facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Δέκα παραδείγματα για το φόρο που θα πληρώσετε - Νέα γκάφα με τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο Taxisnet

Νέα «γκάφα» με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρο το φόρο ή την πρώτη από τις πέντε αρχικές δόσεις που είχαν καθοριστεί διαπίστωσαν με έκπληξη ότι στα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις που αναρτήθηκαν στο Taxisnet δεν έχουν αφαιρεθεί τα ποσά του φόρου που έχουν ήδη καταβάλει.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αυτοί, αναζητώντας στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet το νέο ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είδαν ότι αναγράφεται ως οφειλόμενο - και πληρωτέο σε 6 μηνιαίες δόσεις - ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ αν και αυτό έχει ήδη εξοφληθεί στο σύνολό του ή κατά το 1/5 με βάση το αρχικό ειδοποιητήριο των 5 δόσεων.
Δηλαδή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ χωρίς να λάβει υπόψη της τα ποσά του φόρου που έχουν ήδη καταβληθεί και να τα συμψηφίσει με τις υπόλοιπες δόσεις σε περίπτωση που έχει πληρωθεί η πρώτη αρχική δόση του φόρου.
Πάντως, σε μια άλλη εφαρμογή που υπάρχει στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet και στην οποία αναγράφονται οι πάσης φύσεως φορολογικές οφειλές τους που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται να έχουν εξοφληθεί κανονικά είτε στο σύνολό τους είτε κατά το 1/5, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Εν τω μεταξύ σε ανοιχτή γραμμή με το Taxisnet....θα βρίσκονται μέχρι το τέλος του έτους περισσότεροι από 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μάθουν το οριστικό ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα τα οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, τους οικονομικά αδύναμους που δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ αλλά και όσους θα διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να λάβουν το νέο εκκαθαριστικό για να αρχίσουν να πληρώνουν το φόρο. Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου όπως αυτός προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση. Δηλαδή χωρίς να ληφθούν οι εκπτώσεις ή οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια το εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου θα αλλάξει και μάλιστα μπορεί να τροποποιηθεί πάνω από δυο φορές.
Τα νέα ειδοποιητήρια εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αναγράφουν έξι αντί για πέντε μηνιαίες δόσεις και ενημερώνουν τους φορολογούμενους ότι πρέπει να τις πληρώσουν στις ακόλουθες ημερομηνίες:
- Την 1η δόση έως τις 30/09
- Την 2η δόση έως την 31/10
- Την 3η δόση έως τις 28/11
- Την 4η δόση έως τις 31/12
- Την 5η δόση έως την 30/01 του 2015 και
- Την 6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015.
Κάθε μία από τις μηνιαίες δόσεις που αναγράφουν τα νέα ειδοποιητήρια είναι μειωμένη σε σύγκριση με την κάθε δόση που ανέγραφαν τα προηγούμενα ειδοποιητήρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα νέα ειδοποιητήρια οι οφειλές παραμένουν ίδιες, όμως οι δόσεις έχουν αυξηθεί από 5 σε 6, δηλαδή κάθε βεβαιωμένη οφειλή ΕΝΦΙΑ έχει διαιρεθεί πλέον με το 6 αντί με το 5. Π.χ., αν ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ είναι 200 ευρώ και το προηγούμενο ειδοποιητήριο ανέγραφε ότι μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 40 ευρώ εκάστη (200/5=40), το νέο … «ραβασάκι» αναγράφει 6 δόσεις των 33,33 ευρώ εκάστη (200/6=33,33).
Ποιοι θα λάβουν νέα εκκαθαριστικά
Η «διόρθωση» του αριθμού των δόσεων είναι το πρώτο βήμα. Οι δόσεις έχουν διαμορφωθεί με βάση το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει για:
Όσους έχουν οικόπεδο σε περιοχή εντός σχεδίου οικισμού αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να δουν τα νέα εκκαθαριστικά από την ερχόμενη Δευτέρα.
Όσους έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013.
Όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή για οικονομικά αδύναμες ομάδες φορολογουμένων.
Αυτούς που έχουν υποπέσει σε λάθη ή έχουν κάνει παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 των ετών 2005-2014 με συνέπεια να έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ και να απαιτείται πλέον η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για την εκ νέου εκκαθάριση του φόρου.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βρει και να εκτυπώσει το νέο ειδοποιητήριο των 6 δόσεων, στο διαδίκτυο και στον λογαριασμό του στο σύστημα Taxisnet, με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:
Μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» και την εντολή «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου».
Μέσα από την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την επιλογή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».
Παράδειγμα 1ο (Διαμέρισμα χωρίς μεταβολή στοιχείων)
Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του μόνο ένα διαμέρισμα 130 τετραγωνικών (100% πλήρη κυριότητα). Με την αρχική εκκαθάριση ο φόρος που προέκυψε ανέρχεται σε 600 ευρώ και θα έπρεπε να καταβληθεί σε πέντε δόσεις (120 ευρώ το μήνα).
Τι θα γίνει τώρα: Ο φόρος θα παραμείνει ο ίδιος. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι ο αριθμός και το ποσό των δόσεων. Από τη Δευτέρα θα μπορεί να δει στον λογαριασμό του στο Taxisnet το νέο αριθμό των δόσεων (6 μηνιαίες δόσεις) και το ποσό της κάθε δόσης (από 120 ευρώ που ήταν με την αρχική εκκαθάριση περιορίζεται στα 100 ευρώ το μήνα). Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ την πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις.
Παράδειγμα 2ο (Οικόπεδο που ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε σε υπέρογκη αξία)
Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και ένα οικόπεδο στη Ρόδο εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την αρχική εκκαθάριση προέκυψε φόρος 373,70 ευρώ για το διαμέρισμα και 1.260 ευρώ για το οικόπεδο στη Ρόδο. Η αξία του οικοπέδου με βάση την οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ εκτινάχθηκε στις 520.000 ευρώ ενώ για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2013 είχε διαμορφωθεί στις 135.000 ευρώ. Συνολικά με την αρχική εκκαθάριση ο φόρος ανήλθε σε 1.633,70 ευρώ και θα έπρεπε να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις (326,74 ευρώ το μήνα).
Τι θα γίνει τώρα: Το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί. Μεταξύ 22 – 25 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα αφού θα επανυπολογιστεί ο φόρος για το οικόπεδο στη Ρόδο με βάση την πολύ χαμηλότερη τιμή που ελήφθη υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2013. Έτσι ο φόρος για το διαμέρισμα θα παραμείνει στα 373,70 ευρώ και ο φόρος για το οικόπεδο θα μειωθεί στα 240 ευρώ. Συνολικός ΕΝΦΙΑ 613,70 ευρώ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις των 102,28 ευρώ εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Παράδειγμα 3ο (Οικόπεδο που ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε σε τιμή χαμηλότερη του ΦΑΠ του 2013)
Φορολογούμενος κατέχει διαμέρισμα 80 τμ στη Φιλοθέη, πρώτου ορόφου, 10ετίας με δυο προσόψεις. Επίσης έχει ένα οικόπεδο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών στα Μελίσσια του οποίου η αξία με την μεθοδολογία του ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε στα 120.000 ευρώ και είναι χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή των 220.000 ευρώ με βάση την οποία είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Με την αρχική εκκαθάριση προέκυψε συνολικός φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) 1.372 ευρώ για το διαμέρισμα και 192 ευρώ για το οικόπεδο στα Μελίσσια. Συνολικός φόρος 1.564 ευρώ ο οποίος θα έπρεπε να καταβληθεί σε πέντε δόσεις ( 312,80 ευρώ το μήνα).
Τι θα γίνει τώρα: Ο φόρος που είχε προκύψει με την αρχική εκκαθάριση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα καθώς η αξία που αποτυπώθηκε στο εκκαθαριστικό του 2014 για το οικόπεδο στα Μελίσσια είναι ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο. Το μόνο που θα αλλάξει για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε. Την ερχόμενη εβδομάδα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Taxisnet θα δει ο αριθμός των δόσεων αυξήθηκε σε έξι και το ποσό της μηνιαίας δόσης που περιορίζεται στα 260,66 ευρώ από 312,80 ευρώ που ήταν αρχικά.
Παράδειγμα 4 (Οικονομικά αδύναμος φορολογούμενος)
Φορολογούμενος – άγαμος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 90 τ.μ στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ, στο δεύτερο όροφο, με δύο προσόψεις. Η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος ανέρχεται σε 90.000 ευρώ και ο φόρος που προέκυψε με την αρχική εκκαθάριση ανήλθε σε 428,82 ευρώ σε πέντε δόσεις (85,76 ευρώ το μήνα). Παράλληλα το καθαρό εισόδημα του φορολογούμενου ανήλθε το 2013 σε 8.500 ευρώ.
Τι θα γίνει τώρα: Ο φόρος που προέκυψε με την αρχική εκκαθάριση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα αλλάξει μόνο ο αριθμός των μηναίων δόσεων (6 δόσεις) και το πόσο της κάθε δόσης (71,47 ευρώ το μήνα από 85,76 ευρώ). Παρά το γεγονός ότι το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ο φορολογούμενος είναι μικρότερο του εισοδηματικού ορίου των 9.000 ευρώ για την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος χάνει την έκπτωση γιατί η αξία της περιουσίας του υπερβαίνει το όριο των 85.000 ευρώ που τέθηκε για τους άγαμους οικονομικά αδύναμους.
Παράδειγμα 5ο (Ημιτελές ακίνητο)
Φορολογούμενος έχει στην ιδιοκτησία του μια μονοκατοικία η οποία είναι ημιτελής. Στο αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι είχε συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό του ημιτελούς ακινήτου, αυτό δεν ελήφθη υπόψη και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να είναι το ακίνητο αποπερατωμένο. Ο φόρος υπολογίστηκε στα 1.000 ευρώ σε πέντε δόσεις (200 ευρώ το μήνα).
Τι θα γίνει τώρα: Ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μονοκατοικίας, θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις έξι πλέον μηνιαίες δόσεις του φόρου που προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση, δηλαδή 166,66 ευρώ. Στις αρχές Οκτωβρίου που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για διόρθωση του Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 1 του Ε9 στη στήλη 32 τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου ο οποίος θα μειωθεί κατά 60%. Έτσι ο φόρος θα μειωθεί από τα 1.000 ευρώ στα 400 ευρώ και το επιπλέον ποσό που πληρώθηκε με την πρώτη δόση θα συμψηφιστεί με τις υπόλοιπες δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Παράδειγμα 6ο (Διαμέρισμα για το οποίο δεν δηλώθηκε ο όροφος)
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 1ου ορόφου ξέχασε να αναγράψει τον όροφο στο Ε9. Στο αρχικό εκκαθαριστικό φαίνεται ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο και το ποσό του φόρου ανέρχεται στα 400 ευρώ.
Τι θα γίνει τώρα: Ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις έξι πλέον μηνιαίες δόσεις του φόρου που προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση, δηλαδή 66,66 ευρώ. Στις αρχές Οκτωβρίου που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για διόρθωση του Ε9 θα πρέπει να διορθώσει τα στοιχεία του ακινήτου και συγκεκριμένα να δηλώσει τον πραγματικό όροφο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο. Με το νέο εκκαθαριστικό θα προκύψει μικρότερος φόρος κατά 12 ευρώ καθώς το να βρίσκεται ένα ακίνητο στο 6ο προσαυξάνει τον φόρο κατά 3% συγκριτικά με το να βρισκόταν στο ισόγειο ή στον 1ο όροφο.
Παράδειγμα 7ο (Διαμέρισμα που το 2013 ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο)
Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. το οποίο καθ΄όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν ξενοίκιαστο και με κομμένο το ρεύμα. Με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε φόρος 420 ευρώ σε πέντε δόσεις (84 ευρώ το μήνα).
Τι θα γίνει τώρα: Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρη τη πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου όπως αυτός προέκυψε με την αρχική εκκαθάριση. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει 70 ευρώ (420:6). Εντός του Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση για το συγκεκριμένο ακίνητο και ο φόρος θα μειωθεί κατά 20% δηλαδή θα περιοριστεί στα 336 ευρώ και το επιπλέον ποσό που καταβλήθηκε με την πρώτη δόση θα συμψηφισθεί με τις επόμενες πέντε δόσεις που απομένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Παράδειγμα 8ο (Φορολογούμενος με τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το πραγματικό)
Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο συνολικό εισόδημα 10.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων αξίας 100.000 ευρώ κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών 7ετίας. Με την αρχική εκκαθάριση ο ΕΝΦΙΑ προσδιορίστηκε σε 370 ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 74 ευρώ.
Τι θα γίνει τώρα: Ο φόρος δεν θα αλλάξει παρά το γεγονός ότι ο φορολογούμενος απέκτησε το 2013 χαμηλό εισόδημα. Η εφορία θα προσδιορίσει το εισόδημα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης στο πολύ υψηλότερο επίπεδο των 11.420 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους εγγάμους και επιπλέον τεκμήρια 3.200 ευρώ για το διαμέρισμα και 3.220 ευρώ για το ΙΧ. Έτσι, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα των 11.420 ευρώ θα είναι μεγαλύτερο του εισοδηματικού ορίου των 11.000 ευρώ που ισχύει για την έκπτωση 50% του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό του φόρου. Το μόνο που θα αλλάξει θα είναι ο αριθμός και το ποσό των δόσεων. Οι δόσεις αυξάνονται σε έξι με μηναία δόση 61,6 ευρώ το μήνα. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Παράδειγμα 9ο (Ακίνητη περιουσία χωρίς μεταβολή των στοιχείων)
Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Χαλάνδρι, μια μονοκατοικία 100 τμ στη Θάσο (έχει εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης) και ένα αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του νομού Λαρίσης. Με την αρχική εκκαθάριση προέκυψε συνολικός φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) 1.311,30 ευρώ σε πέντε δόσεις (262,26 ευρώ το μήνα).
Τι θα γίνει τώρα: Ο φόρος θα παραμείνει ο ίδιος. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι ο αριθμός και το ποσό των δόσεων. Από τη Δευτέρα θα μπορεί να δει στον λογαριασμό του στο Taxisnet το νέο αριθμό των δόσεων (6 μηνιαίες δόσεις) και το ποσό της κάθε δόσης (από 262,26 ευρώ που ήταν με την αρχική εκκαθάριση περιορίζεται στα 218,55 ευρώ το μήνα). Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ την πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις.
Παράδειγμα 10ο (Ιδιοκτήτης που δικαιούται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ)
Έγγαμος φορολογούμενος χωρίς παιδιά είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 70 τ.μ. στην Ηλιούπολη αντικειμενικής αξίας 98.000 ευρώ, το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα του. Το εισόδημα που απέκτησε το 2013 ανήλθε σε 9.500 ευρώ, δεν διαθέτει άλλο περιουσιακό στοιχείο (αυτοκίνητο κλπ) ενώ χρωστάει στο Δημόσιο 1.000 ευρώ. Με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προέκυψε φόρος 230 ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 46 ευρώ το μήνα.
Τι θα γίνει τώρα: Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ αφού πληροί τις προϋποθέσεις μετά και την κατάργηση του κριτηρίου της φορολογικής ενημερότητας. Όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να πληρώσει την πρώτη από τις 6 πλέον δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό όπου θα προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ και ο φόρος από 230 ευρώ θα περιοριστεί στα 115 ευρώ.
ΠΟΕ-ΔΟΥ
Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. με ανακοίνωσή της καλεί τους υπουργούς και τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων που ψήφισαν τον νόμο για την επιβολή του φόρου αυτού «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην ψάχνουν για «αποδιοπομπαίους τράγους» και για δήθεν «πειθαρχικές ευθύνες» σε υπηρεσιακά στελέχη και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Με την ίδια ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. τάχθηκε υπέρ της επιβολής ενός γενικευμένου φόρου στη συνολική αξία της περιουσίας κάθε φορολογούμενου, στο πλαίσιο του οποίου θα εξαιρείται μόνο η πρώτη κατοικία. Ζήτησε δηλαδή να επιβληθεί φόρος τόσο στα ακίνητα (πλην πρώτης κατοικίας) όσο και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποταμιεύσεις και επενδύσεις (σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές κ.λπ.).
imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news