facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα αναμένεται η απάντηση για την επιστροφή της Τρόικας

Κρίσιμη για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης Τρόικας είναι η σημερινή ημέρα καθώς αναμένεται να δωθεί η απάντηση για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση απέστειλε τις απαντήσεις στα αιτήματα που είχε βάλει η Τρόικα μετά από τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγές e-mail. Ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης για τα θέματα του υπουργείου του. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες διαφωνία υπήρχε μέχρι το τέλος στο δημοσιονομικό παρότι η Τρόικα μείωσε την εκτίμησή της για το κενό σε 1,7 δισ. ευρώ. Πάντως ο προυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί και τα κατατεθεί την Παρασκευή. Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Τρόικας για αλλαγές στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες επέμεινε στις θέσεις της να περιοριστούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό στην ενοποίηση των ταμείων χωρίς να θιγούν το ύψος και τα όρια των συντάξεων ενώ από τις αλλαγές στο εργασιακό γινόταν μάχη για να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ. Η κυβέρνηση απέρριψε τις αυξήσεις στον ΦΠΑ ενώ συζητούσε τις απολύσεις και το μισθολόγιο στο δημόσιο.

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι εφόσον σήμερα αποφασιστεί η επιστροφή της Τρόικας τότε οι εξελίξεις μπορούν να τρέξουν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν δηλώσει ότι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι προυπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και για την διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση επιθυμεί η όλη συζήτηση και η συμφωνία να κλείσει μέσα στο 2014 κάτι όμως που φαίνεται πια εξαιρετικά απίθανο. Αντίθετα είναι πολύ πιο πιθανό η συζήτηση να συνεχιστεί στο 2015 και η όποια συμφωνία να συμπέσει με την έναρξη της διαδιακασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα επηρεάζει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τις παρασκηνιακές διεργασίες για την διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας. Εάν μέχρι το τέλος η κυβέρνηση περάσει τις θέσεις της και διατηρηθούν οι κόκκινες γραμμές που έχει βάλλει τότε θα βγει ενισχυμένη και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να διαμορφώσει κατά το δοκούν τις εξελίξεις για την εκλογή Προέδρου σε συνάρτηση βέβαια και με το νέο μνημόνιο που θα διαδεχθεί την λήξη του υπάρχοντος προγράμματος. Γι' αυτό άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαίωναν ότι η διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει όπως όπως. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτική αυτοκτονία ενώ από την άλλη επεσήμαιναν πως ούτε οι δανειστές θέλουν να παραταθεί η αξιολόγηση για το επόμενο έτος.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news