facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στη Βουλή οι αγρότες - Εκαψαν σημαία της ελληνικής προεδρίας

Εξω από τη Βουλή κατέληξε η πορεία των αγροτών που έφθασαν από όλη την  Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούν για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους και το ασφαλιστικό τους.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ακολούθησε η πορεία προς το Σύνταγμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών πρόκειται για  τη μεγαλύτερη σε όγκο συγκέντρωση  που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Αθήνα, με συμμετοχή περισσότερων από 4.000 ατόμων.
Οι διαδηλωτές έφθασαν έξω από τη Βουλή περίπου στις 16.00  όπου έκαψαν μια σημαία της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιπροσωπεία των αγροτών επιδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά το προεδρείο απουσίαζε και οι αγρότες παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη.

Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν μεμονωμένη ομάδα αγροτών, την ώρα που είχε αποχωρήσει ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων, επιχείρησε να ρίξει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχε τοποθετήσει η ΕΛΑΣ έξω από τη Βουλή και απωθήθηκε από τα ΜΑΤ.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αγρότες από τη Βόρειο Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Το παρών έδωσαν το ΠΑΜΕ, σωματεία από τον χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας τροφίμων, φοιτητές της Γεωπονικής, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γεωτεχνικοί οι οποίοι πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας, καθώς επίσης αντιπροσωπείες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην ομιλία του, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, σημειώνοντας ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους». «Ξέρουμε», τόνισε, «πως με τα νέα μέτρα και την ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής γης σε λίγα χέρια ενώ για τους μικρομεσαίους επιφυλάσσεται ανεργία».

Με το υφιστάμενο καθεστώς είναι βέβαιος ο θάνατος του μικρομεσαίου αγρότη, υποστήριξε και έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη τα μπλόκα θα αποφασίσουν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί ο πανελλαδικός εορτασμός του Κιλελέρ για τις 9 του Μάρτη.
«Το σύνθημα "Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ", είναι σύνθημα ζωής», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής των Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Κώστας Τζέλλας, ενώ ο Γιάννης Βάγκος από το Μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας έκανε λόγο για πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση και που «οι αγρότες θα ανατρέψουν».

 Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΟΓΑ Ξενοφώντα Βεργίνη, κατά την οποία, μεταξύ άλλων ζήτησαν το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες να διαμορφωθεί στα 55 και τα 60 για τους άντρες, να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και να μη γίνει καμία κατάσχεση σε αγρότες για ασφαλιστικές οφειλές. Από την πλευρά του ο κ. Βεργίνης, αφού επισήμανε ότι ο οργανισμός είναι πάντα σε διάλογο με τους αγρότες, προανήγγειλε ρύθμιση για την ασφάλιση των άπορων υπερήλικων αγροτών.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή οι αγρότες - Εκαψαν σημαία της ελληνικής προεδρίας"

«Πρωταθλητές» οι δήμαρχοι στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα

Γιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι επιτροπών δημόσιων διαγωνισμών, ακόμα και διαιτητές στη «λίστα Νικολούδη» - 75 δήμαρχοι, έξι περιφερειάρχες και 62 ιατροί του ΕΣΥ απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία

Τη διαφθορά στην Ελλάδα της κρίσης αποτυπώνει η έκθεση της Αρχής για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος που διαβιβάστηκε στη Βουλή, καταγράφοντας τις «φωλιές» του Δημοσίου που ανθεί η φοροδιαφυγή, την «εγκληματική δράση» των διοικήσεων ορισμένων τραπεζών και τα ποσά που δεσμεύτηκαν ως παράνομο προϊόν.

Σύμφωνα με τη «λίστα Νικολούδη», που παρουσιάζει το protothema.gr, πρωταθλητές για το 2013 στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αναδεικνύονται οι δήμαρχοι, ενώ ιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, μέλη αξιολόγησης διαγωνισμών ακολουθούν, διαιτητές ποδοσφαίρου κ.ά. ακολουθούν

Εκτός αυτών, η έκθεση, που θα συζητηθεί τις προσεχείς εβδομάδες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και καταγράφει τα πεπραγμένα της Αρχής κατά την περασμένη χρονιά, αναφέρεται και στην επίπονη έρευνα για τα επισφαλή δάνεια που χορηγούσαν ορισμένες τράπεζες. 

Ο πρόεδρος της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης  επισημαίνει ότι οι «Ράμπο» για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν «ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της «καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω»». 

Σημειώνει πως υπήρξαν δυσχέρειες να αντληθούν «πληροφορίες και στοιχεία» από τις ελεγχόμενες τράπεζες, τα οποία «στρέφονταν εναντίον των διοικήσεών τους», προσθέτει όμως ότι η Μονάδα κατάφερε να αποκαλύψει «εγκληματικές συμπεριφορές», εννοώντας προφανώς και την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

75 δήμαρχοι, έξι περιφερειάρχες και 62 ιατροί του ΕΣΥ απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία

Συνολικά, 413 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες» παρέπεμψε η Αρχή εντός του 2013 στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς διαπίστωσε ότι οι υπόχρεοι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία. 

Να σημειωθεί ότι, στη σχετική λίστα δεν περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, καθώς την αρμοδιότητα της έρευνας την έχει η Βουλή. Όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», δήμαρχοι (75), ιατροί νοσοκομείων (62), πρόεδροι ΝΠΔΔ (48), μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών (37), αλλά και δημοσιογράφοι (18), διαιτητές επαγγελματικού αθλητισμού (7)  και αρκετοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις υποθέσεις που ερευνώνται πλέον από τη Δικαιοσύνη.

Εκτός αυτών, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για το σύνολο των «βρώμικων» υποθέσεων που κλήθηκε να ερευνήσει. Πιο αναλυτικά, η Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις που διερεύνησε και απέστειλε στην Δικαιοσύνη. Από αυτά, περίπου 73 εκατ. ευρω αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών.

Ειδική αναφορά γίνεται και για την «επίπονη ιχνηλάτηση» για τον εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών off-shore εταιρειών στους οποίους «κρύβονταν χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχή κατ' επανάληψη έχει επισημάνει πως μέσω για το «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος αποτελούν τα κερδοφόρα δελτία του ΟΠΑΠ, γι' αυτό και με τη συγκεκριμένη έκθεσή του προτείνει την υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του παίκτη στο δελτίο.


Γενικοί, Ειδικοί Γραμματείς, Μετακλητοί κ.α.
22
Δήμαρχοι, Δημοτικά λοιπά
75
Δημοσιογράφοι
18
Εισηγητές & Λοιποί Επενδυτικών Σχεδίων
14
Επιβλέποντες Μηχανικοί
9
Διαιτητές, Πρόεδροι & μέλη επιτροπών επαγγελματικού Αθλητισμού
13
Δικαστικοί
6
Ελεγκτές Δόμησης
10
Ιατροί Διευθυντές ΕΣΥ
62
Ιδιοκτήτες & λοιποί εταιριών σε Δημόσιες Συμβάσεις
9
Οικονομικοί Επιθεωρητές
2
Μέλη Αρχών & Επιτροπών
15
Μελη Αθλητικών Ομοσπονδιών
10
Μέτοχοι, εταίροι και λοιποί ΜΜΕ
27
Περιφερειάρχες, περιφερειακά λοιπά
6
Πρόεδροι και λοιποί σε πιστωτικά ιδρύματα
6
Πρόεδροι και λοιποί ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ
48
Πρόεδροι και μέλη Αξιολόγησης Διαγωνισμών
37
Πρόεδροι και λοιποί ΠΑΣΕΓΕΣ
7
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι & εξωτερικοί φρουροί
17
Σύνολο
413


 

 

 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πρωταθλητές» οι δήμαρχοι στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα"

Θα «κλείνουν» τα βενζινάδικα που δεν συνδέονται με την ΓΓΠΣ

Διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου θα επιβάλει από την 1η Απριλίου 2014 το υπουργείο Οικονομικών σε βενζινοπώλες που δεν συνδέσουν έως τις 31 Μαρτίου τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων τους με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει σήμερα πως έως τις 3 Μαρτίου οι εγκαταστάτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλα τα τεστ σύνδεσης, ώστε στις 31 Μαρτίου τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων να είναι συνδεδεμένα με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα «κλείνουν» τα βενζινάδικα που δεν συνδέονται με την ΓΓΠΣ"

43 τα θύματα από τον ιό της γρίπης

Σε 43 ανέρχονται συνολικά τα θύματα από τον ιό της γρίπης, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται αυτή την περίοδο 61 ασθενείς.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρ' ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, ενώ όσοι εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελλιπής ενημέρωση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης» αναφέρει.

«Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος 'γλιτώνει' εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία» τονίζει.

Να σημειωθεί ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει μετά βίας στο 30%.

Ασθενείς με γρίπη στο 10% των κλινών ΜΕΘ

Συνολικά 156 άτομα έχουν νοσηλευτεί το τελευταίο διάστημα στην εντατική λόγω γρίπης.

«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» δηλώνει ο πνευμονολόγος - εντατικολόγος, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "43 τα θύματα από τον ιό της γρίπης"

Τέλος οι άδειες για τους τρομοκράτες – Τουλάχιστον 20 χρόνια θα μπαίνουν φυλακή

Την απαγόρευση χορήγησης άδειας σε καταδικασμένους για υποθέσεις τρομοκρατίας και την υποχρεωτική έκτιση τουλάχιστον 20 ετών κάθειρξης για την υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους, από τα 16 χρόνια που ισχύει μέχρι σήμερα για όσους έχουν καταδικαστεί σε μια φορά ισόβια, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο σύντομα θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Αυτά θα είναι τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση σηματοδοτώντας την αλλαγή πλεύσης σε θέματα τρομοκρατίας, μετά τα κρούσματα τα οποία αμαύρωσαν την εικόνα του κράτους σε επίπεδο φρούρησης επικίνδυνων κατάδικων, προεξάρχοντος του Χριστόδουλου Ξηρού.

Ενώ είναι πάντως ξεκάθαρο ότι οι υπόλοιποι κρατούμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα σε επίπεδο αδειών, ενός θεσμού που εν πολλοίς κρίνεται επιτυχημένος και ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες, ανοιχτό παραμένει να μην απαγορευθεί εντελώς η χορήγηση άδειας και σε αυτούς τους κρατούμενους αλλά να μεγαλώσει το ύψος της ποινής που θα έχουν εκτίσει (από τα 8 χρόνια που είναι τώρα) για να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα.

Οι ρυθμίσεις αυτές, αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη και το σχεδιασμό της φρούρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων φέρεται να αναλαμβάνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι φυλακές Υψίστης Ασφαλείας θα λειτουργήσουν πριν από το Πάσχα στον Δομοκό και οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων εκεί, τρομοκρατών ή επικίνδυνων κακοποιών, προβλέπονται εξαιρετικά αυστηρές στα πρότυπα φυλακών που λειτουργούν στο εξωτερικό.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος οι άδειες για τους τρομοκράτες – Τουλάχιστον 20 χρόνια θα μπαίνουν φυλακή"

Αλλάζει από την Κυριακή ο κυκλοφοριακός χάρτης του Πειραιά

Αλλάζει, από τις 23 Φεβρουαρίου, ο κυκλοφοριακός χάρτης στον Πειραιά, με αφορμή την έλευση του τραμ στις αρχές του 2016 και του Mετρό το 2017. Οι αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 16 Μαρτίου και χρηματοδοτούνται από την Αττικό Μετρό, θα περιλαμβάνουν μονοδρομήσεις βασικών δρόμων, νέες λεωφορειολωρίδες και τροποποιήσεις των γραμμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Θα δώσουμε τη μάχη μας. Μετά τα σκουπίδια, θα λυτρώσουμε τον Πειραιά και από την κυκλοφοριακή ασφυξία» τόνισε την Τρίτη ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, παρουσιάζοντας τις αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης. 

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλολιάκος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ σε πόλη της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο (μετρό, τραμ, υπογειοποίηση ΗΣΑΠ, υπογειοποίηση Ομηρίδου Σκυλίτση, ελεγχόμενη στάθμευση), το οποίο θα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες.

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη του Πειραιά 

Επίσης, προανήγγειλε μεγάλη καμπάνια του δήμου, προκειμένου όλοι οι πολίτες να είναι ενήμεροι και συμπλήρωσε ότι κατά τις πρώτες ημέρες θα προκληθούν κάποιες παρενέργειες, όμως «δεν υπάρχει λύτρωση στην κυκλοφοριακή ασφυξία χωρίς μονοδρομήσεις».

Για το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης των οχημάτων ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διαγωνισμός, ενώ είπε ότι θα υπάρξουν και υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Για τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν στο θέμα των μονοδρομήσεων ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση χρειαστεί θα γίνει από τον δήμο, και σημείωσε ότι η μελέτη μπορεί να ήταν έτοιμη από το 2002 αλλά επικαιροποιήθηκε εκ νέου. Όπως είπε, για τις μονοδρομήσεις ο δήμος Πειραιά είναι σε ανοιχτή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, ο οποίος αναμένεται να συνεδριάσει για αυτό το θέμα την ερχόμενη Τρίτη.

Στον Πειραιά το τραμ

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, για να μπορέσει να φτάσει το τραμ στον Πειραιά θα πρέπει, ταυτόχρονα, να υπογειοποιηθεί το κομμάτι του ΗΣΑΠ στα Καμίνια. 

Σημειώνεται ότι το τραμ, που θα κάνει κυκλική πορεία μέσα στην πόλη, θα συνδέει τον Πειραιά με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) με μία μονή γραμμή 5,4 χιλιομέτρων, μέσα σε 8 λεπτά, με 12 στάσεις. 

Θα ξεκινάει από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Γήπεδο Καραΐσκάκη και θα καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά με τερματικό σταθμό την «Ακτή Ποσειδώνος». Από την επέκταση του τραμ, καθημερινά, θα εξυπηρετούνται ημερησίως περίπου 35.000 επιβάτες, ενώ στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά θα κυκλοφορούν περίπου 15.000 οχήματα λιγότερα, σε μία περιοχή που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την κίνηση λόγω και του λιμανιού.

Το Mετρό

Το 2017 αναμένεται στον Πειραιά η έλευση του Mετρό και συγκεκριμένα η επέκταση της γραμμής 3 που υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 132.000 επιβάτες. Το έργο αποτελεί τη σημαντικότερη παρέµβαση για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του δήµου Πειραιά και των δήµων της ευρύτερης περιοχής (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι), που σήμερα έχουν χαµηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και έντονα προβλήµατα κυκλοφορίας-στάθµευσης, κυρίως, στις κεντρικές περιοχές. 

Το Mετρό θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε 45 λεπτά. Με τη λειτουργία του αναµένεται ότι θα κυκλοφορούν ημερησίως περίπου 23.000 ΙΧ αυτοκίνητα λιγότερα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, επιφέροντας αντίστοιχα µείωση των ρύπων που εκλύονται από αυτά κατά περίπου 119 τόνους ημερησίως.

Οι μονοδρομήσεις

Για τις μονοδρομήσεις στον Πειραιά έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες και στις 23 Φεβρουαρίου προβλέπεται να υλοποιηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Β' Διαμέρισμα (στο κέντρο της πόλης), ενώ στις 16 Μαρτίου θα υλοποιηθούν και οι μονοδρομήσεις που αφορούν το Α' Διαμέρισμα.

Β' Διαμέρισμα Πειραιά - Υλοποίηση 23/02/2014

Μονοδρομήσεις κύριων οδών:

  • Γρηγορίου Λαμπράκη με φορά εξόδου προς Αθήνα (από Μπουμπουλίνας έως Ελευθερίου Βενιζέλου).
  • Βασιλέως Γεωργίου Α' με φορά προς το λιμάνι (από Γρ. Λαμπράκη έως Εθν. Αντιστάσεως).
  • 34ου Συντάγματος με φορά εισόδου προς Κέντρο Πειραιά (από Ομηρίδου Σκυλίτση έως Ελευθερίου Βενιζέλου).
  • Ηρώων Πολυτεχνείου με φορά εισόδου προς Κέντρο Πειραιά (από Ελευθερίου Βενιζέλου έως 2ας Μεραρχίας).
  • 2ας Μεραρχίας με φορά από Ακτή Μιαούλη προς Ακτή Μουτσοπούλου (από Πραξιτέλους μέχρι Ακτή Μουτσοπούλου).
Αντιστροφή φοράς υφιστάμενων μονόδρομων:
  • Ευαγγελιστρίας με κατεύθυνση προς Γρηγορίου Λαμπράκη (από Ομηρίδου Σκυλίτση έως Γρηγορίου Λαμπράκη).
  • Ελευθερίου Βενιζέλου με φορά προς Εθνικής Αντιστάσεως (από Γρηγορίου Λαμπράκη έως Δημητρίου Γούναρη).
  • Καραολή και Δημητρίου με κατεύθυνση προς Γρηγορίου Λαμπράκη (από Δημητρίου Γούναρη έως Γρηγορίου Λαμπράκη).
  • Μπουμπουλίνας με κατεύθυνση προς το Κεντρικό Λιμάνι (από Ακτή Μουτσοπούλου μέχρι Ηρώων Πολυτεχνείου).
Α' Διαμέρισμα Πειραιά - Υπολοποίηση 16/03/2014

Μονοδρομήσεις κύριων οδών:

  • 2ας Μεραρχίας με φορά από Ακτή Μιαούλη προς Ακτή Μουτσοπούλου (από Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι Πραξιτέλους).
  • Επέκταση της μονοδρόμησης της Ηρώων Πολυτεχνείου με φορά εισόδου προς Πειραιά και κατεύθυνση το Χατζηκυριάκειο (από 2ας Μεραρχίας έως Σαχτούρη).
  • Χατζηκυριάκου με φορά εισόδου προς Πειραιά (από Σαχτούρη έως Κλεισόβης).
  • Επέκταση στις οδούς Γεωργίου Θεοτόκη, Ακτή Θεμιστοκλέους και Ακτή Μουτσοπούλου μέχρι την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Νέες λεωφορειολωρίδες στις οδούς:

  • Τσαμαδού (από Εθν. Αντιστάσεως έως Γρηγορίου Λαμπράκη).
  • Ηρώων Πολυτεχνείου (contra flow από 2ας Μεραρχίας έως Τσαμαδού).
  • Άξονας Χατζηκυριάκου- Ηρ. Πολυτεχνείου (contra flow από Κλεισόβης έως 2ας Μεραρχίας).
  • 2ας Μεραρχίας (contra flow από Ηρ. Πολυτεχνείου έως Ακτή Μιαούλη).
Τροποποιήσεις γραμμών τρόλεϊ:
  • Γραμμή 16 Αγ. Ι. Ρέντης- Πειραιάς.
  • Γούναρη- δεξιά Ακτή Καλλιμασιώτη- δεξιά Κόνωνος- αριστερά Αθηνών- δεξιά Αθηνών- Πειραιώς.
  • Γραμμή 17 Πειραιάς- Αγ. Γεώργιος.
  • Ακτή Μιαούλη- αριστερά 2ας Μεραρχίας- δεξιά Ηρ. Πολυτεχνείου- δεξιά Σκουζέ- δεξιά Ακτή Μιαούλη.
  • Γραμμή 20 Νέο Φάληρο- Καστέλλα- Δραπετσώνα.
  • Κατεύθυνση προς Καστέλλα: Ακτή Μιαούλη- αριστερά 2ας Μεραρχίας- αριστερά Ακτή Μουτσοπούλου.
  • Κατεύθυνση προς Δραπετσώνα: Ακτή Μουτσοπούλου- Μπουμπουλίνας- δεξιά Ακτή Μιαούλη- δεξιά Ακτή Ποσειδώνος- δεξιά Ακτή Καλλιμασιώτη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει από την Κυριακή ο κυκλοφοριακός χάρτης του Πειραιά"

Τι απαντά ο Γ. Παπανδρέου για τη ΜΚΟ

«Εκτίθενται όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου» με την υπόθεση των παράνομων χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού.

Όπως επισημαίνεται, «την περιόδο κατά την οποία ηγείτο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι η Δικαιοσύνη ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση και ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

«Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω. Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται», υπογραμμίζεται.

Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό, αναφέρεται, δεν μπορούν να αποδεχτούν «ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή- ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Εκφράζεται επίσης η ευχή και η ελπίδα ότι η υπόθεση δεν θα χρησιμοποιηθεί «ως ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Γ. Παπανδρέου για τη ΜΚΟ"

Τι απαντά ο Άλεξ Ρόντος για τη ΜΚΟ

Την έκπληξή του για την εξέλιξη με τη ΜΚΟ εξέφρασε από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το «Έθνος», είπε ότι «δεν του ζητήθηκε από τις αρχές να καταθέσει για την υπόθεση» και επανέλαβε ότι «στη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλέπουν από ένα θεσμικό πλαίσιο, που ήταν προβληματικό και ελλιπές».

Ο κ. Ρόντος που χθες βρισκόταν στις Βρυξέλλες, επίσης δήλωσε στο «Έθνος», ότι «επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Άλεξ Ρόντος για τη ΜΚΟ"

Μαξίμου: Δεν αλλάζει η φορολογία στο επίδομα των ένστολων

Διαψεύδονται από το γραφείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τα σενάρια για αλλαγές στη φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους.

Η ανακοίνωση:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολόγηση του λεγόμενου επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους.

Η φορολόγηση του επιδόματος, που αφορά τις μάχιμες μονάδες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, (όπως οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, οι ναρκαλιευτές, οι αλεξιπτωτιστές, οι άνδρες των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ κλπ.) επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τυχόν παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει εν τω μεταξύ, θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους Υπουργούς για άμεση Νομοθετική ρύθμιση του θέματος».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Δεν αλλάζει η φορολογία στο επίδομα των ένστολων"

«Μαχαίρι» στο επίδομα υψηλής επικινδυνότητας-Ποιους αφορά

Έντονη δυσαρέσκεια, αναστάτωση κι αντιδράσεις προκαλεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας η φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας, το οποίο εντάσσεται στα συνολικά εισοδήματα των στελεχών που το δικαιούνται.

Η αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησής τους από τις αρχές του 2014 επιφέρει απώλειες που πιθανόν να φθάσουν στο 50% του επιδόματος, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ένστολοι διεκδικούν εν μέρει αποκατάσταση στους μισθούς και τις συντάξεις μετά τη δικαίωση τους από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μέχρι και το τέλος του 2013 το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας που δίδεται στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, στους υποβρύχιους καταστροφείς, στους ναρκαλιευτές και τους αλεξιπτωτιστές αλλά και στους άντρες των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ, της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» και της ΜΥΑ/ΛΣ των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και σε άλλες ομάδες του Δημοσίου, όπως τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, υπόκειτο σε φορολόγηση για το 35% του ποσού και το υπόλοιπο 65% ήταν αφορολόγητο (αυτό ισχύει τουλάχιστον στις Ένοπλες Δυνάμεις).

Για έναν πιλότο μαχητικού αεροσκάφους (Α1 κατηγορίας) το επίδομα επικινδυνότητας φθάνει τα 8.000 ευρώ το εξάμηνο, έχοντας ήδη υποστεί κρατήσεις ύψους 1.600 ευρώ. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες με μικρότερα ποσά. Πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα για όλους τους δικαιούχους που καθημερινά βρίσκονται σε κίνδυνο ή παίζουν τις ζωές τους κορόνα γράμματα.

Ανατροπή

Η κυβέρνηση με τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος (Ν. 4172/2013) ανατρέπει τα έως το τέλος του 2013 δεδομένα, εντάσσει το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας στο σύνολο των αποδοχών και τους φορολογεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2014 βάσει της υψηλής κλίμακας. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες που θα υποστούν θα είναι τεράστιες και μπορεί να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 50% του επιδόματος.

Για παράδειγμα, ένας σμήναρχος που λαμβάνει σήμερα 14.400 ευρώ πτητικό επίδομα το έτος, πέραν των 2.800 ευρώ που πληρώνει φόρο, θα κληθεί να δώσει στην εφορία άλλα 5.500 ευρώ.

Οι ένστολοι μιλούν για «ύπουλο» χτύπημα της κυβέρνησης σε μια συγκυρία που υποτίθεται πως μεριμνά για την αποκατάσταση των αδικιών. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μαζικές παραιτήσεις αν η κυβέρνηση επιμείνει στο νέο καθεστώς φορολόγησης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαχαίρι» στο επίδομα υψηλής επικινδυνότητας-Ποιους αφορά"

Όλες οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος

Βήμα, βήμα η συμπλήρωση του Ε1. Παρελθόν οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών, ενοίκια, δίδακτρα και ασφάλιστρα, όλο το νέο έντυπο.

Υποχρεωτικά φέτος δηλώνονται αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι και τόκοι καταθέσεων. Οι λύσεις για τα μπλοκάκια.

Απανωτά σοκ αναμένεται να προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα φορολογουμένων η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οι ψηφισμένες αλλαγές με την κατάργηση του αφορολογήτου και τις διαφορετικές κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς- συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια, κάνουν "πρεμιέρα" και παράλληλα τίθεται σε πρακτική εφαρμογή το μεγάλο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με το euro2day, το νέο έντυπο Ε1, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, ενσωματώνει 30 αλλαγές αλλαγές. Ορισμένες είναι ήσσονος σημασίας, διαδικαστικού χαρακτήρα. Άλλες όμως είναι φωτιά και λάβρα καθώς κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων.

Οι αλλαγές που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή

1. Νέοι επιτηδευματίες. Στους κωδικούς 017-018 θα πρέπει να δηλώσουν "ναι" όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος από την 1-1-2013 και μετά. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές (13% έως τα 10.000 ευρώ, 26% για τα επόμενα 40.000 ευρώ και 33% για ποσά άνω των 50.000 ευρώ).

2. Άτομα με αναπηρία. Χάνουν το έξτρα αφορολόγητο των 2.000 ευρώ. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 001-002 προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

3. Μπλοκάκια. Όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με «μπλοκάκι» προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελευθέρων επαγγελματιών θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 307-308. Για να κερδίσουν φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες και το 75% των εισοδημάτων τους από ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από έναν μόνο εργοδότη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης να έχουν έγγραφη σύμβαση με τους εργοδότες.

4. Εργόσημα και οικοδομικά ένσημα. Δηλώνονται για πρώτη φορά στους κωδικούς 309-310 και 311-312 αντίστοιχα.

5. Τεκμήριο και στα αυθαίρετα. Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων δηλώνονται φέτος για πρώτη φορά αναλυτικά τα τετραγωνικά αυθαίρετων και ημιυπαίθριων που τακτοποιήθηκαν. Θα μετρήσουν στον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.

6. Τόκοι καταθέσεων. Θα δηλωθούν για πρώτη φορά υποχρεωτικά στους κωδικούς 667-678 και θα μετρήσουν για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς (1%-4% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ). Οι τόκοι φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% και ο φόρος που παρακρατήθηκε συμπληρώνεται στους κωδικούς 433-434.

7. Ενοίκια. Από φέτος δεν υπάρχει η παραμικρή έκπτωση φόρου για ενοίκια. Ζητούνται όμως αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα 6 για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν για κύρια κατοικία, για κατοικία παιδιών που σπουδάζουν ή για επαγγελματική στέγη προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις.

8. Φοροαπαλλαγές. Οι κωδικοί που υπήρχαν μέχρι πέρυσι για την συμπλήρωση δαπανών τόκων στεγαστικών δανείων, ασφαλίστρων ζωής, αποκατάστασης διατηρητέων και διδάκτρων καταργήθηκαν, όπως και οι σχετικές φοροαπαλλαγές.

Και οι υπόλοιπες αλλαγές Πίνακας 2

• 011-012. Καταργήθηκε. Οι μισθωτοί έπρεπε να δηλώσουν αν πήραν στεγαστικό επίδομα. Εφεξής δεν υπάρχει η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, άρα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης και του κωδικού.

• 015-016. Καταργήθηκε. Αφορούσε σε μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.

• 017-018. Καταργήθηκε. Αφορούσε όσους είχαν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Η δήλωση είναι πλέον υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη.

• 021-022. Καταργήθηκε. Τον συγκεκριμένο κωδικό συμπλήρωναν (;) όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

• 010. Καταργήθηκε. Μέχρι πέρυσι είχαν τη δυνατότητα όσοι φορολογούμενοι επιθυμούσαν να σημειώσουν τη σχετική ένδειξη αν δεν ήθελαν να ενταχθούν στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα δεν ερωτώνται. Το μήνυματάκι έρχεται μέσω taxis, θες δεν θες.

Πίνακας 3

• 003 – 004. Καταργήθηκε. Τους συγκεκριμένους κωδικούς συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη συμπλήρωση του πίνακα 9 όπου συμπληρώνονται τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Πίνακας 4

• 309- 310. Νέοι κωδικοί για εργόσημο.

• 311-312. Νέοι κωδικοί για οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση.

• 343- 344. Νέοι κωδικοί για εισοδήματα από μισθωτή εργασία για το οποίο δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.

• 403-404. Καταργήθηκε. Αφορούσε την επιχειρηματική αμοιβή.

• 415- 416. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Πίνακας 5

• Νέοι κωδικοί. Θα δηλωθούν ξεχωριστά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας συζύγων για αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα.

Πίνακας 6

• 653- 654. Νέοι κωδικοί. Δηλώνονται τα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.

Πίνακας 7

• 053-054. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.). Πλέον οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.

• 063- 064. Καταργήθηκε. Ήταν ο «χρυσός» για πολλούς κωδικός όπου αποτυπώνονταν οι τόκοι στεγαστικών δανείων.

• 069 -070. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν τα ποσά των δανείων.

• 073- 074. Καταργήθηκε. Τέλος οι φοροαπαλλαγές για ασφάλιστρα ζωής.

• 039- 040. Καταργήθηκε. Δεν υπάρχουν εκπτώσεις για δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.

• 037- 038. Καταργήθηκε. Αφορούσε φοροαπαλλαγή για δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων σε περιοχές της Αθήνας (Γεράνι, Μεταξουργείο).

• 084 – 085. Καταργήθηκε. Δηλώνονταν τα δίδακτρα φροντιστηρίων.

Πίνακας 8

• 345- 346. Νέοι κωδικοί. Δηλώνεται ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών που αμείβονται με μπλοκάκι.

• 347-348. Νέοι κωδικοί. Δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε στο εισόδημα των μισθωτών με μπλοκάκι.

• 349-350. Νέοι κωδικοί για το ποσό ειδικής εισφοράς που παρακρατήθηκε για μισθωτούς με μπλοκάκι.

Πίνακας 9

• 861-864. Νέοι κωδικοί. Η εφορία θέλει και τον ΑΜΚΑ του παππού και της γιαγιάς εφόσον θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.

Έχουν αλλάξει οι κλίμακες

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περυσινά εισοδήματα θα φορολογηθούν με τις νέες ξεχωριστές κλίμακες για μισθωτούς- συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013 και θα αποτυπωθούν στις νέες δηλώσεις, φορολογούνται με συντελεστές 22% (για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ) 32% για τα επόμενα 17.000 και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα, χωρίς αφορολόγητο. Στα ενοίκια οι συντελεστές είναι 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.

Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα εξοφληθούν φέτος σε τρεις δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος"

Νομιμοποίηση του Mall μόνο με 10.000 ευρώ!

Η θυγατρική του ομίλου Λάτση, Lamda Olympic Village, που είναι ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου, ετοιμάζεται για fast track επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης χρησιμοποιώντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που της δίνει τη δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης και σύνταξης εκ των υστέρων μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Με ένα πρόστιμο μόλις 10.000 ευρώ, με επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης που θα εγκριθούν με διαδικασίες fast track και κυρίως με την «ευλογία» της κυβέρνησης η ιδιοκτησία του Mall στο Μαρούσι ετοιμάζεται για την οριστική νομιμοποίηση του θηριώδους εμπορικού κέντρου των 70.000 τετραγωνικών.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τη ρύθμιση του 2003, με υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, άνοιξε όμως «παράθυρο» για την πολεοδομική τακτοποίηση με την εκ των υστέρων εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από την 376/2014 απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου, που ελήφθη τον Ιούνιο του 2013 αλλά δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Lamda Olympic Village, θυγατρική του ομίλου Λάτση που είναι ιδιοκτήτρια του χρυσοφόρου εμπορικού κέντρου, έχει όμως και άλλους λόγους να αισθάνεται ότι η υπόθεση, που «σέρνεται» για περισσότερα από δέκα χρόνια, θα πέσει στα… μαλακά.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Εχει φροντίσει γι’ αυτό -και μάλιστα εις διπλούν- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:

* Με την παράγραφο 6 του άρθρου 23 του ισχύοντος νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174Α’ της 8/8/2013), που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού και σημερινού εκλεκτού της Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη και αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, υπάρχει αναφορά που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Mall.

Αναφέρει ότι στις ρυθμίσεις «υπάγονται και κτίσματα που έχουν ανεγερθεί με άδεια που εκδόθηκε από την αρμόδια αρχή και η οποία μεταγενέστερα ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε για οποιονδήποτε λόγο». Θέτει μόνο δύο περιορισμούς: να μην οφείλεται η ανάκληση ή η ακύρωση σε υποβολή αναληθών στοιχείων ή σε ανακριβείς αποτυπώσεις της υπάρχουσας κατάστασης.

Εχει ενδιαφέρον ότι για τη νομιμοποίηση αυτής της κατηγορίας αυθαιρέτων αρκεί η καταβολή του αναλογούντος παράβολου. «Μεταφράζοντας» τη διάταξη στην περίπτωση του Mall, που σημειωτέον δεν εμπίπτει στους δύο περιορισμούς, η νομιμοποίηση μπορεί να γίνει με καταβολή 10.000 ευρώ! Αυτό είναι το παράβολο που θεσπίζει ο ίδιος νόμος για κτίρια με επιφάνεια πάνω από 5.000 τετραγωνικά.

* Με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 151 ΑΑΠ της 3/5/2012), που φέρει την υπογραφή του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, τροποποιήθηκαν οι χρήσεις γης σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα του Αμαρουσίου που έχουν πρόσοψη στο βασικό οδικό δίκτυο και τους σημαντικούς οδικούς άξονες. Πρόκειται για τακτοποίηση όλων των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν γίνει σε μεγάλες ιδιοκτησίες της συγκεκριμένης περιοχής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το Mall που βρίσκεται δίπλα στην Αττική οδό. Για το συγκεκριμένο νομοθέτημα έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές στο ΣτΕ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για προεδρικό διάταγμα και επομένως έχει προηγηθεί επεξεργασία από το ακυρωτικό δικαστήριο.

Με γνωστή την απόφαση του ΣτΕ, η ιδιοκτησία του Mall προετοιμάζεται για τη νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου και μέσω ενεργειακής αναβάθμισης. Υπάρχει άλλωστε ειδική διάταξη στον νόμο Καλαφάτη που επιτρέπει τη μείωση του προστίμου κατά 50%, με την προϋπόθεση ότι το ποσό θα διατεθεί για παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει πρόγραμμα έργων ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, στον φορέα Invest in Greece ζητώντας να εγκριθεί με διαδικασίες fast track. Δεν αποκλείεται να έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. Παράλληλα, με βάση τον επενδυτικό νόμο 4146/2013, έχει ζητήσει την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που πρέπει να θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα.

Αποφάσεις που ακυρώθηκαν

Η «πονεμένη» πολεοδομική ιστορία τού Mall περνά από νομοθετικές ρυθμίσεις που όλες έχουν ακυρωθεί από προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ πριν καταλήξει στην ολυμπιακή ρύθμιση πέρασε και από τον νόμο του 2002 για τα… ρέματα!

Η τελευταία απόπειρα ήρθε «με ένδυμα νόμου» που φέρει την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου (ΦΕΚ 302Α′ της 24/12/2013) και με τον οποίο η ευρύτερη έκταση στην περιοχή του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θεσπίζεται γενικός συντελεστής δόμησης 2, αλλά τα πολλά τετραγωνικά προβλέπεται να κατασκευαστούν στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το εμπορικό κέντρο, σε βάρος των υπόλοιπων ιδιοκτησιών που περιλαμβάνονται στην επίμαχη περιοχή.

Σε σχέση με την αρχική ρύθμιση του 1997, που απορρίφθηκε ως αντισυνταγματική από το ΣτΕ, η ολυμπιακή διάταξη μειώνει λίγο τους όρους δόμησης. Ειδικά για το Mall, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται από 2 σε 1,90 και η κάλυψη του οικοπέδου από 70% σε 60%, αλλά η δήθεν περιβαλλοντική προσέγγιση δεν έπεισε τους δικαστές.

Πώς… ξεχείλωσε ο συντελεστής δόμησης

«Ζουμί» έχουν και οι ιδιοκτησιακές περιπέτειες του Mall και των γειτονικών ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 200 στρεμμάτων, που είχαν την… ατυχία να συνορεύουν με τον βασικό ολυμπιακό πόλο, το ΟΑΚΑ. Ορισμένοι, με πρωτοστάτη την τότε δημοτική αρχή Αμαρουσίου, προέβαλαν αυτή τη γειτνίαση και πέτυχαν να χωροθετηθεί στην περιοχή ένα από «χωριά Τύπου». Επιστρατεύτηκαν σε πρώτη φάση ακίνητα που ανήκαν στον δήμο. Με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είχαν συντελεστή δόμησης 0,80 και χαρακτηριζόταν ως περιοχή «αμιγούς κατοικίας», επομένως δεν επιτρεπόταν να λειτουργήσει ούτε… περίπτερο.

Στα μέσα του 2001 στον «χορό» μπήκε και γειτονικό ακίνητο 43,7 στρεμμάτων που ανήκε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Η διοίκηση προχώρησε σε προγραμματική συμφωνία με τη «Δημοτική Επιχείριση Αξιοποίησης Ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αμαρουσίου» και σχεδόν ταυτόχρονα η περιοχή εντάσσεται στον νόμο της ολυμπιακής φιλοξενίας (ΦΕΚ 228Α΄της 9/10/2001), ενώ η επιτρεπόμενη δόμηση αυξήθηκε στο 1.

Τα σχέδια «τσιμεντοποίησης» φαίνεται πως άλλαξαν και στον νόμο για τα ρέματα (ΦΕΚ 91Α΄της 25/4/2002), ο συντελεστής… ξεχείλωσε φτάνοντας στο 2 και άλλαξαν οι χρήσεις ώστε να καλύπτουν ανάγκες πολεοδομικού κέντρου. Το 2005, με τον νόμο 3342, επιτράπηκε στον ΟΣΚ να προχωρήσει σε απευθείας εκποίηση του ακινήτου του στη δημοτική επιχείρηση. Με διαδικασίες που δεν μνημονεύονται στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ, η δημοτική επιχείρηση μετατράπηκε σε Lamda Olympia Village, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το Mall…

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομιμοποίηση του Mall μόνο με 10.000 ευρώ!"

Τη χειρότερη γνώμη από όλους τους Ευρωπαίους έχουν οι Έλληνες για την ΕΕ... !!!

Αλλά έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το ευρώ και την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών – Το 72% πιστεύει πως η ΕΕ οδεύει σε λάθος κατεύθυνση – Το 87% είναι...δύσπιστο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Την πλέον αρνητική εικόνα έχουν οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των 28 λαών της ΕΕ (54%) ταυτόχρονα, όμως, έχουν πολύ θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ευρώ (62%) και εκτιμούν ιδιαιτέρως τόσο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το επίτευγμα της ειρήνης (53%).

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσε το ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013 κι έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, Έλληνες και Κύπριοι συμμεριζόμαστε μιαν αρνητική εικόνα για την ΕΕ (54% αμφότεροι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%) και μας ακολουθούν (με 39%) οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί. Αντίθετα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας συγκεντρώνουν ακόμη οι Έλληνες ως προς το μέλλον της ΕΕ (69% έναντι του 28,43% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως προς την πεποίθηση ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση (72% έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος). Στην ΕΕ αποδίδουμε εξάλλου την «κύρια ευθύνη» για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (79% έναντι 63% που είναι το μέσο ποσοστό της ΕΕ).

Παρά ταύτα και μολονότι η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, οι Έλληνες εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ευρώ, αποδίδοντας ένα ποσοστό 62% που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επ΄αυτού δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).

Οι Έλληνες ακόμη θέλουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική (69%) και κοινή πολιτική άμυνας, ασφάλειας (71%) και είμαστε μάλλον δύσπιστοι σε μια περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (51%).

Δυσπιστούμε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης (87%) και της Βουλής (86%), αλλά επίσης συγκεντρώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον θεσμό της ΕΕ (77% προς 58% που είναι ο μέσος όρος των 28 μελών), αλλά και προς τους επιμέρους θεσμούς της.

Τεράστια δυσαρέσκεια εκφράζουμε ακόμη για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ οι Κύπριοι (87%) και οι Έλληνες (71%) πιστεύουμε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε επίσης ότι είμαστε πολίτες της ΕΕ (75% και 72% αντιστοίχως έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος). Επίσης Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε ότι τα συμφέροντά μας εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).

Τέλος, στα επιτεύγματα της ΕΕ αξιολογούμε πολύ θετικά την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (60% έναντι 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) και την ειρήνη στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις (53% ακριβώς όσο είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος)...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη χειρότερη γνώμη από όλους τους Ευρωπαίους έχουν οι Έλληνες για την ΕΕ... !!!"

Το plan B του υπουργείου για τη στελέχωση του νέου φορέα της ΠΦΥ

«Plan b» για την στελέχωση του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να αρνηθούν, μαζικά, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Έτσι, στην περίπτωση που οι γιατροί δεν ενταχθούν στο νέο φορέα, τα όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς.

Οι γιατροί πάντως του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι εδώ και 3 μήνες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εμφανίζονται αποφασισμένοι να «τραβήξουν το σχοινί» και να αποτρέψουν το κλείσιμο των μονάδων υγείας. Μάλιστα, χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε τα μέλη της ότι «όσοι θελήσουν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, μετά την έναρξη της 7ημερης προθεσμίας, να υπογράψουν αίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.1 και όχι έντυπο Υπεύθυνης – Δήλωσης του Ν.1599, το οποίο δεσμεύει απόλυτα το γιατρό και του στερεί το δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου ή προσφυγής σε δικαστήρια για αντίθετη ενέργεια, με επικρεμάμενη ποινική δίωξη για τέτοια περίπτωση».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Και διευκρινίζει ότι εκείνοι που θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης –οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ.

healthview
Διαβάστε Περισσότερα » "Το plan B του υπουργείου για τη στελέχωση του νέου φορέα της ΠΦΥ"

"Βαφτίστηκε" η νέα κοινή εταιρία της Vodafone με την Wind

Εδώ και καιρό γνωρίζαμε ότι Vodafone και Wind ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G (network sharing). Πλέον η εταιρεία απέκτησε σάρκα και οστά αλλά και...όνομα

Στη νέα εταιρεία που θα καλείται Victus θα εργάζονται περίπου 220 άτομα που θα μετακινηθούν εκεί από τα τεχνικά τμήματα της Vodafone και της Wind.

Η 15ετούς διάρκειας συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πρακτικά προβλέπει ότι θα αναπτύξουν κεραίες από κοινού σε διάφορα σημεία της χώρας, δημιουργώντας έτσι ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα κεραιών, με αρκετά χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας δικτύου.

Eπίσης αναμένεται να συνεχίσουν να επενδύουν σε νέες υποδομές, με δεδομένο μάλιστα ότι η Vodafone έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G).

Η νέα εταιρεία θα επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, στους κλάδους κατασκευών (55 εκατ. ευρώ) και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (95 εκατ. ευρώ).

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » ""Βαφτίστηκε" η νέα κοινή εταιρία της Vodafone με την Wind"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news