facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το 33% των ρευματοπαθών δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του

Το δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι ρευματοπαθείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την υψηλή συμμετοχή για την προμήθεια των απαραίτητων για την ασθένειά τους φαρμάκων.

Ένας στους 3 ρευματοπαθείς διακόπτει τη θεραπεία του, καθώς η οικονομική συμμετοχή (25%) για την αγορά φαρμάκων, είναι πλέον δυσβάστακτη.

Παράλληλα, οι ρευματοπαθείς σε πολλά μέρη της Ελλάδας, επιδίδονται σε ένα κυνήγι αναζήτησης ρευματολόγου!

Χαρακτηριστικά, στην Κρήτη, ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει ούτε έναν συμβεβλημένο ιδιώτη ρευματολόγο και κανείς δεν γνωρίζει αν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας θα υπάρχει έστω ένας ρευματολόγος. Οι περίπου 3.000 ρευματοπαθείς ασθενείς στο νησί, εκ των οποίων οι 1.000 με πολύ σοβαρα ρευματολογικά νοσήματα, μπορούν να απευθυνθούν μόνον στους 3 ειδικούς ρευματολόγους τους οποίους διαθέτει η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου!

Τα παραπάνω επισήμανε την Τρίτη 18 Μαρτίου σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Κατερίνα Κουτσογιάννη και υπεύθυνος της Μονάδας Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Δ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαϊδαρίου "Αττικόν", καθηγητής Δημήτρης Μπούμπας, ο οποίος ζήτησε «να προβλέπεται μηδενική συμμετοχή για την προμήθεια των φαρμάκων τα οποία αφορούν χρόνια νοσήματα με συννοσηρότητες».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 33% των ρευματοπαθών δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του"

«Ναι» στην άρση ασυλίας Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού μετά τις καταθέσεις στον Κορυδαλλό

Υπέρ της άρσης ασυλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου, του Χρήστου Παππά και του Γιάννη Λαγού, με 7 ψήφους υπέρ και 1 ψήφο κατά, τάχθηκε το απόγευμα της Τρίτης η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η μοναδική αρνητική ψήφος προήλθε από τον βουλευτή της ΧΑ Πολύβιο Ζησιμόπολο. Οι τρεις βουλευτές ήταν καταγγελτικοί κατά τις καταθέσεις τους, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη και για χαλκευμένα στοιχεία σε βάρος τους. «Καλά κάνατε και τα είδατε τα κελιά, θα σας χρειαστούν σύντομα», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Καλώς ήρθατε, δεν αποκλείεται να ξανάρθετε πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει καμία εγκληματική οργάνωση, αλλά ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα. Η δίωξη είναι πολιτική», σχολίασε από την πλευρά του ο αρχηγός της παράταξης Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σε αντίθεση με τους Μιχαλολιάκο, Παππά και Λαγό, ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής αρνήθηκε να καταθέσει στη φυλακή, και θα στείλει υπόμνημα. Το υπόμνημα του κ. Γερμενή θα εξεταστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 26 Μαρτίου, όπου θα εξετασθούν οι θέσεις άλλων επτά βουλευτών της ΧΑ. Ανάμεσα στα υπομνήματα που θα εξετασθούν στις 26 Μαρτίου βρίσκεται και αυτό του Ευστάθιου Μπούκουρα, ο οποίος νωρίτερα έστειλε μήνυμα προς την Επιτροπή πως η πρωινή διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΧΑ τους «δείχνει το σωστό δρόμο» έστειλε ο βουλευτής.

«Η σημερινή μου διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΧΑ και όχι από το κομμα - αφού ουδέποτε άλλωστε ήμουν μέλος του - σας δείχνει το σωστό δρόμο, συνάδελφοι, που είναι η μη άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, για τη συγκεκριμένη ως άνω περιγραφόμενη νέα κατηγορία, αφού αποδεικνύεται η μη ύπαρξη σκοπού διάθεσης της εν λόγω κυνηγετικής καραμπίνας σε ομάδα ανθρώπων για την τέλεση εγκληματικών πράξεων», σημειώνει στο υπόμνημά του ο κ. Μπούκουρας. Η ΧΑ έχει καλέσει τον κ. Μπούκουρα να παραδώσει την έδρα. Νωρίτερα, με μία μόνο «κατάθεση», του Δημήτρη Κουκούτση, ολοκλήρωσε τις εργασίες στη Βουλή της για την Τρίτη η επιτροπή Δεοντολογίας που εξετάζει το αίτημα των δικαστικών αρχών για την άρση ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Με 7 ψήφους «υπέρ» έναντι 1 «κατά» και 1 «παρών» η επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να άρει την ασυλία του κ. Κουκούτση.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στην άρση ασυλίας Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού μετά τις καταθέσεις στον Κορυδαλλό"

Φυλάκιση 56 μηνών για τον πρώην εκδότη της «Απογευματινής»

Σε βάρος του είχαν υποβάλει μήνυση πάνω από 50 δημοσιογράφοι για μη καταβολή δεδουλευμένων το διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου 2010

Σε ποινή φυλάκισης 56 μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 29.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο εκδότης της εφημερίδας "Απογευματινή", Κώστας Σαραντόπουλος για τη μη καταβολή δεδουλεύμενων από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 μετά από μήνυση πάνω από 50 δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονταν στην ιστορική εφημερίδα.

Με την ίδια απόφαση και με το σκεπτικό ότι δεν ήταν εκτελεστικά μέλη του δ.σ των "Εκδόσεων Απογευματινή" απαλλάχτηκαν των κατηγοριών ο γιος του εκδότη, Γιώργος Σαραντόπουλος, ο οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας, Άρης Κιπεντζόγλου και ο νομικός σύμβουλος, Σπύρος Μαύρος.

Κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου δεκάδες δημοσιογράφοι στην εφημερίδα, η οποία έκλεισε τον Οκτώβριο του 2010 με εντολή του εκδότη της ο οποίος αιφνιδίως διέκοψε την σύνδεση με το τυπογραφείο! Όπως τόνισαν από τα χρωστούμενα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης των κ.κ. Κιπεντζόγλου και Μαύρου κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ο πρώην διευθυντής της "Απογευματινής", Τίτος Αθανασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος των κατηγορουμένων στο διοικητικό συμβούλιο ήταν τυπικός και πως και εκείνοι ήταν εργαζόμενοι στην εφημερίδα οι οποίοι αμείβονταν με μισθό, ωστόσο, όπως ανέφερε δεν γνωρίζει εάν σε εκείνους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους.

«Στην Απογευματινή υπήρχε ενός ανδρός αρχή. Δεν ξέρω εάν το διοικητικό συμβούλιο κλήθηκε να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Θα σας πω ένα παράδειγμα κάποια στιγμή ο Κώστας Σαραντόπουλος αποφάσισε να αυξήσει την τιμή της εφημερίδας από το 1 ευρώ στο 1, 30 ευρώ. Ήταν μία απόφαση την οποία έλαβε μόνος του παρότι διαφωνούσαμε. Και εκείνη την εποχή ήμασταν η πρώτη εφημερίδα που αύξησε την τιμή της. Ο μοναδικός χρηματοδότης της εφημερίδας από μία περίοδο και μετά ήταν ο Κώστας Σαραντόπουλος» ανέφερε ο κ. Αθανασίαδης.

Η εταιρία "Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ" έχει καταθέσει τρεις αιτήσεις πτωχευσης. Οι δύο έχουν απορριφθεί και η τρίτη αποσύρθη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλάκιση 56 μηνών για τον πρώην εκδότη της «Απογευματινής»"

ΟΟΣΑ: Επείγουσες μεταρρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας έχει ανάγκη η Ελλάδα

Την βελτίωση της κοινωνικής προστασίας με επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η Ελλάδα, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του ΟΟΣΑ για την κοινωνική κατάσταση στις χώρες μέλη, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% μέσα στην πενταετία 2007-2012 με μέσες απώλειες 4.400 ευρώ ανά άτομο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια στον ΟΟΣΑ και 4 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Οι απώλειες των εισοδημάτων αντικατοπτρίζουν την πρωτοφανή επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Μεταξύ 2008 και 2013 η ανεργία διογκώθηκε, με ρυθμό 3.800 ατόμων την εβδομάδα. Σύμφωνα δε με την έκθεση το 60% του 1,4 εκατ. ατόμων που αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική κρίση.

Πριν από την κρίση η Ελλάδα αφιέρωνε το 30% των κρατικών δαπανών για κοινωνικές μεταβιβάσεις, το μεγαλύτερο όμως μέρος των οποίων πήγε σε νοικοκυριά με οικονομική ευχέρεια.

Από το 2007-8 οι συνολικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία και την υγεία μειώθηκαν κατά περίπου 18% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με μια αύξηση κατά 14% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ σε πραγματικές τιμές επίσης.

Χαμηλή η υποστήριξη των φτωχών

Παρά την τεράστια αύξηση της ανάγκης για δημόσια βοήθεια, η υποστήριξη των φτωχότερων οικογενειών παρέμεινε χαμηλή, αντανακλώντας τη δυσκολία ταχείας εισαγωγής αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών εκ του μηδενός.

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια σοβαρής οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είναι μαζί με την Ιταλία οι μόνες χώρες που δεν έχουν ένα «πανεθνικό επίδομα ελαχίστου εισοδήματος», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το ΑΕΠ αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη, την ίδια στιγμή όμως η πτώση των μισθών έχουν επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η πτώση των πραγματικών μισθών ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παρ' όλα αυτά η προκύπτουσα μείωση του εργατικού κόστους δεν πέτυχε μέχρι στιγμής να ανατρέψει την επί πενταετία αύξηση της ανεργίας.

Η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και το εισόδημα παραμένουν πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν την κρίση.

Κοινωνική και εργασιακή κρίση

Επίσης, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για να καλύψουν τα έξοδα διατροφής. Η οικονομική ανάκαμψη, ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, δε θα οδηγήσει γρήγορα στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και εργασιακής κρίσης.

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να επενδύσει σε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής προστασίας και να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τα έξοδα σε προγράμματα που δεν είναι αποτελεσματικά, γράφει η έκθεση.

Η υπογεννητικότητα είναι και αυτή μια σοβαρή συνέπεια της κρίσης. Πριν από την κρίση ο δείκτης γεννήσεων ήταν 1,51, ήδη χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,63) και των χωρών του ΟΟΣΑ (1,75 ). Πέρυσι ο δείκτης έπεσε στο 1,42.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η φροντίδα προς τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην απασχόληση και στην επιμόρφωση, που θα πρέπει να επεκταθούν ιδιαίτερα προς τις προβληματικές ομάδες του πληθυσμού, καταλήγει η έκθεση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Επείγουσες μεταρρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας έχει ανάγκη η Ελλάδα"

Αναδρομικός φόρος έως 50% σε όσους πούλησαν σπίτια την τελευταία δεκαετία!

Πάνω στην πίεση για περισσότερα έσοδα επιστρατεύουν νόμο που… δεν υπάρχει και φορολογούν όσους πούλησαν ακίνητο σαν να είναι εταιρείες

Στα όρια της παράνοιας και της αυθαιρεσίας οδηγεί τους ελεγκτές της Εφορίας η πίεση της κυβέρνησης για περισσότερα έσοδα και πρόστιμα. Από άγνοια ή «άνωθεν εντολές», εφοριακοί υπάλληλοι στήνουν στο απόσπασμα όσους πούλησαν σπίτι και δεν φορολογήθηκαν ως εταιρείες!

Αφού πωλήσεις ακινήτων δεν γίνονται πια και αφού, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπεραξία από πωλήσεις ακινήτων στις ημέρες μας δεν υπάρχει για να φορολογηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψαν έναν άλλον τρόπο για να εισπράξουν: βάζουν ελεγκτές να επιβάλλουν φόρους και πρόστιμα σε ό,τι ακίνητο βλέπουν ότι πουλήθηκε την τελευταία δεκαετία!

Ετσι, έχει ξεκινήσει μια φάμπρικα προστίμων πρώτα σε όσους δέχονται τακτικό έλεγχο της Εφορίας. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα απειλεί να πλήξει κάθε απλό ιδιοκτήτη και κάθε ελληνική οικογένεια.

Κίνδυνο όμως να κατηγορηθούν για αυθαιρεσία ή παράβαση καθήκοντος διατρέχουν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζουν «τον δικό τους νόμο» κατά το δοκούν, χωρίς γραπτές οδηγίες της ηγεσίας.

Αν και είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, για αδιευκρίνιστους λόγους η πολιτική ηγεσία αποφεύγει να εκδώσει εδώ και χρόνια σαφείς και γραπτές οδηγίες, παρά τα ερωτήματα που φτάνουν από τα Κέντρα Ελέγχου των φυσικών προσώπων (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΔΟΥ κ.λπ.).

Ετσι, αλλόφρονες ελεγκτές ζητούν να φορολογηθούν απλοί πολίτες σαν να ήταν μέτοχοι σε εταιρείες απλώς και μόνο επειδή πούλησαν κάποιο ακίνητο στο παρελθόν! Μάλιστα, σε μια επίδειξη παραλογισμού, τους αντιμετωπίζουν ως «άτυπη εταιρεία». Τους επιβάλλουν δηλαδή και πρόστιμα αναδρομικά επειδή δεν έκαναν έναρξη στην Εφορία, ενώ δεν αναγνωρίζουν προς έκπτωση και το κόστος για το σπίτι που έκτισαν, διότι δεν τήρησαν βιβλίο εσόδων - εξόδων!

«Εμπορος» όποιος πούλησε σπίτι!

Στα ελεγκτικά κέντρα ξεσπούν καθημερινά διαμάχες μεταξύ ελεγκτών διότι πολλοί φοβούνται ότι θα βρεθούν κατηγορούμενοι αν εφαρμόσουν νόμο που ποτέ δεν ψηφίστηκε προκειμένου να επιβάλουν αναδρομικά φόρους σε ιδιώτες σαν να ήταν εταιρεία.

Στη μανία τους να φορολογήσουν, οι ελεγκτές βρίσκουν πάτημα σε μια ασαφή διάταξη που προϋπήρχε του Φόρου Υπεραξίας και δεν αφορούσε τα φυσικά πρόσωπα αλλά τα νομικά (επιχειρήσεις). Ψάχνουν αν ο ελεγχόμενος έχει πουλήσει σπίτι κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια, αν και ο Φόρος Υπεραξίας για κέρδη από πωλήσεις ακινήτων ισχύει επισήμως από φέτος, ενώ ακόμη δεν έχει καν προλάβει να εφαρμοστεί.

Μέσα στη σύγχυση, ελεγκτές υποστηρίζουν ότι όσοι ιδιώτες πούλησαν σπίτια στο παρελθόν θα έπρεπε να είχαν δηλώσει στο έντυπο Ε1 τα χρήματα που εισέπραξαν ως κέρδος από επιχείρηση (κωδικός 401) και όχι ως χρηματικό εισόδημα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (κωδικός 781), όπως κάθε απλός πολίτης έκανε για να καλύψει μελλοντικά «πόθεν έσχες».

Χωρίς γραπτές εντολές

Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στους νόμους ουδείς γνωρίζει τι τελικά ισχύει και πότε. Ετσι, οι ελεγκτές διενεργούν πλέον τακτικούς ελέγχους - με άλλα μέτρα και σταθμά ο καθένας!

Καθώς οι μεταξύ τους διαφωνίες είναι καθημερινό φαινόμενο, οι ίδιοι έχουν ζητήσει από το 2010 διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, όταν ξεκίνησαν μαζικά οι έλεγχοι δεκαετίας. Ελαβαν όμως μόνο προφορικές διευκρινήσεις.

Παρότι έκτοτε έχουν εκδοθεί 4.000 γραπτές εντολές και εγκύκλιοι, οι ελεγκτές δεν πήραν ποτέ από το υπουργείο επίσημη απάντηση αν και υπό ποιες προϋποθέσεις το τίμημα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από πώληση ακινήτου πρέπει να φορολογείται ως… εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις!

Προφορικώς μόνο τους δόθηκε προ διετίας μια διευκρίνιση-οδηγία (από στελέχη που έχουν πια αποχωρήσει από την υπηρεσία) να επιβάλουν πρόσθετο φόρο για εισόδημα από πώληση ακινήτου, ακόμα και αν κάποιος πούλησε ένα μόλις σπίτι μέσα στην τελευταία δεκαετία!

Φόροι από το πουθενά!

Στην πραγματικότητα, λένε έμπειροι ελεγκτές, το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε έναν φόρο ο οποίος… δεν υπάρχει! Οπως τονίζουν, ποτέ δεν ψηφίστηκε νόμος που να προβλέπει ότι όποιο φυσικό πρόσωπο πουλήσει ακίνητο πρέπει υποχρεωτικά να φορολογηθεί για το εισόδημα αυτό.

Ακόμα και αν ένας απλός πολίτης διαβάσει ολόκληρο τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, δεν θα βρει πουθενά ότι πρέπει να πληρώσει φόρο για το σπίτι ή το οικόπεδο που πούλησε.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν σιωπηρώς να εφαρμόσουν διασταλτικά (και αναδρομικά) μια άλλη διάταξη νόμου, που όμως περιλαμβάνεται στον Κώδικα Φορολογίας Νομικών Προσώπων και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται οι επιχειρήσεις!

Οι «φορομπήχτες» ελεγκτές επικαλούνται το άρθρο 28 του νόμου 2398/94, όπου υπάρχει μια ασαφής διατύπωση που ορίζει ως «εμπορική» κάθε πράξη «μεμονωμένη ή συμπτωματική με σκοπό το κέρδος».

Πατώντας σε αυτό, όμως, οι ελεγκτές ράβουν κουστούμι για όλους όσοι εισέπραξαν έσοδα από πώληση ακινήτων αλλά δεν τα δήλωσαν ως κέρδος επιχείρησης για να φορολογηθούν ανάλογα! Με την παράλειψη αυτή ο φόρος μπορεί να ξεπεράσει το 50% μαζί με τις προσαυξήσεις.

Το πλέον παράλογο είναι ότι η διάταξη αυτή αποσκοπούσε στο να καταστήσει σαφές τι είναι κέρδος για μια επιχείρηση και όχι για τον απλό ιδιώτη.


Το άρθρο του νόμου, η ερμηνεία και τα πρόστιμα

Το «επίμαχο» άρθρο τον Ν. 2398 του 1994 ορίζει ότι «επιχείρηση αποτελεί και μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους, καθώς και η πώληση μέσα σε δύο (2) χρόνια από την απόκτηση εξ επαχθούς αιτίας εδαφικών εκτάσεων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και έχουν μεγάλη αξία». Βάζει όμως ταυτόχρονα και κάποιες παραμέτρους, όπως π.χ. για ακίνητο «εκτός σχεδίου», «μεγάλης αξίας» κ.λπ.

Η διάταξη αποτελεί μεταφορά λέξη προς λέξη από νόμο του 1968 (άρθρο 7 του Αναγκαστικού Νόμου 285/68) που εισήχθη απλώς και μόνο για να ξεκαθαρίσει στη φορολογική νομοθεσία τον όρο «επιχείρηση». Το άρθρο αυτό αναφερόταν μόνο στις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) επειδή πρωτύτερα δεν οριζόταν η έννοια της επιχείρησης στον φορολογικό νόμο. Εως τότε μια εταιρεία έβρισκε πάτημα να ζητά να φορολογηθεί μόνο για το επιχειρηματικό αντικείμενο που δήλωνε και όχι για την πώληση ακινήτων της. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από 46 χρόνια και ορίζει επίσης ότι, προκειμένου για ακίνητα, «επιχείρηση υφίσταται ου μόνον η κατά σύστημα άσκησις πλειόνων πράξεων αγοράς και πωλήσεως ακινήτων, αλλά οσάκις διενεργείται και μία μόνο πώλησις».

Από τις διατάξεις αυτές ουδέποτε ετέθη θέμα φορολόγησης των απλών πολιτών ως επιχείρηση για μία μόνο πώληση ακινήτου. Αυτό συνέβη μόνο το 2005 για πρώτη φορά, επί Γιώργου Αλογοσκούφη, όταν θεσπίστηκε (για λίγο καιρό τότε) ο Φόρος Υπεραξίας από πώληση ακινήτων στο Εισόδημα Φυσικών Προσώπων.

Εκεί καθορίστηκε ότι θα πληρώνουν Φόρο Εισοδήματος και μεμονωμένοι πολίτες που δεν μετέχουν σε εταιρείες, αν και εφόσον όμως αποκομίσουν κέρδος από πώληση ακινήτων. Και τότε πάλι όμως, επειδή η υπεραξία υπολογιζόταν με βάση τις αντικειμενικές αξίες στα συμβόλαια, σπανίως προέκυπτε υπερκέρδος για να φορολογηθεί κάποιος.

Ουδείς εφοριακός διανοήθηκε και τότε πάλι να επιβάλει φόρο και πρόστιμα σε όποιον πήγαινε στην Εφορία για να συμπληρώσει και να καταθέτει τη φορολογική του δήλωση, χωρίς να συμπληρώσει στον κωδικό 401 το έσοδο από το σπίτι που πούλησε, όπως αναδρομικά έπειτα από χρόνια ζητούν πλέον οι ελεγκτές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικός φόρος έως 50% σε όσους πούλησαν σπίτια την τελευταία δεκαετία!"

Λεφτά υπάρχουν! Όχι όμως για τους ανασφάλιστους πολίτες

«7,9 δισ. ευρώ δίδονται ως εγγυήσεις σε δύο τράπεζες αλλά 700 εκ. ευρώ δεν μπορούν να βρεθούν για τους 3 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες» Είναι ειλικρινά πάρα πολύ δύσκολο να κρύψει κανείς την αγανάκτησή του όταν μαθαίνει ότι για άλλη μια φορά βρέθηκαν τα χρήματα για τη στήριξη των τραπεζών αλλά για τις ζωές των πολιτών η εξεύρεση πόρων εξακολουθεί να είναι αδύνατη.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου – και σύμφωνα με τα ΦΕΚ 3319 (27/12/2013) και 3379 (31/12/2013) – η κυβέρνηση παρείχε για την κάλυψη ομολογιακού δανείου εγγυήσεις ύψους 3,609,600,000 ευρώ για την Alpha Bank και 4,280,000,000 για τη Eurobank Ergasias. Ήτοι, το κράτος εγγυήθηκε συνολικά δάνεια ύψους 7,9 δισ. ευρώ τα οποία προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο μειώνει δραματικά τον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Το αποτέλεσμα από τις δραματικές αυτές περικοπές; Η έκθεση της Lancet (http://download.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140673613622916.pdf), από την οποία παρατίθενται ορισμένα συμπεράσματα, είναι σαφής:

- Κατά την περίοδο 2009-2010 καταργήθηκε το 1/3 των προγραμμάτων εργασίας στον δρόμο για την πρόληψη και θεραπεία πολιτών οι οποίοι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.

- Την ίδια στιγμή, οι σύριγγες και τα προφυλακτικά που διανέμονταν σε χρήστες ναρκωτικών μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 10% και 24% με το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην υγεία του εν λόγω ευάλωτου πληθυσμού: ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στους χρήστες αυξήθηκε, από 15 το 2009 σε 484 το 2012, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2013 υποδηλώνουν ότι η εμφάνιση της φυματίωσης έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2012.

- Οι δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, έχουν οδηγήσει στη μείωση διάφορων δραστηριοτήτων, όπως λ.χ. τα προγράμματα ψεκασμών για τα κουνούπια, το οποίο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, επέτρεψε την επανεμφάνιση της ελονοσίας σε τοπικό επίπεδο για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.

- Μέσα από μια σειρά μέτρων λιτότητας, ο κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 26% μεταξύ του 2009 και του 2011.

- Ένα βασικό κόστος που αποτελεί στόχο για την τρόικα, είναι οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες. Ο στόχος ήταν να μειωθούν από 4,37 δισ. ευρώ το 2010 σε 2,88 δισ. το 2012 (ο στόχος εκπληρώθηκε) και σε 2 δισ. μέχρι το 2014. Ωστόσο, έχουν υπάρξει πολλά ανεπιθύμητα αποτελέσματα: Μερικά φάρμακα είναι αδύνατο να αποκτηθούν λόγω των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των φαρμακείων που δημιουργούν δυσβάστακτα χρέη. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μειώσει τις προμήθειες λόγω των απλήρωτων λογαριασμών και του χαμηλού περιθωρίου κερδών.

- Το 2011, το κόστος επίσκεψης στα εξωτερικά ιατρεία αυξήθηκε από τρία σε πέντε ευρώ και η συμμετοχή για ορισμένα φάρμακα αντίστοιχα αυξήθηκε κατά 10% ή και περισσότερο, ανάλογα με την ασθένεια. Επίσης, από το 2014 τέθηκαν σε ισχύ νέα τέλη για τις συνταγές φαρμάκων (ένα ευρώ ανά συνταγή).

- Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν επηρεαστεί σοβαρά, αφού η σχετική κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 20% μεταξύ του 2010 και του 2011, και κατά επιπλέον 55% μεταξύ του 2011 και του 2012. Στο μεταξύ, οι μελέτες δείχνουν αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008 σε 8,2% το 2011, με σημαντική συχνά αιτία την οικονομική δυσπραγία. Επιπλέον, ερευνητές ανέφεραν αύξηση 36% μεταξύ 2009 -2011 στον αριθμό των ανθρώπων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ του 2007 και του 2011.

- Το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν λόγω φτώχειας αυξήθηκε, από 28,2% το 2007 σε 30,4% το 2011, ενώ όλο και περισσότερα παιδιά υποσιτίζονται. Το 2012 σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι «το δικαίωμα στην υγεία και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας δεν είναι σεβαστό για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα».

- Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση 19% στον αριθμό των βρεφών με χαμηλό βάρος, μεταξύ 2008-2010. Ερευνητές από την Ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφεραν αύξηση κατά 21% σε θνησιγένειες μεταξύ του 2008 και του 2011, γεγονός που αποδίδεται στη μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες υγείας για τις εγκύους. Η θνησιμότητα νεογνών σημείωσε αύξηση κατά 43% μεταξύ του 2008 και του 2010, με τις αυξήσεις των θανάτων στα νεογνά να υποδεικνύουν εμπόδια στην πρόσβαση σε έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό.

Η μελέτη της Lancet καταλήγει:

«Η κλίμακα και η ταχύτητα των αλλαγών που επιβλήθηκαν, περιόρισαν την ικανότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού, σε μια εποχή αυξημένης ζήτησης. Τα θεμέλια για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, χρειάζονται δομές για την πλήρη λογοδοσία, τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη διαχείριση της απόδοσης, καθώς και τη χρήση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας και των πανεπιστημιακών -και όχι άρνηση της κατάστασης. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα αξίζουν κάτι καλύτερο.»

Εμείς λοιπόν καλούμε τους πολίτες να αναλογιστούν πώς είναι δυνατόν ένα κράτος να χρηματοδοτεί αλόγιστα τις τράπεζες με δισεκατομμύρια ευρώ ενώ την ίδια ώρα κάνει δραματικές περικοπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην παιδεία, στις συντάξεις και στους μισθούς των πολιτών. O ίδιος ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε δημόσια στη Βουλή (Παρασκευή 7 Μαρτίου) ότι το συνολικό ετήσιο κόστος για να έχουν πρόσβαση οι 3 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μόλις 700 εκ. ευρώ. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση εγγυάται 7,9 δισ. ευρώ για δύο τράπεζες και δεν δίνει μόλις 700 εκ. ευρώ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές;

Ας αναλογιστούμε τι είδους «άνθρωποι» επιβάλουν συνθήκες μαζικής γενοκτονίας σε έναν λαό μόνο και μόνο για να αποπληρωθούν οι δανειστές του ενώ επιλέγουν να χρηματοδοτούν το τραπεζικό σύστημα της χώρας το οποίο πριν από την κρίση είχε ετησίως κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

mkiellinikou
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεφτά υπάρχουν! Όχι όμως για τους ανασφάλιστους πολίτες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news