facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Βρήκαν δικαιολογία οι τουρκοι για την κατεδάφιση της Αγίας Σοφίας; “Χρυσό και ασήμι” στα θεμέλια βλέπουν τουρκοι “καθηγητές”.

Την πραγματικά καταπληκτική αποκάλυψη ότι στα θεμέλια του ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες από χρυσό και ασήμι που θαφτήκαν από τους βυζαντινούς, εξέφρασε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ferhat Aslan, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, (19/9/2014). Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία, Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις περιβάλλει την οικουμένη. Εκτός από αυτή την αποκάλυψη αναφέρεται και ότι κάτω από τον ιστορικό ναό υπάρχει άλλος ένας υπόγειος ναός, που είχε επίσης κτιστεί την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας και που μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στο φως της επιφάνειας.

Πέραν όμως από αυτές τις αποκαλύψεις, ο ναός της Αγίας Σοφίας προκαλεί δέος στους Τούρκους και για ορισμένα άλλα σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους πραγματικά καταπληκτικά στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 2012, (20/1/2012), η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Sabah, παρουσίασε ένα πραγματικά καταπληκτικό αφιέρωμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο, τα «Μυστήρια της Αγίας Σοφία», (Ayasofya’ nın gizlemleri). Στο αφιέρωμα αυτό αποτυπώνονταν για πρώτη φορά με τόσο γλαφυρό τρόπο αυτό το κλίμα φοβίας που έχει καταβάλει τελευταία τους Τούρκους για τα όσα υπάρχουν κρυμμένα μέσα στον ιερό ναό και τα όσα προμηνύονται να συμβούν τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο από αυτό το αφιέρωμα, είναι μια αδιόρατη φοβία που διακρίνετε στους Τούρκους για τους κρυμμένους σταυρούς, συμβολικούς και μη, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού, αλλά και στην κάτοψη όπως αυτή μπορεί κάποιος να την διακρίνει από ψηλά. Έτσι μεγάλο δέος παρατηρείτε για τον λεγόμενο, (όπως το αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι ), «Σταυρό του αποστόλου Αγίου Ανδρέα», ο οποίος όπως είναι γνωστό είναι ο ιδρυτής της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα λοιπόν με την Sabah, στην οροφή του ναού υπάρχει ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα σε διαγώνιο μορφή, ένα σημαντικό σύμβολο που όχι μόνο δεν χάθηκε στους αιώνες της οθωμανικής κατοχής αλλά δεσπόζει με όλη την συμβολική του σημασία για τον τελική επαναφορά της Ορθοδοξίας στον ναό. Παράλληλα και ο αναφερόμενος «Σταυρός του Ιουστινιανού» τρομάζει τους Τούρκους. Οι θρύλοι αναφέρουν για ένα πανάρχαιο κειμήλιο, δηλαδή για τον «Σταυρό του Ιουστινιανού», που βρίσκεται μυστικό κάπου στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και μάλιστα προέρχεται από την Αίγυπτο και έχει τρομακτική δύναμη η οποία θα δραστηριοποιηθεί τις παραμονές της διάλυσης της Τουρκίας.

Ένας άλλος σημαντικός θρύλος που αναφέρουν οι μουσουλμάνοι είναι ο θρύλος του «Κρυμμένου Πατριάρχη», που μοιάζει με τον ελληνικό θρύλο για τον κρυμμένο παπά. Όπως αναφέρει η τουρκική παράδοση, στο νότιο μέρος του ναού υπάρχει ένας στενός διάδρομος που οδηγεί σε μια παμπάλαια αραχνιασμένη και πολύ μυστήρια πύλη για την οποία ο θρύλος την αναφέρει σαν την «Κλειστή Πύλη». Σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές μόλις οι Οθωμανοί εισέβαλαν στον ναό, ο Πατριάρχης και όλη η συνοδεία του εισήλθε μέσα στην πύλη αυτή η οποία έκλεισε και από τότε χάθηκαν ενώ η πύλη έμεινε ερμητικά κλειστή και κανένας δεν τόλμησε ποτέ να την ανοίξει. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως κάθε χρόνο στην ανάσταση των ορθόδοξων χριστιανών μπροστά από την πύλη αυτή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Sabah, εμφανίζονται…. κόκκινα αυγά!!! Ο θρύλος συμπληρώνετε από την προφητεία που φοβίζει τους Τούρκους, ότι όταν η πύλη αυτή ανοίξει, στον ναό θα ακουστούν ξανά οι χριστιανικές ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες για αυτό και τρομάζουν και μόνο στην ιδέα του ανοίγματος αυτής της μυστήριας πύλης

Εκείνο όμως που προκαλεί στους Τούρκους μεγάλο δέος και φοβίες για την κατάρρευση της Τουρκίας, όπως αναφέρει και η Sabah, είναι τα διάφορα μωσαϊκά που έχουν αναδυθεί με όλη την μεγαλοπρέπεια τους τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στο ιερό ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, παρά του ότι η μουσουλμανική θρησκεία θεωρεί σαν αμάρτημα την απεικόνιση πρόσωπων που σχετίζονται με θρησκευτικά γεγονότα. Ιδιαίτερο δέος τους προκαλεί ο άγγελος στον τρούλο που εμφανίστηκε με καταπληκτικό τρόπο το καλοκαίρι του 2008, αλλά και το γνωστό μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ιησού έχοντας την Παναγία και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στα δεξιά και αριστερά Του. Οι Τούρκοι αυτό το μωσαϊκό το έχουν ονομάσει χαρακτηριστικά το «Μωσαϊκό της Αποκάλυψης» και ο συμβολισμός αυτός ανάγει στην εσχατολογική σημασία του που είναι έντονη στους μουσουλμάνους Τούρκους. Επίσης ξεχωριστή αναφορά γίνεται και για τα μωσαϊκά που αναπαριστάνε γνωστούς βυζαντινούς αυτοκράτορες, όπως τον Ιωάννη τον Κομνηνό με τον Ιησού Χριστό και τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μονομάχο με την αυτοκράτειρα Ζωή. Όλες αυτές οι απεικονίσεις προκαλούν έντονο δέος, καθώς όλη αυτή η ελληνορθόδοξη χριστιανική μεγαλοπρέπεια και η εσωτερική δύναμη που αναδύουν αυτά τα ψηφιδωτά, έχουν γεννήσει διάφορους θρύλους για τους εσχατολογικούς τους συμβολισμούς που σχετίζονται με την διάλυση της Τουρκίας και με τις τουρκικές φοβίες για την επάνοδο στην εξουσία της αγίας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την ευλογία του ίδιου του Ιησού Χριστού.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
olympia
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν δικαιολογία οι τουρκοι για την κατεδάφιση της Αγίας Σοφίας; “Χρυσό και ασήμι” στα θεμέλια βλέπουν τουρκοι “καθηγητές”."

ΣτΕ: Νόμιμη η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας

Νόμιμη κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης σειράς αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες το καλοκαίρι του 2012 ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ και τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση με διορισμό εκκαθαριστή, ενώ, επιπλέον, με άλλες πράξεις ρυθμίστηκε η μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Επιπλέον, με τις αιτήσεις ακύρωσης ζητείτο να ακυρωθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκε το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά δικαιούχο κατά την ειδική εκκαθάριση.
Τις αιτήσεις ακύρωσης είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας τους και διάφοροι εργαζόμενοι της ΑΤΕ. Με την απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα της ΑΤΕ και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της είναι νόμιμες και έχουν επαρκή αιτιολογία.
Στο σκεπτικό του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι στις προσβαλλόμενες αποφάσεις αναλύονται στοιχεία που καταδεικνύουν την έλλειψη ρευστότητας, την κεφαλαιακή ανεπάρκεια, την υστέρηση στην πλειονότητα των εποπτικών κριτηρίων και στα επιχειρηματικά κριτήρια παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και λειτουργικού κόστους.
Υπέρ του κύρους των προσβαλλομένων πράξεων είχε υποβάλει παρέμβαση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τονίζοντας ότι τυχόν ακύρωσή τους θα ενείχε σοβαρούς κινδύνους για τη συστημική ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νόμιμη η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας"

Πλήρης απαλλαγή των τόκων για όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια

Πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Αλέξανδρου Τουρκολιά στον Πρωθυπουργό για την πρώτη κατοικία - Στόχος η τόνωση της οικοδομής από την οποία εξαρτώνται πάνω από 150 επαγγέλματα

Σχέδια για την επαναφορά κινήτρων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Κι ένα από αυτά τα σχέδια κάνει λόγο για επαναφορά την έκπτωσης των τόκων για τα στεγαστικά δάνεια.

Το βασικό σενάριο προβλέπει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 100% των τόκων για δάνεια που θα δοθούν μετά την εφαρμογή του μέτρου για την αγορά α' κατοικίας. Στόχος είναι να δώσει κίνητρο στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν καινούργιο σπίτι «πατώντας» πάνω στο φορολογικό πλαίσιο που ίσχυε τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ, την περίοδο της έκρηξης της στεγαστικής πίστης.

Σύμφωνα με το Βήμα σε ένα δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, οι τόκοι τον πρώτο χρόνο εξόφλησης ανέρχονται σε 4.450 ευρώ και μειώνονται όσο περνά ο χρόνος. Συνολικά στην 25ετία, αν το επιτόκιο διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο, οι τόκοι ανέρχονται σε 105.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα εκπίπτει σταδιακά κάθε χρόνο από το φορολογητέο εισόδημα του νοικοκυριού, περιορίζοντας σημαντικά τον ετήσιο φόρο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο της οικοδομής, καθώς μηχανικοί, εργολάβοι, τεχνικά συνεργεία, προμηθευτές αλλά και οι βιομηχανίες βρίσκονται στα όριά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι απασχολούμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο έφταναν τις 400.000 το 2008, ωστόσο η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από τις μισές θέσεις εργασίες ενώ ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν την ανεργία στον κλάδο σε ποσοστά πάνω από 60%.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρης απαλλαγή των τόκων για όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια"

Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για την Ασπίς Ασφαλιστική

Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τελικά τον τρόπο διαχείρισης της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίδα». Το Α΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ολοκλήρωσε τη διαβούλευση του σε δίκη-πιλότο, κατόπιν αγωγών από ασφαλισμένους, με τις οποίες ζητούσαν αποζημίωση από το υπουργείο Οικονομικών για το κεφάλαιο και τους τόκους (3,35%) που έχασαν επειδή το κράτος, διά των οργάνων του, άσκησε πλημμελώς τον ρόλο του επόπτη της συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΣτΕ δέχεται τα περισσότερα από τα επιχειρήματα των ζημιωθέντων, σε μία απόφαση επίσης πιλότο, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει το δημόσιο να ασκεί την εποπτεία του στον αυστηρά ρυθμιζόμενο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Διαχωρίζει, ωστόσο, τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εποπτεία στις ασφαλιστικές εταιρείες από εκείνη που ασκείται στις τράπεζες.

Πόσοι ζητάνε πόσα

H απόφαση αφορά 12.000 ασφαλισμένους της ασφαλιστικής εταιρείας με απαιτήσεις 140 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ασφαλισμένοι της «Ασπίδα» είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά του δημοσίου, ωστόσο αποφάσισαν να μεταφέρουν την αγωγή τους στο ΣτΕ. Ας σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο συμπληρώνεται ο πέμπτος χρόνος από την αφαίρεση της άδειας της εταιρείας και παραγράφονται πλέον ανάλογες απαιτήσεις...
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στο δικαστήριο προσπάθησε να αποδείξει ότι με την αγωγή τους οι ζημιωθέντες επιχειρούν να επιβάλουν κανόνες κοινωνικού προστατευτισμού σε μία καπιταλιστική οικονομία. Για να ενισχύσει τη θέση του, ο συνήγορος του Δημοσίου υπογράμμισε ότι οι σχετικές διατάξεις «είναι δημοσίου συμφέροντος» και δεν δίνουν δικαιώματα διεκδίκησης αποζημιώσεων σε τρίτους. Επικαλέστηκε μάλιστα την υπόθεση Peter Paul που είχε φτάσει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

O συγκεκριμένος πελάτης τράπεζας στράφηκε αστικά με άλλους εναντίον των εποπτικών αρχών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επειδή στο πλαίσιο της τραπεζικής κρίσης δεν εφάρμοσαν το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η ευθύνη των εποπτικών αρχών έχει αποκλειστικά σχέση, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, με την εφαρμογή του ελαχίστου ορίου προστασίας των καταθέσεων (τότε 20.000 ευρώ).

Το πρώτο τμήμα του ΣτΕ δέχεται ωστόσο ότι ο σκοπός της εποπτείας στις τραπεζικές εργασίες είναι οι συναλλαγές, ενώ στις ασφαλιστικές ο ασφαλισμένος. Ετσι, απασχόλησε το δικαστήριο το αν τα προϊόντα που συνδέονται με συγκεκριμένες αξίες μετοχών, ακινήτων κ.λπ. (unit linked) αποτελούν επενδύσεις με την έννοια που αυτό γίνεται με οποιαδήποτε χρηματοοικονομική τοποθέτηση.

Εγγύηση 100%

Οι νομικοί παραστάτες των ζημιωθέντων στην υπόθεση της «Ασπίδα» επισήμαναν ότι τα προϊόντα αυτά ήταν 100% εγγυημένα και άρα, υπό αυτή την έννοια, είχαν εξισωθεί από τον εκδότη με τα κλασικά ασφαλιστικά συμβόλαια διακινδύνευσης (θανάτου, ασθένειας, αναπηρίας). Ετσι, αν ο κ. Παύλος Ψωμιάδης και οι συνεργάτες του εγγυόνταν για το 30% της τοποθέτησης, θα έπρεπε να επιστρέψουν τουλάχιστον το 30% του κεφαλαίου και τους τόκους, αλλά εγγυόνταν το 100%. Μάλιστα, για την εγγύηση αυτή ο κ. Ψωμιάδης είχε επικριθεί από στενούς του συνεργάτες που την είχαν χαρακτηρίσει «αυτοκτονία».

Η εποπτεία, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, σε αυτή την περίπτωση δεν περιορίζεται σε γενικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες, αλλά οφείλει να εξετάζει κάθε χρόνο αν τα διαθέσιμα της ασφαλιστικής εταιρείας αρκούν για να προστατευθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους.
«Κλειδί» ο ρόλος του Παύλου Ψωμιάδη
Ενα από τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κρατική εποπτεία, κατά τους ενάγοντες, ήταν να απομακρύνει τον Παύλο Ψωμιάδη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων της εταιρείας. Η επιρροή του ήταν πολύ μεγάλη, σημειώνουν οι συνήγοροι των προσφευγόντων, ένα επιχείρημα που το δέχονται όχι μόνο οι εισηγητές του ΣτΕ αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στελέχη της ΕΠΕΙΑ που είναι εξοικειωμένα με την υπόθεση. Μάλιστα, πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα της εποχής εκείνης σημειώνουν ότι οι αποφάσεις της επιτροπής λίγο πριν από το κλείσιμο της ΑΣΠΙΔΑΣ με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ήταν στην πράξη κατασταλτικός έλεγχος αφού έφτανε σε ένα είδος «δήμευσης» στοιχείων για να σταματήσει ο Ψωμιάδης «να τα γυρίζει από εδώ και από εκεί ανάλογα με τον ισολογισμό που ήθελε να παρουσιάσει...». Το ΣτΕ δέχεται ότι η εποπτεία έπρεπε να ασκεί παρόμοιο έλεγχο, αλλά πρωτευόντως να μεριμνά για την ακρίβεια της απεικόνισης των στοιχείων, και ότι τα περιθώριά της να δράσει κυμαίνονται ελεύθερα.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν για την Ασπίς Ασφαλιστική"

Μηνύσεις Χρυσής Αυγής κατά Αστυνομικού Διευθυντή και Υπουργού

Μηνύσεις Χρυσής Αυγής κατά Αστυνομικού Διευθυντή Μεσσηνίας και Υπουργού Προ-πο.
Μετά τα σημερινά έκτροπα της κυβέρνησης στο Μελιγαλά όπου εμποδίστηκαν ακόμα και συγγενείς θυμάτων να μεταβούν στο χώρο του μνημόσυνου η Χρυσή Αυγή καταθέτει μηνύσεις κατά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Aστυνομικού Διευθυντή Μεσσηνίας που καταπάτησαν το σύνταγμα και τις θρησκευτικές ελευθερίες πολιτών, ενώ προέβησαν και σε σωρεία ποινικών αδικημάτων όπως: παράβαση καθήκοντος και παράνομη βία.
Οι μεθοδεύσεις του παρακράτους Σαμαρά δεν θα περάσουν.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνύσεις Χρυσής Αυγής κατά Αστυνομικού Διευθυντή και Υπουργού"

Ένταση με μέλη της Χρυσής Αυγής στο Μελιγαλά

Προσαγωγές από την αστυνομία και έντονη αντίδραση από τον βουλευτή του κόμματος Κ. Μπαραμπαρούση.
Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία ήλεγξε πούλμαν που μετέφερε χρυσαυγίτες στο Μελιγαλά Μεσσηνίας.
Οι αστυνομικοί προσήγαγαν 27 άτομα, ενώ ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις προσαγωγές, καθώς όπως είπε δεν είχε δοθεί καμία αφορμή.
Στη φετινή εκδήλωση στο Μελιγαλά, έδωσαν το “παρών” περίπου 300 χρυσαυγίτες. Εκτός από τον κ. Μπαρμπαρούση, παρόντες ήταν ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος και ο ευρωβουλευτής, Ελευθέριος Συναδινός.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση με μέλη της Χρυσής Αυγής στο Μελιγαλά"

Ποιοι θα δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για την αγορά πετρελαίου

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα και το υπουργείο Οικονομικών και τους ιδιοκτήτες πρατηρίων να ελπίζουν σε αύξηση των πωλήσεων λόγω της μειωμένης τιμής.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί κατά 30%, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (από 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στο 1,150 ευρώ ανά λίτρο, από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παραμένει το επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι φέτος θα πληρώσουν το πετρέλαιο σε τιμή γύρω στα 0,80 ευρώ/λίτρο. Για την αγορά δηλαδή δύο τόνων θα ξοδέψει 1.600 ευρώ αντί για 1.800 ευρώ πέρυσι, όφελος 200 ευρώ.

Από την άλλη, ένας καταναλωτής που δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης εάν αγοράσει εφέτος 2.000 λίτρα πετρελαίου θα ξοδέψει 2.300 ευρώ αντί για 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450%, χρειάζονταν 1.600 ευρώ.

Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης, επομένως φθηνό πετρέλαιο (στα 0,80 ευρώ/λίτρο) δικαιούνται όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

Εισοδηματικά

• Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
• Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

Περιουσιακά

• Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
• Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται κάποιος, βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος. Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα διαμορφώνεται ως εξής:

• Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α' ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)
• Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β' ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)
• Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ' Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)
• Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ' Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για την αγορά πετρελαίου"

Κανένας έλεγχος για υποθέσεις διαφθοράς σε Δημόσιο, ΟΤΑ – Γιατί «κλάταρε» το Σώμα Επιθεωρητών

Αδυναμία λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) σχετικά με τις καταγγελίες που δέχεται καθημερινά από πολίτες ή αιρετούς διαπιστώνουν οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες. Όπως τονίζουν στην aftodioikisi.gr, μετά την εμπλοκή του ΣΕΕΔ με υποθέσεις όπως ο έλεγχος των πιστοποιητικών των δημοτικών αστυνομικών και, κυρίως, ο έλεγχος των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου μέσω των ΠΔ Παυλόπουλου και Β. Παπανδρέου, το Σώμα στην ουσία δεν μπορεί να ασκήσει τα τρέχοντα καθήκοντά του. Κι αυτό γιατί δεν έχει ενισχυθεί με προσωπικό, ενώ ο σχεδιασμός για μεταφορά σε αυτό γενικών διευθυντών που θα απορριφθούν με βάση το νέο νόμο, μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει.

Αποτέλεσμα, αυτής της κατάστασης είναι το ότι υποθέσεις με άρωμα διαφθοράς στο Δημόσιο και σε δήμους να μένουν χωρίς έλεγχο εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη του ΣΕΕΔ που δέχονται καθημερινά τα έντονα παράπονα των πολιτών οι υποθέσεις των οποίων δεν προχωρούν, αλλά ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Παρασκευάς Νομικός, καθότι θέλει να τα έχει καλά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τηρεί σιγή ιχθύος. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία του ΣΕΕΔ στα μέσα Ιουλίου ο κ. Νομικός δεν είπε ούτε κουβέντα για την αδυναμία λειτουργίας του οργανισμού που προΐσταται.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανένας έλεγχος για υποθέσεις διαφθοράς σε Δημόσιο, ΟΤΑ – Γιατί «κλάταρε» το Σώμα Επιθεωρητών"

Χαρδούβελης: Μικρός έτρωγα ξύλο!

Το βίντεο με την επίμαχη φράση του υπουργού Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου αναφέρει ότι όταν ήταν μικρός «έτρωγε ξύλο» έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έπειτα από αίτημα «ραδιοφωνικών καναλιών, ιστοσελίδων και blogs».

Το βίντεο δημοσιεύεται με αφορμή χθεσινό σχόλιο του Τέρενς Κουίκ, σε παροντικές δηλώσεις και συνεντεύξεις του Γκίκα Χαρδούβελη για χρέος και μνημόνια, που είχε ως εξής: «Ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε πρόσφατα στη Βουλή ότι μικρός... έτρωγε πολύ ξύλο. Τώρα γίνεται αντιληπτό, γιατί ταλαιπωρεί έτσι τον ελληνικό λαό!».

Η επίμαχη δήλωση του κ. Χαρδούβελη, έγινε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 06 Aυγούστου 2014.

Τo κείμενο από τα πρακτικά της Βουλής

Τέρενς Κουίκ: Σε ό,τι αφορά κάτι το οποίο είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης, είχε τη σημειολογία του. Είπε ότι εμείς δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο - δεν ξέρω πού πήγαινε το «καρφί» - γιατί θα είμαστε εδώ να δουλεύουμε. Σας διαβεβαιώ, κύριοι συνάδελφοι, πως με ανησυχεί το ότι δεν θα μαυρίσει στον .ήλιο ο κ. Χαρδούβελης.

Με ανησυχεί, κύριε Υπουργέ, και ξέρετε γιατί; Γιατί, για να μη μαυρίσετε εσείς στον ήλιο, σημαίνει ότι επεξεργάζεστε πώς θα μαυρίσετε στο ξύλο τον ελληνικό λαό! Έχουμε ένα ζήτημα εδώ, γιατί έχετε ιδιαίτερη συμπάθεια με τη λέξη «ξύλο».

Γκίκας Χαρδούβελης: Μικρός έτρωγα ξύλο.

Τέρενς Κουίκ: Τρώγατε ξύλο.


Zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδούβελης: Μικρός έτρωγα ξύλο!"

«Ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών θα καταργηθεί» λέει τώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών θα καταργηθεί μετά την εφετινή πρώτη εφαρμογή του που θα είναι και η τελευταία. Αυτό είπε ο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με κυρίαρχα εκείνα των μετεγγραφών και της υποχρηματοδότησης των ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Για το θέμα των μετεγγραφών και των τελικών ρυθμίσεων που θα επιλεγούν απο την επόμενη χρονιά για το θέμα, οι πρυτάνεις ζήτησαν και την γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που ο υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε.

Απο την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ ότι απο τον Ιανουάριο του 2015 θα μπορούν να διοργανώνουν και να εποπτεύουν μεταπτυχιακά προγράμματα μόνοι τους και χωρίς την έγκριση ή τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό.

Ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων Κωνσταντίνος Γάτσιος μίλησε για αδυναμία λειτουργίας των ΑΕΙ λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών τους και ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2015, κάτι όμως που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Στα θέματα μείωσης της γραφειοκρατίας στην διαχείριση των οικονομικών των ΑΕΙ, απο την πλευρά του υπουργείου Παιδείας τονίστηκε ότι οι Ειδικοί Λογαραισμοί των ΑΕΙ βγήκαν από την Εθνική Αρχή Πληρωμών και έτσι θα υπάρξει μια ευελιξία στην διαχείριση των κονδυλίων τους.

Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των «αιωνίων» φοιτητών, για τους οποίους όμως ήδη τα ΑΕΙ καθαρίζουν τα μητρώα τους.

Για το θέμα της διδασκαλίας από ομότιμους καθηγητές στα ΑΕΙ λόγω της αποψίλωσης τους απο διδακτικό προσωπικό ωστόσο, οι περισσότεροι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ήταν πολύ αρνητικοί ή επιφυλακτικοί.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών θα καταργηθεί» λέει τώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος"

Ν. Δένδιας: Μόνο οι απατεώνες θα έχουν πρόβλημα αν ρυθμίσουμε τα δάνεια

Τον Νοέμβριο θα παραδοθεί, από την επιτροπή Πετράκη, το κείμενο πρότασης για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών που ισχύει από το 1920, ενώ για τη νομοθεσία που ετοιμάζεται για τα κόκκινα δάνεια, η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρχει κάποιο σχήμα που θα εποπτεύει την εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος.

Αυτά γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία" και σε ερώτηση εάν είναι γνωστός ο αριθμός των "μπαταχτσήδων" είπε ότι αυτό θα προκύψει από τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και ότι προϋποθέτει μία σύγκριση της επιχειρησιακής οικονομικής κατάστασης με την ατομική οικονομική κατάσταση.

«Το νομοθέτημα θέτει γενικούς όρους, δεν ξεκαθαρίζει ποιος είναι ποιος» σημείωσε ο υπουργός.

«Η τρόικα είχε διατυπώσει μία σκέψη να υπάρχει κάποιο σχήμα που θα εποπτεύει την εφαρμογή αυτού του νομοθετήματος, εφόσον συμφωνηθεί.

Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε για τη ρύθμιση και μετά να δούμε αν χρειάζεται μία τακτική, καθημερινή επιτήρηση ως προς την εφαρμογή της ή μπορεί να γίνεται έλεγχος σε περιοδικά διαστήματα.

Θα το δούμε, δεν είναι απαγορευτικό» ανέφερε ο κ. Δένδιας σχετικά με την επιτήρηση. Επανέλαβε μάλιστα ότι στη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» δεν υπάρχει περιθώριο να ευνοηθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούν το πρόβλημα της επιχείρησής τους.

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Αν θεραπεύσουμε τις αιτίες, δεν χρειάζονται ρυθμίσεις. Αν ρυθμίσουμε τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, το πρόβλημα θα το έχουν μόνο οι απατεώνες».

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αναστολή της υπουργικής απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που επέτρεπε αυτή τη διαδικασία σε δέκα περιοχές της χώρας, τόνισε:

«Δεν με έπεισε η απόφαση της αναστολής, όπως και πολλούς δεν έπεισε. Το μέτρο ήταν δοκιμαστικό. Όταν με προσωρινές διαταγές εμποδίζεται η δοκιμαστική περίοδος, δεν θα έχουμε απλώς στοιχεία για να κάνουμε μία συζήτηση, που θα κάναμε στο τέλος του χρόνου».

Ο υπουργός εξήγησε ότι το υπουργείο μεθοδεύει την υλοποίηση ενός συνολικού σχήματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις δυνατότητες του επιχειρείν.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε στους νέους ανθρώπους την αντίληψη ότι δεν χρειάζεται για να ευτυχήσουν στη ζωή τους να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.

Μπορούν να φτιάξουν επιχειρήσεις, μπορούν βγουν στην αγορά και το κράτος δεν θα είναι απλώς δίκαιο, αλλά θα τους διευκολύνει σ΄ αυτήν τη δραστηριότητα τους. Όπως επίσης και να τους πούμε ότι και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή.

Όποιος αποτύχει μία φορά δεν πρόκειται να τον κρεμάσουμε στο Σύνταγμα, αν, βεβαίως, δεν είναι απατεώνας. Και στις προηγμένες χώρες η αποτυχία συγχωρείται, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10.000 καινούργιους επιχειρηματίες. Η ανεργία δεν μπορεί να απορροφηθεί από το κράτος» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας: Μόνο οι απατεώνες θα έχουν πρόβλημα αν ρυθμίσουμε τα δάνεια"

Δίνουν τα διόδια της Εγνατίας στους μεγαλοεργολάβους με φωτογραφικό διαγωνισμό

-Ξεπουλούν τον μοναδικό ελληνικό δημόσιο και ολοκληρωμένο κατασκευαστικά αυτοκινητόδρομο, με τον τεράστιο στρατηγικό, εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο για όλη την Βόρειο Ελλάδα. -Ο ρόλος Χρυσοχοΐδη και τα... προσόντα των υποψηφίων

Νέα στοιχεία για τη δράση μεγαλοεργολάβων και κράτους φέρνει στο φως το Newsbomb.gr αποκαλύπτοντας “ύποπτους” διαγωνισμούς για την τοποθέτηση διοδίων.
Σήμερα αναδεικνύουμε τον “φωτογραφικό” διαγωνισμό για τα διόδια της Εγνατίας οδού που παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό δημόσιο και ολοκληρωμένο κατασκευαστικά αυτοκινητόδρομο, τον ξεπουλούν σε εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...
Η διοίκηση της Εγνατίας οδού προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών λειτουργίας και υποστήριξης των σταθμών διοδίων.
Ο λόγος; λήγει στο τέλος του έτους η σύμβαση με την εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαχειρίζεται σήμερα τους σταθμούς διοδίων στον οδικό άξονα.
Σημειώνεται πως σήμερα λειτουργούν οκτώ σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό και ειδικότερα, στα Μάλγαρα, στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στην Ανάληψη (περιοχή Λαγκαδά), στη Μουσθένη Καβάλας, στον Ίασμο Κομοτηνής και στο Άκτιο (πρώην ΤΕΟ).
Η... βιαστική τροπολογία Χρυσοχοΐδη
Τον περασμένο χειμώνα, ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φρόντισε να περάσει κατεπείγουσα τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η τοποθέτηση διοδίων από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο, συμπεριλαμβανομένων και των κάθετων αξόνων για όλες τις κατηγορίες οχημάτων.
Βιαζόταν μάλιστα τόσο πολύ να περάσει την τροπολογία που την συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο που αφορούσε άσχετα θέματα.
Η βιασύνη του υπουργού δεν οφείλεται, όπως ακούγεται, στο ενδιαφέρον του για το δημόσιο συμφέρον αλλά για την εξυπηρέτηση των μεγαλοεργολάβων που διαχειρίζονται τους σταθμούς διοδίων πανελλαδικά.
Η Εγνατία Οδός λοιπόν, παρ’ ότι κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου ως δημόσιο έργο, αναμένεται να πωληθεί σε ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με τους 20 συνολικά σταθμούς διοδίων που θα κατασκευαστούν ως «προίκα» για να αισχροκερδούν με ακόμα έναν τρόπο οι “γνωστοί” μεγαλοεργολάβοι σε βάρος των Ελλήνων.
Μα, θα μου πείτε, πώς είσαι σίγουρος ότι θα δοθούν τα διόδια στους “γνωστούς” μεγαλοεργολάβους;
Αρκεί μια ματιά στις προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να μπει στον διαγωνισμό και θα καταλάβει για ποιες εταιρείες μιλάμε.
Ποια είναι τα απαιτούμενα προσόντα του αναδόχου;
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του διαγωνισμού, ο ανάδοχος, που θα πρέπει να καταβάλλει εγγύηση ύψους 960.000 ευρώ, θα κριθεί από την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια αλλά και την τεχνική του ικανότητα.
Ως απαιτούμενα προσόντα του αναδόχου ορίζονται:
- η χρηματοοικονομική επάρκεια, καθώς θα πρέπει να έχει μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2011-2013
- τραπεζικές βεβαιώσεις συνολικής ευχέρειας τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ και
- προηγούμενη τριετή εμπειρία σε υπηρεσίες που αφορούν στην λειτουργία τουλάχιστον 30 λωρίδων κυκλοφορίας ανά έτος.
Στην Ελλάδα μόνο συγκεκριμένες εταιρείες - κολοσσοί μπορούν να “παίξουν” σε αυτό τον διαγωνισμό και μεγάλες ετιαρείς του εξωτερικού.
Αλήθεια, γιατί τον ξεπουλάνε; Τι συμφέρον έχει το ελληνικό κράτος να δώσει ένα τόσο μέγαλο έργο στα χέρια ιδιωτών;
Στο “σφυρί”...
H Εγνατία Οδός, αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό δημόσιο και ολοκληρωμένο κατασκευαστικά αυτοκινητόδρομο, με τον τεράστιο στρατηγικό, εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο για όλη την Βόρειο Ελλάδα.
Κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σήμερα τον ξεπουλούν στους εγχώριους και ξένους μεγαλοεργολάβους – δήθεν επενδυτές.
Για να γίνει το ξεπούλημα πιο προσοδοφόρο και....ελκυστικό για τους ιδιώτες «επενδυτές», το προικοδοτούν και με τους σημαντικότερους κάθετους άξονές της, που την συνδέουν με τα σύνορα της Βαλκανικής (Δερβένι-Σέρρες-Προμαχώνας, Σιάτιστα-Καστοριά - Κρυσταλλοπηγή και Χαλάστρα-Έυζωνοι).
Με αυτό τον απαράδεκτο σχεδιασμό, όλοι οι κύριοι άξονες της Βορείου Ελλάδας και ειδικά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ιδιωτικοποιημένοι και ΄΄φορτωμένοι΄΄ με διόδια πολύ υψηλού τιμήματος για τους πολίτες!
Παράλληλα, τα δημόσια ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 40ετίας της προβλεπόμενης παραχώρησης.
Με αυτά τα έσοδα, θα μπορούσε να συντηρείται μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όλης της χώρας, που αυτή την στιγμή έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και ρημάζει ελλείψει κονδυλίων.
Αλλά ποιος να σκεφτεί αυτά; οι μεγαλοεργολάβοι να πλουτίζουν και όλα τα άλλα ας ρημάξουν...

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίνουν τα διόδια της Εγνατίας στους μεγαλοεργολάβους με φωτογραφικό διαγωνισμό "

Χαρδούβελης:"Τελειώνει ο κύκλος των Μνημονίων"

«Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». «Ως το 2022 αναμένεται να μειώσουμε το ποσό του χρέους στο 110% του ΑΕΠ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του.
«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της», ισχυρίζεται ο Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, για να προσθέσει: «Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». «Ως το 2022 αναμένεται να μειώσουμε το ποσό του χρέους στο 110% του ΑΕΠ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο». Για να ξεκινήσει ωστόσο η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρέπει προηγουμένως να έχει τελειώσει η αξιολόγηση με θετικό για την Ελλάδα τρόπο, όπως ξεκαθαρίζει.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, επίσης, ότι η η κυβέρνηση δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων. Το «μαξιλάρι» αυτό, όπως εξηγεί, αφορά ένα ποσό της τάξης των 5-7 δις. ευρώ «που μας διευκολύνει στις όποιες διακυμάνσεις και καλύπτει κενά ανάμεσα στις εκροές πόρων και στις εισροές του Δημοσίου. Είναι η ασφάλειά μας».
Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα που υπάρχει με τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνει ότι προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών-δανειοληπτών και τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου, ώστε να τονωθεί η απασχόληση».
Σε σχέση με τα στρες τεστ των τραπεζών, κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress-tests και υπενθυμίζει ότι το ΤΧΣ διαθέτει παράλληλα ένα ποσό 11,4 δις. ευρώ ως προστασία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδούβελης:"Τελειώνει ο κύκλος των Μνημονίων""

Πωλούνται πληροφορίες του «Τειρεσία» για έλεγχο πελατών - προμηθευτών

Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» -και μάλιστα έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος- προσφέρει πλέον η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών «Τειρεσίας Α.Ε.». Μέσω της νέας υπηρεσίας, η οποία απέκτησε την εμπορική ονομασία «τσεκ», εκπρόσωποι επιχειρήσεων ή επιτηδευματίες μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να συλλέξουν πληροφορίες για μια σειρά «αρνητικών στοιχείων» που ενδεχομένως βαρύνουν τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους: ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, κατασχέσεις, προσημειώσεις ακόμη και υποθήκες ή προσημειώσεις υποθηκών.

«Ξεκλειδώνει η λίστα»

Με το «ξεκλείδωμα» της μαύρης λίστας για το ευρύ επιχειρηματικό κοινό -κίνηση για την οποία είναι ενήμερη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της «Τειρεσίας Α.Ε.»- ουσιαστικά ανοίγει η «αγορά» της παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών. Πλέον, οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να μετρήσει το επιχειρηματικό ρίσκο που συνεπάγεται μια συνεργασία, έχει τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες είτε απευθείας από την «Τειρεσίας Α.Ε.» είτε και μέσω τρίτου. Και αυτό διότι η θυγατρική των τραπεζών μπορεί να συνάψει ακόμη και συμβάσεις μεταπώλησης των στοιχείων που αφορούν νομικά πρόσωπα και τα οποία υπάρχουν στο λεγόμενο «σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων».

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πέτρος Καπασούρης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της «Τειρεσίας Α.Ε.», στο σύστημα έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 700 πελάτες-επιχειρήσεις. Εκτός από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, πρόσβαση έχουν ούτως ή άλλως και φορείς του Δημοσίου όπως το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΕΤΕΑΝ το οποίο, δεδομένου ότι εγκρίνει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θέλει να είναι σε θέση να ελέγχει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών που αιτούνται δανείου.

«Στόχος μας, με το λανσάρισμα αυτής της υπηρεσίας είναι να γίνει εύκολος ο έλεγχος της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προστατευτούν οι φερέγγυες εταιρείες. Πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση στα ίδια στοιχεία που βλέπουν μέσω του συστήματός μας και οι τράπεζες. Μπορεί επομένως να περιορίζει αισθητά το ρίσκο που συνεπάγεται η πραγματοποίηση μιας συναλλαγής» τονίζει το στέλεχος της «Τειρεσίας Α.Ε.».

Τα δεδομένα που διατίθενται προς πώληση στο κοινό είναι αυτά που έχουν καταχωρισθεί -και συνεχώς επικαιροποιούνται καθώς 170 δικηγόροι ασχολούνται καθημερινά με τη συλλογή δεδομένων από τα δικαστήρια όλης της χώρας- στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας Α.Ε.», γνωστό και ως «μαύρη λίστα». Οπως επισημαίνει ο Ιωάννης Παλόγλου, διευθυντής οργάνωσης και υποστήριξης πελατών της «Τειρεσίας Α.Ε.», μέσω της εφαρμογής παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία της τελευταίας 4ετίας και συγκεντρωτικά στοιχεία για το παλαιότερο διάστημα. Πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία αποκτούν νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που υπογράφουν σύμβαση, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ορίζουν υποχρεωτικά έναν εκπρόσωπο ο οποίος είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση της υπηρεσίας από την πλευρά του πελάτη.

«Δεν εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις. Για να αποκτήσει κάποιος κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι το κάνει για να μετρήσει τον κίνδυνο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και όχι για άλλους λόγους. Γι’ αυτό απορρίπτονται και αρκετές αιτήσεις» σημειώνει ο κ. Καπασούρης, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και μετά την έγκριση μιας αίτησης, οι κινήσεις του πελάτη στο σύστημα ελέγχονται συστηματικά ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση. Οι εταιρείες που θα εγγραφούν στην υπηρεσία μετά το «φιλτράρισμα» της «Τειρεσίας Α.Ε.», μπορούν να βλέπουν στοιχεία άλλων νομικών προσώπων. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να βλέπουν στοιχεία και για φυσικά πρόσωπα. «Για να αποκτήσει μια εταιρεία πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν ιδιώτη, θα πρέπει προηγουμένως αυτός να λάβει γνώση ότι πρόκειται να γίνει μια τέτοια αναζήτηση η οποία τον αφορά και να συναινέσει» καταλήγει ο κ. Παλόγλου.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλούνται πληροφορίες του «Τειρεσία» για έλεγχο πελατών - προμηθευτών"

Βενιζέλος:Ριζοσπαστική πρόταση για τα δάνεια των επιχειρήσεων και τα στεγαστικά

Ριζοσπαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια προαναγγέλλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, πρόταση που θα αφορά πρωτίστως στα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα στεγαστικά δάνεια.
Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι είναι επείγον για το ασφαλιστικό μας σύστημα να εισπραχθούν οι οφειλές μέσα από μια αποτελεσματική ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους εκτιμά ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι το χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που άλλωστε υποστηρίζει ο κατ' εξοχήν αρμόδιος που είναι ο επικεφαλής του ESM, ο δανειστής μας δηλαδή, ο κ. Κλάους Ρέγκλιν.
«Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα» τονίζει στη συνέντευξή του ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνοντας πως όποιοι υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες λέγοντας «λεβέντικες» δημαγωγίες, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι διεθνείς συσχετισμοί. «Θα δεχτώ να συζητήσω δήθεν καινοτόμες ιδέες της αντιπολίτευσης, όταν και αυτοί θα έχουν καταφέρει να κουρέψουν όχι 180 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά ένα μόλις ευρώ» διαμηνύει ο Ευ. Βενιζέλος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει πως πρόκειται για θέση που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2012, καθώς το ισχύον εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είναι κατάλοιπο της περιόδου πριν την κρίση. «Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, χρειάζεται εθνική συστράτευση και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις» τόνισε και σχολιάζοντας τα περί ηττοπάθειας που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως η ηττοπάθεια αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος έχει πάθει πλήρη απώλεια της αίσθησης των μεγεθών».
«Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Έχει «χτυπήσει ταβάνι» και δεν έχει καμία πολιτική συμμαχιών. Εκτός εάν θεωρεί ότι έχει πολιτική συμμαχιών με τον κ. Καμμένο και εκπροσώπους παρομοίων αντιλήψεων» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος.
Σχετικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνει πως κάθε παρόμοια συνάντηση είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σοβαρή, ενώ τονίζει πως εκ των πραγμάτων το αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και η ομαλή και ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς του μνημονίου» επισημαίνοντας πως έχουν συζητήσει σε βάθος με τον Πρωθυπουργό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. «Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί τώρα πλέον με βάση το δικό της εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και διαρθρωτικών αλλαγών» τονίζει.
Όσον δε αφορά στην «επιστροφή της τρόικας» ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για την ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η οποία και θα ολοκληρωθεί θετικά.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την από το 2012 πρότασή του για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. «Και τώρα εάν νομίζει ότι αυτά που λέει είναι υποστηρίξιμα στη διεθνή διαπραγμάτευση, δεν έχει παρά να έρθει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης να τα πει στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας για να δει πόσα απίδια έχει ο σάκος» δηλώνει.
Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί πως θα είναι πρώτο κόμμα, ο Ευ. Βενιζέλος υπενθυμίζει πως «κατά καιρούς έχουν προεξοφληθεί πολλές και διάφορες προγνώσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν οικτρά την ημέρα των εκλογών».
Σχετικά με την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτηρίζει πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων, και καίριο στρατηγικού χαρακτήρα πλήγμα στην όποια αξιοπιστία του κ. Τσίπρα. «Επανέλαβε τις πιο φαύλες πρακτικές της μεταπολίτευσης που υποτίθεται ότι κατηγορεί. Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν.
Το 2014 δεν είναι ούτε 2009 ούτε 2007 για να μη πάω πολύ πιο πίσω» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος και επαναλαμβάνει τη θέση του ως προς την κυβέρνηση: «Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ή, εάν αυτό αριθμητικά δεν επαρκεί, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου» σημειώνοντας όμως ότι «πραγματικά προοδευτικό είναι μόνο ό,τι βασίζεται στην αλήθεια και την υπευθυνότητα».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος:Ριζοσπαστική πρόταση για τα δάνεια των επιχειρήσεων και τα στεγαστικά"

Κατασχέσεις περιουσίας και λογαριασμών για οφειλές προς τα Ταμεία ζητεί το ΔΝΤ

Αυστηρότατους κανόνες αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και μια σειρά μέτρων, όπως η ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων και η απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ». Διαπιστώνει την αποτυχία των εισπράξεων, εκφράζει αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων έως το τέλος του 2014 και επιμένει στην εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών, για χρέη ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ.

Στην έκθεση του εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ, Πάτρικ ντε Μετς, που αξιολογεί την πρόοδο του ΚΕΑΟ, είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το όλο εγχείρημα των ρυθμίσεων έχει αποτύχει. Αν και το ΚΕΑΟ, στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες, εκτιμά πως οι μετρήσιμοι στόχοι που έχουν επιβληθεί από την τρόικα έχουν επιτευχθεί, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις τόσο ως προς τις μεθόδους που ακολουθούνται από κάθε ταμείο ξεχωριστά όσο και ως προς το πραγματικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή επεξεργάζεται την τελική πρόταση βελτίωσης των υφιστάμενων όρων, προκειμένου και τα έσοδα των Ταμείων να αυξηθούν και η αγορά να πάρει ανάσα από τα δυσβάσταχτα χρέη, εφόσον αυτά δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης και δεν οφείλονται σε... πάγιες «επιχειρηματικές πρακτικές». Από την πλευρά του το ΔΝΤ ζητεί πιστή εφαρμογή των ρυθμίσεων, χωρίς παρεκκλίσεις, από το σύνολο των Ταμείων. Ζητεί να επανεξεταστούν εγκύκλιοι του ΙΚΑ που έχουν ανοίξει παράθυρο για ένταξη οφειλετών σε παλαιότερες –και ευνοϊκότερες– ρυθμίσεις, ενώ αντιδρά ακόμη και με τη δυνατότητα που δίνεται στους οφειλέτες να ρυθμίζουν «ταυτόχρονα» τα τρέχοντα χρέη με την Πάγια Ρύθμιση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής».

Οσο για το ΚΕΑΟ, ο κ. Ντε Μετς αναγνωρίζει ότι έχει αναλάβει σημαντικό έργο, επισημαίνει όμως πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Οπως και στις προηγούμενες εκθέσεις του, ζητεί την έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη συγκρότηση του Κέντρου, την πρόσληψη 250 υπαλλήλων καθώς και την εκπαίδευση στην είσπραξη οφειλών των υφιστάμενων υπαλλήλων.

Κυρίως βέβαια, ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει με νόμο στον διαχωρισμό των μη εισπράξιμων οφειλών προκειμένου αυτές να απομονωθούν από τα Ταμεία και να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τα χρέη που πραγματικά μπορούν να εισπραχθούν. Αναφέρεται μάλιστα το παράδειγμα του ΟΑΕΕ, στον οποίο εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες δυσλειτουργίες. Το Ταμείο των εμποροβιοτεχνών, με τα 9,2 δισ. χρέη, έχει εντάξει στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 2.09 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα είσπραξης γι’ αυτές τις οφειλές είναι ασαφής. Κατηγορηματικό είναι το ΔΝΤ και όσον αφορά στη διαβίβαση νέας φουρνιάς οφειλετών του ΟΑΕΕ προς το ΚΕΑΟ. Συγκεκριμένα, ενώ αναμένεται να διαβιβαστούν άλλοι 150.000 οφειλέτες, με χρέη από 15.001 έως 59.999 ευρώ, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ΚΕΑΟ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον φόρτο εργασίας.

Η αύξηση των εσόδων των Ταμείων αποτελεί κεντρικό στόχο όχι μόνο για το ΔΝΤ αλλά και για το υπουργείο Εργασίας. Στην οδό Σταδίου αντιλαμβάνονται πλέον ότι παρότι κάποια από τα μέτρα που προτείνει η έκθεση, ενώ είναι συμφωνημένα, είναι «δύσκολα» στην υλοποίησή τους, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι τα εξής:

• Συμψηφισμός επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής.

• Κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

• Συγκρότηση Τηλεφωνικού Κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες.

• Πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.

• Απλοποιημένες διαδικασίες δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Στην έκθεση ζητούνται επίσης άμεσα μέτρα και για τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, που έχουν παραμείνει στα Ταμεία και ανέρχονται σε επιπλέον 8 δισ. ευρώ. Ζητείται συγκεκριμένα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για διαβίβαση των οφειλετών του ΟΑΕΕ με μικρά χρέη στις εφορίες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο βοήθειας από εξωτερικές εταιρείες για την επικοινωνία μαζί τους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις περιουσίας και λογαριασμών για οφειλές προς τα Ταμεία ζητεί το ΔΝΤ"

Συναγερμός στην ΕΥΠ - Έλληνας σε στρατόπεδο τζιχαντιστών

Οπως αποκαλύπτει "Το Βήμα της Κυριακής", οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες για το ότι ένας 27χρονος βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία και φέρεται να πολεμά για το "Ισλαμικό Χαλιφάτο".

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι έλληνας υπήκοος -πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001- πολεμά για το Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός έχει προκαλέσει κινητοποίηση και στις ελληνικές υπηρεσίες αφού βλέπουν ότι και η χώρα μας μπαίνει στο κάδρο του πολέμου και των αγριοτήτων με τους φανατικούς ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή.

Ο ρόλος "κλειδί" της μητέρας
Η έρευνα των αρχών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνεται πιο ιδιόμορφη αφού έχει διαπιστωθεί ότι η συριακής καταγωγής μητέρα του 27χρονου προχωρεί σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο με "ύμνους" για τη δράση και τις βαρβαρότητες του ISIS. Με αυτά τα δεδομένα οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρεμποδίσουν την επιστροφή των τζιχαντιστών και ανάμεσα στα άλλα μελετάται η αφαίρεση της ιθαγένειας σε όσους Ευρωπαίους υπηκόους μεταβαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη με ασαφείς "στόχους". Παράλληλα, τα τελευταία 24ωρα υπήρξε πρόταση της Γαλλίας να παρεμποδίσουν οι χώρες της Ευρώπης την πρόσβαση σε ιστοσελίδες φανατικών τζιχαντιστών ώστε να αποφεύγονται στρατολογήσεις πολιτών της ΕΕ.

Η περίπτωση του Έλληνα τζιχαντιστή θεωρείται κορυφαία για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες αφού φέρεται να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση αλλά και "πίεση" από τη CIA σχετικά με τις ενέργειές του στη Μέση Ανατολή αλλά και τον χειρισμό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ο 27χρονος διέμενε στην Αθήνα και έφυγε για τη Συρία προ τριμήνου χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα του. Η μητέρα φέρεται να διαμένει το τελευταίο διάστημα στη Συρία και οι αξιωματούχοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό την παρακολουθούν στενά σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αλλού όπου εμφανίζεται "κήρυκας του μίσους του Ισλαμικού Κράτους". Τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η μητέρα του να ήταν αυτή που τον προσκάλεσε να ενταχθεί στο ISIS και να πολεμήσει για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί φέρεται να έχουν ενημερώσει την ΕΥΠ για ένα δραστήριο μέλος του ISIS με παρουσία σε μια "σκληρή" ομάδα τζιχαντιστών ανταρτών που δρα στη Συρία. Δεν παρέχουν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την "ιδιαιτερότητα" αυτής της υπόθεσης.

ΕΛ.ΑΣ.: Δεν εκπαιδεύονταν τζιχαντιστές στο Μαρκόπουλο Αττικής
Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε χτες ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι δεν εκπαιδεύονταν τζιχαντιστές στην Ελλάδα, ως απάντηση σε σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Αντένα».

Ωστόσο, η Αστυνομία παραδέχεται ότι έγινε έρευνα για παράνομες δραστηριότητες εταιρείας στο Μαρκόπουλο, που εκπαίδευε και χορηγούσε πιστοποιήσεις μηχανικών αεροσκαφών ή πιλότων σε άτομα ελληνικής καταγωγής και αλλοδαπούς.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην ΕΥΠ - Έλληνας σε στρατόπεδο τζιχαντιστών"

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

«Περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους» στους παρόχους Υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία-κλινικές), με στόχο τη διασφάλιση των χρημάτων των ασφαλισμένων ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, κ. Δ. Κοντό και Ν. Μπραβάκο, και τα διευθυντικά στελέχη του οργανισμού.

Ηλεκτρονικό ασφαλιστικό φάκελο για όλους αναμένεται να «ενεργοποιήσει» άμεσα ο ΕΟΠΥΥ. Ο φάκελος θα παριέχει πληροφορίες για τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του, τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται, αν έχουν νοσηλευθεί και ακόμη εάν είναι χρόνιοι ασθενείς, Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο ΕΟΠΥΥ θα «σκανάρει» τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο, παραπεμπτικά και συνταγές.

Η δημιουργία και λειτουργία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού φακέλου συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Κατά τη συνάντηση ο υπουργός ενέκρινε και το σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παρόχων σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το φάσμα των παρόχων υπηρεσιών υγείας, του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα ο υπουργός σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους, ενώ δεσμεύθηκε για την ενίσχυση σε προσωπικό και σε μέσα, του ελεγκτικού μηχανισμού του Οργανισμού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η διασφάλιση των χρημάτων των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων είναι σε υψηλή προτεραιότητα. Και σημείωσε ότι «οι πολίτες περιμένουν πολλά από όλους μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ζήτησε στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος βρίσκεται εντός των στόχων -σύμφωνα με τα στοιχεία του επταμήνου- χωρίς αποκλίσεις, παρά τη συνεχιζόμενη υστέρηση εσόδων από κάποιους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, ο υπουργός έδωσε εντολή για επιτάχυνση της πληρωμής των παρόχων και την ολοκλήρωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού το συντομότερο δυνατό. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ έχουν μειωθεί κατά 890 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά με τις νέες συμβάσεις με γιατρούς και άλλους παρόχους, στη συνάντηση αποφασίστηκε επιτάχυνση των διαδικασιών και παράταση των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα, μέχρι το τέλος του έτους.

Χθες το πρωί, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο μελετά πρόγραμμα προσωπικής παράδοσης των φαρμάκων, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς αναζητώντας τα φάρμακά τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ"

Ιόνιο: Σχέδιο επί χάρτου η πολυδιαφημισμένη αγορά του νησιού της Οξυάς από τον Εμίρη του Κατάρ

Σχέδια επί χάρτου αποδεικνύεται  η πολυδιαφημισμένη περίπτωση της αγοράς του νησιού της Οξυάς από τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Το deal έλαβε χώρα πριν από περίπου δύο χρόνια, ωστόσο, μέχρι σήμερα η εταιρεία Pimana, συμφερόντων του, δεν κατάφερε να αποκτήσει την απαιτούμενη αδειοδότηση, καθώς το νησί περιλαμβάνει τεράστια δασική έκταση.
Την ίδια στιγμή, το εγχείρημα αξιοποίησης του νησιού γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς στην αδυναμία λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων έρχεται να προστεθεί η αντιδικία ανάμεσα στην Pimana και το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates του Σ. Αγιοστρατίτη. Το τελευταίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, φέρεται να ζήτησε αποζημίωση για την εκπόνηση του σχεδίου αξιοποίησης του νησιού, ωστόσο, οι Άραβες ανταπαντούν «χωρίς άδειες δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση».
Η αντιδικία θα οδηγηθεί στα δικαστήρια την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα προσθέσει ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ το «ναυάγιο των καταριανών επενδύσεων στην Ελλάδα».
Τα σχέδια αξιοποίησης
Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης που είχε δει πριν από μερικούς μήνες το φως της δημοσιότητας στην Οξυά θα αναπτύσσονταν πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων, bungalows, τουριστικά χωριά, συγκρότημα καταστημάτων, οικισμός καλλιτεχνών, μαρίνες, πλωτές αποβάθρες, ελικοδρόμια, προβλήτες προσέγγισης υδροπλάνων, χώροι άθλησης, γκαλερί, πάρκα τέχνης και μουσεία.

Προβλεπόταν ακόμη η υλοποίηση δύο θεματικών χωριών. Το πρώτο με το όνομα «Καλυψώ» θα εκτεινόταν αμφιθεατρικά, νοτιοδυτικά του πεντάστερου ξενοδοχείου και αποτελείται από διάφορους τύπους κατοικιών. Όλες οι κατοικίες είναι διαμορφωμένες σε ένα ή δύο επίπεδα και περιλαμβάνουν από 1 έως 5 υπνοδωμάτια αναλόγως του τύπου, ιδιόκτητη πισίνα και αναπτύσσονται γραμμικά κατά μήκος της πλαγιάς με θέα το Ιόνιο ή την Αιτωλοακαρνανία.

Το δεύτερο με την ονομασία «Δάφνη» θα βρισκόταν αμφιθεατρικά σε υψηλότερη πλαγιά από το χωριό «Καλυψώ» και αποτελείται από διαφορετικούς τύπους κατοικιών σε ένα ή δύο επίπεδα με ιδιόκτητη πισίνα και θέα στο Ιόνιο.




Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης εκτιμήθηκε περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το «ναυάγιο» της Ζακύνθου

Και σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, μία ακόμη επένδυση του Κατάρ φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα.

Ο λόγος για την υπόθεση αγοράς (έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ) έκτασης 15.000 στρεμμάτων κοντά στο ναυάγιο της Ζακύνθου, στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, από τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Αγοραπωλησία για την οποία ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Ζακύνθου με το ΠΑΣΟΚ Διονύσης Γκούσκος έχει διατυπώσει καταγγελίες ότι είναι παράνομη, επειδή, μεταξύ άλλων, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης και πωλητής δεν διαθέτει τους απαιτούμενους τίτλους ιδιοκτησίας.
Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο για νέο Βατοπέδι και ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη με στόχο την ματαίωση του deal, κίνηση που στηρίζει η τοπική Εκκλησία.
Ο κ. Γκούσκος με δημόσιες τοποθετήσεις του ανέφερε ότι η μεταβίβαση της έκτασης είναι παράνομη. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, η μεταβίβαση της έκτασης δεν στηρίχθηκε σε τίτλους, αλλά μόνο σε ένα ενετικό διάταγμα.

«Με διατάγματα δεν μπορεί να υπάρξει κατοχή. Είναι σαθρός ο συγκεκριμένος τίτλος διότι δεν μπορεί να μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς χρησιμοποιεί μια άγνωστη ενετική διάλεκτο, δεν έχει σαφή όρια, δεν αναφέρεται το εμβαδόν, ούτε καν τα τοπωνύμια» είχε πει χαρακτηριστικά.

Τα Ιόνια Νησιά ήταν ενετοκρατούμενα, μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο κ. Γκούσκος ο φερόμενος ως πωλητής και κληρονόμος της οικογένειας Φλαμπουριάρη, Γεώργιος Χάρος απέκτησε την εν λόγω έκταση. Η οικογένεια Φλαμπουριάρη είχε αποκτήσει το ακίνητο των 15.000 στρεμμάτων με ενετικό διάταγμα στο οποίο φέρεται να στηρίχθηκε η πώληση της έκτασης στον αλ Θανί.

Ουσιαστικά, το ενετικό διάταγμα αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας αντίστοιχο των ταπίων, των τίτλων ιδιοκτησίας που είχαν συναφθεί κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, κατά τον κ. Γκούσκο τα ταπιά ή το χρυσόβουλο είναι δυνατόν να στοιχειοθετήσουν ιδιοκτησία, αλλά όχι το ενετικό διάταγμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες αιτιάσεις, η έκταση περιλαμβάνει παρθένα δάση, ρέματα, δημόσιους δρόμους, αιγιαλούς και εκκλησιαστική περιουσία, ενώ είναι δασική και μεγάλο μέρος αυτής έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επί 30 χρόνια η περιοχή είχε μπει στο στόχαστρο εμπρηστών οι οποίοι συστηματικά την κατέκαψαν και στο πλαίσιο αυτό εκκρεμεί δίωξη για εμπρησμό κατά του πωλητή Γεώργιου Χάρου.

Σε κάθε πάντως, περίπτωση, η τύχη και των δύο –σχεδιαζόμενων- επενδύσεων θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες...
thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιόνιο: Σχέδιο επί χάρτου η πολυδιαφημισμένη αγορά του νησιού της Οξυάς από τον Εμίρη του Κατάρ"

Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι το μεγάλο κεντρώο Κίνημα»

Συνέντευξη Σταύρου Θεοδωράκη στο "Βήμα της Κυριακής"


Πολιτική ταυτότητα αποκτά το Ποτάμι. Για πρώτη φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης προσδιορίζει το κόμμα του ως “το μεγάλο κεντρώο Κίνημα της χώρας”. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κρατά αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: “Όταν έχεις τέτοια μυαλά, φοβάμαι ότι ούτε ο Πάπας μπορεί να σε σώσει” λέει επισημαίνοντας τις πολιτικές αντιφάσεις της Κουμουνδούρου. Το ίδιο πράττει και για την Δημοκρατική Παράταξη παρατηρώντας οτι οι βαρύγδουποι τίτλοι δεν λένε την αλήθεια. Σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τις «21 κυβερνητικές προτεραιότητες του Ποταμιού”. Θα προηγηθεί μαραθώνια συζήτηση με τη συμμετοχή 60 προσώπων, ανάμεσα τους βουλευτές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης, ακτιβιστές, επιχειρηματίες, υπό τον τίτλο “Όχι συνθήματα – Λύσεις”. “Ο ένας έχει πάντοτε άδικο – αλλά με δυο αρχίζει η αλήθεια” γράφει στο κάλεσμά του ο κ. Θεοδωράκης επαναλαμβάνοντας τη φράση του Νίτσε.
Είσαστε ικανοποιημένος από την πορεία του Ποταμιού; Στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να δικαιώνονται οι αρχικές μεγάλες προσδοκίες.
Οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων είναι αντίθετες. 400.000 ψήφοι σε ένα Κίνημα χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς να χρησιμοποιεί το κράτος, είναι κάτι το πρωτοφανές. Στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε. Όλα τα νέα κόμματα ήταν κλώνοι των παλιών ή έγιναν από στελέχη του παλιού συστήματος. Και οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου είναι ένα μήνυμα ότι το Ποτάμι θα είναι το μεγάλο κεντρώο Κίνημα της χώρας. Κινούμαστε πάνω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Το πόσο πάνω αφήστε να το δούμε τους επόμενους μήνες.
Ως κεντρώο Κίνημα θα σκεφτόσασταν την πρόσκληση για να παρευρεθείτε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης;
Ξέρετε, οι βαρύγδουποι τίτλοι δεν λένε σχεδόν ποτέ την αλήθεια. Το Ποτάμι, με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συζητεί συνεχώς χωρίς διαμεσολαβητές. Και αν έρθετε σε μια από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις που κάνω συνεχώς σε όλη την Ελλάδα θα συναντήσετε όλον αυτόν τον κόσμο. Σοσιαλιστές, μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, φιλελεύθεροι προοδευτικοί…
Πως βλέπετε τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ; Επίσκεψη στον Πάπα, συνάντηση με τον γερμανό υφυπουργό Γεργκ Άσμουσεν…
Σημασία έχει τι πραγματικά πιστεύεις για την Ευρώπη και τι πολιτικές συμμαχίες δημιουργείς. Πρόσφατα ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Ματέο Ρέτσι νεοφιλελεύθερο! Ο μόνος μεγάλος σύμμαχος που μπορεί να έχει η χώρα μας στη μάχη με τη Μέρκελ είναι για τον κ. Μηλιό όργανο του μεγάλου κεφαλαίου. Όταν έχεις τέτοια μυαλά, φοβάμαι ότι ούτε ο Πάπας μπορεί να σε σώσει.
Πως αξιολογείτε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα; Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ή για μια παλαιοκομματική παροχολογία;
Ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει στα χνάρια του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου, όταν διεκδικούσαν εξουσία. Οι ομιλίες όλων των αρχηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ίδιες. Θα μοιράσουν λεφτά που θα πάρουν από τη φοροδιαφυγή, θα αυξήσουν τις συντάξεις, θα συγκρουστούν με τα συμφέροντα. Μετά παρέλαβαν άδεια ταμεία ενώ ξεχνούν και τα συμφέροντα. Μια παράσταση χωρίς σασπένς.
Μια μομφή που σας αποδίδεται αφορά το αρχηγικό μοντέλο που έχετε επιλέξει. Οι αποφάσεις στο Ποτάμι πως λαμβάνονται;
Κάποιες αποφάσεις λαμβάνονται από εμένα, κάποιες αποφάσεις από τα στελέχη που εξέλεξε το συνέδριο και κάποιες από την «κοινωνία των φίλων μας». Σας θυμίζω ότι σχεδόν το 1/3 των υποψήφιων ευρωβουλευτών προέκυψε από προτάσεις φίλων και εθελοντών. Δεν είμαι όμως θιασώτης της άποψης «εγώ απλώς προεδρεύω και δεν λερώνω τα χέρια μου με καθημερινές αποφάσεις». Αυτό το μοντέλο πάει στους κληρονόμους της πολιτικής. Ή στους διορισμένους. Το Ποτάμι ούτε το κληρονόμησα, ούτε το υφάρπαξα. Το δημιούργησα. Έχω λοιπόν την ευθύνη να το οδηγήσω σε αυτά τα πρώτα του βήματα. Καθώς όμως το Κίνημα θα φουσκώνει, θα περιορίζεται ο δικός μου ρόλος, θα γίνονται πιο ισχυρά τα στελέχη και οι πολίτες που ενδιαφέρονται θα παίρνουν ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων.
Με εσάς πάντα στο τιμόνι;
Για τα λίγα επόμενα χρόνια, ναι. Έχω πει όμως ότι το όριο για όλους μας στις θέσεις ευθύνης είναι οκτώ χρόνια. Αυτό ισχύει και για μένα. Δεν θα πάρω σύνταξη από την πολιτική. Και το Ποτάμι δεν είναι γαλέρα. Με σκλάβους κι αξιωματικούς. Οι ρόλοι μας εναλλάσσονται.
Θα μπορέσει η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Γι’ αυτό μάλλον πρέπει να ρωτήσετε τους βουλευτές. Η αίσθηση μου πάντως είναι ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να βρει τις 180 ψήφους.
Γιατί αποκλείετε από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τους πολιτικούς; Ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Κάρολος Παπούλιας δεν ήταν καλοί Πρόεδροι;
Είμαστε όμως στο 2014. Έχουμε περάσει μια τετραετία κρίσης εξαιτίας κυρίως των πολιτικών, οπότε καλό θα ήταν το πολιτικό σύστημα να καταλάβει ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες και όχι μόνο οι συνταξιούχοι συνάδελφοί τους.
Συμφωνείτε με την πρόταση Βενιζέλου για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα;
Με τα μικροπολιτικά τεχνάσματα του κ.Βενιζέλου είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς. Εμείς θέλουμε έναν καινούργιο εκλογικό νόμο και όχι μπαλώματα απλώς για να εξυπηρετηθεί το παλαιό σύστημα.
Ποιά ακριβώς είναι η δική σας πρόταση;
Να σταματήσουμε το κυνήγι του σταυρού στις μεγάλες περιφέρειες που ευνοεί τους πλούσιους, τους κληρονόμους και αυτούς που στηρίζουν οι τηλεοράσεις. Να χωρίσουμε τη χώρα σε μικρές περιφέρεις. Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μία για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας. Να μπορεί να ψηφίσει υποψηφίους από δύο διαφορετικά κόμματα. Μια Βουλή με 250 Βουλευτές – 150 από τις μονοεδρικές και 100 από τις περιφέρειες, χωρίς μπόνους για τα κόμματα εξουσίας. Πέντε έδρες για τους Έλληνες της Διασποράς.
Προλαβαίνει η Βουλή να ψηφίσει έναν τέτοιο εκλογικό νόμο;
Και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Γιάννη Ραγκούσης έχουν ετοιμάσει σχέδια που αραχνιάζουν στα συρτάρια. Όπως προλαβαίνει αυτή η Βουλή να αποφασίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.Υπάρχνουν επεξεργασμενες προτάσεις. Να αλλάξουμε τις διατάξεις που αφορούν την ευθύνη υπουργών, τις ανεξάρτητες Αρχές, τα οικονομικά των κομμάτων… Να μη χάσουμε άλλα πέντε χρόνια.
Το Ποτάμι παρουσιάζεται ως μπαλαντέρ σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας. Πως θα επηρεάσετε την κυβερνητική πολιτική αν είστε τελικά ένας μικρός εταίρος;
Εξαρτάται από το πως προσδιορίζετε το «μικρός εταίρος». Αν έχεις 5%, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Αν έχεις 10%, μπορείς να τους ταρακουνήσεις για τα καλά. Να μην δεχθείς ακραίους και δογματικούς στην κυβέρνηση. Να επιβάλεις πρόσωπα από την πραγματική ζωή και όχι από τους κομματικούς σωλήνες και τις «παρέες» των αρχηγών.
Έχετε όμως και τις αντιφάσεις σας. Από τη μία λέτε ότι δεν θα δούμε πολιτικούς στην πρώτη γραμή και από την άλλη στην επιτροπή διαλόγου έχετε τον Π.Τατσόπουλο, τον Γρ. Ψαριανό, την Αντιγόνη Λυμπεράκη και όλοι θεωρούν ότι θα είναι υποψήφιοί σας στις εκλογές.
Στο Ποτάμι δεν θα δείτε αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα λάθη του παρελθόντος και αυτούς που υπηρέτησαν το παλαιοκομματικό σύστημα από αρχηγικές θέσεις. Συνεργαζόμαστε με όλους αυτούς που θέλουν να αλλάξουμε τη χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε. Τώρα πως θα επιλέξουμε τους υποψηφίους μας, περιμένετε και θα δείτε. Επιφυλάσσουμε μια έκπληξη στην κοινωνία αλλά δεν είναι της ώρας.
topotami
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι το μεγάλο κεντρώο Κίνημα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news