facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Την Τρίτη 4 Μαρτίου η καταβολή των συντάξεων από τον ΟΓΑ

Την Τρίτη 4 Μαρτίου θα καταβληθεί από τον ΟΓΑ σε 712.612 δικαιούχους η σύνταξη μηνός Μαρτίου με πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών ή των λογαριασμών ΕΛΤΑ.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό των 321.660.561,91 ευρώ.

Επίσης ο ΟΓΑ ανακοίνωσε πως όσοι δικαιούχοι του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για το έτος 2013, υπέβαλαν χειρόγραφη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την Αίτηση-Έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τις 28-2-2014.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τρίτη 4 Μαρτίου η καταβολή των συντάξεων από τον ΟΓΑ"

Γρίπη: Στους 64 οι νεκροί, νοσηλεύονται 59 βαριά περιστατικά

Έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 198 ασθενείς μέσα σε δύο μήνες - Τα αντιικά φάρμακα είναι διαθέσιμα δωρεάν μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων

Σταθερά υψηλή παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα. Οι νεκροί λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη ανέρχονται πλέον σε 64 -ο αριθμός τους έχει υπερβεί τα θύματα των δύο προηγούμενων χρόνων και παραπέμπει πλέον στα θύματα της γρίπης της πανδημικής περιόδου 2010-2011.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 62 άτομα νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας -πρόκειται για βαριά περιστατικά γρίπης που αφορούν στην πλειοψηφία τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας που ωστόσο δεν είχαν εμβολιαστεί.

Συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 201 ασθενείς.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι, να λαμβάνουν αμέσως μόλις εμφανίσουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής την αντιική θεραπεία. Τα αντιικά φάρμακα είναι διαθέσιμα δωρεάν μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη: Στους 64 οι νεκροί, νοσηλεύονται 59 βαριά περιστατικά"

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ιδρύει Κόμμα και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές

Στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος απο τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Σ. Θεοδωράκης θα είναι επικεφαλής του νέου σχήματος αλλά δεν θα είναι και υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κόμμα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, όπως επίσης και η σύνθεση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών.

Ο γνωστός δημοσιογράφος πρόκειται να παραιτηθεί απο το Mega και να σταματήσει την εκπομπή "Πρωταγωνιστές", την οποία παρουσιάζει στο κανάλι εδώ και δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να παραχωρήσει το εταιρικό του μερίδιο στο protagon.gr.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ιδρύει Κόμμα και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές"

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Ευ. Βεντούρης για χρέη 1,9 εκατ. ευρώ

Στον πέμπτο ανακριτή Πειραιά αναμένεται να οδηγηθεί ο 55χρονος εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας «Παναγία οδηγήτρια- ναυτική εταιρεία» στην οποία ανήκει το επιβατηγό πλοίο «Άγιος Γεώργιος», Ευάγγελος Βεντούρης.

Σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο κ. Βεντούρης κατηγορείται για οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1.980.996,99 ευρώ.

Επίσης συνελήφθησαν το τελευταίο διήμερο, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, άλλα τρία άτομα για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
Στον Άλιμο, 40χρονος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 142.454,09 ευρώ.
Στου Ζωγράφου 43χρονος για μη καταβολή ατομικών χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 88.715,36 ευρώ.
Στο Χαλάνδρι 42χρονος ημεδαπός, εκπρόσωπος και διαχειριστής εταιρείας, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 61.968,14 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο εφοπλιστής Ευ. Βεντούρης για χρέη 1,9 εκατ. ευρώ"

Ευρωβουλή: Αδιαφανής η λειτουργία της Τρόικας - Ευθύνες στους υπουργούς Οικονομικών

«Λάθος» το σύστημα με την ίδια συνταγή σε όλες τις χώρες που υιοθέτησε η τρόικα

«Η τρόικα μπορεί να βοήθησε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης να βγουν από την κρίση και να απέτρεψε τα χειρότερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, ωστόσο, λάθη στους χειρισμούς της, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, αποτέλεσαν πλήγμα για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Τα παραπάνω αναφέρει το ψήφισμα της κοινοβουλευτική επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές τη Δευτέρα στο Στρασβούργο.

Το προσχέδιο της έκθεσης των Ότμαρ Κάρας και Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, εγκρίθηκε από την Επιτροπή οικονομικών και νομισματικών σχέσεων, με ψήφους 31 υπέρ και 10 κατά και 2 απουσίες. Το ψήφισμα ζητεί να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Τρόικας.

Η έκθεση ασκεί κριτική στην τρόικα, σχετικά με το σύστημα που υιοθέτησε, το οποίο προέβλεπε ότι η ίδια συνταγή ταιριάζει σε όλες τις χώρες, αναφέροντας ότι πολλές φορές τα εθνικά κοινοβούλια δεν είχαν κανένα λόγο στις αποφάσεις.

Κριτική ασκείται και σε βάρος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, καθώς απέτυχε να δώσει ξεκάθαρες και πειστικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Κομισιόν. Συγκεκριμένα το ψήφισμα ζητεί ανάληψη ευθυνών από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, για την αποδοχή των εντολών της τρόικας.

Οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας (Αυστριακός, Χριστιανοδημοκράτης) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκος (Γάλλος, Σοσιαλιστής), στο ψήφισμά τους παρέχουν πολλές ενδείξεις για τους τομείς που παρουσιάζουν αδυναμίες και γι' αυτούς που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων.

Οι δυο ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η τρόικα ήταν «τεράστιες» και ότι επιτεύχθηκε ο άμεσος στόχος της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας. Θεωρούν, ωστόσο, λυπηρό το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελούν τον "αποδιοπομπαίο τράγο" των δυσμενών επιπτώσεων της τρόικας, παρόλο που οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών είναι αυτοί που φέρουν την πολιτική ευθύνη για την αποδοχή των ενεργειών της τρόικας.

Τα πορίσματα της έκθεσης επικεντρώνονται, κυρίως, στα εσωτερικά προβλήματα της τρόικας, όπου υπογραμμίζεται: «Τα τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα της τρόικας είχαν μια άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ τους, διαφορετικές εντολές, καθώς και δομές διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν στην απουσία του κατάλληλου ελέγχου και της απαραίτητης δημοκρατικής λογοδοσίας στο σύνολό της».

Διαπιστώνεται, επίσης, ότι τα εθνικά Κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα και «όταν ζητήθηκε η γνώμη τους, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την επιλογή μεταξύ του χρέους τους και της αποδοχής μνημονίων, που ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και των εθνικών αρχών».

Πρέπει, να θεσπιστούν ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση του κατάλληλου δημοκρατικού ελέγχου των εκάστοτε μέτρων, συμπεραίνει η έκθεση.

Ασκείται ακόμη κριτική στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο του Eurogroup, καθώς απέτυχαν να δώσουν σαφείς και συνεκτικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Επιτροπή όσον αφορά τους στόχους που ζητήθηκε από τις τέσσερις χώρες να πετύχουν σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. Το Eurogroup καλείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα προγράμματα διάσωσης, καθώς αυτό λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή και τους όρους παροχής της βοήθειας.

Η έκθεση τάσσεται υπέρ της θέσπισης σαφών, διαφανών και δεσμευτικών κανόνων που θα διέπουν τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης των θεσμικών οργάνων της τρόικας, καθώς και την κατανομή των καθηκόντων τους. Μια βελτιωμένη στρατηγική επικοινωνίας αποτελεί, επίσης, σημαντική προτεραιότητα.

Τα προγράμματα προσαρμογής θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα «σχέδιο Β», σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βασίστηκαν σε λανθασμένες υποθέσεις. Τα μνημόνια συμφωνίας που στηρίζουν όλα τα προγράμματα θα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές και όχι να θυσιάζονται, όπως συμβαίνει συχνά. Επιπλέον, η κάθε χώρα που υπάγεται σε πρόγραμμα θα πρέπει να επωφελείται από μια «ομάδα δράσης για την ανάπτυξη», προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού θα συνοδεύονται από μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη.

Τέλος, αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διασφαλίζεται η απαραίτητη λογοδοσία και υπευθυνότητα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωβουλή: Αδιαφανής η λειτουργία της Τρόικας - Ευθύνες στους υπουργούς Οικονομικών"

Πως θέλει η Τρόικα να αγοράζουμε γάλα, ψωμί, βιβλία και βιταμίνες

Ετοιμο φέρεται να είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης -με την μερική –και όχι πλήρη- απελευθέρωση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ψωμί, την ενιαία τιμή του βιβλίου και το «φρέσκο» γάλα.

Με αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί προσέρχεται σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στις συζητήσεις με την τρόικα.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή παραμένει το γάλα, καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις τόσο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Τσαυτάρη όσο και γενικά από τους βουλευτές της πλειοψηφίας που εκλέγονται στην περιφέρεια.

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι το μέτρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι μόνο στην Ελλάδα το γάλα χωρίζεται μόνο σε δύο κατηγορίες (σε φρέσκο και σε μακράς διαρκείας).

Από την άλλη ο κ. Τσαυτάρης επιμένει ότι το φρέσκο γάλα μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ πέντε ημέρες, ενώ όσον αφορά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης περί μείωσης τιμής, αναφέρει χαρακτηριστικά «η αύξηση της διάρκειας του γάλακτος δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τον καταναλωτή. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, στη χώρα μας πωλούνται ήδη γάλατα μακράς διαρκείς (ελληνικά και εισαγωγής) με υψηλότερες τιμές από το φρέσκο γάλα».

Οσον αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες φαίνεται ότι συμφωνήθηκε να απελευθερωθεί η τιμή πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εντός των φαρμακείων.

Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα επανεξεταστεί τους επόμενους μήνες για να διαπιστωθεί αν και εφόσον έχουν πέσει οι τιμές. Στην περίπτωση που οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχουν μειωθεί, τότε θα υπάρξει απελευθέρωση της διάθεσής τους και εκτός φαρμακείων.

Στο "μέτωπο" του ψωμιού, η πρόταση που θα κατεβάσει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει την πώληση ψωμιού με το ζύγι.

Ωστόσο δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή ως προς την ονομασία των καταστημάτων, διατηρώντας το ισχύον πλαίσιο που θέτει περιορισμούς στο ποιο κατάστημα μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο και ποιο όχι.

Τέλος σε ότι αφορά στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, οι ενδοκυβερνητικές αντιρρήσεις θα καμφθούν με τη συμβιβαστική λύση διατήρησης της ενιαίας τιμή μόνο στις νέες εκδόσεις για την πρώτη διετία (όχι εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10%). Στο ξενόγλωσσο βιβλίο και τα σχολικά βοηθήματα θα υπάρξει άμεσα πλήρης απελευθέρωση.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως θέλει η Τρόικα να αγοράζουμε γάλα, ψωμί, βιβλία και βιταμίνες"

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση Ε9 για το 2014

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν φέτος τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Όπως γράφει η "Καθημερινή", από τους φορολογούμενους που το 2013 μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, υποχρέωση υποβολής του εντύπου έχουν, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, και όσοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους χώρους αυτούς παρά μόνο αν μεταβίβαζαν το ακίνητο, όσοι νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν αγροτικά κτίσματα τα οποία απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή πληρώνουν μειωμένο φόρο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 έχουν και άλλα πρόσωπα, εκτός αυτών που μεταβλήθηκε η περιουσιακή κατάσταση, λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ και της θέσπισης του ΕΝΦΙΑ, για να αποφευχθεί η πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού του φόρου αυτού.

Ειδικότερα υποχρέωση να υποβάλουν φέτος τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έχουν οι εξής:

1. Όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014. Δηλαδή υπόχρεοι της κατηγορίας αυτής είναι οι φορολογούμενοι που:
• πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα
• μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές,
• κληρονόμησαν ακίνητα,
• μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων,
• είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους

2. Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

3. Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσοι κατέχουν γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (χώρους αποθήκευσης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μαντριά, στάνες, θερμοκήπια, κ.λπ.). Για τα κτίσματα αυτά προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

4. Όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαίθριους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Οι επιφάνειες και τα κτίσματα που «τακτοποιήθηκαν» ή νομιμοποιήθηκαν πρέπει να δηλωθούν πλέον στη νέα τους κατάσταση ώστε η εικόνα του Ε9 να συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση.

5. Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (αναγράφεται στο συμβόλαιο) και υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει, να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.

6. Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν από την παρέλευση της τετραετίας. Επίσης, το Ε9 θα υποβάλει και ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα.

7. Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

8. Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.

9. Οι ΟΤΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιορισθεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. Ο κύριος του δεσμευμένου από ΟΤΑ ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση Ε9 για το 2014"

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν κατά της Γερμανίας οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

Για τα «λύτρα» αξίας περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε και πήρε ο τότε τοποτηρητής του Τρίτου Ράιχ, Μαξ Μέρτεν, προκειμένου να γλιτώσει 9.000 Εβραίους της πόλης από το Ολοκαύτωμα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας προσέφυγε η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης για τα «λύτρα» αξίας 2,5 δισ. δραχμών (περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές) που ζήτησε και πήρε ο τότε τοποτηρητής του Τρίτου Ράιχ, Μαξ Μέρτεν, προκειμένου να γλιτώσει 9.000 Εβραίους της πόλης από το Ολοκαύτωμα.

Η μάχη της εβραϊκής κοινότητας στα πλαίσια του ελληνικού δικαστικού συστήματος κρατάει δύο δεκαετίες και δεν έχει αποδώσει καρπούς, αφού πάντα κρίνεται ότι η Γερμανία έχει «αμνηστευθεί» με διεθνή συμφωνία.

Η δικαστική διαδικασία για τη διεκδίκηση των λύτρων άρχισε το 1997 στα ελληνικά δικαστήρια και κράτησε 17 χρόνια. Τον περασμένο Δεκέμβριο το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας απορρίφθηκε οριστικά από τον Αρειο Πάγο.

«Είναι το τέλος μίας μακράς διαδικασίας. Τελειώσαμε με τα ελληνικά δικαστήρια και τώρα ελπίζουμε ότι το ΕΔΑΔ μπορεί να βοηθήσει να επιστραφούν τα λύτρα που η εβραϊκή κοινότητα πλήρωσε στους Γερμανούς» ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, Νταβίντ Σαλτιέλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο γερμανός τοποτηρητής, ο διαβόητος Μαξ Μέρτεν που συντόνισε την εξαφάνιση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, είχε εκβιάσει, λύτρα για να απελευθερώσει 9.000 Εβραίους (κυρίως αρρώστους και ανήμπορους) και να μην σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στις 11 Ιουλίου 1942 τα γερμανικά στρατεύματα συγκέντρωσαν στην Πλατεία Ελευθερίας τους άντρες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ηλικίας 18-45 ετών. Από εκεί τους οδήγησαν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Οι αιχμάλωτοι εργάζονταν σε βάρδιες των 10 και 12 ωρών και μέσα σε δύο μήνες το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε το 12%.

Προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό η κοινότητα εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία και αναζήτησε δωρεές.

Μετά τη λήξη του πολέμου ο Μέρτεν συνελήφθη από τους Αμερικανούς στην κατεχόμενη Γερμανία. Το 1946 οι Αμερικανοί πρότειναν την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές, στα πλαίσια της συμφωνίας που οι Σύμμαχοι είχαν υπογράψει το 1943 για την παράδοση των εγκληματιών πολέμου στις χώρες διάπραξης των εγκλημάτων τους αλλά η ελληνική πλευρά δια του Έλληνα στρατιωτικού ακολούθου στο Βερολίνο, στρατηγού Ανδρέα Υψηλάντη, πρότεινε την απελευθέρωσή του λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του και των ανεκτίμητων υπηρεσιών του προς την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν κατά της Γερμανίας οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης"

Στις 10 Μαρτίου η λειτουργία της «VICTUS Networks A.E.»

Θα διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του Δικτύου Πρόσβασης Vodafone και Wind

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές, ολοκληρώθηκε η σύσταση της νέας εταιρείας προηγμένης τεχνολογίας, με την επωνυμία «VICTUS Networks A.E.».

Η Victus Networks, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς, με ποσοστό 50% η καθεμία, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 10 Μαρτίου 2014 και θα διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του Δικτύου Πρόσβασης (σταθμοί βάσης) παρέχοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες προς τις δυο εταιρείες. Η VICTUS Networks θα στελεχωθεί με εργαζόμενους που θα μεταφερθούν από τις δύο εταιρείες χωρίς καμία αλλαγή στα υπάρχοντα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης και των οποίων το αντικείμενο εμπίπτει στη δραστηριότητα της νέας εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι, η συνεργασία αυτή θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας και θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση ευρυζωνικών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η Vodafone Ελλάδας θα συνεχίσει να έχει την αποκλειστική λειτουργία του 4G δικτύου της σε όλη την Ελλάδα, καθώς και την αποκλειστική διάθεση 3G UMTS900 για περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους .

Αντίστοιχα, η WIND Ελλάς συνεχίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της το έργο εκσυγχρονισμού του δικτύου της στη χώρα.

Η συνεργασία των δύο παρόχων για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και τους συνδρομητές, ως αποτέλεσμα επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού συμβάλλοντας παράλληλα στην άμεση και έμμεση απασχόληση. Το πρόγραμμα επενδύσεων θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη και για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 10 Μαρτίου η λειτουργία της «VICTUS Networks A.E.»"

Μείωση 15% για το φυσικό αέριο με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο

Σφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ. Η μείωση θα είναι 15% με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2013.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 393 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου, τιμή που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη για μακροχρόνιες συμβάσεις, μέγεθος που ήταν εξ αρχής ο στόχος της ΔΕΠΑ στη διαπραγμάτευση.

Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι οι πελάτες της εταιρίας, δηλαδή οι εταιρίες Παροχής Αερίου, οι μεγάλες βιομηχανίες και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα έχουν έκπτωση 10,5% στο τιμολόγιο, ποσοστό που προκύπτει αν ληφθεί υπόψη ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 60% των αναγκών της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον εκπτώσεις θα εφαρμοσθούν ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που προκύπτει από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας, που υπολογίζεται σε 90-100 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά της νέας συμφωνίας προσμετράται και το γεγονός ότι μειώνεται το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay (που προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να αποπληρώνει συγκεκριμένες ποσότητες αερίου ανεξάρτητα από το αν τις καταναλώνει). Το όριο αυτό είναι σήμερα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και κατά τις πληροφορίες μειώνεται κάτω από τα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

Η μειωμένη τιμή κατά 15% φέρνει την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε., ενώ είναι μία από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Η αναδρομική ισχύ της νέας τιμής (από την 1η Ιουλίου 2013 - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας) μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του υ πουργείου, ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.

«Ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση 15% για το φυσικό αέριο με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο"

Εξετάζεται περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων

Πιέσεις για να μείνουν τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα στα φαρμακεία

Το ενδεχόμενο της περαιτέρω απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης και εκπροσώπων της τρόικας για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), αναφέρθηκε ότι η απελευθέρωση τιμών θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες. Αλλωστε, οι τιμές των εν λόγω φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Τα ΜΥΣΥΦΑ περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους βιταμίνες, διαιτητικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχουν ήδη απελευθερωθεί. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ειπώθηκε ότι η απευλευθέρωση των υπολοίπων κατηγοριών φαρμάκων (οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομ. ευρώ) πρέπει να αποφευχθεί, κυρίως για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Μάλιστα, τονίστηκε ότι η επίκληση, από πλευράς της τρόικας, της Μεγάλης Βρετανίας, ως παράδειγμα απελευθέρωσης, με αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Ελλάδα. Η λειτουργία περίπου 11.000 φαρμακείων ακυρώνει το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία σε πολλές άλλες χώρες του Νότου όπου υπήρξε απελευθέρωση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, αυτά διατίθενται μέσω των φαρμακείων.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για το θέμα των φαρμάκων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Νέα συνάντηση των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 4 Μαρτίου.

Η επιστολή των φαρμακοποιών προς τον Πρωθυπουργό

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, έστειλαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και Γιάννης Δαγρές, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αχαϊας κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

«Σε μία αγορά που έχει στην κυριολεξία στερέψει, που η αγοραστική ικανότητα των πολιτών έχει σχεδόν μηδενιστεί και ούτε τα απαραίτητα δεν δύνανται να εξασφαλίσουν, έρχεται η τρόικα να μιλήσει για απελευθέρωση ωραρίων λειτουργίας φαρμακείων και απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων», τονίζουν.
Επίσης, χαρακτηρίζουν παράλογη την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, όταν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τα φθηνότερα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

«Εκ των ανωτέρω», σημειώνουν, «συνάγεται, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ίδια η τρόικα και ως εκ τούτου, θα ήταν καλύτερο να φύγουν εκείνοι από την Ελλάδα, για να μη φύγουν οι Έλληνες από τη χώρα τους».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζεται περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων"

Εντός της εβδομάδος οι "on line" υπηρεσίες από τα ΚΕΠ - Δείτε ποιες είναι

Εντός της εβδομάδος θα παρέχονται πλέον «on line» από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών μια σειρά από υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα παρέχονταν με τον παραδοσιακό τρόπο, τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και προσθέτει:

«Τα ΚΕΠ είναι ένας δοκιμασμένος και καταξιωμένος θεσμός στην ελληνική κοινωνία. Εκατομμύρια συμπολίτες μας εξυπηρετούνται από αυτά και ο βαθμός αποδοχής τους και ικανοποίησης από τις υπηρεσίες, που παρέχουν, είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Θεωρούμε, λοιπόν, χρέος μας αυτόν το επιτυχημένο θεσμό να τον ενισχύουμε ολοένα και περισσότερο, έτσι ώστε να διευκολύνουμε και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ».

O κ. Μητσοτάκης τονίζει ακόμη ότι «μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούμε να συνδέσουμε το βασικό μητρώο του ΚΕΠ και με τη ΔΕΗ και με τις επιχειρήσεις του TAXIS για τη χορήγηση ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο), αλλά και με τη Στρατολογία, έτσι ώστε τα βασικά πιστοποιητικά Στρατολογίας να μπορούν να εκδίδονται για τους πολίτες στο λεπτό».

Η δυνατότητα για την παροχή αυτών των νέων υπηρεσιών, σημειώνει ο υπουργός Διοκητικής Μεταρρύθμισης, συνδέεται με τον νέο νόμο για την κατάργηση υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων και επικυρωμένων αντιγράφων.

«Νομοθετούμε την πλήρη κατάργηση της επικύρωσης όλων των αντιγράφων δημοσίων εγγράφων στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε να περιορίσουμε την απίστευτη γραφειοκρατία που ταλανίζει τον πολίτη» λέει και προσθέτει: «Εμείς, εμπιστευόμαστε τους πολίτες, δεν τους περνάμε από μια γραφειοκρατική διαδικασία. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να προσκομίζουν ένα ευκρινές αντίγραφο του εγγράφου χωρίς τη σφραγίδα της επικύρωσης από τα ΚΕΠ στη δημόσια υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια είναι υποχρεωμένη να κάνει έναν περιορισμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για τον εντοπισμό των όποιων πλαστών δικαιολογητικών».

Συγκεκριμένα, στη νέα εποχή για τα ΚΕΠ, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν, απλά και άμεσα:

* Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ

* Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ

* Πιστοποιητικά Δημοτολογίου

* Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης

* Βεβαίωση γέννησης

* Βεβαίωση ιθαγένειας

* Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ

* Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και σε σχέση με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το e-παράβολο, καθώς και πιστοποιητικά στρατολογίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός της εβδομάδος οι "on line" υπηρεσίες από τα ΚΕΠ - Δείτε ποιες είναι"

Οι εφοριακοί εκπαιδεύονται στην εξυπηρέτηση των οργισμένων πολιτών

Από φροντιστήριο θα περάσουν οι υπάλληλοι στις ΔΟΥ, για να μπορέσουν να εξυπηρετούν καλύτερα τους οργισμένους πολίτες που πηγαίνουν στις Εφορίες για να επιλύσουν τις υποθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Εσόδων για τους υπαλλήλους των ΔΟΥ, θα έχει αντικείμενο την εκπαίδευση στην διαχείριση του θυμού και της οργής των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενέκρινε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος μετεκπαίδευσης με θέμα «Εξυπηρέτηση και σεβασμός στις σχέσεις της Φορολογικής Διοίκησης με τους Πολίτες».

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τεσσάρων (4) ωρών και θα πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του και η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι, αφενός, να τονιστεί η σημασία που δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη σχέση της με τους πολίτες και, αφετέρου, να βελτιωθούν οι επικοινωνιακές δεξιότητες των υπαλλήλων, έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τους φορολογούμενους πιο αποτελεσματικά και στο συντομότερο δυνατό χρόνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έγκριση του προγράμματος.


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι εφοριακοί εκπαιδεύονται στην εξυπηρέτηση των οργισμένων πολιτών"

Νόμιμο ό,τι κάναμε λέει ο πρόεδρος της ΜΚΟ ΕΣΕΠΑ που κατηγορείται ότι «έφαγε» 2,4 εκατ. ευρώ

Επιβεβαίωσε ότι μέχρι το 2010 τα οχήματα κυκλοφορούσαν χωρίς πινακίδες και τέλη κυκλοφορίας - Κατηγορείται μαζί με άλλα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματικές δραστηριότητες

«Ό,τι έχουμε κάνει είναι νόμιμο και δεν εξαπατήσαμε κανέναν» υποστήριξε ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΣΕΠΑ (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών) Νίκος Σαχινίδης, ο οποίος κατηγορείται, μαζί με άλλα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ότι απέσπασε από χορηγίες και δωρεές, τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια, το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη τύπου, το απόγευμα της Τρίτης, από το συνολικό ποσό, το 1,2 εκατ. ευρώ είχε χορηγήσει και διαχειρισθεί απευθείας, για ανάγκες της ΜΚΟ, η Εμπορική Τράπεζα και τα υπόλοιπα η οργάνωση.

«Πού διατέθηκαν τα υπόλοιπα χρήματα; Διαιρέστε 1,3 εκατ. με 14 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΕΠΑ και διά των 30 σταθμών που λειτουργούσε» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι για όλα τα χρήματα υπάρχουν παραστατικά, ενώ ΣΔΟΕ και εφορία που έλεγξαν την οργάνωση δεν βρήκαν κάτι μεμπτό.

Απαντώντας στις καταγγελίες ότι ο στόλος των περίπου 100 πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων, που διαθέτει η οργάνωση, δεν είχε πινακίδες, δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας και δεν είχε περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, παραδέχθηκε ότι αυτό ίσχυε έως το 2010.

Από τότε και μέχρι τώρα, όλα τα οχήματα έχουν πινακίδες και έχουν καταβληθεί τα τέλη από τα χρήματα που διαχειρίζεται η Εμπορική Τράπεζα.

«Επειδή αδυνατούσαμε να καταβάλουμε τα τέλη κυκλοφορίας, είχαμε απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία, η οποία μας υποσχόταν λύση, χωρίς όμως ποτέ να την υλοποιήσει» ανέφερε ο κ.Σαχινίδης, κάνοντας λόγο «για ένα ανάλγητο κράτος, που δεν φρόντιζε να απαλλάξει τους εθελοντές από αυτό το βάρος».

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε τη δικογραφία που έχει σχηματισθεί ως «κίνηση αποπροσανατολισμού», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση λειτουργεί πλέον 12 σταθμούς, από τους 52 που είχε κατά το παρελθόν και στο δυναμικό της ανήκουν περίπου 1000 εθελοντές.

Υπερασπιζόμενος τη δράση του ΕΣΕΠΑ, ο Κώστας Κοκολάκης, πρώην γενικός διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας, εξήρε το έργο των εθελοντών μιλώντας για μια αγαστή συνεργασία.

Όσο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, έφερε ως παράδειγμα τη συντήρηση ενός πυροσβεστικού οχήματος για το οποίο, μόνο για τα ελαστικά, απαιτούνται 2000 ευρώ ετησίως.

«Σκεφθείτε ότι με τις πυρκαγιές στη νότια Ελλάδα το 2009, το ΕΣΕΠΑ, με τα οχήματα που συνέδραμε, πλήρωσε μόνο για τα διόδια 3800 ευρώ» συμπλήρωσε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Πολιτική Προστασία δεν έδωσε ποτέ χρήματα σε εθελοντική οργάνωση.

Για «απόλυτη ανατροπή του τεκμαρτού της αθωότητας» μίλησε, από την πλευρά του, ο συνήγορος του κ. Σαχινίδη, Κωνσταντίνος Λογοθέτης, τονίζοντας ότι η προκαταρκτική εξέταση βασίζεται σε τρεις καταθέσεις παραπονούμενων και είναι ακόμη στο στάδιο της μελέτης.

«Είναι αξιοπερίεργο, πάντως, μια οργάνωση να έχει εξαπατήσει το ελληνικό κράτος, 50 δήμους και κοινότητες και ξένους» κατέληξε ο κ. Λογοθέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμιμο ό,τι κάναμε λέει ο πρόεδρος της ΜΚΟ ΕΣΕΠΑ που κατηγορείται ότι «έφαγε» 2,4 εκατ. ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news