facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας με στοιχεία της απογραφής

Διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας, στον οποίο εμφανίζονται βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού, σε επίπεδο χώρας, περιφέρειας και δήμου, ανήρτησε η ΕΛΣΤΑΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.statistics.gr
Ο χρήστης, επιλέγοντας την περιφέρεια ή τον δήμο που τον ενδιαφέρει, έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί σχετικά με:
• Τον μόνιμο, νόμιμο και de facto πληθυσμό
• Τον αριθμό κατοικιών
• Την κατανομή του μόνιμου πληθυσμού κατά φύλο, ομάδες ηλικιών και μέση ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, υπηκοότητα
• Τον αριθμό των νοικοκυριών και το μέσο μέγεθος νοικοκυριού και τον αριθμό πυρηνικών οικογενειών
• Το επίπεδο εκπαίδευσης του μόνιμου πληθυσμού
• Την κατάσταση ασχολία και τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδραστικός χάρτης της Ελλάδας με στοιχεία της απογραφής"

“Φακελώθηκαν” τα πρατήρια που εφάρμοσαν το σύστημα εισροών-εκροών - Εφαρμογή στο κινητό για καύσιμα χωρίς αποκλίσεις!

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ανακοίνωσε πως θα δώσει άμεσα τη λίστα με όσα πρατήρια αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος εισροών- εκροών που έχουν εγκαταστήσει πανελλαδικά. 
Θα διακόπτεται ο ανεφοδιασμός σε όσα δεν εμφανίζονται στη λίστα!“Λευκή λίστα” με όσα πρατήρια αποστέλλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος εισροών- εκροών που έχουν εγκαταστήσει πανελλαδικά θα δώσει άμεσα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Σε όσα από τα εν λειτουργία πρατήρια δεν εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα της Γενικής Γραμματείας, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα οφείλουν να διακόψουν άμεσα τον ανεφοδιασμό τους.
Ταυτόχρονα, το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η λίστα θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr), προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πρατήρια που έχουν συμμορφωθεί ή μη.
Από την ίδια ημερομηνία και μετά, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με ειδική εφαρμογή στο
κινητό τους, ούτως ώστε να πληροφορούνται για τα πλησιέστερα σε αυτούς πρατήρια που προμηθεύουν καύσιμα χωρίς αποκλίσεις (μικρότερη του 1,5%).
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του συστήματος εισροών εκροών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη «η πορεία συλλογής στοιχείων από όσα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα βρίσκεται σε καλό σημείο, ενώ για όσα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να τα αποστέλλουν έχει σταλεί σχετική λίστα στον ελεγκτικό μηχανισμό».
Αναφορικά με τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Λάρισας, και της Μαγνησίας, ο αριθμός όσων έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών ανέρχεται σε 2.323. Από αυτά, τα 2.058 πρατήρια έχουν ήδη οριστικοποιήσει στο σχετικό Μητρώο της ΓΓΠΣ τα στοιχεία της υποδομής τους (αριθμός δεξαμενών, αντλιών, κλπ). Πρόκειται για βαθμό συμμόρφωσης 88% που ποικίλει ανά περιοχή. Για παράδειγμα στην Αττική φτάνει το 92%, στη Θεσσαλονίκη το 91%, στη Λάρισα το 83%, κοκ.
Από τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης που έχουν οριστικοποιήσει την υποδομή τους, το ποσοστό όσων αποστέλλουν στοιχεία με τις ποσότητες που αγοράζουν και πωλούν στη ΓΓΠΣ, προκειμένου να κάνει με τη σειρά της διασταυρώσεις, ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 59%.
Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 30% που ενώ έχουν οριστικοποιήσει τα στοιχεία τους στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας, εντούτοις για διάφορους λόγους δεν αποστέλλουν ακόμη στοιχεία.
Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός πρατηρίων (κοντά στο 12%) που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την εγγραφή τους στο Μητρώο.
Για όλα τα παραπάνω, έχει αποσταλεί λίστα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι και έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους. Σύντομα αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
Όσο για τα πρατήρια που δεν έχουν ούτε καν εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών (η τελευταία προθεσμία εξέπνευσε στις 27 Αυγούστου), αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφέρειες, οι οποίες επίσης αυτή την περίοδο διεξάγουν ελέγχους με βάση τα στοιχεία που έχουν παραλάβει από τη ΓΓΠΣ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη εντοπίζεται στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Λάρισας και της Μαγνησίας, όπου το ποσοστό των πρατηρίων που δεν έχει εγκαταστήσει το σύστημα πλησιάζει το 20%. Αλλά ακόμη κι εκεί όπου έχουν εγκατασταθεί, τα ποσοστά αποστολής στοιχείων είναι μικρά. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο, κοντά στο 70% όσων έχουν τοποθετήσει το σύστημα και εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο της
Γενικής Γραμματείας, δεν αποστέλλει ακόμη στοιχεία, παρ' ότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν λήξει.
Σχετικά με την τρίτη φάση, που αφορούσε στην εγκατάσταση του συστήματος σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Αχαΐας και Ιωαννίνων, αυτή έληξε στις 27 Αυγούστου. Σε σύνολο 2.600 εν λειτουργία πρατηρίων της φάσης, αυτής, έχουν ενταχθεί στο Μητρώο της ΓΓΠΣ τα 580, και από αυτά στοιχεία αποστέλλουν τα 150.
Η εικόνα πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων, και μπορεί-όπως είπε- να βελτιωθεί περαιτέρω εφόσον ενεργοποιηθούν γρήγορα περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου.
Πέρα από τα συστήματα εισροών εκροών, πρόοδος υπάρχει και όσον αφορά στην τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS). Η ΓΓΠΣ έχει παραλάβει το απαιτούμενο σύστημα λήψης των στοιχείων, αυτή τη περίοδο συντάσσεται η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας της, η διαδικασία εγκατάστασης των GPS θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι με οκτώ μήνες.
Τέλος, αναφορά έγινε και στην επέκταση τοποθέτησης του συστήματος στις φορολογικές αποθήκες (εταιρείες και διυλιστήρια). Στο 40% των 990 φορολογικών αποθηκών της χώρας, το σύστημα θα έχει εγκατασταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015, και στις υπόλοιπες μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Διαβάστε Περισσότερα » "“Φακελώθηκαν” τα πρατήρια που εφάρμοσαν το σύστημα εισροών-εκροών - Εφαρμογή στο κινητό για καύσιμα χωρίς αποκλίσεις!"

Κάθε μήνα θα καταβάλονται οι εισφορές στον ΟΑΕΕ

Κάθε μήνα θα καταβάλλονται από την 1η Μαρτίου 2015, οι εισφορές των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Αντώνης Μπέζας.Οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, καταβάλλονται έως σήμερα σε διμηνιαία βάση.

Η μηνιαία καταβολή θεσπίστηκε με τον νόμο 4254/2014, αφενός για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων οι οποίοι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των εισφορών, αφετέρου για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του τρόπου είσπραξής τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθε μήνα θα καταβάλονται οι εισφορές στον ΟΑΕΕ"

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για την κινητικότητα στους ΟΤΑ

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι δημοτικοί υπάλληλοι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν και οι υπάλληλοι η αίτηση των οποίων είχε απορριφθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της διαδικασίας της κινητικότητας.

Συγχρόνως, επισημαίνεται ότι «παγώνει» κάθε άλλη διαδικασία μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες εκτός αυτοδιοίκησης μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2014. Οι σχετικές διατάξεις συμπεριλαμβάνονται με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, µε την εγκατάσταση των νέων δηµοτικών και περιφερειακών αρχών και προκειμένου να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα για την εξέταση των αιτημάτων και από τις νέες αρχές, σε συνδυασμό µε τη μεγάλη ζήτηση από µέρους των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, δίνεται παράταση τόσο ως προς την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων έως τις 30-09-2014 όσο και ως προς την έκδοση της απόφασης από τα αρμόδια προς διορισμό όργανα των φορέων υποδοχής έως τις 03-10-2014.

Αυτό σημειώνεται διότι στη βάση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, κρίνεται απαραίτητο οι νέοι αιρετοί να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις ανάγκες των φορέων που μόλις ανέλαβαν και να αποφασίσουν για την αποδοχή ή µη των αιτημάτων των ενδιαφερομένων υπαλλήλων.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για την κινητικότητα στους ΟΤΑ"

Την Παρασκευή οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Σε συμφωνία για την εφαρμογή των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Παρασκευή κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Η Ρωσία διαμήνυσε ότι θεωρεί την επιβολή των νέων κυρώσεων «μη φιλική» ενέργεια και προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει με ισοδύναμα μέτρα.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. ενδέχεται να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία εάν η αξιολόγηση την οποία θα κάνει ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου δείξει πως το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία εφαρμόζεται.

«Υπό το φως της αξιολόγησης αυτής και εάν η κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέπει, η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ) προσκαλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την τροποποίηση, την αναστολή ή την άρση των κυρώσεων εν μέρει ή στο σύνολό τους», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα εμποδίζουν κυρίως την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, της Rosneft και της Transneft, αλλά και της Gazprom Neft, πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom.

Γενικά, οι κυρώσεις της Ε.Ε. που αφορούν την άντληση κεφαλαίων στα κράτη μέλη της και επιβάλλονται στις ρωσικές επιχειρήσεις θα ισχύσουν για εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1 τρισεκ. ρούβλια (26,95 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, 20,8 δισεκ. ευρώ) και προκύπτει κατά το 50% ή περισσότερο από την πώληση ή από τη μεταφορά πετρελαίου, είπε ο διπλωμάτης.

Επίσης, θα προστεθούν τα ονόματα δεκάδων αξιωματούχων από τη Ρωσία και φιλορώσων από την Ουκρανία στους καταλόγους εκείνων που αντιμετωπίζουν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Πάντως, οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν περικλείουν τον τομέα του φυσικού αερίου και ιδίως την δημόσια Gazprom, τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους παραγωγής αερίου παγκοσμίως, που αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτού του καυσίμου για την Ευρώπη.

Ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκάλεσε «μη φιλική» ενέργεια την επιβολή κυρώσεων και επιβεβαίωσε επίσημα πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ωστόσο «η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη προς τη ζημία που θα προκαλούσουν οι κυρώσεις αυτές στην οικονομία μας», επισήμανε ο ίδιος. Κάλεσε τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυρώσεων διότι είναι «αντιπαραγωγικές».

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζεται να ληφθούν σε ανταπόδοση, είναι η θέσπιση ορίου στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την ΕΕ καθώς και να απαγορευθούν οι εισαγωγές ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και «ελαφρών βιομηχανικών αγαθών», είπε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου επί οικονομικών θεμάτων. Ωστόσο, εξέφρασε την «ελπίδα να επικρατήσει η κοινή λογική και να μην αναγκαστούμε να θεσπίσουμε αυτά τα μέτρα».

Ο ρώσος πρωθυπουργός έχει απειλήσει ακόμη και να κλείσει τον εναέριο χώρο της Ρωσίας εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της.

Μετά τη χθεσινή ασυμφωνία για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου κυρώσεων, διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι παρά το γεγονός πως η Γερμανία πίεζε να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. ήθελαν αυτές να καθυστερήσουν, διότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Παρασκευή οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας"

Τι λέει η ΝΕΛ για το θέμα των γραμμών στο βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση για το θέμα των γραμμών στο βόρειο Αιγαίο εξέδωσε η ΝΕΛ, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου να κηρύξει έκπτωτες τη ΝΕΛ ΑΕ και τη θυγατρική αυτής, ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ Ν.Ε., από τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας που αφορούν, για τη μεν ΝΕΛ ΑΕ τις γραμμές Θεσσαλονίκη/Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος –Σάμος – Ικαρία, Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος –Καρλόβασι – Άγιος Κήρυκος, για τη δε ΣΙ ΛΙΝΚ ΝΕ τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά Χίου αντίστοιχα, και σχετικώς, για κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 1.500.000 €, για καθεμία από τις ανωτέρω συμβάσεις, γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Τόσο η ΝΕΛ Α.Ε. όσο και η ΣΙ ΛΙΝΚ Ν.Ε. έχουν ήδη από την 5η Σεπτεμβρίου 2014 απευθύνει προς το Ελληνικό Δημόσιο, διαμέσου του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, καταγγελία των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και, περαιτέρω, έχουν οι ίδιες προβεί σε δήλωση επίσχεσης των υπηρεσιών τους σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δρομολογιακών γραμμών που τους έχουν ανατεθεί εξ αιτίας της συνεχιζόμενης άρνησης του Ελληνικού Δημοσίου:

1) να αποδώσει στις δύο εταιρίες, αντιστοίχως, προσηκόντως και εμπροθέσμως, τα οφειλόμενα στην κάθε μία μισθώματα εκ των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας,
2) να συμμορφωθεί με το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν κατάργηση της υποχρεωτικά επιβαλλόμενης έκπτωσης επί των ναύλων στο σύνολο των μισθωμένων γραμμών που εκτελούν οι δύο εταιρίες και να καταβάλει στην εταιρεία αποζημίωση για τις παρανόμως επιβληθείσες εκπτώσεις, η οποία για την περίοδο 2005 ως και Ιούνιο 2012 ανέρχεται σε ποσό που υπερβαίνει τα 15.000.000€
3) να συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη στις ίδιες τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας υποχρέωση αναπροσαρμογής του κρατικού ναυλολογίου με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ζημία στις εταιρείες του Ομίλου ΝΕΛ και μόνο για την περίοδο από το 2008 ως και τον Αύγουστο του 2012, ποσού 4.965.000€ περίπου. και
4) να συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη στις ίδιες τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας υποχρέωση περί μη παρακράτησης της διαφοράς του ΦΠΑ, λόγω αυξήσεως αυτού, επί των μισθωμάτων της δημόσιας υπηρεσίας, από την οποία έχει προκληθεί στις εταιρείες του Ομίλου ΝΕΛ, και μόνο για την περίοδο 1-3-2010 ως 31-7-2012, ζημία ποσού 1.385.000€ περίπου.

Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου με τις οποίες η ΝΕΛ ΑΕ και ΣΙ ΛΙΝΚ ΝΕ: α. κηρύσσονται έκπτωτες των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας που τους είχαν ανατεθεί, β. διατάσσεται η ολική κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για κάθε μία εκ των συμβάσεων αυτών αντιστοίχως, και γ. τέλος αποκλείονται προσωρινά οι δύο εταιρίες από μελλοντικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου, έρχονται απλώς σε συνέχεια και κατόπιν ειλημμένης απόφασης των ΝΕΛ ΑΕ και ΣΙ ΛΙΝΚ ΝΕ.

Τέλος η ΝΕΛ ΑΕ γνωστοποιεί πως δεσμεύεται να προβεί μέσω της διοίκησής της σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να εξαναγκαστεί σε εκτέλεση των νομίμων υποχρεώσεών του έναντι της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή της εξυπηρέτησης των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας δεν αναμένεται να έχει περαιτέρω αρνητικές οικονομικές συνέπειες επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης του ομίλου της ΝΕΛ ΑΕ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει η ΝΕΛ για το θέμα των γραμμών στο βόρειο Αιγαίο"

«Στοπ» από Συμβούλιο Επικρατείας στη λειτουργία καταστημάτων Κυριακές

Δεκτή η αίτηση εμπόρων και εργαζομένων για αναστολή της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης που επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Τι επικαλείται η απόφαση του ΣτΕ. Νοέμβριο συζητείται η κύρια υπόθεση.

Σταματά με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» στους καταστηματάρχες, τους εμπόρους αλλά και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει επαγγελματικές Ομοσπονδίες εμπόρων, ιδιωτικών υπαλλήλων, καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στην Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης (7.7.2014) που επιτρέπει πιλοτικά για ένα έτος την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζος και εισηγήτρια την Μαρία Καρακανώφ, έκαναν δεκτή την αίτηση των εμπόρων, κ.λπ. και αναστέλλουν την επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης.

Η αναστολή υλοποίησης της επίμαχης απόφασης ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή. Η οριστική απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή με την είσοδο του ερχόμενου.

Η Ολομέλεια, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων, υπαλλήλων, κ.λπ. που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Παράλληλα, η οικονομική βλάβη, όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση».

Εξ άλλου, προσθέτουν οι δικαστές, «η επίκληση εκ μέρους της διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων, κ.λπ.), πολλώ μάλλον καθ' όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».

Οι δικαστές επικαλούνται στην απόφασή τους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση κατά τις Κυριακές, αλλά και στατιστικά στοιχεία από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την απασχόληση εργαζομένων, την πορεία της κερδοφορίας κατά την λειτουργία των καταστημάτων την εβδόμη ημέρα, από έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ (τα στοιχεία προσκομίσθηκαν από τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ).

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί των εμπόρων, κ.λπ., δεν κρίνονται «προδήλως βάσιμοι». Μεταξύ των ισχυρισμών αυτών είναι ότι παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβασης της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 94/104/1993) και ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Η Ολομέλεια αναφέρει ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές, ότι μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. (δηλαδή τουριστικές περιοχές) και υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στοπ» από Συμβούλιο Επικρατείας στη λειτουργία καταστημάτων Κυριακές"

Τελετή για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

Δεκατρία χρόνια μετά, μέλη και φίλοι οικογενειών των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και της βομβιστικής επίθεσης στις 26 Φεβρουαρίου 1993, έχουν συγκεντρωθεί, για μια ακόμη χρονιά, στο χώρο του μνημείου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο κάτω Μανχάταν, στο πλαίσιο της ετήσιας, καθιερωμένης τελετής με την ανάγνωση όλων των ονομάτων των θυμάτων.

Δυο επιβατικά αεροπλάνα έπληξαν τότε τους δίδυμους πύργους, οι οποίοι στη συνέχεια κατέρρευσαν οδηγώντας στο θάνατο 2.983 ανθρώπους, κυρίως εργαζόμενους στις εταιρείες που διατηρούσαν γραφεία στα δυο πανύψηλα κτίρια, αλλά και εκατοντάδες πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Εκείνο το πρωινό, ένα άλλο αεροπλάνο έπληξε το Πεντάγωνο και ένα άλλο συνετρίβη σε χωράφι στη δυτική Πενσιλβάνια μετά από μάχη που έδωσαν επιβάτες με τους αεροπειρατές-τρομοκράτες.

Στις 8:46 π.μ. (τοπική ώρα) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, την ώρα που προσέκρουσε το πρώτο αεροπλάνο στο Βόρειο Πύργο.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 1.100 οικογένειες που δεν έχουν βρει κανένα λείψανο των αγαπημένων τους προσώπων που σκοτώθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί κατά τη διάρκεια της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης που δέχτηκαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφός τους.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η σημερινή τελετή στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιείται από το Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα, και όχι από το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

«Το μουσείο αυτό θα αποτελεί ένα ιερό μνημείο του παρελθόντος μας, όπως εκείνο του Γκέτισμπεργκ (σημαντικό πεδίο μάχης στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, 1η-3η Ιουλίου 1863, όπου βρίσκεται το Εθνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο), το Περλ Χάρμπορ και το μνημείο του Βιετνάμ)» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στο Πεντάγωνο για να παραστεί στην τελετή για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελετή για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου"

Ν. Κακλαμάνης: «Ισχύει το ερωτηματολόγιο Φούχτελ προς τους δημάρχους;»

Η αποστολή ερωτηματολογίου από τον εντεταλμένο της γερμανικής καγκελαρίας, Χανς Φούχτελ, προς τους δημάρχους όλους της χώρας, προκειμένου να του αποδοθούν στοιχεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων στους δήμους τους, προκάλεσε την κατάθεση ερώτησης του βουλευτή Α’ Αθηνών, Νικήτα Κακλαμάνη, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Κακλαμάνης ζητάει να πληροφορηθεί, αν η ενέργεια του «απεσταλμένου» της κ. Μέρκελ έχει πραγματοποιηθεί κι αν ναι για ποιο λόγο δεν την ανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν ισχύει, τότε γιατί δεν έχει προχωρήσει σε διάψευση της, ώστε να μη δίδεται η εντύπωση, ότι η πατρίδα μας βρίσκεται υπό τις εντολές εντεταλμένων της γερμανικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: Νικήτας Κακλαμάνης

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Α’ Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο

ΘΕΜΑ: «Ερωτηματολόγιο Φούχτελ προς δημάρχους»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση παλιότερα αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΥΓΗ) ο εντεταλμένος της γερμανικής καγκελαρίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Χανς Φούχτελ, απέστειλε ερωτηματολόγιο προς τους δημάρχους της χώρας, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων στους δήμους τους.

Η συγκεκριμένη ενέργεια φέρεται να αποτελεί συνέχεια της λεγόμενης «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» και η οποία έθετε ως στόχο: «τον εξορθολογισμό των δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι’ αυτούς και τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων».

Στο ερωτηματολόγιο ζητούνται:

- Δημογραφικά χαρακτηριστικά (έκταση, σύνολο κατοίκων και ηλικίες πληθυσμού)

- Υποδομές (μεταφορές, εκπαίδευση, βιομηχανικές περιοχές και πάρκα, υγεία, τουριστική υποδομή)

- Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής (ενδιαφέρον εκδηλώνεται για προστατευμένες περιοχές, ακτές, ακατοίκητα και κατοικημένα νησιά από ορυκτούς πόρους)

- Κοινωνική πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός (κοινωνικές δομές, υποδομές εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, πολιτιστική υποδομή και δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές υποδομές, χώροι για δραστηριότητες)

- Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (όπως αποκαλούνται στο ερωτηματολόγιο τα ΑμΕΑ, οι άστεγοι, οι Ρομά και οι μετανάστες εκτός Ε.Ε.)

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τα αστικά απορρίμματα, τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα καθαρά μπάζα, τα μπαζοαπορρίμματα και τα ογκώδη απορρίμματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

- Αληθεύει, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εκδηλώθηκε από τον κ. Φούχτελ; Αν ναι, γιατί την ανέλαβε ο εκπρόσωπος του γερμανικού κοινοβουλίου και όχι εσείς ως ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού;

- Αν όχι, γιατί δεν προβαίνετε σε άμεση διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων, ώστε να μην δίδετε η εντύπωση, ότι η χώρα βρίσκεται υπό τις εντολές γερμανών απεσταλμένων;

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κακλαμάνης: «Ισχύει το ερωτηματολόγιο Φούχτελ προς τους δημάρχους;»"

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει σύνοδος για το ελληνικό χρέος. Θα επιτηρούμε την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2016

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση και ότι θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει με το ελληνικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν προγραμματίστηκε καμία συνάντηση για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα και απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες ότι θα γίνει σύνοδος τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι «δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος».

Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει ζητήσει να γίνει η σύσκεψη για το θέμα του χρέους, είπε ότι δεν γνωρίζει.

Όσον αφορά την επικείμενη αποστολή της τρόικας, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο κ. Μάρεϊ τόνισε ότι θα γίνει αργότερα, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν στο κλιμάκιο του ΔΝΤ συμμετέχει και ο Πολ Τόμσεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε επίσης ότι η συνέχιση, ή όχι, ύπαρξης της τρόικας, όταν θα ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, είναι απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορώ να σας πω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς».

Για τα σχέδια και τη στρατηγική του ΔΝΤ και αν συμπεριλαμβάνεται σ΄αυτά και το «κούρεμα» για το χρέος, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, για να δοθεί οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση χρειαστεί, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με τον όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, όπως είπε.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση και ότι θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση.

Επίσης, όταν ο κ. Μάρεϊ ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων περί «πιθανότητας δημοσιονομικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΝΤ για διασφάλιση της δυνατότητας «πλήρους χρηματοδότησης» του ελληνικού προγράμματος.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Δεν υπάρχει σύνοδος για το ελληνικό χρέος. Θα επιτηρούμε την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2016"

ΓΓΔΕ:Αναλυτικές οδηγίες για τον ΕΝΦΙΑ, από 22 Σεπτεμβρίου τα νέα εκκαθαριστικά

Τις νέες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν σε βάθος εξαμήνου θα γνωρίζουν από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι, ενώ από τις 22 Σεπτεμβρίου θα εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά τους οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση του νόμου που αφορά στον ΕΝΦΙΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της θα προβούν με εντατικούς ρυθμούς στις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου το νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθεί σταδιακά και το ταχύτερο δυνατόν στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, η υλοποίηση της εφαρμογής του νέου νόμου θα γίνει ως εξής:

1. Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του Περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.

2. Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.

Διευκρινίζεται ότι, κατ' αρχήν, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5% σε 2,5%.

3. Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300?, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.

Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε αφενός να μην απαιτηθεί να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ.και αφετέρου να υπάρχει η ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο μέλλον. Έτσι, όταν θα ζητήσουν να λάβουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον από τη μετάβασή τους στις Δ.Ο.Υ.ή την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων. Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.

4. Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.

5. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. (Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί). Μέσα στην ίδια προθεσμία θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων - φυσικών προσώπων.

6. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των πιο πάνω περιπτώσεων, εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό, θα εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και οδηγίες, οι οποίες θα αναρτηθούν και στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.

7. Η αναστολή καταβολής του φόρου των δικαιούχων αυτής νομικών προσώπων θα πραγματοποιηθεί από τις Δ.Ο.Υ. μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του νομικού προσώπου μέσα στο μήνα Οκτώβριο και έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων με διαδικασία και έντυπο που θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ.

8. Τέλος, το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΔΕ:Αναλυτικές οδηγίες για τον ΕΝΦΙΑ, από 22 Σεπτεμβρίου τα νέα εκκαθαριστικά"

«Στην Κωνσταντινούπολη» ο επόμενος μεγάλος σεισμός στο Ρήγμα της Ανατολίας

Μετρήσεις των μετατοπίσεων του εδάφους την τελευταία 20ετία δείχνουν ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο διατρέχει τη βόρεια Τουρκία και καταλήγει στο Αιγαίο, είναι πιθανό να συμβεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 8 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, εκτιμούν ερευνητές στην Τουρκία και το MIT.



Επιβεβαίωση

H μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υποψίες πολλών επιστημόνων ότι η Κωνσταντινούπολη θα είναι το επίκεντρο του επόμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή, αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

To Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, είναι το όριο που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Εγγύς Ανατολής. Ερευνητές του ΜΙΤ και διαφόρων τουρκικών ιδρυμάτων, ανάμεσά τους το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το Παρατηρητήριο του Καντίλι, επίσης στην Κωνσταντινούπολη, ανέλυσαν καταγραφές από 100 δέκτες GPS που μετρούν τις μετατοπίσεις του ρήγματος τα τελευταία 20 χρόνια. Για τη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπου η μέτρηση της μετατόπισης του βυθού είναι τεχνικά δύσκολη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα.

Η μετατόπιση

Η ανάλυση έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας μετατοπίζεται οριζόντια κατά 25 χιλιοστά το χρόνο. Η μετατόπιση αυτή συμβαίνει είτε ομαλά και αθόρυβα, όταν οι δύο πλευρές του ρήγματος γλιστρούν η μία δίπλα στην άλλη, ή στη διάρκεια σεισμών, οπότε η ενέργεια του ρήγματος εκτονώνεται απότομα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, συσσωρευμένη ενέργεια έχει εκτονωθεί σε μια σειρά σεισμών-ντόμινο από τα ανατολικά προς τα δυτικά -ο τελευταίος εκδηλώθηκε το 1999 στη Νικομήδεια, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όμως, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Πριγκιπονήσων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, ο βυθός δεν έχει μετατοπιστεί όσο θα έπρεπε: από τον τελευταίο σεισμό που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν από 250 χρόνια, ο βυθός θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί κατά 2,4 έως 3,0 μέτρα, κάτι που δεν έχει συμβεί, καθώς τα πετρώματα στις δύο πλευρές του ρήγματος έχουν «κολλήσει» και συσσωρεύουν τάση.
Η συσσωρευμένη ενέργεια θα μπορούσε θεωρητικά να εκτονωθεί σε μια σειρά πολλών ασθενών σεισμών, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, μεγέθους της τάξης των 7 βαθμών. Ένας τέτοιος σεισμός θα μετατόπιζε το έδαφος απότομα έως και κατά 3 μέτρα και δεν μπορεί παρά να προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές στην Κωνσταντινούπολη, όπου «πολλά κτήρια είναι παλιά και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές». Το πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος παραμένει βέβαια άγνωστο.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στην Κωνσταντινούπολη» ο επόμενος μεγάλος σεισμός στο Ρήγμα της Ανατολίας"

ΕΝΦΙΑ:Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ - Αντικαταστάθηκε η Μπακογιάννη και άλλοι οκτώ βουλευτές

Άλλαξαν έξι βουλευτές της ΝΔ και αντικαταστάθηκαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν διαφοροποιηθεί - Η αντικατάσταση των απρόθυμων βουλευτών δεν σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ αλλά οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, η επίσημη δικαιολογία της ΝΔ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές που μετέχουν στο Γ΄Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Στην ψηφοφορία, 51 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι», 38 δήλωσαν «όχι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΧΑ) και έξι δήλωσαν παρόντες (ΚΚΕ, Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου).

Η είδηση ωστόσο δεν είναι η υπερψήφιση της τροπολογίας για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά τα «τραύματα» που προκάλεσε στα κόμματα της συγκυβέρνησης η προσπάθεια φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και κυρίως τα ονόματα εκείνων των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν, με κορυφαίο αυτό της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι αντιδράσεις που συμπυκνώνονται στην ατάκα της βουλευτή της ΝΔ Άννας Καραμανλή «να πάει να γ... ο Χαρδούβελης» συνεχίστηκαν και σήμερα. Για να υπερψηφιστεί η τροπολογία η ΝΔ χρειάστηκε να αντικαστήσει πέντε βουλευτές που εκδήλωσαν... απροθυμία να ψηφίσουν υπέρ των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε να επιστρατεύσει δύο βουλευτές που αντικατέστησαν ισάριθμους συναδέλφους τους οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν τα προωθούμενα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ.

Από την σύνθεση της ΝΔ αντικαταστήθηκαν οι Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάξιμος Σενετάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Μισέλ Ασημακοπούλου, συνολικά δηλαδή έξι βουλευτές αν συνυπολογιστεί και η Άννα Καραμανλή. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Συγγρού, η αντικατάστασή τους σχετίζεται με προσωπικούς τους και όχι πολιτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος λείπει στην Αμερική λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και ο κ. Σενετάκης εγχειρίστηκε πρόσφατα προκειμένου να αντιμετωπίσει ρήξη χιαστών. Ο κ. Αυγενάκης λόγω ανειλημμένων προσωπικών υποθέσεων που τον «καθήλωσαν» στην Κρήτη. Η κυρία Μπακογιάννη βρίσκεται στην Λωζάννη για εκδήλωση των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ η κυρία Ασημακοπούλου βρίσκεται στα Ιωάννινα λόγω των δικαστικών εξελίξεων για την υπόθεση με τον σύζυγό της.

Από το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε ο κ. Νίκος Σηφουνάκης ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως θα καταψηφίσει. Ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης επικαλέσθηκε προσωπικούς λόγους και ζήτησε την αντικατάστασή του, όμως από το κοινοβουλευτικό επιτελείο του κόμματος υπενθύμιζαν πως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έλλειπε και από την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου όταν είχε έρθει η αρχική ορφή του ΕΝΦΙΑ. Τέλος έλλειπε και ο κ. Δημήτρης Σαλτούρος ο οποίος όμως επικαλέστηκε προσωπικά ζητήματα και επισήμανε πως θα ψήφιζε την τροπολογία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ:Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ - Αντικαταστάθηκε η Μπακογιάννη και άλλοι οκτώ βουλευτές"

Ο Πιστόριους γλιτώνει τα ισόβια: Αθώος για το φόνο εκ προμελέτης

Αθωώθηκε από τις κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης ο παρολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους, σύμφωνα με το δικαστήριο. Οπως επεσήμανε η δικαστής, ο Πιστόριους δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, ωστόσο εκκρεμούν ακόμη κατηγορίες για οπλοκατοχή και ανθρωποκτονία.

Ο Πιστόριους δεν μπορεί να βρεθεί ένοχος για δολοφονία εκ προθέσεως της Ρίβε Στέενκαμπ, επεσήμανε η δικαστής Θοκοζιλ Μασίπα, ωστόσο δεν έχει ακόμη εκδώσει την ετυμηγορία, αφού ο Πιστόριους αντιμετωπίζει κατηγορία ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, ο Πιστόριους δεν μπορεί να κατηγορηθεί για φόνο εκ προμελέτης, αφού δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το πρόσωπο που πυροβολούσε, πίσω από την πόρτα του μπάνιου, θα πεθάνει και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Επίσης, η Μασίπα επεσήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Πιστόριους πραγματικά πίστευε ότι η Στέενκαμπ ήταν ακόμα στην κρεβατοκάμαρα, και ότι το πρόσωπο στο μπάνιο ήταν εισβολέας.

Πριν απορρίψει τον φόνο εκ προμελέτης η δικαστής επεσήμανε ότι ο Πιστόριους πυροβόλησε όχι μία, αλλά 4 φορές προς το μπάνιο πριν βρει τη φίλη του. Ωστόσο, είπε, η πρόθεση να πυροβολήσει, δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη την πρόθεση να σκοτώσει: «Το Δικαστήριο κρίνει ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο, ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να κάνει διάκριση μεταξύ σωστού και λάθους και να πράξει αναλόγως» τόνισε η Μασίπα.

Η ετυμηγορία θα ολοκληρώσει μια δραματική δίκη, που ξεκίνησε το Μάρτιο, και περιελάμβανε φρικιαστικές λεπτομέρειες που έχουν δει Pistorius gag, εμετό και να σπάσει σε συνωστισμένα λυγμούς.
Από τις τρεις επιπλέον κατηγορίες, η πιο σοβαρή είναι σχετική με τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του, όταν η αστυνομία έκανε έρευνα μετά τη δολοφονία.
Δεν έχουν την κατάλληλη άδεια για αυτό, αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν του πατέρα του.

Αν βρεθεί ένοχος για οπλοκατοχή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης, αν και ο δικαστής θα μπορούσε να επιλέξουν μικρότερη τιμωρία όπως ένα πρόστιμο ή την απώλεια της άδειας όπλου του.

Εάν η δικαστής τον κρίνει ένοχο για ανθρωποκτονία, τότε η ελάχιστη ποινή χωρίς προηγούμενες καταδίκες είναι 15 έτη.

Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να σκοτώσει την Στέενκαμπ και προσπαθούσε να προστατευτεί από έναν εισβολέα. Αν η Μασίπα το δεχθεί, θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει αν το λάθος του και οι ενέργειές του ήταν λογικές. Αν θεωρήσει ότι δεν είναι, τότε θα κριθεί ένοχος για υπαίτια ανθρωποκτονία. Δεν υπάρχει ελάχιστη ποινή για την υπαίτια ανθρωποκτονία στη νοτιοαφρικανική νομοθεσία - είναι στο χέρι του δικαστή για να αποφασίσει.

Τέλος, εάν ο δικαστής κρίνει ότι δεν είναι ένοχος, o Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος.

Η Μασίπα θα λάβει την απόφασή της, με την βοήθεια των δύο εμπειρογνωμόνων που είναι γνωστοί ως αξιολογητές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πιστόριους γλιτώνει τα ισόβια: Αθώος για το φόνο εκ προμελέτης"

Η γη τους κατάπιε τα σπίτια και το κράτος τους ζητάει τον ΕΝΦΙΑ! Αγανάκτηση στο Ροπωτό Τρικάλων - ΦΩΤΟ

Εκεί που τελειώνει η λογική ξεκινά ο...ΕΝΦΙΑ. 32 σπίτια έχουν αφανιστεί λόγω κατολισθήσεων στο χωριό Ροπωτό Τρικάλων ωστόσο το κράτος ζητά από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τον φόρο! Τι λένε στο Newsit οι αγανακτισμένοι κάτοικοι.

Ο κεντρικός οικισμός στο Ροπωτό θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ακόμη και η εκκλησία έχει υποστεί ζημιές από τις κατολισθήσεις.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSIΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSIΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Η γη έχει καταπιεί 32 σπίτια στο χωριό



Το έδαφος άρχισε να σπάει και να υποχωρεί το 2010. Οι έντονες βροχοπτώσεις από τον Δεκέμβριο του 2011 εως τον Μάρτιο του 2012 γιγάντωσαν το πρόβλημα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSIΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μέρα με τη μέρα η γη κατάπινε τα σπίτια των κατοίκων που ανήμποροι έτρεχαν να σώσουν ότι μπορούσαν από το βιος μιας ολάκερης ζωής. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSIΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σήμερα 32 σπίτια έχουν αφανιστεί, 32 οικογένειες είναι στο έλεος του Θεού, άλλοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους και άλλοι μένουν σε καλύβες δίχως καν ρεύμα. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSIΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Τους ζητάνε και τον ΕΝΦΙΑ!



Οπως δήλωσε στο Newsit o πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ροπωτού, Ευάγγελος Καραδήμας "μιλάμε για 32 οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους, έχουν κυριολεκτικά ξεσπιτωθεί, έχουν χάσει τις περιουσίες τους και τώρα τους ήρθε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα. 

Δε το λέμε μόνο με θλίψη, αλλά με αγανάκτιση. Εκτός οτι δε μας βοήθησε πουθενά το κράτος για αυτή την κατολίσθηση, είναι δυνατόν να ζητάνε να πληρώσουν όσοι χάσανε τα σπίτια τους τον ΕΝΦΙΑ; Κανείς δεν μπορεί να πληρώσει, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Χάσανε τις δουλειές τους, χάσανε τα σπίτια τους, πως θα πληρώσουν; Αυτό μπορεί να το φανταστεί ο καθένας πόσο παράλογο είναι. 

Εμείς ζητάμε να εξαιρεθεί το χωριό από τον ΕΝΦΙΑ όπως έχει εξαιρεθεί η Κεφαλονια" είπε τέλος ο κύριος Καραδήμας. 

Ακούστε εδώ τη δήλωσή του στο NewsIt...

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι είναι στα κάγκελα. Πολλοί από αυτούς ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και αν δεν βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα τους δε θα ψηφίσουν ούτε στις επόμενες. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSIΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSInewsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η γη τους κατάπιε τα σπίτια και το κράτος τους ζητάει τον ΕΝΦΙΑ! Αγανάκτηση στο Ροπωτό Τρικάλων - ΦΩΤΟ"

Διαγνωστικές εξετάσεις: Κινητοποιήσεις & ενημέρωση στους Έλληνες ετοιμάζουν οι γιατροί

Ενημέρωση μεγάλης έντασης προς όλους τους πολίτες, αναφορικά με τα επαχθή μέτρα που έχουν αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με τις περικοπές των αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων, ξεκινά άμεσα ο ιατρικός κόσμος, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Είναι εύλογο να διακρίνει κάποιος την οργή και το μένος του κλάδου, απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται εκτεθειμένοι για ακόμη μία φορά στις ανάλγητες επιταγές της τρόικας και της κοντόφθαλμης λογιστικής πολιτικής.

Μα καλά δεν γνωρίζουν οι κυβερνώντες, ότι με τόσες περικοπές σε αναγκαίες εξετάσεις, είναι σαν να διαγράφουν εντελώς την πρόληψη και αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν αργότερα οι πολίτες - σε οικονομικό, ατομικό και δημόσιας υγείας επίπεδο- θα είναι πολλαπλάσια και πιο επιβαρυντικά; Χρειάζεται πολύ μυαλό να το σκεφθεί κανείς; απλή λογική είναι.

Ήδη για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, μεγάλη συγκέντρωση εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών σε κεντρικό ξενοδοχείο, στην οποία κυριάρχησε ιδιαίτερα και το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και της επίσχεσης, με κάλυψη του κλάδου από την πλευρά του ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποδέχθηκε την πρόσκληση και παρευρέθηκε με τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα , τον Αντιπρόεδρο και τον Ταμία του Συλλόγου.

Η εισήγηση που ακολούθησε ήταν ιδιαιτέρως γόνιμη και η συγκέντρωση με μεγάλη πλειοψηφία διαμόρφωσε τρείς προτάσεις που ζητά να υιοθετηθούν από τα συλλογικά όργανα.

Ειδικότερα:

1. Να ανακληθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων όπως και η μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνει,

2. Να συσταθεί επιτέλους από τον ΕΟΠΥΥ αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός που σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα οδηγήσει σε έλεγχο των εκδιδομένων εντολών τέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες και θα εκτελούνται και θα πληρώνονται. Τα μέλη της επιτροπής θα προτείνονται από την ΓΣ των Ιατρικών Συλλόγων. Αυτός αναδείχθηκε ως ο μόνος τρόπος που θα καταργήσει το άδικο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο του clawback. Το clawback της διαφθοράς.

3. Να ορισθεί πλαφόν εργαστηριακών εξετάσεων ανά άδεια λειτουργίας και υπευθύνου για τα μεγάλα εργαστήρια.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, ζήτησαν από τον ΙΣΑ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε :

- Να τυπωθεί κείμενο ανάλογου περιεχομένου, νομικά τεκμηριωμένο το οποίο θα μοιράζεται στους πολίτες για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα επαχθή αυτά μέτρα,

- Να προχωρήσει σε συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων από εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς για συμβάσεις χωρίς clawback,

- Να καλύψει ο ΙΣΑ τυχόν επίσχεση οπουδήποτε προκύψει και να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση των κλάδων αυτών των γιατρών που πλήττονται με αυτόν τον ανήθικο και δόλιο τρόπο.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ετοιμάζεται να προκαλέσει τον υπουργό Υγείας, για το θέμα των περικοπών στις διαγνωστικές εξετάσεις.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαγνωστικές εξετάσεις: Κινητοποιήσεις & ενημέρωση στους Έλληνες ετοιμάζουν οι γιατροί"

Αποχωρούν από τη ΔΗΜΑΡ 24 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονα την αποχώρησή τους από το κόμμα ανακοίνωσαν, όπως είχαν προαναγγείλει 24 της ΔΗΜΑΡ.

«Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε σε πλήρη αντίθεση με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίες υπονομεύουν τα συμφωνημένα από την ίδρυση φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Οι πολιτικές επιλογές του κόμματος που συνιδρύσαμε οδήγησαν σταδιακά στην αναίρεση δομικών χαρακτηριστικών του και στην εγκατάλειψη των διακηρυγμένων στόχων του. Το περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι επιλογές αυτές είναι απολύτως ασφυκτικό, τόσο για εμάς όσο και για το ίδιο το κόμμα» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση και προσθέτουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απλώς πιστοποίησε το προφανές, που μόνον η ηγεσία αρνείται να δει ή να παραδεχθεί.

Σχετικά με το επικείμενο συνέδριο που έχει αποφασιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου, όπου κλήθηκαν και από τον Φώτη Κουβέλη να πάρουν μέρος, τονίζουν ότι «τα συνέδρια στην Αριστερά γίνονται είτε για να μιλήσουν τα μέλη τού κόμματος, είτε για να σιγήσουν. Το επερχόμενο- ένα «συνέδριο ηγεσίας και όχι κόμματος- ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Δηλώσαμε εξ αρχής ότι δεν θα συμπράξουμε σ' ένα τέτοιο συνέδριο. Το εννοούσαμε». Δηλώνουν ότι εμμένουν σε όλες τις ιδρυτικές διακηρύξεις της ΔΗΜΑΡ και θα συνεχίσουν να τις υπηρετούν.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Δημήτρης Βαρελάς, Νίκος Γαλανόπουλος, Ανδρέας Γιάνναρος, Δημήτρης Δερμιτζάκης, Κατερίνα Επιτροπάκη, Ηλίας Ζαράνης, Γωγώ Κανελλοπούλου, Γρηγόρης Καραγρηγορίου, Μαρία Καραφέρη, Ξένος Κελαϊδίτης, Ελένη Κεχαγιόγλου, Μυρσίνη Λιοναράκη, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Μανδαράκης, Γιάννης Νικολάου, Άστριντ Ζωή Όκλαντ, Χαρά Παπαϊωάννου, Γιώργος Πιέρρος, Χαΐμ Πολίτης, Φιλιώ Πολυμενάκου, Θοδωρής Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσακνιάς, Ντόρα Τσικαρδάνη και Κώστας Χαϊνάς.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρούν από τη ΔΗΜΑΡ 24 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος"

Πέφτει στο μισό το πρόστιμο για τα αυθαίρετα – Έκπτωση 50% για όσους τα αναβαθμίσουν

Το πρόστιμο για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου πέφτει πλέον στο μισό... Για να πετύχουν την έκπτωση της τάξης του 50% οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν ενεργειακή ή στατική αναβάθμιση του κτηρίου τους.

Θα πρέπει δηλαδή να προχωρήσουν σε εργασίες που θα ενισχύσουν είτε ενεργειακά είτε κατασκευαστικά το ακίνητό τους και με τη σχετική βεβαίωση από μηχανικό θα μπορούν να πληρώσουν τα μισά χρήματα για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου.

Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες και η ισχύς της θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.

Οι εργασίες που μπορούν να γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνουν:

Αντικατάσταση κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, αλλά και στον φωταγωγό κλπ

Πρόσθετες εργασίες όπως κατασκευή σκάλας, αντικατάσταση σκεπής, τοποθέτηση μονώσεων κλπ

Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε στέγη, ταράτσα πυλωτή, αλλά και θερμομόνωση εσωτερικά του σπιτιού

Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προχωρήσουν σε στατική ενίσχυση του ακινήτου με αλλαγή υλικών και εξοπλισμού του κτηρίου

με τοποθέτηση ή εγκατάσταση ικριωμάτων κλπ

Η βεβαίωση του μηχανικού, το πιστοποιητικό ενεργειακής αναβάθμισης ή η πιστοποίηση των εργασιών για τη στατική ενίσχυση θα πρέπει να προσκομιστεί ώστε να πετύχει κάποιος την έκπτωση του 50% στο πρόστιμο τακτοποίησης του αυθαιρέτου.

Όσοι πάλι προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά θα πρέπει να περιμένουν αντί έκπτωσης διπλασιασμό του προστίμου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέφτει στο μισό το πρόστιμο για τα αυθαίρετα – Έκπτωση 50% για όσους τα αναβαθμίσουν"

Στην Βουλή η συζήτηση για τις περικοπές των διαγνωστικών

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, θα μεταφερθεί σήμερα το πρωί, η συζήτηση (που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κόντρα) μεταξύ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του υπουργού Υγείας, αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα που έχει ξεσπάσει και αφορά στις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, όπως δήλωσε στο on Med- στην συζήτηση που θα ξεκινήσει το πρωί για το clawback και το rebate- θα προκαλέσει τον κ. Μάκη Βορίδη, για το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων, ζητώντας του εξηγήσεις για το γεγονός ότι άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα έγιναν. Ο κ. Βλασταράκος, όπως ανέφερε και χθες στην επίσημη ανακοίνωσή του- η οποία μιλά για παραβίαση της συμφωνίας- επιμένει ότι άλλες κατευθυντήριες γραμμές παρέδωσε και άλλα είδε τελικά. «Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Ενώσεις δεν είχε παραδώσει αυτά που είδαμε να ανακοινώνονται», κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτηρίζει πρόχειρες και αυθαίρετες και για τις οποίες φέρει τεράστια ευθύνη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα ο κ. Βλασταράκος δηλώνει απογοητευμένος από την στάση του υπουργού Υγείας, καθώς όπως σημειώνει, στην συζήτηση που είχαμε τον Αύγουστο του είχαμε δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, αλλά τώρα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. «Επιπλέον, μας επιρρίπτει ευθύνες ότι από την στιγμή που ανακοίνωσε τις κατεθυντήριες γραμμές, εμείς δεν αντιδράσαμε, πράγμα που είναι ψέμα, αφού εμείς ήδη από τον Αύγουστο φωνάζουμε».

Αναφορικά με την υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων όπου το πρώτο εξάμηνο του 2014, αγγίζει τα 340 εκατ. ευρώ σε έναν κλειστό προϋπολογισμό ύψους 323 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, σημειώνει ότι εμείς ως ΠΙΣ και εκπροσωπώντας τους εργαστηριακούς γιατρούς, έχουμε ήδη ζητήσει αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά δεν εισακουστήκαμε. «Το κάναμε μόνο και μόνο για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία. Δεν έχουν όλα τα πράγματα λογιστική χροιά», ξεσπά στην συνέχεια.

Πάντως ο υπουργός Υγείας προκαλεί, τονίζουν εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος, αφού και χθες, όπως και την Τρίτη- στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε για τις διαγνωστικές εξετάσεις- χρησιμοποίησε όχι κολακευτικά λόγια για τον κλάδο, επαναλαμβάνοντας, ότι οι περιορισμοί στην δαπάνη γίνονται καθαρά για να προστατευθούν οι έντιμοι γιατροί και οι ασθενείς από τα λαμόγια (σσ. τους γιατρούς).

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ θέτει ζήτημα κινδύνου για την δημόσια υγεία, υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα των περικοπών των εξετάσεων, θα παρέμβει στα διεθνή ιατρικά όργανα. «Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα», υποστηρίζει.

Αναφορικά με το clawback και το rebate για τα οποία θα γίνει μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζει ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον νομικό σύμβουλο του υπουργού Υγείας (τον κ. Πλεύρη) ότι θα εξετασθούν ενδελεχώς και ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξει η ψαλίδα και από 500 ευρώ που ξεκινάει η καταβολή του rebate ενός εργαστηρίου να ανέβει τουλάχιστον στα 1.500 με 2.000 ευρώ.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Βουλή η συζήτηση για τις περικοπές των διαγνωστικών"

Απόστρατος του ΠΝ "σώζει" 24 χιλιάδες δανειολήπτες με θηλιά στο λαιμό! Τι κατάφερε

Απόστρατος του ΠΝ κατάφερε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά να βάλει “πάγο” στις αξιώσεις τραπεζών από τις οποίες ποτέ δεν είχε πάρει δάνειο αλλά βρέθηκε να τους χρωστάει!!!

Ο απόστρατος είχε πάρει -όπως και 24.000 άλλοι πολίτες- δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το οποίο κάποια στιγμή χωρίς να ρωτήσει και να ενημερώσει τους δανειολήπτες του πούλησε τα δάνειά τους σε τράπεζες! Αποτέλεσμα οι δόσεις να ανέβουν κατακόρυφα και οι δανειολήπτες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο απόστρατος του ΠΝ του οποίου η σύνταξη υπέστη τραγικές περικοπές βρέθηκε να πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα σε τράπεζα με την οποία καμία σχέση δεν είχε περίπου 530 ευρώ χωρίς να έχει καν το δικαίωμα να αναζητήσει προστασία στις ρυθμίσεις που έγιναν με τον νόμο Κατσέλη !

Προσέφυγε λοιπόν στη δικαιοσύνη η οποία με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά διατάσσει την μείωση της μηνιαίας δόσης του δανείου του στα 120 ευρώ!

Όπως ο ίδιος αναφέρει στην προσφυγή του, το Ταμείο πώλησε το δικό του δάνειο, αλλά και των υπολοίπων, στις ξένες τράπεζες εν αγνοία τους και έτσι προέκυψαν τα τιτλοποιημένα δάνεια για τα οποία δε γινόταν εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόστρατος του ΠΝ "σώζει" 24 χιλιάδες δανειολήπτες με θηλιά στο λαιμό! Τι κατάφερε"

SOS! διέρρευσαν 5 εκατ. λογαριασμοί Gmail, δείτε αν διέρρευσε και ο δικός σας

Η μεγάλη είδηση ​​σήμερα είναι η κυκλοφορία μιας βάσης δεδομένων που περιέχει περισσότερους από 5 εκατομμύρια λογαριασμούς του Gmail. Η βάση δεδομένων φαίνεται να περιλαμβάνει ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ότι είναι αληθινή αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.gmail

Επειδή αυτή τη στιγμή λοιπόν όλες αυτές οι πληροφορίες κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, με links της υπηρεσίας Mega καλό θα ήταν να μην μείνετε με σταυρωμένα τα χέρια. Ένα αρχείο 100MB που περιέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα χέρια κακόβουλων χρηστών δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Μπορείτε να κατεβάσετε και σεις το αρχείο για να ελέγξετε αν το e-mail σας συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που έχουν διαρρεύσει.

Κατεβάζοντας αρχείο με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν διαρρεύσει, και να αναζητήσετε το δικό σας e-mail μέσα σε αυτό είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή που έχετε για να μάθετε αν είστε μέσα στη λίστα. Εάν δεν θέλετε όμως να ανοίξετε ένα txt αρχείο των 100 MB (χρειάζεται χρόνος) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες τρίτων, που υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα από εδώ.

Απλά εισάγετε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και η υπηρεσία θα σας ενημερώσει αν το e-mail που έχετε εισάγει έχει διαρρεύσει ή όχι.

Αλλάξτε άμεσα τον κωδικό σας

Αν το email σας είναι στη λίστα, αλλάξτε άμεσα τον κωδικό πρόσβασης του Gmail σας. Ακόμα και αν δεν είναι στη λίστα καλό θα είναι να τον αλλάξετε. Η επιπλέον ασφάλεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας δεν έχει παραβιαστεί

Μπορεί να θέλετε να ξέρετε αν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Gmail. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, και κάντε κλικ στο «λεπτομέρειες» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

H σελίδα καταγράφει όλες τις IP που επισκέφτηκαν τον λογαριασμό σας. Για κάθε δραστηριότητα, θα δείτε τον τύπο πρόσβασης, π.χ. web browser ή κινητό, την τοποθεσία και τη διεύθυνση IP όπως προαναφέραμε.

Επίσης να κάνετε κλικ στο «αποσυνδεθείτε από όλες τις άλλες συνεδρίες» για να εμποδίσετε κάποιον πιθανό εισβολέα να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Προστατεύστε τον λογαριασμό σας με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική ασφάλεια του λογαριασμού σας, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

iguru
Διαβάστε Περισσότερα » "SOS! διέρρευσαν 5 εκατ. λογαριασμοί Gmail, δείτε αν διέρρευσε και ο δικός σας"

Handelsblatt: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το πτωχοκομείο της Ευρώπης

Όσο η ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με τα διαρθρωτικά μέτρα, τόσο η απόκλιση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη θα μεγαλώνει. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά σε κεντρικό άρθρο της, η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε πτωχοκομείο της Ευρώπης. Και όλα αυτά αν δεν ενισχύσει με στοχευμένα μέτρα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εάν η Αθήνα δεν συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η ελληνική κρίση δεν έχει παρέλθει μολονότι πολλά στοιχεία παραπέμπουν στην σωστή κατεύθυνση, παρατηρεί σε κύριο άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. H εφημερίδα απαριθμεί τα πεδία στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από δεκαετίες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη διεθνή κατάταξη, τα βήματα βελτίωσης στο πεδίο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, την προοπτική θετικού προσήμου στην ανάπτυξη και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας, που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην αγορές.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο "success story", υπενθυμίζει η εφημερίδα, σχολιάζοντας πως «όλα αυτά εκλαμβάνονται από τους Έλληνες ως καθαρή κοροϊδία», καθώς καταβάλλουν ένα υψηλό τίμημα για αυτό που ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει «σημαντική πρόοδο» (σ.σ. της Deutsche Welle: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει συχνά λόγο για «σημαντική πρόοδο» όταν αναφέρεται στο ελληνικό πρόγραμμα).

Βαθιά ύφεση

Η πολιτική της λιτότητας, την οποία ακολουθεί κατ' εντολή των διεθνών δανειστών η Αθήνα, «προκάλεσε στην χώρα την πιο βαθιά και μακρά ύφεση από το τέλος του πολέμου», αναφέρει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη μείωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, στο κλείσιμο 250.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζονται επίσης η κατά το ένα τρίτο μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ) και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που θέλουν τους τέσσερις στους δέκα Έλληνες να απειλούνται από τη φτώχεια. «Δεν αναμένεται να αλλάξει γρήγορα κάτι σε αυτό.

Περίπτωση εξυγίανσης

Η Ελλάδα θα μείνει για δεκαετίες περίπτωση εξυγίανσης», παρατηρεί η Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το κυριότερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση τα χρέη της. «Πολύ πιο ανησυχητική είναι η κοινωνική εξάρθρωση», τονίζει η εφημερίδα, εστιάζοντας στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας που θα παραμείνει και του χρόνου στο 27%. Η υψηλή ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των συντάξεων. «Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρειαστούν μέχρι το 2020 επιπροσθέτως τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ...Το 2055 η χώρα θα πρέπει να δαπανά το 24,3% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία θα είναι 12,5%», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Τα προβλήματα οξύνονται

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προβλήματα αυτά οξύνονται από την λιτότητα αλλά και το δημογραφικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των γεννήσεων έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 15% από το 2008. «Πάνω από 150.000 έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου braindrain», παρατηρεί το δημοσίευμα. Αναφορικά με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εγκρίνει η ΕΚΤ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν φτάνουν στην Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν πιστώσεις, επειδή έχουν συσσωρεύσει πολλά τοξικά δάνεια. «Πώς θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες», διερωτάται η Handelsblatt. «Σε κάθε περίπτωση όχι με νέα προγράμματα λιτότητας. Αντ' αυτών θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει έτσι ώστε να ενισχυθούν με ευνοϊκά δάνεια οι κλάδοι εκείνοι της οικονομίας που είναι προσανατολισμένοι στο μέλλον».

Οι μεταρρυθμίσεις

Ενδεικτικά αναφέρονται ο τουρισμός, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες και ο τομέας της πληροφορικής. «Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι Έλληνες να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα», αποφαίνεται η εφημερίδα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, έτσι ώστε να μην μεταναστεύουν οι ταλαντούχοι Έλληνες στο εξωτερικό. «Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης», καταλήγει η Handelsblatt.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το πτωχοκομείο της Ευρώπης"

Άνω κάτω ο Μαραθώνας μετά τις καταγγελίες του Η. Ψινάκη για την κομπίνα στο δήμο

Έφοδος της αστυνομίας σε πέντε σπίτια μετά τις καταγγελίες Ψινάκη

Στα σπίτια υπαλλήλων του Δήμου Μαραθώνα βρέθηκαν αρχεία του δήμου μετά από ελέγχους της αστυνομίας που ακολούθησαν τις καταγγελίες του δημάρχου Ηλία Ψινάκη, μετά από σχετική καταγγελία δημοτικού υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα, άνδρες της ΕΛΑΣ προχώρησαν τα ξημερώματα σε ελέγχους σε τέσσερις υπαλλήλους του Δήμου Μαρθώνα και ενός πρώην εξωτερικού συνεργάτη και κατάσχεσαν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και τέσσερα USB sticks, που θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος δήμαρχος Μαραθώνα κατήγγειλε ότι λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα δημοτική αρχή, ξηλώθηκαν όλοι οι σκληροί δίσκοι από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του οικονομικού τμήματος του δήμου. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα ψηφιακά έγγραφα διαγράφηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διατηρήθηκαν αντίγραφά τους σε USB, αντίγραφα των οποίων όμως δεν παραδόθηκαν σε υπάλληλο του δήμου.

Για το λόγο αυτό ο κ. Ψινάκης επισκέφθηκε προχθές τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη ΓΑΔΑ και σήμερα τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Μετά την καταγγελία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αδικήματα κακουργηματικής φύσεως στα οποία εμπλέκονται έξι άτομα. Ωστόσο, οι ύποπτοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου και θα κληθούν αύριο να καταθέσουν στην Εισαγγελία.

Ολόκληρη ανακοίνωση της Αστυνομίας
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, διερευνήθηκε υπόθεση παραβίασης υπολογιστικών συστημάτων, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης εγγράφων και λοιπών πράξεων, σε Δήμο της Αττικής.

Προηγήθηκε πρόσφατη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο ελέγχου από αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους, διαπιστώθηκε σημαντικές ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές) από τα γραφεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και ενέργειες διαγραφής υπηρεσιακών ψηφιακών εγγράφων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με την καταγγελία τα ψηφιακά έγγραφα διαγράφηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διατηρήθηκαν αντίγραφά τους σε ψηφιακά μέσα αποθήκευσης ( USB sticks ), αντίγραφα των οποίων όμως δεν παραδόθηκαν σε υπάλληλο του Δήμου.

Ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα (10-09-2014) το πρωί νομότυπες αστυνομικές έρευνες στις οικίες πέντε (5) ημεδαπών.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και (4) φορητές συσκευές αποθήκευσης ( USB sticks ), που θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακή εξέτασή τους.

Το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνω κάτω ο Μαραθώνας μετά τις καταγγελίες του Η. Ψινάκη για την κομπίνα στο δήμο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news