facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Λήξη συναγερμού για Έμπολα, ελονοσία τα δύο ύποπτα περιστατικά

Από ελονοσία πάσχουν τελικά δύο ταξιδιώτες που εξετάστηκαν για τον ιό Έμπολα έπειτα από την άφιξή τους από την Αφρική στην Αθήνα με ύποπτα συμπτώματα.

Ο πρώτος ταξιδιώτης από τη Νιγηρία νοσηλεύεται από την Πέμπτη στο «Λαϊκό», ενώ ο δεύτερος, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία και τη Λιβύη, μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο «Σωτηρία», όπου διαγνώστηκε με ελονοσία.

Και οι δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, «ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών».

Έκτακτη σύσκεψη για τον Έμπολα προγραμματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, καθώς προβλέπεται ο επαναπατρισμός τυχόν κρουσμάτων. ​

H Ελλάδα θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974, ωστόσο σποραδικά κρούσματα συνέχισαν να καταγράφονται και τα επόμενα χρόνια, συνήθως σε ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Τα περιστατικά αυξήθηκαν απότομα το 2011, οπότε καταγράφηκαν 42 περιστατικά με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα κρούσματα μειώθηκαν στα 20 το 2012 και στα 3 το 2013.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Λήξη συναγερμού για Έμπολα, ελονοσία τα δύο ύποπτα περιστατικά"

«Κόκκινος» συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό Εμπολα

Η ραγδαία εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική, και από εκεί σε πολλά σημεία του πλανήτη, έχει θορυβήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει το γεγονός ιδιαζόντως σοβαρό για τη δημόσια υγεία.

Αυτό σημαίνει ότι έχει σημάνει ήδη «κόκκινος» συναγερμός σε όλες τις χώρες που έχουν διαγνωστεί κρούσματα του ιού. Ο ΠΟΑ αναφέρει πως δεν πρέπει να σταματήσουν οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις ή τα ταξίδια στις «επικίνδυνες» χώρες, ωστόσο άπαντες θα πρέπει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση ετοιμότητας, καθώς ο ιός έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται ραγδαία και άμεσα.

Αυτή τη στιγμή 932 άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό του Έμπολα, εκ των οποίων 282 είναι Λιβεριανοί

Οι οδηγίες

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κάνουν λόγο για διεθνή κρίση, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν ''χτυπηθεί'' όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας--που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής--είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Ο «κόκκινος» συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Ομπάμα: Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε το φάρμακο για τον Έμπολα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα. Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. «Ο ιός Εμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία».

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόκκινος» συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό Εμπολα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news