facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

«Αδικαιολόγητες οι συνεχείς υποβαθμίσεις της Ελλάδας»

Πυρά κατά των οίκων αξιολόγησης εξαπολύει ο καθηγητής Οικονομικών Μάνφρεντ Γκέρτνερ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εταιρείες αξιολόγησης είναι συνυπεύθυνες για την παρ΄ολίγον χρεοκοπία χωρών της ευρωζώνης.
Πρόκειται για έναν «δημόσιο διαξιφισμό» με προϊστορία: το 2012 ο καθηγητής Γκέρτνερ και ο συνάδελφός του Μπιορν Γκρίσμπαχ δημοσίευσαν μία κοινή μελέτη, στην οποία κατηγορούν τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poorʼs, Moodyʼs, Fitch) για λανθασμένους χειρισμούς στην περίοδο της κρίσης, οι οποίοι επιτάχυναν την πορεία των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης προς την οικονομική καταστροφή, γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τροφοδοτούσαν συνεχώς την ανασφάλεια των επενδυτών και τελικά προκάλεσαν έναν φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων και ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γκέρτνερ «ο κίνδυνος έγκειται στο ότι μία γνωμοδότηση μπορεί να γίνει μία αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Η αδικαιολόγητη και λανθασμένη υποβάθμιση μίας χώρας μπορεί να υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία της, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να φτάσουν στα επίπεδα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την αδικαιολόγητη υποβάθμιση ή ακόμα και να τα ξεπεράσουν. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και μία οικονομικά εύρωστη χώρα στη χρεοκοπία».
Έσυραν οι οίκοι την Ελλάδα στο κούρεμα;
H Standard & Poor's απορρίπτει τις αιτιάσεις του καθηγητή Γκέρτνερ.
H Standard & Poor's απορρίπτει τις αιτιάσεις του καθηγητή Γκέρτνερ.
Ο καθηγητής Γκέρτνερ αναφέρει ως παράδειγμα αυτό-εκπληρούμενης προφητείας την περίπτωση της Γαλλίας, η οποία τον Νοέμβριο του 2011 υποβαθμίστηκε «κατά λάθος» από την Standard & Poorʼs με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα να εκτοξευθούν στα υψηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του ευρώ. Οι ερευνητές του φημισμένου ελβετικού πανεπιστημίου δεν αμφισβητούν βέβαια ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση στους οικονομικούς δείκτες στην περίοδο 2009-2012, η οποία θα δικαιολογούσε κάποια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι οι συνεχείς υποβαθμίσεις πήγαιναν πολύ πιο πέρα από ότι θα δικαιολογούσαν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών αυτών.
Αλλά όταν υποβάλει στους οίκους αξιολόγησης το ερώτημα, μήπως έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί και μήπως οι οίκοι επιφυλάσσουν ιδιαιτέρως ευμενή μεταχείριση στις αγγλοσαξονικές χώρες, από τις οποίες και οι ίδιοι προέρχονται, τότε η απάντηση είναι ένα κοφτό «όχι, δεν κάνουμε κάτι τέτοιο» χωρίς περαιτέρω συζήτηση. «Το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: μήπως οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις ανάγκασαν την Ελλάδα να συρθεί στο κούρεμα του χρέους; Αντί να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, μας λένε όλο αυταρέσκεια ότι ουσιαστικά κατάφεραν να προβλέψουν το ελληνικό κούρεμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ούτε το ερώτημά μας, αλλά ούτε και την ουσία του προβλήματος» τονίζει ο ελβετός ερευνητής.
«Και η Γερμανία θα κατέρρεε με τέτοια επιτόκια»
Παλαιότερη διαμαρτυρία κατά της Standard and Poor's στο Παρίσι.
Παλαιότερη διαμαρτυρία κατά της Standard and Poor's στο Παρίσι.
Η «εν δήμω» αντιπαράθεση συνεχίζεται, καθώς ο καθηγητής Γκέρτνερ έχει κατηγορήσει δημοσίως τον Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής στην Standard & Poorʼs, ότι «ψεύδεται» και «δεν αντιλαμβάνεται στοιχειώδεις συσχετισμούς της οικονομίας». Σε ερώτηση της Deutsche Welle, η Standard & Poorʼs δεν θέλησε να σχολιάσει τις σχετικές αιτιάσεις. Πάντως σε πρόσφατο άρθρο του στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Μόριτς Κρέμερ απορρίπτει τις αιτιάσεις περί «αυτό-εκπληρούμενης προφητείας» και κατηγορεί τον Μάνφρεντ Γκέρτνερ ότι ουσιαστικά συγχέει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Ωστόσο ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Ζανκτ Γκάλεν επιμένει και παραθέτει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας: «Πολλοί επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ήταν δικαιολογημένη μία υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες. Αντί γι αυτό, οι χώρες αυτές κατρακύλησαν οκτώ, εννέα, έντεκα βαθμίδες. Αποτέλεσμα: επιτόκια δανεισμού, στα οποία ούτε καν η Γερμανία και η Ελβετία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Είναι βέβαιο ότι αν η Γερμανία είχε να αντιμετωπίσει επιτόκια δανεισμού γύρω στο 23-25% θα πήγαινε για κούρεμα χρέους» δηλώνει ο καθηγητής Γκέρτνερ.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδικαιολόγητες οι συνεχείς υποβαθμίσεις της Ελλάδας»"

Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα Airbus της πρώην Ολυμπιακής που «σαπίζουν» στο Ελ. Βενιζέλος - Γιατί το κράτος δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας

Τα δύο Airbus A340-300 της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας που «σαπίζουν» καθηλωμένα στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας, φέρονται να είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς αεροπορικού περιοδικού «Airliner World», στο ενδιαφέρον αερομεταφορέα χαμηλού κόστους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το περιοδικό,ωστόσο, δεν κατονομάζει την εταιρεία, ωστόσο σημειώνεται ότι τα Εμιράτα διαθέτουν δύο αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους. Πρόκειται για την flydubai και την Air Arabia.

«Τα αεροσκάφη, τα οποία εκτιμάται ότι κοστίζουν στην ελληνική κυβέρνηση 790.000 ευρώ κατ' έτος για συντήρηση και τέλη στάθμευσης, βρίσκονται καθηλωμένα στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας» αναφέρεται το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η παλαιότητα των αεροσκαφών, οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται προκειμένου να καταστούν πλήρως αξιόπλοα, αλλά και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα «μικραίνουν» κατά πολύ την λίστα των πιθανών αγοραστών τους.

Πώς ξέμειναν τα δύο Airbus στην Αθήνα και γιατί η γραφειοκρατία έδιωξε τον επενδυτή από το Μαϊάμι

Σημειωτέον ότι τα δύο αεροπλάνα της παλιάς Ολυμπιακής θα έπρεπε να έχουν πωληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά λόγω γραφειοκρατίας, αλλά και ενός απίστευτου μπλεξίματος παραμένουν στο Ελ. Βενιζέλος από το 2009 και το Δημόσιο συνεχίζει να καταβάλλει για αυτά μηνιαίως το ποσό των 30.000 ευρώ. Οσο περνά ο καιρός τα αεροσκάφη απαξιώνονται συνεχώς, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο του Α340-300 έχει πάψει να παράγεται, ενώ ο κύκλος ζωής αρκετών συστημάτων τους έχει κλείσει, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αρκετά χρήματα, προκειμένου να ξαναπετάξουν.

Αλλά ας πάρουμε το θέμα από την αρχή της ιστορίας. Η Ολυμπιακή πωλήθηκε στον Ανδρέα Βγενόπουλο χωρίς τον αεροπορικό στόλο. Μεταξύ άλλων, ξέμειναν στο ελληνικό Δημόσιο τέσσερα Airbus Α-340 τα οποία η παλιά Ολυμπιακή χρησιμοποιούσε για τις υπερατλαντικές πτήσεις. Επί Γιώργου Παπανδρέου γίνονταν προσπάθειες πώλησης των τεσσάρων αυτών αεροπλάνων μέχρι που βρέθηκε ένας επενδυτής από το Μαϊάμι ο οποίος προσέφερε για την αγορά των τεσσάρων Airbus το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Αν και τα αεροπλάνα ήταν κοστολογημένα πάνω από 300 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση έδωσε τα χέρια με τον επενδυτή από το Μαϊάμι προκειμένου να μην σαπίζουν στο Ελ. Βενιζέλος τα Airbus.

Ο επενδυτής ήρθε, πήρε τα δύο αεροπλάνα, αλλά άφησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας τα άλλα δύο καθώς έχριζαν επισκευής η οποία απαιτούσε πολλά χρήματα. Ετσι, έφυγε λέγοντας ότι θα τα επισκευάσει εν καιρώ προκειμένου να μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια. Ωστόσο, στην πορεία, ο αγοραστής άρχισε να απαιτεί από το ελληνικό Δημόσιο να του παραδώσει τα δύο εναπομείναντα Airbus... αξιόπλοα. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έμπαινε στη διαδικασία επισκευής τους, ο καιρός περνούσε, η μεταβίβαση δεν γινόταν και τα αεροπλάνα σάπιζαν στο Ελ. Βενιζέλος.

Κάποια στιγμή, όμως, ο ο επενδυτής από το Μαϊάμι επανήλθε και πρότεινε να πάρει τα αεροπλάνα με μια... έκπτωση δύο εκατ. ευρώ. Αντί για 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή, να πληρώσει 18 εκατ. ευρώ.Η ελληνική πλευρά δέχτηκε, αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία επενέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο και βάζει βέτο στην πώληση αντί 18 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι το αρχικό ποσό το οποίο είχε αρχικά συμφωνηθεί να δοθεί ως αντίτιμο για τα δύο αεροπλάνα ήταν 20 εκατ. ευρώ. Με εκείνα και με τα άλλα ο επενδυτής από το Μαϊάμι εξαφανίστηκε. Ετσι τα δύο Airbus έμειναν να σαπίζουν στο Ελ. Βενιζέλος.

«Κυνήγι θησαυρού» για το κράτος οι τίτλοι ιδιοκτησίας των δύο Airbus

Κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εντολή τα δύο αεροπλάνα να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ για να τα βγάλει στο σφυρί. Με το που ξεκινά, όμως, η διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ ανακαλύπτουν ότι τα δύο Airbus δεν είναι του ελληνικού Δημοσίου αλλά ανήκουν σε δύο κυπριακές εταιρείες οι οποίες έχουν ως εκκαθαριστή το ίδιο πρόσωπο και το οποίο συνδέεται με την μίσθωση των αεροσκαφών από την Ολυμπιακή το 1999. Η ελληνική πλευρά επικοινωνεί μαζί του και του ζητούν να τα μεταβιβάσει στο ελληνικό Δημόσιο. Εκείνος όμως αρνείται, υποστηρίζει ότι τα Αirbus ανήκουν στις εταιρείες του και ότι έχει κάνει έξοδα για αυτά.

Εκείνη την εποχή, το δημόσιο είχε μπει εγγυητής για το leasing των αεροσκαφών από την Ολυμπιακή, κοινοποιώντας, μάλιστα, σχετική απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών, κ. Νίκου Χριστοδουλάκη προς την Κυπριακή εταιρία Observatory Enterprises Ltd , που ήταν η εκμισθώτρια των δύο εκ των τεσσάρων Airbus. Για κάποιον λόγο, τον οποίο ουδέποτε έχει εξηγήσει το υπουργείο Οικονομικών, οι τίτλοι ιδιοκτησίας των δύο αεροσκαφών φαίνεται να βρίσκονται ακόμη στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια της Ολυμπιακής έχουν καλυφθεί από το δημόσιο.

Γιατί η Apollo Aviation δεν αγόρασε τα αεροσκάφη

Κάποια στιγμή, τον Δεκέμβιο του 2011, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πώληση τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus A340-300 με αριθμούς κατασκευαστή (MSN) 235, 239, 280 και 292 στην εταιρεία Apollo Aviation Group. Ομως, η εταιρεία απέσυρε το ενδιαφέρον της, έπειτα από την απόρριψη της σύμβασης πώλησης -την οποία είχε συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ- από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, παρ' όλο που το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε αργότερα την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, εν τούτοις οι αμερικανοί δεν επανήλθαν, καθώς είχαν καταγγείλει την σύμβαση.

Τελικά, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, τον Ιούλιο του 2012,αποφασίστηκε να πωληθούν στην εταιρεία τα δύο έναντι 31 εκατ. ευρώ παρά την αρχική εκτίμηση των 180 εκατ. ευρώ. Το Φθινόπωρο του 2012, οι αμερικανοί πήραν τα δύο αεροσκάφη και κατέβαλαν το τίμημα των 20 εκατ. δολαρίων. Τα δύο Airbus τεμαχίστηκαν στην Αθήνα, διότι οι αεροπορικές αρχές των ΗΠΑ δεν επέτρεψαν την έκδοση άδειας ειδικής πτήσης και άλλωστε οι νέοι τους ιδιοκτήτες ενδιαφέρονταν πρωτίστως για τους κινητήρες τους. Ακολούθησε η μεταφορά της διαχείρισης των αεροσκαφών στο ΤΑΙΠΕΔ. Στις αρχές του 2013 η Apollo εντόπισε προβλήματα στους κινητήρες των δύο πρώτων Airbus και ζήτησε τεχνικό έλεγχο, ο οποίος εντόπισε τεχνικές βλάβες. Έτσι, ξεκίνησε «παζάρι» για μείωση του τιμήματος μεταξύ των Αμερικανών και του τεχνικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, με τον χρόνο να δουλεύει υπέρ της Apollo, αφού κάθε μέρα που περνούσε, τα αεροσκάφη έχαναν αξία. Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την πώληση με τίμημα 9 εκατ. δολαρίων για κάθε αεροσκάφος και υπέγραψαν τροποποιητική σύμβαση, η οποία υπεβλήθη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά δεν πήρε το «πράσινο φως». Τα αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι καθηλωμένα στο «Ελ. Βενιζέλος».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα Airbus της πρώην Ολυμπιακής που «σαπίζουν» στο Ελ. Βενιζέλος - Γιατί το κράτος δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας"

Ποιοι και γιατί βάζουν φρένο στο ελληνικό Pony, το τζιπ των φτωχών

Απαντώντας στον κ. Κοντογούρη, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας NAMCO που φιλοδοξεί να επαναφέρει το Pony, γνωστό και ως «τζιπ των φτωχών» στην Ελλάδα, και ο οποίος άφησε αιχμές για «γραφειοκρατικές διατυπώσεις που εμποδίζουν την έκδοση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου ή περί συμφερόντων που δεν θέλουν την ανάπτυξη του ελληνικού αυτοκινήτου», το υπουργείο Υπoδομών, Μεταφορών και Δικτύων με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι o συγκεκριμένος επιχειρηματίας ούτε έχει απευθυνθεί στο υπουργείο ούτε και εκκρεμεί αίτημα του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών εγκρίσεων τύπου μικρής σειράς γίνεται με την διαδικασία της Κοινοτικής Οδηγίας 2007/46, εφόσον τα οχήματα ελεγχθούν από φορείς που έχουν οριστεί ως Τεχνικές Υπηρεσίες, εφόσον προηγουμένως έχουν διαπιστευτεί από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) και τονίζεται:

«Η διαπίστευση βεβαιώνει ότι ο διαπιστευμένος φορέας ικανοποιεί τα προβλεπόμενα διεθνή πρότυπα και ότι έχει την επάρκεια να εκτελεί ή να εποπτεύει τις σχετικές δοκιμές που απαιτούνται.

Τέτοιες εταιρείες στην χώρα μας, έχουν οριστεί με απόφαση του υπουργείου, μετά την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών, η Dekra Automotive ServicesSrl την 14-3-2012 και η TuV Austria Automotive GmbH την 14-3-2012.

H ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας A.E. με διακριτικό τίτλο «ΕΒΕΤΑΜ» λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ΕΒΕΤΑΜ δεν διέθετε σχετική διαπίστευση, το υπουργείο όμως την όρισε ως ΤΥ την 20-6-2013, για διάστημα έξι μηνών μόνο για τα ρυμουλκούμενα-ημιρυμουλκούμενα (των οποίων οι δοκιμές είναι λίγες και πιο απλές) με την προϋπόθεση στο διάστημα αυτό να προσκομίσει την αντίστοιχη διαπίστευση.

Η προνομιακή αυτή ρύθμιση αυτή έγινε αφού λάβαμε υπόψη τις ανάγκες της αγοράς διότι την εποχή ορισμού δραστηριοποιούνταν μόνο μία ΤΥ ενώ υπήρχαν ελληνικές κατασκευές ρυμουλκουμένων που ζητούσαν έγκριση και δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις.

Το διάστημα αυτό παρατάθηκε για δύο επιπλέον μήνες και έληξε στις αρχές του Μαΐου και στη συνέχεια για ακόμη δύο μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

Βέβαια, υπέβαλε έγγραφο του ΕΣΥΔ από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός, ο οποίος σημειωτέον ελέγχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν έχει ορίσει συμβούλιο για να εγκρίνει το αίτημά της.

Η Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης από την άλλη μεριά διαμαρτυρήθηκε για τον ορισμό της ΕΒΕΤΑΜ ως ευνοϊκή μεταχείριση.

Οι δοκιμές που απαιτούνται από την οδηγία 2007/46 είναι κρίσιμες για την ασφάλεια των οχημάτων που εγκρίνονται, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι ο έλεγχος των επιβατικών αυτοκινήτων είναι πιο απαιτητικός από εκείνον των ρυμουλκουμένων.

Υπενθυμίζοντας ότι ήδη δραστηριοποιούνται δύο φορείς που ικανοποιούν τις σχετικές απαιτήσεις της ανωτέρω οδηγίες και οι οποίοι μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της αγοράς λαμβάνοντας δε υπόψη την αρχή της ίσης μεταχείρισης το υπουργείο δεν μπορεί να ορίσει κατ' εξαίρεση την ΕΒΕΤΑΜ ως ΤΥ χωρίς να έχει διαπιστευθεί από το ΕΣΥΔ.

Ως εκ τούτου και μέχρι η ΕΒΕΤΑΜ πιστοποιηθεί ως ΤΥ, ο κ. Κοντογούρης θα μπορούσε να απευθυνθεί σε άλλους πιστοποιημένους φορείς, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση της εθνικής έγκρισης τύπου μικρής σειράς».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι και γιατί βάζουν φρένο στο ελληνικό Pony, το τζιπ των φτωχών "

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται το μεγάλο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι κόβεται στους ασφαλισμένους

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία καθορίζεται το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ.

Με την απόφαση του κ. Βορίδη, κατανέμεται ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για διαγνωστικές εξετάσεις ανά νομό και ανά πάροχο σε όλη την χώρα.

Τα κριτήρια κατανομής είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό – ανάγκες και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά.

«Η υπουργική απόφαση για το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στοχεύει στην διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, στην ίδια υπουργική απόφαση εισάγονται κατευθυντήριες οδηγίες που προέκυψαν μέσα από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και εδράζονται στην ελληνική και διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η εποχή δηλαδή που κάθε γιατρός ανεξάρτητα από ειδικότητα συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν.

Η πρακτική αυτή οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ στην συνέχεια, μετά την ενοποίηση τους.

Σήμερα εισάγουμε κατευθυντήριες οδηγίες, αναδρομικό κλινικό έλεγχο, κατανομή πλαφόν ανά νομό και ανά πάροχο και όπου απαιτείται εκπτώσεις (rebate) και επιστροφή (clawback) έτσι ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Αύριο εγκαθιστούμε διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, κλινικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και κλειστούς προϋπολογισμούς χωρίς rebate και clawback».

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Έρχεται το μεγάλο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι κόβεται στους ασφαλισμένους"

Έρχονται τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ! Πόσo θα πληρώνουν οι ασθενείς

Ανοίγουν τις πύλες τους το Σεπτέμβριο τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων.

Έτσι όσοι ασθενείς πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα και δεν μπορούν να περιμένουν σε λίστες αναμονής ενώ επιθυμούν να επιλέξουν και τον γιατρό που θα τους χειρουργήσει, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και το απόγευμα καταβάλλοντας τη σχετική αμοιβή.

Το νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη προωθείται αντίστοιχα και από τον Μάκη Βορίδη και προβλέπει να μπορούν ασθενείς που θα επιλέγουν να πάνε στο ΕΣΥ και όχι στον ιδιωτικό τομέα να χειρουργούνται απόγευμα αλλά με αμοιβή.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και φαίνεται πως τώρα θα γίνει πράξη από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως οι αμοβές των γιατρών θα προκαθοριστούν και θα καταβάλλονται από τους ασθενείς που θα επιλέγουν το νοσοκομείο και το γιατρό, είτε με την ιδιωτική τους ασφάλεια είτε με χρήματα από την τσέπη τους.

Αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία όπου οι ασθενείς για να δούνε συγκεκριμένο γιατρό πληρώνουν με δικά τους χρήματα.

Οι αμοιβές των χειρουργών, οι όροι συμμετοχής του προσωπικού και οι προϋποθέσεις της ολοήμερης λειτουργίας των χειρουργείων θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Βέβαια είναι και πολλά τα αγκάθια που προκύπτουν.

Τα αγκάθια

-Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δε διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό για την πρωινή τους λειτουργία

-Για να ανοίξουν απόγευμα χειρουργικές αίθουσες θα πρέπει να παραταθούν βάρδιες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων απαραίτητων εργαζομένων γεγονός που σημαίνει επιπλέον κόστος για το ΕΣΥ. Όμως σήμερα δεν μπορούν καλά καλά να πληρωθούν οι εφημερίες και οι υπερωρίες.

-Είναι άγνωστο πως θα γίνει ταυτόχρονη χρέωση του χειρουργείου με ιδιωτικά κριτήρια (καταβολή κόστους από ασθενή) αλλά και χρέωση Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ), που συνήθως γίνεται στο ΕΣΥ όταν υπάρχει νοσηλεία ασθενούς.

-Τι θα γίνει με όσους δε διαθέτουν χρήματα να χειρουργηθούν με διαδικασίες εξπρές το απόγευμα, δεδομένου πως υπάρχει η εκτίμηση ότι οι χειρουργοί θα ρίξουν όλο το βάρος τους στους ιδιωτικούς ασθενείς.

-Η πώληση ελκυστικών πακέτων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να περιλαμβάνει και το απαραίτητο δωμάτιο Α' θέσης, γεγονός που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους από μια καλύτερη φιλοξενία.

-Πως θα πληρώνονται όσοι συμμετέχουν στην απογευματινή διαδικασία. Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους χειρουργούς που θα μπαίνουν στα χειρουργεία αλλά και το λοιπό προσωπικό.

-Ποιες θα είναι οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην γίνεται είσπραξη μαύρου χρήματος από γιατρούς που θα επισπεύδουν τα χειρουργεία για τους έχοντες και είναι πιθανό να τους χειρουργούν τις πρωινές ώρες;

-Την ώρα που σήμερα δεν επαρκούν τα κρεβάτια και πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, πως θα διατηρούνται κενές κλίνες για να νοσηλεύονται όσοι πληρώνουν και χειρουργούνται το απόγευμα;

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ! Πόσo θα πληρώνουν οι ασθενείς"

Χαμηλούς τόνους για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ κρατά το υπουργείο Οικονομικών

Να μη δημιουργήσει προσδοκίες αναφορικά με τις δόσεις αποπληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα καταβληθεί σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015.

Συγκεκριμένα, αποσυνδέουν την γνωμοδότηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) -η οποία έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις (Μάρτιο 2015), ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014- από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν πως η διαρκή διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών αποτελεί πρόβλημα, αναφέρουν ωστόσο πως σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα η τρόικα δύσκολα θα αποδεχθεί την επέκταση την αποπληρωμής του φόρου πέραν των 4 δόσεων.

Το θέμα θα εξετασθεί αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος επιστρέφει σήμερα στο υπουργείο από τις ολιγοήμερες διακοπές του. Ο κ. Χαρδούβελης θα ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου τόσο για το θέμα των δόσεων, όσο και για τις διορθώσεις που επήλθαν σε βασικές παραμέτρους του ΕΝΦΙΑ και οι οποίες δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα κατά την πρώτη εκκαθάριση του φόρου.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμηλούς τόνους για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ κρατά το υπουργείο Οικονομικών"

ΣΔΟΕ: "Λαβράκια" φοροδιαφυγής από τη λίστα Λαγκάρντ. Ανεπάγγελτος με ετήσιο εισόδημα 1,3 εκατ. ευρώ

«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο, που εντόπισαν σωρεία περιπτώσεων φοροδιαφυγής, μεταξύ αυτών και... ιδιώτες που αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς επίσης και επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έκοβαν τιμολόγια.

Σε σχετική ανακοίνωση, παρατίθενται χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανά Διεύθυνση.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, στην Περ/κή Δ/νση ΣΔΟΕ ΑΤΤΙΚΗΣ δέκα επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικού ύψους 3.109.600 ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν την απόδοση του ΦΠΑ και να μειώσουν ισόποσα τα κέρδη τους. Περιλαμβάνονται μόνο επιχειρήσεις με ανύπαρκτες συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ.

- Τέσσερις επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 31.636.146 ευρώ. Για τις συναλλαγές αυτές δεν καταβλήθηκε κανένας φόρος, ενώ από τους λήπτες χρησιμοποιήθηκαν για τον παράνομο συμψηφισμό ΦΠΑ και τη μείωση των φορολογητέων κερδών.

- Ένας ιατρός κατά τα έτη 2005-2013 δεν εξέδωσε αποδείξεις για υπηρεσίες συνολικού ύψους 1.051.167 ευρώ.

- Δύο δικηγόροι κατά τα έτη 2005-2011 δεν εξέδωσαν αποδείξεις για υπηρεσίες συνολικού ύψους 289.000 και 234.370 ευρώ, αντιστοίχως.

- Ένας λογιστής-σύμβουλος επιχειρήσεων κατά τα έτη 2007-2012 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για έσοδα ύψους1.128.206 ευρώ.

- Οκτώ φυσικά πρόσωπα παρουσίασαν μεγάλη προσαύξηση της περιουσίας τους, χωρίς αυτή να δικαιολογείται από τα δηλούμενα εισοδήματά τους και χωρίς να προκύπτει η πηγή ή η αιτία προέλευσης.

Συγκεκριμένα:

- Δικηγόρος Αθηνών δεν δικαιολογεί προσαύξηση περιουσίας κατά 3.642.489 ευρώ.

- Ανεπάγγελτος που διαμένει στην περιοχή Καλαμπάκας Τρικάλων δεν δικαιολογεί προσαύξηση της περιουσίας του κατά 1.346.501 ευρώ.

- Αγρότης-αγροτοσυνδακαλιστής παρουσιάζει αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 714.642 ευρώ.

- Ιδιώτης-μέλος Ν.Π κάτοικος Αιγάλεω παρουσιάζει αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 343.184 ευρώ.

- Ιατρός με έδρα στον Πειραιά δεν δικαιολογεί προσαύξηση περιουσίας κατά 343.237 ευρώ.

- Ψυχίατρος αύξησε την περιουσία του κατά 246.513 ευρώ, χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλούμενα εισοδήματά του.

- Ιδιώτης κάτοικος Αμαρουσίου δεν δικαιολογεί αύξηση περιουσίας κατά 118.869 ευρώ.

- Ιατρός ρευματολόγος, με έδρα στην περιοχή της Πρωτεύουσας, δεν δικαιολογεί προσαύξηση της περιουσίας του κατά570.918 ευρώ.

- Επιχείρηση εμπορίας υποδημάτων και απομιμήσεων κοσμημάτων δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και κατ΄ αυτόν τον τρόπο απέκρυψε έσοδα 891.634 ευρώ.

- Μεταβίβαση πολυτελών ακινήτων στη Βούλα Αττικής δηλώθηκε με τίμημα μικρότερο του πραγματικού κατά 1.863.000 ευρώ, με συνέπεια την μη καταβολή του φόρου μεταβίβασης ,που αναλογεί σε αυτή τη διαφορά.

- Δωρεά χρηματικού ποσού 2.347.762,29 ευρώ δεν δηλώθηκε, με συνέπεια να μη καταβληθεί ο αναλογών φόρος. Η δωρεά διαπιστώθηκε από την επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.

Στις έρευνες περιλαμβάνονται και έξι πελάτες της Τράπεζας HSBC που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Σε πλήθος ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων διαπιστώθηκαν μικρότερες διαφορές.

Στην Επιχειρησιακή Δ/νση Εδικών Υποθέσεων Αθηνών (ΕΔΕΥΑ) εντοπίστηκε φυσικό πρόσωπο, ο ρόλος του οποίου στις προμήθειες του Δημοσίου ερευνάται δικαστικά, που απέκρυψε ποσό 17.264.522,64 ευρώ, το οποίο διακινήθηκε, μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών.

- Επιχείρηση πραγματοποίησε πωλήσεις αθλητικών υποδημάτων, μέσω διαδικτύου, ύψους 1.264.797 ευρώ, χωρίς να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών και φυσικά χωρίς να εκδώσει νόμιμα φορολογικά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η ίδια επιχείρηση ερευνάται από το ΣΔΟΕ και για τη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων γνωστών εταιρειών.

- Τέσσερις επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.212.969 ευρώ, με σκοπό να συμψηφίσουν παρανόμως τον αναλογούντα ΦΠΑ και να μειώσουν ισόποσα τα καθαρά κέρδη.

Στην Περ/κή Δ/νση ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, οι έλεγχοι εντόπισαν τέσσερις επιχειρήσεις που εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.442.671 ευρώ, προκειμένου να καρπωθούν τον ΦΠΑ και να μειώσουν τα καθαρά κέρδη.

Στην Επιχειρησιακή Δ/νση Ειδικών Υποθέσεων Θες/νίκης (ΕΔΕΥΘ), εντοπίστηκε εταιρεία εκτελωνιστών, που έλαβε πλαστά και εικονικά παραστατικά, ενώ, ταυτοχρόνως, εξέδωσε άλλα μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία για πώληση εμπορευμάτων συνολικής αξίας 1.995.056,90 ευρώ.

- Εξωχώρια εταιρεία (offshore) ιδιοκτησίας ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπέβαλε δηλώσεις και κατ΄ αυτόν τον τρόπο απέφυγε να καταβάλει στο Δημόσιο φόρους και τέλη, συνολικού ύψους 2.736.838,36 ευρώ.

- Εταιρεία εμπορίας φαρμακευτικών ειδών παρουσίαζε στα βιβλία της ελλείμματα ταμείου και μη αναμορφωθείσες λογιστικές διαφορές, συνολικού ύψους 5.791.224,03 ευρώ.

- Αθλητικό σωματείο εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία και, συγκεκριμένα, τιμολόγια για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών, συνολικής αξίας 483.891,19 ευρώ.

- Δύο επιχειρήσεις έλαβαν από αθλητικό σωματείο –διαφορετικό από το παραπάνω- εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 566.956 ευρώ.

- Φυσικό πρόσωπο, που είχε εμπλοκή σε πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών και τουριστικών υπηρεσιών, μέσω διαδικτύου,παρουσίασε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας από καταθέσεις τρίτων προσώπων, ύψους 372.000 ευρώ.

- Σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου, μέσω τηλεπωλήσεων, καταλογίσθηκαν παραβάσεις για διάφορες φορολογίες, ύψους 100.000 ευρώ. Η διαπίστωση προέκυψε από διασταύρωση των δεδομένων των Η/Υ της ιδίας και στοιχείων από εταιρείες ταχυμεταφορών.

Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Ηπείρου, συνεταιρισμός παραγωγών αγροτικών προϊόντων κατά τα έτη 2005-2008 έλαβε μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία για αξία 2.274.915 ευρώ. Μερικώς εικονικό είναι το φορολογικό στοιχείο το οποίο εμφανίζει συναλλαγή με αξία μεγαλύτερη της πραγματικής.

Στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος, δικηγόρος εν ενεργεία ασκούσε παρατύπως πωλήσεις αυτοκινήτωνο δε αριθμός των συναλλαγών αυτών ανέρχεται σε 541.

- Δεσμεύτηκαν οκτώ αυτοκίνητα στο νομό Αιτωλ/νίας, χωρίς τελωνισμό και ταξινόμηση.

- Εντοπίστηκαν παραποιημένα στοιχεία μισθοδοσίας σε σύλλογο εργατών θαλάσσης και φορτοεκφορτωτών, με αποτέλεσμα την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 117.253 ευρώ.

- Από ανάγνωση φορολογικής μνήμης παράνομης φορολογικής ταμειακής μηχανής προέκυψαν 17.228 παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης.

- Τουριστικό γραφείο, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων δήμου της Δυτ. Ελλάδος, απέκρυψε153 συναλλαγές.

- Μηχανικός δημόσιος λειτουργός ασκούσε παράνομα ιδιωτικό έργο. Οι αμοιβές των ιδιωτών πελατών οι οποίες κατατέθηκαν σε τραπεζικό του Λ/μό ανέρχονται σε 100.000 ευρώ.

- Επιχείρηση κατασκευής και εμπορίας αλουμινίου εξέδωσε πλήθος εικονικών φορολογικών στοιχείων. Τα ποσά που αναμένεται να καταλογισθούν εκτιμώνται σε 3.255.000 ευρώ.

Στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, κατά την έρευνα, που διενεργείται για τη μίσθωση πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, μέσω διαδικτύου, διαπιστώθηκε ότι ατομική επιχείρηση, με έδρα τη Ρόδο, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για την κατασκευή εξοχικών κατοικιών σε έξι αλλοδαπούς πελάτες, ύψους 1.267.800 ευρώ.

Στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Ιονίων Νήσων, πλανόδιος ασκούσε εμπορία πολυτελών ρολογιών, αντικών και κονδυλοφόρων, χωρίς να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών και χωρίς να λαμβάνει και εκδίδει νόμιμα παραστατικά. Το ύψος των προστίμων για τα έτη 2013 και 2014 ανέρχεται σε 271.000 ευρώ.

Στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, τρεις αγρότες του ειδικού καθεστώτος, προκειμένου να λάβουν παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, έλαβαν εικονικά στοιχεία για ανύπαρκτες πωλήσεις ύψους 197.831,41 ευρώ.

- Δικηγόρος απέκρυψε εισόδημα ύψους 55.000 ευρώ, όπως προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών.

- Εντοπίστηκε ο πραγματικός εκδότης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ύψους 518.425,50 ευρώ, στον οποίο και καταλογίσθηκαν οι παραβάσεις.

Στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Κρήτης, οι αμοιβές που ελάμβαναν ιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούσε σε νοσοκομείο δεν εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις. Εντοπίστηκαν 123 περιπτώσειςκαι το ύψος των αδήλωτων εισοδημάτων ανέρχεται στο ποσό των 3.220.000 ευρώ και αφορά στα έτη 2006-2011.

- Ανώνυμη εταιρεία εμπορίας κρεάτων έλαβε και χρησιμοποίησε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικού ύψους25.518.502 ευρώ από δύο ατομικές επιχειρήσεις.

Στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Δυτ. Μακεδονίας, ατομική επιχείρηση, με αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων, κατά τα έτη 2009-2012, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 1.184.287 ευρώ.

Στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, επιχείρηση στην Αργολίδα, με αντικείμενο εργασιών κατασκευές-πωλήσεις ακινήτων, συνέταξε τέσσερα συμβόλαια με αξία κατώτερη της πραγματικής κατά το ποσόν των 2.650.000 ευρώ. Η ανακρίβεια επιβεβαιώθηκε από το άνοιγμα και την επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.

- Τέσσερα φυσικά πρόσωπα, ενεργούντες ως εκπρόσωποι αλλοδαπών επιχειρήσεων, έλαβαν ανακριβή συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με τους διαφυγόντες φόρους να υπολογίζονται σε 1.200 ευρώ. Η ανακρίβεια, όπως και στην προηγουμένη περίπτωση, προέκυψε από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

- Φυσικό πρόσωπο ιδιώτης συνέταξε τρία συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με αξία μικρότερη της πραγματικής κατά450.000 ευρώ.

- Επιχείρηση, με έδρα την Κορινθία και αντικείμενο εργασιών επισκευές αυτοκινήτων-εμπορία ανταλλακτικών, έλαβε εικονικά τιμολόγια αξίας 120.000 ευρώ, προκειμένου να καρπωθεί παρανόμως το ΦΠΑ και μειώσει τα κέρδη της.

- Πολυτελής εξοχική κατοικία ενοικιαζόταν μέσω internet αντί του ποσού των 4.200 ευρώ ανά 10ήμερο, χωρίς να εκδίδονται παραστατικά.

Τα πορίσματα των ερευνών του ΣΔΟΕ διαβιβάζονται στις αρμόδιες ΔΟΥ και τα τελωνεία για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και τον καταλογισμό των φόρων, τελών και δασμών- κατά περίπτωση- ενώ, όπου προβλέπεται, συντάσσεται και μηνυτήρια αναφορά.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΔΟΕ: "Λαβράκια" φοροδιαφυγής από τη λίστα Λαγκάρντ. Ανεπάγγελτος με ετήσιο εισόδημα 1,3 εκατ. ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news