facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΕΕ: Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης

Το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζει ένας στους τέσσερις Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η έκθεση επιβεβαιώνει τη δραματική μείωση των εισοδημάτων για τη συντριπρική πλειοψηφία των νοικοκυριών και την έκρηξη της ανεργίας στους νέους. Την ίδια ώρα οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως, με 43,7 ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει την περίοδο 2011-2013 τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που απειλείται από το φάσμα της φτώχειας. Το 2013 η φτώχεια αφορά το 23,7% του πληθυσμού ποσοστό αυξημένο κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με το αντίστοιχο ποσοστό στο 21,2% (αύξηση 1,1%) ο 2013, η Λετονία με 21,4% (+0,9%) και η Ισπανία με 20,9% (0,7%).

Εξάλλου, την περίοδο 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 14,8%. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (μείωση 16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και την Ισπανία με -5,2%. Κύριος λόγος αυτών των μειώσεων, όπως εξηγεί η Επιτροπή, ήταν οι μεγάλες αυξήσεις σε φόρους, οι μειώσεις σε συντάξεις και ο περιορισμένος αντίκτυπος των δαπανών για την κοινωνική προστασία.

Από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 42,5 ώρες, οι Κύπριοι με 42,4 ώρες, οι Πορτογάλοι με 42,2 ώρες και οι Αυστριακοί με 42,15. Λιγότερο εργάζονται οι Φιλανδοί με 39,7 ώρες την εβδομάδα, οι Ούγγροι με 39,8 ώρες και οι Γάλλοι με 40 ώρες.

Τον Ιανουάριο του 2014 η ανεργία πλήττει 3,1 εκατ. νέους, ηλικίας 15-24 ετών, στην ΕΕ, με μεγάλες διαφορές όμως να παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών. Σε χώρες οι οποίες δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την επιδείνωση της κατάστασης εργασίας, όπως την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα ποσοστά της ανεργίας των νέων ήταν της τάξης του 10%, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου η κατάσταση είναι η χειρότερη στην ΕΕ, τα ποσοστά ανεργίας των νέων τριπλασιάστηκαν την περίοδο 2008-2013, αναφέρει η Επιτροπή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Άντορ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα».

«Η ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από το να έχει εξασφαλίσει μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας: Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω κατά την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιέχονται στη δέσμη μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις και στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις εγγυήσεις για τη νεολαία».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης"

10 χρόνια χωρίς αναστολή στον Μάκη Ψωμιάδη

Ποινή κάθειρξης δέκα ετών χωρίς αναστολή επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στον επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη, αφού τον έκρινε ένοχο για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία της ΑΕΚ, ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχτούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι αλλά το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τον πρώην πρόεδρο της ομάδας Χαρίλαο Ψωμιάδη, του Παναγιώτη ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους έκρινε ότι έπρεπε να κηρυχθούν ένοχοι, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, άμεσης συνέργιας σε αυτή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά περίσταση.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές, εκτός από το Μάκη Ψωμιάδη, καταδίκασαν τον Χαρίλαο Ψωμιάδη, του Γεωργίου, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και τη λογίστρια Φιλιώ Γεωργίου σε ποινές φυλάκισης 5 και 4 χρόνια αντίστοιχα, με αναστολή και εξαγοράσιμη. Και στους δυο κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Ο κατηγορούμενος Αντώνης Κατσαρός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διέφευγε της σύλληψης, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια χωρίς αναστολή..

Διαβάστε Περισσότερα » "10 χρόνια χωρίς αναστολή στον Μάκη Ψωμιάδη"

Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ η οικογένεια Μπούτου, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης και η Αρετή Τσοχατζοπούλου

Η οικογένεια Μπούτου, η Αρετή Τσοχατζοπούλου και ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης μπαίνουν στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα, έπειτα από διεξοδική έρευνα στη λίστα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη (λίστα Λαγκάρντ), ανακάλυψε ότι ο πρώην βουλευτής και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Μπούτος, και η σύζυγός του, είχαν αποκρύψει έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 το ποσό των 3.700.000 ευρώ, αν και ο λογαριασμός τους στη λίστα την εποχή που είχε υποκλαπεί (2007), ήταν μηδενικός.

Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις από τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, θα επιβαρύνουν τους κληρονόμους του ζεύγους Μπούτου.

Επίσης, οι φορολογικές αρχές αποκάλυψαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στο γνωστό δικηγόρο Φραγκίσκο Ραγκούση (1.600.000 ευρώ) και στην ήδη προφυλακισμένη Αρετή Τσοχατζοπούλου (1.700.000 ευρώ).

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ η οικογένεια Μπούτου, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης και η Αρετή Τσοχατζοπούλου"

Μπόνους και αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους

Ερχονται μπόνους και αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν το ακούτε σαν ανέκδοτο κάνετε λάθος. Το νέο σύστημα αξιολόγησης φέρνει μπόνους για το 85% των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπεται και θα δοθεί σύμφωνα με τον υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2015.

Οι αυξήσεις αυτές θα είναι συνδεδεμένες με την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα γίνει για το 2014 και θα πραγματοποιηθεί τους δύο πρώτους μήνες του 2015.

Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι απολαβές κάθε υπαλλήλου θα είναι ανάλογες με τα προσόντα του, την απόδοσή του και την θέση ευθύνης που κατέχει.

Όμως όπως προβλέπεται, το 15% των δημοσίων υπαλλήλων θα πάρει φέτος κάτω από τη βάση στην αξιολόγηση, μόλις το 25% θα αριστεύσει, ενώ το 60% θα… περάσει τη βάση.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 85% θα… «περάσει» την αξιολόγηση και θα πάρει τελικά το μισθολογικό μπόνους που προβλέπει το υπουργείο. Έτσι περίπου 100.000 εργαζόμενοι θα μείνουν στάσιμοι μισθολογικά, ενώ 550.000 θα πάρουν αύξηση.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόνους και αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους"

Ο αριθμος δημοσιονομικής ταυτότητας αντικαθιστά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Τον Ιούνιο, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Αριθμό Δημοσιονομικής Ταυτότητας που θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές που κάνουν και θα χορηγείτε όπως το ΑΜΚΑ με την γέννηση των πολιτών.

Ο Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας πιθανότατα θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα μας ακολουθεί παντού και θεσπίζεται στα πρότυπα του γνωστού από τις ΗΠΑ social security number που χρησιμοποιούν οι πολίτες σε όλες τους συναλλαγές.

Από τις συναλλαγές με την εφορία, τα ταμεία, το δημόσιο γενικά μέχρι οποιαδήποτε ιδιωτική οικονομική συναλλαγή, όπως π.χ. την έκδοση πιστωτικών καρτών, μπλοκ επιταγών, την πληρωμή ενοικίων, την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την πληρωμή αγαθών κ.λπ.

Το κράτος φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτό να ξέρει τα πάντα για τις οικονομικές συναλλαγές του πολίτη ώστε να τον ελέγχει και ευκολότερα. Ο Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας είναι ένα ακόμη μέτρο εκσυγχρονισμού του συστήματος φορολογικού ελέγχου, σύστημα που έχει προκαλέσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι ο νέος αριθμός να συνδυαστεί με μια σειρά από τεχνολογικές αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στον φορολογικό μηχανισμό έτσι ώστε να έχει το κράτος την οικονομική εικόνα του κάθε φορολογούμενου..

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο αριθμος δημοσιονομικής ταυτότητας αντικαθιστά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ"

Νέα λαβράκια έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

Εκατομμύρια ευρώ μαύρο χρήμα - Γιατροί, αγρότες και συνταξιούχοι ζούσαν σαν βασιλιάδες με εικονικά τιμολόγια

Γιατροί που αποκρύπτουν δεκάδες εκατ. ευρώ, αδικαιολόγητες προσαυξήσεις περιουσιών και μη απόδοση φόρου 20,7 εκατ. ευρώ στο ΕΜΠ είναι μερικές από τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εντόπισαν τα λαγωνικά του ΣΔΟΕ

Δεκάδες περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των ελέγχων και ερευνών για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού.

Οι πιο σημαντικές από τις υποθέσεις που εντοπίστηκαν έχουν αποσταλεί ήδη στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα και τις αρμόδιες ΔΟΥ και Τελωνεία. Ειδικότερα:
- Στην Αττική αποκαλύφθηκε ότι 47 επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ύψους 60.800.000 ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί Φ.Π.Α. 13.400.000 ευρώ, ο οποίος είτε δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο είτε συμψηφίστηκε με ανύπαρκτες δαπάνες-συναλλαγές.
- Πρόστιμο ύψους 7.912.000 ευρώ επιβλήθηκε σε 20 αγρότες και 9 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α., χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
- Το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 8.000.000 ευρώ σε γραφείο Γενικού Τουρισμού και εκμετάλλευσης πλοίων, γιατί έλαβε 367 εικονικά τιμολόγια προκειμένου να καλύψει κέρδη και να παρουσιάσει εικονικές δαπάνες.
- Το ΣΔΟΕ Ηπείρου, επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.991.000 ευρώ σε τεχνική – βιομηχανική επιχείρηση στην Πρέβεζα γιατί έλαβε εικονικά και πλαστά τιμολόγια.

Σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με την μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών:
- Στην Βούλα Αττικής, οδοντίατρος κατά τα έτη 2004-2009 , δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 2.390.000 ευρώ.
- Ιατρός-ουρολόγος στο Χαλάνδρι, δεν εξέδωσε αποδείξεις για τα έτη 2002-2011, ύψους 1.580.000 ευρώ.
- Ιατρός –γυναικολόγος στην Αθήνα, δεν εξέδωσε για τα έτη 2005-2012, αποδείξεις ύψους 2.636.000 ευρώ.
- Ιατρός-παθολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.325.000 ευρώ για τα έτη 2003-2011.
- Ιατρός-γυναικολόγος στην Καλλιθέα, δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.125.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική,για αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας διαπιστώθηκε ότι:
- Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος και 2 μέλη της οικογενείας του, προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσίας τους κατά 470.455 ευρώ.
- Εργάτης-Ιδ. Υπάλληλος, εκπρόσωπος off shore εταιρείας, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.018.119 ευρώ.
- Ιατρός-γυναικολόγος κατά τα έτη 2005- 2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 6.892.000 ευρώ,
- Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του αδικαιολόγητα κατά 2.314.000 ευρώ.
- Δικηγόρος στο Κολωνάκι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.606.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία προέλευσης.
- Αρχιτέκτων-Μηχανικός στο Κολωνάκι, είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.463.000 ευρώ χωρίς να προκύπτει η νόμιμη αιτία.

Ο εν λόγω έλεγχος έγινε συνεπεία άλλης δικογραφίας.

- Ζεύγος συνταξιούχων, ήδη θανόντων, είχε προσαυξήσει αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.245.757 ευρώ. Τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις ελέγχου απεστάλησαν στους κληρονόμους αυτών.

- Ελεύθερος επαγγελματίας κατείχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 636.000 ευρώ ενώ δεν είχε δηλώσει αντίστοιχο εισόδημα

- Αγρότης είχε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας 356.000 ευρώ.

- 6 Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν προσαύξηση περιουσίας 7.280.000 ευρώ, η οποία δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Από τα παραπάνω ελεγχέντα φυσικά πρόσωπα 7 περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικές έρευνες

Η Επιχειρησιακή Δ/νση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, πραγματοποίησε έλεγχο στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ. Διαπιστώθηκε ότι κατά τα έτη 2002 – 2013, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος με συνέπεια την μη απόδοση φόρου ύψους 20.796.216 ευρώ.

Ακόμη, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για προσαύξηση περιουσίας σε συνταξιούχο του ΟΑΕΕ διαπιστώθηκε ότι ποσό 4.521.670 ευρώ δεν δικαιολογείτο από τις φορολογικές του δηλώσεις.

Επιπλέον, τεχνική εταιρεία , δεν υπέβαλε δήλωση υπεραξίας μετοχών για το έτος 2013 και δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 5.344.000 ευρώ.

Στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου, το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για την εικονική μείωση του κυβισμού των αυτοκινήτων, άνω των 1929 cc, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας. Εμπλέκονται ιδιωτικά ΚΤΕΟ, Διεκπεραιωτές, συνεργεία, μηχανολόγοι και έμποροι παλαιών αυτοκινήτων.

Το ΣΔΟΕ Π.Δ. Πελοποννήσου έχει εντοπίσει 36 περιπτώσεις. Έχουν ζητηθεί όλοι οι σχετικοί φάκελοι από το Υπουργείο Μεταφορών και την Γ.Γ.Π.Σ, προκειμένου να γίνει διασταύρωση φακέλου και οχήματος από το ΣΔΟΕ.

Η όλη έρευνα εποπτεύεται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα λαβράκια έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news