ανωτέρω πρόγραμμα:

- Οι ατομικές επιχειρήσεις τη Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.

Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης απ' όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της, καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης) είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε. ΕΠΕ, κλπ).

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και ,γενικά, οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:

- Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους.

- Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

- Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

- Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος, αντίστοιχα, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr, όπου, επίσης, περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.

airetos
Διαβάστε Περισσότερα » "5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, από τον ΟΑΕΔ"

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε με σημερινή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η νομοπαρασκευή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Μετά από δυο και πλέον χρόνια πιστής εφαρμογής του μνημονίου από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κόμπος έχει πια φτάσει στο χτένι.

Η χώρα και ο λαός μας βιώνει μία ανείπωτη καταστροφή. Η ύφεση, πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα, διαλύει την οικονομία, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία, εξωθεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στη φτώχεια και την απόγνωση.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καταθέσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα άμεσης ανάσχεσης της βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσεκτικά επεξεργασμένο και κοστολογημένο, είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και προκάλεσε πανικό στην παραπαίουσα κυβέρνηση των μνημονίων.

Σήμερα, εμείς αποδεικνύουμε ότι τηρούμε και εννοούμε τις δεσμεύσεις μας.

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη νομοπαρασκευή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Και καταθέσαμε στη Βουλή μία πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της.

Αύριο καταθέτουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά των εργασιακών ρυθμίσεων και του κατώτατου μισθού.

Και θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε σήμερα, προβλέπει άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα που ρυθμίζουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, αναστέλλουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, επιλύουν εξωδικαστικά τις φορολογικές διαφορές και προστατεύουν τους μικροοφειλέτες από τις τράπεζες.

Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, προκειμένου να χαλαρώσει αυτή η θηλιά, ώστε και η κοινωνία να αναπνεύσει και η οικονομία να λειτουργήσει πριν οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Στις κάλπες στις οποίες ο λαός μας θα επιλέξει.

Ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς.

Σήμερα, δίνουμε στη Βουλή των Ελλήνων τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αποδείξει, αν η βούλησή της είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να παγιώσει το καθεστώς του μνημονίου.

Ιδού η Ρόδος.

Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος το θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης με τη τρόικα.

Ούτως ή άλλως, ο δραματικός ρόλος δεν τους ταιριάζει, τους εκθέτει.

Η παράσταση θυμίζει πια περισσότερο κωμωδία παρά δράμα.

Μόνη διέξοδος και σωτηρία της χώρας η λαϊκή ετυμηγορία και η ισχυρή εντολή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσει ο κος Σαμαράς τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού"

Ήρθε η ώρα των πολιτών, ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Επανειλημμένα ως Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχουμε αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών που διαβιούν στην χώρα μας έχουν παραβιαστεί, λόγω των ανάλγητων πολιτικών που εφαρμόζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε δηλώσει επίσης πάρα πολλές φορές δημόσια, ότι συλλέγουμε στοιχεία για αυτές τις παραβιάσεις ενώ περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργούμε το Παρατηρητήριο θεμάτων Υγείας , όπου συστηματικά καταγράφουμε όλες τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας.  Παράλληλα, σχεδόν καθημερινά, παλεύουμε σε πολλά επίπεδα και με το Υπουργείο Υγείας και με τις διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων, ώστε οι ανασφάλιστοι ασθενείς μας να μπορούν να τύχουν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας χωρίς να πληρώνουν το όποιο κόστος, τη στιγμή που μιλάμε για μακροχρόνια ανέργους και πλήρως εξαθλιωμένους, στις περισσότερες των περιπτώσεων πολίτες.

Πριν από λίγους μήνες ενημερωθήκαμε ότι η Γερμανίδα Sarah Luzia Hassel-Reusing έχει καταθέσει μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά αγνώστων με την υποψία του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας της συστηματικής και ευρείας κλίμακας βλάβης στην υγεία του Ελληνικού πληθυσμού από πρόθεση.

Το καλοκαίρι που πέρασε, ήρθαμε σε επαφή μαζί της και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον δύσκολο αγώνα που δίνει για όλους μας.  Η στήριξη που προσφέρουμε εκτός από συμβολική, σε ηθικό επίπεδο, είναι και ουσιαστική. Έτσι από τον Ιούλιο 2014 έχουμε ξεκινήσει την συστηματική καταγραφή μαρτυριών ασθενών μας οι οποίοι επιθυμούν  να καταθέσουν τα όσα δεινά έχουν βιώσει από το 2010 και μετά.  Η καταγραφή των μαρτυριών γίνεται από εθελοντές του ιατρείου, μέσω ενός πολυσέλιδου ερωτηματολογίου, όπου στοιχειοθετείται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Επειδή όμως είναι προτιμότερη η ενδυνάμωση της προσπάθειας με όσο το δυνατόν περισσότερες καταγραφές περιπτώσεων, κάνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες που έχασαν τις δουλειές τους, μειώθηκε βάναυσα το εισόδημα τους (μισθοί ή συντάξεις), υπερφορολογήθηκαν, έχασαν το σπίτι τους, έζησαν χωρίς ηλεκτρικό ή/και νερό για κάποιο χρονικό διάστημα, έμειναν ανασφάλιστοι και έπαθε ζημιά η υγείας τους λόγω του ότι αποκλείστηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή βρέθηκαν σε οποιαδήποτε δεινή κατάσταση λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να καταθέσουν την μαρτυρία τους.

Όλα τα στοιχεία που θα συλλέξουμε, θα μεταφραστούν και θα αποσταλούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την μήνυση που έχει καταθέσει η κυρία Sarah Luzia Hassel-Reusing και με αυτό τον τρόπο να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην απονομή δικαιοσύνης για όλα τα δεινά που έχουν περάσει οι πολίτες  αυτά τα χρόνια.

Ήρθε πια η ώρα τα εγκλήματα που έγιναν πάνω στις πλάτες αθώων πολιτών να πληρωθούν από  όσους  οδήγησαν τους πολίτες σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, λέγοντας  ότι λεφτά δεν υπάρχουν για την δημόσια υγεία / παιδεία / κοινωνικές παροχές, αλλά την ίδια στιγμή δίδονταν δισεκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες και διάφορους άλλους «επενδυτές».

Όλοι όσοι πήραν, και συνεχίζουν να παίρνουν, τις πολιτικές αποφάσεις που οδηγούν στη διάλυση το Εθνικό Συστήμα Υγείας και καθημερινά εξαθλιώνουν τους πολίτες θα λογοδοτήσουν. Για να το πετύχουμε όμως χρειαζόμαστε την βοήθεια των πολιτών.

Παρακαλούμε όλους όσους θέλουν να καταθέσουν την μαρτυρία τους να μας στείλουν μήνυμα στο mkiellinikou@gmail.com ή να μας καλέσουν στο 210-9631-950 τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου ώστε οι εθελοντές μας να καταγράψουν τα στοιχεία τους και στην συνέχεια να έρθουμε σε επαφή μαζί τους για τα περαιτέρω.

Δείτε το μεταφρασμένο στα Ελληνικά βίντεο που ακολουθεί:
Έκκληση στον ελληνικό πληθυσμό για μαρτυρίες
https://www.youtube.com/watch?v=s5fBVPihHMA&list=UUQIF6v2mBa9Uabj8bF38GEw



Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την μήνυση που έχει καταθέσει η κυρία Sarah Luzia Hassel-Reusing στην ιστοσελίδα της εδώ (υπάρχει το Ελληνικό κείμενο στον παρακάτω σύνδεσμο):

http://unser-politikblog.blogspot.de/2014/02/aufruf-die-griechische-offentlichkeit_7898.html

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Διαβάστε Περισσότερα » "Ήρθε η ώρα των πολιτών, ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)"

Προσλήψεις στους δήμους στις αρχές του 2015 – Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΣ για να καλυφθούν οι ελλείψεις

Αίτημα για την πραγματοποίηση στις αρχές του 2015 διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις, κυρίως, σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που έχουν τεράστιες ελλείψεις υπαλλήλων θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikis.gr, το υπουργείο Εσωτερικών προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα το χειρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του 230 αιτήματα από τέτοιους δήμους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν από τους ήδη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ περίπου το ένα τρίτο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει από τον Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαίρεση για προσλήψεις ΔΕ ειδικά για τεχνικές ειδικόητες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι δήμοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλο στόχο οχημάτων που παραμένουν εκτός λειτουργίας καθώς υπάρχει έλλειψη χειριστών.

Ο αριθμός των προσλήψεων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αλλά θα είναι συνάρτηση των ανελαστικών αναγκών των μικρών δήμων (σ.σ. αλλά και κάποιων μεγαλύτερων που χρειάζονται προσλήψεις, κυρίως, στους παιδικούς σταθμούς και σε προνοιακές δομές) και των αριθμό των προσλήψεων που θα επιτραπούν στο υπουργείο Εσωτερικών με βάση το 1 προς 10 (ή 1 προς 5) της συμφωνίας με την τρόικα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις στους δήμους στις αρχές του 2015 – Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΣ για να καλυφθούν οι ελλείψεις"

Την προσωρινή αναστολή των ελέγχων των συμβάσεων ζητά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για τον επανέλεγχο των συμβάσεων και την αξιολόγηση

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε για το θέμα του επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και κατέληξε στο εξής ψήφισμα:

Για μας στην Αυτοδιοίκηση είναι όχι μόνο αυτονόητο δικαίωμα, αλλά και καθήκον ο έλεγχος νομιμότητας από την Πολιτεία σε κάθε πράξη και σε κάθε θεσμό που υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον αλλά και από την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή τους πολίτες, καθώς επίσης και η δημόσια λογοδοσία μας και προς τους πολίτες και προς την Πολιτεία.

Διαφάνεια παντού χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς προσκόμματα, χωρίς στεγανά.

Δε δεχόμαστε τον επανέλεγχο – επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν. Εμμένουμε στην πιστή και αυστηρή εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι σχετικοί Νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως είχαν αρχικά ψηφισθεί.

Είναι αυτονόητο ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι για ενέργειες αρμοδίων οργάνων ή υπηρεσιακών συμβουλίων για τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε στο να υποστούν, δέκα και δεκαπέντε χρόνια μετά, τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

-την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρις ότου ξεκαθαριστεί από την Κυβέρνηση με σαφήνεια, το περιεχόμενό τους, με βάση την πρότασή μας.
-άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το θέμα.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση

Επίσης σε ότι αφορά στην αξιολόγηση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει ότι πάγια θέση του είναι η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπογραμμίζει όμως, για μία ακόμη φορά, την ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος, τέτοιου που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Ως εκ τούτου με ομόφωνη απόφασή του είχε ζητήσει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης της αξιολόγησης έτσι ώστε αυτό να μην οδηγεί σε διαθεσιμότητα ή απολύσεις εργαζομένων.

Ωστόσο, αν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στην ψήφιση διάταξης με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η αξιολόγηση δεν οδηγεί σε διαθεσιμότητα ή απολύσεις, εμμένει στον επιμερισμό των ποσοστών, διαδικασία με την οποία η ΚΕΔΕ έχει εξαρχής διαφωνήσει θεωρώντας την αυθαίρετη και ενδεχομένως και αντισυνταγματική, σύμφωνα άλλωστε και με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Η ΚΕΔΕ επανέρχεται λοιπόν στην πρότασή της και ζητά την ενεργοποίηση τριμερούς διαλόγου μεταξύ υπουργείου – ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επιλογή κοινά αποδεκτού και αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την προσωρινή αναστολή των ελέγχων των συμβάσεων ζητά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ"

Έκλεισε η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας (Γέφυρα Ευρίπου) για τα τροχοφόρα

 Ο Οργανισμός Λιμένων Ν. Ευβοίας ανακοίνωσε ότι η Παλαιά Κινητή Γέφυρα Πορθμού Ευρίπου Χαλκίδας θα παραμείνει κλειστή για τα οχήματα μέχρι και τα Χριστούγεννα εξαιτίας εργασιών συντήρησης.

Για τη διέλευση των πεζών, ο ΟΛΝΕ τοποθετήθηκε πεζογέφυρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, για την εξυπηρέτηση τοποθετήθηκε πεζογέφυρα από την οποία θα διέρχονται και οι δικυκλιστές πεζοί, με σβηστή τη μηχανή του δικύκλου. Η πεζογέφυρα είναι σταθερής κατασκευής και δεν ανοίγει για τη διέλευση σκαφών.

Το όριο ύψους ασφαλούς διέλευσης της γέφυρας διαφέρει ανάλογα την παλίρροια, και όσοι χρήστες με μικρά σκάφη επιθυμούν να διελεύσουν από κάτω πρέπει να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμεναρχείου. Ο ΟΛΝΕ δεν προτείνει τη θαλάσσια διέλευση για λόγους ασφαλείας λόγω των εργασιών που θα εκτελούνται.

Δεν κύλησαν όλα ομαλά όμως, μιας και από πολύ νωρίς το πρωί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έδειχναν φανερά την δυσανασχέτησή τους για την ταλαιπωρία, όπως είπαν, που κλήθηκαν να υποστούν!

Αποδέκτες των παραπόνων ήταν κυρίως Λιμενικοί, αλλά την… πλήρωσαν και εργάτες που βρίσκονταν στο σημείο για να-τι άλλο-κάνουν τη δουλειά τους!

Να σημειωθεί βέβαια πως το κυκλοφοριακό κομφούζιο και από τις δύο πλευρές, ήταν απίστευτο, μιας και από την πλευρά της Κανήθου τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές, προσπαθώντας οι οδηγοί να βρουν το πλησιέστερο σημείο κοντά στη γέφυρα να παρκάρουν, ενώ στην πιάτσα των ταξί τα αστικά λεωφορεία, τα σχολικά αλλά και τα ΙΧ έκαναν… πάρτι!

« Άρχοντες» σε αυτή την περίπτωση είναι οι δικυκλιστές μιας και μπορούν, με σβηστή τη μηχανή, να διασχίσουν τη γέφυρα. Λίγη υπομονή μέχρι να βρουν τους ρυθμούς τους και οι ίδιοι αλλά και οι οδηγοί, συνιστούν οι άνθρωποι του Λιμενικού που το χαμόγελο που είχαν από το πρωί, ευχόμαστε να παραμείνει μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας…

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας (Γέφυρα Ευρίπου) για τα τροχοφόρα"

Οι τρεις παραιτήσεις που δείχνουν πρόωρες εκλογές

Γνωστές έγιναν, το μεσημέρι της Τρίτης, οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, καθώς των Γραμματέων Επικοινωνίας, Γιάννη Παναγιωτόπουλου και Ανδρέα Κατσανιώτη

Το κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και τις φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από το άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας και τις πιέσεις της τρόικας για παρεμβάσεις και μέτρα που θεωρείται πολύ δύσκολο να περάσουν από την παρούσα Βουλή (ασφαλιστικό και εργασιακά) ενισχύουν οι τρεις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτήσεις δεν είχαν να κάνουν με διαφωνίες εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για τους Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη (Γενικοί Γραμματείς Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ) και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού.

Και οι τρεις συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν κατά το παρελθόν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές σε περιφέρειες της Πελοποννήσου για τους δύο πρώτους και Θεσσαλονίκης για τον τρίτο.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι Γενικοί Γραμματείς καλούνται να έχουν παραιτηθεί σε περίπτωση υποψηφιότητας στις εκλογές ένα 18μηνο πριν τη λήξη της τετραετίας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016. Το γεγονός ότι στην περίπτωσή τους δεν έχει φτάσει το 18μηνο πριν τη λήξη της θητείας τους και η ανυπαρξία διαφωνιών που να τους οδήγησαν στις παραιτήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι από το στενό πυρήνα του Μαξίμου, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θέλουν να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για πρόωρες εκλογές…

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τρεις παραιτήσεις που δείχνουν πρόωρες εκλογές"

Για εκλογές στις 23 Νοεμβρίου συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογική ετοιμότητα - Οι εκλογές είναι πιθανές, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως επιλογή και πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ώστε να αποφύγει αργότερα τη συντριβή και να περιοριστεί τώρα σε μια διαχειρίσιμη ήττα, είτε ως πολιτικό ατύχημα

Μια ημερομηνία πιθανών εκλογών εντός του φθινοπώρου συζητούν παρασκηνιακά εδώ και μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ και υπό την καταιγίδα των κυβερνητικών προβλημάτων το τελευταίο εικοσαήμερο, αυτή η εκτίμηση εκφράστηκε και επισήμως από τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος. Πρόκειται για την 23η Νοεμβρίου, η οποία προκύπτει απο την πολιτική ανάλυση πολλών παραμέτρων και φαντάζει μια ημερομηνία "λογική", εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή ως "τερματικό" σταθμό αυτής της κυβέρνησης. Ωστόσο θεωρεί πλέον ότι υπάρχουν λόγοι ώστε να προκύψουν και νωρίτερα, κυρίως γιατί η δυναμική που έχουν πάρει τα πράγματα, εξαιτίας και του γεγονότος ότι έχει παγιωθεί πια ένα σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ που φέρνει τον Αντώνη Σαμαρά σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Οι εκλογές είναι πιθανές, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως επιλογή και πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ώστε να αποφύγει αργότερα τη συντριβή και να περιοριστεί τώρα σε μια διαχειρίσιμη ήττα, είτε ως πολιτικό ατύχημα, καθώς το κυβερνητικό πουλόβερ ξηλώνεται μέρα με την ημέρα και οι απαιτήσεις της τρόικας είναι δύσκολο και επώδυνο να περάσουν τελικά από την Βουλή.

Στην πρώτη περίπτωση, αλλά εξ αντικειμένου και στη δεύτερη, η κυβέρνηση, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα στήσει σκηνικό σύγκρουσης με την τρόικα και θα παίξει τη ζαριά της ανατροπής του μνημονίου.

Με την πρώτη εκδοχή δεν συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα γαντζωθεί από την εξουσία και θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Με τη δεύτερη όμως εκδοχή, αυτή του πολιτικού ατυχήματος, δεν διαφωνεί κανείς και για αυτο ο κ. Τσιπρας έθεσε το κομμα σε εκλογική ετοιμότητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος και σύμφωνα με πληροφορίες θα εντείνει τις κινήσεις και τα ανοίγματα προς υποψήφιες προς συμμαχία δυνάμεις, προεκλογικά.

Πυκνές ενδείξεις για εκλογές ακόμη και εντός του φθινοπώρου, βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσιπρας εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες πριν ακόμη τα stress tests και τις τελικές αξιολογήσεις της τρόικας, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια χειρισμών στη κυβέρνηση.

Καθώς όμως είναι άδηλο αν η κυβέρνηση το τολμήσει τελικώς και πάει σε εκλογές, ή ακόμη και την αφήσουν να πάει σε κάλπες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογική ετοιμότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, φέρεται να είπε ακόμη, θέση που απέδωσε στην πολύ καλή πολιτική δουλειά που έγινε με τις καμπάνιες το καλοκαίρι και, πιο πρόσφατα, στη ΔΕΘ.

Στο θέμα του χρέους τέλος ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής παραπέμποντας στη δική του ομιλία στη ΔΕΘ και το τρίπτυχο, διαγραφή μεγαλύτερου μέρους ονομαστικής αξίας του χρέους -ρήτρα ανάπτυξης -μορατόριουμ στην εξυπηρέτησή του.

Το κλίμα εκλογών ενισχύεται από τις ανοιχτές συγκρούσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συναποτελούν, την σπασμωδική παροχολογία αλλά και από τις ασυνήθιστες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και όλα είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για εκλογές στις 23 Νοεμβρίου συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ!"

Η φημολογία εκλογών "παγώνει" τα πάντα στην Εθνική Άμυνα!

Άπαντες συζητούν για εκλογές,ας μην κρυβόμαστε. Στελέχη της κυβέρνησης έχουν αρχίσει και μιλούν ανοιχτά γι΄ αυτό το ενδεχόμενο στα τηλεοπτικά παράθυρα με την αντιπολίτευση να εμφανίζεται βέβαιη για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Τα προεκλογικά σενάρια σε συνδυασμό με την αποχώρηση Αβραμόπουλου και την αναζήτηση νέου ΥΕΘΑ -δύσκολη η επιλογή όπως θα διαβάσετε σ΄ άλλο ρεπορτάζ του Onalert- “παγώνει” τα πάντα και στον χώρο της Εθνικής Άμυνας εκτός ίσως από την υπόθεση της επιστροφής κάποιων ελάχιστων χρημάτων στους μισθούς των στρατιωτικών.

Ας αρχίσουμε απ΄αυτό. Η κυβέρνηση “τρέχει” να προλάβει την μισθοδοσία του Νοεμβρίου. Στόχος να “ενσωματώσει” ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 30 ως 50% του ποσού που κανονικά θα έπρεπε να πάρουν πίσω οι στρατιωτικοί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ελπίζει η κυβέρνηση ότι “κάτι θα κερδίσει” από τον χώρο των στρατιωτικών μ΄ αυτή την μεσοβέζικη λύση . Την οποία οι στρατιωτικοί είναι έτοιμοι να την “καταρρίψουν” δικαστικά με αγωγές.


Ότι άλλο αφορά στην Εθνική Άμυνα φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι στην “κατάψυξη”! Ο Αβραμόπουλος πέρασε πρόσφατα από την Βουλή 42 προγράμματα που είχαν να κάνουν στο σύνολό τους με τεχνική υποστηρίξη ,προμήθεια ανταλλακτικών και αναβάθμιση οπλικών συστημάτων.

Όπως όλα δείχνουν στην … Βουλή θα μείνουνε! Κάποια απ΄ αυτά χαρακτηρίζονται από τα Γενικά Επιτελεία “ζωτικής σημασίας”. Αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί απολύτως κανέναν στην κυβέρνηση. Η βασική αγωνία έχει να κάνει με τις εκλογές και την ανάκαμψη της κυβέρνησης η οποία έχει υποστεί ανυπολόγιστη φθορά από τα μέτρα που έχει πάρει,με τελευταίο τον ΕΝΦΙΑ.

Ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο δεν είναι πλέον μυστικό κι ας παριστάνουμε όλοι ότι δεν το ξέρουμε!

Πρότασή μας λοιπόν μήπως και κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης αυτοί που πρέπει ; Να ζητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από την παρακολούθηση της τελικής φάσης της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ να τους αναφέρουν ποια ήταν τα προβλήματα που υπήρξαν κατά την διάρκεια της άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη . Ίσως ,λέμε ίσως να προβληματιστούν.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » " Η φημολογία εκλογών "παγώνει" τα πάντα στην Εθνική Άμυνα!"

FT: Αγορά ελληνικών ABS προωθεί ο Ντράγκι

Παράκαμψη του κανόνα που απαγορεύει την αγορά πακέτων τιτλοποιημένων δανείων -γνωστών ως ABS- από χώρες που βαθμολογούνται ως «junk» προωθεί ο κεντρικός τραπεζίτης. Στόχος, σύμφωνα με τους FT, η αγορά τίτλων από Ελλάδα και Κύπρο. Οι κινήσεις της ΕΚΤ και ο φόβος ενστάσεων από Βερολίνο.

Ο Mario Draghi θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχτεί «πακέτα» ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών δανείων με αξιολογήσεις «junk», σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επιτυχία της πιο πρόσφατης προσπάθειας των ρυθμιστών να σώσουν την οικονομία της ευρωζώνης από τη στασιμότητα.

Ο διοικητής της ΕΚΤ θα αποκαλύψει μέσα στην εβδομάδα τις λεπτομέρειες σχεδίου για την αγορά δανείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν μοιραστεί σε πακέτα, και είναι γνωστά ως Asset-Backed Securities (ABS), καθώς και καλυμμένων ομολόγων, ώστε να αναθερμανθεί η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας και να αυξηθεί ο δανεισμός στις μικρότερες επιχειρήσεις της ευρωπεριφέρειας, που διψούν για ρευστότητα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στο πλαίσιο του σχεδίου, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό την ηγεσία του κ. Draghi, θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υπάρχουσες απαιτήσεις για την ποιότητα των ενεργητικών που αποδέχεται η κεντρική τράπεζα, ώστε να μπορέσει ο νομισματικός θεματοφύλακας να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα, γνωστά ως senior tranches, από ABSs της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με αυτήν την κίνηση θα απελευθερωθούν δισεκατομμύρια σε ρευστότητα για τις τράπεζες, σε δύο από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε: «Θα υπάρχει σημαντική θετική επίδραση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Ελλάδας».

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να χαλαρώσουν οι νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια υπέστη πλήγμα από τους κανόνες που αφορούν τα χρεόγραφα χαμηλής αξιολόγησης, τονίζει ο τραπεζίτης.

Ωστόσο, η χαλάρωση των κανόνων πιθανόν να προκαλέσει έντονη αντίδραση από τη Γερμανία, επιδεινώνοντας τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΚΤ και τους αξιωματούχους της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο για την αγορά ABS, το οποίο όπως ισχυρίζεται αφήνει υπερβολικά εκτεθειμένο σε κινδύνους τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Την αντίθεσή του έχει εκφράσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως οι αγορές θα επαναφέρουν τη συζήτηση για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των καθηκόντων της ΕΚΤ για την άσκηση νομισματικής πολιτικής και την εποπτεία των τραπεζών.

Από τη στιγμή που τα στοιχεία ενεργητικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουν δυνητικά μεγαλύτερο ρίσκο από αυτά τραπεζών άλλων χωρών της ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα προσφέρει «αποζημίωση» με την αγορά μικρότερης ποσότητας των τίτλων, ανέφερε ο αξιωματούχος του ευρωσυστήματος.

Η κίνηση έχει ως στόχο να κάνει πιο περιεκτικό το πρόγραμμα αγοράς ABS. Αν στηριχτεί από την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει τίτλους από τις τράπεζες και των 18 μελών της ευρωζώνης.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ δέχεται ABS μόνο ως collateral για τη χορήγηση των φθηνών της δανείων, εφόσον έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον «BBB», τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Επειδή η αξιολόγηση στα πακέτα υψηλότερης διαβάθμισης (senior tranches) περιορίζεται από την αξιολόγηση της χώρας στην οποία έχει έδρα η τράπεζα, αν οι κανονισμοί εφαρμόζονταν στο σχέδιο της EKT, η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δεχθεί τιτλοποιήσεις Ελλήνων και Κύπριων εκδοτών. Η Standard & Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα και την Κύπρο με «Β» - κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με «Β» και την Κύπρο με «Β-». Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με «Caa1» και την Κύπρο με «Caa3».

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο την Τρίτη, λέγοντας πως οι προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι εμπιστευτικές.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Αγορά ελληνικών ABS προωθεί ο Ντράγκι "

Ένα μήνα τα σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης

Έντονο παραμένει το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Τρίπολη και στα χωριά του δήμου, αφού συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας όπου τα σκουπίδια στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στους δρόμους, ελλείψει νόμιμου χώρου που θα λειτουργήσει ως σταθμός μεταφόρτωσης.

Είναι γεγονός, ότι έχει ξεκινήσει συστηματικά η αποκομιδή απορριμμάτων κυρίως από το κέντρο της πόλης και από σημεία που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και η μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Φυλής, όπου εξυπηρετείται ο δήμος λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται, όμως τα σκουπίδια είναι πολλά και στις περισσότερες γειτονιές της πόλης βρίσκονται στο δρόμο σχηματίζοντας λόφους.

Η κατάσταση σε κάποια σημεία από την δυσοσμία και τη σήψη των απορριμμάτων που δεν έχουν μαζευτεί καθόλου τον τελευταίο μήνα είναι ανυπόφορη.

Παράλληλα, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει προσωρινό νόμιμο σταθμό μεταφόρτωσης σε ιδιόκτητο δημοτικό χώρο στη θέση Τουρκοδένδρι, έχει σκοντάψει στην άρνηση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα στην δικαιοσύνη, τα οποία θα εκδικαστούν στις 17 Οκτωβρίου, ενώ με προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε το Πρωτοδικείο, έχει παγώσει κάθε εργασία έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην Τρίπολη και την Ερμιονίδα, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου «Πελοπόννησος Πρώτα» του Οδυσσέα Βουδούρη, αφού περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο, κατέθεσε ερώτηση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον πρόεδρο του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, για την διαχείριση των απορριμμάτων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα μήνα τα σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news