facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο Γιάννος υπέγραφε για τα εξοπλιστικά

Καταπέλτης εναντίον του Γιάννου Παπαντωνίου και των όσων συνέβαιναν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τα «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμματα εμφανίζεται ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης.

Μιλώντας στη Real News, ο Λ. Αποστολίδης, που θήτευσε στο Πεντάγωνο από το 2001 μέχρι το 2003, δηλώνει ότι επί ημερών Γ. Παπαντωνίου οι υφυπουργοί δεν είχαν καν πληροφόρηση για τις διαδικασίες επιλογής των εξοπλιστικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος δεν έβαλε ποτέ την υπογραφή του σε καμία σύμβαση σχετικού προγράμματος.

«Από το 2001, όταν ξεκίνησε η δική μου θητεία, κι έπειτα, οι αρμοδιότητες για τους εξοπλισμούς είχαν περάσει αποκλειστικά στο Γιάννο. Δυστυχώς, οι υφυπουργοί ούτε συμμετείχαν σε διαδικασίες για την επιλογή εξοπλιστικών προγραμμάτων, ούτε είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο ΚΥΣΕΑ και δεν είχαν πληροφόρηση για την επιλογή των οποιωνδήποτε προγραμμάτων. Η ενημέρωση των υφυπουργών γινόταν μετά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ», δηλώνει ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, τονίζοντας πως τα εξοπλιστικά προγράμματα έφεραν αποκλειστικά τις υπογραφές του Γ. Παπαντωνίου και του τότε γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Σπύρου Τραυλού.

«Όλα τα εξοπλιστικά τα υπέγραφαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Σπύρος Τραυλός. Υπογραφή Αποστολίδη δεν θα βρείτε πουθενά. Δεν ξέρω προηγουμένων αν υπέγραφε ο Δημήτρης Αποστολάκης (σ.σ.: υφυπουργός Άμυνας επί Άκη Τσοχατζόπουλου) ή αν ενημερωνόταν, αλλά από το 2001 οι αρμοδιότητες αυτές είχαν περάσει εξ ολοκλήρου στο Γιάννο. Στην ουσία, οι υφυπουργοί μάθαιναν για τα εξοπλιστικά όταν τα μάθαιναν οι απλοί πολίτες», αναφέρει.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιάννος υπέγραφε για τα εξοπλιστικά"

Διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ

Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ προς τους πολίτες, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Με την απόφαση αυτή τα ΚΕΠ θα χορηγούν πλέον βεβαιώσεις, των οποίων τα στοιχεία έχουν αποδεικτική δύναμη ίση με εκείνη των στοιχείων που παρέχονται στο Δημοτολόγιο του οικείου Ο.Τ.Α., Οικογενειακής Κατάστασης, Γέννησης, Οικογενειακής Κατάστασης για ΟΓΑ και Ιθαγένειας μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣΕΔ) που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

Όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, τα ΚΕΠ παύουν πλέον να είναι απλά Κέντρα Διεκπεραίωσης των αιτήσεων πολιτών προς τους δήμους για τα εν λόγω πιστοποιητικά αλλά, μέσω απευθείας πρόσβασης στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του ΥΠΕΣ (ΟΠΣΕΔ), θα εκτυπώνουν άμεσα τα έντυπα βεβαιώσεων – πιστοποιητικών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ"

Μόνο μία στις δέκα ΜΚΟ είναι νόμιμη

«Ζητήσαμε στοιχεία από τις Εφορίες για περίπου 3.000 ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία και διαπιστώνουμε από τις αρχικές ενδείξεις ότι μόνο ένα 10% από αυτές χρηματοδοτούνται κανονικά, τηρεί παραστατικά και δεν προχωρεί σε παράνομες ενέργειες».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο γενικός επιθεωρητής, Λέανδρος Ρακιντζής σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στο ίδιο ποσοστό παρανομίας αναφέρεται, μιλώντας στην εφημερίδα, και ο παραιτηθείς για αυτό τον λόγο το 2002, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, που σημειώνει ότι «είχα ζητήσει να μη δίνονται χρήματα σε ΜΚΟ αν δεν πιστοποιηθούν και δεν έχουν μια δεδομένη εμπειρία τριών ετών στα έργα που εμφανίζονταν να διεκπεραιώνουν . Όμως δεν είχα εισακουσθεί».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο μία στις δέκα ΜΚΟ είναι νόμιμη"

Ένταση στα διόδια της Πάχης - Συνελήφθη ο δήμαρχος Μεγάρων και 7 ακόμη άτομα

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές του δημάρχου Μεγάρων, ενός αντιδημάρχου, δύο δημοτικών συμβούλων και τεσσάρων ακόμα ατόμων που έγιναν... το απόγευμα της Παρασκευής μετά την ένταση που επικράτησε στα πλευρικά διόδια της Πάχης, όπου, μετά από κάλεσμα του Δήμου, περίπου 200 άτομα απέκλεισαν την Εθνική Οδό.

Σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων, σύμφωνα με το SKAI σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και μεταφέρονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω.

Εντωμεταξύ, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη δημοτικό συμβούλιο στα Μέγαρα, με δημοτικούς συμβούλους και πολίτες να δηλώνουν διατεθειμένοι να αποκλείσουν το ΑΤ Μεγάρων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στα διόδια της Πάχης - Συνελήφθη ο δήμαρχος Μεγάρων και 7 ακόμη άτομα"

Κρατική ΜΚΟ με κονδύλια 7,5 εκατ. ευρώ

Σχεδόν 7,5 εκατ ευρώ σε πέντε χρόνια, από το 2005 έως το 2010, έλαβε η κρατική ΜΚΟ «Έργο Πολιτών», η οποία είχε ως αποστολή την καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής.

Η συγκεκριμένη Οργάνωση, θεωρητικώς Οργανισμός Εθελοντισμού που εποπτευόταν από το υπουργείο Πολιτισμού και η ίδρυσή της φέρει την υπογραφή του Κώστα Καραμανλή από τα 7,5 εκατ. σε κονδύλια που έλαβε, διέθεσε τα 5 εκατ. σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.

Το «Έργο Πολιτών» έκλεισε έξι χρόνια μετά τη δημιουργία της, «βουτηγμένη» στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει αποδώσει αξιοπρόσεκτο έργο.

Η Οργάνωση ήταν η πρώτη στην κυβερνητική λίστα για «λουκέτο» σε οργανισμούς που δεν παράγουν έργο, ενώ πριν το κλείσιμό της, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα στα οικονομικά της, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, υπέρογκες αποδοχές και παράτυπες απευθείας αναθέσεις έργων.

Χαρακτηριστικά, η Οργάνωση στεγάζονταν σε γραφεία 703 τ.μ με ενοίκιο 16.500 μηνιαίως. Πρόεδρος της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε οριστεί ο Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος έφερε την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του καθηγητή Πανεπιστημίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατική ΜΚΟ με κονδύλια 7,5 εκατ. ευρώ"

Φοροδιαφυγή: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις σε 316.000 υποθέσεις

Περισσότεροι από 316.000 προσωποποιημένοι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνουν μέσα στο 2014, προκειμένου να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Αυτός ο τεράστιος αριθμός ελέγχων προβλέπεται από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2014-2015 του ΥΠΟΙΚ, το οποίο παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής». Στο πλαίσιο του Σχεδίου θα γίνονται συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων για καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ και τιμολόγια, ενώ δεν θα εξαιρούνται ούτε οι συνταγές γιατρών.

Αντλώντας πληροφορίες για κάθε μορφής στοιχεία που σκιαγραφούν το επίπεδο διαβίωσης του κάθε φορολογουμένου, θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι έλεγχοι αν διαπιστώνεται δυσαρμονία ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνονται και τα περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει φορολογητέα ύλη, όπως είναι η λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων, κατόχων σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κλπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει 116.000 φορολογικούς ελέγχους πρόληψης και καταστολής μέσα στη χρονιά, όπως και άλλους 200.000 τελωνειακούς ελέγχους με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το Επιχειρησιακό Σχέδιο των 125 σελίδων προβλέπει και απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς για εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για χαμηλές οφειλές, κάτω των 1.000 ευρώ, για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στο στόχαστρο θα μπουν συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και οι πολυεθνικές εταιρείες.

Ειδικότερα, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη- όπου στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 53 δισ. στα οποία εκτιμούνται περίπου οι παλιές οφειλές- οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να διαγράψει οφειλές ύψους 3 δισ. ως ανεπίδεκτες είσπραξης, ενώ θα επανεξετάσει τη νομοθεσία των διαδικασιών σχετικά με τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και προς διαγραφή, έως τις 30 Ιουνίου 2014.

Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ένας διευρυμένος συμψηφισμός μεταξύ χρεών πολιτών και επιστροφών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Εντός έξι μηνών τεθεί σε εφαρμογή μία πιλοτική εφαρμογή στον ΦΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις σε 316.000 υποθέσεις"

Πρόταση για Βουλή με 250 και Γερουσία

Πρόταση για μικρότερη Βουλή, 250 βουλευτών, και ταυτόχρονη ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας προσανατολίζεται να θέσει στον δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές.

Η πρόταση αυτή, η οποία θα εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτιμάται ότι θα βρει σημαντική απήχηση στην κοινωνία και θα φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ της ευθύνης να πάρουν θέση έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα της λειτουργίας της Δημοκρατίας και απαντούν σε καίριες απαιτήσεις των πολιτών. «Μια τέτοια αλλαγή θα αναδιατάξει τις εσωτερικές ισορροπίες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας και θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου είχε εκφράσει από το 1999 ο υπουργός Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ υπέρ της δραστικής μείωσής τους έχει ταχθεί δημοσίως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα σε ομιλία του προς τριετίας στο Συνέδριο του Economist είχε μιλήσει για την ανάγκη μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200. Αλλωστε, και οι δύο, ο πρώτος ως πρόεδρος του ΚΕΠ και ο δεύτερος ως αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης είχαν από ετών προκρίνει αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κράτους, οι οποίες επί της ουσίας συνιστούν τον πυρήνα των σημερινών προτάσεων της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ» κατά τη συνάντηση στην οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν διεξοδικά το σενάριο της μείωσης του αριθμού των βουλευτών. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 έδρες του σημερινού Κοινοβουλίου με παράλληλη ανάδειξη μιας αιρετής Γερουσίας 50 μελών, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο Αβραμόπουλου. Ο κ. Βενιζέλος, αν και επί της αρχής συμφωνεί με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών, φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την αιρετή Γερουσία. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης περιορισμού των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν πέφτει η κυβέρνηση, θα πρέπει η βουλή να έχει τη δυνατότητα ανάδειξης νέας κυβέρνησης χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Επ’ αυτής της πρότασης, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικός.

Το Μαξίμου δρομολογεί τη δημοσιοποίηση όλων των προτάσεων που θα περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου αφενός να μη μονοπωλήσουν τον προεκλογικό διάλογο η οικονομία και τα μνημόνια και αφετέρου διότι εκτιμά ότι θα ενισχύσουν τη στρατηγική του. «Οι πολίτες θα επικροτήσουν μια τέτοια αλλαγή, η οποία, πέραν των πολιτικών μηνυμάτων που εμπεριέχει, θα επιφέρει και σημαντικότατη οικονομία στα κρατικά ταμεία» σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ουδείς, ωστόσο, παραγνωρίζει την παράμετρο «βουλευτές», οι οποίοι, πάντως, αν και προεξοφλείται ότι θα αντιδράσουν εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να έρθουν σε πλήρη αναντιστοιχία με το δημόσιο αίσθημα.

Ανάλογη εκτίμηση κάνει το κυβερνητικό επιτελείο για την πλειοψηφία των γαλάζιων προτάσεων. Ως τέτοιες χαρακτηρίζουν τις προτάσεις για θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους, κατάργηση βουλευτών προνομίων κ.λπ.

Τέλος, τρόπους υπέρβασης του «εμποδίου» της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής αναζητεί το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να περάσει από το Σώμα την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ψάχνουν τη φόρμουλα που θα τους επιτρέψει την ψήφιση της σχετικής πρωτοβουλίας με απλή πλειοψηφία και όχι με 180 σταυρούς, όπως προβλέπεται για την εκλογή με σταυρό.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση για Βουλή με 250 και Γερουσία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news