facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Επίκειται παράσταση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για χρήση του όρου «Μακεδονία»

Για «αδόκιμη αναγραφή» του ονόματος της ΠΓΔΜ, στη Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε στο Βερολίνο η καγκελαρία της Γερμανίας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ακης Γεροντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Βασίλη Καπερνάρου.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καπερνάρος, σημείωσε επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν", πως «η κυρία Μέρκελ με άγνωστο σε εμάς τρόπο και θεσμική ιδιότητα, συγκάλεσε στο Βερολίνο ένα συμβούλιο των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

«Τις προάλλες η Μέρκελ αποκάλεσε τα Σκόπια "Macedonia"» σημείωσε ο κ. Καπερνάρος. «Μας είπε για ποιο λόγο συγκαλεί αυτό το Συμβούλιο στο Βερολίνο; Όχι! Και δεν μας ενημέρωσε, διότι θα μας ενημερώνατε κι εσείς - εκτός εάν κάνετε κρυφή διπλωματία, εκτός αν έχετε κρυφή ατζέντα» σχολίασε ο βουλευτής.

Απαντώντας, ο κ. Γεροντόπουλος διευκρίνισε πως η Διάσκεψη Κορυφής οργανώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής Καγκελαρίας, με προσκεκλημένους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και της Αυστρίας και της Γαλλίας, που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τις επόμενες Διασκέψεις Κορυφής για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη Διάσκεψη δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ούτε και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) αλλά ούτε και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλία.

«Η ατζέντα της Συνόδου αυτής περιελάμβανε θέματα περιφερειακής συνεργασίας, σχέσεων καλής γειτονίας και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ΠΓΔΜ έλαβε μέρος στη Σύνοδο με το όνομα "FYR of Macedonia" - κάτι που για την Ελλάδα συνιστά «αδόκιμη αναγραφή».

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο για την αδόκιμη αυτή αναγραφή, και επιφυλάσσεται και ετοιμάζει τις απαραίτητες ενέργειες, περιλαμβανομένων των παραστάσεων, όπως άλλωστε πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αδόκιμες αναγραφές της ονομασίας των Σκοπίων που αντιβαίνουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την καθιερωμένη πρακτική εντός των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε σχετικά ο κ. Γεροντόπουλος.

«Οι ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας είναι σαφείς και γνωστές. Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αναλογεί. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα, εναπόκειται στην ηγεσία των Σκοπίων να αρχίσει τελικά να εμπλέκεται στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις με αληθινή πολιτική βούληση, να αποδείξει με συγκεκριμένες απτές πράξεις, όχι μόνο με λόγια, τη δέσμευσή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίκειται παράσταση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για χρήση του όρου «Μακεδονία»"

Κακά μαντάτα για την Υγεία το όριο των 2 δισ. ευρώ για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του 2015...

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι "η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας για το 2015, πάντα μέσα στους στενούς δημιιονομικούς ορίζοντες της χώρας, βεβαίως", αλλά η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ίδιο ύψος το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών για το 2014, αποτελεί κακό προμήνυμα για τις ελπίδες του υπουργού Υγείας...

Θα περίμενε, ασφαλώς, κανείς να δει αυξημένο κατά τι το πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης γαι το 2015, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης έχει προσφάτως εξηγήσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την πλήρη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων κατά το 2015 θα φθάσουν τα 340 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι των 150 - 200 εκατ. ευρώ για το 2014!

Θα περίμενε, βεβαίως, κανείς να δει μία χαραμάδα αισιοδοξίας για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας κατά το 2015, δεδομένου επίσης ότι τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος και η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα έχουν προαναγγείλει χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού για το ΕΣΥ, το ΠΕΔΥ και την Ψυχική Υγεία κατά την διετία 2014 - 2015, αλλά ουδείς γνωρίζει πως θα χρηματοδοτηθούν οι εν λόγω προσλήψεις...

Πάντως, οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της δημοσίας χρηματοδότησης γαι τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), γεγονός το οποίο, εάν επαληθευθεί, θα σημαίνει ότι το επικείμενο εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα στερείται αναγκαίους πόρους για την υλοποίησή του, ενώ οι δύο ως άνω οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν το 2015 οριακά προβήματα βιωσιμότητας, καθώς οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη φθάσει στο "κόκκινο"...

Τέλος, το Περιφερειακό Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) περιμένει ακόμη την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για την στελέχωσή του με οικογενειακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, απόφαση για την οποία πιέζει ασφυκτικά,και δικαίως, τόσο η Task Force Greece όσο και το κλιμάκιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη της ανάπτυξης της νέας δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Δη δει χρημάτων και η εν λόγω απόφαση, όμως...

ygeia360
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακά μαντάτα για την Υγεία το όριο των 2 δισ. ευρώ για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του 2015..."

Η Τουρκία αύξησε τα κονδύλια από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης

Στις πληροφορίες ότι η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014 – 2020, σε σχέση με την περίοδο 2007 – 2013, προκειμένου να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών, απαντά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την επαρκή συνδρομή της Ε.Ε. στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, την ώρα μάλιστα που όπως δείχνουν τα στοιχεία οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Κρήτη αυξάνονται .

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υφυπουργού «η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA 2007-2013) για προγράμματα και έργα του τομέα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Εσωτερικών Υποθέσεων συνολικού ύψους 295,95 εκ. ευρώ. Είναι εξάλλου, δικαιούχος λήψης βοήθειας και από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA II 2014-2020). Σύμφωνα με το ενδεικτικό Έγγραφο Στρατηγικής 2014-2020, θα διατεθούν στην Τουρκία 624,9 εκ. ευρώ για έργα και προγράμματα για το «Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», όπου εμπίπτει ο τομέα ΔΕΥ.»

Την ίδια στιγμή μάλιστα σε προγενέστερη απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναφερόμενος στην επαρκή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της Κρήτης από κύματα λαθρομεταναστών, απαντώντας στον κ. Λευτέρη Αυγενάκη ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια κυρίως, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια παρατηρούνται αυξημένες παράνομες μεταναστευτικές ροές.»
Όπως ανέφερε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «ειδικά το 1ο οκτάμηνο του 2013 αυξημένες, σε σχέση με το 2012, παράνομες μεταναστευτικές πιέσεις εκδηλώθηκαν σε όλο το εύρος του ανατολικού θαλασσίου μετώπου, από την Αλεξανδρούπολη έως τη νήσο Μεγίστη. Συγκεκριμένα, σε 223 περιστατικά τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ συνέλαβαν 5.327 αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα και 61 διακινητές.»

Ο Υφυπουργός κ. Κούρκουλας επισημαίνει μάλιστα ότι «η χρηματοδότηση του τομέα ΔΕΥ θα αφορά σε:
- πλήρωση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και για τον οδικό χάρτη απελευθέρωσης των θεωρήσεων,
-βελτίωση του νομικού και διοικητικού πλαισίου για τη μετανάστευση και το άσυλο,
- πρόοδο στην εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση συνόρων,
- βελτίωση στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της τρομοκρατίας,
- ευθυγράμμιση με τις συναφείς πολιτικές Ε.Ε.»

Επιπλέον «η υλοποίηση του προαναφερθέντος οδικού χάρτη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση στην Συρία, δεν είχαν προβλεφθεί προς χρηματοδότηση από το IPA 2007-2013. Όπως επίσης προκύπτει από τα ανωτέρων, από το συνολικό ποσό των 624,9 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, δεν θα χρηματοδοτηθούν μόνο τα προγράμματα ΔΕΥ, αλλά και ευρύτερες δράσεις που αφορούν στο κράτος δικαίου, την μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων.»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης με βάση τα παραπάνω στοιχεία δηλώνει: «Τα στοιχεία από μόνα τους δείχνουν ότι κάτι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σωστά ή κάτι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, για την διεκδίκηση πόρων με σκοπό την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Συντονισμένα, η ελληνική Κυβέρνηση και οι Ευρωβουλευτές της χώρα μας, πρέπει στο εξής να δώσουν την μάχη της διεκδίκησης πόρων για την φύλαξη, όχι απλά των ελληνικών συνόρων, αλλά των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

anatolh
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία αύξησε τα κονδύλια από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης"

Νάξος:Εύχονται να μην αρρωστήσουν

Χωρίς ασθενοφόρο για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο μένει το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Νάξου. Το γεγονός και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Νάξου, όπως και των γύρω νησιών, επισημαίνει με έγγραφό του προς τους αρμόδιους, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, ενώ αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Δείτε την αναφορά του κ. Νίκου Συρμαλένιου προς τον υπουργό Υγείας και το έγγραφο του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Βασίλη Ραπτάκη

“Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Έλλειψη ασθενοφόρου για 21 βάρδιες στο νοσοκομείο της Νάξου.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου της 02.09.2014 με αρ. πρωτ.5175 σχετικά με την: Έλλειψη ασθενοφόρου για 21 βάρδιες στο νοσοκομείο της Νάξου τον μήνα Σεπτέμβριο. Το έγγραφο αναφέρει σχετικά ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι μετά από πρόγραμμα που εστάλη από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ χτες 1/9/2014, το νησί της Νάξου παραμένει χωρίς ασθενοφόρο για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο. Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για την υγεία του λαού της Νάξου και των γύρω νησιών, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας».

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 02.09.2014

Ο καταθέτων Βουλευτής

Νικόλαος Συρμαλένιος”



Παρακάτω ακολουθεί και η επιστολή του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας

“Νάξος 02/09/2014

Αριθ. Πρωτ.:5175

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΠΡΟΣ

1. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Βουλευτή Κυκλάδων κο Βρούτση Ιωάννη

2. Βουλευτή Κυκλάδων κο Παναγιώτη Ρήγα

3. Βουλευτή Κυκλάδων κο Συρμαλένιο Νίκο

Θέμα: Έλλειψη ασθενοφόρου για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από πρόγραμμα που εστάλη από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ χτες 1/9/2014, το νησί της Νάξου παραμένει χωρίς ασθενοφόρο για 21 βάρδιες το μήνα Σεπτέμβριο. Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για την υγεία του λαού της Νάξου και των γύρω νησιών, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

καα

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ”


naxos-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νάξος:Εύχονται να μην αρρωστήσουν"

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:Ο διοικητής αποφάσισε την περικοπή της αποζημίωσης των δεδουλευμένων των εργαζομένων!!!

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στα 40 χρόνια λειτουργίας του ο διοικητής αποφάσισε την περικοπή της αποζημίωσης των δεδουλευμένων των εργαζομένων για το μήνα Απρίλιο, ενώ ανάλογη απόφαση σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι περικοπές θα κινούνται στο 25% για το μήνα Απρίλιο και γύρω στο 10%για Μάιο και Ιούνιο ενώ τα δεδουλευμένα αυτά αφορούν εργασία των εργαζομένων του Νοσοκομείου κατά τις νύχτες αλλά και τις αργίες και Κυριακές.

Η ρίζα του ζητήματος σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους βρίσκεται στις μεγάλες μειώσεις των εγκεκριμένων κονδυλίων αφού για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας λείπουν μηνιαίως 4000-5000 ευρώ για να καλυφθούν πλήρως και νομίμως τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Καταλήγοντας, χαρακτηρίζουν αυθαίρετη και παράνομη την περικοπή της αποζημίωσης των δεδουλευμένων τους προαναγγέλλοντας την απάντησή τους η οποία θα έρθει εντός των ημερών.

epirusgate
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:Ο διοικητής αποφάσισε την περικοπή της αποζημίωσης των δεδουλευμένων των εργαζομένων!!!"

Business Insider: Η Ελλάδα τρίτη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο -Ανεργία και ακρίβεια γονάτισαν τους Ελληνες [λίστα]

Καθόλου κολακευτικό δεν είναι το σημερινό άρθρο του Business Insider το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στις πιο ψηλές θέσεις της λίστας με τις πιο δυστυχισμένες χώρες του πλανήτη, υπολογίζοντας το ποσοστό δυστυχίας με βάση την ανεργία και την ακρίβεια.

Η έγκυρη ιστοσελίδα επικαλείται έρευνα του Bloomberg το οποίο χρησιμοποιεί έναν όρο που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά και ονομάζεται «δείκτης δυστυχίας». Το ποσοστό του δείκτη βγαίνει προσθέτοντας το ποσοστό ανεργίας με εκείνο του πληθωρισμού βάσει των γενικών τιμών καταναλωτή (ακρίβεια).

Ο δείκτης δημιουργήθηκε από τον οικονομολόγο Αρθουρ Οκούν και τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν πολύ δημοφιλής σαν όρος στις ΗΠΑ. Παρά τις κριτικές που έχει δεχθεί, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η ανεργία και η ακρίβεια επηρεάζουν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα με δείκτη δυστυχίας 59, 80% (πληθωρισμός ΔΤΚ 52,7%, ανεργία 7,1%) και στη δεύτερη η Αφρική με δείκτη 31.80% (πληθωρισμός ΔΤΚ 6.3%, ανεργία 25,5%)

Τα κακά μαντάτα βρίσκονται στην τρίτη θέση καθώς αυτήν καταλαμβάνει η Ελλάδα με δείκτη δυστυχίας 27.10% (πληθωρισμός ΔΤΚ – 0,7%, ανεργία 27,8%), ενώ το ποσοστό αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Το Business Insider κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά την εξαετή ύφεση και τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης χρέους. Σημειώνει, ακόμη, ότι ο δημόσιος τομέας παράγει το 40% του ΑΕΠ και ο τουρισμός ένα 18%. Προσθέτει, ακόμη, ότι το 20% του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες και απασχολούνται κυρίως στην γεωργία και ανειδίκευτη εργασία. Το Business Insider τονίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που τώρα θεωρείται αναδυόμενη αγορά.

Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετές εκπλήξεις, κυρίως ως προς τις απουσίες χωρών που όλοι θα πίστευαν ότι βρίσκονται σε σχετική λίστα, ωστόσο, αυτό σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ο «δείκτης δυστυχία».


Αναλυτικά η λίστα με τις 21 πιο δυστυχισμένες χώρες:
  1. Βενεζουέλα
  2. Νότια Αφρική
  3. Ελλάδα
  4. Ισπανία
  5. Αίγυπτος
  6. Τουρκία
  7. Κροατία
  8. Ουρουγουάη
  9. Ουκρανία
  10. Κολομβία
  11. Προτογαλία
  12. Σλοβενία
  13. Ιταλία
  14. Σλοβακία
  15. Ρωσία
  16. Φιλιππίνες
  17. Ιρλανδία
  18. Πολωνία
  19. Βραζιλία
  20. Χιλή
  21. Φινλανδία
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Business Insider: Η Ελλάδα τρίτη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο -Ανεργία και ακρίβεια γονάτισαν τους Ελληνες [λίστα]"

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ

O άτυχος δημοσιογράφος είχε παρουσιαστεί από τους τζιχαντιστές στο βίντεο του αποκεφαλισμού του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ - Λίγο πριν αποκεφαλιστεί απευθύνεται στον Ομπάμα: Γιατί πληρώνω με τη ζωή μου το τίμημα για την πολιτική σου;

Στον αποκεφαλισμό και του δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου που ήταν όμηρός τους προχώρησαν οι τζιχαντιστές σύμφωνα με το SITE.

Ο Στίβεν Σότλοφ είχε παρουσιαστεί από τους τζιχαντιστές στο βίντεο του αποκεφαλισμού του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι τζιχαντιστές στο βίντεο ακούγονται να απειλούν την κυβέρνηση του Ιράκ να υποχωρήσει από την «διαβολική συμμαχία με τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα στο βίντεο οι εκτελεστές απειλούν ότι να εκτελέσουν και τον βρετανό όμηρο Ντέιβιντ Κόθορν Χέινς.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε μια πρώτη αντίδραση ανέφεραν ότι δεν μπορούν, για την ώρα, να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του κειμένου.

Ο Σότλοφ, ο οποίος συνεργαζόταν με τα περιοδικά Time και Foreign Policy, είχε θεαθεί για τελευταία φορά στη Συρία τον Αύγουστο του 2013.

Στο βίντεο με τίτλο «Ένα δεύτερο μήνυμα για την Αμερική» ο Σότλοφ εμφανίζεται, σύμφωνα με την Daily Mail, με μια πορτοκαλί φόρμα όπως αυτή των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, πριν εκτελεστεί δι' αποκεφαλισμού από έναν τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως και ο Φόλεϊ, ο Σότλοφ λίγο πριν την εκτέλεσή του ακούγεται να λέει: Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ποιος είμαι και γιατί εμφανίζομαι αυτή τη στιγμή. Ομπάμα η εξωτερική πολιτική σου για επέμβαση στο Ιράκ υποτίθεται ότι είχε στόχο την προστασία της Αμερικής και των συμφερόντων της, αλλά τότε γιατί πληρώνω εγώ με τη ζωή μου το τίμημα για την εμπλοκή σου;».

Στη συνέχεια το βίντεο επιστρέφει στον τζιχαντιστή που απειλεί ότι όσο οι αμερικανικοί πύραυλοι «συνεχίζουν να πέφτουν στον λαό μας, το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να πέφτει στο λαιμό του λαού σου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ"

ΔΕΘ 2014: "Μαζικό, μαχητικό και ειρηνικό το συλλαλητήριο", λένε τα συνδικάτα

Μαζικό, μαχητικό και ειρηνικό θα είναι το συλλαλητήριο των συνδικάτων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ), που θα γίνει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, την ημέρα των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης.

"Τα συνδικάτα διαδηλώνουν ενάντια σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα και το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα είναι η καταδίκη των βάρβαρων και αντιλαϊκών πολιτικών που ασκούνται. Φτάνει πια. Δεν μπορεί να συνεχίζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν έχει άλλα να δώσει ο κόσμος της εργασίας", τόνισε ο Βαγγέλης Μουτάφης στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου.

Η "συρρίκνωση" των συνδικάτων και η "επίταξη"

Πρόσθεσε πως τα συνδικάτα διεκδικούν και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία "συρρικνώνονται" με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που στην ουσία καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αντιμετωπίζουν τους αγώνες τους με επίταξη-επιστράτευση.

Στις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της ανεργίας στη Β. Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ενώ τι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς ανατροπή των Μνημονίων.

"Αγκάθι" η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα

Η υψηλή ανεργία και το κλείσιμο εργοστασίων και καταστημάτων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων. Επίσης αρκετοί νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Για τον Έβρο και τις Σέρρες έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις από το κλείσιμο των εργοστασίων της Βιομηχανίας Ζάχαρης και για την Κοζάνη και τη Φλώρινα στις συνέπειες από τη δημιουργία της "μικρής" ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την Καστοριά η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε προβλήματα στον κλάδο της Γούνας. Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Σερρών, Φλώρινας, Κιλκίς και Έδεσσας επισήμαναν το γεγονός ότι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών προτιμούν να κάνουν αγορές προϊόντων σε πόλεις της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, όπου τα βρίσκουν πιο φθηνά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις ντόπιες αγορές και να φεύγει χρήμα στο εξωτερικό. Μάλιστα κάτοικοι του Κιλκίς ταξιδεύουν με παρέες σε καζίνο της ΠΓΔΜ κοντά στα σύνορα ακόμα και για να φάνε, επειδή η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είπε ότι παρατηρείται αύξηση του ρεύματος προς τα καζίνο της ΠΓΔΜ όταν οι αγρότες παίρνουν τις επιδοτήσεις.

Τι λένε τα... νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων ο χάρτης με τα ποσοστά ανεργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη έχει ως εξής: Θεσσαλονίκη (32-33%), Έβρος (40%), Ροδόπη (45-48%), Δράμα (50%), Σέρρες (42-43%), Κιλκίς 50%, Εδεσσα (30%), Γιαννιτσά (50%), Βέροια (περίπου 30%), Χαλκιδική (20%), Καστοριά (40%), Κοζάνη (35-36%), Φλώρινα (35%). Click4more: Σαμαράς: Σε κρίσιμη καμπή για τη χώρα η ΔΕΘ
Στη συνέντευξη μίλησε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Coca Cola, ο οποίος αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα τους και ζήτησε τη συμπαράσταση των καταναλωτών.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο "Imperial" η διοίκηση της ΓΣΕΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΘ 2014: "Μαζικό, μαχητικό και ειρηνικό το συλλαλητήριο", λένε τα συνδικάτα"

Λοβέρδος: ΙΕΚ που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις δε θα λειτουργήσουν φέτος

Αλλαγές φαίνεται πως φέρνει στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς πολλά κολέγια ή ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις πιθανότατα φέτος να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας κανένα κολέγιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ δε θα μπορέσει φέτος να λειτουργήσει αν δεν έχει φορολογική ενημερότητα, δηλαδή εάν δεν έχει πληρώσει όλες τις οφειλές του στο ΙΚΑ, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Αυτό σημαίνει ότι με το χαρτί που θα έχει την υπογραφή του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, θα παίρνουν εφέτος άδεια λειτουργίας όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ και το κολέγια της χώρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: ΙΕΚ που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις δε θα λειτουργήσουν φέτος"

ΕΕ: Πλήρης απαγόρευση δανεισμού για όλες τις ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις

Το ενδεχόμενο να διευρύνει την απαγόρευση του δανεισμού και της άντλησης κεφαλαίων από την Ευρώπη, την οποία έχει επιβάλει σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις της Ρωσίας και όχι μόνο στις τράπεζες, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις κυρώσεις μάλιστα – σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες - πιθανότατα θα συμπεριλάβει και την επιβολή απαγόρευσης στον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, να εισέρχεται στην ΕΕ.

Τα δύο αυτά μέτρα τέθηκαν υπό εξέταση κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες χθες Δευτέρα (1/9).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προετοιμάσει το τελικό σχέδιο για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την «εισβολή» στο έδαφος της Ουκρανίας έως αύριο Τετάρτη. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχουν αποφασίσει για τη μορφή και το εύρος των κυρώσεων ως την Παρασκευή.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάστηκαν είναι η απαγόρευση της χορήγησης κοινοπρακτικών δανείων από την ΕΕ σε δημόσιες τράπεζες, σε θεσμούς και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στο δημόσιο στη Ρωσία.

Η Κομισιόν πρότεινε επίσης να περιοριστεί χρονικά ακόμα περισσότερο, από τις 90 σε 30 ημέρες, η προθεσμία μετά την οποία δεν επιτρέπεται η πώληση χρεογράφων και αξιογράφων που ανήκουν σε ρωσικές τράπεζες εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την επιβολή απαγόρευσης στις αγορές ρωσικών παραγώγων.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις που κυκλοφόρησαν χθες ήταν να διευρυνθούν οι απαγορεύσεις των εξαγωγών προϊόντων που αποκαλούνται «διπλής» χρήσης — τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Προτάθηκε να απαγορευθεί σε όλες τις ρωσικές εταιρείες, και όχι μόνον αυτές του αμυντικού τομέα όπως είχε οριστεί στο πακέτο των κυρώσεων του περασμένου Ιουλίου, να αγοράζουν τέτοια προϊόντα.

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της απαγόρευσης στην πώληση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας που προορίζονται για τον τομέα της ενέργειας ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και οι εγγυήσεις παροχής τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η Ρωσία επίσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει εμπάργκο από την ΕΕ σε ό,τι αφορά πολιτιστικές, οικονομικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πιθανόν θα επιβληθεί σε συντονισμό με χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Ιαπωνία.
Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα συναλλαγών της SWIFT (Παγκόσμια Εταιρεία Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών), δεν εξετάστηκε διότι το μέτρο αυτό κρίθηκε προς το παρόν υπερβολικό.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Πλήρης απαγόρευση δανεισμού για όλες τις ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις"

Απλοποιείται η χορήγηση επιδομάτων για παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο λόγω φτώχιας

Σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του Διοικητή του ΟΓΑ, Ξενοφώντα Βεργίνη και της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας κ. Έφης Μπέκου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης επιδομάτων μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής αίτησης στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα παιδιά που εγκαταλείπουν λόγω φτώχιας το σχολείο μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε: «Οι οικογένειες με παιδιά στηρίζονται με επτά επιδόματα που δίνονται από τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η πρόθεσή μας είναι η απόδοση αυτών των επιδομάτων να δίνεται στους δικαιούχους με μία μόνο αίτηση καθώς και η ενιαία απόδοση του συνόλου των επιδομάτων. Θέλουμε να συνδέσουμε τα επιδόματα που χορηγούνται στα παιδιά που είναι στην υποχρεωτική εκπαίδευση με την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής».

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κεγκέρογλου με την πρωτοβουλία του οποίου έγινε η σημερνή συνάντηση. Μέσα από την υπέρβαση της γραφειοκρατίας που μας πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας και εμείς τη δεχθήκαμε, υπολογίζουμε ότι έτσι θα έχουμε μικρότερη σχολική διαρροή. Η «ενιαιοποίηση» των επιδομάτων, η οικονομική τακτοποίηση της είσπραξής τους και το τελικό ποσό, όταν καταβάλλεται όλο μαζί, θα δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να μειώσουμε τη σχολική διαρροή. Δεν είναι φυσικά η επιδοματική πολιτική η μόνη πολιτική εναντίον της σχολικής διαρροής αλλά οπωσδήποτε τα χρήματα είναι βασική προϋπόθεση για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απλοποιείται η χορήγηση επιδομάτων για παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο λόγω φτώχιας"

Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, μετά τις αλλαγές που κατέθεσε με τροπολογία ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και επιφυλάχθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο, εάν σε αυτό γίνουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχει ζητήσει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο"

Εκδοση ταυτότητας μέσα σε λίγα λεπτά από τον Οκτώβριο

Μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορεί πλέον σύντομα να εξασφαλίσει κανείς αστυνομική ταυτότητα, καθώς η διαδικασία απλοποιείται από τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, ο κάθε πολίτης με δύο φωτογραφίες του και χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις θα μπορεί να λαμβάνει μέσα σε λίγα λεπτά την ταυτότητά του, από το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής του.

Η νέα διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες ημέρες, ενώ από τον Οκτώβριο θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια. Αυτό θα επιτευχθεί με την πρώτη διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών, στην προκειμένη περίπτωση των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου, των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση δελτίου ταυτότητας.

Ετσι, μετά από την αυτεπάγγελτη αναζήτηση και την ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής αρχής, θα διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση που θα περιλαμβάνει μέχρι και τρεις ερωτήσεις για τα δημοτολογικά στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Ο πολίτης θα απαντά εγγράφως σε αυτά και αφού υπογράψει την αίτηση−υπεύθυνη δήλωση, ο υπάλληλος θα καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις. Αφού θα υπογράφουν ο αιτών και ο μάρτυρας, το δελτίο ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο.

Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο δεν θα γλιτώσουν μόνο οι πολίτες την ταλαιπωρία, αλλά θα εξοικονομούνται πάνω από 200.000 ανθρωποώρες εργασίας δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών υπαλλήλων ετησίως και εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι και ενέργεια από τις εκτυπώσεις και τις πολλαπλές μετακινήσεις των πολιτών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδοση ταυτότητας μέσα σε λίγα λεπτά από τον Οκτώβριο"

ΣτΕ: Συνταγματική η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες φωτοβολταϊκών

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς φωτοβολταϊκών εταιρειών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει το χαρακτήρα φόρου.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης (Ν. 3900/2010) εισήχθησαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά προσφυγές φωτοβολταϊκών εταιρειών, οι οποίες υποστήριζαν ότι ο νόμος 4093/2012 με τον οποίο επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), που υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς και σε όσους θα ενεργοποιηθούν), είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Το ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές (άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος) ο φόρος «δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνον κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία, κατ' αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα».

Ακόμη, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις ότι η επίμαχη εισφορά «έχει το χαρακτήρα φόρου επί των συναλλαγών», καθώς επιβάλλεται επί ποσού που προκύπτει από συναλλαγή, δηλαδή επί του προς ΦΠΑ τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται από τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ή το διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Επίσης, αναφέρεται ότι «το γεγονός της σύναψης συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τίμημα καθορισμένο από τον νόμο δεν συνεπαγόταν το αφορολόγητο τούτου και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι διατάξεις του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012 που προβλέπουν την εισφορά αυτή, αντίκεινται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος», ενώ δεν παραβιάζεται και η συνταγματική αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Παράλληλα, αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ότι είναι αβάσιμος και ο λόγος που προβάλλουν ο εταιρείες «περί παράβασης των διατάξεων των άρθρων 15, 16 και 17 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί της ελευθερίας του επαγγέλματος και του δικαιώματος προς εργασία, της επιχειρηματικής ελευθερίας και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας».

Ακόμη, οι δικαστές έκριναν το ότι η εισφορά ανατρέχει σε πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από 1.7.2012 δεν αντίκειται προς την παράγραφο 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος και «συνιστά ανεκτό, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περιορισμό της περιουσίας».

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες φωτοβολταϊκών"

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Ελλάδα και Ρωμιούς της Πόλης

Κατηγορεί την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν κάνει τίποτα από όσα υπόσχεται.

Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου επέλεξε ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εξακοντίσει προσβολές κατά της Ελλάδας και των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, μια και το θέμα ήταν η ύπαρξή τους εκεί και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν κάλεσε τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δηλώνοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους. Είμαστε άνετοι σε αυτό»!

Αναφορικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Αμέσως μετά, ωστόσο, έθεσε και πάλι όρους:

«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους» είπε, επικαλούμενος μάλιστα δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού και της Ντόρας Μπακογιάννη ως υπουργού Εξωτερικών. «Έδωσαν το λόγο τους», είπε, «όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα».

«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». Αναφερόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Σήμερα όμως», ισχυρίστηκε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο». Και για να… λύσει το «πρόβλημα» εξήγησε τι έκανε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα».

Ο αρχιμουφτής της Δυτικής Θράκης αγαπημένο θέμα…

Από τις αναφορές του Ερντογάν φυσικά δεν έλειπε ούτε η Δυτική Θράκη. «Τώρα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο θέμα του αρχιμουφτή στη Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματά μου», είπε ο Ερντογάν επιμένοντας φυσικά κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας να αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική».

Στην απάντησή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε και τα εξής: «Τώρα εσείς ακόμη με ρωτάτε για τη Θεολογική Σχολή. Το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή δεν είναι τίποτε το δύσκολο, την ανοίγουμε. Όμως, κρατήστε κι εσείς το λόγο σας. Εσείς δεν τον κρατάτε». Ο κ. Ερντογάν κατέληξε με μια τουρκική έκφραση: «Γεννηθήκατε κάτω “από το δένδρο του πάρε” κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε».

pontos-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Ελλάδα και Ρωμιούς της Πόλης"

2.500 προσλήψεις σε ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ – ΥΠΑ και ΟΣΥ

Χιλιάδες προσλήψεις θα γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα σε μεγάλες ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του Δημοσίου. Οι προσλήψεις θα γίνουν τόσο μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνο όσο όμως και μέσω συμβάσεων αορίστου χρόνου

Οι προσλήψεις αναμένεται να γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο και θα αφορούν σε 645 άτομα που θα προσληφθούν ως διανομείς και οδηγοί στα ΕΛΤΑ και 155 καταμετρητές, οδηγούς και εργάτες στην ΕΥΔΑΠ που θα προσληφθούν μέσω 8μηνων και τετράμηνων συμβάσεων.

Παράλληλα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Σεπτέμβρη και η πρόσληψη 1.660 ατόμων όλων των ειδικοτήτων στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ,αλλά και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις Οδικές Συγκοινωνίες.

Θα γίνουν 540 προσλήψεις μέσω σύμβασης αορίστους χρόνου στον ΔΕΔΔΗΕ, άλλες 600 επίσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, 70 στην ΥΠΑ και 450 στις ΟΣΥ και αυτές με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "2.500 προσλήψεις σε ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ – ΥΠΑ και ΟΣΥ"

Ο Γιώργος Στύλιος είναι ο νέος Υφυπουργός Παιδείας

Στη θέση του Κ. Κουκοδήμου που ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους με απόφαση του Α. Σαμαρά τοποθετείται ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος

Ο Γιώργος Στύλιος έχει σπουδάσει φυσική στο ΑΠΘ και είναι καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, αλλά και διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Πατρών

Ο κ. Στύλιος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιώργος Στύλιος είναι ο νέος Υφυπουργός Παιδείας"

Ένα χρόνο υποχρεωτικά «Αγροτικό» για όλους τους νέους γιατρούς

Υποχρεωτικό για όλους, πριν από την απόκτηση της ειδικότητας και μάλιστα προϋπόθεση για την απόκτηση αυτής, καθίσταται το «αγροτικό» για τους νέους γιατρούς, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Στόχος του μέτρου είναι οι περίπου 1.000, ετησίως, απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών να κατευθύνονται σε άγονες περιοχές, ώστε να υπάρξουν επαρκής στελέχωση απομακρυσμένων μονάδων και καλύτερη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

Οι παράμετροι της απόφασης είναι υπό αξιολόγηση και η σχετική ρύθμιση αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το «Έθνος».

Σήμερα η υπηρεσία υπαίθρου είναι υποχρεωτική αλλά μόνο στα χαρτιά για τους γιατρούς καθώς δεν προσδιορίζεται ο χρόνος πραγματοποίησής της. Έτσι οι περισσότεροι γιατροί αιτούνται ένταξης σε εκπαίδευση για απόκτηση ειδικότητας και ξεκινούν το «αγροτικό» τους. Σε περίπτωση που στο μεταξύ εγκριθεί η αίτησή τους για έναρξη ειδικότητας, διακόπτουν το «αγροτικό» και το συνεχίζουν μετά την εξειδίκευση.

Το καθεστώς αυτό ωστόσο, δημιουργεί το εξής πρόβλημα: Οι γιατροί φτάνουν σε ηλικίες στις οποίες δεν είναι πλέον εύκολο να μετακινηθούν στην περιφέρεια προκειμένου να κάνουν την οφειλόμενη υπηρεσία υπαίθρου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα χρόνο υποχρεωτικά «Αγροτικό» για όλους τους νέους γιατρούς"

Ελλάδα: η ώρα της αλήθειας αναβάλλεται

Η έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα στο Παρίσι με την Τρόικα. Κατά πόσον όμως είναι ρεαλιστικός ο στόχος αυτός;
Σχεδόν πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την απαρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Έκτοτε η χώρα έχει λάβει βοήθεια ύψους 240 δισ.ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ ενώ παράλληλα ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από μεγάλο μέρος των αξιώσεών τους.
Μέχρι στιγμής όμως τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευτεί στα 320 δισ. ευρώ, το οποίο ανταποκρίνεται στο 180 % του ΑΕΠ της χώρας. Το χρέος σήμερα είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, φαντάζει μάλλον σαν σταγόνα στον ωκεανό.
Όπως σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος Μαχ Ότε:
«Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη. Η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Με το οριακό πλεόνασμα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι τόκοι και το χρέος. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι».
Απαιτείται ριζικό κούρεμα
O Γιοάχιμ Σάιντε προτείνει ένα νέο κούρεμα του χρέους, και μάλιστα δραστικό
O Γιοάχιμ Σάιντε προτείνει ένα νέο κούρεμα του χρέους, και μάλιστα δραστικό
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιοάχιμ Σάιντε, από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, ο οποίος εκτιμά ότι και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του έτους, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξέλθει από την παγίδα του χρέους. Ο ίδιος προτείνει ένα νέο κούρεμα του χρέους, και μάλιστα δραστικό: «Μάλλον θα πρέπει να υπολογίζει κανείς με ένα 50 % παρά με 10 ή 20 %».
Το νέο κούρεμα θα έπρεπε όμως να συνοδεύεται από μια υγιή δημοσιονομική πολιτική και μια αναδιάταξη των οικονομικών δομών. Με αυτό τον τρόπο όμως η χώρα θα απαλλάσσονταν από ένα δυσβάσταχτο βάρος, όπως λέει ο ειδικός: «Και τότε θα μπορέσουν να επικεντρώσουν σε άλλα πρότζεκτ τα οποία ενισχύουν περισσότερο την ανάπτυξη. Και τότε μπορεί να υπάρξει πραγματικά μια νέα αρχή».
Ωστόσο ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, όπως εκτιμά ο Γιοάχιμ Σάιντε, «υπάρχει ο φόβος, να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ελλάδας».
Υπάρχουν όμως και άλλα επιχειρήματα κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, εξηγεί ο Μαξ Ότε: «Τα χρέη είναι καταθέσεις των τραπεζών και των μεγάλων χρηματιστικών επιχειρήσεων. Αυτοί φυσικά αντιστέκονται και η πολιτική δεν φαίνεται να είναι σε θέση να επιβάλει κάτι τέτοιο».
Σημειωτέον ότι την άνοιξη του 2012 η ευρωζώνη δεσμεύτηκε έναντι επενδυτών ότι το ελληνικό κούρεμα ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση που δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Εν τω μεταξύ το ήμισυ των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στα χέρια δημοσίων πιστωτών. Ένα κούρεμα λοιπόν χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ προφανώς και δεν θα είχε νόημα.
Προς ένα light κούρεμα;
Ελάχιστες είναι, σύμφωνα με τον Γιοάχιμ Σάιντε και οι πιθανότητες ενός τρίτου πακέτου στήριξης
Ελάχιστες είναι, σύμφωνα με τον Γιοάχιμ Σάιντε και οι πιθανότητες ενός τρίτου πακέτου στήριξης
Ελάχιστες είναι, σύμφωνα με τον Γιοάχιμ Σάιντε και οι πιθανότητες ενός τρίτου πακέτου στήριξης, καθώς, όπως σημειώνει, πρόκειται για ένα βήμα το οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν πλέον να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους: «Επελέγη μια διαφορετική στρατηγική προκειμένου να μην θίγεται πλέον άμεσα ο φορολογούμενος».
Ο λόγος για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων. Η στρατηγική αυτή του λεγόμενου light κουρέματος όμως έχει εφαρμοστεί ήδη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω ουσιαστικές βελτιώσεις προς όφελος της Ελλάδας, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των δανείων είναι τα 32 χρόνια.
«Η πολιτική πραγματικότητα», λέει ο Μαξ Ότε, «δείχνει ότι την επόμενη φορά που θα υπάρξει ανάγκη για την παροχή βοήθειας θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βρεθεί μια ‘λύση’ η οποία απλά θα επιμηκύνει την παρούσα κατάσταση».
Λιγότερο διπλωματικός ο Γιοάχιμ Σάιντε: «Η ώρα της αλήθειας απλά μετατίθεται».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: η ώρα της αλήθειας αναβάλλεται"

Με επίδειξη ταυτότητας θα μπαίνουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Νομικής, Θεόδωρος Φορτσάκης προανήγγειλε σύστημα ελέγχου εισόδου στις σχολές και κτίρια του ιδρύματος.

Μάλιστα μιλώντας στα Νέα τόνισε πως οι φοιτητές θα εισέρχονται μόνο με επίδειξη ταυτότητας σε κάποιους χώρους του ιδρύματος.

«Δεν θα φωνάξω την αστυνομία αλλά θα διασφαλίσω την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου», τονίζει ο κ.Φορτσάκης. «Όλα θα γίνουν όμως με μέτρο και ανάλογα με τις περιστάσεις. Σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού εξάλλου υπάρχει έλεγχος εισόδου, αλλά δεν ζητάνε ταυτότητα από κάθε άνθρωπο που μπαίνει για να κάνει τη δουλειά του. Γίνεται επιλεκτικά, αν υπάρχει λόγος. Αν δηλαδή ένας φοιτητής αρνείται να επιδείξει ταυτότητα δε θα φωνάξω προφανώς την αστυνομία. Αν όμως πάει μια ομάδα να κάνει επεισόδια και να τα σπάσει όλα αναγκαστικά θα την καλέσω. Πρέπει να προστατευθεί επιτέλους το πανεπιστήμιο», διευκρινίζει.


Διαβάστε Περισσότερα » "Με επίδειξη ταυτότητας θα μπαίνουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών"

Εχασε τη μάχη με το θάνατο ο Αντώνης Βαρδής σήμερα τα ξημερώματα

Σε ηλικία 66 ετών έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Βαρδής, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο Αντώνης Βαρδής από τον περασμένο Ιούλιο έδινε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του, καθώς έπασχε από καρκίνο. Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Τον Μάιο του 2013 είχε ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου και υπεβλήθη σε εγχείρηση εγκεφάλου για αφαίρεση όγκου. Μετά την επέμβαση παρουσίασε επιπλοκές και τον Αύγουστο του 2013 νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Η υγεία του γρήγορα επιδεινώθηκε, καθώς η δεξιά πλευρά του παρέλυσε και δεν ήταν σε θέση να περπατήσει. Από τον Ιούλιο του 2014 νοσηλευόταν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Εχασε τη μάχη με το θάνατο ο Αντώνης Βαρδής σήμερα τα ξημερώματα"

Τέσσερα χρόνια χωρίς παιδίατρο η Πάρος

Ζητούν απεγνωσμένα γιατρό, αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, με τον φόβο μιας απρόσμενης ασθένειας.

Τα νησιά του αρχιπελάγους βιώνουν επί δεκαετίες την έλλειψη ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών.

«Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ενός παιδιάτρου εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο νησί έχουμε μόνο ιδιώτες, αλλά κανέναν στο Κέντρο Υγείας», λέει o κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, μέχρι πρότινος δήμαρχος Πάρου που κάθε καλοκαίρι δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών.

«Παρά τις υποσχέσεις η θέση δεν έχει καλυφθεί. Εχουμε συζητήσει το θέμα με όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί Υγείας. Λάβαμε κατά καιρούς υποσχέσεις ότι θα έρθει ιατρός, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Λένε ότι προκηρύχθηκε η θέση και ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος. Ομως δεν έχει γίνει προσπάθεια για διαφορετική νομοθέτηση. Στα νησιά υπάρχει ιδιαιτερότητα και απαιτούνται κίνητρα. Η άλλη μεγάλη έλλειψη είναι η στελέχωση του ΕΚΑΒ. Σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν βάρδιες κενές. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατυχημάτων, όταν υπάρχει κενό στη βάρδια, καλείται μια εθελοντική ομάδα διάσωσης που έχει δημιουργηθεί στο νησί για να κάνει τη μεταφορά», λέει ο πρώην δήμαρχος και υπεθυμίζει ότι πριν από λίγο καιρό 800 κάτοικοι της Πάρου είχαν έρθει στην Αθήνα πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας.

Στα χαρτιά

Σε μια άλλη γωνιά του Αιγαίου η έλλειψη γιατρού αποτελεί μόνιμη κατάσταση. «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Εδώ και δύο χρόνια βγαίνουν προκηρύξεις για να καλυφθούν οι θέσεις, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει ο δήμαρχος Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, και συμπληρώνει:

«Επίσημα πρόκειται για Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, όπου προβλέπονται δύο αγροτικοί, μία νοσηλεύτρια και ένας ιατρός ειδικότητας.

Αυτό στα χαρτιά, διότι γιατρό δεν έχουμε κανέναν. Φτάσαμε στο σημείο να έρχεται γιατρός από το Νοσοκομείο Χίου, ο οποίος αλλάζει κάθε δέκα ημέρες.

Είναι όμως ένας μόνο άνθρωπος που κάνει συνεχώς εφημερία και είναι δύσκολο να χειριστεί κάθε περιστατικό. Αλλά και η μετάκληση είναι δύσκολη, διότι ναι μεν οι γιατροί πληρώνονται τα οδοιπορικά, αλλά ύστερα από έναν χρόνο... Ως δήμος θέλουμε να καλύψουμε τη δαπάνη για να βοηθήσουμε τη διαδικασία, αλλά η διαμονή του ιατρού δεν προβλέπεται ως νόμιμη δαπάνη».

Το ίδιο έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Αστυπάλαια. «Το θέμα, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως εξαιρετικά επικίνδυνο. Στα μικρά νησιά υπάρχει ένας γιατρός τις περισσότερες φορές χωρίς ειδικότητα. Αν και έχουμε αναδείξει το πρόβλημα, και έγιναν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, λύσεις δεν δόθηκαν. Περιμένουμε να δούμε θεσμικές κινήσεις, διότι μόνο έτσι μπορούν να λυθούν τέτοια θέματα», λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Πανορμίτης Κονταράτος.

Ούτε άδεια

«Το Πολυδύναμο Κέντρο, σύμφωνα με το οργανόγραμμα, πρέπει να διαθέτει τέσσερις θέσεις ειδικευμένων και δύο αγροτικούς ιατρούς, έξι συνολικά. Σήμερα υπάρχει μόνο μια γενική ιατρός, η οποία δεν μπορεί να πάρει ούτε άδεια. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 1.300 άτομα και το καλοκαίρι πενταπλασιάζεται. Είναι απίστευτο ότι δεν κατανοούν την επικινδυνότητα της κατάστασης», καταλήγει.

Ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερα χρόνια χωρίς παιδίατρο η Πάρος"

Τρόικα: Απεργίες, απολύσεις και συντάξεις στο στόχαστρο

Εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Χαμηλώνει τις προσδοκίες από το ταξίδι στο Παρίσι η ελληνική πλευρά. Επιμένουν οι δανειστές για αλλαγές σε απεργίες, ομαδικές απολύσεις και συντάξεις. Μικρές προσδοκίες για νέα ρύθμιση.

Ισχυρές πιέσεις να ανοίξει το ακανθώδες θέμα λειτουργίας των συνδικάτων και κυρίως του τρόπου λήψης των απεργιακών κινητοποιήσεων δέχεται η κυβέρνηση. Η τρόικα αναμένεται να επαναφέρει μετ' επιτάσεως το θέμα στις συναντήσεις που ξεκινούν από σήμερα στο Παρίσι. Και παρ' ότι η ελληνική πλευρά τις τελευταίες ώρες χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου αντιμετωπίζει εσωτερικό πρόβλημα, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται κουβέντα.

Οι δανειστές πάντως, έχουν ζητήσει οι αλλαγές να περάσουν από την ελληνική βουλή έως τον Νοέμβριο και το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο, ζητώντας από τους κοινωνικούς εταίρους να μπουν μπροστά. Ήδη, έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης που θα καταγράφει τις βέλτιστες πρακτικές στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν τόσο στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, όσο και στην επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών για ανταπεργία (λοκ άουτ). Ειδικά για το θέμα της προκήρυξης απεργιών, η τρόικα ζητά τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Ακόμη οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων σταδίων διαβούλευσης ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.

Αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο και τις πηγές χρηματοδότησης των συνδικάτων, καθώς στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας από τις συνδρομές των μελών.

Όσον αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων ο υπουργός Εργασίας θα επιμείνει στην διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, ενώ θα ζητήσει πίστωση χρόνου, ζητώντας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου, μετά από 12μηνη εφαρμογή.

Η ρύθμιση για τα Ταμεία

Στο ασφαλιστικό, καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση των εσόδων των ταμείων θεωρείται η βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών. Πλέον, η ηγεσία του υπουργείου κρατά μικρό καλάθι για το θέμα, ελπίζοντας ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για το ιδιωτικό χρέος, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στους εκπροσώπους των δανειστών, υπάρχει πρόβλεψη για κατηγοριοποίηση των οφειλετών και αποπληρωμή των οφειλών από 72 έως 100 δόσεις, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου στο 3,5% με 4%, αντί για 8,15% που ισχύει σήμερα.

Στη βαλίτσα του για το Παρίσι, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει τις προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα επιτευχθούν μέσω των ενοποιήσεων – συγχωνεύσεων ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως διοικητικών διαδικασιών, όπως η έκδοση των συντάξεων ή η είσπραξη των εισφορών. Παράλληλα, ρίχνει το βάρος της στην εφαρμογή του νόμου 3863/10, με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και καθιερώνεται σταδιακά, η βασική και η αναλογική σύνταξη. Στον αντίποδα, δεν έχει μαζί του τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, τα οποία θα είναι έτοιμα στα τέλη Οκτωβρίου.

Η πρώτη εικόνα πάντως, δεν είναι ικανοποιητική. Ιδίως στο σκέλος της ανταποδοτικότητας των καταβαλλόμενων εισφορών με τις παροχές, διαπιστώνεται υστέρηση της τάξης του 30%. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ, καθώς και οι συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, στον ΟΑΕΕ.

Σχεδόν δεδομένη θεωρείται η κατάργηση της 15ετίας και η θεσμοθέτηση της 20ετούς ασφάλισης ως βασική προϋπόθεση για την λήψη σύνταξης.

Ο υπουργός Εργασίας, την προηγούμενη εβδομάδα, δεσμεύθηκε εκ νέου, πως δεν θα υπάρξει αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

"Μάχη" αναμένεται στο σκέλος των προνοιακών επιδομάτων, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του συνόλου των παροχών.

Αγκάθι αποτελεί το ΕΚΑΣ, καθώς η τρόικα επιμένει πως βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, καθώς δεν διαχωρίζεται εάν είναι προνοιακή ή ασφαλιστική παροχή.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόικα: Απεργίες, απολύσεις και συντάξεις στο στόχαστρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news