facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους για την επικουρική σύνταξη

Εγκύκλιο με οδηγίες προς ασφαλισμένους σχετικά με το πώς θα μπορούν να λάβουν την επικουρική σύνταξή τους από το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) εξέδωσε η διοίκηση του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου στο οποίο υπάγονται πλέον σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων.

Ειδικότερα δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση υποθέσεων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης σε φορείς που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ και σε ΝΠΙΔ-ΤΕΑ (Επαγγελματικά Ταμεία), εμπεριέχονται σε έγγραφο που εξέδωσε η διοίκηση του Ταμείου.

Ως γενική αρχή, στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι:

α) "Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ (άρθρο 37 β του ν. 4052/2012)"

β) "Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους εντασσόμενους φορείς - τομείς και κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του, καθώς και ο χρόνος που έχει προσμετρηθεί από οποιαδήποτε αιτία, λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ." (άρθρο 40 του ν.4052/2012).


γ) ".Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων - τομέων και κλάδων, η γενικότερη νομοθεσία και ο ν.4046/2012, όπως ισχύουν." (παρ. 1 του άρθρου 47 του ν.4052/2012).

Για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτημάτων αλλά και των αιτημάτων που θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ και αφορούν σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που πραγματοποίησαν χρόνο ασφάλισης σε πλέον του ενός ενταχθέντα στο ΕΤΕΑ φορέα, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι:

1. Πότε υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ ο ασφαλισμένος με χρόνο ασφάλισης σε πλέον του ενός εντασσόμενους φορείς;

Τα αιτήματα συνταξιοδότησης κατατίθενται στο ΕΤΕΑ, στη Δ/νση που υποστηρίζει τον φορέα ένταξης του ασφαλισμένου (ο τελευταίος φορέας ασφάλισης πριν το ΕΤΕΑ). Ειδικά, αν ο τελευταίος φορέας είναι το τ. ΕΤΕΑΜ, κατατίθενται στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. Βάσει ποιων διατάξεων θα κριθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης;

Ο προσδιορισμός του χρόνου ασφάλισης γίνεται με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα διαδικασία. Η αρμοδιότητα συγκέντρωσης του χρόνου ανήκει στη Δ/νση που υποστηρίζει τον φορέα ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ και η ευθύνη καταμέτρησης του χρόνου σε κάθε φορέα, στις Δ/νσεις που υποστηρίζουν τους ενταχθέντες φορείς.

3. Πώς προσμετρώνται οι χρόνοι ασφάλισης στους εντασσόμενους φορείς;

Αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης, όπως αυτές ισχύουν, είτε στο σύνολό τους, είτε τμηματικά (καθορισμός "αρμόδιου - απονέμοντος" φορέα και "συμμετεχόντων" φορέων - διατάξεις του άρθρου 5, ν.3863/2010, όπως ισχύουν).

4. Πώς θα υπολογισθεί η σύνταξη;

Μετά την ένταξη των φορέων στο ΕΤΕΑ, ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλισή τους μετατρέπεται σε χρόνο ΕΤΕΑ και αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χρόνος ασφάλισης.

5. Πως θα διεκπεραιωθεί το κάθε αίτημα;

Εάν δεν θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης βάσει των διατάξεων του "αρμόδιου - απονέμοντος" φορέα, το αίτημα παραπέμπεται στις Δ/νσεις του ΕΤΕΑ που υποστηρίζουν τους φορείς με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης κατά φθίνουσα σειρά, μέχρι την επιβεβαίωση της θεμελίωσης του δικαιώματος και συνεπώς του καθορισμού του τελικού "αρμόδιου - απονέμοντος" φορέα. Εάν δεν θεμελιώνεται δικαίωμα σε κανένα ενταχθέντα φορέα, το αίτημα απορρίπτεται.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο έγγραφο τονίζονται τα εξής:

* Ακολουθείται εσωτερική διαδικασία μεταξύ των Διευθύνσεων του ΕΤΕΑ, πλην των περιπτώσεων που αφορούν στο τ. ΕΤΕΑΜ, όπου γίνεται αλληλογραφία με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

*Ο χρόνος ασφάλισης μετά την ένταξη στο ΕΤΕΑ αθροίζεται στο χρόνο που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του φορέα ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ.

*Το δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται και η σύνταξη υπολογίζεται βάσει των καταστατικών διατάξεων του "αρμόδιου - απονέμοντος" φορέα.

*Εκδίδεται μια απόφαση από την οργανική μονάδα του ΕΤΕΑ που υποστηρίζει λειτουργικά τον "αρμόδιο - απονέμοντα" ή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όταν αυτός είναι το τ. ΕΤΕΑΜ.

Διακρίνονται δυο περιπτώσεις αιτημάτων.

1. Αιτήματα συνταξιοδότησης που ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον σ' ένα φορέα, ο οποίος κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο ΕΤΕΑ.

Οι περιπτώσεις αυτές των αιτήσεων συνταξιοδότησης αφορούν σε ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης σε πλέον του ενός ενταχθέντες στο ΕΤΕΑ φορείς, αλλά κατά την υποβολή της αιτήσεως τουλάχιστον ένας εξ αυτών δεν έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ.

2. Αιτήματα για τα οποία έχει πραγματοποιηθεί χρόνος ασφάλισης και σε δυο τουλάχιστον φορείς που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης σε πλέον των τριών ενταχθέντων στο ΕΤΕΑ φορέων, αλλά κατά την υποβολή της αιτήσεως τουλάχιστον ένας εξ αυτών δεν έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ και τουλάχιστον δυο έχουν ενταχθεί.

α) Αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης, όπως αυτές ισχύουν, μεταξύ των μη ενταχθέντων φορέων και του ΕΤΕΑ - για τους ενταχθέντες φορείς.

β) Ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση των ενταχθέντων φορέων είναι χρόνος ασφάλισης στο ΕΤΕΑ.

Αναλόγως αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ύπαρξης χρόνου ασφάλισης σε επιπλέον ενταχθέντες φορείς. Έτσι, εάν κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ο φορέας:

α) Δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο ΕΤΕΑ, υπολογίζεται από την Δ/νση του ΕΤΕΑ που υποστηρίζει τη λειτουργία του φορέα το επιπλέον "ποσό συμμετοχής", βάσει των καταστατικών διατάξεων του φορέα.

β) Έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλισή του αθροίζεται με τους λοιπούς χρόνους των ενταχθέντων φορέων.

dikaiologitika

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news