facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΔΕΗ:Εκπτώσεις από 10% έως 25% στα βιομηχανικά τιμολόγια - Αντιδρούν οι συνδικαλιστές

Σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια με τα οποία αγοράζουν ρεύμα οι βιομηχανίες, ενέκρινε σήμερα η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, έπειτα από πρόταση του βασικού μετόχου της ΔΕΗ, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, απόφαση που περίμεναν πως και πως οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Έτσι:
- Για βιομηχανίες υψηλής τάσης, όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργίες, παρέχεται έκπτωση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ
.
- Για τις εταιρείες υψηλής τάσης των οποίων η ετήσια κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από 100.000 MWh, σαν την Αλουμίνιον, και τη ΛΑΡΚΟ, παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10%, (έκπτωση όγκου όπως ονομάζεται).

- Και σαν κίνητρο για μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, κατά τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα, όπου υπάρχει χαμηλή ζήτηση, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις εταιρείες υψηλής τάσης, εκτός από όσες έχουν ετήσια κατανάλωση πάνω από 100.000 MWh.

Τα νέα αυτά τιμολόγια εγκρίθηκαν ως προσωρινό μέτρο, που θα έχει διάρκεια δυο ετών (2014-2015).

Για οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ και επιβάρυνση των καταναλωτών κάνουν λόγο τα σωματεία

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης αναφορικά με την τιμολόγηση των βιομηχανικών καταναλωτών.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, αποφάσισε μεταξύ άλλων κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης και κίνητρα για μεταφορά της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους μη αιχμής.

Οι εκπτώσεις, όπως επισημαίνεται, γίνονται με επίκληση του «έκτακτου χαρακτήρα» των συνθηκών, έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, που είναι ένα συν ένα έτος, με έναρξη από 1-1-2014.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η κυβέρνηση, επέβαλε στη ΔΕΗ να δίνει το ρεύμα στην ελληνική βιομηχανία, όχι απλά επί ζημία, αλλά στην ουσία δωρεάν, πράγμα που θα επιφέρει οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ και επιβάρυνση των καταναλωτών.

«Αν το κράτος θέλει να ενισχύσει και να επιδοτήσει την ελληνική βιομηχανία να το κάνει, αλλά όχι σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Και το σωματείο «Σπάρτακος», σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάνει λόγο για ταφόπλακα στη ΔΕΗ, η οποία υποχρεώνεται να λειτουργεί για χρονικό διάστημα δύο ετών επί ζημία, κάτω του κόστους, και επιφυλάσσεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι η έκπτωση στα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών συνιστά άμεση επιδότηση προς αυτές και προς ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος και Π. Καραλευθέρης καλούν το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει την οικονομική ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ από τα έως τώρα χρέη των εταιρειών για τις οποίες ισχύουν τα νέα τιμολόγια, χρέη που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, και αναγγέλλουν προσφυγές στη δικαιοσύνη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ:Εκπτώσεις από 10% έως 25% στα βιομηχανικά τιμολόγια - Αντιδρούν οι συνδικαλιστές"

Πάρτι μισθών και προνομίων των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος

Η τρόικα δεν έφτασε στην Τράπεζα της Ελλάδος

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία για το μισθολογικό κόστος που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διοικητή για το 2013.

Το μισθολογικό κόστος ναι μεν είναι μειωμένο σε σχέση με το 2012 από τα 157,9 εκ Ευρώ στα 146,7 εκ Ευρώ αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μείωση προσωπικού.

Συγκεκριμένα στο τέλος του 2012 το προσωπικό της τράπεζας αριθμούσε 1944 άτομα και στο τέλος του 2013, 1899. Κατά συνέπεια το μέσο μισθολογικό κόστος για το 2012 είναι περί τα 81.224 Ευρώ και για το 2013 περί τα 77.251 Ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 4,9%. Ωστόσο από τη σύνθεση προσωπικού προκύπτει ότι η μείωση προήλθε από την αποχώρηση υψηλότερα αμειβόμενων στελεχών με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο μέσος μισθός.

Αν κάποιος λάβει υπό όψιν του ότι καθαρά στο χέρι μένουν περί τα 60% των αμοιβών κατά μέσο όρο τότε η μέση καθαρή αμοιβή για το 2013 είναι περί τα 3862 Ευρώ το μήνα μέγεθος εξωφρενικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 η διοίκηση Προβόπουλου υπέγραψε νέα επιχειρησιακή σύμβαση η οποία προέβλεπε μείωση μισθών. Ωστόσο και πάλι οι μισθοί απέχουν παρασάγγας από τα δεδομένα της αγοράς. Ειδικότερα ένας υπάλληλος της ΤτΕ με δύο παιδιά, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του λογιστικού κλάδου με διδακτορικό και άριστη γνώση αγγλικών που έχει προσληφθεί το 2007 λαμβάνει:

Βασικό μισθό 1.107 ευρώ, επίδομα γλώσσας 7% επί του βασικού, ήτοι 77,49 ευρώ, επιστημονικό επίδομα 47% του βασικού μισθού, δηλαδή επιπλέον 520,29 ευρώ. Επιπλέον λαμβάνει επίδομα πολυετίας 8,87% επί του βασικού, δηλαδή επιπλέον 96,86 ευρώ, επίδομα γάμου (ακόμη κι αν είναι διαζευγμένος!) 10% επί του βασικού, δηλαδή 110,7 ευρώ, επίδομα τέκνων 5% για το πρώτο και 7,5% για το δεύτερο, δηλαδή συνολικά 12,5% επί του βασικού, δηλαδή 138,8 ευρώ, επίδομα θέσης (είναι στον βαθμό του Λογιστή και πιθανότατα αναπληρωτής προϊστάμενος υπηρεσίας,) 52,95% του βασικού ήτοι άλλα 539,59 ευρώ, επίδομα ευθύνης 39,95% ή 407,12 ευρώ και τέλος επίδομα κεντρικής τράπεζας που υπολογίζεται με έναν πολύπλοκο τρόπο, ενσωματώνοντας τα δώρα και τα επιδόματα ισολογισμού και αντιστοιχεί σε 705 ευρώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Συνολικά, ο εν λόγω εργαζόμενος λαμβάνει 3.573,16 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου με τα αντίστοιχα προσόντα δεν ξεπερνά τα 1.479 ευρώ!

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι της ΤτΕ έχουν και άλλου είδους παροχές. Για παράδειγμα στην έκθεση του 2013 και συγκεκριμένα στα έσοδα υπάρχει λογαριασμός εσόδων από τόκους δανείων που έχουν δοθεί σε υπαλλήλους ύψους 2,6 εκ Ευρώ από 4,1 εκ Ευρώ που ήταν το 2012. Τα δάνεια αυτά δίνονται για προσωπικές ανάγκες! και στεγαστικούς λόγους με άγνωστο επιτόκιο και στην ουσία η ΤτΕ έναντι των υπαλλήλων της λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάρτι μισθών και προνομίων των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος"

Κύριε Σαμαρά λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει...

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές πως τα επόμενα 25-30 χρόνια το ελληνικό κράτος θα έχει έσοδα περί τα 150 δισ. ευρώ από υδρογονάνθρακες.

150 δισ. ευρώ είναι πολλά, είναι σχεδόν το μισό δημόσιο χρέος. Τούτο σημαίνει πως κατ’ έτος τα έσοδα λογίζονται σε 5-6 δισ. ευρώ.

Μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό, ισούται περίπου με το ένα τρίτο όσων πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για να καλύψει τις συντάξεις που δεν μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός έκανε και δηλώσεις για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί το μελλοντικό αυτό έσοδο.

Ο εντοπισμός και η εξόρυξη πετρελαίου όμως είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση. Καθημερινά στον πλανήτη βρίσκονται σε εξέλιξη χιλιάδες διερευνήσεις πετρελαιοπιθανών περιοχών.

Τα στάδια της εξόρυξης πετρελαίου είναι σαφή. Το πρώτο στάδιο έχει να κάνει με τον εντοπισμό σχετικών γεωλογικών σχηματισμών.

Το δεύτερο είναι η χαρτογράφηση με την εκπομπή και συλλογή ειδικών σημάτων του υπεδάφους για να εντοπιστούν οι πετρελαιοπιθανές περιοχές.

Το τρίτο στάδιο είναι να μπουν τρυπάνια σε διάφορα σημεία των πετρελαιοπιθανών περιοχών για να εντοπιστούν αν υπάρχουν κοιτάσματα υδρογοναθράκων και κυρίως ποια από αυτά είναι εκμεταλλεύσιμα.

Το τέταρτο στάδιο είναι να στηθούν εξέδρες εξόρυξης και να αρχίσει η άντληση από τα κοιτάσματα που είναι εκμεταλλεύσιμα.

Στατιστικά στις πετρελαιοπιθανές περιοχές που μπαίνει τρυπάνι μόνο σε ένα ποσοστό 3-4% βρίσκονται εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Εμείς βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο. Έχουμε εντοπίσει πετρελαιοπιθανές περιοχές, είναι απίθανο να γνωρίζει κάποιος που υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα και πόσα έσοδα αθροίζουν αυτά για τα δημόσια ταμεία.

Η εργασία μου είναι να παρακολουθώ την δραστηριότητα επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό, την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων. Η διαδικασία που ακολουθούν παντού είναι η παραπάνω. Πουθενά δεν έχω διαπιστώσει πως υπάρχει τρόπος να διαγνώσουν την ύπαρξη και την αξία ενός κοιτάσματος χωρίς να εισέλθουν πρώτα μερικά γεωτρύπανα...

Κατά συνέπεια είναι νωρίς να μιλάμε για 150 ή 350 ή 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ακόμη και αν μπουν τρυπάνια το 2014 και ανακαλύψουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα., μέχρι να προκύψουν τα πρώτα έσοδα θα χρειαστούν 5-7 χρόνια.

Όταν μιλάμε για τριάντα χρόνια μιλάμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μακροπρόθεσμα. Το 1999 ήταν στα 11 δολ. το βαρέλι και το 2008 στα 150 δολάρια το βαρέλι. Το να υπολογίζεις τα έσοδα των επόμενων 30 ετών με βάση τη σημερινή τιμή δεν αποτελεί επίσης αξιόπιστη εκτίμηση.

Άρα, η ανακοίνωση των μελλοντικών εσόδων των 150 δισ. αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, ίσως περισσότερο βραχυπρόθεσμες.

Αυτό που είναι ακόμη πιο αρνητικό και επιζήμιο είναι η νοοτροπία εντός της οποίας συμπεριλαμβάνεται αυτή η εκτίμηση. Είναι η νοοτροπία που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, της ευημερίας με δανεικά, της υπόσχεσης επιστροφής στην ευημερία είτε με ένα νόμο και ένα άρθρο, είτε με ένα βαρέλι πετρέλαιο...

Γιατί χρεοκοπήσαμε...

Χρεοκοπήσαμε γιατί για πολλά χρόνια φροντίζαμε να κάνουμε αναδιανομή σε μελλοντικά εισοδήματα που ενίοτε υπήρχαν στη φαντασία μας. Δανεισμός σημαίνει να ξοδεύεις σήμερα το εισόδημα που θα εισπράξεις αύριο. Αν το εισόδημα δεν προκύψει αύριο χρεοκοπείς...

Χρεοκοπία αν είσαι ιδιώτης σημαίνει απώλεια και αυτών που είχες πριν δανειστείς. Αν είσαι κράτος σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας και ενίοτε πόρων μέσω εκχώρησης μονοπωλιακής εκμετάλλευσης βασικών πόρων.

Άρα είναι κακό να δανείζεσαι. Δηλαδή να ξοδεύεις σήμερα έσοδα που θα έχεις αύριο. Όποιος θέλει να αποφασίζει ο ίδιος σε ατομικό επίπεδο κατά το δυνατόν για τον εαυτό του πρέπει να ξοδεύει όσα έχει και ίσως λιγότερα, για να αντιμετωπίσει τυχούσες αναποδιές. Το ίδιο ισχύει και για τα έθνη.

Υπερδανεισμός σήμερα προς και λογύδρια αύριο, για στάσης πληρωμών, περί κατοχής ανεξαρτησίας, κατοχής και αιμοβόρων δανειστών είναι καραγκιοζιλίκια.

Αν δεν υπήρχε κόστος για αυτόν που κάνει στάση πληρωμής κανένας δεν θα δάνειζε κανένα, δεν θα υπήρχε οικονομία, πρόοδος πολιτισμός. Εκτός αν κάποιος για τα οικονομικά πιστεύει στο Ζαν Ζακ Ρουσώ και το Μαρξ, δηλαδή στην δια του κρίνου αμώμου συλλήψεως στην οικονομία.

Το λάθος της σύγχρονης αριστεράς είναι πως θέλει να πετύχει ανάπτυξη με χρήματα που δεν υπάρχουν. Ακόμη και όταν τυπώνει χρήμα δανείζεται από τα παιδιά μας.

Το λάθος της δεξιάς είναι πως μιμείται την αριστερά στον κατήφορο της δημαγωγίας.

Σε έκτακτες συνθήκες κρίσης ένα κράτος που δεν χρωστάει μπορεί να δανειστεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ζήτηση για να βάλει τη μηχανή της οικονομίας μπροστά. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί επί μακρόν. Αν συνεχιστεί επ’ αόριστον, η ζημιά που θα κάνει είναι μεγαλύτερη.

Όποιος υπόσχεται επ’ αόριστον ανάπτυξη μέσω της τόνωσης της ζήτησης είναι σαν να υπόσχεται μισθό στο σπίτι για όλους και για πάντα και κυρίως χωρίς πραγματική εργασία.

Κώστας Στούπας
capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύριε Σαμαρά λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει..."

Οι παραλείψεις και τα τραγικά λάθη άφησαν 250 Νεφροπαθείς χωρίς Διατροφικό Επίδομα

Η παρακάτω καταγγελία αφορά τις παραλείψεις και τα τραγικά λάθη που έγιναν από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης , Υπουργεία και συλλόγους με αποτέλεσμα 250 Νεφροπαθείς της Δυτικής Αττικής να μην έχουν λάβει ακόμη το Διατροφικό Επίδομα Νεφροπαθών του Δεκεμβρίου 2012 !!!!! και πιθανόν να μην το λάβουν ποτέ.

Αφού έχουμε φτάσει στο τέλος Ιανουαρίου 2013 και δεν έχουμε πληρωθεί το Διατροφικό Επίδομα στη Δυτική Αττική , άρχισα τις ευγενικές ενοχλήσεις στην Περιφέρεια στην Ελευσίνα ρωτώντας για την ημερομηνία πληρωμής .

Για ένα μήνα έπαιρνα την απάντηση ΄΄Δεν γνωρίζουμε ΄΄ ενώ τον επόμενο μήνα μου έλεγαν ότι πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός τους (γύρω στα μέσα Μαρτίου) για να είναι σε θέση να μας πληρώσουν .Εννοείται ότι σε όλη την επικράτεια οι

Νεφροπαθείς έχουν πληρωθεί. Άρχισα να ρωτάω στον Σύλλογο Νεφροπαθών στην Αθήνα παίρνοντας την διαβεβαίωση από τους διοικητικούς ότι να μην ανησυχώ θα μας πληρώσουν . Αυτό συνεχίστηκε για 4 περίπου μήνες ακόμη . Στο διάστημα αυτό έμαθα από εκπρόσωπο της ΕΣΑΜΕΑ για το τι ακριβώς έχει γίνει .

Η αλήθεια είναι ότι κατά τον σχεδιασμό από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής , το ανθρώπινο δυναμικό εκεί προϋπολόγισε λάθος ποσό (μικρότερο) για τον Δεκέμβριο του 2012 Διατροφικού Επιδόματος , με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει όλους του δικαιούχους όταν έλαβε τα χρήματα (περίπου στα τέλη Ιανουαρίου 2013) και προτίμησε να μην πληρώσει σε κανένα και να στείλει πίσω το ποσό στο Λογιστήριο του Κράτους.

Ζήτησα ραντεβού με την Περιφερειάρχη την Κυρία Δήμου αλλά δεν μου το έκλεισαν ποτέ και αρνούνται συνεχώς ότι κάποιος από την υπηρεσία τους έχει κάνει πλημμελώς την δουλεία του .Το ίδιο μου είπε και η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών . Δεν παραδέχονται ότι φταίνε αυτοί και δεν λένε και τι ακριβώς πήγε στραβά και δεν πληρωθήκαμε.

Στο υπουργείο Οικονομικών τώρα ένας Κύριος Βεκρής που είναι στην αρμοδιότητά του αυτά τα θέματα σε επικοινωνία μας από τον Αύγουστο του 2013 και έως και σήμερα που μιλήσαμε , μου λέει ότι πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή μας από το Υπουργείο Εσωτερικών . Από το Υπουργείο Εσωτερικών λένε ότι δεν έχουν καμιά δουλεία αυτοί γιατί το ποσό το είχαν εγκρίνει και αφού δόθηκε και μετά επιστράφηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη λύση .

Όπως καλά έχετε καταλάβει γίνεται ένας εμπαιγμός σε 250 ανθρώπους Νεφροπαθείς μέσα στους οποίους είναι και άνθρωποι που δεν έχουν τα βασικά και που περιμένουν αυτά τα χρήματα για να βγάλουν τον μήνα τους.

Πάμε τώρα στο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών . Μιλάω με τον πρόεδρο τον Κύριο Γιώργο Καστρινάκη περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου . Μου λέει με απογοήτευση ότι έχει χαλάσει 40 εργατοώρες για το θέμα μας και διαβεβαιώνει και αυτός ότι θα τα πάρουμε δεν θα τα χάσουμε. Μετά από μερικές συνομιλίες μαζί του ακόμα με ενημερώνει ότι είχε μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη τον Κύριο Σγουρό και συνέταξαν ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αθηνών καταγράφοντας εκεί τι έχει γίνει ακριβώς με αυτό το θέμα και το έστειλαν με αριθμό ΑΡ.ΠΡΩΤΟΚ. ΟΙΚΟΘΕΝ 201963/16.10.2013 στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών Κυρίου Σταικούρα.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μου με το γραφείο Σταικούρα ενημερώνομαι από το προσωπικού τού γραφείου του ότι το συγκεκριμένο έγγραφο το έλαβαν και το προώθησαν στον Κύριο Βεκρή χωρίς να λάβει γνώση ο Υφυπουργός !!!!!!!!!!!!!!!
Και τέλος στην σημερινή μου συνομιλία με τον κύριο Βεκρή ενημερώθηκα ότι μάλλον θα γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών !!!!!!!!!!!!!

Συμπέρασμα : Το Υπουργείου Οικονομικών δια εκπροσώπου Κυρίου Βεκρή παίζει τένις με το Υπουργείο Εσωτερικών χρησιμοποιώντας για γήπεδο όλους εμάς τους περίπου 250 Νεφροπαθείς της Δυτικής Αττικής που περιμένουμε στα σοβαρά κάποιος από τους Κρατικούς και μη φορείς να λύσει το πρόβλημά μας.

newsitamea
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι παραλείψεις και τα τραγικά λάθη άφησαν 250 Νεφροπαθείς χωρίς Διατροφικό Επίδομα"

Στους 67 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ακόμη η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα. Σήμερα στον κατάλογο των θυμάτων προστέθηκαν δύο ακόμη άτομα, ανεβάζοντας σε 67 τον αριθμό των θανάτων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην πλειοψηφία τους τα θύματα έπασχαν από υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 63 άτομα, ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 211 άτομα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 67 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης"

Δεκατέσσερις συλλήψεις για τη σπείρα μπράβων και «νονών» της νύχτας

Δρούσαν στην Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία και την Πάτμο - Eισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ το κατάστημα - Διαβάστε πώς λειτουργούσε η οργάνωση

Εγκληματική οργάνωση που πουλούσε προστασία σε καταστήματα και εκβίαζε τους ιδιοκτήτες τους εξάρθρωσε η αστυνομία, συλλαμβάνοντας δεκατέσσερα άτομα. Ωστόσο, στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση περιλαμβάνονται επιπλέον είκοσι τέσσερα άτομα, τα οποία αναζητούνται.

Αρχηγικά μέλη της οργάνωσης που δρούσε στην Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία και την Πάτμο είναι ένας 44χρονος και ένας 54χρονος ημεδαπός.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί και διερευνηθεί είκοσι δύο (22) περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων από τους οποίους εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ το κατάστημα.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεκατέσσερις (14) από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας», παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ναρκωτικά, ληστεία, τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ τρεις (3) από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παράνομης κατοχής όπλων και νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2012, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε ομάδα με ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».

Πώς λειτουργούσε η οργάνωση

Σημειώνεται ότι η οργάνωση εφάρμοζε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ). Αρχικά επέλεγε την περιοχή και το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους ενδιέφερε. Συνήθως επέλεγαν καφετέριες, μπαρ και συναφή καταστήματα. Ακολουθούσε επαφή με τους καταστηματάρχες και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων.

Προκειμένου μάλιστα να «πείσουν» για τις προθέσεις τους, εμφανίζονταν ως ομάδα στο χώρο, ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία, προκαλώντας πολλές φορές επικίνδυνες και σοβαρές σωματικές βλάβες ή φθορές στα καταστήματα, με σκοπό πάντα την εκβιαστική είσπραξη ή αφαίρεση χρημάτων.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν να εκβιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα στις περιοχές αυτές, εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φήμη ότι τις ελέγχουν αποκλειστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές, σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δράσης. Ενδεικτικά, στο στάδιο της προετοιμασίας, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την τέλεση των εκβιάσεων, αναζητώντας και συλλέγοντας πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα και τα καταστήματα που επρόκειτο να εκβιάσουν.

Στο κυρίως στάδιο της τέλεσης των εκβιάσεων, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν εκφοβιστικά τα όπλα που διέθεταν, ενώ σε επόμενο στάδιο, για να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, αναζητούσαν γνήσια πιστοποιητικά με εικονικές νοσηλείες, προκειμένου να τις προσκομίσουν σε Δικαστήριο για αναβολή εκδίκασης υποθέσεων.

Οι πλέον σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες ενέχεται η οργάνωση, είναι:

-την 03-04-2013, τέσσερα (4) μέλη της οργάνωσης προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον υπεύθυνο καταστήματος που βρίσκεται στη Γλυφάδα Αττικής και απαίτησαν εκβιαστικά χρηματικό ποσό (300) ευρώ εβδομαδιαίως. Την 16-04-2013, έξι μέλη της ομάδας εισήλθαν στο κατάστημα, ζητώντας από τον υπεύθυνο την καταβολή του εν λόγω ποσού. Στην άρνησή του να τους δώσει τα χρήματα, τα μέλη της οργάνωσης τον γρονθοκόπησαν και προκάλεσαν υλικές φθορές στο κατάστημα.
-την 16-06-2013, δύο (2) μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε κατάστημα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και, αφού επιτέθηκαν απρόκλητα σε συγγενικά πρόσωπα των ιδιοκτητών, πυροβόλησαν δύο (2) φορές και διέφυγαν μαζεύοντας τους κάλυκες.

-την 19-01-2012, τρία (3) μέλη της οργάνωσης, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, μετέβησαν στην έδρα εταιρείας στον Κορυδαλλό και πυροβόλησαν δεκαεννιά (19) φορές με πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov κατά αυτοκινήτου. Σκοπός των δραστών ήταν να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό των (200.000) ευρώ.

-την 31-01-2014 τρία (3) μέλη της οργάνωσης κατόπιν εντολής άσκησαν ψυχολογική και σωματική βία σε δανειολήπτη προκειμένου να καταβάλει στον δανειστή του, ποσό επιπλέον του συμφωνημένου. Μάλιστα, με σφυρί προκάλεσαν κάταγμα στο μικρό δάκτυλο του αριστερού του χεριού, ενώ του αφαίρεσαν και τα χρήματα που είχε μαζί του.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

περίστροφο διαμετρήματος 0.22 mm , με αποξεσμένη τη μάρκα και τον αριθμό του
πιστόλι διαμετρήματος 9 mm και κυνηγετική καραμπίνα
διακόσια είκοσι (220) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
πενήντα δύο (52) συσκευές εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος
πιστόλι replica και πιστόλι ρίψης αβολίδωτων φυσιγγίων
τέσσερα (4) πτυσσόμενα μαχαίρια και σπαθί
τρία (3) γκλοπ και δύο (2) σπρέι πιπεριού
σαράντα ένα (41) κινητά τηλέφωνα και δεκατρείς (13) κάρτες SIM
χρηματικό ποσό (28.000) ευρώ και (657) δολάρια Η.Π.Α.
δεκατέσσερα (14) βιβλιάρια καταθέσεων και έξι (6) μπλοκ επιταγών
τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσικλέτα
τέσσερις (4) ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πέντε (5) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων
μικροποσότητες κάνναβης
κουκούλα τύπου full face και ζυγαριά ακριβείας

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκατέσσερις συλλήψεις για τη σπείρα μπράβων και «νονών» της νύχτας"

Πρόβλημα με τις αμοιβές των εργαστηριακών γιατρών.Προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Προβληματισμένοι με τις συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό της αμοιβής τους εμφανίζονται οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς το υπουργείο Υγείας δια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κοινοποίησε στους παρόχους του κλάδου σχέδιο σύμβασης προς διαβούλευση.

Όπως αναφέρουν σε χθεσινοί τους ανακοίνωση οι γιατροί, "από την ανάγνωση του κειμένου και την εκτίμηση των νομικών μας συμβούλων ο συγγράψας τη σύμβαση αυτή είχε την οδηγία να δημιουργήσει ένα δεσμευτικό κείμενο που να δίνει λεόντεια δικαιώματα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να καταργεί κάθε συνταγματικό δικαίωμα στους παρόχους.

Το 2013 αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο και κατά παράβαση κάθε υπογραφέντος συμβατικού κειμένου η αναδρομική περικοπή του 50% των απαιτήσεων των παρόχων προκειμένου να διευκολυνθεί η εξέλιξη του προϋπολογισμού. Η ηγεσία του Υπ. Υγείας αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος της αδυναμίας χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ., αρνείται να προσδιορίσει αντικειμενικά σαν ποσοστό του Α.Ε.Π. σύμφωνα με το μέσο όρο του Ο.Ο.Σ.Α. την απαιτούμενη ετήσια δαπάνη και αποφασίζει για το μέγεθος της σύμφωνα με τα λογιστικά υπόλοιπα του κράτους. Όπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχεδίου της σύμβασης προβλέπεται η εφαρμογή και για το 2014 του προαναφερόμενου κλειστού προϋπολογισμού.

Επειδή βρισκόμαστε πια στις αρχές του τρίτου μήνα του χρόνου και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να περιορίσει τη δαπάνη από τη συνταγογράφηση των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων στην πηγή γιατί αυτό κοστίζει πολιτικά,το κόστος αυτό φορτώθηκε στις πλάτες των παρόχων που είναι και συμβατικά υποχρεωμένοι να τις εκτελούν. Είναι προφανές ότι μεθοδεύεται και πάλι η χωρίς όριο ζήτηση εξετάσεων, η υποχρέωση μας να τις εκτελούμε και η προσχηματική αναφορά εκπτώσεων επί ασφαλιστικών τιμών αφού τελικά κανείς δεν θα γνωρίζει ούτε το αν, ούτε το πόσο, ούτε το πότε θα πληρωθεί για όποιο αριθμό εξετάσεων του ζητηθεί να πραγματοποιήσει.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. σε εφαρμογή των ανωτέρω διαπιστώσεων αποφάσισε να προσδιορίσει καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 17 Μαρτίου που αν δεν έχουν απαντηθεί αυτά που προαναφέρθηκαν και δεν έχουν προσδιοριστεί τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και των δύο συμβαλλομένων με σαφήνεια,θα προτείνει στα μέλη του την έναρξη κινητοποιήσεων.

Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ζητάμε την εφαρμογή του στοιχειώδους συνταγματικού μας δικαιώματος του να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιο είναι το μέγεθος της υπηρεσίας που πρέπει να παρέχουμε και ποια θα είναι η αμοιβή μας για την υπηρεσία αυτή."

ygeia360
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα με τις αμοιβές των εργαστηριακών γιατρών.Προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις"

Πρωτογενές πλεόνασμα ανεργίας

Είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικό το οδοιπορικό της «Ελευθεροτυπίας» στην πάλαι ποτέ ανθούσα Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. «Νεκρή από κάθε ένδειξη ζωής, δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Και να σκεφθεί κανείς ότι κάποτε έσφυζε από ζωή», λένε κάτοικοι. Enet,gr Και πράγματι η λέξη εργαζόμενος σήμερα στο Πέραμα πρέπει να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της εποχής. Μέχρι το 2009 στα μικρομεσαία ναυπηγεία της περιοχής έβρισκαν δουλειά περίπου 5.000 εξειδικευμένοι εργάτες. Από τότε, και μετά την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει πρόστιμα 230 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που είχαν δοθεί πριν από πολλά χρόνια, άρχισε η συνεχής πτώση εργασιών στη Ζώνη.

Το αποτέλεσμα σήμερα, 5 χρόνια μετά, είναι τραγικό.

Η ανεργία στην περιοχή του Περάματος αγγίζει σε πολλές συνοικίες ακόμη και το 95%, σπέρνοντας απόγνωση στους ανθρώπους. Γιατί πέρα από το να μείνει κανείς χωρίς δουλειά σε μια πολύ παραγωγική ηλικία, πιο άγριο και απογοητευτικό είναι να μην προσδοκά ότι μπορεί να βρει άμεσα ξανά εργασία. Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα της επιβίωσης γίνεται πρωτεύον και επανέρχεται ύστερα από χρόνια στη σύγχρονη Ελλάδα ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την κοινωνία συνολικά.

Η περίπτωση του Περάματος, ο βίαιος και απόλυτος αποκλεισμός του μεγαλύτερου μέρους της τοπικής κοινωνίας από την εργασία, η στέρηση των δυνατοτήτων επιβίωσης σε χιλιάδες απλούς, εργαζόμενους, τίμιους ανθρώπους, είναι η πιο ηχηρή απόδειξη των επιπτώσεων της κρίσης και των Μνημονίων πάνω στο σώμα του ελληνικού λαού.

Είναι η απτή απόδειξη ότι η θεωρία περί success story, η διαφήμιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στηρίχθηκαν πάνω στο αίμα και τις θυσίες των απλών πολιτών, που ενώ δεν είχαν καμία ευθύνη για το μεγάλο φαγοπότι που έστησαν οι διαπλεκόμενοι παράγοντες του οικονομικού και πολιτικού βίου πάνω στο δημόσιο χρήμα, καλούνται να πληρώσουν αυτοί, εξ ολοκλήρου, τα σπασμένα του διεφθαρμένου συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Και έτσι, φαίνεται πια καθαρά πάνω σε ποια οικονομικά και κοινωνικά ερείπια στηρίζονται οι φωνές του λαϊκισμού και του νεοναζισμού, για να προσελκύσουν δύναμη, τυφλούς οπαδούς της βίας και ψηφοφόρους.

Ας μην ξενίζει λοιπόν η απήχηση της Χρυσής Αυγής σ' αυτές τις λαϊκές, εργατικές συνοικίες. Είναι αποκλειστικό δημιούργημα μιας πολιτικής άγριας λιτότητας και αποκλεισμών που επιβάλλουν από κοινού τρόικα και κυβέρνηση. Και είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να αλλάξουν αυτή την καταστροφική πορεία των πραγμάτων. Και να επιβάλουν μια άλλη πολιτική που θα οδηγεί στην αναγέννηση του τόπου, στο σεβασμό της αξιοπρέπειας και της εργασίας των πολιτών, στην ανάπτυξη και την ευημερία για όλους. Πριν είναι πολύ αργά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτογενές πλεόνασμα ανεργίας"

Συνελήφθη 49χρονος με χρέη 16,7 εκατ. ευρώ στην Καβάλα !

Μέχρι πρόσφατα συζητούσαμε για συλλήψεις μικρο-οφειλετών, οι οποίοι εμφανίζονταν να χρωστάνε στο δημόσιο ποσά της τάξεως των 200-300 χιλιάδων € κατά μέσο όρο.

Η είδηση που ήρθε από την Καβάλα, όμως, προκάλεσε σοκ. 49χρονος Καβαλιώτης επιχειρηματίας (ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλικών κατασκευών) συνελήφθη και διαπιστώθηκε ότι χρωστάει στο δημόσιο το ποσό των…16.740.000 €!!!

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο συλληφθείς οδηγήθηκε ήδη στην εισαγγελέα Καβάλας, η οποία και όρισε τακτική δικάσιμο για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Χρέη 700 χιλιάδων για Μηχανικό στη Χρυσούπολη

Eξάλλου, σύμφωνα με την Αστυνομία, στη Χρυσούπολη συνελήφθη 52χρονος ημεδαπός, πολιτικός μηχανικός, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού χρηματικού ποσού 708.755 €.

xanthipress
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 49χρονος με χρέη 16,7 εκατ. ευρώ στην Καβάλα !"

Παράνομος και με τη βούλα του ΣτΕ ο φόρος στα κινητά και άλλες παροχές

Παράνομη και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η φορολόγηση του κινητού τηλεφώνου, του ΙΧ και άλλων παροχών στο πλαίσιο της δουλειάς τους που λαμβάνουν οι μισθωτοί από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στη φορολόγησή τους, αναζητώντας ουσιαστικά από τη… μύγα ξύγκι για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να καλύψεις τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και η τυπική ισχύς του ξεκίνησε από την Πρωτοχρονιά, οι παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας φορολογούμενος από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται, με ορισμένες εξαιρέσεις, θεωρούνται ότι αποτελούν εισόδημά του και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό τηλέφωνο που λαμβάνει ως παροχή ένας εργαζόμενος από την επιχείρησή του ή η πληρωμή ενός μέρους του λογαριασμού του κινητού του θεωρείται εισόδημα για τον υπάλληλο ή το στέλεχος της επιχείρησης και φορολογείται με συντελεστή που φθάνει ακόμη και το 42%.

Μόνο που το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί από κοντά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που το αφορούν και είναι προς όφελος των φορολογούμενων. Πολύ πρόσφατα, στις 10 Ιανουαρίου 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσίευσε την 29/2014 απόφασή του αναφορικά με την φορολόγηση παροχών προς τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δε υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τη φορολόγηση του εταιρικού κινητού ως εισόδημα για το μισθωτό είναι παράνομη.

Μάλιστα, είναι παράνομη ακόμη και στην περίπτωση που ο μισθωτός ωφελείται από την παροχή του κινητού από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Με απλά λόγια, όταν ο μισθωτός χρησιμοποιεί το κινητό που του πληρώνει ο εργοδότης του, δεν κάνει κλήσεις μόνο στο πλαίσιο των εργασιακών του καθηκόντων αλλά μιλάει και για προσωπικούς λόγους (πχ με συγγενείς και φίλους). Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το όφελος που έχει από την παροχή του κινητού δεν μπορεί να θεωρηθεί εισόδημα και να φορολογηθεί. Μένει να δούμε αν το ΥΠΟΙΚ θα τηρήσει τη νομιμότητα ξηλώνοντας τις σχετικές διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομος και με τη βούλα του ΣτΕ ο φόρος στα κινητά και άλλες παροχές"

Ηλεκτρονικά η έκδοση βεβαιώσεων από τον ΟΑΕΕ

Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι δε θα αποσταλούν βεβαιώσεις καταβληθεισών εισφορών του 2013, για φορολογική χρήση.

Η δυνατότητα έκδοσής τους παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας ΟΑΕΕ με τη συμπλήρωση των στοιχείων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου (ΕΑΜ).

Σε περίπτωση μη ταυτοποίησης των στοιχείων, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται για την έκδοσή τους, στα Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά η έκδοση βεβαιώσεων από τον ΟΑΕΕ"

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ! Τι ζήτησαν από Άδωνι

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη μεταφορά στο ΠΕΔΥ των γιατρών του πρώην ΙΚΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης για να καλύψει τα κενά σε ειδικότητες γιατρών ξεκινά διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με το Προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς. Κατά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι όλοι οι νυν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα δικαιούνται ανανέωση της συμβάσεώς τους.

Οι γιατροί από την πλευρά τους της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζήτησαν όλες οι συμβάσεις που θα γίνουν με ιδιώτες να είναι ίδιες ώστε να μην υπάρχουν επαγγελματίες πολλών ταχυτήτων.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης εξετάζει το ενδεχόμενο όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ επέλεξαν να μείνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία και να μην πάνε στο ΠΕΔΥ και είναι άνω των 62 ετών να τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη.

Πάντως μετά την Καθαρά Δευτέρα θα συσταθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης για τις νέες συμβάσεις των γιατρών μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Στις συναντήσεις θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών γιατρών και ΕΟΠΥΥ, οι αμοιβές τους αλλά και οι υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζήτησαν επίσης από τον υπουργό Υγείας οι συμβάσεις να είναι τριετείς και να αμείβονται όπως και σήμερα κατά πράξη και περίπτωση.

Παράλληλα στη νέα εποχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να κάνει συμβάσεις και με οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι θα αναλάβουν συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων για να τους παρακολουθούν. Οι συγκεκριμένοι οικογενειακοί γιατροί με βάση το σχεδιασμό, θα λαμβάνουν μια πάγια αντιμισθία για τα έξοδα του ιατρείου τους ενώ θα αμείβονται και κατά πράξη και περίπτωση.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ! Τι ζήτησαν από Άδωνι"

Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά ζητούν οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και διεθνώς από το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» και τη δήλωση του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, ότι μόνο στο τελευταίο στάδιο ένας ανασφάλιστος καρκινοπαθής μπορεί να έχει πρόσβαση σε δωρεάν νοσηλεία σε νοσοκομείο μέσω των Επειγόντων, μία ακόμα ιστορία βλέπει το φως της δημοσιότητας και φανερώνει τα όρια του ανθρώπινου δράματος.

Ο Γιώργος Κωμάκης επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του μέσω του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, απευθύνοντας μια έκκληση ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας προς το υπουργείο Υγείας. Αυτό που ζητάει είναι η καρκινοπαθής γυναίκα του να μπορέσει να τελειώσει τη ζωή της με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες στις οποίες πρέπει να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

Ο 64χρονος άνδρας είναι πάνω από 8 χρόνια άνεργος. Μέχρι το 2011 κατάφερνε με δουλειές του ποδαριού να κολλάει κάποια ένσημα, ώστε να ανανεώνεται η ασφάλιση στο ΙΚΑ, για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Από τότε και μετά, όμως, και οι δυο τους είναι ανασφάλιστοι.

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η σύζυγός του διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε μεταστάσεις στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς του ζευγαριού, που προκαλεί τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κ. Κωμάκης, σκεπτόμενος μόνο το πώς θα εξασφαλίσει για τη σύζυγό του την αναγκαία ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αναγκάστηκε να υπογράψει –όπως κάθε ανασφάλιστος- υπεύθυνες δηλώσεις στο δημόσιο νοσοκομείο, με σκοπό να διαβεβαιώσει το λογιστήριο, ότι θα πληρώσει στο ακέραιο το κόστος νοσηλείας και τα φάρμακα που χορηγούνται στη γυναίκα του.

Καθώς δεν έχει εισόδημα ούτε περιουσιακά στοιχεία, το χρέος περνάει στην εφορία και ακολουθείται η διαδικασία για τους οφειλέτες προς το κράτος. Υπογράφοντας τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Κωμάκης έπραξε το αυτονόητο για αυτόν χρέος απέναντι στον άνθρωπο που πέρασαν πάνω από 40 χρόνια μαζί, προκειμένου να του προσφέρει αξιοπρέπεια και ανθρωπιά την ώρα που χαροπαλεύει. Σύντομα το κράτος θα ξεκινήσει να τον κυνηγάει για να εισπράξει: «Δεν έχω τίποτα στο όνομα μου, κανένα περιουσιακό στοιχείο, τι θα κάνουν; Θα με κλείσουν φυλακή;» διερωτάται.

Μιλώντας σε εθελοντή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο κ. Κωμάκης λέει: «Είναι ντροπή να λένε σε αφήνω να πεθάνεις στο δρόμο γιατί δεν έχεις ασφάλεια, όταν ο άνθρωπος αυτός είναι καρκινοπαθής».

Από το υπουργείο Υγείας θα ήθελε να ζητήσει «αν όχι για όλους τους ανθρώπους, τουλάχιστον για τους καρκινοπαθείς που η αρρώστια είναι τέτοια που δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις, να έχουν την ευαισθησία να παράσχουν αυτή τη βοήθεια στους ανθρώπους, για να πάρουν μια παράταση ζωής, είτε είναι λίγες μέρες είτε λίγους μήνες σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να είναι λίγα χρόνια. Αυτό νομίζω είναι ανθρώπινο, αυτό ζητάω, αυτό πρέπει να ζητάει κάθε άνθρωπος για τους συνανθρώπους του ασχέτως αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος».

«Να έχει μια ανθρώπινη αντιμετώπιση στα τελευταία της», λέει με δακρυσμένα μάτια αναφερόμενος ξανά στη σύζυγό του και ολοκληρώνει με αυτό τον τρόπο το μήνυμά του προς την πολιτεία.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού από τη μεριά του, ζητάει από το υπουργείο Υγείας «να διευθετήσει αυτό το χρέος και να παύσει εντέλει το κυνήγι προς ΟΛΟΥΣ τους ανασφάλιστους πολίτες. Οι πάσχοντες από βαριές ασθένειες ανασφάλιστοι δεν μπορούν να καλύψουν ανάλογα κόστη, πόσω μάλλον ένας μακροχρόνια άνεργος. Το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να επιλέγει συμπεριφορές απάνθρωπες και εξοντωτικές προς τους πολίτες που απλά ατύχησαν και αρρώστησαν».

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, απαντώντας σήμερα στις επιθέσεις που δέχτηκε εξαιτίας των δηλώσεών του στην αμερικανική εφημερίδα, αρκέστηκε να πει ότι με τις μεταρρυθμίσεις του οι ανασφάλιστοι θα έχουν στο μέλλον πρόσβαση σε γιατρούς και συνταγογράφηση στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όχι όμως και φαρμακευτική περίθαλψη καθώς δεν έχουν εξευρεθεί τα χρήματα που θα καλύπτουν τα φάρμακα των ανασφάλιστων πολιτών. Δηλαδή, και πάλι οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς και άλλοι χρονίως πάσχοντες ή θα πληρώνουν από την τσέπη τους με χρήματα που προφανώς δεν έχουν ή πάλι θα μένουν να «σβήσουν» αβοήθητοι.

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του κ. Κωμάκη:



Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά ζητούν οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς"

Κατασκευάστηκε το smartphone που «αυτοκαταστρέφεται»

Η εταιρεία Boeing, κολοσσός στο χώρο της κατασκευής αεροσκαφών, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο... έξυπνο κινητό τηλέφωνο που έχει τη δυνατότητα να... αυτοκαταστρέφεται, προκειμένου να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, σύμφωνα με το BBC.

Σε περίπτωση που η συσκευή «αντιληφθεί» ότι επίκειται παραβίασή της από οποιουδήποτε είδους λογισμικό, αυτόματα, διαγράφει όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχει αποθηκευμένα και τίθεται σε κατάσταση μη λειτουργίας.

Η συσκευή έχει την ονομασία Black και παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο στοχεύει σε κοινό προερχόμενο κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, που ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε η συσκευή θα είναι διαθέσιμη στο κοινό ούτε το κόστος απόκτησής της. Για την κατασκευή της απαιτήθηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, 36 μήνες και «τρέχει» με λογισμικό Android της Google, προσαρμοσμένο με ειδικές τροποποιήσεις ασφαλείας από το τεχνικό επιτελείο της Boeing.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασκευάστηκε το smartphone που «αυτοκαταστρέφεται»"

Υποχρεωτικό το σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης...

Από την 1η Οκτωβρίου του 2015 το σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη Ευρώπη. Αυτό αποφασίστηκε πρόσφατα με σκοπό να μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά που οι επιβάτες σε ένα αυτοκίνητο δεν μπορούν να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει το αυτοκίνητο να εφοδιάζεται με ένα GPS το οποίο σε περίπτωση ατυχήματος θα στέλνει τις συντεταγμένες στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προκειμένου αυτές να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν περίπου 2.500 ζωές κάθε χρόνο.

Να σημειώσουμε πως το εν λόγω σύστημα ήδη το συναντούμε σε αρκετά αυτοκίνητα όπως αυτά της Ford κ.ά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικό το σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης..."

Πειθαρχική δίωξη στον κρατούμενο που αποκάλυψε τις εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού

Μόλις δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα οι εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού και προκλήθηκε σάλος η αντίδραση της αρμόδιας εισαγγελέας ήταν άμεση, ωστόσο προς λάθος κατεύθυνση, αφού άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον κρατουμένου που τις «διέρρευσε».

Οπως γράφει η Καθημερινή οι κρατούμενοι στον «Αγιο Παύλο» βρίσκονται σε αποχή από το συσσίτιο από τις 17 Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο (κατ όνομα – δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αιμοληψίας). Ο «Αγ. Παύλος» έχει δυναμικότητα 60 κλινών, αλλά εκεί κρατούνται 215 ασθενείς. Οι 130 είναι οροθετικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, παραπληγικοί κ.ά. Σε θαλάμους που προορίζονται για επτά άτομα, στοιβάζονται 18, που κοιμούνται σε διπλά κρεβάτια.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί και κρούσματα φυματίωσης σε οροθετικούς, τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού αργούν να διαγνωστούν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους. Μεταξύ άλλων, οι κρατούμενοι ζητούν να υποβληθούν σε εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν πάσχουν και από άλλη νόσο πέρα από εκείνη για την οποία νοσηλεύονται, ούτως ώστε να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και να ενισχυθεί η δομή με εξειδικευμένο προσωπικό. Τυπικά το νοσοκομείο είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, αλλά η μετάβαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειθαρχική δίωξη στον κρατούμενο που αποκάλυψε τις εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού"

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 12.799 δημόσιοι υπάλληλοι από τον Ιούλιο του 2013

Στους 12.799 ανέρχονται οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τις 23 Ιουλίου 2013, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 25 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν, δυνάμει της αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας 7.581 υπάλληλοι του Οργανισμού, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα διεξαχθεί το πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ή εξετάστηκαν από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια το 2013 και το οποίο δείχνει ότι συνολικά μέσα στο προηγούμενο έτος τέθηκαν σε οριστική παύση 248 υπάλληλοι.

Το έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσοι συνολικά υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν τεθεί στο καθεστώς της εφεδρείας, από τη θεσμοθέτησή του έως σήμερα, πόσοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, πόσοι έχουν απολυθεί και τι γίνεται με τις υποθέσεις των επίορκων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει ο κ. Μητσοτάκης, οι 12.799 υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας προέρχονται από τους ΟΤΑ (δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες) και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού, Υγείας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ως προς τα στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το 2013 στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούσαν 1.644 υποθέσεις, εκδόθηκαν 1.207 αποφάσεις και 162 ήταν οι οριστικές παύσεις. Στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, το 2013, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων ήταν 564, εκδόθηκαν 438 αποφάσεις και οι οριστικές παύσεις ήταν 248.

Συνεπώς, προκύπτει ότι συνολικά στα πειθαρχικά συμβούλια εκκρεμούσαν 2.208 υποθέσεις, εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις και οριστική παύση επιβλήθηκε σε 248 υπαλλήλους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 12.799 δημόσιοι υπάλληλοι από τον Ιούλιο του 2013 "

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Τουλάχιστον 20 χρόνια για αναπλήρωση 1 εκατ. θέσεων εργασίας που χάθηκαν

Η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, σύμφωνα με προβλέψεις της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την έκθεση η ανεργία δεν θα μειωθεί κάτω από 17% ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5% - 4% (50.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο), καθώς -όπως αναφέρει- «αυτό το ποσοστό αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Βασιζόμενο και σε πρόσφατες προβλέψεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας παρατηρεί ότι για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα ανεργίας του 2009 (450.000 άτομα) και να δημιουργήσει 1 εκατ.θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009 - 2013, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

Στη σχετική έκδοση εκτιμάται επίσης ότι η απασχόληση το 2014 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 3.530.000 ατόμων, σε βαθμό που το σύνολο των απασχολούμενων θα είναι μικρότερο από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό και τους ανέργους κατά 1,1 εκατομμύρια άτομα.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Τουλάχιστον 20 χρόνια για αναπλήρωση 1 εκατ. θέσεων εργασίας που χάθηκαν"

Οργιο σπατάλης σε δημοτικές επιχειρήσεις: Εκατομμύρια πήγαν σε κηδείες και... εσώρουχα

Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, οι δήμαρχοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι

Από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να λειτουργούν

Απίστευτες σπατάλες δημοσίου χρήματος από δημοτικές επιχειρήσεις έφεραν στο «φως» τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κι όμως, εκατομμύρια ευρώ πήγαν σε... κηδείες και αγορές εσωρούχων, όπως φαίνεται, και στις παρακάτω ενδεικτικές υποθέσεις που παρουσιάζει τo «Εθνος».

Για παράδειγμα η Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010, το 2011 συγχωνεύθηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κηρέως και ένα χρόνο μετά διαλύθηκε.

Ορκωτοί λογιστές εντόπισαν σε αυτή ζημιά 378.000 ευρώ και το καταστατικό της προέβλεπε οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων και τη δημιουργία μουσείου δάσους!

Οι ελεγκτές ανακάλυψαν επίσης κομπίνα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με πλαστά τιμολόγια, έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ακόμα και τιμολόγια αγοράς εσωρούχων αξίας 3.088 ευρώ στη Δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Γρεβενών!

Ακόμη, στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς το Δεκέμβριο του 2012 ελεγκτές εντόπισαν «τρύπα» 2,5 εκάτ. για την πενταετία 2002-2006 και η οποία αφορούσε κομπίνα με με πληρωμές σε νεκροκομιστές και αγορές για κόλλυβα χωρίς να υπάρχουν παραστατικά!

Τέλος, τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και υπαλλήλους στη Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου, ενώ στη Δημοτική Κατασκευαστική Επιχείρηση Βέλου τοπ ΣΔΟΕ εντόπισε εικονικά τιμολόγια και παραστατικά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία, μάλιστα, δεν αναφερόταν το όνομα του εκτελεστή για τα έργα που είχαν υλοποιηθεί.

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρα μεγάλο και σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στα οικονομικά τους.

Μάλιστα, από τους 12.700 υπαλλήλους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις, το κράτος, γνωρίζει μόνο τους 5.500 και τι μισθό παίρνουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι δήμαρχοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της απόκρυψης των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες.

Μάλιστα, μόλις ο κλοιός γύρω τους στένεψε, άρχισαν γρήγορα να μεταφέρουν εργαζόμενους από τις δημοτικές επιχειρήσεις σε κεντρικές επιχειρήσεις των δήμων, ώστε να φαίνονται πως έχουν παραγωγικό αντικείμενο και ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργιο σπατάλης σε δημοτικές επιχειρήσεις: Εκατομμύρια πήγαν σε κηδείες και... εσώρουχα"

Η Lamda Development στο Ελληνικό: Πώς θα γίνει η περιοχή

Και αμερικανικά κεφάλαια στο σχήμα για το Ελληνικό, ενεργός ο ρόλος του Σπύρου Λάτση - Όλο το παρασκήνιο

Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο ‘’στοίχημα’’ της 15ετούς ιστορίας της βρίσκεται πλέον η Lamda Development, η οποία μαζί με τους Κινέζους της Fosun, τους Αραβες της Αl Maabar από το Abu Dhabi και ευρωπαϊκά κεφάλαια ήταν η μοναδική τελικά που κατέθεσε προσφορά για την αξιοποίηση του μεγάλου φιλέτου των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου από το ΤΑΙΠΕΔ κι εν συνεχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αμερικανικά κεφάλαια, με τα οποία ο όμιλος ήταν το τελευταίο διάστημα σε επαφές, ενώ σταδιακά κι εφόσον προχωρήσει το έργο θα προστίθενται και άλλοι επενδυτές. Επιπλέον εφόσον η κοινοπραξία αναλάβει τελικά το mega- project του Ελληνικού, έχει ήδη έλθει σε επαφές και θα προσθέσει και νέους εταίρους στο σχήμα, δεδομένων των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επένδυση και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 7 δισ. ευρώ. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν ακόμη και τον ίδιο τον κ. Σπύρο Λάτση να έχει ενεργό συμμετοχή, ενώ από την πλευρά της η Lamda Development, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα έχει στο τελικό σχήμα, θα έχει το ρόλο του management και την ευθύνη της ανάπτυξης για την όλη επένδυση.

Η ταυτότητα των συνεταίρων

Ως προς την ταυτότητα των συνεταίρων της Lamda, το σίγουρο είναι ότι τόσο η Al Maabar International Investments από το Αμπου Ντάμπι όσο και η Fosun είναι από τα ισχυρότερα διεθνή επιχειρηματικά ονόματα με πολυσχιδείς δραστηριότητες, γεγονός το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ‘’αντίβαρο’’ στις επικρίσεις περί κατάθεσης μίας μόνο προσφοράς από ελληνική εταιρεία. \

Η Al Maabar είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Μέση Ανατολή και της Βορείου Αφρικής, θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι sovereign fund του Αbu Dhabi. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και των ακινήτων, υλοποιώντας, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη τουριστική επένδυση «Marsa Zayed» των 10 δισ. δολαρίων στην Ιορδανία σε έκταση 3.200 στρεμμάτων.

Το όνομα των Κινέζων της Fosun International, με έτος ίδρυσης το 1992, έδρα τη Σαγκάη και δραστηριότητες στις ασφάλειες, τις επενδύσεις και τη διαχείριση κεφαλαίων και τη βιομηχανία, έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές στη χώρα μας καταρχάς λόγω της συμμετοχής της στη Folli Follie αλλά και εκ των υστέρων, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΠΑΠ αλλά και τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο όμιλος μάλιστα φερόταν ως… σφόδρα ενδιαφερόμενος για τον Αστέρα, αλλά τελικά φαίνεται ότι έκανε την στρατηγική επιλογή, όπως και η ίδια η Lamda, να προτιμήσει το διαγωνισμό του Ελληνικού λόγω ακριβώς των προοπτικών του έργου. Στον ευρωπαϊκό …Νότο η Fosun International, με έτος ίδρυσης το 1992, πρωταγωνίστησε πρόσφατα και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Πορτογαλίας με την εξαγορά του κλάδου ασφαλειών της Caixa Geral de Depositos, με κεφάλαια 1 δισ. δολαρίων.

Αυτή είναι η αρχιτεκτονική πρόταση της Lamda που υπογράφει ο διάσημος αρχιτέκτονας Sir Νόρμαν Φόστερ


…το masterplan της επένδυσης

Oσον αφορά το masterplan που υπέβαλε η εταιρεία δια χειρός του διασήμου Norman Foster και του αρχιτεκτονικού του γραφείου Foster + Partners, περιλαμβάνει κτίρια- τοπόσημα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία εφόσον φυσικά προχωρήσει το έργο, φιλοδοξούν να προσδώσουν στην Αθήνα τον ‘’αέρα’’ μίας σύγχρονης διεθνούς πρωτεύουσας. Στα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι το πάρκο, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο συνολικής επιφάνειας 2 εκατ. τ.μ., καθώς επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη, συγκροτήματα κατοικιών μπροστά σε λίμνες, υπερσύγχρονη μαρίνα, εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας, χώροι εστιάσεων και πολιτισμού, ποδηλατόδρομοι. Κεντρικό ρόλο, με βάση και το masterplan που έχει υλοποιήσει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, θα έχει και το γνωστό κτίριο Σααρίνεν, το κεντρικό κτίριο που πρώην αερολιμένα Αθήνων, το οποίο κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και ανήκει στα τελευταία έργα του Φινλανδού Eero Saarinen, ενός επίσης κορυφαίου αρχιτέκτονα της εποχής. Επιπλέον, θα υπάρξει και αξιοποίηση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ., η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα μεταμορφωθεί σε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες πανευρωπαϊκά. Η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή και θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου.

… και οι αντιδράσεις

Στα επόμενα τώρα βήματα, η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, για να προχωρήσει με την οικονομική προσφορά και τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πάντως, η θυγατρική του ομίλου Λάτση, που ιδρύθηκε το 2000 για να φέρει μία πενταετία μετά, το 2005, την επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ‘’συνταγή’’ των malls στη χώρα μας θα βρεθεί σίγουρα αντιμέτωπη με ουκ ολίγες αντιδράσεις σε πολιτικό, τοπικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Ο διαγωνισμός, λόγω ακριβώς του μεγέθους του εγχειρήματος αλλά και της …μίας και μοναδικής προσφοράς, ήδη έχει προκαλέσει επικρίσεις από πλευράς κομμάτων και δημοτικών φορέων. Επιπλέον, πληροφορίες χθές ανέφεραν ότι οι έτεροι διεκδικητές, οι Ισραηλινοί της Elbit, η οποία ήθελε αλλά δεν μπόρεσε τελικά να κατέβει στο διαγωνισμό λόγω των χρηματοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ήδη από πέρυσι, ετοιμάζονται να εγείρουν ενστάσεις έναντι της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ και της μοναδικής διεκδικήτριας κοινοπραξίας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Lamda Development στο Ελληνικό: Πώς θα γίνει η περιοχή"

Κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων στην Ελλάδα, διακρίνει το ΔΝΤ

Τον κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με τα περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα επικαλείται το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση, βάζοντας διαρκώς στο τραπέζι νέες αξιώσεις.

Το Ταμείο, μέσω των στελεχών του, υποστηρίζει πως ανησυχεί για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και αναφέρει πως παρά την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και το πρωτογενές πλεόνασμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλη καθυστέρηση. Ερμηνεύει δε τις καθυστερήσεις ως έλλειψη πολιτικής βούλησης και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μη έγκαιρης καταβολής των δόσεων εάν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν προχωρήσουν άμεσα.

Γνωρίζοντας πως τον Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και τοκοχρεολύσια ύψους 9,8 δισ. ευρώ η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την Κυβέρνηση να προσχωρήσει στις θέσεις της αναφορικά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις (απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, φάρμακα, εμπορικές μισθώσεις, τιμή πώλησης βιβλίων κ.α.) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την έγκυρη εκταμίευση των δόσεων δ' τριμήνου 2013 - α' τριμήνου 2014 ύψους 14,1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στελέχη της ΕΕ, αλλά και του ΔΝΤ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να αποφασισθεί η σύνδεση της εκταμίευσης των δόσεων με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων , τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως το Eurogroup της Αθήνας την 1η Απριλίου.

Το ΔΝΤ -το οποίο δηλώνει λιγότερο διατεθειμένο να ερμηνεύσει τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών ως «περιστασιακό φαινόμενο» εν όψει των Ευρωεκλογών και ζητά πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα- εφόσον ικανοποιηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θα εξετάσει στα τέλη Απριλίου -αρχές Μάιου την εκταμίευση των δόσεων ύψους 5,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (δ' τριμήνου 2013 - α' τριμήνου 2014) υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει ενδιάμεσα από την Ευρωζώνη ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο έως τον Απρίλιο 2015.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων στην Ελλάδα, διακρίνει το ΔΝΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news