facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ρωσική απάντηση στο αμερικανικό «Άμεσο Παγκόσμιο Χτύπημα»

Η Ρωσία θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα, ανάλογο του αμερικανικού συστήματος «άμεσου παγκόσμιου χτυπήματος», σε περίπτωση που υπάρξει πραγματική απειλή από την πλευρά των ΗΠΑ.

Κατά πληροφορίες, το σύστημα αναπτύχθηκε στη βάση των υπερηχητικών πυραύλων-ναυτικών στόχων, «Yakhont» και του ρωσοινδικού αναλόγου του, «BrahMos». Πηγή: Vladimir Fedorenko / RIA NovostiΝτμίτρι Λιτόβκιν, ειδικά για τη RBTH

Η Ρωσία σκοπεύει να αποκτήσει το δικό της σύστημα «άμεσου παγκόσμιου χτυπήματος» με τη δημιουργία προηγμένων υπερ-υπερηχητικών πυραύλων. Ο σχεδιασμός και η πειραματική ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών «τρέχει» από καιρό, αλλά η πρόοδος των εργασιών δεν πολύ-διαφημίζεται.

Η Ρωσία, σε περίπτωση που κρίνει απαραίτητο, θα δημιουργήσει τη δική της έκδοση - απάντηση στο σύστημα «άμεσου παγκόσμιου χτυπήματος» που δημιουργούν οι ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, υπεύθυνος για το στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα, Γιούρι Μπορίσοφ. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις κινήσεις της Ουάσιγκτον για τα προηγμένα όπλα, και προχωράει με τις «μηχανές στο φουλ» στη δημιουργία υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Το πρόγραμμα «άμεσου παγκοσμίου χτυπήματος» αποσκοπεί στη δημιουργία προηγμένων υπερ-υπερηχητικών βλημάτων που θα μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να πλήξουν ένα στόχο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Όπως είπε στην RBTH ο πρώην επικεφαλής του 4ου Ερευνητικού Ινστιτούτου του υπουργείου Άμυνας, Βλαντίμιρ Ντβόρκιν, ο αμερικανικός ναυτικός βαλλιστικός πύραυλος «Trident» μπορεί να πετάξει μέχρι τη Μόσχα μέσα σε 15-20 λεπτά, και ο ICBM «Minuteman-ΙΙΙ», σε 25-35 λεπτά. Η εκτόξευση των συγκεκριμένων διηπειρωτικών πυραύλων, καθώς και ο υπολογισμός των τροχιών τους, μπορεί εύκολα να «πιαστεί» από τα μέσα έγκαιρης προειδοποίησης, και, άρα, υπάρχει χρόνος για να ενεργοποιηθούν τα συστήματα της ρωσικής αντιπυραυλικής άμυνας.

Γι' αυτό, η Ουάσινγκτον θέλει να δημιουργήσει ένα νέο υπερόπλο, που θα διανύει την απόσταση από τις ΗΠΑ στη Ρωσία μέσα σε λιγότερο χρόνο. Σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, αυτά τα υπερηχητικά βλήματα θα εκτοξεύονται είτε από τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, είτε από τα σιλό «Mk-41». Έτσι, θα είναι δύσκολη, ίσως και πρακτικά αδύνατος, ο εντοπισμός του σημείου εκτόξευσης των πυραύλων από τα υφιστάμενα διαστημικά και επίγεια συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πυραυλικής επίθεσης. Η Αμερική είναι σήμερα ο ηγέτης σε τέτοιες τεχνολογίες. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, υπερυπερηχητικοί πυραύλοι Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, δεν αποκλείεται να είναι έτοιμοι το 2018-2020.

Ρωσική απάντηση

Οι σοφιστικέ «αγέλες λύκων» των ρωσικών υποβρυχίωνΥπερηχητική επανάσταση στα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια. Οι χάϊ-τεκ ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αλλάζουν τα δεδομένα στη στρατηγική άμυνα. Ένα οπλικό σύστημα που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και τον πιο καλά εξοπλισμένο αντίπαλο.

Στη Ρωσία, παρόμοια σχέδια δεν διαφημίζονται, αν και είναι γνωστό ότι «τρέχουν». Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, στην ΕΣΣΔ είχε κατασκευαστεί το πρώτο υπερ-υπερηχητικό ιπτάμενο σύστημα. Το 1997, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS. Παρουσιάστηκε σαν ένα σύστημα μιας νέας κλάσης με την ονομασία, πειραματικό υπερηχητικό ιπτάμενο μηχάνημα (Gela) Kh-90. Ο πύραυλος, κατά τις δοκιμές, πέταξε σε απόσταση μέχρι και 3.000 km. Μετέφερε δύο κεφαλές με ξεχωριστό σύστημα καθοδήγησης η καθεμία, που μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 100 km από το σημείο διαχωρισμού τους από τον πύραυλο.

Το Kh-90 δεν δόθηκε στο ρωσικό Στρατό, αλλά οι αρχές της λειτουργίας του είναι παρόμοιες με τις προδιαγραφές των ευέλικτων πυρηνικών κεφαλών των βαλλιστικών πυραύλων «Topol-M», «Yars», και του νέου πυραύλου RS-26. Το υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τους συγκεκριμένους πυραύλους ως οπλικό σύστημα που μπορεί να «νικήσει» οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας στον κόσμο. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, είναι άκρως ευέλικτο, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να «διορθώσει την πορεία του», αλλάζοντας απρόβλεπτα την κατεύθυνση της πτήσης του. Μια ιδιότητα που εγγυάται ότι μπορεί να διαπεράσει το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, είπε ότι η δημιουργία εγχώριων υπερ-υπερηχητικών πυραύλων αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς. Αν και η αξιολόγηση για την πρόοδο των συγκεκριμένων εργασιών, μπορεί να γίνει μόνο με έμμεσες αποδείξεις. Αυτό το καλοκαίρι, η αμυντική βιομηχανία «Tactical Missiles Corporation», το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, ανέφεραν ότι υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος, ότι θα επενδυθούν σε αυτή τη φάση πάνω από 55 εκατομμύρια δολάρια, και ότι ο πρώτος πύραυλος θα βγει από τη γραμμή παραγωγής το αργότερο μέχρι το 2020.

Ο πύραυλος «Zircon»

«Συνήθως, οι υπερηχητικοί πύραυλοι Κρουζ πετάνε με ταχύτητα μεταξύ Mach 2 – Mach 3», εξηγεί στη RBTH ο διδάκτωρ φυσικών και μαθηματικών επιστημών, Νικολάι Γκριγκόριεφ. «Εμείς θέλουμε οι δικοί μας πύραυλοι να πετούν με ταχύτητα μεγαλύτερη από Mach 6. Στόχος μας είναι, να δημιουργηθεί μια ιπτάμενη μηχανή που να μπορεί να δουλεύει για 7-10 λεπτά και να αναπτύσσει ταχύτητες πάνω από 1.500 m/s. Τέτοια ιπτάμενα οχήματα έχουμε ήδη κατασκευάσει. Για παράδειγμα, το επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό σκάφος «Buran», το οποίο κατά την είσοδο του στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας ανέπτυσσε τη φανταστική ταχύτητα των Mach 25!».

Στην Έκθεση MAKS-2011, το ρωσικό ερευνητικό ίδρυμα «Central Institute of Aviation Motors» που ειδικεύεται στη σχεδίαση και την κατασκευή κινητήρων αεροσκαφών, παρουσίασε μια σειρά από εξελιγμένα υπερ-υπερηχητικά μηχανήματα. Ο εκπρόσωπός του, Βιατσεσλάβ Σεμιόνοφ, είχε τότε ανακοινώσει, ότι το 2012 θα παρουσιάζονταν στο υπουργείο Άμυνας το πρωτότυπο –επιχειρησιακά έτοιμο- δείγμα του υπερ-υπερηχητικού πυραύλου Κρουζ. Το ίδιο είχε πει τότε και ο διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας «Tactical Missiles Corporation», Μπορίς Ομπνόσοφ. Ωστόσο, έκτοτε ουδείς γνωρίζει τι έγινε, αν και πολλές φορές ακούστηκε το όνομα του νέου πυραυλικού συστήματος, «Zircon».

Κατά πληροφορίες, το σύστημα αναπτύχθηκε στη βάση των υπερηχητικών πυραύλων-ναυτικών στόχων, «Yakhont» και του ρωσοινδικού αναλόγου του, «BrahMos». Σε αντίθεση με τους Ρώσους, οι Ινδοί της «BrahMos Aerospace Limited» επανειλημμένα έχουν ανακοινώσει ότι εργάζονται εντατικά προς αυτη την κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως και οι Αμερικανοί, δεν έχουν και πολλά να καυχηθούν για τα επιτεύγματά τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, ο πύραυλος «πετάει», αλλά όχι για αρκετό χρονικό διάστημα.

rbth
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσική απάντηση στο αμερικανικό «Άμεσο Παγκόσμιο Χτύπημα»"

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσονται οι συμβολαιογραφικές πράξεις έως τα τέλη του 2013

Απαλλάσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ από όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013.
Αυτό ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου.
Στην απόφαση διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.
Οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση των πολιτών, την επιτάχυνση των συναλλαγών και τη μείωση της γραφειοκρατίας θα συνεχιστούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσονται οι συμβολαιογραφικές πράξεις έως τα τέλη του 2013"

Κομπίνα-μαμούθ 2 εκατ. ευρώ με λογιστικό γραφείο - Ευθύνες σε ΚΕΠ και ΙΚΑ

Λογιστικό γραφείο της Κω φέρεται να εισέπραττε χρήματα από επιχειρηματίες για να διευθετεί τις υποχρεώσεις τους προς Ταμεία και Εφορία, οι οποίοι τελικά βρέθηκαν να χρωστούν πολλαπλάσια αφού οι οφειλές τους δεν είχαν τακτοποιηθεί.
Στις μηνύσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί – είτε ατομικά, είτε ομαδικά – από 30 περίπου επιχειρηματίες, υπολογίζεται ότι το ποσό της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα γράφει η Δημοκρατική.
Μάλιστα, οι αγωγές στρέφονται εκτός των υπευθύνων του λογιστικού γραφείου και κατά του τοπικού ΚΕΠ, του ΙΚΑ και του αστυνομικού τμήματος, καθώς οι υπηρεσίες τους εξέδωσαν ή αποδέχθηκαν έγγραφα που φέρονται είτε να είχαν πλαστογραφηθεί είτε να μην είναι τα κατάλληλα για να γίνουν οι σχετικές διοικητικές πράξεις.
Σε μία από τις αναφερόμενες στο δημοσίευμα περιπτώσεις επιχειρηματίας φέρεται να έδωσε στο λογιστικό γραφείο συνολικά 12.600 ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών της επιχείρησής του, βρέθηκε να χρωστάει 26.400 ευρώ. Ο επιχειρηματίας δεν ειδοποιήθηκε ποτέ για τις εις βάρος του εκδοθείσες αποφάσεις του ΙΚΑ, καθώς άλλοι τις παρέλαβαν με πλαστογραφημένες εξουσιοδοτήσεις. Μάλιστα, ούτε οι εξουσιοδοτήσεις αυτές ανέφεραν σαφώς την παραλαβή των εν λόγω αποφάσεων, γεγονός που αφήνει περιθώριο σε αυτούς που τις θεώρησαν αρκετές για να παραδόσουν τα σχετικά έγγραφα.
Σε μία από τις εξουσιοδοτήσεις, ημερομηνία γεννήσεως του του επιχειρηματία αναγράφεται το 2011 (αντί του ορθού 1977), δηλαδή βεβαιώθηκε, ότι εμφανίστηκε με την αστυνομική του ταυτότητα και «υπέγραψε» νήπιο 3 ετών, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.
Σε άλλη περίπτωση, πολίτης κατέβαλε στο γραφείο 6.125 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και βρέθηκε με χρέη 8.375 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην εξουσιοδότηση που εκδόθηκε από το ΚΕΠ αναφέρεται παλαιότερο δελτίο ταυτότητας, ενώ το θύμα έχει εκδόσει νεότερο.
Ο δικηγόρος των θυμάτων, σύμφωνα με την Δημοκρατική, συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος του είπε ότι θα «παγώσουν» οι διαδικασίες κατασχέσεων, επιβολής προστίμων κτλ μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομπίνα-μαμούθ 2 εκατ. ευρώ με λογιστικό γραφείο - Ευθύνες σε ΚΕΠ και ΙΚΑ"

Επιστολή Αθανασίου στη Λαγκάρντ για τις καταγγελίες της ότι δέχθηκε απειλές

Στο αποκορύφωμά της η κυβερνητική υποκρισία - Θα ζητηθούν μέσω… επιστολής από την Κριστίν Λαγκάρντ περισσότερα στοιχεία για τις απειλές κατά της ζωής της – Θα ελεγχθούν και τα ονόματα της λίστας; 
Πράσινο φως στη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, περί απειλών κατά της ζωής της από μεγαλοφοροφυγάδες όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ανάβει η ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου να αποστείλει σχετική επιστολή στη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας περισσότερα στοιχεία.
Ο κ. Αθανασίου αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των εν λόγω καταγγελιών προχώρησε στην αποστολή επιστολής στη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αναφορές της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στους Financial Times, για απειλές κατά της ζωής της, όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις κατά νόμο ενέργειες.
Σημειώνεται ότι ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει και ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.
Το καταπληκτικό στην όλη ιστορία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μάθει για τις απειλές κατά της Λαγκάρντ, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει για τιςλίστες με τους φοροφυγάδες που πηγαινο-ερχόντουσαν στα υπουργικά γραφεία και στο ΣΔΟΕ. Μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη θεωρούσε τη λίστα Λαγκάρντ προϊόν υποκλοπής και για αυτό δεν μπορούσε λένε να γίνει κάποιος ουσιαστικός έλεγχος.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ όλοι ισχυριζόντουσαν ότι επρόκειτο για ένα χαρτί μυστικών υπηρεσιών το οποίο δεν έχει νομική υπόσταση. Τώρα που η κυρία Λαγκάρντ μίλησε για απειλές, τρέχει και δεν φτάνει η ελληνική κυβέρνηση και προφανώς θα ελέγξει και τη λίστα… ή μήπως όχι. Λέτε η κυρία Λαγκάρντ να δέχθηκε απειλές εκτός λίστας;
Και τώρα τι θα γίνει με την συγκεκριμένη λίστα; Από «κυπατζόχαρτο» θα μετατραπεί σε επίσημο έγγραφο;
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Αθανασίου στη Λαγκάρντ για τις καταγγελίες της ότι δέχθηκε απειλές"

Ποδηλατόδρομο 27 χιλιομέτρων θα αποκτήσει η Αθήνα

Τη δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα ξεκινάει από τη Κηφισιά και θα καταλήγει στο Φάληρο εξήγγειλαν ο υπ. Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινήσει με τον νότιο άξονα Γκάζι - Φάληρο μήκους 11 χιλιομέτρων, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και το κόστος θα φτάσει στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το έργο του βόρειου άξονα Γκάζι- Κηφισιά, μήκους 16,5 χιλιομέτρων και κόστους 9 εκατ. ευρώ, αυτό βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό ωριμότητας, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι μελέτες όσο και η διαβούλευση με τους οκτώ δήμους και, τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να έχει κατακυρωθεί και ο διαγωνισμός.
Σημειώνεται ότι στους κεντρικούς άξονες του μητροπολιτικού ποδηλατοδρόμου πρόκειται να ενωθούν τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων των δήμων με τη μορφή «Τ». Ταυτόχρονα, πρόκειται να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της μετεπιβίβασης στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ποδηλατόδρομος διέρχεται πλησίον αρχαιολογικών χώρων, θα έχει ήπιες κλήσεις, ενώ βασικός στόχος είναι να συνδεθεί το κέντρο της Αθήνας και με μη προνομιούχες περιοχές.
«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση στην αστική μετακίνηση, με στόχο να καταστήσουμε την Αθήνα βιώσιμη για όλους τους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα σε ζητήματα αστικού περιβάλλοντος».
«Δίνουμε μία σκληρή μάχη για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς, όπως είπε, πληθαίνουν οι χρήστες ποδηλάτων και οι χρήστες εναλλακτικής μετακίνησης.
Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποδηλατόδρομο 27 χιλιομέτρων θα αποκτήσει η Αθήνα"

ΣτΕ: Την Παρασκευή η συζήτηση για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή (19 Σεπτεμβρίου 2014) θα συζητηθεί η αίτηση της Χρυσής Αυγής με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία ανεστάλη η χρηματοδότησής της.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνέλθει υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση της Ολομέλειας, που απέρριψε την αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της.
Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ συνέρχεται ένα χρόνο και μια μέρα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην περιοχή της Αμφιάλης (18.9.2013) από τον υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά.
Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμβούλους Επικρατείας είναι εάν η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που ανέστειλε την χρηματοδότηση μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητά της από το ΣτΕ, καθώς στηρίζεται σε απόφαση της Ολομέλειας Βουλής που εκδόθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό της. Υπενθυμίζεται ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει αποφάσεις της Βουλής.
Η Χρυσή Αυγή τον περασμένο Φεβρουάριο προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η αναστολή της χρηματοδότησής της που έγινε με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Στην προσφυγή της η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά παράλληλα παραβιάζει το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές στους δαπάνες.
Ακόμη, η αναστολή της χρηματοδότησης προσκρούει και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και η κρατική ενίσχυση ενός κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η επιτροπή αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση, με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση προσωρινού «παγώματος» της χρηματοδότησης. Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας απέρριψε τότε την αίτηση της Χρυσής Αυγής κρίνοντας ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής (για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής) και δεν προβλέπει τίποτε άλλο παραπάνω. Απλώς η υπουργική απόφαση «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν τότε ότι η αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της απόφασης της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει.
Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Την Παρασκευή η συζήτηση για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής"

Δυτ.Ελλάδα:Με «ληγμένες» στολές στην κατάσβεση οι πυροσβέστες

Απροστάτευτοι στις πυρκαγιές οι πυροσβέστες

Ανυπεράσπιστοι και χωρίς εφόδια, με την ευχή «Ο Θεός να μας βοηθήσει να γυρίσουμε ασφαλείς στα σπίτια μας", καλούνται σε καθημερινή βάση εδώ και χρόνια οι πυροσβέστες της Δυτικής Ελλάδας, να ανταποκριθούν σε κάθε κλήση για πυρκαγιά και να συμμετάσχουν στην διάσωση ανθρώπινων ζωών, θέτοντας σε κίνδυνο την δική τους.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό με το θάνατο συναδέλφου τους στην Αθήνα, ο πρόεδρος των πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Φερτάκης, αποκαλύπτει στο «patrastimes.gr», πως τελευταία φορά που το υπουργείο προμήθευσε με μερικό ατομικό εξοπλισμό το σώμα ήταν το 2008 και από τότε πολλές από τις στολές, τα κράνη και τις μπότες, που χρησιμοποιούν είναι ακατάλληλες, γιατί έχουν ημερομηνία λήξεως, που έχει περάσει προ πολλού.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τις εκάστοτε κυβερνήσεις πως αρνούνται κατηγορηματικά να εντάξουν τους εργαζόμενους του κλάδου, στα βαρέα και ανθυγιεινά, παρόλο που κινδυνεύει συνεχώς η σωματική τους ακεραιότητα.

Ο κ.Φερτάκης, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η πολιτεία αρκείται στα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και αρνείται να δεχθεί τα αιτήματα τους για την λήψη προστατευτικών μέτρων, σχολιάζοντας ότι ακόμα ο ένας από τους δύο πυροσβέστες, που τραυματίστηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αιτωλοακαρνία δίνει μάχη για τη ζωή του, στην ΜΕΘ του ΠΠΝΠ, μετά από δύο εγχειρήσεις στο πρόσωπο και στην σπονδυλική στήλη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο είναι απών.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυτ.Ελλάδα:Με «ληγμένες» στολές στην κατάσβεση οι πυροσβέστες"

8,5 ευρώ ο παγωμένος καφές στο κυλικείο της ΔΕΘ

Χρυσό πλήρωναν τον καφέ οι επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο μοναδικό κυλικείο που υπήρχε στον πύργο του ΟΤΕ, με τους υπευθύνους να καλούνται τώρα να πληρώσουν πρόστιμο για αισχροκέρδεια.
Όσοι λοιπόν αποφάσισαν να πιουν τον καφέ τους στον πύργο του ΟΤΕ έβαλαν βαθειά το χέρι στη τσέπη καθώς πλήρωσαν 8,5 ευρώ για ένα φρέντο καπουτσίνο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΡΙΤ, η διεύθυνση του καταστήματος παραπλανητικά επέβαλε στην τιμή των προϊόντων εισιτήριο άξιας 5 ευρώ. Στο μοναδικό κυλικείο της ΔΕΘ ο νες καφέ στοίχιζε 6,5 ευρώ, το εσπρέσσο 6,5 ευρώ, η σοκολάτα 9 ευρώ ενώ η τιμή του ανάμεικτου φυσικού χυμού εκτινασσόταν στα 12 ευρώ.
Κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης που πραγματοποίησε έλεγχο επέβαλε το προβλεπόμενο πρόστιμο για αισχροκέρδεια και για το γεγονός ότι δεν υπήρχαν φύλλα διαμαρτυρίας για τα παράπονα των πελατών.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του καταστήματος δικαιολόγησαν τις υψηλές τιμές στο γεγονός ότι το ενοίκιο είναι υψηλό.
enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "8,5 ευρώ ο παγωμένος καφές στο κυλικείο της ΔΕΘ"

ΙΚΕΑ:Ανάκληση παιδικής κούνιας

Στην ανάκλησης παιδικής κούνιας πράσινου χρώματος με την επωνυμία Gunggung (κωδικός: 702-439-72) προχωρά η ΙΚΕΑ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Στην Ελλάδα η ανάκληση αφορά 168 τεμάχια και έχει προληπτικό χαρακτήρα με σκοπό την αποφυγή περιστατικών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «η ΙΚΕΑ παρακαλεί τους καταναλωτές που διαθέτουν παιδική κούνια GUNGGUNG να σταματήσουν τη χρήση της και να την επιστρέψουν σε οποιοδήποτε κατάστημα ΙΚΕΑ για την πλήρη αποζημίωσή τους. H IKEA έχει δεχτεί τέσσερις αναφορές μεμονωμένων περιστατικών στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, που περιγράφουν ότι τα εξαρτήματα της ανάρτησης πιθανώς να μην είναι σύμφωνα με τα ποιοτικές προδιαγραφές της, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος.

 Η παιδική κούνια GUNGGUNG διατίθεται σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η ΙΚΕΑ από την 1η Απριλίου 2014. Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε την απόδειξη αγοράς για την αποζημίωσή σας. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε χωρίς χρέωση στο 801 11 22722. Ζητούμε συγνώμη για την οποιαδήποτε πιθανή αναστάτωση.»

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΕΑ:Ανάκληση παιδικής κούνιας"

Νταβούτογλου: Κάλεσε τον Σαμαρά για τσάι στα κατεχόμενα

Κοινή επίσκεψη στην Κύπρο πρότεινε σήμερα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά να κάνουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο λέγοντας: «Να πάμε πρώτα στο νότιο μέρος και μετά στο βόρειο… Ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε».

Σε ερώτηση αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό».

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση.

«Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η «ΤΔΒΚ» και η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πως μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η καθυστέρηση τον συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου και ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει δύσκολη την λήψη αποφάσεων. 

Επίσης, έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για άμεση επίτευξη συμφωνίας:

«Ελάτε και ας κάνουμε αυτή την ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή την χρονιά. Μια λύση η οποία αναβάλλεται, στην πραγματικότητα βαθαίνει την μη λύση, ας μην την αναβάλλουμε» είπε.

Για τις αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν.

Επίσης απηύθυνε έκκληση και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. «Ελάτε και ας αποτελέσουμε παράδειγμα. Ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλες κρίσεις», είπε και σχετικά έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Ή ελάτε να βρούμε μαζί λύση ή ας άρουμε το εμπάργκο και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους μόνους τους στην μοίρα τους».

Τέλος, σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λάθος», είπε.

ΑΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου: Κάλεσε τον Σαμαρά για τσάι στα κατεχόμενα"

Βούλτεψη: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου

Αποστάσεις από την θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του εκλογικού νόμου κράτησε η Σοφία Βούλτεψη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στον ορίζοντα επί του οποίου να έχουμε να συζητήσουμε. Υφίσταται ήδη ένας εκλογικός νόμος. Δεν υπάρχει κάτι επί του οποίου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορώ να σας δώσω απάντηση. Το κάθε κόμμα έχει τη θέση του πάνω σε αυτό το θέμα και γίνονται οι αναγκαίες ζυμώσεις», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως το σύνολο της κυβέρνησης δεν έχει μπει σε τέτοια συζήτηση.
«Είναι πολυτέλεια, πράγματι, να μπορεί να λέει ο καθένας τη γνώμη του», σημείωσε η κ. Βούλτεψη σχολιάζοντας τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα της για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
«Οι Έλληνες βουλευτές θα δώσουν την ψήφο τους για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να συνεχίσουμε αυτό που υπάρχει», είπε η κ. Βούλτεψη προσθέτοντας πως μπορεί να βρεθεί πρόσωπο, που με την εκλογή του θα ξεχαστεί η πολιτική του προέλευση.
enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούλτεψη: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου"

Υπερ της αλλαγής του εκλογικού νόμου το Ποτάμι

«Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή, έτσι ώστε η χώρα ν' αποκτήσει ένα αναλογικότερο σύστημα, που θα δίνει στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα της άμεσης εκπροσώπησης, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την παρουσία στην Βουλή στελεχών της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν τα χρήματα ή τα μέσα να διεκδικήσουν έδρες σε απέραντες εκλογικές περιφέρειες».
αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η διπλή ψήφος κατά το γερμανικό πρότυπο, αλλά και εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς.
Ολόκληρη η ανακοίνωση «του Ποταμιού»
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν από χθες νέα παράσταση: ο εκλογικός νόμος που θέλει ο λαός (και που συμφέρει σήμερα το κόμμα μας).
Τα παλαιό σύστημα ως γνωστόν αλλάζει άποψη ακόμη και για τον εκλογικό νόμο, ανάλογα με τις πιθανότητες νίκης ή ήττας στις εθνικές εκλογές. Τελευταίο παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ παραδοσιακά ήταν υπέρ ενός συστήματος απλής αναλογικής, δεν συναινεί σήμερα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να μην χάσει το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.
Και το ΠΑΣΟΚ πολλές φορές στο παρελθόν μελέτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκπονώντας μάλιστα και σχετικά σχέδια νόμου, αλλά τελικά δεν τόλμησε να τα προωθήσει στην Βουλή, κυρίως για να μην συγκρουστεί με τις παγιωμένες παλαιοκομματικές αντιλήψεις στελεχών του.
Το Ποτάμι είναι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή, έτσι ώστε η χώρα ν' αποκτήσει ένα αναλογικότερο σύστημα, που θα δίνει στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα της άμεσης εκπροσώπησης, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την παρουσία στην Βουλή στελεχών της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν τα χρήματα ή τα μέσα να διεκδικήσουν έδρες σε απέραντες εκλογικές περιφέρειες.
Οι πέντε βασικές αρχές του νέου συστήματος
· Ο αριθμός των βουλευτών θα πρέπει να μειωθεί (καθώς το Σύνταγμα θέτει ως κατώτατο όριο τους 200 και ανώτατο τους 300), πιθανόν σε 250, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των μονοεδρικών περιφερειών
· Είναι απαραίτητη η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, καθώς εδώ παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα διαπλοκής
· Η κατανομή των εδρών ανάμεσα στις μονοεδρικές και πολυεδρικές θα είναι το ελάχιστο 150 βουλευτές για τις μονοεδρικές περιφέρειες και 100 βουλευτές για όσους εκλέγονται στις μείζονες περιφέρειες
· Το σύστημα πρέπει να γίνει αναλογικότερο, αλλά όχι απολύτως αναλογικό, καθότι σε αυτή την περίπτωση θα βγάζει έδρα στην Βουλή και κάποιος που συγκεντρώνει το 0.3 του εκλογικού σώματος. Σε κάθε περίπτωση, οι κατατεθειμένες προτάσεις προβλέπουν μεγάλο βαθμό αναλογικότητας (85%-90%)
· Πέντε έδρες της ελληνικής Βουλής να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς και θα εκλέγονται με την διαδικασία του ψηφοδελτίου Επικρατείας (αντίστοιχη διάταξη υπάρχει σε πολλές χώρες)
Είμαστε, δηλαδή, υπέρ ενός συστήματος που θα προσομοιάζει με το γερμανικό εκλογικό σύστημα. Εκεί, ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μία για τη μονοεδρική της περιοχής του και μία για την περιφέρειά του. Στο πρώτο ψηφοδέλτιο σταυρώνει τον βουλευτή της αρεσκείας του στην περιοχή. Με το δεύτερο ψηφοδέλτιο ψηφίζει μόνο κόμμα στην περιφέρειά του. Έτσι, ο κάθε ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, εάν θέλει, δύο διαφορετικά κόμματα. Στις μονοεδρικές ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα και στις περιφέρειες η απλή αναλογική. Ένα κόμμα για να εισέλθει στη γερμανική Βουλή, πρέπει να περάσει το 5% ή να κερδίσει τρεις μονοεδρικές.
Αντίστοιχες προτάσεις – υπέρ ενός γερμανικού συστήματος – έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια από αριστερούς μεταρρυθμιστές και προοδευτικούς φιλελεύθερους. Θυμίζουμε την μελέτη που είχε γίνει από τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον Ηλία Νικολακόπουλο το 2008, καθώς και το σχέδιο νόμου που είχε ετοιμάσει ο Γιάννης Ραγκούσης σε συνεργασία με τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Θανάση Διαμαντόπουλο και άλλους ειδικούς.
Το Ποτάμι προτείνει ως βάση διαλόγου αυτές τις ήδη μελετημένες προτάσεις, ένα δηλαδή μεικτό εκλογικό σύστημα που συνδυάζει τα πλεονέκτημα της εκλογής με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες και της εκλογής με λίστα σε διευρυμένες περιφέρειες.
Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερ της αλλαγής του εκλογικού νόμου το Ποτάμι"

Αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος ζήτησε να φέρει η κυβέρνηση νέον εκλογικό νόμο και να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, σε δήλωσή της αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι είναι επικίνδυνο κόμμα και τονίζει:
«Δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών, αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με τον οποίο 'αν θέλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και να παραιτηθούμε να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Αμ' έπος αμ' έργον'! Η αλήθεια είναι πως πριν καν προλάβει ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη να ζητήσει εκλογές και να διακηρύξει τη βεβαιότητά του για αυτοδυναμία, τα στελέχη του τον επαναφέρουν στη ζοφερή πραγματικότητα των ποσοστών (και των απωλειών των 150.000 ψήφων) στις ευρωεκλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Σε τρικυμία εν κρανίω βρίσκονται κυβέρνηση και ΝΔ, που αδυνατούν να συγκροτήσουν την οποιαδήποτε τεκμηριωμένη απάντηση στη ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Σκάι, είχε πει ότι «αν θέλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, και να παραιτηθούν να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Αμ' έπος αμ' έργον».
Και συνέχισε: «Αν θέλουν να συνδέσουν το θέμα της κατάργησης του μπόνους με άμεσες εκλογές, ας το επιχειρήσουν, αλλά να είναι νόμος απλής αναλογικής. Είναι γνωστό ότι εμείς είμαστε υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης της απλής αναλογικής».
Επίσης, επικαλέστηκε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί θα είναι σα να ομολογεί την ήττα της.
«Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή» τάσσεται το Ποτάμι, «έτσι ώστε η χώρα ν' αποκτήσει ένα αναλογικότερο σύστημα, που θα δίνει στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα της άμεσης εκπροσώπησης, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την παρουσία στην Βουλή στελεχών της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν τα χρήματα ή τα μέσα να διεκδικήσουν έδρες σε απέραντες εκλογικές περιφέρειες».
Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η διπλή ψήφος κατά το γερμανικό πρότυπο, αλλά και εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς.
Ανοιχτή τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου διατηρεί η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθύμισε με νόημα ότι η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη δέσμευση.
«Δεν θέλω όμως να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις και οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα σενάρια για αλλαγές στον εκλογικό «χάρτη» (όπως έγραψε το «Εθνος» στο φύλλο της Δευτέρας), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο χθεσινό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό συζήτησε το σενάριο κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και σε κάθε περίπτωση τις πιθανότητες αλλαγών προς έναν αναλογικότερο νόμο, με το «βλέμμα» σε πιθανές «δίδυμες» εκλογές όπως το 2012, εάν η πρώτη κάλπη δεν εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο"

Στάση εργασίας στα λιμάνια την Πέμπτη 18.09

Με σύνθημα «Όχι στην πώληση των λιμανιών- Τα Λιμάνια είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων», η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, προκηρύσσουν την Πέμπτη 18.09.2014 στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως το τέλος της πρωινής βάρδιας και συγκέντρωση στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου
.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στα λιμάνια την Πέμπτη 18.09"

Deutsche Welle:«Πως ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία»

Η ζωή στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία, το επικείμενο δημοψήφισμα στην Σκωτία και ο θάνατος εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο είναι τα θέματα της επισκόπησης.
«Πως ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία» επιγράφεται ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ελληνικός πληθυσμός: «Δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλά επιτόκια, βιωσιμότητα χρέους: Πίσω από τους τεχνικούς όρους κρύβεται μια τραγωδία. Διότι οι Έλληνες υποφέρουν όσο ποτέ άλλοτε από τις επιπτώσεις της κρίσης», διαβάζουμε στον υπότιτλο.
Στο άρθρο επισημαίνεται: «Το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα μοιάζει να είναι και πάλι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι ταβέρνες γεμάτες, τα φέρι μπόουτ για τα νησιά υπερπλήρη. Η χώρα δείχνει να βρίσκει και πάλι την ισορροπία της. Οι περισσότεροι κάνουν αυτό που έκαναν πάντα μετά από μια κρίση: τα φέρνουν βόλτα όπως όπως.
Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δεν περνούν μερικά λεπτά και οι άνθρωποι μιλούν για τα σημάδια που άφησαν πίσω τους η αυστηρή λιτότητα, οι περικοπές μισθών και οι μειώσεις συντάξεων. Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συχνά ακόμα περισσότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ωστόσο η απουσία προοπτικής.
Μια μικρή αχτίδα ελπίδας είναι τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ακόμα και η μικρότερη ύφεση θεωρείται επιτυχία. Την ίδια στιγμή 19 εκατομ. τουρίστες επισκέπτονται φέτος την Ελλάδα. Όμως ο τουρισμός δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η χώρα. Ακόμα και αν αυξηθεί η παραγωγή ημικατεργασμένων και πετροχημικών προϊόντων ή γενόσημων ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Η σύνεση, ζητούμενο στη Σκωτία
Δύο μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία
Δύο μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μεθαύριο Πέμπτη, παρέσυρε την βασίλισσα του (ακόμα) Ηνωμένου Βασιλείου σε μια διακριτική παρατήρηση, γράφει ηSüddeusche Zeitung και επισημαίνει: «Οι ψηφοφόροι 'να σκεφτούν πολύ καλά το μέλλον'. Μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση για μια ανεξάρτητη Σκωτία. Με όλο τον σεβασμό για τις επιλογές των ψηφοφόρων και την κατανόηση για την δυσφορία πολλών Σκωτσέζων, αυτό που απαιτείται τώρα είναι σύνεση. Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών έχουν ακουστεί. Όμως η αβεβαιότητα για το αν μια ανεξάρτητη Σκωτία είναι σε θέση να επιβιώσει οικονομικά παραμένει. Όλα αυτά έθεσε υπόψη των Σκωτσέζων η βασίλισσα Ελισάβετ με τη δήλωσή της. Στον αντίποδα, ο πιστός της υπηρέτης, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα ανακάλυψε το πάθος του για την Σκωτία, δεν αποτελεί ιδανικό υποστηρικτή στο ζήτημα της ενότητας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αποδείξει ήδη με την ευρωπαϊκή του πολιτική την ανικανότητά του. Σε περίπτωση που διασπαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία».
Διασώστε τους μετανάστες τώρα!
Και πάλι εκατοντάδες νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο
Και πάλι εκατοντάδες νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο
Για μια ακόμα φορά πληροφορούμαστε το θάνατο εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger επισημαίνει: «Οι περισσότεροι έρχονται για οικονομικούς λόγους στην Ευρώπη. Φυσικά και είναι σωστό ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η ανέχεια στις πατρίδες των μεταναστών έτσι ώστε οι άνθρωποι από την Γουινέα, τη Σενεγάλη ή τη Νιγηρία να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να περάσουν τη Μεσόγειο. Όμως η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής στις χώρες της Αφρικής θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι χώρες της ΕΕ είναι να οργανώσουν τη διάσωση των μεταναστών και μάλιστα με οποιοδήποτε τίμημα», ζητά η εφημερίδα της Κολωνίας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle:«Πως ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά τη χρεοκοπία»"

Ετσι θα μοιραστεί η β' δόση από την κρατική επιχορήγηση - Πόσα δικαιούται το κάθε κόμμα

Συνολικά εννέα πολιτικά κόμματα θα λάβουν τη β' δόση της κρατικής επιχορήγησης συνολικού ύψους 2,712 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως αν και στην κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου προβλέπεται η διανομή του ποσού να γίνει σε 10 κόμματα, ωστόσο, τα κονδύλια που αναλογούν στη Χρυσή Αυγή δεν θα αποδοθούν λόγω της σχετικής απόφασης που έχει λάβει η Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τα άλλα, η κατανομή των προϋπολογισθέντων χρημάτων γίνεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009 και του 2012.

Με βάση τον πίνακα που δημοσιεύεται στο σχετικό ΦΕΚ, τα κόμματα δικαιούνται τα ακόλουθα ποσά:

Η Νέα Δημοκρατία 814.370,01 ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ 744.192,56 ευρώ

Το ΠΑΣΟΚ 374.106,53 ευρώ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 253.227 ευρώ

Η Χρυσή Αυγή 238.249 ευρώ (σ.σ. δεν θα τα λάβει)

Η Δημοκρατική Αριστερά 221.348,16 ευρώ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 176.988,33 ευρώ

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 62.868,89 ευρώ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι 62.868,89 ευρώ και

Η Δημιουργία Ξανά (στην οποία συμμετείχαν Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία) 29.780 ευρώ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετσι θα μοιραστεί η β' δόση από την κρατική επιχορήγηση - Πόσα δικαιούται το κάθε κόμμα"

ΗΛΕΙΑ:«Δεν υπάρχουν Δικαστές ούτε για να συνεδριάσουμε!»

Σε τριήμερη προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από σήμερα έως και την Πέμπτη τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε Δικαστές σε σημείο μάλιστα να μην μπορούν να γίνουν οι συνεδριάσεις!

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας θα επισκεφτεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου επισημαίνοντας, για ακόμα μια φορά, τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που δημιουργούν.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Κυπρούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη Δικαστών, τόσο Πρωτοδικών όσο Ειρηνοδικών αλλά και γραμματέων και επειδή έγκαιρα είχαμε ειδοποιήσει και τη γραμματεία του Αρείου Πάγου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα αρμόδια τμήματα των Δικαστών δεν μας έστειλαν Δικαστές με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνεδριάσουμε.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τριήμερη προειδοποιητική αποχή από την Τρίτη (σήμερα) έως και την Πέμπτη και συγχρόνως να επισκεφτούμε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου σαν Δ.Σ. για να εκθέσουμε και εκεί την κατάσταση».

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΛΕΙΑ:«Δεν υπάρχουν Δικαστές ούτε για να συνεδριάσουμε!»"

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΥΠΟΙΚ χαρίζει 20 εκατ. ευρώ σε ξένες δικηγορικές εταιρείες

Η κυβέρνηση χαρίζει φόρους σε ξένες δικηγορικές εταιρείες, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, που με ερώτηση βουλευτών του ζητεί διευκρινίσεις αναφορικά «με σχετική φωτογραφική διάταξη που ψηφίστηκε σε πολυνομοσχέδιο στις 7.4.2012». 
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι συγκεκριμένες δικηγορικές εταιρείες φορολογούνταν όπως όλες οι αλλοδαπές εταιρείες, δηλαδή σαν Ανώνυμες Εταιρείες, μετά το πολυνομοσχέδιο ορίστηκε ότι θα φορολογούνται σαν τις ελληνικές δικηγορικές εταιρείες. «Σε απλά ελληνικά με τη νέα διάταξη η φορολόγησή τους θα γίνεται με πιο ευνοϊκούς όρους και μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ σε βάθος 20ετίας» σημειώνουν οι βουλευτές.
«Με αυτό τον τρόπο» προστίθεται στο κείμενο της ερώτησης «δίνεται η ευκαιρία στα ξένα δικηγορικά γραφεία να ζητήσουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που έχουν πληρώσει σε φόρους με βάση το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς», ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χρήματα που αναμένεται να ζητήσουν πίσω ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Οι βουλευτές απευθύνουν στον υπουργό Οικονομικών τα εξής ερωτήματα: 
  1. Για ποιο λόγο αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών μετά από 20 χρόνια εφαρμογής του Ν.2238/1994 και ενώ αυτός είχε καταργηθεί να προσθέσει σε καταργημένο νόμο διάταξη (με το Ν.4254/2014, παράγραφος Β, υποπαράγραφος Β2, περίπτωση 4) σχετική με τη φορολόγηση των αλλοδαπών δικηγορικών εταιρειών η οποία μάλιστα ρυθμίζει το θέμα αναδρομικά σε βάθος εικοσαετίας;
  2. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται πως ψάχνει διαρκώς για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις γιατί ξαφνικά θεσπίζει ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις αλλοδαπές δικηγορικές εταιρείες σε σχέση με αυτό που ίσχυε;
  3. Από την ψήφιση του Ν.4254/2014 μέχρι σήμερα πόσες είναι οι αλλοδαπές δικηγορικές εταιρείες που έκαναν αίτηση για επιστροφή χρημάτων βασιζόμενες σε αυτή τη διάταξη και ποιο είναι το συνολικό ποσό που διεκδικούν να τους επιστραφεί;
  4. Υπάρχουν αλλοδαπές δικηγορικές εταιρείες που κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι δεν κατέβαλαν τους φόρους για τα κέρδη τους στην Ελλάδα και τους καταλογίστηκαν τα ανάλογα πρόστιμα και οι αναλογούντες φόροι; Αν ναι, πόσες από αυτές έκαναν αίτηση για επιστροφή ή διαγραφή φόρων και πρόστιμων και σε τι ποσά ανέρχονται οι αιτήσεις τους για επιστροφή ή διαγραφή;
  5. Υπήρξαν παρεμβάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση από ξένες κυβερνήσεις μέσω πρεσβευτών και λοιπών παραγόντων που σύμφωνα με το δημοσίευμα επέμειναν να πιέζουν παρασκηνιακά;
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Το ΥΠΟΙΚ χαρίζει 20 εκατ. ευρώ σε ξένες δικηγορικές εταιρείες"

Γκ. Χαρδούβελης: Υποχρεωτική η ανάκτηση των μη συμβατών κρατικών αγροτικών ενισχύσεων

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πίσω τις αγροτικές ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφορετικά κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση και πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση σχετική με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία κρίθηκαν μη συμβατές προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία κρατικές ενισχύσεις, συνολικού ύψους 387,4 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στους αγρότες το 2008 και το 2009.

«Η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μίας κρατικής ενίσχυσης υποχρεώνει το Κράτος μέλος που την έχει χορηγήσει να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης, εντός ταχθείσης προθεσμίας» αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει ότι «εν προκειμένω, δεν τίθεται κατ΄αρχήν ζήτημα δημιουργίας δημοσιονομικού κενού συνεπεία της απόφασης Τ-52/12 του Γενικού Δικαστηρίου, καθώς υπόχρεες για την καταβολή των προς ανάκτηση ποσών είναι οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές, εξαιρουμένων των περιπτώσεων για τις οποίες θα αποδειχθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του Κανονισμού περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».

Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει επίσης ότι «μόνο εφόσον δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι πιθανή η έκδοση καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκτηση, ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει ότι για κάθε επιμέρους υπόθεση, οι ελληνικές αρχές προβαίνουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σε κάθε δυνατή ενέργεια και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στο μέτρο του δυνατού, να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διευθέτηση για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Χαρδούβελης σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι την αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό της διαδικασίας επιστροφής των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκ. Χαρδούβελης: Υποχρεωτική η ανάκτηση των μη συμβατών κρατικών αγροτικών ενισχύσεων"

Οι Σκοπιανοί τρελάθηκαν: Καταγγέλουν το BBC επειδή θεωρεί ελληνικό τον τάφο στην Αμφίπολη

Πώς ερμηνεύουν τη δήλωση Σαμαρά ότι «η μακεδονική γη δεν παύει να μας εκπλήσσει»

Οι επαγγελματίες παραχαράκτες της ιστορίας από τα Σκόπια κατηγορούν βρετανικά και αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης ότι «μετονόμασαν αδαώς τον μακεδονικού τύπου τάφο σε ελληνικό» - Ποιους επικρίνουν για «ερασιτεχνισμό» και «πλήρη άγνοια της ιστορίας»; Μέσα ενημέρωσης όπως το BBC, την Washington Post και τους International Business Times

Το κομμουνιστικό παρελθόν τους και τις σταλινικές μεθόδους παραχάραξης της ιστορίας θυμούνται οι Σκοπιανοί που φαίνεται ότι έχουν πάρει βαρέως το θέμα της Αμφίπολης. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση Γκρούεφσκι που ελέγχει απολύτως τα μέσα ενημερωσης στα Σκόπια έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει για «ερασιτεχνισμό» και «πλήρη άγνοια της ιστορίας» βρετανικά και αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το BBC, την Washington Post και τους International Business Times.

Οι απίστευτοι Σκοπιανοί, έχουν ταυτιστεί σε τέτοιο βαθμό με τη Μακεδονία που ερμηνεύουν ακόμη και τις δηλώσεις των Ελλήνων αρχαιολόγων αλλά και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως υποτιθέμενη απόδειξη του ισχυρισμού τους ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι «μακεδονικός» δηλαδή σκοπιανός, αφού ισχυρίζονται ότι η ΠΓΔΜ είναι ο «νόμιμος διάδοχος» της αρχαίας Μακεδονίας!

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Dnevnik» με τίτλο «Ερασιτεχνισμός και άγνοια σε αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ / Πώς κατέστη ελληνικός ο τάφος στην Αμφίπολη από την εποχή της Μακεδονίας» καταγγέλλει βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ όπως το BBC, η «The Washington Post» και οι «International Business Times» για «ερασιτεχνισμό» και «πλήρη άγνοια της ιστορίας» με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές τους στις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι τα βρετανικά και τα αμερικανικά ΜΜΕ «μετονόμασαν αδαώς τον μακεδονικού τύπου τάφο σε ελληνικό» ενώ σχολιάζει τα εξής: «Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν κάθε είδους θέσεις και απόψεις. Ωστόσο, κανένας επιστήμονας (ακόμη και στην Ελλάδα) δεν αμφισβήτησε τον όρο “μακεδονικός τάφος”, δηλαδή το γεγονός πως εκεί έχει ενταφιαστεί κάποια μεγάλη προσωπικότητα από τη μακεδονική δυναστεία. Αυτό υπογραμμίστηκε με σαφήνεια παντού. Ακόμη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε αυτή την τοποθεσία, δήλωσε ότι η μακεδονική γη δεν παύει να μας εκπλήσσει», γράφουν οι Σκοπιανοί!

Ωστόσο αποκρύπτουν τη συνέχεια της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη αποτελούν επιβεβαίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας...

Το πρωτοφανές δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik εκτιμά πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι παραπάνω αναφορές προέρχονται κυρίως από ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου, «δηλαδή της χώρας η οποία υπερηφανεύεται για την Έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο που περιλαμβάνει τα μάρμαρα του Παρθενώνα» ενώ σχολιάζει: «Αυτό που δεν είναι σαφές στην όλη υπόθεση είναι ο λόγος για τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ προσδιορίζουν έναν τάφο από την περίοδο του μακεδονικού βασιλείου χρησιμοποιώντας τους όρους “Ελλάδα” και “ελληνικός”, χωρίς να αναφέρουν πότε η Ελλάδα πάτησε επίσημα το πόδι της στην Μακεδονία και σε οποιαδήποτε περιοχή βορείως του Ολύμπου κατά τη διάρκεια ολόκληρης αυτής της περιόδου, δηλαδή από την εποχή της αρχαίας Μακεδονίας μέχρι και το 1912. Προφανώς πρόκειται για ερασιτεχνισμό και φοβερή άγνοια των μεγάλων διεθνών ενημερωτικών ΜΜΕ, τα οποία έχουν πρόβλημα με βασικούς όρους ιστορίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Σκοπιανοί τρελάθηκαν: Καταγγέλουν το BBC επειδή θεωρεί ελληνικό τον τάφο στην Αμφίπολη"

Προσλήψεις 16.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Το πράσινο φως για τις προσλήψεις 16.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε από αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσουν σταδιακά οι διορισμοί τους στα σχολεία.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν πιστώσεις για 11.000 ωρομίσθιους και 5.000 αναπληρωτές και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, για τις ειδικότητες αιχμής οι περισσότερες προσλήψεις θα γίνουν σε δασκάλους, φιλολόγους, φυσικούς και μαθηματικούς, και σε αυτούς θα δοθεί προτεραιότητα ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των σχολείων.
Όπως υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας αλλά και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται σε δασκάλους όσον αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στη δευτεροβάθμια λείπουν κυρίως φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί και αυτές οι ειδικότητες θα καλυφθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό.
Πηγή: Έθνος/enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις 16.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών "

Γιώργος Κουρής: Δώστε στους εργαζόμενους του ALTER τα κλεμμένα 8 εκατ. ευρώ

Με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σε βάρος των μετόχων του ALTER, Θανάση Αθανασούλη και Κώστα Γιαννίκου, με την κατηγορία ότι πήραν 8 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του ALTER και τα έστειλαν σε εξωχώριες εταιρείες, που ανήκουν σε συγγενικά τους πρόσωπα, ο Γιώργος Κουρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ που πήραν από το ταμείο του ALTER και τα μετέφεραν σε εξωχώριες εταιρείες στενών συγγενικών τους προσώπων, ο Θανάσης Αθανασούλης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Κώστας Γιαννίκος, όπως προέκυψε από δικαστική έρευνα και εντοπίστηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής, σαν μέτοχος του καναλιού ο οποίος όμως ουδέποτε άσκησα διοίκηση και διαχείριση και επομένως δεν φέρω καμία ευθύνη για την καταστροφή του ALTER, στο οποίο έχω χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, προτείνω να διατεθούν για την άμεση εξόφληση και αποζημίωση των εργαζομένων.
Μετά από αυτή την εξέλιξη που με δικαιώνει πλήρως, ελπίζω η έρευνα να προχωρήσει σύντομα και σε βάθος για να αποκαλυφθεί ολόκληρο το μεγάλο φαγοπότι.»
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Κουρής: Δώστε στους εργαζόμενους του ALTER τα κλεμμένα 8 εκατ. ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news