facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Διευκρινίσεις για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος

Ενώ η επεξεργασία τού τελικού σχεδίου για την κατανομή τού «κοινωνικού μερίσματος» συνεχίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζονται σχετικά με αυτό, τα ακόλουθα - Το βοήθημα είναι εφάπαξ και καταβάλλεται σε επίπεδο νοικοκυριού.

- Το εισόδημα αναφοράς ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού που χρησιμοποιείται στη Δήλωση Α21 (συμπεριλαμβάνει τόσο πραγματικά όσο και τεκμαρτά εισοδήματα).

- Ειδικά για τους μακροχρονίως ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ τον Μάρτιο του 2014, ο ορισμός του εισοδήματος αναφοράς προκύπτει όταν τα εισοδήματα του μακροχρονίως ανέργου από μισθούς και ημερομίσθια μηδενισθούν.

- Η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται ως 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλο ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας έως 24 ετών.

- Το ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται ως το πηλίκο του εισοδήματος αναφοράς διά την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.

- Δικαιούχοι του βοηθήματος εκτιμάται ότι, μπορεί να είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως 125.000 ευρώ για ένα άτομο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. Δηλαδή, για μια τετραμελή οικογένεια το όριο ορίζεται στις 10.000 ευρώ.

- Το ποσό του βοηθήματος ορίζεται σε 500 ευρώ για ένα άτομο και προσαυξάνεται κατά 1/3 (166.7 ευρώ) για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 1/6 (83.3 ευρώ) για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.

- Το βοήθημα παρέχεται μετά από αίτηση - ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου και διασταύρωση των στοιχείων του από τη ΓΓΔΕ.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος"

Σύνταξη ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση

Τη σύνδεση του ύψους της σύνταξης με τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του ασφαλισμένου επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία, καθ υπόδειξιν της Τρόικας. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το αίτημα αυτό έχει τεθεί εδώ και μήνες, ενώ πρόκειται για αντιγραφή του μοντέλου που ακολουθείται στην Αυστραλία, γι αυτό και περιγράφεται ως «μοντέλο καγκουρό».

Το μοντέλο αυτό προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά από το κράτος, καθώς θα θεωρείται ότι, λόγω ιδιοκατοίκησης ή ενοικίων, βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση έναντι άλλων. Ετσι, θα περιορίζεται η σύνταξή τους προκειμένου να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων δεν έχουν ακίνητη ή κινητή περιουσία.

Ολα αυτά εξετάζονται την ώρα που είναι δρομολογημένη η μείωση των επικουρικών συντάξεων και ενώ τα τελευταία τρία χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί περικοπές κατά κύματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση"

Ποιοι απεργούν την Τετάρτη με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014. Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί. Ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Ποιοι απεργούν και πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς.

"Κανένας στη δουλειά, όλοι στο δρόμο" είναι το σύνθημα των συνδικάτων που διεκδικούν μεταξύ άλλων:
- Προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

- Άμεσα μέτρα στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων.

- Διαγραφή δανείων, κανένας πλειστηριασμός, προστασία της πρώτης κατοικίας.

- Διαγραφή του χρέους.

- Κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων

- Αναστροπή της πολιτικής των απολύσεων, της ανεργίας, της συρρίκνωσης των δημόσιων - κοινωνικών αγαθών και των ιδιωτικοποιήσεων

- Προστασία της μητρότητας και των εργασιακών κεκτημένων

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην Ομόνοια.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Δάσκαλοι και καθηγητές, εργαζόμενοι σε τράπεζες - εφορίες - πολεοδομίες, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην γενική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας καθώς γιατροί,νοσηλευτές και διοικητικοί εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Στην απεργία θα συμμετέχουν και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και άρα οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας έχουν κηρύξει απεργία και για αύριο Τρίτη 8 Απριλίου.

Αυριο Τρίτη απεργούν οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

- Τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του προαστιακού θα μείνουν ακινητοποιημένα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία.

- Τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή Μετρό, τρένα και τραμ θα κινηθουν κανονικά λόγω της επίταξης των εργαζομένων.

- Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ αναμένεται να κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας εως τις 9.00 το πρώι και από τις 9.00 το βράδυ εως τη λήξη της βάρδιας για να διευκολύνουν τους πολίτες να κατέβουν στο κέντρο και στα συλλαλητήρια. Ωστόσο οριστικές αποφάσεις θα πάρουν αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΔΣ των εργαζομένων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι απεργούν την Τετάρτη με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς"

Θεοχάρης: Ετσι θα είναι η Εφορία του μέλλοντος - Πώς θα πληρώνουμε τους φόρους

Tην εφορία του μέλλοντος, όπου οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες και οι φόροι θα παρακρατούνται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν το ένα δωδέκατο του φόρου, κάθε μήνα, ώστε ο φορολογούμενος να μην χρειάζεται να καταβάλει επιπλέον ποσά με την εκκαθάριση της δήλωσης. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν έδωσε ημερομηνία εφαρμογής του νέου αυτού φορολογικου μοντέλου.

Οσον αφορά τις κατασχέσεις ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί έναντι πληρωμή 20.000 ευρώ από κάποιον που χρωστά 4 εκατομμύρια. «Θα του κάνω κατάσχεση», είπε, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να τη γλιτώσουν όσοι έχουν... λερωμένη τη φορολογική τους φωλιά και περιλαμβάνονται στις λίστες εμβασμάτων και Λαγκάρντ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχάρης: Ετσι θα είναι η Εφορία του μέλλοντος - Πώς θα πληρώνουμε τους φόρους"

Συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο Σαμαράς

«Τώρα προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών, όχι μόνο από και προς το δημόσιο αλλά και ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, οφειλών που αφορούν στο ΦΠΑ», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, και των κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Χ. Πρωτόπαππα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει πολύ γρήγορα σε σημαντικότατη εξομάλυνση της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, σε πρώτη φάση ο συμψηφισμός θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ ετησίως. Σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί και σε επιχειρηματίες με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

«Με το έως τώρα σύστημα η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει και συνεπείς επιχειρηματίες. Με το νέο σύστημα, δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο,ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ ούτε καθυστερούν οφειλές, αντίθετα εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής», σημείωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως το σχετικό μέτρο θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε πως θα καταργηθούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ το οποίο δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο».

Σχετικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2014, το ποσό των οφειλών θα έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επίσης, ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, αναφερόμενος στις αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο Σαμαράς "

Δείτε τι αλλαγές θα υπάρξουν στις συντάξεις από το 2015

«Αντίστροφη μέτρηση» για νέες αλλαγές στις συντάξεις 2 εκ. συνταξιούχων και 1,5 εκ. ασφαλισμένων μέσα στο 2015.

Κομβικό σημείο η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και 3,5 εκ. συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών αναμένεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές αυτές.

Σε 5 σημεία εντοπίζονται οι σημαντικότερες αλλαγές και αφορούν σε:

1. Επικουρικές: Από τον ερχόμενο Ιούλιο τα ποσά των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων θα διαμορφώνονται με κριτήριο και βάση τη μείωση των ελλειμμάτων.

Σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν με νέες περικοπές τα ποσά που καταβάλλονται στους ήδη συνταξιούχους. Περικοπές που αναμένονται να κυμανθούν μεταξύ των 7 - 10%.

Από 01.01.15 που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών αναμένεται νέο «ψαλίδι».

2. Μερίσματα: Από 01.01.15 μπαίνουν ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου και των Ενστόλων, ώστε οι παροχές να είναι ανάλογες των εσόδων.

3. Κύριες συντάξεις: Από την 01.01.15 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμός των κύριων συντάξεων. Επηρεάζονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, δηλαδή, όσοι συμπληρώνουν και το χρόνο ασφάλισης αλλά και την ηλικία για να βγουν στη σύνταξη από την επόμενη χρονιά (2015).

Επίσης, επηρεάζονται όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, δηλαδή, έχουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης, αλλά δε συμπληρώνουν φέτος (2014) το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.

4. Βασική σύνταξη 360 ευρώ: Θα ισχύσει σε όλα τα Ταμεία και θα είναι το ποσό, που θα εγγυάται το Κράτος. Προσοχή, αυτό δε σημαίνει πως, όλες οι συντάξεις θα πάνε στα 360 ευρώ από το 2015, αλλά ούτε και πως, οι συντάξεις είναι πλήρως εγγυημένες από τα Ταμεία.

Στην πράξη, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και την οποία εγγυάται, σήμερα, πλήρως το Κράτος, από το 2015 η Κρατική εγγύηση θα είναι 360 ευρώ. Τα υπόλοιπα 1.140 ευρώ θα πρέπει να είναι σε θέση να τα εγγυηθούν τα Ταμεία.

5. Νέο Ασφαλιστικό: Δημιουργία ενός νέου Εθνικού Φορέα Σύνταξης και μετατροπή της Επικουρικής Ασφάλισης σε καθαρά επαγγελματική ασφάλιση, με μη υποχρεωτική καταβολή εισφορών.

Ποιοι διασώζονται με σύνταξη έως το τέλος του 2014

Μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, άμεσα, χωρίς να επηρεαστεί από τις αλλαγές τού 2015. Βασική προϋπόθεση είναι, να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Δημόσιο: Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται μόνο η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και όχι κατ' ανάγκη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΙΚΑ: Ασφαλισμένος, που έχει έως το 2012, 10.000 ημέρες, έχει μόνο κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα για να βγει σε ηλικία 63,5 ετών και θα επηρεαστεί από το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, εφόσον θα συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης μετά το 2015.

ΔΕΚΟ - Τράπεζες: Επηρεάζονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (χρόνο ασφάλισης και ηλικία) από 01.01.15. Ασφαλισμένος πριν από το 1983, που συμπληρώνει 35ετία το 2017 θα έχει μείωση στο τμήμα σύνταξης, που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από το 2011 έως το 2017.

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα επηρεαστούν όλοι όσοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία έως το 2012, αλλά θα έχουν την προβλεπόμενη ηλικία (50 ή 55 για μητέρες ή 60, 65 για άνδρες) μετά το 2015.

epoli
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τι αλλαγές θα υπάρξουν στις συντάξεις από το 2015"

Πίσω στα θρανία χιλιάδες αστυνομικοί

Στα θρανία θα καθίσουν χιλιάδες αστυνομικοί για να εκπαιδευτούν σε θέματα που σχετίζονται με τους χρήστες ουσιών. Στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ, με θέμα «Κατάρτιση Αστυνομικών σε Θέματα Εξαρτήσεων» εγκαινιάζεται ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης αστυνομικών στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά, θα διεξαχθούν τέσσερις κύκλοι εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του 2014, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση αστυνομικού προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ στην ήπια αστυνόμευση των εξαρτημένων ατόμων, υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και με σκοπό την προστασία της υγείας των τοξικοεξαρτημένων και των αστυνομικών. Η εκπαίδευση υλοποιείται σε διαδοχικές φάσεις και μέσα από την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού υλικού σε κάθε φάση, με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης. «Η εκπαίδευση έχει, σε μεγάλο βαθμό, διαδραστικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάπτυξη πρακτικών ήπιας αστυνόμευσης, με την αξιοποίηση και οργάνωση της εμπειρίας των αστυνομικών» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού, βασισμένου στα αποτελέσματα των σεμιναρίων, το οποίο θα υιοθετηθεί από τον ΟΚΑΝΑ και την Αστυνομική Ακαδημία.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πίσω στα θρανία χιλιάδες αστυνομικοί"

Μητσοτάκης: «Κατά 200.000 μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι την τελευταία τετραετία»

Κατά 200.000 και πλέον έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων την τελευταία τετραετία, ενώ η ετήσια μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί κατά περίπου 8 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τη μεταρρυθμιστική ατζέντα 2014-2015 της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στο Ζάππειο.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης, «περνάμε πλέον από την επίτευξη ποσοτικών στόχων στην εκπλήρωση ποιοτικών μεταρρυθμίσεων, σε μια ατζέντα που θέτουμε εμείς».

Αναλύοντας την εθνική στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην ενίσχυση της διαφάνειας μέσα από την αναβάθμιση της 'Διαύγειας' και την πολιτική ανοικτών δεδομένων.

Όσον αφορά τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, επιτυγχάνεται -είπε- μέσα από τους νέους οργανισμούς των υπουργείων.

«Εντός των ημερών θα αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τους νέους οργανισμούς» σημείωσε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: «Κατά 200.000 μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι την τελευταία τετραετία»"

Στα 6.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στα 500 ευρώ ανά άτομο, το οποίο αυξάνεται σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, ορίζεται το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα καταβληθεί εφάπαξ εντός του Μαΐου, όπως προέκυψε από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Το επίδομα αφορά σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες, μακροχρόνια άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπά.

Δικαιούχοι του βοηθήματος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. Δηλαδή, για μία τετραμελή οικογένεια, το όριο ορίζεται στις 10.000 ευρώ.

Το εισόδημα αναφοράς ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού που χρησιμοποιείται στη δήλωση Α21 (συμπεριλαμβάνει τόσο πραγματικά όσο και τεκμαρτά εισοδήματα).

Ειδικά, για τους μακροχρόνια άνεργους, που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, το Μάρτιο του 2014, ο ορισμός του εισοδήματος αναφοράς προκύπτει, όταν τα εισοδήματα του μακροχρόνια ανέργου από μισθούς και ημερομίσθια, μηδενιστούν.

Για να υπολογιστεί το ποσό του βοηθήματος, το οποίο ορίζεται στα 500 ευρώ, υπάρχει οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, που κλιμακώνεται από 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλον ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ηλικίας έως 24 ετών. Δηλαδή, το ποσό των 500 ευρώ για τον άγαμο προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, ώστε να ανέρχεται τελικά σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Το βοήθημα θα παρέχεται, μετά από αίτηση - ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου και διασταύρωση των στοιχείων του από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται ότι η ειδική επιτροπή της κυβέρνησης θα συνεχίσει την επεξεργασία των στοιχείων για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη τις επόμενες ημέρες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 6.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news