facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Με προσωπικό ασφαλείας Τετάρτη και Πέμπτη τα δημόσια νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο και μεθαύριο, 19 και 20 Μαρτίου, τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

«Διεκδικούμε ένα δωρεάν, δημόσιο, ποιοτικό, βιώσιμο σύστημα υγείας στην υπηρεσία του πολίτη» αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ζητάει «να πάψουν οι διαθεσιμότητες και η ομηρία των επί θητεία γιατρών, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί». Επίσης, ζητεί άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. «Να σταματήσει το κλείσιμο και η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους στην υγεία και τους ασθενείς» σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζει ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται στα λόγια», ενώ υλοποιεί τις πολιτικές των μνημονίων «χωρίς να την απασχολούν τα κοινωνικά κουφάρια που αφήνει πίσω της». Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας που οδηγεί, όπως αναφέρουν, σε απολύσεις, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία «αποδεκατίστηκαν» από προσωπικό, αφού πάνω από 15.000 αποχώρησαν χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.

Η πενταμελής επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στον «Ευαγγελισμό» κάνει λόγο για «κόλαση» στη γενική εφημερία, για ασθενείς και υγειονομικούς. «Την ώρα που ανοίγει η γενική εφημερία και για τις πρώτες ώρες, υπάρχει μαζική προσέλευση και έχει πιστοποιηθεί καταγραφή ασθενών ένας ανά τριάντα δευτερόλεπτα» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι οι επίσημα καταγεγραμμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 1.000 ανά εφημερία και από αυτούς εισάγονται κάθε φορά περίπου 150 με 180. Επίσης, επισημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνά τις τέσσερις ώρες κατά μέσο όρο. Οι γιατροί στον Ευαγγελισμό ζητούν την πρόσληψη προσωπικού και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα λειτουργίας ορισμένων τμημάτων παθολογικών, χειρουργικών, αλλά και των εργαστηρίων, από έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Με προσωπικό ασφαλείας Τετάρτη και Πέμπτη τα δημόσια νοσοκομεία"

Αντ. Σαμαράς: Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας το 2014

-Ποιοί θα πάρουν από το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δις
- Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015
- Τον Μάϊο τα 500 εκατομμύρια σε ένστολους και εισοδηματικά αδύναμους
- Μειώνονται τα πρόστιμα για τη μη υποβολή ΦΠΑ
- Από τον Ιούλιο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- Φρέσκο γάλα 2 και 11 ημερών - Τι προβλέπει η συμφωνία για τα φάρμακα - Ψωμί με το ζύγι
- Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής θα μπορούν να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ
- Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ: «Έκαναν σε όλα πίσω, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε»

Από θρίλερ... θρίαμβος. Τουλάχιστον έτσι λένε από την κυβέρνηση. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι ήταν εκείνο που σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν "έπιασε" τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες αλλά "έπιασε" σήμερα και όπως είπε: «Έκαναν σε όλα πίσω, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε». Ωστόσο, αποφάσεις ελήφθησαν και αφορούν τόσο την καθημερινότητά μας, αφού έχουν να κάνουν με το φρέσκο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και με το ποιοί θα πάρουν από το πλεόνασμα.

Ειδικότερα:

- Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.

- Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και όλα όσα ανακοίνωσε το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα €2,9 δισ. το 2013.

Πιο αναλυτικά θα δοθούν:

- Τον Μάιο 500 εκατ. ευρώ στους ένστολους με εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και στους πιο αδύναμους με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Το σύνολο είναι περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.

- Το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9% θα είναι 350 εκατ. ευρώ
Click4More Από τον Ιούλιο και εφάπαξ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Θα μειωθούν άλλη μια μονάδα από το 2016 - 20 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τις υπηρεσίες ενίσχυσης αστέγων

- 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

- 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους

Tι θα γίνει με τα φορολογικά

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί:

- η μείωση των φορολογικών προστίμων στα 250 έως 500 ευρώ, από 1.000 έως 2.500 ευρώ που είναι σήμερα
- η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν το 1994
- θεσπίζονται οι αλλαγές και διορθώσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
- θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης

Όλες οι αλλαγές πρόκειται να ενσωματωθούν στο φορολογικό τμήμα πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στο φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου πρόκειται επίσης να περιληφθούν διατάξεις, με τις οποίες θα αυξάνονται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο από μισθούς και συντάξεις για χρέη προς το δημόσιο.
Τι αποφασίσθηκε για το γάλα το ψωμί και τα φάρμακα


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

Click4More "Έκλεισαν" τα φάρμακα με τρόικα! Εκτός σουπερμάρκετ τα ΜΗΣΥΦΑ

Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες. Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.

"Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία" σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .

- Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.

- Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

- Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ σχολίασε το ίδιο στέλεχος. Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Σαμαράς: Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας το 2014"

Πληρώσαμε 285 εκατ. ευρώ για τα τηλέφωνα του Δημοσίου

Το ιλιγγιώδες ποσό των 285 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο κλήθηκε να πληρώσει το δημόσιο, για τα τηλεφωνήματα που γίνονται σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το ποσό αφορά όλο τον δημόσιο τομέα από το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι τα ΚΕΠ.

Στον τακτικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό της τάξεως των 125 εκατ. μόνο για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι δαπανώνται επιπλέον 10 εκατ. εκτός τακτικού προϋπολογισμού.

Για τους δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης (συνολικά υπερβαίνουν τις 30.000) η δαπάνη εκτιμάται ότι φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ.

Το αν τα ευρήματα της έρευνας και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και σε ποιο βαθμό, θα φανεί έως το τέλος Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε η ΓΓΠΣ προγραμματίζει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη «απογραφή».

Όπως γράφει η εφημερίδα, πλέον η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην προσπάθεια της να περιορίσει τις σπατάλες στις τηλεφωνικές κλήσεις, θα καταγράφει από 1η Μαϊου ηλεκτρονικά όλες τις συνδέσεις, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που αφορούν το Δημόσιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώσαμε 285 εκατ. ευρώ για τα τηλέφωνα του Δημοσίου"

Στους 94 έφτασαν οι νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δραστηριότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί έφτασαν τους 94, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν για νοσηλεία 47 ασθενείς.

Από την αρχή της περιόδου, 261 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 94 έφτασαν οι νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα"

Προεδρικό διάταγμα για ασφαλιστική εξίσωση γυναικών και ανδρών στις Ενοπλες Δυνάμεις

Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την «υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος και των μελών των οικογενειών τους».

Μια από τις σημαντικές αλλαγές είναι το ότι προβλέπεται και η σύζυγος που είναι στρατιωτικός θα μπορεί να ασφαλίζει τον σύζυγό της εφόσον αυτός δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο ή Οργανισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης:

1) Ο σύζυγος ή η σύζυγος εφόσον δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο ή Οργανισμό. Περιλαμβάνονται και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται σε διάσταση.

2) Τα παιδιά (γνήσια, εκτός γάμου και υιοθετημένα) στρατιωτικού μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

3) Τα παιδιά μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους εφόσον είναι άνεργα.

4) Τα παιδιά μέχρι τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερες και ανώτατες Σχολές στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή, όπως επίσης και εφόσον σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Επαγγελματικής κατάρτισης.

5)Τα παιδιά εφόσον έχουν αναπηρία 67% και πάνω, ανεξάρτητα εάν εργάζονται ή όχι.

6)Τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή, Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, εφόσον απασχολούνται περιστασιακά και όχι μόνιμα.

7)Οι γονείς (φυσικοί ή θετοί) εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική κατώτερη σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ και δεν έχουν δικαίωμα ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

8)Τα αδέλφια στρατιωτικών, που έχουν αναπηρία άνω του 67% και δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από ασφαλιστικό φορέα, αλλά και το ετήσιο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει την ετήσια συνολική κατώτερη σύνταξη γήρατος του ΟΓΑ και

9) Οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των στρατιωτικών οι οποίες είναι άνω των 40 ετών εφόσον δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης από άλλον φορέα.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, η σύζυγος διαζευγμένου ή ο σύζυγος διαζευγμένης μπορεί να ασφαλίζεται εφόσον: α) ο γάμος λύθηκε αμετάκλητα μετά το 40ό έτος της ηλικίας, β) έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 5 χρόνια από την τέλεση του γάμου μέχρι την κατάθεση της αγωγής διαζυγίου, γ) δεν έχει δικαίωμα ασφάλισης (άμεσα ή έμμεσα) σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δ) καταβάλει ασφαλιστική εισφορά ίση με το 5% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών τακτικού δημοσίου υπαλλήλου και ε) υποβάλλει σχετική αίτηση μέσα σε ένα χρόνο από την έκδοση του διαζυγίου.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Προεδρικό διάταγμα για ασφαλιστική εξίσωση γυναικών και ανδρών στις Ενοπλες Δυνάμεις"

Διαφωνούν 30 βουλευτές της ΝΔ με την τροπολογία Βρούτση για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ

Την αντίθεση τους δηλώνουν 30 βουλευτές της Ν.Δ. στην εγκύκλιο με την οποία εντάσσονται υποχρεωτικά ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, ενώ επιβάλλονται «απαράδεκτα», όπως τα χαρακτηρίζουν, πρόστιμα.

Οι 30 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και εκφράζουν την διαφωνία τους και προτείνουν αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, δηλαδή ασφαλισμένων που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, αναφέροντας ότι:

«Ο ΟΑΕΕ ζητά την αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από το 2010 από αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά, π.χ. είναι κουρέας στο χωριό σε περιοχές προαιρετικές, δηλαδή σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, με εξόφθαλμα διασταλτική ερμηνεία των νόμων 3846/2010, 4144/2013.

»Η εγκύκλιος 80 του ΟΑΕΕ είναι πλήρης εντολών προς τα περιφερειακά υποκαταστήματα, οι οποίες αδικούν κατάφορα επαγγελματίες και ακόμη περισσότερο τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιβολή ένταξης στον ΟΑΕΕ, συνταξιούχου του ΟΓΑ, ο οποίος έχει καφενείο σε χωριό κάτω από 2000 κατοίκους. Και φυσικά του ζητά ο ΟΑΕΕ, να πληρώσει αναδρομικά εισφορές 3 ετών».

Επισημαίνουν δε ότι ένας αγρότης με μια περιουσία 10 τουριστικών δωματίων ορθά ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, ενώ ένας αγρότης με ένα καφενείο ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ.

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Ιορδάνης Τζαμτζής, Σάββας Αναστασιάδης, Ηλίας Βλαχογιάννης, Μαρία Αντωνίου, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Δημήτριος Σαμπαζιώτης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Θεόδωρος Σολδάτος, Αλέξανδρος Κοντός, Ιωάννης Πασχαλίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γεώργιος Κοντογιάννης, Γιώργος Ορφανός, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Χριστογιάννης, Ασημίνα Σκόνδρα, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Παύλος Βογιατζής, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Ευθύμιος Καρανάσιος,Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καλαντζής, Γεωργία Μπατσαρά, Ασπασία Μανδρέκα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνούν 30 βουλευτές της ΝΔ με την τροπολογία Βρούτση για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ"

Πολυϊατρεία: ανοίγουν μεν, με σοβαρές ελλείψεις δε

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των πολυ-ιατρείων του ΕΟΠΥΥ που έχουν πλέον «περάσει» στο Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 20 Μαρτίου θα «επιστρέψει» στις θέσεις τους το διοικητικό, το ιατρικό και το υγειονομικό προσωπικό το οποίο είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τα πολυ- ιατρεία ωστόσο, που θα λειτουργούν -σε πρώτη φάση- 5 ημέρες την εβδομάδα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, ανοίγουν με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό. Από το ιατρικό προσωπικό που στελέχωνε τα πρώην πολυ-ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφει στην θέση του το 49,9%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανά υγειονομική περιφέρεια και «πέφτει» στο 31,8% στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και στο 35,9% στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πολυ-ιατρεία στις συγκεκριμένες περιοχές θα επαναλειτουργήσουν με μόλις έναν στους τρεις γιατρούς που διέθετε.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα πολυ-ιατρεία θα επαναλειτουργήσουν με 2.497 γιατρούς.

Μάλιστα, μόλις 65 γιατροί θα καλύψουν την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και 123 στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που αφορά Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα!

Πιο αναλυτικά, σε ολόκληρη την Ευρυτανία μόνο ένας γιατρός στελεχώνει το ΠΕΔΥ, δύο γιατροί στη Λευκάδα, και από 3 σε Γρεβενά, Λακωνία και Ξάνθη. Ακολουθεί η Καστοριά με 4 γιατρούς, το Λασίθι, το Ρέθυμνο, η Φλώρινα και η Χίος με μόλις 5 γιατρούς (ανά περιοχή).

Πιο «ευνοημένες» είναι η Κεντρική Αθήνα (553 γιατροί), η Θεσσαλονίκη (262), η Ανατολική Αττική (236), ο Πειραιάς (212) και η Δυτική Αθήνα (202).

Πιο απογοητευτική είναι η εικόνα σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών. Ειδικότερα:

1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Από τους 43 γιατρούς γενικής ιατρικής, στα πολυ-ιατρεία επιστρέφουν μόλις 16.

2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Από τους 25 ουρολόγους μόλις 4 θα εξυπηρετούν τους πολίτες.

3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Από τους 58 καρδιολόγους που ήταν στο ΕΟΠΥΥ, στο ΠΕΔΥ «μετακόμισαν» μόλις οι 9.

4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης. Ένας στους 6 γαστρεντερολόγους και ένας στους 4 ρευματολόγους, δέχτηκαν να εργαστούν για το νέο φορέα.

5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι ασφαλισμένοι θα ..δυσκολευτούν να εξυπηρετηθούν από καρδιολόγους, μικροβιολόγους και νευρολόγους, με τα πολυ-ιατρεία να λειτουργούν μόλις με 3 (από τους 42 καρδιολόγους), και με έναν (από 11 μικροβιολόγους και 11 νευρολόγους).

6η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ψυχίατροι, γαστρεντερολόγοι και καρδιολόγοι απέρριψαν το ΠΕΔΥ και τα πολυ-ιατρεία θα στελεχωθούν μόλις με 2 ψυχιάτρους (από τους 9 που ήταν πριν), 17 καρδιολόγους (από τους 50) και 4 γαστρεντερολόγους (από τους 14).

7η Υγειονομική περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιόνιων νησιών, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Μόλις ένας παιδίατρος θα εξυπηρετεί από τους συνολικά 14 που διέθεταν τα πολυ-ιατρεία. Επίσης, ουρολόγοι και δερματολόγοι είπαν «όχι» στο ΠΕΔΥ, με τις περιοχές που υπάγονται στην 7η περιφέρεια να διαθέτουν έναν ουρολόγο (από τους 8) και έναν δερματολόγο (από τους 6).

healthview
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυϊατρεία: ανοίγουν μεν, με σοβαρές ελλείψεις δε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news