facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πρεμιέρα για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Ανοίγουν και πάλι τα πρώην Πολυιατρεία και οι άλλες μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού αλλά και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως όλα τα γραφειοκρατικά θέματα θα έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι την άλλη Τετάρτη, οπότε τα Πολυιατρεία θα ανοίξουν και επί της ουσίας τις πόρτες τους για τους πολίτες.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των γιατρών που χρειάζονται για το ΠΕΔΥ και για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, με δεδομένο ότι στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας θα έχουν πρόσβαση πλέον και οι ανασφάλιστοι εκτός από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η στελέχωση των μονάδων υγείας θα αρχίσει από σήμερα οπότε και υποχρεούνται να εμφανιστούν στις θέσεις τους οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και οι γιατροί, που είχαν επιλέξει την απασχόληση στο ΠΕΔΥ και όχι στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, η κάλυψη των μονάδων υγείας είναι απόλυτη σε διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό – οι εργαζόμενοι επέλεξαν τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ σε ποσοστό 98,8% και 99,4% αντιστοίχως.

Με ελλείψεις σε γιατρούς θα ανοίξουν τα Πολυιατρεία και οι άλλες μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Από τους 4.998 γιατρούς των πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, των ιατρείων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται τώρα στον ΕΟΠΥΥ, των νομαρχιακών μονάδων υγείας κ.ά δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ οι 2.497, δηλαδή ποσοστό 49,9%.

Οι γιατροί θα αναλάβουν υπηρεσία μόλις δημοσιευτεί η πράξη μετάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕ υποδοχής βεβαίωση διακοπής δραστηριότητας από την οικεία ΔΟΥ.

Σε πρώτη φάση οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό του ΠΕΔΥ θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, 8πμ – 4μμ και 11πμ – 7μμ, εξυπηρετώντας το κοινό για 12 ώρες καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους τους πολίτες, τόσο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όσο και τους ανασφάλιστους, για επίσκεψη, εξέταση, συνταγογράφηση.

Στη διάθεση των πολιτών θα παραμείνουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, ο κατάλογος των οποίων όμως σταδιακά θα ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες που θα ανακύπτουν ανά ΥΠΕ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας"

Διαφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επί της διάταξης για την απέλαση μεταναστών

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή με αφορμή την επίμαχη τροπολογία που αποσύρθηκε και επανήλθε δύο φορές και προβλέπει απελάσεις μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς ρατσιστική βία εναντίον τους από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία, ενώ στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τελική απόφασή τους.

Η τροπολογία προκάλεσε ενδοκυβερνητική διαφωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να ανακοινώνει την επανακατάθεσή της όταν λίγη ώρα νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε δηλώσει ότι την αποσύρει. Η ίδια τροπολογία είχε και χθες αποσυρθεί για να επανακατατεθεί πάλι την ίδια μέρα, από τον κ. Γρηγοράκο.

«Δεν αποδέχομαι την απόσυρσή της, θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει. Η ουσία είναι ότι δεν θα διαλύσουμε το κράτος. Οι νόμοι και η πολιτεία πρέπει να λειτουργήσουν. Προασπίζουμε τα δικαιώματα των νομίμων οργάνων του κράτους και όχι τους δουλέμπορους», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

«Δεν θέλετε να προστατεύσετε τα σώματα ασφαλείας με τη διάταξη αυτή. Την ατζέντα την ακροδεξιά που θέλει να βάλει η Χρυσή Αυγή προσπαθείτε να επιβάλετε στην πολιτική ζωή για να κάνετε κερδοσκοπική πολιτική. Οι δουλέμποροι από την ξενοφοβία προστατεύονται», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία που παίζεται ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή του.

«Να αποσύρετε την τροπολογία- όνειδος. Δεν είναι άξια της χώρας είναι ευτελής φθηνός λαϊκισμός που θα σας στιγματίσει ανεξίτηλα», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για να δηλώσει την απόλυτη στήριξη των βουλευτών του κόμματος στην πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών να μην αποδεχτεί την απόσυρση της διάταξης. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι αν θέλει για δικές του ιδεοληψίες να παραστήσει τον προστάτη των δουλεμπόρων η ΝΔ δηλώνει ότι είναι αντίθετη σε αυτό».

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε για ένα ακόμα σκηνικό ψευδεπίγραφης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε αιχμές για την παρέμβαση του κ. Μιχελάκη σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έχει την αρμοδιότητα να αποσύρει ή να καταθέσει τη διάταξη.

«Δεν έχω πτυχίο νομικού για να το τσακίσω. Δεν μπορώ όμως να υποστώ λοβοτομή. Δεν πέρασε όμως καιρός από τα γεγονότα της Ομόνοιας. Καμία καταγγελία δεν έφτασε στη Δικαιοσύνη. Προφανώς το κράτος έχει εξ ορισμού το πάνω χέρι και εξ ορισμού ο μετανάστης είναι ο αδύναμος», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, χαρακτηρίζοντας θετική την κίνηση του κ. Γρηγοράκου να την αποσύρει.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να διαλυθεί. Δεν μπορεί τα κέντρα των πόλεων να τα καταλάβουν οι αλλοδαποί. Η πολιτεία και τα όργανά της θα λειτουργήσουν. Τελείωσε αυτό», επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Δεν προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αυτή η διάταξη αλλά από συγκεκριμένο παράγοντα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επί της διάταξης για την απέλαση μεταναστών"

Το 15% των δημοσίων υπαλλήλων κινδυνεύει με απόλυση

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης –νόμος του Κράτους πλέον- καθιερώνει την ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα προβλέπεται η υποχρεωτική κατάταξη των υπαλλήλων ως εξής: Ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων.

Τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν προειδοποιήσει πως οι συγκεκριμένες αλλαγές έρχονται να διευκολύνουν την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αναφέρονται στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πλαίσιο ως μια «μηχανή αναζήτησης» υπαλλήλων προς απόλυση ή προς ένταξη στο πρόγραμμα «κινητικότητας – διαθεσιμότητας». Υπενθυμίζουν, επ’ αυτού, ότι η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πολλαπλώς κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας υπαλλήλων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένος από το «κομμάτι» των διαθεσιμοτήτων

. Οι πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στον Τύπο ότι η τρόικα εγείρει θέμα νέων απολύσεων και το 2015, δεν μπορούν να εφησυχάσουν τους υπαλλήλους στο δημόσιο, στους οποίους δημιουργείται επιπλέον η αίσθηση πως το 15% των συναδέλφων τους που θα λάβουν χαμηλή βαθμολογία θα οδηγηθούν στη διαθεσιμότητα – απόλυση, στο επόμενο «κύμα» διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το νέο πλαίσιο «αξιολόγησης» δημοσίων υπαλλήλων εξυπηρετεί δύο στόχους: Αφενός μεν, περιορίζει τον αριθμό των προαγωγών στο 25%, αφετέρου δε, δημιουργεί μια «δεξαμενή» υπαλλήλων προς απόλυση, στην οποία εντάσσεται το 15% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμούν ότι η εν λόγω διαδικασία θα παρέχει στην κυβέρνηση, ακόμη ένα «πρόσχημα» για την κατάργηση ενός φορέα ή μιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ο προϊστάμενος – αξιολογητής μιας γενικής διεύθυνσης δύναται να επιλέγει τις δομές από τις οποίες θα προέρχεται το προσωπικό που θα «συμπληρώνει» το 15% που θα λάβει χαμηλή βαθμολογία. Επομένως, μια δομή της οποίας μεγάλο μέρος του προσωπικού κρίνεται «χαμηλής αποδοτικότητας», τίθεται αυτομάτως «υποψήφια» προς κατάργηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 15% των δημοσίων υπαλλήλων κινδυνεύει με απόλυση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news