facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) οι δικαστικοί υπάλληλοι θα συμμετέχουν στις δύο εξαγγελθείσες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, αύριο και στις 19- 20 Μαρτίου 2014.

Ειδικότερα, η ΟΔΥΕ θα συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία στον δημόσιο τομέα, που πραγματοποιείται ενάντια στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Διοικητικές απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα- κ.λπ.», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως επίσης θα συμμετέχει και στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 19ης και 20ης Μαρτίου 2014, εν όψει των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη"

Νέο 'όχι' Γερμανών για τις αποζημιώσεις

Τις αξιώσεις της Αθήνας για πολεμικές επανορθώσεις απέρριψε εκ νέου η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η θέση του Βερολίνου επί του θέματος δεν έχει αλλάξει.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τίποτε δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τόσο την γερμανική θέση, όσο και την νομική αξιολόγηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά έχουν εξεταστεί λεπτομερώς.

Στο θέμα αναφέρεται με τηλεγράφημά του και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επισημαίνει ακόμη ότι ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπος με ανάλογα αιτήματα, μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας, αναφέρει το δημοσίευμα, «απηύθυνε έκκληση προς την Γερμανία να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις και για την αποπληρωμή ενός κατοχικού δανείου που επέβαλαν οι ναζί».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο 'όχι' Γερμανών για τις αποζημιώσεις"

Στο ΣτΕ συζητήθηκαν προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ

Στην 7μελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβούλιου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεών τους που έγιναν κατ΄ επιταγή μνημονικών νόμων.

Όπως υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι οι συντάξεις τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% (ανάλογα με το ύψος τους) και οι επικουρικές κατά 15%.

Οι συνταξιούχοι αναφέρουν ότι από 1.11.2011 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, μειώθηκαν κατά 20% και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ό έτος της ηλικίας τους μειώθηκαν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κατά 40%, ενώ οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ μειώθηκαν από το ίδιο χρονικό σημείο (1.1.2011) κατά 15%.

Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν τον υποχρεωτικό «πιλότο» για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας που εκκρεμούν εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις, καθώς δικάστηκαν με τις διαδικασίες του νόμου 3900/2010 (πιλοτικές δίκες με διαδικασίες εξπρές}.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ συζητήθηκαν προσφυγές συνταξιούχων του ΙΚΑ"

ΟΛΜΕ: Τροποποίηση του απεργιακού μας προγράμματος

Ενημερωτικό: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μετά την απόφαση της E.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ για την τροποποίηση του προγράμματος των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Δημόσιο Τομέα σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθούν:

1. 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014, ενάντια στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις», που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης. Στο νομοσχέδιο αυτό επίσης κρίνεται και εάν θα δοθεί και για πόσο χρόνο παράταση και για τις διαθεσιμότητες των 1845 εκπαιδευτικών αλλά και των σχολικών φυλάκων.

2. 48ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση την Τετάρτη, 19 Μαρτίου και την Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014, με κύρια αιχμή ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων αλλά και άλλων δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο.

3. Συλλαλητήρια: Στις 12 και στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν Απεργιακά
Συλλαλητήρια στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Καλούμε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ να οργανώσουν, σε συνεννόηση με την ΟΛΜΕ, τη μετακίνηση συναδέλφων από άλλες πόλεις στην Αθήνα με πούλμαν για την Τετάρτη 12/3.

Στο βαθμό που συνεχιστεί η ψηφοφορία στη Βουλή για το παραπάνω ν/σχ και την επόμενη ημέρα, η κινητοποίηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη, με συλλαλητήριο σε ώρα για την οποία θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες ημέρες.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα γίνουν 13 και 14/3 και η Γενική Συνέλευση
Προέδρων στις 15/3 στην Αθήνα. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εισηγείται προς τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ εκτός της συμμετοχής μας στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19-20/3, επιπλέον μία 24ωρη απεργία στις 21/3, τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τη λήξη του 8μήνου της διαθεσιμότητας.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, σας στέλνουμε αφίσα και προκήρυξη για την απεργία στις 12/3 ηλεκτρονικά για να τυπωθούν από εσάς και να αναρτηθούν στα σχολεία της περιοχής σας.
Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, μαζί με τις επιτροπές αγώνα και με τη συμμετοχή των συναδέλφων που είναι σε διαθεσιμότητα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων μας στα σχολεία με οργανωμένες περιοδείες, για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.

ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ
ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΗ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ


Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΛΜΕ: Τροποποίηση του απεργιακού μας προγράμματος"

Τι προβλέπει η εγκύκλιος Κουτζαμάνη για την απαγόρευση του καπνίσματος

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να δοθούν δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους.

Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο της ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας («εξαιρουμένων» των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού), σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον).

Η κ. Κουτζαμάνη διευκρινίζει στην εγκύκλιο της ότι ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, το κάπνισμα απαγορεύεται στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και αγοραίων και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει η εγκύκλιος Κουτζαμάνη για την απαγόρευση του καπνίσματος"

Η Τρόικα βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Ψήφισµα-καταπέλτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζει την καταστροφική πολιτική των δανειστών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιµάζει ψήφισµα-καταπέλτη για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της τρόικας στα θέµατα υγείας στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του µνηµονίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κυριακάτικο δημοσίευμα της Real News, στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόµενη Πέµπτη πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία εκθέσεις-φωτιά από την Επιτροπή Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων, καθώς και από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι οποίες καταδικάζουν τη «συνταγή» της τρόικας, αποδίδοντάς της σοβαρές ευθύνες για την κοινωνική εξαθλίωση στις τέσσερις χώρες που επιβλήθηκε µνηµόνιο.

Οπως µάλιστα προκύπτει από την ανάλυση των εµπειρογνωµόνων, η Ελλάδα σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) έχει τις... καλύτερες επιδόσεις στη λήψη επαχθών µέτρων λπότητας, ενώ έχει και τους πιο υψηλούς δείκτες σε ανεργία νέων και γυναικών. Παράλληλα, µαζί µε την Πορτογαλία κατέχει το ρεκόρ στην αύξηση της άµεσης και της έµµεσης φορολογίας και παρουσιάζει τις µεγαλύτερες µειώσεις σε κοινωνικές παροχές.

Οι επιπτώσεις

Στο κείµενο που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόµενη εβδοµάδα, αναφέρει η Real, περιγράφονται µε µελανά χρώµατα οι επιπτώσεις της ακολουθούµενης πολιτικής που προκάλεσε σηµαντική απώλεια θέσεων εργασίας και τη φτωχοποίηση των µεσαίων και εργαζοµένων τάξεων. Ειδικά για την περίπτωση της χώρας µας, εκτιµάται ότι η οικονοµική πολιτική βασίστηκε σε µια λανθασµένη αντίληψη όσον αφορά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό.

Την ίδια στιγµή, εκφράζεται θλίψη για το γεγονός ότι οι οριζόντιες περικοπές στα συστήµατα υγείας, η αύξηση της συµµετοχής των ασφαλισµένων και οι περικοπές στους µισθούς των επαγγελµατιών υγείας αυξάνουν τις µεταναστευτικές ροές και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής οικονοµικών της υγείας Γιάννης Κυριόπουλος επισηµαίνει ότι «τα ευρήµατα καταµαρτυρούν µια πρωτοφανή (για ειρηνική περίοδο) παλινδρόµηση των βασικών µεγεθών στην ιατρική περίθαλψη, όπως η εκτεταµένη αποασφάλιση του πληθυσµού, η σηµαντική επιβράδυνση (ή/και οπισθοχώρηση σε αρκετές περιπτώσεις) της βελτίωσηςτων δεικτών υγείας και η διόγκωση της χωρίς ανταπόκριση ζήτησης υπηρεσιών υγείας».

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τρόικα βλάπτει σοβαρά την Υγεία"

Έως τις 28 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών

Μέχρι την 28η Μαρτίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις φορολογικές δηλώσεις έτους 2014, οι κωδικοί της των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των ανακοινωθέντων από τις αρχές του χρόνου προθεσμιών αναφορικά με τον προγραμματισμό των υποβολών δηλώσεων για το έτος 2014, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1039 (ΦΕΚ Β' 271/7.2.2014), οι βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να υποβληθούν έως την 28η Μαρτίου 2014.»

» Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.»

» Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους.»

» Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τον τρόπο δημιουργίας και υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων θα βρείτε εδώ

» Καλούμε τους υπόχρεους να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις βεβαιώσεις, ώστε αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καθυστέρηση στις δηλώσεις ΦΕΦΠ των φορολογουμένων»
.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως τις 28 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών"

ΥΠΟΙΚ: Ρέγγες οι Έλληνες φορολογούμενοι...και θαλάσσιοι ελέφαντες οι εφοριακοί

Απαράδεκτες οδηγίες διαχείρισης του θυμού των αγανακτισμένων πολιτών - Ποιες φράσεις δεν πρέπει να λένε οι εφοριακοί προς τους πολίτες, όταν αυτοί είναι θυμωμένοι

Πρέπει να έχουν πολύ κρύο χιούμορ στο υπουργείο Οικονομικών ή να θεωρούν τους εφοριακούς χαϊβάνια και τους φορολογούμενους πιστά θύματα για να φτάνουν στο σημείο να διοργανώνουν σεμινάρια με νηπιακού επιπέδου οδηγίες προς τα στελέχη των ΔΟΥ για το πώς να εξαπατούν ουσιαστικά τους πολίτες και να χειρίζονται έντεχνα την αγανάκτησή τους για τις φορολογικές επιδρομές του κράτους. 

Πρόκειται στην πραγματικότητα για σεμινάρια προς «μάλλον ηλιθίους» για το πώς να μένουν συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στο φοροκυνηγητό και να παραπλανούν, ενίοτε να εξημερώνουν διά επιστημονικών μεθόδων κοροϊδίας τους φορολογούμενους.  Τα σεμινάρια αυτά άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και χαρακτηριστικό του ύφους και του περιεχομένου τους είναι η ιστορία που διανέμουν οι υπεύθυνοι στους εφοριακούς και με την οποία ξεκινά η… παράδοση των μαθημάτων. Η ιστορία έχει τίτλο «Ο θαλάσσιος ελέφαντας και η μισή πληροφόρηση» και η αλληγορία της είναι αφοπλιστική: οι εφοριακοί είναι οι θαλάσσιοι ελέφαντες που έχουν πρωταρχικό σκοπό να πιάσουν ρέγγες, δηλαδή φορολογούμενους και φορολογικά έσοδα, αλλά για να τα καταφέρουν αποτελεσματικά οφείλουν να ακολουθούν σωστές μεθόδους διοίκησης και συνεργασίας και να ενημερώνουν την ηγεσία για τα πάντα - και κυρίως για τα πραγματικά δεδομένα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία στο έργο της!   

Τα στελέχη των ΔΟΥ μαθαίνουν ποιες είναι οι λέξεις και οι φράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ όταν μιλούν με φορολογούμενους, ενώ τους δίδονται ασκήσεις με τις οποίες καλούνται να εξασκήσουν την ικανότητά τους στην… ενεργητική ακρόαση και τη… συναισθηματική νοημοσύνη. Ούτε ο Ιρβιν Γιάλομ δηλαδή στο «Δήμιο του έρωτα» ή, ακόμα πιο καλά, στο «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» - στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τίτλος γίνεται μάλλον «Οταν έκλαψε ο φορολογούμενος».

Ο εφοριακός καλείται να ζωγραφίσει τρίγωνα, να κάνει τρύπες στο χαρτί και να φωνάζει «πάω καλά». Ή να μην κάνει τίποτε από αυτά όπως ρητώς αναφέρει η εντολή Νο 21 σε συνδυασμό με την εντολή 2! Ολα αυτά τα ευτράπελα στο τεστ της συγκέντρωσης

Είναι πάντως γεγονός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι οι περισσότεροι εφοριακοί που πήγαν μέχρι τώρα στα σεμινάρια εξεπλάγησαν και αντέδρασαν στις βλακώδεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγίες των εκπαιδευτών. Διαμαρτυρήθηκαν μάλιστα έντονα για την ιεράρχηση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών ως προς τα προβλήματα στο έργο των εφοριών, αφού προέχουν, όπως τόνισαν, η ασφάλεια των υπαλλήλων από ακραίες συμπεριφορές φορολογουμένων, η τεχνολογική αρτιότητα των γραφείων και οι σαφείς οδηγίες από την ηγεσία, η οποία κατακλύζει εδώ και μήνες τις ΔΟΥ με αμέτρητες και συχνά αντικρουόμενες εγκυκλίους.

Οι… ευφάνταστες οδηγίες και η γελοιότητα των σεμιναρίων για την πραγματοποίηση των οποίων υπάρχει ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (!) φτάνουν σε προκλητικά όρια. Οι εφοριακοί καλούνται, για παράδειγμα, βάσει ενός κειμένου στο οποίο περιλαμβάνονται 21 εντολές, να κάνουν το «τεστ των 2 λεπτών»! Οι 21 αυτές εντολές περιλαμβάνουν, ανάμεσα στα άλλα, να γράψει ο εφοριακός, αλλά και να υπογραμμίσει το… όνομά του, να κάνει τέσσερις τρύπες στο χαρτί (!), να πολλαπλασιάσει το 123 με το 123, όπως να κάνει την πράξη 456x78x2+899, αλλά και τη διαίρεση του 999 διά 245 και να γράψει τα αποτελέσματα (να μην κρατήσει δηλαδή για τον εαυτό του τα… πνευματικά δικαιώματα από μια τέτοια ανακάλυψη) και να φωνάζει πού και πού δυνατά φράσεις όπως «πάω καλά» (σ.σ. χωρίς ερωτηματικό) ή «σχεδόν τελείωσα».  

Εχει κι άλλα: ο εφοριακός καλείται να… ζωγραφίσει ένα τρίγωνο, να το βάλει σε έναν κύκλο, αλλά να κάνει και δέκα διάσπαρτους μικρούς κύκλους στο πίσω μέρος της σελίδας, να γράψει τη λέξη «νίκη» πέντε φορές και διάφορα άλλα. Βέβαια το εν λόγω… τεστ δεν είναι ακριβώς αυτό. Το πραγματικό έχει σκοπό να είναι ο εφοριακός απολύτως προσηλωμένος στο διάβασμα του κειμένου ώστε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να κάνει… τίποτ’ απ’ όλα αυτά, όπως ρητώς αναφέρει η εντολή Νο 21 σε συνδυασμό με την εντολή No2! Πώς λέγαμε παλιά, εννέα και τρία μας κάνουν έντεκα ή ένδεκα; Ε, κάπως έτσι, πρόκειται μια εξυπνακίστικη άσκηση συγκέντρωσης. Μιλάμε για κανονική παράκρουση δηλαδή, αφού αντιμετωπίζουν έμπειρους και μορφωμένους υπαλλήλους σαν να είναι οι πιο αφηρημένοι άνθρωποι στον κόσμο.  



Απαγορευμένες λέξεις και φράσεις
Στο υλικό που διανέμουν οι εκπαιδευτές στους εφοριακούς δίνονται σαφείς οδηγίες για το ποιες φράσεις και αρνητικά λεκτικά στοιχεία πρέπει να αποφεύγουν όταν μιλούν με τους πολίτες. Ζητούν δε από τους εφοριακούς να χρησιμοποιούν θετικές εκφράσεις, «χωρίς όμως να διαφοροποιείται το νόημα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ολο αυτό μάλιστα ονομάζεται «Μέθοδοι και τεχνικές»! Σύμφωνα με αυτή τη φάση των σεμιναρίων, οι εφοριακοί πρέπει να συμπληρώσουν τα έντυπα με δικές τους φράσεις αντί των «απαγορευμένων» και προφανώς στη συνέχεια, σε επόμενη φάση του… εκπαιδευτικού προγράμματος, θα δοθούν και οι… σωστές απαντήσεις από τους υπεύθυνους. Οι εφοριακοί πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία τις φράσεις «δεν έχετε δίκιο», «κάνετε λάθος», «δεν ισχύουν αυτά που λέτε», «ο νόμος δεν επιτρέπει», «δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος», «είσαστε σε λάθος γραφείο», «δεν είναι δικό μας το λάθος», «για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν διοικητικά πρόστιμα», «δεν μ’ ενδιαφέρει, πρέπει να φέρετε το…», «τι κάνετε έτσι, ηρεμήστε κύριε». 

Επίσης οι εφοριακοί δεν πρέπει να λένε φράσεις όπως «δεν συμφωνώ μαζί σας, όπως βλέπετε οι επιδιώξεις μας είναι εντελώς διαφορετικές», «λυπάμαι που δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία», «δυστυχώς δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας τώρα», «δεν νομίζω ότι σας συμφέρει καθόλου να έρθετε σε ρήξη με τους…», «κάνετε μεγάλο λάθος σε αυτό το ζήτημα…», «θα σας πω εγώ τι συμβαίνει…», «είστε ανόητοι, δεν γίνονται εδώ τέτοια πράγματα…». Καλό είναι επίσης να μη συμπεριφέρονται με γλοιώδες και υποκριτικό ύφος, με φράσεις όπως «με συγχωρείτε που σας διακόπτω και σας ενοχλώ τέτοια ώρα», «μη διστάσετε να μας ενοχλήσετε  όποτε θέλετε…», διότι προφανώς θα τους πάρει χαμπάρι και ο τελευταίος φορολογούμενος ότι τον κοροϊδεύουν. Επίσης οι εφοριακοί δεν πρέπει να αγγίζουν ευαίσθητα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν κάποια έκρηξη θυμού και οργής από τον πολίτη. Για παράδειγμα φράσεις όπως «πέστε μου αν είστε παντρεμένος, χωρισμένος, αν έχετε παιδιά, περιουσία κ.λπ.» είναι απαγορευμένες, για προφανείς λόγους. Αρα εάν κάποιος φορολογούμενος ακούσει ύστερα από όλα αυτά τα σεμινάρια τέτοιες εκφράσεις από εφοριακό, δικαίως μπορεί να σκεφτεί ότι… πήγαν τσάμπα τα λεφτά του ΕΣΠΑ.



Οι εφοριακοί καλούνται επίσης να δείξουν τις ικανότητές τους στον θεατρινισμό και την υποκριτική, αλλά και σε πτυχές της συγκριτικής φιλολογίας - πού να το ’ξεραν ότι θα έμπλεκαν για τα καλά με τα θεωρητικά όσοι και όταν αποφάσιζαν να ακολουθήσουν την πρακτική κατεύθυνση και τα οικονομικά. Οι εκπαιδευτές τούς δίνουν για άσκηση ένα έντυπο με τη φράση «θέλουμε να μας στηρίξετε» και εκείνοι πρέπει να την αποδώσουν γραπτώς -έχοντας προφανώς και την προφορική εκδοχή στο μυαλό τους- σε επτά  διαφορετικές εκδοχές: σε παρακλητικό, σε διστακτικό, σε αυταρχικό, σε οργισμένο, σε αδιάφορο, σε προκλητικό και σε ειρωνικό τόνο. Ασφαλώς όποιος αποδώσει καλύτερα όλους τους τόνους δικαιούται και το… Οσκαρ καλύτερου εφοριακού - μέρες που είναι.

Αποκορύφωμα των σεμιναρίων που γίνονται αυτές τις ημέρες στους εφοριακούς είναι και το τεστ στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα στελέχη των ΔΟΥ προκειμένου να φανεί εάν διαθέτουν ικανότητα ενεργητικής ακρόασης και συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως αναγράφεται στο σχετικό κείμενο. 



Περί συναισθηματικής νοημοσύνης
Πρακτικά, δηλαδή, να αποδείξουν ότι μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους και δεν θα ξεσπάσουν στους πολίτες σε περίπτωση που οι ίδιοι είναι πιεσμένοι ψυχολογικά και αντιμετωπίζουν σοβαρά προσωπικά προβλήματα - να αφήσουν τις έγνοιες τους έξω από το γήπεδο δηλαδή, όπως θα έλεγε και ένας καλός προπονητής στους ποδοσφαιριστές του. Μάλιστα τους δίνεται συγκεκριμένο πλαίσιο εργασίας με ένα παράδειγμα: «Πολίτης τηλεφωνεί στη ΔΟΥ Α’ Θεσσαλονίκης φανερά εκνευρισμένος, εκτός εαυτού, φωνάζοντας νευριασμένος. Είστε ο δημόσιος υπάλληλος που δέχεται το τηλεφώνημα και πρέπει να διαχειριστείτε την κατάσταση. Μόλις λίγα λεπτά πριν μάθατε από τον δικηγόρο του/της συζύγου σας ότι κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, παρά τις προσπάθειές σας να τα ξαναβρείτε. Ο πολίτης με το που ακούει τη φωνή σας, σας λέει ‘‘είστε όλοι άσχετοι και άχρηστοι, κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτά που του λέτε, δεν θέλετε να εξυπηρετήσετε τον κόσμο και εμένα με ταλαιπωρείτε τόσον καιρό’’. Διατυπώστε τρεις φράσεις για να απαντήσετε στον πολίτη: α) μία φράση για να δείξετε ότι κατανοείτε πώς αισθάνεται, β) μία φράση για να ζητήσετε διευκρινίσεις - να κατανοήσετε την κατάσταση και γ) μία φράση που να δείχνει ότι έχετε αντιληφθεί το πρόβλημα-κατάσταση». Σημείωση: Ιδού ένα υπόδειγμα λύσης που να περιλαμβάνει και τα τρία ζητούμενα, ως ελάχιστη προσφορά του «ΘΕΜΑτος» προς τους εξεταζόμενους -και δοκιμαζόμενους- εφοριακούς: «Κύριέ μου, ακριβώς αυτά θα πω κι εγώ στη γυναίκα μου τώρα που ζητάει διαζύγιο, ότι είναι άχρηστες, δεν πρέπει να τις εμπιστεύεται κανείς και με ταλαιπωρούσε τόσο καιρό»!!!


Το κείμενο που δόθηκε στους εφοριακούς
Απολαύστε την αφοπλιστική αλληγορία του υπουργείου Οικονομικών, με τους Ελληνες φορολογούμενους να χαρακτηρίζονται «ρέγγες» και «μαρίδες»: 
«Τι γίνεται εκεί κάτω;» φώναξε ο θαλάσσιος ελέφαντας από τη θέση του πάνω στον ψηλότερο βράχο κοντά στην ακτή. Περίμενε τα καλά νέα. Κάτω, οι μικρότεροι θαλάσσιοι ελέφαντες συνομιλούσαν βιαστικά μεταξύ τους. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά, αλλά κανείς από αυτούς δεν ήθελε να πει τα άσχημα νέα στον Αρχηγό. Ηταν ο μεγαλύτερος και ο πιο σοφός θαλάσσιος ελέφαντας στο κοπάδι, και ήξερε τη δουλειά του, αλλά θύμωνε εύκολα και κάθε μέλος του κοπαδιού έτρεμε την άγρια φωνή του. «Τι θα του πούμε;» ψιθύριζε ο Βασίλης, ο δεύτερος τη τάξει θαλάσσιος ελέφαντας. Θυμάται πολύ καλά πως ο Αρχηγός «άστραψε και βρόντηξε» την τελευταία φορά που το κοπάδι έπιασε μικρότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ψαριών (ρέγγες) και δεν είχε καμία διάθεση να ξαναζήσει αυτή την εμπειρία. 

Παρ’ όλα αυτά  είχε παρατηρήσει ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες η στάθμη του νερού στο κοντινό Αρκτικό λιμάνι έπεφτε συνεχώς και έπρεπε να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερη απόσταση για να πιάσουν τα ολοένα και λιγότερα διαθέσιμα ψάρια. Κάποιος έπρεπε να το πει στον Αρχηγό. Αυτός κατά πάσα πιθανότητα θα ήξερε τι να κάνει. Αλλά ποιος θα του το πει; Και με ποιο τρόπο; Τελικά, ο Βασίλης το αποφάσισε και του μίλησε: «Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά Αρχηγέ», του είπε. Η σκέψη της στάθμης του νερού που συνεχώς υποχωρεί βάρυνε την ψυχή του, αλλά συνέχισε: «Μάλιστα, είναι γεγονός ότι η παραλία μοιάζει να μεγαλώνει».

Ο Αρχηγός μουρμούρισε κοφτά: «Ωραία, ωραία», είπε. «Αυτό θα μας δώσει περισσότερο χώρο να κινούμαστε». Εκλεισε τα μάτια του και συνέχισε να χαλαρώνει ξαπλωμένος στον ήλιο.

Η επόμενη μέρα έφερε περισσότερους μπελάδες. Ενα νέο κοπάδι θαλάσσιων ελεφάντων κατηφόρισε στην ακτή και, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά ψαριών, η εισβολή αυτή θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη. Κανείς δεν ήθελε να το πει στην Αρχηγό, αν και μόνον εκείνος θα μπορούσε να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να αντιμετωπίσει το νέο αυτό ανταγωνισμό.

Απρόθυμα, ο Βασίλης πλησίασε το μεγάλο θαλάσσιο ελέφαντα, ο οποίος ακόμα λιαζόταν πάνω στο μεγάλο βράχο. Μετά από σύντομη ψιλοκουβεντούλα του είπε: «Α, παρεμπιπτόντως Αρχηγέ, ένα νέο κοπάδι έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας». Ο Σοφός γούρλωσε τα μάτια του και άρχισε να φουσκώνει σαν να ετοιμάζεται για μια δυνατή κραυγή. Τότε ο Βασίλης πρόσθεσε βιαστικά, «Φυσικά δεν περιμένουμε ότι θα δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Δε μου μοιάζουν να τρώνε ρέγκες. Πιο πιθανό να τρώνε μαρίδες, και όπως ξέρετε, εμείς ούτε που ασχολούμαστε με τις μαρίδες».

Ο Αρχηγός ξεφύσηξε με μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης, «Μπράβο, μπράβο», είπε. «Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να ανησυχούμε για το τίποτα, έτσι δεν είναι;»

Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν τις επόμενες εβδομάδες. Μια μέρα, κοιτάζοντας από το μεγάλο βράχο όπου στεκόταν, ο Αρχηγός παρατήρησε ότι μέρος του κοπαδιού φαινόταν να λείπει. Κάλεσε το Βασίλη και ενοχλημένος τον ρώτησε «Τι συμβαίνει Βασίλη; Πού πήγαν όλοι;” Ο καημένος ο Βασίλης δεν είχε το θάρρος να πει στον  Αρχηγό ότι πολλοί νέοι θαλάσσιοι ελέφαντες εγκατέλειπαν κάθε ημέρα το κοπάδι για να μπουν σε άλλα κοπάδια. Καθαρίζοντας νευρικά το λαιμό του, είπε: «Λοιπόν Αρχηγέ, έχουμε αρχίσει να είμαστε πιο αυστηροί. Ξέρετε, να αφήνουμε τους “αδύναμους κρίκους” να φύγουν. Εξάλλου, ένα κοπάδι είναι τόσο καλό, όσο οι θαλάσσιοι ελέφαντες που το απαρτίζουν.»

«Ετσι, έτσι, η σωστή διοίκηση απαιτεί θυσίες», είπε ο Αρχηγός. «Χαίρομαι που ακούω πως όλα πάνε τόσο καλά».

Προτού περάσει πολύς καιρός, όλοι εκτός από το Βασίλη είχαν φύγει με άλλα κοπάδια και ο Βασίλης αντιλήφθηκε ότι έφτασε η ώρα να πει στον Αρχηγό τι πραγματικά συμβαίνει. Τρομοκρατημένος, αλλά αποφασισμένος, σκαρφάλωσε στο μεγάλο βράχο, «Αρχηγέ», του είπε, «έχω άσχημα νέα. Ολο το υπόλοιπο κοπάδι σας εγκατέλειψε.» Ο γέρο-ελέφαντας ήταν τόσο έκπληκτος που δεν μπορούσε ούτε να φωνάξει στο βοηθό  του. «Με εγκατέλειψαν;» ψέλλισε, «Ολοι τους; Μα, γιατί; Πώς έγινε αυτό;»

Ο Βασίλης δεν είχε το κουράγιο να του πει και μόνο σήκωσε τους ώμους απογοητευμένος.«Δεν το καταλαβαίνω», είπε ο Αρχηγός. «Και πάνω που όλα πήγαιναν τόσο καλά».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Ρέγγες οι Έλληνες φορολογούμενοι...και θαλάσσιοι ελέφαντες οι εφοριακοί"

Τελευταία χρονιά με τεκμήρια διαβίωσης θα είναι το 2014 - Τι θα ισχύει από δω και πέρα;

Τελευταία χρονιά με τεκμήρια διαβίωσης θα είναι το 2014. Από το 2015 τέλος και αντικατάστασή τους από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Tην απόσυρση των τεκμηρίων διαβίωσης προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τον αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης, με βάση ιδεατές δαπάνες, οι οποίες στην πράξη έχουν γίνει εφιάλτης για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και για τους ανέργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που, λόγω της κρίσης, έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Στη θέση των τεκμηρίων ο σχεδιασμός προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Το αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία του έκανε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από μια σειρά από επιχειρήσεις και φορείς να του υποβάλουν στοιχεία για τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια πρόκειται να καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2015, αναφέρει το e-forologia.gr επικαλούμενο το capital.gr. Μάλιστα, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι η κατάργηση θα γίνει σταδιακά, με την απαλλαγή, αρχικά, από τα τεκμήρια των μισθωτών και των συνταξιούχων και, στη συνέχεια, μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, και των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Προϋπόθεση για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι να στηθεί και να λειτουργήσει το νέο σύστημα της καταγραφής των δαπανών των φορολογουμένων, αλλά και να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες τυπικά έχουν ήδη θεσπιστεί.

Ποια στοιχεία θέλει να συγκεντρώνει και να καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών;

Τις δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.

Τις χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

Τις δαπάνες τους για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης. Με βάση αυτές τις δαπάνες, το υπουργείο Οικονομικών θα εντοπίζει εστίες πολυτελούς διαβίωσης.

Τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που εξοφλούν οι φορολογούμενοι.

Το ποσό των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos).

Τα δίδακτρα που κατα-βάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια.

Τα στοιχεία κατόχων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν συνολική χρέωση ή πίστωση άνω των 50.000 ευρώ.

Τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν συναλλαγές στην Ελλάδα. Με τα στοιχεία αυτά, η Εφορία θα εντοπίζει φορολογουμένους που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και, κατ΄ επέκταση, κεφάλαια στο εξωτερικό.

Τα χρήματα που αποστέλλουν με εμβάσματα οι φορολογούμενοι στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω στοιχεία θα συμπληρώνονται από αυτά που ήδη γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι το δηλωθέν εισόδημα, τα ακίνητα, τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και οι πισίνες που διαθέτει ο φορολογούμενος.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελευταία χρονιά με τεκμήρια διαβίωσης θα είναι το 2014 - Τι θα ισχύει από δω και πέρα; "

Εως και 4 χρόνια περιμένουν τη σύνταξη 350.000 άτομα

Οι εκκρεμείς συντάξεις θα «καταπιούν» το πρωτογενές πλεόνασμα

Το κόστος των οφειλών προς τους απλήρωτους συνταξιούχους αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ! 
– Πρώτο στις καθυστερήσεις το ΙΚΑ – Δεν έχουμε προσωπικό, λένε τα Ταμεία 
– Συνδικαλιστές: Αν δεν γίνουν προσλήψεις η καθυστέρηση θα φτάσει τα 7 χρόνια!

Στην ουρά παραμένουν από 6 μήνες έως 4 χρόνια 350.000 συνταξιούχοι ψάχνοντας έναν υπάλληλο να τους ενημερώσει πότε θα λάβει τέλος ο Γολγοθάς τους .

Το κόστος των οφειλών προς τους απλήρωτους συνταξιούχους εκτιμάται ότι κυμαίνεται 3-4 δισ. ευρώ. Ετσι και ο πιο καλόπιστος χαμηλοσυνταξιούχος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι θα επωφεληθεί από το πλεόνασμα ,το οποίο δεν αποκλείεται να «καταπιούν» τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους.

Τη δυνατότητα της χώρας μας να μοιράσει πρωτογενές πλεόνασμα από τη στιγμή που εκκρεμούν χιλιάδες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ,αμφισβήτησαν με καυστικό τρόπο και οι εκπρόσωποι της Τρόικας ,τονίζοντας παράλληλα με στόμφο ότι παρά το νέο ασφαλιστικό οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 600.000 τα τελευταία έξι χρόνια .

Την πρωτιά στις καθυστερήσεις κατέχει το ΙΚΑ καθώς εκκρεμούν περίπου 200.000 συντάξεις. Η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τα 2 χρόνια αν η ασφάλιση είναι διαδοχική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην απονομή συντάξεων το ΙΚΑ Εύβοιας διεκδικεί το πρώτο «πανελλαδικό βραβείο» καθυστερήσεων! Μόνο 3 υπάλληλοι απασχολούνται στο τμήμα απονομής συντάξεων, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 6.000, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις με τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης.

Η ομοσπονδία των Υπαλλήλων στο ΙΚΑ υποστηρίζει ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η έλλειψη προσωπικού καθώς κάθε υπάλληλος στο υποκατάστημα της Αθήνας επωμίζεται την επεξεργασία 5.000 φακέλων.

Περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί από το ΕΤΕΑ (επικουρικό του ΙΚΑ). Στον ΟΓΑ, εκτιμάται ότι περισσότερες από 50.000 συντάξεις περιμένουν για έκδοση. Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 2 χρόνια. Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί ενώ στο δημόσιο εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις . Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στο ΝΑΤ και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από 3-4 χρόνια. Κατά δήλωση των συνδικαλιστών ο χρόνος απονομής θα φτάσει και τα 7 χρόνια αν δεν προσληφθεί προσωπικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εως και 4 χρόνια περιμένουν τη σύνταξη 350.000 άτομα"

«Νεκρή» η αγορά ακινήτων με αποχή συμβολαιογράφων

«Παγωμένες» θα παραμείνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή τους, αποκρούοντας και τις νέες ρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων και τη φορολογία υπεραξίας τους.

Σε ανακοίνωση προς όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους η Συντονιστική τονίζει ότι, λόγω της συνεχιζόμενης δυστοκίας, επιβάλλεται να συνεχιστεί η αποχή από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά από το υπουργείο να αναστείλει για ικανό χρονικό διάστημα τις επίμαχες διατάξεις του ν. 4172/13 για τον φόρο υπεραξίας και να ξανανομοθετήσει με τρόπο δίκαιο, που δεν θα δημιουργεί αντικίνητρα στην επιδιωκόμενη αναθέρμανση της «νεκρής» αγοράς ακινήτων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει την εμπλοκή που έχει προκαλέσει στην κτηματαγορά η καθυστέρηση με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας 15% και επισημαίνει ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα διορθωτική ρύθμιση με τις ευνοϊκές αλλαγές και τον ακριβή προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού που θα ξεμπλοκάρει τα συμβόλαια μεταβίβασης.

'Πάγωμα' συμβολαίων

Σε ανακοίνωση προς όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους η Συντονιστική τονίζει ότι, λόγω της συνεχιζόμενης δυστοκίας, επιβάλλεται να συνεχιστεί η αποχή από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας που υπάγονται στη φορολογία υπεραξίας.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή για τις αλλεπάλληλες θεσπίσεις και καταργήσεις του φόρου υπεραξίας την τελευταία 50ετία, καθώς ο προσδιορισμός της αποδείχθηκε εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατος, η Συντονιστική επισημαίνει ότι επανέρχεται ως μορφή φόρου εισοδήματος στη χειρότερη από οικονομική άποψη συγκυρία. Τονίζει ότι οι τιμές ακινήτων βρίσκονται σε κατάρρευση και μόνο υπεραξία δεν αποδίδει η πώλησή τους, αφού στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές απόκτησής τους.

Η Συντονιστική, σημειώνοντας την αλλαγή του νομίσματος από το 2001 και τον υψηλό πληθωρισμό της προηγούμενης 50ετίας, εξηγεί ότι το κόστος (με βάση τη νομισματική αξία κάθε εποχής) ήταν σχεδόν πάντα πολύ υψηλότερο για την απόκτηση του ακινήτου στο παρελθόν από όσο δείχνει μια απλή και πρόχειρη σύγκριση των ποσών άλλης εποχής, με τη σημερινή αξία του χρήματος.

Μάλιστα παρατίθενται συγκεκριμένες περιπτώσεις και παραδείγματα για τα κενά και τις ασάφειες στις διαδικασίες εφαρμογής και στον υπολογισμό του φόρου κυρίως για ακίνητα μεγάλης παλαιότητας και για αγορές σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν στοιχεία και δεδομένα για τη φορολογητέα αξία και τα ακριβή χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σημερινής αγοραπωλησίας ακινήτου με τίμημα 80.000 ευρώ, που είχε αποκτηθεί το 1991 με κληρονομιά. Αφού δεν τηρούνται αρχεία στις ΔΟΥ, η αξία κτήσης θεωρείται άγνωστη και θα υπολογιστεί πλασματικά.

Με βάση τους υπολογισμούς (σύμφωνα με τους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή του έτους κτήσης και του προηγούμενου της πώλησης έτους) η αξία κτήσης προσδιορίζεται σε 27.408 ευρώ και η υπεραξία σε 52.591 (80.000 - 27.408).

Ετσι ο φόρος υπεραξίας (15%) είναι 7.888,80 ευρώ και εφόσον υπάρξει ελάφρυνση 25.000 ευρώ θα «πέσει» ο φόρος 4.138,80.

Αντίθετα, αν το ίδιο ακίνητο είχε αγοραστεί το 1991 με 19 εκατ. δρχ., δηλαδή 55.759 ευρώ με το σύστημα υπολογισμού μέσω των ΔΤΚ η αξία κτήσης φθάνει τα 162.760 ευρώ, που αν αφαιρεθεί από το σημερινό τίμημα αγοραπωλησίας δημιουργεί αρνητική υπεραξία (-82.760).

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Κ. Βλαχάκης

Ατοπο και άδικο το νομοσχέδιο

Σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Κ. Βλαχάκης εξηγεί αναλυτικά και με παραδείγματα «το άτοπο και άδικο» των διατάξεων του νομοσχεδίου για τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων που «δημιουργεί μεγαλύτερη εμπλοκή στις συναλλαγές και είναι παντελώς ανεφάρμοστο», καθώς καταστρατηγεί διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου, καθώς περιλαμβάνει ρυθμίσεις αντιφατικές, θολές και ανεφάρμοστες.

Στην πολυσέλιδη επιστολή του κ. Βλαχάκη τονίζεται ότι η αγορά ακινήτων «πνέει τα λοίσθια λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, της υπερφορολόγησής τους και της επιβολής πολλαπλών αναιτιολόγητων επιβαρύνσεων» και υπογραμμίζεται ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία πρέπει να αποτελούν λογική επιβάρυνσή της και να μη χρησιμοποιούνται για την «αναδιανομή του πλούτου ή για τη βίαιη, σταδιακή απαλλοτρίωση μέρους ή του συνόλου της περιουσίας αυτής των ιδιωτών από το κράτος».

Επίσης αναλύονται τα μεγάλα νομικά «αγκάθια» και προβλήματα που δημιουργούνται και προτείνεται (εφόσον δεν ανασταλεί ο νόμος) να εφαρμοστεί για κτήσεις ακινήτων μετά το 2002, οπότε οι ΔΟΥ έχουν στοιχεία για τον καθορισμό τιμής κτήσης στο ίδιο νόμισμα (ευρώ).

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η καταστροφή των αρχείων των οικονομικών υπηρεσιών με την πάροδο 20ετίας είναι επιλογή της πολιτείας και δεν ευθύνεται γι' αυτήν ο πολίτης, που καλείται όμως να -πληρώσει- το τίμημα της επιλογής αυτής, υπό τη μορφή φόρου υπεραξίας!». συμβολαια στον... αερα.

e-go
Διαβάστε Περισσότερα » "«Νεκρή» η αγορά ακινήτων με αποχή συμβολαιογράφων"

Χωρίς κρατικά ΜΜΕ η Θεσσαλονίκη

Δεύτερο σοκ για τη Θεσσαλονίκη. Μετά τη βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι της Μακεδονίας παρά μόνο ένα γραφείο ανταποκριτών, έμαθαν πως το ραδιόφωνο της Μακεδονίας θα ακούγεται μόνο στη Θεσσαλονίκη και πουθενά άλλού!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η ΝΕΡΙΤ θα αδυνατεί να στήσει πομπούς στις πόλεις της Μακεδονίας λόγω οικονομικών και έτσι ο σταθμός της Θεσσαλονίκης θα ακούγεται τοπικά μόνο στην πόλη!

Επιπλέον ο σταθμός αυτός θα παίζει πρόγραμμα μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο μουσική.

typologies
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς κρατικά ΜΜΕ η Θεσσαλονίκη"

Ηλεκτρονικός έλεγχος για σκάφη αναψυχής

«Πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών

Την ηλεκτρονική εποχή στο θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα μας εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τα σκάφη αναψυχής, το οποίο τελικά έλαβε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Για να λειτουργήσει στην πράξη το νέο σχέδιο, που προβλέπει την υπό προϋποθέσεις άρση του καμποτάζ στον κλάδο για τα σκάφη με σημαίες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά δίνει και τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ναυλώσεις και τα ιδιωτικά σκάφη στη χώρα μας, θα εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών «Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών».
Σκοπός του μηχανογραφικού προγράμματος θα είναι η καταχώρηση του συνόλου των στοιχείων που απαιτούνται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές και ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Το Μητρώο αυτό θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με τα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα για φορολογικούς, τελωνειακούς και ελεγκτικούς σκοπούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου θα υποχρεούνται στη διαβίβαση των πληροφοριών που τηρούνται σε οποιαδήποτε μορφή σε αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, με σκοπό την καταχώρησή τους στο Μητρώο.

Η καταγραφή
Στο Μητρώο θα καταχωρούνται τουλάχιστον τα διεθνή διακριτικά, το όνομα, το είδος (ιδιωτικό, επαγγελματικό), το έγγραφο εθνικότητας ή η άδεια εκτέλεσης πλόων (αριθμός νηολογίου ή άδειας εκτέλεσης πλόων, λιμένας και κράτος της σημαίας και επώνυμο/επωνυμία φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναγράφεται στο έγγραφο εθνικότητας ή την άδεια εκτέλεσης πλόων), το είδος του εγγράφου εθνικότητας, η κατηγορία, τα στοιχεία ναυπήγησης, το ολικό μήκος, το πλάτος, η ιπποδύναμη, η κατάστασή του, η πλοιοκτησία και τα ποσοστά της, τα στοιχεία του εκπροσώπου (αριθμός φορολογικού μητρώου, επώνυμο κ.ο.κ.), τα στοιχεία του πλοιοκτήτη (αριθμός φορολογικού μητρώου, επώνυμο κ.ο.κ.), τα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου ή του μικρού σκάφους, οι κόροι ολικής χωρητικότητας (gross registered tonnage - grt) ή η ολική χωρητικότητα (gross tonnage - gt) και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο.

Οι ναυλώσεις

Η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης, στην οποία ο τόπος παράδοσης και ο τόπος επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, επιτρέπεται στα ακόλουθα πλοία αναψυχής: α) υπό σημαία ελληνική ή άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ και β) υπό σημαία κράτους εκτός της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, ολικού μήκους άνω των 35 μέτρων, εφόσον είναι κατασκευασμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από μέταλλο ή πλαστικό και έχουν μεταφορική ικανότητα άνω των 12 επιβατών.

Δικαίωμα εκναύλωσης έχουν οι πλοιοκτήτες για τα υπό την πλοιοκτησία τους και οι εφοπλιστές για τα υπό τον εφοπλισμό τους πλοία αναψυχής. Δικαίωμα εκναύλωσης θα έχουν επίσης οι ναυλομεσίτες, οι ναυτικοί πράκτορες και τα τουριστικά γραφεία. Η άσκηση του δικαιώματος εκναύλωσης από τα πρόσωπα αυτά προϋποθέτει την έγγραφη συγκατάθεση του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή, με τους οποίους καθίστανται συνυπεύθυνοι εις ολόκληρον για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των όρων του ναυλοσυμφώνου.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ναυλομεσιτικών γραφείων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Χρονική περίοδος

Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής πρέπει να συμπληρώνουν ανά τριετία, από την ημερομηνία καταχώρησής τους στο Μητρώο, ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης ο οποίος ορίζεται σε:
   105 ημέρες όταν εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα,
   75 ημέρες όταν εκναυλώνονται με πλοίαρχο και πλήρωμα,
   25 ημέρες όταν πρόκειται για χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά, ανεξάρτητα αν εκναυλώνονται με ή χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα.

Ο ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης μειώνεται για τα πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 5 ετών κατά 5%, 10 ετών κατά 10%, 15 ετών κατά 15% και για όσα έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη κατά 20%. Στην περίπτωση που προκύπτει δεκαδικός αριθμός γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα, ενώ το ήμισυ (0,5) στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το διάστημα που το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, δεν εκτελεί σύμβαση ναύλωσης, επιτρέπεται η ιδιοχρησιμοποίησή του από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή, με αποκλειστικό σκοπό την αναψυχή, εφόσον αυτό δηλωθεί και καταχωρηθεί στο Μητρώο του άρθρου 2 του παρόντος. Σε περιπτώσεις ιδιοχρησιμοποίησης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή, δεν χορηγείται απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, τους δασμούς ή επιβαρύνσεις των καυσίμων, των λιπαντικών και λοιπών αγαθών με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία αυτά.

Προβλέψεις για απλοποίηση των διαδικασιών κίνησης

Το σχέδιο νόμου απλοποιεί τις διαδικασίες κίνησης των σκαφών, αφού για όσα εκναυλώνονται χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα δεν απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου ή η δήλωση κατάπλου σε οποιοδήποτε λιμάνι της ημεδαπής.

Για τα σκάφη τα οποία εκναυλώνονται με πλοίαρχο και πλήρωμα απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου μέσα σε 48 ώρες πριν από την έναρξη της ναύλωσης, εφόσον αυτή αρχίζει από ελληνικό λιμάνι. Δεν απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου από τα υπόλοιπα λιμάνια ούτε η δήλωση κατάπλου.

Η λήψη άδειας απόπλου πραγματοποιείται από τον πλοίαρχο ή τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή τον πράκτορα του πλοίου ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.

Οι προβλέψεις αυτές δεν ισχύουν στις περιπτώσεις συμβάντων ή μεταβολών, όπως ενδεικτικά ναυτικά ατυχήματα, τραυματισμοί, ασθένειες ή παράνομες απουσίες μελών πληρωμάτων, ελλιπείς συνθέσεις, λήξη ισχύος ναυτολογίων ή πιστοποιητικών ασφάλειας ή ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Οι πλοίαρχοι ή οι κυβερνήτες όλων των πλοίων αναψυχής υποχρεούνται να αναφέρουν στη Λιμενική Αρχή του πρώτου λιμένα κατάπλου κάθε τέτοιο συμβάν και να θεωρήσουν τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις, πάντως, αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, δεν απαλλάσσουν α) τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη από την υποχρέωση τήρησης των ναυτιλιακών εγγράφων και επίδειξής τους στο πλαίσιο των ελέγχων της Λιμενικής Αρχής, καθώς επίσης και συμμόρφωσής τους με τις ισχύουσες διατάξεις ελέγχου προσώπων κατά τη διέλευση των συνόρων της χώρας και β) το πλοίο από την καταβολή λιμενικών και λοιπών τελών και δικαιωμάτων.

Μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή του ναυλοσυμφώνου, για ναυλώσεις που αρχίζουν από ελληνικό λιμάνι, ανεξάρτητα αν το πλοίο αναψυχής εκναυλώνεται με ή χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, απαιτείται θεώρηση του ναυλοσυμφώνου από τη Λιμενική Αρχή.

Η θεώρηση του ναυλοσυμφώνου διενεργείται μέσα σε 48 ώρες πριν από την έναρξη της ναύλωσης από τον πλοιοκτήτη ή τον κυβερνήτη ή τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή τον πράκτορα του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.

Αν η ναύλωση αρχίζει στην αλλοδαπή, το ναυλοσύμφωνο θεωρείται στο πρώτο ελληνικό λιμάνι στο οποίο καταπλέει το πλοίο.

Ναυλώσεις και από ιδιώτες

Ναυλώσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιούν και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ανεξαρτήτου σημαίας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τα επαγγελματικά, χωρίς υποχρέωση εκτέλεσης ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης.

Ωστόσο, στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, τα οποία εκτελούν σύμβαση ναύλωσης, δεν παρέχονται απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, τους δασμούς ή επιβαρύνσεις καυσίμων και λιπαντικών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής. Από την άλλη πλευρά, τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής δεν υπόκεινται σε υποχρέωση για οργανική σύνθεση πληρώματος. Η πρόσληψη ναυτικού ασφαλισμένου στο ΝΑΤ δεν γεννά υποχρέωση συμπλήρωσης οργανικής σύνθεσης ή ασφάλισης στο ΝΑΤ άλλου ναυτικού πλην του προσληφθέντος.

Τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία ή σημαία των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. θα εφοδιάζονται με Δελτίο Κίνησης Πλοίου Αναψυχής (ΔΕΚΠΑ), το οποίο χορηγείται από οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή, ανεξαρτήτως του τόπου ελλιμενισμού ή από τη Λιμενική Αρχή του λιμένα στον οποίο καταπλέουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η διάρκεια ισχύος του ΔΕΚΠΑ είναι αορίστου χρόνου. Το δελτίο υπόκειται σε ετήσια θεώρηση από τη Λιμενική Αρχή, ενώ για την έκδοση και τη θεώρησή του προσκομίζεται αποδεικτικό πληρωμής του Τέλους Παραμονής και Πλόων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικός έλεγχος για σκάφη αναψυχής"

Σίμος Κεδίκογλου: «Δεν ετέθη ως προαπαιτούμενο η κατάργηση των τριετιών»

Αισιοδοξία για συμφωνία με την τρόικα μέχρι την επόμενη Κυριακή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, διαψεύδοντας ότι ετέθη ως προαπαιτούμενο η κατάργηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

«Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή μπορεί να έχει κλειστεί» η συμφωνία, ανέφερε, μιλώντας στο Mega, και έκανε εκ νέου λόγο για σκληρή διαβούλευση, η οποία έχει, όπως είπε, αποτελέσματα.

Ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι έχουν κλείσει τα θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά και συζητώνται ακόμη τα διαρθρωτικά ζητήματα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων για το 2015.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σίμος Κεδίκογλου: «Δεν ετέθη ως προαπαιτούμενο η κατάργηση των τριετιών»"

Ηλεκτρονικά μέσω TAXISNET τα "ραβασάκια" της εφορίας

Η υποχρεωτική δήλωση e-mail από τους φορολογούμενους για την επικοινωνία με την εφορία είχε άδοξο τέλος και πλέον στο ΥΠΟΙΚ φαίνεται να καταλήγουν στη θέσπιση ηλεκτρονικής μερίδας για κάθε φορολογούμενο στο Taxisnet, όπου θα «φορτώνονται» όλα τα «ραβασάκια» της εφορίας και κάθε είδους ειδοποιητήριο.

«Εμείς θα φορτώνουμε κάθε ειδοποίηση στο Taxisnet και ο φορολογούμενος θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να μπαίνει στη μερίδα του και να ενημερώνεται», δήλωσε στο capital.gr ανώτερος παράγοντας του υπουργείου. Στη μερίδα του φορολογούμενου στο Taxisnet θα φορτώνονται:

-ειδοποιητήρια για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών
-κατασχετήρια ακινήτων που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές
-προσκλήσεις ελέγχου
-κάθε είδους ειδοποίηση που αφορά τον φορολογούμενο, όπως μηνύματα για επικαιροποίηση στοιχείων του κλπ

Οι φορολογούμενοι όμως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς με την ηλεκτρονική επίδοση ειδοποιητηρίων θα αρχίζουν να τρέχουν και προθεσμίες για πληρωμές χρεών αλλά και λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ).

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά μέσω TAXISNET τα "ραβασάκια" της εφορίας"

«Πάγωσαν» τα ακίνητα από τον φόρο υπεραξίας – Μπλακ άουτ σε όλες τις αγοραπωλησίες

Υπό διάλυση επί 70 ημέρες βρίσκεται η αγορά ακινήτων εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης σχετικά με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει και διευκρινίσεις για τον φόρο υπεραξίας 15% που ισχύει από τις αρχές του έτους.

Κι ενώ ο νέος αυτός φόρος έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, εδώ και περίπου 2,5 μήνες η κτηματαγορά έχει «παγώσει» προκαλώντας νευρικό κλονισμό σε μεσίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές. Η αδυναμία εφαρμογής του φόρου υπεραξίας έχει προκαλέσει μπλακ άουτ σε όλες τις αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα ακόμη και κλεισμένα συμβόλαια να μην ολοκληρώνονται εξαιτίας των εκκρεμοτήτων σχετικά με την τιμή κτήσης του ακινήτου, με το ποιες ιδιοκτησίες θα εξαιρεθούν, ποιοι θα είναι οι μειωτικοί συντελεστές για την παλαιότητα κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά αγοραπωλησία από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με τις μεταβιβάσεις εντός των δήμων, κυρίως για απαλλοτριωθέντα ακίνητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις οι κάτοχοί τους. Ετσι για παράδειγμα, Ελληνας επενδυτής έκλεισε μονοκατοικία αξίας 400.000 ευρώ στην Αττική, έδωσε προκαταβολή, υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, γλίτωσε 7% από τον φόρο μεταβίβασης που μειώθηκε, αλλά περιμένει να μάθει πότε θα υπολογιστεί ο φόρος για τον πωλητή ώστε να πάρει το σπίτι στα χέρια του.

«Στη χειρότερη στιγμή»
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ιστορία με τον φόρο υπεραξίας ήρθε στη χειρότερη στιγμή για την κτηματαγορά η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο εμφάνιζε σημάδια ζωής. Το ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού αλλά και από Ελληνες αυξήθηκε εξαιτίας της καλύτερης εικόνας που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και της προοπτικής εξόδου από την κρίση. Παράλληλα, οι χαμηλές τιμές, ακόμη και πάνω από 50% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, έφεραν νέους «παίκτες» στην αγορά οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ψηφιστεί, ωστόσο θα καθυστερήσει η αποστολή της εγκυκλίου στις αρμόδιες ΔΟΥ, με αποτέλεσμα η κτηματαγορά να συνεχίσει να είναι παγωμένη και ολόκληρο τον Μάρτιο, επομένως για 90 ημέρες η άλλοτε μεγαλύτερη «βιομηχανία» της χώρας θα είναι... κλειστή. Πέραν της ζημιάς που προκαλεί στους φορείς της αγοράς η αδυναμία ολοκλήρωσης των αγοραπωλησιών, σημαντικά έσοδα χάνει και η ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που «παίζονται» όλα γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μιλώντας στην «Οικονομία» ο σύμβουλος ακινήτων, ιδιοκτήτης της εταιρείας Lead & Co, Αθανάσιος Λίγγος επισημαίνει ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση που χαλάει το καλό κλίμα το οποίο πάει να δημιουργηθεί. «Εχουμε ως γραφείο 4-5 κλεισμένες συμφωνίες και άλλες τόσες που είναι στην τελική ευθεία, κι όμως δεν μπορούμε να κάνουμε συμβόλαια. Αδυνατούμε να κρατήσουμε τις δύο πλευρές (αγοραστή και πωλητή) και είναι σίγουρο ότι θα χαλάσουν συμφωνίες αν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τον φόρο υπεραξίας».

Για κλεισμένα συμβόλαια από 300 χιλ. ευρώ μέχρι 10 εκατ. ευρώ κάνει λόγο και ο Π. Φαρμάκης, επικεφαλής της εταιρείας Sotheby's, ο οποίος τονίζει ότι τα πάντα έχουν παγώσει και ξένοι επενδυτές έχουν μείνει έκπληκτοι από την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κτηματαγορά.

Την αγωνία του για τα δεκάδες συμβόλαια που βρίσκονται στον «αέρα» εκφράζει και ο επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων Re/max, Στέλιος, Σαμολοδάς, ο οποίος τονίζει ότι «η απίστευτη προχειρότητα γύρω από το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων έχει προκαλέσει δυσλειτουργία της αγοράς», καταλήγει.

Οι ερμηνευτικές
Τα σενάρια για τον λογαριασμό

Τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να λύσει το νομοσχέδιο και η ερμηνευτική εγκύκλιος για τον φόρο υπεραξίας είναι τα εξής:
 -Η τιμή κτήσης του ακινήτου. Αν δηλαδή για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζεται η αντικειμενική ή η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή. Φαίνεται να έχει προκριθεί η αντικειμενική, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από την εμπορική.
 -Μηδενικό ή ελάχιστο φόρο θα πληρώσουν όπως φαίνεται όσα ακίνητα βρίσκονται για 25 χρόνια και πάνω στα χέρια του ιδιοκτήτη. Επίσης, για όσα έχουν διακρατηθεί περισσότερα από πέντε χρόνια, από την υπεραξία -μετά και την εφαρμογή ενός συντελεστή απομείωσης- θα αφαιρείται και το ποσό των 25.000 ευρώ. Για τα ακίνητα που δεν μπορεί να βρεθεί η τιμή κτήσης, θα προβλέπεται προσέγγισή της με βάση μαθηματικό τύπο.

Στην Πάρο
Χάλασε deal 1,5 εκατ.

Χαρακτηριστικό παραδείγμα της διάλυσης του real estate είναι η περίπτωση ξένου επενδυτής ο οποίος είδε από το καλοκαίρι μια βίλα στη Πάρο, αξίας 2 εκατ. ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις, τέλη Δεκεμβρίου η συμφωνία έκλεισε στο 1,5 εκατ., δόθηκε προκαταβολή 200.000 ευρώ και ο επενδυτής έφυγε για τη χώρα του περιμένοντας μέσα σε 30 ημέρες όλα τα χαρτιά στα χέρια του. Λογάριαζε χωρίς τον φόρο υπεραξίας που δεν μπορεί να υπολογιστεί, με αποτέλεσμα να ζητά πίσω την προκαταβολή και να χαλάσει η συμφωνία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγωσαν» τα ακίνητα από τον φόρο υπεραξίας – Μπλακ άουτ σε όλες τις αγοραπωλησίες"

Κουρεύτηκαν οριστικά τα φάρμακα για το 2014! Κάτω από 2 δις η δαπάνη

Με κάτι...εκατομμύρια λιγότερα θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα φέτος καθώς περιοριζονται ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που θα διατεθούν.

Το 2013 με τη φαρμακευτική δαπάνη να έχει καθηλωθεί ήδη στα 2,371 δις ευρώ ήταν μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που αναγκάστηκαν να πληρώσουν και μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και να πληρώσουν εξ ολοκλήρου κάποια σκευάσματα από την τσέπη τους επειδή δεν καλύπτονταν από τον Οργανισμό.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς τα 2,371 θεωρούνταν ήδη πολύ λίγα για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες.

Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι δραματική καθώς η δαπάνη θα πρέπει να κλείσει κάτω από 2 δις ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,919 δις ευρώ. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση συνολικά μετά από σχετικές παραινέσεις της τρόικα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης όπως ο ίδιος είπε σε δηλώσεις του είχε επιμείνει η δαπάνη να φθάσει τουλάχιστον στο 2,150 δις ευρώ, αλλά όπως παραδέχτηκε ο στόχος καθορίζεται με βάση τη συνολική χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η χρονιά αναμένεται εξαιτίας των λιγοστών χρημάτων που θα διατεθούν για φάρμακα να είναι δραματική για τους ασθενείς. Άλλωστε καιρό τώρα ιατρικοί σύλλογοι, φορείς αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες (ΣΦΕΕ) είχαν δηλώσει πως θα προκληθεί μια ανθρωπιστική κρίση αν η δαπάνη πέσει στα 2 δις ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς θα πέσει αρκετά εκατομμύρια πιο κάτω γεγονός που δημιουργεί πλέον σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρεύτηκαν οριστικά τα φάρμακα για το 2014! Κάτω από 2 δις η δαπάνη"

Και οι καθηγητές στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ -Πότε δεν θα γίνουν μαθήματα

Στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να συμματάσχει και η ΟΛΜΕ, προκηρύσσοντας τρίωρες στάσεις εργασίας στις 13 και 14 Μαρτίου.

Στο πρόγραμμα δράσης που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ περιλαμβάνεται Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρίωρη στάση εργασίας (11:00 – 14:00. και 14:00 – 17:00) και πρόταση στις ΕΛΜΕ, που θα οργανώσουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας, να κηρύξουν συμπληρωματική τρίωρη στάση.

Επιπροσθέτως, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη δεύτερη ημέρα της απεργίας (14/03), καθώς και Γενική Συνέλευση των προέδρων την επόμενη, για την εκτίμηση της κατάστασης και την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων (15/03). Σύμφωνα με δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, αυτές θα προταθούν για την επόμενη εβδομάδα 17– 21/03/14.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Και οι καθηγητές στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ -Πότε δεν θα γίνουν μαθήματα"

Στον «αέρα» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ιδιώτες γιατρούς

Καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και λήγει στο τέλος του μήνα αλλά και όσοι επιθυμούν τώρα να συνάψουν συνεργασία με τον Οργανισμό.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προτίθεται να παρατείνει τις συμβάσεις των γιατρών για ένα τρίμηνο κάτι που δε φαίνεται να επιθυμεί ο κλάδος για να μη χαθεί η διαπραγματευτική ισχύ και δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.

Στη μέση οι ασφαλισμένοι που δε θα έχουν ούτε τα πολυιατρεία στη διάθεσή τους του πρώην ΙΚΑ αλλά ούτε και ιδιώτες γιατρούς αν τα σπάσουν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Τι δηλώνει στο iatropedia ο πρόεδρος των συμβεβλημένων γιατρών...

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για τις σχέσεις του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και καλύπτουν αυτό το διάστημα τους ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία έως ότου ανοίξουν και τα πολυιατρεία στο ΠΕΔΥ. Την ίδια ώρα πολλοί γιατροί ιδιώτες μεταξύ αυτών και όσοι αποχώρησαν από το δημόσιο σύστημα επιδιώκουν να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλά με καλούς όρους.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν σιγά σιγά αρχίσει με τα συνδικαλιστικά όργανα και τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει σχετικές συναντήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) αλλά και την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ_ΕΟΠΥΥ) προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία γιατρών με τον Οργανισμό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να ανανεώσει όλες τις συμβάσεις των 4400 ιδιωτών γιατρών που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και να προσθέσει άλλες 2500 νέες συμβάσεις.

Οι γιατροί βέβαια είναι σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με τους όρους των συμβάσεων αυτών καθώς σήμερα αμείβονται με εξαιρετικά χαμηλά ποσά για κάθε επίσκεψη (6,5 ευρώ καθαρά).

Όμως μια δήλωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού φαίνεται ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά! Ο κ.Κοντός δήλωσε ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού προτίθεται να παρατείνει τις συμβάσεις για άλλο ένα τρίμηνο (από την 1η Απριλίου) με το επιχείρημα να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση.

Κάτι βέβαια που δε φαίνεται να επιθυμεί ο κλάδος καθώς τότε θα έχουν ανοίξει και πάλι τα πολυιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ και θα μειωθεί η διαπραγματευτική τους δυνατότητα για να πετύχουν καλύτερες αμοιβές. Γεγονός που φαίνεται να γνωρίζει καλά ο κ.Κοντός και γι αυτό ενδεχομένως να επιδιώκει τη παράταση των συμβάσεων.

Όλα κρίνονται τις επόμενες ημέρες οπότε και οι γιατροί θα έχουν νέες συναντήσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη για να διεκδικήσουν όσα τους είχε υποσχεθεί ενώ είναι πιθανό να προχωρήσουν ακόμη και σε κινητοποιήσεις διακόπτοντας τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ έως ότου βρεθεί λύση και επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου δηλώνει χαρακτηριστικά στο iatropedia: " Η Ένωση επιθυμεί την υπογραφή νέας σύμβασης εντός του Μαρτίου πριν λήξουν οι συμβάσεις ! Δεν συμφωνεί με την τρίμηνη παράταση αυτών και σε περίπτωση που δεν συγκληθεί η επιτροπή διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και ΕΟΠΥΥ εντός των επόμενων ημερών είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε ΑΜΕΣΕΣ κινητοποιήσεις, κάτι που ΔΕΝ επιθυμούμε ! Καλούμε τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων"

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ιδιώτες γιατρούς"

ΥΠΑΝ: Δεν θα επιτρέψουμε πρόσμιξη ελαιολάδου με σπορέλαια

Προχωράμε στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση των νομοθετημένων καρτέλ και την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς, υποστηρίζει... το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πρόσμιξη του ελαιολάδου με χαμηλότερης ποιότητας έλαια, όπως τα σπορέλαια. Ούτε τέθηκε ποτέ θέμα να επιτραπεί η χρήση γάλακτος σε σκόνη για την παρασκευή γιαουρτιού ή ρυζόγαλου.

Δεν έχει νόημα, λοιπόν, η συνέχιση των σχετικών συζητήσεων.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρεί, στηριγμένο στην μελέτη του ΟΟΣΑ, στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση των νομοθετημένων καρτέλ και την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς. Στόχος είναι η άρση των εμποδίων εισόδου και η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑΝ: Δεν θα επιτρέψουμε πρόσμιξη ελαιολάδου με σπορέλαια"

Ξαναχτυπά η νόσος των τρελών αγελάδων

Δύο νέα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν σε βοοειδή ολλανδικής προέλευσης. Το διπλό περιστατικό φανερώνει ότι υπάρχουν κενά στους ελέγχους στα ζώα που εισάγονται στη χώρα μας.

«Χτύπησε» ξανά η νόσος των τρελών αγελάδων, ύστερα από τουλάχιστον μια δεκαετία απουσίας στην πατρίδα μας. Πρόκειται για δύο νέα κρούσματα σε αγελάδες ολλανδικής προέλευσης που βρίσκονταν σε ελληνική φάρμα. Τα δύο βοοειδή, ηλικίας έξι ετών, βρέθηκαν νεκρά και στάλθηκαν δείγματα του εγκεφαλικού τους ιστού για ανάλυση στα εργαστήρια του «Δημόκριτου», που σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε.Τ» βγήκαν αμφότερα θετικά για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της νόσου των τρελών αγελάδων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί , στα βοοειδή η νόσος μεταδίδεται μέσα από τη ζωοτροφή και δεν είναι μεταδοτική, δηλαδή δεν «κολλά» από αγελάδα σε αγελάδα, ενώ ο χρόνος επώασης της κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών χρόνων. Καθώς και τα δύο νεκρά βοοειδή ήταν ηλικίας έξι ετών, οπότε θεωρούνται πολύ μεγάλα για σφαγή, το πιθανότερο είναι πως βρίσκονταν στη χώρα μας για παραγωγή γάλακτος και όχι κρέατος. Τα εισαγόμενα ζώα που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν περάσει από έλεγχο στην χώρα προέλευσης τους και το νέο διπλό περιστατικό φανερώνει ότι οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται σωστά.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαναχτυπά η νόσος των τρελών αγελάδων"

Δήμαρχοι κατά Γέφυρας για τα διόδια - Ψήφισμα απο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου

Αντιδράσεις προκαλούν οι αυξήσεις στα διόδια της γέφυρας. Ψήφισμα από Δήμο Μεσολογγίου-Ακολουθούν πολλοί δήμοι στη Δυτική Ελλάδα.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδια Κρατική Αρχή για την αιφνιδιαστική υπεραύξηση της τιμής των διοδίων της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και της εξ αυτής δυσβάστακτης επιβάρυνσης, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη οικονομική κρίση, όλων των Ελλήνων, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου.

Ανάλογα ψηφίσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, πρόκειται να εκδοθούν από πολλούς δήμους σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και προς τούτο υπάρχει ήδη η σχετική συνεννόηση μεταξύ των δημάρχων…

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ζητά από την Κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ, που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, να καθιερώσει μειωμένο τιμολόγιο για αλερετούρ διελεύσεις μέσα σε ένα 12ωρο για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα από την περιοχή της Πάτρας, να επισκέπτονται πιο τακτικά τα χωριά τους και ομοίως σε επισκέπτες – παραθεριστές να επισκέπτονται περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ως τόπους προορισμού – διακοπών, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Αναλυτικά με το εγκριθέν ψήφισμα ο Δήμος Μεσολογγίου:

1. Διαμαρτύρεται εντόνως προς την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδια Κρατική Αρχή για την αιφνιδιαστική υπεραύξηση της τιμής των διοδίων και την εξ αυτής δυσβάστακτη επιβάρυνση, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη οικονομική κρίση, όλων των Ελλήνων. Ειδικότερα για τους δημότες, ετεροδημότες και επισκέπτες της περιοχής μας, έχει ως συνέπεια την αδυναμία πλέον αυτών για τις αναγκαίες μετακινήσεις και επισκέψεις από και προς τα χωριά τους και την περιοχή γενικότερα ως τόπο προορισμού. Αυτό αποτελεί πρόσθετο λόγο περαιτέρω υποβάθμισης και οικονομικού μαρασμού της περιοχής μας.

2. Συμπαρίσταται στους Δήμους και στους κατοίκους που διαμαρτύρονται τους για τα αντίστοιχα, σε σχέση με την υπεραύξηση των διοδίων, πρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

3. Ζητάει από την Κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου να καθιερώσει μειωμένο τιμολόγιο για αλερετούρ διελεύσεις μέσα σε ένα 12ωρο για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου. Το μέτρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες κατοίκους, ιδιαίτερα από την περιοχή της Πάτρας, να επισκέπτονται πιο τακτικά τα χωριά τους και ομοίως σε επισκέπτες – παραθεριστές να επισκέπτονται τη περιοχή μας ως τόπο προορισμού – διακοπών, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

4. Εξουσιοδοτεί τη Δημοτική Αρχή για την αποστολή αρμοδίως του παρόντος ψηφίσματος και την μεθόδευση κάθε αναγκαίας παράστασης σε υπεύθυνους Κρατικούς φορείς. Επίσης εξουσιοδοτεί τη Δημοτική αρχή για τις αναγκαίες συνεννοήσεις σχετικά με το μειωμένο τιμολόγιο στη γέφυρα Ρίου– Αντιρρίου, με τους Δήμους Ναυπακτίας, Αγρινίου, Πατρέων και Δωρίδος.

5. Εγκρίνει όπως το παρόν ψήφισμα αποσταλεί και στην ΚΕΔΕ για να ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή.

agrinioreport
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχοι κατά Γέφυρας για τα διόδια - Ψήφισμα απο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου"

Οριστικό λουκέτο στη Neoset

Με την απόφαση 212/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας η Neoset ... κηρύχθηκε σε πτώχευση ύστερα από την αίτηση των εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας που εκδικάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2013.

Η ίδια η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2012 είχε καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, ακολούθησε το κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλκίδας τον Μάρτιο του 2013 και η απόλυση του προσωπικού της, ενώ η αίτηση πτώχευσης απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2013.

Η πτωχευτική απόφαση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που εξήγησαν τη διαδικασία στο capital, εκτιμάται ότι βάζει οριστικό τέλος στην προσπάθεια της διοίκησης της Neoset να συνεχίσει έστω και με άλλη μορφή ή μοντέλο τη λειτουργία της.

«Με την απόφαση αυτή πλέον όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Neoset, συμπεριλαμβανομένων και των σημάτων της, αποτελούν πτωχευτική περιουσία, από την εκποίηση των οποίων θα ικανοποιηθούν οι κάθε είδους δανειστές της και το δημόσιο» αναφέρει δικηγόρος που εμπλέκεται στην διαδικασία για λογαριασμό των εργαζομένων.

Σημειώνει δε πως μετά την απόφαση αυτή, το υφιστάμενο δίκτυο καταστημάτων της Neoset, με όσα καταστήματα έχουν απομείνει σ’ αυτό, «στην ουσία παύει την εμπορική του δραστηριότητα, αφού τον σήμα NEOSET αποτελεί πτωχευτική περιουσία, και θα πωληθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές της».

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Neoset είχε προβεί στη σύναψη συμβάσεων franchising οι οποίες εκτιμάται ότι μετά την πτώχευσή της λύονται.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό λουκέτο στη Neoset"

4ωρη στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) ανακοινώνει ότι την Τρίτη 11 Μαρτίου, προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια (μέλη της ΟΜΥΛΕ) από τις 11:00 π.μ έως τις 15:00 μ.μ και συγκέντρωση στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Πειραιά) και πορεία στο ΥΝΑ, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

"Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, πιστοί εντολοδόχοι των ξένων μονοπωλιακών ομίλων και των ντόπιων συμφερόντων που τα συνεπικουρούν, αδιαφορώντας για τις καθολικές κοινωνικές αντιδράσεις, προχώρησαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ”, αναφέρει η Ομοσπονδία. “Επιχείρησαν με μια διαδικασία 'φιάσκο' στη Bουλή, χωρίς καν να δεχθούν ακρόαση φορέων να νομιμοποιήσουν το πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης κατά του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών.

Με μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ αποποιείται κάθε ευθύνη και συνέπεια, επιχειρεί να πείσει ότι ο όποιος ιδιώτης η ξένος μονοπωλιακός όμιλος θα δεσμευτεί να εξυπηρετήσει το Δημόσιο και Κοινωνικό συμφέρον. Βαφτίζουν τον 'φιλικό διακανονισμό' σε 'Συμβιβασμό' για να δημιουργήσουν νόμιμα συμφέροντα στην πλευρά της ΣΕΠ (COSCO).

Αδιαφορούν για την επιστημονική άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αντίκειται στο Σύνταγμα. Μοναδικός στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καμία νομική πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Η ΟΜΥΛΕ, οι εργαζόμενοι των λιμανιών μαζί με όλες τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, προχωρεί σε πολυποίκιλες δράσεις για να ανατρέψει το πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος του ΟΛΠ αλλά και του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών”.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "4ωρη στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια"

Επανεμφάνιση Μαζιώτη - Ρούπα με μανιφέστο υπέρ της ένοπλης δράσης

Δεν έχουμε σχέση με την οργάνωση ΟΛΑ και το RPG, υποστηρίζουν οι καταζητούμενοι-μέλη του Επαναστατικού Αγώνα

Την επανεμφάνισή τους μέσω δημοσίευσης επιστολής σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου, έκαναν οι καταζητούμενοι, μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα.

Στην επιστολή, η οποία είναι αφιερωμένη στον Λάμπρο Φούντα που σκοτώθηκε το 2010 στη Δάφνη, έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς, επιτίθενται στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «παρά τις διαφορετικές συνθήκες της σημερινής εποχής, ο τρόμος της σημερινής εξουσίας που γδέρνει τον ελληνικό λαό για να ταΐσει τα κοράκια της υπερεθνικής ελίτ μπροστά στην προοπτική ξεκινήματος ενός νέου αντάρτικου που θα τινάξει στον αέρα τα σχέδιά τους, τους κάνει να καταφεύγουν στην ελεεινή και χυδαία μέθοδο της επικήρυξης και του κυνηγιού κεφαλών, επιδιώκοντας να ερεθίσουν τα πιο ποταπά ένστικτα των πάσης φύσεως καλοθελητών της εξουσίας».

Παράλληλα, επιχειρηματολογούν υπέρ της ένοπλης δράσης, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στην επικήρυξη, σημαίνει ότι δεν έχει στο πλευρό της τους πολίτες στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ τονίζουν ότι από μόνη της η επικήρυξη αποκαλύπτει την επίκαιρη διάσταση και τη βαρύτητα της ένοπλης δράσης.

Μεταξύ άλλων διαψεύδουν και σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία τούς εμπλέκουν με την οργάνωση ΟΛΑ. «O Επαναστατικός Αγώνας είχε διαφορετικά πολιτικά κριτήρια στον τρόπο δράσης, στον τρόπο και στον τόπο που θα πληττόταν κάθε φορά ο πολιτικά επιλεγμένος στόχος, γεγονός που καθόριζε την επιλογή των μέσων και την επιχειρησιακή μεθοδολογία αποφεύγοντας επιχειρησιακές ακροβασίες» σημειώνουν.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

10 Μάρτη 2010. Ο Λάμπρος Φούντας, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα πέφτει νεκρός από σφαίρες μπάτσου στην Δάφνη κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης. Τέσσερα χρόνια μετά η πολιτική πρόταση της δράσης του Λάμπρου Φούντα και του Επαναστατικού Αγώνα όπου δρούσε, είναι ακόμα πιο επίκαιρες, η επιλογή αγώνα και η στρατηγική της δράσης ακόμα πιο επιτακτικές. Τέσσερα χρόνια μετά και οι όροι ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων γίνονται όλο και πιο άθλιοι στο όνομα της διάσωσης του οικονομικού και πολιτικού συστήματος το οποίο βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση.

Πριν τέσσερα χρόνια ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας έδωσε τη ζωή του σε μια πολιτική προσπάθεια να μην γίνει η εξαθλίωση όρος ζωής, να μην θυσιάζονται άνθρωποι για την σωτηρία του συστήματος.

Έδωσε τη ζωή του σε μια πολιτική προσπάθεια που τελική επιδίωξή της ήταν να πεταχτεί το πτώμα του καπιταλισμού και μαζί του το κράτος στα σκουπίδια της ιστορίας. Έδωσε τη ζωή του για να ανοίξει ο μόνος δρόμος για το οριστικό ξεπέρασμα των κρίσεων, να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική απελευθέρωση, για την κοινωνική Επανάσταση. Αυτό είναι το ζητούμενο για το οποίο αξίζει κανείς να αγωνίζεται, ακόμα και να πεθαίνει.

Ο Λάμπρος Φούντας ζει και θα ζει πάντα για όσους η Επανάσταση παραμένει μια ζωντανή προοπτική. Ζει και θα ζει πάντα ως η επαναστατική αυτή μορφή που ενσαρκώνει τα όνειρα των επαναστατών σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ζει και θα ζει ως σύμβολο και φάρος της Επανάστασης.

Ανέκαθεν η εξουσία επένδυε στην καλλιέργεια και την εκμετάλλευση των κατώτερων ενστίκτων στους υπηκόους της για να εξοντώνει τους επαναστάτες και τους πολιτικούς αντιπάλους της. Το ελληνικό κράτος έχει πλούσια παράδοση όσον αφορά αυτό. Οι επικηρύξεις και οι αμοιβές για την εξόντωση των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού ήταν πάγιο φαινόμενο. Ο εμφύλιος πόλεμος στη μάχη της προπαγάνδας του καθεστώτος τότε εναντίον των πολιτικών του εχθρών χαρακτηριζόταν ως «συμμοριτοπόλεμος» και οι αγωνιστές καταδιώκονταν ως «κοινοί ληστές». Και οι αμοιβές για κάθε κομμένο κεφάλι αντάρτη που έφερναν οι Μάϋδες και οι κάθε είδους εθνικόφρονες βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην ημερήσια διάταξη.

Παρά τις διαφορετικές συνθήκες της σημερινής εποχής, ο τρόμος της σημερινής εξουσίας που γδέρνει τον ελληνικό λαό για να ταΐσει τα κοράκια της υπερεθνικής ελίτ μπροστά στην προοπτική ξεκινήματος ενός νέου αντάρτικου που θα τινάξει στον αέρα τα σχέδιά τους, τους κάνει να καταφεύγουν στην ελεεινή και χυδαία μέθοδο της επικήρυξης και του κυνηγιού κεφαλών, επιδιώκοντας να ερεθίσουν τα πιο ποταπά ένστικτα των πάσης φύσεως καλοθελητών της εξουσίας.

Είναι κατανοητό ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις καθοριζόμενοι από την ιστορικότητα και την πολιτική πορεία των προσώπων και στην περίπτωσή μας είναι ιδιαιτέρως καθοριστικός παράγοντας η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την συμμετοχή μας στον Επαναστατικό Αγώνα. Το ειδικό πολιτικό βάρος της δράσης, του λόγου του Επαναστατικού Αγώνα, της ανάληψης πολιτικής ευθύνης από εμάς, η πολιτική μας στάση μετά τις συλλήψεις και η στάση μας μέσα στο δικαστήριο όπου υπερασπιστήκαμε το σύνολο των ενεργειών της οργάνωσής μας, καθώς και η πάγια θέση μας ότι ο ένοπλος αγώνας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την προώθηση της κοινωνικής Επανάστασης ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα, είναι παράγοντες που βαρύνουν συνολικά την αγωνία των κρατικών μηχανισμών να βρουν τρόπο να μας συλλάβουν.

Από μόνη της η επικήρυξη και χωρίς κανείς να πει τίποτε περισσότερο, αποκαλύπτει την επίκαιρη διάσταση της ένοπλης δράσης στην σημερινή εποχή που το καπιταλιστικό σύστημα έχει εισέλθει στην πιο βαθιά και μακροχρόνια κρίση της ιστορίας του, έχει απαξιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων και η ευαίσθητη πολιτική σταθερότητα δεν στηρίζεται πλέον στη συναίνεση, αλλά στον εκβιασμό, το φόβο και την ωμή βία. Η ένοπλη δράση γνωρίζουν οι εξουσιαστές ότι έχει τη δύναμη να κλονίσει καθοριστικά τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες ωθώντας το καθεστώς πιο βαθιά στην αποσταθεροποίηση.

Η επικήρυξή μας με δυο εκατομμύρια ευρώ εκτός όλων των άλλων, είναι αναμφιβόλως ένα ποσό υπέρογκο για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και της δραματικής κατάστασης των κρατικών ταμείων, που έκανε να ζαλιστούν ακόμα και σκληροί φιλοκαθεστωτικοί μεγαλοδημοσιογράφοι που ρωτούσαν δημοσίως «από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά». Το γεγονός ότι οι κυβερνώντες κάνουν συνεχείς περικοπές σε έξοδα που αφορούν την ίδια την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά προκλητικά δηλώνουν πως δυο εκατομμύρια τα δίνουν για ρουφιάνους και κεφαλοκυνηγούς που θα τους βοηθήσουν να μας συλλάβουν, καθιστά αυτήν την επικήρυξη σε οικονομικό αλλά και ηθικό επίπεδο ακόμα περισσότερο σκανδαλώδη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος μας επικηρύσσει. Το 2007 μετά την επίθεση στην αμερικάνικη πρεσβεία, το ελληνικό κράτος μας είχε επικηρύξει ως Επαναστατικό Αγώνα και όχι ως άτομα φυσικά, αφού δεν είχαμε συλληφθεί, με οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ, ενώ το αμερικάνικο με ένα εκατομμύριο δολάρια. Την περίοδο εκείνη τα κρατικά ταμεία δεν ήταν άδεια και παρόλα αυτά το ποσό της επικήρυξης για πληροφορία που θα βοηθούσε στην εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα ήταν μικρότερο από αυτό που σήμερα -εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης και πλήρους στεγνώματος των κρατικών ταμείων- μας επικηρύσσουν ως πρόσωπα. Αυτό δεν είναι παράδοξο αφού αναδεικνύει την αυξανόμενη βαρύτητα της ένοπλης δράσης ή ακόμα και της απειλής αυτής στην τρέχουσα ρευστή περίοδο. Και μάλλον οι επικηρύξεις έρχονται σε μια είδους αναλογία με αυτή την βαρύτητα και με την καθοριστική της δύναμη να κατευθύνει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Όμως η μέθοδος της επικήρυξης αναδεικνύει ακόμα ένα πράγμα. Ότι δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση στον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους, συνθήκη άμεσα συνδεμένη με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική περίοδο όπου η συναίνεση στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα παύει να υφίσταται σε πλειοψηφικά πλέον τμήματα της κοινωνίας λόγω της κρίσης και των πολιτικών διαχείρισής της από την πολιτική και οικονομική εξουσία. Πόσοι θεωρούν σήμερα ότι η κοινωνική απειλή προέρχεται από την ένοπλη επαναστατική δράση; Πόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κοινωνική απειλή είναι ο Μαζιώτης και η Ρούπα; Η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα έχουν ζήσει στο πετσί τους τι εστί τρομοκρατία του κεφαλαίου και του κράτους και αυτή θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή, αυτή είναι γι’ αυτούς ο πραγματικός φόβος. Το έλλειμμα αυτό της συναίνεσης στο σύστημα το γνωρίζουν οι κυρίαρχοι γι’ αυτό και δεν πιστεύουν ότι μπορούν να βασιστούν στην «κοινωνική υπευθυνότητα» των ρουφιάνων, στην πίστη τους προς το καθεστώς, στην αφοσίωσή τους προς τους οικονομικούς και πολιτικούς άρχοντες και πως ανιδιοτελώς και χωρίς υλικό αντάλλαγμα θα μπορέσουν να βρουν βοήθεια από τα κάτω για τις συλλήψεις μας. Γι’ αυτό και καταφεύγουν στο δέλεαρ της κατάδοσης επί αμοιβή, ελπίζοντας πως σε εποχές ακραίας υλικής εξαθλίωσης και φτώχειας λόγω της κρίσης, θα υπάρξουν ίσως κάποιοι που θα πέσουν στο κατώτερο σκαλί της ηθικής αθλιότητας. Γι’ αυτούς τους λόγους και ακούστηκαν εντελώς υποκριτικά και φαιδρά ταυτόχρονα τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και αρχικεφαλοκυνηγός , Δένδιας, στη μάταιη προσπάθειά του να παρουσιάσει την ένοπλη δράση ως απειλή για τους ίδιους τους εργαζόμενους της χώρας!

Η αγωνία της πολιτικής εξουσίας για την ανάπτυξη της ένοπλης δράσης στην ιστορική περίοδο που ζούμε αντικατοπτρίζει και το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους φυλακισμένους ένοπλους αγωνιστές, αλλά και για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας. Οι νέες ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας με κυρίαρχο ζητούμενο την απομόνωση των ένοπλων πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος και την απομάκρυνσή τους από τους υπόλοιπους κρατούμενους, έρχονται ως η «φυσική» συνέχεια των «αντιτρομοκρατικών» νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η περίοδος που δημιουργείται μια τέτοια φυλακή δείχνει ακριβώς το φόβο των κυρίαρχων μπροστά στο πολιτικό φαινόμενο της ένοπλης δράσης. Για τον ίδιο λόγο σκληραίνουν και το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ένοπλων αγωνιστών ανατρέποντας κανονισμούς και ρυθμίσεις για τον χρόνο φυλάκισης, καταργώντας τις άδειες και τις υπό όρους αποφυλακίσεις τους.

Πιστεύουμε όμως πως με αυτά τα μέτρα το καθεστώς απευθύνεται σε πολλούς περισσότερους και επιδιώκει να προσβάλει τη βούληση νέων αγωνιστών που βλέπουν ως επιτακτική πολιτική ανάγκη σήμερα την ένοπλη επαναστατική δράση. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία και με αφορμή τις επικηρύξεις και τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στις φυλακίσεις ένοπλων αγωνιστών, ο Δένδιας αναφέρεται στις «κάποιες χιλιάδες που φλερτάρουν με την τρομοκρατία» και τελευταία πραγματοποιεί εκτεταμένες επιχειρήσεις σε σπίτια αναρχικών με εμφανές ζητούμενο την τρομοκράτηση. Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της αστυνομικής λειτουργίας και αυτή συνιστά ένα λογικό επακόλουθο των κρατικών προσπαθειών για μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ένοπλης δράσης και, κυρίως, για την πρόληψη ένοπλων ενεργειών. Γι’ αυτό και αυτό το ζητούμενο γίνεται πλέον κεντρική στρατηγική της αστυνομίας.

Στις όποιες προσπάθειές τους να απομονώσουν και να καταστείλουν την ένοπλη δράση, στις όποιες προσπάθειές τους να τρομοκρατήσουν ας μην ελπίζουν όμως και πολλά, καθώς οι κοινωνικές εξελίξεις και οι συνθήκες έτσι όπως τις διαμορφώνει το ίδιο το σύστημα, αργά ή γρήγορα θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός διευρυμένου ένοπλου επαναστατικού μετώπου για την απελευθέρωση της κοινωνίας από την σκλαβιά του καπιταλισμού και του κράτους. Θα συμβάλουν ώστε να γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης τους.

Η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ενεργειών από το καθεστώς είναι η δημιουργία ενός νομοθετικού, αστυνομικού, αλλά και πολιτικού κλοιού στους ένοπλους αγωνιστές και κυρίως σε αυτούς που ζουν στην «παρανομία». Σε αυτή την συνισταμένη συμπεριλαμβάνεται και η μακρά τακτική προσπάθεια δημιουργίας ενός καθεστώτος «αυξανόμενης πίεσης» με κάθε διαθέσιμο μέσο, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα καθεστώς κοινωνικά πιο ευνοϊκό για τις συλλήψεις μας όπως είναι η συνεχής προπαγάνδα που διοχετεύει στα ΜΜΕ, μέσα από την οποία παρουσιαζόμαστε να εμπλεκόμαστε σε μια μακρά σειρά γεγονότων, ενεργειών και πολιτικών δράσεων που δεν έχουμε συμμετάσχει και δεν εμπλεκόμαστε με κανένα τρόπο. Θα ήταν έλλογη και δικαιολογημένη από τη μεριά των κρατικών παραγόντων αυτή η τακτική, αφού κατανοούμε πως η πρεμούρα τους να μας συλλάβουν είναι μεγάλη. Πλέον όμως έχει φύγει από το επίπεδο μιας ψύχραιμης και μελετημένης κίνησης και θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει αγγίξει τα όρια της εμμονής και της παράνοιας, αφού πίσω από οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια που συμβαίνει ανά την επικράτεια, πίσω από κάθε συμβάν που ακόμα και ως εικασία μπορεί να έχει πολιτικές διαστάσεις ή προεκτάσεις -π.χ. η υπόθεση με τα όπλα στο αυτοκίνητο στο Φάληρο-, «βλέπουν» είτε άμεσα είτε έμμεσα ότι έχουμε κάποια σχέση, έχει σχέση η «ομάδα Μαζιώτη» κλπ. Και σε αυτή την διαδικασία φυσικά, μπαίνουν και τα περισσότερα ΜΜΕ ως φερέφωνα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Δεν θα αναφερθούμε φυσικά σε όλη τη σαβούρα των δημοσιογραφικών «πληροφοριών», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέχρι και σενάρια για τους πιθανούς «συγκατοίκους» μας στην παρανομία. Όσον αφορά το τελευταίο τη μόνη πληροφορία που έχουμε να δημοσιοποιήσουμε είναι ότι έχουμε μερικά σοβαρά κριτήρια για τις πολιτικές μας σχέσεις που είναι πολιτικά, αλλά κυρίως αξιακά και στα οποία συμπεριλαμβάνεται η στάση των αγωνιστών κατά την κρίσιμη, αλλά και αποκαλυπτική συγχρόνως στιγμή της σύλληψης. Στο ζήτημα όμως που θέλουμε να μείνουμε είναι για την αυθαίρετη εμπλοκή των ονομάτων μας στην οργάνωση ΟΛΑ.

Καταλαβαίνουμε πως για τους «ιθύνοντες» των κατασταλτικών και διωκτικών μηχανισμών η φιλοσοφία της δράσης και η θεωρητική προσέγγιση και ανάλυση μιας οργάνωσης να αποτελούν δύσκολα ζητήματα για να τα αναλύσουν, γι’ αυτό και η αιτιολόγηση της «βεβαιότητάς» τους για τον δήθεν πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην οργάνωση αυτή τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στα κείμενά της, να βασίζεται σε χοντροκομμένες και παντελώς εσφαλμένες προσεγγίσεις. Γι’ αυτό και για το «ασφαλές αυτό συμπέρασμα» δηλώνουν κατ’ αρχήν πως το στηρίζουν στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη οργάνωση χρησιμοποιεί RPG.

Όμως ο Επαναστατικός Αγώνας είχε διαφορετικά πολιτικά κριτήρια στον τρόπο δράσης, στον τρόπο και στον τόπο που θα πληττόταν κάθε φορά ο πολιτικά επιλεγμένος στόχος, γεγονός που καθόριζε την επιλογή των μέσων και την επιχειρησιακή μεθοδολογία αποφεύγοντας επιχειρησιακές ακροβασίες.

Το δεύτερο είναι οι προκηρύξεις. Δεν περιμέναμε βέβαια, από τους αναλυτές της αντιτρομοκρατικής να μπορούν να διακρίνουν λεπτές ή ακόμα και μεγάλες πολιτικές διαφορές στον λόγο των ένοπλων οργανώσεων -όπως διαφορές ανάμεσα σε μια λενινιστική και μια αναρχική προκήρυξη- και γνωρίζουμε εδώ και χρόνια πως οι αναλύσεις και οι ερμηνείες τους μένουν σε χοντροκομμένες και επιφανειακές αναγνώσεις των προκηρύξεων.

Για παράδειγμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε βέβαιοι πως μια ανάλυση από κάποια οργάνωση πάνω στην οικονομική κρίση, όποια πολιτική προέλευση ή κατεύθυνση κι αν έχει θα πίστευαν ότι έχει γίνει από εμάς. Κι αυτό γιατί ο Επαναστατικός Αγώνας είχε επανειλημμένα αναφερθεί με αναλύσεις στην τρέχουσα κρίση του συστήματος πολύ πριν αυτή εκδηλώσει τη δυναμική της και το κυριότερο, της είχε δώσει στρατηγικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής πολιτικής κατεύθυνσης της οργάνωσης. Γι’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα συνεχίσαμε και μετά τις συλλήψεις μας να γράφουμε και να μιλάμε ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε σε τέτοιου είδους ζητήματα. Πάντως, για κάθε πιθανή μελλοντική αναφορά των ονομάτων μας σε γεγονότα και σχήματα άσχετα με εμάς, αυτό που θέλουμε ρητώς και κατηγορηματικώς να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η ίδια η ιστορία μας είναι τελικά αυτή που ανατρέπει τους όποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς του κρατικού μηχανισμού για εμάς και τις πολιτικές επιλογές μας. Γιατί η ιστορία μας είναι το όνομά μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΛΑΜΠΡΟ ΦΟΥΝΤΑ

Πόλα Ρούπα, Νίκος Μαζιώτης"

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεμφάνιση Μαζιώτη - Ρούπα με μανιφέστο υπέρ της ένοπλης δράσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news