facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Απάτη-μαμούθ 28 δισ. ευρώ

Αμύθητες περιουσίες και κληροδοτήματα υπέρ του Δημοσίου που οι υποθέσεις τους εξακολουθούν να εκκρεμούν παραμένουν για χρόνια ανεκμετάλλευτες σε σκονισμένους φακέλους υπουργείων και αρμόδιων υπηρεσιών, σύμφωνα με την Espresso.
Το κόλπο γκρόσο περιλαμβάνει χιλιάδες περιπτώσεις ατασθαλιών που πραγματοποιήθηκαν από δικηγόρους, οι οποίοι διορίστηκαν μεν από τις Αρχές, με σκοπό να εργαστούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, τελικά ωστόσο διαπιστώνεται ότι «τσέπωναν» τα χρήματα για δικό τους όφελος.
Ως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο και μάλιστα διαρκείας, καθώς στερεί από τα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χαρακτηρίζεται το «παιχνίδι» που έχει στηθεί γύρω από τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές φυσικών προσώπων.
Μεγαλοδικηγόροι, υπάλληλοι, καθώς και κληρονόμοι-μαϊμού, πλούτιζαν -και πλουτίζουν- για πολλά χρόνια παράνομα, καθώς βρήκαν το μηχανισμό -χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς- να διαχειρίζονται κινητές και ακίνητες περιουσίες.
Οι υποθέσεις που εκκρεμούν (με το υπουργείο Οικονομικών να κάνει προσπάθειες, προκειμένου να βάλει σε τάξη το χάος που επικρατεί) ξεπερνούν τις 11.000 και αφορούν κληροδοτήματα των οποίων η αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.
Ειδικά, οι σχολάζουσες κληρονομιές (νομική ορολογία για την κληρονομιά που δεν έχει διεκδικήσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα) που έχουν ελεγχθεί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις, αξίας 4 δισ. ευρώ.
Και το «παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» δεν τελειώνει εδώ: Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν επίσης και πάνω από 10.000 κληρονομιές οι οποίες δεν έχουν περάσει καν ακόμα από το στάδιο της εκκαθάρισης. Ωστόσο, η συνολική εκτιμώμενη αξία των σχολαζουσών κληρονομιών (μαζί με τα κληροδοτήματα), όπως έχει διαπιστωθεί, ανέρχεται σε 28 δισ. ευρώ.

enikos/Πηγή: Espresso της Κυριακής

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη-μαμούθ 28 δισ. ευρώ"

Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας λίγο πριν το Λιανοκλάδι - δεν υπάρχουν τραυματίες

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας θα μεταφερθούν στον προορισμό τους με λεωφορεία.


Εκτός γραμμής, μεταξύ των σταθμών Καρυάς και Στύρφακας, βγήκε η μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 55, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, όταν έπεσε σε αγελάδα, που βρισκόταν επάνω στη γραμμή. Πάντως δεν υπήρξαν τραυματισμοί, και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας θα μεταφερθούν στον προορισμό τους με λεωφορεία.

Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί και αυτή τη στιγμή κατευθύνονται στο σημείο συνεργεία του ΟΣΕ.

Σημειώνεται ότι ανάλογο περιστατικό στο Λιανοκλάδι είχε σημειωθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2013, με τη μηχανή και ένα συρμό μιας αμαξοστοιχίας με 120 επιβάτες να εκτροχιάζονται επειδή έπεσαν επάνω σε δύο αγελάδες. Το συγκεκριμένο ατύχημα είχε σημειωθεί πριν τη γέφυρα του Ασωπού, διακόπτοντας τη συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας λίγο πριν το Λιανοκλάδι - δεν υπάρχουν τραυματίες "

Plan B με μέτρα-σοκ στο συρτάρι του Στουρνάρα

Αυξήσεις στον ΦΠΑ, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ψαλίδισμα πρόωρων συντάξεων, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στο ευρύτερο Δημόσιο και κατάργηση των ελάχιστων φορολογικών προνομίων που έχουν ακόμα ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες είναι μερικά από τα μέτρα που έχει στο συρτάρι του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και τα οποία σύντομα θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σύμφωνα με τη Δημοκρατία.
Θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αστοχίες του προϋπολογισμού και δεν βρεθούν λύσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2015.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό για τους επιτελείς του Γιάννη Στουρνάρα, που επισήμως αρνούνται την ύπαρξη τους. Οι παρεμβάσεις αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας. Πρόκειται για μέτρα που θα ισοπεδώσουν τα εισοδήματα και θα δώσουν τη χαριστική βολή στους φορολογούμενους.
Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τις μεταφορές, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για πολύ χαμηλούς μισθούς έως 400 ευρώ μηνιαίως, την μείωση των καθαρών ποσών των συντάξεων, την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών υπαλλήλων και σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια καθώς και την κατάργηση ρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος που επιτρέπουν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Δείτε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.





enikos/Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Διαβάστε Περισσότερα » "Plan B με μέτρα-σοκ στο συρτάρι του Στουρνάρα"

Το παράπονο του «Ινδιάνου» για τον Γιώργο

Από τη μποέμ ζωή του μέχρι το σήμερα που εργάζεται στις λαϊκές


Μια ζωή γεμάτη ανατροπές και απρόοπτα γεγονότα. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την πορεία του συμπέθερου του Γιώργου Παπανδρέου, Θανάση Πατραμάνη, ο οποίος πέρασε και από τα Μάταλα. Ως παιδί των λουλουδιών πίστευε στην απόλυτη ελευθερία και ήλπιζε σε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς μίσος και πολέμους.

Ο μικροπωλητής των λαϊκών αγορών, ο οποίος έβαλε λουκέτο στην επιχείρησή του λίγο πριν την οικονομική κρίση, έζησε - όπως δείχνουν οι φωτογραφίες- τη ζωή του και με το παραπάνω.

Όλοι όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν απλό άνθρωπο και πράο χαρακτήρα, ο οποίος βαδίζει στη ζωή του με συγκεκριμένες αρχές, παραμένοντας συνεπής σε αυτές. Ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και κοιμάται νωρίς το βράδυ. Με εξαίρεση όταν βρίσκεται παρέα με φίλους.

«Μόνο μην του χαλάσεις την ηρεμία και το πρόγραμμά του. Τότε εκνευρίζεται και γίνεται απότομος και απόμακρος», λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, στο «Πρώτο Θέμα».

Ο πατέρας της 27χρονης Πωλίνας, η οποία έδωσε όρκο ζωής με το γιο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αρχικά δεν γνώριζε ποιος είναι ο γαμπρός του. Μιλώντας με φίλους του εμφανίστηκε αμήχανος και αιφνιδιασμένος από την είδηση που μόλις είχε μάθει: «Έρχεται η κόρη μου από την Αθήνα να μου γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της», έλεγε.

Πάντως, η πρώην σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου, Εύα Ζησιμίδου, η οποία μίλησε στην εφημερίδα, δήλωσε ότι δεν την πειράζει που εργάζεται στη λαϊκή, ενώ περιγράφει τους συμπέθερούς της ως «καταπληκτικούς ανθρώπους». «Μου αρέσει να νιώθω ότι υπάρχουν γύρω μου ζεστασιά και αγάπη», σημείωνε χαρακτηριστικά. Μάλιστα υποστηρίζει απόλυτα την απόφαση του γιου της λέγοντας: «Δηλαδή δεν έπρεπε να πάρει αυτή που είναι του γούστου του; Με τη χάρη τη ομορφιά και την εξυπνάδα της; Αν τύχαινε να παντρευόταν μια πλούσια, τότε τι θα λέγαμε; Ότι τη επέλεξε για τα λεφτά της;», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παρόλ' αυτά η κυρία Ζησιμίδου δεν κατάφερε να γνωρίσει το συμπέθερο, καθώς εκείνος δεν παρέστη στο τραπέζι των αρραβώνων, ενώ η ίδια έπρεπε όπως λέει να επιστρέψει αμέσως μετά το τραπέζι στην Αθήνα, καθώς είχε επαγγελματικές εκκρεμότητες.

Αυτό είναι και το «παράπονο» του κ. Πατραμάνη, που προσκλήθηκε στους αρραβώνες της κόρης του. «Ο Θανάσης στεναχωρέθηκε πολύ που δεν τον κάλεσαν στους αρραβώνες επειδή είναι φτωχός και ταλαιπωρημένος», είπε στην εφημερίδα η αδελφή του Φωτεινή Πατραμάνη. «Το μόνο που ήθελε ήταν να καμαρώσει την κόρη του. Τίποτα παραπάνω».

Τις παρακάτω φωτογραφίες είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή.


Διαβάστε Περισσότερα » "Το παράπονο του «Ινδιάνου» για τον Γιώργο"

Bild: «Οι Ελληνες να ξεχρεώσουν με δικά τους χρήματα»

Oι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους!


Το ρεπορτάζ του δεξιού ταμπλόιντ «Bild Zeitung»ξεκινά με τη διαπίστωση: «Ήδη το συνηθίσαμε: Εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους φαλιρημένους Έλληνες. Η δικαιολογία: Προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους κι ότι είναι οικονομικά τελειωμένοι. Ωστόσο η αλήθεια μοιάζει να είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς!
Μία μελέτη της ΕΚΤ καταδεικνύει ότι ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ - και έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ; Αυτό ζητά τώρα και η γερμανική Bundesbank! Στην μηνιαία έκθεσή τους οι θεματοφύλακες του νομίσματος προτείνουν μία άπαξ εισφορά περιουσίας για τους πολίτες των υπό κρίση χωρών.

Με ξεκάθαρα λόγια: Oι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους!»

Εν συνεχεία το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «έως τώρα όλοι οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης αναλαμβάνουν την ευθύνη», υποστηρίζοντας ότι «με αυτό τον τρόπο πρέπει να λάβει τέλος».

Ο εκπρόσωπος της Bundesbank Μίχαελ Μπεστ, με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζει: «Στην περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας μία εισφορά περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Σιν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, ενώ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ υποστηρίζει ότι η πρόταση της Bundesbank είναι μία «καλή επιλογή», σημειώνοντας επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αναρωτηθεί πως μπορεί να βοηθήσει τους δικούς της φορολογούμενους».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκει την υποστήριξη και της πολιτικής, με τον ειδικό επί των οικονομικών του CDU Κλάους Πέτερ Βιλς να υποστηρίζει ότι «είναι θρασύ να ζητείται η βοήθεια αμέτοχων τρίτων, πριν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για την ώρα της ανάγκης».
Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν υποστήριξε ότι η πρόταση της Bundesbank είναι στην πραγματικότητα μία απόφαση που θα πρέπει να λάβει κάθε κράτος-μέλος που το αφορά.

«Τότε θα έπρεπε οι Έλληνες να ψηφίσουν να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Και προαισθανόμαστε πώς θα κατέληγε…», σημειώνει εν κατακλείδι το δημοσίευμα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: «Οι Ελληνες να ξεχρεώσουν με δικά τους χρήματα»"

Αύξηση παρακράτησης φόρου και στις συντάξεις.

Aπό 27 έως 143 ευρώ θα μειωθούν οι συντάξεις


Μείωση των συντάξεων κατά 2,3% έως 6% φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Σύμφωνα με το Έθνος, με το νέο σύστημα ο φόρος για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου. Στο συνολικό ποσό θα παρακρατείται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική σύνταξη να «ανεβαίνει» σε πολύ πιο ψηλά φορολογικά κλιμάκια όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου και η τελική επιβάρυνση-μέσω των μηνιαίων κρατήσεων φόρου- να αυξηθεί σημαντικά.

Έτσι πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να είναι μειωμένες κατά 2,3% έως και 6%.

Το νέο σύστημα, αναφέρει το δημοσίευμα, πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί μετά τις εκλογές, για τις συντάξεις που θα καταβληθούν τον Ιούλιο, καθώς η εταιρία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που αναλαμβάνει την εφαρμογή του νέου μέτρου, δεν είναι ακόμη έτοιμη για να υπολογίζει την παρακράτηση φόρου με το νέο σύστημα. Οι αλλαγές στο σύστημα παρακράτησης φόρου για τις συντάξεις περιγράφονται στην υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζεται ότι τα ποσά φόρου που θα παρακρατούνται από το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων κάθε συνταξιούχου θα υπολογίζονται κεντρικά από την εταιρεία ΗΔΙΚΑ ως εξής:

*Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις καθώς και άλλες παροχές παρόμοιας φύσης που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής, ή αλληλοβοήθειας σε μηνιαία βάση, αθροιστικά λαμβανόμενο ανά δικαιούχο αποδοχών υποβάλλεται σε φόρο με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.

Ουσιαστικά καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων φόρου για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προέβλεπε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 155 και ορίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκεινται κι αυτές σε παρακράτηση με τους συντελεστές 22%,32% και 42%. Στη συνέχεια ο φόρος που προκύπτει μερίζεται ανάλογα και με βάση τα ποσά του φορολογητέου εισοδήματος κάθε σύνταξης ή παροχής, που αθροιστικά λήφθηκαν για τον υπολογισμό του συνολικού φόρου. Στα εισοδήματα αυτά παρακρατείται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

*Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά με βάση το νόμο ή δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση ή καθυστερημένα και ανεξάρτητα από το έτος φορολόγησής του θα γίνεται παρακράτηση φόρου 20% και δεν θα διενεργείται παρακράτηση φόρου έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού του παρακρατούμενου φόρου, τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων θα μειωθούν κατά 27 έως 143 ευρώ για πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων κατά την καταβολή των συντάξεων, ώστε όταν θα έλθει η ώρα της τελικής εκκαθάρισης του φόρου με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει κανένα χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή, όσον αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις. Δηλαδή, η παρακράτηση φόρου αυξάνεται αλλά το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι δεν θα αναγράφει κανέναν επιπλέον φόρο προς πληρωμή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση παρακράτησης φόρου και στις συντάξεις."

17.500 προσλήψεις σε Δήμους και Περιφέρειες

Σε 17.5000 προσλήψεις-εξπρές εποχικών υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση προτίθεται να προχωρήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε προς τις Περιφέρειες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ζητεί την καταγραφή των αναγκών κάθε περιοχής σε έκτακτο προσωπικό.

Η πλειονότητα των προσλήψεων αναμένεται να γίνει έως και την 18η Μαρτίου, καθώς απαγορεύονται οι προσλήψεις και οι μεταβολές προσωπικού δύο μήνες πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Έτσι έως την προαναφερθείσα ημερομηνία αναμένονται 17.591 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα:

-2.842 εξ αυτών θα απασχοληθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου στις κεντρικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ των δήμων
-6.600 θα απασχοληθούν μέσω ΕΣΠΑ
-8.149 θα απασχοληθούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και δομές όπου πολίτες πληρώνουν το αντίτιμο.

Όσον αφορά στις ειδικότητες, σύμφωνα με το «Έθνος» θα προσληφθούν εργάτες καθαριότητας, εργάτες πρασίνου, προσωπικό για βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και ειδικότητες που έπρεπε να προσληφθούν το καλοκαίρι, όπως ναυαγοσώστες και γυμναστές.

Διαβάστε Περισσότερα » "17.500 προσλήψεις σε Δήμους και Περιφέρειες"

Κόβουν συντάξεις στον ΟΑΕΕ

Περικοπές συντάξεων και φόρους μελετά η κυβέρνηση να εφαρμόσει στον ΟΑΕΕ για να αντιμετωπίσει το άλειμμα άνω των 500.000.000 ευρώ που πρόκειται να δημιουργηθεί το 2014.

Η κατάσταση είναι άκρως πιεστική και η διαχείριση της γίνεται συγκαλυμμένα υπό το βάρος των επικείμενων εκλογών. Για το 2014 οι εκτιμήσεις λένε ότι τα έσοδα του Ταμείου δεν θα ξεπεράσουν τα 3,8 δις ευρώ ενώ οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τ5α 4,3 δις ευρώ.

Τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί και άγουν τη μηνιαία, καταβολή των εισφορών, αλλά και τη διερεύνηση της ασφαλιστικής βάσης, με ένταξη στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων που έως σήμερα υπάγονταν στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Στο υπουργείο Εργασίας διαπιστώνουν με τρόμο τη ασκούσα μαύρη τρύπα και εξετάζουν σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Οι παρεμβάσεις που επεξεργάζεται και έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Εργασίας αφορούν:

Περικοπές συντάξεων στον ΟΑΕΕ: Οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 35%, κυρίως στις συντάξεις του ΤΕΒΕ, λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της. Πρόκειται για μέτρο που επίσης είχε αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή το 2013 και έμεινε στο ράφι.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεδίωξε να το εντάξει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Απρίλιο. Οι έντονες αντιδράσεις όμως τόσο της ΓΣΕΒΕ όσο και του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στο να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση στο νομοσχέδιο.

Κατάργηση της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ: Πρόκειται για τη σύνταξη ύψους 220 ευρώ που χορηγείται σε περίπου 240.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ.

Η τρόικα έχει επανειλημμένα ζητήσει να καταργηθεί η συγκεκριμένη σύνταξη, στο πλαίσιο της εφαρμογής κοινών παροχών για ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, και ΤΣΑ που έχουν δημιουργήσει τον ΟΑΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόβουν συντάξεις στον ΟΑΕΕ"

Αυτοί μας πίνουν το αίμα και εμείς τους χαϊδεύουμε

Την ώρα που οι Γερμανοί μας έχουν τυλίξει σε μια κόλα χαρτί με τρία μνημόνια και μας κουνάνε το δάκτυλο αποκαλώντας μας φοροφυγάδες, τεμπέληδες, διεφθαρμένους και ότι άλλο έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια,

κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων που ακολούθησαν αθέμιτες και παράνομες πρακτικές, προκειμένου να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των έργων και προμηθειών που απλόχερα προσέφερε η Ελλάδα, ακόμη και την περίοδο που φαινόταν ξεκάθαρα ότι οδεύουμε σε οικονομικό αδιέξοδο. Κάτι πουν πλέον στηλιτεύουν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αφού όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλάζουν τους πρωταγωνιστές στην παράσταση «μίζα και διαφθορά».

Τελευταία επιβεβαίωση το δημοσίευμα της Süddeustsche Zeitung του Μονάχου, που αποκαλύπτει σημείωμα του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss – Maffei Wegmann από το 2001, από το οποίο προκύπτει ότι στις αρχές εκείνης της χρονιάς ενώ η εταιρία γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα τεθωρακισμένα που, για να διασφαλίσει τα χρήματα της και να μην χαθεί η παραγγελία, μερίμνησε έτσι ώστε να εξασφαλίσει η χώρα μας μεγάλο δάνειο από γερμανική τράπεζα για να προχωρήσει στην υλοποίηση της παραγγελίας. Ενώ για την ίδια εταιρία, από άλλο έγγραφο που δημοσιεύεται φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα μίζας.

Και δεν είναι η μόνη εταιρία. Είχαν προηγηθεί περιπτώσεις εταιριών που δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και είτε δεν πλήρωσαν ΦΠΑ, όπως φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Hochtief στο Ε. Βενιζέλος, είτε αποτέλεσαν ΑΝΤΡΑ διαφθοράς και μιζών όπως στην περίπτωση της Siemens, η οποία επί της ουσίας την έβγαλε καθαρή, είτε, εντελώς παράνομα, δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο ελληνικό δημόσιο παρά το γεγονός ότι τα έσοδά τους στην Ελλάδα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, υπόθεση γερμανικής αντασφαλιστικής που ερευνάται σήμερα από το ΣΔΟΕ.

Αντί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημιώσεις και επιστροφές κεφαλαίων από όλες τις εταιρίες που αποδεικνύεται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν πάρει μέρος στο πάρτι της μίζας και των υπερτιμολογήσεων, αυστηροποιεί το φορολογικό πλαίσιο και τα πρόστιμα που επιβάλλει στους έλληνες φορολογούμενους για χρέη λίγων εκατοντάδων ευρώ την ώρα που είναι γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει κάθε φοροδοτική ικανότητα. Και όταν οι ίδιοι φορολογούμενοι επί δεκαετές ανέλαβαν το βάρος και πλήρωναν χρυσά τα συμβόλαια των γερμανών. Και ασφαλώς η γερμανική κυβέρνηση που σφυρίζει αδιάφορα για όλα αυτά, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του χρέους. Ε, ρε... που τους χρειάζεται!

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί μας πίνουν το αίμα και εμείς τους χαϊδεύουμε"

Σεισμός στο ΠΑΣΟΚ από δάνειο-εξπρές του ΤΤ στους κουνιάδους του Βενιζέλου

Εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και τη μεταφορά στους δικαιούχους 


Το 2011 και, ενώ οι τραπεζικές στρόφιγγες ήταν ερμητικά κλειστές για τους κοινούς θνητούς, μία προβληματική εταιρεία πήρε αυθημερόν δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του 2011 οι ελληνικές τράπεζες εν όψει του δεύτερου Μνημονίου που περιλάμβανε ακόμα σκληρότερα μέτρα, αποφασίζουν να κλείσουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, ακόμα και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ειδικά οι διοικήσεις της ΑΤΕ και του Τ.Τ. έκαναν γνωστό στους πελάτες τους ότι, λόγω των μεταβολών που υπέστησαν τα χαρτοφυλάκιά τους από το κούρεμα των ομολόγων αφενός, και του ελέγχου της Black Rock αφετέρου, θα παρέπεμπαν τα αιτήματα δανειοδότησης μετά την άνοιξη του 2012.

Την περίοδο εκείνη εξετάζεται και αυτομάτως εγκρίνεται, κατόπιν εντολής του προέδρου του Τ.Τ. Κλ. Παπαδόπουλου ομολογιακό δάνειο, ενός εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.), συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου από την πλευρά της συζύγου του.

Τη στιγμή δηλαδή που οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως τρόπους χρηματοδότησης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εγκρίνει και εκταμιεύει την ίδια ημέρα ομολογιακό δάνειο σε εταιρεία που όχι μόνο δεν πληροί τους όρους αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου 2011 το Τ.Τ. ενέκρινε δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε., το οποίο και εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και τη μεταφορά των χρημάτων στους δικαιούχους. Το δάνειο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Τ. είναι ομολογιακό και την ίδια ημέρα οι επιταγές εκδίδονται από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Αθήνα.

Η επιχείρηση, η οποία ανήκει στους γιους του επιχειρηματία Δ. Μπακατσέλου, λόγω της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα της δραματικής κάμψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της οικοδομής, βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, όπως και πολλές άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Όμως η συγγένεια των ιδιοκτητών με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να έκανε τη …διαφορά, με αποτέλεσμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακάμψει την τραπεζική ακαμψία, αλλά και τον κώδικα χορήγησης δανείων που διέπει τη λειτουργία του.

Μάλιστα, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. αφορούσαν κατά κανόνα στη δημιουργία υποδομών ή μεταστέγαση εταιρειών, η επιχείρηση δανειοδοτήθηκε κανονικά, παρόλο που το ποσό δεν αφορούσε σε κάποιον από τους παραπάνω σκοπούς. Αντιθέτως, η εταιρεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όχι μόνον δεν είχε επενδυτικά σχέδια, αλλά ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της, τόσο προς άλλες τράπεζες, όσο και προς προμηθευτές. «Λεπτομέρειες» που και πάλι δεν επηρέασαν την τελική απόφαση της διοίκησης του ΤΤ.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και τα περισσότερα δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα.

Καταρχάς γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε στη χορήγηση δανείου το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ομολογιακό, με περίοδο χάριτος 6 μηνών και επιτόκιο αγοράς 7,6%, σε μία επιχείρηση που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας;

Γιατί η διοίκηση του ιδρύματος μεταχειρίστηκε διαφορετικά την εν λόγω επιχείρηση και ενώ είχε διακόψει την περίοδο εκείνη εντελώς τη γραμμή χρηματοδότησης;

Επίσης, το συγκεκριμένο περιστατικό θέτει εν αμφιβόλω γενικά το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες χορήγησης δανείων την περίοδο εκείνη.

Άραγε, σε πόσες παρόμοιες αιτήσεις δανειοδότησης έχει λειτουργήσει κατά τον ίδιο τρόπο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ποιο είναι το σύνολο των ομολογιακών δανείων που είχε δώσει σε επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια;

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση, παρά την άμεση ανταπόκριση του Τ.Τ., δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δύο απανωτές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που υπέβαλε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012.

Αλλά φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή ήταν τελείως απροσδόκητη για τα στελέχη του ΤΤ.

exedra
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στο ΠΑΣΟΚ από δάνειο-εξπρές του ΤΤ στους κουνιάδους του Βενιζέλου"

Σόιμπλε: Χρειάζεστε νέο πακέτο

«Αρκετά επιτυχώς» εξελίσσεται το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι, εάν,μετά το τέλος του, διαπιστωθεί περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη, οι εταίροι της θα εγγυηθούν, αλλά θα πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βοήθεια μικρότερου ύψους από ό,τι οι προηγούμενες.

«Μπορεί, όπως έχουμε πει ήδη πολλές φορές, η Ελλάδα να έχει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο εξελίσσεται αρκετά επιτυχώς, περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη. Τότε θα πρέπει να αναλάβουμε πάλι να εγγυηθούμε για να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί. Το βέβαιο είναι ότι κάθε περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένη, από ό,τι οι ως τώρα βοήθειες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftwoche» που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήδη έχει διατυπώσει τις πρώτες απαιτήσεις, νομίζω συζητούνται 10-11 δισεκατομμύρια, είναι αυτό ένα ρεαλιστικό ύψος;», ερωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο γερμανός υπουργός: «Εάν το διάβασα σωστά, είπε μάλιστα ότι βασικά δεν θέλουν ένα νέο πρόγραμμα, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και έτσι. Κοιτάξτε. Η Ελλάδα δεν έχει μια εύκολη εσωπολιτική κατάσταση. Οι Έλληνες υποχρεώνονται να υπομείνουν πάρα πολλά. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δεχτεί σοβαρούς περιορισμούς. Τα εισοδήματα έχουν περικοπεί. Το όριο ηλικίας (ενν. για τις συντάξεις) έχει ανεβεί. (Οι Έλληνες) πρέπει να δεχθούν πολλούς όρους λιτότητας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Πρέπει να διορθώσουν παραλείψεις δεκαετιών. Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί» και συνεχίζει αναφέροντας ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι την πιο επιτυχή τουριστική περίοδο εδώ και χρόνια. «Αυτό είναι μια επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, της λιτότητας. 'Αρα αυτό φέρνει αποτέλεσμα για τους Έλληνες», υποστηρίζει και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο όμως εσωπολιτικά είναι πάντα αμφισβητήσιμο. Για αυτό πρέπει να διατηρείς πλειοψηφίες και στο Κοινοβούλιο - είμαστε δημοκρατίες. Δεν θα ήθελα τέτοια μέτρα να τα υπερασπιστώ απέναντι στην γερμανική κοινή γνώμη. 'Αρα δεν είναι εύκολο για αυτούς.Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να πείσουν τον λαό τους κι εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Αναφερόμενος στην κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι έχει προχωρήσει καλά. «Και εμείς οι Γερμανοί πότε πότε μπορούμε να το θυμόμαστε ότι από την Ευρώπη το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το έχουν εκείνοι που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους πιο επιτυχημένα. Για αυτό και εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Για αυτό κάποιοι μας κατηγορούν», καταλήγει.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Χρειάζεστε νέο πακέτο"

Το κόμμα DEB Ανακήρυξε την 29η Ιανουαρίου «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης των Τούρκων της Δυτ. Θράκης»!

Ευθεία απειλή για την εθνική μας κυριαρχία αποτελεί πλέον η κρυφή δράση φιλότουρκων μηχανισμών που δρουν στη Θράκη!


 Το φιλότουρκο κόμμα DEB, που αυτοαποκαλείται «Κόμμα Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας» και έχει «υπόγεια δράση» στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, εξέδωσε προκλητικότατη ανακοίνωση στα τουρκικά με αφορμή την 29η Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντάς την «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»!

Την ίδια ημέρα, επιφανείς μουσουλμάνοι της Ξάνθης και της Κομοτηνής, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Τανέρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του DEB Ενγκίν Ναζίρ, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Φαΐκογλου και ο πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης Αχμέτ Κουρτ έδωσαν το «παρών» σε σχετική εορταστική εκδήλωση που έγινε στο Ισμίτ της Τουρκίας, παρόντος του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, και ζήτησαν την ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης!

Χαρακτηριστικό της απίστευτα επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στη Θράκη είναι ότι το τουρκόφιλο DEB χρησιμοποιεί ως σημαία τη Δυτική Θράκη, βαμμένη «πράσινη και ανεξάρτητη», έμβλημα που υπάρχει και στο βήμα της ανθελληνικής εκδήλωσης στο Ισμίτ, όπου μίλησε ο Μουεζίνογλου!

Η 29η Ιανουαρίου του 1988 αποτελεί μια μαύρη επέτειο για τη Θράκη, καθώς εκείνη την ημέρα μουσουλμάνοι προκάλεσαν ευρείας έκτασης επεισόδια με αφορμή την απαγόρευση του όρου «τουρκικός» από συλλόγους και σωματεία της μειονότητας.

«29 Ιανουαρίου 1988, μέρα αντίστασης των Τούρκων της δυτικής Θράκης που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις κατά της εθνικής τους ταυτότητας. Είναι η μέρα που ο λαός βροντοφώναξε σε αυτούς που αρνούνται την εθνική του ταυτότητα πως είναι Τούρκος (...). Το Κόμμα Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας (DEB) δεν θα ξεχάσει τη σημερινή επέτειο. Θα τιμά τον επιδειχθέντα ηρωισμό, θα αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τη γενναιότητα και θα ζητά το θείο έλεος για τους νεκρούς. Αν και χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πατρίδα μας η Ελλάδα, παραβιάζει τα δικαιώματά μας και τα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν σιωπηλά και αδιάφορα. Ποτέ μην απελπίζεστε» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανθελληνική ανακοίνωση.

Οπως είναι φυσικό, τόσο η ανακοίνωση όσο και η παρουσία «πρωτοκλασάτων» μουσουλμάνων της Ξάνθης και της Κομοτηνής έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, που κάνει λόγο για γιγάντωση των προσπαθειών ανθελληνικών μηχανισμών που θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην περιοχή κι έχουν αποσχιστικές τάσεις.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κόμμα DEB Ανακήρυξε την 29η Ιανουαρίου «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης των Τούρκων της Δυτ. Θράκης»!"

Αποκάλυψη- βόμβα από την El Pais για τον Παπανδρέου

Η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν αντίθετη στο κούρεμα του χρέους και οι γερμανογαλλικές τράπεζες δεν κράτησαν το λόγο τους


Αποκάλυψη -βόμβα έκανε σήμερα η ισπανική εφημερίδα ΕΛ ΠΑΪΣ. Η ελληνική κυβέρνηση το 2010, σύμφωνα με άκρως εμπιστευτικό έγγραφο που παρουσιάζεται, ήταν αντίθετη με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ γερμανικές και γαλλικές τράπεζες δεν κράτησαν την υποσχεσή τους και ξεφορτώθηκαν ελληνικά ομόλογα οξύνοντας την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτό το εσωτερικό, υπηρεσιακό έγγραφο, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ολλανδίας είχαν δηλώσει επισήμως ενώπιον του συμβουλίου του ΔΝΤ, ότι οι τράπεζες τους έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν – όπως επισημαίνει και η ισπανική εφημερίδα- ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Εξίσου ίσως σημαντικό είναι ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκε για να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις όσων κρατών-μελών πίστευαν ότι πρέπει να γίνει και κούρεμα του χρέους, ήταν ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει «αποκλείσει» οποιαδήποτε τέτοια λύση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο «αρκετά μέλη (Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία) τόνισαν ότι από το πρόγραμμα λείπει ένα στοιχείο: θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και PSI για να αποφευχθεί, σύμφωνα με τη Βραζιλία ‘μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών οίκων’. Ο εκπρόσωπος της Αργεντινής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το πρόγραμμα καθώς έδειχνε να επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως μη βιώσιμη δημοσιονομική σύσφιξη) που καταγράφηκαν στην κρίση της Αργεντινής το 2001».

Όπως αναφέρεται προς έκπληξη των ευρωπαίων-μελών του συμβουλίου και ο Ελβετός ασπάστηκε τις παραπάνω απόψεις για έλλειψη αναδιάρθρωσης χρέους στο πρόγραμμα και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, όμως, σημείωσαν ότι «η αναδιάρθρωση χρέους έχει αποκλειστεί από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές». Παρότι υπήρξαν συζητήσεις για PSI, η επανάληψη του μοντέλου από τη συνεργασία των τραπεζών στην «Πρωτοβουλία της Βιέννης» δεν ήταν δυνατή γιατί τα ελληνικά ομόλογα ήταν διασκορπισμένα μεταξύ άγνωστου αριθμού κατόχων. Ο κ. Lipsky σημείωσε ότι το 90% αυτών των ομολόγων δεν περιλαμβάνουν ρήτρα συλλογικής ευθύνης (Collective Action Clause), κάτι που θα περιέπλεκε την αναδιάρθρωση ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο «οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετέφεραν στο συμβούλιο τις δεσμεύσεις των εμπορικών τους τραπεζών να στηρίξουν την Ελλάδα και γενικά να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε αυτή».

Τα παραπάνω δεν αποτελούσαν τη μοναδική κριτική που ασκήθηκε στο πρόγραμμα:

* Εκπρόσωποι Αυστραλίας, Καναδά, Κίνας, Ρωσίας και Ελβετίας σημείωσαν ότι οι καθυστερήσεις υποδεικνύουν τα κενά στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης μιας επικοινωνιακής στρατηγικής που «μπερδεύει».

* Οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ελβετίας σημείωσαν με έμφαση ότι η ανάπτυξη τελικά θα καθορίσει την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το βάρος του χρέους. Όπως είπαν ακόμα και μικρή απόκλιση από το βασικό σενάριο μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους δημοσιονομικής σύσφιξης και να βάλει την βιωσιμότητα του χρέους σε κίνδυνο. Τα στελέχη του ΔΝΤ τότε υποστήριξαν ότι υπάρχουν και «ανοδικά ρίσκα», τα οποία πιθανότατα σχετίζονται με το άγνωστο μέγεθος της «μαύρης οικονομίας».

* Μεταξύ των μελών του συμβουλίου υπήρξε προβληματισμός για τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία στοχεύει. Προβλημάτισε η πιθανότητα να πληγεί η φήμη του Ταμείου. Ο Ρώσος εκπρόσωπος πάντως σημείωσε ότι προγράμματα όπως εκείνα της Βραζιλίας και της Τουρκίας που είχαν μεγάλα ρίσκα τελικά πέτυχαν.

Στελέχη του ΔΝΤ πάντως, παραδέχθηκαν το υψηλό ρίσκο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Δήλωσαν ότι «εκτιμούν πως το χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά σημαντικές αβεβαιότητες κάνουν δύσκολο το να το δηλώσει κανείς κατηγορηματικά». Οι ίδιοι τόνισαν ότι το πρόγραμμα δεν θα πετύχει αν δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη- βόμβα από την El Pais για τον Παπανδρέου"

Λιγότεροι φόροι για τα ΙΧ από το 2015

Πακέτο αλλαγών με ελαφρύνσεις φέρνει το υπουργείο Οικονομικών σε τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης


Λιγότερους φόρους θα πληρώνουν από το 2015 οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά με εσωτερικές μειώσεις στους φόρους που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σχεδόν στην εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων. Με λίγα λόγια, ο περιορισμός της κατάθεσης πινακίδων θα χρηματοδοτήσει τις ελαφρύνσεις.

Κεντρικά σημεία της εισήγησης που έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 5%-10% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών.

Το δημοσιονομικό κλειδί που θα επιτρέψει τις παραπάνω ελαφρύνσεις κρύβεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, το οποίο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων.

Η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ΙΧ δούλεψε εντατικά για περίπου τρεις μήνες. Αξιολόγησε τα συστήματα φορολόγησης των αυτοκινήτων που εφαρμόζονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και στην Αμερική και έχει καταλήξει - όπως λένε στελέχη της Καραγεώργη Σερβίας - σε δέσμη προτάσεων που θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές.

Το ολλανδικό μοντέλο. Αυτό που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των μελών της επιτροπής ήταν το λεγόμενο ολλανδικό μοντέλο. Προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, κάθε αυτοκίνητο εφοδιάζεται με GPS το οποίο καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο, είναι 0,03 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται σε 300 ευρώ.

Το σύστημα αυτό είχε αποφασιστεί από την ολλανδική κυβέρνηση το 2010, προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2012 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Οι τότε υπολογισμοί ανέφεραν ότι - με τα δεδομένα της Ολλανδίας - το 59% των κατόχων ΙΧ θα πλήρωνε λιγότερα τέλη, για το 25% των ιδιοκτητών οι επιβαρύνσεις δεν θα μεταβάλλονταν ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% θα είχε επιβαρύνσεις. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ήταν ουδέτερο. Οπως είναι σαφές, σε ένα τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για κατάθεση πινακίδων καθώς τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν με μικρή χρήση του αυτοκινήτου να είναι ελάχιστα.

Το μοντέλο αυτό είναι εκείνο που θεωρείται ιδανικό στους κόλπους της Καραγεώργη Σερβίας. Αναγνωρίζουν όμως αρμόδια στελέχη πως είναι πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του και σημειώνουν πως υπάρχουν και εναλλακτικές παρεμφερείς λύσεις.

Μία τέτοια, η οποία επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι, αφορά το ενδεχόμενο παροχής της δυνατότητας στους φορολογουμένους να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και επομένως να καταθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας επίσης με τον μήνα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές «περιμένετε και θα εκπλαγείτε…».

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι περισσότεροι από 100.000 ιδιοκτήτες προτίμησαν να παρκάρουν μόνιμα τα αυτοκίνητά τους παρά να πληρώσουν τέλη, ασφάλιστρα αλλά και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Μόνο από τέλη κυκλοφορίας, η κατάθεση των 100.000 πινακίδων συνεπάγεται απώλεια εσόδων κοντά στα 35 εκατ. ευρώ. Από το 2009, μάλιστα, οι καταθέσεις πινακίδων προσεγγίζουν τις 750.000. Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση για κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα κατά την αγορά ακριβών αυτοκινήτων. Κρίνεται πως είναι ίσως ο πιο αποτυχημένος φόρος που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η διάταξη που προβλέπει την επιβολή φόρου πολυτελείας με συντελεστές από 10% έως και 30% για αυτοκίνητα με τιμή χονδρικής (κατασκευαστή) από 17.000 ευρώ και πάνω ψηφίστηκε το 2010. Τότε, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν πως θα απέφερε στα κρατικά ταμεία ετήσια έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (από κοινού με τον φόρο πολυτελείας που είχε επιβληθεί σε ασημικά, έργα τέχνης, δερμάτινα είδη κ.ά.). Πέρυσι, στα ταμεία του Δημοσίου από τον φόρο πολυτελείας εισέρρευσαν μόλις 2 εκατ. ευρώ.

«Είναι ένας φόρος σχεδόν αδιάφορος» σημειώνουν αρμόδιες πηγές διευκρινίζοντας πως αφενός τα συνολικά έσοδα είναι αμελητέα, αφετέρου έχει πάψει πια ο φόρος να κάνει ζημιά στην αγορά. Ούτως ή άλλως οι ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων με τιμή χονδρικής πάνω από 17.000 ευρώ μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιγότεροι φόροι για τα ΙΧ από το 2015"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news