facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Νέο τοπίο για τους ασφαλισμένους αλλά και τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις διαμορφώνεται την ερχόμενη εβδομάδα με την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» της πρόσφατης απόφασης Βορίδη.
Η υπουργική απόφαση 2243/18-8-2014 έθεσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, «στοχεύουν να βάλουν φρένο στον διαρκώς και αδικαιολόγητα διογκούμενο αριθμό εξετάσεων που εκτελούνται στη χώρα μας, οριοθετούν τους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα και σε καμία περίπτωση δεν πλήττουν τους ασφαλισμένους».
Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), οι γιατροί, ανάλογα με την ειδικότητά τους, θα ενημερώνονται για τον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα ανά ασθενή - κατ’ αναλογία με το πλαφόν της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης που τους αναλογεί.
Οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις μόνο εφόσον αυτές έχουν συνταγογραφηθεί από τον σχετικό με την ειδικότητα γιατρό. Ενας παθολόγος, π.χ., δεν θα μπορεί να γράψει εξέταση για καρκίνο του προστάτη (PSA) ούτε και εξέταση προγεννητικού ελέγχου ασφαλισμένης. Αναλόγως, στοπ για τη συνταγογράφηση του καρκίνου του προστάτη βάζει η ΗΔΙΚΑ και στους δερματολόγους ή τους ωτορινολαρυγγολόγους - δύο ειδικότητες που έχουν εκδώσει δεκάδες παραπεμπτικά για εξέταση PSA σε ασφαλισμένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Επιχειρώντας να τιθασεύσει τη δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, το υπουργείο Υγείας περιορίζει δραστικά τη συνταγογράφηση και στους αγροτικούς γιατρούς - ένα στα 10 παραπεμπτικά το 2013 εκδόθηκε από αγροτικό γιατρό και η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ από τις σχετικές εξετάσεις που εκτελέστηκαν ήταν 2,1 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που εκδίδονται παραπεμπτικά που δεν ακολουθούν τους συγκεκριμένους κανόνες συνταγογράφησης, οι ασφαλισμένοι πρέπει να ενημερώνονται ότι οι εξετάσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έχοντας πλέον δύο επιλογές: ή θα καταβάλουν τη δαπάνη οι ίδιοι ή θα απευθύνονται για την εκτέλεση των εξετάσεων στο ΕΣΥ. Το παραπεμπτικό θα φέρει την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο».
Εκτός συνταγογράφησης αγροτικοί και εργαστηριακοί γιατροί
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ αποδύεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εντάξει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e- prescription) τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών.
Σύμφωνα με αυτούς, οι γιατροί υποχρεούνται να εκδίδουν τα παραπεμπτικά σε ηλεκτρονική μορφή από το σύστημα της ΗΔIΚΑ e-prescription. Χειρόγραφα παραπεμπτικά απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή γιατρό του ΠΕΔΥ, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 60 ευρώ και εκτελούνται εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικού παραπεμπτικού.
Γιατροί αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων, δηλαδή βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης. Φρένο μπαίνει και στους γιατρούς που μπορούν να συνταγογραφούν και να εκτελούν επίσης τις εξετάσεις με εξοπλισμό που διαθέτουν στο ιατρείο τους. Οι λεγόμενες αυτοπαραπομπές, δηλαδή συνταγογράφηση και εκτέλεση από τον ίδιο γιατρό, θα επιτρέπονται μεν, αλλά οι γιατροί θα αποζημιώνονται με ειδική τιμή που αντιστοιχεί στο 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.
Ποιες εξετάσεις επιτρέπεται να συνταγογραφούνται ανά ειδικευμένο γιατρό
Τα αριθμητικά όρια συνταγογράφησης είναι συγκεκριμένα για κάθε ιατρική ειδικότητα, όπως προκύπτει από το παράρτημα Γ’ της υπουργικής απόφασης που θα ενεργοποιηθεί μέσω της ΗΔΙΚΑ. Ετσι, οι παθολόγοι-ογκολόγοι μπορούν να συνταγογραφούν 12 βιοχημικές εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ τον μήνα και έξι εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα στο ίδιο διάστημα. Περιορισμοί μπαίνουν και στους παθολόγους οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις ορμονικές, ανοσολογικές, ορθοπεδικές, νεφρολογικές, εγκυμοσύνης και εξετάσεις στειρότητας και τοξικολογικές.
Φρένο μπαίνει και στους καρδιολόγους, οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφούν πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις και συγκεκριμένα αιματολογικές και βιοχημικές καθώς και καρδιογράφημα, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία, ακτινογραφία, με πλαφόν μία εξέταση ανά ασθενή τον μήνα.
Οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες μπορούν να συνταγογραφούν μέχρι δύο ακτινογραφίες σε κάθε ασφαλισμένη ή ασφαλισμένο και μία μαγνητική τομογραφία ανά μήνα. Εχουν όμως ευρύτερο πεδίο σε ό,τι αφορά τις αιματολογικές, ανοσολογικές, βιοχημικές (ΕLISA), ορμονικές και παθολογοανατομικές εξετάσεις. Ευρύ πεδίο διαμορφώνεται και για τους παιδιάτρους που μπορούν να γράφουν αγγειογραφία, ακτινογραφία, δερματολογικές εξετάσεις, μικροβιολογικές, καρδιολογικές, απεικονιστικές κ.ο.κ. ώστε να διασφαλίζουν τον διαγνωστικό και προληπτικό έλεγχο των παιδιών. Η μαγνητική τομογραφία παραμένει εξέταση πρώτης γραμμής για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες όπως π.χ. νευρολόγους-ψυχιάτρους, παθολόγους- ογκολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, ρευματολόγους και με ανώτατο αριθμητικό όριο μία ή δύο τον μήνα ανάλογα με την πάθηση και τον ασθενή, αλλά δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, αλλεργιολόγους, νεφρολόγους.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις"

Πόποσκι: Μειωμένο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για το Σκοπιανό!

«Βόμβα» ρίχνει στο Σκοπιανό με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Πόποσκι ισχυρίζεται ότι η ελληνική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για το ζήτημα της επίλυσης του Σκοπιανού.
Αυτή η βεβαιότητα του υπουργού Εξωτερικών προκύπτει λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση του ιδίου με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ
«Εννοείται ότι εκ μέρους μας τονίστηκε το ενδιαφέρον για ουσιαστικές συνομιλίες για την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσον αφορά την απάντηση, πιστεύω πως δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που το ελληνικό ενδιαφέρον είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο κ.Πόποσκι σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό των Σκοπίων ότι αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, η διεθνής κοινότητα και όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο και ενδιαφέρον να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία.
«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γείτονάς μας αισθάνεται άνετα να μην καταβάλει προσπάθειες, ούτε σ' αυτό το μέτωπο, ούτε (στο μέτωπο) της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης που είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. Από την πλευρά μας, τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης όσο και κατά τη διάρκεια των άλλων διμερών συναντήσεων, εκφράσαμε ετοιμότητα να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τίμημα αυτού του τέλματος το πληρώνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η παρεμπόδισή μας, η οποία μας έχει επιβληθεί και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των άλλων χωρών που έχουν επιρροή στη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ.Πόποσκι.
Όπως ανέφεραν πηγές από το γραφείο του κ. Ιβάνοφ, στη συνάντηση εξετάσθηκε το ζήτημα της ονομασίας και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.
Αλήθεια μετά από τόσες προκλήσεις των Σκοπιανών εμείς εξακολουθούμε να αγνοούμε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα; Τι ακριβώς κάνει ο κ. Βενιζέλος στις συναντήσεις με τους αρμόδιους για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Αμφίπολη, Όλυμπος και τώρα νέα προκλητική δήλωση, που αν ισχύει, ρίχνει βόμβα στην εμπιστοσύνη και στα όνειρα εκατομμυρίων Ελλήνων για ένα τόσο λεπτό αλλά κομβικό ζήτημα!
Άραγε θα υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς;
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόποσκι: Μειωμένο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για το Σκοπιανό! "

Βενιζέλος προς Σκόπια: Μην περιμένετε τίποτα για το θέμα της ονομασίας

Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια «να κάνουν βήματα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, κατά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δηλώσεις και ενέργειες, όπως οι πρόσφατες του αντιπροέδρου της Βουλής της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στα Ηνωμένα Έθνη, δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

Για το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στον κ. Πόποσκι, ότι η χώρα του δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, ούτε από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ούτε από αλλού πουθενά, καθώς έχει εμπεδωθεί πλέον στη διεθνή κοινότητα ότι οι ιθύνοντες στα Σκόπια είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν με καλή πίστη και με διάθεση συμβιβασμού στα κατάλληλα βήματα, ώστε να επιλυθεί η διαφορά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ ότι σημασία έχει τώρα να γίνει η νέα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, μετά την αναβολή που είχαν ζητήσει οι Σκοπιανοί, επειδή ο νέος διαπραγματευτής τους θα είναι ο πρεσβευτής τους στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο ομόλογός του της πΓΔΜ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο, όπως επισημαίνεται, να επιβεβαιώσει τη θετική θέση της Ελλάδας για τη διασύνδεση του αγωγού TAP με το δίκτυο της χώρας του. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ισχύει απολύτως» αυτό που είχε πει στον κ. Γκρούεφσκι, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ότι οι δυο χώρες μπορούν να προχωρήσουν, ανεξαρτήτως της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, όσον αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων, σημειώνοντας επίσης ότι θα γίνουν επαφές σε επίπεδο υπουργών ενέργειας, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύει και την προοπτική του TAP.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος προς Σκόπια: Μην περιμένετε τίποτα για το θέμα της ονομασίας"

Χρυσοχοίδης: Ελεος πια εσείς εκεί στη Λαμία, τι άλλο θέλετε;

«Δυο γενιές Λαμιωτών ζητούσαν να φτιαχτούν οι δρόμοι». Ετσι ξεκίνησε ο Υπουργός να αναφέρεται στο πρόβλημα των διοδίων στη Φθιώτιδα και στις αντιδράσεις.

Ο κος Χρυσοχοίδης καλεσμένος σήμερα το πρωί στο MEGA μίλησε για τις αυριανές αντιδράσεις των Φθιωτών για τα διόδια. Όπως είπε: «Ελεος πια, γίνονται στη Φθιώτιδα έργα 2 δις και συνεχίζουν να παραπονιούνται. Εχουν παράπλευρους δρόμους παντού και κάρτες δωρεάν μετακίνησης. Τι άλλο θέλουν;»

Αρχικά να ενημερώσουμε ότι οι Λαμιώτες δεν έχουν κάρτες δωρεάν μετακίνησης. Υποψιαζόμαστε ότι εννοούσε τους κατοίκους της Πελασγίας και μόνο.

Μίλησε σε παράπλευρους δρόμους όταν η σύνδεση Λαμίας – Μώλου περνά ακόμα από χωματόδρομο

Τρίτον το ότι γίνονται έργα 2 δις μετά από τόσες γενιές Λαμιωτών, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Υπουργός, αποτελεί ντροπή που τόσα χρόνια ο νομός μας είχε αφεθεί στα τραγικά σχεδόν καθημερινά δυστυχήματα του Μαλιακού!!!
Υπενθυμίζουμε στον κο Υπουργό ότι τα διόδια της Αγίας Τριάδας (Μώλου) τα πληρώνουμε για την Ε65 που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα χιλιόμετρο στο νομό μας

Αλλωστε κε Υπουργέ τα έργα αυτά γίνονται με χρήματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ, από τους φόρους που πληρώνουμε…όχι από τη τσέπη σας. Δεν μας κάνετε τη χάρη να μας φτιάξετε τους δρόμους. Εχετε υποχρέωση!

Υπάρχει κανείς που δεν έχει πειστεί ακόμα, ώστε άυριο 2 το μεσημέρι να μην είναι στην πλατεία Πάρκου, στο συλλαλητήριο ενάντια στα διόδια;
Ραντεβού λοιπόν εκεί. Μας αφορά όλους!

mag24
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοίδης: Ελεος πια εσείς εκεί στη Λαμία, τι άλλο θέλετε;"

Σαμαράς: Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι λεφτά υπάρχουν: Η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο, ούτε τις δόσεις που απομένουν...

Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θετικά μηνύματα για την πορεία της χώρας περιείχε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας Μιλώντας από την Καλλιθέα Χαλκιδικής, ο πρωθυπουργός τόνισε «Ελευθερία σημαίνει να είσαι όρθιος και ισχυρός», αναφερόμενος στις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2014 και γίνεται πραγματικότητα η υπόσχεση της κυβέρνησης για τερματισμό της οικονομικής ύφεσης.

«Οχι μόνο δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο, αλλά και μπορούμε να σταθούμε από την επόμενη χρονιά χωρίς τα χρήματα από τις δόσεις του σημερινού μνημονίου, που απομένουν», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. Η ΝΔ κράτησε πάντα υπεύθυνη στάση, σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά «λεφτά υπάρχουν», εμείς δεν είπαμε ποτέ».

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για επικίνδυνες υποσχέσεις που τρομάζουν. «Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε και θα μειώσουμε προσπαθούμε τα φορολογικά βάρη, αλλά όλα αυτά που λέει η αντιπολίτευση τρομάζουν». «Δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν κατάφερε ακόμα να γίνει», ανέφερε ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πως τώρα που φτιάχνουν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει περισσότερους ψηφοφόρους, καθώς «η επιστροφή στο «λεφτά υπάρχουν» τρομάζει περισσότερο. Ακόμη ανέφερε ότι οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας «πήρα μια χειροβομβίδα στα χέρια μου, την κράτησα και την εξουδετέρωσα».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τιμή και συγκίνηση, αλλά και με ισχυρά μηνύματα για την ενότητα της παράταξης.

«Εμείς οι νεοδημοκράτες είμαστε υπερήφανοι για αυτό που κάναμε πριν 40 χρόνια και εξακολουθούμε να είμαστε περήφανοι», τόνισε. «Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργοί, βουλευτές και ιστορικά στελέχη του κόμματος. Χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνουν οι Πέτρος Μολυβιάτης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι λεφτά υπάρχουν: Η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο, ούτε τις δόσεις που απομένουν..."

Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες

Σε 3,5 ώρες θα έχει μειωθεί η διάρκεια του σιδηροδρομικού ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη το 2017.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ, χθες υπεγράφη η σύμβαση για «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας» από την ΕΡΓΟΣΕ και την Κοινοπραξία Τομή ΑΒΕΤΕ - Alstom Transport SA, που περιλαμβάνει εργασίες σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και σιδηροδρομικές εργασίες επιδομής και υποδομής.
Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, είναι 52.753.400 ευρώ και μετά την έκπτωση (22,35%) διαμορφώνεται στα 41.297.174,41 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου:
• Θα γίνει ανάταξη και αποκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης, ώστε αυτά να επανέλθουν στην καλή λειτουργική τους κατάσταση αλλά και αναβάθμιση μέσω προσθήκης νέων λειτουργιών.
• Θα εγκατασταθεί καλώδιο οπτικών ινών.
• Θα προστατευθούν οι καλωδιώσεις χαλκού από κλοπές - δολιοφθορές.
• Θα αναβαθμιστούν οι σταθμοί μεταξύ Οινόης - Δαύλειας και μεταξύ Δομοκού - Λάρισας.
• Θα αποκατασταθεί η γραμμή Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, στο τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας και Γαλλικού.
Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες"

Στοπ στις διώξεις όσων έχουν χρέη προς το Δημόσιο – Δεν αφορά τους φοροφυγάδες

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης διεμήνυσε ότι θα σταματήσουν οι ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των χρεών.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του ΣΕΒ, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ξεκαθάρισε πως “ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο”.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι σταματούν οι διώξεις προς τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Πάντως, ο κ. Μαυραγάνης θέλησε να ξεκαθαρίσει: “Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές”.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η προθεσμία έκδοσης απόφασης επί ενδικοφανoύς προσφυγής, που είναι σήμερα 60 ημέρες, καθώς έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος υποθέσεων
Ειδικότερα από την 1η Αυγούστου 2013 θεσπίστηκε η ενδικοφανής διαδικασία για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών για οποιαδήποτε πράξη της διοίκησης αμφισβητεί ο φορολογούμενος και ανεξαρτήτως ποσού θεσμοθετήθηκε το 2013, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από υποθέσεις που μπορεί να επιλυθούν σε επίπεδο Φορολογικής Διοίκησης.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, τ. πρωθυπουργός, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αξιοκρατία στον δικαστικό κλάδο, για ουσιαστική συνεργασία δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και κάλεσε την Πολιτεία να αξιοποιήσει την έκθεση του ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης συστήνοντας ειδικό μηχανισμό μεταρρύθμισης που θα υλοποιήσει όσα συμφωνηθούν μετά τη διαβούλευση.
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοπ στις διώξεις όσων έχουν χρέη προς το Δημόσιο – Δεν αφορά τους φοροφυγάδες"

Στη βουλή φέρνει ο Ψύρρας τους χιλιάδες παράνομους τίτλους σπουδών

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας,κατέθεσε ερώτηση  προς τους Υπουργούς α) Παιδεία και Θρησκευμάτων και β) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τους χιλιάδες παράνομοι “τίτλοι” σπουδών.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: «Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) παρέδωσε κατάλογο με 2.000 ονόματα ανθρώπων που «απέκτησαν» πλαστούς τίτλους σπουδών από ιδιωτικά σχολεία της Ηπείρου κατά την περασμένη δεκαετία. Από τους τίτλους αυτούς μόνο οι 47 έχουν ανακληθεί. Οι υπόλοιποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται είτε ως προσόν διορισμού στο δημόσιο είτε ως προσόν πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα.
Και ενώ από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητούνται πλαστά πιστοποιητικά του παρελθόντος, σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να απονέμουν «τίτλους» για καλή γνώση ξένης γλώσσας και καλή γνώση και χρήση Η/Υ κλπ.
Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι δυνατόν να μετατραπούν σε μηχανή παραγωγής παράνομων τίτλων, αφού κανείς δεν ελέγχει τα ωρολόγια προγράμματά τους, κανείς δεν ελέγχει ποιοι εκπαιδευτικοί διορίζονται, ποια είναι τα προσόντα τους, ποιοι και για ποιο λόγο απολύονται, κανείς δεν ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ενδοσχολικές εξετάσεις, πως χρησιμοποιείται η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων κλπ.
Έτσι δημιουργείται μια παράνομη αγορά με δεκάδες χιλιάδες κατόχους παράνομων προσόντων. Και εάν σε μία μόνο περιφέρεια καταγγέλλεται με ονομαστική κατάθεση ο εντυπωσιακός αριθμός 2000 πλαστών τίτλων, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Γιατί, εάν ισχύει το ίδιο κόλπο, τότε αναλογικά θα υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 πλαστοί τίτλοι. 
Επειδή πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους που μας εκθέτει ως κοινωνία και υπονομεύει την έννοια της αξιοκρατίας (ήδη τα στοιχεία έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αξιολογήσει η Ε.Ε. την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εκπαίδευση της χώρας και στην αγορά εργασίας).
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
  • Ποιος ελέγχει τους ιδιωτικούς φορείς που μοιράζουν «προσόντα» νοθεύοντας κάθε διαγωνισμό πρόσληψης ή/και κάθε διαδικασία εισαγωγής στην αγορά εργασίας;
  • Έχει γίνει έλεγχος στις υπόλοιπες περιφέρειες για πλαστά πιστοποιητικά; Και εάν ναι, τι απέδωσε;
  • Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για όσους  εκδίδουν τους πλαστούς τίτλους;»

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη βουλή φέρνει ο Ψύρρας τους χιλιάδες παράνομους τίτλους σπουδών"

Ο εμίρης της Οξυάς αγόρασε (;) το Πλατυγιάλι στον Αστακό

Aναστατωση στον Αστακό για την πωληση του «λιμανιου των κοντεϊνερ»

Κεραυνός εν αιθρία ήταν για τους κατοίκους του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας η είδηση ότι εδώ και λίγες ημέρες έχει περάσει στα χέρια του πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί το λιμάνι του Πλατυγιαλίου, το μεγαλύτερο σε βάθος λιμάνι της Μεσογείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Espresso», εδώ και περίπου δέκα ημέρες φήμες ήθελαν τον πάμπλουτο Αραβα, που ήδη έχει αγοράσει το νησί Οξυά και άλλες εκτάσεις στην περιοχή του Ιονίου, να απέκτησε και το Πλατυγιάλι, με σκοπό να το αξιοποιήσει άμεσα. Καθώς οι πληροφορίες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι και η δημοτική Αρχή, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τους υπευθύνους του λιμανιού.

«Εδώ και μερικές ημέρες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις σχετικά με το λιμάνι. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση» ανέφερε στην «Espresso» ο δήμαρχος του Αστακού Ερωτόκριτος Γαλούνης και πρόσθεσε: «Την Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον υπεύθυνο του λιμανιού για να μας ενημερώσει τι ακριβώς έχει συμβεί».

Τα... συμβόλαια


Αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση για την αγοραπωλησία του λιμανιού, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο έχουν ήδη μπει στα συμβόλαια οι υπογραφές. Να σημειωθεί ότι ο Αραβας κροίσος είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να αποκτήσει το συγκεκριμένο λιμάνι, ωστόσο δεν τα είχε καταφέρει.

«Τα πράγματα όμως στην πορεία άλλαξαν. Μετά την είσοδό του στο νέο μετοχικό σχήμα του τραπεζικού ομίλου Alpha Bank, με πλειοψηφικό μάλιστα πακέτο, ο αλ Θανί έγινε αυτόματα και ο κύριος παίκτης στη μελλοντική τύχη του λιμανιού στο Πλατυγιάλι» ανέφεραν έγκυρες πηγές στην «Espresso» και πρόσθεσαν: «Αυτό που προβληματίζει τους κατοίκους είναι σε τι θέλει να το χρησιμοποιήσει. Αν σκοπεύει να φέρνει πετρέλαιο και να υποβαθμίσει την περιοχή, θα μας βρει όλους απέναντι» τόνιζαν.

Καμία συμφωνία

Πάντως χθες τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Espresso» ότι η Alpha bank, η οποία κατέχει το 68% του λιμανιού, δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμφωνία με τον πρώην εμίρη. «Στα σχέδια είναι άλλοι τρόποι αξιοποίησης του Πλατυγαλίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Εκτός από το Πλατυγιάλι, στα χέρια της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ φέρεται να πέρασε και το υπόλοιπο 50% του νησιού Πεταλά, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Οξυά. Ολα δείχνουν ότι ο πρώην εμίρης ετοιμάζεται να αλλάξει πρόσωπο στην ευρύτερη περιοχή!

Τα ονειρικά σχέδια κατέληξαν στα δικαστήρια

Ενώ οι κάτοικοι του Αστακού περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το Πλατυγιάλι, μία άλλη επένδυση, που τους γέμισε όνειρα, φαίνεται πως δεν προχωρά. Ο λόγος για την Οξυά, το νησί που απέκτησε ο πρώην εμίρης του Κατάρ πριν από περίπου δύο χρόνια, με σκοπό να το μετατρέψει σε «μαγικό τόπο», σε ένα «art island». Και αυτό διότι η εταιρία του αλ Θανί βρίσκεται σε αντιδικία με το ελληνικό γραφείο μελετών που ανέλαβε το έργο και έβγαλε τις μακέτες που έδειχναν πως η Οξυά θα μετατρεπόταν σε επίγειο παράδεισο.

Την Τρίτη η αντιδικία έφτασε στα δικαστήρια. Ωστόσο η πλευρά του αλ Θανί ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 11 Νοεμβρίου. Πώς όμως έφτασαν τα πράγματα ως εδώ;

Πριν από περίπου δύο χρόνια η εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων Pimara A.E., που είναι λιβανέζικων συμφερόντων αλλά ανήκει στη βασιλική οικογένεια, εξαγόρασε το νησί του Ιονίου αντί του ποσού των 5.600.000 ευρώ, με σκοπό να προχωρήσει στην αξιοποίησή του. Λίγο καιρό αργότερα ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη την επιμέλεια των διαδικασιών ένταξης του «project Οξυά» στο νέο -τότε- πολεοδομικό μοντέλο Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και βέβαια σε διαδικασία «fast track».

H aa Associates του κ. Αγιοστρατίτη αναλάμβανε την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες για την αδειοδότηση των εργασιών που θα γίνονταν στην Οξυά. Ομως, όπως υποστηρίζει, η γραφειοκρατία φρέναρε τα πάντα, με αποτέλεσμα να μην έχει βγει καμία από τις απαιτούμενες άδειες. Η πλευρά του αλ Θανί υποστηρίζει ότι ο Στέλιος Αγιοστρατίτης και οι συνεργάτες του δεν έχουν καταθέσει ως σήμερα καμία αίτηση για άδεια, γι' αυτό διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί του. Η ενόχλησή τους έγινε δε ακόμη μεγαλύτερη, όταν διαπίστωσαν ότι το τεχνικό γραφείο εξακολούθησε να παρουσιάζει τα σχέδιά του για την Οξυά.

espressonews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο εμίρης της Οξυάς αγόρασε (;) το Πλατυγιάλι στον Αστακό"

Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στην εντατική: Αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν υλικά

Έρευνα στα άδυτα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου η λογική δείχνει να τελειώνει. Ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό, τραυματιοφορείς, κρεβάτια και μια εικόνα που δεν τιμά σε καμία περίπτωση το ΕΣΥ. Τι λένε οι ειδικευόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου στο NEWS 247

Το σύστημα υγείας νοσεί. Τίτλος, υπότιτλος, εισαγωγική αναφορά σε δεκάδες άρθρα τους τελευταίους μήνες. Πίσω από τον τίτλο όμως, κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες ατόμων που νοσούν πραγματικά και κινδυνεύουν από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά και από τη δυσλειτουργία των νοσοκομείων το προσωπικό των οποίων πολλές φορές, επιτελεί ηρωικό έργο παρά τις αντιξοότητες.

Διερευνώντας το φλέγον και "αμαρτωλό" κεφάλαιο της υγείας, μιλήσαμε με ανθρώπους του δεύτερου μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, το οποίο όμως φαντάζει να είναι το πρώτο σε προβλήματα.

Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μπορεί να μην είναι το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται σε κατάσταση χάους, αποτελεί όμως μια ιδιάζουσα περίπτωση λόγω των ιδιαιτεροτήτων του και λόγω των κλινικών που φιλοξενεί.

Λειτουργίες και υπηρεσίες που το καθιστούν απαραίτητο για την αντιμετώπιση ασθενειών και προβλημάτων ανθρώπων από όλη την επικράτεια που αναγκάζονται να "ανηφορίζουν" στη Θεσσαλονίκη και πολλές φορές να έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Κινητοποιήσεις, απεργίες, θέσεις κενές και απλήρωτες εφημερίες συγκροτούν ένα παζλ που προβληματίζει και χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ασθενείς που αντιμετωπίζουν ουρές μπροστά τους, χειρουργεία που αναβάλλονται, κρεβάτια στους διαδρόμους, κρεβάτια που λείπουν και περιστατικά τρέλας.

Εφτά μήνες απλήρωτοι, 32 ώρες συνεχόμενων εφημεριών, με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα

Το προσωπικό απευθύνει έκκληση αγωνίας για επίλυση των προβλημάτων και χαρακτηρίζει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Παράλληλα, οι άνθρωποι του Ιπποκρατείου ζητούν άμεσες προσλήψεις και χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι μονάδες σωστά και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών που και εκείνοι είναι σε απόγνωση.

Και αν αυτά σας φαντάζουν υπερβολή, μια ματιά στο χρονικό της αποσάθρωσης και μια ανάγνωση των μαρτυριών των ιδίων των ανθρώπων που δίνουν καθημερινό αγώνα εκεί, θα σας πείσουν πως μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία.

Ιπποκράτειο: Το τέλος της λογικής

Το Ιπποκράτειο εφημερεύει πολλές φορές μόνο του και καλύπτει όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα σοβαρά περιστατικά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπολογίζεται πως πάνω από 1200 ασθενείς επισκέπτονται εκείνες τις ημέρες το νοσοκομείο.

Πρόκειται μάλιστα για το μόνο νοσοκομείο της χώρας που φιλοξενεί μονάδα ήπατος για μεταμοσχεύσεις.

Η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί μόλις με δύο γιατρούς. Στο ακτινολογικό οι γιατροί αναγκάζονται να ιεραρχούν τα περιστατικά καθώς δεν έχουν φιλμ για τις ακτινογραφίες. Ο αξονικός τομογράφος , ένα μηχάνημα 25ετίας, δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 60% και δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, αναισθησιολόγοι και τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχουν γάντια και σύριγγες.

Το ενδοσκοπικό εργαστήριο γαστρεντερολογίας δεν έχει ενδοσκόπια και οι ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται με εξετάσεις κόστους 2 - 3000 ευρώ. Στην αιμοδοσία υπήρχαν 11 ειδικοί γιατροί και έχουν μείνει 3 όταν είναι γνωστό πως το αίμα για τις εγχειρίσεις συγκεντρώνεται από τα δημόσια νοσοκομεία.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατή Πλωμαρίτη, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου:

"Έχουν κατατεθεί αναφορές στον εισαγγελέα για τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο, με τις οποίες οικοδομούνται λάθη, τα οποία θα οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Κλινικές οδηγούνται σε κλείσιμο από τον αφάνταστο βαθμό υποστελέχωσης, την εντατικοποίηση της εργασίας και την απλήρωτη εργασία".

Παράλληλα, επισήμανε ότι γιατροί του νοσοκομείου δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες ακόμη και από το 2010 και την ίδια ώρα οι ειδικευόμενοι, που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του Ιπποκρατείου Χρ. Στεφανίδης, ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και τα χειρουργεία ή μετατίθενται ή δεν γίνονται, η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς, το ακτινολογικό πότε λειτουργεί και πότε όχι, λόγω έλλειψης φιλμ ή μη λειτουργίας των μηχανημάτων. Δεν υπάρχουν αναλώσιμα -τα ράμματα είναι άχρηστα και χειρουργούνται νεογνά με "σάπια" ράμματα-, στο γαστρεντερολογικό δεν υπάρχουν ενδοσκόπια και οι ασθενείς πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν 1.000-3.000 ευρώ. Γιατροί συνταξιοδοτούνται ή φεύγουν, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η αναμονή στις εφημερίες είναι από 6 ώς 18 (!) ώρε".

"Δουλεύουμε 32 ώρες συνεχόμενα για 2,5 ευρώ την ώρα και είμαστε απλήρωτοι επτά μήνες. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι η τρίτη φορά που κάνουμε επίσχεση εργασίας", ανέφερε η ειδικευόμενη στην ιατρική βιοπαθολογία Ελ. Αβραμίδου, ενώ ο ειδικός χειρουργός Μαρίνος Παπουτσής τόνισε ότι τα χρέη του νοσοκομείου για τις εφημερίες, μόνο σε 88 ειδικούς γιατρούς και κάποιους πανεπιστημιακούς, για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται στις 400.000 ευρώ.

Οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς και δεν δείχνουν να αποκλιμακώνονται.

Η τελευταία ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων είναι ενδεικτική και αναφέρει:

"Με τη διεξαγωγή της Γενικής μας Συνέλευσης σήμερα 18-9-2014 εκτιμούμε ότι καμία πρόοδος δεν υπήρχε προς την επίλυση των αιτημάτων που θέσαμε με τις προηγούμενες Γ.Σ και κινητοποιήσεις μας. Αποφασίσαμε τα παρακάτω:

1)Νέα πενθήμερη στάση εργασίας από τους ειδικούς γιατρούς. Από Δευτέρα 22-9-2014 έως 26-9-2014 8:00 με 12:00 το πρωί και κλείσιμο εισπρακτικού μηχανισμού – 5ευρω. Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας από τους ειδικευόμενους γιατρούς.

2)Νομική έρευνα ευθυνών

3)Κάλεσμα σε συντονισμό και κοινή συνέλευση με το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου μας

4)Κάλεσμα προς τους Διευθυντές για να μη σταλούν προγράμματα εφημεριών Οκτωβρίου

5)Ζητούμε την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου ΓΝΘ Ιπποκράτειο και του Διοικητή της 4ΗΣ ΥΠΕ

6)Συγκέντρωση Τετάρτη 24-9-2014 στις 10:00 πμ. στην ΥΠΕ

7)Νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 26-9-2014 στις 10:00".

Οι ανακοινώσεις ανανεώνονται κάθε εβδομάδα, όπως και οι κινητοποιήσεις. Ποια είναι όμως τα αιτήματα και τα προβλήματα του νοσοκομείου;

Ο Κώστας Κατσανούλας, Διευθυντής Αναισθησιολογίας ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ μας αναφέρει:

"Οι ειδικευόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, αποφάσισαν να κάνουν αγωγή και έχουν ζητήσει προς τους διευθυντές των κλινικών να μην στείλουν καθόλου προγράμματα εφημεριών για τον Οκτώβριο, ζητούν την παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και της Δ' Υγειονομικής Περιφέρειας όπου υπάγεται το Νοσοκομείο, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις και νέες γενικές συνέλευσης.

Το νοσοκομείο μας είναι σε απόλυτη διάλυση. Στο κομμάτι που ασχολούμαι, σαν αναισθησιολόγος, στο κομμάτι των χειρουργείων, έχουν συμπέσει δύο καταστάσεις ταυτόχρονα.

Από τη μια είναι η στάση εργασίας των ειδικών γιατρών, άρα δεν μπαίνουν χειρουργεία μέχρι τις 12 το μεσημέρι, συν ότι δεν υπάρχουν πλέον ειδικευόμενοι που είναι σε επίσχεση εργασίας. Αυτό έχει μειώσει το υπάρχον δυναμικό πάνω από το μισό.

Μπορεί να ακούγεται στον κόσμο ότι οι ειδικευόμενοι είναι εδώ για να εκπαιδεύονται, έχουν όμως μια πάρα πολύ σοβαρή εργασία, κάνουν πραγματική δουλειά. Η εργασία που προσφέρουν έχει μείνει μετέωρη".

"Αποφασίσαμε να μην εισπράττουμε το χαράτσι των 5 ευρώ και αυτό είναι ένα κοινωνικό μέτρο για να καταλάβει ο κόσμος ότι είμαστε με το μέρος τους. Το ζητούμενο είναι τα δεδουλευμένα αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα"

"Έτσι, μπορεί να κληθεί ένας αναισθησιολόγος σαν εμένα, ενώ δίνει αναισθησία στο χειρουργείο, παράλληλα να πρέπει να πάρει έναν άρρωστο από μια κλινική που έχει πάθει κάτι και να πρέπει να τον διακομίσει εκτός νοσοκομείου. Πράγματα που είναι ασυμβίβαστα. Δεν μπορούν να γίνονται διακομιδές ασθενών γιατί οι ειδικοί είναι απασχολημένοι σε άλλα ζητήματα.

Ο διοικητής καλεί ειδικούς από άλλες κλινικές για να καλύψουν εκείνους που λείπουν. Κάνει ένα "ντόμινο" ας πούμε. Όλο αυτό δημιουργεί μια πολύ κακή κατάσταση για τους ασθενείς για τους οποίους έχουν προγραμματιστεί χειρουργεία και ειδικές θεραπείες. Φτάνει η μέρα του χειρουργείου και δεν μπορούν να μπουν. Μένουν και χρονίζουν και μιλάμε για ασθενείς με καρκίνο και υποθέσεις που δεν παίρνουν αναβολή. Δεν μιλάμε για επείγοντα όπου υπάρχει αιμορραγία, αλλά και ο καρκίνος που πρέπει να χειρουργηθεί έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου, φως δεν βλέπουμε. Ο ένας τα ρίχνει στον άλλο. Η δικαιολογία είναι ότι στην Περιφέρεια τη δική μας υπάγεται και ένα ακόμα κέντρο υγείας στο οποίο υπήρχε διοικητικό πρόβλημα καταβολής εφημεριών. Άλλοι λένε ότι η Πάρεδρος που ήταν υπεύθυνη για τις πληρωμές, έφυγε και θα αντικατασταθεί.

Πιστεύω πως όλα αυτά είναι μετακύλιση ευθυνών από τον έναν στον άλλο και η αλήθεια είναι πως το κακό ξεκινάει από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου".

Η κατάσταση με τις εφημερίες:

"Οι τακτικές εφημερίες είναι απλήρωτες εδώ και επτά μήνες, συν πρόσθετες έκτακτες εφημερίες από τρία χρόνια πριν. Από τις 20 Μαΐου έχουμε κάνει εξώδικο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει προχωρήσει το θέμα. Ανά γιατρό μιλάμε για οφειλές που μπορεί να φτάνουν και στις 9.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Νόμο οι εφημερίες που πληρωνόμαστε είναι οι τακτικές που πληρώνονται από το υπ. Υγείας και οι έκτακτες. Οι τακτικές διαμορφώνονται ανάλογα με τη βαθμίδα και πληρώνονται μαζί με τον μισθό. Η προηγούμενη διοίκηση παρουσίασε χαμηλότερα έξοδα και μισθοδοσία σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, αποβλέποντας σε μπόνους αποδοτικότητας. Ο στόχος του Υπουργείου ήταν να πέσει το κόστος. Έτσι, το Υπουργείο μπορεί να πει ότι δεν ζητήθηκαν περισσότερα χρήματα. Οι τακτικές είναι των επτά μηνών.

Οι πρόσθετες έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των τμημάτων. Στο δικό μου, ενώ υπάρχουν 27 θέσεις αναισθησιολόγων, υπάρχουν μόνο 11 διορισμένοι. Κανονικά και σύμφωνα με τον Νόμο το τμήμα θα έπρεπε να κλείσει επειδή στελεχώνεται λιγότερο από το μισό.

Με μπαλώματα τρίμηνων μετακινήσεων από άλλα νοσοκομεία προσπαθούν να περνάνε το απαραίτητο ποσοστό για να λειτουργεί το τμήμα.

Οι πρόσθετες εφημερίες πληρώνονται από κονδύλια του νοσοκομείου και εδώ και τρία χρόνια είναι απλήρωτες. Βάσει του γεγονότος ότι υπάρχουν ελλείψεις στο δυναμικό, καταλαβαίνεις πόσες πρέπει να κάνουν οι γιατροί και το υπάρχον προσωπικό. Προσωπικά έχω οφειλόμενα από το '98 από άλλο νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Τουλάχιστον ας πληρωνόμασταν τις τακτικές. Κατά κάποιο τρόπο οι ειδικοί γιατροί δουλεύουμε κάνοντας "δώρο" τη δουλειά μας στο νοσοκομείο. Οι ειδικευόμενοι που είναι ιδιωτικού δικαίου έχουν δικαίωμα να κάνουν επίσχεση και πλέον δεν δουλεύουν σε τακτικό ή έκτακτο ωράριο".

Δραματικές ελλείψεις σε υλικό:

"Υπάρχει ένδεια υλικού χωρίς να έχει σταθερό ρυθμό. Οι διαγωνισμοί για τα υλικά χρονοτριβούν και όταν γίνει έχουν αλλάξει οι ανάγκες των νοσοκομείων, κολλάνε στη γραφειοκρατία. Σε ότι αφορά τον μόνιμο εξοπλισμό υπάρχουν και εκεί ελλείψεις σε μηχανήματα για τα οποία δεν υπάρχουν χρήματα να αποκτηθούν ή να συντηρηθούν. Υπάρχει ένδεια και στους ειδικούς γιατρούς γιατί με τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις δεν προσλαμβάνονται νέοι και σε κομβικές θέσεις λείπουν τα κατάλληλα άτομα. Υπάρχει η Ορθοπεδική ας πούμε που δουλεύει με μόλις δύο ειδικούς. Στο Μικροβιολογικό που είναι οριζόντιο τμήμα ισχύει το ίδιο, όπως και στο Ακτινολογικό. Μιλάμε για τμήματα που εξυπηρετούν πολλές μονάδες εδώ".

Η μοναδική μονάδα μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα

"Οι μεταμοσχεύσεις γίνονται μόνο σε εμάς. Τυχαίνει και είμαι στην ομάδα που δίνει αναισθησία σε μεταμόσχευση ήπατος και αυτή τη στιγμή είμαστε τρία άτομα χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για το πώς θα εργαστούμε γιατί απασχολούμαστε και σε άλλα τμήματα. Είναι αδύνατο να καλύψουμε έτσι τις μεταμοσχεύσεις ήπατος μέσα σε ένα 24ωρο. Η μονάδα εντατικής θεραπείας έχει αφιερώσει ένα κρεβάτι μόνο και το στερεί από τις υπόλοιπες υπηρεσίες σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει μεταμόσχευση.

Μιλάμε για τη μοναδική μονάδα μεταμοσχεύσεων και οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται σε ιδιαίτερο χώρο. Πήραμε σημαντικά μηχανήματα μετά από μεγάλο αγώνα και δεν μπορούμε να πάρουμε το κατάλληλο υλικό για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα μηχανήματα. Επικρατεί μια κατάσταση χαοτική. Αν έρθει κάποιος να δει την εικόνα θα αποκαρδιωθεί".

"Οι Πανεπιστημιακές κλινικές είναι σε καλύτερη μοίρα από τις αντίστοιχες του ΕΣΥ. Το Πανεπιστήμιο δίνει κάποια κονδύλια και τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, οι μονάδες του ΕΣΥ έχουν τεράστια προβλήματα".

"Αν δεν μπορείτε να κάνετε την επέμβαση με τα υλικά που έχετε, να στείλετε τον ασθενή αλλού"

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ειδικευόμενος χειρουργός του Ιπποκρατείου που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του:

"Στα χειρουργεία είχαμε επτά τραπέζια, τώρα έχουμε μόλις τρία. Οι αναισθησιολόγοι δεν προλαβαίνουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Το Ιπποκράτειο είναι το μόνο που κάνει μεταμοσχεύσεις ήπατος και η μονάδα μεταμοσχεύσεων έχει τεράστια προβλήματα. Ράμματα λείπουν, εργαλεία λείπουν, για να παραγγείλουμε υλικό πρέπει να κάνουμε αίτηση για να περάσει το υλικό από έγκριση διοικητή και να έρθει αν έρθει την τελευταία στιγμή. Ο προηγούμενος διοικητής μας είχε πει "αν δεν μπορείτε να κάνετε την επέμβαση με τα υλικά που έχετε, να στείλετε τον ασθενή αλλού. Οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί και οι διοικητές παίρνουν μπόνους αποδοτικότητας. Να σημειώσω ότι ελλείψεις υπάρχουν και σε προσωπικό. Μπορεί να έρθει ασθενής στα επείγοντα και να πρέπει να κάνει εισαγωγή και να μην υπάρχει τραυματιοφορέας. Ή αναβάλλονται εξετάσεις για μαγνητικές και αξονικές γιατί δεν υπάρχει τραυματιοφορέας".

Και καταλήγει: "Αποφασίσαμε να μην εισπράττουμε το χαράτσι των 5 ευρώ και αυτό είναι ένα κοινωνικό μέτρο για να καταλάβει ο κόσμος ότι είμαστε με το μέρος τους. Το ζητούμενο είναι τα δεδουλευμένα αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα".



Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μιλήσαμε με τη Μαρίνα Κοτσάνη, πρώην ειδικευόμενη του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.

"Ό,τι καταθέτω είναι προσωπική άποψη και δεν θεωρώ ότι αντιπροσωπεύω κάποιον άλλο ή ότι εκφράζω κάποια επίσημη άποψη γιατί δεν έιμαι ο νόμιμος εκπρόσωπος των ειδικευομένων και δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση με κανένα", διευκρινίζει.

"Στο Ιπποκράτειο έκλεισα 4 χρόνια και κάτι ως ειδικευόμενη, αλλά προηγήθηκαν και 3 χρόνια ως άμισθη επιστημονική συνεργάτης και άλλα 2-3 ως φοιτήτρια. Η αίσθηση που έχω είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια τα πράγματα βαίνουν στο χειρότερο.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, από την μάχιμη θέση του ειδικευόμενου Παθολογίας, ένιωσα αρκετές φορές ότι η κατάσταση που ζούμε απέχει κατά πολύ από την επιθυμητή σε όλα τα επίπεδα.

Από την έλλειψη βασικών υλικών και εργαστηριακών αντιδραστηρίων, την αριθμητική ανεπάρκεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την εξουθένωσή του, έως τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και μελέτης που στραγγαλίζονται ανάμεσα στις άμισθες υπερωρίες και στην κούραση (τα ισάριθμα με τις εφημερίες ρεπό είναι νομοθετικά προβλεπόμενα αλλά σπάνια εφαρμόσιμα), έως το ουσιαστικό της παροχής εν τέλει ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες", ανέφερε για να συνεχίσει:

"Για να μην αναφέρω και την διάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που εξανεμίζεται όταν, ως αναλώσιμο είδος, δοκιμάζονται οι σωματικές και ψυχικές δυνάμεις ενός εξουθενωμένου, νυσταγμένου, πεινασμένου, διψασμένου και "θολωμένου" διανοητικά από την κούραση γιατρού.

Ενίοτε ο γιατρός καλείται για ξεπεράσει τα οργανικά και ψυχολογικά του όρια, να συνεχίσει να εργάζεται σε πολλαπλά πόστα (επείγοντα, κλινική, εξωτερικά ιατρεία), με νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί, με εργαλεία που χαλάνε και δεν επισκευάζονται, με τραυματιοφορείς που σπανίζουν, με ηλεκτρονικές υποδομές υποπολλαπλάσιες των αναγκών (ακόμη και το μελάνι στον εκτυπωτή είναι είδος πολυτελείας και υπήρξε εποχή που έλειπε για μήνες) και με αγανακτισμένους πολίτες που έχουν με τη σειρά τους την υπομονή εξαντλημένη.

Και δεν ανέφερα καν το θέμα της άμισθης εργασίας μας, από την καθημερινή σχεδόν υπέρβαση του ωραρίου λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, έως φυσικά το αιώνιο πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων των εφημεριών. Το ακόμη πιο ουσιώδες είναι οι συνθήκες εργασίας μας και κυρίως νοσηλείας των ασθενών.

Από όπου και αν το κοιτάξεις το πράγμα χωλαίνει. Από τα πιο επουσιώδη όπως το φαγητό που μας σερβίρεται στην τραπεζαρία, τα σεντόνια που μας προσκομίζονται στο εφημερείο, την καθαριότητα των χώρων που περνάμε 24ωρα και βάλε, έως πιο ουσιαστικά θέματα που αφορούν τους ίδιους τους ασθενείς.

Δυστυχώς πολλές φορές βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την τρομερή συνειδητοποίηση ότι δεν είσαι σε θέση να προσφέρεις την βέλτιστη φροντίδα στον ασθενή σου, αλλά ούτε ακόμη και να του εξασφαλίσεις μια νοσηλεία στα πλαίσια της αξιοπρέπειας. Ένας ασθενής, που περίμενε ίσως και 4 ώρες για να εξεταστεί σε ένα παθολογικό ιατρείο σε ημέρα γενικής εφημερίας, και που κρίθηκε ότι χρήζει νοσηλείας, περιμένει επίσης ανυπολόγιστο χρόνο σε ένα φορείο πίσω από μια σειρά από άλλα φορεία περιμένοντας τους λιγοστούς τραυματιοφορείς που θα τους διακινήσουν. Πολλές φορές ένιωσα ανασφάλεια και φόβο όχι από επιστημονικές αλλά από λειτουργικές ανεπάρκειες".

Τη ρωτάμε για την προσωπική της άποψη ως προς την ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάσταση του νοσοκομείου:

"Όσο δύσκολο είναι να υποδείξω ένα ένα τα σημεία ευθύνης της κυβέρνησης, άλλο τόσο δύσκολο είναι να πιστέψω πως όλο αυτό συμβαίνει απλώς από αστοχία κατά τα άλλα καλών προθέσεων.

Είμαι πολύ μικρή για να υποδείξω ορθές πολιτικές σε επίπεδο διαχείρισης ανεπαρκών οικονομικών πόρων. Ωστόσο, είδαμε πολλές μεταρρυθμίσεις-αλλαγές να επιβάλλονται εν μία νυκτί χωρίς να προλάβουμε ούτε καν εμείς οι εργαζόμενοι να ενημερωθούμε και να εκπαιδευτούμε και ίσως και χωρίς να προϋπάρξει μία μελέτη εφαρμοσιμότητας στις εκάστοτε πραγματικές συνθήκες.

Από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού τουλάχιστον, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η τεράστια καθυστέρηση, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη πρόβλεψη της αντικατάστασης ενός απόντος ειδικευόμενου δημιουργεί τρομακτικά λειτουργικά προβλήματα σε ένα τμήμα και φοβερή επιβάρυνση του εναπομείναντος προσωπικού. Ενώ σε άλλα κράτη είναι προκανονισμένη η αντικατάσταση ενός εργαζόμενου κατά την όποια απουσία του, στην Ελλάδα η ίδια και περισσότερη δουλειά πρέπει να διεκπεραιωθεί από όλο και λιγότερους ιατρούς σε περίπτωση που ένας ειδικευόμενος θελήσει να πάρει άδεια, να φύγει για ολιγόμηνη εκπαίδευση σε ένα άλλο τμήμα, να μείνει έγκυος, να αρρωστήσει, ή ακόμη και να αποχωρήσει λόγω λήξης της συμβασής εργασίας του.

Προσωπικά, θα ήθελα πολύ να δω έναν διοικητικό φορέα να παρακολουθήσει από κοντά την πραγματική λειτουργία του νοσοκομείου, μιας γενικής εφημερίας, μιας κλινικής, ενός εργαστηρίου, έτσι ενημερωτικά, σαν σεμινάριο. Για να δει την αληθινή όψη των πραγμάτων, για να διαπιστώσει αν οι εκάστοτε ρυθμίσεις είναι δυνατό να εφαρμοστούν ή όχι. Αλλά να παραμείνει και για τις 24 ώρες...".

Τι συμβαίνει με τους ειδικευόμενους του Ιπποκρατείου

"Θεωρώ πως ο ειδικευόμενος ιατρός καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλές αρμοδιότητες, πράγμα που ως έναν βαθμό είναι καλό γιατί τον εξασκεί στα δύσκολα,αλλά κατά τα άλλα του καταναλώνει πολύ χρόνο και ενέργεια από τα κατεξοχήν καθήκοντά του να εκπαιδευτεί και να μελετήσει. Γενικά η ειδικότητα στα ελληνικά νοσοκομεία είναι βουτιά στα βαθιά με την αποτελεσματική κατά τα άλλα μέθοδο της αυτοστιγμεί εκμάθησης κολύμβησης ως μέσου επιβίωσης.

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς μου χρειάστηκε να κάνω δουλειά όχι μόνο ειδικευόμενου ιατρού, αλλά και νοσηλεύτριας, όπως οι σακχαρομετρήσεις, τραυματιοφορέα όπως η επείγουσα μεταφορά ενός ασθενή για μια εξέταση και πάρα πολλή γραφική δουλειά, όπως η πολύωρη ενασχόληση με συγγραφή παραπεμπτικών, εισιτηρίων - εξιτηρίων, ενημερωτικών, συνταγών (η πλειοψηφία του χρόνου ακόμη και στο τμήμα επειγόντων) και η ανεύρεση κωδικών νόσων και κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (τα λεγόμενα ICD-10 και ΚΕΝ). Όλες αυτές οι ενασχολήσεις συμβάλλουν ίσως στην "παίδευση" ενός νέου γιατρού, αλλά τον αποσπούν ταυτόχρονα από επιστημονικά και εκπαιδευτικά καθήκοντα, και κυρίως από δημιουργικό χρόνο με τον ασθενή. Θεωρώ πως αποτελεί σπατάλη πόρων να χρησιμοποιείς έναν εργαζόμενο που μπορεί να κάνει μια πιο εξειδικευμένη εργασία για την οποία έτσι και αλλιώς υπάρχει έλλειψη, σε τρόπους απασχόλησης που μπορούν να καλυφθούν και από διαφορετικής εκπαίδευσης προσωπικό.

Υπήρξαν φορές που ένιωσα ότι οι συνθήκες εργασίας μας με ώθησαν στα σωματικά μου όρια και υπήρξαν επιζήμιες και για την ψυχική μου ηρεμία. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς μια κατάσταση που μόνο αν τη ζήσεις μπορείς να αρχίσεις να την καταλαβαίνεις. Θα αναφέρω ενδεικτικά ότι υπήρξε φορά που δούλευα επί 25 ώρες ασταμάτητα, χωρίς ύπνο και χωρίς διάλειμμα και που ένιωσα επισφαλή την κρίση μου λόγω κούρασης και που μετά από μισάωρη ανάπαυση για φαγητό και τουαλέτα συνέχισα έως τις 32 ώρες. Επίσης για τις βάρδιες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, επί 12 και πλέον ώρες δεν προβλέπεται χρόνος για διάλειμμα. Έτυχε πολλάκοις να επικαλεστώ την κατανόηση των ασθενών μου για να τσιμπήσω ένα κριτσίνι την ώρα που τους παίρνω το ιστορικό, ή και να πω "ψέμματα" ότι με καλούν για επείγον περιστατικό προκειμένου να αφήσω το πόστο μου για λίγα λεπτά για τη χρήση της τουαλέτας, χωρίς να εξαγριωθεί το πλήθος που περιμένει ώρες να εξεταστεί και μόλις πλησιάζει η σειρά του εσύ φεύγεις.. Επίσης υπήρξαν φορές που κυριολεκτικά απειλήθηκε η σωματική μας ακεραιότητα από άτομα που προσέφυγαν στο τμήμα των επειγόντων υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, σε κατάσταση έντονης διέγερσης και επιθετικότητας.

Ίσως οι συνθήκες διαφέρουν ανά νοσοκομείο και σίγουρα διαφέρουν ανά ειδικότητα", αναφέρει η Μαρίνα Κοτσάνη.

Και η ίδια κάνει λόγο για δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τις εφημερίες:

"Η καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών ήταν ανέκαθεν ένα θέμα. Ωστόσο, για πολύπλοκους λόγους που προσωπικά δεν κατάφερα ποτέ να καταλάβω, η καθυστέρηση καταβολής των εφημεριών στο Ιπποκράτειο ξεπερνάει κάθε φορά τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ίσως θα έπρεπε να ερωτηθούν οι εργοδότες μας ποιος ο πραγματικός λόγος των καθυστερήσεων, εμείς απλώς ακούμε κάθε φορά ένα ποιηματάκι για υπογραφές που δεν μπήκαν και για λογιστικά που δεν βγαίνουν.

Αυτή τη στιγμή μας οφείλονται εφημερίες πλέον των 6 μηνών, ποσό σεβαστό για τον καθένα μας που έχει ως μοναδικό εισόδημα την εργασία του στο νοσοκομείο.

Χρειάστηκε να οργανωθούν μαζικές κινητοποιήσεις για άλλη μια φορά, με επίσχεση εργασίας της πλειοψηφίας των ειδικευόμενων, για να διεκδικηθεί το αυτονόητο: να αμείβεται ο εργαζόμενος για την υπηρεσία που έχει ήδη προσφέρει. Όλοι μας δώσαμε όρκο να υπηρετήσουμε τον ασθενή, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο που τον κυνηγάνε οι υποχρεώσεις να εργάζεται επί 24 ώρες (συμπεριλαμβανομένων και τις νύχτες) επί 6-7 φορές το μήνα (για πολλές ειδικότητες ακόμη και συχνότερα), χωρίς να αποζημιώνεται, έστω και για την ίδια την απουσία του από το σπίτι και την οικογένειά του.

Απλά θέλω να τονίσω ότι το κίνητρο των κινητοποιήσεων δεν είναι καθαρά οικονομικό. Ακόμη και αν αύριο εξοφληθούν στο ακέραιο τα οφειλόμενα, τα πρόβλημα των συνθηκών εργασίας και της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς μας παραμένει".

"Αφού δούλεψες εκεί, μπορείς πια να δουλέψεις παντού"

Η Μαρίνα αποφάσισε να μεταναστεύσει για δουλειά στο εξωτερικό. Και αναφέρει σχετικά:

"Ως ειδικευόμενη έκλεισα 4 χρόνια και κάτι, αλλά η ενασχόληση μου με το Ιπποκράτειο αγγίζει τη δεκαετία με άλλες ιδιότητες στο παρελθόν (φοιτήτρια και άμισθη επιστημονική συνεργάτης).

Η σύμβάσή μου ως ειδικευόμενη ολοκληρώνεται πια και συνεχίζω την εκπαίδευσή μου στο εξωτερικό στην γηριατρική, έναν τομέα που στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς άγνωστος και δεν υπάρχουν δυνατότητες ειδίκευσης.

Αλλά η αποχώρηση έφτασε πια να είναι ευπρόσδεκτη, καθώς η συσσωρευμένη σωματική και κυρίως ψυχική κούραση οδηγούν έναν νέο γιατρό να ψάχνει ευνοϊκότερα εργασιακά περιβάλλοντα. Δεν ψάχνω εύκολες και ανώδυνες λύσεις, απλά θεωρώ ότι η ενέργεια που κατανάλωσα κατά την παραμονή μου σε αυτό το νοσοκομείο και κυρίως η ψυχική φθορά, ήταν δυσανάλογη με την ανταπόδοση που εισπράττω αυτή τη στιγμή, με την εξαίρεση την γνωριμία μου με ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί, με βοήθησαν και εκτιμώ.

Αλλά βέβαια ο απολογισμός είναι διαδικασία μακροπρόθεσμη. Ένας φίλος, με εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, είχε δηλώσει: "αφού δούλεψες εκεί, μπορείς πια να δουλέψεις παντού"...", καταλήγει.

Μία επωδός που θα μπορούσε να ταιριάζει "γάντι" σε πολλά επαγγέλματα που ασκούνται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στην εντατική: Αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν υλικά"

Οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ

Τα εισοδήματα που λαμβάνοντα υπόψη στα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους προσδιορίζει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2013, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2012. Στο φορολογητέο εισόδημα υπολογίζονται και οι τόκοι καταθέσεων που απεικονίζονται στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας. Για να συνυπολογιστούν εισοδήματα από επιδόματα, θα πρέπει είτε να δίδονται ως αντάλλαγμα παροχής εργασίας (π.χ., παραπληγικό επίδομα) ή να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων (π.χ., εισόδημα από ακίνητα).

Στον αντίποδα, δεν λαμβάνονται υπόψη όσα επιδόματα αποτελούν κοινωνική παροχή, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας και δεν αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων (π.χ.: διατροφικό επίδομα). Το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνει συνταξιούχος για λογαριασμό έμμεσα ασφαλισμένου μέλους της οικογένειάς του δεν αθροίζεται με το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές παροχές που καταβάλλονται σε διαφορετικά πρόσωπα. Δεν αθροίζονται τυχόν άλλα εισοδήματα που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος με το εισόδημα των τέκνων όταν αυτά υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ"

Αλλάζουν όλα στους φόρους των ακινήτων - Τι θα ισχύει στις αντικειμενικές αξίες και το πόθεν έσχες

Δραστικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων ώστε να πάρει μπροστά ξανά η «ατμομηχανή» της οικονομίας, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο. Επειτα από τις απανωτές γκάφες με τον ΕΝΦΙΑ και τις σφοδρές επικρίσεις για υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών και προχωρά σε σημαντικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μείωση φόρων.

Το πρώτο σημαντικό μέτρο είναι η εφάπαξ μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2015, ένα μεσοσταθμικό κούρεμα της τάξης του 15% σε χιλιάδες περιοχές της χώρας. Θα είναι το πρώτο βήμα για την τελική διαδικασία της εξομοίωσης αντικειμενικών και εμπορικών τιμών και της εφαρμογής του συστήματος της αυτόματης αναπροσαρμογής. Δηλαδή να μην υπάρχει το χάσμα μεταξύ των δύο τιμών που προκαλούσε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά. Προ κρίσης οι αντικειμενικές αξίες ήταν χαμηλότερες ακόμη και πάνω από 200% ενώ μετά την κατάρρευση των τιμών πώλησης ακινήτων υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα συμβόλαια κλείνονται με τιμές χαμηλότερες 50%-60% σε σχέση με τις τιμές που υπολογίζει η εφορία. Το αποτέλεσμα είναι η περιουσία των ιδιοκτητών (κυρίως σε παλαιά ακίνητα) να κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με την αξία με την οποία η πολιτεία υπολογίζει τους φόρους.

Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει αναφορικά με τις περιοχές οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές ζώνης. Για παράδειγμα στα νοτιοδυτικά προάστια της Αττικής υπάρχουν αντικειμενικές αξίες 600-700 ευρώ/τ.μ., όταν οι τιμές πώλησης είναι αισθητά υψηλότερες. Επίσης, ειδικοί του κλάδου δίνουν ως παράδειγμα τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, μια τουριστική περιοχή η οποία έχει αντικειμενική αξία 500 ευρώ/τ.μ.
Αλλάζουν όλα στους φόρους των ακινήτων - Τι θα ισχύει στις αντικειμενικές αξίες και το πόθεν έσχες
Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική και προσεκτική προσέγγιση καθώς μια απότομη αύξηση των τιμών ώστε να εξομοιωθούν με τις πραγματικές αξίες, θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις ή μειώσεις των αντικειμενικών αξιών επηρεάζουν 20 φόρους στα ακίνητα όπως: ο ΕΝΦΙΑ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, ο φόρος μεταβίβασης 3%, οι φόροι χρησικτησίας, ανταλλαγή, διανομής ακινήτων, ο δημοτικός φόρος, τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων κ.λπ.

Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες, σε πολλές περιοχές oι αγοραίες τιμές διαμορφώνονται σήμερα κατά μέσο όρο από 950 έως 1.350 ευρώ/τ.μ. (μέση τιμή 1.150 ευρώ και 140 - 250 ευρώ για οικόπεδα) που σημαίνει ότι βρίσκονται κάτω από τη μισή τιμή της αντικειμενικής στην περιοχή αυτή που έχει προσδιοριστεί σε 2.500 ευρώ από το 2007 (ποσοστό 54%). Το 2012 η μέση τιμή ήταν περίπου 1.650 ευρώ (μείον 34% από την αντικειμενική) και το 2011 ήταν 2.250 ευρώ (μείον 10% της αντικειμενικής). Στις προσφυγές που αφορούν το Ψυχικό και τη Φιλοθέη υποστηρίζεται ότι ο εκπρόσωπος της ΔΟΥ είχε προτείνει στην αρμόδια επιτροπή για μία συγκεκριμένη ζώνη την τιμή του 2007, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για το 2010 ενώ δεν λήφθηκαν υπόψη στοιχεία για το 2011 - 2012.
Το δεύτερο μέτρο που αναμένεται να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση είναι η αποσύνδεση της αντικειμενικής τιμής από το τεκμήριο απόκτησης

Το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, ενώ πιθανότατα σε αυτή θα προστίθενται και οι υπόλοιπες δαπάνες όπως έξοδα μεταβίβασης του ακινήτου (έξοδα συμβολαιογράφου, μεταγραφής κλπ).

Έτσι η εφορία θα δέχεται το ποσόν της συναλλαγής που θα αναγράφει ο αγοραστής στο συμβόλαιο αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία.

Η επιβολή τεκμηρίου με βάση την αντικειμενική αξία είχε οδηγήσει σε πάγωμα των αγοραπωλησιών τους τελευταίους μήνες με τους μεσίτες να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης καθώς αδυνατούν να ολοκληρώσουν συμβόλαια αν και υπάρχουν αγοραστές και έτοιμα deals.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής παραδείγματα:
1. Εργοστάσιο το οποίο έχει αντικειμενική αξία 2,5 εκατ. ευρώ πωλείται 800.000 ευρώ, ο αγοραστής έχει βρεθεί, μπορεί η επιχείρηση να ξαναλειτουργήσει, ωστόσο, δεν έχει το εισόδημα για να καλύψει το πόθεν έσχες για 2,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

2. Κατάστημα στην Ελευσίνα πωλείται μόλις 40.000 ευρώ ωστόσο η αντικειμενική αξία του είναι η διπλάσια και ο επενδυτής δεν προχωρά στην συμφωνία λόγω πόθεν έσχες.

3. Μεγάλο αγροτεμάχιο στην Οινόη 50 στρεμμάτων πωλείται 80.000 ευρώ ωστόσο η εφορία αναγνωρίζει την αντικειμενική αξία η οποία είναι 190.000 ευρώ.

4. Στο Καστρί, ημιτελής κατοικία πωλείται 200.000 ευρώ όμως έχει αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στους φόρους των ακινήτων - Τι θα ισχύει στις αντικειμενικές αξίες και το πόθεν έσχες"

Αλλαγές στον κανονισμό των πολυκατοικιών σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ γιά την κεντρική θέρμανση

Αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας των πολυκατοικιών, φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει ότι δε θα χρειάζεται πλέον η έγκριση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικίας για να εγκαταλείψει κάποιος την κεντρική θέρμανση και να χρησιμοποιήσει άλλη μορφή ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που προωθεί ο υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ατομικούς καυστήρες φυσικού αερίου στα διαμερίσματα τους και να απεξαρτηθούν από την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο.

Mέχρι σήμερα για να γίνει σε μεμονωμένο διαμέρισμα εγκατάσταση απαιτείτο απόφαση πρακτικού συνέλευσης (50% των ψήφων ιδιοκτησίας +1 ψήφος) που να επιτρέπει την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση, και έγκρισης εκτέλεσης των απαραίτητων αναγκαίων εργασιών όδευσης σωληνώσεων και τοποθέτησης εξαρτημάτων (μετρητών κλπ) εντός των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό άν με την ρύθμιση θα προβλέπεται και συνολική απεμπλοκή της ιδιοκτησίας από τα κοινόχρηστη θέρμανση η θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το πάγιο ποσοστό που επιβαρύνονται και τα "κλειστά" διαμερίσματα πράγμα που θα καθιστά την συνολικά δαπάνη εντελώς ασύμφορη.

ered
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στον κανονισμό των πολυκατοικιών σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ γιά την κεντρική θέρμανση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news