facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Σάλος από δημοσίευμα περί ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ - Διαψεύδει ο Βρούτσης

Kατηγορηματική διάψευση από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση για δημοσίευμα που ανέφερε σχέδιο ξαφνικού θανάτου στον ΟΑΕΔ. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα ήταν αρνητικές με το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει την ύπαρξη του οργανισμού και τους ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να ζητούν εξηγήσεις!

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Η εφημερίδα των Συντακτών”, άναψε... φωτιές στην κυβέρνηση, καθώς κάνει λόγο για ενδεχόμενο πλάνο κατάργησης του ΟΑΕΔ.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με επίσημη δήλωσή του:

«Μόνο ως προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα περί «σχεδίου ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ».

Ουσιαστικά πρόκειται για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Κάτι παρόμοιο είχε γραφτεί πρόσφατα και από την γερμανική εφημερίδα Bild, προκαλώντας σάλο.

Το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ ενισχύεται σημαντικά: αφενός μέσα από τη διαχείριση αυξημένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και αφετέρου μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση των δομών του στους κρίσιμους τομείς της επαγγελματική κατάρτισης και μαθητείας.

Τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς για την πατρίδα μας, εκτός από περίεργο είναι και ύποπτο που κάποιοι προσπαθούν με ανύπαρκτα επικοινωνιακά εφευρήματα να δηλητηριάζουν την Κοινή Γνώμη».

"Η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους"

Το ΠΑΣΟΚ με σχόλιο του γραφείου Τύπου του, τονίζει ότι η προστασία του ΟΑΕΔ είναι πάγια θέση κόμματος. Τη θέση αυτή υπογράμμιζε το ΠΑΣΟΚ και με σχόλιο του στις 14 Αυγούστου, «με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ».

Αναλυτικά, στο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ΟΑΕΔ, τονίζεται:
«Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στις 14 Αυγούστου, με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ, ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ότι είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αφορά και στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών».

Άμεσα διευκρινίσεις ζητά η ΔΗΜΑΡ από τον αρμόδιο Υπουργό. «Τα σενάρια πώλησης του ΟΑΕΔ απαιτούν άμεσα διευκρινίσεις και διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
«Η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ θα αποτελέσει μια πράξη ακραίου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία η ΔΗΜΑΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, η επιδοματική πολιτική, καθώς και οι πολιτικές απασχόλησης απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας για ένα συντεταγμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στρατούλης: "Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση"

Απάντηση από τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση για το «αν η κυβέρνηση και η τρόικα προετοιμάζουν τον ξαφνικό "θάνατο", δηλαδή την κατάτμηση, τη διάλυση, την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ» ζητά με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.

Όπως αναφέρει ο κ. Στρατούλης, η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση του ΟΑΕΔ και η μεταφορά της επιδότησης ανεργίας, και κατά συνέπεια των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για την ανεργία, στο ΙΚΑ στοχεύει στην αρπαγή τους, για να στηριχθεί η καταρρέουσα λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών οικονομική βάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Επίσης, προσθέτει, η μεταφορά και η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων που στηρίζουν τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ιδιώτες εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο ιδιοτελείς στόχους μεγάλων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων και θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την ήδη πρωτοφανώς υψηλή ανεργία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο κ. Στρατούλης, «προειδοποιεί την κυβέρνηση, "ούτε να το σκέφτεται" να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, και μάλιστα σε μια περίοδο που, λόγω των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της, έχει εκτινάξει την ανεργία σε ουράνια ύψη».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος από δημοσίευμα περί ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ - Διαψεύδει ο Βρούτσης"

Λουκέτο στον ΟΑΕΔ; Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «ξαφνικό θάνατο» του Οργανισμού

Τα επιδόματα στο ΙΚΑ, προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια σε ιδιώτες!

Σενάρια «ξαφνικού θανάτου» έχουν ζώσει τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, με την κυβέρνηση να φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού βάσει των προτύπων που έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εδώ και ένα δίμηνο περίπου, με τον υπουργό, που έχει βαλθεί να «ξεχερσώσει» οποιαδήποτε δημόσια δομή δρα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα μη υπολογίζοντας το σχετικό κόστος.

Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται και αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας κ.λπ.) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι και θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ιδιώτες. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο σύνολο των κρατών-μελών της χειμαζόμενης από την κρίση Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διατεθούν μέσα στην επόμενη τριετία περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Γιατί θέλουν να τον κλείσουν

Οι θιασώτες του «ξαφνικού θανάτου» θεωρούν ότι ο ΟΑΕΔ έχει αποτύχει να επιτύχει αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του οργανισμού γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Από την άλλη, οι ίδιοι «επαΐοντες» θεωρούν ότι ακριβώς επειδή ο ΟΑΕΔ δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ (το ΙΚΑ εισπράττει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές για τον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια -όποτε το θυμηθεί- αποδίδει τα χρήματα αυτά), θα είναι εξαιρετικά απλό και εύκολο η επιδοματική πολιτική να ασκηθεί από το ΙΚΑ το οποίο και θα αναλάβει να χορηγεί τα επιδόματα ανεργίας και τις λοιπές παροχές σε άνεργους και εργαζόμενους, κάτι που τώρα επιτελεί ο ΟΑΕΔ. Μάλιστα, όπως λένε οι υποστηρικτές του σχεδίου κατάργησης του ΟΑΕΔ στα πρότυπα της ΕΡΤ, θα υπάρξει και μείωση κόστους, αφού το ΙΚΑ λαμβάνει αμοιβή ύψους 30% για τις υπηρεσίες είσπραξης που παρέχει στον ΟΑΕΔ. Αλλωστε ο υπουργός Γ. Βρούτσης έχει πειστεί ότι με τη θέση σε ισχύ του συστήματος ­ΑΤΛΑΣ (σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας αναμένεται να τεθεί στις αρχές του 2017) δεν θα χρειάζεται να απασχολούνται υπάλληλοι του ΙΚΑ στις συνταξιοδοτήσεις, αφού η ασφαλιστική ιστορία κάθε εργαζόμενου θα υπάρχει εντός του ηλεκτρονικού συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι ο… κύβος για τον ξαφνικό θάνατο του ΟΑΕΔ έχει ριχτεί και το σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή.

Στην «Bild» η είδηση…

Ηδη η γνωστή και μη εξαιρετέα γερμανική «Bild» δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επίκειται ο διαμελισμός του ΟΑΕΔ, με κάποιες από τις υπηρεσίες του να περνούν σε ιδιώτες-επενδυτές. Το σχετικό δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να υπάρξει διάψευση από πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο, αναλύοντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο έτερος κυβερνητικός εταίρος έχει ήδη αποφασίσει το μέλλον του ΟΑΕΔ. «Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης είναι η προστασία του δημοσίου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που μάλλον στόχο έχει να καταδείξει την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε όσα έχει αποφασίσει ο κ. Βρούτσης και σύμφωνα με πληροφορίες τυγχάνουν της θετικής έγκρισης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη, ο οποίος εκφράζει την πλευρά των τραπεζών στην κυβέρνηση.

Στην ελληνική πολιτική σκηνή το θέμα ήρθε μέσω δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Dealnews» και επέφερε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, που διαβλέπουν πίσω από τα δημοσιεύματα κυβερνητικό δάκτυλο για την έγερση του περιβόητου κοινωνικού αυτοματισμού (η ομάδα εργαζομένων να εγκαλείται ώστε να εγερθούν φαινόμενα επιτίμησης από τις υπόλοιπες ομάδες), πολιτική που άσκησε με ιδιαίτερο ζήλο ο… ευλογημένος από την ΕΡΤ τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος ανακοίνωσε τον «ξαφνικό θάνατο» της Δημόσιας Τηλεόρασης κατηγορώντας τους εργαζομένους της.

«Πυρά» εργαζομένων κατά διοικητή, υπουργού, κυβέρνησης

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμές στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, είναι η απάντηση των συνδικαλιστών του ΟΑΕΔ στα κυβερνητικά σχέδια. «Καλούμε την κυβέρνηση να μη μετατρέψει το δικαίωμα της εργασίας σε εμπόρευμα! Οι μεσάζοντες που προωθούν τη διάσπαση θα πουλάνε και θα αγοράζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας…» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη. Οι συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ καλούν τον υπουργό Γιάννη Βρούτση να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κόστους-οφέλους που αφορούν τη σύμπραξη-συνεργασία με ιδιώτες στον τομέα της εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ διατείνονται ότι δεν δίνονται τα στοιχεία αυτά διότι είναι σαφώς εις βάρος των ανέργων.

«Δεν κατανοούμε την πρεμούρα της εκχώρησης των προγραμμάτων απασχόλησης στους ιδιώτες, αυξάνοντας το κόστος κατά τα τεράστια κέρδη που θα εκχωρηθούν στα ολιγοπώλια» είναι η αιχμή των συνδικαλιστών του ΟΑΕΔ προς το πρόσωπο του κ. Βρούτση. Με αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ καλεί:

- Τον διοικητή του ΟΑΕΔ να σταματήσει να νίπτει τας χείρας του και να αναφέρει ποιες είναι οι προτάσεις που κάνουν οι ομάδες εργασίας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού.

- Την κυβέρνηση να σταματήσει την υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο, στην τρόικα και στους τοκογλύφους πολιτική και να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

- Να αποδοθούν άμεσα στον ΟΑΕΔ οι εισφορές που παρανόμως παρακρατούνται από το ΙΚΑ (ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ).

- Να αποδίδονται εφεξής απευθείας στον ΟΑΕΔ και στο σύνολό τους οι εισφορές που παρακρατούνται υπέρ του Οργανισμού χωρίς τη μεσολάβηση του ΙΚΑ (το οποίο σήμερα παρακρατεί 30% των εισφορών).

- Να σταματήσει η αποστελέχωση του ΟΑΕΔ από έμπειρα και ικανά στελέχη.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο στον ΟΑΕΔ; Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «ξαφνικό θάνατο» του Οργανισμού"

«Πράσινο φως» από ΕΛΣΤΑΤ για εξόφληση ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις

Η είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έως και τον Μάρτιο μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα του 2014, γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στο υπουργείο Οικονομικών. Στην κυβέρνηση η τελική απόφαση για την εξόφληση σε επτά δόσεις.

Τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιτρέψει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις, έως και τον Μάρτιο του 2015, δίνει η ΕΛΣΤΑΤ στην απάντηση που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει η στατιστική αρχή, τα έσοδα που θα εισπραχθούν έως τότε από τον συγκεκριμένο φόρο μπορούν να «περαστούν» στον προϋπολογισμό του 2014.

Με τη συγκεκριμένη απάντηση ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει πλέον την επιλογή να αυξήσει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, περιορίζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη σωρεία λαθών και τα «μπρος-πίσω».

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως τότε, όπως προκύπτει από απόφαση της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου, θα γίνονται κανονικά επιστροφές φόρου σε όσους έχουν βεβαιωθεί οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση -παραμονές του Δεκαπενταύγουστου- ορίζει ότι «χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έτους 2014. Η εξαίρεση παρέχεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014».

«Ψήνονται» αλλαγές στις αντικειμενικές

Εν τω μεταξύ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες.

Η απόφαση προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο «τη μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές». Στο πλαίσιο του έργου της, αναφέρεται στην απόφαση, η επιτροπή θα τηρήσει το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

- Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2014 θα έχει εκπονήσει πρόγραμμα δράσης για την επίτευξη των σκοπών της.

- Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα έχει καθορίσει και θα έχει αναπτύξει τις απαραίτητες μεθόδους εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία και θα έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφόρηση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

- Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 θα έχει εκπονήσει ένα σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.

- Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 θα έχει καταρτίσει Δείκτη ή Δείκτες Τιμών Ακινήτων.

Με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, οι σημερινές αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από τις νέες τιμές από το 2017. Δεν αποκλείεται, όμως, ταχύτερη προσαρμογή αν τηρηθεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από ΕΛΣΤΑΤ για εξόφληση ΕΝΦΙΑ σε επτά δόσεις"

Βγάζουν στο σφυρί τρια ολυμπιακά ακίνητα για 25 εκ. ευρώ, ενώ στοίχισαν στο δημόσιο 195,4 εκ.

Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούνται από την πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε πώληση τριών Ολυμπιακών ακινήτων, με την τιμή εκκίνησης να βρίσκεται μόλις στο ένα όγδοο της αξίας τους!

Τα αολυμπιακά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί είναι το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, για τα οποία το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς παραχώρησης, αλλά και το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, που αναμένεται να τεθεί επισήμως προς παραχώρηση τις επόμενες εβδομάδες.

Τα τρία ολυμπιακά ακίνητα έχουν κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 195,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τους, αλλά και την συντήρηση τους, ενώ παραχωρούνται έναντι 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 12,7% των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για την κατασκευή των τριών ακινήτων που παραχωρούνται, δαπανήθηκαν συνολικά 171,8 εκατ. ευρώ.

Η δημιουργία του Κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά κόστισε 76,3 εκατ. ευρώ, το Ολυμπιακό Κλειστό στο Γαλάτσι έφτασε το 60,6 εκατ. ευρώ (αν και αρχικά είχε προϋπολογιστεί μόλις στα 12 εκατ. ευρώ), ενώ το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο απαίτησε περίπου 35 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί, με τη συγκεκριμένη δαπάνη να βαρύνει τον ΟΔΙΕ, και όχι την Οργανωτική Επιτροπή του 2004.

Παρά την υπέρογκη και υπερκοστολογημένη δαπάνη κατασκευής των τριών ακινήτων που αξιοποιήθηκαν ελάχιστα εδώ και μία δεκαετία, το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει τη σημερινή αξία τους στην αγορά βάσει του κόστους συντήρησής τους…

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πλαφόν που βάζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τον εισπρακτικό στόχο είναι τα έξοδα συντήρησης με τα οποία έχει επιβαρυνθεί το Δημόσιο από το 2005 μέχρι και το 2013.

exedra
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγάζουν στο σφυρί τρια ολυμπιακά ακίνητα για 25 εκ. ευρώ, ενώ στοίχισαν στο δημόσιο 195,4 εκ."

Τέλος το Αυτόφωρο για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία

Σχέδιο για την αλλαγή του νόμου για την ποινική μεταχείριση των φοροφυγάδων ώστε να μην οδηγούνται στο αυτόφωρο ακόμη και οικονομικά αδύναμοι πολίτες, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και θα αλλάξει τη νομοθεσία που ισχύει από το 1990.

Με βάση το σχέδιο όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους, οι οικονομικά αδύναμοι φορο-οφειλέτες, δεν θα θεωρούνται αυτομάτως ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τα «Νέα» η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη ευθυγράμμισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δημόσιο ειδικά δε για πολίτες που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους.

Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.

Οσοι χρωστούν στην Εφορία -και δεν βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής– θα μπορούν να αποφεύγουν τη φυλάκιση και το Αυτόφωρο., αλλά δεν θα αποφεύγουν κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους.

Τι ισχύει σήμερα
Αναφορικά με το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και προς τρίτους η νομοθεσία σήμερα προβλέπει τις εξής ποινές :

- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών προκειμένου για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τουλάχιστον δύο μηνών προκειμένου για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά, εφόσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 6.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.

- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών προκειμένου για δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τουλάχιστον τεσσάρων μηνών προκείμενου για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά, εφόσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 9.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.

- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους προκειμένου για δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τουλάχιστον έξι μηνών προκειμένου για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά, εφόσον το ποσό της ληξιπρόθεσμης για την καταβολή οφειλής, μαζί με τις κάθε είδους προσαυξήσεις, υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ όταν πρόκειται για δάνεια και παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους και τα 14.000 ευρώ όταν πρόκειται για τους λοιπούς φόρους και χρέη γενικά.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ισχύει το καθεστώς των συλλήψεων για χρέη στην Εφορία. Μόνο το 2013 η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 3.072 άτομα για οφειλές προς το δημόσιο που άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο 717.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το Αυτόφωρο για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία"

Μείωση φόρων μετά ... τα μπάνια – Πέφτουν στο μισό ο φόρος για πετρέλαιο θέρμανσης και η έκτακτη εισφορά

Στόχος η αλλαγή κλίματος. Μετά τον... καύσωνα του φόρου για τα ακίνητα και την υπόλοιπη φορο - λαίλαπα του καλοκαιριού η κυβέρνηση θέλει... να αντιστρέψει το κλίμα και έτσι όλα δείχνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με “πακέτο” φορο – ελαφρύνσεων.

Όλα δείχνουν ότι είναι απόφαση του Μαξίμου στις 6 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός να προβεί σε ανακοινώσεις για σαφή μείωση των φόρων από του χρόνου αλλά και για άμεση φοροελάφρυνση από έμμεση και άμεση φορολογία.

Οι πληροφορίες μιλούν για επτά σημεία τα οποία μένει μεν να συμφωνηθούν πλήρως με την τρόικα όλα δείχνουν όμως ότι θα υπάρξει τελική λύση και όλα θα είναι έτοιμα για τις σχετικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ

Πρώτο σημείο η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων ως προς τον ανώτατο συντελεστή, μια μείωση που θα φέρει το φόρο από το 42% στο 33%, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% με στόχο τη μείωση στο 15%.

Μεγάλη και άμεση ανάσα θα αποτελέσει για όλους τους πολίτες η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο φόρος αναμένεται να μειωθεί από 30% ως και 50%.

Τρίτη μείωση που θα έχει άμεσα αποτελέσματα δεν είναι άλλη από τη μείωση της έκτακτης εισφοράς για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50% με τους συντελεστές να είναι σήμερα από 1% ως και 4% ανάλογα με το εισόδημα.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει παγίωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, επέκταση του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ δημοσίου και πολιτών και πέραν του ΦΠΑ, αλλά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες χωρίς εισόδημα την τελευταία τριετία.

Όλα αυτά μένει να συμφωνηθούν μέχρι... τελείας με την τρόικα, όμως στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι ως τις 6 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμοι για τις σχετικές ανακοινώσεις

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση φόρων μετά ... τα μπάνια – Πέφτουν στο μισό ο φόρος για πετρέλαιο θέρμανσης και η έκτακτη εισφορά"

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Σε επίπεδα 1980 οι μισθοί

Τις δραματικές μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 23% την τελευταία τετραετία καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δείχνει ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει πέσει σε επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών. "Αγκάθια" για τους εργαζόμενους παραμένουν εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία και το λεγόμενο ευέλικτο ωράριο. Παράλληλα 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πληρωθούν ακόμη και έως ένα χρόνο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το MEGA, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των πραγματικών μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει γυρίσει είκοσι χρόνια πίσω. Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013.

Από αυτή προκύπτουν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 750 με 800 ευρώ μικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης καταγράφοντας μείωση κατά μέσο όρο 23%.

Ακόμη πιο δραματικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι από τα 751 ευρώ μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% στα 510 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.

Η έρευνα της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών με τις μειώσεις που έχει υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980. Αυτό σημαίνει ότι με τον σημερινό κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει κανείς τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίες του 1980. Επίσης καταγράφει την εντυπωσιακή αύξηση των εργαζομένων οι οποίοι καθυστερούν να πληρωθούν.

Αυξάνονται οι απλήρωτοι

Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα με λιγότερους από 5 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την έρευνα, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας:

* Οι χαμηλοί μισθοί
* Η ανασφάλιστη εργασία
* Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες ενώ το 2009 αντιπροσώπευαν το 26% των νέων συμβάσεων σήμερα κυριαρχούν, αφού το 2013 αντιπροσώπευαν το 51% των νέων συμβάσεων εργασίας.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Σε επίπεδα 1980 οι μισθοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news