facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην παράδοση φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ

Στις 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε πιλοτικά, από το Κορωπί, η παράδοση φαρμάκων μέσω των ΕΛΤΑ με κόστος 3 ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ διαμηνύει ότι «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρίες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη».

Ο ΠΦΣ επικαλούμενος δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρει στην επιστολή του ότι, η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ» κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, θα αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών και την παράδοσή τους στον χώρο επιλογής του πελάτη. Ως κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι αναφέρεται το ποσό των τριών (3) ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, η πρακτική αυτή αντιβαίνει τη φαρμακευτική νομοθεσία και συγκεκριμένα του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

«Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις - αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για την δοσολογία που έχει ορίσει ο γιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο που χορηγείται είναι το σωστό. Ποιος θα έχει την ευθύνη αν γίνει λάθος; Ο ταχυδρόμος;», διερωτάται ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι, η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (π.χ. ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) δίχως οικονομική επιβάρυνση.

Ζητά λοιπόν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγγραφη ενημέρωση για τη νομιμότητα της νέας αυτής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, προειδοποιώντας ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «επουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος και να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news