facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Μαζεύουν την απαίτηση της τρόικας να δηλωθούν οι τόκοι από το πρώτο σεντ

Μια σειρά «αγκάθια» του φορολογικού συστήματος σχεδιάζει να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ενώ πέρυσι για τα ίδια εισοδήματα είχαν εξαιρεθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υποχρεωτικής αναγραφής από το πρώτο ευρώ των τόκων καταθέσεων, ενώ πέρυσι υπήρξε εξαίρεση αν το ποσό αυτό δεν ξεπερνούσε τα 250 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι και οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα να κινδυνεύσουν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τα θέματα που έχουν προκύψει με την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων καταθέσεων από το πρώτο ευρώ προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην πληρώσουν φόρους οι πολίτες που δεν έχουν εισοδήματα και το βασικότερο, δεν έχουν δουλειά, όπως είναι οι άνεργοι και οι νέοι που σπουδάζουν και μπορεί να ξεπεράσουν για ελάχιστα ευρώ το όριο των 3.000 που τους οδηγεί να χάσουν ακόμη και την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους. Σημειώνεται ότι η τρόικα ήταν εκείνη που είχε απαιτήσει να δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων από το πρώτο λεπτό του ευρώ.

Παράλληλα, χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι από τη στιγμή που θα δηλώσουν ένα ευρώ εισόδημα από τόκους θα ενεργοποιηθεί το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ και θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις για τα τεκμαρτά εισοδήματα του 2013 και όχι για τα πραγματικά που είναι μηδενικά. Διαφορετικά, θα φορολογηθούν επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων με 22%.

Πιο αναλυτικά, νέοι άνω των 18 και άνεργοι με μηδενικό εισόδημα θα πληρώσουν φόρο ακόμη για 1 σεντ τόκο κατάθεσης. Μέχρι πέρυσι δηλώνονταν τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ. Εφέτος θα δηλωθούν τόκοι καταθέσεων από το πρώτο σεντ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άνεργοι χωρίς εισόδημα και νέοι άνω των 18 ετών αν έχουν εισπράξει τόκο κατάθεσης 1 σεντ να φορολογηθούν για τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα πληρώσουν φόρο 10% επί του τεκμαρτού και όχι επί του πραγματικού εισοδήματος ενώ σε άλλες θα πρέπει να εμφανίσουν 750 ευρώ (το 25% του εισοδήματος) αποδείξεις.

Παράλληλα, στους τόκους καταθέσεων θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης όταν τα συνολικά εισοδήματα είναι πάνω από 12.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση προστατευόμενων τέκνων οι τόκοι των παιδιών προστίθενται και επιβαρύνουν τα εισοδήματα του γονιού. Ομως αν το παιδί σπουδάζει και παράλληλα δουλεύει και κατάφερε το 2013 να έχει εισπράξει από περιστασιακή εργασία 3.000 ευρώ, αν σε αυτά προστεθούν και ελάχιστα ευρώ από τόκους καταθέσεων τότε όχι μόνο θα φορολογηθεί αλλά ο γονιός του θα χάσει τη δυνατότητα να τον δηλώσει ως προστατευόμενο τέκνο.


Παραδείγματα:

Νέος άνω των 18 ετών ή άνεργος με μηδενικό εισόδημα είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό με τον πατέρα του.

Τόκοι καταθέσεων για το 2013: 1 ευρώ (0,5 ευρώ στον καθένα). Για τόκο 50 λεπτών θα ενεργοποιηθεί ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ. Αποτέλεσμα η Εφορία μπορεί να τον φορολογήσει με 10% Χ 3.000 ευρώ = 300 ευρώ γιατί θα θεωρηθεί εισόδημα από κινητές αξίες ή στην καλύτερη περίπτωση, να θεωρηθεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και για να μη φορολογηθεί να πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 25% του εισοδήματος. Στη δεύτερη περίπτωση αν δεν συμβεί αυτό τότε θα πληρώσει φόρο 165 ευρώ.

Η επιβάρυνση γονιού για τόκους καταθέσεων προστατευόμενου τέκνου

Εστω γονιός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Παππούς έχει συνδικαιούχο το εγγόνι του. Το 2013 εισέπραξε το εγγόνι τόκους καταθέσεων 100 ευρώ. Τα 100 ευρώ προστίθενται στα εισοδήματα του πατέρα. Για τα 100 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στον πατέρα 120 ευρώ γιατί ξεπερνά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζεύουν την απαίτηση της τρόικας να δηλωθούν οι τόκοι από το πρώτο σεντ"

Τράπεζα της Ελλάδος: στα 1,35 τετράκις εκατ. δραχμές οι γερμανικές αποζημιώσεις

Το 1,35 τετράκις εκατομμύρια δραχμές φτάνουν οι γερμανικές οφειλές, σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, που παρουσίασαν τα στοιχεία στην Επιτροπή Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων της Βουλής.

Πρόκειται για ποσό που αφορά το έτος 1941 με πληθωριστική αξία, χωρίς να έχει γίνει αναγωγή σε σημερινές τιμές και χωρίς να έχει αφαιρεθεί η πληθωριστική αξία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία η αρχική απαίτηση σε δραχμές τρέχουσας αγοραστικής αξίας (δηλαδή πληθωριστικής δραχμής του 1941) έφτανε το 1,35 τετράκις εκατομμύρια δραχμές.

Σε μια άλλη εκτίμηση σε δολάρια, έχοντας αφαιρέσει την πληθωριστική αξία της δραχμής, τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν λόγο για απαιτήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 258 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές Νοεμβρίου του 1941.

Βεβαίως, όλοι αναγνώρισαν ότι για να γίνει αναγωγή σε σημερινά ποσά απαιτείται βαθιά τεχνική επεξεργασία από εμπειρογνώμονες και οικονομολόγους με την κάλυψη της Πολιτείας.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ισχυρό όπλο υπέρ της χώρας για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου είναι οι καταβολές που έκανε το Γ' Ράιχ αναγνωρίζοντας έτσι ουσιαστικά την απαίτηση της Ελλάδας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζα της Ελλάδος: στα 1,35 τετράκις εκατ. δραχμές οι γερμανικές αποζημιώσεις"

Η Μέρκελ ζητά βαθειές παρεμβάσεις στην υγεία

Βαθειές παρεμβάσεις στον τομέα της "διαχείρισης των νοσοκομείων" του ΕΣΥ όλης της χώρας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανκέλα Μέρκελ, την Παρασκευή το απόγευμα.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα Καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, είναι τι περισσότερο μπορεί να περικοπεί και πόσο βαθειά να πάει το μαχαίρι, όταν το ΕΣΥ και ο χώρος της υγείας γενικότερα, έχει υποστεί την σοβαρότερη μείωση των δαπανών του από την μεταπολίτευση. Μία κατάσταση, η οποία έχει οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και κυρίως για τους χρονίως πάσχοντες.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο, καθώς και ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό πολλές φορές, ενώ από την πλευρά του και ο υπουργός Υγείας κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην γνωστή μνημονιακή του τακτική, έχει πει πως «η δωρεάν υγεία δεν σημαίνει τζάμπα υγεία».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέρκελ ζητά βαθειές παρεμβάσεις στην υγεία"

«Στοπ» της Εφορίας στην επιστροφή φόρου για όσους χρωστάνε στα Ταμεία

Αυτόματα και χωρίς να ενημερώνονται οι οφειλέτες, θα παρακρατούνται τυχόν ποσά από επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για συμψηφισμό με τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο συμψηφισμός αφορά φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει ρύθμιση χρεών ή όχι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ακόμη και όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους δεν θα παίρνουν επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ, αλλά τα αναλαγούντα ποσά θα παρακρατούνται απευθείας από την εφορία και θα πηγαίνουν κατευθείαν στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνοντας κατ΄ ουσίαν το ποσό που θα έχουν να καταβάλουν για τις επόμενες δόσεις.

Έτσι ένας οφειλέτης δηλαδή που έχει να πληρώσει 3.000 ευρώ το χρόνο σε δόσεις για ρύθμιση χρεών και έχει επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ θα πληρώσει 2.000 ευρώ για τις δόσεις της ρύθμισης, καθώς τα 1.000 ευρώ θα του παρακραταθούν αυτόματα μέσω εφορίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τον συμψηφισμό που προωθείται καταργούνται στην πράξη οι επιστροφές φόρου σε όσους χρωστούν σε Ταμεία ακόμη και εισφορές λίγων μηνών

Διαβάστε Περισσότερα » "«Στοπ» της Εφορίας στην επιστροφή φόρου για όσους χρωστάνε στα Ταμεία"

Στα υπουργεία ο Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς

Συγκροτούνται στα υπουργεία ομάδες εργασίας για την ανίχνευση και μελέτη φαινομένων διαφθοράς σε τομείς υψηλού κινδύνου, μετά από πρόταση και κατευθύνσεις του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε.

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Συντονιστή, Ιωάννη Τέντε, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μέχρι στιγμής ομάδες εργασίας συγκροτήθηκαν και λειτουργούν στους τομείς της φορολογικής- τελωνειακής διοίκησης, της δημόσιας υγείας, των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, των δημοσίων συμβάσεων και των δημοσίων έργων.
Επίσης, ζητήθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας και από τον υπουργό Εσωτερικών για τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών και συμβάσεων.
Οι ομάδες εργασίες θα είναι επιφορτισμένες με την αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς και με την καταγραφή των διαδικασιών που μπορεί να ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφθοράς.

Αποκάλυψη Σούρλα στη Βουλή

Στα στοιχεία για τους τομείς υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έρχεται να προστεθεί η αποκάλυψη του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, ενώπιον της Βουλής, ότι έφτασαν την Παρασκευή στο γραφείο του χημικές αναλύσεις των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρέθηκαν νοθευμένα.

Ο κ. Σούρλας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι μόλις σήμερα, έφτασαν στα χέρια του αναλύσεις καυσίμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις που ήταν νοθευμένα, γιατί «σήμερα, λαθρέμποροι γνωστοί και άγνωστοι εξακολουθούν να καλπάζουν». Είπε επίσης, ότι προχθεσινά στοιχεία που του κοινοποιήθηκαν από το ΣΔΟΕ για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αναφέρουν ότι το 2013 έγιναν 34.893 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 1.069.778 περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων στο 15% των ελέγχων και το ποσό των συναλλαγών φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

«Η βούληση του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν αυτή διαχέεται στο σύνολο των κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας και ζήτησε διεξοδικές διαδοχικές συζητήσεις στη Βουλή για τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore), το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Πρόταση για την αποζημίωση από τη Siemens

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, εισηγείται να διατεθεί το ποσό αποζημίωσης της Siemens AE προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την επιμόρφωση του προσωπικού των ελεγκτικών φορέων του δημόσιου τομέα, αλλά και την ενημέρωση και επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και του προσωπικού που τους συνεπικουρεί.

Οι κινήσεις του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Ο Εθνικός Συντονιστής, σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει ήδη προβεί στη χαρτογράφηση όλων των υφιστάμενων ελεγκτικών μηχανισμών. Ο συντονισμός τους επιτυγχάνεται μέσω των τακτικών, ανά μήνα, αλλά και έκτακτων συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία εκ του νόμου είναι επιφορτισμένη να υποστηρίζει τον Εθνικό Συντονιστή στην άσκηση των συντονιστικών και επιτελικών του αρμοδιοτήτων.

Εντός του Απριλίου παραδίδεται στην κυβέρνηση το προσχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και έχει ως στόχο τη διαφανή διαχείριση των οικονομικών των πολιτικών σχηματισμών.

Τέντες: «Απαιτείται πολιτική βούληση»

Σε ημερίδα που οργανώθηκε την Παρασκευή, μετά από πρωτοβουλία της Βουλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Εθνικός Συντονιστής, Ιωάννης Τέντες, τόνισε ότι για την επιτυχία του θεσμού αυτού απαιτείται πολιτική βούληση και κοινωνική αποδοχή, διότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να αποτελέσει μια πάνδημη, μια πανεθνική προσπάθεια.

Την ανάγκη συνεννόησης και στήριξης του θεσμού του Εθνικού Συντονιστή ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης από όλα τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία του αποδεικνύει και τη βούληση της κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς. Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσουν οι υπερβολές και οι γενικεύσεις του τύπου «είμαστε ένας λαός διεφθαρμένος» ή «η Βουλή είναι πλυντήριο διαφθοράς» διότι αυτές οι γενικεύσεις - όπως είπε - όχι μόνο δυσφημούν τη χώρα αλλά δεν βοηθούν κιόλας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτεί παραδειγματικές ποινές και περιορισμό των πεδίων μέσα στα οποία η διοίκηση- εξουσία μπορούν να λειτουργούν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε ότι έχει δημιουργηθεί, τα τελευταία χρόνια, ένας εκτεταμένος κοινοβουλευτικός μηχανισμός αμνήστευσης προσώπων που θα έπρεπε να ελέγχονται, παραθέτοντας διατάξεις και τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί τις οποίες χαρακτήρισε φωτογραφικές.

Την άποψη ότι η διαφθορά είναι προεχόντως ζήτημα αξιακό και όχι μόνο νομικό διατύπωσε ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), που έχει να κάνει με ριζωμένες αντιλήψεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. Μίλησε επίσης, για αντίληψη ποινικοποίησης και σκανδαλολαγνίας που υποβαθμίζει τα σημαντικά βήματα που γίνονται για τη διαφάνεια.

«Στην Ελλάδα, η διαφθορά έχει εκδημοκρατιστεί. Στην Ελλάδα, οι εμπλεκόμενοι στη διαφθορά ενεργούν με μια αίσθηση δικαίου και οι διεφθαρμένοι είναι συχνά και τιμημένοι» είπε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ), εκτιμώντας πως επειδή η διαφθορά είναι φαινόμενο διαθεσμικό απαιτεί πρωτίστως παρεμβάσεις για την ποιότητα της Δημοκρατίας.

«Το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις οικονομίες που λειτουργούν με καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, παρά τα μέτρα και ίσως και τις καλές προθέσεις, παραμένει ανέπαφο το έδαφος για τη διαφθορά, που δεν είναι άλλο από το κυνήγι του κέρδους» είπε ο Αχιλλέας Κανταρτζής (ΚΚΕ).

Στα ισχύοντα διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Πασιάς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του θεσμού του Εθνικού Συντονιστή. Δεν παρέλειψε ωστόσο, να επισημάνει πως η εμπειρία από άλλες χώρες έδειξε ότι τελικά οι πολιτικές ελίτ στην αρχή αντιμετωπίζουν διθυραμβικά αντίστοιχους θεσμούς και, στη συνέχεια, δεν τους υποστηρίζουν.

«Θεωρώ απαράδεκτες τις κατά καιρούς γενικεύσεις κατά των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος της μεταπολιτεύσεως. Ασφαλώς, παθολογικά φαινόμενα υπήρχαν και υπάρχουν παντού, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αν όμως δεν με απατάει η μνήμη μου και ένας πρωθυπουργός είχε πει ότι είμαι πρωθυπουργός ενός κράτους διεφθαρμένων» είπε ο καθηγητής Νίκος Κλαμαρής, τονίζοντας ότι καταδικαστέες είναι και οι γενικεύσεις κατά δικαστικών λειτουργών και κατά των πανεπιστημιακών.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα υπουργεία ο Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς"

Τέλος οι πασχαλινές επισκέψεις στα στρατόπεδα

Δεν θα ξαναδούμε την κλασική φωτογραφία με τους πολιτικούς να ποζάρουν δίπλα σε αξιωματικούς και φαντάρους τσουγκρίζοντας κόκκινα πασχαλινά αυγά.

Με απόφασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος βάζει τέλος στις πασχαλινές κλασικές και εθιμοτυπικές επισκέψεις πολιτικών στα στρατόπεδα.

Η απόφαση αυτή του υπουργού έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από αξιωματικούς στους οποίους ποτέ δεν άρεσε η συγκεκριμένη εικόνα.

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος οι πασχαλινές επισκέψεις στα στρατόπεδα"

Τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία καθορίζονται τα εξής:

Το προσωπικό των δήμων που εργάζεται στις υπηρεσίες καθαριότητας δεν εμπίπτει στον περιορισμό των 16 ωρών υπερωριών τον μήνα. Για τους συγκεκριμένους, η υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 τον μήνα. Επίσης, τους δίνεται αναδρομικά σε χρήμα (αφού αποτιμηθούν) το γάλα και τα άλλα μέσα ατομικής προστασίας που τυχόν δεν τους παρείχαν οι δήμοι.

Δίνεται η δυνατότητα να χορηγηθούν έως το τέλος του έτους οι νέες εγκρίσεις στους φορείς (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της Αυτοδιοίκησης) για τις πάσης φύσεως προσλήψεις προσωπικού. Η διαδικασία έχει «παγώσει» λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ"

Περισσότεροι οι υπάλληλοι από τους κρατούμενους στις φυλακές στην Ολλανδία

Ένα -αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα- πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η ολλανδική κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργό Δικαιοσύνης, ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των εγκλείστων στις φυλακές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τον Μάρτιο κατεγράφησαν στις φυλακές μόλις 9.710 κρατούμενοι τη στιγμή που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανέρχονται σε 9.914. Το 2008 στη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων οι φυλακισμένοι ανέρχονταν σε 15.000.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο αριθμός των φυλακισμένων θα ήταν ακόμη μικρότερος, δεδομένου ότι η Ολλανδία φιλοξενεί στις φυλακές της 650 βέλγους κρατούμενους, ως μέρος συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν μειωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Πολλοί Ολλανδοί, πάντως, εκτιμούν ότι οι καταδίκες σε ορισμένα αδικήματα είναι υπερβολικά ελαφριές.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε την αιτία αυτής της μείωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης προαναγγέλοντας παράλληλα το κλείσιμο οχτώ φυλακών και την περικοπή 3.500 θέσεων σωφρονιστικών υπαλλήλων, ένα μέτρο που ωστόσο βρίσκει αντίθετο το συνδικάτο τους, το οποίο υποστηρίζει ότι η απόλυση των σωφρονιστικών μπορεί να οδηγήσει σε «ελλείψεις προσωπικού».

Ένα από τα μέτρα που σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση της Ολλανδίας είναι να καταργήσει την πρακτική της χορήγησης αναστολής στους κρατούμενους μόλις εκείνοι συμπληρώσουν τα 2/3 της ποινής τους.

Σημειωτέον ότι στις ΗΠΑ η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων – κρατουμένων είναι 1 στους 5, στην Ευρώπη είναι 1 στους 3, ενώ στην Ελλάδα η αντιστοιχία είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος ανά δέκα κρατούμενους.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι οι υπάλληλοι από τους κρατούμενους στις φυλακές στην Ολλανδία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news